Page 1

#27 2 018

NØRD HAR KATTE 9 LIV?

WOWi TO DANSKERE VIL BESTIGEI MOUNT EVEREST UDEN ILT

....AAAAND

ACTION

STORT TEMA OM FILM

Guidei LAV DINI EGEN FILMi

PU F!

SEKS KURSE SEJE JUNIOR FOR RER

QUIZi ER DUI DISNEY-EKSPERT?I

Snus tester:i VARMI KAKAOI


#20178 2

LD VnsIre N E kord: e rd ve

Indhold IeLnDskEabsfacts: V vid

Spejder, vilde outdooraktiviteter, sejt gear, interviews og masser af sjov. Spejdersnus er for alle spejdere fra 6 til 12 år og deres forældre. Magasinet udgives af Det Danske Spejderkorps. Kontakt: Spejdersnus Arsenalvej 10 1436 København K Tlf: 32 64 00 50 redaktionen@spejder.dk spejder.dk B&U-redaktionen: Christoffer Kolbe Boye-Hansen (formand), Sarah Maj K. Siewartz, Jakob Kastrup Andersen, Signe Hegelund, Sissel A. Gammelgaard, Per Engelund, Lineé Marie Elkjær Johansen, Line Fjordside Riis, Nanna Sofie Lykke Hansen, Daniel Lilja Frykman, Emma Kimmer Bønneløkke Nielsen, Helena-Céline Stevelt, Johan Skovø Krejberg, Christine Aggerholm Conway, Ida Marie Daugaard Forside: Der var gang i den på PUF sidste år! Se, hvordan du kommer med til sidst i bladet. Foto: Morten Hatting Voltelen Ansvarshavende redaktør: Peter Tranevig pt@dds.dk Assisterende redaktør og korrektur: Peter Maul pkm@dds.dk Artiklerne i Spejdersnus dækker ikke nødvendigvis redaktionens eller korpsets synspunkter. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere indsendte indlæg. Annoncer: nyheder@dds.dk Layout: Aller Client Publishing Tryk: Reklametryk Oplag: 14.000

2

Spejdersnus marts 2018

12

18

En baby har faktisk flere knogler end et voksent menneske, da en del af ens knogler vokser sammen med tiden.

Progs

23

03: De bedst betalte skuespillere! 05: QUIZ: Kender du dine Disney-film? 06: Er du lige så sej som Dieter? 08: Guide: Lav din egen film! 10: TEST: Varm kakao 12: Så du Spejder-filmen? 14: Snob op: De var med i spejder-filmen 16: NØRD: Har katte 9 liv? rg 18: Everest: På toppen af verdens højeste bje 20: Forældresiderne: Tænd bål! 23: PUF: 6 seje kurser for juniore

Christopher Lee er ifølge IMDB den skuespiller, der har medvirket i flest film – hele 276 for at være eksakt! Måske ved du ikke lige, hvem Christopher Lee er, men du kender nok nogle af de film, han har været med i: Bl.a. Star Wars, Ringenes Herre, Indiana Jones, Dracula og Lego-filmen.

5

Ewoks Små søde lodne figurer fra Star Wars-filmen ’Jedi-ridderen vender tilbage’, som minder meget om levende tøjbamser.

Minions Små gule mænd fra filmen ’Grusomme mig’. De er kendt for deres unikke sprog og barnlige adfærd, og så lever de for at tjene den største superskurk på jorden.

REDAKTIONEN SIDEN SIDST Hvilken skuespiller vil du helst giftes med?

SIGNE

Chris Hemsworth (også selvom han er gift og allerede har 3 børn).

SARAH MAJ

Pga. hans humor og danseskills: Channing Tatum eller hans kone.

PER

Rose Leslie! (Hun er endda også af royal slægt).

SISSEL

Ryan Reynolds.

OVERSETE FILMDYR

Små, ekstremt nysgerrige fugle lignende dyr fra Star Wars filmen The Last Jedi.

Nyt og vildt

Små grønne mænd Der vides ikke meget om disse grønne mænd fra Toy Storyuniverset, andet end at de har telepatisk link til hinanden, som bliver drevet af Uni-Mind på deres hjemverden. Uden denne har de svært ved at tænke.

Omformere Et dyr fra tegneserien ’Valerian & Laureline’ og filmen ’Valerian og de tusinde planeters by’. Dette dyr kan lave kopier af alt, hvad den spiser, bl.a. mønter, og er derfor eftertragtet blandt mange mennesker. På dansk hedder tegneserien ’Linda og Valentin’.

EMMA

Hvis jeg selv kunne vælge en, skulle det være Ryan Gosling. Han er en sej skuespiller!

JOHAN

Natalie Portman.

AMANDA Ryan Gosling.

IDA MARIE

Så snupper jeg Zack Efron (plz bare ikke som i High School musical).

HELENA-CÉLINE Andy Samberg.

CHRISTOFFER

Keira Knightley. Ingen tvivl. FOTO: JO H A N S TAU N ER B I LL

Spejdersnus marts 2018

3


1. PLADSEN Mark Wahlberg med 420.355.600 kr. om året.

Ting, du skal glæde dig til ved en kommende højtid: Påsken nærmer sig, og det betyder, at du skal glæde dig til gækkebreve og påskeæg fyldt med slik eller lavet af chokolade.

2. PLADSEN Dwayne “The Rock” Johnson med 370.902.030 kr. om året.

3. PLADSEN Vin Diesel med 336.902.650 kr. om året.

4. PLADSEN Adam Sandler med 312.175.850 kr. om året.

5. PLADSEN Jackie Chan med 302.903.300 kr. om året.

4

Spejdersnus marts 2018

Hvis du fik li ge så mange penge i lommepeng e, som Mark Wahlbe rg tjene r, ville d kunne k u øbe næ sten 50 tusinde iPhone X til dig selv i fø dselsda gsgave.

Hm, hvorfor er der kun mænd? På listen over de bedst betalte skuespillere, er det faktisk først på 15. pladsen, at der kommer en kvinde ind, nemlig Emma Stone. I Hollywood er der i den seneste tid kommet mere fokus på, at der er stor forskel på, hvad mænd og kvinder tjener

som skuespillere. For hvorfor skal mænd have flere penge end kvinder, hvis de fx spiller med i samme film? Men som man kan se på listen, er der desværre stadig lang vej endnu, før man kan tale om ligeløn for mandlige og kvindelige skuespillere.

Har du styr på dine

Disney-film? De bedste film i verden er jo selvfølgelig Disney-film, men har du så godt styr på dem, at du kan gætte filmene ud fra bare 3 ord? Redaktionen udfordrer dig til en vaskeægte Disney-ekspertquiz! Signe Hegelund, B&U-redaktionen

Uhyre? stage, e s y L e, 1. Ros ge? , Dvær g n i n n e, Dro 2. Æbl eur? , Vækk r e t a r v, Pi llestø 3. Try sse? Prinse , t n a aur , Rest 4. Frø kar? , Græs o k s s a e, Gl dsøstr 5. Ste Prins? abbe, r K , e fru 6. Hav er? d, Gud n a l n e ræk rke, G 7. Sty sser? Prinse , r e l rystal d, Isk n a m e n 8. S

rban? pe, Tu m a L , pe 9. Tæp ? dhåret ne, Rø r ø j B lt, 10. Ki

0-2 rigtige: Okay, Disney er vist ikke din stærke side. Måske er du mere sådan en Tintin-type? Eller Asterix? Uanset hvad har du masser af gode tegnefilm i vente. 3-5 rigtige: Du kan dine klassikere og kan fint skelne flere Disney-helte og heltinder fra hinanden. Men du er vist ikke mega-fan endnu.

6-8 rigtige: Stærkt gået! Snusredaktionen er sikker på, at du har set flere af filmene maaaange gange. 9-10 rigtige: What? Har du din egen hjemme-biograf eller bare den vildeste klæbehjerne? Vi er meget imponerede. Disney er god underholdning, men husk også at komme på dine egne eventyr ude i naturen!

Spejdersnus marts 2018

4:Prinsessen og frøen, 5:Askepot, 6:Ariel, 7:Herkules, 8:Frost, 9:Aladdin, 10:Modig

FOTO: CAROLINE BONARDE UCCI/WIKIMEDIA OG GAGE SKIDMORE/WIKIMEDIA

5 verdens bedste betalte skuespillere:

Strudsen er det landdyr, der har de største øjne. De bliver ca. 5 cm brede, og er derved 5 gange større end dens hjerne.

SVAR: 1: Skønheden og udyret, 2:Snehvide og de 7 små dværge, 3:Peter Pan,

VIDSTE DU, AT…

5


ER DU LIGE SÅ SEJ SOM DIETER? Byg selv

På youtube.com/blaaspejder kan du se Dieters tips til at: T Slibe en

kniv

Hold e va rmen i sove pose n

På Det Danske Spejderkorps’ YouTube-kanal kan du møde Dieter. Han har lavet et how-to-show med tips og tricks til dig og dine forældre, når I er på tur udenfor!

Du kan sikkert en del af det i forvejen, men måske er der alligevel et par skills, som du kunne trænge til at få genopfrisket?

ænd e bå l

Pakk e sin rygs æk

Dieter ved, hvad han laver – for han er ægte outdoor

Klæd e sig på i al slag s ve jr

Han sover udenfor hver nat og altid uden sovepose (om vinteren dækker han sig dog til med mos og bark).

Find ugeprogrammet og tilmeld dig på brejning.dk/camp

Som barn gik Dieter meget i søvne. En nat gik han 100 km i nattøj med familiens køleskab på ryggen. Han var 9 år gammel.

HVOR? På Brejning Efterskole ved Vejle Fjord. HVORNÅR? Søndag 1. juli, kl. 15 til fredag 6. juli, kl. 18. FOR HVEM? Alle mellem 10 og 14 år. AF HVEM? Tidligere elever på Brejning Efterskole. PRIS? 1.995,- kr.

Han har Danmarks rødeste skæg. Og skægget er samtidig så stift, at det kan bruges som slibesten.

Spejdersnus marts 2018

Er du mellem 10 og 14 år? Har du overvejet, om du skal på efterskole? Kom og få en forsmag på efterskolelivet på Brejning Efterskole i sommerferien på BE Camp. Seks dage med nye venner, efterskolerutiner, linjefag, og friluftsaktiviteter.

Han kan binde alle knob i verden med lukkede øjne og uden hænder.

Han kan tænde bål hurtigere, end de fleste kan tænde for mikroovnen.

6

HAR DU LYST TIL EN EKSTRA SOMMERLEJR?

BE CAMP En uges efterskoleliv


Nørd

1

Lav din m l fi n e eg Sidder du med idéen til en ny god film? Så hjælper Spejdersnus dig her med at gå fra idé til handling! Tekst: Amanda Sembach, B&U-redaktionen

Der er film alle vegne. Der findes reklamefilm, spillefilm, dokumentarfilm og masser af andre typer film. Hvem elsker ikke at se en film i ny og næ? Hvem drømmer ikke om at få en Oscar og skulle holde takketale foran hele verden? Det kan ske for dig, men det kræver meget øvelse, og man skal bruge lang tid på det. Snus giver dig her tips til, hvordan du laver din egen film.

8

Spejdersnus marts 2018

2

3

4

5

6

Find på en idé

Skriv en kort gennemgang

Lav et manuskript

Lav et storyboard

Begynd at filme

Rediger filmen

Inden du overhovedet kan begynde på din film, skal du have en idé til filmen. Idéen kan være alt muligt, men det er vigtigt, den er spændende, så andre gider se din film. En god film har gerne en konflikt, som hovedpersonen skal løse undervejs i filmen. Et eksempel på en idé til en film kan være: ”Lucas bliver mobbet i klassen, og han har det rigtig svært, men da han starter til spejder, får han venner.”

For at få styr på din film, er det en god idé at skrive en kort gennemgang af din film. Så ved du, hvad der helt præcist sker i filmen, og i hvilken rækkefølge tingene sker. En kort gennemgang kan lyde som følgende: ”Lucas tager i skole. Lucas bliver drillet af en klassekammerat. Lucas går ked af det hjem. Lucas ser en folder for spejdergruppen i hans by. Lucas tager til spejdermøde. Lucas møder Bertil og Noah. Bertil og Noah bliver gode venner med Lucas. Lucas bliver rigtig glad.”

For at skuespillerne i filmen ved, hvornår de skal sige de forskellige ting, så skal man lave et manuskript. I manuskriptet skal der stå alle replikker og handlinger, der bliver sagt og gjort i filmen. Et uddrag af et manuskript kan se ud således: Lucas: ”Hej jeg hedder Lucas. Jeg vil gerne starte til spejder. ” Bertil: ”Hej Lucas. Du må gerne være med i min patrulje. ” Lucas: ”Det vil jeg meget gerne. ”

Nu er du kommet rigtigt lang med forberedelserne til din nye Hollywoodfilm. Der mangler bare lige det sidste, så er du klar til at filme. Når du skal filme din film, skal du vide, hvad kameraet skal fokusere på. Dette planlægger du i dit storyboard. ”Storyboard” er engelsk, og kan oversættes til ”historiebræt”. Det er en tegneserie, som du kender det fra Lucky Luke og Anders And. Når du laver dit storyboard, tegner du hele filmen på et papir, som hvis du så den på tv. Det behøver ikke at være så flot, men bare du kan forestille dig filmen. Når du har tegnet din film, så er du klar til at filme.

Nu er du klar til at filme. Det kan du gøre med et rigtigt kamera eller bare med en mobiltelefon. Når du skal filme, skal du holde omgivelserne i ro. Der skal ikke være en and i baggrunden, der larmer, eller din bedste ven, som snakker hele tiden. Husk at tjekke, om lyset virker, hvis man fx optager indenfor. Det ville være øv, hvis man intet kunne se. Det kan være en god idé at starte hver optagelse med et klappetræ, så alle er med på, at nu begynder vi. Hvis du ikke har et klappetræ, så brug hænderne i stedet for.

Når du er færdig med at filme, skal filmen redigeres. Det gør man i et regeringsprogram som fx iMovie eller Moviemaker. Begyndte din bedste ven at grine midt i optagelserne, eller blev der sagt en forkert replik? Bare rolig, det klipper du bare ud, så ingen opdager det. Det kan også være en god idé, hvis man lægger musik i baggrunden. Så giver det mere stemning.

Spejdersnus anbefaler, at inden du offentliggør din film på fx YouTube, så viser du den lige til dine forældre først.

Spejdersnus marts 2018

9


Test

Test af varm kakao

CHRISTOFFERS HJEMMELAVEDE KAKAO

SAVANNAH (BLEV FOR GAMMEL I 2014)

(FLØDEERSTATNING + KAKAOPULVER + OBOY-KAKAO)

Christoffer er den eneste, der tør smage på den, men alle er enige om, at den i hvert fald får 5 ud 5 point for dens autentiske duft af savanne.

Præsentation

PULV ER

Duft Smag* Pris

Har du også stået og kigget på junglen af pulverkakao i dit supermarked og ikke vidst, hvad du skulle vælge til din næste tur? Det har vi her på redaktionen. Derfor bringer vi her en klassisk kakaotest. Det kompetente testpanel har testet 4 forskellige slags kakao som en service til alle kakaodrikkere. Tekst: Christoffer Kolbe Boye-Hansen og Signe Hegelund, B&U-redaktionen Foto: Jesper Hasfeldt Holm-Eriksen og Getty

Lasse: Tja den var okay, men ikke worth og lidt for bitter. Christoffer: Har selv lavet den, og elsker bitre ting, så 5 ud af 5. Signe: Ja, det var så rigtig forfærdeligt. Erik: Jeg kan ikke mere kakao. Samlet vurdering: Altså, hvis du er til den mere bitre autentiske kakaosmag, så er denne hjemmeblanding lækker – ellers så hold dig til færdiglavet kakaopulver. Derudover er det også en smule besværligt både at skulle have flødeerstatning, kakaopulver og Oboykakao med. Dog har du så kakao til flere ugers lejr, eller du kan blande det hjemmefra. *Den er for bitter (Christoffer mener 5 kopper.)

FIRST PRICE KAKAO DRIK Præsentation Duft Smag Pris

BEDST TEST I

Lasse: Smager fuldstændig som forventet. Det er sådan her, en spejderlejr smager, hvis man kunne smage på den. Christoffer: Går fra virkelig vandet til alt for sød i løbet af ingen tid, men rammer du ”the sweet spot”, er den overraskende god. Signe: Den er virkelig sød og ret bleg. Jeg har ikke flere kommentarer. Erik: Øhm, jamen, ja, den er lidt vandet... Det hjalp at proppe mere pulver i… Den er god. Samlet vurdering: Den ser virkelig billig ud, og er også virkelig billig, men smager overraskende godt. Et klart minus er dog, at man bruger rigtig meget per kop, og pulveret er pakket i et glas, så det vejer en del i tasken, hvis man skal have til en uge.

10

Spejdersnus marts 2018

CHOCO HOT CREAMY Præsentation* Duft Smag Pris Lasse: Den smager af ingenting. Den er jo bare øv på alle måder. Christoffer: Ej, hvor er skummet skuffende i starten. Det er fyldt med klumper, der ikke kan røres ud. Det er dog meget lækkert, når man først har drukket dem. Signe: Altså den klumper, men skummet er lækkert og flot. Erik: Det her er en total insta-kakao. Samlet vurdering: Klart testens nemmeste kakao at dosere og have med på tur, da hver pakke indeholder 8 små poser, hvor der er pulver til en kop i hver. Ud over det er der ikke meget at glæde sig over. Det er alt for dyrt, og egner sig egentlig kun til insta-billeder. *Lasse er uenig. Han mener 1 kop.

Spejdersnus marts 2018

11


Ny film

I EFTERÅRET KOM DER EN NY FILM OM SPEJDER 12

Spejdersnus marts 2018

Filmen er blevet set af mere end 500.000 danskere.

Optagelserne foregik bl.a. i Gribskov, hvor Laurits, Emil og Theis fra Birketroppen i Birkerød gik rundt i Esrumsø over en time for at få optagelserne i kassen til den scene i filmen. Det er de tre spejdere, du kan se i billedet ovenfor.

Samlet var der over 80 spejdere fra hele landet med til at lave filmen.

Du kan finde filmen på spejder.dk/ spejdernews/har-duset-den

Spejdersnus marts 2018

13


Trop op - snob op

DE VAR MED i spejderfilmen

Er du helt å, hvad blank p r? filmen e spejder n e d m Så læs o e r på fo rig ! e sid

Hvis du har set den nye spejderfilm, har du måske spottet de her fire seje spejdere? Vi har i hvert fald fanget dem i spotlightet, da de alle har været med på optagelserne til filmen. De fire spejdere kender også hinanden gennem Brejning Efterskole, som de alle har gået på. Jacob, 17 år, Espergærde gruppe, KROPT, AG

TEKST: LINE FJORDSIDE, B&U-REDAKTIONEN

Mathilde, 17 år, 1.Silkeborg

”Jeg ville gerne være med i filmen, fordi jeg synes, det er lidt svært at forklare andre, hvad jeg egentlig går og laver som spejder. Jeg prøver tit at fortælle om spejder, men møder mange fordomme om det. Derfor ville jeg gerne være med til at bringe spejder ud til folk på en ny måde. Filmen viser spejder som helhed, der er ikke fokus på den enkelte spejder, men på alle som én stor gruppe. Jeg er spejder af mange årsager, og filmen viser en stor del af dem.”

14

Spejdersnus marts 2018

Snorre, 16 år, Storbrødrene gruppe, KROPT

Jeg sagde ja til at være med i filmen, da det virkede som en god mulighed for at prøve nogle sjove aktiviteter og være med i en megafed film. Det var også en god mulighed for at møde andre spejdere. Jeg synes, det er en fed film, der viser meget godt, hvad det er, man laver som spejder. Jeg er spejder, fordi jeg synes, det er fedt at være en del af et kæmpe fællesskab, og fordi man til spejder er fri til at være sig selv, man behøver ikke prøve at passe ind.”

Hannah, 17 år, KROPS

”Jeg var med på optagelse om natten i en skov i Nordsjælland. Det var megafedt. Jeg sagde ja til at være med, fordi det lød spændende, og jeg gerne ville være med til at få folk til at få øjnene op for spejder. Spejder er nemlig så meget mere end bare at snitte i pinde. Det viser filmen rigtig godt, synes jeg. Jeg holder rigtig meget af de fællesskaber, man bliver en del af. Det er det, jeg forbinder med at være spejder.”

”Jeg tænkte, at jeg lige så godt kunne prøve at være med. Vi havde fået at vide, at det var noget med adventure og vand, og det plejer jeg som regel at synes er meget sjovt. At der så var nogen, der filmede os imens, var ret spændende. Det er lykkedes dem at lave en film, som både spejdere og ”ikke-spejdere” synes er fed og inspirerende. Det kan godt være lidt svært at forklare andre, hvorfor det er fedt at bruge lang tid på at lave en post til et spejderløb, men det hjælper filmen med at vise.”

Spejdersnus Spejdersnus marts marts2018 2018

15


Nørd

Har katte i virkeligheden 9 liv?

Har du også undret dig over, at man siger katte har 9 liv?

Snus har undersøgt hvorfor. Tekst: Amanda Sembach, B&U-redaktionen Foto: Getty

kan ”Man katte ,at r sige er efte om v le motto s , e samm ejderne r p væ s ig ’ " l m e n dt bere

K

atte over hele verden har overlevet fald fra mange højder. En kat i USA er fx faldet ned fra 32. etage. Den overlevede alligevel. Katten fik en tandskade, og den ene lunge slog sig også ved faldet. Men efter en tur på dyrehospital, var katten god igen. Men hvorfor døde katten ikke ved faldet? Har katte virkelig 9 liv? Myten om, at katte har 9 liv, går mange år tilbage. Man har fundet det skrevet i en bog fra år 1546. Dog er der flere, der mener, at udtrykket stammer fra det gamle Egypten. Altså helt tilbage fra før Jesus blev født.

16

Spejdersnus Spejdersnus marts 2018 2018 marts

PUF

HVAD SKER DER? e katt ”Når , spree, er fald e benen ger ø d der t også en e nd k hvil tmodsta en luf dt som – li dskærm” fal

Forskere har undersøgt, hvorfor katte er så gode til at overleve et fald. Man kan sige, at katte lever efter samme motto som spejderne, nemlig ”vær beredt”. Så selvom en kat selvfølgelig ikke har 9 liv, har katte over længere tid udviklet en særling evne, som gør, at de er virkelig gode til at hoppe og springe rundt. Denne evne er vigtig for katte. Imens de har øvet sig i at springe fra fx træ til træ, så har de også øvet sig i at falde ned uden at slå sig. De har derfor over mange tusinde år udviklet en evne til at kunne falde ret langt uden at slå sig. Katten slår sig ikke, fordi den altid lander på benene. Når katten sidder i et træ og falder ned ved et uheld, så kan den på under 1 sekund vende sig rundt, så den har benene nedad. På den måde er katten altid klar til at lande. Så bøjer den en smule i ryggen, så det ikke gør så ondt på den, når den lander.

LAV VÆGT, HØJ LUFTMODSTAND OG BEN SOM FJEDRER

Katte vejer heller ikke så meget i forhold til deres størrelse. Det betyder, at de falder langsommere gennem luften end fx vi mennesker, fordi der er mere luftmodstand. Når katte falder, spreder de benene, hvilket også øger luftmodstanden – lidt som en faldskærm. Katte slår sig derfor ikke så meget, fordi de rammer jorden med en mindre fart. Samtidig kan deres ben bukke sig lidt som fjedre, og det gør, at en del af stødet absorberes. Men selvom katte generelt er gode til at falde og har ’9 liv’, sker det stadigvæk, at de er uheldige og kommer til skade. Særligt huskatte, der måske har fået lidt for meget at spise, lander tungere og har derfor større sandsynlighed for at slå sig i et fald.

PUF

Spejdersnus Spejdersnus marts marts 2018 2018

17


EVEREST

VERDENS HØJESTE BJERG

Måske har du hørt om Mt. Everest? Bjerget ligger i Himalaya mellem Nepal og Tibet, og er verdens højeste bjerg med en top, der ligger i 8.848 meters højde. FOTO: G E T T Y, JA KO B U RTH OG R A S M US K R AG H

H

vor højt er Mount Everests 8.848 meter egentlig? Jo, det er så højt, at når du ser store skyer på himlen herhjemme, ligger toppen af Everest langt højere. Faktisk ligger toppen helt oppe, hvor de store passagerfly flyver. Mount Everest blev besteget første gang i 1953 af sherpaen Tenzing Norgay og newzealænderen sir Edmund Hillary. Siden dengang har over 4.000 bjergbestigere nået toppen – og næsten 300 er døde i forsøget. Der har også været flere danskere på toppen. 17 mænd og kvinder for at være præcis. Når toppen ligger så højt, betyder det, at bjergbestigerne skal klare sig mod en ufattelig kulde og vind – ofte er der 30 minusgrader på toppen. Men en af de rigtig store udfordringer er, at luften i den højde bliver så tynd, at det er svært at trække vejret ordentligt. Der er simpelthen ikke ilt nok. Derfor bestiger langt de fleste bjergbestigere Everest med ekstra ilt, som de har med på ryggen, og som er forbundet til en iltmaske, de tager på, når de nærmer sig toppen. Til maj er der dog to danskere, der begge vil prøve at bestige Everest uden ilt. Det er der indtil videre ikke nogen dansker, der har gjort før. De to danskere hedder Jakob Urth og Rasmus Kragh. De klatrer ikke sammen, men vil prøve at bestige bjerget fra hver deres side – Jakob fra Nepal i syd og Rasmus fra Tibet i nord.

Jakob Urth

VILD HEJK TIL EVEREST

Rasmus Kragh

tige Man behøver ikke bes oplevild en få at for t res Eve to spejvelse. Henover julen var på hejk til dere fra Hellerup Gruppe i Nepal. Det Everests ’Base Camp’ rne starter ige est rgb bje fra, her er pen. top d mo øg fors deres s Hejken er en af verden flotteste vandreture.

18

Spejdersnus marts 2018

Spejdersnus marts 2018

19


Forældresiderne

Hej spe

jder Når du er færd med bla ig denne det, så giv side til d in forældre e !

DET SKAL DU BRUGE

Et sikkert sted at tænde bål (fx bålplads, bålfad), tørt brænde, optændingsmateriale (fx avis), eventuelt en kniv til at skære spåner, tændstikker og tålmodighed

Sådan gør du

1

2

3

!

BLIV BÅLMESTER sammen med dit barn Til spejder laver vi tit bål. Men det kan I også fint gøre derhjemme. Har I et bålsted i haven, eller kan I få fat på et bålfad, er det oplagt at have en hyggelig eftermiddag med dit barn og et godt gammeldags bål.

20

Spejdersnus marts 2018

Find det perfekte brænde

Lav nogle brændespåner

Find små stykker birkebark, I kan pille i endnu mindre stykker. Birkebark er let at få ild i, fordi det er rigt på olier. Saml noget kvas og småkviste, der let kan brænde. De nederste grene af fyr- og grantræer er også nemme at tænde op med. Kan du kun finde noget større brænde, er det godt at gå efter de stykker, der har færrest knaster.

Snit noget af brændet til spåner – de er nemlig nemme at få ild i. Snit både helt fine, små spåner, der er lette at få ild i, og nogle lidt større, der brænder længere. Når du skal hakke, snitte eller skære dit brænde, er det vigtigt, at du sidder ned. Har dit barn en spejderdolk, kan I bruge den. Har du ikke, så brug en urtekniv.

Godt brænde til dit bål

Tænd op Det nemmeste er at tage en avis, dine små spåner – birkebark, pinde eller kviste – og noget lidt større, som du lægger henover de små stykker. Brug tændstikker og hold hele tiden øje med bålet. Pas på med ikke at lægge for meget træ på med det samme, så kan bålet nemlig gå ud. Et bål består af brænde, ilt og varme. Hvis ikke det brænder godt, mangler det måske luft eller brænde. Du kan puste forsigtigt til ilden eller vifte luft ind i bålet.

Fyr og gran godt til optænding – giver ikke gode gløder

Birk godt til optænding – giver ikke gode gløder

Bøg stor masse – godt til glødebål

!

Sikkerhed og gode råd TIP

er tid Et bål tag . at lave agen idd Sæt efterm og forberaf til det, å masse red jer p ge. af hyg

Tænd aldrig bål, hvis området omkring bålpladsen er meget tørt, og specielt ikke, hvis det også blæser. Du risikerer, at ilden spreder sig, og du mister kontrollen over bålet. Respekter altid forbud mod bål, som der kan være i visse områder eller på visse årstider. Tænd aldrig bål lige op ad levende træer. Du kan skade træet og i værste fald få ilden til at sprede sig til andre træer. Put heller ikke sten ind i bålet. Det gælder særligt flintesten. De kan nemlig flække og sende varme stykker sten i alle hjørner.

Spejdersnus marts 2018

21


PUF

Nye tider nye muligheder SOM DDS-MEDLEM I KUNDEKLUBBEN BLIVER DU FORKÆLET LIDT EKSTRA. DERFOR FÅR DU NU MULIGHED FOR AT HANDLE BERGANS KJERAG JUNIOR BUKSER* TIL EN UHØRT LAV PRIS. HUSK AT DU SKAL VÆRE MEDLEM FOR AT BENYTTE TILBUDDET. MELD DIG IND PÅ SPEJDERSPORT.DK/KUNDEKLUB OG MODTAG FORDELSKODE I NYHEDSBREV.

SEKS FEDE KURSER FOR JUNIORER

SPAR

SOM MEDLEM FÅR DU BL.A. DISSE FORDELE: • ALTID 10% SPEJDERRABAT • UNIKKE TILBUD MED EKSTRA SKRALD PÅ RABATTEN • INVITATIONER TIL SÆRLIGE FOREDRAG OG WORKSHOPS

349,-

26.-29. APRIL 2018

Normalpris: 599,-

Foto: Morten Hatting Voltelen

*Gælder kun for DDS-medlemmer af Kundeklubben frem til 1. april 2018 eller så længe lager haves

250,-

HUSK på at du er medejer af Danmarks største kæde af friluftsbutikker Hvert år går en betydelig del af Spejder Sports overskud til Det Danske Spejderkorps. Så husk på, at du støtter dig selv, dine børn og spejderkammerater, hver gang du handler i Spejder Sport.

PATRULJELIV + UDVIKLING + FRILUFTSLIV = PUF


velkommen

Hej juniorleder Så er det tid til at sende dine ældste juniorspejdere afsted på deres første spejderkursus: PUF! PUF-kurserne handler om Patruljeliv, Udvikling og Friluftsliv. Der er fokus på, hvordan man får et godt samarbejde i patruljen, og på udvikling af deltagernes spejderfærdigheder. Alt sammen i rammen af friluftsliv. At komme afsted på kursus kan give masser af gejst, motivation og inspiration til det daglige spejderarbejde hjemme i gruppen. Undersøgelser viser, at kurser er en god måde at give ny motivation til spejderlivet. Særligt juniorer, der føler sig lidt ’gamle’ i patruljen, kan have gavn af udfordringerne og forsmagen på, hvad tropslivet kan indeholde.

Hej juniorspejder! Du har sikkert hørt om PUF-kurserne fra enten din leder eller dine spejderkammerater. Er du fyldt 11 eller 12 år, så er det tid til, du kan komme med! Du får fire dage med fede oplevelser, hvor du får nye spejdervenner og bliver endnu bedre til det med patruljeliv og spejderfærdigheder. Kurset er til dig, som snart skal rykke op i troppen og gerne vil tage hul på kursuslivet. På kurset kommer du i patrulje med juniorspejdere fra andre grupper, hvor I sammen skal sove udenfor og lave jeres egen mad. Hver patrulje får en leder tilknyttet, som vil lære jer en masse nye, seje ting og gøre jer bedre til det, I allerede kan. Er du ikke helt klar til at tage alene afsted, har du mulighed for at tage din spejderven fra gruppen med under armen, så I kan tage udfordringen op sammen. I kan være op til fire spejdere fra samme gruppe på samme kursus. Men selv om I tager afsted sammen fra gruppen, kommer I ikke i samme patrulje. I år er der seks kurser. De er alle megafede, men du kan desværre ikke tage på dem alle sammen! Du skal derfor vælge de kurser, du godt kunne tænke dig at komme på. Alle dine

24

Spejdersnus marts 2018

PUF

kursusønsker har samme prioritet. Det kan godt betale sig at ønske mange kurser, hvis du vil øge chancen for at komme af sted. Du bliver nemlig kun tilbudt et kursus, du har ønsket. Du skal minimum ønske to kurser. Hvis der ikke er plads på et af dine ønskekurser, kommer du på venteliste. Du bliver altså ikke tilbudt et kursus, du ikke har ønsket. Har du nogen spørgsmål til de forskellige kurser, så er du mere end velkommen til at kontakte kursuslederne, som rigtig gerne vil besvare dine spørgsmål om Danmarks fedeste juniorkurser. Du finder deres kontaktoplysninger i kursusannoncerne. På nogle senere sider i bladet er der også lidt praktisk information til din spejderleder og forældre, så husk at stikke bladet over til dem, når du selv har læst det færdigt. Vi håber, du er klar på masser af MEGA fede oplevelser på PUF! Spejderhilsner ANNE, JAKOB, JENS, MARKUS OG TINE Udvalget for Ungdomskurserne

Foto i PUF-sektion: Morten Hatting Voltelen, Mathias Thomsen og Jens Thybo.

Er du klar på at tage udfordringen op, få nye spejdervenner og blive en endnu sejere spejder? Så læs her…

Hvad kræver det af dig? Før kurset kræver det, at du tør være ambassadør for, at de juniorer, der er klar til det, vil tage af sted. Juniorerne skal være fyldt 11 eller 12 år ved kursusstart og være mentalt klar til at komme i patrulje med nogle, de ikke kender, og have nogle spejderfærdigheder, der kan bygges videre på. PUF er tiltænkt sidsteårsjuniorerne. Husk at fortælle de juniorer, der vil af sted, at selvom de ønsker at komme af sted med en spejderven, kommer de ikke i patrulje med dem på kurset. Det er også ofte lederne (enten juniorleder eller gruppeleder), der står for tilmeldingen via Medlemssystemet. Det praktiske kan du læse mere om under afsnittet om deltagerbetingelser. Efter kurset skal du være klar på at modtage

en spejder, der har en masse nyt at berette om – og måske er klar på nye udfordringer i patruljearbejdet. Flere spørgsmål? Har du uopklarede spørgsmål omkring et specifikt kursus, kan du kontakte kursuslederne for kurset. Har du spørgsmål til tilmeldingen, kan du ringe til korpskontoret på tlf. 3264 0050 eller skrive en mail på kursus@korpskontoret.dk. Husk at oplyse, at det drejer sig om PUF. Har du et overordnet spørgsmål til struktur, strategi eller lign., kan du tage kontakt til Udvalget for Ungdomskurserne, der administrerer kurserne, på udvalgets mail uk@list.dds.dk eller telefon: Tine Daa Schrøder (formand) 2635 5705.

OVERBLIK Ikoner, der nemt gør det muligt at se, hvor og hvornår kurset finder sted.

26

11

APR

STARTDATO

min. år

REGION

ALDER

PUF

Spejdersnus marts 2018

25


kurser

SLIP DIN INDRE SPILLEFUGL LØS

RUMREJSEN

OAK CITY I PROBLEMER

SLIP DIN INDRE ROMER LØS

PUF - Alt er på spil

Dit Eventyr

PUF Egemosen

PUF Imperium Romanum

Et spilleunivers, hvor du vil blive udfordret i spejderfærdigheder og meget mere.

Kaja og Andreas skal ud på rumstationen MIR, og de vil gerne have DIG med!

Oak City har brug for en ny sherif. Så hvis mener du er den sejeste, vildeste cowboy eller cowgirl, så kom og bevis det!

Kom og deltag i en rejse tilbage til Romerriget, og hjælp Cæsar med at styre og udvikle Imperiet.

26

11

26

11

26

11

26

11

APR

min. år

APR

min. år

APR

min. år

APR

min. år

De vilde spillefugle Ib og Gerda har indtaget Thurøbund Spejdercenter, og står sammen med resten af teamet klar til at udfordre dig og 47 andre spejdere, hvor ALT ER PÅ SPIL. Er du klar til at spille spillet, hvor din patrulje bl.a. skal konkurrere om, hvad I skal have at spise, og hvornår I skal sove? Du kommer til at: • Være i en ny patrulje • Sove i telt • Lave mad på bål • Lære nye færdigheder • Få masser af nye spejdervenner Hver patrulje får tilknyttet sin helt egen vejleder. Og derudover står resten af teamet klar til at støtte og udfordre dig og din PUF-patrulje i at samarbejde, arbejde med spejdermetoden, forløbstanken samt at reflektere og evaluere dagens oplevelser. Terningerne er kastet, nu er det din tur til at spille med. Så tilmeld dig med det samme, så ses vi på Thurø.

Kursussted: Thurøbund Spejdercenter, Fyn Dato: 26.-29. april 2018 Starttidspunkt og –sted: Kl. 18.00 på Thurøbund Spejdercenter Kursusledere: Emil Gilså, Nanna Johansen og Anne Funding Kontakt: puf.spillet.ksl@gmail.com, Anne Funding tlf. 40258412

26

Spejdersnus marts 2018

PUF

Hej, vi hedder Kaja og Andreas, og vi er de danske astronauter på rumstationen MIR. Her bor vi med Igor og Vladimir fra det mørke, mørke Rusland. Vi mistænker Vladimir og Igor for at have skumle planer om at overtage verdensherredømmet. Derfor vil vi gerne have nogle friske spejderpiger og -drenge til at møde op på vores base på Jorden. Vi skal finde ud af, hvad deres plan er og ødelægge den! Vi har plads til 72 spejdere og håber, DU er én af dem! Så hvis du: • Er eventyrlysten og vil prøve at arbejde i rummet • Vil lære om patruljeliv og samarbejde • Er klar på at uddanne dig til ”astronaut” • Vil være med til at bekæmpe ondskab • Vil være med til at bygge en kæmpe raftestjerne • Vil på eventyr med en masse andre spejdere

Landevejsrøverne Jesse James og Billy The Kid har slået sig ned i udkanten af byen. Nu er byens sherif forsvundet og Oak City efterladt forsvarsløse. Vi søger vestens sejeste cowboys og cowgirls til at drive slynglerne ud af byen og modtage sherifstjernen og nøglerne til byen. I kommer til at opleve at være patruljeleder, at samarbejde med hinanden, og at få presset sine grænser. Det hele kommer til at foregå på 4 dage, hvor I sover i telt og laver mad over bål, og selvfølgelig får en masse gode venner og oplevelser. Alt dette med en vejleder, der er der for at hjælpe JER til at få den bedste PUF-oplevelse. På dette kursus får du: • Lov til at være patruljeleder. • Mulighed for at afprøve dine evner og dine grænser. • Medindflydelse i aktiviteterne. • En fed kursusoplevelse.

Så er det dig, vi leder efter! Pak rygsækken, og sæt kursen mod rumstationen MIR.

Kursussted: Skovbrynet, Fyn Dato: 26.-29. april 2018 Starttidspunkt og –sted: Odense Banegård kl. 18.00 Kursusledere: Line Harkjær og Anne Mette Kristensen Kontakt: ksl@pufditeventyr.dk , tlf.: 60540121 pufditeventyr.dk og facebook.com/DitEventyr

Kursussted: Egemose Centret, Sjælland Dato: 26.-29. april 2018 Starttidspunkt og –sted: Egemose Centret kl. 19.00 Kursusledere: Pelle Bramsfort og Mia Haugaard Kontakt: pufegemosen@gmail.com, 26670938

På PUF Imperium Romanum skal du sammen med din PUF-patrulje hjælpe Imperiet med at sikre ro og orden i en af rigets mest urolige regioner: Gallien. Efter længere tids kampe er det nu kun en enkelt landsby, som endnu ikke har underkastet sig Imperiet og Cæsar. I samarbejde med den lokale kommandant bliver det din og patruljens opgave at skabe fred og økonomisk fremgang i denne fjerntliggende egn gennem samarbejde, nytænkning og kreative opfindelser, der hjælper den lokale befolkning. På kurset lærer du om: • Dig selv og din rolle i patruljen • At samarbejde i en patrulje • At blive et endnu bedre patruljemedlem • Planlægning og udførelse af de sejeste aktiviteter Så hvis du har mod på nogle fantastiske dage sammen med andre spejdere, glæder vi os til at se dig på Rosenholt. Vi skal nok passe godt på dig og lover dig en masse fede oplevelser og nye venner, du aldrig glemmer!

Kursussted: Rosenholt, Nordjylland Dato: 26.-29. april 2018 Starttidspunkt og –sted: Aalborg Banegård kl. 18.30 Kursusledere: Niels Parkegaard-Ottosen og Elvira Trtica Kontakt: 4215 8117

PUF

Spejdersnus marts 2018

27


kurser

FÅ NYE OVERLEVELSESFÆRDIGHEDER

ADVENTURE GRUPPEN PRÆSENTERER:

Media Terram

PUF PERM

Lev dig ind i en apokalyptisk verden, hvor du får udfordret dine evner til at overleve.

Vi skal finde vores superkræfter frem sammen med Superfritz og hans venner, så vi kan bekæmpe hans onde tvilling Frithz.

26

11

26

11

APR

min. år

APR

min. år

Det er 3. Verdenskrig, og en nødhjælpsorganisation har skabt et sikkerhedsområde og oprettet en flygtningelejr for dig og 49 andre spejdere, hvor I er i sikkerhed for fjendtlige styrker. Her skal du og din patrulje lære vigtige overlevelsesevner og hjælpe med at opbygge et nyt samfund. Nødhjælpsorganisationen har brug for hjælp til at skaffe mad og vand, udvide flygtningelejren og hjælpe ofre for krigen. Du kan… • Lære nye overlevelsesfærdigheder • Lære at samarbejde i en patrulje • Få lov at prøve kræfter som patruljeleder • Få en masse fede oplevelser og nye venner

28

Gennem hjernevridende udfordringer og farefulde missioner vil du i fællesskab med de andre superhelteaspiranter forsøge at samle naturens fire vigtigste elementer, så vi kan komme de onde kræfter til livs. Og hvem ved, måske ender I alle med at blive rigtige superhelte, inden I kommer hjem igen? Når du kommer hjem, kan du forvente: • At have oplevet fællesskabet i en patrulje på en ny måde. • At være rustet til tage imod flere nye udfordringer og oplevelser. • At have fået en masse nye kammerater.

Så hvis det lyder som noget for dig, så håber vi at se dig til 4 super fede dage med masser af oplevelser og udfordringer!

Så er du til fart over feltet, udfordringer, og har du lyst til at blive en del af et fællesskab, hvor naturen skaber rammerne, og fantasien sætter grænserne? Så tag med på PUF PERM i bededagsferien 2018. Er du klar? Det er vi!

Kursussted: Holbo, Nordsjælland Dato: 26.-29. april 2018 Starttidspunkt og –sted: Ved skoven 8, 3200 Helsinge, kl. 19.00 Kursusledere: Peter Skourup og Julius Sebastian Hansen Kontakt: Peter@skourup.dk, 23291501

Kursussted: Ravnsøhytten, Midtjylland Dato: 26.-29. april 2018 Starttidspunkt og –sted: Skanderborg Station kl. 17.30 Kursusledere: Line Jakobsen og Maria Christiansen Kontakt: puf@adventuregruppen.dk, Line: 20741022/ Maria: 60490633 adventuregruppen.dk/puf-perm/

Spejdersnus marts 2018

PUF

PUF

Spejdersnus marts 2018

29


Til forældrene

Til kursisterne

KÆRE FORÆLDER TIL EN KOMMENDE PUF-KURSIST Mange husker de venskaber og det fællesskab, de oplever på ungdomskurserne i Det Danske Spejderkorps, mange år efter. Og mange har glæde af deres oplevelser og erfaringer fra kurset både som spejder, men også i hverdagen uden for spejderverdenen. Den mulighed må du ikke lade dit barn gå forbi. Så tag en snak med dit barns spejderleder og hør, om netop dit barn skal være en af de flere hundrede, der tager på PUF-kursus i bededagsferien 2018. Udbyttet Det, dit barn kommer til at opleve på PUF-kurset, er et fællesskab med en masse jævnaldrende, hvor spejderne får oplevelser og udfordringer i trygge rammer. Kurset er en forsmag på de længere kurser i PLan-regi for de ældre tropsspejdere og arbejder særligt med at udvikle spejdernes evner til at samarbejde, lede og de grundlæggende spejderfærdigheder. Dit barn kommer hjem med et nyt netværk af spejdervenner og mod på nye udfordringer. Forudsætninger Der kræves ikke særlige forudsætninger for at deltage på PUF-kursus, da det netop er et ”begynderkursus”. Det eneste formelle krav er, at man er 11 eller 12 år ved kursusstart. Det er en god ide, hvis dit barn har prøvet at være på lejr og sove i telt før, men kursusteamet vil selvfølgelig sørge for gode og trygge rammer at

30

Spejdersnus marts 2018

PUF

være på lejr i. Det er dog altid en god ide at tale med den daglige spejderleder, om ikke et PUFkursus vil være en god mulighed. Spejderne skal kunne deltage på hele kurset (26.-29. april 2018) dvs. fra start til slut. Kursusleder og – team Hvert PUF-kursus ledes af 2 kursusledere sammen med et større team, der tager sig af spejderne under hele kurset. Teamet består af kompetente ledere, der har været spejdere i mange år og har stor erfaring med kurser og/ eller målgruppen. De er vant til at håndtere alt fra hjemve til lejrskader, så du kan være helt tryg ved, at de nok skal tage sig godt af dit barn, når I har vinket farvel. Det er også teamet, der afgør, hvilken patrulje spejderne kommer i, så der skabes det bedste sociale liv i patruljen. Forældreomsorg til, under og fra kurset Når dit barn først er kommet på kursus, er de fleste så optaget af det nye, der sker, at de glemmer det derhjemme for en stund. Vær derfor ikke nervøs, hvis du ikke hører fra dit barn – også selvom I evt. har aftalt, at barnet skal ringe hjem. Du kan trygt regne med at høre fra kurset, hvis dit barn ikke møder frem, eller der opstår andre problemer, så se det som en chance for, at dit barn oplever, at mobilkontakten hjem til ikke er helt så vigtig som det, der sker her og nu.

Nødsituationer Hvis dit barn skulle kontakte dig under kurset med problemer, eller fordi dit barn er ked af det, så husk, at det er kursusteamet, der har ansvaret, mens dit barn er på kursus. Indgå ikke aftaler med dit barn uden at inddrage kursuslederne, men sørg derimod for, at kursuslederne er orienterede, så de bedre kan hjælpe på stedet, fx hvis der er konflikter i patruljen eller andet. Du får to kontakttelefonnumre med deltagerbrevet, hvor du kan komme i kontakt med kursuslederne og dit barn. Brug dem frem for dit barns mobilnummer, hvis der sker noget derhjemme, fx sygdom eller lignende. Kursusteamet kan meget bedre hjælpe og støtte dit barn, hvis de ved, hvad der sker. Spørgsmål Har du uopklarede spørgsmål, kan du ringe til kursuslederen for det enkelte kursus, hvis det har noget specifikt med det enkelte kursus at gøre. Har du spørgsmål til tilmeldingen, kan du ringe til korpskontoret på tlf. 3264 0050 eller skrive en mail på kursus@korpskontoret.dk og i begge tilfælde oplyse, at det drejer sig om PUF. Har du et overordnet spørgsmål til struktur, strategi eller lignende kan du tage kontakt til Udvalget for Ungdomskurserne, der administrerer kurserne, på udvalgets mail uk@list.dds.dk eller telefon: Tine Daa Schrøder (formand) 2635 5705.

DELTAGERBETINGELSER For at kunne deltage på PUF 2018, skal du være aktiv juniorspejder, være 11 eller 12 år ved kursusstart, og kunne deltage alle de dage, kurset varer (26.-29. april 2018). Tilmelding Tilmeldingen foregår elektronisk via DDS.dk, hvor du kan finde de 6 forskellige PUF kurser og læse nærmere om dem. Under hvert kursus kan du klikke på et tilmeldingslink, som fører dig videre til Medlemsservice til en fælles tilmelding: 'PUF 2018' med kursusnummer 18600. Du kan enten selv gå ind og tilmelde dig eller få din juniorleder/ gruppeleder til at hjælpe dig. Tilmeldingen åbner fredag den 23. februar 2018 kl. 12.00, og deadline for tilmelding er tirsdag den 20. marts 2018 kl. 12.00. Vælg dine kurser I tilmeldingen vælger du, hvilke kurser du ønsker at deltage på. Du kan vælge mellem alle PUF-kurserne. Du bliver kun tilbudt et kursus, som du har ønsket. Desto flere kurser som du vælger, desto større er chancen for at komme på PUF. Du skal minimum vælge 2 kurser. Deltag sammen med en spejderven/ veninde Du kan også vælge at ønske at komme på samme kursus som en spejderven/veninde. Du kan højst angive 1 spejderven. Du kan dog fortsat kun blive tildelt et kursus, som du har ønsket. Vi kan ikke garantere, at du kommer på kursus med én som du ønsker, men vi bestræber os på at opfylde dine ønsker. Du skal kende medlemsnummeret på den, som du ønsker at komme på kursus med. Hvis din spejderven/veninde ikke tilsvarende har angivet dig eller valgt de samme kursusønsker, kan ønsket ikke blive opfyldt. Så det er vigtigt, at I har aftalt det indbyrdes, inden I tilmelder jer. Regler for fordeling af pladserne Du er ikke sikret en plads, selvom du har tastet din tilmelding hurtigt og til tiden. Det er først efter tilmeldingsfristen tirsdag den 20. marts, at alle plad-

serne bliver fordelt. Pladserne bliver fordelt ud fra følgende principper: • Kursusønsker • Balanceret kønsfordeling • Max. 4 kursister fra samme gruppe på samme kursus • Hvem du evt. har ønsket at deltage sammen med • Førstegangskursister prioriteres først Du vil kun blive tilbudt et kursus, som du har ønsket. Hvis der er for mange tilmeldte vil nogle spejdere komme på venteliste. Vi forsøger at tildele pladser til så mange spejdere som muligt. Det er igen i år ikke muligt at notere 1. prioritet i kursusønsker, så alle valgte kursusønsker er ligestillede ved tilmelding. Husk derfor kun at tilmelde dig de kurser, du ønsker at deltage på. Jo flere kurser, du vælger, jo større sandsynlighed er der for at komme afsted på kursus. Hvis du ikke ønsker at deltage på det kursus, som du har fået tildelt, har du ikke mulighed for at blive skrevet på venteliste til andre kurser, men bliver derimod afmeldt PUF 2018. Du skal derfor kun skrive kurser på, som du ønsker at deltage på. Da kurset er rettet mod sidsteårsjuniorer, vil de spejdere som ikke har deltaget før blive prioriteret først, men det vil være muligt at deltage mere end én gang.

Har du valgt din gruppe som betaler, bliver kursusafgiften automatisk trukket på din gruppes konto på Korpskontoret, hvis gruppen har godkendt din tilmelding. Ellers modtager du selv en faktura. Afbud Din tilmelding er bindende, når den er indtastet i Medlemsservice. Skulle du blive forhindret i at deltage, skal du straks meddele dette til Korpskontoret via mail: kursus@korpskontoret.dk eller tlf. 32640050. Ved afbud senere end den 25. april skal det meldes direkte til kursuslederen. Kontaktoplysningerne vil fremgå af deltagerbrevet. Afbudsgebyret er følgende: • Ved afbud senest den 16. april opkræves 100 kr. • Ved afbud den 17.-25. april opkræves den halve kursusafgift. • Ved afbud den 26. april eller senere opkræves hele kursusudgiften. Der opkræves ikke afgift for at stå på venteliste, hvis man skulle være så uheldig, at man ikke bliver tilbudt et kursus. Vis hensyn: Bliver du forhindret i at komme på kursus, så meld afbud med det samme, så en anden kan få din plads.

Besked om deltagelse Pladserne til kurserne bliver fordelt i løbet af uge 12. Du, din forælder og din juniorleder vil herefter modtage en mail med besked om, hvilket kursus du har fået plads på, eller om du er kommet på venteliste. Derudover får du et deltagerbrev i løbet af uge 13 eller 14, som fortæller, hvor du skal hen, hvad du skal medbringe, hvem der skal med og mange andre praktiske oplysninger. Kursuspris PUF: 1.100,- DKK

PUF

Spejdersnus marts 2018

31


Spejdersnus #27 2018  
Spejdersnus #27 2018  

TEMA: FILM /// STOR TEST AF PULVER-KAKAO /// TO DANSKERE VIL BESTIGE MT. EVEREST /// NØRD: HAR KATTE 9 LIV? /// PUF 2018: 6 SEJE JUNIOR-KURS...