Page 1

2012

PLan 0,1,2,3 & International

PLanMagasinet


11662

Kursuskort + indholdsfortegnelse

11640

11661

11650 11652 11670 11674

11672

11660

11673

11671

11651

s. 4 Hej leder

s. 20

s. 21

11663

11641

s. 6 TL-kursus

11664

11653

Hej forælder

s. 22

s. 10 Deltagerbetingelser

s. 24

s. 14 Tilmeldingsslip

s. 25

PLan-Magasinet udgives af DDS Uddannelse

2

11642

11654

Redaktion: Foto: Layout: Rasmus Damkjær-Ohlsen (redaktør) Rasmus Damkjær-Ohlsen Rasmus Damkjær-Ohlsen Peter Tranevig (ansvarshavende) Rasmus Rahbek Peter Maul Per Dahl Rasmussen Stine Enevoldsen Benjamin Tarp Marie Meier Julie Kudsk Melsvik Andreas Hørup Nilsson Mark Warren Frederik Abildgaard Rom PLan PLatypus Random René Bitsch

Tilmeldingsprocedure

s. 26

s. 18 Kursusoversigt

s. 29


Hej spejder Du skal tage på kursus, fordi du enten er super glad for at være spejder og har en mega motivation til mere - eller også er du ved at gå lidt kold i det, men vil egentlig gerne give det en chance til. Uanset hvad, så har vi et stort hold af dygtige spejdere, der lægger en masse krudt, energi, gejst og tid i at lave det mest fantastiske kursus lige netop for og til dig! Skal du ud at opleve dig selv, og hvad spejder egentlig er, eller skal du bare blive hjemme med familien og spille brætspil i en hel uge og høre på bedstemors samme gamle historier?

Det startede i de dage...

Lige netop PLan kan noget helt særligt, som du kun kan forstå, hvis du har prøvet det. PLan har eksisteret siden slutningen af 1970erne, og der er en grund til, at det stadig er en succes. Dengang var der 2 kurser, i dag er der 18 PLan-kurser. Selv gamle spejdere, der har været på PLan, snakker stadig om deres PLan-kursus og de oplevelser, færdigheder og venner, de fik. Vil du gå glip af det? PLan er i konstant udvikling, så frygt ikke, at det er et gammelt støvet kursus, du skal på - det er heldigvis ikke helt, som det var dengang i 70erne, men konceptet holder stadig.

Hvad får jeg ud af det?

Du får en kæmpe oplevelse, som du vil snakke om og tænke tilbage på i mange år fremover. Du vil få nye venner, som du kommer rigtig tæt ind på, og mange har fået venner for livet af at være på kursus sammen i efterårsferien. Du vil få motivation og værktøjer til dit videre spejderarbejde, og du vil kunne se spejderbevægelsen i et bredere perspektiv.

Du ved kun, hvad du går glip af, hvis du har været af sted - og når man først har været af sted, så ved man, at det er mere vigtigt at være på kursus i efterårsferien end at være til tante Odas fødselsdag!

Nyt kursustrin

Vi har gjort det muligt, at du kan komme på PLan tidligere, end man har kunnet før. I år behøver du ikke være eller blive 13 år i år, men du skal bare være rykket op i troppen. Vi har nemlig åbnet op for PLan 0, som er det nye familiemedlem i PLan- familien. Du kan læse meget mere om PLan 0, og hvilke kurser du kan vælge imellem på de næste sider.

Hvem er bag PLan?

Der sidder et centralt korpsudvalg, der hedder U1016, som er en del af DDS Uddannelse. De sørger for, at der er kurser for spejdere mellem 10 og 16 år. Alle PLan-teams har ansøgt om at lave PLan for netop jer, ud fra et kursusoplæg der beskriver, hvad I skal lære på de enkelte PLan-trin. Alle teams er derfor både godkendte, rigtig dygtige og supermotiverede til at lave PLan-kurser. Hvis I har generelle spørgsmål eller ideer til kurser for de 10-16 årige, så kan I altid kontakte os i udvalget. Men har I spørgsmål til det enkelte PLankursus, skal I rette henvendelse til kursuslederen for det specifikke kursus.

Hej spejder

Hvorfor skal jeg tage på kursus?

PLan varer fra fem til otte dage, og selvfølgelig skal du deltage på hele kurset. Du kommer til at lære nye venner at kende, og skal sågar sove ude og lave mad sammen med dem. Det rykker for vildt, og hvis du vil, så kan du få de bedste venner, nye tricks til patruljelivet og spejderarbejdet.

dds udda

nnelse

U10-16 kan kontaktes pr. mail på u10-16@list.dds.dk eller pr. telefon til formanden, Rasmus Damkjær-Ohlsen, på 60 17 99 44. Hjælp til tilmelding: Kontakt Stine Enevoldsen pr. mail på se@korpskontoret.dk eller pr. telefon på 3264 0053

3


PLan0 er det nye medlem i PLanfamilien. Kurset er for dig, der lige er rykket op i troppen, og synes det er snyd, at alle de andre kan tage på PLan. Kurset er rettet mod spejdere mellem 12-13 år, der har lyst til en fed kursus-oplevelse, hvor der er fokus på færdigheder i en sjov fantasiramme. Rammerne for kurset er friluftsliv, og du vil lære via learning by doing i din patrulje med nye spejderkammerater. Du kommer til at snuse til, hvad forløbstanken er for en fisk og prøve at have medbestemmelse og ansvarlighed for dele af kurset.

PLan 0

Du har tre kurser at vælge imellem: et i Nordjylland, et på Fyn og et i Nordsjælland. Alle kurser varer fra mandag til fredag i uge 42 og er dermed lidt kortere end de andre PLan-kurser. For at deltage på PLan0 må du ikke være født før år 2000. Men pas på! Når du først har prøvet PLan har du lyst til mere ;) Så nu er det bare om at finde det kursus, du ikke vil gå glip af…

en efterårsferie fuld af tv, spil og scoutskillz

Dit første PLan

-kursus!

På spejderøen eXplorado er d en h kanal. eXploTV viser kun gamle elt gal med øens tvog kedelige do programmer o kumentarm gammelt og ke d Kanalen skal o pgraderes til 20 eligt spejderarbejde. 12, og derfor h for de 36 sejest ar vi brug e spejdere i lan det. Er du klar på at teste, hvor græ nsen mellem sp bejde og medie ejderarmaniac går?! V iu ger computers pil i rafter, får fi dlever app’s i 4D, bygne gæster i TV-k og vi viser, at ga økkenet, meshows kan h jælpe dig til at endnu bedre sp blive en ejder.

4

I reklamepause rne vil der være tid til at få feed vejledning på d b it arbejde. Des uden vil der væ ack og fra spejderliv u re indslag den for eXplora do, som du kan til at finde din bruge næste spejder udfordring. Og selvfølgelig væ så vi re masser af ny e venner at hæ l der backstage. nge med Du får ikke bru g for den virkel ige verdens elek små hjælpere, tronik og når du skal på kursus i eXplora kun brug for dit do. Du får gå-på-mod - så lo og fylde godt p å med nye idee ver vi at udfordre dig r, skillz, venner o klogere på dit spejderliv! g gøre dig

12640

5 sætninger, der vil nedlægge din mors bekymringer: - 16 unge og dygtige ledere har brugt et år på at planlægge kurset. Så de har styr på det. - eXplorado er i virkeligheden ikke en spejderø et ukendt sted i verden, men et spejdercenter i Nordjylland. - Det er også første gang, at alle dine medkursister er på PLan. - Der er rindende vand på stedet. Så både tandbørstning, håndvask og toiletbesøg kan lade sig gøre. - Du behøver ikke være verdens sejeste spejder for at komme til eXplorado; men du er det, når du kommer hjem!

Praktisk info: d. 19. oktober Mandag d. 15. til fredag nter i Nordjylrce jde 2012, Rosenholt Spe land. lorado.dk Hjemmeside: www. eXp Kontakt kursuslederne: Sarah Roed, 2213 7555, sarahbrixroed@gmail.com My Gaarde, 2845 5968, mygaarde@gmail.com Antal pladser: 36


PLan itchi – Er DU game?

Vil du spille computer pa BP maner? Vil du bage pizza med Mario? Vil du skyde gronne grise? Har du en indre sur fugl?

PLan itchi er den planet, hvor figurerne fra dine computerspil bor, nar du slukker computeren. Tag derfor med til PLan itchi og mod grontsager, der bekaemper zombier, og oplev Super Mario pa slap line. Hjaelp en ork med at lave en bryg og red en prinsesse i nod.

Nar du kommer hjem, er du blevet klogere pa din rolle i patruljen, og er blevet en endnu sejere tropsspejder. Du far en masse nye venner og moder spejdere fra andre korps. Og sa far du mulighed for at bruge dine spejderfaerdigheder i en super sej fantasiramme! Kursusledere: Liselotte Carlsen og Søren Handberg 20878763 / 51228195 liselottecarlsen@mail.dk og soren@handbergbyg.dk Kursussted: Thurøbund Spejdercenter Antal pladser: 36

APPSTORE RøVET!

12642

Spejder, der er brug for din hjælp!

Et lumsk røveri af populære spejderApps har fundet sted i nattens mulm og mørke. Derfor har vi brug for din hjælp! Røverne har hacket appstore, og jagten går nu ind på at få alle spejderApps testet og tilbage i appstore. Der er brug for spejdere af den bedste støbning til at opsnuse røverne og de mange apps. Verden vil ikke være den samme uden apps som “Bål Mega” og “Pioner Giant”. Til opgaven søges unge tropsspejdere, der har mod på PLan, oplevelser og tør begive sig ud i jagten på røverne. Hvis du finder en app, vil du altid kunne få gang i dit bål, og dit raftetårn vil holde hele ugen.

PLan 0

12641

Men PLan Plex er meget andet - vi sørger for en fantastisk PLanoplevelse med et team, der gør ugen til den sygeste uge ever. Du vil opleve lejrlivet, som det altid burde være, og du og din PLanpatrulje vil sammen med jeres teamvejleder skabe den bedste uge med bål, App jagt, pandekager, rafter, sjov, spas – og meget meget mere. PLan Plex er for alle, og vi forventer ikke, at du er superspejderen, der kan tænde et bål med lukkede øjne, bare du har mod på PLan – så lover vi til gengæld, at du kan lære din PL en ting eller to, når du kommer hjem!

Kursussted: Gurredam Spejdercenter ved Helsingør Antal pladser: 36 Udbytte: Færdigheder, lejrliv og den gode patrulje Bonus: Pandekager og meget blødt græs – find os på facebook! Webadresse: www.planplex.dk Kursusleder: Agnete Irminger Tlf.: 23644493 Kontakt: kontaktplanplex@irminger.dk

5


På PLan1 vil du lære gode redskaber, du kan bruge hjemme i patruljen. På kurset kommer du i en patrulje med nye spejderkammerater, og sammen med dem vil du lære praktiske færdigheder, der er gode at kunne samt et par gode fif til at planlægge et spejdermøde. Og så vil der være knald på oplevelserne. Kurset foregår i skønne friske omgivelser, hvor friluftslivet kan komme godt ind under huden og give røde kinder. Du skal være ca. 13-14 år for at tage på PLan1.

PLan 1

PLan er et superfedt kursus, hvor du vil få nye stærke venskaber og gode spejderfif. I år er der 5 seje PLan-kurser at vælge imellem, fordelt på Sjælland, Fyn, Sønderjylland, Midtjylland og til søs. Nu er det bare om at finde det, du bare ikke kan gå glip af!

Få sammenhold og fede aktiviteter Nye venner og sjove opgaver ”Det var virkelig fedt at være af sted på PLan, fordi jeg fik en masse nye venner, og der var så mange forskellige aktiviteter. Jeg synes især, hejken var rigtig god, fordi man gik sammen med sin patrulje hele dagen og fik snakket og lavede nogle sjove opgaver.” Finpuds dine spejderevner ”Kurset har gjort mig bedre til at samarbejde, og det er noget, jeg kan mærke i patruljen derhjemme. Men også bare sådan nogle generelle spejderevner som besnøringer, har jeg fået mere styr på.” Kursist: Andreas Amdisen

Få styr på planlægningen Sjov læring “Jeg synes, kurset var vildt godt. Kursuslederne var virkelig sjove, og det hele var gennemtænkt. Det var fedt, at teamet kombinerede det at lære noget med sjove aktiviteter. Det gjorde ligesom, at det hele gled nemmere ned, og at man bedre husker det.“ Federe patruljemøder “Jeg lærte en masse om at styre en patrulje og lave nogle fede møder. Vi lærte også meget om idegenerering. Det var fedt. Efter jeg har været på kursus, synes jeg selv, jeg kan lede min patrulje noget bedre. Altså, styre på en god måde, hvor alle er med. Jeg er også blevet meget bedre til at få ideer til møderne.“ Kursist: Astrid Nielsen Langendorf

6


7

12650

-

i den hemmelige sags tjeneste Dr. Evil, den udspekulerede og ondsindede leder af den globale forbryderorganisation SPECTRE, har lagt planer om at få alle spejdere til at arbejde for sig og bruge dem til at udføre alle sine uhyrligheder. PLan Ryekol har derfor udarbejdet et agentprogram for at forhindre dette. Du vil som en af landets bedste spejderagenter blive trænet i netop de færdigheder, som du ønsker at blive endnu bedre til. Vi vil styrke dine lederevner og klæde dig på til at lede din egen patrulje. Vi vil lære dig hemmelige ninjatricks i spejderarbejdet, der vil give dig specielle evner til at lægge geniale planer og gennemføre hemmelige missioner. Du vil blive endnu bedre til at udvikle gode ideer, planlægge aktiviteter og lave en fed hejk. Som alle andre spejderagenter vil du naturligvis også opleve spektakulære klatreaktiviteter og blive introduceret til hemmeligheden bag et godt cocktailparty. PLan Ryekol vil summe af hårdføre agenter, lækre bondbabes og masser af bling bling. Var der nogen, der sagde James Bond?

Kursusnummer: 12650 Kursussted: Ryekol Antal pladser: 70

Kursusleder: Jack Givskud Kursuskontakt: 26273808, ksl@planryekol.dk

Indhold: Patruljeledelse, medbestemmelse, klatring, forløbstanken, færdigheder.

Teamet bag Plan Thurøbund skruer op

- Her kommer Plan T Er du lidt hemmelig indeni? Så har Secret Operations Watchdog Service brug for netop dig! S.O.W.S. er en hemmelig agentservice, der søger nye unge agentaspiranter til en sprængfarlig mission i det østlige Europa. Som aspirant skal du have mod på at prøve kræfter med agent-gadgets, spåkoner, balalaikamusik, gøglere og tophemmelige missioner.

PLan 1

12651

Du vil i løbet af ugen modtage træning inden for: • • •

Seje spejderfærdigheder Forløbstanken Selvstændighed

Alt sammen i en skøn atmosfære fyldt med drøn, brøl og action! Du vil blive en del af et stærkt patruljefællesskab, hvor du med garanti vil skabe dig venner for livet! På Plan T vil du desuden få chancen for at lære med og af ældre spejdere. Har du lyst til at få finpudset dine spejderfærdigheder til tonerne af tubamusik og eurodance? Er du klar til at gå undercover på en tophemmelig mission? Så tag listeskoene på, skru op for charmen og duk op i uge 42!

Kursussted: Stevninghus Spejdercenter Kursusledere: Rasmus S .H. Skov Mette Frederiksen Kursuskontakt: 24482890 60170574 ksl@plan-t.dk Hjemmeside: www.plan-t.dk Indhold: Action Forløbstanken Samarbejde Fedt spejderarbejde - Patruljeledelse Antal pladser: 63

Plan T – Hold da kæft, hvor bli’r du klog!

7


12652

SøPLan1 – Vådt, vildere, vandvittigt!

En uge på bølgen blå, med skumsprøjt i håret, bållugt i bussen og kippers i kasketten. Gør din drøm til virkelighed – stik med til søs og oplev ting, du aldrig har prøvet før. Der skal sejles både og kratluskes til lands. Du vil komme stort til skibs ombord på spejderskibet Klitta og chille henslængt i vandskorpen på en af de mange svendborgjoller. Med base i Hou skal du prøve kræfter med patruljelederrollen til søs med en besætning, der kræver lederskab, selskab og galskab. Læg dertil, at du skal føre din patrulje gennem et hav af udfordringer til lands, alt fra en eksotisk ø-hike til sindsoprivende opgaver i buskadset. Efter en uge i et maritimt slaraffenland af unge sømænd vil du forundret mærke, at du er blevet forandret og forankret i din nye personlige patruljelederrolle. See you on the sea!!

12653

Mys

tik

Det forventer vi af dig: - At du er klar på at lære noget nyt - At du er frisk og med på den værste - At du kan leve dig ind i historien og leger med

og

jor

Vi kan tilbyde dig: - Anderledes lejrliv - Spændende og udfordrende madlavning i det fri - En uge i fantasiens tegn - Vejledning og hjælp til at blive en bedre PL/PA bl.a. via kommunikation, samarbejde og personlig udvikling

d u nde r n egl ene

Haveforeningen Skovbrynet søger nye medlemmer, da flere af de forhenværende medlemmer er forsvundet på mystisk vis. Deres kolonihaver sælges derfor billigt. Kolonihaverne har igennem mange år haft succes, herunder kan det bl.a. nævnes at de i 2002 fik en flot tredjeplads i beskæring af klatreroser og i 2005 en andenplads i podning af æbletræer, et resultat af den godt gødede jord. Vokser der en gartner i dig, og har du mod på at blive en del af Haveforeningen Skovbrynet?

8

Ta’ på PLan Mystifik og kom et spadestik dybere!

Kursussted: Skovbrynet. Pladser: 70 Kursusleder: Anna Munkholm Andersen Kontakt: 22669537 / am@mystifik.dk Indhold/færdigheder: Historie, teamwork, anderledes pionerarbejde, håndværk, madlavning og personlig udvikling

PLan 1

Kursistpladser 48 Kursussted Østjylland Kursusleder Christian Frich 3070 4319 E-mail ksl@soeplan1.dk Hjemmeside www.soeplan1.dk Kursusindhold sømandskab, patruljeledelse sejlads, skovløb, hike vilde oplevelser NB Kurset starter lørdag d. 13.10.


12654

PLATYRISK DAGBLAD

Koeb Hansens Brune Saebe, naar Deres Hustru skal goere Huset skinnende rent!

Grundlagt 1869 Onsdag 6. August 1902 Pris 10 oere

Gaeve Folk efterspoerges til Forstaerkning af vores Handelsstation i Platyrien Det Platyriske Handelskompagni efterspoerger unge Mennesker til vor Handelsstation i Platyrien. Vi har gennem flere Aar anlagt et godt Forhold til de Lokale, og Handelen blomstrer. Men smaa Grupper af Slyngler er begyndt at drage Nytte af dette paa den mest nederdraegtige Facon. Vi anser, at et stoerre Antal Vesterlaendinge ved vor Handelsstation vil bortskraemme disse tyvagtige Roevere, og Vi garanterer selvklart Alle den stoerst mulige Sikkerhed.

De faar: Et Netvaerk af ligesindede Rejsefaeller Selvstaendighed og ledelseserfaring En Oplevelse ud over det saedvanlige

Vi forventer: Eventyrlyst og Gaapaamod Et godt Humoer Viljen til at indgaa i en lille Gruppe hvor taet Samarbejde og Sammenhold er vigtigt.

n

jste e g k r æ M

Kursusnummer: 12654 Plan 1 Kursustype: Kursussted: Høbjerghus (Helsinge) Kursusledere: Cecilie Vej-Hansen og Andreas Wenning Kursuskontakt: ksl@planplatypus.dk 72 Antal pladser:

PLan 1

Tag derfor til Platyrien, hvor Vi i Faellesskab vil opbygge maegtigere Bastioner, som trodser ethvert Angreb. I vil moede en Lokalbefolkning, hvis venlighed i hoej grad overstiger den Barbariske. Rigdommene flyder, og Muligheden for en enestaaende Handel er til stede.

osen s Thøger R

arku Kursist: M

møde 80 e, g så bare ri o fe n e rs g o rå e n e ft e ste feri fedeste e en at kend sted igen i år!” Den fede er nok den n sin patrulje og ud n af a rt L e P k å ik p l helt s e ude a m k “At være s m o g k Je t a r. ft. Det ode venne pe i lufjeg har ha n masse g gsbane op t hele e n ri få d g in o r rh e vet en fo mennesk elig sikre et havde la n man var selvfølg m a te a d e r, M e, va er jorden. , vi prøved s meter ov k Adventure get af det fedeste e -s m .“ fe m og , no me igenne eter lang “Jeg synes tredive m ejt at kom s k o g o n r e a d v n sove. Så rdre ten. Den kelig udfo r vi skulle o ir v v h r a f, v a t d e de u mmelse. vejen. D elt selv fin at få den medbeste h i v e tt å ejk. Der m Det var rigtig fedt mmelse res egen h lade. Medbeste at vi skulle lave vo re sov i en d n a på.” t, g d o , fe k r i patruljen n bivua “Det va e ld g o e h n s e re m e sam de d nogle lave gtig god måde at få ri n e å Og ogs

9


Er du 14-15 år og megaklar til at tage på PLan, så er PLan2 også parat til dig! Det er ikke et krav, at du har været på PLan før, bare du har lyst til at tage af sted og lære nye mennesker at kende og få nye spejderfærdigheder. PLan2-kurset er som andre PLan-kurser et friluftskursus, men på PLan2 er der også fokus på adventurespejd. Du vil flytte dig og skabe stærke venskaber med din patrulje og resten af holdet. Derudover vil du arbejde med ledelse gennem learning by doing og få gode tricks til at bruge hjemme i din egen patrulje.

PLan 2

Kurset vil sætte fokus på værdier, og du vil opleve at blive bedre til at finde dine egne værdier, som kan hjælpe dig videre. PLan er vanedannende, så tøv ej: find fluks dit næste kursus blandt fem spændende tilbud, der spænder lige fra ødemarkshejk i nord, storbyPLan i København, film og medie-PLan i Midtjylland, søeventyr i Øresund og til skrå oplevelser i Vestjylland.

Bliv en bedre spejder Patruljedynamik ”Vi arbejdede en masse med patruljeliv, og hvordan man bliver en bedre leder. Vi passede rigtig godt sammen i min patrulje og blev rigtig hurtigt gode venner, så det var superfedt. Og så lærte jeg også en masse om mig selv. Som f.eks. hvor ens grænser ligger, og hvordan man flytter dem. Vi var på aftenløb, hvor vi virkelig blev udfordret i at turde stole på hinanden og give hinanden tillid.” Det fede spejderarbejde ”PLan er noget af det fedeste ved at være spejder. Når man kommer uden for spejderhytten, møder nye mennesker, lærer en masse ting og udfordrer sig selv. Det er det fede spejderarbejde for mig!” Kursist: Hjalte Sandvang Jensen

Få flyttet grænser Store udfordringer ”En af de største oplevelser på PLan var at være på hejk i milerne ved Skagen. Det var ekstremt hårdt at gå i de store sandklitter. Mentalt fik jeg flyttet nogle grænser. Det var bl.a. mørkt, så man ikke ordentligt kunne se, hvor man gik. ” Inspiration til nye oplevelser ”Jeg blev hurtigt ret god til at gå efter forskellige korttyper. Det er også noget, jeg har lært de andre i min patrulje. Og så har jeg fået en masse venner. Jeg var faktisk på Apo for første gang med en del af dem fra PLan, og vi fik en 23. plads. Det var ret fedt!” Kursist: Mathias Thomsen

10


Kursusindhold: - film & medier - mad under åben himmel - adventurespejd - forløbstanken i twist Kursussted: Spejdercentret Assenbækmølle, midtjylland

12660

Skal du

r god ? Så er de m a r g o r 42, hvor TV p bæk i uge på ugens n e r s y s t eder, s A llt e e Chann ws til nyh å o Har du h h p s d y in t e li n a e at tu , lige fra r verden! DU og din grund til cerer alt s n n la e k n e ik s n tage og a mu statio lægge, op tteste fr n o la h p t vil gøre e t d a g r film o ærk, der hed fo v g r li e u t m s e å m f vil et filmiske kson misundelige! patrulje es helt eg r je e er Jac r e ig red rg og Pet e lb ynde! ie p S n tyret beg n e v e selv Steve d la og cer frem re produ d in ge in d d Så fin t planlæg a d e m g in kan genfar , hvad man il du få er il v t n r e a de e g e u id f en, lige fr å gode p I løbet a f p u t r m g a i s e r il friøde jemm levelser t patruljem aktiviteter, også h p -o jd e p f re-s nemføre a er-duper-adventu p u mel. s im e h t n s vilde er åbe d n u eller d a m g Spielberg e r d luftsliv o in in lip d med at uge 42 og s rne, vi hjælper dig i k æ b n e Ass r for idee Så tag til ! Du sørge s lø a G a G Lady dem! realisere

SKRÅPLAN! - LIDT SKÆVERE END DE ANDRE!

12661

Skal jeres hike være med bus, tog, i byen eller ude, hvor kragerne har madpakke med? Virker gaffa til alt? Kan man bygge et køkkenbord i andet end rafter? Hvad står menuen i øvrigt på? Ja, der er masser af spørgsmål, når man sådan er på kursus. Vi giver jer muligheden for selv at svare på alle disse spørgsmål og flere til...

- N PA er d år ti , u du - h on me bl ta a a sb d ev ge di f re r d est ke et r h - n d u em nd en je ka har pat ska fåe t l sk be m - n d ru be t r ed ab dr en er d væ u l lje r, ygs els til e P ku u re ært de du æk e! sit L/ ua n ke sjo , a rh ka ke er d vt t jem n n a b e én f, og va m ru fu ug at læ lue e! ge ld i e. ef re ri .. te ri ng rå gt rs ! fe ri -

Ude på den jyske hede giver vi jer mulighed for at få medbestemmelse og for at blive udfordret som PL/PA. Ugens gennemgående tema er forløbstanken, og med den sætter I selv dagsordenen. Det vil vi lære jer meget mere om, og gennem hele ugen står vores ivrige team klar til at hjælpe jer igennem. erg, t, Vildbj ddinglundcentre Kursussted: Rø Vestjylland agnus Rievers Kursusleder: M dinglund.dk leder@plan-roed Kontakt: kursus , situationsen nk g, forløbsta in er on pi d: ol Indh bestemt ledelse 80 Kursistpladser:

”Lejrbål der spiller!”

PLan 2

Kursusleder: Fleus 2371 7444 lillefleus@sol.dk

aet?

kamer m o g a b med

Find os på: http://www.facebook.com/Skraaplan2012

Kursusstørrelse: 84 pladser

11


Har du adventurespejd i blodet? Så skal du med på ødemarkshike i efterårsferien!

Kommer du forbi os i uge 42, sa far du friluftsliv med tryk pa den vilde natur. Pa vores kursus far du muligheden for at saette fokus pa orientering, hiketeknik og Adventure 12662 med stort A. Kurset er en 5-dages hike i den fri natur, hvor den nordjyske vildmark danner rammen om de udfordringer og overraskelser, der venter dig og din patrulje.

Orienteringsformerne foregar med kort, foto, formel 1 racer og over vandet i fuld fart - en overflod af orienteringsmader, du kan smide i rygsaekken og hive frem pa dine egne patruljemoder. Undervejs far du mulighed for at traene instruktionsteknik og arbejde med forlobstanken i mikro-format. Sammen med din patrulje skal du klare udfordringerne pa jeres vej med fokus pa planlaegning, udforsel og evaluering. Du far afprovet PL-rollen, og hvordan forskellige situationer kraever forskellige ledelsesstile.

PLan 2

Vil du med ud pa afveje og na helt nye hojder, sa tilbyder vi Danmarks vildeste vandreklit, Rabjerg Mile, og hoj solskin, mens I vandrer ude pa Skagens gren.

Kursussted: Lodskovvad, Aalbæk ved Skagen Kursusleder: Thomas Schiøttz Christensen Kursuskontakt: Tlf: 28 91 56 94 Mail: ksl@planlodskovvad.dk Hj.side: planlodskovvad.dk Indhold/færdigheder: 5-døgns hike, instruktion,  forløbstanken, orientering på mange måder, møde med naturen, ledelse og Adventure. Kursistpladser: 72

Få nyt perspektiv En af de største spejderoplevelser ”Det var supergodt og en af de største spejderoplevelser, jeg har haft. Det var mit første PLan. Selve kurset var enormt gennemført og meget anderledes end det, man plejer at lave. Det var virkelig fedt.” Åbenhed og nyt indblik ”Selve kurset lærte mig utroligt meget. Du ved selvfølgelig, hvordan man binder knob osv., når du kommer. Men man får et helt andet indblik, når man pludselig sættes sammen i en patrulje, man ikke har været i før. Det gør både en mere åben, men man lærer virkelig også at tage ansvar og deles om opgaver. Og det er noget, jeg har kunnet tage med mig hjem til min patrulje.” Kursist: Martin Christensen

Bliv sej til ledelse Sammenholdet ”Det er superhyggeligt at være sammen med mennesker i en hel uge, som har samme alder og interesser som en selv. Så går man automatisk godt i spænd lige fra starten af og kan bare slappe af og have det sjovt sammen. Og så var det selvfølgelig fedt at sejle og lære en masse om samarbejde og ledelse.” Ledelse og samarbejde ”Jeg lærte helt vildt meget om forskellige ledelsestyper, og hvordan de fungerer i forskellige situationer. Og at der er mange måder at lede en patrulje eller en gruppe mennesker på, hvis man skal have et samarbejde til at fungere. Jeg er også blevet meget bedre til at tænke på, hvordan man får samarbejdet til at fungere bedst muligt for den Kursist: Lærke Wäänänen enkelte i gruppen, og hvordan man giver konstruktiv kritik. Og de ting, jeg har lært, har jeg ikke kun kunnet bruge til spejder, men også alle mulige andre steder i min hverdag. For eksempel i skolen, når man skal lave gruppearbejde eller er flere om et projekt.”

12


12663

På grundforløbet kan du selv vælge dele af indholdet, og du har således medbestemmelse på, hvilke områder du vil specialisere dig indenfor. Vi tilbyder en spændende uge, hvor du kan forvente at: • blive udfordret mentalt og fysisk og med garanti få rykket dine grænser • få forbedret dine samarbejdsevner og blive en bedre patruljeleder • få konkrete aktiviteter og idéer, du kan tage med hjem, og som vil gøre din spejderhverdag sjovere Vi søger kandidater, der: • er engagerede og fulde af ideer og gåpåmod • har lyst til at samarbejde med over hundrede andre nye konsulenter • har lyst til at blive ekspert i planlægning og afholdelse af patruljemøder samt patruljesamarbejde • vil videreuddanne sig til spejdereksperter inden for et selvvalgt felt

ter vil vise Vores konsulen andet end r er dig, at spejde , og vi lover ob kn og er raft kammeratdig masser af lige udforskab og person e stilling. dringer i din ny få dig l at Vi glæder os ti ! et ld ho med på

Kursussted: Spejdercenter Holmen Kursusledere: Luise Sanderhoff Østerlund Morten Heering Fredskild Kursuskontakt: luise@planholmen.dk & morten @planholmen.dk Hjemmeside: www.p lanholmen.dk Koncept: Totalt vildt selskab Kursistpladser: 96

Slæk sejlet og hiv ankeret op

12664

Rykker det i fingrene, når du skuer ud over det uendelige hav? Kan du handle hurtigt, når det gælder? Har du lyst til at prøve kræfter med det våde element? Tør du tage roret og ansvaret for dig selv og patruljen?

Kursusleder: Rasmus Foss Gerhardt Kursuskontakt: 6085 6653 / kursusleder@soeplan2.dk Kursussted: Øresund Kursistpladser: 48

PLan 2

Jobannonce: Spejderkonsulenterne a/s er en virksomhed, der er specialiseret i praktisk såvel som teoretisk spejd. Vi er netop nu ved at opbygge en solid stab af dedikerede konsulenter, der hver især bliver eksperter i det fede spejderarbejde. Vi søger nye unge kræfter, der vil være med til at forme fremtidens korps. Har du lyst til at blive en del af vores fællesskab, og vil du bidrage med dine erfaringer, ideer og kompetencer, så kom til Spejdercenter Holmen i uge 42, hvor Spejderkonsulenterne a/s afholder en uges intensivt grundforløb i hjertet af København.

Vil du gerne prøve kræfter med patruljearbejdet, i anderledes rammer og samtidig lære at forstå dine patruljemedlemmer bedre. Så hejs storsejlet og tag med os på en uforglemmelig rejse ned langs Øresundskysten. På kurset kommer du til at prøve kræfter med PL-rollen på vandet - i såvel joller som små og store kølbåde – bl.a. korpsets skib S/Y Ran. Du vil komme til at sejle, kokkerere og bo om bord på bådene, men også sove i telt og lave mad i det fri.

Hvad enten du til daglig er landkrabbe eller søulk, får du her en masse redskaber, du kan tage med hjem i patruljen. Du får mulighed for at udvikle dine lederevner, sammen med en masse nye sø- og landspejder venner, samt en samling erfarne sejladsinstruktører. Vi glæder os til at se dig til en spændende og lærerig uge på vandet.

13


PLan3 er for dig, der har taget hul på sidste år i troppen og er mellem 15 og 16 år. PLan 3 bygger videre på PLan 1 og 2, men det er ikke en forudsætning, at du har været på PLan før. Du har typisk lidt erfaring med spejderarbejdet og har lyst til at lære mere. På PLan 3 er der fokus på samfundet, spejderværdierne og ledelse. Du får redskaber til at planlægge, instruere, lede og udføre et patruljemøde/-forløb. Du får også inspiration til personlig udvikling, og indblik i Det Danske Spejderkorps’ værdier og vil måske kunne perspektivere dem til egne værdier. På PLan3 får du også medbestemmelse og ansvar for visse aktiviteter på kurset, som du får stort udbytte af. Under kurset vil du forme din egen opgave, som du skal arbejde med, når du kommer hjem. Du får vejledning til at strukturere dit projekt, og i en efterfølgende weekend mødes du med hele kurset igen, hvor I sammen samler op og finpudser værktøjerne. Se i hver enkelt kursusannonce, hvornår det specifikke PLan3-kursus har opfølgningsweekend. Opfølgningsweekenden er en del af PLan3, så du tilmelder dig både til et ugekursus i uge 42 og en weekend.

PLan 3

PLan er stærkt vanedannende! Nu er det op til dig at vælge, hvilket PLan du vil på!

12670

PLan Kulsø – uden så meget pis! I slutningen af uge 42 har du:

Evnen til at styre større, vildere og voldsommere projekter.

Viden om, hvilken retning du er på vej ud af.

Udviklet dig personligt på områder, du ikke havde troet muligt.

Mega meget lyst til at lave endnu mere ultrasejt spejder!

Du har fået det fordi:

Kursusleder: Lasse Sell Kontakt: 27210965 lasse.sell@gmail.com Facebook: facebook.com/plankulso Hjemmeside: plankolso.dk Kursussted: Kulsø Spejdercenter, Give Antal pladser: 48 Opfølgningsweekend: 7.-8. december 2012

Du har arbejdet med projektledelse i praksis og fundet din egen ledelsesstil.

Du har fået lov til at lede efter din egen line, og taget muligheden og bevæge dig ud på den – også selvom den var slap!

Defineret dine egne værdier og din patruljes og brugt dem til at udfordre din kreativitet.

Været på et kursus, der er helt anderledes end så mange andre gode PLan-kurser.

Og så skal du ikke glemme at Team Plan Kulsø aldrig bliver voksne, så det bliver awesome, uforudsigeligt og med gøgl i rå mængder.

PLAN KULSø – STøRRE, VILDERE, VOLDSOMMERE 14

PS. Du kommer ikke til at lave kulsø-arbejde eller klæde dig ud – nødvendigvis…


Find ud af, hvad der giver mening Værdier “Vi arbejdede meget med værdier. Både med at finde ens egne personlige værdier og finde patruljens værdier. Det var spændende at finde frem til, hvad ens eget udgangspunkt var, hvad det er, der gør en glad, og hvad man kan lide at arbejde med.” Personlig udvikling “Det har givet mig rigtig meget at være på PLan. Jeg har både udviklet mig som spejder og person. Jeg har især lært at tænke over mine holdninger, og hvad der giver mening for mig. Hvad det er, jeg vil, kan og har lyst til. Jeg har kunnet bruge det rigtig meget uden for spejder også. Især når jeg tager beslutninger. Så er det vigtigt at have sine værdier på plads først.” Kursist: Michael Petersen

Mærk suset ”Da jeg tog af sted, havde jeg ikke været spejder så længe, så det var mit første PLankursus. Det overraskede mig virkelig, hvor meget teamet havde gjort ud af temaet, og hvor meget de havde planlagt. Samtidig er det ret vildt, hvor hurtigt det går, fra man bliver sat ind i en patrulje, hvor man ikke kender nogen, til at man føler, man har kendt hinanden altid. Også på tværs af patruljerne. Det er en fed oplevelse.”

12671

Teamet bag Plan Thurøbund skruer op

- Her kommer Plan T

Har du lyst til at vågne op med fire øjne og et kernekraftværk i din baghave?! Nej, vel? Rejs med os til et af verdens brændpunkter og gør en forskel! De Anti-Nukleare Globetrottere (D.A.N.G.) kæmper imod Firmaet Inc. og deres hensynsløse hærgen i jagten på Østeuropas uranreserver! Er du opfindsom, modig og klar på action-packed eventyr? Så er det dig, vi har brug for til en afgørende aktion i Østeuropa! Kæmp for bevarelsen af gøglere, tamburiner og sære små mænd med overskæg! Du vil i løbet af ugen få sat dine egne værdier på spidsen samt udvikle dig inden for: • Målsætning • Ledelsesværktøjer • Idégenerering og planlægning Det hele selvfølgelig krydret med gak, gøgl og wow-oplevelser! Du vil få inspiration og lyst til fedt og spændende spejderarbejde, samt komme hjem med konkrete værktøjer til et godt patruljeliv. Allerede i PLanugen får du mulighed for at komme på de vildeste ideer og føre dem ud i livet sammen med masser af andre spejdere! Har du lyst til at redde babushkadukkerne ud af atomreaktoren? Har du lyst til at opleve en rigtig skægget dame, før det er for sent? Så grib muligheden, tag rygsækken på og drag til Stevninghus i uge 42!

Plan T – Hold da kæft hvor bli’r du klog!

PLan 3

Kursist: Rikke Henriksen

Kursusnummer: 12671 Kursustype: PLan3 Kursussted: Stevninghus Spejdercenter Kursusledere: Rasmus S. H. Skov Mette Frederiksen Kursuskontakt: 24482890/60170574 ksl@plan-t.dk Kursuspladser: 54 Hjemmeside: www.plan-t.dk Indhold: Personlig udvikling - Ledelsesværktøjer Projekt; fra ide til virkelighed Kommunikation Opfølgningsweekend: 16.-18. november

15


Få medbestemmelse over kurset Succes og highfives ”Det var fedt at få meget ansvar, som da vi skulle forberede og afvikle et natløb for nogle PLan1-kursister. Hele dagen knoklede vi igennem for at få det hele til at spille, og da vi så var i mål, var det så fedt at kunne afslutte dagen med succes og highfives. Det er virkelig noget, der motiverer en.” Nyt perspektiv på patruljen og mere motivation ”Jeg er blevet meget bedre rustet til at tage patruljearbejdet op på et højere niveau. Især er jeg begyndt at tænke i, hvordan der ikke er en universel ledelsesmodel, men at alle patruljemedlemmer skal ledes på hver deres måde. Samtidig er jeg blevet meget bedre til at undgå nogle af de fælder, man tit falder i som leder. Og så har jeg ellers bare fået hævet mit ambitionsniveau og fået endnu mere lyst til lave en masse fedt spejderarbejde derhjemme.”

PLan 3

Kursist: Molly

16

AFLYST

12672


12673

TASK FORCE H

KORPSETS UDVALGTE SPEcIALSTYRKE HYLKEDAM De færreste er klar over det; DDS er i besiddelse af et Task Force-team, bestående af toptrænede spejderagenter, der varetager de mest avancerede udfordringer inden for spejderarbejdet. Task Force H er navnet på akademiet, som træner de kommende agenter, og der søges lige nu agentaspiranter, der skal oplæres i uge 42. Som agentaspirant vil du blive forberedt på at løse missioner og finde diplomatiske løsninger. Dette sker igennem fysiske og mentale øvelser, hvor du vil blive udfordret som individ og som del af en mindre enhed.

Hvis du har mod på at blive bedre og lære dig selv endnu mere at kende - så søg om en plads på Task Force H akademiet. Spejderverden har brug for gode agenter som dig!

Kursussted: Kursusleder: Kontakt:

Hylkedam, Gelsted Julie Mantzius 30 25 48 11 info@hylkedam.dk Hjemmeside: www.hylkedam.dk Indhold/spejderfærdigheder: Patruljeliv Spejderværdier Ledelse Projektorientering Antal pladser: 42 Opfølgningsweekend: 18.-19. januar 2013

12674

PLan 3

På kurset vil der være fokus på personlig udvikling, hvilke værdier der skaber dig som person, og hvordan du kan få mere ud af dig selv og din enhed. Du kommer til at benytte de redskaber og den teoretiske baggrund, du har fået, til at løse den personlige mission, du får med hjem efter endt ophold på Task Force H akademiet.

Ta’ med Den Transsibiriske Jernbane på eventyr! Når efteråret rammer Danmark, er vejret som bekendt helt ad helvede til - så tag på det eneste efterårskursus i udlandet! Fra København rejser vi mod øst med den prægtige Transsibiriske Jernbane, der vil føre os gennem hele det asiatiske kontinent. Undervejs vil du lære om ledelse i Rusland, samfundsliv i Mongoliet og værdier i Kina, på en rejse, der vil gøre dig til en meget sejere PL. Med dig hjem vil du få en indgående viden om Forløbstanken, medbestemmelse, ansvarlighed og en masse stempler i passet. Er du klar til at tage dit spejderarbejde videre end kartoffelskrælning, fedtfældegravning og brændesavning? Så er PLan Pi noget for dig. Du vil både få mulighed for at opleve fremmede kulturer fra en luksuriøs 1. klasses kupé og for at knokle med at skovle kul i lokomotivet. Det bliver op til dig, hvordan din tur skal være, men én ting er sikkert: Det bliver en oplevelse for livet! Som det mest søgte PLan 3 kursus i 2011 er der naturligvis høje forventninger til årets PLan Pi. Men frygt ej - vi skal nok overgå os selv og levere årets vildeste kursus! Så skynd dig at reservere plads, og bliv en del af den eksklusive skare af 36 kursister, der kommer på PLan i udlandet - til samme pris som i det kolde og våde Danmark!

PLan Pi – 0,14 bedre end andre gode PLan 3 kurser. Kursussted: Københavns omegn Kursuspladser: 36 Kursusleder: Anders Brun Knudsen Kontaktinformation: PLanPi.dk Opfølgningsweekend: 16.-18.11

17


PLan International Nyt koncept

PLan International er et helt unikt tilbud til spejdere, der har mod på at få et nyt perspektiv på deres spejderarbejde og prøve at samarbejde med spejdere fra andre kulturer. Det er et nyt koncept, hvor danske spejdere tager på kursus i udlandet sammen med de lokale spejdere. Sammen bliver de udfordret på deres spejdermetoder og får set andre sider af spejderarbejdet og dets værdier. PLan International er det eneste PLan-kursus, der ikke er i uge 42. I påsken 2012 var tyve danske og tyve makedonske spejdere på PLan i Makedonien, og i uge 30 i 2013 er der et nyt PLan International i Grønland.

PLan International

Samarbejde og kommunikation

18

For Hjalte Sandvang Jensen, der var af sted på PLan Makedonien, var noget af det mest lærerige på kurset mødet mellem den makedonske og den danske spejdermodel: ”Man lærer enormt meget af hinanden, når to forskellige spejderkulturer sættes sammen. Det åbner ens horisont for, hvordan man selv kan gøre noget anderledes.” Også bare det at skulle kommunikere på et andet sprog – og nogle gange med fagter og tegn – har for en anden deltager, Rikke Knudsen, været en øjenåbner: ”Jeg har fået en bedre forståelse for, at kommunikation er rigtig vigtig – man lytter, taler og bruger kropssprog. Det er så vigtigt, at vi forstår hinanden, for at vi kan samarbejde.”

Internationale patruljer

På PLan International sættes deltagerne sammen i internationale patruljer, hvor de udfordres på deres evne til at samarbejde på tværs af kultur, sprog og forskellige spejdertraditioner. ”Man får brudt med en masse fordomme og lærer en masse nye venner at kende. Samtidig er det også udfordrende, fordi man skal respektere hinandens måde at gøre tingene på og finde kompromiser,” fortæller Mia Vestergaard Stenberg, der også var med i Makedonien.

Møder spejderne i deres eget land

Ligesom kursisterne er teamet også ligeligt fordelt mellem danske og udenlandske vejledere, der sammen skal finde på et program. At møde spejderne i deres eget land giver ifølge deltagerne på kurset i Makedonien en helt anden indsigt: ”Det er en særlig oplevelse, fordi man møder spejderne i deres eget land frem for på en jamboree el. lign”, fortæller Jonas Kølner Clemens. Katrine Thulstrup Ross supplerer: ”Det giver en anden følelse at være på kursus i et andet land. Man giver mere plads og er mere åben.” Når kursisterne bliver spurgt, om de vil anbefale andre at tage af sted, er de heller ikke i tvivl: ”Jeg tror måske, det er det fedeste, jeg har lavet i hele mit liv. Det har været megasejt. Alle burde vide meget mere om, hvordan man er spejder i andre kulturer, og alle burde tage af sted!”, slutter Eva Katrhine Drews.


PLan Grønland 2013

Sydgrønland Hvor? weekend i foråret 2013 Hvornår? og en uge i sommeren 2013 Antal pladser? 20, ligeligt fordelt på køn Du skal være 15-16 i Krav: uge 30 2013 Du skal have været på PLan, Roverkursus eller UngLeder før, så du kan nå det i uge 42 2012, hvis du stadig ikke har været på kursus. Ansøgning: Skriftlig Åbner i 2013

”Det var godt at, jeg havde været på PLan3, før jeg tog på PLan International. Det gav mig en god afklaring og indsigt i mig selv, som var en god bagage at have med til Makedonien.” fortæller Eva Kathrine Drews.

PLan International

I sommeren 2013 er der mulighed for at komme med på PLan International, som går til Grønland. Skal du være en af de 20 spejdere, der skal sætte perspektiv på dit spejderarbejde og vores metoder? Er du klar på at se det, du går og laver, i en ny vinkel? Har du mod på at indgå i en patrulje med grønlandske spejdere og få sat fokus på de internationale spejderværdier og sætte gang i “duty to others”?

19


Hej leder Hvorfor skal dine spejdere på kursus?

Har du lyst til at sende dine spejdere på en personlig udfordring? Har du lyst til, at de bliver udrustet til at blive gode og dygtige spejdere, der kan indgå i en patrulje og bruge den på bedst mulig vis? Er du klar til, at de kommer hjem med masser af motivation, gejst og lyst til mere? Selvfølgelig har du svaret ja, og du vil jo - som os spejderne det bedste. PLan-kurserne styrker den enkelte spejder til personlig udvikling og til at indgå i et fællesskab, hvor de lærer at tage ansvar for sig selv og andre. De får konkrete værktøjer til at lave et patruljemøde/-forløb lige fra idegenerering til evaluering. Undersøgelser viser, at spejdere, der har været på kursus, i gennemsnit bliver tre måneder længere i Det Danske Spejderkorps.

Særligt for TL til PLan 3-kursister

PLan 3 har udvidet fra at vare en uge i efterårsferien til nu også at have en opfølgnings-weekend. Weekenden er forskellig fra kursus til kursus. Se de enkelte datoer i kursusannoncerne. På PLan 3 vil kursisten udarbejde et projekt, som kan være et møde, weekend, forløb eller lignende med hjælp fra en vejleder. Kursisten skal arbejde med projektet i den mellemliggende periode mellem slut oktober og til opfølgningsweekenden i januar eller februar. Projektet skal nødvendigvis ikke være færdigt, men have nået en milepæl, inden kurset samles igen. Du vil som TL modtage beskrivelse for projektet efter kurset. Hvis du ikke har modtaget nogen information fra kurset om din spejders projekt, må du meget gerne selv rette henvendelse til kursuslederen.

Hej leder

Hvad kræver det af mig?

20

Du skal være ambassadør for, at de skal tage på kursus, og du skal - hvis ikke din GL gør det tilmelde dine tropsspejdere via Blåt Medlem. Når de kommer hjem fra PLan, har de armene over hovedet og er sprængfyldt med nye ideer og motivation. Sug til dig, og brug deres nyerhvervede viden. Giv dem plads til at udforske og prøve ting af, så hav ikke november og december propfyldt med alt muligt andet.

Hvad skal jeg gøre, når mine spejdere kommer hjem?

Det er en rigtig god ide at samle op. Du kan f.eks. bede dem forberede en lille præsentation af, hvad de har lavet og lært, og hvad de har lyst til at arbejde videre med og prøve af. I kan f.eks. supplere med billeder fra kurserne og afslutte runden med at finde ud af, hvordan I sammen som trop kommer videre, og hvad der skal arbejdes på. Lad dem prøve at styre det selv - det har de lige lært!

Formålet med opfølgningsweekenden er at: • øge kursisternes opmærksomhed omkring det, de har lært på PLan. • bidrage til “børn leder børn”. • udvikle kursisterne til fortsat læring efter PLan. • få fulgt op på metoder, gejst, udvikling og projektet samt pudse værktøjerne inden den kommende seniortid. • skabe nærvær og motivation til udvikling inden for korpset. Det vil være en fin ide at afsætte tid efter PLan til at følge op og finde den rigtige måde at lave projekterne på. Og give tropsspejderne plads til selv at teste ting af i månederne efter PLan. Du vil blive vejleder for projekterne, som kursisterne kommer hjem med. De har brug for støtte for at få sat det i søen.


Ledertilbud: TL-kursus weekenden efter PLan Dobbelt op på

kursusudbyttet fra PLan-kurser DDS tilbyder nu et TL-kursus med fokus på hjemvendte PLan-kursister. Når du nu allerede investerer i dine spejderes uddannelse, hvorfor så ikke også investere i dig selv, så du på bedst mulig måde kan sikre optimal effekt af din investering i dine spejdere.

På kurset tager vi udgangspunkt i ”Forløbstanken”, der er et centralt element for spejdere på PLan. Du bliver klædt på til dels at hjælpe spejdere med at gennemføre forløb og dels til selv at anvende metoden. Vi arbejder selvfølgelig også med den udvikling, der er fra PLan 0 til PLan 3-kurserne, så du selv har overblikket over, hvad dine spejdere kommer hjem med af ny viden. På kurset veksler vi mellem arbejde i patrulje og trop.

Kursusindhold • • • • •

Gennemgang af hovedindhold i PLan 0, 1, 2 og 3. Gennemgang og afprøvning af ”Forløbstanken”. Afklaring af, hvordan du modtager en hjemvendt PLan-spejder. Den personlige udviklingsproces for en PLan-spejder. PL-patruljen.

Kursusudbytte Når du • • • •

vender hjem fra kurset, kan du: Skelne mellem de enkelte PLan kurser. Arbejde med og vejlede i ”Forløbstanken”. Afholde ”Blå timer” med patruljer og PL-patruljer. Støtte PLan-spejdere i deres videre udvikling.

Tropslederkursus

Kurset er for dig, der er med i en tropsledelse, og gerne vil vide mere om, hvordan du bedst leder spejdere, der vender hjem fra PLan. Vi ruster dig til at støtte spejdere, der har deltaget i verdens bedste lederuddannelse for unge.

Kursusinfo • • • • • • •

Kursusleder: René Bitsch Kontakt: renebitsch@mail.dk Dato: 26 – 28. oktober 2012 Sted: Hylkedam, Gelsted, Fyn Kursusnummer: 12164 Deltagere: Tropsledere Teamet: Tidligere og nuværende PLan-instruktører samt nuværende tropsledere

Tjek Uddannelsesmagasinet for flere fede lederkurser!

21


22

Hej forĂŚlder


Hej forælder ...til en kommende PLan-kursist

Udbyttet Det, dit barn kommer til at opleve på PLan, er fællesskab og personlige og gruppeorienterede udfordringer. Og dit barn kommer hjem med et helt nyt syn på det at være spejder samt et stort netværk af spejdervenner fra hele landet. Kursisterne får mulighed for at tænke over, hvorfor de er spejdere, og igennem planlagte aktiviteter og selvstændige projekter får de sat deres spejderfærdigheder på spidsen, og de vante rolle byttes om. Forudsætninger Man skal ikke have ret mange forudsætninger for at tage på PLan. Man skal have lyst til at møde nye mennesker, være hjemmefra en uge og så selvfølgelig opfylde de krav, som et evt. kursus har noteret i deres annonce. Det er en god ide at have været på lejr og sovet i telt før. Husk også, at det ikke er fedt at være på hejk-kursus med et dårligt knæ - der er masser af andre kurser, hvor fysikken ikke spiller nær så stor en rolle. Med det nye tiltag, PLan0, har vi udarbejdet et lidt kortere kursus som en slags introduktion til de lidt større PLan-kurser. Her er der lidt mere fokus på, at det er nyoprykkede storspejdere, og der vil blive taget godt hånd om dem, ligesom på alle de andre kurser. Fælles vilkår for alle kurser er, at man skal kunne deltage på hele kurset.

Forældreomsorg til, under og fra kurset Når din spejder først er kommet af sted, får de fleste så travlt, at de glemmer alt derhjemme for en stund. Derfor skal du heller ikke være nervøs, hvis du ikke hører fra dit barn under kurset, eller din spejder ikke ringer hjem på det aftalte tidspunkt. Se det som en chance for, at dit barn lærer, at mobilkontakten hjem til vennerne (og dig) ikke er lige så vigtig som det, der foregår på kurset. Stol også på, at dit barn godt selv kan finde vej og komme frem, og lad være med at aftale, at der skal ringes til dig, når din spejder er nået frem. Kurset skal nok kontakte dig, hvis dit barn ikke er mødt op. Nødsituationer Hvis dit barn skulle kontakte dig under kurset og være helt ude af den, så husk, at det er kursusteamet, der har ansvaret for dit barn, mens det er på kursus. Så lad være med at indgå aftaler, som kun du og dit barn ved noget om. Inddrag altid kursuslederen. Du får et kontakt-telefonnummer, som du kan komme i kontakt med kursuslederen og dit barn på. Brug venligst dette frem for dit barns telefonnummer, hvis nu der er sket noget derhjemme, som f.eks. sygdom eller lign. Det er meget lettere for kursusteamet at hjælpe, når de ved, hvad situationen er.

Hej forælder

Mange kursister husker de venskaber og det fællesskab, som de oplever på kurset, mange år efter. Og mange trækker på erfaring fra kurset i resten af deres spejderliv. Den mulighed må du ikke lade gå dit barn forbi. Og derfor skal netop din tropsspejder selvfølgelig også på kursus i efterårsferien ligesom ca. 1000 andre!

Kursusteamet Instruktørerne, som planlægger og udfører kurserne, er folk, der har været spejdere i mange år, og mange har kursuserfaring fra tidligere. De er vant til at håndtere alt fra hjemve til lejr-skader. Derfor kan du trygt sende dit barn på PLan og slappe af, når der er krammet farvel på stationen.

23


Deltagerbetingelser Alderskrav:

For at kunne deltage på et kursus, skal du have den angivne alder ved kursets start. • Som deltager på PLan 0 skal du være fyldt 12 år inden årsskiftet, dvs. du skal være født i 2000. • På PLan 1 skal du være fyldt 13 år inden årsskiftet, dvs. du skal være født i 1999. • PLan 2 er henvendt til dig, der er 14-15 år, men der er ingen formelle krav. • På PLan 3 skal du være max. 16 år eller aktiv storspejder.

Deltagerbetingelser

Max. deltagerantal per gruppe

Der må max. være 3 kursister fra samme gruppe på samme kursus. På SøPLan 1 og 2 må I max. deltage 4 kursister fra samme gruppe.

Kursusdatoer

Du skal kunne deltage alle de dage, kurset varer. PLan 0 varer fra mandag d. 15. oktober – fredag d. 19. oktober. PLan 1 og 2 varer fra søndag d. 14. oktober lørdag d. 20. oktober. PLan 3 varer fra søndag d. 14. oktober - lørdag d. 20. oktober + en weekend i november eller januar. Se den specifikke dato i kursusannoncen. SøPLan starter dog allerede lørdag d. 13. oktober. PLan International har ikke de specifikke datoer på plads endnu, men vil være i uge 30 2013.

Regler for fordeling af pladserne

Følgende gælder ikke PLan International: Onsdag den 5. september kl. 12 bliver alle rettidige tilmeldinger, der er registreret i Blåt Medlem, trukket ud og fordelt. Det betyder, du ikke kan være sikker på at få din 1. prioritet, selvom du har tastet din tilmelding hurtigt. Tilmeldinger med 3 ønsker kommer først. De sorteres efter 1. prioriteter og i drenge/piger. Der ses også på, om alderen passer til kurset, og hvor mange deltagere der er fra samme gruppe. Er der for mange 1. prioriteter til et kursus, bliver der trukket lod om pladserne. Herefter bliver tilmeldingerne med to ønsker behandlet og til sidst tilmeldinger med kun ét ønske. Man SKAL oplyse, om man tidligere har været på pågældende kursussted. Kursuslederne har ret til at afvise kursister, der tidligere har deltaget på stedet. Vær især opmærksom på det i de situationer, hvor et kursussted har skiftet kursustype.

24

Besked om deltagelse

I slutningen af uge 37 / starten af uge 38 kan du i Blåt Medlem se, hvilket kursus du er kommet på: Gå ind på Blåt medlem. I venstre side er der en boks, der hedder ”tilmeldte kurser”. Her fremgår det, hvilket kursus du er kommet på. Hvis der kun står 12600 PLan 2012, er din tilmelding registreret, men ikke blevet fordelt på et kursus endnu. Din leder kan også se det, hvis han/hun er oprettet som medlems- eller enhedsansvarlig i Blåt Medlem, ved at finde dit navn og vælge fane 7 Kurser. Men ellers modtager du cirka 3 uger før, kurset starter, et deltagerbrev, som fortæller, hvor du skal hen, hvad du skal medbringe, hvem der skal med og mange andre praktiske oplysninger. Hvis du er så uheldig, at alle pladserne på dine kursusønsker er fyldt op, kommer du automatisk på venteliste og får et brev om, hvilke kurser der ellers er ledige pladser på.

Kursusafgifter

PLan 0: PLan 1 og 2: SøPLan 1 + SøPLan 2 PLan 3: PLan International

1200 kr. 1450 kr. 1650 kr. 1800 kr endnu ikke fastlagt

Har du valgt gruppen som betaler, bliver kursusafgiften automatisk trukket på din gruppes konto på korpskontoret, hvis gruppen har godkendt din tilmelding. Ellers modtager du selv en faktura. Du eller din gruppe skal selv betale for transporten til kursusstedet, inklusiv eventuel fællesbus/ færge det sidste stykke vej.

Afbud

Din tilmelding er bindende, når den er tastet i Blåt Medlem. Skulle du blive forhindret i at deltage, skal du straks meddele det til korpskontoret. Det er ikke nok blot at afmelde sig i Blåt Medlem. Afbudsgebyret er følgende: Ved afbud senest den 14. september: 100 kroner. Ved afbud den 15. september – 11. oktober: halvdelen af kursusafgiften. Ved afbud fredag den 12. oktober eller senere: hele kursusafgiften. Du kan melde afbud ved at kontakte Stine Enevoldsen på korpskontoret indtil fredag den 12. oktober. Herefter skal du melde afbud direkte til kursuslederen. Det vil fremgå af deltagerbrevet. VIS HENSYN: Kan du alligevel ikke komme med, så meld afbud med det samme – så kan en anden få din plads. Kontaktperson: Stine Enevoldsen Mail: se@korpskontoret.dk Tlf: 32 64 00 53 Korpskontoret har åbent: mandag-torsdag: 8-16 og fredag: 8-14


Tjekliste til din leder: Fødselsdato: Deltagernavn: Adresse: Postnr./By: Deltagers mobilnr.: Deltagers e-mail: 1. ønske: (navn og nr) 2 ønske: (navn og nr)

Tilmeldingsslip

3. ønske: (navn og nr) Midlertidig adresse: Funktion på kursustidspunkt: PL

PA

Patrulje medlem

Snart PL

Snart PA

Deltaget i kursus tidligere: Hvor:

Hvornår:

Hvor:

Hvornår:

Er du stivkrampevaccineret? Ja Nej Hvornår Pårørende i kursusperioden: Navn: Adresse: Tlf.nr.: Troplederens kontaktoplysninger: Navn: Mail: Tlf.nr.: Hvis du ønsker at deltage i et SøPLan, skal du udfylde hvilken størrelse redningsvest du bruger: 20-40 kg

40-60 kg

60-80 kg

80+ kg Kan du svømme?

Ja

Nej

Hvis du har fysiske skader eller begrænsninger, tager du medicin eller har du madallergi eller er vegetar bedes du indtaste det i Blåt Medlem under “andet” eller vedlægge en seddel, som din TL eller GL så kan skrive ind i Blåt Medlem.

25


Tilmelding Følgende gælder ikke PLan International: Tilmeldingen foregår elektronisk via kursussystemet i Blåt Medlem (blaatmedlem.dk). Du kan enten selv gå ind og tilmelde dig eller få din tropsleder eller gruppeleder til at hjælpe dig. Der er sendt en mere detaljeret vejledning ud til tropsleder og gruppeleder på mail i starten af juni. Du kan også finde den detaljerede vejledning på dds.dk/uddannelse/tilmelding-til-kurser.

Tilmeldingprocedure

Sådan gør du:

26

1. Log på Blåt Medlem (blaatmedlem.dk). Du skal bruge dit medlemsnummer og din personlige kode. Hvis du ikke allerede har fået den udleveret, kan du enten få den fra din gruppeleder/kasserer eller kontakte Stine Enevoldsen på korpskontoret se@korpskontoret.dk 2. Hvis det er første gang du logger på, kan du ændre koden til noget, du selv nemt kan huske. Husk at markere enten ja eller nej ved: ”Må dine oplysninger være tilgængelige for registrerede brugere?”. Ellers kan du ikke komme videre, når du trykker på fortsæt. 3. Herefter kommer du ind på Blåt Medlem. I menuen midt på siden vælger du ”kursusoversigt”. Hvis ikke du har menuen på første side, kan du finde kursusoversigten ved at trykke på Min Side i øverste venstre hjørne. 4. På kursusoversigten vælger du kursusnr. 12600 den 14. – 20. oktober. Tryk på kursets navn: ”PLan 2012” Tryk på: ”klik her for at tilmelde dig til kurset” 5. Nu er du inde i selve tilmeldingen. Tjek, at din adresse, telefonnummer og mail er rigtig registreret, så dit kursusteam kan komme i kontakt med dig. Din mail og telefonnummer kan du selv rette. Hvis adressen er forkert, skal du bede din gruppes medlemsansvarlige (som udgangspunkt er det gruppeleder eller kasserer) om at rette det. 6. Under betaler vælger du din gruppes navn. 7. Herefter kommer der en række spørgsmål, som du bedes svare på ALLE sammen, da det er relevante informationer til dit kursusteam. 8. Derudover skal du vælge 3 kursusønsker. Du kan ikke vælge et kursussted, som du allerede har besøgt, selvom det har skiftet kursustype. 9. Når du har udfyldt alle punkterne og markeret et kursus i 1.+ 2. + 3. prioritet, sætter du hak ved: ”Jeg har læst og forstået korpsets regler for tilmelding” og trykker på: ”Tilmeld”. 10. Til slut får du et skærmbillede, hvor der øverst står: ”Bekræftelse.” Nedenunder står ”12600 PLan 2012 - Tilmeldingen er opdateret.” Du kan også se, at tilmeldingen er registreret i boksen til venstre under Min Side, der hedder tilmeldte kurser. Tjek hellere en ekstra gang - Det er ærgerligt at finde ud af for sent, at tilmeldingen ikke er gået igennem.

11. Når du godkender prisen på tilmeldingen, vil den som udgangspunkt stå til 1800 kr på alle kurserne. Prisen reduceres manuelt efterfølgende, hvis du er deltager på PLan 0, 1, 2 eller SøPLan. 12. Men tilmeldingen er først endeligt registreret, når din gruppeleder eller kasserer har været inde på Blåt Medlem og godkende betalingen af dit kursus. 13. Hvis du gerne vil på kursus med nogle bestemte fra din gruppe, så skriv det under spørgsmålene i tilmeldingen senest den 5. september kl. 12.

Hvis din leder er oprettet som enhedsansvarlig i Blåt Medlem, kan han/hun også hjælpe dig med tilmeldingen via kursusoversigten, et klik på kurset og vælge dit navn på listen. Herefter er det samme fremgangsmåde. HUSK – Det er stadig vigtigt at svare på ALLE spørgsmålene i tilmeldingen. Din gruppeleder er altid oprettet som medlemsansvarlig, så han/hun kan muligvis også hjælpe dig, hvis de bruger Blåt Medlem. På foregående side finder du en seddel, du kan udfylde og give din leder, så det bliver nemmere at huske alle oplysningerne på din tilmelding. Du kan evt. hive denne side ud, så er tilmeldingen bagpå. Hvis du eller din leder har spørgsmål til eller brug for hjælp med tilmeldingerne, er I altid meget velkomne til at kontakte Stine Enevoldsen på Korpskontoret tlf. 32 64 00 53 eller se@korpskontoret.dk

Tilmeldingsfrist

Din tilmelding skal være indtastet og registreret i Blåt Medlem senest den 5. september 2012 kl. 12.00. NB! Pga. stor efterspørgsel skelner vi mellem kl. 12.00 og kl. 12.01. Tilmelding efter fristen vil komme på venteliste.

Adresse:

Det Danske Spejderkorps DDS Uddannelse Arsenalvej 10 1436 København K Tlf: 32 64 00 53 Kontaktperson: Stine Enevoldsen Mail: se@korpskontoret.dk Korpskontoret har åbent: mandag-torsdag: 8-16 og fredag: 8-14


27

Tilmeldingsprocedure


28

Ta’ med!


Kursusoversigt PLan 0 Kursusnr. Kursussted Geografi Tags

eXplorado 12640 Rosenholt Nordjylland TV itCHI 12641 Thurøbund Fyn Games Plex 12642 Gurredam Nordsjælland Apps

PLan 1

Ryekol 12650 Ryekol Midtjylland Spejderagenter i højden PLan T 12651 Stevninghus Sønderjylland Agenttræning SøPLan1 12652 Kattegat/Limfjorden Midt/Nordjylland Til søs Mystifik 12653 Skovbrynet Fyn Mystik PLatypus 12654 Høbjerghus Nordsjælland Handelskompagni i Platyrien

PLan 2

Assenbæk 12660 Assenbæk Midtjylland Film & medie Røddinglund 12661 Røddinglund Vestjylland Skråplan Lodskovvad 12662 Råbjerg Mile Nordjylland Adventure-hike Holmen 12663 Holmen København Spejderkonsulenter SøPLan2 12664 Øresund København Til havs og i byen Kulsø 12670 Kulsø Midtjylland 48 timers projekt PLan T 12671 Stevninghus Sønderjylland Anti-Nukleare Globetrotter Rejse PLan 12672 Vejleområdet Midtjylland Mød samfundet Hylkedam 12673 Hylkedam Fyn Agenttræning Pi 12674 Øresundsregionen København + Sverige På opdagelse

Kursusoversigt

PLan 3

29


SPARKMagasinet 2012

SPARK start, 1 & 2


SPARK-Magasinet udgives af DDS Uddannelse Redaktion: Foto: Layout: Rasmus Damkjær-Ohlsen (redaktør) Rasmus Damkjær-Ohlsen Rasmus Damkjær-Ohlsen Peter Tranevig (ansvarshavende) Rasmus Rahbek Per Dahl Rasmussen Andreas Wenning (redaktør) Peter Maul Mads Danquah Stine Enevoldsen PLan PLatypus Random Marie Meier Mark Warren Andreas Hørup Nilsson Frederik Abildgaard Rom

Kursuskort

11613 11611 11612

s. 4 Kursusoversigt

s. 9

2

11610

s. 6 Tilmeldingsprocedure

s. 10

s. 8 Deltagerbetingelser

s. 11


SPARK – seniorkurser der rykker! Her i magasinet kan du læse mere om SPARKkurserne i uge 42. SPARK er for dig, der gerne vil udbygge dit kendskab til spejderværdierne og lave seniorspejd med mening – sammen med en masse nye seniorvenner fra nær og fjern. På alle kurserne vil du med garanti møde et begejstret og engageret team, der kan give dig masser af motivation til fortsat seniorarbejde. Få ny inspiration til dit seniorliv både i og uden for klanen – og et uvurderligt netværk for din seniorkarriere.

Tilmeld dig før din klanleder (og senest d. 5. september klokken 12.00) og kom hjem med fornyet energi til at revolutionere spejderarbejdet i klanen!

dds udda

nnelse

Intro

Har du generelle spørgsmål, idéer eller kommentarer til seniorkurserne, er du altid velkommen til at kontakte udvalget for senioruddannelse (U16-23) på u16-23@list.dds.dk.

Er du klar til at tage projektmetoden til et helt nyt niveau som senior? Skal I til at finde jeres egne ben som klan? Er det tid til en fælles oplevelse i klanen og give klantrivslen et ekstra boost? Der er et kursus for dig, uanset hvor du er som senior – SPARK byder på udfordringer og inspiration til nye såvel som garvede seniorer, så bladr op på de næste sider og læs mere om alle efterårets spændende kurser.

Kursister: Liv Arleth, Signe Mortensen, Christine Spliid: har været af sted sammen på SPARK 1 2011.

Få styr på seniorlivet

”Vi har lært at få et mere aktivt og organiseret seniorliv af at tage på SPARK. Vi havde noget om, hvad man kunne inden for DDS i forhold til kurser og til at engagere sig. Og dagen efter skulle vi lave en seniorkontrakt med, hvad vi gerne ville nå inden for et år og en med, hvad vi ville nå inden for fem år. Vi sad og fik en helt vildt god snak om, hvad der egentlig kunne være fedt at lave de næste par år.”

Ny inspiration

”Man får nogle nye idéer til at skabe nye idéer. Man får også idéer til at lave et forløb, altså et stort projekt, så man kan prøve at se, om det kan lade sig gøre.”

Bredt netværk

”Man får et stærkt netværk af tage på SPARK. Vi havde f.eks. SPARK-gensyn, og der snakkede vi om, hvem der skulle med på Refleks og sådan noget. Så man får ligesom hinanden med, fordi man kommer til at kende hinanden. Man prøver lidt at få folk til at tage med, så det er meget fedt!”

3


SPARKStart er et kursus for dig, der er helt ny senior, eller som skal til at starte i en ny klan. Du er ca. 16-17 år og har mod på at starte din seniortid med en oplevelse for livet. På kurset vil du blive en del af en hverdagsklan på 4-5 personer, hvor det daglige liv foregår. Du vil på kurset blive udfordret på dine personlige værdier og få værktøjer til, hvordan du kan være med til at udvikle jeres klankultur, når du kommer hjem. Tager du på SPARK-Start kommer du bl.a. til at: • blive udfordret på dine spejderværdier og få masser af personlig udvikling. • have fokus på godt klansamarbejde og udvikling af en god klankultur. • lære, hvordan du får din stemme hørt i klanen – eller finde ud af, hvordan du starter din nye klan. Kurset er et udendørskursus, hvor vi sover i telt el. lign. I løbet af kurset vil du af flere gange arbejde i sjak efter dine interesser og behov og opleve en stor grad af medbestemmelse.

SPARK START

SPARK-Start på Colleruphus Er du frisk på et kraftigt Start-SPARK ind i seniortilværelsen? Du vil lære alt om dine muligheder som senior, og du vil få helt konkrete værktøjer til at planlægge din spejderfremtid, uanset hvad dine drømme er. Din personlige udvikling er i fokus - og vi kan garantere, at du vil lære nyt om dig selv, dine grænser og dine talenter. Teamet har sat kræfterne i for at give dig et ugeprogram i en fed kombination af på den ene side seriøs og brugbar undervisning og vejledning, og på den anden side actionpacked og grænseprøvende oplevelser, du sent vil glemme. Du kan glæde dig til: • Personlig vejledning og et skræddersyet ugeprogram. Du bliver tilknyttet en vejleder fra teamet, der gennem hele ugen vil sørge for, at du får mest muligt ud af kurset. • Sjak-træning. Vi tænker ud over den velkendte patruljestruktur. • Et helt døgn, hvor du presses til dit yderste. Hvor går dine grænser? • En gakket fantasiramme . Fordi det er herresjovt og giver oplevelsen et ekstra svirp. Vi glæder os til give dig sparket! Team Colleruphus

12610 KSL: Helene Busch Nielsen og
Christian Elkjær Iversen Kontakt: ksl2012@tjern.dk Mere info på www. sparkcolleruphus.dk og www. facebook.dk/munketraef2012 Alder for deltagelse: 16-17 år. Kurset er alkoholfrit.

4

nk . llow mu mer sig Kære fe yss nær b a n gaar e g d li r e . Jo e n w o Den end td n u final co It's the cember 2012. de Globalt unke i under i r M r o f glade fo ationen r derfor e te s ) Organis id G s M ab (O til den fællessk ig velkommen 12. d etræf 20 k e n d u y b M t a ttes, nference det beslu s munkeko l a k s ferencen skeheden Paa kon ekter af menne rklæres p e s a hvilke a e liv, der kan . Og sa ig e overdaad ærdige at husk is markeres sv gv bevaring enheden naturli omp og p iv g i e mvær skal b eligt sa k n u m med pragt. e. deltagels in d l ti frem Vi ser hilsner Fromme OMG


SPARK START SPARK er din intro

”Man er kommet godt ind i seniorlivet ved at tage på SPARK, og man lærer en masse nye mennesker at kende.” Projektforløb med hjem i bagagen ”SPARK er meget selvstændigt, og man lærer at lave noget gennem det hele. Vi skulle lave et forløb og et projekt, og det lærte vi ret meget af. Det er noget, jeg har taget med mig videre.” Kursist: Jakob Appel Bundgård

Udvid dit netværk ”Man møder jo hele tiden folk, man kender fra SPARK. Fx på Refleks, og det er superhyggeligt, at man lærer flere at kende og får udvidet sit netværk. ”

5


SPARK 1

SPARK 1 er et kursus for dig, der er senior i alderen 16-18 år, er startet i seniorgrenen inden for de sidste par år, og som har mod på at give din seniortid et ordentligt spark opad med en oplevelse for livet. På kurset arbejder du i klaner på 5-7 personer, hvor I sammen arbejder med projekter, og du får mulighed for at planlægge, gennemføre og evaluere et projekt opbygget over dine egne ideer. I løbet af ugen vil du med udgangspunkt i spejderideen komme til at tage stilling til forskellige spørgsmål og problemstillinger i dit spejderarbejde og seniorlivet. Tager du på SPARK 1, kommer du bl.a. til at: • lære, hvordan du tager forløbsmetoden til et højere og vildere niveau. • have fokus på samarbejde både i sjak og hele klaner. • opnå viden om hvordan du kan sparke dine seniorår i gang, så de giver mening for lige netop dig. Kurset er et udendørskursus, hvor vi sover i telt el. lign. I løbet af kurset vil du sammen med din klan opleve mindst 24 timer, hvor ansvar og konsekvenser for jeres handlinger er lagt i jeres egne hænder.

12611

Mafiaen i udkanten. Findes den? Og hvad er det lige, der kæmpes om??

Hvad er udkanten? Er der en udkant i mafiaen eller en mafia i udkanten? Er en fiskekvote = en CO2-kvote, og kan de handles 1:1? Den pensionerede Mafiaboss Don A lever en idyllisk tilværelse på udkanten, men nye mafiosoer holder mistænkeligt mange møder i forsamlingshusene.

De sønderjyske kaffeborde er fundet begravede, og et truende flødeforbud kan blive en realitet. Er det mon kun Don Ø og hans bror Don Halvø, der har kaffe i fløden, og er det Don A, som skummer den? Hvis vi fortæller dig mere, bliver vi nødt til at slå dig ihjel...?

Få mest ud af din seniortid! Vil DU gerne have mest muligt ud af din seniortid? Så tag på SPARK Avnstrup i efterårsferien! Her vil du sammen med seniorer fra hele landet få inspiration til, hvordan du bedst udnytter og får allermest ud af din tid som senior. I vil blive inddelt i klaner, hvor I, gennem procesforståelse og oplevelseslæring, planlægger og gennemfører det vildeste kursus. Ud over jeres klanprojekt, vil der blive lagt vægt på, hvad du vil som senior i DDS. Om du er i en stor velfungerende klan, en nystartet klan, eller om du gerne vil lave seniorarbejde uden en klan, betyder intet. For på SPARK-Avnstrup giver vi dig nemlig mulighederne og rammerne til, at du kan reflektere over, hvad du vil med dit seniorliv.

6

Kursus-nr: 12611 Team: Team Avnstrup Kursustype: SPARK 1 Kursussted: Avnstrup Spejdercenter, Hvalsø Kursusleder: Line Eltved Kursuskontakt: 40952256 eltved@yahoo.com Find os også på Facebook: SPARK Avnstrup 2012

VNSTRUP


Få sparket seniorlivet i gang

”Jeg kom op i seniorlivet, og så kom jeg direkte på SPARK, så det har virkelig været godt til at få ”sparket” seniorlivet ordentligt i gang, og jeg er blevet meget mere aktiv.”

Kursist: Magnus Mikkelsen

Nye værktøjer ”Vi har fået mange flere værktøjer at arbejde med, end man gør på PLan-kurserne, synes jeg. Der kommer en hel masse foredrag i løbet af et SPARK-kursus, og det synes jeg er rigtig, rigtig fedt. Der er noget, som alle spejdertyper kan tage fat i og arbejde videre med, og det synes jeg, er en af de største styrker ved SPARK.”

12612

Spark Snedig’s Guide to the Galaxy Kunne du tænke dig at lære lidt mere om livet, universet og alting? Så har vi kurset til dig! Ford Prefect søger nyoprykkede seniorer, der gerne vil udfordres, tænke selvstændigt, lære mere om klanarbejde og seniorliv til en uge som researcher for Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Du vil blive del af en klan, der sammen udforsker hidtil ukendte dele af universet og sammen løser de udfordringer, der måtte komme. På en rejse gennem universet vil vi guide dig gennem:

Mere information: louise@toftebjergschneider.dk / camillaelvang@hotmail.com

SPARK 1

Gode kontakter over hele landet ”Jeg har helt sikkert fået et meget større netværk. Jeg synes, kurserne gør, at man får gode kontakter over hele landet. Så uanset, hvor man skal hen, eller hvor der er lejr, så kender man nogen i lokalområdet.”

eller Louise Toftebjerg Schneider tlf. 60 62 03 81 Sted: Næsbycenteret Kursusnummer: 12612 Find os på Facebook under Spark Snedig 2012

Klanlivets glæder

Usandsynligheds O-løb

Forløbsmetoden

Et besøg på Milliways, restauranten for enden af universet

Samarbejde på tværs af klaner

Et møde med Slarty Bartfast

Når du kommer hjem fra kurset, kan du medbringe •

Din egen version af din guide til universet

En masse nye venner

Don’t Panic

Værktøjer du kan bruge i din hverdag

Mod og viden til at komme videre i dit seniorliv

42

Husk for alt i universet dit håndklæde! ”So long and thanks for all the fish”.

7


SPARK 2 er et kursus for dig, der er senior i alderen 17-23 år, som gerne vil lære, hvordan man får sin klan til at fungere på trods af klanmedlemmernes forskellige ønsker og behov. Kurset sætter fokus på den enkeltes rolle som medansvarlig i forhold til klanen, gruppen og divisionen, og stiller dig over for spørgsmål som fx ”hvordan sikrer vi at alle føler sig godt tilpas i klanen?”, ”hvilken rolle har jeg i korpset?” og ”hvorfor er jeg spejder?” Tager du på SPARK 2 kommer du bl.a. til at: •

lære, hvordan du som medlem af en klan sikrer klantrivslen.

• komme tættere på spejderværdierne, og finde ud af, hvordan du kan bruge dem i dit klanarbejde. •

finde ud af mere om dine egne værdier.

SPARK 2

Det er muligt at deltage både som enkeltperson og som klan. På kurset arbejder vi både i eksisterende klaner og klaner sammensat på kurset.

12613

Er du køn i dag?

Er du til kampfeminisme med hår under armene og fimsede, kønsneutrale hipstertyper med neonrygsække? …eller sværger du til, at en mand er en mand, og en bøsse er noget, man skyder med? Vi render dig i traditionerne og blæser til kønskamp på CAMP X/Y i efterårsferien. Dette års SPARK 2 kursus tager udgangspunkt i den lille forskel og kønsrollerne i fortid og fremtid. Vi udfordrer dig og din klan på holdninger og fysik og tester, om en mand virkelig er bedre til at skaffe mad og løfte tunge ting, eller om kønsidentiteten blot er en social konstruktion? Vi undersøger kønsroller både i klanen og samfundet og finder ud af, om de roller, vi indtager i klanen og i mugglerworld, er de samme. Hvad og hvem er du? Han, hun eller høn? …og hvorfor blev du det? Camp X/Y er garanteret efterårets bedste, største, mest XTRAVAGANTE samt eneste SPARK 2 kursus. Vi skal prøve nye ideer af, som er ud over det sædvanlige, og vi lover dig, at du er MAX smadret, når du kommer hjem – både fysisk og psykisk. Kurset er for dig og din klan M/K, du kan tilmelde dig både sammen med hele din klan, en del af klanen, bare som dig selv eller som en anden! Camp X/Y består af et nice team med en meget bred vifte af kompetencer, og vi glæder os til at se dig/jer til kønsmesterskaberne i bøfgrillning, maskulin ø-lejr, kvindesmedje og spejder på den vilde måde i efterårsferien! Se mere om Camp X/Y’s kursus, på facebook gruppen ”SPARK 2 CAMP XY” og følg med i forberedelserne! Teamnavn: Camp X/Y Kontaktinfo: Malene Pedersen, malped@hotmail.com, tlf.: 21259599 Laura Andreasen, laura.andreasen@gmail.com, tlf.: 28831178 Kursussted: Egemose Centret

8


Det fede klanliv

“Jeg har helt sikkert fået et mere aktivt seniorliv, efter jeg har været på SPARK. I min klan er vi begyndt at snakke meget mere om det fede klanliv.” Gode projekter ”Vi var kun to af sted fra min klan, men vi havde en masse gode projekter med hjem fra SPARK. Bl.a. rigtig mange projekter og idégenerering. Så vi blev meget inspireret til at være aktive, da vi kom hjem.”

Kursusoversigt SPARK START Kursusnr. Kursussted Geografi Tags Team Colleruphus 11610 Colleruphus Nordsjælland Munketræf SPARK 1 SPARK Avnstrup 11611 Avnstrup Midtsjælland Mafia SPARK Snedig 11612 Næsbycentret Sydsjælland Galaksen SPARK 2 CAMP X/Y 11613 Egemosen Nordsjælland Kønsroller

Kursusoversigt

Kursist: Rikke Grøngaard

Bredt netværk ”Efter SPARK føler jeg, at jeg kender flere rundt om i landet; både i København, lidt i Nordjylland og sådan rundt omkring. Jeg bruger det nok mest i sociale sammenhænge, sådan: ”Hey, jeg skal på Refleks, skal du også?” Og så mødes man igen. Så man behøver ikke at tage af sted alene, for nu kender man en masse, og det er fedt.”

9


Tilmelding Tilmeldingen foregår elektronisk via kursussystemet i Blåt Medlem (blaatmedlem.dk). Du kan enten selv gå ind og tilmelde dig eller få din tropsleder eller gruppeleder til at hjælpe dig. Der er sendt en mere detaljeret vejledning ud til tropsleder og gruppeleder på mail i starten af juni. Du kan også finde den detaljerede vejledning på dds.dk/uddannelse/tilmelding-til-kurser.

Deltagerbetingelser

Sådan gør du:

10

1. Log på Blåt Medlem (blaatmedlem. dk). Du skal bruge dit medlemsnummer og din personlige kode. Hvis du ikke allerede har fået den udleveret, kan du enten få den fra din gruppeleder/ kasserer eller kontakte Stine Enevoldsen på korpskontoret se@korpskontoret.dk 2. Hvis det er første gang du logger på, kan du ændre koden til noget, du selv nemt kan huske. Husk at markere enten ja eller nej ved: ”Må dine oplysninger være tilgængelige for registrerede brugere?”. Ellers kan du ikke komme videre, når du trykker på fortsæt. 3. Herefter kommer du ind på Blåt Medlem. I menuen midt på siden vælger du ”kursusoversigt”. Hvis ikke du har menuen på første side, kan du finde kursusoversigten ved at trykke på Min Side i øverste venstre hjørne. 4. På kursusoversigten vælger du kursusnr. 12601 den 14. – 20. oktober. Tryk på kursets navn: ”SPARK 2012” Tryk på: ”klik her for at tilmelde dig til kurset” 5. Nu er du inde i selve tilmeldingen. Tjek, at din adresse, telefonnummer og mail er rigtig registreret, så dit kursusteam kan komme i kontakt med dig. Din mail og telefonnummer kan du selv rette. Hvis adressen er forkert, skal du bede din gruppes medlemsansvarlige (som udgangspunkt er det gruppeleder eller kasserer) om at rette det. 6. Under betaler vælger du din gruppes navn. 7. Herefter kommer der en række spørgsmål, som du bedes svare på ALLE sammen, da det er relevante informationer til dit kursusteam. 8. Derudover skal du vælge 3 kursusønsker. Du kan ikke vælge et kursussted, som du allerede har besøgt, selvom det har skiftet kursustype.

9. Når du har udfyldt alle punkterne og markeret et kursus i 1.+ 2. + 3. prioritet, sætter du hak ved: ”Jeg har læst og forstået korpsets regler for tilmelding” og trykker på: ”Tilmeld”. 10. Til slut får du et skærmbillede, hvor der øverst står: ”Bekræftelse.” Nedenunder står ”12601 SPARK 2012 - Tilmeldingen er opdateret.” Du kan også se, at tilmeldingen er registreret i boksen til venstre under Min Side, der hedder tilmeldte kurser. Tjek hellere en ekstra gang - Det er ærgerligt at finde ud af for sent, at tilmeldingen ikke er gået igennem. Hvis din leder er oprettet som enhedsansvarlig i Blåt Medlem, kan han/hun også hjælpe dig med tilmeldingen via kursusoversigten, et klik på kurset og vælge dit navn på listen. Herefter er det samme fremgangsmåde. HUSK – Det er stadig vigtigt at svare på ALLE spørgsmålene i tilmeldingen… Din gruppeleder er altid oprettet som medlemsansvarlig, så han/hun kan muligvis også hjælpe dig, hvis de bruger Blåt Medlem. På foregående side finder du en seddel du kan udfylde og give din leder, så det bliver nemmere at huske alle oplysningerne på din tilmelding. Du kan evt. hive denne side ud, så er tilmeldingen bag på. Hvis du eller din leder har spørgsmål til eller brug for hjælp med tilmeldingerne, er I altid meget velkomne til at kontakte Stine Enevoldsen på korpskontoret tlf. 32 64 00 53 eller se@korpskontoret.dk Tilmeldingsfrist Din tilmelding skal være indtastet og registreret i Blåt Medlem senest den 5. september 2012 kl. 12.00 Adresse: Det Danske Spejderkorps DDS Uddannelse Arsenalvej 10 1436 København K Tlf: 3264-0053 Kontaktperson: Stine Enevoldsen Mail: se@korpskontoret.dk Korpskontoret har åbent: mandag-torsdag: 8-16 og fredag: 8-14


Deltagerbetingelser

Regler for fordeling af pladserne Onsdag den 5. september efter kl. 12 bliver de rettidige tilmeldinger trukket ud og fordelt. Dvs. alle tilmeldinger, der er registreret i Blåt Medlem inden for tidsfristen, behandles ens. De sorteres efter 1. prioriteter og i drenge/ piger. Derudover bliver der kigget på, om alderen passer til kursusvalget, og hvor mange deltagere der er fra samme gruppe. Hvis der er for mange 1. prioriteter til et kursus, bliver der trukket lod om pladserne. Besked om deltagelse I slutningen af uge 37 / starten af uge 38 kan du i Blåt Medlem se, hvilket kursus du har fået tildelt ud fra dine ønsker. Gå ind på Blåt medlem. I venstre side er der en boks der hedder tilmeldte kurser. Her vil det fremgå, hvilket kursus du er kommet på. Hvis der kun står 12601 SPARK 2012, så er din tilmelding registreret, men ikke blevet fordelt på et kursus endnu. Din leder kan også se det, hvis han/hun er oprettet som medlemsansvarlig eller enhedsansvarlig i Blåt Medlem, ved at finde dit navn og vælge fane 7 kurser. Men ellers modtager du cirka 3 uger før, kurset starter, et deltagerbrev, som fortæller, hvor du skal hen, hvad du skal medbringe, hvem der skal med og mange andre praktiske oplysninger. Hvis du er så uheldig, at alle pladserne dine kursusønsker er fyldt op, kommer du automatisk på venteliste og får et brev om, hvilke kurser der ellers er ledige pladser på.

Afbud Din tilmelding er bindende, når den er tastet i Blåt Medlem. Skulle du blive forhindret i at deltage, skal du straks meddele dette til korpskontoret. Det er ikke nok blot at afmelde sig i Blåt Medlem. Afbudsgebyret er følgende: Ved afbud senest den 14. september 100 kroner. Ved afbud den 15. september – 11. oktober opkræves den halve kursusafgift. Ved afbud fredag den 12. oktober eller senere, opkræves hele kursusafgiften. Du kan melde afbud ved at kontakte Stine Enevoldsen på Korpskontoret indtil fredag den 12. oktober. Herefter skal du melde afbud direkte til kursuslederen. Det vil fremgå af deltagerbrevet. VIS HENSYN: Kan du alligevel ikke komme med, så meld afbud med det samme – så kan en anden få din plads.

Tilmelding

For at kunne deltage på et kursus, skal du som udgangspunkt have den angivne alder ved kursets start. Som deltager på SPARK 1 og 2 skal du være fyldt 16 år på kursustidspunktet og være seniorspejder. For SPARKStart er aldersgrænsen vejledende. Der må max. være 3 kursister fra samme gruppe på samme kursus – på nær SPARK 2, hvor man kan deltage med hele klanen. Du skal selvfølgelig kunne deltage alle de dage, som kurset varer. SPARK varer fra søndag d. 14. oktober - lørdag d. 20. oktober.

Kursusafgifter SPARK-Start, 1 og 2: 1650 kr. Har du valgt gruppen som betaler, bliver kursusafgiften automatisk trukket på din gruppes konto på korpskontoret, hvis gruppen har godkendt din tilmelding. Ellers modtager du selv en faktura. Du eller din gruppe skal selv betale for transporten helt til kursusstedet, inklusiv eventuel fællesbus/færge det sidste stykke vej.

11

Kursusmagasin for PLan og Spark 2012 - Versoin 2.0  

Kursusmagasin for medlemmerne af Det Danske Spejderkorps. Læs mere og tilmeld din her: http://dds.dk/uddannelse. Bemærk denne version har få...

Kursusmagasin for PLan og Spark 2012 - Versoin 2.0  

Kursusmagasin for medlemmerne af Det Danske Spejderkorps. Læs mere og tilmeld din her: http://dds.dk/uddannelse. Bemærk denne version har få...