Page 1

MOVE

LEDELSESUDVIKLING FOR ALLE

2017 – Alt om uddannelse i Det Danske Spejderkorps

Fintun dine friluftsevner

10 kurser i fjeldet, på havet og i luften

Stort event for alle ledere

Tropsspejder

Kom med på Lederdøgn 2017

19 vilde kurser til #PLan17

Ny senior?

Bliv udfordret på PLUS-Start

R E S R 37 KU e r e d le g o r e r io n e for spejdere, s

Lederkurser for både nye og erfarne ledere Ledelse af børn og unge / Ledelse af voksne / Spejderidentitet UNGDOMSKURSER

|

LEDERKURSER

|

FOKUSKURSER

|

UDDANNELSESMARKED


Indhold 04 Intro – kursustyper 06 Ungdomskurser – PLan 10 PLan 0 14 PLan 1 18 PLan 2 22 PLan 3 30 Ungdomskurser – PLUS 34 Lederkurser 42 Fokuskurser 50 Uddannelsesmarked 54 Guide: Sådan finder du drømmekurset

MOVE – EFTERÅR 2017 Udvikling og uddannelse Udgives af Det Danske Spejderkorps Redaktion Peter Tranevig ansvarshavende redaktør Peter Maul assisterende redaktør og korrektur Layout Aller Client Publishing Forsidefoto Mads Danquah 2 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017


Find alle ku løb m.m rser, . på dds.dk/ arrange menter

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 3


Ungdom

Intro

Enkelt overblik At udvikle sig er en grundlæggende del af spejderlivet. Af samme grund spiller de mange kurser og uddannelser i Det Danske Spejderkorps en stor rolle. Her møder du nye ansigter, får nye indsigter og nye indtryk, der udvikler. I MOVE finder du en uddannelsesstruktur, der gør det nemt for dig at navigere mellem de mange tilbud, Det Danske Spejderkorps udbyder hvert år. Alle kurser er inddelt i overordnede grupper, der er bestemt ud fra kursernes indhold og formål. Husk, at du finder alt om hvert enkelt kursus på dds.dk/arrangementer

I denne udgave af MOVE finder du:

Ungdomskurser - Udfordrende og udviklende kurser for børn og unge

Lederkurser

Tjek, hvordan du tilmelder dig hvert kursus på dds.dk/tilmelding

- Kurser med masser af ledelse og læring

Fokuskurser - Kurser med fokus på friluftsliv og færdigheder

Uddannelsesmarked

Region

Kurset kommer igen

17

18

APR

min. år

Startdato

Alder

Overbliksboks

Ud for hvert kursus finder du en overbliksboks. Boksen indeholder en række ikoner, så du hurtigt og nemt kan se, hvornår et kursus begynder, i hvilken region det finder sted, minimumsalder, samt om det kommer igen eller ej.

4 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

Husk, at du altid kan finde de fulde kursusbeskrivelser på dds.dk/arrangementer

stnevE

Marked

Fokus

Leder

- Weekender med masser af mini-kurser og inspiration


Intro

Uddannelsesmarked

Ungdomskurserne er for alle de seje unge spejdere i Det Danske Spejderkorps, der gerne vil have store oplevelser, der både udfordrer, udvikler og giver nye venner. Det er bl.a. her, du finder de sagnomspundne PUF-, PLan- og PLUS-kurser.

Lederkurser er kurser for alle ledere i Det Danske Spejderkorps. Lige meget om du er ny mikroeller minileder eller har mere erfaring, får du her redskaber, der kan gøre dit eget – men især andres spejderliv – endnu federe.

På fokuskurser er livet i det fri og konkrete færdigheder i fokus. Det handler om at begå sig i naturen og om at forbedre sine færdigheder inden for bestemte områder. Lige meget om du vil lære at tage på fjeldet eller få styr på næste kanotur, er der et oplagt Fokuskursus til dig.

Find ungdomskurserne på side 6-33

Find lederkurserne på side 34-41

Uddannelsesmarkeder er kæmpe arrangementer med ”bland-selv”-uddannelse, som samler flere hundrede spejdere og ledere fra hele landet. I dette MOVE kan du komme på Lederdøgn 2017, der er 24 timers fokus på læring, fællesskab og friluftsliv, og som er for både grenledere samt divisions- og gruppeledelser. Som kursist sammensætter du selv dit kursus, så du får lige det, du har brug for og lyst til.

Find fokuskurserne på side 42-49

Leder

Fokuskurser

Ungdom

Ungdoms- Lederkurser kurser

Find uddannelsesmarked på side 50-53

Fokus Marked EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 5


PLan

Ungdomskurser PLan Udfordrende og udviklende kurser for børn og unge

PLan 0 (12-13 år) • Dit Eventyr • Lyx • Pi • Skråplan PLan 1 (13-14 år) • Assenbæk • Mystifik • PLantastisk • Plex • Ryekol • SøPLan PLan 2 (14-15 år) • eXplorado • Holmen • Lodskovvad • PLatypus • Robinson

Events

PLan 3 (15-16 år) • Colleruphus • Hylkedam • PLan T • PLan A

6 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017


Foto: Morten Bjerrum Larsen

PLan EFTRÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 7


Intro PLan Plan Plus

PLan 1

PLan 0 er for dig, der er eller fylder 12-13 år i 2017 og lige er rykket op i troppen. Der er fokus på færdigheder, det gode patruljesamarbejde og friluftsliv i en sjov fantasiramme. Alt det kommer du til at opleve sammen med din patrulje af nye spejderkammerater. PLan 0-kurserne er en dag kortere end de andre PLan-kurser, men mindst lige så sjove!

PLan 1 er for spejdere, der er eller fylder 13-14 år i 2017. Her er der knald på oplevelserne og sammenholdet, og sammen med din spritnye patrulje lærer du praktiske færdigheder, og I får gode fif til at planlægge et spejdermøde. Kurserne foregår selvfølgelig i fede omgivelser, hvor friluftslivet kommer godt ind under huden og giver røde kinder.

PLan 2

PLan 3

Er du, eller fylder du 14-15 år i 2017, og er du mega-klar til at tage på PLan, så er PLan 2 også klar til dig! PLan 2 er friluftskurser, men der er også fokus på de helt store oplevelser. Du vil flytte dig og skabe stærke venskaber med din patrulje og resten af holdet. Kurset sætter også fokus på værdier, og du vil lære at finde dine egne værdier og turde følge dem. Du vil også få en masse ideer og redskaber til at planlægge, udføre og evaluere et patruljemøde /-forløb. Du behøver ikke at have været på PLan før, for at tage på PLan 2 – bare du har lyst til en stor oplevelse og nye venner.

PLan 3 er for dig, der har taget hul på det sidste år i troppen og er eller fylder 15-16 år i 2017. PLan 3 bygger videre på de andre PLan-kurser, men du behøver ikke at have været på PLan før, så længe du har lidt erfaring med spejderlivet og har lyst til at lære mere. På PLan 3 er der fokus på samfundet, spejderværdierne og ledelse. Og så får du redskaber til at planlægge, instruere og lede et patruljemøde/-forløb. Der er en stor grad af medbestemmelse og ansvar på kurset.

Hvad får jeg ud af PLan? Marked

Hvad er PLan? PLan er kurser for tropsspejdere i Det Danske Spejderkorps. Du skal afsted på PLan, lige meget om du er en supermotiveret spejder, der bare ikke kan få nok, eller du faktisk er ved at gå lidt kold i det der spejder, men gerne vil give det en chance til. Uanset hvad så er det garanteret, at du får sådan cirka verdens fedeste oplevelse ved at tage på PLan! PLan varer fra seks til syv dage, og selvfølgelig skal du deltage på hele kurset. Du og dine nye venner bliver tætte i løbet af et øjeblik, når du skal sove ude og lave mad sammen med dem. Det rykker for vildt, og hvis du vil, så kan du få de bedste venner og nye tricks til spejderlivet. Kurserne arrangeres af nogle dygtige spejdere, der lægger en masse krudt, energi, gejst og tid i at lave det mest fantastiske kursus lige netop for og til dig! Så skal du ud og opleve dig selv, og hvad spejder egentlig er, eller skal du bare blive hjemme med familien og spille brætspil i en hel uge og høre på bedstemors samme gamle historier?

TJEK PLan er også kæmpestort på Insta. Husk at smide #PLAN17 og #spejder på alle de gyldne øjeblikke.

Fokus

Leder

PLan 0

Du får en kæmpe oplevelse, som du vil snakke om og tænke tilbage på i mange år fremover. Du vil få nye venner, som du kommer rigtig tæt ind på – mange har faktisk fået venner for livet, fordi de var på PLan sammen i efterårsferien. Du får motivation og værktøjer til dit videre spejderliv, og du vil kunne se spejderbevægelsen i et bredere perspektiv. Du ved kun, hvad du går glip af, hvis du har været af sted – og når man først har været afsted, så finder man hurtigt ud af, at man nok også skal afsted næste år. Fakta • Udvalget for Ungdomskurser er ansvarlig for kurserne for spejdere mellem 11 og 24 år. • Alle PLan-teams har ansøgt om at lave PLan for netop jer. • PLan-teams står for planlægningen af den fedeste uge for lige netop dig. • Alle teams er derfor både godkendte, rigtig dygtige og supermotiverede! • Udvalget for Ungdomskurser kan kontaktes pr. mail på uk@list.dds.dk 8 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

Foto: Morten Bjerrum Larsen

Hvilket PLan skal du på?


Intro

Hvornår skal dit spejderliv tage fart? Det skal det da i efterårsferien! Over 1.100 tropsspejdere dropper sommerhusturen med familien og fødselsdagen hos mormor og tager på PLan-kursus – ligesom dig, ikke?

Hvem betaler? Mange grupper betaler deltagerprisen for deres spejdere, og ofte giver kommunerne også et tilskud – PLan er jo en lederuddannelse. Nogle spejdere betaler selv. Hvis du er en af dem, så kan du søge tilskud ved forskellige foreninger f.eks. Lions Club (psst.. prøv Google).

Leder

Må jeg komme med? Ja, da. Hvis din mor og din leder kan undvære dig hele efterårsferien, så skal du med. PLan-kurserne er for alle tropsspejdere, så du behøver ikke at være patruljeleder for at tage af sted. Så smid en tilmelding afsted!

Er det lige som skole – bare i en ferie? Nej! Og lidt, ja. Du bliver vildt klog og dygtig, men uden at få en flad bagdel. På PLan lærer du ved at gøre – learning by doing kalder vi spejdere det. Det tager rigtig fart, fordi både du og dine mange nye spejdervenner er klar på at blive endnu sejere spejdere og mennesker. Gennem hele ugen sover du i telt sammen med din patrulje, og måske bliver der også tid til at lave mad over bål.

Hvordan vælger jeg? Der er SÅÅÅ mange fede kurser, så det kan godt være svært. Find ud af hvad, der interesserer dig, hvad du gerne vil blive bedre til, og om din alder passer til kursustypen. Der er helt sikkert et kursus, som tilbyder det! Er du i tvivl, så tag MOVE med ned i spejderhytten eller smut ind på dds.dk/ arrangementer og spørg dine kammerater eller din leder, i hvilken retning dit spejderliv skal drøne afsted. Husk, at alle kurserne er megafede, så du vil få de vildeste oplevelser, uanset på hvilket kursus du lander.

Plus

PLan – WTF?! PLan er navnet på kurser til tropsspejdere i Det Danske Spejderkorps. PL står for: Patruljeleder. Der bliver afholdt mange forskellige kurser med meget forskellige temaer. I kursusannoncerne kan du læse mere om de forskellige kurser og finde lige netop det, du synes er spændende. Du kan også finde et Danmarkskort med alle kurserne på https:// dds.dk/artikel/plan-12-16-ar.

Hvad er pointen? Formålet med PLan-kurserne er, at du skal få en stor oplevelse. Samtidig kommer du til at lære noget om ledelse, friluftsliv, færdigheder, grænser, samarbejde, venskaber og mega meget mere, som du kan bruge hjemme i gruppen. PLan er en koncentreret udgave af dit spejderliv – alt det fede pakket ind i én uge.

PLan

it første PLan-kursus er noget særligt. Det er noget særligt fordi, det er her, dit spejderliv rigtigt kan tage fart. Her får du lige et crash-kursus i PLan:

Fokus Marked Foto: Morten Bjerrum Larsen EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 9


Intro PLan 0

PLan 0 PLan 0 er for dig, der er eller fylder 12-13 år i 2017 og måske lige er rykket op i troppen. Der er fokus på færdigheder, det gode patruljesamarbejde og friluftsliv i en sjov fantasiramme. Alt det kommer du til at opleve sammen med din patrulje af nye spejderkammerater. PLan 0-kurserne er en dag kortere end de andre PLan-kurser, men mindst lige så sjove! PLAN 0 – DIT EVENTYR

Det vildeste kup Plus

Kom og bliv en del af Olsen-Banden!

15

12

OKT

min. år

Marked

Fokus

Leder

eg har en plan, og den er genial! Det bliver det vildeste og sjoveste kup nogensinde! Kort sagt: Kuppet over alle kup. Det drejer sig om et skab fra Franz Jäger i Berlin "Lige til at gå til". MEN – jeg har et problem. Benny og Kjeld er som altid nogle hundehoveder og hængerøve! Og Yvonne…. Der findes ikke ord for hende! Jeg finder det derfor nødvendigt at få uddannet en ny generation af tyveknægte, som kan hjælpe mig med at gennemføre mit hidtil vildeste kup! Så hvis du: • Har en lille tyveknægt gemt i maven • Gerne vil lære om patruljeliv og samarbejde • Gerne vil lære mere om PL- og PA-rollerne • Vil lære at planlægge og udføre et vildt kup ved at bruge de gode spejdermetoder • Og vil være millionær Så er du lige den friske pige eller dreng, jeg står og mangler! Pak rygsækken med godt humør, geniale ideer og masser af gåpåmod! Glæd dig til seks dages kursus i selskab med hele Olsen Banden. Aktionen starter præcis kl. 12.00 søndag d. 15. oktober på Vojens Banegård. Lad os så komme i gang! Egon Olsen

Kursussted: Hjartbro Spejdercenter, Sønderjylland Dato: 15. oktober - 20. oktober 2017 Starttidspunkt og-sted: Vojens Banegård kl. 12.00 Kursusledere: Line Harkjær, ksl@levditeventyr.dk Tilmelding: Se dds.dk/tilmelding Tilmeldingsfrist: 4. september 2017 Pris: 1675 kr. Kursusnummer: 17500 www

10 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

levditeventyr.dk


Intro PLan 0

PLAN 0 – PLAN LYX

Space-topmøde: Jordens første! 15

12

OKT

min. år

ALLE om, at PLan er det eneste rigtige at lave i efterårsferien Jeg skal på PLan i efterårsferien fordi...

Marked

Kursussted: Egemose Centret, Sjælland Dato: 15. oktober - 20. oktober 2017 Starttidspunkt og-sted: Farum station kl. 13.30 Kursusledere: Simon Sundgaard og Mathias Stannum, ksl@plan.lyx.dk, 41292940 Tilmelding: Se dds.dk/tilmelding

Så jeg vil tage på PLan! Lyder det ikke som en god plan? Tag med for faen!

Tilmeldingsfrist: 4. september 2017 Pris: 1675 kr. Kursusnummer: 17500

facebook.com/teamlyx

www

Fokus

… de venner, som man får på PLan, er for vilde. … mine spejderskills bliver toptunet. … aktiviteterne er så fede – på en skala fra ”slap af, det er kedeligt” til ”det fedeste jeg ved” er de ”det fedeste jeg ved”. … jeg bliver endnu sejere til at være mig og til at være spejder. … ansvar både er noget man får, og noget man tager – og nu vil jeg tage ansvaret for mit eget spejderliv.

Leder

r du en skarp spejder? Kan du klare 100 G? Er du klar på at arbejde i en patrulje? Ved du hvad en plumbus bruges til? Team Lyx skal afholde et topmøde med rumvæsner. Vi leder efter spejdere, der tør møde nye og anderledes væsner. Vi har inviteret Gromflomitter, Blim Blams, Plutonianere og flere. Vi sørger for, at du møder dem og mange nye venner, som du vil lære godt at kende. Du skal arbejde i en patrulje, hvor I sammen nyder friluftslivet, og så skal I på hike. Vi har et rigtigt fedt sted at holde topmødet. Det er meget smukt, og der er kort til toilettet. Du kommer til at være dejligt meget ude både nat og dag. Når det er lyst, laver vi en masse spacey aktiviteter – som man jo gør på alle topmøder med rumvæsner. Du vil bl.a. lære at: • Tænde bål • Lave korncirkler • Bygge en sølvpapirshat • Blive god til spejd erfærdigheder I patruljen skal I passe på hinanden. Både når I selv skal prøve at lave TV, og når I skal tage kørekort til raket. Hver patrulje får en vejleder, der guider jer igennem ugen. Tør du være udenfor i det store verdensrum? Så skal du med til det store Space-topmøde, sammen med Team Lyx!

tropsleder (og dig (og din mor))

Plus

Jorden er vært til det store topmøde for alle universets beboere! Vi leder efter spacey deltagere!

Fem gode argumenter, som vil overbevise din

plan.lyx.dk

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 11


Intro PLan 0 Plus Leder

PLAN 0 – SKRÅPLAN

Hvad kan vi li'? Plan Pi!

I en fjern, fjern jysk galakse…

Bondegårdsferie med højt til himlen, og kage i stride strømme.

Hvordan lugter en gasplanet? Kan man lave lejrbål med fluorescerende kemikalier? Tør du udforske nye PLaneter?

15

12

OKT

min. år

r du klar til at tage på dit livs fedeste efterårsferie, væk fra hverdagens larm og støj? Så kan du godt pakke tasken og gøre dig klar til at tage med PLan Pi til Nordens paradis i uge 42.

15

12

OKT

min. år

ør du tage skridtet ud i vægtløsheden og sigte mod det uendelige univers? Så kom og gør din basecamp til en spacecamp - plant dit flag på en fremmed komet!

Vi skal prøve kræfter med det vilde og udfordrende liv på landet. Vi skal til feriebyen Ydre udkant. Ydre udkant er for dig, som vil opleve lækre spature i campingpladsens luksuriøse spaområde, deltage i traktortræk til vild techno. For dig, der vil hente din egen aftensmad ude i baghaven, og ikke mindst for dig, der vil til sjove og mindeværdige halballer med alle de lokale tosser, smukke piger og flotte ungkarle. Som feriegæst i Ydre udkant vil du blive tilbudt et dejligt feriehus tæt på alt. Du kan nyde lækre is på havnen, og måske endda sejle en tur i en af fiskernes både. Du kan lære at slå med le hos den gamle landmand, gå på shopping på den dejlige købmandsgård og ikke mindst lære vigtigheden af tiden, da der er dagligt kagebord i forsamlingshuset. På nuværende tidspunkt har du vel allerede pakket din taske? Så vi ses til årets vildeste, sjoveste og sejeste ferie i Ydre udkant i uge 42.

På SkråPLan vender vi dig og dit spejderliv på hovedet - her er højt til himlen og langt ned til jorden. Kurset byder på masser af lejrliv, spacy oplevelser og luft under dine moonboots.

Kærlig hilsen, PLan Pi

Vi skal bruge din hjælp til at navigere rundt om de sorte huller, så hvis du vil med ombord, lover vi dig en intergalaktisk rumrejse, du aldrig vil glemme!

Marked

Fokus

PLAN 0 – PLAN PI

Vi hjælper dig med at komme godt fra start som PLan-kursist med en erfaren astronaut fra teamet til at guide dig gennem galaksens udfordringer. Du vil sammen med din patrulje blive præsenteret for fede aktiviteter, få mulighed for sætte dit præg på patruljelivet, tage medansvar og sætte kursen mod stjernerne. Vi giver din rumraket ekstra turbo og sætter det traditionelle friluftsliv på skrå. Du vil opleve dagligdagen på en jysk rumstation, hvor du selv skal lave mad over bål, sove i en raket og lege med lava.

Kursussted: Røddinglundcentret, Vestjylland Kursussted: Gillastugan, Sverige

Dato: 15. oktober - 20. oktober 2017

Dato: 15. oktober - 20. oktober 2017

Starttidspunkt og-sted: Vildbjerg Station kl. 12:15

Starttidspunkt og-sted: Helsingør Station kl. 12.30

Kursusledere: Sara Nørgaard Gøse og Troels Nørgaard Fonager,

Kursusledere: Ellen Ludvigsen og Rostita Olvhøj, KSL@planpi.dk

ksl.roeddinglund@gmail.com, 30228744

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmeldingsfrist: 4. september 2017

Tilmeldingsfrist: 4. september 2017

Pris: 1675 kr.

Pris: 1675 kr.

Kursusnummer: 17500

Kursusnummer: 17500

www facebook.com/planpi planpi.dk

12 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

facebook.com/skraaplan


Plus

• Praktisk • Holdbart • Vandtæt • Lag-på-lag. Så er du klar til en uges PLan!

PLan 0

Husk fire ting når du pakker

Intro

Foto: Morten Bjerrum Larsen

"Du er på spejdertur, det er faktisk ok at lugte af gammel bark"

Pakkeliste til PLan Svaret er NEJ – der bliver slet ikke tid til at tage noter. I løbet af ugen skal du have fingrene nede i bolledejen og lære alt det nye ved at prøve selv. Det der med noter er noget gammeldags pjat og slet ikke nødvendigt. Det vigtigste, når du tager på PLan, er at tage af sted med nysgerrighed og åbenhed for alt det nye, som skal ske i løbet af ugen.

I løbet af ugen vil du mærke, at dine grænser bliver flyttet – det er altså ikke en dårlig ting. Så gå ikke i panik og ring straks til mor... Det udvikler dig som person og gør dig til en endnu sejere spejder.

Fun fact: Jo mere der går galt, jo mere lærer du. WHAT? Et PLan-kursus er ikke ligesom i skolen, hvor du skal score 100 % for at være den bedste - faktisk vil der slet ikke være en test.

• Pak i en rygsæk, som du kan gå med. På nogle kurser skal du selv gå med dine ting fra stationen og hen til kursusstedet, og du bliver hurtigt træt af at slæbe din sovepose i den ene hånd og gummistøvlerne i den anden. Ned i rygsækken med det hele. Bliver rygsækken for tung, har du taget for meget med. • Pak selv din rygsæk. Du er ikke minispejder mere, og det er de færreste mødre, der tager med på PLan. Du skal derfor kunne finde dine ting selv – OGSÅ når det er mørkt og regner, og du er kold, og der stadig er 26 km hjem. • Hold styr på dine ting. Der er et gammel udtryk, der hedder ”lev af rygsækken”. Det betyder, at alt det, du ikke bruger, er pakket ned i rygsækken hele tiden. På den måde bliver det aldrig væk, og du skal ikke slås med din pruttende patruljekammerat, fordi han har taget din sovepose, og du nu står med hans. • Glem alt det smarte. Du skal bo i telt. Så det tager virkelig lang tid at gå frem og tilbage fra toiletterne for at lægge mascaraen eller sætte håret kl. alt-for-tidligt-om-morgenen. Lad det blive hjemme – det ser bare heller ikke særlig smart ud, når mascaraen sidder under øjnene og håret er klasket helt sammen, fordi det har regnet hele dagen. Du er på spejdertur, det er faktisk ok at lugte af gammel bark og ligne en, der har været ude og opleve naturen, for det er jo faktisk, det vi gør!

Så husk at være glad, hvor end du kommer frem. Det kan være, at du selv får brug for et smil, når du løber tør for matadormix, eller ham eller hende den lækre holder i hånd med en anden. Når du har pakket det åbne sind og det gode humør, kommer turen til alle tingene, der skal fyldes i rygsækken. EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 13

Marked

Godt humør redder enhver regnvejrsdag i telt eller brændt kødsovs. Så husk at pakke det gode humør og al den positive energi, du kan finde, allerøverst i rygsækken. Humør smitter lige så hurtigt som forkølelsessår, så dit humør smitter resten af patruljen. Du får en meget federe uge, hvis du griner af det, der går galt. Hvad er det værste, der kan ske? Matadormix til aftensmad – det lyder da ikke dårligt!?

Her er et par gode råd til ting, der skal i tasken:

Fokus

Vær nysgerrig på alt det nye, I lærer, og ja, du må også gerne være nysgerrig på hende den lækre spejder i naboteltet. Teamet har fundet på et sindssygt fedt program, så vær åben overfor at prøve deres vilde og skøre ideer.

Leder

Kursus? Hvad skal man pakke til det? OMG skal jeg så slæbe min gamle skodcomputer med, så jeg kan tage noter – det gør mine forældre, hvis de skal på kursus.


Intro

PLan 1

PLan 1

PLan 1 er for spejdere, der er eller fylder 13-14 år i 2017. Her er der knald på oplevelserne og sammenholdet, og sammen med din spritnye patrulje lærer du praktiske færdigheder, og I får gode fif til at planlægge et spejdermøde. Kurserne foregår selvfølgelig i fede omgivelser, hvor friluftslivet kommer godt ind under huden og giver røde kinder. PLAN 1 – PLAN ASSENBÆK

Tiden er inde Plus

Tid til vilde oplevelser, tid til nye udfordringer… tiden er inde til at melde sig til det fedeste PLan – PLan Assenbæk.

15

13

OKT

min. år

Marked

Fokus

Leder

rganisationen S.K.J.O.L.D. tager sig af de sager, som ingen andre vil røre ved. Vi overvåger tid og rum, samt håndterer hændelser, som ikke kan nævnes her. Kort sagt: S.K.J.O.L.D. håndterer alle de katastrofer, du aldrig har hørt om, for de når aldrig at finde sted. Vi søger unge mennesker, som ikke står tilbage for en udfordring, og som tør at stå forrest, når opgaven kræver det. Unge mennesker, der kan samarbejde med ligesindede for at nå fælles mål. Du skal være klar til at lede, til at samarbejde og til at udvikle dig. Bliv ikke overrasket, hvis verdens eksistens ender med at afhænge af, om vi når vores mål. Som en del af din træning hos S.K.J.O.L.D. vil du lære at få dine og andres planer ført ud i livet, du vil få nye redskaber til at planlægge vilde ideer og bagefter til at overveje, hvordan de kan gøres endnu vildere. Der venter stort ansvar, nye venskaber, liv under åben himmel og masser af fede oplevelser. Tror du, at du har, hvad der skal til? Kan du tænke det utænkelige, og kan du få det umulige til at ske? Så meld dig til S.K.J.O.L.D.s trainee-kursus på Assenbæk i uge 42. PS: Du kan se mere om S.K.J.O.L.D.s seneste sag på vores YouTube-kanal.

Kursussted: Assenbæk Spejdercenter, Vestjylland Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017 Starttidspunkt og-sted: Tistrup Station, tidspunkt følger i deltagerbrev Kursusledere: Mathias Toftdal og Morten Fjord, mathias@toftdal.eu, 29804987 Tilmelding: Medlemsservice Tilmeldingsfrist: 4. september 2017 Pris: 1.775 kr. Kursusnummer: 17500

facebook.com/PLanAssenbaek

14 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

Har du, hvad der skal til? Find ud af det på PLan Assenbæ k!

youtu.be/DLMHFIvyjsM


Intro PLan 1

PLAN 1 – PLANTASTISK

Kom til høstfest i Bryne Woods

PLanTastisk - er du spejder nok?

Der er inviteret til høstfest i den idylliske sydstatsby Bryne Woods. Oplev de lokales traditioner og anderledes levevis

Vil du gå et spejderlevel op? Kan du lede din patrulje gennem vildnisset?

15

13

OKT

min. år

13 min. år

Kursussted: Toggerbo, Østjylland

Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017

Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017

Starttidspunkt og-sted: Gelsted Station ca. kl. 13

Starttidspunkt og-sted: Vil fremgå af deltagerbrev

(præcist tidspunkt meldes ud i mail)

Kursusledere: Rasmus Egede Autzen og Victor Bank Arvesen, ras-

Kursusledere: Erik Wrang Larsen og Magne Armose Andersen,

musautzen@gmail.com

ksl@mystifik.dk

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmeldingsfrist: 4. september 2017

Tilmeldingsfrist: 4. september 2017

Pris: 1.775 kr.

Pris: 1.775 kr.

Kursusnummer: 17500

Kursusnummer: 17500

facebook.com/mystifik

facebook.com/PLanTastisk

www

plantastisk.dk

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 15

Marked

Kursussted: Skovbrynet, Vestfyn

Fokus

løbet af en uge skal vi bestige sneklædte tinder i det jyske Himalaya. Vi skal lære at overleve i den barske natur, hvor situationen kan ændre sig på et øjeblik. Vi skal lære at tænde bål hurtigere, end du troede, var muligt, og at finde vej og lave mad i vildmarken. Alt dette gør dig klar til det næste niveau i dit spejderliv. Og imens får du venner for livet og har det totalt skægt :) Vi spørger dig og tilpasser os, fordi du er den klogeste Plan-1 spejder, vi kender. PLanTastisk tilbyder: • Historiens hyggeligste lejrbål • Mulighed for at sætte og udfylde dine egne mål • 349 års spejderefaring at dele ud af • At lære dig at overleve i naturen • Fede muligheder for at bruge din fantasi • En banket, der sprænger alle rammer • Danmarks skøreste team • Et glimt af enhjørningen, hvis du altså er heldig • Trygge omgivelser, hvor der er plads til alle • Tid til refleksion – indflydelse på dit kursus Er du spejder nok? Tør du sætte mål for dig selv og nå dem? Og tør du at springe ud i aktiviteter, hvor du føler dig udfordret? Kom med, og find ud af, hvorfor vi hedder PLanTastisk!

Leder

orgmester McMysti har for første gang åbnet portene for gæster til Bryne Woods’ årlige høstfest. Det historiske motel Bel Air åbner dørene og er klar til at indkvartere dig i byens bedste værelser. Oplev byen fra sin flotteste side, men bevæg dig ikke for langt væk byens festligheder, da det ukendte venter i skovens mørke! I borgmesterens iver efter at få nye borgere til byen og skabe et brag af en høstfest, overser han de hemmeligheder, der lurer indenfor byens egne mure. Her går de lokale og hvisker i krogene og mødes i smug. Hvad gemmer sig bag byens historiske facade? På PLan Mystifik får du mulighed for at leve dig ind i et fiktivt univers fyldt med mystik, sjov og læring. I løbet af ugen bliver du, sammen med en masse andre spejdere, udfordret på dine spejderkompetencer og indlevelsesevner. Du bliver introduceret til forløbstanken, nye færdigheder og patruljesamarbejdet og får samtidig mulighed for at prøve det af i praksis. Vær klar på at møde dine nye bedste venner, og forvent en efterårsferie pakket med oplevelser for livet. Tag på PLan Mystifik og vær beredt, for der er mere i Skovbrynet, end du tror.

15 OKT

Plus

PLAN 1 – MYSTIFIK


Intro PLan 1 PLAN 1 – PLAN PLEX

PLAN 1 – PLAN RYEKOL

Kære PLan kursister! Jeg skriver til jer, fordi jeg har brug for jeres hjælp, jeres evner og jeres mod!

15

13

OKT

min. år

Sønderjylland har landbetjentene hverken tid til kaffepause, kagebord eller traktortræk. I hvert fald ikke efter at jeg, en betjent fra København, er blevet forflyttet. I ville ikke tro mig, hvis jeg fortalte om, hvor galt det står til. Dokumenter mangler, folk holder uendeligt lange frokostpauser, og en sønderjysk mafia må bekæmpes. Mafiaen har en hånd med i al kriminalitet i området, lige fra tuning af Puch Maxier til ulovligt salg at tyske dåsesodavand. Med de to uduelige betjente, der sidder på posten nu, sker der ingenting. Jeg beder derfor om jeres hjælp til at tage hønsene ved hornene og få stoppet mafiaen. På forhånd tak for hjælpen! Vi ses i efterårsferien. Betjent, Karen Volf I løbet af ugen vil teamet: • Give dig færdigheder og kompetencer i forhold til ledelse og patruljesammenhold •Udfordre dig til at finde nye grænser PLan Plex giver dig mulighed for at samarbejde i en patrulje sammen med en masse nye venner. Du får en fed uge med et superengageret team, der vil give dig plads til både at udvikle dig personligt og som patruljeleder.

Hjælp med at beskytte det sidste "paradis" på jorden. Træf store valg, der kommer til at få indflydelse på verden.

15

13

OKT

min. år

erden kollapser! Flere og flere steder bliver ubeboelige, og Ryekol er det sidste beboelige sted tilbage på jorden. Men for at bevare dette sted har vi brug for jeres hjælp. Området skal konstant holdes kørende og beskyttes mod de mange trusler fra omverden. Dette har vist sig at være en større opgave, end hvad vi selv kan klare. Udover jeres egen fortsatte overlevelse, kan vi tilbyde et samfund, hvor I selv kan få indflydelse på jeres rolle, og paradisets fortsatte udvikling. I vil opleve, at i en vaklende verden har jeres valg konsekvenser, og hvad I vælger, vil få indflydelse både for jer og jeres medbeboere. Vi søger spejdere, der: • Er klar på de oplevelser og udfordringer, en kollapsende verden bringer dem • Er villige til at gå forrest og lede sin patrulje ind i den nye verden • Er friske på at tage valg, der kan forbedre paradiset • Har lyst til at lære nye færdigheder og udvikle sig personligt Udover dette kan man prøve kræfter med det spændende Ryekol Challenge mærke, som er både sjovt og udfordrende. Du får mulighed for at udfordre dig selv og blive medlem af et fællesskab, der er større end dette års PLan.

Marked

Fokus

Leder

Plus

Politi, mafia og kagebord Vær med til at redde i Sønderjylland verden!

Kursussted: Stevninghus, Sønderjylland

Kursussted: Ryekol, Midtjylland

Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017

Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017

Starttidspunkt og-sted: Kliplev Station kl. 13.00

Starttidspunkt og-sted: Ry station kl. 14.00

Kursusledere: Mads Holst Pedersen og Johanne Jensen, ksl@planplex.dk

Kursusledere: Kenya Skovbæk (kenyaskovbaek@hotmail.com,

Tilmelding: Medlemsservice

31692624) og Rune Arbjerg Heick (hteml@hotmail.com, 29210172)

Tilmeldingsfrist: 4. september 2017

Tilmelding: Medlemsservice

Pris: 1.775 kr.

Tilmeldingsfrist: 4. september 2017 Pris: 1.775 kr.

Kursusnummer: 17500

plan.plex facebook.com/planplex

www

planplex.dk

16 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

Kursusnummer: 17500 facebook.com/PLanRyekol


Intro PLan 1

PLAN 1 – SØPLAN

Skumsprøjt, sejlads og nye oplevelser 15

13

OKT

min. år

Leder Fokus

å SøPLan vil du sejle ud med store handelskompagnier og deltage i konkurrencen om uendelig rigdom og berømmelse. På vejen vil du møde både vilde indfødte og farlige pirater, der vil gøre, hvad de kan for at forhindre dig i at nå dit mål. Faren for at ende i et voldsomt søslag med de andre handelskompagnier ligger lige for, når I på samme tid sætter kursen mod De Vestmalmøske Øer, der gemmer på hidtil ukendte rigdomme. Når du ikke kæmper store søslag, lærer teamet dig kompetencer og færdigheder, som gør dig til en dygtigere patruljeleder. Vi giver dig værktøjer, der sikrer, at du bliver bedre til at skabe, bevare overblikket, og lærer, hvorfor motivation og medbestemmelse er vigtige faktorer, når du tager del i en patrulje. Du vil få nye venskaber og tage del i et fællesskab, hvor der er plads til dig og dine ideer. Vi ses på SøPLan!

Plus

Kom nærmere nysgerrige landkrabber og gæve søulke, her er det PLan, hvor hav, venskaber og udfordringer mødes!

Vil du vide mere om, hvad PLan egentlig er? Så søg på ’PLAN’ inde på spejder.dk – der er siiiiiindssygt mange videoer, fotos og tips fra tidligere PLan-kurser.

Marked

Kursussted: Fribytterne Sø, København S Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017 Starttidspunkt og-sted: Info kommer i deltagerbrevet Kursusledere: Elisabeth Hartvig Pall og Villads Valur Korsholm Nielsen, soeplankursusleder@gmail.com Tilmelding: Medlemsservice Tilmeldingsfrist: 4. september 2017 Pris: 2.075 kr. Kursusnummer: 17500

facebook.com/SoePLan EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 17


Intro PLan 2

Er du, eller fylder du 14-15 år i 2017, og er du mega-klar til at tage på PLan, så er PLan 2 også klar til dig! PLan 2 er friluftskurser, men der er også fokus på de helt store oplevelser. Du vil flytte dig og skabe stærke venskaber med din patrulje og resten af holdet. Kurset sætter også fokus på værdier, og du vil lære at finde dine egne værdier og turde følge dem. Du vil også få en masse ideer og redskaber til at planlægge, udføre og evaluere et patruljemøde/-forløb. Du behøver ikke at have været på PLan før, for at tage på PLan 2 – bare du har lyst til en stor oplevelse og nye venner!

PLAN 2 – PLAN EXPLORADO

Tør du tage kampen op i eXploventure? Sammen med eXplorado vil du opleve adventure på nært hold, når du skal hjælpe verdens klogeste.

15

14

OKT

min. år

en er helt gal på testcenteret i Nordjylland! Verdens klogeste forskere er blevet indkaldt til én opgave, men PLan eXplorado har på fornemmelsen, at alt ikke er, som det skal være…

Leder

Plus

PLan 2

Derfor har vi brug for, at du siger farvel til kagepatruljen derhjemme og møder fællesskabet i spejderudfordringer, der rykker dig. eXplorado giver den max på adventure og går eXploventure, når vi bringer dig væk fra lejrpladsen og ud på eventyr.

Fokus

På eXploventure sætter vi alle kræfter ind for at finde ind til kernen af dig, patruljen og fællesskabet. Du bliver trænet i at være patruljeleder for en patrulje med gang i, bliver ekspert i at få gode ideer, og hvordan du motiverer din patrulje til større og vildere projekter. Kom med på et PLan 2-kursus, som destruerer det traditionelle spejdermøde, udvikler dine lederegenskaber og giver dig udfordringer, du sent glemmer.

Marked

Det bliver en uge, hvor alle skal arbejde tæt sammen med nye venner – forhåbentlig tids nok til at stoppe verdens udslettelse!

Kursussted: Rosenholt Spejdercenter, Nordjylland Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017 Starttidspunkt og-sted: Et sted i Nordjylland - oplyses senere i dit deltagerbrev Kursusledere: Cecilie Viborg og Anne Hoelgaard, kursusleder@explorado.dk Tilmelding: Medlemsservice Tilmeldingsfrist: 4. september 2017 Pris: 1.775 kr. Kursusnummer: 17500

www

18 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

explorado.dk

explorado_plan


Intro PLan 2

PLAN 2 – PLAN LODSKOVVAD – ØDEMARKSHIKE

Vil du med på storby-eventyr?

Fyld din rygsæk op med adventurespejd

En kæmpe papirbåd suser igennem Københavns kanaler, mens måbende københavnere kigger på. Indtag storbyen sammen med os!

Få en kursusoplevelse med tryk på den vilde natur og fokus på orientering, hiketeknik og friluftsliv

15

14

15

14

OKT

min. år

OKT

min. år

Marked

Kursussted: Spejdercenter Holmen, København

Kursussted: Lodskovvad ved Skagen, Nordjylland

Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017

Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017

Starttidspunkt og-sted: København kl. 12.30, mere info følger

Starttidspunkt og-sted: Hulsig station kl. 14.00

i deltagerbrev

Kursusledere: Lasse Büttner og Klaus Kammer Andreassen,

Kursusledere: Luise Sanderhoff Østerlund og Morten Heering Fredskild,

ksl@planlodskovvad.dk

kursusleder@planholmen.dk

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmeldingsfrist: 4. september 2017

Tilmeldingsfrist: 4. september 2017

Pris: 1.775 kr.

Pris: 1.775 kr.

Kursusnummer: 17500

Kursusnummer: 17500 youtube.com/watch?v=IbMKz_wHAfI facebook.com/planholmen

www

planholmen.dk

facebook.com/PLanLodskovvad

www

Fokus

Lan Lodskovvad er en 6-dages hike i den fri natur, hvor den nordjyske vildmark danner rammen om de udfordringer og overraskelser, der venter dig og din patrulje. Du kan glæde dig til en uge fyldt med nye venner og vilde oplevelser, hvor du får testet vandrestøvlerne af på toppen af Danmark. Du vil møde en overflod af orienteringsmåder, som du kan smide i rygsækken og hive frem på dine egne patruljemøder. Samtidig vil hiken være krydret med godt humør, udfordrende samarbejdsøvelser og vilde oplevelser. Undervejs får du mulighed for at blive skarp i hiketeknik og at træne forløbstanken. Sammen med din patrulje skal du klare de strabadser, I vil møde på jeres vej med fokus på planlægning, udførsel og evaluering. Du får afprøvet PL-rollen, og hvordan forskellige situationer kræver forskellige ledelsesstile. Vil du med ud på afveje og nå helt nye højder, så tilbyder vi Danmarks vildeste vandreklit, Råbjerg Mile, og højt solskin, mens I vandrer ude på Skagens gren og får adventurespejd for alle pengene.

Leder

efterårsferien fyres der igen op under kedlerne til endnu et fantastisk PLankursus på Spejdercenter Holmen i København. Det bliver en uge, hvor du udfordres på din evne til at samarbejde med jævnaldrende spejdere fra hele landet og kan opbygge et fællesskab for livet. PLan Holmen tager dig helt ud til grænsen i Københavns urbane jungle, hvor du får lejlighed til at udforske alt fra toppen af de højeste tårne til miljøet i den skumleste baggård, hvor ikke engang den hårdeste baggårdskat våger sig ind. Her vil vi se, om du og din patrulje tør gå hele vejen. Du vil opleve, at fællesskabet er stærkere, end du tror, samt at ingen opgave er for stor, når bare du har din PLan-patrulje, troppen eller alle 84 kursister i ryggen. Vilde aktiviteter og udfordrende opgaver er nøgleord for kurset, men der er stadig plads til hygge og lejrbål. Aktiviteterne udfordrer spejderarbejdet i forskellige former og hjælper dig til at finde ud af, hvordan du bedst bruger dine kompetencer i et samarbejde med andre. Hvis du tør, er vi klar til at udvide dit verdensbillede og give dig ny inspiration samt forståelse for dit daglige spejderarbejde og din hverdag generelt. Så hvor skal DU tilbringe uge 42?

Plus

PLAN 2 – PLAN HOLMEN

planlodskovvad.dk

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 19


Intro

SURVIVAL

PLan 2

BE PREPARED – BECAUSE YOU NEVER KNOW PLAN 2 – PLAN PLATYPUS

PLAN 2 – PLAN ROBINSON

Marked

Fokus

Leder

Plus

Har du modet til at rejse i tid og rum? P.I.F.T. søger unge mennesker med mod på at udforske verden til et tophemmeligt forskningsprojekt

15

14

OKT

min. år

u står sammen med din patrulje. I hører en række mærkelige lyde, og til sidst et mellemstort brag. I træder ud af maskinen, og pludselig står I et helt andet sted på kloden – og i en hel anden tid. Platyrisk Institut For Tidsrejse (P.I.F.T.) har udviklet en metode til at rejse i tid og rum, og du kan som deltager i projektet være med til at videreudvikle denne nye teknologi. Missionen er tophemmelig, og information er derfor sparsom. Dog vides det allerede nu, at projektet foregår i uge 42. Ugen vil være spækket med vidunderlige oplevelser, og vi kan garantere, at du ikke vil være den samme efter dit ophold hos os. Vi forventer, du har: • En hunger efter eventyr • En lyst til at rykke dig både fysisk og mentalt • En lyst til at udforske dine egne styrker Som person er du: • Vant til at klare dig selv • Klar til at indgå i en dynamisk patrulje • Villig til at samarbejde tæt med andre ligesindede mennesker Vi giver dig: • En unik rejse, med nye venner du aldrig vil glemme • En masse værktøjer til dit spejderliv • Et nyt syn på verden På vegne af Ministeriet For Tophemmelig Forskning, Platyrisk Institut For Tidsrejser, P.I.F.T.:, Timmy Tidmann, kontorfuldmægtig i P.I.F.T.

PLan Robinson This expedition is not for the weak-hearted

15

14

OKT

min. år

et britiske militær bruger huske sætningen ”Please Remember What’s First” til at huske prioriteterne. Protection (beskyttelse), Rescue (redning), Water (vand) og Food (mad) i en overlevelsessituation, hvor end de er. De samme principper kan du bruge i det fri. Kan du klare presset? Vil du flytte grænser? Kan du klare dig med et tændstål, en presenning og dit faldskærms-armbånd? Ved du, hvad du skal gøre, hvis du møder en vred flamingo, en gal hval eller en hidsig grævling? • Oplev, hvordan I udnytter patruljens ressourcer bedst • Få færdigheder og kompetencer i forhold til ledelse og patruljesammenhold • Planlæg patruljens hike ved hjælp af forløbstanken På PLan Robinson oplever du det fede samarbejde i en patrulje sammen med en masse nye venner. Du får en fed uge med et super engageret team, der giver dig plads til at udvikle dig både personligt og som patruljeleder.

Kursussted: Avnstrup Spejdercenter, Midtsjælland Kursussted: Brejning Efterskole, Østjylland

Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017

Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017

Starttidspunkt og-sted: Hvalsø station kl. 14:15

Starttidspunkt og-sted: Børkop Station, kl. 11.45-12.15

Kursusledere: Anne Funding og Nanna Johansen,

Kursusledere: Barbara Koch Mathiesen og Bjarke Waltenburg,

plan.robinson.ksl@gmail.com

ksl@planplatypus.dk

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmeldingsfrist: 4. september 2017

Tilmeldingsfrist: 4. september 2017

Pris: 1.775 kr.

Pris: 1.775 kr.

Kursusnummer: 17500

Kursusnummer: 17500 facebook.com/planplatypus

www

planplatypus.dk

20 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

facebook.com/groups/1813007142350657/


Foto MORTEN BJERRUM LARSEN

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 21


PLan 3 er for dig, der har taget hul på det sidste år i troppen, og er eller fylder 15-16 år i 2017. PLan 3 bygger videre på de andre PLankurser, men du behøver ikke at have været på PLan før, så længe du har lidt erfaring med spejderlivet og har lyst til at lære mere. På PLan 3 er der fokus på samfundet, spejderværdierne og ledelse. Og så får du redskaber til at planlægge, instruere og lede et patruljemøde/-forløb. Der er en stor grad af medbestemmelse og ansvar på kurset.

PLAN 3 – PLAN COLLERUPHUS

Den uopdagede verden Kom med på en rejse, hvor du får muligheden for at opbygge alt i den nye verden. Der er ingen fastsatte normer, ingen love, ingen regler – du former selv dit nye liv.

Intro Plus

Plan 3

PLan 3

15

15

OKT

min. år

V

Fokus

Leder

ores ekspedition har opdaget nyt land mod vest. De fortæller, at landet er rigt på ressourcer, men det mangler en befolkning. Vi har set potentialet i at kunne opbygge et helt nyt samfund fra bunden. Vi søger derfor innovative nybyggere/iværksættere, der søger nye udfordringer og drømmer om at: • Udfordre din indre leder gennem krævende samarbejde • Handle og erfaringsudveksle med de indfødte og andre nybyggere • Træffe valg, der kan få afgørende konsekvenser • Udvikle dig i en personlig grad ved at håndtere det uventede • Forme en unik kultur i samarbejde med andre. Tag afsted til den uopdagede verden, og giv dig selv muligheden for at finde ud af, hvem du er, og hvad der gør dig uundværlig i udviklingen af samfundet.

Marked

Har du mod på at kaste dig ud i noget nyt og tage med på en rejse, som du ikke ved, hvor ender? Så er det dig, vi skal bruge. Pak dit udstyr, sig farvel til det kendte, og forbered dig på at blive grebet af den nye verden!

Kursussted: Colleruphus ved Holte, Nordsjælland Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017 Starttidspunkt og-sted: Holte Station kl. 13.00 Kursusledere: Jeppe Englev og Jacob Emanuel Rasmussen, ksl@colleruphus.dk, 24810236/28159282 Tilmelding: Medlemsservice Tilmeldingsfrist: 4. september 2017 Pris: 1.925 kr. Kursusnummer: 17500

www

22 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

colleruphus.dk

@plan_colleruphus


Intro

PLAN 3 – PLAN HYLKEDAM

Ku' godt!

15

15

OKT

min. år

Leder

et kan være, du har hørt andre tale om den: PLan-boblen. Det magiske rum, der opstår, når spejdere fra nær og fjern samles til en intens uge med nye venskaber. På Hylkedam får PLan-boblen frit spil og udnyttes i alle afkroge til at forme, forvirre, fokusere og udfordre din uge.

Plus

Vil du ha’ det bedste ud af dig selv og andre? Stå på tæer? Vil du se tilbage på PLan og tænke: Jeg ku’ fandme godt.

Plan 3

Foto: Frederik Andreas Jørgensen

Følg med i forberedelserne til #PLan17 Der kræver masser af skør idégenerering og planlægning, før PLankurserne er klar til at blive skudt af i uge 42. På Insta og Facebook kan du møde nogle af de forskellige teams og følge med i, at de forbereder de vildeste kurser.

Vi er kurset, der fokuserer på DIG, og det gør vi i fællesskab. Dit kursus, dine vejledere, din patrulje og dig selv – spiller sammen omkring din udvikling. Hylkedam er et kursus, hvor vi sammen bliver skarpe på, hvad netop du kan! Og ikke mindst, hvordan du bruger det. Vi trykprøver dine spidskompetencer og går på opdagelse i, hvad du er 100-meter-mester i.

Fokus

Du får et team, der tænker nyt, gakker ud, gør stort større og giver dig taletid. Vi brænder for at give dig store oplevelser både indeni og udenpå. Både de vilde og grænsesøgende, og de nære og skøre. PLan Hylkedam fordi: • Du tør udfordre og udvikle dig selv • Du tør kaste dig ud i gakkede oplevelser sammen med andre • Du tør tage på et kursus, der sætter aftryk på dig og dit spejderliv

Marked

Vores armbevægelser er enorme, vores spørgsmål er skalpelskarpe og vores ambitioner skyhøje. Tager du på PLan Hylkedam, så garanterer vi, du tænker: Jeg ku’ godt. Kursussted: Gelsted, Fyn Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017 Starttidspunkt og-sted: Gelsted Station kl. 12.00 Kursusledere: Morten Weber og Søren Arne Dydensborg Thygesen, weber@hylkedam.dk, 60653875 Tilmelding: Medlemsservice Tilmeldingsfrist: 4. september 2017 Pris: 1.925 kr. Kursusnummer: 17500

facebook.com/PLanHylkedam

www

hylkedam.dk

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 23


Intro Plan 3 Marked

Fokus

Leder

Plus

Skal du med på #PLAN17?

24 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017


Intro Plan 3

PLAN 3 – PLAN T

Flyt ind i kolonihaven – og fællesskabet!

Hold kæft, hvor bli'r du klog!

Velkommen til et kursus i sus og dus. I mormors kolonihavehus! Her er der overskud til, at du kan blive endnu klogere.

Vil du udforske dit spejderliv på et PLan-kursus, du ikke har set før, hvor det både er benene og hovedet, der rykker sig?

15

15

15

15

OKT

min. år

OKT

min. år

å PLan T har vi fart på, og i år rykker vi os hver eneste dag. Vi skal være der, hvor det sker, for de gode oplevelser findes der, hvor rammerne udfordres: Når du spotter din nye patruljes tørklæde i storbymylderet, når kanoen stryger over en stille skovsø, og når patruljen får grineflip i bivuakken for tiende gang.

Leder

Vi vil sprænge rammerne for, hvor meget du kan lære om dig selv og dit spejderliv. Derfor foregår PLan T i år ikke på en mark i et KitKat telt, men på farten. Ja, vi sagde ”på farten”, og det betyder ikke kun vandrestøvler og uendelige landeveje. Det betyder garanti for nye oplevelser hver dag. Det betyder, at du lærer at blive en bedre leder, når patruljen bogstaveligt talt står inde midt i storbyjunglen eller midt ude i skoven og selv skal træffe et valg. Allervigtigst handler det om, at du hver dag har mulighed for at lære noget nyt om dig selv og din patrulje.

Fokus

vad er mere ferieagtigt end en tur i kolonihaven? Foreningen Sortedammen er åben for alle med lyst til hygge, og mormor Maren serverer gerne kage, hvis man giver en hånd i haven. Der er masser af plads, overskud og åben himmel, og vi har gemt en plads ved picnicbordet til dig! Sammen kan vi indrette haven, præcis som vi vil. Så længe vi holder os langt fra mormors solsikker, naturligvis. Udnyt ferien til at blive klogere, udvide dit netværk og oplev at kunne lære en hel masse helt uden at skulle sidde ned hele dagen. På bare én uge får du: • Ekstra meget energi til dit spejderliv derhjemme. • Et fællesskab af mindst 41 nye venner. • Oplevelser, overraskelser og ægte mormor-hygge. • Styrket dine projekt-færdigheder. • Muligheden for at finde ud af, hvad DU brænder for at lære. Du kommer til at opleve et kursus, der fokuserer på dig og dit fede spejderliv. Du bliver klogere på dig selv sammen med andre glade kursister og et veloplagt team, der ikke kan vente med at lære dig alt dét, du ikke vidste, man kunne blive klogere på. Mormor er forresten kommet på det der Facebook. Find Maren Tulle Averberg derinde – hun vil så gerne have flere venner!

Plus

PLAN 3 – PLAN A – SÅ BEHØVER DU IKKE EN PLAN B!

Tag på PLan T, hvis du vil med på en udviklingsrejse fra Københavns storby til Nordsjællands dybe skove og opdage dig selv og dine omgivelser på en måde, du aldrig har prøvet før!

Marked

Kursussted: Thurøbund, Sydfyn

Kursussted: København → Gurredam, Nordsjælland

Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017

Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017

Starttidspunkt og-sted: Svendborg Station kl. 12.00

Starttidspunkt og-sted: København kl. 13.30

Kursusledere: Ulf Molich og Anders Kielsholm, 25336674/51210320,

Kursusledere: Rasmus Skov og Mike Danielsen,

ksl@teama.dk

24482890/61670298, kursusleder@plan-t.dk

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmeldingsfrist: 4. september 2017

Tilmeldingsfrist: 4. september 2017

Pris: 1.925 kr.

Pris: 1.925 kr.

Kursusnummer: 17500

Kursusnummer: 17500

facebook.com/TeamA-kursus

www

TeamA.dk

facebook.com/plan.t.dds

www

plan-t.dk

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 25


Intro

Hvad siger spejderne om PLan? Megan Blankensteiner, 16 år, og Oliver Badike, 14 år, fra Birgitte Gjøe Gruppe, Hillerød fortæller om PLan:

Plus Marked

Fokus

Leder

Afsted med dine spejdere!

Foto MORTEN BJERRUM LARSEN

PLan

”Man bliver selvstændig, man lærer at omgås andre og få et godt patruljesamarbejde op at køre. Du bliver gennem fede aktiviteter præsenteret for planlægning

og lære at bruge forløbstanken. Du får færdigheder med i rygsækken, som du kan bruge hjemme i patruljen, men også i dagligdagen. Du udvikler dig personligt og får en uge du aldrig glemmer. Du får en masse super tætte venskaber på ultrakort tid. Det er altid de fedeste temaer og et megaengageret team.”

Hvorfor skal dine spejdere på kursus? At komme afsted på spejderkurser kan styrke ens spejderfærdigheder, give personlig udvikling, masser af motivation og ny inspiration til livet i den daglige patrulje. Det gælder både for unge og voksne spejdere. En spejder, der har været på PLan-kursus, kommer hjem med gejst og nye evner til gavn for troppen, samt en lyst til at prøve det af, de har lært på kurset. Derudover viser undersøgelser, at kurser bidrager til at fastholde spejdere. Især i tropsalderen kan det være svært at fastholde spejderne, så det fortsat er sjovt at være spejder. PLan kan være med til at give det boost, som gør at spejderne får lyst til mere. Hvad kræver det af dig? Før kurset kræver det, at du laver god reklame for PLan-kurserne over for tropsspejderne, og giver dem gejsten og lysten til at 26 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

tage afsted på egen hånd. De tropsspejdere, som ikke har været afsted på PLan før, kan måske synes, det virker skræmmende at skulle afsted helt alene i en uge. Det er derfor vigtigt at gøre dem klart, at alle ”er i samme båd”, og det gør venskaberne på PLan endnu stærkere. Det er også lederne (enten tropsleder eller gruppeleder), hvis ikke spejderne gør det selv, som står for tilmeldingen via Medlemsservice. Det praktiske kan du læse om på dds.dk/tilmelding. Efter kurset skal du være klar på at modtage en spejder, der har en masse nyt at berette om – og måske er klar på nye udfordringer i patruljearbejdet. Så lyt og sæt tid af, til at spejderne kan afprøve de nye ting, de har lært. På side 29 kan du se en oversigt over de informationer, du har brug for, når du skal tilmelde dine spejdere i Medlemsservice. Spejderen kan enten aflevere formularen til

dig, eller også kan den bruges som tjekliste til en online tilmelding på gruppens hjemmeside, som giver dig en digital indsamling af oplysninger, inden du taster tilmeldingerne i Medlemsservice. Flere spørgsmål? Har du uopklarede spørgsmål, kan du ringe til kursuslederen af det enkelte kursus, hvis det har noget specifikt med det enkelte kursus at gøre. Har du spørgsmål til tilmeldingen, kan du ringe til Korpskontoret på tlf. 3264 0050 eller skrive en mail på kursus@korpskontoret.dk og i begge tilfælde oplyse, at det drejer sig om PLan. Har du et overordnet spørgsmål til struktur, strategi eller lign., kan du tage kontakt til Udvalget for Ungdomskurserne, der administrerer kurserne, på mail uk@list.dds.dk


Intro PLan

Giv dit barn oplevelser for livet! Mange af de unge spejdere husker de venskaber og det fællesskab, de oplever på ungdomskurserne i Det Danske Spejderkorps mange år efter.

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 27

Marked

Kursusleder og -team Instruktørerne, som planlægger og udfører kurserne, er folk, der har været spejdere i mange år, og mange har kursuserfaring fra tidligere. De er vant til at håndtere alt fra hjemve til lejr-skader. Derfor kan du trygt sende dit barn på PLan og slappe af, når

Fokus

Nødsituationer Hvis dit barn skulle kontakte dig under kurset med problemer eller blive ked af det, så husk, at det er kursusteamet, der har ansvaret, mens dit barn er på kursus. Lad være med at indgå aftaler med dit barn uden at inddrage kursuslederne,

Spørgsmål Har du uopklarede spørgsmål, kan du ringe til kursuslederen af det enkelte kursus, hvis det har noget specifikt med det enkelte kursus at gøre. Har du spørgsmål til tilmeldingen, kan du ringe til korpskontoret på tlf. 3264 0050 eller skrive en mail på kursus@korpskontoret.dk og i begge tilfælde oplyse, at det drejer sig om PLan. Har du et spørgsmål til struktur, strategi ellerlign., kan du tage kontakt til Udvalget for Ungdomskurserne, der administrerer ungdomskurserne, på mail uk@list.dds.dk

Leder

Forudsætninger Der kræves ikke særlige forudsætninger for at deltage på PLan-kurserne, da de netop er bygget op, så de passer til aldersgruppen og spejdererfaring. Det er heller ikke en forudsætning for deltagelse på de senere kurser, at man har deltaget på de tidligere PLanniveauer. Eneste forudsætning er af praktisk karakter: Spejderne skal kunne deltage på hele kurset fra start til slut.

Forældreomsorg til, under og fra kurset Når dit barn først er kommet af sted, er de fleste så optaget af det nye, der sker, at de glemmer det derhjemme for en stund. Derfor skal du heller ikke være nervøs, hvis du ikke hører fra dit barn under kurset, eller dit barn ikke ringer hjem på det aftalte tidspunkt. Du kan trygt regne med at høre fra kurset, hvis dit barn ikke møder frem, eller der opstår andre problemer. Se det som en chance for, at dit barn oplever, at mobilkontakten hjem til vennerne (og dig) ikke er helt så vigtig som det, der sker her og nu.

men sørg derimod for, at kursuslederne er orienterede, så de bedre kan hjælpe på stedet, f.eks. hvis der er konflikter i patruljen eller andet. Du får to kontakttelefonnumre, hvor du kan komme i kontakt med kursuslederne og dit barn. Brug dem frem for dit barns mobilnummer, hvis der sker noget derhjemme, f.eks. sygdom eller lignende. Kursusteamet kan meget bedre hjælpe og støtte dit barn, hvis de ved, hvad der sker.

Foto MORTEN HATTING VOLTELEN

Udbyttet PLan-kurserne er en lang række kurser, som giver spejderne ledelseskompetencer ud fra det niveau, de er på. På PLan 0 bliver kompetencerne udfoldet gennem et sjovt tema, og på PLan 3 skal spejderne selv reflektere over deres ledelsesstil. Uanset hvilket kursus spejderne deltager på, vil der være fuld fart på, og spejderne kommer helt sikkert ikke til at kede sig. Du får uden tvivl et barn hjem, som på kun én uge har udviklet sig rigtig meget.

der er krammet farvel på stationen. Hvert kursus ledes af to kursusledere, som er dine primære kontakter som forælder.

Plus

PLan er fællesskab og personlige og gruppeorienterede udfordringer. Og mange trækker på deres erfaringer fra kurset fremover – både som spejdere, men også i hverdagen uden for spejderhytten. Den mulighed må du ikke lade dit barn gå forbi. Så drop familieferien i uge 42 og send dit barn af sted på PLan.


Intro PLan

Deltagerbetingelser for PLan

Dato PLan 0: Søndag d. 15. oktober – fredag d. 20. oktober PLan 1 + 2 + 3: Søndag d. 15. oktober – lørdag d. 21. oktober SøPLan: Søndag d. 15. oktober – lørdag d. 21. oktober OBS! Du skal kunne deltage på hele kurset.

Alder På PLan 0 skal du fylde 12 eller 13 år i 2017. På PLan 1 skal du fylde 13 eller 14 år i 2017. På PLan 2 skal du fylde 14 eller 15 år i 2017. På PLan 3 skal du fylde 15 eller 16 år i 2017 og stadig være tropsspejder.

Marked

Fokus

Leder

Plus

Hvis du fx er 13 år, kan du altså både tilmelde dig PLan 0 og PLan 1. Vælg det kursus, der passer bedst til dig og dit niveau. Kursusvalg • Du skal ønske mindst to kurser og kan ønske så mange du vil inden for din aldersgruppe. • Du kan ikke prioritere dine ønsker. Dvs. at alle dine kursusønsker er ligestillede ved tilmelding. • Du kan ikke deltage på samme kursustype (fx PLan1) flere gange, ligesom du heller ikke kan tage på kursus hos det samme kursusteam flere gange. Flere ønsker = større chance for at komme af sted Du kan kun komme på et kursus, du har ønsket. Jo flere kurser, du ønsker, jo større chance har du altså for at komme af sted. Modsat får du ikke tilbudt et andet kursus, hvis de kurser du har ønsket, er fyldt op, men kommer i stedet på venteliste. Tilmelding Tilmeldingen åbner onsdag den 14. juni kl. 18.00, og deadline er mandag d. 4. september kl. 12.00. Tilmelding foregår i Medlemsservice - kursusnummer: 17500. Regler for fordeling af pladserne Efter deadline fordeles de rettidige tilmeldinger i Medlemsservice. Da der kan være større søgning til nogle kurser end andre, fordeles tilmeldingerne ud fra at sikre: • En balanceret kønsfordeling på kurserne • Maks. tre spejdere fra samme gruppe på samme kursus Husk også, at • Din alder skal passe til kurset • Du ikke kan tilmelde dig en kursustype eller et kursusteam, som du har deltaget på før. Hvornår ved jeg, om jeg er kommet på et kursus? Senest i starten af uge 38 kan du i Medlemsservice se, hvilket kursus du er blevet tildelt – eller om du evt. står på venteliste på ‘Min side’. Er du så uheldig, at alle pladserne på dine kursusønsker er fyldt op, kommer du automatisk på venteliste og får besked, hvis der bliver en plads til dig.

Hvis du ikke ønsker at deltage på det kursus, du har fået tildelt, har du ikke mulighed for at blive skrevet på venteliste til andre kurser men bliver derimod afmeldt PLan 2017. Deltagerbrev Ca. 3 uger før kurset starter, modtager du et deltagerbrev med praktiske oplysninger såsom pakkeliste, deltagerliste osv. fra din kursusleder. De fleste kurser sender deres deltagerbrev pr. mail. Det er en god idé både at tjekke indbakken og mappen med junkmail. Kursuspris og betaling PLan 0: 1.675 kr. PLan 1 og 2: 1.775 kr. SøPLan: 2.075 kr. PLan 3: 1.925 kr. Har du aftalt, at din gruppe betaler, skal du anføre ’gruppen’ som betaler i tilmeldingen. Så trækkes kursusafgiften automatisk fra din gruppes konto. Har du valgt ’privat’ som betaler, modtager du selv en faktura. Du eller din gruppe skal selv betale for transporten frem til startstedet for kurset. Afbud Din tilmelding er bindende, når den er tastet i Medlemsservice. Bliver du forhindret i at deltage, skal du straks meddele dette til korpskontoret via kursus@korpskontoret.dk. Det er ikke nok at afmelde sig i Medlemsservice. Afbudsgebyret er følgende • Ved afbud senest d. 25. september opkræves 100 kroner. • Ved afbud d. 26. september – 13. oktober opkræves den halve kursusafgift. • Ved afbud fredag d. 14. oktober eller senere opkræves hele kursusafgiften. Du skal melde afbud ved at kontakte korpskontoret indtil onsdag d. 11. oktober kl. 12.00. Herefter skal du melde afbud direkte til kursuslederen, hvis kontaktoplysninger vil fremgå af deltagerbrevet. Tilmeldingsfrist Din tilmelding skal være indtastet og registreret i Medlemsservice senest d. 4. september kl. 12.00. Vis hensyn: Kan du alligevel ikke komme med, så meld afbud med det samme – så kan en anden få din plads. Korpskontoret Mail: kursus@korpskontoret.dk Tlf: 3264 0050 Husk! Fortæl det drejer sig om PLan, når du henvender dig. På dds.dk/ kontakt-korpskontoret kan du se de aktuelle åbningstider for korpskontoret.

Find guide til tilmelding på dds.dk/tilmelding 28 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017


Intro

Klip ud og giv til din leder

Tjekliste til din leder

som kan bruges ved tilmelding via Medlemsservice Oplysninger på spejderen: Spejderens navn: Fødselsdato: Adresse:

PLan

Postnr. by: Mobil nr.: E-mail adresse: Kontaktoplysninger på forældre/værge, som kan kontaktes under kursusperioden: Navn: E-mail: Telefon:

Plus

Kontaktoplysninger på tropsleder: Navn: E-mail: Telefon:

Må kursusteamet dele dine kontaktoplysninger med andre kursusdeltagere for at koordinere transport/samkørsel til og fra kurset? NB: Kræver samtykke fra forælder/værge

Ja

Nej

Leder

Kursusønsker: Du kan i år vælge alle de kurser, der passer til din alder, og som du også ønsker at deltage på, dog ikke kursustyper eller kursusteams, du har deltaget på før. Du skal minimum vælge 2 kurser. Hvis du melder afbud fra det kursus, du bliver tildelt, kan du ikke komme på venteliste til et andet kursus, men bliver frameldt PLan 2017. Det er derfor vigtigt, at du kun vælger kurser, du ønsker at deltage på. Sæt kryds ud for alle de kurser, du ønsker at deltage på. Kursusønsker: PLan 2 eXplorado 14-15 år (Rosenholt, Nordjylland) PLan 2 Holmen 14-15 år (Holmen, Hovedstadsområdet) PLan 2 Lodskovvad 14-15-år (Lodskovvad, Nordjylland) PLan 2 PLatypus 14-15 år (Brejning, Østjylland) PLan 2 Robinson 14-15 år (Avnstrup, Midtsjælland)

Dit Eventyr 12-13 år (Hjartbro, Sønderjylland) Lyx 12-13 år (Egemosen, Nordsjælland) Pi 12-13 år (Gillastugan, Sydsverige) Skråplan 12-13 år (Røddinglund, Vestjylland)

PLan 1 Assenbæk 13-14 år (Assenbæk, Sydvestjylland) PLan 1 Mystifik 13-14 år (Skovbrynet, Vestfyn) PLan 1 PLantastisk 13-14 år (Toggerbo,, Østjylland) PLan 1 Plex 13-14 år (Stevninghus, Sønderjylland) PLan 1 Ryekol 13-14 år (Ryekol, Midtjylland) PLan 1 SøPLan 13-14 år (Fribytterne, Hovedstadsområdet)

PLan 3 Colleruphus 15-16 år (Colleruphus, Nordsjælland) PLan 3 Hylkedam 15-16 år (Hylkedam, Vestfyn) PLan 3 Plan T 15-16 år (Gurredam, Nordsjælland) PLan 3 PLan A 15-16 år (Thurøbund, Sydfyn)

Hvilket år er du sidst blevet stivkrampevaccineret?

Spejdererfaring i år: Er du Søspejder?

ja

nej

Kan du svømme?

ja

nej

Vigtigt at vide: Er der særlige hensyn eller fysiske begrænsninger (fx dårlig ryg, knæ, astma osv., tager du medicin, er vegetar, har madallergi eller lignende), bedes du skrive det her:

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 29

Marked

Funktion på kursustidspunkt: Patruljeleder Patruljeassistent Patruljemedlem Kommende patruljeleder Kommende patruljeassistent

Fokus

PLan 0 PLan 0 PLan 0 PLan 0


Intro PLan Leder Fokus

Ungdomskurser – PLUS

Events

Marked

Vilde kurser for seniorer i Det Danske Spejderkorps PLUS-Start • PLUS 3000

30 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017


PLan

PLUS er de nye seje seniorkurser i Det Danske Spejderkorps. Det er kurser, der giver dig plus på seniorkontoen, uanset om du har været på PLan eller ej. Med PLUS får du energi og masser af ideer til at booste dit og klanens seniorarbejde!

Intro

PLUS på seniorkontoen!

I denne udgave af MOVE er der én type PLUS-kursus, nemlig PLUS-Start. Ud over PLUS-Start findes der en række andre PLUSkurser, hver med deres fokus.

Mød PLUSfamilien

Fokus

PLUS – Er kurser for seniorer i alderen 16-23 år. Du kan tage afsted alene eller sammen med din klan. På PLUS arbejdes der med projektledelse, adventurespejd og klanliv. Så kunne du tænke dig at få mad skills til at lave det vildeste projekt, rykke dine grænser, blive klogere på, hvad adventurespejd kan, eller booste din klan – eller måske lidt af det hele? Så grib det næste MOVE og se hvilke PLUSkurser, der afholdes i påsken 2018.

Leder

PLUS-Start – Er for dig, der er helt ny senior. Kurserne er en fed måde at kickstarte din seniortid på og blive klogere på alle de muligheder, der er som senior.

Marked

Foto: Nikolaj Brünnich Jespersen


Intro PLan

PLUS-Start PLUS-Start er for dig, der er helt ny senior. Du er 16-17 år og har lyst til at starte din seniortid med PLUS på kontoen. Kurset er tænkt som en kickstart af seniortiden. På PLUS-Start er du garanteret masser af udfordring, masser af personlig udvikling og en god ide om, hvor din seniortid skal tage dig hen.

PLUS START – PLUS3000

Tør du se dit liv fra fugleperspektiv? Plus

Vil du tage ansvar for din fremtid, og kan du komme fremad ved at kigge tilbage?

15

16

OKT

min. år

Leder

ey - du der, seniorspejder! Vil du også derud, hvor du ikke helt kan bunde? Der hvor eventyret starter? Ved du, hvem du er, og hvor du er på vej hen? Vil du også gerne sprænge rammerne for dig selv, dit seniorarbejde og resten af dit liv? Er du klar til at se verden og dit liv i fugleperspektiv? Er du også klar på en fuldstændig episk uge? Det bliver DRITTKUL!

Marked

Fokus

På PLUS3000 arbejder vi med at blive klogere på os selv og vores relationer til andre. Vi giver dig læring og oplevelser, der styrker din forståelse af, hvem du er, hvor du kommer fra, og hvor du kunne tænke dig at være henne i fremtiden. Vi tror på, at ved at lære sig selv bedre at kende, kan man bedre forstå andre, deres værdier og deres måde at leve på. Vi udvider vores horisont i fællesskab og gør den tydelig. På PLUS3000 fokuserer vi 3000% på DIG! #PLUS3000 #DetHarDuIkkePrøvetFør #TagerDigTætterePåHimlen #FuldSkrue #DigIFokus #PrinsesseMigLand #TheSkyIsTheLimit #TaAfsted #ParadisPåJord

Kursussted: Paradislejren, Midtjylland Dato: 15. oktober - 21. oktober 2017 Starttidspunkt og-sted: Meldes ud i deltagermail Kursusledere: Rasmus Gråsbøll Vilhelmsen og Victor Sørensen, ksl@megafedtkursus.dk 22338427/50880082 Tilmelding: Medlemsservice Tilmeldingsfrist: 4. september 2017 Pris: 1.925 kr. Kursusnummer: 17402

www

32 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

megafedtkursus.dk


Dato PLUS-Start varer fra søndag d. 15. oktober – lørdag d. 21. oktober. Du skal selvfølgelig kunne deltage på hele kurset.

OBS Man skal være senior for at kunne deltage på PLUS-Start, da det er et seniorkursus.

Kursuspris og betaling • PLUS-Start: 1.925 kr. Har du aftalt, at din gruppe betaler, skal du anføre ’gruppen’ som betaler i tilmeldingen. Så trækkes kursusafgiften automatisk fra din gruppes konto. Har du valgt ’privat’ som betaler, modtager du selv en faktura. Du eller din gruppe skal selv betale for transporten frem til startstedet for kurset.

Du skal melde afbud ved at kontakte korpskontoret indtil onsdag d. 11. oktober kl. 12.00. Herefter skal du melde afbud direkte til kursuslederen, hvis kontaktoplysninger vil fremgå af deltagerbrevet. Tilmeldingsfrist Din tilmelding skal være indtastet og registreret i Medlemsservice senest d. 4. september kl. 12.00. Vis hensyn: Kan du alligevel ikke komme med, så meld afbud med det samme – så kan en anden få din plads. Korpskontoret Mail: kursus@korpskontoret.dk Tlf: 32 64 00 50 Husk! Fortæl, det drejer sig om PLUS-Start, når du henvender dig. På dds.dk/kontakt-korpskontoret kan du se de aktuelle åbningstider for korpskontoret.

Leder

Deltagerbrev Ca. 3 uger før kurset starter, modtager du et deltagerbrev med praktiske oplysninger som pakkeliste, deltagerliste osv. fra din kursusleder. De fleste kurser sender deres deltagerbrev pr. mail. Det er en god ide både at tjekke din indbakke og mappen med junkmail.

Afbudsgebyret er følgende: • Ved afbud senest d. 25. september opkræves 100 kroner. • Ved afbud d. 26.september – 13. oktober opkræves den halve kursusafgift. • Ved afbud fredag d. 14. oktober eller senere opkræves hele kursusafgiften.

Plus

Tilmelding Tilmeldingen åbner onsdag d. 14. juni kl. 18.00, og deadline er mandag d.4. september kl. 12.00. Tilmelding foregår i Medlemsservice, og foregår efter først til mølle. Når kurset fyldt op, bliver der åbnet for en venteliste til kurset.

PLan

Alder PLUS-Start er for 16-17-årige seniorspejdere. Du skal være fyldt 16 år ved kursusstart for at kunne deltage.

Afbud Din tilmelding er bindende, når den er tastet i Medlemsservice. Bliver du forhindret i at deltage, skal du straks meddele dette til korpskontoret via kursus@korpskontoret.dk. Det er ikke nok at afmelde sig i Medlemsservice.

Intro

Deltagerbetingelser for PLUS-start

Fokus Marked EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 33


Intro PLan

Lederkurser Kurser med masser af ledelse og inspiration

Plus

Ledelse af børn og unge • Kursus for nye mikroledere – Mikro 1 Ledelse af voksne • Ledelseskursus 1 – Oktober 2017 • Ledelseskursus 1 – Februar 2018 • Ledelseskursus 2 – Februar 2018

Events

Marked

Fokus

Leder

Spejderidentitet • Ledelse i praksis • Gilwell – Påsken 2018

34 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017


Intro

PLan

Plus

Leder

Fokus

Marked

Foto: MADS DANQUAH


Her får du tanket ny viden og masser af inspiration til at skabe gejst i dit arbejde med at udvikle spejderne i gruppen. På Ledelse af børn og unge-kurser er der fokus på, hvordan spejderne udvikler sig på de enkelte alderstrin, og hvordan du bedst bliver klædt på som leder til opgaven med at udvikle spejderne i overensstemmelse med vores formål.

KURSUS FOR NYE MIKROLEDERE – MIKRO 1

Få værktøjer som ny mikroleder Med udgangspunkt i Peter Pedals nysgerrige univers arbejder vi med aktiviteter til mikrospejdere.

Intro Plus

PLan

Ledelse af børn og unge

29

18

SEP

min. år

Leder

urset henvender sig til dig som er ny leder i mikrogrenen og mangler nogle værktøjer til den daglige mødeplanlægning og inspiration. På kurset arbejder vi med de grundlæggende værktøjer, som man har brug for som ny leder. Dit udbytte af kurset • Færdige møder, som du kan bruge hjemme i gruppen • Værktøjer til at planlægge og strukturere de daglige møder • Viden om, hvordan man planlægger en tur for mikroer • Værktøjer til at kommunikere med børn og forældre • Masser af inspiration

Fokus

På kurset vil der være rig mulighed for at erfaringsudveksle med de andre kursister og teamet.

Marked

Forudsætninger Ny leder eller maks. 2 års ledererfaring. Desuden er det et krav, at du har deltaget i “ny i DDS” eller har tilsvarende erfaring. (Har du ikke taget dette kursus, så kontakt kursusleder – så finder vi en løsning).

Kursussted: Skovbrynet ved Gelsted, Vestfyn Dato: 29. september - 1. oktober 2017 Starttidspunkt- og sted: Skovbrynet kl. 21.00 Kursusledere: Kenya Skovbæk, mikro1@vuflingerne.dk, 31692624 Tilmelding: Medlemsservice Tilmeldingsfrist: 1. september 2017 Pris: 1.050 kr. Kursusnummer: 17175

36 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017


Leder

Har I et løb, en lejr eller et an det åbent arrangem ent, der skal med i kalend eren? Så skriv til info@dds.dk

Plus

På dds.dk kan du både finde løb, lejre, events og kurser. Du kan søge på arrangementer efter målgruppe og finde dem, der foregår nær dig.

PLan

DDS.DK/ARRANGEMENTER?

Intro

HAR DU TJEKKET

Fokus Marked

Hold øje med dds.dk/arrangementer EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 37


Intro PLan Plus

Ledelse af voksne handler om at blive bedre til at lede ligemænd: Andre unge, andre voksne, resten af ledergruppen, andre frivillige som dig selv. Alle kurserne er funderet i anerkendte ledelsesteorier og konkrete ledelsesværktøjer og afvikles af teams af erfarne og dygtige spejderledere, der giver dig og dine medkursister nye vinkler, nye ord og nye værktøjer til, hvordan du bedre kan lede andre frivillige voksne. Uanset om du er grenleder, gruppeleder, medlem af en divisionsledelse, løbsleder, kursusleder, centeransvarlig, udvalgsansvarlig, etc., så er det på Ledelse af voksne-kurserne, du får mulighed for at udvikle dig og resten af din ledergruppe. Følg også lederkurserne på Facebook i gruppen "Ledelseskursus - Det Danske Spejderkorps".

LEDELSESKURSUS 1 – OKTOBER 2017

At skabe og lede det rigtige hold Et kursus, som gør dig endnu bedre til at lede andre voksne og til at skabe det rigtige hold omkring dig

6

18

OKT

min. år

å Ledelseskursus 1 arbejder vi med ledelse af voksne. Vi tilbyder en weekend pakket med relevant teori, mulighed for netværksdannelse og praktiske værktøjer – naturligvis pænt serveret og let-fordøjeligt. Du kommer til at arbejde med værktøjer, der kan hjælpe dig med at tackle udfordringer som fx at sætte den rigtige retning for din enhed, få flere ledere og skabe bedre samarbejde på tværs af grene/grupper eller lignende. For at få det største udbytte af kurset, og gøre den efterfølgende implementering meget nemmere, anbefaler vi, at man deltager i kurset sammen med andre fra sin gruppe/enhed. Men man kan også sagtens deltage på kurset alene. Udbytte • Forståelse og accept af ledelsesrollen • Teori og værktøjer til rekruttering og involvering af voksne • Forståelse for god kommunikation • Værktøjer til at udarbejde strategi for egen enhed • Forståelse for, og værktøjer til, prioritering af lederressourcer • Udvidet netværk med andre folk, der brænder for at arbejde med ledelse

Fokus

Leder

Ledelse af voksne

Marked

Forudsætninger For at få et fornuftigt udbytte af kurset, skal du være leder for voksne et sted i korpset – eller være på vej til dette. Det kan være som grenleder med ledelsesansvar for andre voksne, gruppeleder, bestyrelsesformand, medlem af divisionsledelsen, løbs-/arrangementsleder eller udvalgsmedlem/-formand. Kurset er både for dig, der har mange års erfaring som voksenleder og for dig, der først lige skal til at i gang med at lede andre voksne.

Kursussted: FDF Lejrcenter Vork nær Vejle, Sydøstjylland Dato: 6.-8. oktober 2017 Kursusledere: Rasmus Erdal, rasmuserdal@gmail.com Tilmelding: Medlemsservice Tilmeldingsfrist: 7. september 2017 Pris: 1.050 kr. Kursusnummer: 17165

38 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017


Intro PLan

EKSTRA KURSUS PÅ VE J Maj 2018 afholde s endnu et Ledelseskursu s 1. Hold øje med dds.dk/arrangem enter LEDELSESKURSUS 2 – FEBRUAR 2018

At skabe og lede det rigtige hold

En strategisk tilgang til ledelse af voksne

Et kursus, som gør dig endnu bedre til at lede andre voksne og til at skabe det rigtige hold omkring dig

Lær, hvordan man skaber de forandringer, der giver bæredygtig udvikling og vækst.

02

18

02

18

FEB

min. år

FEB

min. år

Forudsætninger Det er et krav for deltagelse på Ledelseskursus 2, at man tidligere har gennemført Ledelseskursus 1, og at man har mindst 2 års ledelseserfaring fra en funktion, hvor man leder andre voksne. Det kan være som grenleder med ledelsesansvar for andre voksne, gruppeleder, bestyrelsesformand, medlem af divisionsledelsen, løbs/arrangementsleder eller udvalgsmedlem/formand. Læs mere på dds.dk/arrangementer

Kursussted: Spejderbakken Øvre, Vejle, Sydøstjylland Kursussted: Houens Odde Spejdercenter, Kolding, Sydøstjylland

Dato: 2.-4. februar 2018

Dato: 2.-4. februar 2018

Kursusledere: Marcus Thusgaard Andersen, thusgaardandersen@

Kursusledere: Mikkel Dalsøe, mikkel@dalsoe.com, 28516566

outlook.com, 40215689

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmeldingsfrist: 2. januar 2018

Tilmeldingsfrist: 2. december 2017

Pris: 1.050 kr.

Pris: 1.050 kr.

Kursusnummer: 18160

Kursusnummer: 18161

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 39

Marked

Forudsætninger For at få et fornuftigt udbytte af kurset, skal du være leder for voksne et sted i korpset – eller være på vej til dette. Det kan være som grenleder med ledelsesansvar for andre voksne, gruppeleder, bestyrelsesformand, medlem af divisionsledelsen, løbs-/arrangementsleder eller udvalgsmedlem/-formand. Kurset er både for dig, der har mange års erfaring som voksenleder og for dig, der først lige skal til at i gang med at lede andre voksne.

På kurset vil vi arbejde med • Accept og forståelse af rollen som ledelsestræner • At bruge Leadership Pipeline-principperne til at bedrive talentudvikling, heri udvikle ledere og din gruppe/enhed • At lede arbejdet med at lave en ny strategi • Forandringskommunikation, hvorved at strategiarbejdet også bliver efterfulgt af de rigtige handlinger, der passer til gruppens kultur

Fokus

Udbytte • Forståelse og accept af ledelsesrollen • Teori og værktøjer til rekruttering og involvering af voksne • Forståelse for god kommunikation • Værktøjer til at udarbejde strategi for egen enhed • Forståelse for, og værktøjer til, prioritering af lederressourcer • Udvidet netværk med andre folk, der brænder for at arbejde med ledelse

I

nvolvering, kommunikation og strategi, som var hovedtemaerne på Ledelseskursus 1, er fundamentet for god ledelse af voksne frivillige. Ledelseskursus 2 går skridtet videre, og sætter fokus på hvordan man med en mere strategisk tilgang til ledelse kan skabe bæredygtig udvikling og vækst. Om at kunne skabe de forandringer, som flytter mennesker og organisationer til et mere meningsfyldt sted, hvor de gør en endnu større forskel. Som på Ledelseskursus 1 tager vi udgangspunkt i relevante teorier om ledelse og konkrete cases fra Det Danske Spejderkorps.

Leder

P

å Ledelseskursus 1 arbejder vi med ledelse af voksne. Vi tilbyder en weekend pakket med relevant teori, mulighed for netværksdannelse og praktiske værktøjer – naturligvis pænt serveret og let-fordøjeligt. Du kommer til at arbejde med værktøjer, der kan hjælpe dig med at tackle udfordringer som fx at sætte den rigtige retning for din enhed, få flere ledere og skabe bedre samarbejde på tværs af grene/grupper eller lignende. For at få det største udbytte af kurset, og gøre den efterfølgende implementering meget nemmere, anbefaler vi, at man deltager i kurset sammen med andre fra sin gruppe/enhed. Men man kan også sagtens deltage på kurset alene.

Plus

LEDELSESKURSUS 1 – FEBRUAR 2018


Intro

Spejderidentitet

PLan

På Spejderidentitetskurserne får du mulighed for at dykke længere ned i spejderbevægelsens grundlæggende værdier og udforske dem nærmere. Kurserne er for alle i Det Danske Spejderkorps, der ønsker at gå endnu mere i dybden med sig selv som spejder. Disse kurser forudsætter en vis erfaring med spejderlivet samt en større grad af forberedelse, deltagelse og opfølgning.

Kurset er adgangsgivende til Gilwell! LEDELSE I PRAKSIS

Ledelse i praksis Plus

Hvor er jeg i mit spejderliv? Hvor skal jeg hen? Udforsk din rolle som spejderleder.

2018

21

JUL

min. år

D

et kan være svært at vide, hvilke kurser man skal tage på. Vi forklarer her, hvad Ledelse i praksis er – så du har en mulighed for at vælge, om det er noget for dig.

Leder

Rammerne Vi arbejder i patruljer, som sammensættes ud fra bl.a. alder og køn samt vores viden om sociale relationer. Vi bruger friluftslivet som ramme, men forsøger også at give kursisterne anderledes oplevelser i vores alles Danmark. Derfor afholder vi kurset forskellige steder. Vi arbejder med personlighedstyperedskabet MBTI, som du får en grundig introduktion til sammen med praktiske øvelser ugen igennem.

Fokus

Dig som kursist Hvis du er nået til et punkt i dit spejderliv, hvor du er begyndt at reflektere over, hvorfor du gør, som du gør, hvilke værdier der er i spejderbevægelsen og din personlige samt ledermæssige rolle i det, kan dette være kurset for dig. Det er også en personlig og individuel rejse. Vejledning I patruljerne er alle patruljeledere i løbet af kurset. I den forbindelse reflekteres der over personlig ledelsesstil, værdier og personlighedstype sammen med forskellige vejledere for at give den bredest mulige læring og refleksion.

Marked

Forudsætninger for deltagelse Du er minimum 21 år og aktiv leder eller aktiv deltagende i spejderaktiviteter, centerarbejde eller løbsledelse. Det er centralt, at du er aktiv i spejderarbejdet. Kurset er adgangsgivende til Gilwell.

Kursussted: Et sted i Jylland Dato: Uge 30 i 2018 Kursusledere: Regitze Christophersen, regitzersc@live.dk Tilmelding: Medlemsservice Tilmeldingsfrist: 1. maj 2018 Pris: 2.075 kr. Kursusnummer: 18150

40 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017


PLan

Tjek også arrangementet Lederdøgn på side 52, hvor du kan vælge mellem en lang række mini-kurser.

Intro

På udkig efter endnu flere lederkurser? GILWELL - PÅSKEN 2018

Gilwell - Påsken 2018 Udforsk din spejderidentitet og bliv en del af en lang international spejdertradition.

23

MAR

min. år

Plus

23

urset sigter på, at du som spejderleder fordyber dig i spejderarbejdets idé og metoder – og gennem refleksion udvikler dig som person og som spejderleder.

Leder

Formålet med Gilwell er: •A  t øge din bevidsthed om Det Danske Spejderkorps’ formål, værdigrundlag og betydning som børne- og ungdomskorps •A  t du oplever godt spejderarbejde som grundlag for personlig udvikling og stillingtagen •A  t du udvikler dig selv og dit spejderarbejde samt inspireres til fortsat udvikling. Gilwellkurset er i høj grad deltagerstyret, og de emner, vi beskæftiger os med, udspringer af, hvad der optager dig og de øvrige deltagere. Væsentlige elementer er samtale, samarbejde, refleksion, learning by doing, værdibaseret ledelse og projektarbejde.

Fokus

Forudsætninger for deltagelse: Kurset forudsætter, at du er fyldt 23 år, har mindst 3-4 års erfaring som spejderleder og tidligere har deltaget på kurset “Ledelse i Praksis” eller har erfaring svarende til, hvad der arbejdes med på dette kursus.

Marked

Kursussted: Hylkedam, Vestfyn Dato: 23.-31. marts 2018 + 5.-7. oktober 2018 Kursusledere: René Bitsch og Maiken Wildt, renebitsch@mail.dk Tilmelding: Medlemsservice Tilmeldingsfrist: 13. januar 2018 Pris: 2.800 kr. Kursusnummer: 18330

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 41


Intro Plus

PLan

Fokuskurser Kurser med fokus på færdigheder og friluftsliv Fjeldkurser • Træklatreinstruktørkursus – Vest 2017 • Vægklatreinstruktørkursus – Vest 2017 • Syselv-workshop – Vest 2017 • Syselv-workshop – Øst 2017 • Vinterfjeldkursus – 2018 • Fjeldsamariterkursus – 2018 • Fjeld- og vildmarkskursus – 2018 • Kano- og vildmarkskursus – 2018 • Fjeldmad uden pulver – 2018

Events

Marked

Fokus

Søkurser (SØA) • PLASK 2017 – søkursus for tropsspejdere

42 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017


Intro

PLan

Plus

Fokus

FokusMarked

Foto MATHIAS THOMSEN

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 43


Intro PLan

Fokuskurser På fokuskurser er livet i det fri og konkrete færdigheder i fokus. Det handler om at begå sig i naturen og om at forbedre sine færdigheder inden for bestemte områder. Lige meget om du har lyst til at lære at lave lækker fjeldmad, at planlægge en vandretur eller få styr på sejlads i kano eller på bølgen blå, er det et fokuskursus, du skal på.

TRÆKLATREINSTRUKTØR VEST 2017

Få spejderne helt til tops Plus

Vil I kunne tilbyde jeres spejdere fede og grænsebrydende klatreoplevelser i toppen af de højeste træer i skoven? Så er Fjeldgruppens populære Træklatreinstruktørkursus svaret!

19 AUG

18

min. min. år år

Leder

På kurset bliver du bliver trænet i de øvelser, man skal kunne til en træklatreinstruktør-eksamen. Det er en fordel, hvis du enten har klatret på væg eller i træer før. Kurset afvikles over 4 weekender med eksamen i den sidste weekend under ledelse af eksterne censorer fra Dansk Træklatreforening. På kurset undervises i toprebsklatring, rappelling og 1. mandsklatring med sikkerhed som det gennemgående tema. Emner som: Udstyr, forsikringsforhold og alternative aktiviteter på klatrevæg vil også blive gennemgået. Undervisningen vil veksle mellem praktiske øvelser og teori. På kurset er der løbende bedømmelse af kursisterne.

Fokus

Du skal være fyldt 18 år. Klatreerfaring er ikke nødvendig, men en fordel. Det anbefales også at have gennemgået et 12 timers førstehjælpskursus. OBS: Egen træning og andet hjemmearbejde mellem de 4 kursusweekender vil være påkrævet.

Marked

Mere information om kurset kan findes på Fjeldgruppens hjemmeside på www.fjeldgruppen.dk

Kursussted: Houens Odde Spejdercenter (Kolding) Dato: Kurset forløbet over fire weekender: 19.-20. august, 9.-10. september, 30. september-1. oktober, 4.-5. november (eksamensweekend) Kursusleder: Stefan Nauschütt, tki_vest@fjeldgruppen.dk Tilmelding: Medlemsservice Tilmeldingsfrist: 1. august 2017 Pris: 5.000 Kr. (omfatter medlemsskab af Dansk Træklatreforening m. udvidet ulykke- og arbejdsskadeforsikring) Kursusnummer: 17710 www

44 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

fjeldgruppen.dk


Intro PLan

VÆGKLATRING - INSTRUKTØR 1 UDDANNELSE VEST 2017

SY SELV WORKSHOP – VEST 2017

Vægklatring i vest

Lær at sy dit eget gear: Vest

4

18

min. min. år år

NOV

Minimumskrav: Du skal være fyldt 18 år. Klatreerfaring er ikke nødvendig, men en fordel. Det anbefales også at have gennemgået et 12 timers førstehjælpskursus. Træningstid mellem de to kursusdage vil være påkrævet.

15

min. min. år år

å denne workshop kan du selv sy friluftsudstyr, feks tarp, bivibag, bukser, pakposer med mere. Fordelen ved at sy eget udstyr er, at man kan få det præcis, som man vil have det – desuden er det sjovt og nemmere end man lige tror. Der kan på forhånd vælges mellem et antal modeller, som instruktørerne køber ind til og vejleder i fremstillingen af. Dette vil være produkter, som de fleste kan færdiggøre på workshoppen, også uden større erfaring med symaskine. Deltagerne kan derudover medbringe egne projekter og ideer, som instruktørerne vil hjælpe og vejlede med i det omfang det er muligt. Afhængig af model og sy-færdigheder vil der også være tid og materialer til at sy småting som opbevaringsposer, myggenethat, rygsækovertræk og lignende. Ud over pris for deltagelse kommer materialeudgifter, som opkræves separat afhængigt af, hvilket produkt, der arbejdes med.

Fokus

Uddannelsen afsluttes med en eksamen. Ved bestået eksamen modtager kursisten et ”Instruktør 1” certifikat fra Dansk Klatreforbund.

18 NOV

Leder

y Instruktøruddannelse i sikring på klatrevæg udviklet af Dansk Klatreforbund. Den er målrettet frivillige ledere og andre UDEN forudgående klatreerfaring, der ønsker at lave klatreaktiviteter med børn og unge. Kurset afvikles over to lørdage, og gør den uddannede leder i stand til forsvarligt at gennemføre klatreaktiviteter med spejdere på gruppens klatrevæg, samt at undervise andre i at sikre. Under kurset undervises man i toprebssikring og sikkerhed, klatre- og bevægelsesteknik, udstyrskendskab, instruktion af andre, samt hvordan gruppens klatreudstyr vedligeholdes.

Hvorfor ikke prøve at sy dit eget friluftsudstyr? Så kan du få det lige, som du vil have det.

Plus

Bliv klædt på til at lave klatreaktiviteter med børn og unge på gruppens klatrevæg eller i den lokale klatreklub.

Mere information om kurset kan findes på Fjeldgruppens hjemmeside. www.fjeldgruppen.dk/.

Marked

Kursussted: Kolding Klatreklub, Sydøstjylland

Kursussted: Djursland

Dato: 4. november og 18. november 2017

Dato: 18.-19. november 2017

Kursusleder: Steffen Klitgaard Christiansen, klatring_vest@fjeldgruppen.dk

Kursusleder: Mette Arleth

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmeldingsfrist: 1. oktober 2017

Tilmeldingsfrist: 6. oktober 2017

Pris: 1.800 kr.

Pris: 350 kr.

Kursusnummer: 17709

Kursusnummer: 17711

www

fjeldgruppen.dk

www

fjeldgruppen.dk

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 45


Plus

PLan

Intro

Foto: Mads Godvin Jensen

SY SELV WORKSHOP – ØST 2018

VINTERFJELDKURSUS 2018

Lær at sy dit eget gear: Øst

Tag med til Norge

Hvorfor ikke prøve at sy dit eget friluftsudstyr? Så kan du få det lige, som du vil have det.

20

15

min. min. år år

Fokus

Leder

JAN

å denne workshop kan du selv sy friluftsudstyr, feks tarp, bivibag, bukser, pakposer med mere. Fordelen ved at sy eget udstyr er, at man kan få det præcis, som man vil have det – desuden er det sjovt og nemmere end man lige tror. Der kan på forhånd vælges mellem et antal modeller, som instruktørerne køber ind til og vejleder i fremstillingen af. Dette vil være produkter, som de fleste kan færdiggøre på workshoppen, også uden større erfaring med symaskine. Deltagerne kan derudover medbringe egne projekter og ideer, som instruktørerne vil hjælpe og vejlede med i det omfang det er muligt. Afhængig af model og sy-færdigheder vil der også være tid og materialer til at sy småting som opbevaringsposer, myggenethat, rygsækovertræk og lignende. Ud over pris for deltagelse kommer materialeudgifter, som opkræves separat afhængigt af, hvilket produkt, der arbejdes med.

Tag favntag med vinterfjeldets bidende kulde og snefyldte skråninger på en uforglemmelig rejse på højfjeldet.

19 JAN

18

min. min. år år

ormålet med Vinterfjeldkursus er at give dig forudsætning for at planlægge og gennemføre udfordrende og sikkerhedsmæssigt forsvarlige skiture i højfjeldet med ligesindede. Med udgangspunkt i en hyggelig lille hytte på højfjeldet drager vi ud og overnatter i telt og snehule, mens vi øver ski- og sikkerhedsteknik. Kurset er for de seje drenge og piger i spejderbevægelsen, der har lyst til udfordringer ud over det sædvanlige. Forweekend i Storkøbenhavn med gennemgang af teori og indførelse i turplanlægning og udstyrsbehov. Ugekursus i Norge fra XXXX 2018. Under forweekenden inddeles kursisterne i 4-5 mands sjak, som sammen planlægger dagsruterne i Norge. På fjeldet vil hvert sjak følge deres planlagte rute sammen med en instruktør til den forudbestemte overnatningsplads, hvor også de andre sjak overnatter. Undervejs vil vi omsætte teori fra forweekenden til praksis i forskellige moduler og workshops. Alt vi arbejder med i teori, vil således blive testet i praksis på fjeldet.

Marked

Forudsætninger for deltagelse: Du skal være fyldt 18 år og være i god form. Du skal desuden have skifærdigheder på begynderniveau og erfaring på enten tur- eller langrendsski.

Kursussted: Allerød Ungdomsskole, Nordsjælland

Kursussted: Birkerød, Nordsjælland (forweekend) + Norge (kursusuge)

Dato: 20-21. januar 2018

Dato: 19.-21. januar + 2.-11. marts 2018 (uge 10)

Kursusleder: Mette Arleth

Kursusleder: Daniel Berthelsen

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmeldingsfrist: 7. december 2017

Tilmeldingsfrist: 5. januar 2018

Pris: 350 kr.

Pris: 6.000 kr. (inkluderer forweekend + ugetur til Norge)

Kursusnummer: 18701

Kursusnummer: 18700

www

www

fjeldgruppen.dk

46 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

fjeldgruppen.dk


Intro PLan

FJELDSAMARITERKURSUS 2018

FJELD- OG VILDMARKSKURSUS 2018

Bliv sikker på fjeldet

Lær at arrangere din egen fjeldtur

16

18

min. min. år år

MAR

18

min. min. år år

MAR

E

t godt begynderkursus, hvis du ikke har været i fjeldet før. Kurset giver en teoretisk og praktisk erfaring med alt fra udstyr til fjeldførstehjælp. Kurset inkluderer en teoridag på Gillastig, samt 3 dages vandretur i Söderåsens nationalpark, hvor vi tester teorien i praksis. Fjeld- og Vildmarkskursus er et kursus for dig, der aldrig har været i fjeldet før, eller kun på kortere ture i godt vejr og uden stor oppakning. Kurset forbereder dig til at arrangere en fjeldtur med ligesindede (dvs. folk der har været på samme kursus eller tilsvarende). Du skal minimum være fyldt 15 år, samt kunne bruge kort og kompas, være i almindelig fysisk form og kunne bære rygsæk på mindst 15 kg.

Fokus

forhold? Uanset om du planlægger en kortere eller længere tur, har du brug for viden og konkrete førstehjælpsfærdigheder for at gøre turen sikker og sjov for alle. På Fjeldgruppens samariterkursus lærer du om de specielle udfordringer, du møder i en nødsituation på fjeldet, og hvordan du bedst håndterer dem, herunder skadestedsledelse og gruppedynamik. Undervisningen foregår som en blanding af teori og praktiske cases. Du skal minimum være fyldt 18 år og skal have gennemført et godkendt 12-timers førstehjælpskursus, inden for de sidste 3 år. Du får mest ud af kurset, hvis du har personligt kendskab til fjeldet/ vildmarken.

29

Leder

ar du helt tjek på, hvordan man skal forberede sig til en tur i vildmarken? Eller hvad de tidlige symptomer er på kulde-væde chok? Flytning og pleje af tilskadekomne under vanskelige

En sikker klassiker for alle, der drømmer om en vandretur på fjeldet, men ikke nødvendigvis har erfaringen eller viden om, hvordan man planlægger sådan en tur! Her kan du opleve det i en koncentreret version i trygge rammer og samtidig lære, hvordan du selv planlægger DIN næste tur.

Plus

Kursus for turledere og samaritter, der skal med troppen, klanen eller kammeraterne på tur i fjeld og vildmark.

Mere information om kurset kan findes på Fjeldgruppens hjemmeside: www.fjeldgruppen.dk

Marked

Kursussted: Storkøbenhavn

Kursussted: Söderåsen i Sydsverige, m. mødested i Helsingør

Dato: 16-18. marts 2018

Dato: 29. marts-2. april 2018

Kursusleder: Anne Lif Lund Jacobsen

Kursusleder: Cæcilie Neumann

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmeldingsfrist: 9. februar

Tilmeldingsfrist: 1. marts 2018

Pris: 850 kr.

Pris: 1.500 kr.

Kursusnummer: 18702

Kursusnummer: 18703

www

www

fjeldgruppen.dk

fjeldgruppen.dk

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 47


Intro PLan

På jagt efter mere friluftsliv? Husk at tjekke dds.dk/arrangementer, hvor du ud over kurser også finder løb, lejre, events og meget mere.

KANO- OG VILDMARKSKURSUS (EPP) 2018

Bliv klar til næste kanotur Plus

Drømmer I om at tage jeres tropsspejdere på kanotur? Eller vil du bare gerne selv kunne planlægge klanens næste tur? Så er kurset her det helt rigtige sted at starte.

26

15

APR

min. år

K

Leder

ano- og vildmarkskurset er et kursus for dig, der skal lede klanens/troppens næste kanotur eller give lederne en anderledes oplevelse – eller for dig, der bare vil prøve en helt anderledes bededagsferie. Kano- og vildmarkskurset er desuden et meget hyggeligt kursus. Der bliver mange hyggelige timer i kanoen på vej mod lejrpladsen, under frokosten på en lille solbeskinnet klippe midt i søen eller foran bålet om aftenen, mens mørket langsomt sænker sig.

Fokus

Helt sikkert er det, at der også venter mange gode naturoplevelser på kurset. Søområdet ved Olofström byder på en fantastisk natur. Der er rig mulighed for at spotte dyr, som du måske ikke lige ser derhjemme, og måske opleve en bæver eller elg svømme over søen. På kurset bliver du undervist efter EPP1-standarden, og efter bestået kursus modtager du et EPP1-bevis.

Marked

Du skal være fyldt 15 år, og du skal kunne svømme min. 200 meter.

Kursussted: Sydsverige m. mødested i Lyngby Dato: 26-29. april 2018 Kursusleder: Simon Wochner Tilmelding: Medlemsservice Tilmeldingsfrist: 17. marts 2018 Pris: 1.850 kr. Kursusnummer: 18704

www

48 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

fjeldgruppen.dk


Intro

FJELDMAD UDEN PULVER 2018

PLASK – SØKURSUS

Fjeldmad uden pulver

PLASK: Vådt, Vildt og Voldsomt

Lær at lave velsmagende og sund fjeldmad.

15

APR

min. år

K

Kurset giver teoretisk og praktisk erfaring med tørring af grøntsager og kød, og hjælper dig med at udarbejde en madplan for din fjeldtur. Vi vil i et vist omfang komme ind på, hvilke spiselige planter og svampe man eventuelt kan supplere sin kostplan med.

15

14

OKT

min. år

E

r du tropsspejder mellem 14 og 16 år, og har du lyst til at prøve spejderarbejdet i anderledes rammer? Vil du inspireres til at lave aktiviteter på havet, og blive en bedre leder? Så fat din huggert, pak beskøjterne, og tag med på PLASK.

Leder

urset er for såvel begyndere som de erfarne, der gerne vil have andet end færdigkøbt pulvermad med på fjeldet. På denne weekend vil vi udforske mulighederne for at tilberede sin egen fjeldmad. Sundere, billigere og mere velsmagende fjeldmad kan man blandt andet opnå ved at tørre grøntsager og kød selv. Der er også den fordel ved selv at sammensætte sine måltider, at man kan tilpasse maden til specielle behov og allergier.

Rykker det i fingrene, når du ser ud over bølgen blå? Og har du mod på at prøve kræfter med havet i spejderarbejdet?

Plus

20

PLan

Søkursus for de ældste tropsspejdere!

På kurset kommer du til at prøve kræfter med PL-rollen på vandet, og du får mulighed for at lære nye sejladsfærdigheder. Du vil komme til at sejle, kokkerere og bo ombord på bådene, når vi sejler rundt i det sydfynske øhav. Bl.a. kommer du til at skulle planlægge og gennemføre dit eget togt.

Fokus

Hvad enten du til daglig er landkrabbe eller søulk, får du både teoretiske og praktiske redskaber, du kan bruge i dit daglige spejderarbejde. Hvis du gerne vil blive klogere på at sejle en sejlbåd, lære at navigere på det store hav, samtidig med, at du bliver en bedre leder, så er PLASK for dig! Kort sagt får du mulighed for at udvikle både dine lederevner og dine praktiske sejladsfærdigheder sammen med en masse nye sø- og landspejder-venner og en samling erfarne instruktører. Uanset om du er en erfaren søspejder, eller aldrig har sat ben i en sejlbåd før, lover vi, at du kommer hjem med en masse gode oplevelser i køjesækken.

Marked

Kursussted: Århus-området

Kursussted: Det sydfynske øhav, med start i Svendborg

Dato: 20.-22. april 2018

Dato: 15.-21. oktober 2017

Kursusleder: Mette Arleth

Kursusleder: Jesper Olsen, soli.munk@gmail.com

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmelding: Medlemsservice

Tilmeldingsfrist: 6. april 2018

Tilmeldingsfrist: 30. september 2017

Pris: 500 kr.

Pris: 2.075 kr.

Kursusnummer: 18705

Kursusnummer: 17850

www

fjeldgruppen.dk/info%20fjeldmad.html

facebook.com/groups/2240324932858719

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 49


Lederuddannelse i virkeligheden: Sammensæt din helt egen uddannelse, som passer netop til dig! 2017 •L  ederdøgn 2017: 24 timers fokus på læring, fællesskab og friluftsliv

Intro Events

Marked

Fokus

Leder

Plus

PLan

Uddannelsesmarked

er marked s e ls e n Uddan 2018 ere er der fl på vej. r å e t s r Næ arkede

elsesm ren: uddann yds i kalende r k t Sæ aj 2018 • 4.-6. m susnr. 18440 r nd), ku (Sjælla mber 0 septe n), 3 .8 2 • eller Fy (Jylland r. 18450 kursusn

50 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017


Intro

Seniorer, nye ledere, erfarne ledere og bestyrelsesmedlemmer er alle velkomne, når Uddannelsesmarkederne sætter rammerne om en weekend i fællesskabets ånd, som du helt selv fylder ud med indhold, der passer lige netop til dig.

Plus

Markederne er bygget op af 6 modulperioder, hvor du frit kan vælge mellem mange forskellige moduler – nogle helt praktiske og andre med et mere teoretisk fokus.

PLan

En weekend på Uddannelsesmarked betyder en weekend, hvor det summer af læring i fællesskab, erfaringsudveksling og lederhygge.

Leder Fokus Marked

Foto JESPER HASFELDT HOLM-ERIKSEN

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 51


Intro

Foreløbigt program Lørdag 10.00

Lederdøgnet sparkes i gang med en fÆlles gejstoplevelse ∞ PLan

10.30

UDDANNELSESMARKED

Lederdøgn 2017 Plus

24 timers fokus på læring, fællesskab og friluftsliv

30

16

SEP

min. år

Fokus

Leder

F

å ny energi og inspiration, når du sammen med andre bliver aktiveret af stemningen og går på opdagelse i 24 timers læring og oplevelse med friluftsliv som ramme.

Fra lørdag d. 30/9 kl. 10 til søndag d. 1/10 kl. 10.30 inviteres alle nysgerrige ledere til et energiboost på Hylkedam Spejdercenter. Du vælger moduler, der kan skærpe dine færdigheder eller introducere nye. Moduler, der gør dig klogere og åbner nye perspektiver. Og frem for alt sætter vi blus under udelivet og fællesskabet. Målgruppen for de 24 timer er både nye og mere erfarne ledere i gruppen eller i divisionen. Døgnet vil udover inspirerende moduler byde på fælles aktiviteter, oplevelser og muligheder for at netværke. Madholdet og hele teamet fra Uddannelsesmarkederne vil skabe den gode ramme, og alle underviserne kommer til at have særligt fokus på, hvordan friluftslivet kan bruges i forhold til deres modul – også på de mere teoretiske moduler. På lederdøgnet bliver du inspireret på tværs af interessefællesskaber og perspektiver, både i teori og praksis, og døgnet er en ideel mulighed for at tage flere af sted fra ledergruppen.

13.00

Vi samles om den store buffet, som hver eneste deltager har aktier i. ∞

14.15-18.45

VÆlg mellem de mange workshops og sammensÆt dit eget program. ∞

19.15

Madholdet serverer deres lÆkre aftensmad! ∞

Lørdag aften:

Hyg om lejrbålet eller deltag på et kort, men spÆndende aftenløb. Herefter natmad og masser af mulighed for fÆlles lederhygge.

søndag Morgenmad ∞

8.30-10.30

VÆlg mellem 3-4 store og spÆndende workshops – og så slutter vi kl. 10:30.

Marked

Uanset om du er spejderleder med mod på at lære nyt, med i en gruppeledelse, eller du knokler i divisionen for at skabe spændende oplevelser og udvikling i grupperne i divisionen, så er Lederdøgn 2017 noget for dig.

Gruppe- og ledelsesdynamik er i fokus, når vi samarbejder om madlavning i det fri. LÆr eller få genopfrisket, hvor meget man kan udrette med bål og trangia – og få inspiration til både nye og Ældre madlavningsformer! ∞

OVERNATNING OG FACILITETER

Kursussted: Hylkedam, Vestfyn Dato: 30. september-1. oktober 2017. Arrangementet begynder

I eget eller andres telt. Du kan også låne et telt af teamet. For deltagere

lørdag kl. 10 og slutter søndag kl. 10.30.

med særlige behov er der mulighed for indendørs overnatning på sovesal.

Kursusledere: Bent Mortensen og Bonnie Barr, bmo@stofanet.dk,

En stor del af undervisningen foregår udendørs – og der er mulighed for at

bb@dds.dk

spise og holde pause i det let opvarmede samlingstelt.

Tilmelding: Medlemsservice

I pauserne lørdag kan du besøge stande med spændende projekter og

Pris: 500 kr.

bl.a. opdage, hvad der foregår rundt omkring i spejderland.

Kursusnummer: 17450

Programmet er lagt efter, at man ankommer lørdag. Men hvis du – fx pga. rejsetid – har brug for at ankomme fredag, er du naturligvis velkommen fra

facebook.com/ ddsuddannelsesmarkeder

www

dds.dk/artikel/ uddannelsesmarkeder

52 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

kl. 20:00, hvor Madholdet også kan sørge for lidt natmad til dig.


LØRDAG

MODULER PÅ LEDERDØGN 2017 10:30 - 13:00

14:15 - 16:15

SØNDAG 16:45 - 18:45

1. gang

Brug billeder og videoer til fortælle gruppens udelivshistorie! Byg en Marokko-skammel til hyggen til lørdag aften… og lær spejderne det! Kulsø 1 (4 timer)

1. gang 1. gang

Byg hyggemøbler til lørdag aften: Knob og besnøringer 1 Børn og unge med særlige behov: Hvordan håndterer du ADHD i spejderlivet på møder og ture? Få konkrete værktøjer med hjem! (2 timer)

1. gang

2. gang 1. gang

Frivilligkultur: Få flere med og engagér dem, du har. Hør det fra en organisation, som kan det!

1. gang 1. gang

Få flere frivillige i division og gruppe via bedre organisering

Hvordan kommer vi i gang med spejd som kræver partnerskab med andre, fx andre friluftsforeninger i gruppens lokalområde?

1. gang

Iværksætteri for begyndere: Tag skridtet og få realiseret den der vilde idé!

1. gang

Plus

Kort og kompas i børnehøjde med leg og læring: Vi skal tegne, trave og tænke, løbe, lære og læse

1. gang

Ledelse og gruppedynamik i praksis: Vælg her, hvis du prioriterer BÅL og ILD som værktøj! (se tekstbeskrivelsen)

1. gang

Ledelse og gruppedynamik i praksis: Vælg her, hvis du prioriterer TRANGIA og alle dens muligheder som værktøj! (se tekstbeskrivelsen)

1. gang

Lederudvikling lokalt: Erfaringsudveksling, inspiration og kvalifikation med divisionsledelser og netværk som rammen

1. gang

Naturen som mødelokale: Eksperimentér med friluftsfacilitering og skab gejst på dine møder

Leder

1. gang 1. gang

Ny leder – bliv klædt på til al slags ”ledervejr”. Det er spændende, men kan også virke ret uoverskueligt at starte som ny spejderleder. (4 timer)

1. gang 1. gang

Specialspejd: Se mere på dds.dk/arrangementer Oplevelser i højden: Lær teknikkerne, så du kan give andre en oplevelse allerede dagen efter! (4 timer)

1. gang

Skab udvikling i gruppen: Gruppeanalyse fra spejderne giver dig overblik til konkret at arbejde videre

1. gang

Spejd ved vand og kyst: Fiskeri som aktivitet med spejderne er en god mulighed for alle aldersgrupper

1. gang

Fokus

1. gang

Oplevelser i højden: Prøv et par timer med reb og klatring med kursistererne fra i går som vejledere

1. gang

Sæt gang i forandringen - brug udviklingsplaner som værktøj Teambuilding: Skab stærke teams, styrk fællesskabet - og tænk formålet ind

PLan

Digitale muligheder i friluftslivet - Afprøv og opdag Apps, som du fx kan bruge til at lave løb, gå på skattejagt eller lære om naturen.

Naturens spisekammer: Find det og brug det!

08:30 - 10:30

Intro

Den 30. september kl. 10.00 til 1. oktober 2017 kl. 10.30 på DDS Hylkedam

1. gang

1. gang

Tjek opdateret moduloversigt på dds.dk/arrangementer

Kursusrammen: Friluftsliv og learning by doing LEDERDØGN 2017 HAR FRILUFTSLIV OG LEARNING BY DOING SOM RAMME. VI SKAL HAVE OPLEVELSER SAMMEN OG (GEN)OPDAGE, AT VI LÆRER NOGET, MENS VI GØR NOGET. Bål- og trangiainstruktørerne, Madholdet og et dygtigt vejlederteam skaber lederdøgnets første oplevelse, når vi i patruljer tilbereder den måske mest alsidige udendørs spejderfrokost. Så er scenen sat til en lørdag med workshops, fælles oplevelser, god mad og hygge. Om søndagen kan du få en oplevelse i højden eller deltage i spændende workshops, inden vi siger farvel, og du kan tage hjem og nyde resten af dagen. Det bliver intensivt, sjovt og udfordrende! EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 53

Marked

Vi vil gøre børn og unge beredt til livet – men hvordan? Med baggrund i den nyeste viden om børn og unges udvikling, arbejder vi med, hvordan vi kan udvikle "hele mennesker".


Intro

Sådan finder du drømmekurset MOVE guider dig, så du kan finde det helt rigtige kursus.

Marked

Fokus

Leder

Plus

PLan

GUIDE

Hanne, 36 år

Mia, 24 år

Hanne er gruppeleder og gør det rigtig godt, siger de andre ledere. Alligevel synes hun, det kan være lidt udfordrende, det der med at uddelegere opgaver og ansvar til andre voksne.

Mia er tropsleder. Hun klatrer en del på klatrevæg i sin fritid. Lige ved gruppens grund er der nogle fantastiske bøgetræer. Dem ville Mia gerne klatre op i med spejderne – men Mia har ikke erfaringen og færdighederne til at lave træklatring. Hvad gør hun?

• Hanne åbner det nye MOVE og slår op på siderne med lederkurser – og kigger under ’Ledelse af voksne’. • Hun læser om kurset Ledelseskursus 1. Det lyder ret meget som noget for hende. • Hanne tjekker dds.dk/tilmelding, hvor hun hurtigt finder guiden til at tilmelde sig kurset. • Hanne tilmelder sig kurset i en fart og glæder sig til at få flere værktøjer til at komme endnu bedre ind i ledelsesrollen. 54 UDDANNELSESMAGASINET • EFTERÅR 2017

• Mia finder sin smartphone frem og klikker ind på dds.dk/arrangementer. • Hun går ind under ”Fokuskurser” og scroller ned til træklatrekurset. • Mia læser beskrivelsen én gang. Og så læser hun den igen. Hun vil være træklatreinstruktør! • Mia finder tilmeldingsinfo på dds.dk/tilmelding, tilmelder sig kurset og glæder sig til at bestige bøgetræerne med troppen


Intro PLan Plus

Mathilde, 13 år

Thomas er juniorleder, og hans juniorer er helt vilde med at komme på tur. Næste sommer har Thomas og hans juniorer planlagt, at de skal på en mindre fjeldtur i Sverige. For at der skal bæres så lidt som muligt, har Thomas ambitioner om, at spejderne selv laver tørret, men lækker mad.

Mathilde er helt gal med spejder. Sidste år var hun for første gang gammel nok til at komme på PLan. Men hun kom ikke afsted. Hendes venner, der var med på PLan sidste år, kom hjem og kunne nærmest ikke tale om andet end PLan. Så i år har Mathilde besluttet sig: Hun skal bare med på PLan.

Tilmeldingssystemet til kurserne er i sommeren 2017 i gang med en overgang fra Blåt Medlem til det nye medlemssystem Medlemsservice. Du finder derfor altid de opdaterede oplysninger om, hvordan du tilmelder dig de enkelte kurser på dds.dk/tilmelding

EFTERÅR 2017 • UDDANNELSESMAGASINET 55

Marked

HVORDAN TILMELDER JEG MIG ET KURSUS?

• Mathilde snupper det nye MOVE og finder med det samme Ungdomskurserne. • Hun slår op på PLan 0 og ser, at det for 12-13årige. Kurserne ser vildt spændende ud. • Hun læser lidt videre og når til PLan 1, der er for alle de 13-14årige spejdere. Kurserne der virker også sjove. • Mathilde kommer i tvivl, om hun skal tage på et PLan 0 eller et PLan 1 kursus, for når hun er 13, må hun gerne komme med begge steder. Det har hun læst i deltagerbetingelserne på s. 28. • Hun spørger dem fra patruljen, der var med på PLan 0 sidste år. Og bagefter hiver hun fat i sin leder. • Til sidst beslutter Mathilde sig for at PLan 1 er mest hende. Hun går ind på dds.dk/tilmelding og kommer videre til tilmeldingen til PLan. • For at øge chancerne for at komme af sted, tilmelder Mathilde sig flere PLan 1-kurser. De lyder jo alle sammen fede! • Og så synes Mathilde ellers bare, at der er længe til uge 42.

Fokus

• Thomas slår op i MOVE og kigger under fokuskurserne. • Han ser, at der næste forår er et kursus om selv at lave tørret fjeldmad – det lyder jo helt perfekt! • Thomas foreslår tropsleder Johanne, at de sammen tager af sted. Det vil Johanne gerne. • Thomas og Johanne finder ind på dds.dk/tilmelding og tilmelder sig kurset ’Fjeldmad uden pulver’.

Leder

Thomas, 45 år


FIND INFO O TILME M DDS.D LDING PÅ K/T ILMELD ING

LEDER KURSER

Kategori

Kursus

Dato

Sted

Kursusnr.

Ledelse af børn og unge

Kursus for nye mikroledere (Mikro 1)

29. september-1. oktober 2017

Skovbrynet, Gelsted på Fyn

17175

Ledelse af voksne

Ledelseskursus 1 - Oktober 2017

6.-8. oktober 2017

FDF Lejrcenter Vork v. Vejle, Sydøstjylland

17165

Ledelseskursus 1 - Februar 2018

2.-4. februar 2018

Houens Odde Spejdercenter

18160

Ledelseskursus 2 - Februar 2018

2.-4. februar 2018

Spejderbakken Øvre, Vejle

18161

Ledelseskursus 1 - Maj 2018

4.-6. maj 2018

Spejdercenter Holmen, København

18162

Gilwell - Påsken 2018

23.-31. marts 2018 + 5.-7. oktober 2018

Hylkedam, Vestfyn

18330

Ledelse i praksis

Uge 30 2018

Et sted i Jylland

18150

Træklatreinstruktørkursus Vest 2017

19.-20. august, 9.-10. september, 30. Houens Odde Spejdercenter, Sydøstjylland september-1. oktober, 4.-5. november 2017 (eksamensweekend)

17710

Vægklatreinstruktørkursus Vest 2017

4. november og 18. november 2017 (to lørdage)

Kolding Klatreklub, Sydøstjylland

17709

Sy-Selv Vest 2017

18.-19. november 2017

Djursland

17711

Vinterfjeldkursus 2018

19.-21. januar + 2.-11. marts 2018

Birkerød (Forweekend) og Norge (Kursusuge)

18700

Sy-Selv Øst 2018

20.-21. januar 2018

Allerød Ungdomsskole, Nordsjælland

18701

Fjeldsamariterkursus 2018

16-18. marts 2018

Storkøbenhavn

18702

Fjeld- og vildmarkskursus 2018

29. marts-2. april 2018

Mødested: Helsingør. Kursus i Sydsverige

18703

Kano- og vildmarkskursus (EPP) 2018

26.-29. april 2018

Mødested: Lyngby. Kursus i Sydsverige

18704

Fjeldmad uden pulver 2018

20.-22. april 2018

Århus-området

18705

SØA

PLASK

15.-21. oktober 2017

Det sydfynske øhav

17850

PLan0

SkråPLan

15.-20. oktober 2017

Røddinglundcentret, Vestjylland

17500

PLan0

PLan PI

15.-20. oktober 2017

Gillastugan, Sverige

17500

PLan0

PLan Lyx

15.-20. oktober 2017

Egemose Centret, Sjælland

17500

PLan0

Dit Eventyr

15.-20. oktober 2017

Hjartbro Spejdercenter, Sønderjylland

17500

PLan1

PLan Plex

15.-21. oktober 2017

Stevninghus, Sønderjylland

17500

PLan1

PLan Mystifik

15.-21. oktober 2017

Skovbrynet, Aarup

17500

PLan1

Plantastisk

15.-21. oktober 2017

Toggerbo, Østjylland

17500

PLan1

PLan Ryekol

15.-21. oktober 2017

Ryekol, Midtjylland

17500

PLan1

PLan Assenbæk

115.-21. oktober 2017

Assenbæk Spejdercenter

17500

PLan1

SøPLan

15.-21. oktober 2017

Fribytterne Sø, København S

17500

PLan2

Plan Holmen

15.-21. oktober 2017

Spejdercenter Holmen, København

17500

PLan2

PLan Lodskovvad - Ødemarkshike

15.-21. oktober 2017

Lodskovvad, Aalbæk ved Skagen

17500

PLan2

Plan Robinson

15.-21. oktober 2017

Avnstrup Spejdercenter

17500

PLan2

PLan PLatypus

15.-21. oktober 2017

Brejning Efterskole, Sønderjylland

17500

PLan2

PLan eXplorado

15.-21. oktober 2017

Rosenholt Spejdercenter

17500

PLan3

PLan Colleruphus

15.-21. oktober 2017

Colleruphus, Holte

17500

PLan3

Plan T

15.-21. oktober 2017

Gurredam, Nordsjælland

17500

PLan3

PLan Hylkedam

15.-21. oktober 2017

Gelsted, Fyn

17500

PLan3

PLan A: Så behøver du ikke en plan B!

15.-21. oktober 2017

Thurøbund, Sydfyn

17500

PLUS Start

3000

15.-21. oktober 2017

Paradislejren

17402

Uddannelsesmarked

Lederdøgn 2017

30. september-1. oktober 2017

Hylkedam, Vestfyn

17450

Uddannelsesmarked - Forår 2018*

4.-6. maj 2018

Sjælland

18440

Uddannelsesmarked - Efterår 2018*

28.-30. september 2018

Jylland eller Fyn

18450

Spejderidentitet

Fjeldgruppen

FOKUS KURSER

PLAN 2017

PLUS 2017

UDDANNELSESMARKED

* Kursusannoncerne kommer senere på dds.dk/arrangementer

Kursusoversigt

MOVE - efterår 2017  

37 kurser - Alt om uddannelse i Det Danske Spejderkorps. Bliv inspireret, mød nye spejdervenner og skærp dine færdigheder.

MOVE - efterår 2017  

37 kurser - Alt om uddannelse i Det Danske Spejderkorps. Bliv inspireret, mød nye spejdervenner og skærp dine færdigheder.