Page 1

Move 2014 Alt om uddannelse i Det Danske Spejderkorps

Tag på kursus !

Få viden og netværk

Top 3 til udvikling

Ledelseskurser

- fyldt med udfordringer, ny viden og inspirerende netværk.

Interview med Esben Danielsen:

“Udviklingsprocessen er ikke rationel i en frivillig kontekst. Den er irrationel.”

Klar til PLan?

Få overblik og inspiration til uge 42 PLan | Spark | Ledelse | Uddannelsesmarked | FÆRDIGHEDER | Fjeld- og KANOKURSER | FACTS


2014

Du finder alle kurser online på move.dds.dk

Udvikling og uddannelse Udgives af Det Danske Spejderkorps Redaktion Peter Tranevig (ansvarshavende redaktør), Frederik Lindhardt (assisterende redaktør og korrektur), Andreas V. Nilsson og Stine Enevoldsen Layout Aller CP Foto  Bent Mortensen, DDS Fotoarkiv, Frederik Ancker Agergaard, Jørn Wildt, Mads Danquah,Rasmus Rahbek, Morten Bjerrum Larsen, Morten R. Andersen og Rasmus K. Kjeldgaard, Vilhem Rothe & istockphoto.com

Indhold 03................................................................................................Leder 04 ...................................................................................PLan-kurser 06............................................................................... Hvad er PLan? 08 . ............................................................................................PLan0 10.................................................................................................PLan1 14 . .............................................................................................PLan2 18................................................................................................ PLan3 22............................................................... Deltagerinfo + oversigt 24.................................................................................SPARK-kurser 28.................................................................................SPARK-kurser 29..........................................................................SPARK START + 1 30 .............................................................SPARK 2 + Deltagerinfo 32..............................................................................Ledelseskurser 44.......................................................................... Esben Danielsen 48...................................................................Uddannelsesmarked 52..................................................................................Færdigheder 56..................................................................................... Fjeldkurser 62...................................................................................Iskolde facts 64..................................................Guide: Sådan tilmelder du dig 67.............................................................................. Kursusoversigt


Vi udvikler os i fællesskab

T

ro mod sit navn har dette nummer af Move fokus på udvikling. Magasinet er spækket med tilbud om kurser og inspirerende tanker fra bl.a. konsulenter, der er ansat til at sætte skub i udviklingen, en tidligere udviklingschef på Roskilde Festival, der arbejder med at flytte festivalen via tusinder af frivillige og en spejder, der på PLan selv har prøvet det der ”udvikling” i praksis. Men inden vi slipper magasinets knap 70 sider med fristende udvikling løs, vil vi gerne bruge denne lederplads på at spørge: Hvad er egentlig meningen med al den udvikling? Vi taler om at udvikle det hele menneske og at lære ved at gøre. Men hvorfor skal vi overhovedet være i bevægelse? Kan vi ikke bare lige sidde stille et øjeblik?

dds udda nnelse

Det klassiske svar fra den garvede spejder, der har næsen begravet dybt i lovparagraffer og idegrundlag, er, at det ligger i vores DNA. Vi er en del af en bevægelse, der netop har til formål at udvikle den enkelte til ansvar, og vi er hver især forpligtet på at udvikle os Men under det personlige ansvar for udvikling gemmer der sig noget andet – noget som giver udviklingen af den enkelte mening. Det er fællesskabet. Det stærke fællesskab, der giver børn, unge og voksne lyst til og mulighed for at udvikle sig selv sammen med andre. Fællesskabet er vigtigt. Fællesskabet giver udvikling til den enkelte, og i fællesskabet bidrager vi til andres udvikling. I siger det gang på gang selv, jer juniorer, tropsspejdere og seniorspejdere, når I kommer hjem fra PUF, PLan og Spark: Det var vennerne, der var det bedste. Jo, jo, man lærte skam også noget. Men det var kammeraterne, patruljen og kursusteamet, der gav modet, meningen og mulighederne for at kunne anstrenge sig og nå lidt længere. På denne måde styrkes den samlede bevægelse og udvikling af jer selv og de omkring jer. Som voksne ledere forholder det sig ikke meget anderledes. Det er i mødet med andre spejdere og ledere, at vi opdager os selv og ser, hvor vi kan og bør udvikle os. Alene ville man aldrig kunne udrette, udvikle og skeje ud på samme måde, som man kan i ledergruppen eller grenteamet. I samfundet omkring os ser vi, at kompetenceudvikling og udviklingsparathed i stigende grad opfattes som en individuel forpligtelse. I Det Danske Spejderkorps tror vi på den personlige udvikling – men vi ser det som en fælles aktivitet. God læselyst og god fornøjelse af sted på kurserne til oplevelser, læring og udvikling for livet – i samarbejde med spejdervenner!

På vegne af udvalgene i Det Danske Spejderkorps Lasse Nielsen, DDS Uddannelse

MOVE er det nye magasin for de mange tilbud, vi har som spejdere for at kunne udvikle os og være i bevægelse. PLanog SPARK-magasinet er fusioneret med Uddannelsesmagasinet for at skabe en klarere rød tråd, åbenhed og samlet pakke om tilbud for spejdere og ledere til udvikling. Vi håber, at I vil tage godt imod tiltaget og hjælpe hinanden med at komme af sted på nogle af de gode tilbud.

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 3


4 uddannelsesmagasinet • efterür 2014


PLan

21 fede kurser for dig mellem 12-16 år! Foto: Margrethe Grønvold Friis

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 5


Intro

Hvad er PLan?

PLan [12-16 år]

PLan er kurser for unge spejdere i Det Danske Spejderkorps. PLan skal du tage på, hvad enten du er en supermotiveret spejder, der bare ikke kan få nok, eller du faktisk er ved at gå lidt kold i at være spejder, men gerne vil give det en chance til. Uanset hvad så er det garanteret, at du sådan cirka får verdens fedeste oplevelse ved at tage på PLan!

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan varer fra fem til otte dage, og selvfølgelig skal du deltage på hele kurset. Du kommer til at lære nye venner at kende, og skal sove ude og lave mad sammen med dem. Det rykker for vildt, og hvis du vil, så kan du få de bedste venner, nye tricks til patruljelivet og spejder-arbejdet. Kurserne arrangeres af nogle dygtige spejdere, der lægger en masse krudt, energi, gejst og tid i at lave det mest fantastiske kursus lige netop for og til dig!

Skal du ud at opleve dig selv, og hvad spejder egentlig er, eller skal du bare blive hjemme med familien og spille brætspil i en hel uge og høre på bedstemors samme gamle historier?

Hvad får jeg ud af det? Du får en kæmpe oplevelse, som du vil snakke om og tænke tilbage på i mange år fremover. Du vil få nye venner, som du kommer rigtig tæt ind på – mange har faktisk fået venner for livet af at være på kursus sammen i efterårsferien. Du får motivation og værktøjer til dit videre spejderarbejde, og du vil kunne se spejderbevægelsen i et bredere perspektiv.

FAKTA • PLan-kurserne arrangeres af udvalget U10-16, der sørger for kurser for spejdere mellem 10 og 16 år. • Alle PLan-teams har ansøgt om at lave PLan for netop jer, ud fra kursusoplæg. • Alle teams er derfor både godkendte, rigtig dygtige og supermotiverede til at lave kurser for jer! • U10-16 kan kontaktes pr. mail på u10-16@list.dds.dk

Du ved kun, hvad du går glip af, hvis du har været af sted – og når man først har været af sted, så ved man, at det er mere vigtigt at være på kursus i efterårsferien end at være til tante Odas fødselsdag!

PLan 3:

Hvilket PLan skal du på?

Facts

PLan 2: PLan 0:

PLan 1:

PLan0 er det nyeste medlem i PLan-familien. Kurset er for dig, der er 12-13 år og måske lige er rykket op i troppen. Der er fokus på færdigheder og friluftsliv i en sjov fantasi-ramme, som du kommer til at opleve sammen med din patrulje med nye spejderkammerater. PLan0-kurserne er lidt kortere end de andre PLan-kurser, men mindst lige så sjove!

PLan1 er for spejdere, der er ca. 13-14 år. Her er der knald på oplevelserne og sammenholdet, og sammen med din spritnye patrulje lærer du praktiske færdigheder, og I får gode fif til at planlægge et spejdermøde. Kurserne foregår selvfølgelig i fede omgivelser, hvor friluftslivet kommer godt ind under huden og giver røde kinder.

6 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

Er du 14-15 år og mega-klar til at tage på PLan, så er PLan2 også klar til dig! PLan2 er friluftskurser, men der er også fokus på adventurespejd og de helt store oplevelser. Du vil flytte dig og skabe stærke venskaber med din patrulje og resten af holdet. Kurset sætter også fokus på værdier, og du vil lære at finde dine egne værdier og turde følge dem. Du behøver ikke at have været på PLan før, for at tage på PLan2 – bare du har lyst til en stor oplevelse og nye venner!

PLan3 er for dig, der har taget hul på sidste år i troppen og er mellem 15-16 år. PLan3 bygger videre på PLan1 og 2, men du behøver ikke at have været på PLan før, så længe du har lidt erfaring med spejderarbejdet og har lyst til at lære mere. På PLan3 er der fokus på samfundet, spejderværdierne og ledelse. Og så får du redskaber til at planlægge, instruere og lede et patruljemøde/-forløb. Under kurset skal du også forme din helt egen opgave, som du skal arbejde med, når du kommer hjem. Der er en stor grad af medbestemmelse og ansvar på kurset. Ud over selve kursusugen har PLan3-kurserne også en opfølgningsweekend, du skal med på, hvis du vil have kursusbeviset. Her mødes du med hele kurset igen, og I følger op på jeres projekter. Tjek kursusannoncerne for, hvornår der er opfølgningsweekend.


Hvornår skal dit spejderliv tage fart? Det skal det da i efterårsferien! Hundredvis af tropsspejdere dropper sommerhusturen med familien og fødselsdagen hos mormor og tager på PLan-kursus – og der er også et kursus for dig. Af: My Gaarde Andreassen Foto: Jørn S. Rode og Magrete G. Friis Dit første PLan-kursus er noget særligt. Det er noget særligt fordi, det er her, dit spejderliv rigtigt kan tage fart. Her får du lige et crash-kursus i kurser: PLan – WTF?!

PLan er navnet på kurser til tropsspejdere i Det Danske Spejderkrops. Der bliver afholdt mange forskellige kurser med meget forskelligt indhold. I kursusannoncerne kan du læse mere om de forskellige kurser og finde lige netop det, du synes er spændende. Må jeg komme med?

Ja. Hvis din mor og din leder kan undvære dig hele efterårsferien, så må du komme med. PLan-kurserne er for alle tropsspejdere. Så smid en ansøgning afsted! Hvad er pointen?

Formålet med PLan-kurserne er, at du skal få en stor oplevelse. Samtidigt bliver du leder - ægte leder! Og så kommer du til at lære noget om friluftsliv, færdigheder, grænser, samarbejde, venskaber og mega meget mere. På PLan tager dit spejderliv fart, fordi du oplever så meget fedt spejderarbejde.

Er det lige som skole – bare i en ferie?

Nej! Og lidt, ja. Du bliver vildt klog og dygtig, men uden at få en flad bagdel. På PLan lærer du ved at gøre – learning by doing kalder vi spejdere det. Det tager rigtig fart, fordi både du og dine mange nye spejdervenner er klar på at blive endnu sejere spejdere og mennesker. Hvordan vælger jeg?

Der er SÅÅÅ mange fede kurser, så det kan godt være svært. Find ud af hvad, der interesserer dig, og hvad du gerne vil blive bedre til. Der er helt sikkert et kursus, som tilbyder det! Er du i tvivl så tag MOVE med ned i spejderhytten eller smut ind på MOVE Mobile og spørg dine kammerater eller din leder, i hvilke retning dit spejderliv skal drøne afsted. Hvem betaler?

Mange grupper betaler deltagelsesgebyret for deres spejdere, og ofte giver kommunerne også et tilskud – PLan er jo en lederuddannelse. Nogle spejdere betaler selv. Hvis du er en af dem, så kan du søge tilskud ved forskellige foreninger f.eks. Lions Club (psst.. go Google).

Fem gode argumenter, som vil overbevise din tropsleder (og din mor) Vil du se, hvad andre har oplevet på PLan? Tjek #plan ud på spejder.dk

Jeg skal på PLan i efterårsferien fordi … … de venner, som man får på PLan er for livet … mine spejderskills bliver toptunet … aktiviteterne er så fede, at jeg får lyst til at lave endnu mere spejd … jeg bliver en endnu sejere udgave af mig selv … ansvar både er noget man får, og noget man tager – og nu vil jeg tage ansvaret for mit eget spejderliv. Jeg vil tage på PLan

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 7


13år

14år

15år

16år

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

Intro

12år

HOP PÅ! – og kør med til en langt ude uge KØR! KØR! KØR! Hos ø-samfundet eXplorado er der ÉN årlig begivenhed, som er større end alt andet; landsbyens årlige Death Valley Rally Race.

Tør du vinke farvel til dine elektroniske devices og sige goddag til en uge, hvor verden er vildere end det? Hvis DU er klar til at udfordre øens karle og koner, så kan de lære dig en ting eller to om skillz, og give dig kamp til målstregen. PLAN 0

Vi søger kørere, som har: 10 procent benzin i blodet 30 procent motivation for udfordringer 10 procent farmer 25 procent lyst til nye venner 100 procent gejst

Hvis du bringer dine 175 procent, så topper vi den af med en uges virkelig virkelighed for fuld smadder. Du kan køre med ud over kanten og ramme landet i uge 42.

Explorado Sted Rosenholt spejdercenter Kursusleder Rasmus Gråsbøll Vilhelmsen 22 33 84 27 Kontakt kursusleder@explorado.dk Hjemmeside www.explorado.dk Kursusnummer 14620

Vi overtager verdensherredømmet! To skøre professorer søger hjælp til at udføre mærkelige eksperimenter og få vilde idéer! I et lille laboratorium i det sydfynske øhav holder to skøre professorer til. De drømmer om at overtage verdensherredømmet ved hjælp af vilde konstruktioner, mærkelige robotter og seje eksperimenter… og de har brug for netop din hjælp, hvis deres drøm skal gå i opfyldelse. Vil du vide, hvordan man laver blå ild? Kunne du tænke dig at finde ud af, om man kan lave en isdessert på en lejrplads? Er du

Facts

Færdigheder

PLAN 0

nysgerrig, og tør du være med til at hjælpe professorerne med at nå deres mål? Kan du godt lide at lære noget nyt – både om dig selv, patruljeliv og dommedagsmaskiner? … Så kan du godt trække i den hvide kittel, find sikkerhedsbrillerne frem og begynde at glæde dig til uge 42!

ITchi Sted Thurøbund spejdercenter Hjemmeside www.itchi.dk Kontakt KSL@itchi.dk Kursusleder Liselotte Gjerdrum Carlsen 20 87 87 63 el. Søren H. Handberg 51 95 97 77 Kursusnummer 14621

8 uddannelsesmagasinet • efterår 2014


12år

13år

14år

15år

16år Intro

PLan Robinson Er du modig som en viking og eventyrlysten som Robinson? Så meld dig til Plan Robinson!

havet. Robinson er begejstret for selskabet og inviterer derfor også dig og 63 andre spejdere til at komme og dyste i overlevelsesog spejderfærdigheder. Det kræver mod, evnen til at kommunikere og samarbejde for at bosætte sig på øen. Mestrer du bare en af dem, og er du klar

PLan Robinson Sted Gurredam Spejdercenter Kursusledere Anne Funding: 40258412 el. Casper Jørgensen: 23662214 Kontakt Ksl.2014.robinson@gmail.com Kursusnummer 14622

Spark [16-23 år]

til at blive udfordret sammen med din PLan patrulje i pionerarbejde, madlavning på bål, dyste og vikingelege og andre overraskelser? Så er dette lige kurset for dig. Er du klar til: • At blive skarp på PL/PA rollerne og forløbsmetoden? • At tage på togt væk fra lejren i sammen med din patrulje? • At få masser af nye spejdervenner og oplevelser du sent vil glemme? Teamet er klar til: • At give dig 6 dage på Robinsons Ø med udfordringer og lejrliv • At lære dig om planlægning af aktiviteter og evaluering • At lade dig vejlede trygt og godt gennem ugen.

PLan [12-16 år]

Men hvad har Robinson og Vikinger til fælles, tænker du måske? Det er et spørgsmål, som du kan være med til at opklare i uge 42. Vikingerne har nemlig søgt tilflugt på Robinsons Ø efter lang tid på PLAN 0

Lederkurser

HVAD KAN VI LI’? PLAN PI! du mod på at gøre dit bedste, lover vi dig en plads på flyet til mulighedernes land. Tag med PLan Pi til USA i uge 42, hvor vi garanterer store mængder af mad, sjov, spas og ikke mindst mange dollars. Skynd dig at tilmelde dig, så du kan nå at tage del i alle herlighederne! Vi glæder os til at se dig på det eneste PLankursus i udlandet.

PLan Pi Sted Gillastugan, Sverige Kursusleder Katrine Brun Knudsen: 21969702 el. Julie Linnea Nielsen: 24482213 Kontakt katrine@planpi.dk og julie@planpi.dk Hjemmeside www.planpi.dk Facebook facebook.com/planpi Kursusnummer 14623

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 9

Facts

Er du træt af tomme lommer, kedeligt dansk vejr og ting, der har normal størrelse? Vil du leve det søde liv? Kunne du tænke dig at være rig og berømt i landet, hvor alt er GIGA stort? Vi higer efter at udleve den amerikanske drøm, og vi håber, at du vil med! Luksuslivet kommer selvfølgelig ikke af sig selv, men vi har fundet metoder, så vi hurtigt kan tjene gode penge. Det kræver kun, at vi tilegner os nogle nye færdigheder, mænger os med de rigtige mennesker – og at vi giver den gas! Det er nemmest at tjene penge, hvis vi samarbejder og giver alt, hvad vi har. Så har

Færdigheder

Tag med til USA og tjen kassen!


Intro

12år

13år

14år

15år

16år

PLan T og G.E.N.I. har brug for dig! Geniale Entreprenører og Nyttige Iværksættere. (G.E.N.I.) årlige udviklingsfestival har de seneste år været plaget af en maskeret sabotør, der har bragt foreningen på fallittens rand. G.E.N.I. har tidligere givet verden segways, den kradsfri uldsweater og frikvartersforlængeren, der har forbedret livet for almindelige mennesker. Hvis foreningen skal fortsætte sit arbejde, skal sabotøren stoppes! Derfor er der brug for hjælp fra opfindsomme unge, der kan falde i et med forsmåede fritidsforskere, ihærdige iværksættere og lumske listetyve. I en livlig atmosfære vil du få genopfrisket dine rustne PLAN 1

spejderfærdigheder, arbejde med forløbsplanlægning og flytte grænserne for hvad du troede du vidste om patruljeledelse. Du vil blive en del af et stærkt patruljefællesskab, hvor du med garanti vil skabe dig venner for livet! På PLan T vil du desuden få en unik chance for at lære med

PLan T – Hold da kæft, hvor bli’r d u klog!

og af ældre spejdere. Har du lyst til at blive udfordret? Vil du hjælpe de skøre videnskabsfolk fra G.E.N.I. og sikre festivalens overlevelse? Så find gåpåmodet frem, slyng detektivbrillerne på og tag med til årets mest gakkede opfinderfest.

PLan T Sted Stevninghus Spejdercenter Kursusledere Mads HelmerHansen 22930326 Kontakt kursusleder@plan-t.dk Hjemmeside www.plan-t.dk Facebook facebook.com/plan.t.dds Kursusnummer 14630

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

Plan T og G.E.N.I. har brug for dig! G.E.N.I. er truet med udryddelse! Har du det som skal til for at redde G.E.N.I. fra de onde kræfter som truer foreningen!?

n SkråPLa e ikk l a – Det sk skal t e læses, d ! es v le p o

SKRÅPLan

Facts

Færdigheder

− løjer på et højere plan!

PLAN 1

Tør du gamble med tiden og sætte din dag på spil?!

Hvor langt kan du komme ved at træde på roulade, og dur en kylling til curling? Kan man sove i et monster og lave gourmet-mad på trangia? Hvis du tør tage udfordringen op og sætte det traditionelle spejderliv på skrå, så er SkråPLan dit næste stop! Vi udvikler dine idéer, din kreativitet og dine færdigheder på en alternativ facon, der skaber nytænkning og gør dig klogere på dig selv. Du bliver introduceret til Forløbstanken,

SkråPLan

Spejdermetoden og de Blå Værdier på en måde, der vender op og ned på dig og din hverdag. Har du mod på både mere og mindre, så kom med på den

10 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

jyske hede i uge 42. Tag din nye patrulje i hånden og udfør de skrå ideer, I ikke vidste, I havde!

Sted Røddinglund Centret Kursusledere Kaare Rievers Jensen: 26172795 el. Marianne Fuglsang Jordt: 20978624 Kontakt ksl@plan-roeddinglund.dk Facebook: www.facebook.com/ skraaplan Kursusnummer 14631


12år

13år

15år

14år

16år Intro

SøPLan1 Vådt, vildere, vanvittigt! danset, bukket og najet, når i hjemvender fra den eksotiske øhike og de hårrejsende opgaver i buskadset. Efter en uge i maritimt slaraffenland med sømænd og kvinder til selskab, vil du mærke at du er blevet forandret og forankret i din nye personlige patruljelederrolle.

SøPLan1

Du bliver introduceret til forløbstanken, lederrollen og patruljesamarbejdet og får samtidig mulighed for at prøve det af i praksis. Vær klar på at møde dine nye bedste venner, og forvent en hel uge pakket med oplevelser lidt ud over det sædvanlige. Tag på PLan Mystifik og vær beredt, for intet er, hvad det giver sig ud for!

Færdigheder

PLan Mystifik Sted Spejdercentret Skovbrynet Kursusleder Asger Conrad: 60176151 el. Mette Mortensen: 28126963 Kontakt ledelsen@mystifik.dk Hjemmeside mystifik.dk Facebook www.facebook.com/mystifik Kursusnummer 14633

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 11

Facts

Jørgen Jægers jagtmarker er rammerne for en klassisk spejderlejr, hvor du lærer dig selv bedre at kende, bliver udfordret på dine spejderfærdigheder og får nye venner i den fedeste patrulje. Der sker dog mere i Skovbrynet, end man tror… Hvem er Jørgen Jæger, hvad laver han i virkeligheden i skoven og bliver mystiske sagn til mistænksom sandhed? På PLan Mystifik får du muligheden for at leve dig ind i et fiktivt univers fyldt med mystik, sjov og læring. I løbet af en hel uge i efterårsferien bliver du, sammen med en masse andre spejdere, udfordret på dine spejderkompetencer, lederegenskaber og indlevelsesevner.

Lederkurser

Intet er, som det ser ud…

Spark [16-23 år]

Sted Østjylland Kursusleder Johan Lolck Rasmussen 86264045 Kontakt ksl@soeplan1.dk Facebook facebook.com/soeplan1 Instagram: SoePLan1 Kursusnummer 14632 NB Kurset starter allerede lørdag

PLan Mystifik 2014 PLAN 1

PLan [12-16 år]

 n uge på E bølgen blå, med skumsprøjt i håret, bållugt i bussen og kippers i kasketten. Kast fortøjningerne los, hop i matrostøjet og tag med ud på bølgen blå. Her skal der sejles til lands og til vands – med spejderskibet Klitta og ombord på en af de mange svendborgjoller vil du få mulighed for at udforske de 7 verdenshave, chille henslængt i vandskorpen, og jagte balloner på det åbne hav. Du vil komme til at prøve kræfter med patruljelederrollen til søs med en besætning, der kræver lederskab, selskab og galskab. Til lands vil der blive svanset, PLAN 1


13år

14år

15år

16år

Platypus Exotic Cruises Har du mod på nye oplevelser og udfordringer? Så tag med os på cruise. Vil du opleve natur helt tæt på, spise lokalt med de lokale, knytte nye venskaber og udfordre dig selv på et cruise ud over det sædvanlige? Lad hængekøjen blive hjemme og tag med på Platypus Exotic Cruises, hvor vi kan love dig, at alt kan ske, og intet er, som du tror. Ønsker du at udvikle og udfordre dine spejderskillz? På PLan Platypus lover vi at rykke ved dine færdigheder og evner. Du vil blive klar, parat, pirat til PLAN 1

at kunne tage dig af dig selv og din patrulje uanset, hvilke udfordringer I møder. Du vil opleve at blive sat i uventede situationer, hvor du skal bruge dine og din patruljes evner til at komme videre. Gennem vejledning og aktiviteter vil du få gode ideer og redskaber, som du kan bruge hjemme i din patrulje. Hvis det lyder som noget for dig, så pak dine søsygepiller og badevinger og tag med på et cruise, du aldrig glemmer.

PLan Assenbæk – Den sidste bastion Verden, som vi kender den, er væk. Er du sejlivet nok til at overleve i den nye? Er du en god strateg, opfindsom og har du mod? Så er PLan Assenbæk – Den sidste bastion – lige noget for dig!

Facts

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

Intro

12år

12 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

Platypus Exotic Cruises Sted Farmen, Karrebæksminde Kursusleder Christine Fribert: 29919917 el. Laura Evald: 51554158 Kontakt ksl@planplatypus.dk Internet planplatypus.dk Facebook facebook.com/ planplatypus Kursusnummer 14635

PLan Assenbæk er et patruljelederkursus for dig, der kan lide at kombinere spejderteori med en fed fantasiramme. Dine evner som leder og patruljemedlem bliver sat på prøve, når der skal opbygges et nyt samfund i en verden hærget af den frygtelige C2 virus og blodtørstige zombier. Du og din patrulje får muligheden for at planlægge og udføre de vildeste idéer og lægge planer for jeres camps overlevelse. Men pas på – et hvert valg har vidtrækkende konsekvenser! Konsekvenser som på godt og ondt vil udvikle dig som patruljeleder. Prøv en anderledes uge spækket med adventure, friluftsliv og idéer til din spejderfremtid. Du kommer hjem med rygsækken fyldt med ledererfaringer, redskaber til planlægning af de daglige patruljemøder og PLAN 1

nye venskaber. Du står med verdenens skæbne i dine hænder. Er du spejder nok?

PLan Assenbæk Sted Assenbækcentret, Kursusleder Flemming Berg Christensen ”Fleus”: 23717444 el. Lene Kolze: 40952078 Kontakt lillefleus@gmail.com el. Kolze_87@hotmail.com Facebook www.facebook.com/ PLanAssenbaek Kursusnummer 14634


“Vi har forskellige måder at gøre tingene på, som vi alle kan lære meget af”

En del af PLanen

Sidste år slog PLan rekord i antallet af deltagere. 1231 spejdere var af sted. 15årige William fra Farum var med for anden gang, og han fortæller her, hvordan PLanen var at møde nye venner og lære noget nyt om sig selv og andre. Tekst: Frederik Lindhardt Foto: Mads Godvin 15årige William Vang Carstensen er én af de unge, der er vild med at være spejder. Han er til dagligt en del af Stavnsholt Vikingerne – en drengespejdergruppe fra Farum, hvor han nyder det stærke fællesskab på ottende år. ”Det bedste ved at være spejder er det fede fællesskab i spejdergruppen. Vi er blandt andet på hårde ture, hvor det er fedt at være sammen med andre om det”. William var lige netop vendt hjem fra en efterårsferie fyldt med udfordringer, nye venner og mad over bål, da MOVE fangede ham til en lille snak om det at være med på PLan.

Han var af sted på kursus på Spejdercenter Holmen, Christianshavn. Det var anden gang, han var med. Første aften blev han udråbt som chef for madlavningen, hvor menuen stod på Chili Con Carne. Store tunge regndråber faldt i en uendelig strøm, så den primære opgave bestod i at motivere og holde humøret oppe i gruppen. Samtidigt skulle tingene times, så ris og kød var færdigt på samme tid. Det lykkedes at få maden serveret, og alle var godt tilfredse. PL i PLan står for patruljeleder, og det er netop kursernes fokus: Ledelse. Gennem forskellige

praktiske opgaver og løbende evaluering heraf er det målet at blive bedre til at lede sig selv og andre. Man får mulighed for at afprøve ledelse samtidig med, at man sætter ord på, hvad det er: Hvad vil det sige at være leder? Men selvom ledelsesdelen er kursets stamme, er det helt klart de mange nye mennesker, kammeratskaber og den gode stemning, der gør det rigtigt sjovt at være med. Der går ikke lang tid, før man finder sammen: ”Efter få timer føltes det som om, man havde kendt hinanden i årevis. Efter en dag føltes det som årtier,” fortæller William begejstret.

Men det er ikke kun sjovt at være sammen med folk fra andre dele af landet, det er også givende. For selvom Danmark er et lille land, kan man lære meget af hinanden, og det er ifølge William en vigtig del af det at møde nye mennesker. ”Vi har forskellige måder at gøre tingene på, som vi alle kan lære meget af. Samtidigt finder man ud af, hvordan mennesker lever forskelligt i landet. Folk kommer jo var fra hele landet, og når man lærer dem at kende, får man flere synsvinkler på samfundet,” slutter han.

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 13


13år

14år

15år

16år

Intro

12år

PLanTastisk

PLanTastisk Sted Toggerbo Spejdercenter Kursusledere Lasse Sell: 27210965 el. Rie Eg Nissen: 28443880 Kontakt ksl@plantastisk.dk Hjemmeside plantastisk.dk Facebook facebook.com/ PLanTastisk Kursusnummer 14640

Er du typen, der får klamme hænder, bare der er to andre mennesker i lokalet? Kan du mærke koldsveden, når en tidligere medkursist siger “hej” på Apo? Eller er du personen, der har 5000 Facebook-venner og er mere kendt end Nik & Jay og Medina tilsammen? På PLanTastisk er der plads til alle, når vi sætter fokus på socialt netværk. Kom og besøg vores lounge, hvor der serveres speeddating med debatter og hygge til! Dig og dit crew får, sammen med tre andre crews, jeres eget hood, hvor I skal battle om, hvem der får mest street cred. Der bliver mulighed for at give respekt til dit med-crew og fremvise dit PLAN 2

personlige tag. Vi slår lejr i det jyske Himalaya, hvor solen står op fra havet i øst, og de sidste aftenstråler rammer Kalø Slotsruin i vest. Bjergene er vores vægge og hedelyngen din seng. Vestenvinden vil hvirvle om Dannebrog og få bardunerne til at stå deres test. I uge 42 kommer du til at networke, mingle, snakke, hygge, chatte, debattere, socialisere, interagere, reagere, udradere, producere, proklamere, afbalancere, fantasere, vurdere, evaluere, opgradere, cirkulere og kommunikere på kryds og tværs! Kom med og find ud af hvorfor vi hedder PLanTastisk :)

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

Fan-fuldstændig-tastisk!

PLan Plex

Vil du være med til at bygge fremtidens samfund op fra bunden? Og tage ansvar for dig og dine venner? Så pak rygsækken og flyt til Plextrup! Byen Plextrup står på kanten til et afgørende valg. Spændingen blandt de tre borgmesterkandidater kører på højeste blus, og byens borgere har ingen idé om, hvem de skal vælge til at forvalte byens fremtid. Flyt til Plextrup og bland dig med de øvrige tilflyttere for på den måde at være med til at sikre byens fremtid ved det kommende borgmestervalg.

Facts

Færdigheder

PLAN 2

I løbet af ugen vil teamet… • give dig redskaber til at sætte ord på dine værdier • udvikle dine evner inden for forløbstanken • give dig færdigheder og kompetencer i forhold til ledelse og patruljesammenhæng 14 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

Vil du udfordres på dine sociale kompetencer og opleve at skulle træffe vigtige beslutninger – ikke kun for dig selv, men også for hele din patrulje? På PLan Plex får du mulighed for at samarbejde i en patrulje sammen med en masse nye venner. Du vil få en fed uge med et super engageret team, som vil give dig plads til at udvikle dig både personligt og som patruljeleder.

Plan Plex Sted Hjartbro Spejdercenter Kursusledere Signe Fuglsang: 60728995 el. Martin Stubgaard: 21461687 Kontakt planplex@gmail.com Hjemmeside planplex.dk Facebook facebook.dk/planplex Kursusnummer 14641


12år

13år

14år

15år

16år Intro

PLan Panik! – FanøEkspeditionen Vil du også gerne se landet, som det danske folk har lagt bag sig? – Stedet der begynder, hvor Danmarkskortet ender? deres særprægede livsstil. Under rejsen vil du og din patrulje blive udfordret på jeres viden, beslutsomhed og lederskab. Du bliver smidt ud i uvante omgivelser under præmisser, der ligger milevidt fra, hvad du ellers er vant til.

Eventyret venter den, som forstår at gribe det.

PLan Panik! Sted Fenjagården Kursusledere Trine G. H. Thomsen: 20127502 el. Mark Warren: 61685266 Kontakt planpanik@gmail.com Facebook facebook.com/PLan.Panik Kursusnummer 14642

Lederkurser

PLan Lodskovvad – Ødemarkshike

orienteringsmåder, som du kan smide i rygsækken og hive frem på dine egne patruljemøder. Samtidig vil hiken være krydret med godt humør, fede opgaver og vilde oplevelser. Undervejs får du mulighed for at blive skarp i hiketeknik og træne forløbstanken. Sammen med din patrulje skal du klare de udfordringer, I vil møde på jeres vej med fokus på planlægning, udførsel og evaluering. Du får afprøvet PL-rollen, og du finder ud

af, hvordan forskellige situationer kræver forskellige ledelsesstile. Vil du med ud på afveje og nå helt nye højder, så tilbyder vi Danmarks vildeste vandreklit, Råbjerg Mile, og høj sol, mens I vandrer ude på Skagens gren.

PLan Lodskovvad Sted Lodskovvad, Aalbæk ved Skagen Kursusledere Thomas Schiøttz Christensen: 28915694 el. Henry Berthelsen: 21677381 Kontakt ksl@planlodskovvad.dk Facebook facebook.com/ PLanLodskovvad Hjemmeside www.planlodskovvad.dk Kursusnummer 14643

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 15

Facts

Kommer du forbi os i uge 42, så får du friluftsliv i den vilde natur. På vores kursus får du muligheden for at sætte fokus på orientering, hiketeknik og Adventure med stort A. Kurset er en 6-dagshike i den fri natur, hvor den nordjyske vildmark danner rammen om de udfordringer og overraskelser, der venter dig og din patrulje. Du vil møde en overflod af

Færdigheder

Fyld rygsækken op med adventurespejd i efterårsferien

PLAN 2

Spark [16-23 år]

Hvad enten du til daglig er PL eller ej, vil du ved hjælp af medbestemmelse og ansvar få udviklet dine patruljelederfærdigheder. Du vil nå hertil ved hjælp af evaluering og refleksion af egne og patruljens beslutninger. Efter endt ekspedition vil du fremover stå stærkere over for kommende udfordringer – både på ukendt land og i vante omgivelser. Så har du lyst til at komme med på gyngende grund? Så tag på ekspedition med PLan Panik! i uge 42.

PLan [12-16 år]

I uge 42 vil ekspeditionen drage mod ukendt land i vest. Der er afgang fra den jyske vestkyst, og DU har mulighed for at komme med om bord. Rejsen vil med garanti byde på kontakt med de indfødte og PLAN 2


Intro

12år

13år

14år

PLan [12-16 år]

16år

PLAN 2

SøPlan 2

– Grænserne rykkes! Verden har taget en ny drejning, og store udfordringer står for døren. Sammen skal vi løse problemerne. Er du strategisk, opfindsom og har du mod nok på at tage udfordringen op, når problemerne viser sit sande ansigt? Så er det dig, vi har brug for! Kan en afrikaner snakke russisk, og er en australier villig til at spise hund, hvis kineseren wrestler med en krokodille? Skal det lykkes at mødes på midten? Det afgør du! På SøPLan2 har du mulighed for at udfordre dig selv både til lands og til vands. Om det er på dækket iført gummistøvler, hvor skummet sprøjter, eller om det er i skoven med vandreskoene snøret. SøPLan2 giver dig mulighed

SøPlan 2 for en uge med det hele. Vores mange joller og både vil udfordre spejderen, der aldrig har sejlet, men også den erfarne søspejder. En uge på SøPLan2 vil få dig til at vokse på det personlige plan og lære dig at samarbejde med nye mennesker, hvor I sammen skal løse de problemer, I møder på jeres vej. Du bliver bedre til at organisere arbejdet hjemme i din patrulje samtidigt med, at du får en masse nye venner og nogle helt uforglemmelige oplevelser.

Facts

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

15år

16 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

Sted Sundby havn Internet www.soeplan2.dk Facebook facebook.com/ groups/2014Soeplan2 Kontakt hertzkristoffer@gmail. com el. andresipsen@gmail.com Kursusledere Kristoffer Hertz: 23637801 el. Andrés Mauricio Saal Ipsen: 40216626 Kursusnummer 14644 NB! Kursusstart er lørdag!


12år

13år

14år

15år

16år Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser

PLAN 2

PLan Colleruphus Vil du med ud på dit livs eventyr? Flere millioner kilometer væk hjemmefra, på en tur helt ud i rummet?

Kursusledere Kathrine Dahl Marcussen: 25679601 el. Niels Flemming Hansen: 50533558 Facebook Facebook.com/ colleruphus Kontakt ksl@colleruphus.dk Kursussted Colleruphus, Høje Sandbjergvej 11D, 2840 Holte Kursusnummer 14645

Facts

ledelse, da disse elementer er de vigtigste for enhver spejder, som ønsker at rejse ud i rummet og tilbage igen. Dine instruktører tager ordet “udfordring” til et helt nyt niveau, som bringer dig op i tyndere (læs: meget tyndt!) luftlag, hvor der er masser af fri plads, og ilt er en mangelvare. Tør du tage udfordringen op og skridtet videre end Niel Armstrong og de 14 andre spejderastronauter, som har gået på Månen? Så tag til Colleruphus, d. 12. - 18. oktober 2014, hvor ekspeditionen til Mars vil starte med træning på Spejdernes Internationale Rumstation. Stedet, hvor du bliver til en astronaut på ingen tid!

Færdigheder

PLan Colleruphus Spejdernes Internationale Rumforbund (SIR) er i fuld gang med at planlægge den hidtil største ekspedition til Mars. For fortsat at kunne udvikle spejderbevægelsen, bliver vi nødt til at tage vores aktiviteter til et endnu højere niveau. Jack B. Bang, formand for Spejdernes Internationale Rumforbund, siger: “Det er de unge mennesker, der er vores fremtid, og det er af vores erfaring, at de udvikler sig til det bedre, når de lærer nye ting i uvante omgivelser, og hvilke omgivelser er mere uvante end Mars?” Under din træning vil du få styrket dine kompetencer i forløbstanken, patruljeliv og

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 17


13år

Intro

12år

14år

15år

16år

Vil du tagges i den virkelige verden?

PLan [12-16 år]

Tjekker du Facebook lige inden, du sover? Og igen som det første når du vågner? Tænker du tit ”det var da lige et insta-moment”? Sender du flere snap-chats end sms’er?

Så tag på Plan Hylkedam og bliv udfordret på dine vaner – vi gør dig både mere og mindre virtuel. Er du parat til en uge i den virkelige verden uden at være online på instagram, facebook, twitter, og snapchat? Og er du parat til at trykke ”godplan 3

kend” med god samvittighed, fordi I blev rigtige venner inden, I blev facebookvenner? Udover at udfordre dit virtuelle liv, så er vi parate til at gøre dig til en bedre patruljeleder, bevidst om din spejderkarriere og give dig konkrete værktøjer til at nå dine mål og drømme. I løbet af kurset får du medbestemmelse på din uge og

værktøjer til både patruljeledelse og projektstyring, samt inspiration til det daglige spejderarbejde. Er du klar til en vild oplevelse in real life? Så tag på PLan Hylkedam – vi kvitterer med et kæmpe like!

Sted Hylkedam spejdercenter Kursusledere Julie Mantzius Nielsen: 30254811 el. Mia Lykkegaard Smed: 26364479 Kontakt info@hylkedam.dk Hjemmeside hylkedam.dk Facebook facebook.com/ PLanHylkedam Opfølgningsweekend: 7.-8. november 2014 Kursusnummer 14650

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLanHylkedam

PLan Ryekol samler energien - De bedste oplevelser skabes, når alle er motiverede og engagerede! Den gode leder forstår sin patrulje og mestrer at skabe unikke oplevelser. Det lærer du på PLan Ryekol. Vi skal arbejde med motivation i forhold til dig som person samt i din rolle som leder. Vi finder sammen frem til, hvad der driver dig, hvad du får energi af, og hvad der motiverer dig. Du bliver styrket i din evne til at motivere andre til at skabe nogle fede oplevelser. Når du handler, gør du det ud

Facts

plan 3

fra dine personlige værdier. På kurset vil du opleve, at vi udfordrer dig på en anderledes måde til at finde dine værdier. Du vil få indsigt i andres værdier og blive skarpere på, hvorfor dine kammerater handler, som de gør. Vi bliver alle påvirkede af det omkringliggende samfund. Kurset vil derfor bevæge sig ud over de almindelige spejderrammer. Du bliver bevidst om mulighederne i, hvad der foregår omkring dig, lærer at inddrage det bedste og når nye højder i dine resultater.

18 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

PLan Ryekol

Scout to the Bone – Det er ikke blot vores motto, men vores udgangspunkt...

Sted Ryekol Kursusledere Ole Brandt: 23200662 el. Fie Ancker Agergaard: 22453575 Kontakt ksl@planryekol.dk Facebook facebook.com/PLanRyekol Opfølgningsweekend 7.-9.november 2014 Kursusnummer 14651


12år

13år

14år

15år

16år

Intro

Virkeligheden slår fantasien BIG TIME på PLan Holmen

spejderarbejde med hjem. Tag på PLan Holmen, hvis du: • er til intense oplevelser, der rykker dine grænser og giver stof til eftertanke • er klar til at udforske dine værdier i mødet med det virkelige liv • er nysgerrig på storbyen og dens mangfoldighed

venskaber. Gennem store oplevelser lærer du om kompetencer i patruljen og får afprøvet nogle værktøjer, der kan gøre dig til en bedre leder. Rygsækken er ved sprænge af gejst og mod på meget mere, når du siger farvel med tårer i øjnene på Hovedbanegården.

PLan Holmen tager det bedste fra byen og pakker det ned sammen med projektledelse, personlig udvikling og tætte

Sted Holmen Spejdercenter Kursusledere Luise Sanderhoff Østerlund: 61656404 og Morten Heering Fredskild: 22750242 Kontakt kursusleder@ planholmen.dk Hjemmeside planholmen.dk Facebook facebook.com/ planholmen Opfølgningsweekend 21.-23. november 2014 Kursusnummer 14652

PLan3000 - DET STIKKER HELT AF!! 3000 % på dig og på din patruljes læring og udvikling. Vil du have fart på, så skal du skynde dig at tilmelde dig PLan3000 – der er jo kun 42 pladser!

PLan 3000 Sted Paradislejren, Silkeborg Kursusleder Kristoffer Hedemann Knudsen: 24649045 el. Andreas Ohrt Jensen: 25530186 Kontakt kkhedemann@hotmail. com el. Andreasohrtjensen@ gmail.com Facebook www.facebook.com/ DDS.PLan3000 Opfølgningsweekend: 9.-11. januar 2015 Kursusnummer 14653

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 19

Facts

På Plan3000 får du en uge med personlig udvikling i samspil med andre. En uge hvor vi arbejder med at finde retning for dit spejderarbejde og for dig. Og ikke mindst en uge i selskab med andre vilde spejdere, der er sprængfulde af energi – parate til at udforske og opdage. Du bliver udfordret på dine værdier og lærer om, hvordan andre mennesker ser på verden. Vi tænker nyt og anderledes, og sammen sprænger vi rammerne for, hvad spejderarbejde kan. Vi har ingen fantasiramme på Plan3000, men fokuserer i stedet plan 3

Færdigheder

Der skal fart på! Fart på dig. Fart på din udvikling. Fart på dine grænser. Fart på – indefra og ud!

Lederkurser

”Hvis dit indre kompas mangler ny retning, så sæt kursen mod PLan 3000”

PLan Holmen

Spark [16-23 år]

I år smider PLan Holmen fantasirammen fra sig, og virkelighedens København er din legeplads i en uge. Byen giver både plads til action, nye oplevelser og frokost på kantstenen. Du kommer ikke til at bygge køkkenborde, men bruge Snapchat på løb i stræderne i centrum. PLan Holmen er ikke old school, men new school. Og du får nye perspektiver på moderne plan 3

PLan [12-16 år]

Gul Patrulje løber langs Københavns kanaler. Blå high-fiver Den Lille Havfrue. Pink instagrammer havregrøden, de spiste til morgenmad. Måske er du heldig at være med iblandt dem i uge 42?


13år

14år

15år

16år

Bliv en del af PLAN T-askforce Vil du være med til at skabe muligheder for verdens unge og sikre deres rettigheder? World Youth Foundation (WYF) har en ung, dynamisk taskforce, der anvender den nyeste viden, når de med et øjebliks varsel rykker ud til verdens brændpunkter. Er du omstillingsparat, hurtig og eventyrlysten? Plan T-askforce skal samles til et storslået event, hvor verdens nye opfindelser og ideer skal inspirere til, hvad der skal være WYF’s kommende indsatsområder for verdens unge. Derfor mangler vi plan 3

folk, der er klar til at tage action, når katastrofealarmen lyder. Hvis det er dig, der skal med os, vil du blive udfordret i nye, eventyrlige og inspirerende omgivelser, og et kompetent og engageret udviklingsteam fra WYF vil sørge for, at du i løbet af eventet vil udvikle dine evner til at: • Tænke ud af boksen • Planlægge og udføre vilde projekter • Reflektere – over dig selv og dine omgivelser Alt sammen i en action-packed atmosfære fyldt med kapow og udfordringer for dig og dine nye venner. Du vil nemlig blive

Facts

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

Intro

12år

20 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

en del af et stærkt patruljefællesskab, hvor du med garanti vil skabe dig venner for livet! Derudover får du en helt unik mulighed på Plan T for at lære med og af yngre spejdere. Så er du modig, hurtig og iderig? Har du mod på at få udfordret dine værdier og dit perspektiv? Så glæder vi os til at se dig i uge 42! Plan T – Hold da kæft hvor blir’ du klog!

PLan T Sted Stevninghus Spejdercenter Kursusledere Casper Bjerring: 61706209 Kontakt kursusleder@plan-t.dk Hjemmeside plan-t.dk Facebook facebook.com/ plan.t.dds Opfølgningsweekend: 16.-18. januar 2015 Kursusnummer 14654


Pakkeliste til PLan Nu varer det ikke længe, før du skal finde din rygsæk frem, fylde den med sovepose og lidt undertøj og så afsted på PLan. Men er der andet, du kan få brug for? Af: Magnus Rievers Foto: Morten Bjerrum

F

aktisk er det vigtigste at medbringe på en spejdertur/PLan ikke det rygsækken er fyldt med. Det er derimod det, du selv er fyldt med. Det du skal medbringe mest af, er:

“Ned i rygsækken med det hele. Bliver rygsækken for tung, har du taget for meget med.”

Et åbent sind. Ja ja det lyder som noget fra en hippie-bog, din dansklærer forsøger at kvæle dig med, men der er faktisk noget om det. Erfaringer viser, at jo mere positiv og åben ens indstilling er, jo større udbytte vil man få ud af det. Faktisk får du slet ikke noget ud af et kursus, hvis du har tænkt dig at være en lukket østers hele ugen. Kom med imødekommenhed, åbenhed og nysgerrighed. Godt humør. Det betyder rigtigt meget for humøret at være sammen med folk, der er glade. Måske er du superglad, fordi alt gik efter PLanen, og du fandt den der lækre og søde kæreste, eller også er du småglad, fordi jeres havregrød væltede, og du nu er nødt til at spise matadormix til morgenmad. Ligegyldigt hvad, smitter dit humør af på andre og deres på dig. Godt humør kan redde selv et halvsløjt lejrbål og en regnfuld hike. Så husk at vær glad hvor end du kommer

frem. Det kan være, at du selv for brug for et smil, når du løber tør for matadormix, eller ham eller hende den lækre holder i hånd med en anden. Når du har pakket det åbne sind og det gode humør, kommer turen til alle tingene, der skal fyldes i rygsækken. Her er et par gode råd: Pak så du kan gå med det. Nogle kurser går direkte fra stationen, og du bliver hurtigt træt af at slæbe din sovepose i den ene hånd og gummistøvlerne i den anden. Ned i rygsækken med det hele. Bliver rygsækken for tung, har du taget for meget med. Pak selv din rygsæk. Du er ikke minispejder mere, og det er de færreste mødre, der tager med på PLan. Du skal derfor kunne finde dine ting selv – OGSÅ når det er mørkt og regner og du er kold og der stadig er 26 km hjem. Hold styr på dine ting. Der er et gammel udtryk, der hedder “lev af rygsækken”. Det betyder, at alt det, du ikke bruger, er pakket ned i rygsækken hele tiden. På den måde bliver det aldrig væk, og du skal ikke slås med din pruttende

patruljekammerat, fordi han har taget din sovepose, og du nu står med hans. Glem alt det smarte. Piger: Glem sminken, de høje hæle og parfumen. Drenge: glem det smarte duftevand, læderjakken du fik i konfirmationsgave og de 14 kasketter, du normalt går med. Du er på spejdertur, det er faktisk ok at lugte af gammel bark og ligne en, der har været ude og opleve naturen, for det er jo faktisk, det vi gør!

Husk tre ord når du pakker: Praktisk, Holdbart og Vandtæt. Så er du klar til en uges PLan! Hvis du har brug for et godt udgangspunkt til at pakke efter så se her:

EFTERår 2014 • uddannelsesmagasinet 21


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser Færdigheder Facts

Deltagerbetingelser for PLan: DATO: PLan 0 varer fra søndag d. 12. oktober – fredag d. 17. oktober. PLan 1 + 2 + 3 varer fra søndag d. 12. oktober – lørdag d. 18. oktober. SøPLan starter dog allerede lørdag d. 11. oktober. ALDER: På PLan 0 skal du være fyldt 12 år inden årsskiftet, dvs. du skal være født i 2002 På PLan 1 skal du være fyldt 13 år inden årsskiftet, dvs. du skal være født i 2001. På PLan 2 skal du være fyldt 14 år inden årsskiftet, dvs., du skal være født i 2000. På PLan 3 skal du være max 16 år eller aktiv storspejder. KURSISTER FRA SAMME GRUPPE: Der må max. være 3 kursister fra samme gruppe på samme kursus. På SøPLan 1 og 2, kan der maksimalt deltage 4 kursister fra samme gruppe. Til grupperne: Overvej om grupperne kan betale rejsen til PLan Panik på Fanø. FORDELING AF PLADSER: Onsdag den 3. september kl. 12 bliver de rettidige tilmeldinger trukket ud og fordelt. Dvs. alle tilmeldinger, der er registreret i Blåt Medlem inden for tidsfristen, behandles ens. Du kan derfor ikke være sikker på at få din 1. prioritet, selvom du har tastet din tilmelding hurtigt. Tilmeldinger med 3 ønsker bliver fordelt først. De sorteres efter 1. prioriteter og i drenge/piger. Derudover bliver der kigget på om alderen passer til kursusvalget, og hvor mange deltagere, der er fra samme gruppe. Hvis der er for mange 1. prioriteter til et kursus, bliver der trukket lod om pladserne. Her efter bliver tilmeldingerne med 2 ønsker behandlet og til sidst tilmeldinger med kun 1 ønske. Man SKAL oplyse om man tidligere har været på pågældende kursussted. Kursuslederne har ret til at afvise kursister, der tidligere har deltaget på stedet. Vær især opmærksom på det, i de situationer, hvor et kursussted har skiftet kursustype. BESKED OM DELTAGELSE: I slutningen af uge 37 / starten af uge 38 kan du i Blåt Medlem se hvilket kursus, du har fået tildelt ud fra dine ønsker. Gå ind på Blåt medlem. I venstre side er der en boks der hedder tilmeldte kurser. Her vil det fremgå hvilket kursus du er kommet på. Hvis der kun står 14600 PLan 2014, så er din tilmelding registreret men ikke blevet fordelt på et kursus endnu. Din leder kan også se det, hvis han/ hun er oprettet som medlemsansvarlig eller enhedsansvarlig i Blåt

22 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

Medlem, ved at finde dit navn og vælge fane 7 Kurser. Men ellers modtager du cirka 3 uger før kurset starter et deltagerbrev, som fortæller hvor du skal hen, hvad du skal medbringe, hvem der skal med og mange andre praktiske oplysninger. Er du uheldig, at alle pladserne på dine kursusønsker er fyldt op, kommer du automatisk på venteliste og får en mail/brev om, hvilke kurser der ellers er ledige pladser på. Kursusafgifter PLan 0:..................................................................................1425 kr. PLan 1 og 2:.........................................................................1525 kr. SøPLan 1 + SøPLan 2:.......................................................1825 kr. PLan 3:..................................................................................1925 kr. Har du valgt gruppen som betaler, bliver kursusafgiften automatisk trukket på din gruppes konto på korpskontoret, hvis gruppen har godkendt din tilmelding. Ellers modtager du selv en faktura. Du eller din gruppe skal selv betale for transporten helt til kursusstedet, inklusiv eventuel fællesbus/færge det sidste stykke vej. AFBUD: Din tilmelding er bindende når den er tastet i Blåt Medlem. Skulle du blive forhindret i at deltage, skal du straks meddele dette til korpskontoret. Det er ikke nok blot at afmelde sig i Blåt Medlem. Afbudsgebyret er følgende: Ved afbud senest den 15. september 100 kroner. Ved afbud den 16. september – 9. oktober opkræves den halve kursusafgift. Ved afbud fredag den 10. oktober eller senere, opkræves hele kursusafgiften. Du kan melde afbud ved at kontakte Stine Enevoldsen på korpskontoret indtil fredag den 10. oktober. Herefter skal du melde afbud direkte til kursuslederen. Det vil fremgå af deltagerbrevet. Tilmeldingsfrist Din tilmelding skal være indtastet og registreret i Blåt Medlem senest den 3. september 2014 kl. 12. VIS HENSYN: Kan du alligevel ikke komme med, så meld afbud med det samme – så kan en anden få din plads. Kontaktperson: Stine Enevoldsen Mail: kursus@korpskontoret.dk Tlf: 3264-0053 Korpskontoret har åbent: mandag-torsdag: 10-15 og fredag: 10-14


Klip ud og giv til din leder

Tjekliste til din leder

som skal bruges ved tilmelding via Blåt Medlem Spejderens navn:

Fødselsdato:

Adresse:

Postnr. og by:

Mobilnr:

E-mail adresse:

Evt. midlertidig adresse i efteråret:

Kursusønsker: (udfyld alle 3 for at få højest chancer for at komme af sted) 1. prioritet: (kursusnavn og kursusnr.)

2. prioritet: (kursusnavn og kursusnr.)

3. prioritet: (kursusnavn og kursusnr.)

Funktion på kursustidspunkt: PL

PA

Patruljemedlem

Kommende PL

Kommende PA

Spejdererfaring i år:

Har du deltaget i tidligere kurser? Ja

Nej

Hvis ja: Hvor? Hvornår?

Er du stivkrampevaccineret? Ja

Nej

Hvis Ja: Hvornår?

Hvis din leder skal tilmelde dig via Blåt Medlem, kan du udfylde denne tjekliste. Det gør det nemt for din leder at tilmelde dig dine ønskekurser.


Pårørende i kursusperioden:

Navn:

Adresse:

Tlf.nr:

Tlf.nr: 2

E-mail adresse:

Tropsleders kontaktoplysninger:

Navn:

Tlf.nr:

E-mail adresse:

Hvis du har ønsket SøPLan, skal du udfylde, hvilken størrelse redningsvest du skal have: 40-60 kg

60-70 kg

70-90 kg

90+ kg

Kan du svømme? Ja

Nej

Særlige forhold (har du fx fysiske skader eller begrænsninger, tager du medicin, har du madallergi eller vegetar, så skriv det her):


Intro

● Lodskovvad

● Explorado

PLanTastisk ● Ryekol ●

PLan [12-16 år]

PLan Pi ●

● SøPLan 1

SkråPLan ● PLan 3000 ●

Colleruphus ●

● SøPLan 2

PLex ● Avnstrup ●

Hylkedam ●

Panik ●

● PLan Holmen

Mystik ● PLan T ●

● PLatypus

Itchi ●

Giv dit barn en oplevelse for livet!

Forældreomsorg til, under og fra kurset Når din spejder først er kommet af sted, får de fleste så travlt, at de glemmer alt derhjemme for en stund. Derfor skal du heller ikke være nervøs,

Nødsituationer Husk, at det er kursusteamet, der har ansvaret for dit barn på kurset. Så indgå ikke aftaler, som kun du og dit barn ved noget om. Du får et kontakt-telefonnummer, som du kan komme i kontakt med kursuslederen og dit barn på. Brug dette frem for dit barns telefonnummer, hvis der er sket noget derhjemme, som f.eks. sygdom eller lign. Det er meget lettere for kursusteamet at hjælpe, når de ved, hvad situationen er. efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 25

Facts

Kursusteamet Instruktørerne, som planlægger og udfører kurserne, er folk, der har været spejdere i mange år, og mange har kursuserfaring fra tidligere. De er vant til at håndtere alt fra hjemve til lejr-skader. Derfor kan du trygt sende dit barn på PLan og slappe af, når der er krammet farvel på stationen.

hvis du ikke hører fra dit barn under kurset, eller din spejder ikke ringer hjem på det aftalte tidspunkt. Se det som en chance for, at dit barn lærer, at mobilkontakten hjem til vennerne (og dig) ikke er lige så vigtig som det, der foregår på kurset.

Færdigheder

Forudsætninger Der er ikke nogle særlige forudsætninger for at tage på PLan. Man skal have lyst til at møde nye mennesker og være hjemmefra en uge. Det er en god ide at have været på lejr og sovet i telt før. Husk også, at det ikke er fedt at være på hejk-kursus med et dårligt

knæ – der er masser af andre kurser, hvor fysikken ikke spiller nær så stor en rolle. Fælles vilkår for alle kurser er, at man skal kunne deltage på hele kurset.

Lederkurser

Info til forældrene:

Mange kursister husker de venskaber og det fællesskab, som de oplever på kurset, mange år efter. Det, dit barn kommer til at opleve på PLan, er fællesskab og personlige og gruppeorienterede udfordringer. Og mange trækker på erfaring fra kurset i resten af deres spejderliv. Den mulighed må du ikke lade gå dit barn forbi. Og derfor skal netop din tropsspejder selvfølgelig også på kursus i efterårsferien ligesom ca. 1300 andre!

Spark [16-23 år]

PLan Assenbæk ●

● PLan Robinson


26 uddannelsesmagasinet • efterür 2014


Spark 3 fede kurser for dig mellem 16-23 år! Foto: Frederik Rom

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 27


17år

18år

19år

20år

21år

22år

23år

Skal du ha’ et spark? SPARK er seniorkurser, der rykker. Det er for dig, der gerne vil udbygge dit kendskab til spejderværdierne og lave seniorspejd med mening – sammen med en masse nye seniorvenner fra nær og fjern. Foto: Frederik Rom

Er du klar til at tage projektmetoden til et helt nyt niveau som senior? Skal I til at finde jeres egne ben som klan? Er det tid til en fælles oplevelse i klanen og at give klantrivslen et ekstra boost? Der er et kursus for dig, uanset hvor du er som senior – SPARK byder på udfordringer og inspiration til nye såvel som garvede seniorer, så bladr op på de næste

sider, og læs mere om alle efterårets spændende kurser. Tilmeld dig før din klanleder, og kom hjem med fornyet energi til at revolutionere spejderarbejdet i klanen!

Hvilket spark skal du ha’? SPARK-Start er et kursus for dig, der er helt ny senior, eller som skal til at starte i en ny klan. Du er ca. 16-17 år og har mod på at starte din seniortid med en oplevelse for livet. På kurset får du prøvet at arbejde sammen i grupper på alt fra tre personer til kæmpeklaner og alle kursets deltagere. På SPARK-Start er du garanteret at blive klogere på livet som senior og at komme hjem med en plan for resten af din seniortid.

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

Intro

16år

SPARK 2 er for dig, der er senior i alderen 18-23 år, som gerne vil lære, hvordan man får sin klan til at fungere på trods af klanmedlemmernes forskellige ønsker og behov. Kurset sætter fokus på den enkeltes rolle som medansvarlig i forhold til klanen, gruppen og divisionen. Det er muligt at deltage både som enkeltperson og som klan, og der kan både deltage eksisterende klaner og klaner sammensat på kurset. SPARK-kurserne varer fra søndag d. 12. oktober til lørdag d. 18. oktober, og du skal selvfølgelig kunne deltage alle de dage, kurset varer.

Facts

SPARK 1 er et kursus for dig, der er senior i alderen 16-18 år, er startet i seniorgrenen inden for de sidste par år, og som har mod på at give din seniortid et ordentligt spark opad med en oplevelse for livet. På kurset arbejder du i klaner på 5-7 personer, hvor I sammen arbejder med projekter, og du får mulighed for at planlægge, gennemføre og evaluere et projekt opbygget over dine

egne ideer.

SPARK Start

SPARK 1

SPARK 2

Avnstrup 14660 Avnstrup Midtsjælland

Snedig 14661 Næsbycentret Sydsjælland

Camp X 14662 Egemosen Nordsjælland

28 uddannelsesmagasinet • efterår 2014


16år

17år

18år

19år

20år

21år

22år

23år

Intro

SENIORERNE BESÆTTER SYDSVERIGE!

sammen; i klanen, i gruppen, i divisionen og i hele korpset. På kurset bliver du klogere på dig selv, dine værdier og hvad DU egentlig har lyst til at bruge de næste mange år på. Sammen med teamet og de andre kursister, får du lagt en plan for, hvordan du får SPARKet gang i den fedeste tid i dit spejderliv. På vores kursus er en del af programmet åbent, så du selv vælger det kursusindhold, der passer til netop dine behov. Du møder masser af andre seniorer og får et stærkt netværk

af venner, der kan blive ved med at sparke til dig, når du kommer hjem. På Avnstrup deler vi ud af vores enorme energi og erfaring, så du, når du kommer hjem, kan gøre seniortiden endnu vildere!

SPARK Start Sted Avnstrup Spejdercenter Kursusledere Line Eltved: 51618353 el. Jens Friis: 26297450 Kontakt Ksl.avnstrup@gmail.com Web spark-avnstrup.dk Facebook facebook.com/Avnstrup Kursusnummer 14660

Spark [16-23 år]

Danmark er ikke længere stor nok til Avnstrup. Vores rådgivere siger, at Sydsverige er det perfekte sted til en ny division: Masser af plads, elge, kødboller og alkoholforbud. Derfor grundlægger vi tre spritnye grupper ved Avnstrup spejdercenter ved Hvalsø: Skåne, Halland og Blekinge. I uge 42 går det løs! Du får en unik chance for at skabe en division helt fra bunden og lære, hvordan det hele hænger spark start

PLan [12-16 år]

Skal du til at starte en helt ny klan op? Eller er du rykket op til en flok gamle røvhuller? Måske er din division helt død, og du skal finde ud af, hvordan det nu lige er at være senior? Så skal du til Avnstrup!

Lederkurser

SPARK Snedig Trænger du til at berige din personlige rygsæk med nye oplevelser? Så ta’ med Team Snedig i uge 42 og få en uge fyld med sjov, spas og udfordring. Foto: Frederik Rom • Erfaring med udførelse af forløbsmetoden i praksis • Gastronomiske kompetencer • Projektledelse for begyndere og øvede • Refleksioner og værdier • Nye bekendtskaber og netværk Team Snedig står klar til at lave gak og gøjl sammen med dig og 55 andre i uge 42. Du skal tage med på rejsen, hvis du vil inspireres til dit videre liv som seniorspejder, stifte nye bekendtskaber og udvide dine kompetencer inden for madlavning, håndværk og planlægning. Allerede nu kan du stifte bekendtskab med Team Snedig ved at følge dem på #SPARKSnedig ligesom kurset i uge 42 vil kunne følges på #Udepåløjer.

SPARK 1 Sted Næsbycenteret Kursusledere Jacob Jeppesen: 72201663 el. Charlotte Hansen: 21167110 Kontakt teamsnedig@gmail.com Facebook www.facebook.com/sparksnedig Kursusnummer 14661

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 29

Facts

Din personlige rygsæk vil efter endt rejse være beriget med: • Sjove oplevelser • Erfaringsudveksling om seniorliv • Samarbejde i større og mindre grupper

Færdigheder

Nu har DU chancen for at tage med på en fantastisk rejse, hvor du kan opleve Romerrigets mangfoldighed. Du vil opleve en ægte Gladiatorkamp, udforske den italienske gastronomi, mærke stemningen på det olympiske stadion samt udfolde og afprøve din kreativitet, som de store genier gjorde det tilbage i tiden. spark 1


17år

18år

19år

20år

21år

22år

23år

PLan [12-16 år]

Intro

16år

Spark 2 – Lost and found in Camp X Tør du blive LOST i dit klanliv – hvor du ikke ved, hvem du er, hvorfor din klan kun LOL’er og hvor du befinder dig? Så kom til Camp X – med eller uden din klan. Camp X vil gerne FINDE dig og din klan og give jer muligheden for at genfinde jeres fælles drømme, gnisten, partnerskabet, dybden og passionen i klan- og seniorlivet. I år giver Camp X-teamet X’et til dig som deltager og lader dig prøve kræfter med navigation i totalt kaos og uforudsigelighed. Du vil her blive stillet overfor spørgsmål som:

• Hvor meget ”Bear Grylls” er du egentlig, når naturen er det eneste, du tør regne med? • Kender du dine egne og din klans fysiske og psykiske grænser? • Hvor gode er dine klassiske spejderskills egentligt? • Tør du tænke nyt, og er du i stand til at realisere dine ideer? Når uge 42 slutter, og du vender tilbage til den hverdag, der hen mod slutningen af kurset kun kunne anes som et fjernt fata-

morgana, har du fundet ud af, at du er i stand til at flytte dine egne grænser, at din klan med fælles redskaber og mål kan meget mere end at LOL’e og at du og dine nye venner har mod på at lave spejder uden for de vante omgivelser. Teamet hungrer efter at give dig X’et i hånden, så du kan blive Lost and found in Camp X!

SPARK 2 Sted Egemose centeret Kursusledere Mikkel Christian Rosted Pedersen: 25538245 el. Katrine Ursbak: 26230365 Kontakt mikkel.c.pedersen@gmail.com el. katrine@ursbak.com Facebook facebook.com/campxdds Kursusnummer 14662

Lederkurser

Spark [16-23 år]

spark 2

Færdigheder

Deltagerbetingelser for SPARK: DATO: SPARK varer fra søndag d. 12. oktober - lørdag d. 18. oktober. Du skal selvfølgelig kunne deltage alle de dage, som kurset varer. ALDER: Som deltager på SPARK 1 og 2 skal du være fyldt henholdsvis 16 og 17 år på kursustidspunktet og være seniorspejder. For SPARK-Start er aldersgrænsen vejledende.

Facts

KURSISTER FRA SAMME GRUPPER: Der må max. være 3 kursister fra samme gruppe på samme kursus – på nær SPARK 2, hvor man kan deltage med hele klanen. FORDELING AF PLADSER: Onsdag den 3. september kl. 12 bliver de rettidige tilmeldinger trukket ud og fordelt. Dvs., alle tilmeldinger, der er registreret i Blåt Medlem inden for tidsfristen, behandles ens. De sorteres efter 1. prioriteter og i drenge/piger. Derudover bliver der kigget på, om alderen passer til kursusvalget og hvor mange deltagere, der er fra samme gruppe. Hvis der er for mange 1. prioriteter til et kursus, bliver der trukket lod om pladserne.

30 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

BESKED OM DELTAGELSE: I slutningen af uge 37 / starten af uge 38 kan du i Blåt Medlem se hvilket kursus, du har fået tildelt ud fra dine ønsker. Gå ind på Blåt medlem. I venstre side er der en boks, der hedder tilmeldte kurser. Her vil det fremgå, hvilket kursus du er kommet på. Hvis der kun står 14601 SPARK 2014, så er din tilmelding registreret men ikke blevet fordelt på et kursus endnu. Din leder kan også se det, hvis han/hun er oprettet som medlemsansvarlig eller enhedsansvarlig i Blåt Medlem ved at finde dit navn og vælge fane 7 kurser. Men ellers modtager du cirka 3 uger før kurset starter et deltagerbrev, som fortæller, hvor du skal hen, hvad du skal medbringe, hvem der skal med og mange andre praktiske oplysninger. Er du så uheldig, at alle pladserne på dine kursusønsker er fyldt op, kommer du automatisk på venteliste og får et brev/mail om, hvilke kurser der ellers er ledige pladser på. KURSUSAFGIFTER: SPARK-Start, 1 og 2: 1675 kr. Har du valgt gruppen som betaler, bliver kursusafgiften automatisk trukket på din gruppes konto på korpskontoret, hvis gruppen har godkendt din tilmelding. Ellers modtager du selv en faktura. Du eller din gruppe skal selv betale for transporten helt til kursusstedet, inklusiv eventuel fællesbus/færge det sidste stykke vej.


16år

17år

18år

19år

20år

21år

22år

23år

Intro

AFBUD: Din tilmelding er bindende, når den er tastet i Blåt Medlem. Skulle du blive forhindret i at deltage, skal du straks meddele dette til korpskontoret. Det er ikke nok blot at afmelde sig i Blåt Medlem.

Kontaktperson: Stine Enevoldsen Mail: kursus@korpskontoret.dk Tlf: 3264-0053 Korpskontoret har åbent: mandag-torsdag 10-15 og fredag: 10-14

Hvis din leder er oprettet som enhedsansvarlig i Blåt Medlem, kan han/hun også hjælpe dig med tilmeldingen via kursusoversigten, et klik på kurset og vælge dit navn på listen. Herefter er det samme fremgangsmåde. HUSK – det er stadig vigtigt at svare på ALLE spørgsmålene i tilmeldingen. Din gruppeleder er altid oprettet som medlemsansvarlig, så han/hun kan muligvis også hjælpe dig, hvis de bruger Blåt Medlem. På foregående side finder du en seddel du kan udfylde og give din leder, så det bliver nemmere at huske alle oplysningerne på din tilmelding. Du kan evt. hive denne side ud, så er tilmeldingen bag på.

Færdigheder

Hvis du eller din leder har spørgsmål til eller brug for hjælp med tilmeldingerne, er I altid meget velkomne til at kontakte Stine Enevoldsen på korpskontoret tlf. 32 64 00 53 eller kursus@korpskontoret.dk Adresse: Det Danske Spejderkorps DDS Uddannelse Arsenalvej 10 1436 København K Tlf: 3264-0053 Kontaktperson: Stine Enevoldsen Mail: kursus@korpskontoret.dk Korpskontoret har åbent: mandag-torsdag: 10-15 og fredag: 10-14 efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 31

Facts

Sådan gør du: 1. Log på Blåt Medlem (blaatmedlem.dk). Du skal bruge dit medlemsnummer og din personlige kode. Hvis du ikke allerede har fået den udleveret, kan du enten få den fra din gruppeleder/kasserer eller kontakte Stine Enevoldsen på korpskontoret kursus@korpskontoret.dk 2. Hvis det er første gang, du logger på, kan du ændre koden til noget, du selv nemt kan huske. Husk at markere enten ja eller nej ved: ”Må dine oplysninger være tilgængelige for registrerede brugere?”. Ellers kan du ikke komme videre, når du trykker på fortsæt. 3. Herefter kommer du ind på Blåt Medlem. I menuen midt på siden vælger du kursusoversigt. Hvis ikke du har menuen på første side, kan du finde kursusoversigten ved at trykke på Min Side i øverste venstre hjørne. 4. På kursusoversigten vælger du kursusnummer 14601 den 12. – 18. oktober. Tryk på kursets navn: ”SPARK 2014” Tryk på: ”klik her for at tilmelde dig til kurset” 5. Nu er du inde i selve tilmeldingen. Tjek at din adresse, telefonnummer og mail er rigtigt registreret, så dit kursusteam kan komme i kontakt med dig. Din mail og telefonnummer kan du selv rette. Hvis adressen er forkert skal du bede din gruppes medlemsansvarlige (som udgangspunkt er det gruppeleder eller kasserer) om at rette det. 6. Under betaler vælger du din gruppes navn. 7. Herefter kommer der en række spørgsmål, som du bedes svare på ALLE sammen, da det er relevante informationer til dit kursusteam. 8. Derudover skal du vælge kursusønsker. 9. Når du har udfyldt alle punkterne og markeret et kursus ønsker, sætter du hak ved: ”Jeg har læst og forstået korpsets regler for tilmelding” og trykker på: Tilmeld 10. Til slut får du et skærmbillede, hvor der øverst står: Bekræftelse.

Nedenunder står 14601 SPARK 2014 – Tilmeldingen er opdateret. Du kan også se, at tilmeldingen er registreret i boksen til venstre under Min Side, der hedder tilmeldte kurser. Tjek hellere en ekstra gang – det er ærgerligt at finde ud af for sent, at tilmeldingen ikke er gået igennem. 11. Men tilmeldingen er først helt færdig registreret når din gruppeleder eller kasserer har været inde på Blåt Medlem og godkende betalingen af dit kursus. 12. Hvis du gerne vil på kursus med nogle bestemte fra din gruppe, så skriv det under spørgsmålene i tilmeldingen senest den 3. september kl. 12.

Lederkurser

Tilmeldingen foregår elektronisk via kursussystemet i Blåt Medlem (blaatmedlem.dk). Du kan enten selv gå ind og tilmelde dig eller få din klanleder / gruppeleder til at hjælpe dig. Der er sendt en mere detaljeret vejledning ud til klanleder og gruppeleder på mail i starten af juni. Du kan også finde den detaljerede vejledning på dds.dk/uddannelse/ tilmelding-til-kurser.

Spark [16-23 år]

Tilmelding

PLan [12-16 år]

Afbudsgebyret er følgende: Ved afbud senest den 15. september 100 kroner. Ved afbud den 16. september – 9. oktober opkræves den halve kursusafgift. Ved afbud fredag den 10. oktober eller senere, opkræves hele kursusafgiften. Du kan melde afbud ved at kontakte Stine Enevoldsen på korpskontoret indtil fredag den 10. oktober. Herefter skal du melde afbud direkte til kursuslederen. Det vil fremgå af deltagerbrevet.

TILMELDINGSFRIST: Din tilmelding skal være indtastet og registreret i Blåt Medlem senest d. 3 september 2014 kl. 12. VIS HENSYN: Kan du alligevel ikke komme med, så meld afbud med det samme – så kan en anden få din plads.


Ledelseskurser 8 kurser til dig som leder fyldt med udfordringer, ny viden og et inspirerende netvĂŚrk. Foto: Frederik Rom


Udviklingskonsulenternes indspark MOVE har de næste sider overladt pennen til korpsets udviklingskonsulenter. De er hele tiden i kontakt med rigtigt mange spejderledere landet over, og de taler meget om værdien af uddannelse for spejdere og ledere. Læs med og få svar på spørgsmål som: Hvorfor uddannelse? Hvad kan det? Hvad kræver det? Er det besværet værd?

Tekst: Stinne Busted Frederiksen, Christian Tolstrup, Bonnie Catherine Barr og Joan Locht Foto: Mads H. Danquah

Tag på kursus!

Det gør det hele meget federe

S

å har vi lige fået slået det helt fast. Uddannelse og kursus i Det Danske Spejderkorps er først og fremmest med til at bevæge og udvikle den enkelte leder eller spejder. Men der sker også en dominoeffekt. En spejder eller leder, der kommer hjem med masser af energi og nye ideer, smitter af på gruppen. Og de mange gode grupper er det, der udgør grundstammen i korpset. Med andre ord er uddannelse for alvor med til at rykke noget på alle niveauer. Men selvom fordelene er mange, kan det i første omgang være en udfordring selv at tage af sted eller som gruppe at få sendt spejdere og ledere af sted. Man skal måske turde udfordre sig selv individuelt og som gruppe og kaste sig ud i noget nyt. En af de mange ledere, vi har talt med, er Rie Nielsen fra Birkegruppen: ”Det kan godt være hårdt arbejde at sende folk af sted på kurser. Spejderne skal rykkes for tilmelding. Og så holder vi for eksempel i forbindelse med PLan altid her i gruppen et opfølgende møde for alle de spejdere, der har været af sted. Det kræver arbejde, men det er vigtigt at få sat deres nye viden i spil i patruljearbejdet samt at involvere dem i planlægning af møder.” For nogen grupper kan det også være svært at få økonomien til at løbe rundt. Men det kan løses blandt andet ved at søge støtte hos kommunen. Peter Falk og Iben BruunAamodt, der er gruppeledere i Bellahøj-21st Barking Gruppe, siger: ”Økonomisk hænger det sammen for os, ellers ville vi være mere nøjeregnende med det – med Københavns Kommunes tilskud til kurser for frivillige går det nogenlunde op.” Bedre spejderarbejde Uddannelse gør måske ikke spejderarbejdet nemmere, men det gør det helt sikkert bedre – mere varieret, inspirerende og udfordrende.

34 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

“En uge på PLan kan virkelig rykke – det er jo helt andre spejdere, man får hjem. Og det er jo til gavn for hele gruppen.” Der er mange fordele. Birkegruppen er en af de grupper, der sender allerflest af sted på kursus. Da vi talte med Rie, spurgte vi bl.a. om, hvorfor de prioriterer at sende for eksempel junior- og tropsspejdere af sted: “Det er fordi, vi oplever, at vores spejdere bliver begejstret og motiveret på det videre spejderarbejde. De

får et fællesskab uden for gruppen, som styrker dem. Kurserne rykker virkelig spejderne. PLan giver dem for eksempel muligheden for at reflektere over deres spejderarbejde. En uge på PLan kan virkelig rykke – det er jo helt andre spejdere, man får hjem. Og det er jo til gavn for hele gruppen.” Peter og Iben fra Bellahøj har nogle af de samme erfaringer. De ser uddannelserne lidt som en investering. ”Vi synes, kurserne i Det Danske Spejderkorps er gode tilbud i alle aldersklasser, også til ledere. Vi prioriterer kurserne højt fordi, vi mener, at oplevelserne,


Hvorfor tage på kursus? – Tre grunde På baggrund af vores arbejde som udviklingskonsulenter taler vi rigtigt meget med ledere og spejdere over hele landet. Det er snakke og samtaler, der oftest handler om værdien af uddannelse og at være kurser. Nedenfor har vi kogt al vores viden og erfaring ned til tre små maggiterninger: Tre grunde til at tage på kursus:

1.

’Networking’ og vidensdeling Når man har mødt hinanden personligt på kurser rundt om, er det lettere at tage kontakt efterfølgende og få input fra hinanden. Det giver inspiration og energi at se, hvordan forskellige ting bliver gjort andre steder. Man kan også bruge hinandens netværk internt i spejdergruppen, så når der er en tropsspejder, der kommer hjem og fortæller om et fedt løb, han/hun har hørt om, så kan man inddrage det i sin fremtidige planlægning.

den nye viden samt det netværk, man får, vil komme godt tilbage, både til gruppen og den enkelte spejder/leder.” De lægger også meget energi i Bellahøj21st Barking-gruppen i at få spejdere og ledere af sted. ”For ældre tropsspejdere og ældre juniorer gør lederne et stort informationsarbejde for at få dem med på PUF og PLan. Seniorer har ligeledes fri adgang til SPARK, og de stiller et team nærmest hvert år. Det er også givende for de større spejdere at få en stor oplevelse med mange på samme alder og et vildere indhold end deres egen gruppe kan præstere – det er med til at fastholde dem, tror vi. Også fordi det styrker kammeratskabet mellem dem, der er af sted sammen fra gruppen, med den fælles oplevelse på egen hånd.” Der kan altså komme mange gode ting ud at komme på uddannelse – både for gruppen og den enkelte. I Bellahøj bruger de uddannelse og kurser til mange, forskellige ting: Talentudvikling, lederpleje, kompetenceudvikling, netværk, mere viden, personlig udvikling og nye værktøjer. Det er måske ikke muligt faktuelt at måle på de forskellige aspekter. Men, at man får et stort udbytte i forhold til

“Vi prioriterer kurserne højt fordi, vi mener, at oplevelserne, den nye viden samt det netværk, man får, vil komme godt tilbage” alle de ovennævnte ting, kan der ikke være tvivl om. Spejderarbejdet bliver bedre, når folk er fyldt til renden af god energi – og det er det, kurserne først og fremmest giver: ”Folk vender hjem fra kurser med masser af energi, nye ideer og begejstring!” fortæller Peter. Kurset som ramme for udvikling Udbyttet af uddannelse og kurser afhænger i høj grad af ens indstilling. Men hvis man er motiveret og gerne vil lære noget og lære andre bedre at kende, er kurset som ramme optimal, fordi kurserne giver plads til refleksion og samarbejde. Det medfører, at man også reflekterer over sin egen deltagelse eller sin egen holdning til emnet, der undervises i eller diskuteres. Det er vigtigt, at man tager ansvar for egen læring og er opmærksom på, at den nemme løsning er at gøre det, man også gjorde før kurset, men at udvikling kræver, at man gør noget andet end det, man plejer at gøre.

2.

Sæt gruppen på landkortet Ved at sende mange på kursus, kan man derigennem markere sig som gruppe. Man gør sig selv mere attraktiv over for ledere. På den måde kan man opleve, at ledere fra andre grupper i den anden ende af landet for eksempel henvender sig i forbindelse med flytning med henblik på at blive leder i ens gruppe, fordi de havde hørt om ens ledere, værdier og arbejdsmetoder.

3.

Ny viden – nye værktøjer – MASSER af energi Når man kommer tilbage fra kursus, kommer man næsten med garanti hjem med nye ideer og værktøjer, nye erfaringer og masser af energi. Det kan være man har fået lyst til at sætte nye konkrete tiltag eller aktiviteter i gang. Det kan være, man har fået nye perspektiver på eller ideer til spejderarbejdet i ens gruppe. Eller også kommer man hjem med nye ideer til at rekruttere formanden til bestyrelsen eller til, hvordan gruppen og arbejdet skal organiseres på en ny og givende måde. Det kan også være, at man får genopfrisket viden og metoder. Et kursus kan i mange tilfælde bygge oven på den viden, man allerede har og hjælpe en til at gå fra god til bedre. Og så kan et kursus hjælpe en til at genfinde lysten – energien til at være spejder.

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 35


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser Færdigheder Facts

Adventurespejd på Juniorplan Kurset for dig med minimum 2 års juniorleder erfaring. Adventurespejd er normalt for tropsspejdere og opefter. Men hvordan tager vi de spændende tanker, der ligger bag, og bruger dem i juniorgrenen? Det arbejder vi med på kurset, og det gøres bl.a. gennem: • Spejdermetoden • Learning by doing • Idegenerering • Forløbstanken • Patruljesystemet • Børn leder Børn • Leg med formål Vi går i dybden med tankerne, og gennem en blanding af teori og praktiske øvelser omsætter vi

dem til konkrete ideer og aktiviteter, som du kan bruge, når du kommer hjem i Gruppen. Der bliver naturligvis også tid til at udveksle tanker og erfaringer med de øvrige juniorledere. Teamet består alle af tidligere og nuværende juniorledere med stor instruktørerfaring inden for Det Danske Spejderkorps’ voksenuddannelse.

Adventurespejd på Juniorplan Kursusleder Ole Andersen mail ole@kongslejre.dk Tidspunkt 24 – 26 oktober Sted Hylkedam Gelsted Fyn Pris 800 kr. Kursusnummer 14159

36 uddannelsesmagasinet • efterår 2014


På kurset vil du lære at blive bedre til: • At forstå rollen som leder for voksne • At involvere andre voksne • At kommunikere og afholde ledersamtaler • At tænke i lederressourcer og valg af strategi

Kurset henvender sig til de voksne, som varetager en ledelsesfunktion, hvor de fungerer som leder for andre voksne, fx divisionsledelser, løbsledelser, centerledelser, gruppeledere, grenledere eller hovedudvalg. Det kan være en fordel at tage flere af sted fra samme gruppe/enhed.

 ursusledere Mads Wraa Hyttel, madshyttel@gmail.com, 61 33 66 20. K Mathias Bjerg, mathiasbjerg@gmail.com, 28 11 35 10. Sted Stevninghus Spejdercenter, Kliplev Dato 3.-5. oktober 2014 Tilmelding Foregår i Blåt Medlem efter først til mølle princippet. Pris 800 kr. Kursusnummer 14158

Har du kig på nogle spændende kurser i fremtiden? Lige nu er jeg kun væginstruktør, men jeg har kigget på træklatrerinstruktørkurset – også fra Fjeldgruppen – som et ekstra lille twist, så jeg kan lave endnu federe opgaver og få endnu federe ideer.

Kathrine Dahl Marcussen

Har deltaget på PLan, SPARK 1 og 2 og REFLEKS. Hvad fik du ud af at tage på kursus? Uha, alle de ting man får ud af det. Altså for det første er jeg hver gang kommet hjem med et mega stort smil på læberne. Og når jeg kommer hjem igen, tænker jeg tit tilbage på det alt det, jeg har lavet – også i forhold til det at komme hjem fra en sommerlejr. Der kommer man tilbage og tænker: ”Nårh ja, så sejlede vi kano, og det var også vildt sjovt.” Men når man kommer hjem fra PLan-kurser, tænker man sådan: ”Nårh ja okay, så prøvede jeg også lige at være patruljeleder, og så lærte jeg vildt meget om ledelsestyper.” Har du kig på nogle spændende kurser i fremtiden? Jeg skal på uddannelsesmarked. Det glæder jeg mig helt vildt meget til, for det er første gang, jeg skal prøve det. Og så skal vi hele gruppen til Italien i 2015. Så vi har snakket om at tage et Fjeldsamarit-kursus, så vi kan blive rigtigt seje til førstehjælp. efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 37

Facts

Ledelseskursus 1

Hvad fik du ud af at tage på kursus? Jeg lærte en masse mennesker at kende, og så har jeg efterfølgende kunne være med til at arrangere nogle fede kurser for nogle spejdere, så de kunne få nogle fede aktiviteter.

Færdigheder

Med udgangspunkt i konkrete cases fra Det Danske Spejderkorps og relevante teorier er formålet med dette kursus at give en træning i ledelse af voksne frivillige og i at tackle udfordringer som fx at skabe medlemsvækst, at få flere ledere, at få bedre samarbejde på tværs af grene eller grupper, eller at tage skridtet til at blive en attraktiv spejdergruppe. Kurset har særligt fokus på at opbygge færdigheder inden for anerkendende kommunikation, der er en del af fundamentet for at lykkes med ledelse af voksne frivillige.

Har deltaget på Fjeldgruppens klatreinstruktørkursus

Lederkurser

Ledelseskursus 1 – et kursus om involvering, kommunikation og strategi

Dennis Villefrance Rasmussen

Spark [16-23 år]

• For alle voksne i Det Danske Spejderkorps, som leder andre voksne • Erfarne vejledere, som sikrer dig et stort udbytte af kurset • Du får styrket dit netværk til andre dele af Det Danske Spejderkorps

PLan [12-16 år]

Der er mange forskellige kurser at tage på i Det Danske Spejderkorps – bare se hvor tykt MOVEmagasinet er. Vi har været ude og spørge Lasse og Kathrine fra Toggerbo Spejdercenter, der begge har været på forskellige kurser, om deres oplevelser og udbytter.

Intro

Voxpop


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år]

Mikroleder - kom godt i gang!

Facts

Færdigheder

Lederkurser

Sammen med andre mikroledere skal du i din nye patrulje opleve, opfinde og udfordre de gode ideer og det gode spejderarbejde for mikroer og deres ledere. Hvem er du ? Du er forholdsvis ny leder i mikrogrenen og har samlet maksimum ca. 1 års erfaring som leder. Hvad skal der ske ? Vi tager udgangspunkt i spejderideen og ved hjælp af patruljeliv, arbejdsstoffet, lege, idegenerering, forløb og traditioner samt en god portion ”learning by doing”, skal vi sammen opleve

en weekend, som vil give dig en masse med hjem i rygsækken. Vi skal arbejde i patruljer, og hvor det er muligt, vil vi bruge naturen som ramme for de forskellige aktiviteter. Udfordringer ! Udfordringer er der nok af. Vi vil udfordre jer, I skal udfordre hinanden og I skal selvfølgelig også udfordre os som kursusteam, men det bygger vi op trin for trin.

Hvad får du med hjem ? Med hjem fra weekenden får du en række forløb med beskrivelser, materialelister etc., som du kan bruge sammen med dine mikroer, og du er blevet dus med forløbstanken. Herudover får du også introduktion til vores arbejdsstof, børn/udvikling, evaluering af møder, patruljesystemet og meget mere med hjem.

Mikroleder 1 Sted Hylkedam, Fyn Kursusleder Finn Jessen Kontakt kursus.team@gmail.com Dato 7. til 9. november 2014 Tilmelding Blåt medlem Pris 800 kr Kursusnummer 14160

Lasse Lundby

Har deltaget i Lederkursus 1 Hvad fik du ud af at tage på kursus? Det var et sjovt kursus, og så blev jeg præsenteret for nogle ledelsesformer, som jeg ikke lige var vant til i forhold til mit erhverv som befalingsmand dengang. Og fik jeg nogle teknikker med til, hvornår ”man skal bruge folk på bussen”, som én af teknikkerne handlede om. Til en opgave skal man bruge f.eks. et hike-team, og når de har løst opgaven, så ”står de af igen”. Altså en teknik som kan hjælpe en til at bruge de rigtige folk i forskellige situationer. Har du kig på nogle spændende kurser i fremtiden? Uddannelsesmarked eller nogle flere ledelseskurser – for man kan aldrig få for meget ledelse.

38 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

Husk, du også kan finde og tilmelde dig alle kurserne online på move.dds.dk!


Intro

Gruppelederkursus nye input til blandt andet ledersamtalen, konflikthåndtering og forandringsledelse. Vi glæder os til at se dig til en spændende weekend med god plads til erfaringsudveksling. Teamet er bredt sammensat af erfarne gruppeledere. Vi har stor erfaring med ledertræning, gruppeudvikling, formidling og er rejsende i godt humør. Vi har også det hyggeligste madhold. Kom og vær med

Dato 7.-9. november 2014 Team Laila Nielsen, Lars Larsen, Lene Piekut og Lise Kjems Knattrup Sted Middelfart Fyn. Pris 800,Kursusnummer 14162

DU BLIVER KLOGERE PÅ: • Børn og forældre i det sen­ moderne samfund • Lederrollen efter flere års ledergerning • Hvordan man får nye ideer • Arbejdsstof • Evalueringsmetoder

TEAMET: Teamet består af folk med erfaring fra en lang række poster og funktioner inden for alle aldre og niveauer i Det Danske Spejderkorps.

Minileder 2 Dato 3. - 5. oktober Kursusleder Claus Skytte, 20843408 Kontakt cskak5750@gmail.com Sted Brejning Efterskole overnatning Ja, indendørs Pris 800 kr Kursusnummer 14161

Bo Visfeldt

Har deltaget på Gillwell-kursus.

Færdigheder

Kurset er for dig, der har mindst 2 års minileder-erfaring. Vi vil arbejde en del med teorien bag børnene, inspiration til nyt og erfaringsudveksling blandt andre dygtige ledere.

Lederkurser

Minileder 2 – vi skal helt ind i sjælen!

Spark [16-23 år]

Med spejderhilsen (G)L’erne Laila, Lars, Lene og Lise

Gruppelederkursus

PLan [12-16 år]

Hvis bål er svaret, kan ledersamtale så være spørgsmålet? Og hvad kan man egentlig klare over opvasken? Kan gruppens udvikling formes i en shelter? Foregår svære samtaler bedst, når der er et bord imellem? Tag på gruppelederkursus i et naturskønt område ved Middelfart med frisk luft og valgmuligheder. Vi tilbyder en weekend fyldt med direkte anvendelige værktøjer, udviklende metoder og spændende diskussioner. Vi tager udgangspunkt i dagligdagen som gruppeleder, og det du oplever som vigtigt. Kurset er både for dig, der er ny i jobbet som gruppeleder, og for dig der har erfaring. Vi hjælper dig med

Hvad fik du ud af at tage på kursus? Jeg laver rigtigt meget spejderarbejde, hvor jeg planlægger kurser for andre. Og jeg får faktisk noget ud af at lave noget selv. Det, synes jeg, er vigtigt, for ellers brænder man hurtigt ud.

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 39

Facts

Har du kig på nogle spændende kurser i fremtiden? Ja, jeg har tænkt mig at tage på ledelseskursus 1 og 2. Jeg har, som sagt, lavet rigtigt meget spejderarbejde i rigtigt mange år, så jeg tror, jeg har dækket en god del af kursernes indhold. Men man skal ikke være for arrogant, og man kan altid lære noget nyt. Og så handler det at være på kursus, jo lige så meget om at få en på opleveren.


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser Færdigheder Facts

Gilwellkursus – 2015 Gilwellkurset er en del af en lang international tradition og sigter på, at du som spejderleder fordyber dig i spejderarbejdets idé og metoder – og gennem refleksion udvikler dig som person og som spejderleder. Formålet med Gilwell: • At øge din bevidsthed om Det Danske Spejderkorps’ formål, værdigrundlag og betydning som børne- og ungdomskorps • At du oplever godt spejderarbejde som grundlag for personlig udvikling og stillingtagen • At du udvikler dig selv og dit spejderarbejde samt inspireres til fortsat udvikling Form og rammer: • Gilwellkurset er i høj grad deltagerstyret, og de emner, vi

beskæftiger os med, udspringer af, hvad der optager dig og de øvrige deltagere. Væsentlige elementer er samtale, samarbejde, refleksion, learning by doing, værdibaseret ledelse og projektarbejde. Forudsætninger for deltagelse: Kurset forudsætter, at du er fyldt 23 år, har mindst 3-4års erfaring som spejderleder og tidligere har deltaget på kurset “Ledelse i Praksis” eller tilsvarende.

Gilwellkursus Sted Hylkedam, Gelsted, Fyn Kontakt Kursusleder Dorte Ankerfelt, dorte@ankerfelt.dk Tidspunkt 28. marts til 4. april 2015 samt 3. - 5. oktober 2015 Pris Kommer senere Kursusnummer 15330

40 uddannelsesmagasinet • efterår 2014


Intro

Kursus for Gilwellspejdere – 2015 Har du lyst til at fortsætte din rejse i Gilwell-land med fokus på udvikling af dit spejderarbejde og dig selv som spejderleder? Så tag med på kursus! Målet er, at hver enkelt kursist udvikler sig selv og sit spejderarbejde. Nærmere information om kursets tema følger senere.

Gilwellspejdere

Lederkurser

Sted Ryekol, Ry Kontakt Kursusleder Gunver Lillevang, gunver@dadlnet.dk Tidspunkt 1.-3. maj 2015 Tilmelding Senest en måned inden kurset. Pris Kommer senere Kursusnummer 15331

Spark [16-23 år]

Forudsætninger for deltagelse: Kurset er for ledere, der har været på Gilwell. Har du ikke det, afholdes de næste Gilwellkurser i Påsken 2015 og 2016.

PLan [12-16 år]

Kursus for Gilwellspejdere har til formål: • at understøtte videre personlig udvikling og udvikling som spejderleder • at skabe rum for dialog om spejderarbejdet samt • at motivere til fortsat engagement i Det Danske Spejderkorps

Færdigheder Facts efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 41


Intro PLan [12-16 år] Lederkurser

Spark [16-23 år] Undrer du dig over egne og andres reaktioner omkring konflikter? Vil du gerne få mere forståelse for, hvad der sker, og hvad du kan gøre for at få det bedste ud af enhver konflikt? Konflikter er for de fleste af os noget meget ubehageligt. Ved at deltage på kurset i Konflikthåndtering får du åbnet op for din tilgang til konflikthåndtering, så du lærer, at konflikter ikke er noget, vi skal undgå, men noget vi kan og skal arbejde med for at skabe den forandring, situationen kalder på.

Facts

Færdigheder

Tværkorpsligt kursus i konflikthåndtering

Faktisk er konflikter en stor del af brændstoffet i enhver udvikling og forandring... så glæd dig! Den 7-9 november 2014 afholdes et tværkorpsligt weekendkursus i konflikthåndtering, der både er for dig uden erfaring på området og dig, der gerne vil have mere øvelse. På kurset vil du blive præsenteret for teorier, der fortæller om konflikters udvikling, og forskellige personers adfærd i forbindelse med konflikter. Du vil få mulighed for gennem øvelser at arbejde med egne og andres konflikter. Øvelserne vil bl.a. omhandle optrappende og afspændende sprog og andre metoder til at agere hensigtsmæssigt, når du møder en konflikt.

Målgruppen for kurset er aktive ledere på 18 år og derover Teamet består af: • KSL Lily Bahnsen fra Det Danske Spejderkorps • Jørn Lodahl fra KFUM-Spejderne i Danmark • Hans Henrik Hammerum fra Det Danske Spejderkorps • Jesper Oehlenschläger fra KFUM-Spejderne i Danmark • Anne Rise fra De Grønne Pigespejdere • Pia Duebjerg fra Danske Baptisters Spejderkorps

Tværkorpsligt kursus Tidspunkt 7-9 november 2014 Sted Skovbrynet Fyn Pris 800,- plus transport Kursusnummer 14163 Tilmeldingsfrist den 7. oktober 2014. Deltagerbrev udsendes i uge 42.

42 uddannelsesmagasinet • efterår 2014


GUIDE

Ny leder i Danske Spejderkorps Når man står som helt spritny leder i Det Danske Spejderkorps, kan det hele måske virke lidt vildt og voldsomt til at begynde med. Men bare rolig! MOVE har været på tur i spejderjunglen for at finde det bedste og mest relevante frem til dig, der er spritny i lederrollen. Her er en oversigt over kurser, du skal på, hæfter du skal læse, magasiner du skal læse, steder du skal kigge på nettet og små gode råd.

SPØRG! Som ny leder er der ingen dumme spørgsmål. Brug din gruppe og spørg løs. Hvordan er Det Danske Spejderkorps skruet sammen? Hvilke arrangementer er gode at komme med til? Hvem er gode at kende? Hvor skal jeg henvende mig med det ene og det andet?

Magasin Wide Wide er Det Danske Spejderkorps’ magasin om ledelse og outdoor. Det er fyldt til renden med fede input, inspirerende interviews og berigende perspektiver på spejderlivet. Move Ja, den er god nok – det er det, du sidder med i hånden, og her er der masser af fede kurser, du skal tage på. F.eks. er der lige nu begynderkursus i Blåt Medlem – Det Danske Spejderkorps’ medlemssystem. Eller du kan tage med på Uddannelsesmarked i september, hvor du selv sammensætter dit kursusprogram.

Hæfter Patruljeliv Få styr på patruljelivet – lige meget om det er mikroerne eller seniorerne, der er tale om. Aktivitetshæfterne Fyldt med gode aktiviteter og forslag til spændende møder for de enkelte aldersgrupper. Spejderideen Få lagt fundamentet for hele spejderarbejdet. Hvad er ideen bag det hele?

Elektronisk dds.dk Det Danske Spejderkorps’ hjemmeside. Her finder du alle nyhederne, den praktiske information, adgang til Blåt Medlem (hvor du melder dig til kurser osv.) og meget andet. Shop lidt rundt og se dig omkring, der er mange brugbare ting.

Facebook på www.facebook.com/spejder Det er korpsets officielle Facebook-site. Og når du alligevel er derinde, så kan du også lige tilmelde dig nyhedsbrevet, der kommer en gang om måneden med alt det nyeste.

dds.dk/move Hvis du ikke lige har Move liggende i trykt form, så grib din telefon eller tablet og tjek alle de fede kurser på nettet.

Du skal også ’joine’ gruppen ”Det Danske Spejderkorps” på Facebook. Det er gruppen, hvor alt med spejderrelevans – stort som småt, bliver vendt. Det er også her, du lige kan smide et spørgsmål og få hurtigt svar, hvis tvivlen melder sig.

dds.dk/aktiviteter Her finder du den store aktivitetsdatabase, der gemmer på en masse inspiration. Den er fyldt med sjove aktiviteter, du kan lave sammen med spejderne. efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 43


44 uddannelsesmagasinet • efterür 2014


s e s l e g a d p o På i d n i e rejs udviklingen

ling? Hvad er udvik

en fra grundtank d u t lg a v v le b VE, re asinet her, MO ikle sig og væ v g a d u m t l A ti : t s e p n o v a N ejderk et Danske Sp ordan sætter v D i H e t? rn ig e tl rs n u e k g bag ling e st? hvad er udvik n e M . frivillig kontek e i ls g e n g li ik v d u i bevæ d n me r at tage en g? Og hvorda n fo a e g d i il n k s e o d R n l a ti m toget len n mand med e te d n e skilde Festiva s o E R V r fo f MO e h c s g gere udviklin snak med tidli ar. en for at få sv Esben Daniels Lindhardt Tekst: Frederik ns Thybo ortensen og Je M r pe Foto: Cas

“Kadunk” siger den gule maskine og sætter sit aftryk på mit grå klippekort. Jeg sætter mig ind i toget, der kører kort efter. Næste stop er Esben Danielsen, tidligere udviklingschef for Roskilde Festival – udviklingens højborg. Det er dog hverken store murværker, en lukket gitterport eller voldgrav, der møder mig, da jeg når frem. Tværtimod. Det er ydmyge og åbne lokaler. ”Har du fået en kop kaffe?” spørger han mig som det første. ”Ja, tak,” siger jeg og sætter mig. Han kunne ligeså godt have spurgt mig, om jeg havde spændt sikkerhedsselen. For sekundet efter begynder det, der skal vise sig at være lidt af en opdagelsesrejse ind i udviklingens verden. En rejse, hvor der bl.a. skal males huse, besøges kunstudstilling og rejses en tur til Vestindien. ”Vi

ønsker alle en god rejse,” lyder ekkoet af DSBdamens stemme.

Facadeprojektet ”Udgangspunktet for udvikling er noget modighed og noget åbenhed. Det er to helt centrale parametre.” Så ruller vi – næste stop: Husfacaden. ”Alt for mange maler bare facaden. Det er hyggeligt, men det flytter sgu ikke noget inde i huset. Jeg oplever tit, at sådan nogle facadeprojekter er en måde at trække tiden på, så man kan blive i det trygge. Det er meget sjovt at se, hvordan de der konstante strategiprocesser kan være et værn mod udvikling.” For at sætte en reel udvikling i gang, handler det nok om tillid, om at ville det og om at have det rart med det, smile af det. ”Men,” understreger

“Alt for mange maler bare facaden. Det er hyggeligt, men det flytter sgu ikke noget inde i huset.” Esben, ”det udvikler ikke alene. Der skal også være en provokation, en inspiration og et skub. Der skal være en platform, der brænder lidt, og det er jo det modsatte. Det er jo ubehageligt. Det handler om en dualisme mellem de to sider, der vibrerer på en eller anden sjov måde.”

På kunstudstilling Esben stoppede som udviklingschef for i stedet at blive leder for den relativt nye afdeling Orange Innovation. En udviklingsafdeling sat i verden for at skabe den næste Roskilde festival - ikke for-

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 45


“Jeg synes, man skal dvæle i det nye. Jeg har spillet musik i mange år. Det tager sgu lang tid at finde ind til en ny sang, den skal man spille en hel del gange.”

Overbelagt smørrebrød i øveren

stået som en ny musikfestival, men snarere som den næste store aktivitet med fokus på åbne, legende og dannende fællesskaber. Og det er netop fællesskabet, der for Esben bør være omdrejningspunktet i udvikling: ”For mig handler udvikling rigtigt meget om noget, der gør noget godt for andre mennesker og skubber samfundet. Det handler også om sig selv, men ligeså meget om sig selv i forhold til andre, og der handler det tit om, hvad man laver sammen, hvilken interaktion man har sammen,” fortæller han.

46 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

Og skal der være plads til at lave nye ting i og for fællesskabet, skal noget lukkes ned først. ”Hvis man vil udvikling, må man afvikle først.” Selvom udvikling, ifølge Esben, i den grad står på skuldrende af noget andet, er det alligevel nødvendigt at rydde lidt op og ud, inden man begynder på noget nyt. Vi ruller videre. Næste stop på rejsen er en kunstudstilling. ”En ny fed kunstudstilling ser altså ikke ser kanon godt ud, hvis den bliver hængt oven på de billeder, der hænger i forvejen. Det er faktisk noget af det, de fleste mennesker ikke tænker over.”

Men det er ikke kun modighed og åbenhed, der kræves. Noget af det vigtigste, der skal til for at en udviklingsproces kan lykkes, er, ifølge Esben, tid. Det er noget, der oftest negligeres. Vi gør et stop og tager et stykke smørrebrød. ”Ofte får man nærmest udvikling med udvikling på, lidt ligesom overbelagt smørrebrød. Man må ikke sætte en ny udviklingsproces i gang oven på en anden. Så ødelægger man dem begge to,” siger han, hvorefter vi tager en tur i øveren. ”Jeg synes, man skal dvæle i det nye. Jeg har spillet musik i mange år. Det tager sgu lang tid at finde ind til en ny sang, den skal man spille en hel del gange.”

En columbusrejse Roskilde Festival slog dørene op for første gang tilbage i 1971. Dengang hed det Sound Festival, og i løbet af de to dage musikken spillede besøgte 10.000 mennesker festivalen. Selvom det var en publikumssucces, haltede det økonomisk. De to initiativtagere Mogens Sandfær og Jesper Switzer Møller måtte selv stå for at dække en del af regnin-


gerne. Men de tog et vigtigt første skridt. Siden da har festivalen taget mange skridt. Den har nu over 100.000 gæster og frivillige, og hvert år gives overskuddet – oftest flere millioner – ud til godgørende formål. Den har været på en lang rejse, hvis formål har ændret sig undervejs. Grundideen om at lave en musikfestival, hvor overskuddet gik til velgørende formål, har altid været det samme, men de to forgangsmænd, Switzer og Sandfær, havde næppe forestillet sig, at rejsen skulle blive så vild. Og det er, ifølge Esben, en afgørende pointe i forhold til udvikling: ”Man kan ofte ikke svare på ’hvorfor’ i starten. Det kan man tro, man kan svare på. Det kan være det, der sætter det i gang, men i virkeligheden så sker der jo det, hvis man reelt udvikler sig, at der åbner sig nye muligheder, som man ikke havde regnet med og nye svar på ’hvorfor’.” Sekundet efter tager vores rejse ind i udviklingen for alvor fat, og vi befinder os midt på havet: ”Se på Columbus. Han vidste godt, hvor han ville hen. Han ville til Indien. Det var helt klart. Han havde købt et skib og skaffet et mandskab. Og målet var Indien. Men han kom jo ikke til Indien. Og pointen er, at mange udviklingsprocesser er lidt ligesom Columbus’ rejse. Man er nødt til at navigere undervejs i forhold til det, der sker, men grundlæggende gør man det selvfølgeligt fordi, man vil noget.” Man skal, ifølge Esben, være klar over, at udvikling ikke er en lineær proces. Der sker noget på rejsen. Og nogen gange kan det faktisk være hurtigere ikke at tage den lige vej. ”Vi har en stjernedygtig advokat siddende i festivalens bestyrelse, og hun plejer at sige: Alle de steder hun er, der tegner man udvikling, som noget hvor vi er her, og vi skal derhen, og så handler det om den hurtigste vej – speedbåden.” Esben tegner en lige streg mellem to punkter med sin

finger. ”Og så siger hun: Når jeg kigger på Roskilde Festivalen, så er det: Vi er her, og vi skal derhen, og så kører det sådan her.” Han tegner en streg, der går i zigzag med sin finger, inden han fortsætter: ”Men nogle gange går det hurtigere alligevel, siger hun.”

Det konkrete spejl og snebolden Udvikling i frivillig organisation kan være en svær størrelse. Faktisk er det Esbens erfaring, at udvikling i frivillig kontekst ikke så nemt lader sig styre. ”Udviklingsprocessen er ikke rationel i en frivillig kontekst. Den er irrationel. Og når man har sat processer i gang i det irrationelle, så er der så mange følelser på spil, at det kan udvikle sig helt vildt, men det er meget, meget svært at styre. Ofte kræver det, at gruppen vil det sammen. Det kan være det sværeste i hele verden at finde ud af, hvordan man flytter en hel gruppe.” Men det allervigtigste i forhold til at motivere og engagere frivillige er det, Esben kalder det ’konkrete spejl’. Som frivillig i en udviklingsproces skal man kunne se sig selv i det nye, man skal lave. ”Man skal have vist et lille eksempel, der virker som om, det er inden for rækkevidde. Så vil folk rigtigt gerne flytte sig. Den store plan om, at alt muligt skal laves om, det går ikke. Jeg oplever virkeligt, at det er sneboldeffekten, der gør sig gældende her. Det er de små snebolde, man skal have folk til at skubbe til, og det er noget af det sværeste,” siger han.

“ En ærlig ledelse i en udviklingsproces handler om at lytte og lære.” den i høj grad bygger på de ord, man bruger. Ordene skal bl.a. bruges til at engagere og motivere. På Roskilde Festival havde de en erhvervspsykolog ude, der påpegede betydningen af de enkelte ord: ”Psykologen sagde, at man skal tænke helt ned i de enkelte ord, man bruger. Han sagde: Prøv at flytte alle de ord, I bruger internt i den frivillige gruppe over på juleaften. Hvis de dur i den sammenhæng, kan I flytte noget. Hvor mange laver vidensbevarelse, succeskriterier og målsætningsplaner for juleaften? Ja, det gør man måske, men det hedder noget andet,” fortæller Esben. Og man mærker tydeligt, at han har taget erhvervspsykologens ord til sig. Rejsen ind i udviklingens verden sammen med Esben har været en tur rundt i det ene sproglige billede efter det andet. Det er, som nævnt, ikke tilfældigt. For ord skaber plads til udvikling: ”Midlertidighed, for eksempel. Når man skal bygge noget midlertidig, så sætter man alle regler og lovgivning ud af kraft. Den misbruger jeg til at lave rum for udvikling,” fortæller Esben. Og så er ord et ledelsesværktøj: ”En ærlig ledelse i en udviklingsproces handler om at lytte og lære. Personligt gør jeg det rigtigt meget med storytelling, og det gør vi også i organisationen. Det handler om at fortolke på det, der sker og prøve at fortælle det med historier og billeder, de frivillige selv kan se sig i.”

Endestationen: Ordene ”Toget kører ikke videre”. DSB-damens ekko lyder igen. Samtalen og rejsen er ved at være ved vejs ende. Og som tiden er skredet fremad, er det blevet tydeligere og tydeligere, hvordan udviklingens ver-

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 47


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser Færdigheder Facts

Uddannelsesmarkeder – lederuddannelse i virkeligheden Det kan godt virke rodet og måske endda lidt uoverskueligt … Det er ikke altid lige nemt at finde system i rodet. Men her kan du sammensætte din helt egen uddannelse, som passer netop til dig! Du kan vælge og vrage blandt de omkring 30 moduler, som denne gang har fundet vej til markedet, og modulerne varer i mellem 2 og 6 timer. Tag alene af sted og bliv klogere på netop det, der interesserer dig, og giver mening for dig i dit spejderarbejde. Eller tag hele leder- og bestyrelsesgruppen af sted og saml en masse tråde, I kan dele og bruge i det daglige spejderarbejde. Få nye inputs og ny inspiration til arbejdet i gruppen, og skab nye kontakter på vores vidensdelings- og erfaringsudvekslingsmoduler. Rammerne om din markedsplads sætter de topmotiverede instruktører og det efterhånden legendariske ”Madholdet”. Sammen skaber vi en fællesskabsfølelse, gode spejderoplevelser, ny viden, erfaringsudveksling og ikke mindst suset af at være mange på kursus.

• Uddannelsesmarkeder er for blandt andre: Nye ledere, erfarne ledere, bestyrelsesmedlemmer, seniorer, ledere på ledertur og ledere der søger introduktion til kurser • Vi har begrænset os til 30 moduler for at sikre flest mulige deltagere på modulerne, og et fornuftigt kursusudbytte for alle deltagere • Sammensæt din uddannelse af praktiske moduler, teoretiske moduler eller et mix • Oven i dine uddannelsesoplevelser får du også: God forplejning, smuk natur og spejdersamvær med mange – så tag med! • Lørdag aften byder vi på markedsmiddag i det hyggelige og let opvarmede samlingstelt – efterfulgt af underholdning, oplæg og spejderhygge.

SÅDAN SAMMENSÆTTER DU DIT KURSUS Du tilmelder dig i Blåt medlem og markerer, hvilke moduler du vil deltage i, og i hvilken periode (”1. gang” eller ”2. gang”). Du kan vente med at vælge moduler til senere, og du kan ændre i valget løbende. Når du har valgt ét til seks moduler, har du dit eget program for weekenden. Se modulbeskrivelserne og læs mere om alt det praktiske på move.dds.dk og www.dds.dk/ uddannelsesmarked BYG DIT EGET KURSUS – OG MÆRK SUSET AF FÆLLESSKAB På uddannelsesmarkedet har du mulighed for at sætte dig selv og din læring i centrum. Det er dig selv, der vælger hvilke af de mange praktiske og teoretiske moduler, du vil deltage i. Du kan vælge enten bare at deltage i enkelte moduler eller tage hele weekenden med. Når du ikke er på et modul, vil vi i teamet gøre vores bedste for, at alle skal føle sig velkommen – hvad enten du kommer helt alene, eller I vælger at gøre det til en ledertur for gruppen. OVERNATNING OG TRANSPORT Du er velkommen til at ankomme fra fredag aften – hvor der er underholdning og natmad. På efterårsmarkedet overnatter vi på sovesal eller i telt, som du enten selv medbringer eller låner af os. Husk at vælge overnatningsform ved tilmelding. Inden markedet modtager du deltagerbrev med information om alt det praktiske, herunder transportmuligheder.

48 uddannelsesmagasinet • efterår 2014


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser Færdigheder

God tekst til klar tale

- er et af flere nye moduler på dette marked Uddannelsesmarked efterår 2014 Sted Ryekol Spejdercenter, Galgebakken 12, Gl. Ry, 8680 Ry Dato Den 20. til 21. september 2014 Markedsleder Bent Mortensen: bmo@stofanet.dk / mobil: 2027 3993 Pris 800 kr. Overnatning På sovesal samt i eget eller i lånt telt Læs mere på dds.dk/ume14 og move.dds.dk Se moduler og tider samt forslag til forløb på de næste sider

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 49

Facts

Spids din pen og bliv skarp i din skriftlige kommunikation til spejdere og forældre. På modulet lærer du, hvordan du laver en spændende turinvitation, en informativ pakkeliste, et velfungerende mødeprogram og anden skriftlig kommunikation, som får det rigtige budskab ud. Du behøver hverken være en haj til grammatik eller layout, men skal turde smide sidste års divi-indbydelse i skraldespanden og lære noget nyt!


Intro

FORSLAG til forløb

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

(som inspiration – du kan helt frit vælge blandt modulerne) FORSLAG til forløb

1. periode

Ny gejst i spejderarbejdet

Dit halvårsprogram til grenen

Ny leder A

2. periode

3. periode

4. periode

5. periode

6. periode

Vidensdeling og erfaringsudveksling: Oplæg og grendelt

Det er hverdagens fortællinger…

God tekst til klar tale

Vidensdeling og erfaringsudveksling: Oplæg og grendelt

Dit halvårsprogram til grenen

Knob, besnørringer og tovværk

Vidensdeling og erfaringsudveksling: Oplæg og grendelt

Konflikthåndtering i børnehøjde

Mad over bål

Vidensdeling og erfaringsudveksling: Oplæg og grendelt

Anerkendende ledelse 2

Anerkendende ledelse 3

Mad over bål

Vidensdeling og erfaringsudveksling: Oplæg og grendelt

Bål i teori og praksis

Ild på 100 måder

Adventurespejd: Tivolispejd eller…? (4 timer)

Ny i Det Danske Spejderkorps (6 timer)

Ny leder B

Orientering med kort og kompas

Ledelse

Patruljeliv og roller

Mad og ild

GPS: Lær dine spejdere det

Vejledning af trops- og seniorspejdere

Anerkendende ledelse 1 (4 timer)

Mad til mange… teori og i et køkken (4 timer)

Livet i gruppen

Mulighed for at ankomme lørdag

Partnerskab og funding i gruppen

Spejderne og folkeskolerefrmen

Vidensdeling og erfaringsudveksling: Oplæg og grendelt

Frivillige i Det Danske Spejderkorps

”Safe from harm”…

Udeliv

Knob, besnørringer og tovværk

Sten i naturen

Naturen i praksis

Fx friperiode

Leg: De små pauser

Orientering med kort og kompas

Færdigheder

Lederkurser

Udelukkende som inspiration: Der kan frit vælges og sammensættes efter behov og ønsker

Læs de enkelte modulbeskrivelser og find mere information på dds.dk/move

Få overblikket: Her er markederne de næste 3 år

Facts

Vi garanterer ægte spejderstemning, fart over feltet og et personligt kursus, du sent vil glemme, også når vi byder velkommen til de kommende Uddannelsesmarkeder Forår

25.-26. april 2015

Syd for trekantsområdet / Fyn

Efterår 19.-20. september 2015

Den nordlige del af sjælland

Forår

Den sydlige del af sjælland

30.april - 1. maj 2016

Efterår 17.-18. september 2016

Nord for trekantsområdet

Vinter 21.-22. januar 2017

Indendørs i Danmark

50 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

Flere nye moduler på efterårsmarkedet Det er hverdagens fortællinger, der giver spejderliv En god måde at få flere juniorer på, er ved at lade minier og mikroer vide, at det også er fedt af være junior- og tropsspejder; på den måde kan du mindske frafaldet mellem grenene. På modulet lærer du at se og bruge de fede spejderfortællinger til at forbedre den interne kommunikation i din gruppe. Når vi taler om det gode spejderliv, er vi med til at holde fokus på det. Det er godt for vores spejderarbejde og for udviklingen af vores medlemmer.


Intro

Uddannelsesmarked

den 19.-21. september på Ryekol UDDANNELSESMARKED DEN 19.-21. september 2014 på Ryekol

Lørdag 11:15 13:15

Adventurespejd: Tivolispejd eller personlig udvikling? (4 timer) Aktivitetsdatabasen: Lederens nye bedste ven!

14:30 16:30

Søndag 16:45 18:45

1. gang 1. gang

09:00 11:00

2. gang

2. gang

Anerkendende ledelse 1: Grundlæggende introduktion til anerkendende ledelse i Det Danske Spejderkorps, herunder den praktiske brug blandt spejderne (4 timer)

1. gang

Anerkendende ledelse 2: Lær dine tropsspejdere det. Tropsspejdere kan også lære at forstå og bruge principperne, hvis vi hjælper dem rigtigt på vej

1. gang

Anerkendende ledelse 3: Vejledning af patruljer og spejdere - på kurser eller i hverdagen gennem udforskning af styrker og succeser

1. gang 1. gang

2. gang

Det er hverdagens fortællinger, der giver godt spejderliv: Sådan får du flere spejdere til at blive i gruppen

1. gang

2. gang

1. gang

2. gang

Frivillige i Det Danske Spejderkorps: Hvordan tiltrækker, motiverer og fastholder vi de frivillige?

1. gang

God tekst til klar tale: Fortællinger i den gode information - helt ned på grenplan

1. gang

GPS - lær dine spejdere det! Ild på 100 måder: Lær det - og brug det med spejderne

2. gang

1. gang 1. gang

2. gang

Kniv, sav og økse: Teori og praksis - om at formidle brugen og de tilhørende sikkerhedsbeviser (4 timer)

1. gang 1. gang

Konflikthåndtering i børnehøjde

1. gang

2. gang 2. gang

Leg: De små pauser i spejderarbejdet - gi' spejderne krudt!

1. gang

Mad over bål: Nyt og inspirerende modul med nye opskrifter…

Ny i Det Danske Spejderkorps: Helt ny leder - eller mangler du bare den grundlæggende viden? (6 timer)

1. gang

2. gang

1. gang 1. gang

2. gang 1. gang

1. gang

Pionering 1: Kom godt i gang

2. gang 1. gang

Pionering 2: Det helt store projekt

1. gang

"Safe from Harm": Hvordan håndterer vi mobning, overgreb og andre ubehagelige emner?

1. gang

Smedje: Lav selv en primitiv udgave, og brug den!

1. gang

Spejderne og folkeskolereformen 1. gang 1. gang

2. gang

2. gang 1. gang

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 51

Facts

Vidensdeling og erfaringsudveksling: Fælles oplæg samt styret erfaringsudveksling i grenene (også for GL og bestyrelsesmedlemmer)

2. gang 1. gang

Sten i naturen: Lær dine spejdere om det Vejledning af trops- og seniorspejdere: Konkrete teknikker til kursusvejledere og grenledere i at understøtte læring og udvikling

2. gang

Færdigheder

Partnerskab og funding i gruppen Patruljeliv og roller: Med udgangspunkt i arbejdshæftet / arbejdsstoffet

2. gang

1. gang

Naturen i praksis: Skæft dit eget spejderbestik

Orientering med kort & kompas: Få nye ideer, og lær dine spejdere det!

1. gang

Lederkurser

Knob, besnørringer og tovværk: Lær det og brug det - for nye ledere

Mad til mange: I et køkken! Med tips til menuer, mængder og beregninger og så madlavningen (4 timer)

Spark [16-23 år]

Bål i teori og praksis: Fra det praktiske og hurtige madbål - til lejrbålet

Dit halvårsprogram til grenen: Få sparring og gi' det et kvalitetsløft

11:15 13:15

PLan [12-16 år]

09:00 11:00


52 uddannelsesmagasinet • efterür 2014


Færdig heder

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 53


Intro PLan [12-16 år]

Blåt Medlem erfaringskursus

Facts

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

Kursustilbud til personer, der arbejder særligt med kontingent og regnskab i vores medlemssystem Blåt Medlem.

Blåt Medlem begynderkursus Her er et kursustilbud til alle, der arbejder med vores medlemssystem Blåt Medlem. Kurset er særligt velegnet til formænd, kasserere og gruppeledere. Kurset indeholder en generel gennemgang af Blåt Medlem, hvor vi gennemgår begreberne, og hvordan man navigerer rundt. Efterfølgende deles kursisterne op i to hold: Dem der helst vil vide mere om medlemsdelen, og dem der vil vide mere om regnskabsdelen. På medlemsdelen vil vi bl.a. vise, hvordan man opretter og udmelder et medlem, og hvordan man eksporterer udtræk til regneark, samt indsendelse af indberetning og kursustilmelding. På regnskabsdelen gennemgår

vi oprettelse af kontoplan, bogføring, budget og udskrifter. Til sidst samles alle om kontingentdelen, derunder opsætningen til kontingentopkrævning, opkrævning både med og uden Nets (tidl. PBS) og håndtering af modtagne betalinger.

Blåt Medlem - begynderkursus Dato 4. oktober 2014 Sted Brejning Efterskole, Brejning v. Vejle Pris 100 kr. Kursusnummer 14053 Kursusleder Gert Simonsen – medlem@list.dds.dk

54 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

Erfaringskursus i Blåt Medlem koncentrerer sig primært om regnskabs- og kontingentdelen. Medlemsdelen vil blive gennemgået ganske kort, men ellers er det primært regnskab og kontingentdelen, vi bruger tid på. Regnskabsdelen er ikke et egentligt bogholderikursus, men et kursus i, hvordan man får mest muligt ud af Blåt Medlems regnskabsdel. Det samme gælder kontingentdelen. Der er på kurset lagt op til, at en stor del af tiden bruges på egne problemer og områder, man gerne vil have belyst og forklaret, ligesom der til

sidst er god mulighed for at øve sig og erfaringsudveksle med de andre kursister. Hvis du har spørgsmål om Blåt Medlem er du altid velkommen til at kontakte arbejdsgruppen på medlem@list.dds.dk eller læse mere på dds.dk/gruppeadministration.

Blåt Medlem - erfaringskursus Dato 24. oktober 2014 Sted Spejdercenter Holmen, København Pris 100 kr. Kursusnummer 14054 Kursusleder Gert Simonsen – medlem@list.dds.dk

Tilbud til divisioner

Har I flere grupper i divisionen, der gerne vil på kursus i Blåt Medlem, rykker arbejdsgruppen bag medlemssystemet gerne ud og laver et kursus, hvor I er. I sørger for et passende antal kursister, lokale og forplejning – arbejdsgruppen klarer træningen. Interesseret? Kontakt medlem@list.dds.dk


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser

Rankursus Alt det, og meget mere kan du opleve ved at tilmelde dig til kurset på korpsets kursusskib Ran. Kurset er et praktisk kursus, hvor du vil få en masse sejloplevelser ombord. Du vil få introduktion til selve skibet, og du vil få en ide om, hvad du kan bruge skibet til i din egen gruppe. Det er ikke et skipperkursus, og du behøver ikke at kunne sejle for at deltage.

Rankursus

Rederiet Ran afholder Søulk kursus for alle, der har lyst til at sejle og har nogen sejladserfaring på forhånd. På kurset får du lov til at prøve sejlads med korpsets kursusskib Ran på mange forskellige måder. Du får prøvet at håndtere Ran både for motor og med sejl, om dagen og om natten. Kurset er for dig, der har lyst til at prøve lidt mere med Ran end en almindelig weekendsejlads. Det kunne også være, at du kunne tænke dig at blive bedstemand og måske senere skipper på Ran? Selvom kurset kræver, at man har sejladserfaring, behøver du ikke at have erfaring med både i Rans størrelse.

Søulk  idspunkt 17.-19. april 2015 T Sted Svaneknoppen, Svanemøllen, 2110 København Ø Målgruppe Alle seniorer og ledere med sejladserfaring Kursusleder Rederiet Ran Pris 800 kr. Kursusnummer 15851

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 55

Facts

Dato 19.-21. juni 2015 Sted Et farvand centralt i Danmark, formentlig omkring Fyn. Præcis angivelse kommer senere. Deltagere Alle seniorer og ledere kan deltage, men der er kun plads til 10 personer! Tilmelding Senest en måned før kursusstart i Blåt Medlem. Kursusleder Rederiet Ran Pris 800 kr. For mere information og kontakt se Rans hjemmeside dds.dk/ran Kursusnummer 15850

Søulk kursus

Færdigheder

Kunne du tænke dig at opleve en nat i de smukke danske farvande, hvor vi glider gennem det stille vand for en jævn brise og finder vej vha. fyrenes blink? Eller opleve at ligge for anker i en rolig bugt og bade i det kølige vand? Eller sejle præcisionssejlads for at øve mand over bord-manøvre? Eller stryge af sted over vandet med alle sejl sat, og se om vi ikke lige kan få endnu mere fart på ved at trimme sejlene lidt? Eller opleve at ligge i din køje efter en lang dag og høre vandet klukke om båden?


Fjeld kurser Foto: Morten Bjerum


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser Færdigheder Facts

Foto: Frederik Rom

Fjeldgruppen Fjeldgruppen er en tværkorpslig arbejdsgruppe organiseret under KFUM-spejderne i Danmark, De Grønne Pigespejdere i Danmark og Det Danske Spejderkorps. Vi laver kurser for spejdere om færdsel i vildmarken og har til formål at inspirere til vildmarksliv og sætte fokus på sikkerhed i naturen. Du kan få flere oplysninger på www.fjeldgruppen.dk eller ved at ringe til kursuslederen / kontaktpersonen for det kursus, du er interesseret i. Tilmelding Hvis du er medlem af Det Danske Spejderkorps, foregår tilmeldingen via Blåt Medlem. Ellers sker tilmelding via vores kursusadministration, der er samlet ved Spejdernes Administrationsfællesskab. Du kan sende en e-mail med følgende oplysninger: Kursets navn, dit navn, adresse, tlf.nr., e-mail, fødselsdato, korpstilknytning og evt. korpsmedlemsnummer til Spejdernes Administrationsfællesskab. Spejdernes Administrationsfællesskab kan kontaktes på tlf. 32 64 00 53 eller e-mail fgkursustilmelding@ spejder.dk. 58 uddannelsesmagasinet • efterår 2014


Intro

Kano Kæntring- og Sikkerhedskursus er et kursus for dig, der skal lede klanens/troppens næste kanotur. Selv om man er en ganske rutineret kanopadler, er der ingen garanti for, at der ikke kan opstå uheld, hvor en kano går rundt.

Alderskrav: Du skal være fyldt 15 år Man SKAL kunne svømme minimum 300 meter. Kursusstart d. 20. september 2014, kl. 10:00 Der er mulighed for at ankomme fredag d. 19. september Kursusslut d. 21. september 2014, kl. 14:00 Sidste tilmeldingsfrist d. 1. september 2014 Sted Kulsø Spejdercenter (Midtjylland) Pris 800 kr. Minimum/Maximum deltager antal 12 / 18 personer  Kontakt til Kursusleder Simon Wochner, Tlf. 24 44 59 73 E-mail: vand@fjeldgruppen.dk Kursusnummer 14707

Spark [16-23 år]

Nu tilbyder vi dette kursus i det rette element (udendørs) og ikke i en beskyttet svømmehal. På kurset vil vi desuden gennemgå øvrige forholdsregler, man kan tage for at forebygge ulykker og andre utilsigtede hændelser, så kommende kanoture kan afvikles forsvarligt og trygt. Tanken bag sikkerhedskurset er, at det er et minimumskendskab for personer, der skal arbejde med sejladsaktiviteter inden for kano i beskyttet farvand, hvor sejladsen kan foregå trygt og sikkert om sommeren og i godt vejr med minimal risiko.

Kurset er opbygget i 2 moduler:   1. Det praktiske modul indeholder de praktiske teknikker, der skal gennemgås inden for kano. Bl.a. Kunne svømme 300 meter & Kæntringsøvelser - Prøve at kæntre med en kano, Tømme kanoen for vand - og komme op i den igen.   2. Det teoretiske modul tager udgangspunkt i indholdet og udfyldelse af sikkerhedsinstruks for kano. • Vind og Vejr forhold. • Sejlads Sikkerhedsregler. • Og når / hvis ulykken sker, hvad så ? • Førstehjælpsteori, • Kulde-Væde chok.

Kano Kæntrings- og Sikkerhedskursus

PLan [12-16 år]

Kano Kæntrings- og Sikkerhedskursus

Lederkurser Færdigheder

Vildmarksweekend – Fjeldmad uden pulver 2014 Kurset veksler mellem praktisk arbejde med at tørre og tilberede mad, teoretisk gennemgang af teknikker og viden om kost og ernæring, samt erfarings- og ideudveksling mellem kursets deltagere. Kurset afholdes i en spejderhytte, vi overnatter i hytten eller i telte udenfor.

Emner: • Ernæringsbehov på fjeldture • Krav til fjeldproviant • Tørring af frugt, grønt og kød i teori og praksis • Naturens spisekammer • Bagning på trangia

Vildmarksweekend – Fjeldmad uden pulver 2014 Dato 12-14. September 2014 Kursusleder Mette Arleth kontakt fjeldvildmarksweekend@ fjeld-gruppen.dk Sted Nær Århus Pris 600 kr. Minimumskrav: 15 år Deltagerantal: 25 Kursusnummer 14702

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 59

Facts

På denne weekend vil vi udforske mulighederne for at tilberede sin egen fjeldmad. Sundere, billigere og mere velsmagende fjeldmad kan man blandt andet opnå ved at tørre grøntsager og kød selv. Kurset giver teoretisk og praktisk erfaring med tørring af grøntsager og kød og hjælper dig med at udarbejde en madplan for din fjeldtur.


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser

Vinterfjeldkursus I + II – 2015 Formålet med Fjeldgruppens vinterfjeldkursus er at give dig værktøjer til at planlægge og gennemføre udfordrende og sikkerhedsmæssigt forsvarlige skiture i højfjeldet. Med udgangspunkt i en hyggelig lille hytte på højfjeldet drager vi ud og overnatter i telt og snehule, mens vi øver ski- og sikkerhedsteknik. Kurset er for de seje drenge og piger i spejderbevægelsen, der har lyst til udfordringer ud over det sædvanlige. Forweekend i Storkøbenhavn med gennemgang af teori og indførelse i turplanlægning og udstyrsbehov. Ugekursus i Norge fra 27. Februar til 8. Marts. Under forweekenden inddeles kursisterne i 4-5 mands sjak, som sammen planlægger dagsruterne i Norge. På fjeldet vil hvert sjak

følge deres planlagte rute sammen med en instruktør til den forudbestemte overnatningsplads, hvor også de andre sjak overnatter. Undervejs vil vi omsætte teori fra forweekenden til praksis i fjeldet. Alt, vi arbejder med, i teori vil således blive testet i praksis. Emner: • Fjeldsikkerhed • Lavine-fare og lavineredning • Ruteplanlægning • Vejrforhold • Overnatning (i telt og snehule) • Udstyr og oppakning • Proviant • Ski-teknik (herunder telemark) • Personligt grej og påklædning • Gruppedynamik og telthygge • Madlavning i frostgrader • Orientering og rutevalg

Vinterfjeldkursus 2015 Dato 23-25. januar. Kursus: uge 10 Sted Forweekend i Storkøbenhavn. Ugekursus i Norge. Kursusleder Daniel Berthelsen kontakt vinterfjeldkursus@fjeldgruppen.dk Pris 5.200 kr. (inkluderer forweekend, samt proviant, fællesudstyr og rejse til Norge.) Minimumsalder 18 år. Minimumskrav Du skal have deltaget i en skitur af mindst 1 uges varighed, være i rimelig god fysisk form og kunne bære rygsæk på mindst 20 kg. Tilmelding Senest den 9. Januar 2015 Deltagerantal 12-16 Kursusnummer 15700

Fjeldsamariterkursus 2015

Facts

Færdigheder

Kursus for turledere og samaritter, der skal med troppen, klanen eller kammeraterne på tur i fjeld og vildmark. Har du helt tjek på, hvordan man skal forberede sig på en tur i vildmarken? Eller hvad de tidlige symptomer er på kuldevæde chok? Flytning og pleje af tilskadekomne under vanskelige forhold? Uanset om du planlægger en kortere eller længere tur, har du brug for viden og konkrete førstehjælpsfærdigheder for at gøre turen sikker og sjov for alle. På Fjeldgruppens samariterkursus lærer du om de specielle udfordringer, du møder i en nødsituation på fjeldet, og hvordan du bedst håndterer dem, herunder skadestedsledelse og gruppedynamik. Undervisningen foregår som en blanding af teori og praktiske cases.

Emner: Kurset gennemgår problemstillinger ved førstehjælp i fjeldet og/eller i vildmark. Vi kan ikke uddanne dig til læge eller sygeplejerske på en weekend, men vi kan gøre dig i stand til at: • Varetage den sikkerhedsmæssige del af fjeldturens planlægning på betryggende vis. • Varetage uddannelse af fjeldturens øvrige deltagere mht. bl.a. forebyggelse af skader, tilkaldelse af hjælp og forebyggelse af kuldevæde-chok. • Vurdere, hvornår en situation kan klares af gruppen selv, og hvornår der er behov for mere kvalificeret hjælp udefra. • Afgøre hvad en samaritterkasse skal indeholde, og hvordan man får den sammensat.

60 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

Fjeldsamariterkursus 2015 Dato 13-15 marts (starter fredag aften) 2015 Sted Skærbæk (nær Fredericia) Kursusleder Anne Lif Lund Jacobsen, 81711410 fjeldsamariterkursus@fjeldgruppen.dk Pris 750 kr. Minimumsalder 18 år. Minimumskrav Idet undervisningen bygger videre på dine almindelige førstehjælpsfærdigheder er det en forudsætning for at deltage, at du har gennemført Røde Kors’ 12-timers førstehjælpskursus (eller tilsvarende) inden for de sidste 3 år. Overnatning I telt udendørs. Tilmelding Senest 13. Februar 2015 Deltagerantal 30 Kursusnummer 15701


Intro

testet dit og andres udstyr, få afprøvet konditionen og få de første erfaringer til fremtidige eventyr i vildmarksterræn. Overnatningen sker selvfølgelig i telt. Emner: Turplanlægning • Fjeldsikkerhed • Rutevalg • Færdsel i fjeld og vildmark • Førstehjælp • Påklædning og udstyr • Orientering • Proviant/mad • ”Tur efter evne” • Ultralight Trekking

Fjeld- og vildmarkskursus 2015 Dato 2-6. April 2015 (Påsken) Kursusleder Ian Semey, tlf.: 53 64 90 11 kontakt fjeldvildmarkskursus@fjeldgruppen.dk Sted Söderåsen, Sverige Pris 1.450 kr. Minimumskrav: Du skal minimum være fyldt 15 år, samt kunne bruge kort og kompas, være i almindelig fysisk form og kunne bære rygsæk på mindst 15 kg Deltagerantal: 25 personer Kursusnummer 15702

Lederkurser

Kano- og Vildmarkskursus 2015 net klippeø eller ved bålet om aftenen, mens mørket langsomt sænker sig. Foreløbigt program: Torsdag aften kl. 18:00 i Lyngby til teori, der går forud for turen. Senere laver vi kæntringsøvelser i den lokale svømmehal. Fredag kører vi til et søområde

ved Olofström i Sverige, hvor vi padler ud i små sjak sammen eller sjakvis, der er tilknyttet min. 2 instruktører, der løbende vil gennemgå kursusindholdet frem til søndag formiddag, hvor vi igen evt. mødes med de andre sjak. Vi er tilbage igen søndag ca. kl. 16:00 i Lyngby.

Emner: • Padleteknik • Udstyr • Rutevalg og planlægning • Sikkerhed • Vildmarksteknik

Færdigheder

Kano- og Vildmarkskurset er et kursus for dig, der skal lede klanens/troppens næste kanotur eller give dine ledere en anderledes oplevelse. Kano- og Vildmarkskurset er også et hyggeligt kursus, hvor der vil være mange hyggelige timer i kanoen på vej mod næste lejrplads, under frokosten på en lille solbeskin-

Spark [16-23 år]

Et godt begynderkursus, hvis du ikke har været i fjeldet før. Kurset forbereder dig til at arrangere en fjeldtur med ligesindede og giver en teoretisk og praktisk erfaring med alt fra udstyr til fjeld-førstehjælp. Kurset varer sammenlagt 5 dage og inkluderer en 3,5 dages vandretur på Söder-åsen i Sverige. Kurset starter direkte med vandretur på Söderåsen i Sverige, der planlægges af de enkelte sjak. På vandreturen er der løbende instruktion i forskellige færdigheder, såsom turplanlægning, orientering og førstehjælp. Der er også mulighed for at få

PLan [12-16 år]

Fjeld- og vildmarkskursus 2015

Kano- og Vildmarkskursus 2015

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 61

Facts

Dato 30.april-3. maj (Store Bededagsferien) 2015 Sted Lyngby + Bolmen (Sverige) Kursusleder Simon Wochner kontakt kanovildmarkskursus@Fjeldgruppen.dk Pris 1.700 kr. Minimumsalder 15 år Minimumskrav Du skal kunne svømme 200 meter Tilmelding: 7. April 2015 Deltagerantal max. 20 deltager (kurset bliver gennemført ved min. 12 deltagere.) Kursusnummer 15703


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser

ISKOLDE FACTS

Og alle medlemmerne har samlet sig i ca.

Udvikling, ansvar, fællesskab. Bløde værdier er der nok af i Det Danske Spejderkorps, så her får du lige et par iskolde tal, der viser kurser, uddannelse og korpset fra en lidt anden og hårdere side. Foto: iStockPhoto

415

grupper.

Der er virkeligt mange, der gerne vil være med: Lige nu er der

27.681

medlemmer i korpset.

Færdigheder

De mange grupper er samlet i

Der er

3.244

tropsspejdere. Langt over hver tredje af dem tager på PLan.

1231

Facts

deltog sidste år. Det var rekordmange.

62 uddannelsesmagasinet • efterår 2014

35

divisioner.


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser

Sidste år var i alt

5.101

med De unge er vilde er r De er. spejd

spejdere af sted på kursus.

17.801

23 år. spejdere under

67

kurser.

Færdigheder

Og de fordelte sig på

Og resten er voksne. Helt præcist er der

9.5i5ko2 rpset.

Facts

af dem

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 63


GUIDE:

Sådan tilmelder du dig drømmekurset Det har aldrig været nemmere at tilmelde sig et af Det Danske Spejderkorps’ gode kurser. Tilmelding foregår via medlemssystemet Blåt Medlem. For at logge ind på Blåt Medlem, skal du bruge dit medlemsnummer og kode.

Når du er logget på Blåt Medlem, tilmelder du dig ved at trykke på: • “Min side” i øverste venstre hjørne • Her vælger du “kursusoversigt” • Tryk på det kursus, du ønsker at deltage på • Vælg “klik her for at tilmelde dig”

Har du ikke din kode til Blåt Medlem? Så kontakt din gruppeleder eller Korpskontoret.

64 uddannelsesmagasinet • efterår 2014


Sådan gør de: Signe, 17 år. Vil gerne på SPARK 1

Magnus, 13 år. Vil gerne på PLan1. Magnus’ leder har sagt, hun gerne vil hjælpe med troppens tilmeldinger. 1. M  agnus finder først de tre PLan1-kurser, han helst vil på. 2. Så udfylder Magnus tilmeldings-tjeklisten på side 27, og skriver sine tre drømmekurser på i prioriteret rækkefølge. Magnus er laktoseintolerant og skriver derfor det på under punktet ”Særlige forhold”. 3. Magnus afleverer tjeklisten til sin leder, der tilmelder Magnus gennem Blåt Medlem. 4. I starten af uge 38 kan Magnus’ leder på Blåt Medlem se, hvilket kursus Magnus skal på. 5. Magnus glæder sig til at komme af sted!

1. Signe tænder sin laptop og går ind på Blåt Medlem (blaatmedlem.dk). 2. Signe kan ikke finde sin kode til Blåt Medlem. Hun ringer derfor til sin gruppeleder Marie. 3. Marie sender koden på en sms. 4. Signe kan nu logge på Blåt Medlem. 5. Inde i kursusoversigten finder Signe ”SPARK 2014” og klikker videre. 6. Signe udfylder tilmeldingsskemaet. 7. Et par dage efter tjekker gruppens kasserer ind på Blåt Medlem og godkender betalingen af Signes SPARKkursus. 8. Signe er nu tilmeldt og går allerede i gang med at pakke…

Rikke, 28 år. Vil gerne med på Fjeld- og Vildmarkskursus:

Christian, 32 år. Vil gerne på Uddannelsesmarked

1. Rikke tjekker først sin kalender for at se, om påsken næste år er fri. 2. Det er den, og Rikke logger på blaatmedlem.dk og tilmelder dig kurset. 3. Rikke drøner til Sverige sammen med alle de andre deltagere og har det super fedt!

1. C  hristian skimmer hurtigt oversigten over modulerne i MOVE. 2. Efter at have fundet nogle interessante moduler, læser Christian mere om dem på dds.dk/uddannelsesmarked. 3. Christian logger på blaatmedlem.dk. 4. Her tilmelder Christian sig markedet og markerer de moduler, han gerne vil deltage på og hvornår. 5. Christian kan ændre på sine modulvalg løbende på Blåt Medlem. Men han er godt tilfreds og glæder sig bare til uddannelsesmarkedet.

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 65


Foto: Margrethe Grønvold Friis

66 uddannelsesmagasinet • efterår 2014


OVERBLIK:

Kurser for enhver Kategori

Navn

Dato

Sted

Plan 0 Explorado Uge 42 Rosenholt Spejdercenter Itchi Uge 42 Thurøbund Spejdercenter Plan Robinson Uge 42 Gurredam Spejdercenter Plan pi! Uge 42 Gillastugan, Sverige Plan 1 Plan T Uge 42 Stevninghus Spejdercenter SkråPlan Uge 42 Røddinglund Center SøPlan 1 Uge 42 Østjylland Mystifik Uge 42 Skovbrynet Assenbæk Uge 42 Assenbækcenteret Platypus Uge 42 Farmen Plan 2 PLanTastisk Uge 42 Toggerbo Spejdercenter Plex Uge 42 Hjartbro Spejdercenter Panik Uge 42 Fanø Lodskovvad Uge 42 Lodskovvad SøPlan 2 Uge 42 Sundby Havn PLan Colleruphus Uge 42 Colleruphus Spejdercenter Plan 3 Hylkedam Uge 42 Hylkedam Ryekol Uge 42 Ryekol Plan Holmen Uge 42 Holmen, København 3000 Uge 42 Paradislejren Plan T Uge 42 Stevninghus Spejdercenter Spark Spark Start Uge 42 Avnstrup Spark 1 Uge 42 Næsbycenteret Spark 2 Uge 42 Egemose centeret Lederkurser Ledelseskursus 1 3. - 5. oktober 2014 Stevninghus Juniorlederkursus 24. - 26. oktober 2014 Hylkedam Mikrolederkursus 7. - 9. november 2014 Hylkedam Minilederkursus 3. - 5. oktober 2014 Brejning Efterskole Gruppelederkursus 7. - 9. november 2014 Middelfart på Fyn Tværkorpsligt kursus i konflikthåndtering 7. - 9. november 2014 Skovbrynet Uddannelsesmarked 20. - 21. september 2014 Ryekol Gilwell 28. marts - 4. april 2015 Hylkedam Kursus for Gilwellspejdere 1. - 3. marts 2015 Ryekol Fædighed Blåt Medlem begynderkursus 4. oktober 2014 Brejning Efterskole Blåt Medlem erfaringskursus 24. oktober 2014 Spejdercenter Holmen Rankursus 19. - 21. juni 2015 Formentligt i farvandet v. Fyn Ran – Søulkkursus 17. - 19. april 2015 Svanemøllen Fjeldkurser Vildmarksweekend 12. - 14. september 2014 Århus Kano Kæntrings- og Sikkerhedskursus 20. - 21. september 2014 Kulsø Spejdercenter Vinterfjeldkursus I + II 23. - 25. januar 2015 samt uge 10 2015 Storkøbenhavn og Norge Fjeldsamariterkursus 13. - 15. marts 2015 Skærbæk Fjeld- og vildmarkskursus 2. - 6. april 2015 Söderåsen, Sverige Kano- og vildmarkskursus 30. april - 3. maj 2015 Lyngby og Sverige

Kursusnr. 14620 14621 14622 14623 14630 14631 14632 14633 14634 14635 14640 14641 14642 14643 14644 14645 14650 14651 14652 14653 14654 14660 14661 14662 14158 14159 14160 14161 14162 14163 14460 15330 15331 14053 14054 15850 15851 14702 14707 15700 15701 15702 15703

efterår 2014 • uddannelsesmagasinet 67


Move 2014  

Alt om uddannelse i Det Danske Spejderkorps. PLan | SPARK | Ledelse I Uddannelsesmarked | Færdigheder | Fjeld- og klatrekurser | Facts

Move 2014  

Alt om uddannelse i Det Danske Spejderkorps. PLan | SPARK | Ledelse I Uddannelsesmarked | Færdigheder | Fjeld- og klatrekurser | Facts