Page 1

2019 ALT OM UDDANNELSE I DET DANSKE SPEJDERKORPS

43 kurser for spejdere, seniorer og ledere

MASSER AF KURSER TIL KLANSPEJDEREN OG LEDEREN

Klan- & Lederevent Tag med på årets mest lærerige weekend!

Tropsspejder eller senior? 19 vilde kurser til #PLan19 og #PLUS19

Fintun dine friluftsevner 9 kurser på ski, i kano, ved bålet og meget mere

Bliv sej til at lede børn, unge og voksne Kæmpe udbud af lederkurser for nye og erfarne ledere

U N G D O M S K U R S E R | L E D E R K U R S E R | F O K U S K U R S E R | U D DA N N E L S E S M A R K E D


INTRO

FOTO: JENS THYBO


INTRO

Find alle kurser, løb m.m. på dds.dk/arrangementer

Indhold 04 Intro – kursustyper 06 Ungdomskurser – PLan 10 PLan-start 14 PLan 1 18 PLan 2 22 PLan 3 28 Ungdomskurser – PLUS 32 Lederkurser 42 Fokuskurser 50 Klan- & Lederevent 2019 (Uddannelsesmarked) 54 Guide: Sådan finder du drømmekurset 55 Løbsoversigt

MOVE EFTERÅR 2019 Udvikling og uddannelse

Redaktion

Layout

Peter Tranevig Ansvarshavende redaktør

OTW A/S

Peter Maul Assisterende redaktør og korrektur

Jens Thybo

Forsidefoto

Udgives af Det Danske Spejderkorps MOVE • EFTERÅR 2019 3


ENKELT OVERBLIK

OVERBLIKSBOKS

I MOVE finder du en uddannelsesstruktur, der gør det nemt for dig at navigere mellem de mange tilbud, Det Danske Spejderkorps udbyder hvert år. Alle kurser er inddelt i overordnede grupper, der er bestemt ud fra kursernes indhold og formål.

Ud for hvert kursus finder du en overbliksboks. Boksen indeholder en række ikoner, så du hurtigt og nemt kan se, hvornår et kursus begynder, i hvilken region det foregår, samt en evt. minimumsalder for kurset. Husk, at du altid kan finde de fulde kursusbeskrivelser samt tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer.

Region

I DENNE UDGAVE AF MOVE FINDER DU UNGDOMSKURSER - Udfordrende og udviklende kurser for børn og unge

LEDERKURSER - Kurser med masser af ledelse og læring

17

18

APR

min. år

Startdato

Alder

FOKUSKURSER - Kurser med fokus på friluftsliv og færdigheder

UDDANNELSESMARKED/KLAN- & LEDEREVENT - Weekender med masser af mini-kurser og inspiration.

Husk, at du finder alt om hvert enkelt kursus samt ­tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer

UNGDOMSKURSER

LEDERKURSER

FOKUSKURSER

UDDANNELSESMARKED

Ungdomskurserne er for alle de seje unge spejdere i Det Danske Spejderkorps, der gerne vil have store oplevelser, der både udfordrer, udvikler og giver nye venner. Det er bl.a. her, du finder de sagnomspundne PUF-, PLan- og PLUS-kurser.

Lederkurser er kurser for alle ledere i Det Danske Spejderkorps. Lige meget om du er ny mikroeller minileder eller har mere erfaring, får du her redskaber, der kan gøre dit eget – men især andres spejderliv – endnu federe.

På fokuskurser er livet i det fri og konkrete færdigheder i fokus. Det handler om at begå sig i naturen og om at forbedre sine færdigheder inden for bestemte områder. Lige meget om du vil lære at tage på fjeldet eller få styr på næste kanotur, er der et oplagt fokuskursus til dig.

Uddannelsesmarkeder er kæmpe arrangementer med ”blandselv”-uddannelse, som samler flere hundrede senior­spejdere og ­ledere fra hele landet. Efterårets arrangement er Klan- & Lederevent, der har spændende kurser for både erfarne som spritnye ledere og seniorspejdere. Som kursist sammensætter du selv dit kursus, så du får lige det, du har brug for og lyst til.

Find ungdomskurserne på side 6-31

Find lederkurserne på side 32-41

Find fokuskurserne på side 42-49

Find uddannelsesmarked på side 50-53

Tjek, hvordan du tilmelder dig hvert kursus på dds.dk/tilmelding EFTERÅR 2019 • MOVE 5

INTRO

At udvikle sig er en grundlæggende del af spejderlivet. Af samme grund spiller de mange kurser og uddannelser i Det Danske Spejderkorps en stor rolle. Her møder du nye ansigter, får nye indsigter og nye indtryk, der udvikler.


6 MOVE • EFTERÅR 2019

UNGDOMSKURSER LEDERKURSER UNGDOMSKURSER


UNGDOMSKURSER

Ungdomskurser PLan Udfordrende og udviklende kurser for børn og unge

PLan-Start 12-13 år Lan Mystifik P PLan Parat På højt PLan NødPLan

PLan 1 13-14 år Lan Colleruphus P PLan Holmen PLan Pi PLan Plask PLan Røddinglund

PLan 2 14-15 år

FOTO: KRISTINA HAVBO KONGSGAARD

 Lan Hylkedam P PLan Platypus PLan Ryekol PLan T Ocean PLan

PLan 3 15-16 år Lan Lyx P PLan Plex PLan Robinson

EFTERÅR 2019 • MOVE 7


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER PLAN INTRO

HVAD ER PLAN? PLan er kurser for tropsspejdere i Det Danske Spejderkorps. Du skal afsted på PLan, lige meget om du er en supermotiveret spejder, der bare ikke kan få nok, eller du faktisk er ved at gå lidt kold i det der spejder, men gerne vil give det en chance til. FOTO: MORTEN HATTING VOLTELEN

Uanset hvad, så er det garanteret, at du får sådan cirka verdens fedeste oplevelse ved at tage på PLan! PLan varer fra seks til syv dage, og selvfølgelig skal du deltage på hele kurset. Du og dine nye venner bliver tætte i løbet af et øjeblik, når du skal sove ude og lave mad sammen med dem. Det rykker for vildt, og hvis du vil, så kan du få de bedste venner og nye tricks til spejderlivet. Kurserne arrangeres af nogle dygtige spejdere, der lægger en masse krudt, energi, gejst og tid i at lave det mest fantastiske kursus lige netop for og til dig!

Hvad får jeg ud af PLan? Du får en kæmpe oplevelse, som du vil snakke om og tænke tilbage på i mange år fremover. Du vil få nye venner, som du kommer rigtig tæt ind på – mange har faktisk fået venner for livet, fordi de var på PLan sammen i efterårsferien. Du får motivation og værktøjer til dit videre spejderliv, og du vil kunne se spejderbevægelsen i et bredere perspektiv. Du ved kun, hvad du går glip af, hvis du har været af sted – og når man først har været afsted, så finder man hurtigt ud af, at man nok også skal af sted næste år. Fakta • Alle PLan-teamene har ansøgt om at lave PLan for netop jer. • PLan-teamene står for planlægningen af den fedeste uge for lige netop dig.

• Alle teamene er derfor både godkendte, rigtig dygtige og supermotiverede! • Udvalget for Ungdomskurser er ansvarlige for kurserne

for spejdere mellem 11 og 23 år. • Udvalget for Ung­ domskurser kan kontaktes pr. mail på uk@dds.dk

Hvilket PLan skal du på? TJEK PLan er også stort på Insta. Husk at smide #PLan19 og #spejder på alle de gyldne øjeblikke.

8 MOVE • EFTERÅR 2019

PLan-start

PLan 1

PLan-start er for dig, der er eller fylder 12-13 år i 2019 og lige er rykket op i troppen. Der er fokus på færdigheder, det gode patruljesamarbejde og friluftsliv i en sjov fantasiramme. Alt det kommer du til at opleve sammen med din patrulje af nye spejderkammerater. PLan-startkurserne er en dag kortere end de andre PLan-kurser, men mindst lige så sjove!

PLan 1 er for spejdere, der er eller fylder 13-14 år i 2019. Her er der knald på oplevelserne og sammenholdet, og sammen med din spritnye patrulje lærer du praktiske færdigheder, og I får gode fif til at planlægge et spejdermøde. Kurserne foregår selvfølgelig i fede omgivelser, hvor friluftslivet kommer godt ind under huden og giver røde kinder.

PLan 2

PLan 3

Er du, eller fylder du 14-15 år i 2019, og er du mega-klar til at tage på PLan, så er PLan 2 også klar til dig! PLan 2 er friluftskurser, men der er også fokus på de helt store oplevelser. Du vil flytte dig og skabe stærke venskaber med din patrulje og resten af holdet. Kurset sætter også fokus på værdier, og du vil lære at finde dine egne værdier og turde følge dem. Du vil også få en masse ideer og redskaber til at planlægge, udføre og evaluere et patruljemøde /-forløb. Du behøver ikke at have været på PLan før, for at tage på PLan 2 – bare du har lyst til en stor oplevelse og nye venner.

PLan 3 er for dig, der har taget hul på det sidste år i troppen og er eller fylder 15-16 år i 2019. PLan 3 bygger videre på de andre PLan-kurser, men du behøver ikke at have været på PLan før, så længe du har lidt erfaring med spejderlivet og har lyst til at lære mere. På PLan 3 er der fokus på samfundet, spejderværdierne og ledelse. Og så får du redskaber til at planlægge, instruere og lede et patruljemøde/-forløb. Der er en stor grad af medbestemmelse og ansvar på kurset.


Over 1.100 tropsspejdere dropper sommerhus­turen med familien og fødselsdagen hos mormor og tager på PLan-kursus – ligesom dig, ikke? Dit første PLan-kursus er noget særligt. Det er noget særligt, fordi det er her, dit spejderliv rigtigt kan tage fart. Her får du lige et crashkursus i PLan: PLan – WTF?! PLan er navnet på kurser til tropsspejdere i Det Danske Spejderkorps. PL står for: Patruljeleder. Der bliver afholdt mange forskellige kurser med meget forskellige temaer. I kursusannoncerne kan du læse mere om de forskellige kurser og finde lige netop det, du synes er spændende. Du kan også finde et Danmarkskort med alle kurserne på dds.dk/artikel/plan-12-16-ar.

Er det ligesom skole – bare i en ferie? Nej! Og lidt, ja. Du bliver vildt klog og dygtig, men uden at få en flad bagdel. På PLan lærer du ved at gøre – learning by doing kalder vi spejdere det. Det tager rigtig fart, fordi både du og dine mange nye spejdervenner er klar på at blive endnu sejere spejdere og mennesker. Gennem hele ugen sover du i telt sammen med din patrulje, og måske bliver der også tid til at lave mad over bål.

Må jeg komme med? Ja, da. Hvis din mor og din leder kan undvære dig hele efterårs­ ferien, så skal du med. PLan-kurserne er for alle tropsspejdere, så du behøver ikke at være patruljeleder for at tage af sted. Så smid en tilmelding afsted!

Hvordan vælger jeg? Der er SÅÅÅ mange fede kurser, så det kan godt være svært. Find ud af hvad, der interesserer dig, hvad du gerne vil blive bedre til, og om din alder passer til kursustypen. Der er helt sikkert et kursus, som tilbyder det! Er du i tvivl, så tag MOVE med ned i spejderhytten eller smut ind på dds.dk/arrangementer og spørg dine kammerater eller din leder, i hvilken retning dit spejderliv skal drøne afsted. Husk, at alle kurserne er megafede, så du vil få de vildeste oplevelser, uanset hvilket kursus du lander på.

Hvad er pointen? Formålet med PLan-kurserne er, at du skal få en stor oplevelse. ­Samtidig kommer du til at lære noget om ledelse, friluftsliv, færdigheder, grænser, samarbejde, venskaber og mega meget mere, som du kan bruge hjemme i gruppen. PLan er en koncentreret udgave af dit spejderliv – alt det fede pakket ind i én uge.

Hvem betaler? Mange grupper betaler deltagerprisen for deres spejdere, og ofte giver kommunerne også et tilskud – PLan er jo en lederuddannelse. Nogle spejdere betaler selv. Hvis du er en af dem, så kan du søge tilskud ved forskellige foreninger f.eks. Lions Club (psst… prøv Google).

FOTO: MORTEN BJERRUM LARSEN

EFTERÅR 2019 • MOVE 9

PLAN INTRO

Hvornår skal dit spejderliv tage fart? Det skal det da i efterårsferien!


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER PLAN-START

PLan-start

PLAN-START – PLAN MYSTIFIK

Detektiver, Mystik og Gulerødder Mystiske hændelser hersker i East Bryneton. Er du klar til at hjælpe detektiverne med at løse gåderne? Blå blink fra detektivernes politibil lyser den mørke del af byen op. Endnu en mystisk hændelse har fundet sted i den lille landsby, East Bryneton. Detektiv George klør sig på hagen, mens hans partner, detektiv George, sætter afspærringsstrimmel op. Imens, en gade længere henne, forbereder landsbyen den traditionsrige Gulerodskonkurrence. Efter at have færdiggjort dagens sidste opgave, vender detektiverne snuden tilbage mod politistationen. I landsbyen har de to detektiver travlt, for mellem de grønne ligusterhække og te-stel i porcelæn dominerer mystikken. På PLan Mystifik får du muligheden for at leve dig ind i et fiktivt univers fyldt med mystik, sjov og læring. I løbet af ugen bliver du, sammen med en masse andre spejdere, udfordret på dine spejderkompetencer og indlevelsesevner. Du bliver introduceret til forløbstanken, nye færdigheder og patruljesamarbejdet og får samtidig mulighed for at prøve det af i praksis. Vær klar på at møde dine nye bedste venner, og forvent en efterårsferie pakket med oplevelser for livet. Tag på PLan Mystifik, og vær beredt – for intet er, hvad det ser ud til.

PLan-start er for dig, der er eller fylder 12-13 år i 2019 og måske lige er rykket op i troppen. Der er fokus på færdigheder, det gode patruljesamarbejde og friluftsliv i en sjov fantasiramme. Alt det kommer du til at opleve sammen med din patrulje af nye spejderkammerater. PLan-start kurserne er en dag kortere end de andre PLan-kurser, men mindst lige så sjove!

10 MOVE • EFTERÅR 2019

13

12

OKT

min. år

Kursussted: Skovbrynet, Aarup, Vestfyn Dato: 13.-18. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Gelsted Station. Tidspunkt følger i deltagerbrev. Kursusledere: Andreas Engberg og Frederikke Kunø Tarp, ksl@mystifik.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.845 kr. Kursusnummer: 19500

facebook.com/mystifik www

mystifik.dk  

@mystifik


PLAN-START

PLAN-START – PLAN PARAT!

Fra vugge til krukke Er du Parat?! – til at blive født på ny, vokse op og blive gammel? Tiden flyver af sted, når man har det sjovt… Og på Assenbæk vil du og 59 andre kursister svæve gennem et helt liv på kun en uge! Babymos og børnefødselsdag står på menuen, før du når til teenage-årene. Ungdomsoprør, karriereræs og familieliv skal udleves, inden du kan trække dig tilbage og nyde din pension. Her bliver det tid til at finde strikketøjet, stokken og bingopladerne frem. Til slut må træskoene stilles – hvor skal det hele ende? Livet er en læringsrejse. Tag med på PLan Parat!, hvis du er frisk på: • Patruljesamarbejde • At dyste og være på løb • Madlavning over bål • Hygge med nye spejderkammerater • At udfordre dine grænser • Gak og løjer Pak din rygsæk med godt humør, stort mod og spejderfærdigheder. Vi er 20 parate spejderledere, der glæder sig til at tage imod dig. Vi ses på Assenbæk!

13

12

OKT

min. år

Kursussted: Assenbæk Spejdercenter, Sydvestjylland Dato: 13.-18. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Tistrup st. kl. 12.30 Kursusledere: Line Harkjær og Clement Holm Hempel, clement.hempel@gmail.com, 2333 0073 Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.845 kr. Kursusnummer: 19500

FOTO: MORTEN HATTING VOLTELEN

Fem gode argumenter, som vil overbevise din tropsleder (og dig (og din mor) ALLE om, at PLan er det eneste rigtige at lave i efterårsferien Jeg skal på PLan i efterårsferien, fordi... … de venner, som man får på PLan, er for vilde. … mine spejderskills bliver toptunet. … aktiviteterne er så fede – på en skala fra ”slap af, det er kedeligt” til ”det fedeste jeg ved” er de ”det fedeste jeg ved”. … jeg bliver endnu sejere til at være mig og til at være spejder. …a nsvar både er noget man får, og noget man tager – og nu vil jeg tage ansvaret for mit eget spejderliv.

Så jeg vil tage på PLan! Lyder det ikke som en god plan? Tag med for faen!

facebook.com/Plan-Parat-289423145004015/

EFTERÅR 2019 • MOVE 11


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER PLAN-START

ILLUSTRATION: GETTY

PLAN-START – PÅ HØJT PLAN

PLAN-START – NØDPLAN

Oplev magien! Hekse & troldmænd søges

Medvirkende søges til NødTV!

Har du nogensinde brygget en forvandlingseliksir? Kan du tæmme en bjergtrold? Så har du chancen nu! Kære spejder, vi har den fornøjelse at informere dig om muligheden for at blive optaget på Baradwys Skole for Hekse­kunster og Troldmandsskab. Dette er ikke bare en hvilken som helst skole – det er en skole for spejdere med magiske kræfter. Her vil du modtage mere end bare undervisning i flere magiske fag, for skolen gemmer på mange dragende hemmeligheder...

Vi har brug for din hjælp til at afprøve og vurdere de bedste TV-programmer på NødTV. Har du altid ønsket at vinde ’Den Store Bagedyst’, prøve kræfter med ’Robinson-ekspeditionen’ eller blære dig med dine talenter i Danmarks næste store talentshow? Så er NødTV-kanalen for dig. Vi søger friske og veloplagte deltagere til at hjælpe os med at skabe Danmarks nyeste TV-kanal, fri for genudsendelser og rulletekster!

I løbet af skoleugen vil du og alle dine nye spejdervenner bl.a. opleve: •S amarbejde og patruljeledelse •M agisk konstruktion med rafter •K lassisk spejderarbejde med et fortryllende twist •A t skabe og have indfyldelse på skolens rammer

Som medvirkende hos NødTV, får du muligheden for at: • Arbejde sammen med en patrulje af fem andre spejdere • Lære om samarbejde og patruljeliv • Udvikle praktiske færdigheder, såsom madlavning og lejretablering • Tage ansvar og få medbestemmelse i patruljen • Deltage i en eksklusiv VIP-fest

Hvis du har lyst til en uge i det fri sammen med 71 andre spejdere, hvor du vil udvikle dig personligt, så grib rygsækken og hop på Baradwys-ekspressen. Vi sørger for, at du kommer hjem med rygsækken fuld af magiske spejderoplevelser.

Er du den deltager, vi står og mangler til at lave Danmarks bedste TV-kanal? Så pak din rygsæk med godt humør, gåpåmod og spejderfærdigheder, og zap ind på kanalen i efterårsferien.

Vi ses På Højt Plan. Hilsen Professor A. Efficaqs

Vi ses på NødPLan!

Forstander for Baradwys Skole for Heksekunster og Troldmandsskab

13

12

OKT

min. år

 ursussted: Paradishytten, Silkeborg, Midtjylland K Dato: 13.-18. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Skanderborg St. Tidspunkt følger i deltagerbrevet. Kursusledere: Mathias Høgsgaard og Philip Eickmayer Hansen, ksl@paahoejtplan.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.845 kr. Kursusnummer: 19500

13

12

OKT

min. år

Kursussted: Gurredam, Helsingør Dato: 13.-18. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Info følger i deltagerbrev. Kursusledere: Ida Sofie Wengler og Ea Bloksgaard, kontaktnoedplan@gmail.com, 50 49 57 17 Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.845 kr. Kursusnummer: 19500

facebook.com/paahoejtplan www

Påhøjtplan.dk

12 MOVE • EFTERÅR 2019

facebook.com/NoedPLan


FOTO: JENS THYBO


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER PLAN 1

PLan 1

PLAN 1 – PLAN COLLERUPHUS

Skurkene hærger i Andeby! Vi har brug for din hjælp til at redde Andeby fra de skumle skurkes planer! Kære spejdere, vi har brug for jeres hjælp! Vi, Rip, Rap og Rup, står nu overfor vores hidtil største prøvelse! De værste af de værste skurke er and-sluppet Andeby Stats­fængsel – Quacktanamo Bay, og er allerede begyndt at lave ballade! Indtil videre har de hældt citroner i alt mælken, så den er blevet sur, stjålet småkager fra Kylle, Pylle og Rylle, og klippet strømmen til Georg Gearløs’ værksted. Men værst af alt har de kidnappet Onkel Anders! Vi stakkels Grønspætter ved simpelthen ikke, hvad vi skal stille op, og derfor har vi brug for, at I kommer og hjælper os, inden det går helt og and-deles galt! Det vil kræve, at I gerne vil: • Lære at samarbejde bedre end Bjørnebanden • Blive bedre udrustet end Stålanden • Lære at lede typer – fra Sorteper til Bedstemor And • Blive rigere på oplevelser end Onkel Joachim • Få vildere idéer end Georg Gearløs – og føre dem ud i livet! Så hvis du tør vove fjerene og er klar på, at vi tager på et fuglstændig v-and-vittigt eventyr, så tag med os, når vi forvandler Colleruphus til Andeby! Du vil møde både Sorte Slyngel, Andersine, Hexia De Trick, Max Motor og Läderlappen! Nu skal vi på eventyr – UH UUH! Hilsen Rip, Rap & Rup

PLan 1 er for spejdere, der er eller fylder 13-14 år i 2019. Her er der knald på oplevelserne og sammenholdet, og sammen med din spritnye patrulje lærer du praktiske færdigheder, og I får gode fif til at planlægge et spejdermøde. Kurserne foregår selvfølgelig i fede omgivelser, hvor friluftslivet kommer godt ind under huden og giver røde kinder.

14 MOVE • EFTERÅR 2019

13

13

OKT

min. år

Kursussted: Colleruphus, Nordsjælland Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Holte Station kl. 13.00 Kursusledere: Martin Wagner og Kristian Folmer Madsen, ksl@plan-colleruphus.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.955 kr. Kursusnummer: 19500

facebook.com/colleruphus www

plan-colleruphus.dk  

@plan_colleruphus


PLAN 1

PLAN 1 – PLAN HOLMEN

Vil du med på opdagelse i byen? Er du en insta-haj med trang til urbane eventyr, og vil du være verdensmester i Rejseplanen? Så brug uge 42 sammen med os. Gul patrulje løber langs Københavns kanaler, Grøn løser koder foran Operaen, mens Orange og Pink er i tæt konkurrence om at nå først frem til Tivoli. På PLan Holmen bygger vi bro mellem det traditionelle spejderarbejde, og hvad den moderne storby kan byde på. Du kommer til at lære, hvordan du bedst muligt samarbejder med din patrulje, søsterpatrulje og hele kurset, når vi skruer op for en uge med fuld fart. Lav mad i byens travlhed, oplev ild i nye former, og navigér som en ægte storbyrotte, når du med tørklædet om halsen og smartphonen i hånden ser København fra en helt ny vinkel. Du kommer til at udvikle egne idéer, få redskaber til, hvordan du får sat skub i patruljen derhjemme, samt mulighed for at træffe dine egne valg. Vi tilbyder oplevelser, som du aldrig vil glemme og erfaringer, du altid vil huske.

PLAN 1 – PLAN PI

Er du 3,14 gange mere snedig end dine venner? Så har vi brug for dig! Gør dig klar til en forbryderjagt og et mysterium, som du aldrig har oplevet det før. Er du klar til det vildeste mysterium? Det er vi – og vi har brug for dig! Vores ven Gorm er blevet bestjålet. Han har indsamlet spor, og sporene har ledt ham ud til en lille by i ødemarken. Sporene er sluppet op, men mysterierne hober sig op. Hvem er tyvene? Hvorfor er de taget hertil? Hvad er der egentlig med denne her by? Og hvad er det for nogle beboere, som er her? Mysteriet er for dig, der: • Er vild med at møde nye mennesker • Er klar på de fedeste udfordringer, du ikke møder i skolen • Er nysgerrig og vil have en masse inspiration til dit spejderarbejde derhjemme Tjek de seneste spor i Gorms jagt efter tyvene på Instagram @planpi. Vi glæder os til din hjælp og din inspiration! Kærlig hilsen Plan Pi – 3,14 gange mere mystisk

Så er du træt af rafter, lange gåture i skoven og krydspejlinger, og vil du hellere opleve byens mysterier? Så er PLan Holmen noget for DIG!

13

13

OKT

min. år

Kursussted: Spejdercenter Holmen, Hovedstaden Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Københavns Hovedbanegård kl. 12:00 Kursusledere: Laura Stæhr Tranevig og Anne Heering Fredskild, kursusleder@planholmen.dk, 4222 8430 Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.955 kr. Kursusnummer: 19500

13

13

OKT

min. år

Kursussted: Gillastugan, Sydsverige Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Følger i deltagerbrevet. Kursusledere: Christian Lønstrup Nygaard og Daniel Falster Windelin, KSL@planpi.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.955 kr. Kursusnummer: 19500

facebook.com/planholmen www

planholmen.dk  

facebook.com/planpi

@planholmen

www

planpi.dk  

@planpi

EFTERÅR 2019 • MOVE 15


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER PLAN 1

PLAN 1 - PLASK

PLAN 1 – PLAN RØDDINGLUND

Det store PLASK

Tag på PLAN hele året!

Søen kalder, lytter du?

I år bliver uge 42 både BRANDVARM og ISKOLD: Årets sejeste PLan 1 er ÅrsPLan!

Kan du også høre bølgerne kalde og de danske fjorde lokke? Har du lyst til at prøve kræfter med havet? Vil du prøve en anden form for friluftsliv end skoven og stifte bekendtskab med sejladsens verden? Så tag med os på det vådeste, sejeste PLan-kursus til vands i det sydfynske øhav. Vi tilbyder et PLan-kursus, hvor vi med udgangspunkt i havet og båden arbejder med patruljeledelse og spejderarbejdet. Fra vores hjemhavn, Thurøbund, stævner vi ud og sætter kurs mod eventyr og gode oplevelser. På PLASK kommer du til at stifte bekendtskab med alt fra jollesejlads, over den klassiske spejderbåd, Svendborgjollen, til storskibssejlads. Alt krydret med godt sømandskab og direkte erfaring med at lede besætningen på et skib. PLASK er for den erfarne søspejder såvel som spejderen, der aldrig har sat foden på et skib – alt det kræver, er lysten til at stævne ud med os på bølgen blå.

Synes du også, der er frygteligt længe til både julegaver og sommerferie? Så skal du på ÅrsPLan! Vi samler alt det fedeste fra årets 12 måneder på syv lærerige dage spækket med action. ÅrsPLan med teamet bag SKRÅPLAN danner rammen for årets vildeste PLan 1-program med julehygge, påskeæg og fart over feltet hele ugen! Vi holder til på Røddinglund, hvor der er højt til himlen, og hvor man altid kan få en bæverkrammer. Sammen med din patrulje og dine nye spejdervenner kommer du til at grine dig igennem et PLankursus, der er fuld af gak og løjer og gør dig til en endnu sejere tropsspejder. Vil du være med til at tyvstarte, når vi i uge 42 skal opleve alt det bedste fra januar til december? Så hold på vinterhue og solbriller og skynd dig at tilmelde dig ÅrsPLan! Vi glæder os til at byde Danmarks sejeste PLan 1-kursister velkommen på årets på samme tid hotteste og mest cool kursus!

13

13

13

13

OKT

min. år

OKT

min. år

Kursussted: Thurøbund, Sydfyn Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Info følger i deltagerbrev. Kursusledere: Anna Thomsen, annamthomsen@gmail.com Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.955 kr. Kursusnummer: 19500

facebook.com/groups/2240324932858719/

16 MOVE • EFTERÅR 2019

Kursussted: Røddinglundcenteret, Vestjylland Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Vildbjerg station. Tidspunkt følger i deltagerbrev. Kursusledere: Troels Nørgaard Fonager og Nikolaj Bent Dons Demsig, ksl.roeddinglund@gmail.com, tlf. 3022 8744 eller 2511 1354 Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.955 kr. Kursusnummer: 19500 facebook.com/skraaplan


Pakkeliste til PLan Kursus? Hvad skal man pakke til det? OMG skal jeg så slæbe min gamle skodcomputer med, så jeg kan tage noter – det gør mine forældre, hvis de skal på kursus.

Her er et par gode råd til ting, der skal i tasken:

Svaret er NEJ – selvfølgelig behøver du ikke din computer, der bliver slet ikke tid til at finde den frem eller tage noter, når ugen først er i gang!

1. Pak i en rygsæk, som du kan gå med. På nogle kurser skal du selv gå med dine ting fra stationen og hen til kursusstedet, og du bliver hurtigt træt af at slæbe din sovepose i den ene hånd og gummistøvlerne i den anden. Ned i rygsækken med det hele. Bliver rygsækken for tung, har du taget for meget med.

Det vigtigste, når du tager på PLan, er at tage af sted med nysgerrighed og åbenhed for alt det nye, som skal ske i løbet af ugen. Vær nysgerrig på alt det nye, I lærer, og ja, du må også gerne være nysgerrig på hende den lækre spejder i naboteltet. Teamet har fundet på et sindssygt fedt program, så vær åben overfor at prøve deres vilde og skøre ideer. I løbet af ugen vil du mærke, at dine grænser bliver flyttet – det er altså ikke en dårlig ting. Så gå ikke i panik og ring straks til mor... Det udvikler dig som person og gør dig til en endnu sejere spejder. Godt humør redder enhver regnvejrsdag i telt eller brændt kødsovs. Så

husk at pakke det gode humør og al den positive energi, du kan finde, allerøverst i rygsækken. Humør smitter lige så hurtigt som forkølelsessår, så dit humør smitter resten af patruljen. Du får en meget federe uge, hvis du griner af det, der går galt. Hvad er det værste, der kan ske? Matadormix til aftensmad – det lyder da ikke dårligt!? Fun fact: Jo mere, der går galt, jo mere lærer du. WHAT? Et PLan-kursus er ikke ligesom i skolen, hvor du skal score 100 % for at være den bedste faktisk vil der slet ikke være en test. Så husk at være glad, hvor end du kommer frem. Det kan være, at du selv får brug for et smil, når du løber tør for matadormix, eller ham eller hende den lækre holder i hånd med en anden. Når du har pakket det åbne sind og det gode humør, kommer turen til alle tingene, der skal fyldes i rygsækken.

HUSK FIRE TING, NÅR DU PAKKER: Praktisk Holdbart Vandtæt Lag-på-lag Så er du klar til en uges PLan!

2. Pak selv din rygsæk. Du er ikke minispejder mere, og det er de færreste mødre, der tager med på PLan. Du skal derfor kunne finde dine ting selv – OGSÅ når det er mørkt og regner, og du er kold, og der stadig er 26 km hjem. 3. Hold styr på dine ting. Der er et gammel udtryk, der hedder ”lev af rygsækken”. Det betyder, at alt det, du ikke bruger, er pakket ned i rygsækken hele tiden. På den måde bliver det aldrig væk, og du skal ikke slås med din pruttende patruljekammerat, fordi han har taget din sovepose, og du nu står med hans. 4. Glem alt det smarte. Du skal bo i telt. Så det tager virkelig lang tid at gå frem og tilbage fra toiletterne for at lægge mascaraen eller sætte håret kl. alt-for-tidligt-om-morgenen. Lad det blive hjemme – det ser bare heller ikke særlig smart ud, når mascaraen sidder under øjnene og håret er klasket helt sammen, fordi det har regnet hele dagen. Du er på spejdertur, det er faktisk ok at lugte af gammel bark og ligne en, der har været ude og opleve naturen, for det er jo faktisk, det vi gør!

FOTO: MORTEN HATTING VOLTELEN

EFTERÅR 2019 • MOVE 17


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER PLAN 2

PLan 2

PLAN 2 – PLAN HYLKEDAM

PLan Hylkedam – valget er dit! Er du klar over, at du i gennemsnit træffer 35.000 valg hver dag?! ... det betyder 2.000 valg hver vågen time! Og har du tænkt over, at de valg har konsekvenser? Træffer du egentlig selv dine valg? PLan Hylkedam – dér hvor dine valg har indflydelse på dit kursus! Tag dit første valg allerede nu! Hvilken QR-kode vælger DU?

PLan Hylkedam fordi: • Du vil udfordre og udvikle det, du er god til, og hjælpe andre med det samme. • Du vil stille skarpt på, hvorfor du træffer de valg, du gør. • Du vil lave et projekt med din patrulje derhjemme, og fortælle om, hvor fedt det var på en gensynsweekend på Hylkedam d. 31. januar til 1. februar. Vælger du PLan Hylkedam?

Er du, eller fylder du 14-15 år i 2019, og er du mega-klar til at tage på PLan, så er PLan 2 også klar til dig! PLan 2 er friluftskurser, men der er også fokus på de helt store oplevelser. Du vil flytte dig og skabe stærke venskaber med din patrulje og resten af holdet. Kurset sætter også fokus på værdier, og du vil lære at finde dine egne værdier og turde følge dem. Du vil også få en masse ideer og redskaber til at planlægge, udføre og evaluere et patruljemøde/-forløb. Du behøver ikke at have været på PLan før, for at tage på PLan 2 – bare du har lyst til en stor oplevelse og nye venner!

18 MOVE • EFTERÅR 2019

13

14

OKT

min. år

Kursussted: Hylkedam, Vestfyn Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Gelsted Station kl. 13.00. Kursusledere: Søren Thygesen og Oliver Westh, soeren@ hylkedam.dk, 60653875 og oliver@hylkedam.dk, 52390433 Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.955 kr. Kursusnummer: 19500 www

hylkedam.dk


PLAN 2

PLAN 2 – PLAN PLATYPUS

PLAN 2 – PLAN RYEKOL

Vil du designe fremtidens fabrik?

Jagten på Atlantis

PLaty Corp søger friske, unge proceskonsulenter til ny, bæredygtig fabrik i Jylland.

Tag med en gruppe opdagelsesrejsende ud på jagt efter den forsvundne by Atlantis, der på mystisk vis forsvandt!

Koncernen PLaty Corp har udvidet sine filialer, og vil derfor i efteråret 2019 åbne en ny, bæredygtig og moderne fabrik i naturskønne Brejning By. Fabrikken vil producere en bred vifte af moderne produkter. Vi har fokus på at skabe et stærkt fællesskab – både for hele fabrikken og din arbejdsgruppe, som du vil bruge det meste af din tid med.

For ikke så længe siden, fik vi en henvendelse fra en gruppe af opdagelsesrejsende, der har været på jagt efter Atlantis, så længe de kan huske. De har dedikeret deres liv til projektet og mener snart, de er på sporet af det forsvundne samfund. Men de har brug for jeres hjælp!

Vi forventer at du: • Er et engageret, ungt menneske med viljen til at rykke verden med vilje • Kan tage ansvar i din afdeling og for omverdenen • Er frisk på nye udfordringer og ansvarsområder • Er klar på at blive klogere på dine egne styrker • Ikke stiller for mange spørgsmål… Vi tilbyder: • Personlig træning i at udvikle dine egne og andres kompetencer • En arbejdsplads uden baggrundstjek • Nye, gode kollegaer med samme interesser som dig • Luksus dele-villaer med fjordudsigt til alle ansatte • Et arbejdsmiljø med højt til loftet og plads til spas og løjer • Konkrete værktøjer til teamarbejde, planlægning og evaluering Så tøv ikke med at søge stillingen. Vi har plads til 72 medarbejdere, fordelt over 9 arbejdsgrupper. Har du nogen spørgsmål, kan du læse mere på vores hjemmeside.

Der er brug for nye øjne og nye hjerner på projektet, for at vi sammen kan finde det berygtede Atlantis. Jagten bliver lang og hård, med udfordringer der kun kan klares, hvis vi hjælpes ad. Vi leder efter unge mennesker, der har lyst og mod på at begive sig ud på en lang og farlig rejse. Er vi heldige, får vi noget at se, som ingen nulevende mennesker har set. Vi søger spejdere, der… • ... er klar på en uforglemmelig rejse ud i naturen, og inde i dem selv. • ... vil lære mere om, sig selv og sine kompetencer i forskellige udfordrende situationer. • ... vil blive bedre til at motivere sig selv og andre, selv når målet synes langt væk. Hvis alt dette ikke er nok eventyr, kan du prøve kræfter med det spændende og udfordrende ’Ryekol Challenge’-mærke – hvis du gennemfører, bliver du en del af et fællesskab, der er større end dette års PLan.

             Fabriksdirektør Carsten C. Malum              glæder sig til at se dig! 13 14 OKT

min. år

Kursussted: Brejning Efterskole, Vejle Fjord Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Børkop station kl. 11.45-12.15 Kursusledere: Barbara Mathiesen og Bjarke Waltenburg, ksl@planplatypus.dk, 3011 9607 og 2548 1022 Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.955 kr. Kursusnummer: 19500 facebook.com/planplatypus

www

planplatypus.dk

13

14

OKT

min. år

Kursussted: Ryekol, Østjylland Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Ry Station kl. 13.00 Kursusledere: Aslak Erdal og Nikolaj Rose Kjær, aslakerdal@hotmail.com Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.955 kr. Kursusnummer: 19500

EFTERÅR 2019 • MOVE 19


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER PLAN 2

Vi tar’ til

O’ense PLan T

PLAN 2 – PLAN T

PLAN 2 – OCEAN PLAN

Tag med Plan T på eventyr i O’ense

KlimaPlanen, der aldrig blev overholdt

PLan T vender igen læringen på hovedet, hiver teltpælene op og rejser til H.C. Andersens fødeby.

Vov dig med os til 2069, hvor klimaforandringer har oversvømmet landjorden, og sejlads er den vigtigste transportform.

Men det bliver alt andet end gammelt og gråt. Vi skal på opdagelse i byens rum, mærke pulsen og overraskes. Kan man mon sove i hængekøje i lygtepælene eller bygge med rafter på rådhuspladsen? Og så skal vi videre! Vi skal ud af byen og gå all in på naturens præmisser. Mærke, at der er højt til himlen, og føre idéer ud i livet. Foregår hike altid til fods, og hvordan klarer din patrulje sig uden et Kitkat-telt? PLan T er et bevægeligt kursus. Vi skal rykke os hver dag, og det betyder ikke tunge rygsække og en skridttæller, som tikker derud af. Det betyder, at vi skal derhen, hvor du lærer mest, og hvor der er fuld fart på udviklingsbaromeretet, så du kan blive troppens bedste patruljeleder. Tag på PLan T fordi: • Din værktøjskasse bliver fyldt op med redskaber til at skabe de bedste spejderaktiviteter. • Vi vender op og ned på, hvad du troede, du vidste om PLan. • Dit spejderliv får en overhaling indenom, med hjælp fra dine nye bedste venner Tag med PLan T, når vi går på eventyr i dit spejderliv, som du ikke har set det før. Vi fylder efterårsferien med læring, og du fylder rygsækken med nye, uventede oplevelser.

Havene er steget, København står under vand, og Danmarks nye hovedstad er Holbæk. Politikerne er i lommen på den onde Overmagt, som benægter klimaforandringerne. Men der er håb endnu! Vær med, når vi gør oprør for at redde kloden og sejler på togt efter nye områder, vi stadig kan redde fra klimaforandringerne – hvis vi altså arbejder sammen! Om du er landkrabbe eller erfaren søulk spiller ingen rolle, så længe du har godt humør og gåpåmod! Stå til søs med os, og kom tilbage som søulk – rig på oplevelser, venskaber og saltvand i håret. Har du mod på udfordringer, at rykke dine grænser og bidrage til, at vi igen kan leve et liv som i 2019? Vi står klar til at byde dig velkommen til en fantastisk uge med nye og betydningsfulde bekendtskaber for både landspejdere og søspejdere. Du vil få en masse medbestemmelse, som skal bruges til planlægning og udførelse af aktiviteter. Du vil få værktøjer til idégenerering, planlægning, udførelse og evaluering, som kan bruges, når du vender hjem til din trop. Derudover kommer du på havet i forskellige bådtyper og kommer til at lege med rollen som patruljeleder. Det er ikke for sent at vende udviklingen. Kom og vær med til verdenshistoriens største klimaoprør!

13

14

OKT

min. år

Kursussted: Port Arthur, Midtfyn Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Odense Banegård kl.13.00 Kursusledere: Rebecca Kolte-Olsen og Ida Grau Tychsen, kursusleder@plan-t.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.955 kr. Kursusnummer: 19500 facebook.com/plan.t.dds

20 MOVE • EFTERÅR 2019

www

plan-t.dk

13

14

OKT

min. år

Kursussted: Holbæk, Nordvestsjælland Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Holbæk st. kl. 13.00 Kursusledere: Pernille Bonde Christensen og Andrés Ipsen, pernille@klintehuset.dk, tlf. 3082 0957 Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 1.955 kr. Kursusnummer: 19500


Vil du gerne se, hvad et PLan-kursus egentlig er for noget? Så prøv at tjekke #PLan18 på Insta. Du kan også tjekke spejder.dk, hvor der er samlet masser af videoer og fotos fra PLan.

PLAN 2

Hvordan ser et PLan egentlig ud?


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER PLAN 3

PLan 3

PLAN 3 – PLAN LYX

Dagen efter i overmorgen En oversvømmet klode: 8 redningsbåde driver rundt på verdenshavene. Kan de mon klare det? I mange år har vi smidt skrald på gaden og taget lange varme bade. Vi har haft lyset tændt i stuen, selvom vi sidder på toilettet og spist syndige mængder rødt kød. Vi har kort sagt skidt på klimaet. Efter mange års udnyttelse af klodens ressourcer, er polerne smeltet, og kloden er oversvømmet. Kun få mennesker har fået plads på en båd. Og du er et af dem. For at I kan overleve på jeres båd, er I nødt til at: • Forsøge at finde en plet på jorden, der ikke er oversvømmet • Skabe en patruljeidentitet og danne jeres kultur • Opbygge et samfund fra bunden, hvor I laver reglerne, værdierne og normerne • Finde jeres egen plads i en ny verden • Tage ansvar og lede andre • Navigere i pressede situationer, og samarbejde for at finde en løsning Verden har brug for noget nyt: Mennesker, der værdsætter smagen og duften af veltilberedte insekter, trives med korte kolde bade i mosevand og kan overleve resten af livet med kun 15 stykker tøj i deres rygsæk. Desuden skal det være nogen, som tør tage ansvar og kan skabe liv et sted, hvor alt er dødt. Så hvis du vil udfordres og være med til at bestemme, hvordan verden skal se ud dagen efter i overmorgen, så tag på PLAN LYX.

PLan 3 er for dig, der har taget hul på det sidste år i troppen, og er eller fylder 15-16 år i 2019. PLan 3 bygger videre på de andre PLan-kurser, men du behøver ikke at have været på PLan før, så længe du har lidt erfaring med spejderlivet og har lyst til at lære mere. På PLan 3 er der fokus på samfundet, spejderværdierne og ledelse. Og så får du redskaber til at planlægge, instruere og lede et patruljemøde/-forløb. Der er en stor grad af medbestemmelse og ansvar på kurset.

22 MOVE • EFTERÅR 2019

13

15

OKT

min. år

Kursussted: Egemosen, Nordsjælland Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Københavns Hovedbanegård kl. 13.00 Kursusledere: Gudrun Wodschow og Maria Noppenau, ksl@ plan.lyx.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 2.120 kr. Kursusnummer: 19500

facebook.com/plan.t.dds

www

plan-t.dk


PLAN 3

PLAN 3 – PLAN PLEX

PLAN 3 – PLAN ROBINSON

Vær beredt på det bedre

SURVIVAL

PLan Plex åbner op for din fremtid. Vi tilbyder i år 60 unge en landsby i bytte for håndværk og værdidebatter.

This expedition is not for the weak-hearted!

Hvad betyder det at bygge et samfund op fra bunden? Hvilke kræfter skal der til, og hvad vil du tage med i det nye samfund? På PLan Plex går vi back to basics, tester gamle spejdermetoder, nye tanker om bæredygtighed og det meningsfulde fællesskab. Vil du være med til at udforske dit eget liv, nu og i fremtiden? Hvor kommer maden fra, hvordan fordeler vi ressourcerne bedst, og hvordan når vi det fælles mål? Når vi har fjernet maskinerne og fjernet mellemleddene, når vi selv bygger teltet, selv slagter kyllingen og skifter overforbruget ud med bæredygtighed. Ja, hvad sker der så med den landsby, du og dine 59 medkursister bygger sammen? På PLan Plex lærer du at bruge ledelsesstilene til det bedste. Du lærer at give og modtage fantastisk feedback, at bruge din indflydelse til medbestemmelse i kurset og at planlægge et forløb. Du lærer at udnytte både dine egne og patruljens ressourcer. Samtidig får du mulighed for at udforske dine og korpsets værdier. Du lærer at tage ansvar for din rolle i din gruppe og DDS, og at tage stilling til, hvor du gerne vil være. Her får du mulighed for at udvikle dig selv til at blive en bedre spejder.

Det britiske militær bruger huskesætningen ”Please Remember What’s First” til at huske prioriteterne i en overlevelsessituation. Nemlig: Protection (beskyttelse), Rescue (redning), Water (vand) og Food (mad). De samme principper kan du bruge i det fri. Kurset henvender sig dog ikke til din indre Bear Grylls. Det er ikke overlevelse i ødemarken, det handler om. I stedet bliver du testet på din omstillingsevne: Kan du klare dig selv under de vilkår, der er givet, og med de materialer, du har til rådighed? Kan du klare presset? Vil du flytte grænser? Kan du samarbejde med din patrulje? • Oplev, hvordan I udnytter patruljens ressourcer bedst. • Få færdigheder og kompetencer i forhold til ledelse og patruljesammenhold. • Planlæg patruljens hike ved hjælp af forløbstanken. Ud over muligheden for at samarbejde i en patrulje med en masse nye venner, får du også en fed uge med et engageret team fyldt med tossede flamingoer, der giver dig plads til at udvikle dig selv både personligt og som patruljeleder.

En spejder er beredt, men er du? Vi ses på PLan Plex i uge 42!

13

15

OKT

min. år

Kursussted: Stevninghus, Sønderjylland Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Kommer i deltagerbrev. Kursusledere: Anne Padkjær og Tea Jensen, ksl@planplex.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 2.120 kr. Kursusnummer: 19500

facebook.com/PLanPlex www

planplex.dk  

@plan.plex

13

15

OKT

min. år

Kursussted: Toggerbo, Midtjylland Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: Annonceres senere. Kursusledere: Anne Funding og Nanna Johansen, plan. robinson.ksl@gmail.com, tlf. 4025 8412 / 3163 1002 Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Pris: 2.120 kr. Kursusnummer: 19500

EFTERÅR 2019 • MOVE 23


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER PLAN

Afsted med dine spejdere! Hvorfor skal dine spejdere på kursus? At komme af sted på spejderkurser styrker ens spejderfærdigheder, giver personlig udvikling, masser af motivation og ny inspiration til patruljen derhjemme. Det gælder både for unge og voksne spejdere. En spejder, der har været på PLan-kursus, kommer hjem med gejst og nye evner til gavn for troppen, samt en lyst til at prøve det af, de har lært på kurset. Derudover viser undersøgelser, at spejdere, der har været på kursus, fortsætter som spejdere i længere tid. PLan kan være med til at give det boost, som gør, at spejderne får lyst til mere.

Efter kurset skal du være klar på at modtage en spejder, der har en masse nyt at berette om – og måske er klar på nye udfordringer i patruljearbejdet. Så lyt og sæt tid af, til at spejderne kan afprøve de nye ting, de har lært. På side 27 kan du se en oversigt over de informationer, du har brug for, når du skal tilmelde dine spejdere i Medlemsservice. Spejderen kan enten aflevere formularen til dig, eller også kan den bruges som tjekliste til en online tilmelding på gruppens hjemmeside, som giver dig en digital indsamling af oplysninger, inden du taster tilmeldingerne i Medlemsservice.

Hvad kræver det af dig? Før kurset kræver det, at du laver god reklame for PLan-kurserne over for tropsspejderne, og giver dem gejsten og lysten til at tage af sted på egen hånd. De tropsspejdere, som ikke har været afsted på PUF/PLan før, kan måske synes, det virker skræmmende at skulle af sted helt alene i en uge. Det er derfor vigtigt at gøre dem klart, at alle ”er i samme båd”, og det gør venskaberne på PLan endnu stærkere. Det er også lederne (enten tropsleder eller gruppeleder), hvis ikke spejderne gør det selv, som står for tilmeldingen via Medlemsservice. Hvordan det praktisk foregår, kan du læse om her i magasinet.

Flere spørgsmål? Har du uopklarede spørgsmål, kan du ringe til kursuslederen af det enkelte kursus, hvis det har noget specifikt med det enkelte kursus at gøre.

24 MOVE • EFTERÅR 2019

Har du spørgsmål til tilmeldingen, kan du ringe til Korpskontoret på tlf. 3264 0050 eller skrive en mail på kursus@korpskontoret.dk og i begge tilfælde oplyse, at det drejer sig om PLan. Har du et overordnet spørgsmål til struktur, strategi eller lign., kan du tage kontakt til Udvalget for Ungdomskurserne, der administrerer kurserne, på mail uk@dds.dk

FOTO: JENS THYBO

Hvad siger spejderne om PLan? Megan Blankensteiner, 16 år, og Oliver Badike, 14 år, fra Birgitte Gjøe Gruppe, Hillerød fortæller om PLan: ”Man bliver selvstændig, man lærer at omgås andre og få et godt patruljesamarbejde op at køre. Du bliver gennem fede aktiviteter præsenteret for planlægning og lærer at bruge forløbstanken. Du får færdigheder med i rygsækken, som du kan bruge hjemme i patruljen, men også i dagligdagen. Du udvikler dig personligt og får en uge, du aldrig glemmer. Du får en masse super tætte venskaber på ultrakort tid. Det er altid de fedeste temaer og et megaengageret team.”


PLAN

GIV DIT BARN OPLEVELSER FOR LIVET! Mange unge spejdere husker de venskaber og det fællesskab, de oplever på ungdomskurserne i Det Danske Spejderkorps, i mange år efter. PLan er fællesskab og personlige og gruppe­orienterede udfordringer. Og mange trækker på deres erfaringer fra kurset fremover – både som spejdere, men også i hverdagen uden for spejderhytten. Den mulighed må du ikke lade dit barn gå glip af. Så drop familieferien i uge 42 og send dit barn af sted på PLan. Udbyttet PLan-kurserne er en lang række kurser, som giver spejderne ledelseskompetencer ud fra det niveau, de er på. På PLan 0 bliver kompetencerne udfoldet gennem et sjovt tema, og på PLan 3 skal spejderne selv reflektere over deres ledelsesstil. Uanset hvilket kursus spejderne deltager på, vil der være fuld fart på, og spejderne kommer helt sikkert ikke til at kede sig. Du får uden tvivl et barn hjem, som på kun én uge har udviklet sig rigtig meget. Forudsætninger Der kræves ikke særlige forudsætninger for at deltage på PLan-kurserne, da de netop er bygget op, så de passer til aldersgruppen og spejdererfaringen. Det er heller ikke en forudsætning for deltagelse på de senere kurser, at man har deltaget på de tidligere PLan-niveauer. Eneste forudsætning er af

praktisk karakter: Spejderne skal kunne deltage på hele kurset fra start til slut. Kursusleder og -team Instruktørerne, som planlægger og udfører kurserne, er folk, der har været spejdere i mange år, og mange har kursuserfaring fra tidligere. De er vant til at håndtere alt fra hjemve til lejr-skader. Derfor kan du trygt sende dit barn på PLan og slappe af, når der er krammet farvel på stationen. Hvert kursus ledes af to kursusledere, som er dine primære kontakter som forælder, hvis der skulle blive brug for det. Forældreomsorg til, under og fra kurset Når dit barn først er kommet af sted, er de fleste så optaget af det nye, der sker, at de glemmer det derhjemme for en stund. Derfor skal du heller ikke være nervøs, hvis du ikke hører fra dit barn under kurset, eller dit barn ikke ringer hjem på det aftalte tidspunkt. Du kan trygt regne med at høre fra kurset, hvis dit barn ikke møder frem, eller der opstår andre problemer. Se det som en chance for, at dit barn oplever, at mobilkontakten hjem til vennerne (og dig) ikke er helt så vigtig som det, der sker her og nu.

Nødsituationer Hvis dit barn skulle kontakte dig under kurset med problemer eller blive ked af det, så husk, at det er kursusteamet, der har ansvaret, mens dit barn er på kursus. Lad være med at indgå aftaler med dit barn uden at inddrage kursuslederne, men sørg derimod for, at kursuslederne er orienterede, så de bedre kan hjælpe på stedet, f.eks. hvis der er konflikter i patruljen eller andet. Du får to kontakttelefonnumre, hvor du kan komme i kontakt med kursuslederne og dit barn. Brug dem frem for dit barns mobilnummer, hvis der sker noget derhjemme, f.eks. sygdom eller lignende. Kursusteamet kan meget bedre hjælpe og støtte dit barn, hvis de ved, hvad der sker. Spørgsmål Har du uopklarede spørgsmål, kan du ringe til kursuslederne af det enkelte kursus, hvis det har noget specifikt med det enkelte kursus at gøre. Har du spørgsmål til tilmeldingen, kan du ringe til korpskontoret på tlf. 3264 0050 eller skrive en mail på kursus@korpskontoret. dk og i begge tilfælde oplyse, at det drejer sig om PLan. Har du et spørgsmål til struktur, strategi eller lign., kan du tage kontakt til Udvalget for Ungdomskurserne, der administrerer ungdomskurserne, på mail uk@dds.dk

FOTO: JENS THYBO

EFTERÅR 2019 • MOVE 25


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER PLAN

Deltagerbetingelser for PLan Datoer PLan-start: Søndag d. 13. oktober – fredag d. 18. oktober PLan 1 + 2 + 3: Søndag d. 13. oktober – lørdag d. 19. oktober OBS! Du skal kunne deltage på hele kurset.

Alder På PLan-start skal du være eller fylde 12 eller 13 år i 2019. På PLan 1 skal du være eller fylde 13 eller 14 år i 2019. På PLan 2 skal du være eller fylde 14 eller 15 år i 2019. På PLan 3 skal du være eller fylde 15 eller 16 år i 2019 og stadig være tropsspejder. Hvis du fx er 13 år, kan du altså både tilmelde dig PLan-start og PLan 1. Vælg det kursus, der passer bedst til dig og dit niveau. Kursusvalg • Du skal ønske mindst to kurser og kan ønske så mange, du vil inden for din aldersgruppe. • Du kan ikke prioritere dine ønsker. Dvs. at alle dine kursusønsker er ligestillede ved tilmelding. • Du kan ikke deltage på samme kursustype (fx PLan 1) flere gange, ligesom du heller ikke kan tage på kursus hos det samme kursusteam flere gange. Flere ønsker = større chance for at komme af sted Du kan kun komme på et kursus, du har ønsket. Jo flere kurser, du ønsker, jo større chance har du altså for at komme af sted. Modsat får du ikke tilbudt et andet kursus, hvis de kurser du har ønsket, er fyldt op, men kommer i stedet på venteliste. Tilmelding Tilmeldingen åbner onsdag den 12. juni kl. 12.00, og deadline er tirsdag d. 3. september kl. 12.00. Tilmelding foregår via kursuskalenderen på dds.dk/arrangementer. Tilmelder du dig efter d. 3. september kl. 12.00, kommer du automatisk på venteliste og bliver kontaktet, såfremt der bliver en ledig plads til dig. Regler for fordeling af pladserne Efter deadline fordeles de rettidige tilmeldinger i Medlemsservice. Da der kan være større søgning til nogle kurser end andre, fordeles tilmeldingerne ud fra at sikre: • En balanceret kønsfordeling på kurserne • Maks. tre spejdere fra samme gruppe på samme kursus Husk også, at • Din alder skal passe til kurset • Du ikke kan tilmelde dig en kursustype eller et kursusteam, som du har deltaget på før. Hvornår ved jeg, om jeg er kommet på kursus? Senest i løbet af uge 38 kan du i Medlemsservice se, hvilket kursus du er blevet tildelt – eller om du evt. står på venteliste på ‘Min side’. Er du så uheldig, at alle pladserne på dine kursusønsker er fyldt op, kommer du automatisk på venteliste og får besked, hvis der bliver en plads til dig. Hvis du ikke ønsker at deltage på det kursus, du har fået tildelt, har du ikke mulighed for at blive skrevet på venteliste til andre kurser men bliver derimod afmeldt PLan 2019. 26 MOVE • EFTERÅR 2019

Deltagerbrev Ca. 3 uger før kurset starter, modtager du et deltagerbrev med praktiske oplysninger som pakkeliste, deltagerliste osv. fra din kursusleder. De fleste kurser sender deres deltagerbrev pr. mail. Det er en god idé både at tjekke indbakken og mappen med junkmail. Kursuspris og betaling PLan-start: 1.845 kr. PLan 1 og 2: 1.955 kr. PLan 3: 2.120 kr. Har du aftalt, at din gruppe betaler, skal du anføre din gruppe som betaler i tilmeldingen under ’Faktura til’. Så får din gruppe tilsendt en faktura, efter kurset er afholdt. Gruppen skal godkende betalingen. Betaler du selv for din kursusdeltagelse, vælger du ’Betal nu (med betalingskort)’ og vil få tilsendt en faktura, efter kurset er afholdt. Betaler en tredjepart, vælger du ’Anden’, og skriver oplysningerne på den, som skal have tilsendt en faktura på din deltagelse. Du eller din gruppe skal selv betale for transporten frem til startstedet for kurset. Afbud Din tilmelding er bindende, når den er tastet i Medlemsservice. Bliver du forhindret i at deltage, skal du straks meddele dette til Korpskontoret via kursus@korpskontoret.dk. Afbudsgebyret er følgende: • Ved afbud senest d. 27. september opkræves 100 kroner. • Ved afbud d. 28. september – 10. oktober opkræves den halve kursusafgift. • Ved afbud fredag d. 11. oktober eller senere opkræves hele kursusafgiften. Du skal melde afbud ved at kontakte Korpskontoret indtil onsdag d. 9. oktober kl. 12.00. Herefter skal du melde afbud direkte til kursuslederen, hvis kontaktoplysninger vil fremgå af deltagerbrevet. Tilmeldingsfrist Din tilmelding skal være indtastet og registreret i Medlemsservice senest d. 3. september kl. 12.00. Dobbelttjek, at du modtager en bekræftelsesmail, når du har tilmeldt dig for at sikre, at din tilmelding er gået korrekt igennem. VIS HENSYN Kan du alligevel ikke komme med, så meld afbud med det samme – så kan en anden få din plads. Korpskontoret Mail: kursus@korpskontoret.dk Tlf: 3264 0050 Husk! Fortæl det drejer sig om PLan, når du henvender dig. På dds.dk/kontakt-korpskontoret kan du se de aktuelle åbningstider for Korpskontoret.


som kan bruges ved tilmelding via Medlemsservice Oplysninger på spejderen:

PLAN

Klip ud og giv til din leder

Tjekliste til din leder Spejderens navn: Fødselsdato: Adresse: Postnr. by: Mobil nr.: E-mail adresse: Kontaktoplysninger på forældre/værge, som kan kontaktes under kursusperioden: Navn: Email: Telefon: Kontaktoplysninger på tropsleder: Navn: Email: Telefon:

Må kursusteamet dele dine kontaktoplysninger med andre kursusdeltagere for at koordinere transport/samkørsel til og fra kurset? NB: Kræver samtykke fra forælder/værge

Ja

Nej

Kursusønsker: Du kan i år vælge alle de kurser, der passer til din alder, og som du også ønsker at deltage på, dog ikke kursustyper eller kursusteams, du har deltaget på før. Du skal minimum vælge 2 kurser. Hvis du melder afbud fra det kursus, du bliver tildelt, kan du ikke komme på venteliste til et andet kursus, men bliver frameldt PLan 2019. Det er derfor vigtigt, at du kun vælger kurser, du ønsker at deltage på. Sæt kryds ud for alle de kurser, du ønsker at deltage på. Kursusønsker: PLan-start  PLan Mystifik  12-13 år PLan-start  PLan Parat  12-13 år PLan-start  På Højt PLan  12-13 år PLan-start  NødPLan  12-13 år

PLan 2  PLan Hylkedam  14-15 år PLan 2  PLan Platypus  14-15 år PLan 2  PLan Ryekol  14-15 år PLan 2  PLan T  14-15 år PLan 2  Ocean PLan  14-15 år

PLan 1  PLan Colleruphus  13-14 år PLan 1  PLan Holmen  13-14 år PLan 1  PLan Pi  13-14 år PLan 1  PLan PLASK  13-14 år PLan 1  PLan Røddinglund  13-14 år

Smid tj ek når tilm listen ud, eld er indta ingen stet.

PLan 3  PLan Lyx  15-16 år PLan 3  PLan Plex  15-16 år PLan 3  PLan Robinson  15-16 år

Funktion på kursustidspunkt: Patruljeleder Patruljeassistent Patruljemedlem Kommende patruljeleder Kommende patruljeassistent

Er du Søspejder?

Ja

Nej

Kan du svømme? Ja

Nej

Hvilket år er du sidst blevet stivkrampevaccineret?

Vigtigt at vide: Er der særlige hensyn (madallergi, vegetar, tager du medicin) eller fysiske begrænsninger (fx dårlig ryg, knæ, astma) eller lignende, bedes du skrive det her:

EFTERÅR 2019 • MOVE 27


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER UNGDOMSKURSER

Ungdomskurser PLUS Vilde kurser for seniorer i Det Danske Spejderkorps PLUS-start • PLUS A PLUS • PLUS Explorado

FOTO: GUSTAV UTKE KAUMAN

28 MOVE • EFTERÅR 2019


PLUS er de seje seniorkurser i Det Danske Spejderkorps. Det er kurser, der giver dig plus på seniorkontoen, uanset om du har været på PLan eller ej. Med PLUS får du energi og masser af ideer til at booste dit og klanens seniorarbejde! I denne udgave af MOVE er der to PLUSkurser, nemlig PLUS-start og PLUS.

Mød PLUS-familien PLUS-start – Er for dig, der er helt ny senior. Kurserne er en fed måde at kickstarte din seniortid på og blive klogere på alle de muligheder, der er som senior. PLUS – Er kurser for seniorer i alderen 16-23 år. Du kan tage af sted alene eller sammen med din klan. På PLUS arbejdes der med projektledelse, adventurespejd og klanliv. Så kunne du tænke dig at få mad skills til at lave det vildeste projekt, rykke dine grænser, blive klogere på, hvad adventurespejd kan, booste din klan – eller måske lidt af det hele? Så skal du med på PLUS. Husk også i fremtiden at tjekke dds.dk/arrangementer, hvor du fx vil kunne finde kommende PLUS-kurser for påsken. Adventure – Er for dig, der har lyst til at teste dine grænser fysisk og psykisk og finde ud af, hvordan man laver de fede adventurespejdaktiviteter. KlanX – Er for dig, der gerne vil puste liv i klanen hjemme i gruppen, eller måske skal du starte en ny klan. Du kan tage afsted alene eller sammen med hele din klan. Tværkorpsligt – Er for dig, der har lyst til at få spejderprincipperne endnu længere ind under huden og er nysgerrig på, hvad det vil sige at være spejder, når uniformen ikke er blå. PLUS-kurserne – løber af stablen hvert år i efterårsferien eller påsken og er for seniorer i alderen 16-24 år. PLUS-start afholdes kun i efterårsferien.

EFTERÅR 2019 • MOVE 29

UNGDOMSKURSER

PLUS på seniorkontoen!


Start din seniortid A+ på Ungdomsøen Zap rundt i et hav af programmer, hvor du er ­hovedpersonen! Både i denne uges afsnit og i resten af din tid som senior.

PLUS-start er for dig, der er helt ny senior. Du er 16-17 år og har lyst til at starte din seniortid med PLUS på kontoen. Kurset er tænkt som en kickstart af seniortiden. På PLUS-start er du garanteret masser af udfordring, masser af personlig udvikling og en god idé om, hvor din seniortid skal tage dig hen.

Hvem siger, at alt skal streames? Der er noget særligt ved at zappe rundt og få en smagsprøve på hele sendefladen. Netop dét har du mulighed for at opleve, når vi propper Ungdomsøen med underholdning og programmer, der kan gøre dig klogere på dig selv på en måde, du ikke havde set komme. Sammen med 41 andre seere hopper du direkte ind i fjernsynet og bliver seriens hovedperson – det er ligesom reality i virkeligheden! I løbet af en uge med en flok fantastiske seniorer får du mulighed for at sammensætte dét kursus, som passer til netop DIN situation derhjemme. Er du rykket op til en gammel klan, der er gået i stå? Måske virker det svært at finde sin plads i en klan, der allerede er i fuld gang? Eller er der slet ikke en klan i din gruppe? Uanset, om du skal fortsætte som senior hjemme i gruppen eller skal udforske andre dele af spejderlivet, giver vi dig et kæmpe PLUS på kontoen! Hvad får du med hjem? • En skræddersyet tv-guide for din seniortid. • Et fedt netværk, som du ved, hvordan du skal bruge. • Idéer, inspiration og god energi! • Oplevelser og overraskelser på Ungdomsøen. DU får fjernbetjeningen til kurset og dit seniorliv – teamet skal nok hjælpe dig med at finde den rette kanal.

PLUS

UNGDOMSKURSER LEDERKURSER PLUS

PLUS-start

PLUS-START – PLUS A

PLUS er for dig, der har været senior et par år eller mere. Du er 16-23 år og har lyst til at få et boost spejder med andre seniorer fra hele landet. På PLUS kommer du til at arbejde med projektledelse, adventurespejd eller klanliv - alt efter hvad kurset du vælger, har valgt af fokus.

30 MOVE • EFTERÅR 2019

13

16

OKT

min. år

 ursussted: Ungdomsøen K Dato: 13.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og-sted: København kl. 13.00 Kursusledere: Jesper Hedegaard Lykke og Manja Brendal Nielsen, ksl@teama.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Alder: Du skal være mellem 16 og 18 år ved kursets start. Pris: 2.120 kr. Kursusnummer: 19403 facebook.com/TeamAkursus

www

teama.dk


PLUS deltager­ betingelser 2019

PLUS EXPLORADO

Et ledelseskursus til de ambitiøse PLUS eXplorado giver dig succes som projektleder og en uge med VILDskab! Vil du sættes på prøve og have mulighed for at teste dine spejdertricks, dine personlige evner og samarbejdet af? Så skal du tilmelde dig PLUS eXplorado i din efterårsferie. Sammen vinker vi farvel til projekter i lille skala, den klassiske lejr og sætter ambitionsniveauet op. eXplorado er gået i samarbejde med Ree Park Safari, og sammen vil vi: • Lære dig at tackle de helt store projekter og tænke langt ud over den berømte boks • Give dig en ægte tur på savannen • Give dig og din patrulje mulighed for at stå bag efterårsferiens højdepunkt, som både kan slå elefanter og løver i spænding. Med dig hjem får du, foruden en oplevelse for livet, en stor værktøjskasse for projekter, inspiration til dit fede seniorliv samt et netværk af andre seniorer, der ligesom dig tør, kan og vil. Undervejs i ugen får du og patruljen selvfølgelig vejledning fra PLUS eXplorado-teamet, men også inspiration fra nogen, der ikke går med tørklæde. Vi glæder os til at se dig til en uge, hvor der er højt til loftet, alle ideer er mulige, og hvor sammenholdet og fællesskabet bliver afgørende for succes. Er du klar til at tage udfordringen? Så tilmeld dig efterårets vildeste kursus.

14

16

OKT

min. år

 ursussted: Ree Park Safari, Djursland K Dato: 14.-19. oktober 2019 Starttidspunkt og -sted: Ebeltoft busstation kl. 13.00 Kursusledere: Kristine N. Larsen og Kasper Rolle, ­nedergaardlarsen@gmail.com, 28191672 Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 3. september 2019 kl. 12 Alder: Du er 16-23 år ved kursets start. Pris: 1.845 kr. Kursusnummer: 19402 www

explorado.dk  

@explorado_plus

Alder Som deltager på PLUS-start skal du være mellem 16 og 18 år ved kursets start. Som deltager på PLUS skal du være 16-23 år ved kursets start. OBS! Man skal være senior for at kunne deltage på både PLUS-start og PLUS, da det er seniorkurser. Tilmelding Tilmeldingen åbner onsdag d. 12. juni kl. 12.00, og deadline er tirsdag den 3. september kl. 12.00. Tilmelding foregår via kursuskalenderen på dds.dk, og efter først til mølle-princippet. Når kurserne er fyldt op, bliver der åbnet for en venteliste til kurserne. Deltagerbrev Ca. 3 uger før kurset starter, modtager du et deltagerbrev med praktiske oplysninger som pakkeliste, deltagerliste osv. fra din kursusleder. Kurserne sender deres deltagerbrev pr. mail, så det er en god idé både at tjekke din indbakke og mappen med junkmail. Kursuspris og betaling PLUS-start: 2.120 kr. PLUS: 1.845 kr. Har du aftalt, at din gruppe betaler, skal du anføre din gruppe som betaler i tilmeldingen under ’Faktura til’. Så får din gruppe tilsendt en faktura, efter kurset er afholdt. Gruppen skal godkende betalingen. Betaler du selv for din kursusdeltagelse, vælger du ’Betal nu (med betalingskort)’ og vil få tilsendt en faktura, efter kurset er afholdt. Betaler en tredjepart, vælger du ’Anden’, og skriver oplysningerne på den, som skal have tilsendt en faktura på din deltagelse. Du eller din gruppe skal selv betale for transporten frem til startstedet for kurset.

Afbud Din tilmelding er bindende, når den er tastet i Medlemsservice. Bliver du forhindret i at deltage, skal du straks meddele dette til Korpskontoret på kursus@ korpskontoret.dk. Afbudsgebyret er følgende: • Ved afbud senest d. 27. september opkræves 100 kroner. • Ved afbud d. 28. september – 10. oktober opkræves den halve kursusafgift. • Ved afbud fredag d. 11. oktober eller senere opkræves hele kursusafgiften. Du skal melde afbud ved at kontakte Korpskontoret indtil onsdag d. 9. oktober kl. 12.00. Herefter skal du melde afbud direkte til kursuslederen, hvis kontaktoplysninger vil fremgå af deltagerbrevet. Tilmeldingsfrist Din tilmelding skal være indtastet og registreret i Medlemsservice senest tirsdag den 3. september kl. 12.00. Dobbelttjek at du modtager en bekræftelsesmail, når du har tilmeldt dig for at sikre, at din tilmelding er gået korrekt igennem. Vis hensyn! Kan du alligevel ikke komme med, så meld afbud med det samme – så kan en anden få din plads. Korpskontoret Mail: kursus@korpskontoret.dk Tlf: 3264 0050 Husk! Fortæl det drejer sig om PLUS-start eller PLUS, når du henvender dig. På dds.dk/kontakt-korpskontoret kan du se de aktuelle åbningstider for Korpskontoret.

EFTERÅR 2019 • MOVE 31

PLUS

Datoer PLUS-start: 13.-19. oktober. PLUS: 14.-19. oktober. OBS! Du skal kunne deltage på hele kurset.


32 MOVE • EFTERÅR 2019

UNGDOMSKURSER LEDERKURSER LEDERKURSER


LEDERKURSER

Lederkurser Kurser med masser af ledelse og inspiration

Ledelse af børn og unge inileder 1 – Rygsækken M Juniorleder 1 Tropsleder 1 Tropslederkursus

Ledelse af voksne edelseskursus 1 L Ledelseskursus 2 Gruppeledelseskonference 2020

Spejderidentitet liv en nørd til Spejderidéen B Ledelse i praksis 2020 Sommer-Gilwell 2020 Kursus for gilwellspejdere 2020

Ledertræning, instruktion og vejledning Vejleder- og instruktørkursus 1 2020 Vejleder- og instruktørkursus 2 2020

Andre kurser

EFTERÅR 2019 • MOVE 33

FOTO: JENS THYBO

Dialog ambassadør-træning


Lederkurser

LEDELSE AF BØRN OG UNGE Her får du tanket ny viden og masser af inspiration til at skabe gejst i dit arbejde med at udvikle spejderne i gruppen. På kurserne er der fokus på, hvordan spejderne udvikler sig på de enkelte alderstrin, og hvordan du bedst bliver klædt på som leder til opgaven med at udvikle spejderne i overensstemmelse med vores formål. LEDELSE AF VOKSNE Ledelse af voksne handler om at blive bedre til at lede ligemænd: Andre unge, andre voksne, resten af ledergruppen, andre frivillige som dig selv. Alle kurserne er funderet i anerkendte ledelsesteorier og konkrete ledelsesværktøjer og afvikles af teams af erfarne og dygtige spejderledere, der giver dig og dine medkursister nye vinkler, ord og værktøjer til, hvordan du bedre kan lede andre frivillige voksne. Uanset om du er grenleder, gruppeleder, medlem af en divisionsledelse, løbsleder eller andet, så er det her, du får mulighed for at udvikle dig og resten af din ledergruppe. SPEJDERIDENTITET På Spejderidentitetskurserne får du mulighed for at dykke længere ned i spejderbevægelsens grundlæggende værdier og udforske dem nærmere. Kurserne er for alle i Det Danske Spejderkorps, der ønsker at gå endnu mere i dybden med sig selv som spejder. Disse kurser forudsætter en vis erfaring med spejderlivet samt en større grad af forberedelse, deltagelse og opfølgning. LEDERTRÆNING, INSTRUKTION OG VEJLEDNING Laver du selv kurser, uddannelse og træning af andre spejdere og ledere? Her finder du uddannelsestilbud, der udvikler dig i rollen som træner, vejleder og instruktør på lokale og nationale kurser i Det Danske Spejderkorps. Der er både tilbud til dig, der skal lave dit første kursus, og dig, der har mange års erfaring og primært søger et refleksionsrum og kvalificeret sparring til din videre udvikling.

34 MOVE • EFTERÅR 2019

FOTO: MORTEN BJERRUM LARSEN

UNGDOMSKURSER LEDERKURSER LEDERKURSER

Ledelse af børn og unge

MINILEDER 1 - RYGSÆKKEN

Hvad har du i din minileder-rygsæk? Få nye idéer og inspiration til næste minimøde. Minileder 1 er kurset for dig, der er minileder, og har brug for indspark og friske idéer til minimøder. Vi bliver bl.a. klogere på: • Hvilke lege kan man lave med minier? • Hvor meget kan man forvente af minier? • Hvordan udfordrer man sine minier? • Spejdermetoden til minimøder? • Hvad er en god minileder? • Hvad er et godt minimøde? Vi skal dele historier – både succeser og fiaskoer. Vi skal lege, hygge og arbejde med bl.a. forløbstanke, udviklings­kompas, fantasirammer, mødeplanlægning, evaluering og Spejder­ metoderne Friluftsliv, Patruljer og Learning by doing. Kurset indeholder aktiviteter og metoder til at gøre hverdagen med dine minier sjovere og nemmere (vha. bedre planlægning og forløb).

20

16

SEP

min. år

 ursussted: Oplyses senere. Tjek dds.dk/arrangementer. K Dato: 20.-22. september 2019 Kursusledere: Team Grønspætterne, mille@teamgrønspætterne.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 15. september 2019 Pris: 1.075 kr. Kursusnummer: 19176


Ledelse af børn og unge

Ledelse af børn og unge

LEDERKURSER FOTO: FREDERIK HELLER

FOTO: MORTEN HATTING VOLTELEN

JUNIORLEDER 1

TROPSLEDER 1

Juniorleder: Tag møderne til nye højder!

Tropslederkurset, du ikke vil hjem fra!

For dig, der er ny eller forholdsvis ny juniorleder.

Et kursus for nye eller forholdsvis nye tropsledere.

Med udgangspunkt i friluftsliv og den smukke natur som ramme vil vi ved hjælp af patruljeliv guide dig igennem en weekend med spændende emner, som giver dig viden om og indsigt i brugen af: • Patruljeliv • Friluftsliv • Forløbstanken • Børn leder børn • Lederens rolle • Evalueringsmetoder

Med udgangspunkt i friluftsliv og den smukke natur som ramme vil vi ved hjælp af patruljeliv guide dig igennem en weekend med spændende emner som giver dig viden om og indsigt i brugen af: • Patruljeliv • Friluftsliv • Forløbstanken • Unge leder unge • Lederens rolle • Evalueringsmetoder

Det hele bliver naturligvis krydret med sjove lege, tid til fordybelse og inspiration fra de øvrige kursister. Med hjem fra kurset får du: • Viden om ovenstående emner, du kan bruge i din dagligdag • Et eller flere forløb/weekendture • Inspiration • Netværk • Masser af spejdergeist fra et engageret team Husk, at du skal have udetøjet med, for det får du brug for.... Overnatning foregår indendørs, men ønsker du at overnatte udendørs, skal du selv medbringe udstyr til dette. Kurset er for relativt nye juniorledere med maks. 2 års erfaring i rollen.

Det hele bliver naturligvis krydret med sjove lege, tid til fordybelse og inspiration fra de øvrige kursister. Dette får du med hjem fra kurset: • Viden om ovenstående emner, du kan bruge i din dagligdag • Et eller flere forløb/weekendture • Inspiration • Netværk • Masser af spejdergeist fra et engageret team Husk, at du skal have udetøjet med, for det får du brug for … Overnatning foregår indendørs, men ønsker du at overnatte udendørs, skal du selv medbringe udstyr til dette. Kurset er for nye eller relativt nye tropsledere med maks. 2 års erfaring i rollen. Helene, Susanne, Lars, Palle, Peter og Ole – teamet bag kurset, du ikke vil hjem fra.

1

18

1

18

NOV

min. år

NOV

min. år

 ursussted: KFUM Sommerlejren Jægerspris, Nordsjælland K Dato: 1.-3. november 2019 Kursusledere: Ole Andersen, oland1754@gmail.com Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 1. oktober 2019 Pris: 1.075 kr. Kursusnummer: 19172

 ursussted: KFUM Sommerlejren Jægerspris, Nordsjælland K Dato: 1.-3. november 2019 Kursusledere: Ole Andersen, oland1754@gmail.com Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 1. oktober 2019 Pris: 1.075 kr. Kursusnummer: 19174

EFTERÅR 2019 • MOVE 35


Ledelse af voksne

FOTO: JAN VESTERGAARD

FOTO: MORTEN HATTING VOLTELEN

UNGDOMSKURSER LEDERKURSER LEDERKURSER

Ledelse af børn og unge

TROPSLEDERKURSUS

LEDELSESKURSUS 1

Tropsledelse, der rykker: Viden, erfaring og inspiration

At skabe og lede det rigtige hold

Kom og bliv klogere på troppen. Et kursus, hvor ­vidensdeling og learning by doing er i højsædet. På bare 14 timer kan du blive klogere på, hvad der rykker inden for tropsarbejdet, og hvordan du kommer i gang med eller udvikler troppens PL/PA-arbejde. Kom hjem med ny inspiration og mød dine spejdere, der hvor de er. På kurset får du viden om og arbejder med: • hvad der kendetegner en spejder i tropsalderen • konkrete aktiviteter du kan lave med dine tropsspejdere • de nye tropsmærker • hvad der motiverer og fastholder tropsspejdere • patruljearbejde og -ledelse i forskellige troppe Alt dette bliver muligt, fordi vi har samlet et erfarent team og en flok tropsledere ( jer!), der brænder for tropsarbejdet. Kurset baserer sig på den nyeste viden om aldersgruppen og det nye arbejdsstof, såsom udviklingskompasset og de nye mærker. Vi veksler mellem oplæg, learning by doing, sparring og refleksion. Vi leger og lærer både ude og inde. Derudover vil der være en mindre foropgave. Kurset er tilrettelagt, så alle får en masse med hjem: Både den erfarne som uerfarne, tropslederen for den lille og den store trop. Og både den travle leder, der kun kan afse dagtimerne i en weekend, og de ledere, der gerne vil hygge om aftenen. Kurset afholdes som to kursusdage. Det er muligt at overnatte, men det er ikke et krav.

31

16

AUG

min. år

 ursussted: Spejdercenter Holmen, København K Dato: 31. august kl. 9-17.30 og 1. september 2019 kl. 9-14.30 Kursusledere: Hilde Breum, hildebreum@hotmail.com, tlf. 60924915 Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 1. juli 2019 Pris: 1.075 kr. Kursusnummer: 19175

36 MOVE • EFTERÅR 2019

Et kursus, som gør dig endnu bedre til at lede andre voksne og til at skabe det rigtige hold omkring dig. På Ledelseskursus 1 arbejder vi med ledelse af voksne. Vi tilbyder en weekend pakket med relevant teori, mulighed for netværksdannelse og praktiske værktøjer – naturligvis pænt serveret og letfordøjeligt. Du kommer til at arbejde med værktøjer, der kan hjælpe dig med at tackle udfordringer som fx at sætte den rigtige retning for din enhed, få flere ledere og skabe bedre samarbejde på tværs af grene/grupper eller lignende. For at få det største udbytte af kurset, og gøre den efterfølgende implementering meget nemmere, anbefaler vi, at man deltager i kurset sammen med andre fra sin gruppe/enhed. Men man kan også sagtens deltage på kurset alene. Udbytte • Forståelse og accept af ledelsesrollen • Teori og værktøjer til rekruttering og involvering af voksne • Forståelse for god kommunikation • Værktøjer til at udarbejde strategi for egen enhed • Forståelse for, og værktøjer til, prioritering af lederressourcer • Udvidet netværk med andre folk, der brænder for at arbejde med ledelse Forudsætninger For at få et fornuftigt udbytte af kurset, skal du være leder for voksne et sted i korpset – eller være på vej til dette. Det kan være som grenleder med ledelsesansvar for andre voksne, gruppeleder, bestyrelsesformand, medlem af divisionsledelsen, løbs-/ arrangementsleder eller udvalgsmedlem/-formand. Kurset er både for dig, der har mange års erfaring som voksenleder og for dig, der først lige skal til at i gang med at lede andre voksne.

4

18

OKT

min. år

 ursussted: FDF Friluftscenter Sletten, Ry, Midtjylland K Dato: 4.-6. oktober 2019 Kursusledere: Anders Dybkjær Skøttegaard og Marcus Fribert Thusgaard. Mail: skoettegaard@mail.tele.dk og ThusgaardAndersen@outlook.com Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 4. september 2019 Pris: 1.075 kr. Kursusnummer: 19163


Ledelse af voksne

Fælleskorpsligt kursus

LEDERKURSER FOTO: RUNE JOHANSEN

FOTO: JAN VESTERGAARD

LEDELSESKURSUS 2

GRUPPELEDELSESKONFERENCE 2020

En strategisk tilgang til ledelse af voksne

Gruppeledelseskonference på Ungdomsøen

Et kursus, som giver dig en mere strategisk tilgang til ledelse af voksne.

Fælleskorpsligt kursus for gruppeledere, formænd og andre med interesse i gruppeudvikling.

Involvering, kommunikation og strategi, som var hovedtemaerne på Ledelseskursus 1, er fundamentet for god ledelse af voksne frivillige. Ledelseskursus 2 går skridtet videre, og sætter fokus på hvordan man med en mere strategisk tilgang til ledelse kan skabe bæredygtig udvikling og vækst. Om at kunne skabe de forandringer, som flytter mennesker og organisationer til et mere meningsfyldt sted, hvor de gør en endnu større forskel. Som på Ledelseskursus 1 tager vi udgangspunkt i relevante teorier om ledelse og konkrete cases fra Det Danske Spejderkorps.

På gruppeledelseskonferencen sætter vi gruppeudvikling på dagsordenen. Gennem oplæg og workshops får du den nyeste viden inden for gruppeudvikling. Du får inspiration fra spændende oplægsholdere, der skaber gejst og eftertænksomhed, samt konkrete værktøjer til, hvordan du kan arbejde med gruppeudvikling i din gruppe.

På kurset vil vi arbejde med: • Accept og forståelse af rollen som ledelsestræner • At bruge Leadership Pipeline-principperne til at bedrive talentudvikling, heri udvikle ledere og din gruppe/enhed • At lede arbejdet med at lave en ny strategi • Forandringskommunikation, hvorved at strategiarbejdet også bliver efterfulgt af de rigtige handlinger, der passer til gruppens kultur Forudsætninger Det er et krav for deltagelse på Ledelseskursus 2, at man tidligere har gennemført Ledelseskursus 1 og at man har mindst 2 års ledelseserfaring fra en funktion, hvor man leder andre voksne. Det kan være som grenleder med ledelsesansvar for andre voksne, gruppeleder, bestyrelsesformand, medlem af divisionsledelsen, løbs-/arrangementsleder eller udvalgsmedlem/-formand. Læs mere på dds.dk/arrangementer.

4

18

OKT

min. år

 ursussted: FDF Friluftscenter Sletten, Ry, Midtjylland K Dato: 4.-6. oktober 2019 Kursusledere: Anders Dybkjær Skøttegaard og Marcus Fribert Thusgaard. Mail: skoettegaard@mail.tele.dk og ThusgaardAndersen@outlook.com Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 4. september 2019 Pris: 1.075 kr. Kursusnummer: 19164

Sidst, men ikke mindst, giver konferencen unik mulighed for at mødes på tværs af korps med andre ligesindede, der brænder for gruppeudvikling. Der vil være inspiration til både den nyetablerede gruppeledelse, der skal ind i det hele, og den mere veletablerede og erfarne gruppeledelse, der gerne vil have nye input. Vi vil både bevæge os på det strategiske plan og helt nede i det konkrete. Målgruppen er både gruppeledere, gruppeassistenter, bestyrelsesformænd, kasserere og divisionschefer. Konferencen afholdes i regi af Spejderne på Ungdomsøen. På konferencen kan du fordybe dig i et af følgende spor: • Fastholdelse af spejdere • Hvordan man styrker ledernes engagement i gruppen og får de rigtige kompetencer • Forældrekontakt og ekstern kommunikation • Vækst og ventelister

6

18

JUN

min. år

 ursussted: Ungdomsøen, København K Dato: 6.-7. juni 2020 Kursusledere: Annonceres senere Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 1. maj 2020 Pris: 1.000 kr. www spejderne.dk Kursusnummer: 20090

EFTERÅR 2019 • MOVE 37


Spejderidentitet

FOTO: GUSTAV UTKE KAUMAN

UNGDOMSKURSER LEDERKURSER LEDERKURSER

Spejderidentitet

BLIV EN NØRD TIL SPEJDERIDÉEN

LEDELSE I PRAKSIS 2020

Bliv en nørd til spejderidéen

Udforsk din lederrolle og fordyb dig i værdier

Forstå grundlaget for dit spejderarbejde! Det er ingen skam at være nørd! Derfor har vi udviklet et kursus, der i en ramme med patruljeliv, friluftsliv og learning by doing gør det muligt at fordybe sig i, hvorfor spejderarbejdet i DDS ser ud, som det gør, og giver dig redskaber til at videreformidle din viden. Vi gennemgår Spejderidéen, som den er udtrykt hos de to verdensorganisationer, WAGGGS og WOSM, og dens forankring i B-Ps oprindelige tankegods. Vi ser på, hvordan DDS har valgt at implementere den internationale spejderbevægelses ideologiske grundlag, og hvordan spejderbevægelsen i dag forstår sig selv. B-P skrev mange vejledninger, hvor han forklarede baggrunden for sin tænkning etisk og pædagogisk. Det er udgangspunkt for den Spejderidé, vi arbejder med i dag. Vi vil fordybe os i Spejderidéen, og hvordan de forskellige elementer vekselvirker for tilsammen at gøre spejderarbejdet til noget særligt. Vi er ikke bange for teori, men vi vil også arbejde med at støtte hinanden i at koble teorien til det almindelige spejderarbejde. Hvordan ser de forskellige elementer i Spejderidéen ud i den daglige praksis? Hvad betyder vores ideologiske grundlag for, hvordan vi agerer som ledere sammen og sammen med vores spejdere?

14

18

JUN

min. år

 ursussted: Colleruphus, Nordsjælland K Dato: 14.-16. juni 2019 Kursusledere: Maiken Wildt og Troels Forchammer, maiken_wildt@hotmail.com og tf@dds.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 10. juni 2019 Pris: 1.075 kr. Kursusnummer: 19152

38 MOVE • EFTERÅR 2019

Hvor er jeg i mit spejderliv? Hvor skal jeg hen? Udforsk din rolle som spejderleder. På ledelse i praksis dykker vi ned i personlighedstyperedskabet MBTI, som du får en grundig introduktion til på kurset. Vi arbejder i patruljerammen med praktiske øvelser, og er en stor del af kurset på hike i den smukke jyske natur. Vores hovedfokus er din personlige ledelse og hvordan du samarbejder med dine medledere hjemme i gruppen. Det er vigtigt, at du som deltager er aktiv leder, for det er udviklingen af dine lederegenskaber og samarbejdsevner, vi arbejder med. Du kommer til at agere i lederrollen som patruljeleder, og vi evaluerer efterfølgende konstruktivt dine beslutninger og handlinger, så du kan udvikle dig i din egen rolle. Som team understøtter vi din individuelle rejse, ved at være en del af evalueringen, og du vil opleve forskellige vejledere ugen igennem for at opnå den bredest mulige læring og refleksion. Kurset er adgangsgivende til Gilwell. Kurset er adgangsgivende til Gilwell!

PÅSKE 2020

21 min. år

 ursussted: Et sted i Jylland K Dato: Påsken 2020 Kursusledere: Regitze Christophersen, regitzersc@live.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 1. februar 2020 Pris: 2.300 kr. Kursusnummer: 20150


Spejderidentitet

SOMMER-GILWELL 2020

KURSUS FOR GILWELLSPEJDERE 2020

Fordyb dig i spejderarbejdets idé og metoder

Tag på endnu en rejse til Gilwell-land

Du vil gennem refleksion og brug af patruljerammen udvikle dig som person og som spejderleder.

Find og aktivér den del i dig, der skaber størst muligt bidrag til vores bevægelse.

Start din Gilwell-rejse med en sommerferieuge på Ryekol i skønne lyngklædte omgivelser. Gilwell er spejderbevægelsens højeste lederuddannelse, og du skal være forberedt på, at det er et 6 måneder langt forløb, hvor du forventes at arbejde med dig selv og dit spejderarbejde i et forpligtende samarbejde med de andre deltagere på kurset. Men det er hele rejsen værd!

Kursus for Gilwellspejdere har til formål, at: • Understøtte din videre personlige udvikling og din udvikling som spejderleder. • Skabe rum for dialog om spejderarbejdet. • Motivere til fortsat engagement i Det Danske Spejderkorps.

LEDERKURSER

Spejderidentitet

Formålet med Gilwell er: • At øge din bevidsthed om Det Danske Spejderkorps’ formål, værdigrundlag og betydning som børne- og ungdomskorps • At du oplever godt spejderarbejde som grundlag for personlig udvikling og stillingtagen • At du udvikler dig selv og dit spejderarbejde samt inspireres til fortsat udvikling.

Kursets tema varierer fra gang til gang, og indholdet vil også være afhængigt af, hvem der deltager på det enkelte kursus. Det er derfor også meget naturligt at tage på Kursus for Gilwellspejdere igen og igen. Temaet for dette års kursus afsløres senere på året. For at deltage på kurset, skal du være 23 år ved kursusstart og Gilwell-spejder.

Teamet har forberedt nogle gode og trygge rammer, der gør at formål og mål samt kursets tradition er indeholdt i kurset, og vi sikrer en udviklende proces for alle på kurset. Det konkrete indhold præges i høj grad af kursets deltagere, jeres svar på teamets foropgaver og jeres ønsker på kurset. Vi arbejder med de spørgsmål om spejderarbejdet, der optager dig og de øvrige deltagere. Vores væsentlige metoder i kurset er patruljearbejde, learning by doing, refleksion og værdibaseret ledelse. Forudsætninger Kurset forudsætter, at du er fyldt 23 år, har mindst 3-4 års erfaring som spejderleder og tidligere har deltaget på kurset “Ledelse i Praksis” eller har erfaring svarende til, hvad der arbejdes med på dette kursus.

1

AUG 2020

23 min. år

 ursussted: Ryekol, Midtjylland K Dato: 1.-8. august 2020 + efterweekend 15.-17. januar 2021 Kursusledere: Anders Ljørring, gilwell2020@abox.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 12. maj 2020 Pris: 3.150 kr. Kursusnummer: 20152

21

MAJ 2020

23 min. år

 ursussted: Hylkedam, Fyn K Dato: 21.-24. maj 2020 Kursusledere: René Bitsch, mail@renebitsch.dk, 21756113 Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 1. marts 2020 Pris: 1.200 kr. Kursusnummer: 20151

EFTERÅR 2019 • MOVE 39


Ledertræning, instruktion og vejledning

FOTO: ANDREAS VAPPULA NILSSON

FOTO: ANDREAS VAPPULA NILSSON

UNGDOMSKURSER LEDERKURSER LEDERKURSER

Ledertræning, instruktion og vejledning

VEJLEDER- OG INSTRUKTØRKURSUS 1

VEJLEDER- OG INSTRUKTØRKURSUS 2

Hvad gør den gode træner?

Bliv klædt på til at udvikle dit kursusteam

Her er et kursusforløb for dig, der er begyndt at lave kurser for spejdere og ledere. Her er et kursusforløb for dig, der selv skal lave kurser for børn, unge eller voksne i Det Danske Spejderkorps i 2020. Kurset er en mulighed for at få din personlige værktøjskasse fyldt med vejledningsværktøjer, instruktionsteknikker, læringskneb, målhierarki mm. Vejleder- og instruktørkursus 1 (VIK1) kobler øvelser, oplæg og refleksion med din virkelighed som vejleder og instruktør i et kursusteam. Kurset klæder dig på til både at kunne håndtere de sjove opgaver, den nødvendige planlægning og de svære udfordringer, der følger med, når du arbejder med udvikling af børn, unge og voksne. Under kurset arbejder vi med: • Instruktionsværktøjer og -teori • Vejledningsteknikker og -teori • Rollebevidsthed - forventninger til dig • Målgruppeforståelse • Spejderideen og Træningsprincipperne Du er: • Medlem af et team, som skal lave kursus i 2020 • Ved at lave dit 1., 2. eller 3. kursus, når du deltager på VIK1 • Fyldt 18 år ved kursets start • Optaget af at udvikle dig selv som vejleder og instruktør og bidrage til andres udvikling i Det Danske Spejderkorps

Hvordan udvikler vi det gode spejderkursus? Her er et forløb for dig, der udgør en del af kernen i jeres kursusteam. På Vejleder- og instruktørkursus 2 er vi særligt optaget af, hvorfor vi laver kurser, som vi gør. Vi udforsker, hvordan vi skaber det gode kursusteam, der kan skabe det gode spejderkursus. Som deltagere vil I komme til at sætte jeres egne kurser i spil, udfordre hinandens praksis og afprøve ideer i fællesskab. Kurset klæder dig på til at kunne udvikle dit kursusteam og gribe nye kursusudfordringer i overensstemmelse med Træningsprincipperne og Spejderidéen. Under kurset arbejder vi med: • Vejlednings- & instruktionsværktøjer, teori og kritisk refleksion • Spejderidéen og Træningsprincipperne • Teamudvikling • Rollebevidsthed - forventninger til dig • Målgruppeforståelse Du er: • Medlem af et team, der skal lave kursus i 2020 • Ved at lave dit 4, 5., eller … kursus, når du deltager på VIK2 • Fyldt 18 år ved kursets start • Optaget af at udvikle dit kursus- og kursusteam og bidrage til andres udvikling i Det Danske Spejderkorps. Er du i tvivl, om du skal deltage på Vejleder- og instruktørkursus 1 eller 2, så kontakt os endelig.

FORÅR

18

FORÅR

18

2020

min. år

2020

min. år

 ursussted: På Fyn. Sted annonceres senere. K Dato: Forår 2020. Kursusledere: Mia Lykkegaard Smed og Mette B.D. Thygesen, mettebdt@gmail.com Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 15. februar 2020 Pris: 1.600 kr. Kursusnummer: 20140

40 MOVE • EFTERÅR 2019

 ursussted: På Fyn. Sted annonceres senere. K Dato: Forår 2020. Kursusledere: Mia Lykkegaard Smed og Mette B.D. Thygesen, mettebdt@gmail.com Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 15. februar 2020 Pris: 1.600 kr. Kursusnummer: 20141


Andet kursus

LEDERKURSER

FLERE KURSER I 2020 Sæt kryds i kalenderen – der er mange flere ledelseskurser næste år: DIALOG AMBASSADØR-TRÆNING

Er du én af vores nye Dialogambassadører? Tag med på Ungdomsøen, og lær praktiske redskaber til at bruge dialog til at nedbryde konflikt og stigmatisering. Drømmer du om at sætte fokus på, hvordan vores eget indre verdensbilleder har indflydelse på, hvordan vi agerer overfor andre? Vil du lære praktiske redskaber til, hvordan dialog kan bruges til at nedbryde stigmatiseringer og konflikter på græsrodsniveau?

Ledelseskursus 1 Februar 2020

Ledelseskursus 1 Maj 2020

Ledelseskursus 2 Maj 2020

Ledelseskursus 1 Oktober 2020

Ledelseskursus 2 Oktober 2020

Vil du skabe en forandring i din enhed, og dermed være med til at lære de kommende generationer om vigtigheden af dialogens mekanismer? Så kom med, når Det Danske Spejderkorps afholder Dialog Ambassadør-træning på Ungdomsøen.

Hold øje med dds.dk/arrangementer

I løbet af træningen vil du gennem en kombination af teori og praktiske lege/øvelser, bl.a. lære om: • Identitet, kultur og perception. • Konflikt og Peacebuilding – herunder typer og hvordan vi bedst kan håndtere dem. • Dialogfacilitatoren - hvad er dennes rolle? • Dialogcirklen og Dialogkaffer – hvad og hvordan. • Dialog i spejderarbejdet, den dialogiske spejder samt dialogens 10 principper. • Kendskab til de spirituelle netværk (ESIF, Spiriteco, Overture Network). Kurset vil foregå på engelsk. Kurset er støttet af forskellige internationale netværk. Læs mere om kurset på dds.dk/ arrangementer.

11

16

OKT

min. år FOTO: MORTEN BJERRUM LARSEN

 ursussted: Ungdomsøen, København K Dato: 11.-13. oktober 2019 Kursusledere: Jon Rasmussen, jonrasmussendds@gmail.com Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 1. august 2019 Pris: 1.250 kr. Kursusnummer: 19709

EFTERÅR 2019 • MOVE 41


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER FOKUSKURSER

Fokuskurser Kurser med færdigheder og friluftsliv i fokus.

FOTO: PETER MAUL

· Træklatreinstruktørkursus 2019 – Vest · Vægklatreinstruktørkursus 2019 – Vest · Ran-kursus 2019 · Vinterfjeldkursus 2020 · Fjeldsamariterkursus 2020 · Fjeld- og vildmarkskursus 2020 · Kano- og vildmarkskursus 2020 · Skovmandskursus 2020 · Fjeldgruppens Basecamp 2020

42 MOVE • EFTERÅR 2019


FOKUSKURSER

EFTERÅR 2019 • MOVE 43


Fokuskurser-

UNGDOMSKURSER LEDERKURSER FOKUSKURSER

FOTO: JENS THYBO

TRÆKLATREINSTRUKTØR VEST 2019

Få spejderne helt til tops Vil I kunne tilbyde jeres spejdere fede og grænse­ brydende klatreoplevelser i toppen af de højeste træer i skoven? Så er Fjeldgruppens populære Træklatreinstruktørkursus svaret! På kurset bliver du bliver trænet i de øvelser, man skal kunne til en træklatreinstruktør-eksamen. Det er en fordel, hvis du enten har klatret på væg eller i træer før. Kurset afvikles over 4 weekender med eksamen i den sidste weekend under ledelse af eksterne censorer fra Dansk Træklatreforening. På kurset undervises i toprebsklatring, rappelling og 1. mandsklatring med sikkerhed som det gennemgående tema. Emner som: Udstyr, forsikringsforhold og alternative aktiviteter på klatrevæg vil også blive gennemgået. Undervisningen vil veksle mellem praktiske øvelser og teori. På kurset er der løbende bedømmelse af kursisterne. Kursusteamet har valgt at afvikle kurset over 4 weekender, så kursisterne opnår mere rutine og dermed væsentligt bedre forudsætninger for at bestå eksamen. Under kurset bliver der foruden de eksamensrelaterede emner også undervist i fede klatreaktiviteter for børn og unge, som man kan anvende i sit spejderarbejde. Du skal være fyldt 18 år. Klatreerfaring er ikke nødvendig, men en fordel. Det anbefales også at have gennemgået et 8-timers førstehjælpskursus. OBS: Egen træning og andet hjemmearbejde mellem de 4 kursusweekender vil være påkrævet.

På fokuskurser er livet i det fri og konkrete færdigheder i fokus. Det handler om at begå sig i naturen og om at forbedre sine færdigheder inden for bestemte områder. Lige meget om du har lyst til at lære at lave lækker fjeldmad, at planlægge en vandretur eller få styr på sejlads i kano eller på bølgen blå, er det et fokuskursus, du skal på.

44 MOVE • EFTERÅR 2019

31

18

AUG

min. år

Kursussted: Annonceres senere. Dato: 31. aug-1. sep., 21.-22. sep., 12.-13. okt. og 9.-10. nov. Kursusledere: Stefan Nauschütt. Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 10. august 2019. Pris: 6.000 kr. Kursusnummer: 19710 www

www.fjeldgruppen.dk


RAN KURSUS 2019

Bliv vægklatreinstruktør

Praktisk sejladskursus

Bliv klædt på til at lave klatreaktiviteter med børn og unge på gruppens klatrevæg eller i den lokale klatreklub.

Prøv livet til søs på spejderskibet RAN. Vi bor ombord på båden og afprøver sejlads i praksis.

Instruktøruddannelse i sikring på klatrevæg udviklet af Dansk Klatreforbund. Uddannelsen er målrettet frivillige ledere og andre uden forudgående klatreerfaring, der ønsker at lave klatreaktiviteter med børn og unge.

På kurset bor vi ombord på Ran. Vi sejler rundt i farvandet omkring Brejning i Vejle Fjord. Vi prøver at sejle med motor ved havnemanøvre, men hejser sejl, når vi kommer ud fra havnen, og nyder farten gennem vandet uden motorens brummen. Vi sejler både i fuldt dagslys med god udsigt over havet, og i nattens mørke, hvor lys fra fyr og sømærker viser os vej.

Kurset afvikles over to lørdage, og gør den uddannede leder i stand til, forsvarligt, at gennemføre klatreaktiviteter med spejdere på gruppens klatrevæg. Under kurset undervises man i toprebssikring og sikkerhed, klatre- og bevægelsesteknik, udstyrskendskab, samt hvordan gruppens klatreudstyr vedligeholdes. Uddannelsen afsluttes med en eksamen. Ved bestået eksamen modtager kursisten et ”Instruktør 1”-certifikat fra Dansk Klatreforbund. Du skal være fyldt 18 år. Klatreerfaring er ikke nødvendig, men en fordel. Det anbefales også at have gennemgået et 12 timers førstehjælpskursus, men det er ikke et krav. Det er et krav, at man træner de lærte teknikker mellem de to lørdage for at bestå eksamen.

Kurset kører efter learning by doing-metoden, så vi lærer om sejlads og navigation ved at afprøve det i praksis. På kurset kommer vi omkring og afprøver: • Sejlads med sejl både nat og dag. • Sejlads med motor, herunder havnemanøvre. • Sikkerhed, herunder mand over bord-manøvre. • Basal navigation med søkort, GPS og kompas. • Basalt kendskab til bøjer og fkr. • Basalt kendskab til vigeregler.

26

18

6

16

OKT

min. år

SEP

min. år

Kursussted: Østjysk Klatreklub, Horsens Dato: 26. oktober og 9. november 2019 Kursusledere: Steffen Klitgaard Andreasen, klatring_vest@fjeldgruppen.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 1. oktober 2019 Pris: 1.800 kr. Kursusnummer: 19708 www

www.fjeldgruppen.dk

Kursussted: Skibet Ran – med start og slut i Brejning Havn v. Vejle Fjord Dato: 6.-8. september 2019 Kursusledere: Dorte Ankerfelt, dorte@frie-fugle.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 18. august 2019 Pris: 1.075 kr. Kursusnummer: 19851 facebook.com/DDSRAN

EFTERÅR 2019 • MOVE 45

FOKUSKURSER

FOTO: MIKE DANIELSEN

VÆGKLATRING – INSTRUKTØR 1 UDDANNELSE VEST


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER FOKUSKURSER

FOTO: MADS GODVIN JENSEN

VINTERFJELDKURSUS 2020

FJELDSAMARITERKURSUS 2020

Tag med til Norge

Bliv sikker på fjeldet

Tag favntag med vinterfjeldets bidende kulde og snedækkede skråninger på en uforglemmelig rejse på højfjeldet.

Kursus for turledere og samaritter, der skal med troppen, klanen eller kammeraterne på tur i fjeld og vildmark.

Formålet med Vinterfjeldkursus er at give dig forudsætning for at planlægge og gennemføre udfordrende og sikkerheds­ mæssigt forsvarlige skiture i højfjeldet med ligesindede. Med udgangspunkt i en hyggelig lille hytte på højfjeldet drager vi ud og overnatter i telt og snehule, mens vi øver ski- og sikkerhedsteknik. Kurset er for de seje drenge og piger i spejderbevægelsen, der har lyst til udfordringer ud over det sædvanlige. Forweekend i Storkøbenhavn med gennemgang af teori og indførelse i turplanlægning og udstyrsbehov. Ugekursus i Norge fra 13.-22. marts. Under forweekenden inddeles kursisterne i 4-5 mands sjak, som sammen planlægger dagsruterne i Norge. På fjeldet vil hvert sjak følge deres planlagte rute sammen med en instruktør til den forudbestemte overnatningsplads, hvor også de andre sjak overnatter. Undervejs vil vi omsætte teori fra forweekenden til praksis i forskellige moduler og workshops. Alt vi arbejder med i teori, vil således blive testet i praksis på fjeldet.

Har du helt tjek på, hvordan man skal forberede sig til en tur i vildmarken? Eller hvad de tidlige symptomer er på kulde-væde chok? Flytning og pleje af tilskadekomne under vanskelige forhold? Uanset om du planlægger en kortere eller længere tur, har du brug for viden og konkrete førstehjælpsfærdigheder for at gøre turen sikker og sjov for alle. På Fjeldgruppens samariterkursus lærer du om de specielle udfordringer, du møder i en nødsituation på fjeldet, og hvordan du bedst håndterer dem, herunder skadestedsledelse og gruppedynamik. Undervisningen foregår som en blanding af teori og praktiske cases. Du skal minimum være fyldt 18 år og skal have gennemført et godkendt 12-timers førstehjælpskursus, inden for de sidste 3 år. Du får mest ud af kurset, hvis du har personligt kendskab til fjeldet/vildmarken.

Forudsætninger for deltagelse: Du skal være fyldt 18 år og være i god form. Du skal desuden have skifærdigheder på begynder-niveau og erfaring på enten tur- eller langrendsski.

13

MAR 2020

18 min. år

13

 ursussted: Forweekend i Birkerød (Nordsjælland) og K ugekursus i Norge (med afrejse fra København). Dato: Forweekend 24.-26. januar 2020 og ugekursus i Norge 13.-22. marts 2020. Kursusledere: Stine Iversen, vinterfjeld@fjeldgruppen.dk. Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 31. oktober 2019. Pris: 5.000 kr. Kursusnummer: 20700 www

www.fjeldgruppen.dk

46 MOVE • EFTERÅR 2019

MAR 2020

18 min. år

Kursussted: Annonceres senere. Dato: 13.-15. marts 2020 Kursusledere: Anne Lif Lund Jacobsen, pelle@fjeldgruppen.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 15. februar 2020. Pris: 950 kr. Kursusnummer: 20701 www

www.fjeldgruppen.dk


FOKUSKURSER FOTO: SIMON WOCHNER

FOTO: MORTEN BJERRUM LARSEN

FJELD- OG VILDMARKSKURSUS 2020

KANO- OG VILDMARKSKURSUS (IPP) 2020

Lær at arrangere din egen fjeldtur

Kano- og vildmarkskursus

En sikker klassiker for alle, der drømmer om en vandretur på fjeldet, men ikke nødvendigvis har erfaringen eller viden om, hvordan man planlægger sådan en tur.

Bliv klar til næste kanotur

Et godt begynderkursus, hvis du ikke har været i fjeldet før. Kurset giver en teoretisk og praktisk erfaring med alt fra udstyr til orientering. Her kan du opleve en fjeldtur i en koncentreret version i trygge rammer og samtidig lære, hvordan du selv planlægger DIN næste tur. Kurset inkluderer en teoridag på Gillastig, samt 3 dages vandretur i Söderåsens nationalpark, hvor vi tester teorien i praksis. Fjeld- og Vildmarkskursus er et kursus for dig, der aldrig har været i fjeldet før, eller kun på kortere ture i godt vejr og uden stor oppakning. Kurset forbereder dig til at arrangere en fjeldtur med ligesindede (dvs. folk der har været på samme kursus eller tilsvarende). Du skal minimum være fyldt 15 år, samt kunne bruge kort og kompas, være i almindelig fysisk form og kunne bære rygsæk på mindst 15 kg.

9

APR 2020

Kano- og vildmarkskurset er et kursus for dig, der skal lede klanens/ troppens næste kanotur eller give lederne en anderledes oplevelse – eller for dig, der bare vil prøve en helt anderledes bededagsferie. På Kano- og Vildmarkskurset giver vi dig masser af værktøjer og undervisning i sikkerhed, som det efterhånden kræver fra både gruppen og kommunen mv. På kurset bliver du undervist efter Dansk Kano og Kajak Forbund (DKF) IPP-standard, (tidl. EPP = Euro Paddle Pass standard) og vil efter bestået kursus modtage et IPP 1-roer bevis fra Dansk Kano og Kajak Forbund. Kano- og vildmarkskurset er desuden et meget hyggeligt kursus. Der bliver mange hyggelige timer i kanoen på vej mod lejrpladsen, hvor man holder sin frokost på en lille solbeskinnet klippe midt på en sø eller foran bålet om aftenen, mens mørket langsomt sænker sig. Helt sikkert er det, at der også venter mange gode natur­oplevelser på kurset. Der er rig mulighed for at spotte dyr, som du måske ikke lige ser derhjemme, og måske opleve en bæver eller elg svømme over søen. Du skal være fyldt 15 år, og du skal kunne svømme min. 200 meter.

15 min. år

7

MAJ 2020

Kursussted: Sydsverige. Startsted annonceres senere. Dato: 9-13. april 2020 (Påsken) Kursusledere: Cæcilie Neumann, fjeldvildmarkskursus@fjeldgruppen.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 15. marts 2020. Pris: 1.700 kr. Kursusnummer: 20702 www

www.fjeldgruppen.dk

15 min. år

Kursussted: Olofström, Sverige. Med start i Herlev. Dato: 7.-10. maj 2020 (St. bededagsferien) Kursusledere: Simon Wochner, kanovildmark@fjeldgruppen.dk Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 1. april 2020. Pris: 1.850 kr. Kursusnummer: 20703 www

www.fjeldgruppen.dk

EFTERÅR 2019 • MOVE 47


UNGDOMSKURSER LEDERKURSER FOKUSKURSER

SKOVMANDSKURSUS 2020

Bushcraft i en spejderkontekst ”Viden tynger ikke kroppen” siger et godt gammelt ordsprog, og Skovmandskurset ­ henvender sig til den erfarne spejder som ønsker at lette kroppens byrde ved hjælp af viden. Filosofien bag Skovmandskurset er, at man opfatter naturen omkring sig mere som et redskabsskur og en ressourcebank fremfor en kulisse. Vi vil forøge viden og færdigheder hos den enkelte, men også lære i forvejen kendte færdigheder på en mere gennemtænkt måde. På kurset vil vi give os i kast med brug af ildstål, valg af lejrplads, opsætning af tarp, naturen som krydderi, brug af kniv/økse/sav og skekniv, frembringe af overdådig menu på bål uden brug af køkkengrejer, fremstille redskaber af forhåndenværende midler, leave-no-trace og lederens formidling til spejdere. Kurset foregår i skovbrynet, under bøgetræernes kroner, i grantræernes tykning og åbne enge uanset vejret. Målet er at løfte dine spejderfærdigheder og gøre dig til en bedre spejderleder. Forudsætninger for deltagelse: Du skal have erfaring med overnatning i det fri og være fyldt 16 år.

28

MAJ 2020

16 min. år

www

www.fjeldgruppen.dk

48 MOVE • EFTERÅR 2019

FOTO: FREDERIK ABILDGAARD ROM

Kursussted: Ganløse, Nordsjælland. Dato: 28.-30. maj 2020 Kursusledere: Annonceres senere. Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 1. maj 2020. Pris: 950 kr. Kursusnummer: 20704


FOKUSKURSER FOTO: MADS GODVIN JENSEN

FJELDGRUPPENS BASECAMP 2020

Få en forsmag på fjeldgruppens kurser Kom og oplev frilufts-workshops og spændende oplæg på Brejning. Du har sikkert allerede hørt om Fjeldgruppen eller de kurser, vi udbyder. Uanset hvilken type spejder du er og hvilke spejderskills, du nyder at dyrke, så har Fjeldgruppen et kursus til dig.

interessant oplægsholdere samt drop-in aktiviteter. Det er en oplagt mulighed for seniorklanen til at få en spændende, inspirerende og indholdsrig weekend med fokus på friluftsliv og det gode spejderarbejde.

Vi har faktisk så mange kurser at vælge imellem, at vi gerne vil invitere til en Basecamp, hvor du kan få en forsmag på det brede udvalg. Vi udbyder kurser i vandring, vinterfjeld, samarit, syning, madlavning og bushcraft. Vi har også kurser, hvor du kan få certifikater i væg- og træklatring og kano.

Du kan se meget mere om, hvem Fjeldgruppen er, og hvad kurserne handler om på www.fjeldgruppen.dk.

Så hvis du gerne vil udnytte de funktioner, dit grej har, til andet end en gåtur i den lokale skov, eller mangler et certifikat til at hejse dine spejdere op i træer, så er der ingen grund til at trække tiden længere. Kom og få det spark, du mangler for at komme videre fra ubeslutsomhed, eller få den inspiration du skal bruge for at kaste dig over det næste projekt. På vores Basecamp i 2020 vil der være garanti for en hyggelig weekend med os og 200 andre friluftsglade spejdere. Weekenden vil byde på en bred palette af workshops og oplæg med

13

15

SEP

min. år

Kursussted: Brejning Efterskole, v. Vejle Fjord Dato: 28.-30. august 2020 Arrangementsansvarlig: Cæcilie Neumann, basecamp@fjeldgruppen.dk Tilmelding: Findes senere på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 1. juni 2020 Pris: 300 kr. (inkluderer ophold, workshops og mad) Kursusnummer: 20705 www

www.fjeldgruppen.dk

EFTERÅR 2019 • MOVE 49


LEDERKURSER KLAN- &UNGDOMSKURSER LEDEREVENT 2019

Klan- & Lederevent 2019 Lederuddannelse i virkeligheden: Sammensæt din helt egen uddannelse, som passer netop til dig!

FOTO: JESPER HASFELDT HOLM-ERIKSEN

28.-29. september på Houens Odde Spejdercenter

50 MOVE • EFTERÅR 2019


seje unge in st meldt sig p å banen, så ruktører har vi på årets K & Ledereve lannt ti skræddersy lbyder en stribe modu le et til seniors pejdere. De r altså særlig r er grund til at tage klanen på efteråre med ts uddanne lsesmarked kursusramm ! O gså erne er opg raderet, så enten kan ru m an nde lørdage n af med afslappende lederhygge eller give den gas på dansegulve t.

Hvad er Klan& Ledervent? Klan- & Lederevent er en weekend, hvor det summer af læring i fællesskab, erfarings­udveksling og lederhygge. Nye og erfarne ledere, seniorer og bestyrel­sesmedlemmer er alle velkomne, når vi sætter rammerne om en weekend i fællesskabets ånd, som du selv fylder ud med indhold, der passer netop til dig. Udvid dine spejderskills med både praktiske færdigheder og ny viden Klan- & Lederevent er en del af de populære Uddannelsesmarkeder. Her kan du frit vælge mellem forskellige minikurser, som vi kalder moduler. Nogle moduler omhandler praktiske færdigheder som madlavning over bål, friluftstips og andet. Andre moduler har et mere teoretisk fokus om fx børns udvikling, godt bestyrelsesarbejde eller lignende. På Klan- & Lederevent tilbyder vi, ud over moduler henvendt til spejderledere, en lang række moduler særligt henvendt til unge klanspejdere. Over hele weekenden er der 6 forskellige modulperioder, hvor du kan sammensætte din egen uddannelse. Man behøver ikke deltage hele weekenden, men kan også bare deltage én dag. En god mulighed for ledergruppen Mange spejdergrupper får meget ud af at tage flere ledere og seniorer af sted på Uddannelsesmarked. Dels fordi der er inspirerende tilbud til alle, og dels fordi det er et hyggeligt og sjovt arrangement med lækker mad og rigelige muligheder for lederforkælelse. Husk, det også er muligt at ankomme allerede fredag aften, hvor køkkenholdet sørger for natmad.

EFTERÅR 2019 • MOVE 51

KLAN- & LEDEREVENT 2019

NU M UNIKT TILBED ­SENIORSP UD FOR EJDERE En række


LEDERKURSER KLAN- &UNGDOMSKURSER LEDEREVENT 2019

FOTO: SIGNE MORTENSEN

Klan- & Lederevent 2019 Oplev lederuddannelse i virkeligheden på unikke Houens Odde Spejdercenter sidste weekend i september. På Uddannelsesmarked er der rum for fordybelse og udvikling af de færdigheder, der betyder allermest for den enkelte leder og seniorspejder. Her kan du skabe din helt egen røde tråd i din uddannelse, uanset om dit udgangspunkt er at lære helt nye færdigheder fra bunden, eller genopfriske og fordybe dig yderligere i de mange spændende emner, som tilbydes. Om du er erfaren eller helt ny leder, klanspejder eller bestyrelses­medlem har vi noget, som passer til dig. Sammensæt et individuelt program – og uanset om hele gruppen er af sted på kursus sammen, eller om du ankommer alene, vil vi i teamet gøre

vores bedste for, at du skal føle dig velkommen! Du kan vælge blandt de mange moduler, som vi tilbyder på markedet. Modulerne varer 2, 4 eller 6 timer, og du bliver klogere på netop det, der interesserer dig, og giver mening i dit spejder­arbejde. Få nye inputs og inspiration til arbejdet med spejderne eller i klanen, og skab nye kontakter i pauserne og på modulerne. De topmotiverede instruktører sætter rammerne om din markedsplads, og køkkenholdet sørger for god energi til at kapere de mange inputs og nye indtryk. Sammen sikrer vi gode spejderoplevelser, ny viden,

FORELØBIGT PROGRAM

Fredag 20:00 Du er velkommen allerede fredag aften, hvor tjek ind åbner, og der er hygge i det (let) opvarmede samlingstelt 22:00 Natmad Lørdag

8:45 Fælles velkomst 9:00 Vælg blandt de mange moduler 13:15 Frokost 14:30 Vælg blandt de mange moduler 19:15 Aftensmad og vi skaber hyggelige rammer - uanset om du er til den traditionelle lederhygge eller til musik og en spejderdans - og du fylder dem ud.

erfaringsudveksling og ikke mindst suset af at være mange klanspejdere, ledere og bestyrelsesmedlemmer på kursus samtidig. Overnatning og faciliteter I eget eller andres telt, i shelter, på værelse, i køjerum eller på gulv på sovesal. Programmet starter lørdag kl. 8:45, men du er meget velkommen fra fredag aften, hvor der er spejderhygge og natmad. Glæd dig til at opleve skøn natur og moderne friluftsfaciliteter på et af Danmarks mest indbydende spejdercentre, Houens Odde.

28

16

SEP

min. år

Kursussted: Houens Odde Spejdercenter, Kolding Dato: 28.-29. september 2019 Kursusledere: Bent Mortensen og Rasmus Kjeldgaard, bmo@stofanet.dk, raskjeldgaard@gmail.com Tilmelding: Find tilmeldingslink på dds.dk/arrangementer Tilmeldingsfrist: 31. august 2019 Pris: 625 kr. for op til 3 moduler og 975 kr. for flere moduler og/eller overnatning Kursusnummer: 19450 facebook.com/ddsuddannelsesmarkeder

Søndag 9:00 13:15

Vi fortsætter med moduler … Vi gi’r sandwich to go, og siger: Tak for nu!

52 MOVE • EFTERÅR 2019

www

dds.dk/arrangement/uddannelsesmarked-efterar-2019


Tag klanen med på kursus Vi har en pakke til dig! Nej, ikke ikke til dig, som typisk læser, men til dine seniorer og klanspejdere! I år er der ekstra grund til at tage klanen med på efterårets Uddannelsesmarked. En række unge, seje instruktører har nemlig sammensat en skræddersyet pakke for seniorspejdere.

FOTO: SIGNE MORTENSEN

I ”seniorpakken” er der en lang række unikke moduler om fedt seniorspejd i 2019. Mange af modulerne omhandler desuden højaktuelle emner, man ikke møder på et klassisk seniorkursus. Bag seniorpakken står motiverede instruktører, der har fingrene dybt nede i senior­arbejdet, og glæder sig til at give seniorspejdere fra hele landet et kæmpe skud inspiration til seniorarbejdet. Og så kan du i år desuden runde lørdag aften af med enten afslappende lederhygge eller moves på dansegulvet.

Moduler på Klan- og Lederevent 2019 Herunder er en liste med nogle af de moduler og emner, weekenden byder på. Tjek de seneste tilføjelser på dds.dk/arrangementer.

MODULER HENVENDT TIL LEDERE OG BESTYRELSESMEDLEMMER

MODULER HENVENDT TIL SENIORSPEJDERE

• Adventurespejd kan spice dine møder op

• Adventurespejd i klanen

• Apps til friluftslivet

• Aktiv i korpset: Hvad er mulighederne?

• Børns rettigheder: Sådan bruger du mærkerne

• Det gode ungeliv: Hvordan skaber vi det?

• Bål i teori og praksis

• Giv tilbage til gruppen uden at være leder

• Den gode juniorflok!

• Ingen klan? Sådan starter I en!

• Formidl spejderhistorien gennem lege og aktiviteter

• Internationalt spejd: Der er en verden derude!

• God kommunikation: Bliv en mere synlig gruppe

• Køn, ligestilling og samtykke i seniorlivet

• Gruppens røde tråd: Sådan skaber I den

• Mediespejd: SoMe, fede videoer m.m.

• Innospejd: Lav kreativt patruljearbejde!

• Organisering af seniorarbejdet: Inspiration og best practice

• Kickstart for ledere: Alt, du skal vide

• Personlig udvikling: Få mere ud af dit seniorliv

• Kommunikationsmærker: Sådan bruger du dem

• Planlægning og udførsel af store klan-arrangementer

• Mad over bål 1 og 2

• Senior-zen: Et nyt spejdermærke om et liv i balance!

• Motivér spejderne med fantasirammer

• Start et klan-kollektiv!

• Nye ledervejledninger til familie og mikro: Sådan bruger I dem

• Udlandsture: Sådan kommer klanen af sted

• Patruljeliv og roller

• Vilde projekter i seniorlivet: Intet er umuligt

• Praktisk brug af de nye mærker og arbejdsstof • Takling og splejsning 1 og 2 • Teambuilding gennem friluftsliv • Trangiaens finesser 1 og 2

EFTERÅR 2019 • MOVE 53

KLAN- & LEDEREVENT 2019

TILBUD MÅLRETTET SENIORER


GUIDE

SÅDAN KOMMER DU PÅ DRØMMEKURSET Alle kurser findes digitalt på dds.dk/arrangementer. Her kan du også finde links til at tilmelde dig hvert kursus. Tilmelding til kurserne foregår via medlemssystemet Medlemsservice.

Mathilde, 13 år

1. Mathilde snupper det nye MOVE og finder med det samme Ungdoms­ kurserne.

Mathilde er helt gal med spejder. Sidste år var hun for første gang gammel nok til at komme på PLan. Men hun kom ikke afsted. Hendes venner, der var med på PLan sidste år, kom hjem og kunne nærmest ikke tale om andet end PLan. Så i år har Mathilde besluttet sig: Hun skal bare med på PLan.

2.

Hun slår op på PLan-start og ser, at det er for 12-13-årige. Kurserne ser vildt spændende ud.

Mia er tropsleder. Hun 1. Mia klatrer en del på klatrefinder sin væg i sin fritid. Lige ved smartphone frem gruppens grund er der og klikker ind på dds.dk/arrange­ nogle fantastiske bøge­ menter. træer. Dem ville Mia gerne klatre op i med spejderne – men Mia har ikke erfaringen og færdighederne til at lave træ­ 3. Mia læser klatring. Hvad gør hun?

beskrivelsen én gang. Og så læser hun den igen. Hun vil være træklatreinstruktør!

2. Hun går ind under ”Fokuskurser” og scroller ned til træklatrekurset.

4. Mia tilmelder sig kurset og glæder sig til at bestige bøgetræerne med troppen.

4. Mathilde kommer i tvivl, om hun skal tage på et PLan-start eller et PLan 1-kursus? For når hun er 13, må hun gerne komme med begge steder. Det har hun læst i deltagerbetingelserne på side 26.

5. Mathilde spørger sin leder. Han synes, at Mathilde skal tage på PLan 1. Så Mathilde vælger tre PLan 1-kurser, hun gerne vil på.

6. Faktisk har Mathilde en ret god leder, der står for at tilmelde hende og de andre tropsspejdere gennem Medlemsservice. Derfor afleverer Mathilde bare Tjeklisten på side 27 til ham.

Mia, 24 år

54 MOVE • EFTERÅR 2019

3. Hun læser lidt videre og når til PLan 1, der er for 13-14-årige spejdere. Kurserne der virker også sjove.

7. Og så synes Mathilde ellers bare, at der er længe til uge 42!


Løbskalender SOMMER / EFTERÅR 2019

Her er en oversigt over spejderog adventureløb i resten af 2019. Skal jeres løb med på næste oversigt? Så skriv en mail til web@dds.dk, og få det oprettet på dds.dk/arrangementer

SOMMER

Mølleåsejladsen 2019 

24. august

MERE INFO: MOLLEASEJLADSEN.DK

EFTERÅR

Solaris 2019 

13.-15. september

MERE INFO: SOLARIS.DK

Spejder5Kamp 

13.-15. september

MERE INFO: SPEJDER5KAMP.DK

Nathejk 

20.-22. september

MERE INFO: NATHEJK.DK

Dilleløbet 

5.-6. oktober

MERE INFO: DILLE.DK

Sølvøkseløbet 

25.-27. oktober

MERE INFO: SOLVOKSELOBET.DK

Fenrisløbet 

26.-27. oktober

MERE INFO: FENRISLØBET.DK

Cicero 

9.-10. november

MERE INFO: CICEROLØBET.DK

FOTO: MATHIAS THOMSEN

EFTERÅR 2019 • MOVE 55


Kursusoversigt KATEGORI

Find links til kursernes tilmelding på dds.dk/arrangementer

KURSUS

DATO

STED

NR.

PLan-Start

På Højt PLan

13.-18. oktober 2019

Paradishytten, Midtjylland

19500

PLan-Start

NødPLan

13.-18. oktober 2019

Gurredam, Nordsjælland

19500

PLan-Start

Plan Mystifik

13.-18. oktober 2019

Skovbrynet, Vestfyn

19500

PLan-Start

PLan Parat

13.-18. oktober 2019

Assenbæk, Sydvestjylland

19500

PLan 1

PLan Holmen

13.-19. oktober 2019

Spejdercenter Holmen, København

19500

PLan 1

PLan Colleruphus

13.-19. oktober 2019

Colleruphus, Nordsjælland

19500

PLan 1

PLan Pi

13.-19. oktober 2019

Gillastugan, Sydsverige

19500

PLan 1

PLan Røddinglund

13.-19. oktober 2019

Røddinglund, Midtjylland

19500

PLan 1

PLan PLASK

13.-19. oktober 2019

Thurøbund, Sydfyn

19500

PLan 2

PLan Ryekol

13.-19. oktober 2019

Ryekol, Midtjylland

19500

PLan 2

PLan Platypus

13.-19. oktober 2019

Brejning Efterskole, Vejle Fjord

19500

PLan 2

OceanPLan

13.-19. oktober 2019

Holbæk, Nordvestsjælland

19500

PLan 2

PLan Hylkedam

13.-19. oktober 2019

Hylkedam, Fyn

19500

PLan 2

PLan T

13.-19. oktober 2019

Port Arthur, Fyn

19500

PLan 3

PLan Robinson

13.-19. oktober 2019

Toggerbo, Midtjylland

19500

PLan 3

PLan Lyx

13.-19. oktober 2019

Egemosen, Nordsjælland

19500

PLan 3

PLan PLEX

13.-19. oktober 2019

Stevninghus, Sønderjylland

19500

PLUS Start

Team A

13.-19. oktober 2019

Ungdomsøen, København

19403

PLUS

eXplorado

14.-19. oktober 2019

Ree Park Safari, Djursland

19402

Ledelse af børn og unge

Tropslederkursus

31. august-1. september 2019

Spejdercenter Holmen, København

19175

Minileder 1 - Rygsækken

20.-22. september 2019

Annonceres senere

19176

Juniorleder 1

1.-3. november 2019

KFUMs sommerlejr, Sjælland

19172

Tropsleder 1

1.-3. november 2019

KFUMs sommerlejr, Sjælland

19174

Ledelseskursus 1 - Oktober 2019

4.-6. oktober 2019

Sletten, Ry

19163

Ledelseskursus 2 - Oktober 2019

4.-6. oktober 2019

Sletten, Ry

19164

Ledelseskursus 1 - Februar 2020*

Annonceres senere

Annonceres senere

20160

Ledelseskursus 1 - Maj 2020*

Annonceres senere

Annonceres senere

20161

Ledelseskursus 2 - Maj 2020*

Annonceres senere

Annonceres senere

20162

Ledelseskursus 1 - Oktober 2020*

Annonceres senere

Annonceres senere

20163

Ledelseskursus 2 - Oktober 2020*

Annonceres senere

Annonceres senere

20164

Bliv en nørd til spejderidéen

14.-16. juni 2019

Colleruphus

19152

Ledelse i praksis

Påsken 2020

Et sted i Jylland

20150

Sommer-Gilwell 2020

Kursus 1.-8. august og opfølg­nings­ weekend 15.-17. januar 2021

Ryekol, Midtjylland

20152

Kursus for Gilwellspejdere 2020

21.-24. maj 2020

Hylkedam, Vestfyn

20151

Vejleder og Instruktørkursus 1

Forår 2020

Fyn

20140

PLan

UNGDOMSKURSER

PLUS

Ledelse af voksne

Spejderidentitet LEDER KURSER

Ledertræning, instruktion og vejledning

Vejleder og Instruktørkursus 2

Forår 2020

Fyn

20141

Fælleskorpsligt kursus

Gruppeledelseskonference

6.-7. juni 2020

Ungdomsøen, København

20090

Andet kursus

Er du én af vores nye dialog­ ambassadører?

11.-13. oktober 2019

Ungdomsøen

19709

Søkurser

Ran kursus

6.-8. september 2019

På skibet Ran, start/slut v. Brejning Havn, Vejle Fjord

19851

Fjeldgruppen

Vægklatring – Instruktør 1 Uddannelse Vest

26. oktober og 9. november 2019

Østjysk Klatreklub, Horsens

19708

Træklatreinstruktør Vest 2019

4 weekender: 31. august-1.september, 21.-22. september, 12.-13. oktober og 9.-10. november 2019

Annonceres senere

19710

Fjeld- og vildmarkskursus 2020

9.-13. april 2020

Sydsverige

20702

Kano- og vildmarkskursus (IPP) 2020

7.-10. maj 2020

Olofström, Sverige. Start i Herlev

20703

Skovmandskursus 2020

28.-30. maj 2020

Ganløse, Nordsjælland

20704

Fjeldsamariterkursus 2020

13.-15. marts 2020

Annonceres senere

20701

Vinterfjeldkursus 2020

Forweekend 24.-26. januar 2020 og ugekursus i Norge 13.-22. marts 2020

Forweekend i Birkerød (Nordsjælland) og ugekursus i Norge (afrejse fra Kbh.)

20700

Fjeldgruppens Basecamp

28.-30. august 2020

Brejning Efterskole, Vejle Fjord

20705

Klan- & Lederevent 2019

28.-29. september 2019

Houens Odde spejdercenter, Kolding

19450

FOKUS KURSER

Uddannelsesmarkeder

*KURSUSANNONCERNE KOMMER SENERE PÅ DDS.DK/ARRANGEMENTER

Profile for Det Danske Spejderkorps

MOVE - efterår 2019  

43 kurser for spejdere, seniorer og ledere. Alt om uddannelse i Det Danske Spejderkorps: - Ungdomskurser (PLan og PLUS) - Lederkurser - Fok...

MOVE - efterår 2019  

43 kurser for spejdere, seniorer og ledere. Alt om uddannelse i Det Danske Spejderkorps: - Ungdomskurser (PLan og PLUS) - Lederkurser - Fok...

Profile for spejder