Move #1 2013

Page 1

Move #1 2013 Alt om uddannelse i Det Danske Spejderkorps

Helt nyt magasin

Ny spejderleder? Få inspiration på uddannelsesmarked

Over 50 kurser for dig med lyst og mod på mere

Fokus: Sådan lærer børn og voksne bedst

Uge 42 året rundt

– kom med en PLanpatrulje på Apokalypseløbet PLan | Spark | Ledelse | Uddannelsesmarked | Søkurser | Fjeld- og klatrekurser | Brændstof


#1 Udvikling og uddannelse Udgives af Det Danske Spejderkorps Redaktion: Peter Tranevig (ansvarshavende redaktør), Rasmus Damkjær-Ohlsen (redaktør), Marie Meier (redaktør) Peter K. Maul (assisterende redaktør og korrektur) og Stine Enevoldsen Layout: Aller CP Foto: Bent Mortensen, Anders Ljørring, Andreas Wenning, DDS Fotoarkiv, Frederik Ancker Agergaard, Jørn Wildt, Mads Danquah, Rasmus Rahbek, Morten Bjerrum Larsen, Morten R. Andersen og Rasmus K. Kjeldgaard, Vilhem Rothe, Morten Østrup Nielsen, Mathias Thomsen, Jesper Hasfeldt Holm-Eriksen, Jørn Schou-Rode, Anders Dahl Tollestrup, Line Maj ’Topsi’ Hedegaard, Søren Friberg, Jens Thybo, Rune Schou Larsen & istockphoto.com

Indhold 03................................................................................................Leder 04 ...................................................................................PLan-kurser 06............................................................................... Hvad er PLan? 08 . ............................................................................................PLan0 10.................................................................................................PLan1 14 . .............................................................................................PLan2 18................................................................................................ PLan3 22........................................................................ PLan International 24............................................................... Deltagerinfo + oversigt 28.................................................................................SPARK-kurser 30..........................................................................SPARK START + 1 32 .............................................................SPARK 2 + Deltagerinfo 34..............................................................................Ledelseskurser 46...................................................................Uddannelsesmarked 50..................................................................................Færdigheder 56..................................................................................... Fjeldkurser 60.......................................................................................Brændstof 68..................................................Guide: Sådan tilmelder du dig 70.............................................................................. Kursusoversigt


Bevægelse er udvikling

A

t være i konstant bevægelse og udvikling er noget, jeg personligt sætter stor pris på. Jeg nyder at mærke flowet, a-ha oplevelserne og de nye vinkler på det, jeg troede, jeg vidste i forvejen, og det jeg rigtig gerne vil lære. Derfor er jeg rigtig stolt af at være medlem af Det Danske Spejderkorps, som sætter så meget fokus på udvikling - både for os som personer, for grupperne, for ledelserne, for divisionerne og for korpset som helhed. Vi er med i et fantastisk fællesskab, hvor kæmpemæssige frivillige kræfter ligger bag en masse spændende tilbud til dig og mig, hvor vi kan få lov at dygtiggøre os, blive klogere, blive udfordret, få pudset nogle færdigheder af og få udvidet vores netværk.

dds udda nnelse

Tænk at være så heldig, at der er så mange tilbud. Tilbud, der tilmed er båret af andre frivillige kræfter, som brænder for at give dig oplevelser og udvikling. Tænk at være medlem af en organisation, hvor det er helt naturligt, at der er så mange muligheder, og hvor man kan få lov at udvikle sig. Når jeg sidder og skriver dette, og lader tankerne løbe, så er jeg rigtig taknemmelig for, at jeg blev spejder, og jeg har svært ved at forestille mig en dag, jeg ikke skulle være det længere. Jeg husker stadig min første kursusoplevelse i Det Danske Spejderkorps. En kold efterårsferie i 1998 drog jeg som 13-årig af sted mod Jylland for første gang. Jeg skulle på PLan Røddinglund og bygge borge og lære at planlægge, instruere og være ansvarlig for en aktivitet. Det er efterhånden en del år siden, men de patruljemedlemmer, jeg fik dengang, kom til at betyde rigtig meget for mit videre spejderarbejde. Det sammenhold, det fællesskab og den fantastiske humor, vi havde i patruljen, gjorde, at jeg kom hjem fra kursus en halv meter højere og bredere. Hver gang mit engagement daler lidt, ved jeg, at det er tid til at tage af sted på kursus for at komme hjem beriget, stolt og sprudlende af fornyet, positiv energi. Så tag et kig i magasinet her, og find lige nøjagtig det kursus, der kan give dig udfordringer og bevægelse. Og når du nu er i gang, kan du jo passende også se, hvad dine spejdere eller din leder kan komme på og give dem et prik på skulderen også. Der er ikke noget som et kursus sammen med gode spejderkammerater - og det virker, for jeg har stadig kontakt til mine patruljemedlemmer fra PLan Røddinglund i 1998. Siden da har jeg været på rigtig mange kurser - og måske er det dig og mig, der mødes på det næste?

Rasmus Damkjær-Ohlsen, Redaktør, MOVE

MOVE er det nye magasin for de mange tilbud, vi har som spejdere for at kunne udvikle os og være i bevægelse. PLanog SPARK-magasinet er fusioneret med Uddannelsesmagasinet for at skabe en klarere rød tråd, åbenhed og samlet pakke om tilbud for spejdere og ledere til udvikling. Vi håber, at I vil tage godt imod tiltaget og hjælpe hinanden med at komme af sted på nogle af de gode tilbud.

Redaktionen er helt ny og er en del af det centrale udvalg DDS Kommunikation&Medier. Redaktionen kontaktes på move@list.dds.dk. Har du lyst til at være en del af MOVE, så skriv!

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 3


4 uddannelsesmagasinet • efterür 2013


PLan

20 fede kurser for dig mellem 12 og 16 år! Foto: Jørn Schou-Rode

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 5


Intro Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

Hvad er PLan? PLan er kurser for unge spejdere i Det Danske Spejderkorps. PLan skal du tage på, hvad enten du er en supermotiveret spejder, der bare ikke kan få nok, eller du faktisk er ved at gå lidt kold i at være spejder, men gerne vil give det en chance til. Uanset hvad så er det garanteret, at du sådan cirka får verdens fedeste oplevelse ved at tage på PLan! PLan varer fra fem til otte dage, og selvfølgelig skal du deltage på hele kurset. Du kommer til at lære nye venner at kende, og skal sove ude og lave mad sammen med dem. Det rykker for vildt, og hvis du vil, så kan du få de bedste venner, nye tricks til patruljelivet og spejder-arbejdet. Kurserne arrangeres af nogle dygtige spejdere, der lægger en masse krudt, energi, gejst og tid i at lave det mest fantastiske kursus lige netop for og til dig!

skal du bare blive hjemme med familien og spille brætspil i en hel uge og høre på bedstemors samme gamle historier?

Hvad får jeg ud af det? Du får en kæmpe oplevelse, som du vil snakke om og tænke tilbage på i mange år fremover. Du vil få nye venner, som du kommer rigtig tæt ind på – mange har faktisk fået venner for livet af at være på kursus sammen i efterårsferien. Du får motivation og værktøjer til dit videre spejderarbejde, og du vil kunne se spejderbevægelsen i et bredere perspektiv.

Vi har gjort det muligt for dig at komme på PLan tidligere, end man, end man har kunnet før. I år behøver du ikke være eller blive 13 år i år, men du skal bare være rykket op i troppen. Vi har nemlig åbnet op for PLan 0, som er det nye familiemedlem i PLan-familien.

Du ved kun, hvad du går glip af, hvis du har været af sted - og når man først har været af sted, så ved man, at det er mere vigtigt at være på kursus i efterårsferien end at være til tante Odas fødselsdag!

Skal du ud at opleve dig selv, og hvad spejder egentlig er, eller

Hvilket PLan skal du på?

PLan 3:

PLan 2:

Brændstof

Nyt kursustrin: PLan 0

PLan 0:

PLan 1:

PLan0 er det nyeste medlem i PLan-familien. Kurset er for dig, der er 12-13 år og måske lige er rykket op i troppen. Der er fokus på færdigheder og friluftsliv i en sjov fantasi-ramme, som du kommer til at opleve sammen med din patrulje med nye spejderkammerater. PLan0-kurserne er lidt kortere end de andre PLan-kurser, men mindst lige så sjove!

PLan1 er for spejdere, der er ca. 13-14 år. Her er der knald på oplevelserne og sammenholdet, og sammen med din spritnye patrulje lærer du praktiske færdigheder, og I får gode fif til at PLanlægge et spejdermøde. Kurserne foregår selvfølgelig i fede omgivelser, hvor friluftslivet kommer godt ind under huden og giver røde kinder.

6 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

Er du 14-15 år og mega-klar til at tage på PLan, så er PLan2 også klar til dig! PLan2 er friluftskurser, men der er også fokus på adventurespejd og de helt store oplevelser. Du vil flytte dig og skabe stærke venskaber med din patrulje og resten af holdet. Kurset sætter også fokus på værdier, og du vil lære at finde dine egne værdier og turde følge dem. Du behøver ikke at have været på PLan før for at tage på PLan2 – bare du har lyst til en stor oplevelse og nye venner!

PLan3 er for dig, der har taget hul på sidste år i troppen og er mellem 15-16 år. PLan3 bygger videre på PLan1 og 2, men du behøver ikke at have været på PLan før, så længe du har lidt erfaring med spejderarbejdet og har lyst til at lære mere. På PLan3 er der fokus på samfundet, spejderværdierne og ledelse. Og så får du redskaber til at PLanlægge, instruere og lede et patruljemøde/-forløb. Under kurset skal du også forme din helt egen opgave, som du skal arbejde med, når du kommer hjem. Der er en stor grad af medbestemmelse og ansvar på kurset. Ud over selve kursusugen har PLan3-kurserne også en opfølgningsweekend, hvor du mødes med hele kurset igen, og I følger op på jeres projekter. Tjek kursusannoncerne for, hvornår der er opfølgningsweekend.


Intro

Hvad er dit bedste minde fra PLan? PLan [12-16 år]

Kasper, 12 år, Ravnehus: Alle ens nye venner, og da vi spillede giga Angry Birds med katapulter!

Victor, 12 år, Erik den Røde: Pacman! – Vi skulle løbe i en kæmpe labyrint for at finde knæklys, og undgå spøgelserne.

Kathrine, 12 år, Skanderborg: ”Skills-lab” – Aktiviteten, hvor man lærte en masse nye ting om at klare sig selv.

Nicklas, 12 år, Hardeknud: Det skulle de have gjort, det er fedt at få nye venner på PLan.

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 7

Brændstof

Johan, 12 år, Karteriise gruppe: Så gør det næste år! Man lærer så meget, og får mange nye venner.

Færdigheder

Nellie, 11 år, Vipperød: Tag af sted næste gang! Det er helt vildt sjovt, og man møder nye mennesker.

Andrea, 11 år, Viby Kongsvang Piger: Det var godt nok ærgerligt. Folk går glip af så meget, hvis de ikke læser PLanmagasinet.

Lederkurser

Hvad vil du sige til dem, der ikke tog på PLan i år?

Spark [16-23 år]

Maiken, 12 år, Reden 5, Aalborg: Alle mine nye venner. Og giga Pacman!


13år

14år

15år

16år

Intro

12år

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

ø og bygge den op fra meganederen til mega-nice med det sprødeste pionerarbejde? Dyste på overlevelses- og spejderfærdigheder mod ”fremmede” øboere. Klimaet er råt, temperaturen er omkring frysepunktet i det Caribiske Øhav i efterårsferien. Hvordan vil I skaffe føde? Hvordan vil I bo? Og ikke mindst: Har I en plan for, hvordan jeres patrulje kommer væk fra øen?

PLan Robinson – Mega SWAG på egen ø Hvad ville du gøre, hvis du havnede på en øde ø? Har du nogensinde spekuleret over, hvad du ville have med? Og hvad nu, hvis du kun PLAN 0

Er du klar til: • At få Ø-kuller og blive den vildeste Robinson?

PLan Robinson Sted Gurredam Spejdercenter Kursusledere Anne Funding og Casper Jørgensen Kontakt anne@knob.dk, tlf. 40258412 Det får du også Robinsondyster, medbestemmelse og madlavning på bål Kursusnummer 13621

Har du en mafia gemt et sted i dit spejderblod? Forstil dig en lille by langt ude i det sydfynske ø-hav. Et sted, hvor en familie af italiensk afstamning sidder på magten – med kontrol over borgmesterposten og byens beværtninger.

du, at det lyder tillokkende med en uge, hvor du ud over at lære nogle af familiens hemmeligheder at kende, vil opleve at blive en del af nye venskaber på tværs af divisionsgrænserne. Så har Familien ITchiano netop brug for dig!

Tror du, at du er af den rette afstamning til at omgås den berygtede familie ITchiano? Og synes

Vi søger nye, unge spejdere, som i løbet af ugen forhåbentlig kan blive til en del af familien. Det vil

PLAN 0

Brændstof

Færdigheder

måtte tage én ting med, skulle det så være din spejderdolk eller din yndlings-Justin Bieber CD? Din fysikbog eller tændstikker? Din krammebamse eller din hovedpude? Valget er dit! Er I klar til at flytte ind på en øde

”Survival team” – Flamingoerne står klar til at: • Give jer 5 dage på Fantasiens Ø med udfordringer og lejrliv • Udfordre jer i pionerarbejde og orientering på en øde ø • Vejlede i personlig udvikling og planlægning af aktiviteter • Styrke samarbejdet i patruljen, da jeres overlevelse afhænger af det

• At blive en haj til at lave det fede pionerarbejde? • At blive skarp på PL/PA-rollerne og forløbsmetoden? • Få masser af nye spejdervenner og oplevelser, du sent vil glemme?

8 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

blive en uge fyldt med spænding, hemmelige missioner og familiesammenhold. Du vil i løbet af ugen modtage træning inden for: • Planlægning af aktioner – og du vil få det, du har planlagt, med hjem til din patrulje • Orientering - med en nat væk fra hovedkvarteret • Madlavning - som en rigtig italiensk mama ville lave det • Forhindringsløb – der gør dig i stand til at overkomme selv de største udfordringer

Familien ITchiano: Hos familien ITchiano er det vigtigt med et godt familiesammenhold, og her passer man godt på hinanden. Familien glæder sig til, at det bliver netop dig, der bliver en del af den. Det her er et tilbud, du ikke kan afslå…

ITchi Sted Thurøbund spejdercenter Kursusledere Liselotte Carlsen, Søren Handberg Kontakt liselottecarlsen@mail.dk & soren@handbergbyg.dk Hjemmeside www.itchi.dk Det får du også Knald på fantasien og særlig fokus på lækker madlavning Kursusnummer 13622


12år

13år

14år

15år

16år Intro

På spejderøen eXplorado er udfordringer noget positivt PLAN 0

Det kan godt være, at de to søskende Von Schnobbevom har lommen fuld

af guld, men de har hovedet fuld af jord. Derfor har de brug for din hjælp, når de skal udvikle en helt ny tv-kanal med spejderscience for beboerne på spejderøen

Explorado Tid og sted Mandag d. 14/10 til fredag d. 18/10 på Rosenholt Spejdercenter Kursusleder Bine Simonsen Kontakt kursusleder@explorado.dk - 51 27 16 20 Hjemmeside www.explorado.dk Kursusnummer 13623

En uge med søskendeparret Von Schnobbevom på øen eXplorado vil helt sikkert: • Udfordre dine samarbejdsevner, din kreativitet og dine

Lederkurser

Hvad kan vi li’? PLan Pi! Tag med os tilbage til middelalderen og oplev det vanvittige liv på Borgen! udkæmpe store kampe, spise en overflod af god mad og flytte hinandens grænser. Det bliver vildt. Det bliver sjovt. Det bliver lærerigt. Det bliver farligt! Har du lyst til at være en del af den eksklusive skare, der besøger Borgen og middelalderens mystik? Så skynd dig at tilmelde dig – vi glæder os sådan til at se

dig i uge 42 på det eneste PLankursus i udlandet! PLan Pi – 3,14 bedre end andre gode PLan 0-kurser.

Beskriv PLan 0 med 3 ord Sofie, 12 år, Virum. Nye mennesker, samarbejde og sjov.

PLan Pi

Eva, 12 år, Frydensborg. Sjovt, spændende og anderledes.

Solvej, 12 år, Gallerne. Nye mennesker, sjov og hyggeligt.

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 9

Brændstof

Sted Borgen (Gillastugan, Sverige). Kurset starter i Danmark, et sted nær København. Kursusleder Katrine Brun Knudsen Kontakt katrine@planpi.dk eller julie@planpi.dk Hjemmeside www.planpi.dk Facebook PLan Pi Kursusnummer 13624

Færdigheder

I uge 42 går det PLAN 0 løs! Derfor må vi allerede nu finde vores rustninger frem fra gemmerne, så vi kan besøge Borgen, hvor alt kan ske! Borgen er fuld af stærke riddere, smukke damer og rige jarle, der lever det liv, vi alle drømmer om. Derfor må vi kæmpe for at beholde vores plads i det bedre borgerskab. Vi har mange fjender, og farerne lurer overalt! Vi må derfor tilkæmpe os alle de færdigheder, der kræves for at opretholde det udsøgte borgliv. Samarbejde er også utroligt vigtigt, for intet ridderskab fungerer uden, at alle gør deres bedste. Vi lærer at udnytte patruljens kompetencer bedst muligt, så ingen ryger i gabestokken! Sammen vil vi tage på togter,

Spark [16-23 år]

Dit første PLan-kursus

Som en del af holdet får du mulighed for at: • Bygge din egen Storm Pmaskine • Tilegne dig nye SpejderSkillz • Spille med alle naturens elementer i en kæmpelabyrint • Blive udfordret som patruljemedlem

SpejderSkillz • Gøre, at du bliver mere opmærksom på dine egne og din patruljes grænser • Give dig en ny vinkel på spejderarbejdet og inspiration til dit daglige spejderliv

PLan [12-16 år]

eXplorado. Til gengæld for din hjælp, så kvitterer de to søskende med fem dage på øen eXplorado, 14 medopfindere af tv-kanalen og en bunke af de sejeste spejdere, som de har kunnet finde, så I sammen kan udvikle den ultimative kanal.


13år

14år

15år

16år

Intro

12år

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

Opgøret er nær! De er to, men der er kun plads til ÉN. Dysten står mellem Doktor Plex’ to håndlangere, Gribben og Laxen. De har brug for DIN hjælp for at vise Doktor Plex, hvem der er den bedste håndlanger.

Superskurk overtager Verden! - Vil du hjælpe superskurkens håndlangere, Gribben og Laxen? PLAN 1

redømmet, men der er grus i maskineriet. Hans to håndlangere, Torsten ”Gribben” Langkjær og Phillip ”Laxen” Gravesen, er raget uklar, og den endelige duel

Med Gribben og Laxen som mentor, bliver du styrket i din PL-rolle og tilegner dig superkræfter inden for planlægning og evaluering. Du bliver en del af en patrulje, hvor I sammen overvinder udfordringer og bliver stærkere sammen. På kurset

vil patruljen have medbestemmelse på aktiviteternes indhold og opleve konsekvenserne af patruljens beslutninger.

PLan PLex Sted Niløse Spejdercenter, Dianalund Kursusleder Agnete Irminger Kontakt agnete@irminger.dk Hjemmeside planplex.dk Facebook facebook.com/ PLanPlex Det får du også Storpionerprojekt Kursusnummer 13631

Mystifik 2013 - Med røg og damp i skoven Mystifik inviterer til en uges vilde aktiviteter, en masse læring og et godt fælleskab. PLan Mystifik finder sted i de flotte naturomgivelser ved Skovbrynet på det smukke Vestfyn. På vores PLan-kursus lægPLAN 1

ger vi vægt på, at netop du bliver klogere på dig selv, dine spejderfærdigheder og din rolle som PL/PA. Vi vil gøre vores bedste for, at du kommer hjem med rygsækken fuld af nye ideer og projekter, du kan bruge i din patrulje. På kurset tager vi udgangspunkt i forløbstanken, hvor du lærer selv at planlægge,

udføre og evaluere et projekt. Når du tager på Mystifik, så hold øjne og ører åbne, for tingene er yderst sjældent, hvad de giver sig ud for at være. Mystifik tilbyder dig: • Et ugekursus med vilde oplevelser, sjov, ballade og udfordringer. • Et kursus, hvor din mening tæller. • Et team, der arbejder dag og nat for at give dig et godt kursus. Mystifik ønsker sig: • Kursister, der tør bruge fantasien og tage aktiv del i historien. • Kursister, der giver sig 110 % • Engagerede spejdere, der vil på kursus for at lære noget.

Brændstof

Færdigheder

Den superonde superskurk, Doktor Plex, er ved at overtage verdensher-

er lige om hjørnet. De har brug for forstærkninger for at afgøre, hvem af dem der kan blive på posten som den onde Doktor Plex’ højre hånd. Gribben og Laxen søger spejdere med mod på at bryde rammerne for traditionelt pionerarbejde, når der skal bygges vilde projekter for at imponere Doktor Plex.

Tag på Mystifik i efterårsferien – Der er mer’ i skovbrynet, end du tror! 10 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

Mystifakta: ”Mystifik” er dannet af ordene mystik og fiktion. Det betyder, at vores kursus er bygget op om de to elementer. Du kan altså regne med, at der sker noget, som du ikke havde forventet!

PLan Mystifik Sted DDS Skovbrynet Kursusleder Asger Conrad Kontakt kursusleder@mystifik.dk Hjemmeside mystifik.dk Kursusnummer 13632


12år

13år

15år

14år

16år Intro

SøPLan1 - Vådt, vildere, vanvittigt! PLAN 1

SøPLan1 Sted Østjylland Kursusleder Christian Frich Kontakt ksl@soeplan1.dk, tlf. 30704319 Det får du også: Maritime rammer Kursusnummer 13633 NB Kurset starter allerede lørdag d. 12. oktober

Lederkurser

PLan T er vilde i varmen! Tør du tage udfordringen op? Tropicana Resorts har brug for dig! Dens charmerende natur og uanede muligheder, der indtil nu har været tilgængelig for alle, er dermed truet. Der er derfor brug for opfindsomme unge med mod på at prøve kræfter med listige bombemænd, dunkende sam-

Ol ec Ga rk

barytmer og grådige børsbaroner.

PLan T – Hold da kæft, hvor bli’r du klog!

Du vil i løbet af ugen tilegne dig evner inden for: • Seje spejderfærdigheder • Forløbstanken • Patruljeledelse

PLan T Sted Stevninghus Spejdercenter Kursusledere Mads HelmerHansen og Rikke Rønnest Kontakt kls@plan-t.dk, tlf. 51901204 Hjemmeside plan-t.dk Facebook facebook.com/ plan.t.dds Det får du også Action, samarbejde og fedt spejderarbejde Kursusnummer 13634

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 11

Brændstof

Alt sammen i en livlig atmosfære fyldt med kapow, gøgl og spøjse typer! Du vil blive en del af et stærkt patruljefællesskab, hvor du med garanti vil skabe dig venner for livet! På PLan T vil du desuden få chancen for at lære med og af ældre spejdere. Har du lyst til at blive udfordret? Er du klar på at forhindre tropeparadiset Tropicana i at blive en rigmands private legeland? Så find rejselysten frem, spænd tropehjelmen, og drag mod varmere himmelstrøg.

Færdigheder

Olec Gark, den russiske forretningsmogul, er blevet ramt af storhedsvanvid og forsøger at fordrive øens sprudlende lokalbefolkning. PLAN 1

Spark [16-23 år]

Gør din drøm til virkelighed – stik med til søs og oplev ting, du aldrig har prøvet før. Der skal sejles både og kratluskes til lands. Du vil komme stort til skibs om bord på spejderskibet Klitta og chille henslængt i vandskorpen på en af de mange svendborgjoller. Med base i det østjyske skal du prøve kræfter med patruljelederrollen til søs med en besætning, der kræver lederskab, selskab og galskab. Læg dertil, at du skal føre din patrulje gennem et hav af udfordringer til lands - alt fra en eksotisk hike til sindsoprivende

opgaver i buskadset. Efter en uge i et maritimt slaraffenland af unge sømænd vil du forundret mærke, at du er blevet forandret og forankret i din nye personlige patruljelederrolle. See you on the sea!

PLan [12-16 år]

n uge på E bølgen blå, med skumsprøjt i håret, bållugt i bussen og kippers i kasketten.


13år

14år

15år

16år

PLan [12-16 år]

Intro

12år

SkråPLan - Terningerne er kastet.. Hvor mange forskellige måder kan man lave pizza på – uden ovn? Duer gaffa til spisebordet, eller bør man bruge strips og skruer? Er det sjovere at sove i campingvogn end i hængekøje? Og skal man altid ligge vandret, eller er det skrå plan bedre? Vil du have svar på dette, og tør du lade terningerne bestemme, hvad din

Brændstof

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLAN 1

dag skal byde på, så er SkråPLan noget for dig… Vi vender dig og din hverdag på hovedet. Vi sætter din opfattelse af friluftsliv på skrå og får dig til at tænke i nye baner. Vi udvikler dine idéer, din kreativitet og dine færdigheder på en alternativ måde, som ruster dig i Forløbstanken, medbestemmelse og ansvar. Vi har den jyske hede foran os, og den byder på hejk, adventure,

ledelsesværktøjer samt den personlige frihed til at sætte og nå dine egne mål. Er du klar til anderledes spejderarbejde, der fokuserer på andet end at grave render, æde dåsemakrel og smøre alting ind i brun sæbe? Så kom med på SkråPLan: Vi tager uge 42 og sætter den i vinkel! SkråPLan – Når de andre bare ikke er skæve nok…

SkråPLan Sted Røddinglund Centret Kursusleder Kaare Rievers Jensen Kontakt kaare@rievers.dk Facebookgruppe SkråPLan 2013 Kursusnummer 13635

Med PLanpatruljen på Apokalypseløbet For mange varer uge 42 meget længere end syv dage. For drengene i patruljen Faxi har venskabet fra ugen varet flere år - længe nok til at ende som deltagere på Apokalypseløbet som en PLanpatrulje. Af Troels Lund Foto: Vilhelm Rothe

Efter 42 Det er en af de helt særlige uger som tropsspejder. Uge 42 er ugen, hvor der landet over afvikles PLankurser på fuldt tryk. Der bliver løbet, grinet, savet, studeret og indlært på livet løs, og når støvet har lagt sig, står man tilbage med en uforglemmelig oplevelse, en masse ny viden og en lang række nye venskaber. Et af de venskaber, der har varet

langt længere end uge 42, findes mellem medlemmerne i patruljen Faxi. I 2011 deltog Theodor Kirk, Rasmus Jensen, Mads Astrup og Mads Blomgren på PLan Lodskovvad sammen. I foråret deltog de sammen på Apokalypseløbet som en PLanpatrulje. Det var ikke noget, der var PLanlagt i forvejen. Dagen før tilmeldingen åbnede, stod de alle uden en patrulje at deltage med, men et par telefon-

12 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

samtaler senere var drengene fra PLan klar til at tage af sted sammen med de venner, de ikke havde set i lang tid. Med PLan i tasken Ud over at Mads A. og Theodor begge kommer fra Dyssegård Gruppe, kendte de fire drenge ikke hinanden før PLan. Under PLan var de i hver deres patrulje og mødte kun hinanden på de

indlagte mødepunkter og soveposter under kurset, hvor de kunne lære de andre kursister at kende. Selvom det kun gav dem en uge til at lære hinanden at kende, mener drengene, at det venskab, de havde med sig fra PLan, gav dem klare fordele på Apokalypseløbet. Ud over de praktiske erfaringer med at gå langt og navigere fra PLan Lodskovvad, der er et hike-kursus,


Intro PLan [12-16 år]

Vi vender dig og din hverdag på hovedet.

Spark [16-23 år] Lederkurser Færdigheder

”Der er nogen, der sætter patruljer sammen uden at kende hinanden, men vi kendte hinanden rigtig godt fra PLan”. Resultatet blev en hyggelig weekend fyldt med røverhistorier fra dengang på PLan. Målet var aldrig

at vinde, men bare at være med og have det hyggeligt med vennerne fra uge 42. For det er noget andet at være af sted på den måde, mener de. Der var ikke lige så meget at tage ansvar for. ”Hvis man tager af sted som en patrulje fra en gruppe, skal man ofte have nogle yngre spejdere med. Her var vi bare os fire drenge af sted med en masse gode

minder og sjove historier, så vi kunne bare leve os ind i løbet og have det sjovt hele vejen”. Gør det! Står du selv og overvejer at tage af sted med vennerne fra PLan, har drengene kun ét råd: Gør det! Det bedste ved at være på løb med PLan-vennerne er, at man har helt andre rammer end normalt. Man får prøvet noget nyt

og får plads til at gøre tingene på en anden måde, end man ellers ville have gjort. Desuden kommer man meget tættere på dem, man er af sted med. Theodor og Rasmus, der stod for at lave patruljens foropgave, mødtes allerede igen kort efter løbet, og alle fire drenge snakker om, hvilket løb de skal på næste gang, for det var fedt at se vennerne fra PLan igen!

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 13

Brændstof

kunne drengene nyde en langt større frihed end ellers. Theodor forklarer:


13år

14år

Intro

12år

15år

16år

SøPLan 2 – Slæk sejlet og hiv ankeret op! Rykker det i fingrene, når du skuer ud over Atlanten? Kan du handle hurtigt, når det gælder? Har du lyst til at prøve kræfter med det våde element? Tør du tage roret og ansvaret for dig selv og patruljen?

Hvad enten du til daglig er landkrabbe eller søulk, får du hér en masse redskaber, som du kan tage med hjem til patruljen. Du får mulighed for at udvikle dine lederevner sammen med en masse nye sø- og landspejdervenner og en samling erfarne instruktører.

Vil du gerne forstå dine patruljemedlemmer bedre og samtidig opleve patruljearbejdet i en helt ny ramme? Så hejs storsejlet og tag med os på en uforglemmelig rejse ned langs Øresundskysten! På kurset skal du prøve kræfter med PL-rollen på vandet – i såvel joller som små og store kølbåde – bl.a. korpsets skib S/Y Ran. Du vil komme til at sejle, kokkerere og bo om bord på bådene, men også sove i telt og lave mad i det fri.

Vi glæder os til at se dig til en fortryllende og lærerig uge!

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

PLAN 2

SøPLan 2 Sted Øresund Kursusledere Elisabeth Hartvig Pall Kontakt Kursusleder@soeplan2.dk Hjemmeside søplan.dk Det får du også Læring med sejlads som metode Kursusnummer 13641

PLan Holmen Gameshow Vil du se Bredgade, Vimmelskaftet, Grønningen og Rådhuspladsen uden at blive sendt direkte i fængsel? … Så pak rygsækken og tag på PLan Holmen midt i København. Vi kommer med et udspil, mens du som holdspiller i en patrulje får

indflydelse på slagets gang, og sammen udtænker vi metoder, så korthuset ikke ramler. Du vil i løbet af ugen blive udfordret af medspillere og modspillere. Du vil få sved på panden og blive presset i svære situationer, som kan få afgørende betydning for din patruljes videre skæbne i ugens spil.

38

RÅDHUSPLADSEN

39

40

1

STAR T

BR

EDG

AD

E

?

2

P LY RØV KK EN

V SK IMM AF E TE LT

3

?

NG FÆ

4

L SE

5

6 14 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

Tør du sætte dig selv og dine værdier på spil, så vil vi gøre vores til, at det kommer til at spille for dig. Efter en uge i spillets tegn, vil du vende hjem med rygsækken fuld af ny inspiration. Gennem ansvar og medbestemmelse vil du få trænet dine patruljelederfærdigheder, så du bliver rustet til at ændre på spillereglerne, når du kommer hjem i din egen patrulje. Tør du satse alt? – Så tag på PLan Holmen, dér kan man kun vinde spejdervenner for livet!

ØV PR KEN K LY

Brændstof

Færdigheder

PLAN 2

PLan Holmen Sted Spejdercenter Holmen Kursusledere Luise Sanderhoff Østerlund & Morten Heering Fredskild Kontakt luise@planholmen.dk & morten@planholmen.dk Hjemmeside www.planholmen.dk Det får du også Totalt mange brikker at flytte rundt med Kursusnummer 13642

7


12år

13år

14år

15år

- Dit livs rejse starter her PLAN 2

Har du også altid drømt om at rejse lige det sted hen i verden, som du vil? Hylkedylke Travel Tours har

fået en enestående mulighed for at planlægge en backpacking-rejse med Jack som tur-guide. Jack har familie i hele verden og har derfor rejst rundt i verden hele sit liv kun med en rygsæk på ryggen

PLAN 2

PLan Assenbæk er et patruljelederkursus for dig, der kan lide at kombinere

relevant spejderteori med en fed fantasiramme. Dine evner som leder og patruljemedlem bliver sat på prøve, når der skal opbygges et nyt samfund i en verden

Du kommer hjem med rygsækken fyldt med nye venskaber, ledererfaringer og redskaber til planlægning af de daglige patruljemøder. Tag til Assenbæk i uge 42, og

vær med til at opbygge et nyt samfund. Du sørger for idéerne, vi hjælper dig med at realisere dem! Er du spejder nok?

PLan Assenbæk Sted Spejdercenteret Assenbæk Mølle, Tistrup Kursusleder Flemming ”Fleus” Christensen Kontakt 23717444 eller lillefleus@sol.dk Det får du også Selvudvikling - Projektplanlægning – Ledelsesværktøjer – Teamprocesser og personlig feedback - Udfordring Kursusnummer 13644

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 15

Brændstof

Alt vendes på hovedet, vi tester grænserne, og du står med verdens skæbne i dine hænder. Prøv en anderledes uge spækket med adventure, friluftsliv og idéer til din spejderfremtid.

Sted Hylkedam, Gelsted Kursusledere Julie Mantzius og Thea Fisker Kontakt info@hylkedam.dk, 30 25 48 11 Hjemmeside hylkedam.dk Det får du også Kulturrejse Kursusnummer 13643

Færdigheder

Verden, som vi kender den, er væk. Er du sejlivet nok til at overleve i den nye? Er du strategisk, opfindsom, og har du mod? Så er PLan Assenbæk – Den sidste bastion lige noget for dig!

hærget af den frygtelige C2-virus og blodtørstige zombier. Du og din patrulje får muligheden for at planlægge og udføre de vildeste idéer og lægge planer for jeres bys overlevelse. Men pas på – ethvert valg har vidtrækkende konsekvenser! Konsekvenser, som på godt og ondt vil udvikle dig som patruljeleder.

PLan Hylkedam

Lederkurser

PLan Assenbæk – Den sidste bastion

Let’s go backpack on the Jack-track!

Spark [16-23 år]

Backpack on the Jack-track

Vi vil vise dig, hvad verden og naturen kan tilbyde. Hylkedylke Travel Tours vil under rejsen fylde din rygsæk med værktøjer til at planlægge, udføre og evaluere spejderarbejde, som du kan bruge i dit videre spejderliv. Du og dine rejsegruppebuddies vil blive udfordret - både mentalt og fysisk – og du vil uden tvivl udvikle dig! Din rejse fra nord til syd, fra øst til vest, vil give dig rejsegruppebuddies, der holder for livet. Jack og resten af Hylkedylke Travel Tours vil gøre alt for, at du kan få medbestemmelse for din egen personlige rejse!

Eventyr:

Én ting er sikkert: vi tager dig med på et eventyr, der byder på vilde oplevelser – Man ved aldrig, hvilke farer der lurer bag det næste hjørne!

PLan [12-16 år]

Så væk din indre globetrotter, for dit livs fedeste rejse starter nemlig her. Tag med og få spændende oplevelser - tag del i din guide Jacks fascination af fjerne himmelstrøg og fremmede kulturer.

Intro

og ved, hvad det vil sige at være en ægte eventyrer.

16år


13år

14år

15år

16år

PLan [12-16 år]

Intro

12år

Har du adventurespejd i blodet?

PLan Lodskovvad - Ødemarkshike

Kommer du forbi PLAN 2 os i uge 42, så får du friluftsliv og vild natur for fuld skrue. På vores kursus får du muligheden for at sætte fokus på orientering, hiketeknik og Adventure med stort A. Kurset er en hike i den fri natur, hvor den nordjyske vildmark danner rammen om de udfordringer og overraskelser, der venter dig og

din patrulje. Sammen vil I lære om ledelse og lære at klare jer i ødemarken. Du vil møde en overflod af orienteringsmåder, som du kan smide i rygsækken og hive frem på dine egne patruljemøder. Samtidig vil hiken være krydret med godt humør, fede opgaver og vilde oplevelser. Undervejs får du mulighed for at træne instruktionsteknik og arbejde med forløbstanken i mikro-

Brændstof

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

Så skal du med på ødemarkshike i efterårsferien

16 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

PLan Lodskovvad format. Sammen med din patrulje skal du klare de udfordringer, I vil møde på jeres vej med fokus på planlægning, udførsel og evaluering. Du får afprøvet PL-rollen, og hvordan forskellige situationer kræver forskellige ledelsesstile. Vil du med ud på afveje og nå helt nye højder, så tilbyder vi Danmarks vildeste vandreklit, Råbjerg Mile, og højt solskin, mens I vandrer ude på Skagens gren.

Sted Lodskovvad, Aalbæk ved Skagen Kursusleder Thomas Schiøttz Christensen Kontakt ksl@planlodskovvad.dk, 2891 5694 Facebook www.facebook.com/ planlodskovvad Hjemmeside www.planlodskovvad.dk Det får du også Hike, instruktion, orientering på mange måder, møde med naturen og adventure Kursusnummer 13645


Intro

Bag om et PLan-team PLan [12-16 år]

Uge 42 er fyldt med oplevelser, grin og sjov. Ikke kun for deltagerne, men også for de teams, der står bag PLan. Læs med og bliv klogere på, hvad et PLan-team er for en størrelse. Af Mark Warren

Sit helt eget sprog Noget andet, der gør et PLanteam specielt, er det sprog og de traditioner, som langsomt opstår i et team, og som er uhyre vigtige i uge 42. Ord som ”kvast”, ”app”, ”køk” og ”blå time” kan ryge igennem luften lige så naturligt, som hvis andre dødelige havde en normal samtale. Men en ”kvast” er en betegnelse for et teammedlem andre steder hedder de ”gnister”

eller noget helt tredje - en ”app” er det ugeprogram, deltagerne får udleveret, ”køk” er den lette måde at sige køkkenholdet, mens ”blå time” er den periode i dagsprogrammet, hvor patruljen kan være lidt mere teoretiske eller reflektere over dagens program. Andre steder hedder perioden ”PT” for ”patruljens time” eller noget tredje. Samtidig kan de forskellige PLanteams have mange forskellige traditioner - lige fra huer, som teamet går med på bestemte tidpunkter, til særlige ”jagttegn”, som PLan-kursisterne skal have, før de må blive PLan-kærester med hinanden, til måden hvorpå et teammedlem bringer post ud ved morgensamlingerne forklædt som Postmand Per. Selvom mange ting i et PLanteam og i uge 42 kan lyde spøjst og anderleders, så er én ting sikkert: Det er en god oplevelse at være af sted på PLan – også for et teammedlem.

Færdigheder

Et specielt folkefærd Et PLan-team er et specielt folkefærd. Specielt fordi det er et folkefærd, som vælger at bruge et år på at planlægge en hel uge for en flok børn og unge, som de ikke kender. Forud for uge 42, hvor PLankurserne bliver afholdt over hele

Danmark, er der gået mange timer, og typisk bruger et PLanteam over fire weekender i løbet af et år. Weekender, hvor teamets medlemmer har pakket rygsækken, sagt farvel til kærester, familier og egen fritid, for sammen med resten af PLan-teamet at planlægge, hvordan kurset skal forløbe. Det er nemlig ikke småting, der skal planlægges. Teamet skal sørge for at holde øje på målet, som er at udvikle deltagerne i forhold til Det Danske Spejderkorps´ værdier.

Lederkurser

kærester. Der bliver evalueret på niveauet, metoderne og dialogen med kursisterne. Alle vinkler tages med for at sikre et godt kursus. Men der er ikke kun fokus på kursisterne. Teamet fortæller, hvordan de selv har det, og her er ærlighed også noget, der fylder. ”Jeg har det dårligt. Jeg tror ikke, jeg kan stå for den aktivitet, jeg skulle have i morgen”, kan en sige. ”Det er ikke noget problem. Den skal jeg nok klare”, bliver der svaret. For et PLan-team er der for kursisterne, men lige så meget for hinanden. Det giver det bedste PLan-kursus.

Spark [16-23 år]

Når spejderne er lagt i seng Klokken er langt over fornuftig sengetid. Normale mennesker var for længst krøbet i seng. Men det er ikke ti helt normale mennesker, der sidder rundt om bordet. Det er ti engagerede spejdere, der er samlet - det er et PLanteam, der er samlet. Kursuslederen tager ordet og foreslår en runde, hvor hvert teammedlem fortæller, hvordan de har oplevet dagen. Runden kan nemt tage mange minutter, da teammedlemmerne fortæller i detaljer, og der kommer spørgsmål eller kommentarer fra resten af holdet. Der hersker fuldstændig koncentration og ærlighed. Her er ingen, som føler et behov for at tjekke Facebook eller at skulle prikke sidekammeraten i siden. Team-medlemmerne er komplet ærlige i runden omkring bordet. Der bliver fortalt, hvem af de deltagende spejdere, som måske kan have hjemve, hvem der har haft en god dag, og hvem der måske er ved at blive PLan-

Brændstof efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 17


13år

14år

15år

16år

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

Intro

12år

PLan PLatypus Basecamp

Bliv den eneste overlevende efter meteorens nedslag og vær med til at præge det nye samfund. Vil du være med til at bestemme, hvordan det nye samfund skal være? Vil du uddannes til at lede? Vil du lære, hvordan du bedst udnytter dine plan 3

nedslaget og give dig et uvurderligt fællesskab med de andre overlevende i et nyt samfund, som, om muligt, bliver endnu bedre end det, der er i dag.

PLan PLatypus Sted Højbjerghus Kursusleder Cecilie G. Vej-Hansen Kontakt ksl@planplatypus.dk Hjemmeside www.planplatypus.dk Facebook fb.com/planplatypus Opfølgningsweekend 15.-17. november Guldkorn Kurset er røgfrit Kursusnummer 13651

Mystiske mutationer på Ranch Avnstrup! Kalve, der ligner får, og otteøjede fisk. Noget er helt galt på Ranch Avnstrup. The Avnstrups er i store problemer. I 1989 indgik familien en aftale med Georg Busk om opbevaring af radioaktivt affald på Ranch Avnstrup. Den landlige idyl er brudt af Mr. Busks griskhed, store mængder affald, plan 3

muterede habitater og lokalbeboernes vrede. Men hvad er egentlig op og ned i denne sag? The Nowhere County Rangerkorps søger ranger-aspiranter, der kan efterforske de mystiske aktiviteter. På Rangerskolen lærer du blandt andet, hvordan du er

som patruljeleder, og hvordan du motiverer folkene omkring dig. Du bliver mester til planlægning af projekter, opmærksom på egne værdier og kommer hjem propfuld af energi. Måske er du patruljeleder derhjemme, men uanset hvad, vil du lære en masse om, hvordan man er en god leder for sine jævnaldrende. Oplæringen og efterforskningen foregår på og omkring Ranch Avnstrup. Med vejledning fra et erfarent, dygtigt og ualmindeligt veloplagt rangerteam, får du redskaberne til at gøre din sidste tid i troppen legendarisk! På Avnstrup er vi vilde med learning by doing, og du kommer hjem med tasken fuld at værktøjer, du kan bruge i din patrulje og trop.

Brændstof

Færdigheder

egne og andres styrker? På PLan PLatypus har vi fået fingre i et fortroligt dokument, hvor der står, at en meteor vil ramme og ødelægge Danmark torsdag den 17. oktober 2013. Derfor har vi i samarbejde med Dansk

Institut for National Overlevelse besluttet at åbne det gamle Fort Dannevirke for at sikre nationens overlevelse. Til at hjælpe os har vi brug for unge mennesker, som brænder for at udvikle sig selv og andre til at opbygge det nye samfund. Inden meteorens nedslag vil du gennemgå en basecamp. Her vil der blive sat fokus på din personlige udvikling i form af persontyper, personlige værdier, kompetencer og styrker, så du bliver bevidst om, hvad dit personlige præg på det nye samfund skal være. Du vil gennem samarbejdet i patruljer og med anerkendende patruljeledelse forstå vigtigheden af forskelligheder, refleksion og ansvar. Det vil styrke dig til at komme videre efter meteor-

18 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

På Avnstrup får du udvidet din comfort-zone og testet vanvittige idéer, du ikke engang vidste, du havde i dit hoved! Hos rangerteamet bliver du mester til: • Forløbstanken • PL-rollen • Persontyper • Motivation • Teambuilding

PLan Avnstrup Sted Avnstrup Spejdercenter, Hvalsø Kursusleder Line Eltved Kontakt eltved@yahoo.com Hjemmeside www.PLan-avnstrup.dk Opfølgningsweekend 8.-10. november Kursusnummer 1365


12år

13år

14år

plan 3

Vi sprænger rammerne for, hvad det der PLan er. De forestillinger, du måske har

om, hvad det vil sige at tage på PLan; hvad det vil sige at have patruljens time, overnatte og få varmen, glem dem! Det man bygger, skaber og opfinder, glem

PLan 3000 Sted Paradislejren, Silkeborg Kursusleder Mathias Bjerg Kursuskontakt mathiasbjerg@gmail.com Koncept “Den lille Gumbas” på Youtube Facebook Find os på Facebook Opfølgningsweekend 17.-19. januar Kursusnummer 13653

Brændstof

Kæresteparret Martin, 15 år, 4. Hvidovre og Soffi, 15 år, Stifinderne Sø. Martin: Man skal bruge scorereplikker, men også vente til sidste aften, fordi alle er trætte. Soffi: Man skal være hjælpsom – især den sidste aften.

Færdigheder

Kæresteparret Christoffer, 16 år, 6.-7. Sundby og Sara, 15 år, 1. Tranbjerg. Christoffer: Mest til festen til sidst på kurset. Sara: Man bruger ugen på at ”varme” op, og til sidst ”angriber” man til banket om fredagen.

Lederkurser

Hvordan scorer man bedst på et PLan-kursus?

Spark [16-23 år]

Du skal ud på en rejse. En rejse ind i dit sind. En rejse helt ind i sindet!

Mindfuck:

Er du klar på en uge, der står i mindfuckingens tegn?

PLan [12-16 år]

– Vi skal længere ind

det! Vi sprænger rammerne og ganger med 3000 %. Hvis du har prøvet det før, trækker vi det højere op. Hvis du tager på PLan 3000, får du en uge, hvor der er fokus på den personlige læring, og du kommer til at arbejde med din personlige ledelsesstil. Du vil blive udfordret på dine grundlæggende værdier og lære om, hvordan andre mennesker ser på verden. Du vil komme til at arbejde med dig selv, og hvordan du arbejder i en gruppe. Hvordan rammerne skaber forholdene for dit spejderarbejde, og hvordan du arbejder innovativt og løsningsorienteret for at sprænge de rammer. Der er ingen fantasiramme på PLan 3000. I stedet fokuserer vi 3000 % på dig, din læring og din personlige udvikling. Vi sprænger rammerne, men vi skal længere ind! På PLan 3000 bliver du parat til at gå ud i dit liv med fornyet energi i krop og sjæl!

16år

Intro

PLan 3000

15år

Foto: Line Maj ’Topsi’ Hedegaard

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 19


13år

PLan [12-16 år]

14år

cana Reso pi

s rt

Tr o

Intro

12år

PLan T er vilde i varmen!

Lederkurser

Spark [16-23 år]

Tropicana Resorts ser store muligheder for et ungt og adventureminded publikum. Grib muligheden og skab oplevelsen! Har du en eventyrer i maven? Vil du udvikle dig selv personligt, og er du klar på en oplevelse ud over det sædvanlige? Så er vi stedet, hvor du nu har nogle helt særlige muligheder! Du vil blive en plan 3

del af et ungt, dynamisk fællesskab, hvor du både vil deltage i vilde adventureaktiviteter og skabe oplevelser og udvikling for dig selv og andre. Tropicana har unikke omgivelser med spændende natur og finurlig lokalbefolkning, der sammen med et engageret og kompetent

15år

16år

team vil tilbyde dig et ophold, du aldrig vil glemme. Under dit ophold vil vi sørge for, at du udvikler din evne til at: • Tænke ud af boksen • Planlægge og udføre vilde projekter • Reflektere - over dig selv og dine omgivelser

PLan T

Alt sammen i en livlig atmosfære fyldt med kapow, gøgl og spøjse typer!

Sted Stevninghus Spejdercenter Kursusledere Mads Helmer-Hansen, Rikke Rønnest Kontakt kls@plan-t.dk, tlf. 51901204 Hjemmeside plan-t.dk Facebook facebook.com/plan.t.dds Det får du også Lær at få fede projekter til at lykkes, ledelse der rykker, og god kommunikation Opfølgningsweekend 17.-19. januar 2014 på Skovbrynet Kursusnummer 13654

Du vil blive en del af et stærkt patruljefællesskab, hvor du med garanti vil skabe dig venner for livet! På PLan T vil du desuden få chancen for at lære med og af yngre spejdere. Vil du se det hele højt oppe ovenfra, og få udfordret dit eget perspektiv? Det bliver pissefedt. Vi ved det bare! PLan T - Hold da kæft hvor blir’ du klog!

PLan Ryekol overtager verdensherredømmet

Brændstof

Færdigheder

Hvad vil vi lave på PLan Ryekol i år? Det samme som vi gør hvert år forsøger at overtage verdensherredømmet. Hvis du også vil overtage verdensherredømmet, må du først kende dig selv. Du skal have kendskab til din egen personlighed, din lederstil og et indblik i dine værdier. Det vil du få på PLan Ryekol. Vi vil styrke dig i at forstå din egen og andres personlighed, samt hvordan du aktivt kan benytte denne forståelse. Dette vil styrke dig både som leder og når du skal samarbejde med andre. Du kommer til at arbejde med lederstile og finde frem til din egen. Efter kurset vil du også være i stand til at snakke om værdier, du vil have opnået et indblik i dine egne værdier, og du vil være blevet styrket i at lokalisere dem. plan 3

For os handler det om indflydelse og påvirkning, når vi vil overtage verdensherredømmet. Vi kender os selv, vi forstår andre, og vi forandrer verden. Det kan du også lære, hvis du deltager på en oplevelsesrig uge på PLan Ryekol.

20 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

PLan Ryekol Sted Ryekol, Ry Kursusleder Jack Givskud Kontakt ksl@planryekol.dk Facebook planryekol2013 Hjemmeside planryekol.dk Opfølgningsweekend 10.-12. januar 2014 Kursuspladser 36 Det får du også Ledelse, personlighed, samfund, medbestemmelse og ansvarlighed Kursusnummer 13655

Alt magt til PLan Ryekol

Alt magt til det udførende folk…


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år]

Når PLan slutter.

Hvad sker der, når uge 42 er gået, og den sidste pløk er trukket op af jorden, uniformen igen er blå og ren, og det sidste snavs er vasket ud af håret?

Lederkurser

Af Mark Warren

Mere end de rene sokker Man skal passe på med at tage på PLan, for man ender nemlig med at blive vild med det! Maiken er da

også klar i spyttet, da hun bliver spurgt, om hun kunne finde på at anbefale andre at tage på PLan: ”Ja, selvfølgelig! Det er en rigtig god oplevelse, og man møder så mange søde mennesker!” Men ud over at huske de rene sokker, en madpakke til togturen og en tør sovepose, har Maiken et godt råd til alle nye, som vælger at tage på PLan: ”Man skal være åben for nye mennesker og det nye, der sker – og så skal man huske at nyde det!”

Maiken er 15 år, kommer fra Brødskov Gruppe i Hillerød og var på PLan Avnstrup i 2012. Maiken har været af sted på PLan to gange før.

Forløbstanken Forløbstanken er en speciel måde, man arbejder med projekter i Det Danske Spejderkorps. Forløbstanken er delt ind i flere dele: Idé-generering, hvor man kaster alle mulige ideer op i luften og aldrig siger nej. Planlægning, hvor man bliver mere praktisk og finder ud af, hvad der muligt. Udførsel, hvor man går i gang med projektet. Evaluering, hvor man snakker sammen om, hvordan man synes projektet gik.

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 21

Brændstof

Værktøjer, redskaber og metoder Meningen med at tage på PLan er ikke kun at få nye venner for livet. Alle PLan-teams har fokus på at give alle kursisterne en række

værktøjer, redskaber og metoder, som man kan bruge, når man kommer hjem fra PLan, og derved blive en endnu bedre spejder. Men det man får med hjem fra PLan er ikke kun noget, som kan bruges til spejder, fortæller Maiken: ”Jeg har fået nogle rigtig gode værktøjer, som gør mig i stand til at planlægge patruljemøder og den slags. Rigtig meget af det, jeg har lært på PLan – f.eks. at kunne planlægge – er også noget, jeg kan bruge i det daglige, når jeg ikke er spejder. Og det er jeg rigtig glad for, at jeg har fået ud af min uge på PLan.” Men ud over værktøjer får du på PLan også kendskab til Det Danske Spejderkorps’ ”Forløbstanke”, som uden tvivl vil være med til at styrke dig og give dig en masse evner, som både vil komme dig til gode i dit spejderliv, men også når du ikke har uniformen på.

Færdigheder

PLan gensyn Det første, der typisk sker, når man er kommet hjem fra en PLanuge og har fået sovet ud, er, at man begynder at savne de mennesker, man var omgivet af. Maiken var på PLan Avnstrup i 2012 og på spørgsmålet om, hvad hun husker bedst efter et halvt år, er svaret klart: ”Jeg husker allerbedst de mennesker, jeg var af sted på PLan med. Man er jo omgivet af dem hele tiden i en uge, så de gør et stort indtryk.” Rigtig mange spejdere, som kommer hjem fra PLan, vælger derfor at holde et PLan-gensyn. Det kræver for det meste ikke mere, end at man bliver enige om, hvilken weekend man skal mødes, får skaffet sig en hytte, og ellers begynder at glæde sig til det store gensyn.


Intro

12år

13år

14år

15år

16år

PLan International Af Rasmus Damkjær-Ohlsen

Nyt koncept PLan International er et helt unikt tilbud til spejdere, der har mod på at få et nyt perspektiv på deres spejderarbejde og prøve at samarbejde med spejdere fra andre kulturer. Det er et nyt koncept, hvor danske spejdere tager på kursus i udlandet sammen med de lokale spejdere. Sammen bliver de udfordret på deres spejdermetoder og får set andre sider af spejderarbejdet og dets værdier. PLan International er det eneste PLan-kursus, der ikke er i uge 42. I påsken 2012 var tyve danske og tyve makedonske spejdere på PLan i Makedonien, og i uge 28 i 2014 er der et nyt PLan International i Makedonien for 48 nye kursister.

Samarbejde og kommunikation For Hjalte Sandvang Jensen, der var af sted på PLan Makedonien, var noget af det mest lærerige på kurset mødet mellem den makedonske og den danske spejdermodel: ”Man lærer enormt meget af hinanden, når to forskellige spejderkulturer sættes sammen. Det åbner ens horisont for, hvordan man selv kan gøre noget anderledes.” Også bare det at skulle kommunikere på et andet sprog – og nogle gange med fagter og tegn – har for en anden deltager, Rikke Knudsen, været en øjenåbner: “Jeg har fået en bedre forståelse for, at kommunikation er rigtig vigtig – man lytter, taler og bruger kropssprog. Det er så vigtigt, at vi forstår hinanden, for at vi kan samarbejde”. Internationale patruljer På PLan International sættes del-

tagerne sammen i internationale patruljer, hvor de udfordres på deres evne til at samarbejde på tværs af kultur, sprog og forskellige spejdertraditioner. ”Man får brudt med en masse fordomme og lærer en masse nye venner at kende. Samtidig er det også udfordrende, fordi man skal respektere hinandens måde at gøre tingene på og finde kompromiser”, fortæller Mia Vestergaard Stenberg, der også var med i Makedonien. Møder spejderne i deres eget land Ligesom kursisterne er teamet også ligeligt fordelt mellem danske og udenlandske vejledere, der sammen skal finde på et program. At møde spejderne i deres eget land giver ifølge deltagerne på kurset i Makedonien en helt anden indsigt: ”Det er en særlig oplevelse, fordi man møder spejderne

i deres eget land frem for på en jamboree el. lign.”, fortæller Jonas Kølner Clemens. Katrine Thulstrup Ross supplerer: ”Det giver en anden følelse at være på kursus i et andet land. Man giver mere plads og er mere åben”. Når kursisterne bliver spurgt, om de vil anbefale andre at tage af sted, er de heller ikke i tvivl: ”Jeg tror måske, det er det fedeste, jeg har lavet i hele mit liv. Det har været megasejt. Alle burde vide meget mere om, hvordan man er spejder i andre kulturer, og alle burde tage af sted!”, slutter Eva Kathrine Drews.

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

PLan international

PLan International Makedonien 2014

Brændstof

Har du lyst til at på opdagelse i et internationalt perspektiv på dit spejderarbejde? Vil du finde dine værdier, og blive klogere på andres? Er du klar til at lære i nye rammer, med nye vinkler og med andre, der har en anden spejdermetode end dig selv? PLan International går til Makedonien i uge 28 2014, hvor et team PLan international

bestående af danske og makedonske vejledere og instruktører vil føre 48 kursister gennem en spændende uge. Der er plads til 24 danske kursister, som på kursustidspunktet skal være 15-16 år. Man tilmelder sig ved at skrive en skriftlig ansøgning til kursusteamet, som så udvælger 12 drenge og 12 piger.

22 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

Man skal have deltaget på PLan eller tilsvarende for at komme med. Kurset varer en weekend i foråret og en uge i sommerferien (uge 28) i 2014. Pris er ca. 3000kr. Hold øje med Facebook og korpsets medier for mere info om kurset og kursusansøgningen.

PLan International Dato Weekend i foråret i DK + uge 28 i Makedonien Sted Danmark og Makedonien Kursusleder Mads HelmerHansen, planinternational@list. dds.dk Pris Ca. 3000kr


Eksternt kursus – udbydes af KFUM-spejderne

Afprøv dig selv i nye situationer, hold hovedet koldt og mød spejdere fra hele Danmark! Efter kurset kan du: • Handle og reagere hensigtsmæssigt i pressede situationer i forhold til dig selv og i forhold til andre • Sætte ord på den personlige udvikling, du har gennemgået i løbet af kurset • Inddrage aktuelle strømninger i tiden samt samfundsaktuelle emner i dit spejderarbejde • Anvende kursets metoder og værktøjer til at udvikle godt spejderarbejde på lokalt plan

Diamant • Er du til spejderoplevelser ud over det sædvanlige? • Kan du lide at afprøve grænser? • Er du mellem 15 og 17 år Hvis alle disse ting er lige dig, så er Diamantkursus det også! Diamantkursus er et kursus, der gennem praktisk spejderarbejde

og oplevelser giver dig personlig udvikling samt metoder og værktøjer til udvikling af spejderarbejdet hjemme i gruppen. Du får udfordringer til både kroppen og hjernen, og der er spejderoplevelser, der er mere, større, hurtigere og bedre, end hvad du tidligere har oplevet.

Diamant Dato 13.-19. oktober (Æbleskoven) eller 13.-19. oktober (Hanbohus). Sted Vejle (Æbleskoven) eller Han Herred i Nordjylland (Hanbohus). Kursusleder Peter Andersen (Æbleskoven); pa@kfumspejderne.dk, 91450985. Tobias Simonsen (Hanbohus); tobias@ famsim.dk, 61262596. Tilmeld dig på scoutzone.dk/arrangementer

Eksternt kursus – udbydes af KFUM-spejderne

Diamant Xtrem • Tør du prøve kræfter med de store udfordringer? • Kan du klare at blive presset fra flere sider? • Er du mellem 15-17 år? • Er du klar til at lave spejderaktiviteter, selvom du ikke har sovet i et døgn?

Hvis du er i tvivl, så lad være med at læse videre! Diamant Extrem er et kursus for de hårde piger og drenge i korpset.

Kurset giver dig en større indsigt i menneskelig interaktion gennem praktisk spejderarbejde og oplevelser. Du skal være klar til at bryde grænser og lave spejderaktiviteter, selvom du ikke har sovet i et døgn. Hvis alle disse ting er lige dig, så er Diamant Extrem kursus det også! Efter kurset kan du: • Handle og reagere hensigtsmæssigt i pressede situationer

i forhold til sig selv og i forhold til andre • Håndtere stress og usikkerhed i forhold til uventede situationer • Redegøre for den personlige udvikling, du har gennemgået i løbet af kurset • Inddrage aktuelle strømninger i tiden samt samfundsaktuelle emner i dit spejderarbejde • Anvende kursets metoder og værktøjer til at udvikle godt spejderarbejde på lokalt plan

Diamant Xtrem Dato 12.-19. oktober. Kursusleder Jonas Overgaard Christensen, jonas@zoom.dk, 21132975 Tilmeld dig på scoutzone.dk/arrangementer

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 23


Klart I uge 27 2014 har du chancen for at komme på KLART, hvis du er 15-16 år og har været på PLan2, PLan3, Roland2 eller tilsvarende kurser i 2013. KLART står for: Kerneværdier, Læring, Aandelighed, Refleksion, Tværkorpsligt. Er du klar på at få en personlig

indsigt i forskelle og ligheder mellem korpsene, i en større og bredere spejderbevægelse, på at finde egen motivation og blive bedre til at anvende spejderideen til at skabe fede aktiviteter? Hvis du er det, så er vi klar på at give dig en fantastisk uge i din sommerferie, med nye spejderkammerater fra forskellige

korps, der sammen vil afsøge nye hjørner af spejderarbejdet. Du vil blive klogere på de forskellige værdier, korpsene og verdensorganisationerne har, og dermed hjælpe med at finde dine egne. Vi tager udgangspunkt i WOSM’s værdier: Duty to God, Duty to others og og Duty to self og finder ud af, hvad det egentlig

betyder for spejderarbejdet - for dig og for korpsene. Vi krydrer det med adventure og en spandfuld medbestemmelse for jer! Teamet består af vejledere fra flere korps, som sammen med dig vil finde frem til et nyt KLART syn på spejderlivet!

Tværkorpsligt kursus Klart Tidspunkt Uge 27 2014 Sted Et sted i Danmark Kursuskontakt Line Søderberg Degn, linesdegn@gmail.com Pris Ca. 1800kr Kursusnummer Kommer ultimo december

Foto: Ulrik M. Eriksen

Deltagerbetingelser for PLan:

I tvivl om tilmeldingen? Så tjek side 68-69.

ALDER: På PLan0 skal du være tropsspejder og være fyldt 12 år i 2013. På PLan1 skal du være 13-14 år ved kursusstart. På PLan2 skal du være 14-15 år ved kursusstart. På PLan3 skal du være maks. 16 år eller aktiv storspejder.

KURSUSAFGIFTER: PLan 0:................................................................................. 1300 kr. PLan 1 og 2: ....................................................................... 1500 kr. SøPLan 1 og 2: .................................................................. 1800 kr. PLan 3: .................................................................................1900 kr

KURSISTER FRA SAMME GRUPPE: Der må maks. være 3 kursister fra samme spejdergruppe på et kursus. På SøPLan1 og 2 må der dog deltage 4 kursister fra samme gruppe.

Har du valgt gruppen som betaler, bliver kursusafgiften automatisk trukket på din gruppes konto på korpskontoret, hvis gruppen har godkendt din tilmelding. Ellers modtager du en faktura. Prisen er eksklusiv transport til kursusstedet.

FORDELING AF PLADSER: Alle rettidige tilmeldinger bliver behandlet 4. september kl. 12. At være først på tasterne garanterer altså ikke, at man får sin 1. prioritet. Tilmeldinger, hvor der er anført 3 kursus-ønsker, behandles først, mens tilmeldinger med kun ét kursusønske behandles til sidst. BESKED OM DELTAGELSE: I starten af uge 38 kan du i medlemssystemet Blåt Medlem se, hvilket kursus du har fået tildelt, under boksen ”Tilmeldte kurser”. Du kan også få din leder til at tjekke det, hvis han/hun er oprettet som medlems- eller enhedsansvarlig i Blåt Medlem. Derudover modtager du ca. 3 uger før kursusstart et deltagerbrev med alle praktiske oplysninger. Er du så uheldig, at alle pladser på dine kursusønsker er fyldt op, kommer du automatisk på venteliste og får et brev om, hvilke kurser der ellers har ledige pladser.

24 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

AFBUD: Tilmeldingen i Blåt Medlem er bindende. Skulle du dog blive forhindret i at deltage, skal du straks meddele det til korpskontoret. Det er ikke nok blot at afmelde sig i Blåt Medlem. Kontakt Stine Enevoldsen inden d. 11. oktober på se@korpskontoret.dk. Herefter skal du melde afbud direkte til kursuslederen. Afbudsgebyr: Ved afbud senest 13. september: 100 kroner. Ved afbud 14. september – 10. oktober: den halve kursusafgift. Ved afbud 11. oktober eller senere: hele kursusafgiften.

VIS HENSYN: Kan du alligevel ikke komme med, så meld afbud med det samme – så kan en anden få din plads.


Intro

Tjekliste til din leder

som skal bruges ved tilmelding via Blåt Medlem Spejderens navn:

PLan [12-16 år]

Fødselsdato:

Adresse:

Postnr. og by:

Spark [16-23 år]

Mobilnr:

E-mail adresse:

Evt. midlertidig adresse i efteråret:

Lederkurser

Kursusønsker: (udfyld alle tre) 1. prioritet: (kursusnavn og kursusnr.)

2. prioritet: (kursusnavn og kursusnr.)

3. prioritet: (kursusnavn og kursusnr.)

Færdigheder

Funktion på kursustidspunkt: PL

PA

Patruljemedlem

Kommende PL

Kommende PA

Spejdererfaring i år:

Har du deltaget i tidligere kurser? Ja

Nej

Er du stivkrampevaccineret? Ja

Hvis Ja: Hvornår?

Nej

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 25

Brændstof

Hvis ja: Hvor? Hvornår?

Hvis din leder skal tilmelde dig via Blåt Medlem, kan du udfylde denne tjekliste. Det gør det nemt for din leder at tilmelde dig dine ønskekurser.


Intro PLan [12-16 år]

Pårørende i kursusperioden:

Navn:

Spark [16-23 år]

Adresse:

Tlf.nr:

E-mail adresse:

Lederkurser

Tropsleders kontaktoplysninger:

Navn:

Tlf.nr:

Færdigheder

E-mail adresse:

Hvis du har ønsket SøPLan, skal du udfylde, hvilken størrelse redningsvest du skal have: 20-40 kg

40-60 kg

60-80 kg

80+ kg

Kan du svømme?

Brændstof

Ja

Nej

Særlige forhold (har du fx fysiske skader eller begrænsninger, tager du medicin, har du madallergi eller vegetar, så skriv det her):

26 uddannelsesmagasinet • efterår 2013


Intro

● Lodskovvad ● Explorado ● PLatypus

Ryekol ●

PLan [12-16 år]

PLan Pi ●

SkråPLan ● ● SøPLan 1

● PLan Robinson

PLan 3000 ● PLan Assenbæk ● Hylkedam ●

● PLan Holmen

Mystik ● PLan T ●

Itchi ●

Giv dit barn en oplevelse for livet! Mange kursister husker de venskaber og det fællesskab, som de oplever på kurset, mange år efter. Det, dit barn kommer til at opleve på PLan, er fællesskab og personlige og gruppeorienterede udfordringer. Og mange trækker på erfaring fra kurset i resten af deres spejderliv. Den mulighed må du ikke lade gå dit barn forbi. Og derfor skal netop din tropsspejder selvfølgelig også på kursus i efterårsferien ligesom ca. 1000 andre!

Der er ikke nogle særlige forudsætninger for at tage på PLan. Man skal have lyst til at møde nye mennesker og være hjemmefra en uge. Det er en god ide at have været på lejr og sovet i telt før. Husk også, at det ikke er fedt at være på hejk-kursus med et dårligt knæ - der er masser af andre kurser, hvor fysikken ikke spiller nær så stor en rolle. Fælles vilkår for alle kurser er, at man skal kunne deltage på hele kurset.

Kursusteamet Instruktørerne, som planlægger og udfører kurserne, er folk, der har været spejdere i mange år, og mange har kursuserfaring fra tidligere. De er vant til at håndtere alt fra hjemve til lejr-skader. Derfor kan du trygt sende dit barn på PLan og slappe af, når der er krammet farvel på stationen.

Færdigheder

Forudsætninger

Lederkurser

Info til forældrene:

Spark [16-23 år]

● SøPLan 2

PLex ● Avnstrup ●

Forældreomsorg til, under og fra kurset

Nødsituationer Husk, at det er kursusteamet, der har ansvaret for dit barn på kurset. Så indgå ikke aftaler, som kun du og dit barn ved noget om. Du får et kontakt-telefonnummer, som du kan komme i kontakt med kursuslederen og dit barn på. Brug dette frem for dit barns telefonnummer, hvis der er sket noget derhjemme, som f.eks. sygdom eller lign. Det er meget lettere for kursusteamet at hjælpe, når de ved, hvad situationen er.

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 27

Brændstof

Når din spejder først er kommet af sted, får de fleste så travlt, at de glemmer alt derhjemme for en stund. Derfor skal du heller ikke være nervøs, hvis du ikke hører fra dit barn under kurset, eller din spejder ikke ringer hjem på det aftalte tidspunkt. Se det som en chance for, at dit barn lærer, at mobilkontakten hjem til vennerne (og dig) ikke er lige så vigtig som det, der foregår på kurset.


28 uddannelsesmagasinet • efterür 2013


Spark 3 fede kurser for dig mellem 16 og 23 år! Foto: Søren Friberg

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 29


HVILKET SPARK SKAL DU HA’? SPARK-Start er et kursus for dig, der er helt ny senior, eller som skal til at starte en ny klan. Du er ca. 16-17 år og har mod på at starte din seniortid med en oplevelse for livet. Du vil på kurset blive udfordret på dine personlige værdier og få værktøjer til, hvordan du kan være med til at udvikle jeres klankultur, når du kommer hjem. På SPARK Start kommer du bl.a. til at: · blive udfordret på dine spejderværdier og få masser af personlig udvikling · have fokus på godt klansamarbejde og udvikling af en god klankultur · lære, hvordan du får din stemme hørt i klanen – eller finde ud af, hvordan du starter din nye klan Kurset er et udendørskursus, hvor vi sover i telt el. lign. Du vil flere gange arbejde i sjak efter dine interesser og behov og opleve en stor grad af medbestemmelse. Kurset er alkoholfrit. SPARK 1 er et kursus for dig, der er senior i alderen 16-18 år, er startet i se-

niorgrenen inden for de sidste par år, og som har mod på at give din seniortid et ordentligt spark opad med en oplevelse for livet. På kurset arbejder du i klaner på 5-7 personer, hvor I sammen arbejder med projekter, og du får mulighed for at planlægge, gennemføre og evaluere et projekt opbygget over dine egne ideer. SPARK 2: SPARK 2 er for dig, der er senior i alderen 17-23 år, som gerne vil lære, hvordan man får sin klan til at fungere på trods af klanmedlemmernes forskellige ønsker og behov. Kurset sætter fokus på den enkeltes rolle som medansvarlig i forhold til klanen, gruppen og divisionen. Det er muligt at deltage både som enkeltperson og som klan, og der kan både deltage eksisterende klaner og klaner sammensat på kurset. SPARK-kurserne varer fra søndag d. 13. oktober til lørdag d. 19. oktober, og du skal selvfølgelig kunne deltage alle de dage, kurset varer.

Skal du ha’ et SPARK? SPARK er seniorkurser, der rykker. Det er for dig, der gerne vil udbygge dit kendskab til spejderværdierne og lave seniorspejd med mening – sammen med en masse nye seniorvenner fra nær og fjern. Er du klar til at tage projektme-

toden til et helt nyt niveau som senior? Skal I til at finde jeres egne ben som klan? Er det tid til en fælles oplevelse i klanen og at give klantrivslen et ekstra boost? Der er et kursus for dig, uanset hvor du er som senior – SPARK

byder på udfordringer og inspiration til nye såvel som garvede seniorer, så bladr op på de næste sider, og læs mere om alle efterårets spændende kurser.

12.00), og kom hjem med fornyet energi til at revolutionere spejderarbejdet i klanen!

Tilmeld dig før din klanleder (og senest d. 4. september klokken

SPARK Start

SPARK 1

SPARK 2

Colleruphus Colleruphus, Nordsjælland Kursusnummer 13660

Snedig Næsbycentret Sydsjælland Kursusnummer 13661

Camp X Egemosen, Nordsjælland Kursusnummer 13662


Intro PLan [12-16 år]

spejdere iske Republik Til de danske get Demokrat ten af Den Me en , afrikansk id te æs æg Pr et g, Je ed til dkalder herm fodspor. in ’s a, ll al we al Po ah nSw Bade lveste Robert dholdninger un gr e nd eventyr i se su vde undlægger ha ter, der er Den stolte gr og børnesolda arbejdskraft forestående n mi l ti om frivillig d ol ssante i forh spejderyderst intere swahalalansk telsen af et bedrift; stif g med dette korps. al hjælpe mi lgte, der sk vise jer mit g je I er de udva l vi d Til gengæl ren og grøn ædle projekt. hvor hamburge nd. Landet, storslåede la . opfundet! n invitation energi blev acceptere mi stor ære at Det er Jer en a al al ah Sw af DMDR Præsidenten astani Wadim Swahal

SPARK Start Colleruphus Så kom med ud på Colleruphus og lær det sammen med ny-seniorer med samme intentioner. I deles i 12-mandsklaner og har som kursister et fælles ansvar for at få spark start

klanlivet til at fungere og få det bedst mulige ud af kurset – for som Spidermans onkel sagde; “With great power, comes great responsibility”. Til gengæld kan vi garantere, at teamet disker op med et eminent kursus stopfyldt med relevant læring om

seniorlivets utallige muligheder, svære opgaver, vilde projekter, overraskelser, lidt action og en fantasiramme med en god spand ironi. Vi glæder os til at give dig sparket!

SPARK Start Sted Colleruphus, Holte Kursusleder Christian Elkjær Iversen, Helene Busch Nielsen Kontakt ksl@colleruphus.dk Web colleruphus.dk Facebook facebook.com/colleruphus Kursusnummer 13660

Lederkurser

SPARK 1 - Snedigs Helteskole Kurset for alle slags helte i alderen 16 - 18 år. Vi uddanner alle slags helte – både hverdagens-, tøffel- og superhelte. Vi træner dit alter ego, din fysiske form, dine psykiske kræfter og din evne til at indgå i fabelagtige superhelteteams. Vi har på skolen verdens bedste

kantine, for uden mad og drikke duer helten ikke. Ved endt skoleforløb har du lært: • Projektforløb til din nutid og fremtid • Spandex eller kappe? • Projektledelse for begyndere og øvede • Find din indre helt • Klanliv • Samarbejde om større projekter • Friluftsliv • Kreativitet • Værdier

SPARK 1 Sted Næsbycenteret Kursusledere Jacob Jeppesen 42 33 56 48 / Camilla Andersen 20 95 12 14 Kontakt noxermadness@gmail.com / camillaelvang@hotmail.com Kursusnummer 13661

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 31

Brændstof

Teamet består af vejledere fra flere korps, som sammen med dig vil finde frem til et nyt KLART syn på spejderlivet!

Færdigheder

Verden er i forfald og har stærkt brug for HELTE - er det dig? Vi har netop nu åbnet for tilmeldingen på Helteskolen. Kan du mærke din indre helt kalde? Så kom ind i kampen! spark 1

Spark [16-23 år]

Vil du sparkes godt og solidt ind i seniortilværelsen? Vil du lære at håndtere den frihed og det ansvar, du pludselig står med som seniorspejder? Vil du lære det ved at praktisere det?


Intro

SPARK 2 – CAMP X #tingduikkevilgåglipaf Forestil dig en uge på Egemosen med afslappet lejrstemning, en sød m/k fra Tarm, som gider snave uden at ville være spark 2

kærester, spaghetti og kødsovs over bål, eller en rolig pilsner i skumringen ved lejrbålet - Det kommer ikke til at ske! CAMP X er kurset, hvor det kun er på toilettet, du sidder stille -

Eksternt kursus – udbydes af KFUM-spejderne

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

alt andet foregår i højeste gear! Du bliver fysisk udfordret, mens din hjerne arbejder på højtryk, og du får seniorvenner for livet. Du kan vælge at deltage både individuelt eller sammen med din klan. I år tager CAMP X afsæt i #tingduikkevilgåglipaf og giver dig vilde oplevelser i Københavnsområdet. Vi har fokus på klanudvikling, så din klan kommer hjem fra kursus med fornyet energi til større og vildere projekter. Samtidig tager vi fat i dine personlige udviklingsområder, både som spejder og som menneske - du bestemmer selv på hvilket område, du vil udfordres alene og sammen med din klan. I skal derfor forvente, at kursustilmeldingen indebærer en foropgave, hvor man både som klan og enkelt kursist skal tage stilling til, hvad I gerne vil have ud af kurset.

Så hvis du tænker: “Det vil jeg ikke gå glip af!” Så er det NU, du skal tilmelde dig årets svedigste SPARK2 kursus - CAMP X - #tingduikkevilgåglipaf Følg med på Facebook-gruppen: “ SPARK 2 #tingduikkevilgåglipaf ” Vi lover, at du får oplevelser, du ikke havde drømt om.

SPARK 2 Sted Egemose centeret Kursusledere Malene Thorup 21259599 / Laura Andreasen 28831178 Kontakt thorup.malene@gmail.com / laura. andreasen@gmail.com Web facebook.com/groups/spark2 Kursusnummer 13662

Ulk • Vil du lære at undervise, så du kan servere dit budskab knivskarpt? • Kunne du tænke dig at blive en bedre leder? • Er du mellem 17 og 20 år?

Brændstof

Kan du svare ja til disse spørgsmål, er ULK lige noget for dig! UngdomsLederKursus er et kursus, hvor du i en blanding af teori og praksis lærer at planlægge og afvikle og give feedback på undervisning. Samtidig arbejder du med ledelse, konflikthåndtering og planlægning, samt lægger en plan for dine fremtidige spejderudfordringer og muligheder. Tjek deltagerbetingelserne på scoutzone.dk/arrangementer

Ulk Dato 11.-18. oktober Sted Houens Odde Spejdercenter Tilmelding scoutzone.dk/arrangementer

32 uddannelsesmagasinet • efterår 2013


Intro

Deltagerbetingelser for SPARK: KURSISTER FRA SAMME GRUPPE: Der må maks. være 3 kursister fra samme spejdergruppe på et kursus – på nær SPARK 2, hvor man kan deltage med hele klanen.

FORDELING AF PLADSER: Den 4. september kl. 12 bliver de rettidige tilmeldinger trukket ud og fordelt. Dvs. alle tilmeldinger, der er registreret inden for tidsfristen, behandles ens. Der sorteres efter 1. prioriteter og i fordelingen af drenge/piger.

KURSUSAFGIFT: SPARK-Start, 1 og 2: 1650 kr. Har du valgt gruppen som betaler, bliver kursusafgiften automatisk trukket på din gruppes konto på korpskontoret, hvis gruppen har godkendt din tilmelding. Ellers modtager du en faktura. Prisen er eksklusiv transport til kursusstedet.

Afbudsgebyr: Ved afbud senest 13. september: 100 kroner. Ved afbud 14. september – 10. oktober: den halve kursusafgift. Ved afbud 11. oktober eller senere: hele kursusafgiften.

Lederkurser

AFBUD: Tilmeldingen i Blåt Medlem er bindende. Skulle du dog blive forhindret i at deltage, skal du straks meddele det til korpskontoret. Det er ikke nok blot at afmelde sig i Blåt Medlem. Kontakt Stine Enevoldsen inden d. 11. oktober på se@korpskontoret. dk. Herefter skal du melde afbud direkte til kursuslederen.

Spark [16-23 år]

BESKED OM DELTAGELSE: I starten af uge 38 kan du i medlemssystemet Blåt Medlem se, hvilket kursus du har fået tildelt, under boksen ”Tilmeldte kurser”. Du kan også få din leder til at tjekke det, hvis han/hun er oprettet som medlems- eller enhedsansvarlig i Blåt Medlem. Derudover modtager du ca. 3 uger før kursusstart et deltagerbrev med alle praktiske oplysninger. Er du så uheldig, at alle pladser på dine kursusønsker er fyldt op, kommer du automatisk på venteliste og får et brev om, hvilke kurser der ellers har ledige pladser.

PLan [12-16 år]

VIS HENSYN: Kan du alligevel ikke komme med, så meld afbud med det samme – så kan en anden få din plads.

ALDER: For SPARK 1 og 2 skal du være fyldt 16 år på kursustidspunktet og være seniorspejder. For SPARK-Start er aldersgrænsen kun vejledende.

TILMELDING TIL SPARK Tilmelding foregår elektronisk via medlemssystemet Blåt Medlem (blaatmedlem.dk). Du kan enten selv gå ind og tilmelde dig eller få din tropsleder / gruppeleder til at hjælpe dig. Du kan finde en detaljeret vejledning på dds.dk/uddannelse/tilmelding-til-kurser.

Få hjælp: Hvis du eller din leder har spørgsmål til eller brug for hjælp med tilmeldingerne, er I altid meget velkomne til at kontakte Stine Enevoldsen på korpskontoret tlf. 32 64 00 53 eller se@korpskontoret.dk. Problemer? Tjek den detaljerede tilmeldingsvejledning på dds.dk/uddannelse/tilmelding-til-kurser. efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 33

Brændstof

Tilmeldingsfrist: Din tilmelding skal være indtastet og registreret i Blåt Medlem senest den 4. september 2013 kl. 12.

Færdigheder

Sådan gør du: 1. Log på Blåt Medlem (blaatmedlem.dk) med medlemsnummer og din personlige kode. Hvis du ikke har dine oplysninger, kan du enten få den fra din gruppeleder/kasserer eller kontakte Stine Enevoldsen på korpskontoret se@korpskontoret.dk 2. Tryk på ”Kursusoversigt”-knappen. Vælg derefter kursusnr. 13601 den 13.-19. oktober. Tryk på kursets navn: ”SPARK 2013” og klik videre til tilmeldingen. 3. Tjek, at din adresse, telefonnummer og mail er rigtig registreret. Ellers kan du rette det. Er din adresse forkert, skal du dog have din gruppes medlemsansvarlige til at rette det. 4. Under betaler vælger du din gruppes navn. 5. Du skal nu svare på en række spørgsmål. Det er vigtigt, du svarer på alle sammen. 6. Nu skal du vælge dine kursusønsker. Vælg helst tre – det forøger dine chancer for at få dit drømmekursus. Når du har gjort det, kan du afslutte tilmeldingen. 7. Du er nu tilmeldt. Tilmeldingen er dog først helt færdigregistreret, når din gruppeleder eller kasserer har været inde på Blåt Medlem og godkende betalingen af dit kursus.


34 uddannelsesmagasinet • efterür 2013


Ledelseskurser Foto: Jens Thybo

efterür 2013 • uddannelsesmagasinet 35


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser Færdigheder Brændstof

Kursus for ledere til de 6-9-årige spejdere Kurset henvender sig til alle, der er interesserede i at arbejde med de 6-9 årige. Målgruppe: Ledere til spejdere i alderen 6 – 9 år. Med udgangspunkt i spejderideen og ved hjælp af: • Patruljeliv • Arbejdsstoffet og leg med formål • Idegenerering og forløbstanken • Rammer og traditioner • Learning by doing Vil du ved fuld deltagelse i kurset

efterfølgende være i stand til at: • Bruge det nye arbejdsstof • Planlægge og udvikle et god forløb • Planlægge en tur, herunder intro til nem budgetplanlægning • Udvikle patruljen • Samt fået inspiration til, hvordan du samarbejdet med børn Kurset vil foregå med lejrliv som ramme, og flest mulige aktiviteter vil foregå udendørs, og vi arbejder i patruljer under vejledning. Overnatning foregår i hytte eller telt.

Hvad leder du efter? I Det Danske Spejderkorps har du et hav af muligheder for at uddanne dig og blive klog på ledelse. Der er mange gode tilbud, og det kan til tider være svært at overskue, hvilket kursus der er det rigtige for dig. Her giver kursuslederne fra en række ledelseskurser i DDS dig et bedre overblik.

36 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

Leder for 6-9 årige Sted Colleruphus, Sjælland Kursusleder Finn Jessen Kontakt kursus.team@gmail.com Dato 1. til 3. november 2013 Tilmelding Blåt Medlem senest 1 måned før Pris 800 kr Kursusnummer 13162

Ledelse i praksis Morten Birk, kursusleder på Ledelse i Praksis:

Hvilken tilgang har Ledelse i praksis til ledelse? Kurset tager udgangspunkt i den enkelte deltagers personlige lederskab og udvikling af dette. Igennem kendskab til den måde, man selv agerer på som leder, får man forståelse for andres måde at lede på og kan derigennem udvikle sin egen

lederstil. Kurset er et lejrkursus, hvor patruljerammen anvendes i høj grad. Hvilken målgruppe har Ledelse i praksis? Kurset henvender sig til voksne ledere. Det forventes, at deltagerne har mindst to års ledererfaring og er motiverede for personlig udvikling. Hvad er udbyttet af Ledelse i praksis? Gennem deltagelse på Ledelse i praksis får man kendskab til sin egen personlige lederstil og mulighed for at spejle sig i de andre deltagere og deres måde at lede på. Igennem praktiske opgaver og refleksion i patruljer udvikler


Intro

Kursus for nye ledere Vi vil ved hjælp af • Spejderbevægelsens historie • Spejderideen • Spejdermetoden • Idegenerering • Forløbstanken - tage dig med på en rejse fra den spæde opstart i 1907 til nuti-

dens spejderbevægelse. Undervejs vil du på rejsens destinationer blive udfordret i det lærte i praksis, således at du efter kurset vil have fået forståelse for de enkelte elementer i spejdermetoden samt kunne bruge, hvad du har lært, til at kun-

ne planlægge et mindre forløb hjemme i din egen gruppe. Overnatning foregår indendørs. Teamet består af erfarne instruktører, der vægter trivsel højt. Find os på Facebook - Grundkursus ny leder

PLan [12-16 år]

Er du ny leder eller næsten, og er hele baggrundshistorien vedr. spejderbevægelsen og dens grundideer fremmed for dig, så har du her muligheden for at få mere viden.

Spark [16-23 år]

deltagerne bevidstheden om deres lederevner og udviklingspotentiale.

Hvilken tilgang har Gilwell til ledelse? Gilwell handler om personlig udvikling, hvor man tager stilling til spejdermetoden og spejderværdier i forhold til sit eget spejderarbejde. Det handler om at blive mere bevidst om, hvorfor man gør, som man gør - f.eks. hvorfor vi bruger patrul-

jesystemet, hvordan spejderværdierne danner grundlag for vores aktiviteter, eller på hvilken måde vi kan leve op til det internationale princip om ”duty to others”. Det er den enkeltes personlige lederskab, der er i spil. Hvilken målgruppe har Gilwell? Gilwell er for erfarne ledere. Dvs. man er mindst 23 år og har 3-4 års ledererfaring. Man bør også have deltaget på et ledelseskursus eller have erhvervet sig de tilsvarende kompetencer. Man skal være fortrolig med spejderværdierne og –metoderne. Man skal have lyst til at forholde sig aktivt til sig selv og sit spejderarbejde og til at afprøve ideer fra ugekurset i et praktisk projekt i DDS.

Hvad er udbyttet af et Gilwell kursus? Gilwell giver større indsigt i sig selv og sit spejderarbejde. Man bliver mere bevidst om det, vi gør som spejdere, og man bliver klogere på, hvordan man virker som spejderleder. Man får lejlighed til at afprøve nye ideer og ny viden i projektperioden. Da Gilwellkurset er delvist deltagerstyret, kan man ikke sige præcis, hvad det enkelte kursus kommer til at handle om. Hvorfor tage på netop Gilwell? Man skal tage på Gilwell, hvis man har lyst til at udfordre sig selv og sit spejderarbejde. Gilwell er kurset for dem, der er nysgerrige og gerne vil dele deres nysgerrighed med andre.

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 37

Brændstof

Hvorfor tage på netop Ledelse i praksis? Ledelse i praksis henvender sig til ledere, der vil lære igennem praktiske øvelser krydret med enkelte teoretiske indlæg. Kurset er for dig, der ønsker at blive bevidst om din måde at lede på samt styrker og udviklingspunkter for denne.

Gilwell Dorte Ankerfelt, kursusleder på Påske-Gilwell:

Færdigheder

Dato 25.-27. oktober Kursusleder Jytte Krog Kontakt jytte.krog@lite.dk Sted Hylkedam, Fyn Facebook Grundkursus ny leder Tilmelding Via Blåt medlem senest en måned før kurset Pris 800 kr Kursusnummer 13160

Lederkurser

Ny leder


Intro Har du hovedet i skyen eller fingrene i jorden, er du grøn eller garvet, fungerende eller fremtidig gruppeleder – uanset hvad, er dette kurset for dig! Tag med os på tur i gruppelederens univers! Vi tilbyder en weekend fyldt med direkte anvendelige værktøjer, udvik-

lende metoder og spændende diskussioner.

udviklingsplaner eller gruppeudvikling.

sende i godt humør. Vi har også Sjællands hyggeligste madhold.

Vi tager udgangspunkt i dagligdagen som gruppeleder og det, du oplever som vigtigt. Kurset er for dig, der er ny i jobbet som gruppeleder og for dig, der ønsker nye input til blandt andet ledersamtalen,

Vi glæder os til at se dig til en spændende weekend med god plads til erfaringsudveksling. Teamet er bredt sammensat af erfarne gruppeledere. Vi har stor erfaring med ledertræning, gruppeudvikling, formidling og er rej-

Kom og vær med! Med spejderhilsen: (G)L’erne Laila, Lars, Lene og Lise Team: Laila Nielsen, Lars Larsen, Lene Piekut og Lise Kjems Knattrup

Brændstof

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

Gruppelederkursus

Gruppeleder-kursus Dato 25.-27. oktober Sted Spejdercenter Holmen, København. Overnatning finder sted inden døre. Kursusleder Lars Larsen Tilmelding Blåt Medlem senest 1 måned før Pris 800 kr. Facebook DDS Gruppelederkursus på Holmen Kursusnummer: 13161

Voxpop – fortsat fra forrige opslag

Ledelseskursus 1 Mads Wraa Hyttel, kursusleder på Ledelseskursus 1:

Hvilken tilgang har Ledelseskursus 1 til ledelse? Kurset fokuserer, som det eneste DDS kursus, 100 % på ledelse af voksne frivillige. Fokus er på, at man som leder for voksne skal ud og gøre en endnu større forskel for de voksne, man er leder for. Både Ledelseskursus 1 og 2 handler meget om ”duty to

38 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

others”, der er udgangspunktet for de teorier om ledelse, der arbejdes med på kurserne.

dem og begynde at sætte en retning for den enhed/afdeling/organisation, man er leder for.

Hvilken målgruppe har Ledelseskursus 1? Målgruppen er voksne frivillige, som leder voksne frivillige. Er man gruppeleder, divisionschef eller udvalgsformand, vil man være i målgruppe for kurset, lige såvel som løbsledere, teamledere eller medlemmer af korpsledelsen.

Hvorfor tage på netop Ledelseskursus 1? Fordi kurset er det eneste sted, hvor man for alvor kommer i dybden med ledelse af voksne frivillige og teorien bag.

Hvad er udbyttet af Ledelseskursus 1? Der arbejdes med fire grundlæggende emner: Lederskab, Involvering, Kommunikation samt Strategi & Kultur. Alt i alt bliver man bedre til at samle et stærkt hold omkring sig, engagere


Intro PLan [12-16 år]

udvikling og selvledelse. Hovedfokus er på, at kursisterne skal lære, hvordan man leder en trop, en patrulje og den enkelte tropsspejder på en anerkendende måde. Hvilken målgruppe har Anerkendende Ungdomsledelse? Kursets målgruppe er ledere for tropsspejdere. Ledelsesdelen af kurset er ikke rettet på en specifik gren, men alle cases tager udgangspunkt i tropsspejdere. Kurset benytter i høj grad egne erfaringer for, eller tanker om, tropsarbejde. I vores optik adskiller troppen sig fra de andre grene, idet der benyttes patruljeliv i samspil med unge-leder-unge og de ugentlige patruljemøder uden tilstedeværelse af en voksen leder som ramme.

jer og PL-patruljer • Støtte PLan-spejdere i deres videre udvikling

TL-kursus Dato 25 – 27. oktober 2012 Sted Skovbrynet, Gelsted, Fyn Kursusleder René Bitsch Deltagere Tropsledere Teamet Tidligere og nuværende PLan-instruktører samt nuværende tropsledere Tilmelding Blåt Medlem senest 1 måned før Pris 800 kr. Kursusnummer 13164

Hvad er udbyttet af Anerkendende Ungdomsledelse? Man får en masse personlig refleksion, der strækker sig langt videre end det faglige indhold på weekenden. Desuden får man selve kursusoplevelsen af at bo i telt og opleve morgenvækning, morgensamling og lejrbål, som dengang man var tropsspejder. Med sig på kursusbeviset får man - ud over Anerkendende Ledelse i DDS i teori og praksis - også 4D-modellen og spørgeteknikker, Spejdermetoden og meget mere.

og tilgang er for noget, og fordi man har et ønske om at lave noget inspirerende spejderarbejde i overensstemmelse med Det Danske Spejderkorps’ spejderidé - både for sig selv, men allermest for sine tropsspejdere. Man skal deltage, fordi man ønsker en personlig læring og udvikling i samspil med andre, og fordi man har et ønske om at få involveret og engageret sine tropsspejdere og give dem endnu mere medbestemmelse og ansvar.

Hvorfor tage på netop Anerkendende Ungdomsledelse? Man skal deltage på Anerkendende Ungdomsledelse for at blive klogere på, hvad den anerkendende ledelse

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 39

Brændstof

Hvilken tilgang har Anerkendende Ungdomsledelse? Kurset fokuserer på ledelse af børn og unge i tropsalderen. Vi arbejder med den anerkendende tilgang og Anerkendende Ledelse i DDS. På kurset berører vi ledelse af en tropsstab og samarbejde i en ledergruppe, hvorunder vi også ser på personlig

Kursusindhold • Gennemgang af hovedindhold i PLan 0, 1, 2 og 3 • Gennemgang og afprøvning af ”Forløbstanken” • Afklaring af, hvordan du modtager en hjemvendt PLan-spejder • Den personlige udviklingsproces for en PLan-spejder • PL-patruljen

Kursusudbytte: Når du vender hjem fra kurset, bør du kunne: • Skelne mellem de enkelte PLankurser • Arbejde med og vejlede i ”Forløbstanken” • Afholde ”Blå timer” med patrul-

Færdigheder

Anerkendende ungdomsledelse Lasse C. H. Nielsen, kursusleder på Anerkendende ungdomsledelse:

forløb og dels til selv at anvende metoden. Vi arbejder selvfølgelig også med den udvikling, der er fra PLan 0 til PLan 3-kurserne, så du selv har overblikket over, hvad dine spejdere kommer hjem med af ny viden. På kurset veksler vi mellem arbejde i patrulje og trop.

Lederkurser

DDS tilbyder nu et TL-kursus med fokus på hjemvendte PLan-kursister. Når du nu allerede investerer i dine spejderes uddannelse, hvorfor så ikke også investere i dig selv, så du på bedst mulig måde kan sikre optimal effekt af din investering i dine spejdere? Kurset er for dig, der er med i en tropsledelse og for dig, der vil vide mere om, hvordan du bedst leder spejdere, der vender hjem fra PLan. Vi ruster dig til at støtte spejdere, der har deltaget i verdens bedste lederuddannelse for unge. På kurset tager vi udgangspunkt i ”Forløbstanken”, der er et centralt element for spejdere på PLan. Du bliver klædt på til dels at hjælpe spejdere med at gennemføre

Spark [16-23 år]

Dobbelt op på kursusudbyttet fra PLan-kurser


Intro PLan [12-16 år]

Blåt Medlem erfaringskursus

Her er et kursustilbud til alle, der arbejder med vores medlemssystem Blåt Medlem. Kurset er særligt velegnet til formænd, kasserere og gruppeledere.

Kursustilbud til personer, der arbejder særligt med kontingent og regnskab i vores medlemssystem Blåt Medlem.

Kurset indeholder en generel gennemgang af Blåt Medlem, hvor vi gennemgår begreberne, og hvordan man navigerer rundt. Efterfølgende deles kursisterne op i to hold: dem der helst vil vide mere om medlemsdelen, og dem der vil vide mere om regnskabsdelen.

Erfaringskursus i Blåt Medlem er med hovedvægten lagt på regnskab- og kontingentdelen. Medlemsdelen vil blive gennemgået ganske kort, men ellers er det primært regnskabog kontingentdelen, vi bruger tid på.

På medlemsdelen vil vi bl.a. vise, hvordan man opretter og udmelder et medlem, og hvordan man eksporterer udtræk til regneark, samt indsendelse af

indberetning og kursustilmelding. På regnskabsdelen gennemgår vi oprettelse af kontoplan, bogføring, budget og udskrifter. Til sidst samles alle om kontingentdelen, derunder opsætningen til kontingentopkrævning, opkrævning både med og uden Nets (tidl. PBS) og håndtering af modtagne betalinger.

Regnskabsdelen er ikke et egentligt bogholderikursus, men et kursus i, hvordan man får mest muligt ud af Blåt Medlems regnskabsdel. Det samme gælder kontingentdelen.

Brændstof

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

Blåt Medlem begynderkursus

Blåt medlem Dato 5. oktober 2013 Sted Middelfart Pris 100 kr. Kursusnummer 13053

40 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

Blåt medlem Dato 27. oktober 2013 Kursusleder Gert Simonsen Sted Spejdercenter Holmen Pris 100 kr. Kursusnummer 13054

Der er på kurset lagt op til, at en stor del af tiden bruges på egne problemer og områder, man gerne vil have belyst og forklaret, ligesom der til sidst er god mulighed for at øve sig og erfaringsudveksle med de andre kursister. Hvis du har spørgsmål om Blåt Medlem er du altid velkommen til at kontakte arbejdsgruppen på medlem@list.dds.dk eller læse mere på dds.dk/gruppeadministration.


Intro

Gilwellkursus - 2014

- Et kursus om involvering, kommunikation og strategi

- Gilwellkurset er en del af en lang international tradition og sigter på, at du som spejderleder fordyber dig i spejderarbejdets ide og metoder – og gennem refleksion udvikler dig som person og som spejderleder.

Kurset har særligt fokus på at opbygge færdigheder inden for anerkendende kommunikation, der er fundamentet for at lykkes med ledelse af voksne frivillige.

Kurset henvender sig til de voksne, som varetager en ledelsesfunktion, hvor de fungerer som leder for andre voksne, fx divisionsledelser, løbsledelser, centerledelser, gruppeledere, grenledere eller hovedudvalg. Det kan være en fordel at tage flere af sted fra samme gruppe/enhed.

Formålet med Gilwell: • At øge din bevidsthed om DDS’ formål, værdigrundlag og betydning som børne- og ungdomskorps • At du oplever godt spejderarbejde som grundlag for personlig udvikling og stillingtagen • At du udvikler dig selv og dit spejderarbejde samt inspireres til fortsat udvikling

Teamet består blandt andet af Marianne Karstensen, Søren Eriksen, Mads Wraa Hyttel samt andre dygtige folk med kompetencer og erfaringer inden for ledelse af frivillige.

Form og rammer: Gilwellkurset er i høj grad deltagerstyret, og de emner, vi beskæftiger os med, udspringer af, hvad der optager dig og de øvrige deltagere. Væsentlige elementer er samtale, samarbejde, refleksion, learning by doing, værdibaseret ledelse og projektarbejde. Kurset forudsætter, at du er fyldt 23 år, har mindst 3-4 års erfaring som spejderleder og tidligere har deltaget på ledelseskursus eller tilsvarende.

Lederkurser

På kurset vil du lære at blive bedre til: • At forstå rollen som leder for voksne • At involvere andre voksne

• At kommunikere og afholde ledersamtaler • At tænke i lederressourcer og valg af strategi

Spark [16-23 år]

Med udgangspunkt i konkrete cases fra DDS og relevante teorier er formålet med dette kursus at give træning i ledelse af voksne frivillige og i at tackle udfordringer som fx at skabe medlemsvækst, at få flere ledere, at få bedre samarbejde på tværs af grene el. grupper eller at tage skridtet til en attraktiv spejdergruppe.

PLan [12-16 år]

Ledelseskursus 1

Færdigheder

Dato 4.-6. oktober 2013 Sted Stevninghus Spejdercenter Kursusleder Mads Wraa Hyttel, madshyttel@gmail.com, 61336620 Tilmelding De første 36 pladser på kurset tildeles efter først til mølle princippet, mens de sidste 12 pladser er reserveret til kandidaterne til Korpsledelsen. Overskydende reserverede pladser, som ikke bliver udnyttet, vil blive udbudt på Blåt Medlem i august måned. Pris 800 kr. Kursusnummer 13159

Brændstof

Ledelseskursus 1

Gilwellkursus - 2014 Dato Påsken 2014 Sted Kommer ultimo 2013 Kursusnummer 14330

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 41


Intro Brændstof

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

VEJLEDERKURSUS

Kursusstart på Uddannelsesweekenden 13. - 15. marts 2014

Ledelse af og med børn og unge

Vejleder- og instruktøruddannelse

Vil du øge din forståelse af børns forskellighed og kunne lede på baggrund af den viden? Vil du skabe og styrke de gode relationer til dine spejdere? Så er dette kursus noget for dig.

Hvordan laver man en god Blå Time for sin PLanpatrulje? Hvordan lærer man spejderne selv at finde svaret i stedet for at give dem det? Hvorfor virker learning-by-doing egentlig, som det gør?

Ved at arbejde med nogle pædagogiske perspektiver i spejderarbejdet kan du øge dine ledelseskompetencer, så du kan skabe optimale udviklings- og læreprocesser for børn og unge. For at give børn og unge de optimale lærings- og udviklings-betingelser har det stor betydning, om ledere formår at skabe trygge relationer, der kan udfordre og tage hånd om forskellige børn og unge. Dette kræver indsigt i børn og unges forskelligheder og samspil. Kursets hovedtemaer er på at få en øget: • Forståelse af forskellige børn og unges relationer og samspil • Indblik i betydningen af spejderlederens interaktioner med børn og unge • Indsigt i ledernes indbyrdes samarbejde

På kurset vil vi arbejde med emner om, hvordan du som leder kan blive bedre til at forstå dine spejderes forskellighed, og hvordan du kan tage hånd om disse. På kurset vil vi anvende eksempler fra kursisternes spejdermøder og se, hvilke pædagogiske aspekter der er på spil, og hvilke handlemuligheder vi kan have. Kursusteamet består af spejderledere, der også professionelt arbejder og brænder for at skabe god pædagogik og læring. Kurset vil foregå igennem dialogprocesser, oplæg, aktive øvelser og gruppearbejde. Vi glæder os til at byde dig velkommen til en weekend, som vil være med til at give et nyt perspektiv på spejderarbejdet med børn og unge.

Ledelse af og med børn og unge Dato 25.-27. oktober Sted Avnstrup, Sjælland Kursusleder Sebastian Damkjær-Ohlsen Tilmelding Blåt Medlem senest 1 måned før Pris 800 kr Kursusnummer 13163

42 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

Her er et uddannelsesforløb for dig, der selv skal lave kurser for børn- og unge i DDS i 2014. Her er en mulighed for at få din personlige værktøjskasse fyldt med vejledningsværktøjer, instruktionsteknikker, læringskneb, målhierarki, osv. Det Danske Spejderkorps’ vejleder- og instruktøruddannelse kobler metoder, teori og refleksion på din virkelighed som vejleder og instruktør i et kursusteam. Den klæder dig på til at kunne håndtere både de sjove opgaver, den nødvendige planlægning og de svære udfordringer, der følger med, når du arbejder med udvikling af børn og unge.

Gennem uddannelsen vil du udvikle dig som vejleder og instruktør i forhold til • spejderne • dit kursusteam • DDS’ formål og spejderideen Du er... • vejleder og/eller instruktør i et team, der skal lave kursus i 2014 for børn/unge i DDS. • er fyldt 18 år ved uddannelsens start. • optaget af at udvikle dig selv som vejleder og instruktør og bidrage til andres udvikling i Det Danske Spejderkorps. Teamet bag uddannelsen... består af erfarne vejledere og kursusledere, der alle har lavet kurser for børn, unge og voksne i DDS.

Vejleder- og instruktøruddannelse: Dato 15. marts 2014 (på uddannelsesweekend) og 2.-4. maj 2014. Kursusleder Andreas Hørup Nilsson Kontakt ksl@spejder.dk, tlf. 21200985 Tilmeldingsfrist 1. februar 2014 Pris Se hjemmesiden Kursusnummer 14090


Af Sebastian Damkjær-Ohlsen

Læring i lederhøjde: Erfaring og fornyelse

Læring gennem refleksive processer De fleste ledere kender nok begrebet ”Learning by doing”, som filosoffen John Dewey fremførte. Learning by doing bygger på den

antagelse, at læring kommer af at udforske og prøve noget nyt for derefter at reflektere over, hvad der virkede, og så prøve igen med sine nye erfaringer. Det vigtigste er ikke bare at prøve, altså ”doing”, men derimod at reflektere (højt) sammen med andre, både i og efter aktiviteten. Dermed kan de trygge vaner udfordres. Det bliver dermed betydningsfuldt at reflektere sammen og sætte spørgsmålstegn ved selvfølgelighederne: ”Hvorfor gør vi det på denne måde? Hvad sker der mon, hvis vi gør sådan i stedet? Hvorfor ville alle spejderne ikke være med i aktiviteten? Hvad kan jeg gøre bedre?” At reflektere er ikke bare at tænke højt, men at turde konfrontere selvfølgelighe-

Lederkurser

Udforskning af det ukendte Lederne skal dermed udforske det, de ikke ved og kender. Dermed bliver eksterne læringsplatforme interessante - altså formelle læringsformer som fx kursus eller forløbshæfter. Lederne tager oftest på kursus for at få ny viden, som de kan tage med hjem for at skabe en forandring i deres eget spejderarbejde. Men desværre er læringsprocessen ikke så lineær som så. Forskning i arbejdspladslæring viser desværre, at når en enkelt person oplever et lærerigt kursus, fører det sjældent til

kollektive læringsprocesser, der forbedrer praksis derhjemme. Opgaven for spejderlederne bliver derfor at forbinde den formelle læring, som de henter på eks. kurser, med den allerede eksisterende erfaringsbaserede viden, der er i spejdergrupperne. Altså et skridt hen imod at individuel og formel læring bliver til fælleslæring for alle i spejdergruppen. Udfordringen lyder derfor: Hvordan lærer spejderlederne både til de ugentlige møder og anvender den nye viden fra eks. et kursus?

Spark [16-23 år]

For spejderledere foregår læring groft sagt på to måder: Enten ved at blive lært op som føl af en mere erfaren leder eller ved at anvende erfaringer, der tidligere har virket. Disse to former for viden og læring baserer sig altså på erfaringer og rutiner. Men da erfaringer altid er baseret på fortiden, kan denne form for læring kun give os svar på det, vi allerede ved. Erfaringslæring kan derfor ikke stå alene i vores samfund, hvor vi som personer hele tiden skal omstille os til nye krav, nye spejderbørn, nye medieplatforme osv. Dermed kræves det, at læring ikke kun kommer fra erfaringer, men også fra ukendte og uprøvede aspekter, som skaber fornyelse. Erfaringer kan

dog være nyttig viden, som kan sikre, at vi ikke går i de samme fælder igen. Der skal altså findes en balance mellem rutiner og fornyelse.

PLan [12-16 år]

Begrebet ”Livslang læring” vækker en særlig genklang i spejderbevægelsen, hvor vi fokuserer på udvikling af den enkelte uanset alder. Men børn og voksne lærer ikke ens, og god læring kræver derfor forskellige strategier.

Intro

Læring igennem spejderlivet: Sådan lærer børn og voksne

(Fortsættes)

Færdigheder

Hvad er læring? Brændstof

I denne artikel definerer jeg læring så bredt som; at tænke og reflektere anderledes, at være sammen med folk på en anderledes måde, samt nye måder at handle på. Her bliver viden først til læring i det øjeblik, det bliver omsat med og mellem mennesker og dermed skaber en forandring i den givne praksis. Læring er derfor altid relationelt og socialt.

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 43


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser

derne

hederne og opstille hypoteser for en bedre løsning. Det kan gøre ondt og være svært at stille disse spørgsmål, men læringsudbyttet kan blive stort. Derfor kan en hjælp være at bruge 5 min. på hvert møde til at reflektere højt sammen. Dermed kan lederne få synliggjort og herigennem bibeholde alt det, som lykkes. Samtidig kan der skiftes ud på de dårlige og ugunstige handlinger.

fra aktivitetstænkning og i stedet hen imod tænkning om relationer, samspil og læring. Lederne skal reflektere og spørge dybere ind til eksempelvis: Hvad mon Magnus tænker, når jeg siger, at han skal ”stille op”; hvad kan vi gøre for at forstå vores spejdere bedre, eller; hvordan får vi spejderne til at lykkes med deres udfordringer på egen hånd.

Lederne skal tage ansvar for at støtte børnenes læreprocesser Som ledere må vi påtage os anLæring hos børn kræver svar for, hvordan spejdermøderne gode relationer forløber og læreprocesserne heri. Når vi kommer til spørgsmålet Det kræver, at lederne forsøger om, hvordan vores spejdere lærer at sætte sig i spejdernes sted og bedst muligt, må vi vende bøtten. tænke ud fra spejdernes egen Opmærksomlogik og dermed heden skal “Problemer er imødekomme rettes mod en tænkning, ikke årsags- eller samspilikke er lige lene mellem personbestemte, men der så udviklet som børnene og udspringer af de måder, en voksens. lederne, og Hjernen er hvormed vi iagttager dermed skal typisk først og fortæller om, der fokuseres ”færdigudviklet” mindre på, hvad vi synes, der er omkring start- elhvilke aktivitevanskeligt” ler midt-20’erne. ter vi laver. Det Dette sætter en er kvaliteten ramme for, hvor meget ansvar vi af interaktionerne og relationerne, kan lægge hos det enkelte barn, der skabes til spejdermøderne og der undergår en stor kognitiv på turene, der bliver til læring hos udvikling og, vigtigst af alt, en børnene. Hovedfokusset skal væk stor social udvikling. Lederne må

Brændstof

Færdigheder

(Fortsat)

44 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

påtage sig ansvaret for at skabe klarhed og forudsigelighed, for at spejderne med alle de potentielle forstyrrelser omkring dem kan handle og agere hensigtsmæssigt. Det er ledernes ansvar at hjælpe børnene med at få sat ord på, hvad der kan være svært, og vise vej til, hvordan børnene kan navigere igennem konflikter og succeser. Her kan vi vende tilbage til spørgsmålet om, hvordan vi kan støtte læring hos spejderne igennem spejderlivet. Et svar kunne være, at vi som ledere skal udgøre en sikker base for deres læring og udvikling. Læring og udvikling skabes kun igennem tryghed Psykologisk forskning har vist, at børn, der som spæde oplever, at deres primære omsorgspersoner er varme, sensitive, lyttende og til rådighed, når børnene har behov for det, udvikler større selvtillid og bedre kan regulere og forstå følelser. Dermed kan disse børn forlade den sikre base (omsorgspersonen) for at lære nyt og vende tilbage til den sikre base, hvis det nye bliver for utrygt. Konklusionen på denne og andre omfattende undersøgelser viser, at det, at et barn oplever tryghed, er det mest betydningsfulde for barnets videre udvikling og læring. Med inspira-


Intro Lederkurser

Sebastian Damkjær-Ohlsen er leder i 1. kokkedal og kursusleder på ”Ledelse af og med børn og unge”. Til daglig er Sebastian pædagog og specialestuderende i cand.pæd. i pædagogisk psykologi.

Spark [16-23 år]

er læring altid relationelt. Derfor udspringer problemer tit fra de mange forhold, som vi tilskriver mening og betydning. Vi kan dermed vælge at forstå vores problemer i et andet perspektiv, hvor andre nuancer og meninger komme til syne. Der findes derfor ikke vanskelige børn, men kun fortællinger om at børn er vanskelige. Virkeligheden kunne jo være på mange måder, og vanskelige børn kunne jo blot være børn, som gerne vil et eller andet. ”Problemet er problemet” - og ikke børnene.

PLan [12-16 år] Færdigheder

tion fra spædbørnsforskningen det er spejderne gerne vil, når det kan vi drage nytte ved at skabe eksempelvis ender i en konflikt. Vi en sikker base til spejdermøhar alle sammen en intention med derne. Dermed skal der skabes vores handlinger. Men det er dog tryghed ved at imødekomme og ikke altid sikkert, vi kender den. stå til rådighed Ved at handle på, for spejdernes hvordan spejderne ”Problemet behov uden at kan komme til det, de er problemet” vise dem mistilgerne vil, skabes der - og ikke børnene et rum, hvor lederne lid, men være lyttende, vise kan prøve at forstå. interesse og have forståelse for Dermed sættes der ikke hæmbørnenes forskellighed. Læring og mende faktorer op for spejdernes udvikling sker i dette perspektiv læring og udvikling. ved, at spejderne selv oplever, at deres leder forstår dem, møder Der findes ikke spejderne med positive øjne, vanskelige børn, men kun lader spejderne prøve sig frem fortællinger om, at børn og skaber en forudsigelighed for, er vanskelige hvordan man som leder handler, Vi må forlade tanken om så der ikke handles forskelligt på ”vanskelige børn” eller ”proden samme situation. blembørn”. En af vor tids mest betydningsfulde danske filosofPrøv at forstå i stedet fer Ole Fogh Kirkeby skriver: for at finde en årsag ”Ethvert problem skal relateres Det vigtigste i denne sammentil begivenheden og ikke til en hæng er, at lederne ikke prøver at person”. Problemer er ikke årtackle konflikterne ved at finde en sags- eller personbestemte, men årsag og en skyldig, men i stedet udspringer af de måder, hvormed forsøger at forstå spejderne. Det vi iagttager og fortæller om, hvad er nemlig vigtigt, at vi ikke gør os vi synes, der er vanskeligt. Jeg er til dommere over, hvad der er ”rigmed på, at børn kan opleves som tigt” og ”forkert”, men blot prøver ”vanskelige”, men ved denne at forstå, hvorfor børnene handler ensidige og snævre forklaring er som de gør. En kendt psykolog der ikke mange handlemulighesiger: ”Bag hver frustration ligger der, som er gavnlige - hverken der en drøm”. Det er derfor ledefor barnet eller for dig som leder. rens opgave at finde ud af, hvad Som jeg har forklaret tidligere,

Brændstof efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 45


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år]

Uddannelsesmarked i september Deltag i noget fælles – og sammensæt selv din helt individuelle uddannelse! Uddannelsesmarkedet er stedet hvor ledere, seniorer og bestyrelsesmedlemmer uddanner sig! Om du søger praktiske færdigheder, teoretisk basisviden eller vil høre om håndtering af børn med særlige behov, så er det stedet, hvor du finder det hele i skøn forening. Vi har toptunede instruktører klar til undervise og vejlede, og vi har infotrunter, tekniknørder og ”Madholdet” til at servicere dig. Byg dit eget kursus – og mærk suset af fællesskab På uddannelsesmarkedet har du mulighed for at sætte dig selv og din læring i centrum. Det er dig selv, der vælger, hvilke af de mange praktiske og teoretiske moduler du vil deltage i. Du kan vælge enten bare at deltage i enkelte moduler eller tage hele weekenden med. Når du ikke er på et modul, vil vi i teamet gøre vores bedste for, at alle skal føle sig velkommen – hvad enten du kommer helt alene, eller I vælger at gøre det til en ledertur for gruppen.

Vi garanterer ægte spejderstemning, fart over feltet og et personligt kursus, du sent vil glemme, når vi byder velkommen til de kommende Uddannelsesmarkeder! SÅDAN SAMMENSÆTTER DU DIT KURSUS Du tilmelder dig i Blåt medlem og markerer, hvilke moduler du vil deltage på, og i hvilken periode (”1. gang” eller ”2. gang”). Du kan vente med at vælge moduler til senere, og du kan ændre i valget løbende. Når du har valgt ét til seks moduler, har du dit eget program for weekenden… Se modulbeskrivelserne og læs mere om alt det praktiske på dds.dk/uddannelsesmarked OVERNATNING OG TRANSPORT Du er velkommen til at ankomme fra fredag aften – hvor der er underholdning og natmad. På efterårsmarkedet overnatter vi på sovesal eller i telt, som du enten selv medbringer eller låner af os. Husk at vælge overnatningsform ved tilmelding. Inden markedet modtager du deltagerbrev med information om alt det praktiske, herunder transport-muligheder.

Uddannelsesmarked Efterår 2013

Brændstof

Færdigheder

Lederkurser

Moduler for alle – fra mikrospejd til klanspejdere over erfarne til helt nye ledere samt bestyrelsesmedlemmer og andre, som er involveret i spejderarbejdet.

Sted DDS Ryekol, Galgebakken 12, Gl. Ry, 8680 Ry Dato Den 21. og 22. september 2013 Markedsleder Bent Mortensen: bmo@stofanet.dk / mobil: 2027 3993. Pris 1-3 modulperioder 500 kr 4-6 modulperioder 800 kr Overnatning I sovesal eller i telt Læs mere på dds.dk/uddannelsesmarked Kursusnummer 13460

46 uddannelsesmagasinet • efterår 2013


Intro

NYT MODUL

seniorspejdere. Det blev til vilde ideer, konkrete forslag og masser af energi og gejst! Alt kom på banen, og alle virksomhederne gik tilbage med andre vinkler på deres virksomhed med de unges briller på.

Derfor bad vi fire virksomheder om at stille et innovationsspørgsmål hver til to hold

Nysgerrig? Vælg modulerne ”Idégenerering 1” og/eller ”Idégenerering 2”.

Lørdag aften byder ”Madholdet” på festlig middag, efterfulgt af spændende underholdning og engagement i Samlingsteltet. I løbet af sommeren kan du på dds.dk/ uddannelsesmarked, se, hvem du kan opleve lørdag aften.

Mangler du indblik i, hvad PLan er – og er du i tvivl om, hvorfor dine spejdere bare SKAL af sted? Så skal du deltage på PLan Express! Her garanterer Casper Werge og Rasmus Vejrum, at du kan

opleve lidt af det sus, som spejderne er igennem på en uges PLan. De to instruktører ruller den røde løber ud for dig, der vil blive klogere på PLan – og giver dig mulighed for at se de kendte kursuslejre indefra - og hvordan kursisterne lever i uge 42. Der overrækkes gyldne priser til de, der har modet til at leve deres indre lederstjerne ud.

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 47

Brændstof

Får du sendt dine spejdere på PLan - og hvordan bakker du dem op, når de kommer tilbage til gruppen – og hvordan bruger du ALT det, de har lært?

Færdigheder

Nyt modul: PLan Express

Lederkurser

I efteråret 2012 i Holstebro afholdt vi en ekstra aktivitet, som egentlig var planlagt til SL 12. Seniorspejdere skulle vise lokale virksomheder, at de kunne byde ind med kvalificerede og brugbare ideer.

På efterårets uddannelsesmarked vil Dorte-Pia Ravnsbæk præsentere konceptet for en sådan weekend, så I også kan gå hjem og involvere jeres lokale virksomheder og tilbyde jeres egne unge spejdere en tidssvarende spejderweekend, hvor de kan vise deres lederog innovationsevner.

Spark [16-23 år]

44 seniorspejdere, 4 lokale virksomheder, 4 innovationsspørgsmål og 4 ”processpejdere” er de nødvendige ingredienser til en lidt anderledes spejderweekend. Resultatet er en masse kreative svar, øvelse i innovationsarbejdet og ikke mindst nye netværk og kontakter mellem spejdere og lokale virksomheder.

PLan [12-16 år]

Opskrift på en sjov, udviklende og profilerende spejderweekend for seniorer


Intro

Forslag til forløb/spor PLan [12-16 år]

Forslag til forløb/spor

1. periode

2. periode

3. periode

4. periode

Ny leder / det praktiske forløb

Pionering 1 - kom godt i gang

Knob og besnøringer 1 - begyndere

Knob og besnøringer 2 - øvede

Pionering 2 - det helt store projekt

Ny i bestyrelsen - eller ny gruppeleder

Rød tråd i spejderarbejdet

Gruppen: Godt gang i bestyrelsen

Gruppeweb: Gruppens nye hjemmeside

Møder med fremdrift: Grafisk facilitering

Gruppen: Få flere med

Gruppen: Fundraising - Pengene er der!

Børns udvikling og vilkår

Læringsstile i praksis

Når man bare er 6 - 10 år

Mobning: Hvad gør vi?

Ledelse gennem fortællinger

Anerkendende ledelse eller Projektledelse

Anerkendende vejledning eller Projektledelse

Spark [16-23 år]

Pædagogik

Ledelse

Patruljeliv og roller

Anerkendende ledelse 1

6. periode

PLan Express - oplev suset

MAD: Køkken, bål og trangia

Mad til mange i et køkken

Mad på bål og trangia - for første gang

Mad på trangia luksusudgaven

Ild på 100 måder

Vikingemad

Det rustikke forløb (vikingetema)

Grøn sløjd

Smedje: Lav en selv

Vikingerne 1 - lav et forløb

Vikingerne 2

Historiske lege

Idégenerering 1- det grundlæggende

Idégenerering 2 brug det!

Trop og klan m.fl.

Patruljeliv og roller

Orientering: Lær dine spejdere det

PLan Express - oplev suset!

Udelukkende som inspiration: Der kan frit vælges og sammensættes efter behov og ønsker

Læs de enkelte modulbeskrivelser og find mere information på dds.dk/uddannelsesmarked

Færdigheder

Lederkurser

Problembørn og andet sludder

5. periode

Brændstof

Flere uddannelsesmarkeder Vintermarkedet Den 18. og 19. januar 2014 Sted Danehofskolen, Ringvej 1, 5800 Nyborg Mere information hos Bent Mortensen: bmo@stofanet.dk eller: mobil: 2027 3993 Overnatning I klasseværelser Læs mere på dds.dk/uddannelsesmarked Tilmeld dig allerede nu – så garanterer vi, at du får en mail med nyheder, når modulerne bliver lagt i Blåt medlem i løbet af efteråret. Kursusnummer 14440

48 uddannelsesmagasinet • efterår 2013


Intro

Uddannelsesmarked den 21.-22. september på Ryekol Liste over moduler

LØRDAG 11:1514:3013:15 16:30

16:4518:45

SØndag 09:00- 11:1511:00 13:15 2.gang

1.gang 1.gang

Anerkendende ledelse 1 - grundlæggende intro til anerkendende ledelse

1.gang

Anerkendende ledelse - lær dine tropsspejdere det

1.gang

Anerkendende vejledning af patruljer og spejdere 1.gang

Børns udvikling & vilkår

1.gang

Frivillige i DDS: Tiltrækning, motivation og fastholdelse

2.gang 1.gang

Gruppen: Få flere med Gruppen: Godt gang i Bestyrelsen

1.gang

1.gang

Gruppen: Penge nok / fundraising: Pengene er der! 1.gang

Gruppeweb: Gruppens nye hjemmeside (workshop)

2.gang

1.gang 1.gang

Historiske lege (præsenteret af Vikingehavnen Bork) Idégenerering 1 - det grundlæggende

2.gang 2.gang

1.gang

Idégenerering 2 - gør det konkret - og brug det!

1.gang 2.gang 2.gang

1.gang

Knob og besnøringer 2 - for øvede

2.gang

1.gang

Ledelse gennem fortællinger - narrativ ledelse

1.gang 1.gang

Læringsstile basis: Find din egen og kend andres Læringsstile i praksis: Leg og læring for alle aldre

1.gang

Mad på bål og trangia - for første gang

1.gang

2.gang

1.gang

Mad på trangia - luksusudgaven

2.gang 1.gang

Møder med fremdrift: Skab fælles overblik med ”Grafisk facilitering”

1.gang

2.gang

1.gang

Når man bare er 6 - 10 år - alt om emnet 2.gang

1.gang

Orientering: Lær dine spejdere det Patruljeliv og roller

1.gang

Pionering 1 - kom godt i gang

1.gang

2.gang

1.gang

Pionering 2 - det helt store projekt

1.gang

PLan Express - oplev suset

2.gang

1.gang

Rød tråd i spejderarbejdet

1.gang

Smedje: Lav en selv - og brug den!

1.gang

2.gang 2.gang 1.gang

Vikingemad

Vikingerne 2 - lær endnu mere spændende til et forløb

1.gang 1.gang

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 49

Brændstof

1.gang

Projektledelse - nemme værktøjer, der øger dine chancer for succes

Vikingerne 1 - lav et forløb til din gren hjemme i gruppen

Færdigheder

1.gang

Mobning: Hvordan spotter vi det - og hvad gør vi?

Problembørn og andet sludder! Ledelse af og med børn

Lederkurser

1.gang

Knob og besnøringer 1 - for begyndere

Mad til mange i et køkken - menuer, mængder og madlavning

2.gang

1.gang

Ild på 100 måder: Lær det - og brug det med spejderne Inddragelse af udsatte målgrupper i friluftsliv (samarbejde med Red Barnet)

Spark [16-23 år]

1.gang

Gruppen: Gruppens administration – overblik og nye ideer

Grøn Sløjd: Lær at snitte bestik og træfigurer

PLan [12-16 år]

Aktivitetsdatabasen - den ER der, og NU skal den bruges!

09:0011:00


50 uddannelsesmagasinet • efterür 2013


Færdig heder Foto: Anders Dahl Tollestrup

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 51


Intro Vil du vide mere om naturen og blive introduceret til naturens finurligheder? Så kom på et af de tre minikurser ved Faxe Ladeplads. Kurset henvender sig til ledere, der gerne vil have inspiration til at udforske naturen og få ideer til små aktiviteter. Vi skal ud og lære lidt om træer og buske, vi skal finde kryb og andet godt i jorden og finde planter, som kan bruges til madlavning. Kurset henvender sig til både nye

og erfarne ledere, der har lyst til at komme ud i naturen. Som deltager får du et minikompendium med hjem om de emner, der er gennemgået på kurset, og en masse nyttige links til videre planlægning i gruppens eget naturforløb. Medbring madpakke og passende tøj. Der skal beregnes ca. 5-10 min. transport fra Faxe Ladeplads togstation frem til vores spændende lokation.

Brændstof

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

Minikursus: En bid af naturen

Rankursus

En bid af naturen Dato 5. oktober 2013, 26. oktober 2013 og 29. marts 2014. Sted Faxe Ladeplads, Sjælland Kursusleder Margit Fog Andersen Pris 125 kr. Tilmelding Senest en måned før kurset Kursusnummer 5. okt. 13872, 26. okt. 13873, 29. marts 14870

52 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

Kunne du tænke dig at opleve en nat i de smukke danske farvande, hvor vi glider gennem det stille vand for en jævn brise og finder vej vha. fyrenes blink? Eller opleve at ligge for anker i en rolig bugt og bade i det kølige vand - eller sejle præcisionssejlads for at øve mand-over-bord manøvrer? Eller stryge af sted over vandet med alle sejl sat og se, om vi ikke lige kan få endnu mere fart på ved at trimme sejlene lidt? Eller bare ligge i din køje efter

en lang dag og høre vandet klukke om båden? Alt det og meget mere kan du opleve ved at tilmelde dig til kursus på korpsets kursusskib Ran. Kurset er et praktisk kursus, hvor du vil få en masse sejloplevelser ombord. Du vil få en introduktion til selve skibet, og du vil få en ide om, hvad du kan bruge skibet til i din egen gruppe. Det er ikke et skipperkursus, og du behøver ikke at kunne sejle for at deltage.


Intro

Kursus for søkyndige medlemmer

Spark [16-23 år]

Aktuel orientering om: • Søsikkerhed i almindelighed • Korpsets kollektive søforsikring. • Certificering og registrering af søspejderfartøjer. • Vedligeholdelse og klargøring af fartøjer. • Nød- og sikkerhedsudstyr.

Da indholdet i kurset i høj grad bygger på erfaring med og udvikling af søsikkerhedsarbejdet i de enkle grupper, er det vigtigt at opfatte kurset som en mulighed, hvor ”søkyndige” kan mødes og gennem debat og refleksion sikre stadig udvikling og forståelse af ”Sikkerhedsbestemmelser for søaktiviteter”.

PLan [12-16 år]

Emner som behandles: • DDS Sikkerhedsbestemmelser for søaktiviteter (SBS) • Bestyrelsens ansvar for søsikkerhed. • Den søkyndiges særlige opgaver og ansvar.

Lederkurser Færdigheder

Rankursus

For mere information se Rans hjemmeside dds.dk/ran eller kontakt Dorte på tlf. 65921477 / 30291477 Kursusnummer 14851

Kursus for søkyndige medlemmer Dato 5. april 2014 Yderligere information kan fås ved henvendelse til soa@list.dds.dk eller Finn Anker Det er gratis at deltage. Transportomkostninger dækkes dog ikke. Kursusnummer 14850

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 53

Brændstof

Dato 13.-15. juni 2014 Sted Et farvand centralt i Danmark, formentlig omkring Fyn. Præcis angivelse kommer senere. Kursusleder Dorte Ankerfelt og Rederiet Ran Pris 800 kr. Tilmelding Senest en måned før kursusstart til korpskontoret. Deltagere Alle seniorer og ledere kan deltage, men der er kun plads til 10 personer!


Intro Brændstof

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

Foto: Rune Schou Larsen

Tør du bruge naturen nær byen? Et inspirationskursus, hvor vi bruger og begejstres af naturen i byen. Behøver man bruge meget tid, rejse langt eller køre mange kilometer for at komme ud i naturen? Nej - naturen er lige uden for døren. Det kan være det grønne fællesareal, byens dyrepark/have, den lille skov ved spejderhytten, den lille sø i parken, kirkegården, brostensvejen, fjorden i byen og mange andre steder. Efterårets naturkursus vil inspirere dig til at bruge den bynære natur.

Vi vil arbejde med: • Kenskab til dyr og planter i byen • At pille, rode og rage i jorden • Inspirationslege om og med naturen • Mad over bål Kursusteamet består af nogle af DDS’ Ildfluer, der har masser af erfaring med at formidle viden om naturen og tænde begejstring for oplevelser i naturen. Overnatning foregår i eget telt, shelter eller hytten.

54 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

Tør du bruge naturen nær byen Dato 27-29. september 2013, Nordjylland Sted Hadsund Gruppes spejderhytte, Nordjylland Kursusleder Susanne Hansen – sus_hansen@hotmail.com Tidspunkt 27-29. september 2013 Pris 650 kr. Kursusnummer 13871


Intro

Der er kommet ny aktivitetsdatabase på dds.dk/aktiviteter Der kan du søge efter aktiviteter og bygge dine egne møder. Du kan også dele dine favoritaktiviteter med andre og dele de møder, du laver, så andre kan få glæde af dem. Du kan naturligvis også tilføje aktiviteter. Jo flere, der deler deres aktiviteter, desto mere er der at vælge imellem. Den enkelte aktivitet kan også fejlmeldes, og så kigger redaktørgruppen den efter. Det kan fx være, hvis beskrivelsen ikke er god nok, aktiviteten er farlig eller andet. På den måde øger vi hele tiden kvaliteten af aktiviteterne. Prøv den af på dds.dk/aktiviteter

PLan [12-16 år]

Har du prøvet den ny aktivitetsdatabase?

Spejderhilsen fra DDS Program

Spark [16-23 år] Lederkurser Færdigheder Brændstof efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 55


56 uddannelsesmagasinet • efterür 2013


Fjeldkurser Foto: Rune Schou Larsen

efterür 2013 • uddannelsesmagasinet 57


Intro

Fjeld og rid 1

PLan [12-16 år]

Et spændende kursus for dig, der vil koble spejderaktiviteter med ridning. Efter kurset vil du: • Være i stand til at gennemgøre nyskabende spejderaktiviteter, hvor heste er involveret. • Have sadeltasken fuld af værktøjer til turplanlægning • Have forbedret dine orienteringsevner – især topografisk kortlæsning

Kurset er til dig, der vil koble spejderaktiviteter med ridning, og til dig, der vil have erfaringer, der ruster dig til langture med heste, enten i fjeldet i udlandet eller i Danmarks natur. Kurset foregår over fire dage med en blanding af teori og øvelser på rideture.

Lederkurser

Spark [16-23 år]

Ud over turplanlægning og orientering kommer vi på kurset omkring ernæring og førstehjælp.

Undervisningen i turplanlægning, orientering og førstehjælp er i tråd med undervisningen på fjeldgruppens andre fjeld- og vandrekurser. Teorien kan altså også bruges i spejderaktiviteter, der ikke involverer heste. Dermed får kursisten generel viden om forholdsregler ved fjeldaktiviteter og færden i fjeldet. Heste lejes hos Meldgaard Heste. Overnatning i telt på lejrplads m. toilet.

Fjeld og rid Dato 17.-20. oktober 2013 Kursusleder Cæcilie Neumann, fjeldogridkursus@fjeldgruppen.dk Sted Farsø (Nordjylland) Pris (inkl. hesteleje, kost og logi) 1.950 kr. Maks. antal deltagere: 15 personer Forhåndskrav Deltagere er minimum 16 år Kursusnummer 13711

Træklatreinstruktør

Færdigheder

På kurset undervises i toprebsklatring, rappelling og førstemandsklatring med sikkerhed som det gennemgående tema. Emner som: Udstyr, forsikringsforhold og alternative aktiviteter på klatrevæg vil også blive gennemgået. Undervisningen vil veksle mellem praktiske øvelser og teori. På kurset er der løbende bedømmelse af kursisterne. Der vil desuden blive undervist i opsætning af rebbaner og lignende spejderrelaterede aktiviteter. Bemærk: Der forudsættes en del hjemmearbejde under kurset.

Træklatreinstruktør

Brændstof

Dato 31. august-1. september, 21.-22. september, 12.-13. oktober og 9.-10. november. Sted Houens Odde Spejdercenter, Kolding Kursusleder Lasse Stig Hansen, 60243314, tki_vest@fjeldgruppen.dk Pris 4.000 kr. Minimumsalder 18 år Deltagerantal 12 Kursusnummer 13710

58 uddannelsesmagasinet • efterår 2013


Intro

Vægklatreinstruktør Øst Et instruktørkursus som forløber over tre weekender. Formålet er at give spejdere mulighed for at uddanne sig til klatrevægsinstruktører. øvelser, man skal kunne til en vægklatreinstruktøreksamen (VKI). Den endelige eksamen bliver bedømt af en ekstern censor fra Dansk Klatreforbund.

PLan [12-16 år]

Det er en absolut nødvendighed, at man i forvejen er øvet klatrer. Man kan ikke på tre weekender opnå den nødvendige rutine og sikkerhed i rebteknik til at bestå eksamen.

Spark [16-23 år]

Ønsker du at kunne tage dine spejdere ud på en klatrevæg, eller drømmer du om at kunne lave abseiling på dit spejderløb? Så er vægklatreinstruktørkurset for dig. Vægklatreinstruktørkurset er et kursus for den øvede klatrer, der gerne vil påtage sig ansvaret for aktiviteter og undervisning på gruppens klatrevæg. Kurset løber over 3 weekender i efteråret, som både indeholder teori og praktiske øvelser. En af weekenderne vil blive afholdt i Sverige, hvor der bliver fokuseret på klippeklatring. På kurset bliver du undervist i de

Efter bestået kursus kan du påtage dig ansvaret for aktiviteter og undervisning på gruppens klatrevæg med uøvede klatrere (herunder børn).

Lederkurser Færdigheder

Vægklatreinstruktør Øst

Brændstof

Dato 13.-15. september (Næstved), 4.-6. oktober (Kullen), 15.-17. november (Næstved). Sted Sjælland og Kullen (Sverige). Kursusleder Lars Didriksen, kvi_oest@fjeldgruppen.dk Pris ca. 3.000 kr. Minimumskrav Minimumskrav: Du skal være fyldt 18 år, have 12 timers førstehjælpskursus, der ved eksamensdatoen maks. må være 3 år gammel. Det er en absolut nødvendighed, at man i forvejen er øvet klatrer. Tilmelding Senest 1. august. Deltagerantal 8-16 Kursusnummer 13712

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 59


60 uddannelsesmagasinet • efterür 2013


Brændstof Foto: Morten Bjerrum Larsen

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 61


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser Færdigheder Brændstof

Gruppeudvikling giver liv i gruppen og divisionen Gruppeudvikling tilbyder korte inspirationsoplæg og længevarende udviklingsforløb. Tesen bag alle Gruppeudviklings aktiviteter er at det er det lederne gør, der gør en forskel. Inspirationsoplæggene består dels af en række aktuelle emner som skiftes løbende, dels af en række oplæg der tager udgangspunkt i Den Attraktive Spejdergruppe undersøgelsen fra 2006. Oplægsholderen fortæller om emnet og introducerer forskellige værktøjer, så I selv kan arbejde videre. Et oplæg varer mellem én og to timer og kan derfor nemt flettes ind i Jeres almindelige leder- eller bestyrelsesmøde.

egne medlemmer til kommunen. • Få flere engagerede forældre Tips og tricks til hvad der kan skabe og udvikle det gensidige engagement mellem gruppe og forældre. • Den Attraktive Spejdergruppe Inspirerende introduktion til de vigtigste pointer fra undersøgelsen Den Attraktive Spejdergruppe (DDS 2006)

Oplæg

• Tjek på holdånden Tips og tricks til at skabe engagement, trivsel og udvikling for gruppens ledere og bestyrelse.

• Tjek på Korpsrådsmødet 2013 (leveres fra den 01.09.2013) Tips og tricks til at forstå den demokratiske proces i DDS og der igennem få mere indflydelse på Korpsrådsmødet

• Tjek på ambitionerne Idéer og metoder til at sætte mål og lave planer for gruppens aktiviteter og udvikling.

• Spejdere og anerkendende kommunikation (leveres fra 01.10.2013) Hvordan bliver begrebet ”Anerkendende” levende og hvordan kan det støtte op om at skabe trivsel og udvikling i gruppen.

• Tjek på forenklingen Idéer og metoder til at tænke i ”hvor lidt er nok”, organisering og struktur. Udviklingforløb

• Gruppens kommunikation på net og tryk (leveres fra 01.11.2013) Introduktion til hvilke kommunikations medier gruppen skal kende og evt. bruge, for at være i god kontakt med sine målgrupper – fra

62 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

Udviklingsforløbet er et tilbud til grupper, der har besluttet sig for at skabe udvikling og medlemsvækst.


Intro

Skal du med på Åben bevægelse?

For at nå dette mål, kræves det at Gruppens ledere, bestyrelse, klan og aktive forældre involverer sig og arbejder med gruppens ledelse, ambitioner, holdånd, aktiviteter og kommunikation. Et udviklingsforløb består typisk af følgende elementer: Indledende afdækning af gruppens ønsker, motivation og ressourcer i samarbejde med Gruppeudvikling og korpsets udviklings konsulenter.

Her kan du blandt andet hjælpe til med projekter om vores mærker, aktivitetsdatabasen, hæftet om attraktive aktiviteter for seniorer og meget mere. Du får inspiration, oplevelser, styrket dit netværk, god mad og lov til at dele din spejdererfaring med resten af DDS. Der er brug for både erfarne rotter og spritnye spejdere uden spejdererfaring. Alle over 15 år kan deltage, og det koster ikke andet end din egen transport.

Spejderhilsen fra DDS Program

Opstartsmødet varer 1-2 timer. Her mødes Gruppeudvikling med gruppen og sammen afklarer de hvad gruppen vil og hvor gruppen står. Udviklingsmødet varer en hel dag (6-8 timer) eller to aftenmøder. På mødet vil gruppen finde ind til, hvad de mener der bestemmer en god gruppe, og planlægge en række aktiviteter, som leder hen mod dette. Aktiviteterne skal være realistiske, men bestemt også ambitiøse og udviklende for gruppen. På mødet aftaler Gruppeudvikling sammen med gruppen, hvem der har ansvar for hvilke aktiviteter og hvornår de skal sættes i gang.

Gruppeliv gentager succesen og inviterer til Gruppegejst i weekenden 28.-29. september. Gruppegejst er for alle gruppeledere, divisionsledelser, bestyrelsesformænd og andre, der kunne tænke sig ekstra værktøjer og inspiration til udvikling af gruppen.

Færdigheder

Konceptet bag Udviklingsforløbet og Inspirationsoplæg er lavet af frivillige og ansatte i DDS. Det er baseret på en systemisk anerkendende tilgang til organisationsudvikling og bygger på konklusionerne fra undersøgelsen Den Attraktive Spejdergruppe (DDS, 2006). I 2012 - 13 er både udviklingsforløb og inspirationsoplæg blevet justerede og tilføjet en række ændringer. Udgangspunkt har været at inddrage de erfaringer som mere end 300 afholdte inspirationsoplæg og over 50 udviklingsforløb i DDS’ grupper og divisioner har givet. Konceptet bag Udviklingsforløbet har indenfor de seneste år inspireret Det Norske Speiderkorps og KFUM til lignende initiativer. Gruppeudvikling hører til hovedudvalget DDS Gruppeliv og består af ca. 25 erfarne ledere. For information om mulighederne for at blive en del af Gruppeudvikling kontakt Ole Dalskov på gruppeudvikling@dds.dk eller mobil Gruppeudvikling er et gratis tilbud til grupper og divisioner i DDS og har eksisteret siden 2007. Gruppeudvikling hed tidligere Rejseholdet og Inspirationsholdet.

Brændstof

Book et Inspirationsoplæg direkte fra www.dds.dk/gruppeudvikling eller send en mail til gruppeudvikling@dds.dk, så bliver du kontaktet af Gr Interesseret i at vide mere om et Udviklingsforløb? Udfyld webformular på www.dds.dk/gruppeudvikling eller send en mail til gruppeudvikling@ dds.dk, så bliver du kontaktet af Gruppeudvikling.

Lederkurser

Statusmøder varer 2-3 timer. Her kommer Gruppeudvikling igen på besøg i gruppen og følger op på hvordan det går med de planlagte aktiviteter. Sammen finder I ud af, om der er for få eller for mange aktiviteter, eller om de skal justeres. Et udviklingsforløb indeholder typisk 2–3 statusmøder.

Kom til Gruppegejst i september

Spark [16-23 år]

Se mere på: dds.dk/aaben-bevaegelse

PLan [12-16 år]

Åben bevægelse er en weekend, hvor du er med til at skabe noget til glæde for andre i DDS. I weekenden den 6.-8. september kommer Åben bevægelse til Toggerbo Spejdercenter på Djursland - Danmarks eneste bjergspejdercenter!

Gruppegejst Dato 28.-29. september Sted Et sted i Danmark Mere info dds.dk/arrangementer/2013/gruppegejst

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 63


Intro Brændstof

Færdigheder

Lederkurser

Spark [16-23 år]

PLan [12-16 år]

DDS gruppeliv udvider Hovedudvalget DDS Gruppeliv er i gang med at finde sin form, så det kan understøtte og gøre livet lettere for grupperne rundt omkring i landet. Vil du være med til at gøre idéerne til virkelighed? På baggrund af gode tilbagemeldinger, fra bl.a. DL-stævnet i januar, har vi i DDS Gruppeliv valgt at sætte følgende fire projekter i gang: • Planlægning og afholdelse af Gruppegejst 2013 • Forventninger til Divisionsledelserne • Retningslinjer og formalia for grupper i DDS • Undersøgelser blandt grupper og medlemmer i DDS Vi tilbyder vidt forskellige arbejdsopgaver på de fire projekter, der strækker sig fra arrangements-planlægning til ”tænke-tank”. Hvert projekt har tilknytning til ét af de fire hovedområder, som hører under DDS Gruppeliv; Gruppeudvikling, Divisionsudvikling, Gruppeadministration og Videncenter. Synes du at, en eller flere af punkterne ovenfor kunne være sjovt og interessant at arbejde videre med, så læs mere om de enkelte projekter nedenfor eller send os en besked – så finder vi jobbet til dig! Gruppeudviklingsprojekt: Planlægning og afholdelse af Gruppegejst 2013 Tidspunkt: 1 døgn fra den 28. til 29. sep. 2013. Forventet antal deltagere: 250-300. Formen vil grundlæggende være den samme som i 2012, men måske justeret, så der fx er: • flere muligheder for dialog, netværk, refleksion og erfaringsudveksling • fokus på hvad og hvordan

man tager ny viden med hjem i egen gruppe eller division • samlende, social aktivitet undervejs Divisionsudviklingsprojekt: Forventninger til Divisionsledelserne. Opdatering og synliggørelse af de retningslinjer, der er for Divisionsledelserne i DDS. Gruppeadministrationsprojekt: Retningslinjer og formalia for grupper i DDS. Gennemgang og overblik over formalia for godkendelse af grupper i DDS, med henblik på en indstilling til KOL om eventuelle justeringer og forenklinger. Videncenterprojekt: Undersøgelser blandt grupper og medlemmer i DDS. Opsamling af vores eksisterende viden fra tidligere undersøgelser og registreringer. Samt et udkast til, hvor vi mangler viden, der fremadrettet kan bruges som støtte til videreudvikling af grupper og divisioner i DDS. Kunne du være interesseret i at give en hånd med i en af ovenstående projekter? Skriv en mail til gruppeliv@list.dds.dk.

64 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

Brænder du for spejderidéen? Vil du være den kvindelige medformand, der er med til at sørge for, at alle ledere forstår og bruger vores attraktive program? Korpsledelsen søger en engageret kvindelig formand til at stå i spidsen for DDS Program sammen med Jakob Braad. DDS Program har en vision om, at ”alle ledere forstår og bruger vores attraktive program”. Det er ikke opnået endnu, men arbejdet er godt på vej, og visionen skuer en del år frem. Der mangler en kvindelig medformand, som sammen med resten af hovedudvalget kan bringe visionen i mål.

medlemmer nok sætte dig ind i. DDS Program er et velfungerende hovedudvalg, der i dag består af Jakob Braad fra 1. Birkerød gruppe (formand), Birgitte Saxtorph fra 2. Lyngby Optaya gruppe, Christine Qvist fra Birgitte Gjøe gruppe, Pernille Pedersen fra 2. Birkerød gruppe og Troels Forchhammer fra Balder Hedehusene gruppe.

Hovedudvalget DDS Program er eksperter i spejderidéen. De arbejder med en programforståelse bygget op over hvorfor, hvordan og hvad. Altså hvorfor vi som spejdere gør, som vi gør, hvordan vi gør det, og hvad vi gør. Der er mange forskellige opgaver i DDS Program. En af de store og mest synlige er arbejdsstoffet inkl. aktivitetsdatabase, mærker m.m. Derudover dækker program blandt andet over internationale oplevelser og globalt ansvar, adventurespejd, programrevisionen, åben bevægelse og meget mere, men det skal de nuværende

Dine kvalifikationer: • Du har lyst og interesse for god ledelse og ønsker at sætte klar retning og ramme for andre frivillige • Du brænder for spejderidéen • Du er udadvendt og kan skabe begejstring og energi om hovedudvalgets arbejde • Du tager ansvar for opgaverne og skaber udvikling gennem samarbejde • Du hjælper til øget samarbejde på tværs af hovedudvalg


Intro

Læsestof med masser af gode tips

De 5 andre hæfter er om attraktive aktiviteter. Altså om, hvordan man skaber attraktive aktiviter, og masser af konkrete eksempler. Der er et hæfte om familiespejd (skrevet af Køgespejderne), og et for hver af grenene mikroer, minier, juniorer og tropsspejdere. Hæfterne findes på dds.dk/attraktive-aktiviteter

Spejderhilsen fra DDS Program

Dine kvalifikationer: • Du har lyst og interesse for god ledelse og ønsker at sætte klar retning og ramme for andre frivillige • Du brænder for spejderidéen • Du er udadvendt og kan skabe begejstring og energi om hovedudvalgets arbejde • Du tager ansvar for opgaverne og skaber udvikling gennem samarbejde • Du brænder for at gøre en forskel for seniorerne i DDS

Lyder det spændende? Hvis du gerne vil vide om mulighederne som medlem af hovedudvalget DDS Program, kan du kontakte formand for DDS Program, Jakob Braad på 40 41 62 65 eller mail jakob@ JBraad.dk

Vi søger også efter en kvindelig medformand. Se særskilt opslag.

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 65

Brændstof

Mere info: Hvis du gerne vil vide mere om mulighederne som formand, kan du kontakte den mandlige formand for DDS Program, Jakob Braad på 40 41 62 65 eller mail jakob@JBraad.dk. n, unge og voksne i DDS.

Du får dækket alle dine omkostninger til transport, telefon og deltagelse i kurser og arrangementer. DDS Program mødes hver tredje uge i Københavnsområdet. Omfanget af tid, du kommer til at bruge, er ca. 5 timer om ugen.

Færdigheder

Du får dækket alle dine omkostninger til transport, telefon og deltagelse i kurser og arrangementer. DDS Program mødes hver tredje uge i Københavnsområdet. Formændene holder typisk et møde mellem hvert hovedudvalgsmøde, hvor de klarer en masse småsager og laver dagsorden til næste

møde m.m. Omfanget af tid, du kommer til at bruge, er ca. 10 timer om ugen - og nogle gange mere. Synes du også, at det lyder spændende? Send en mail til jakob@JBraad. dk, hvor du beskriver dit bud som formand, og hvad du tager med af kompetencer og erfaring. Vi vil gerne mødes med dig og tale om et muligt samarbejde.

Vi tilbyder: • Et udfordrende frivilligjob, hvor du får betydelig indflydelse på både din egen og korpsets udvikling • Støtte og faglig sparring af et professionelt team på korpskontoret • Et hovedudvalg, der er godt i gang, så du kan få en god start

Lederkurser

Vi tilbyder: • Et udfordrende frivilligjob, hvor du får betydelig indflydelse på både din og korpsets udvikling • En klar aftale med dig om længde og indhold af dit engagement som formand • En kontaktperson fra korpsledelsen, der vil være din hjælper og sparringspartner • Et team af formænd, der vil samarbejde med dig om at nå fælles mål • Støtte og faglig sparring af et professionelt team på korpskontoret • Et hovedudvalg, der allerede er i arbejdstøjet og er godt i gang, så du kan få en god start

DDS Program har en vision om, at ”alle ledere forstår og bruger vores attraktive program”. Det er ikke opnået endnu, men arbejdet er godt på vej, og visionen skuer en del år frem. Hovedudvalget DDS Program er eksperter i spejderidéen. Vi arbejder med en programforståelse bygget op over hvorfor, hvordan og hvad. Altså hvorfor vi som spejdere gør, som vi gør, hvordan vi gør det, og hvad vi gør. Der er mange forskellige opgaver i DDS Program. En af de store og mest synlige er arbejdsstoffet inkl. aktivitetsdatabase, mærker mm. Derudover dækker program blandt andet over internationale oplevelser og globalt ansvar, adventurespejd, programrevisionen, Åben bevægelse og meget mere, men det skal vi nok sætte dig ind i. DDS Program er et velfungerende hovedudvalg, der i dag består af Jakob Braad fra 1. Birkerød gruppe (formand), Birgitte Saxtorph fra 2. Lyngby Optaya gruppe, Christine Qvist fra Birgitte Gjøe gruppe, Pernille Pedersen fra 2. Birkerød gruppe og Troels Forchhammer fra Balder Hedehusene gruppe.

Spark [16-23 år]

Hæfterne er blevet taget rigtigt godt imod af mange ledere. Det er vi selvfølgelig meget glade for. De er trykt på vandtæt stenpapir, som er let, holdbart og miljøvenligt. Hvis du mangler nogle hæfter, kan de bestilles på korpskontoret.

Vil du være med til at sørge for, at alle ledere forstår og bruger vores attraktive program? DDS Program søger et mandligt medlem af hovedudvalget.

PLan [12-16 år]

Vidste du, at DDS Program har udgivet 6 hæfter i løbet af det sidste år? Det ene er et hæfte om patruljeliv. Det er målrettet alle grene med generelle fællestræk og afsnit om hvordan man arbejder med patruljeliv i de enkelte grene. Det findes på dds. dk/sites/default/files/u179/Patruljeliv.pdf

Sæt retning for det attraktive program


Intro PLan [12-16 år] Spark [16-23 år] Lederkurser

Hvad for et PUF?

Brændstof

Færdigheder

Foto: Jens Thybo

PUF står for Patruljeliv, Udvikling og Friluftsliv og er et nyt kursustilbud for de 11-12 årige. I 2012 introducerede DDS Uddannelse kurser for juniorer for første gang. Kurset henvender sig til de spejdere, der skal rykke op i troppen efter sommerferien. Kurset vil styrke spejderen i praktiske færdigheder, samarbejde, patruljelivet og rollen som patruljemedlem og patruljeleder. På kurset sammensættes patruljerne af spejdere fra forskellige grupper for at skabe en ny mulighed for at danne venskaber, oplevelser og læring. Grupperne opfordres til at sende spejderne

af sted sammen, og der stilles garanti om, at minimum to spejdere pr. gruppe kommer på samme kursus. Der er loft på fire spejdere fra samme gruppe på samme kursus. Kurserne er geografisk spredt i landet for at tilbyde PUF så bredt som muligt. Vi kan dog ikke altid garantere plads på det kursus, der er tættest på. Fordelingen sker sådan, at de spejdere, der har prioriteret tre kurser, først fordeles, derefter de, der har skrevet to kurser på, og til sidst dem, der kun har ønsket ét kursus. Det tilstræbes, at kurserne får en ligelig forde-

66 uddannelsesmagasinet • efterår 2013

ling af køn, og altså maks. fire spejdere fra samme gruppe. PUF ligger i Store Bededagsferien med start torsdag eftermiddag og slut søndag over frokost. Spejderne skal kunne deltage på hele kurset. Næste PUF er d. 15.-18. maj 2014. Hold øje med info i SNUS og på dds.dk samt Blå Spejders Facebook-side i det nye år. Kursusannoncerne kommer som tillæg i SNUS. I 2012 blev der afholdt to kurser, som begge var fuldt besat og med en venteliste, der svarede til to ekstra kurser. I 2013 udvidede vi til fem kurser, som alle var fuldt besatte og igen med

en venteliste. Derfor kan vi kun opfordre til, at du som leder får snakket med dine spejdere og får tilmeldt dem inden deadline for tilmelding. Har du selv lyst til at være med på et PUF-team, så klik ind på dds.dk/uddannelse/instruktoerer, skriv lidt om dig selv, og hvorfor du har lyst til at lave PUF. PUF-kurserne er forankret under U10-16, som også står for PLankurserne. De kan kontaktes via u10-16@list.dds.dk eller pr. tlf. til formand Rasmus Damkjær-Ohlsen på 6017 9944.


Intro efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 67

Brændstof

Young Spokesperson løb af stablen for første gang i 2011 og har til formål at sprede de gode historier fra grupperne og ud til resten af Danmark. Dem, der er bedst til at fortælle om spejderarbejdet, er de spejdere, der laver det. Indtil nu har DDS’s Young Spokespersons fået trykt artikler i deres lokalaviser, fået journalister ud for at dække begivenheder, repræsenteret spejderne ved en middag med de kongelige og fået P3 til at lave et program om fordomme om spejder.

Færdigheder

Hvis du gerne vil være Young Spokesperson, så send en motiveret ansøgning til ysp@ list.dds.dk.

For at blive Young Spokesperson, skal du: • Være medlem af DDS • Være mellem 14 og 18 år • Brænde for det spejderarbejde, du laver • Have lyst og mod på at blive endnu bedre til at finde den gode historie • Være engageret i at fortælle den gode historie • Være åben og imødekommende over for udfordringer • Være selvstændig og god til at tage initiativ

Lederkurser

Det Danske Spejderkorps uddanner løbende nye Young Spokespersons til at kunne formidle et tidssvarende og spændende billede af spejderbevægelsen. Som Young Spokesperson får du redskaber til at finde den gode vinkel på en begivenhed, skrive en fangende pressemeddelelse, og du får et indblik i do’s and don’ts, når mikrofonen er tændt. Din primære opgave bliver at få din gruppes historier ud i de lokale medier, og har du lyst til at prøve kræfter med landsdækkende medier, er der også plads til det! Derudover vil du få mulighed for at gå i dybden med, hvorfor lige præcis du er spejder, hvad det er, der gør spejder så fedt, at alle burde være det, og hvorfor du vælger at sove udenfor i januar måned.

Spark [16-23 år]

Er du god til at få andre til at lytte? Brænder du for spejderarbejdet? Kunne du tænke dig at få medietræning og blive knivskarp til at promovere din spejdergruppe lokalt – og måske nationalt? Og er du mellem 14 og 18 år? Så er du måske en af vores næste Young Spokespersons!

PLan [12-16 år]

Young Spokesperson for Det Danske Spejderkorps


GUIDE:

SÅDAN TILMELDER DU DIG DRØMMEKURSET

Det har aldrig været nemmere at tilmelde sig et af Det Danske Spejderkorps’ gode kurser. Tilmelding foregår via medlemssystemet Blåt Medlem. For at logge ind på Blåt Medlem, skal du bruge dit medlemsnummer og kode. Splash/Boks: Har du ikke din kode til Blåt Medlem? Så kontakt din gruppeleder eller Korpskontoret.

Når du er logget på Blåt Medlem, tilmelder du dig ved at trykke på: • “Min side” i øverste venstre hjørne • Her vælger du “kursusoversigt” • Tryk på det kursus, du ønsker at deltage på • Vælg ”klik her for at tilmelde dig”

68 uddannelsesmagasinet • efterår 2013


Sådan gør de:

Magnus, 13 år. Vil gerne på PLan1. Magnus’ leder har sagt, hun gerne vil hjælpe med troppens tilmeldinger.

Signe, 17 år. Vil gerne på SPARK 1:

1. Magnus finder først de tre PLan1-kurser, han helst vil på. 2. Så udfylder Magnus tilmeldings-tjeklisten på side 27, og skriver sine tre drømmekurser på i prioriteret rækkefølge. Magnus er laktose-intolerant og skriver derfor det på under punktet ”Særlige forhold”. 3. Magnus afleverer tjeklisten til sin leder, der tilmelder Magnus gennem Blåt Medlem. 4. I starten af uge 38 kan Magnus’ leder på Blåt Medlem se, hvilket kursus Magnus skal på. 5. Magnus glæder sig til at komme af sted!

1. Signe tænder sin laptop og går ind på Blåt Medlem (blaatmedlem.dk). 2. Signe kan ikke finde sin kode til Blåt Medlem. Hun ringer derfor til sin gruppeleder Marie. 3. Marie sender koden på en sms. 4. Signe kan nu logge på Blåt Medlem. 5. Inde i kursusoversigten finder Signe ”SPARK 2013” og klikker videre. 6. Signe udfylder tilmeldingsskemaet. 7. Et par dage efter tjekker gruppens kasserer ind på Blåt Medlem og godkender betalingen af Signes SPARK-kursus. 8. Signe er nu tilmeldt og går allerede i gang med at pakke…

Christian, 32 år. Vil gerne på Uddannelsesmarked:

Rikke, 28 år. Vil gerne være klatrevægsinstruktør:

1. Christian skimmer hurtigt oversigten over modulerne i MOVE. 2. Efter at have fundet nogle interessante moduler, læser Christian mere om dem på dds.dk/uddannelsesmarked. 3. Christian logger på blaatmedlem.dk. 4. Her tilmelder Christian sig markedet og markerer de moduler, han gerne vil deltage på og hvornår. 5. Christian kan ændre på sine modulvalg løbende på Blåt Medlem. Men han er godt tilfreds og glæder sig bare til uddannelsesmarkedet.

1. Rikke tjekker først sin kalender for at se, om de tre kursusweekender er fri. 2. Det er de, og Rikke logger på blaatmedlem.dk og tilmelder dig kurset. 3. Rikke skal dog også have gennemført et 12-timers førstehjælpskursus, da det er et af minimumskravene for at blive instruktør. 4. Rikke booker derfor et kursus på rodekors.dk. 5. Rikke klatrer løs og venter på at komme på instruktørkurset.

efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 69


Foto: Rasmus Fuhlendorf

OVERBLIK:

Kurser for enhver 70 uddannelsesmagasinet • efterår 2013


Kategori

Navn

Skal du med på Åben bevægelse?

PLan 0 PLan Robinson Itchi Explorado Åben bevægelse er en weekend, hvor du er med til at PLan pi! skabe noget til glæde for andre i DDS. I weekenden PLanden 1 6.-8. september Plex kommer Åben bevægelse til Tog Mystifik gerbo Spejdercenter på Djursland - Danmarks eneste bjergspejdercenter! SøPLan 1 PLan T Her kan du blandt andet hjælpe til med projekter om vores mærker, aktivitetsdatabasen, SkråPLan hæftet om attraktive for seniorer og meget PLanaktiviteter 2 SøPLan 2 mere. Du får inspiration, oplevelser, styrket dit netværk, god mad og lov til PLan Holmen at dele din spejdererfaring med resten af DDS. Der er Hylkedam brug for både erfarne rotter og spritnye spejdere uden spejdererfaring. PLan Assenbæk Alle over 15 år kanLodskovvad deltage, og det koster ikke andet end din egen transport. PLan 3 Platypus Avnstrup Se mere på: dds.dk/aaben-bevaegelse PLan 3000 Spejderhilsen fra DDS Program PLan T Ryekol

Dato

Sted

Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013 Uge 42 2013

Gurredam Spejdercenter, Helsingør 13621 Thurøbund Spejdercenter, Sydfyn 13622 Rosenholt Spejdercenter, Dronninglund 13623 Gillastugan Sverige 13624 Niløse Spejdercenter, Vestsjælland 13631 Skovbrynet, Fyn 13632 Østjylland 13633 Stevninghus Spejdercenter, Sønderjylland 13634 Røddinglund Centret, Midtjylland 13635 Øresund 13641 Holmen, København 13642 Hylkedam, Fyn 13643 Assenbæk Mølle, Vestjylland 13644 Lodskovvad, Nordjylland 13645 Højberghus, Nordjylland 13651 Avnstrup Spejdercenter, Midtsjælland 13652 Paradislejren, Silkeborg 13653 Stevninghus Spejdercenter, Sønderjylland 13654 Ryekol, Østjylland 13655

Sommerkurser ’14 KLART Uge 27 2014 PLan International Uge 28 2014 Spark Spark Start Uge 42 2013 Spark 1 Uge 42 2013 Spark 2 Uge 42 2013 Lederkurser Leder for 6-9-årige 1.-3. november 2013 Gruppeliv gentager succesen og inviterer til Gruppegejst i week Ny leder 25.-27. oktober 2013 enden 28.-29. september. Gruppegejst er for alle gruppeledere, Gruppelederkursus 25.-27. oktober 2013 divisionsledelser, bestyrelsesformænd og andre, der kunne tænke Dobbelt op på sig ekstra værktøjer og inspiration til udvikling af gruppen. kursusudbyttet på PLan kurser 25.-27. oktober 2013 Ledelse af og med børn og unge 25.-27. oktober 2013 Ledelseskursus 1 4.-6. oktober 2013 Uddannelsesmarked E13 21.-22. september 2013 Uddannelsesmarked V14 18.-19. januar 2014

Kom til Gruppegejst i september

Gilwell

Gilwell - 2014

Påske 2014

Vejleder Vejleder- og instruktøruddannelse 15. marts & 2.-4. maj 2014 Færdighedskurser Blåt Medlem begynderkursus 5. oktober 2013 Blåt Medlem erfaringskursus 27. oktober 2013 En bid af naturen 5. oktober 2013 En bid af naturen 26. oktober 2013 En bid af naturen 29. marts 2014 Rankursus 13.-15. juni 2014 Kursus for søkyndige medlemmer 5. marts 2014 Tør du bruge naturen nær byen? 27.-29. september 2013

Kursusnr.

Danmark Danmark og Makedonien

Kommer dec ’13

Colleruphus, Nordsjælland 13660 Næsbycentret, Sydsjælland 13661 Egemose Centret, Nordsjælland 13662 Colleruphus, Sjælland 13162 Hylkedam, Fyn 13160 Holmen, København 13161 Skovbrynet 13164 Avnstrup Spejdercenter, Midtsjælland 13163 Stevninghus 13159 Ryekol, Østjylland 13460 Nyborg 14440 Kommer ultimo 2013

14330

Kommer ultimo 2013

14090

Middelfart Holmen Faxe Ladeplads Faxe Ladeplads Faxe Ladeplads Danmark Kommer ultimo 2013 Hadsund, Nordjylland

13053 13054 13872 13873 14870 14851 14850 13871

Fjeldkurser Fjeld og rid 17.-20. oktober 2013 Farsø 13711 Klatrevæginstruktør 13.-15. september, 4.-6. oktober og 15.-17 november 2013 Næstved og Kullen 13712 Træklatreinstruktør 31. august-1. september, 21.-22. september, Gruppegejst 12.-13. oktober og Dato 28.-29. september 9.-10. november 2013 Houens Odde Spejdercenter 13710 Sted Et sted i Danmark Mere info dds.dk/arrangementer/2013/gruppegejst Brændstof Åben Bevægelse 6.-8. september 2013 Toggerbo 13015 Gruppegejst 28.-29. september 2013 efterår 2013 • uddannelsesmagasinet 71