Page 1

Nr 5. / juni 2013

Test // Gear // nyhede

dit spejdermagasin Track guider dig:

Fem fede spejderarrangementer i sommervarmen

r // interviews

GEAR

VILDT GREJ TIL SOMMERTUREN

TRACKS SURVIVAL GUIDE:

Sådan overlever du en skovbrand Udfordringen:

Omvend en anti-spejder

Bubber og vores mange tabuer “Det handler meget om at være med strømmen i dag. Men det er hult, hvis det ikke er ærligt.” Karsten Lauritzen “Jeg kunne godt tænke mig at sove i bivuak.”


INDHOLD

I dette nummer af track kan du bl.a.:

Kolofon TRACK er et ungdomsmagasin for spejdere i Det Danske Spejderkorps. Det Danske Spejderkorps Arsenalvej 10 1436 København K Tlf.: 32 64 00 50 Forsidefoto Bubber er færdig med at boble i badekarret og udfordrer nu i stedet med sine programmer om fordomme og tabuer. Track har talt med Bubber om at bryde grænser. Foto: All Over Press

Følge Nanna, når hun prøver at omvende en anti-spejder. Side 10

Læse om Bubber og hans udforskning af danskernes tabuer. Side 14

B&U-redaktionen Mark Warren, formand Lauge Eilsøe-Madsen, formand Helene Kristine Holst Julie Hvidt Nicoline T. K. Jensen Jakob Kastrup Andersen Regitse Fuhlendorf Sofie Mannering Lasse Bækhus Troels Lund Johanne Valbjørn Gydesen Louise Hvenegaard Kristina Havbo Kongsgaard Hjalte Armose Andersen Line Marie Elkjær Johansen Nanna Sofie Lykke Hansen

Finde dig selv eller vennerne i påskekursusreportagen! Side 18

Ansvarshavende redaktør: Peter Tranevig, pt@dds.dk Assisterende redaktør: Peter K. Maul, pkm@dds.dk Layout: Aller Client Publishing Annoncer: redaktionen@spejder.dk Oplag: 13.000

Se, om fordommene om pigespejdere og drengespejdere holder! Side 22

Savle over super-liret sommergear! Side 20

Tryk: Reklame Tryk, ISO 14001 miljøcertificeret. Deadline: Tjek deadlines for korpsets udgivelser på dds.dk. Bemærk Artiklerne i TRACK dækker ikke nødvendigvis over redaktionens eller korpsets synspunkter. Redaktionen bringer ikke alle indsendte indlæg, men giver en tilbagemelding herpå. Det er en god ide at aftale indlæg med redaktøren på forhånd. Rettigheder Når du afleverer tekster og billeder, giver du Det Danske Spejderkops rettighed til at bruge tekst og billeder på både papir og internet i DDS-sammenhænge. Redaktionen forbeholder sig desuden den fulde ret til at redigere i materialet.

Læse om spejder-skader, og hvordan du undgår dem. Side 22

Redaktionen redaktionen@spejder.dk Det Danske Spejderkorps generelt: info@dds.dk www: spejder.dk & dds.dk

Finde ud af, hvad folketingsmedlem Karsten Lauritzen egentlig tænker om spejderne. Side 26

02

track juni 2013

Vagttelefon uden for kontortid: 32 64 00 99


velkommen til

LEDER

På eventyr i de uskrevne reglers land

Foto: Morten Bjerrum Larsen

“Det gælder nemlig om at være opsøgende, hvis man gerne vil lære noget nyt – også selvom det til tider kan være både grænseoverskridende og lidt farligt.”

“Ej … kan vi virkelig tillade os at skrive om det?” Den sætning kommer tit op at vende, når vi holder redaktionsmøde. Der er rigtig mange ting, vi rigtig gerne vil skrive om, men som på en eller anden måde er lidt for grænseoverskridende. Vi må sådan set godt skrive det, men en del af emnerne er så tabubelagte, at vi næsten ikke tør. Vores verden er fuld af uskrevne regler, som vi bare er vokset op med. Vi er lidt nervøse for, hvordan omverdenen vil se på os, hvis vi bryder dem. Derfor sætter vi grænser for os selv og for andre. For nylig deltog jeg med redaktionen på Seniorseminar Refleks i Odense, hvor spejderne skulle afprøve deres grænser og derigennem udvikle sig. Hvis grænserne aldrig rykker sig, rykker vi os heller aldrig som personer, og vi bliver aldrig bedre til at favne verden. Vi bliver simpelthen for fastlåste i vores egen opfattelse. Det samme ville ske, hvis ikke vi accepterede, at alt omkring os ikke er perfekt. Nogle gange må vi simpelthen gøre lidt oprør og prøve at bryde med nogle af de grænser og tabuer, der omgiver os. Vi kan lige så godt prøve at få det bedste ud af den verden, vi befinder os i, i stedet for bare at acceptere, at der er noget, man gør, og andet, man ikke gør. For hvem er det egentlig i sidste ende, der bestemmer, hvad jeg kan tillade mig at gøre eller at sige? Bare tænk på, hvor ofte du selv holder dig tilbage, fordi dine venner måske ville synes, at det er en mærkelig idé. Alting

har to sider, og du finder aldrig ud af, hvad der egentlig ville ske, hvis du bare vender ryggen til det. Den eneste, der bestemmer, hvad du har ret til at udtrykke, er dig selv. Derfor vil vi med dette blad gerne invitere jer med på en rejse. Vi skal på eventyr i de uskrevne reglers land, hvor vi ser nærmere på nogle af de ting, vi normalt ikke snakker så højt om. Men når vi trækker i uniformen og svinger tørklædet om halsen, så gør vi det også for at udvikle os. Derfor vil vi gerne undersøge nogle tabuer og bryde nogle grænser, så vi kan lære nye ting. Det gælder nemlig om at være opsøgende, hvis man gerne vil lære noget nyt – også selvom det til tider kan være både grænseoverskridende og lidt farligt. God rejse!

Lauge Eilsøe-Madsen Formand i B&U-redaktionen

track juni 2013

03


bag om REDAKTIONEN

B&U-redaktionen:

Hørt på redaktionen

Hvad skal du i sommerferien?

Redaktionen sidder og holder møde om Refleks. Der skal findes en præmie til TRACK’s konkurrence, og Troels udbryder: “Helt seriøst, vi har to marsvin, vi virkelig gerne vil af med!”

Line: Arbejde, Roskilde og MOOT!

Lauge: Blive student og trampe Lapland flad.

Regitse: På lejr med minierne og klanen, ellers bare hygge mig med arbejde.

Hjalte: Arbejde og fejre, at jeg er blevet student!

Mark: Fejre, at jeg er blevet student, slå et smut forbi Norges landslejr i Stavanger og pakke til min udenlandsrejse.

Kristina: Være i solen (som vi snart må have krav på!), ud at rejse og se en masse seje mennesker!

Jakob: Til Samsø og på sommerlejr med klanen!

Mark: “Hvem kan vi vælge som ’Kendt om spejder’?” Julie: “Hvad med Sidney Lee? Han går da også med tørklæde…”

Redaktionen siden sidst

Foto: Frederik Abildgaard Rom

Det har vi lavet

Været på Refleks 5. – 7. april deltog redaktionen traditionen tro på Seniorseminaret Refleks. Du kan se de superfede ting, deltagerne lavede, på TRACK’s Facebook og på dds.dk.

04

track juni 2013

Jublet over ny generalsekretær Yippie! Den nye generalsekretær er fundet! Vi glæder os til at møde dig, Charlotte!

Været spredt for alle vinde Vi har haft en lækker påskeferie, hvor redaktionens medlemmer tog rundt til både kurser og rejser.


n app ka Ny 112-menneskeliv! redde

Tekst: LM Foto: burmaiskole.wordpress.com

Lav din egen QR-kode!

Tekst: JH

Track anbefaler: Danmarks officielle 112-app Det kan koste vigtige minutter, hvis man ringer 112, men ikke kender sin præcise adresse. Danmark har derfor fået en officiel 112-app, som kan komme til at spille en afgørende rolle. Appen kan nemlig foretage et opkald til alarmcentralen og samtidig oplyse din nøjagtige position ved hjælp af mobilens GPS-koordinater. Dette kan i sidste ende redde menneskeliv. 112-appen er gratis og fungerer både til Android, iPhone og Windows Phone. Den nye 112 App er ikke en erstatning for det normale opkald til 112, men et supplement. Hjælp TRACK med at sprede budskabet, så alle danskere kan få hjælp hurtigere.

Nyt og nice

Få besøg af Spejderhjælpen I anledning af Spejderhjælpsugen i september rejser fire spejdere på tværs af korpsene rundt i landet for at holde oplæg om deres personlige oplevelser, da de var i Burma med Spejderhjælpen, og hvad deres projekt går ud på. Der har været borgerkrig i Burma i over 60 år, men i 2012 indtraf en våbenhvile. Det er første gang, at unge burmesere oplever noget, der minder om fred. Fortællerkaravanen fra Spejderhjælpen giver både oplæg, aktiviteter og idéer til, hvordan I bedst muligt kan støtte Spejderhjælpen i september. Og så har de en masse spændende oplevelser at fortælle om. Hvis I kunne tænke jer at få besøg og blive klogere på Spejderhjælpen og Burma, så skriv til suzettefrovin@mail.dk.

Kunne du tænke dig at lave en QR-kode – fx til gruppens hjemmeside eller din Fjæsbogsprofil – og er du ikke lige verdens største digitale wizard? Så fortvivl ej, Track hjælper dig! QR-koder er faktisk vildt nemme at lave. Vil du bare lave en helt almindelig QR-kode i sort/ hvid, så kan du på qr-koder. dk lave en kode, der kan linke til alt fra en hjemmeside til en gps-lokation i Google Maps. Vil du hellere lege sammen med de seje drenge og piger og lave en QR-kode som den, du ser her, så tjek viduealead.com ud, og prøv kræfter med en sej form for links! Tekst: RF

Spejder Gadgets

Kondomer redder ethvert løb!

Korpsets motto er trods alt ’Vær beredt’. Derfor bør du også altid huske et kondom eller to, når du er af sted på løb! De kan nemlig være superpraktiske at gemme objekter i, som skal smugles, uden nogen opdager det. Tekst: LM

Tekst: RF

Like på Facebook!

Adventurespejd Den nye adventurespejd-sæson er lige rundt om hjørnet, så skynd dig ind at like Adventurespejd på Facebook, og tilmeld dig og din patrulje Adventurespejd-ligaen på adventurespejd.dk. Så kan I også være med i konkurrencen om at blive Danmarks sejeste spejdere og samtidig være garanteret spændende oplevelser, uforglemmelige udfordringer – og måske også ømme fødder.

track juni 2013

05


nyt og nice

TRACK & TVÆRS! TEMA

1

2

3 4

5

6

Tekst: LM Foto: facebook.com/spejderfestival

7

Festival for spejdere

9

8

10

Tekst: JA

HENAD 1. Sådan undgår du, at vand slipper ind i din støvle. 7. Hvis du er tørstig, og din drikkedunk er for bøvlet. 9. Fordi den er nummer 1 basic survival tool. 10. Hvis du nu fryser om hænderne, og dine vanter ikke er varme nok.

NEDAD 2. Fordi de beskytter mod solen, og de får dig til at se cool ud. 3. Hvis du får skavsår i bagpartiet. 4. Fordi dit grydesæt er alt for tungt, og dette er et yderst godt alternativ.

5. Når du har brug for lys i mørket, men alligevel gerne vil kunne bruge dine hænder. 6. Hvis dine bukser nu sprækker ude i felten. 8. Kniv og gaffel kombineret i et.

Her er en nyhed til dig, der bare ikke kan få nok af at svinge dit tørklæde i festlige omgivelser. Spejderfestivalen – yes du, det hedder den faktisk – løber i år af stablen d. 5. – 10. august. Det bliver fem døgn fyld med vilde aktiviteter, koncerter, DJ sessions, masser af awesomeness, chill out og god mad. Det hele foregår på Houens Odde Spejdercenter tæt på Kolding, og er for alle spejdere, der er fyldt 13 år og opefter. Festivalen er arrangeret af KFUM-spejderne og byder på navne som Kris Herman, festlige Hay Hay samt DJ Mefizto. Hvis du har lyst til at tilbringe sommeren i festligt humør med dine spejderkammerater, så tjek scoutzone.dk/ spejderfestival og giv ’Spejderfestival’ på Facebook et like.

Tekst: JA Foto: SXC og Wikimedia

Vidste du, at ... Hvis du prutter uafbrudt i 6 år og 9 måneder, vil du have produceret gas nok til en atombombe. Hvis alle verdens bier blev udryddet, ville mindst 100.000 forskellige plantearter også forsvinde. En almindelig kuglepen kan ikke skrive i rummet, da den udnytter jordens tyngdekraft til at trække blækket ned.

06

track juni 2013

Danmarks længste ord, som har været brugt i praksis, er: speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode. Det fylder 51 bogstaver Der er i gennemsnit 10 englændere, som årligt brækker deres tæer i forbindelse med at tage strømper på. Der er statistisk større sandsynlighed for at blive dræbt af en flyvsk champagne-prop end af en giftig edderkop. Arachibutyrofobi er angsten for, at peanutbutter sætter sig fast i ganen.

Der er samme mængde fedt i en Snickers, som der er i 35 bananer.


Tricks til løb: Foliebakker er toppen af poppen Hvor mange gange har du ikke stået og pakket til et løb og tænkt: “Et grydesæt! Det fylder jo halvdelen af tasken.” Måske har du prøvet at løse dette ved at tage Trangia-gryder med, og så står du alligevel på løbet og har ikke tid til at vaske op, så du smider hele sættet ned i tasken og glemmer alt om det – indtil næste gang du skal bruge det, og det tager en god time at få rent. Tricket til disse to problemer er såre simpelt: Foliebakken! Den er letvægts, den fylder ikke ret meget og kan foldes lidt, hvis man ønsker det, og sidst men ikke mindst: Du slipper for opvasken! Tekst: JA

Foto: Lasse, forlev.dk

Nyt og nice

Nu slutter tropslivet – hva’ så?

Centermedarbejder Er dit tropsliv ved et være forbi, og mangler du nye udfordringer? Så findes der rigtig mange muligheder i og uden for korpset. Har du fx et brændende ønske om, at nu er det din tur til at lave fede kurser for børn og unge, så skulle du måske tage at tjekke nogle af de mange spejdercentre i Danmark ud. På dem kan man nemlig blive ansat som centermedarbejder – det er dem, der laver de forskellige kurser på centrene.

For at blive en del af et centermedarbejder-team, så find ud af, hvilket center du ville føle dig tilpas på, og kontakt dem via deres hjemmeside. Skriv, hvem du er, og hvorfor du brænder for at være centermedarbejder. Og er du ikke sikker på, hvilket center du brænder for, så skriv rundt og hør, hvad de forskellige spejdercentre arbejder med. Der er masser af udfordringer ude i verden – specielt hvis man gør lidt for at opsøge dem!

OPSLAGSTAVLEN:

FEDE SOMMERARRANGEMENTER Kan det virkelig komme bag på dig? Som altid er sommeren ved at koge over af fede spejderarrangementer. Her er et udpluk. Stavanger 2013, 6.-13. juli Kæmpe jamboree i Norge – det skal nok blive vildt! Tjek: stavanger2013.no

Solarisløbet, 23.-25. august Du ved, det bliver hårdt, men du ved også, du skal med. Tjek: solaris.dk

Nathejk, 20.-22. september Danmarks største spejderløb – vi ses i mørket! Tjek: nathejk.dk

World Scout Moot i Canada, 8.-18. august Det internationale Moot bliver for første gang nogensinde afholdt i Nordamerika. Tjek: mootcanada2013.ca/en

Spejderfestival, 5.-10. august Houens Odde spejdercenter lægger sted til en højspændt aktivitets- og musikfestival for spejdere. Tjek: scoutzone.dk/spejderfestival

Tekst: NSLH Foto: RASMUS RAHBEK

track juni 2013

07


nyt og nice

!

Tracks Survival Guide

Sådan overlever du

en skovbrand Foto: Rune Schou Larsen

De ni fjeldregler! Kender du de ni fjeldregler? Ellers giver Track dig dem, så du kan læse dem. Og læse dem igen. Og læse dem én gang til, så du husker dem. Reglerne er udviklet af Den Norske Turistforening og Norsk Røde Kors, og er gode at have i baghovedet både før og under en tur. De gælder ikke kun for fjeldture, men også for vandreturen ved Silkeborgsøerne eller kanoturen i Sydsverige. Okay, måske ikke den niende regel. Men resten… Tekst: PKM Foto: SXC

Step 1

Step 3

Step 5

Første step er selvfølgelig at sørge for at være laaangt væk fra skovbranden, før den når at udvikle sig til noget decideret farligt. Myndighederne plejer at advare i god tid, hvis der er mulighed for, en skovbrand kan nå hen til dig. Evakuer med det samme, og brug ikke unødig tid på at redde andet end din TRACK-samling.

Skovbrande kan bevæge sig hurtigere, end du kan, men der er alligevel måder at optimere dine chancer. Løvtræer er fx langsommere om at antænde end nåletræer. Så hvis du har valget, skal du løbe mod løvskov. Varme stiger også opad, så en brand vil hurtigere bevæge sig op ad bakke end nedad. Find en rute, der går nedad.

Kommer branden tæt på, så sørg for at trække vejret under et tørklæde eller en trøje, så du ikke indånder varm eller røgfyldt luft.

Step 2 Hvis du af en eller anden grund har holdt er par radio-, tv-, og smartphone-frie dage og derfor først opdager skovbranden, fordi der lugter svært af røg – ja, så skal du reagere hurtigt. Er branden på vej mod dig, og er dit telt eller hus omgivet af træer, skal du væk i en fart.

08

track juni 2013

Step 4 Søg mod naturlige brandbælter som åbninger, klipperygge, floder eller søer. De vil sløve branden eller, hvis de er store nok, helt bremse den. En anden mulighed er at finde et sted, som allerede er brændt af. Det kan dog stadig være utrolig varmt. Pas på store grene eller døde træer, der kan vælte.

Step 6 Hvis du bliver fanget af branden, så læg dig i en lavning, grøft eller lignende og dæk dig til med jord og andet organisk materiale. Sørg for, du ikke har syntetisk tøj på, da det smelter i varmen. Er du heldig, er skovbranden hurtig og passerer dig på få minutter. En skovbrand kan bevæge sig op mod 25 kilometer i timen. Farten afhænger meget af vindhastigheden, hvilke træer skoven består af, og hvor tørt der er. I Canada opstår der næsten 10.000 skovbrande årligt. Mange af dem antændes af lynnedslag.

1. Vær forberedt 2. Fortæl andre, hvor du går hen 3. Vis respekt for vejret og vejrmeldingen 4. Medbring korrekt udstyr – vær beredt på uvejr og kulde 5. Lyt til de lokale, erfarne fjeldfolk 6. Brug kort og kompas 7. Gå ikke alene 8. Vend om i tide, hvis forholdene bliver dårlige 9. Spar på kræfterne, og grav dig ned i sneen om nødvendigt Vidste du: Det Danske Spejderkorps udgiver snart et friluftshæfte med gode tips til ture i det fri. Det kommer til at indeholde nyttige tips om alt fra, hvordan du navigerer efter solen, til hvordan du laver din egen ’frysetørrede’ mad.


Hvor glad er du for

dit spejdertørklæde?

Man skal ikke være medlem af et spejderkorps for at gå på Brejning Efterskole, men du skal ville spejdernes værdier, være frisk på friluftsliv og have mod på at tage et ægte ansvar for dig selv, kammeraterne og hverdagen på skolen. Besøg os og læs mere på www.brejning.dk

K S U rnes Dag

H rskole Efte

ber

2

em ept 9. s

3 201

Foto: Rita Kuhlmann

Foto: Andreas Nilsson

Der er efterskoler, der udleverer et sæt træningstøj til deres elever, når skoleåret begynder. I Brejning får du en fleecetrøje og vores orange og gule spejdertørklæde.

7

3-1

kl. 1


Udfordring: Omvend en anti-spejder Hvem: Nanna Sofie – Skribent i B&U offer: Monique – Nannas veninde

Omvend en anti-spejder Efter lang tids diskussion og utallige knap så seriøse forslag på redaktionsmødet endte udfordringen med at blive noget, vi alle har prøvet på: At omvende en anti-spejder. Nanna fik en dag til at omvende veninden Monique. Tekst: Nanna Sofie Lykke Hansen Foto: Svend Høirup og Nanna Sofie Lykke Hansen

A

llerede inden jeg havde trukket udfordringen, havde jeg fundet mig et potentielt offer: Min barndomsveninde Monique. Monique er danser, fan af One Direction og er generelt, hvad jeg ville kalde en ’tøs’. Hvilket er præcis derfor, hun ville være perfekt til denne udfordring. Jeg har allerede haft hende med til spejder en gang før. Men fordi det er længe siden, og fordi hun dengang faktisk var en smule begejstret for spejder, synes jeg, hun skal have en chance mere. Så derfor ringer jeg til Monique og gør mit bedste for at

10

track juni 2013

sælge udfordringen til hende. Til min store overraskelse siger hun ’ja’, og så er der ellers bare tilbage at planlægge den fedeste Spejder-for-en-dag oplevelse.

Rygsæk, tørklæde og Converse Monique møder op hos mig kl. 10 torsdag morgen. Jeg har bedt hende om at tage løbesko på, men hun tropper alligevel op i et par røde Converse. Jeg sukker, men ser så det positive i hendes lille finte. Jeg tager hende med ind på mit værelse og ifører hende min gamle spejderuniform, et tørklæde og mine gamle vandrestøvler. Da jeg har spændt hendes vandrestøvler, går hun lidt rundt og bliver overrasket over, hvor gode de er at gå i. Jeg smiler til hende,

tager min spejderrygsæk op og siger, at hun også skal have den her på ryggen. Da hun først løfter den, sukker hun. Jeg har fyldt den med mad, som vi skal spise, når vi når frem til vores destination, og den virker derfor ret tung. Moniques indstilling ændrer sig dog, da jeg spænder hoftebæltet: “Nu vejer den pludselig ikke så meget”.

Navigation for begyndere Jeg har fra morgenstunden bedt Monique om at installere Woop App på sin telefon, da jeg havde lavet en jagt fra busstoppestedet og hen til min spejderhytte. En lille gåtur på 3,5 km. Monique finder hurtigt frem til start og bliver begejstret for hver post, hun finder. Hun har dog lidt problemer med, hvordan kortet

vender i forhold til hende selv, men det lærer hun hurtigt. Da vi er på vej til post nummer 2, spørger jeg hende, hvad hun synes om app’en. “Den er ret sej. Jeg havde egentlig troet, at du ville stikke et kort i hånden på mig og så bede mig om at finde hen til et bestemt punkt. Det tror jeg ikke, jeg havde klaret”, siger hun med et grin. Da vi når enden af jagten, spørger hun, hvor langt vi har gået. Da jeg fortæller hende, at


“Hvis det ikke var fordi, jeg danser og er en poptøs, så kunne jeg faktisk godt finde på at være spejder.” vi har gået 3,5 km, bliver hun meget overrasket og siger: “Det føles ikke sådan.”

Bushcraft: Bål og brand Det tager os ca. en time at gå turen fra mit hus til spejderhytten. Så da vi når frem, er det tid til at få tændt bål og lavet mad. Monique har i starten lidt svært ved at hugge brændet, men lærer det efter et par forsøg. Jeg tænder bål og fortæller Monique, hvor enkelt det egentlig er. “Hvis det havde været mig, der skulle tænde bål, havde jeg bare samlet noget træ og hældt lampeolie på”, griner hun. “Det her ville jeg aldrig

kunnet have gjort!” Hun virker slet ikke irriteret af bålrøgen, der blæser hen mod hende, mens hun sidder og skærer grøntsager. Jeg må ærligt indrømme, at jeg er imponeret. Og da hun smager maden og fortæller mig, hvor godt det smager, bliver jeg ligefrem stolt af hende. “Hvis det ikke var fordi, jeg danser og er en poptøs, så kunne jeg faktisk godt finde på at være spejder.” fortæller hun mig, mens vi sidder og spiser. Måske virker det rent faktisk.

Til tops på tårnet Efter maden bevæger vi os

videre til min spejdergruppes klatrevæg. Jeg har taget en hjælpende hånd med i form af min kæreste Svend, som sikrer Monique på hendes vej mod toppen af det ca. ti meter høje klatretårn. Hun er en smule bange for at klatre i starten, men tager alligevel chancen. “Ej, der er langt op!”, udbryder hun, da jeg dukker op på toppen af klatretårnet. Monique kommer kun halvvejs op første gang, men er alligevel villig til at prøve igen. Med både mig og min kærestes opmuntrende tilråb kommer hun hele vejen til tops anden gang. Det er en stolt, men halvtræt Monique, jeg møder, da jeg kommer ned igen.

“Kan den godt knække?” Før vi slutter af, har jeg planlagt, at Monique skal præsenteres for en klassisk spejderdisciplin: Raftebygning. Jeg vil ikke smide et stort og krævende projekt ned over hovedet på hende, så vi går i gang med at bygge en simpel gynge. Monique hjælper med at hente rafterne, og vi forklarer hende, hvordan man binder dem sammen. Da vi har fået konstruktionen på benene, lægger vi en rafte på tværs i toppen og binder en gren fast som gynge. “Kan den godt knække?”, spørger Monique, da hun prøvende sætter sig på gyngen. Jeg forsikrer hende om, at den under alle omstændigheder ikke knækker ved, at hun sætter sig på den. Finalen: Adventurespejdteaser “Er det så sådan noget, I laver?”, spørger Monique, da hun har gynget færdigt. Jeg smiler og fortæller hende, at det ganske vist er sådan noget, vi laver.

Jeg fortæller hende også, at det, vi har lavet i dag, mest er noget, man laver som helt ny minispejder. Moniques lillebror er minispejder, så hun ved godt, at det ikke er noget særligt. Men i det mindste synes hun, det har været sjovt. Som en sidste afsluttende aktivitet sætter vi os ned i shelteren, for nu skal hun se, hvad det er for noget spejder, jeg laver. Jeg går ind på youtube og finder videoerne fra Solaris 2012. Pludselig udbryder hun: “Hey, det er jo jer!”, da klippet med mig og min patrulje løber over skærmen.

Konklusion Selvom Monique kun var positivt indstillet hele dagen, ser det vist ud til, at hun ikke bliver spejder. Men jeg føler stadig, at jeg har vundet – i hvert fald over hendes fordomme. I starten af dagen lød hendes opfattelse af spejdere som de fleste andre ikke-spejderes: Vi laver ikke andet end at sidde i en skov og lave bål. Men da dagen slutter, er hendes syn helt anderledes: “I har et virkelig fedt sammenhold – og så har I det jo megasjovt samtidig,” siger hun. Jeg vil helt sikkert kalde det for en sejr fra min side – jeg fik omvendt en anti-spejder! track juni 2013

11


DDS PRÆSENTER

pigespejdere I Det Danske Spejderkorps er der plads til alle. Alle er respekterede, og alle respekterer hinandens forskelligheder. Eller hvad? Hvad sker der, når man sammenligner fordomme om pigespejdere og fordomme om drengespejdere? Og hvordan finder man frem til disse fordomme? Track mødte tre drengespejdere fra 1. Risskov Drenge og tre pigespejdere fra Risskov Piger til en snak om fordomme og tabuer. TEKST: Nanna Sofie Lykke Hansen Foto: Jens Thybo

ROUND 1 Drengenes fordomme

#1 Pigerne kommer sjældent i mål på natløbet Liv: Det er ikke fordi, vi ikke kan klare det, det er fordi, vi ikke gider. Vi gider jo ikke lave noget, som vi ikke synes er sjovt. Anna: Vi ser ikke pointen i at gå rundt om natten og løse opgaver. Vi er heller ikke stræbere. Liv: Vi går jo ikke til spejder, fordi vi synes, det er sjovt at hugge i pinde og grene. Anna: Vi går til spejder på grund af fællesskabet, ikke bare aktiviteterne. Pigernes fordomme

#1 Drengene har meget energi og kan hverken sidde eller stå stille Jens Christian: Jeg vil sige, at jeg er den, der har mest ’damp’ af alle spejdere i hele verden. Jeg bevæger mig hele tiden. Mathias: Jeg har faktisk ikke så meget ’krudt i røven’. Mark: Altså, jeg har svært ved sådan at stå stille, men jeg kan godt gøre det, hvis jeg tager mig sammen. Jeg er mest urolig, hvis jeg er ukoncentreret. Jens Christian: Men nej, det er en forkert fordom.

vs. ROUND 2 Drengenes fordomme

#2 Pigerne har altid ekstremt meget makeup og mange tøseting med Mathilde: Altså, vores seniorer og ledere har nogle gange krøllejern med. Anna: Jeg har altid makeup og cremer med på lejre. Liv: Dem, der bruger det, har… Anna: Jeg har to toilettasker med. Jeg vil jo gerne have orden i det. Så jeg har en til tandbørste og solcreme og sådan noget. Og så har jeg en til makeup og cremer. Mathilde: Min toilettaske er faktisk ikke så stor. Anna: Jeg har en stor og så en lille inden i den store. Så kan jeg have min tandbørste i den lille og alt det andet i den store. Pigernes fordomme

#2 Drengene er meget voldelige imod hinanden. De vil gerne være krigere og slås meget med hinanden Mark: Altså vi kan jo godt lide at slås… Jens Christian: Ej, Mark, vi slås altså ikke mere. Mark: Nej okay, ikke mere. Men det har vi gjort! Mathias: Altså, jeg brækkede næsen på sommerlejren på grund af en voldsom leg. Mark: Det var ikke os, der brækkede hans næse, det var en tysker, der gjorde det! Jens Christian: Det var ikke vores skyld, det var tyskernes. De kom og invaderede os. Vi kunne ikke klare det. Mathias: Det lød faktisk lidt racistisk. Er det nu også rigtigt? Jens Christian: På en måde. Vi


Drengespejdere en maTch i 4 runder

spillede freezer. Hvordan brækker man næsen, når man spiller freezer? Mathias: Hvis der er en, der rammer en på næsen med sit knæ. Så er I mere voldelige end pigerne? Jens Christian: End de her pigespejdere? Ja.

Mathilde: Jeg kan faktisk godt lide regn… Jeg kan godt lide regn, og jeg kan godt lide at være udenfor. Det er jo en stor del af det at være spejder.

Pigernes fordomme

#4 Drengene har altid alt med. De er virkelig beredte og har generelt bare alting med

Her sluttede snakken om fordomme blandt de seks spejdere. Hvilke fordomme har du, og har de hold i virkeligheden?

Jens Christian: Jeps, det passer.

ROUND 3 Drengenes fordomme

#3 Pigerne bager alt for meget kage Anna: Det vil jeg så sige, er rigtigt nok. Vi bager virkelig meget kage! Pigernes leder kommer ud med en uniform til Liv. Liv: Årh tak! Hvor lå den? Lederen: Det koster kage. Anna: Ja altså, vi skal have meget kage, ellers så fungerer det bare ikke. Pigernes fordomme

#3 Drengene går i det samme tøj til spejder som til hverdag: Fjällräven og vandrestøvler Mathias: Nej. Måske mine støvler, men det er kun, når det er koldt. Mark: Jeg har måske mine bukser på til hverdag, men jeg har jo hverken spejderuniform eller flere lag tøj på til hverdag. Og pigerne har jo også meget hverdagstøj på. Mark peger hen på Anna, som har kjole på. ROUND 4 Drengenes fordomme

#4 Pigerne kan ikke lide at være udenfor Mathilde: Det passer ikke. Anna: Altså, det kommer an på hvor udenfor. Hvis det regner udenfor, så går man selvfølgelig ikke udenfor. track juni 2013

13


“Det er vigtigt at huske, at tabuer ikke kun er dårlige ting”, forklarer Danmarks grand old Bubber til TRACK.


tema: tabuer interview

BUBBER

“Alt skal jo gå så fandens godt” Han har spist hashkager, været på besøg i en swingerklub, drukket sig fuld, prøvet kræfter som pornoinstruktør, slået en kvinde i en SM-klub og været med jægersoldaten B.S. Christiansen igennem Afrika – alt sammen for åben skærm. TRACK har taget en snak med hele Danmarks Bubber om tabuer, og hvordan man bryder dem.

Det er fredag, klokken nærmer sig 15.00, og tøjet er ved at blive kastet ned i ryksækken for at kunne klare weekendens spejderoplevelser, da telefonen ringer: “Ja hej, det er Bubber. Jeg har fået din mail. Jeg vil da gerne være med i jeres blad.” “Øh hej, øh ... fedt … tak!”, får jeg fremstammet, mens min barndomshelt får fortalt, at han ikke har tid til at mødes fysisk. Han har travlt. “Øh, cool nok, må jeg ikke sende dig en mail med nogle spørgsmål så?”, får jeg spurgt. ”Nej, det er lidt noget pis, for jeg er ordblind, så det bliver aldrig godt.” ’Åh fuck, ramte jeg lige et tabu hos manden, jeg skulle snakke med om tabuer?’, ryger igennem mit hoved, inden vi aftaler at snakkes ved om en time.

Tingene er, som de er Men jeg tog fejl. Bubbers ordblindhed er ikke et tabu, for som han forklarer mig, er et tabu noget, man ikke snakker om, selvom man godt ved, det foregår. ”Det er vigtigt at huske, at tabuer ikke kun er dårlige ting. Som f.eks. manden, konen og sommerhuset. Konen vil sælge og manden vil bygge ud, og så lader man være med tale om det problem, og så bliver det et tabu. Og det kan være alt; sommerferi-

Tekst: Mark Warren, B&U-redaktionen Foto: All Over Press

en, svigermor, det hele. Tingene er, som de er, og så må man arbejde ud fra det. Sommerhuset bliver ikke solgt eller bygget ud, hvis man ikke snakker om det, og det kan gå hen og blive rigtig, rigtig skidt. Og hvis man ikke har noget at kæmpe for, så har man ikke noget liv.” Var det Danmarks tabuer, der gav dig lyst til at lave “Danmark ifølge Bubber”? “Min lyst til at lave “Danmark ifølge Bubber” skyldes én ting, og det er min nysgerrighed. Jeg gør det, fordi jeg ikke kan lade være. Jeg spørger, fordi jeg ikke kan lade være. Når man kommer med et kamera, er journalistisk og seriøs, så åbner der sig nogle døre. For det er tit i alles interesse, at tingene ikke bare går i glemmebogen, men bliver belyst. At der bliver snakket om det, og det bliver debatteret. Det er så vigtigt at have en holdning. Det er næsten ligegyldigt, hvad man mener, bare man mener noget og tør blande sig. Hvis du er ligeglad – ja, det er næsten det værste, du kan være, for så er du ingenting”.

At flytte sig som menneske Hvordan er det at skulle rykke de her grænser for sig selv, mens hele Danmark kan følge med? ”Min familie krummer også tæer, når jeg kaster mig ud i et eller andet. Jeg tænker ikke over det, når jeg er der! Jeg spørger om det, jeg gerne vil have svar på, og så er det klart, der er nogen, der ville føle det som noget pinligt og tænke: ’Sådan en situation vil jeg ikke være i!’ – uanset om det er i læder g-streng eller at være skæv i Thylejren. Men hvis man ikke udforsker det og stiller spørgsmål, så står tingene stille. Jeg kaster mig ud i noget og forsøger at blive klogere. Meningen er jo at få andre til at tænke: ’Hvad ville jeg gøre i den situation? Hvordan ville jeg handle?’.

Vidste du, at: • Bubbers rigtige navn er Niels Christian Meyer. • Bubber blev født 11. december 1964, og altså fylder 50 næste år. • Bubber blev kendt med børneprogrammet “Bubbers badekar”. • Bubber blev anholdt, da han var i gang med optagelserne om at være Greenpeace-aktivist i “Danmark ifølge Bubber”. • Bubber hedder Bubber, fordi hans farfar, da han så Bubber første gang, udbrød “ Bubbele”, som er et jødisk ord for “dukkebarn”. Det hørte Bubbers mor som “Bubber”, og siden har det holdt ved.

Og det er dét, som er meningen. Nogle tænker: ’Wow, det kunne jeg godt tænke mig at prøve!’, og andre tænker: ’Det er jeg glad for, jeg ikke skal prøve’. Men det er jo også at

“Hvis jeg kan lave noget, folk tager stilling til, kan jeg få dem til at rykke på deres tabuer. Hvis det lykkes, har jeg nået målet.“ track juni 2013

15


tema: tabuer interview

Bubber har engang været spejder – dog hos de grønne ”Jeg stoppede, da jeg oplevede, at min kammerat fik hugget en del af sin finger af. Det kom som et stort chok for mig, og så havde jeg ikke lyst til at være spejder.”

tage stilling. Hvis jeg kan lave noget, folk tager stilling til, kan jeg få dem til at rykke på deres tabuer. Hvis det lykkes, har jeg nået målet.” Har du arbejdet med noget, du troede var tabu, men viste sig ikke at være så tabubelagt? “Jeg har udsat mig selv for meget i mine programmer, så min lunte er jo bare blevet længere og længere. Så det, jeg troede var et tabu engang, føler jeg ikke, er tabu så meget mere. Hvis man viste de her programmer for 20 år siden, ville halvdelen af Danmark være faldet ned fra hjørnesofaen. Tabuerne rykker sig, og det føler jeg også, jeg hjælper med til med mine programmer.” Så om 20 år er dine programmer harmløse? “Alting rykker sig jo, og om 20 år er det bare nogle andre ting, der skal ruskes op i. Ting, som man har glemt, eller som er blevet skubbet væk. Med alt det, jeg har prøvet, så kan jeg se, at vi er mere ens, end vi er forskellige. Selvom vi er dybt forskellige. Det er også derfor, jeg mener, at når alt kommer til alt, så er det vigtigste kærligheden. Det er noget, vi alle sammen søger: tryghed og kærligheden. Og det er jeg blevet klogere på.”

Brugsanvisningen til et bygselv møbel Hvordan var det at skulle konfrontere de her tabuer for første gang og ikke vide, hvad man skulle gøre? “Det er jo ikke noget, jeg kun har gjort i mine programmer,

16

track juni 2013

men derimod hele mit liv. Jeg er typen, der aldrig læser brugsanvisningen til et byg-selv møbel. Jeg er typen, der bare går i gang. Og så kan det godt være, at der mangler en knap, eller jeg trykker på noget forkert eller må bede om hjælp. Men sådan er livet. Så går man lidt på grænsen og nogle gange over den og får et hug på snuden. Så må man prøve igen. Det ligger meget i min natur, at man ikke bare tager tingene for givet. At man ikke bare siger: ’Nu går vi ligeud’, men spørger: ’Hvad sker der, hvis man går til venstre eller højre?’. Der rykker jeg mig. Hvis jeg selv tager kontrollen og sætter ruten. Men jeg skal jo heller ikke opfinde den dybe tallerken – man må gerne nyde af andres erfaringer. Men derfor er det spændende at undersøge, om der er en anden måde, man kan gøre tingene på. Og det er fedt at få lov at prøve.”

At udtrykke sig ærligt Hvad tror du, er det største tabu blandt unge i forhold til dengang, du var ung og frisk? “Jeg tror ikke, der er så mange ting, der har ændret sig. Det der med at følge sig elsket. Alt skal jo gå så fandens godt. Der er jo Facebook og Twitter. Alt går jo godt. Men det der med at komme ind og sige: ’Det her er min lille fiasko’, det holder man for sig selv. Og det har alle dage været tabu at komme ind og mærke de ægte følelser. Det holder folk

“Det med at turde være sig selv er lidt tabu. Det er lettere at skjule sig.“ for sig selv. Det handler om at få ’likes’. Det handler meget om at være med strømmen i dag. Men det er hult, hvis det ikke er ærligt. Jeg mener, det er vigtigt at udtrykke sig ærligt, uanset om det går imod strømmen. Så det handler om at åbne sig og

vise alt det, ingen må se. Man skal finde de mennesker, der kan lide en. Og det er dét, jeg mener med jagten på kærligheden. Så det ikke kun bliver overflade – at turde gå ned i dybden. At turde være sig selv og ikke kun det billede, man vil tegne af sig selv på profiler. Det er så nemt at male et billede af sig selv, der er uærligt. Det med at turde være sig selv er lidt tabu. Det er lettere at skjule sig.”


Bergans Glittertind 55 L/70 L

FOTO: BERGANS OF NORWAY / FREDRIK SCHENHOLM

Fantastisk bevægelsefrihed kombineret med det prisvindende SPINE-bæresystem gør Glittertind til en nyskabelse inden for bærekomfort. Prøv den nye rygsæk i din nærmeste Spejder Sport butik.

Bergans er Norges ledende aktør inden for udstyr og teknisk beklædning. De har et bredt sortiment af tøj til tur, jagt, ekspeditioner og fritid. De producerer også telte, liggeunderlag, soveposer og rygsække. Bergans er også en betydelig leverandør til store og små ekspeditioner rundt omkring i verden.

www.bergans.com


fotoreportage påskekurser

På-på-på-på-påskekursus! Ikke nok med at påsken faldt tidligt i år – sneen faldt også sent! Den kombo betød, at årets påskekurser blev intet mindre end episke, totalt armene-overhovedet-ryst-nu-det-tørklæde-for-vildt uforglemmelige. TRACK giver dig derfor en fotoreportage fuld af minder at varme dig på! Foto: Mads H. Danquah, Frederik Abildgaard Rom og DDS Fotoarkiv

18

track juni 2013


På trods af et hårdt og heftigt program, fandt en spejder tid til at slikke lidt forårssol på Toggerbo.

Giraf-surfing på Forlev!

track juni 2013

19


GEAR, STUFF, TING & SAGER

Vidste du, at Det Dansk e Spejderkorps faktisk ejer Spejder Sport? Og at du derfor altid kan få rabat som spejder. Nogle gange hol der butikkerne også Spe jdernes Dag, som er særar rangementer kun for spe jdere, med særlige rabatter og tilbud.

Sommergear for viderekomne! Pollentallene er gået grassat, hvepsene prøver at spise dit loganbrød, og solen står op, før du gør. Det er blevet sommer! Track har fundet nyt gear til dine sommereventyr.

Brug kvas til at oplade mobilen BioLite Campstove er en brænder, som fyres op med kvas, bark og småbrænde. Og som ud over at kunne varme dit pastavand også kan oplade din mobil via et USB-stik! Den vilde brænder kommer nu til Danmark, hvor den kan fås i Spejder Sport. Pris 1.495,- i Spejder Sport

20

track juni 2013


Luksusunderlag til sommerturen ASIVIK er Spejder Sports helt eget mærke, der laver alt fra telte til håndklæder. Deres nyeste liggeunderlag hedder AirmattII og kombinerer komforten fra en luftmadras med den lave vægt og størrelse, som man kender fra almindelige liggeunderlag. Oppustet hæver AirmattII dig hele syv centimeter fra jorden, mens det sammenrullet ikke fylder meget mere end en sodavandsdåse. Pris 699,- i Spejder Sport

Lejrstolen over dem alle En almindelig foldestol er vældig god – indtil den braser sammen efter et par dage på lejren. Det problem skulle du helst ikke opleve med en Helinox Chair. Det er en luksus-foldestol, der på en gang er let, fylder som en termokande og kan klare belastninger op til 145 kg(!). Stolen er udført i de bedste materialer – fx aluminiumsstænger af samme type, som du kan finde i moderne super-telte. Pris 599,- i Spejder Sport

Kaffekande for viderekomne Ingen tur uden kaffe. Faktisk helst ingen morgen, eftermiddag eller aften uden kaffe, synes Track. Derfor er GSI’s nye Stainless 3 kaffekande godt nyt til alle, der kan lide at lave deres kaffe på bål. Kanden brygger ca. tre kopper kaffe og er lavet med en lille glasknop i toppen, så du kan følge med i brygningen. Pris 249,- i Spejder Sport

Praktisk kogesæt til to Til tur, lejr eller bare lidt hygge i skoven skal man ikke gå ned på kogegrej. GSI Halulite Microdualist (prøv lige at sige det syv gange i rap!) er let, kompakt og indeholder alt, hvad du skal bruge for at lege master-chef i naturen. Sættet er så praktisk lavet, at der er plads til en lille brænder og gasdåse, når det er nedpakket. Pris 449,- i Spejder Sport

Mini-lyssværd renser dit vand Skal du rejse til fjerne lande i sommeren eller ud at vandre uden adgang til 100 % rent vand? Så er det nok en fed ide at have en Steripen Freedom med i toplåget. Den lille cyber-himstregims bruger UV-lys til at rense vand for bakterier og virusser, så du ikke behøver frygte for din mave, når du fylder dunken med vand fra den lokale sø. Pris 495,- i Spejder Sport track juni 2013

21


TEMA: SPEJDERSKADER

22

track juni 2013


Når spejder giver skader Som spejdere søger vi tit grænsen, både mentalt og fysisk. Men hvornår presser vi den for hårdt? Tekst: Kristina Havbo Kongsgaard, B&U-redaktionen Foto: Frederik Abildgaard Rom og Frederik Andreas Jørgensen.

Vild leg er også sjov leg – men hvor langt skal vi gå, før vi siger stop? Vi spejdere søger hele tiden nye grænser. Vi overskrider dem, og somme tider kommer vi til skade ved det. Men når alt kommer til alt, er det de positive oplevelser, vi får gennem udfordringerne. Vi bliver begejstrede ved at søge helt ud til kanten. Glæden kommer indefra, for her er det nemlig os selv, vi overvinder. Legene pløk, spade, freezer og øksekast er nogle af de lidt vildere spejderlege, som mange spejdere holder af. De fleste gange går det heldigvis godt, men nogle gange er det bedst at sige stop i tide. Som spejdere bruger vi fx ild til aktiviteter og madlavning, vi belaster kroppen fysisk ved at tage på løb, og

nogle vælger at gå i shorts året rundt. Vi oplever os selv og hinanden i de mest pressede situationer, og det er lige præcis, når vi er under pres, at der oftest opstår venskaber.

En ting er spejdernes oplevelse – en helt anden er forældrenes En del forældre bliver betænkelige, når deres børn fortæller om noget, der virker voldsomt. Men rent faktisk er de vildere lege og aktiviteter sunde for børn og unges udvikling. Det er selvfølgelig ikke alle aktiviteter, der er uden risici, men når man oplever at skulle tage ansvar for noget, fx for sig selv eller gruppen, lærer man også sig selv bedre at kende. Det vigtige her er, at det ikke er tilfældigt,

hvem der kastes ud i hvilke udfordringer. For det kan skade at uddelegere for meget ansvar, og det er kedeligt for dem, der ikke får lov at tage nok ansvar. Ingen skal miste modet med det samme, og med den rette portion ansvar får man hurtigt en bedre tilgang til tingene. Så vil de udfordringer, man møder senere hen – som fx spejderskader – være væsentligt nemmere at overkomme, fordi man allerede ’har lidt i rygsækken’.

“En af de helt specielle ting ved spejderbevægelsen er denne mentalitet; learning by doing og børn leder børn.”

“Det er vigtigt, at man passer på sig selv og hinanden, når man har det sjovt.” Spejderarbejdet udvikler os En af de helt specielle ting ved spejderbevægelsen er denne mentalitet; Learning by doing og børn leder børn er to af de metoder, der bruges mest, og de opfordrer til selv at prøve og siden til at forsøge igen, hvis det ikke gik som forventet. Spejderarbejdet udvikler os nemlig som personer, og det kan vi både bruge inden for og uden for spejderarbejdet. TRACK mener ikke nødvendigvis, at man skal skrue ned for de vilde lege, men vi synes det er vigtigt, at man passer på sig selv og hinanden, når man har det sjovt. track juni 2013

23


TEMA: SPEJDERSKADER

Når spejder går galt:

Elizabeth ramte jorden Man skal tænke sig om og have hovedet med – også når man er sammen med sine spejdervenner. Det kan 20-årige Elizabeth skrive under på. Tekst: Mark Warren, B&U-redaktionen Foto: Rasmus Rahbek

En lille pause ender galt. Elizabeth var i sommeren 2011 taget på forlejr til verdensspejder-jamboreen i Sverige og var med i det team, som hjalp med at bygge lejren op fra bunden. Imellem alt byggeriet holder teamet nogle korte pauser for at lade deres batterier op. Under en af pauserne beslutter Elizabeth sig for at klatre højt op i et træ for at nyde den flotte udsigt ud over spejderpladsen og høre lidt musik på sin iPod. Da pausen er færdig, begynder Elizabeth at kravle ned, men omkring fem meter over jorden knækker den gren, hun står på. Elizabeth når lige at tænke: “Det her er ikke godt”, før grenen forsvinder under hende. Da hun rammer jorden, hopper hendes krop op igen ligesom en tennisbold, og Elizabeths sikkerhedshjelm ryger af. Elizabeth får slået al luften ud af sine lunger og kan hverken sætte sig op eller svare på de spørgsmål, hendes spejdervenner stiller, da de kommer løbende.

smertestillende morfin-drop i hendes arm. Ambulancen kører med udrykning til det nærmeste hospital, hvor Elizabeth bliver modtaget i traumecenteret. Her klipper de hendes tøj af for at tjekke hendes rygsøjle for brud, scanner hende og indlægger hende på intensiv-afdelingen. Elizabeth insisterer på, at der ikke er nogen, der skal ringe til hendes mor, da hun tror fuldt og fast på, at hun er okay, og alle bare overreager. Elizabeth falder i søvn, og da hun vågner, har hun et drop i hver arm. Et til væske og et til medicin. En ilt-maske over næse og mund, og EKG-elektroder på brystet og kateter. Elizabeth har fået tre indre blødninger. En i panden, en i leveren og en på nederste ryghvirvel. Ud over det har hun nogle trykkede ribben og en hjernerystelse. Det gør ondt, når Elizabeth trækker vejret, og hver gang hun bevæger sig. Efter lægerne har fortalt Elizabeth, hvad hun fejler, ringer hun alligevel til sin mor. For som Elizabeth siger til Track: “Det her var måske lidt svært at forklare, når jeg kom hjem.”

Indlagt på intensiv-afdeling Der bliver tilkaldt en ambulance, som putter en nakkestøtte om Elizabeth og lægger et

Kunne ikke løbe i 9 måneder Efter Elizabeth blev udskrevet, kan hun i de næste ni måneder ikke løbe, fordi det gør for ondt.

24

track juni 2013

Hendes karakterer i skolen faldt, og først her i 2013 er hun blevet færdig med at gå til CTscanninger. “Og så er jeg blevet en smule bange for højder”, fortæller Elizabeth. Men det er ikke noget, som har holdt Elizabeth tilbage fra fysiske udfordringer og de medfølgende knubs. De sidste to år har hun faktisk været på skadestuen 10 gange og været indlagt to gange.

Sikkerhed frem for alt Track spørger Elizabeth, hvad hendes råd er til andre spejdere, så man ikke kommer til skade. Men det har Elizabeth lidt svært

ved: “Jeg er ikke så god til at følge råd selv og synes ofte, de kan komme i vejen for det sjove. Men de er til for en grund, og det er vigtigt at huske, at de ikke er opstået ud af det blå, så – sikkerhed frem for alt! “

Og hvis du klatrer i træer, har Elizabeth disse råd: “Lad være med at træde på de tynde grene, vær sikker på, at nogen ved, du er klatret derop, og så det kedelige råd: vær sikret og brug en klatrehjelm. Lyt til andres erfaringer, hør hvad de har at sige, og tag det til dig.”


Foto: Mads Godvin Jensen / Dilleløbet

Ny sæson – nye udfordringer Vi samler på de store eventyr, som man ikke finder andre steder. Dem, der får hjertet til at banke lidt hurtigere. Suset i maven på en svævebane eller syren i benene på Danmarks ældste adventurerace. Når man rappeller ned af Field’s eller laver sin første grønlændervending. Nogle gange skal man finde lidt mod for at overvinde sig selv. Men det er det hele værd. Adventurespejd-ligaen er samlingen af 12 landsdækkende Aventurespejd-løb, der byder på masser af udfordringer og unikke oplevelser. Læs mere om Adventurespejd-ligaen og tilmeld dig og din patrulje på adventurespejd.dk Solarisløbet – Nathejk – Dilleløbet – Fenrisløbet – Zaxsez – Coco Crazy Monkey Race – Dinizuli – Alligatorløbet – Wasa Wasa – Apokalypseløbet – Sværdkamp – Bispestaven


?

Er du nede med spejder?

faktaboks Karsten Lauritzen er 30 år gammel og opvokset på en gård i Løgstør i Nordjylland, hvor Karstens far også var borgmester. Han var fra 2005 til 2007 formand for Venstres Ungdom. Karsten har siddet i folketinget for Venstre siden 2007 og er retsordfører. Ved sidste valg fik Karsten 14.346 personlige stemmer.

Bål, bivuak og en bedre verden Track har sat sig for at finde ud af, hvad de kendte tænker om spejdere. I denne omgang har vi fanget folketingsmedlem Karsten Lauritzen, som godt kunne tænke sig at prøve at sove i bivuak. Tekst: Mark Warren, B&U-redaktionen Foto: ft.dk

“I spejderbevægelsen møder man hinanden på tværs af baggrunde og lærer at arbejde sammen og at have respekt for hinandens forskelligheder.”

Er du, eller har du været spejder? Jeg var spejder som barn, men desværre kun i en kort periode. Det blev i stedet ungdoms-politikken, der for alvor gjorde mig foreningsaktiv.

Det er vigtigt i et demokratisk samfund som det danske, og på den måde gør spejderbevægelsen en stor forskel for tusindvis af unge hvert eneste år. Det er bestemt med til at skabe en bedre verden.

Hvad er de første tre ting, du tænker på, når du hører ordet “spejder”? Bål, lejrture og sammenhold.

Spejdere uddanner unge til at tage medansvar i familie og samfund. Hvorfor er det så vigtigt? Vores samfund hænger kun sammen, hvis vi alle sammen er med til at tage ansvar – for os selv, for vores familie og for samfundet. Det går ikke, at man blot lader stå til og overlader problemerne til andre. Man har et ansvar for at være med til at gøre noget ved de udfordringer, der altid vil opstå i livet.

Visionen for den verdensomspændende spejderbevægelse er “to create a better world”. Hvordan tror du, spejdere kan gøre det? I spejderbevægelsen møder man hinanden på tværs af baggrunde og lærer at arbejde sammen og at have respekt for hinandens forskelligheder.

26

track juni 2013

Vil du helst sove i telt, bivuak eller under himmel? Jeg kunne godt tænke mig at sove i bivuak. Hvis du skulle give ét råd til alle Danmarks spejdere, hvad ville det så være? Sørg for at udnytte de mange muligheder for unikke oplevelser, som spejderbevægelsen tilbyder.


Voxpop

Hvilke tabuer er der til spejder? Tekst: TROELS LUND Foto: Line Maj ’Topsi’ Hedegaard og Torben Heikelvinther

Wendy, Polarstjernen Der er ikke noget, man ikke snakker om til spejder!

rnen

Morgan, Polarstje

rnen

Borris, Polarstje

ikke Mascara og make-up snakker man rigtigt til. Sådan noget tøse-snak hører ikke

om.

t, eller næsten har vundet, Når man har tabt noget med ét poin . men er kommet på andenpladsen

track juni 2013

27


Så deeeeeeet...

10 ting, der ødelægger god stemning På trods af megen kritik af tabuer, mener Track alligevel, der er nogle ting, der er bedst ikke at ytre sig om, hvis man stadig vil forblive bare en smule populær. Hvis man absolut ønsker at være på tværs og udfordre tabuer, så følg Tracks liste over kommentarer, der enten ødelægger stemningen, er forfærdeligt upassende eller ekstremt akavede. Track forsikrer, at et taktisk forbrug af disse kommentarer burde kunne ødelægge en hyggelig aften. Tekst: Lasse Bækhus, B&U-redaktionen

1 Døde baby jokes

2 “ Så deeet” – træk gerne på “det”, og sig det, hvis der er den mindste lille pause eller tavshed i samtalen. Det skal nok gøre det akavet hurtigt.

5

Afbryd samtalen med pludseligt at udbryde “Er det fordi, jeg er sort?” Også selvom du ikke er sort. Fortsæt med at påstå, at det var racistisk, uanset hvad der blev talt om.

6

8

Tag hårdt fat i armen på den person nærmest dig og skrig: “Din jomfruelige renhed vil blive værdsat af vor herre Lucifer!”

9

3

Mød op til en begravelse, og fortæl, at den afdøde var sådan en stor lort, at han burde begraves i en septiktank.

Stir stift på en person uden at trække på en eneste muskel for til sidst at rejse dig, klappe personen på skulderen og sige: “Tak, det havde jeg brug for.”

Påpeg, hvorfra folk har taget de jokes, de bruger.

7

10

4

Spørg efter vej til den nærmeste legeplads med en hånd dybt i bukserne.

Løb ud af et offentligt toilet, stadig med bukserne nede, og råb “Touchdown!” Insister derefter på, at folk, du møder, skal have et stykke af det toiletpapir, du brugte til at tørre dig – med din autograf naturligvis.

Påpeg, at folk påpeger, hvorfra folk har taget de jokes, de bruger.

PLØK

Track #5 2013  

Track er dit spejdermagasin. Her finder du nyheder, gear, test, interviews og inspiration til aktiviteter og uddannelse.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you