Page 1

#4

Kæmpe tema om super helte!

Nø rd Hvorfor

popper popcorn?

Test Hvilken

superhelt er du?

na ami d Mø Danmarks vildeste

til taekwondo

Eksperterne om superhelte “En helt er en, der er virkelig awesome”


#4

Nørd

KæmpE tEma om supEr HEltE!

Hvorfor popper popcorn?

TesT

Hvilken superhelt er du?

Mød aMiNa

06

Danmarks vildeste til taekwondo Eksperterne om superhelte der er “En helt er en, e” virkelig awesome et godt forbilled

SPEJDERSNUS:

Udgivet: 8. april 2013. Se deadline og udgivelse for næste SpejderSnus på dds.dk/medier. Spejder, vilde outdooraktiviteter, sejt gear, interviews og masser af sjov. Spejdersnus er for alle spejdere fra 6 til 12 år og deres forældre. Magasinet udgives af Det Danske Spejderkorps. Kontakt: Spejdersnus Arsenalvej 10 1436 København K Tlf: 32 64 00 50 redaktionen@spejder.dk spejder.dk Forsidefoto: Spejdere er superhelte. Her i SpejderSnus kan du dyrke din indre superhelt. Foto: Mads H. Danquah B&U-Redaktionen: Mark Warren, formand Lauge Eilsøe-Madsen, formand Helene Kristine Holst Julie Hvidt Nicoline T. K. Jensen Jakob Kastrup Andersen Regitse Fuhlendorf Sofie Mannering Lasse Bækhus Troels Lund Johanne Valbjørn Gydesen Louise Hvenegaard Kristina Havbo Kongsgaard Hjalte Armose Andersen Line Marie Elkjær Johansen Nanna Sofie Hansen Ansvarshavende redaktør: Peter Tranevig pt@dds.dk Assisterende redaktør og korrektur: Peter K. Maul pkm@dds.dk Artiklerne i Spejdersnus dækker ikke nødvendigvis redaktionens eller korpsets synspunkter. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere indsendte indlæg. Annoncer: nyheder@dds.dk Layout: Aller CP Tryk: Reklametryk Oplag: 14.000

2

Spejdersnus April 2013

03: Sjov spejderviden 06: TEST: Hvilken superhelt er du? 08: Ekspertpanelet: Seje helte 10: NØRD: Derfor popper popcorn! 12: WOW! 14: Danmarks bedste til taekwondo! 18: TEST: Mad med superkræfter 20: Superheltenes historie 22: GEAR: Superhelte-grej 24: Den koldeste spejderoplevelse 26: Forældresiderne 28: Bagside: De sejeste helte!

18

14

20

Vidste du…

men nmark er gået sam At alle spejdere i Da or spejderlejr i 2017 pest om at lave en kæm sten mer, hvor der var næ ligesom sidste som jr Holstebro. Ud over le 40.000 spejdere på er der også en masse m m ko re de e danske spej e, som man kan bliv nd la e dr an a fr re de ej sp ng tid Så selvom der er la 17! . et liv r fo ed m er venn 20 nde at glæde dig til til, kan du godt begy


Giv fuglene en

lækkerbisken

Tekst: LEM Foto: SXC

Om vinteren kan det godt være svært for fuglene at finde noget at spise. Derfor er der mange, der sætter foder op til dem. Nu er vinteren forbi, men du kan stadig godt lave noget lækkert til de små piphanser.

uhm!

Det skal du bruge: • • • • •

500 g. fedt 1 kg foderblanding (frø, kerner og den slags) En gryde og en grydeske En beholder til blandingen En snor til at hænge det op med

Sådan gør du: 1. Først skal du gøre din beholder klar. En beholder kan fx være en mælkekarton, hvor du har skåret halvdelen af. Det kan også være en kokosnød eller en urtepotte. 2. Lav et hul i bunden af din beholder, så du kan trække en snor igennem. Sæt snoren fast derinde. 3. Nu skal fedtet smeltes. Så snart halvdelen er smeltet, skal du fjerne gryden fra komfuret. Så smelter resten selv. 4. Når fedtet er helt smeltet, skal du hælde

foderblandingen i og røre det godt sammen. 5. Nu skal blandingen så køle af, til du kan røre ved den. Men den må ikke stå for længe, for så stivner den! 6. Når blandingen er kølet af, skal du hælde den over i din beholder. 7. Beholderne med foder i hænges op udenfor, så de små fugle kan komme og spise dem. I kan hænge dem på de lidt tyndere grene, så det ikke er de store fugle, der sætter sig på dem og spiser dem.

God fornøjelse!

Sådan fletter du

mælkebøttekr en ans

2.

1. 3.

4.

Spejdersnus April 2013

3


Snus’ mærkeræs – på den fede måde!

Tekst: LEM, B&U-redaktionen

Vi spejdere elsker at tage mærker! Dels lærer vi en masse, men samtidig skal vi også have det kanonsjovt med det. Så her kommer en lille guide til, hvordan du kan tage kommunikationsmærket. • Få jer en venskabsgruppe og skriv breve og postkort til hinanden. I kunne også finde nogen i et helt andet land! • Lav en masse koder og få hinanden til at løse dem. • Skriv en artikel om en vildt fed oplevelse I har haft til jeres gruppeblad eller til Snus. • Leg med signalflag og morse. • Lav tegninger af, hvordan man ser ud når man er glad, sur, ked af det osv., så I lærer, hvordan man aflæser kropssprog. • Lav et teaterstykke eller en sang. • Tag billeder af nogle megaseje ting, I laver, og fortæl hinanden om det.

Foto: SXC Tekst: RF

Verdens underligste dyr!

Hvem har lavet OS?

Svar: Et får

4

Spejdersnus April 2013

Næbdyret lever i Australien og er et dyr ful af modsætninger. d mystiske dyr har Det kløer, men samtidinæb og Det er et pattedy g pels. lægger samtidig r, men æg, ligesom krybdyr og Og så ligner næbd fugle. en krydsning me yret en and, en bævellem r og en alligator!


MØD redaktionen “Hvad er skribenternes livret?” 1. Nanna: Mad efter et spejderløb… Specielt det min mor laver! 2. Mark: Alt med gris. 3. Lauge: Sol over Gudhjem.

4. Jakob: Brun sovs. 5. Troels: Mad efter et spejderløb. 6. Lasse: En mørbrad, i en flæskesteg, i en kanin, i en and, i en kylling, i en kalkun, i en hjort, i en gris. Alle lag svøbt i bacon og friturestegt.

Nu nupper nip-napperne nyheder! Snus viser, hvordan man folder en nip-napper, så I kan finde ud af, hvordan alle i patruljen er! Tekst: LEM

Tadah!

2: Vend papiret, og fold igen alle kanter ind imod midten – men uden at folde de gamle ud igen. 3: Fold den nu på midten og én gang til. 1: Fold alle kanter ind mod midten.

5: Lav farver, tal og sjove kommentarer på den! 4: Nu kan du putte fingrene i den og folde den ud.

Spejdersnus April 2013

5


e r d n i n i d ind

Fsuper

helt

1. Godt. Så er vi i gang.

Først skal vi finde ud af, hvad din favoritevne er. a) A  t flyve og være superstærk! b) Jeg har ingen superevner – men jeg opfinder en masse seje ting, jeg kan bruge. c) At kunne blive usynlig – mega ninja. d) At kunne svinge mig af sted, klatre og være sej. e) Jeg har ikke nogen evner, men jeg er god med en pisk.

2.

Sejt nok! Hvordan fik du dine evner? a) Jeg blev født med dem. b) Jeg har trænet mig til dem. c) Der var et forsøg, der gik HELT galt. d) Jeg blev bidt af et mærkeligt insekt. e) Jeg har været nødt til at lære det, så mit arbejde blev nemmere.

6

Spejdersnus April 2013

Så er det blevet tid til at finde ud af, hvilke superhelte I er! Tag testen og find ud af, hvem I hver især er i patruljen, så I kan lave jeres eget superheltehold! Tekst: Lauge Eilsøe-Madsen, B&U-redaktionen Foto: SXC

3.

Alle superhelte har en ærkefjende. Hvilken slags fjende har du? a) Folk med radioaktive sten – dem kan jeg ikke tåle. b) Rablende psykopater, der blandt andet klæder sig ud som klovne. c) Folk, der vil have verdens- herredømmet! d) Et enormt, sort monster, der lidt ligner mig selv. e) Jeg har både helte og skurke som fjender.

5.

4. Har du et

yndlingsdyr? a) N  ej, ikke rigtig. b) Flagermus – jo mørkere des bedre. c) En sød, lille hundehvalp! d) Edderkopper. De er herre seje! e) En sort kat.

Åh nej! Din fjende går amok, men det er langt fra dig! Hvordan kommer du derud? a) Jeg flyver – og det går stærkt! b) Jeg tager min super seje bil! c) Jeg samler mit hold, og så tager vi sammen derud i vores fartøj. d) Jeg svinger mig hele vejen – og jeg skal helst se sej ud imens. e) Jeg sniger mig af sted på tå, når jeg skal ud.


6.

Når du kommer derud, skal du til at bekæmpe skurken. Arbejder du bedst alene eller i hold? a) J eg arbejder alene – ingen er så stærk som mig! b) Jeg kan godt arbejde alene, men jeg kan godt lide at have en makker. c) Jeg arbejder bedst i en gruppe, hvor vi alle hjælper hinanden. Hvis jeg arbejder alene, ser jeg sejere ud. d) Alene! Så er der færre at dele med.

7.

Hvad ville du gøre, hvis du stod på toppen af et højhus og skulle videre? a) Intet problem. Jeg flyver. b) Jeg kan bruge min kappe – som jeg selv har lavet – til at svæve med. c) Jeg finder på noget med mit hold, så vi bedst muligt hjælper hinanden med vores kræfter. d) Jeg kravler ned. e) Jeg springer fra hustag til hustag.

Hvilken helt er du? Flest a:

Du er Superman! Den stærkeste af dem alle og Jordens beskytter. Du kan godt lide at føre an, og du ved, at retfærdigheden altid sejrer!

Flest b:

Du er Batman – den mørke ridder. Du har ingen superkræfter, men du er vildt godt til at bruge hovedet og finde på smarte løsninger.

Flest c:

Du er Invisible Girl (Usynligpigen) fra De Fantastiske 4! Du er rigtig god til at arbejde i hold og patruljer, og du ved, at man når længst ved at arbejde sammen.

Flest d:

Du er Spiderman! Du elsker at være i gang og klatre rundt på alt – og du ser sej ud samtidig. Men du kan også sagtens være seriøs, når der er behov for det.

Flest e:

Du er Catwoman. Der er både lidt skurk og lidt helt gemt i dig – det kommer mest an på, hvad der bedst kan betale sig. Du ved godt, hvordan man nemmest kan løse en opgave.

Spejdersnus April 2013

7


E LT E H R E SUP Asger, Amanda, Emilie og Frederik er tropsspejdere og ”spejder-eksperter.” SpejderSnus har mødt dem til en snak om superhelte.

Tekst: Mark Warren og Johanne Valbjørn Gydesen, B&U-redaktionen Foto: Benjamin Tarp

EMILIE

FREDERIK Hvad er en helt for dig? Emilie: For mig er en helt et forbillede, som gør gode ting, og en man kan se op til. Asger: En helt er en, der er virkelig awesome og et godt forbillede, som Emilie sagde. Frederik: En helt for mig er ikke en superhelt, men derimod ”hverdagens helte” som brandmænd, politimænd og Falck-reddere. Amanda: En helt for mig er en helt, man kan se op til.

Hvordan er man et godt forbillede? Emilie: Hvis man er en, der hjælper andre. Men man kan også bare være en ”hverdagshelt”, som Frederik sagde, der gør gode gerninger. Asger: Jeg synes også, man er et godt forbillede, hvis man opfører sig ordentligt og ikke driller sine klassekammerater og spejdervenner. Amanda: Et godt forbillede er en, der har opnået de ting, man selv stræber efter, og de mål, man har i livet. Det er også en, der behand-

8

Spejdersnus April 2013

ler andre mennesker ligeværdigt og med respekt.

Hvem ser du op til? Amanda: Jeg tror, at jeg ser op til Tina Dickow, men det er mest, fordi hun har en helt fantastisk sangstemme. Emilie: Jeg har ikke rigtig nogen helt, men inden for spejderverden synes jeg, den engelske spejderchef Bear Grylls er ret sej. Jeg læste hans bog, og han har gjort nogle ret vilde ting. Så ham synes jeg godt, man kan kalde en helt.

Asger: Jeg tænkte faktisk lige det samme. Bear Grylls har prøvet at være udsat for nogle ting, som har formet ham og gjort ham rimeligt hardcore. Frederik: Jeg ser op til min far som er brandmand. Han er helt klart min store helt.

Hvad er den bedste heltegerning, du har hørt om? Asger: Det ved jeg faktisk ikke lige… Emilie: Jeg så engang et program i TV, hvor de kårede Danmarks


Har du idéer eller ønsker til, hvad Ekspertpanel et skal snakke om i næste numm er af Spejdersnus? Så skriv til redaktio nen@dds.dk

Em il ie :

15 år, går i 9. klasse, bor i Skanderborg, er tropsspejder i Skanderborg Gruppe.

AMANDA

Fr ed er ik :

14 år, går i 7. klasse, bor i Sorø, er tropsspejd er i Karl af Riise.

Am an da :

15 år, går i 9. klass bor i Roskilde, er trops e, spejder i Hjalte Gruppe.

ASGER

“Et godt forbillede er en, der har opnået de ting, man selv stræber efter, og de mål, man har i livet. Det er også en, der behandler andre mennesker ligeværdigt og med respekt . bedste helte. Der var to drenge, som havde reddet en pige fra at drukne, og det synes jeg, var ret heltemodigt gjort! Amanda: Den største heltegerning, jeg har hørt om, var to drenge på 20 år, der havde reddet

As ge r:

13 år, går i 7. klass bor i Herlev, er tropsspe, ejder i Myretuen Gruppe.

tre 10-årige piger fra en brand. Det har jeg vildt meget respekt for!

Hvilken superkraft ville du helst have? Asger: Jeg ville gerne have lasersyn. Altså så man kunne skyde

med laser ud af øjnene. Det ville være ret sejt. Så behøver man ikke have et ur ligesom James Bond … Emilie: Jeg ville gerne kunne læse tanker. Det tror jeg, kunne være ret brugbart i mange situationer. Frederik: Hmmm, jeg ville gerne være superstærk eller superhurtig. Amanda: Hvis jeg skulle have en superkraft, skulle det nok være at kunne flyve. Det ville være det sejeste at være fri som fuglen! Eller måske at vide, hvordan andre følte. Det kunne være ret fedt!

Spejdersnus April 2013

9


Derfor

popper

popc rn! Damp og eksplosioner

Der findes mange forskellige majstyper, men lige præcis den slags, man bruger til popcorn, indeholder ca. 15 procent vand. Det er vandet, der gør, at popcornene er i stand til at poppe. Når majsenes kerne bliver opvarmet, vil vandet på et tidspunkt komme op på hundrede grader, hvilket vil sige, at det koger. Til sidst vil majsene eksplodere og faktisk vende vrangen ud på sig selv på grund af trykket, der opstår fra vandet. Så der er ikke tale om et ydre tryk, men altså et indre tryk. Trykket er skyld i, at vi kan sidde og nyde de velkendte sprøde popcorn. Men man vil næsten altid opleve, at der ligger nogle kerner tilbage, der ikke er poppet. Det skyldes, at de har været beskadiget, så der har altså været hul i skallen, og derved er dampen sivet ud af majskernerne.

10

Spejdersnus April 2013

Har du også altid undret dig over, hvordan popcorn bliver til? Vil du også gerne vide, hvor popcorn stammer fra? Så læs med og bliv popcornsekspert på 5 min. Tekst: Line Marie Elkjær Johansen, B&U-redaktionen Foto: SXC

Rundt om bålet Der findes mange forskellige måder at lave popcorn på, men nu da mikrobølgeovnen er opfundet, er det ikke nødvendigt at poppe majskernerne i gryden sammen med olie mere. Men hvad skal man med en mikrobølgeovn, når man er spejder? Det bedste er jo at sidde rundt om bålet med sine spejderkammerater og få lov til at poppe majsene selv. Det er, hvad man kalder for luftpopning, hvor kernerne varmes op med varm luft. Uanset metoden skal de poppede majs tilsættes olie og salt, for popcorn har ikke meget smag i sig selv.


Vidste du: Indianerne brugte popcorn som velkomstgave, når de modtog gæster. Det siges, at Columbus blev hilst velkommen med popcorn.

Indianerne opfandt popcorn Man ved med sikkerhed, at poppede majskerner var kendt i Sydamerika for flere tusind år siden, og man er temmelig sikker på, at de første popcorn poppede i Mexico omkring år 3600 før Jesu fødsel. Den oprindelige måde til at få majskornene til at poppe var at opvarme sand ved hjælp af ild og herefter stege majskornene, når sandet var brændende varmt. Da folk fra Europa kom til med deres store skibe og begyndte at slå sig ned i Amerika, var popcorn populære over hele kontinentet. Stort set alle indianerstammer spiste popcorn. De nye indbyggere overtog hurtigt lysten til at spise popcorn.

Vidste du: Helt frem til 2. verdenskrig var popcorn stort set ukendt uden for USA. Under 2. verdenskrig blev en stor del af de amerikanske sukkerrationer sendt til de amerikanske tropper i andre lande. Det betød, at man ikke havde store muligheder for at producere slik og andre søde sager i USA. Så hvis man var sulten for sjov, måtte man altså spise popcorn!

Spejdersnus April 2013

11


Spejderhelte Spejdere og superhelte har faktisk meget til fælles. Ligesom superhelte har deres dragter, har vi spejdere også en særlig uniform, som vi bruger til at lave spejderstunts i. Og så gør både spejdere og superhelte verden til et bedre sted ved at gøre gode gerninger. Foto: iStock

12

Spejdersnus April 2013


Spejdersnus April 2013

13


DANMARKS BEDSTE

e l il

v g

Je

t e g no

nyt

Sådan startede siger Amina, o m hun 12 til Taekwondo s hvorfor hun år, på la ndshold om 8-årig. Nu e danmar et o r ksmeste Tekst: N rskabern g har vundet anna S e ofie Lyk to gang ke H a n e. sen, B Foto: &U-red Jens Th aktion ybo

N

år man ser på Risskov Taekwondo Klub udefra, kan man godt undre sig lidt. Klubben består af en stor og en lille gymnastiksal, der er delvist skjult af nogle containere. Men når man træder ind i bygningen og pænt bliver bedt om at tage skoene af og bukke for flaget, er man ikke i tvivl. Her træner nogle af Danmarks bedste taekwondoudøvere. Inde i salen løber nogle børn rundt og leger. Træningen er ikke begyndt endnu. De griner og har det sjovt. Men da træneren træder ind i salen, går det hurtigt.

14

Spejdersnus April 2013

Børnene stiller sig op på fire rækker, efter hvilket bælte de har, og stiller sig i ”klar stand”, altså med benene let spredte og armene bag ryggen. Som tilskuer kan man godt komme til at sammenligne dem med en lille hær. Børnene hilser på flaget og træneren med en række koreanske kommandoer, og så går opvarmningen i gang. SpejderSnus skal møde Amina, en af Danmarks bedste til taekwondo. Fællesskabet er noget særligt Amina er 12 år gammel og startede til taekwondo, da hun var omkring 8-9 år gammel. ”Jeg havde

en

prøvet så mange sportsgrene, så jeg ville gerne prøve noget nyt”, svarer Amina, da SpejderSnus spørger, hvorfor hun begyndte til taekwondo. Det var Aminas far, der spurgte Amina og hendes søster, om de havde lyst til at prøve taekwondo, og det ville de gerne. ”Det fede ved taekwondo er helt klart fælleskabet og vennerne! ... Selvom træningen nu også er ret sjov!”, fortæller Amina. Vi har fået lov at tage billeder af Amina og en dreng, der hedder Amin, mens de kæmper. Mens vi fotograferer, kigger de andre nysgerrigt på os, mens de strækker ud.


prøv

e

Om AMINA

Amina Khouani er 12 år gammel og træner taekwondo i Risskov Taekwondo Klub (Chung Moo) i Århus. Amina har gået til taekwondo i ca. 4 år og har rødt bælte med to sorte snipper. Amina er på Danmarks taekwondo-landshold og har vundet danmarksmesterskaberne i sin vægtklasse to gange, og hun er aldrig nervøs før en konkurrence. Amina går til taekwondo sammen med sin søster, Rahima.


Det er nemlig meget vigtigt at strække ud, før man træner, så man ikke får en skade. Kun til træningerne Amina træner om mandagen, tirsdagen, torsdagen og nogle gange i weekenden. ”Man kommer i god form!”, fortæller Amina. Men må Amina bruge taekwondo, når hun ikke er til træning eller til stævne? ”Nej. Og hvis det bliver opdaget af klubben, så bliver man smidt ud. Så må man ikke træne mere. Jeg må godt bruge det, hvis der er en, der overfalder mig ude på gaden. Og hvis det sker, må jeg kun forsvare mig.” Til taekwondo er der også meget fokus på at kunne stoppe et overfald, så man kan komme væk hurtigst muligt. De skal for eksempel kunne komme fri, hvis der er en, der tager fat i deres håndled, trøje eller endda hals. Træneren kan også finde på at spørge børnene om, hvad de må, og hvad de ikke må, og så skal de kunne fortælle ham det. De skal også kende til en del af den danske straffelov. Og hvis de bliver overfaldet og får skadet den anden person, når de flygter, skal de selvfølgelig ringe 1-1-2 og fortælle det. Vinde OL Amina har 15 medaljer og 2 pokaler. ”Jeg har fået en pokal til mit andet eller tredje stævne. Det var, fordi jeg blev ramt i hovedet, hvilket man ikke må, men jeg kæmpede videre. Det fik jeg en pokal for. Den anden pokal fik jeg, fordi jeg blev årets elev her i Risskov Taekwondo Klub”, fortæller Amina.

16

Spejdersnus April 2013

”Det fede ved taekwondo er helt klart fælleskabet og vennerne! ... Selvom træningen nu også er ret sjov!” Hun har så mange medaljer, at hun er lidt usikker på, hvor mange konkurrencer, hun har vundet. Hun løfter øjenbrynene og tager sig god tid, før hun svarer: “Altså, jeg har fået guld til 7-8 stykker, sølv til 2-3 og bronze til 4-5.” Det var Aminas træner, der så, at Amina var rigtig god til taekwondo: ”Han fik mig med til et par stævner. Så fik jeg lov at komme med til DM-kvalifikation, og der vandt jeg. Jeg kom med til DM, og vandt det. Pludselig var jeg både danmarksmester og udtaget til landsholdet.” Amina smiler og er tydeligvis

meget stolt af sig selv. Og det har hun også lov til at være! Amina er blevet danmarksmester to gange i træk, og det skal ikke stoppe her. ”Mine mål er at vinde EM, VM og OL”, fortæller Amina selvsikkert, og med sådan en selvtillid skal det nok lykkedes. Men OL må vente: ”Jeg skal være 15 for at komme med til OL,” fortæller Amina. ”Så om tre år kan vi høre, at Amina fra Danmark har vundet OL i taekwondo?”, spørger SpejderSnus til sidst Amina. ”Ja!” griner hun.


DANMARKS BEDSTE

”Mine mål er at vinde EM, VM og OL”

Taekwondo: Taekwondo er ikke ligesom karate eller judo. Der er meget stor forskel på de forskellige kampsporter. I taekwondo lærer man rigtig meget om at forsvare sig, og hvor vigtigt det er at undgå slagsmål. Man får at vide, hvor vigtigt det er kun at gribe ind, hvis det går helt galt. Og man lærer også en del af straffeloven, så man kan ’forsvare sig’, hvis

man har grebet ind i et slagsmål. Når man træner kamp, må man ikke ramme folk i hovedet, og man må ikke lægge sin modstander ned. Derudover har man vest, hjelm og fod- og håndbeskyttere på, når man kæmper. Nogle gange har man endda skinnebens- og underarmsbeskyttere på.

Bælter: I taekwondo har man forskellige bælter alt

efter, hvor god man er. Der er ti grader, før man får sort: Hvid, gul, orange, grøn, blå, blå med rød snip, rød, rød med en sort snip, rød med to sorte snipper, rød med tre sorte snipper og til sidst: sort. Men det stopper ikke her. Når man har fået sort bælte, får man noget, der hedder Dan-grader. Det er en lille guld-farvet streg, man får syet på sit sorte bælte. Det tager mindst

tre måneder at få et nyt bælte, men det tager flere år at få en ny Dangrad.

Landsholdet: Landsholdet er inddelt i vægtklasser i tre kategorier: Kadet, junior og senior. Man bliver kadet det år, man fylder 12, junior det år, man fylder 15, og senior det år, man fylder 18.

Spejdersnus April 2013

17


Snus tester:

Mad til superhelte Tekst: Louise Hvenegaard, B&U-redaktionen Foto: SXC

l man have det rigtige Når man er en superhelt, ska r virker. Snus tester, at spise, før ens superkræfte tlig er superheltemad. hvilken slags mad der egen

Chokolade Chokolade er de fleste unge superheltes yndlingsslik, men hvor godt er det egentlig for dig? Og hvornår kan chokolade aktivere ens superkræfter bedst muligt? Chokolade findes i mange forskellige smagsvarianter. De mest udbredte chokolade-typer er lys og mørk. Den mørke har et højere kakaoindhold og er sundere end den lyse. Chokolade kommer fra kakaobønnen og bliver blandet op med en masse forskellige tilsætningsstoffer. Som ung superhelt er det vigtigt at overveje, hvornår man burde spise chokolade.

18

Spejdersnus April 2013

Chokolade er bedst at spise i forbindelse med, at du er aktiv. Chokolade kan være den helt perfekte måde at genvinde sine superkræfter på, når man f.eks. er på løb og er ved at løbe tør for energi. I dette tilfælde kan chokolade give en et rigtigt godt kick energi. Husk bare, at den energi, som chokolade giver dig, er kortvarig, og at du derfor også bør spise noget groft brød samtidig for at få længerevarende superkræfter.

Smagsbedømmelse: SSSSS: Det smager jo fantastisk!

Superhelteegenskaber: SSSSS: Hvis man spiser for meget, mister man på langt sigt sine superkræfter


Pasta med kødsovs

Broccoli Denne grønne grøntsag er ikke kendt for sin fantastiske smag, men den er derimod kendt for at være en mirakelkur for en, hvis man er gået hen og blevet lidt slap. Broccoli indeholder masser af vitaminer, der kan gøre enhver til en ægte superhelt! Broccoli må du spise i så store mængder, du vil. Her er der ingen begrænsninger, da broccoli er mættende og giver dig en god længerevarende energi. Perfekt, hvis man skal være udenfor hele dagen.

Smagsbedømmelse: SSSSS: Jeg har smagt bedre, men sammen med det rette tilbehør er det jo ikke helt dårligt!

Superhelteegenskaber:

Hvilken lille superhelt kan ikke lide pasta med kødsovs? Det er jo næsten en fast ret på lejr-menuen år efter år, og det er ikke for sjov, da denne klassiske ret både mætter godt og giver en masse god og længerevarende energi. Pasta med kødsovs stiller helt klart den store sult, der kommer snigende efter en hel dag ude i skoven. Denne ret kan du og din leder gøre sundere ved at tilsætte grove grønsager (som fx broccoli, squash, aubergine). Og hvis I i grenen virkelig er opsatte på at blive så stærke som Skipper Skræk, kan Snus varmt anbefale, at I spiser grov pasta til, da dette kun vil udruste dig endnu bedre til dagens strabadser.

Smagsbedømmelse: SSSSS: Nam, nam! Snus er helt vild med pasta med kødsovs. Det er nemt at lave, og så smager det helt fantastisk!

Superhelteegenskaber: SSSSS: Efter denne lækre aftensmad er Snus klar til at bekæmpe det onde i verden!

SSSSS: Masser af vitaminer og næringsstoffer? Ja tak!

Gennem denne lil le guide prøver Sn us at guide dig til spise den rigtige at superheltemad, så du selv kan voks dig til en stor og e stærk superhelt. Det er vigtigt at sp den rigtige mad, ise når du er ude og er aktiv en hel da Og til allersidst sk g. al du huske at ge mme slik og søde sager til det helt rigtige tidspunkt –altså til når du ha været aktiv og m r åske har brug fo r lidt ekstra ener at fortsætte som gi til superhelt! Spejdersnus April 2013

19


With great power com es

great responsibility:

s e n e t l e Superh e i r o t s i h tione B&U-redak Andersen, b Kastrup ko Ja t: . ks Te , m.fl , Wikimedia Foto: iStock

n

Snus har læst i de gamle tegneserier fra loftet og giver dig hermed en tidslinje over superheltenes historie.

Vi starter med tordenguden Thor fra den nordiske mytologi. Thor var efter Odin den mægtigste gud, og med sin hammer Mjølner skabte han frygt blandt Jætterne. Thor er ikke en moderne superhelt, som vi kender dem - han flyver ikke rundt i storbyen og bekæmper kriminalitet. Alligevel har filmselskaberne gjort ham mere og mere moderne ved blandt andet at give ham sin egen film ”Thor” fra 2011.

år 700

år 1938

Superman fik sin debut d. 1. juni 1938. Superman var den første moderne superhelt med overnaturlige kræfter. Han kan flyve, har overmenneskelige kræfter og kan skyde laser ud af øjnene. Superman blev født som Kal-El på planeten Krypton. Hans far sendte ham til Jorden i en raket, da planeten Krypton ville sprænge i luften. Raketten landede på en mark, og Superman blev fundet af et ægtepar, som adopterede ham og gav ham navnet Clark Kent. Da han blev ældre, flyttede han til storbyen Metropolis, hvor han om natten bekæmper kriminalitet, og hvor han om dagen arbejder som journalist på ”The Daily Planet”.

20

Spejdersnus April 2013


I 1962 havde Spiderman sin debut. Spiderman er en ung dreng ved navn Peter Parker. Han har evner præcis som en edderkop, efter han blev bidt af en radioaktiv edderkop. Som barn er Peter Parker vokset op hos sin tante og onkel. Da onklen bliver skudt af en røver, beslutter Peter Parker at udnytte sine overnaturlige kræfter til at bekæmpe kriminaliteten i byen. Peters onkel inspirerede ham også til at udnytte sine kræfter, da han sagde til ham ”Med store kræfter medfølger et stort ansvar”.

Den 16. marts 1939 så verden for første gang Batman. Modsat Superman har Batman ingen overnaturlige kræfter, men i stedet forskellige ”high-tech” gadgets, som giver ham evner til at banke kriminelle i byen Gotham. Batman er selvfølgelig en hemmelig identitet, hvor hans rigtige navn er Bruce Wayne. Batman har mange vanvittige fjender. Den, som folk nok kender bedst, er Jokeren - den sminkede, skøre mand, hvis eneste mål er at dræbe Batman. Bonus-info: Nogle har for sjov prøvet at regne ud, hvor meget det ville koste at være Batman. Konklusionen? 682.460.750 $.

år 1939

I 1940 blev den amerikanske superhelt Captain America skabt. Captain America blev skabt af amerikanske jøder, og han bankede derfor nazister og kommunister i sine første år. Captain America genkendes på sin dragt, som er farvet som det amerikanske flag, og hans skjold.

år 1940

år 1956

år 1962

Lynet (”The Flash”) blev skabt i 1956. Lynets superevne er, at han kan løbe hurtigere end nogen anden. Han udnytter sin fart til at kunne jage de kriminelle igennem byen. Lynet fik sine overnaturlige evner, da han faldt i søvn i et laboratorium og indåndede nogle dampe, som gav ham overmenneskelig fart.

Spejdersnus April 2013

21


Lav dit eget superheltegrej At være superhelt kræver mere end blot at have underbukserne uden på tøjet. Den sejeste superhelt kan bruge alt omkring sig til noget. Snus giver dig derfor idéer til, hvordan du kan lave sejt superhelteudstyr af ting, du kan finde derhjemme. Tekst: Troels Lund, B&U-redaktionen Foto: SXC, wikimedia

Kig-om-hjørne-dims Lad dig ikke overraske af dine fjender. Med en kig-om-hjørne-dims kan du se, om fjenden ligger på lur lige om hjørnet! Du skal bruge paprøret fra en toiletrulle og en køkkenrulle samt et lille stykke spejl. Du skal sætte de to rør sammen så de laver en ret vinkel, ende mod ende. Inde i rørets hjørne skal spejlet sidde. Nu kan du se igennem det ene rør, og se hvad der sker rundt om hjørnet!

Ildkugler Et supersejt superheltetrick, men pas på, at du ikke brænder dig. Alt, hvad du skal bruge, er almindeligt mel. Og så skal der selvfølgelig være ild i nærheden, et bål er rigtig godt. Hvis du tager noget mel i hånden og puster det ind over bålet, kan du spy ild. Med lidt snilde kan du også kaste mel af sted, så det bliver til flotte ildkugler. Bonus Du kan lave endnu sejere ildkugler, hvis du bruger kaffeflødepulver i stedet for mel.

22

Spejdersnus April 2013


Kappe En kappe kan du lave af ethvert stykke stof, der er stort nok. Du kan måske finde et gammelt lagen eller tæppe, som du må bruge. Hvis stoffet ikke vejer alt for meget, kan du bruge sikkerhedsnåle til at sætte det fast til skuldrene på din uniform. På den måde slipper du for en snor rundt om halsen. Du kan også lave et sejt superheltelogo på kappen med en tusch.

MANGLER

Gribekrog Skal du op i et træ eller over en mur? En gribekrog hjælper dig over de svære forhindringer. Du skal bruge et reb og to solide pinde på ca. 30cm. Bind de to pinde sammen i et kryds, (du kan evt. bruge en vinkelbesnøring). Herefter binder du dit reb til midten af krydset, og voila, din gribekrog er færdig og klar til din næste superheltemission!

Spejdersnus Februar April 2013

23


Hvad er din koldeste

spejderoplevelse Tekst: Mark Warren og Johanne Valbjørn Gydesen, B&U-redaktionen. Foto: Line Maj ‘Topsi’ Hedegaard.

Nicholine, 15 år,

Møn gruppe.

På mit første Nathejk i 2012, hvor det styrtregnede hele natten. Ej, hvor var det vådt! C

M

Y

Troels, 14 år,

CM

MY

Skovvejens Blå Spejdere.

CY

Det var som juniorspejder. Vi sov ude på en mark. Der var 5 minusgrader, og jeg havde en for lille sovepose med.

CMY

K

Michael, 14 år,

1. Sønderborg.

På sidste års juletur. J stod på post en hel na eg For pokker jeg frøs! t.

24

Spejdersnus April 2013


149,-

499,99,-

Flere farver på spejdersport.dk

Vis omverdenen, at du er SPEJDER med en cool hættetrøje, hue eller t-shirt, der markerer 100-året for spejderbevægelsen i Danmark.


Tak tilrene

Superforæld Tekst: Lasse Bækhus gsfelt Foto: Morten Gimm Kon

26

Spejdersnus April 2013

T

ak til dig, som er en superhelt, ikke kun for dit barn, men også for barnets ledere og for gruppen. Tak for at have forståelse for, hvor vanskeligt det kan være for en leder at lægge et program og udføre det i en sådan stil, at alle spejderne er tilfredse – samtidig med at forældrene også er. Du ved, at spejdergruppen nogle gange har brug for din

hjælp, din indflydelse og støtte, for at spejderne kan få de bedste oplevelser. Og nogle gange er det dig, der ender med at køre spejderne hen til hytten, centeret eller lejren, hvor de skal ud og opleve en masse. Du er en Superdad eller en Supermom. Derfor er forældresiden denne gang rettet mod alle I forældre, der fortjener en ekstra tak. I har accepteret, at jeres barn må blive ud-


fordret for at lære nye ting og ikke mindst udvikle sig. Også på trods af, at tanken om at dit barn bliver udfordret, nogle gange måske kan være mere udfordrende for dig. Fordi I er så super, som I er, bidrager I også til, at den næste generation får pladsen og redskaberne til selv at blive superhelte. B&U-redaktionen har en meddelelse til jer på vegne af alle ledere og grupper ...

Tak!

I er for nice, klap jer selv på skulderen.

Spejdersnus April 2013

27


Tekst: Hjalte Andersen Foto: SXC

10

Top over sejeste helte 1. Bear Grylls – hvem ellers? 2. Mor! Hun er altid en helt – ingen diskussion! 3. Spejderlederen – når han/hun har lavet varm kakao. 4. Batman, fordi han kan klare sig selv og tænke hurtigt – ligesom en spejder. 5. Baden-Powell – uden ham var der ingen spejdere! 6. Garfield – lasagne er GUD!

7. Dig selv – husk det! 8. Kammeraten – er der altid. 9. Rasmus Klump – han kan jo det hele! 10. Martin og Ketil – fordi det er dem.

SpejderSnus #4 2013  

Vilde outdooraktiviteter, sejt gear, interviews og masser af sjov. Spejdersnus er for alle spejdere fra 6 til 12 år og deres forældre.

SpejderSnus #4 2013  

Vilde outdooraktiviteter, sejt gear, interviews og masser af sjov. Spejdersnus er for alle spejdere fra 6 til 12 år og deres forældre.