Page 1

Test

Hvem er du fra Junglebogen?

Hot or not

Flyverdragt

Byg din egen

iglo!

Mød Primula

Danmarks bedste klatrer

Eksperterne

testre Vin fede

den

ĂĽrstid!


S P EJDE

R S NU

S!

SPEJDERSNUS:

Udgivet: 10. december 2012. Se deadline og udgivelse for næste SpejderSnus på dds.dk/medier. Spejder, vilde outdooraktiviteter, sejt gear, interviews og masser af sjov. Spejdersnus er for alle spejdere fra 6 til 12 år og deres forældre. Magasinet udgives af Det Danske Spejderkorps. Kontakt: Spejdersnus Arsenalvej 10 1436 København K Tlf: 32 64 00 50 redaktionen@spejder.dk spejder.dk Forsidefoto: Glade spejdere til Spejdernes Lejr! Foto: Tim Riediger B&U-Redaktionen: Johanne Valbjørn Gydesen, forkvinde Mark Warren, formand Helene Kristine Holst Julie Hvidt Nicoline T. K. Jensen Jakob Kastrup Andersen Regitse Fuhlendorf Sofie Mannering Lasse Bækhus Troels Lund Lauge Eilsøe-Madsen Louise Hvenegaard Kristina Havbo Kongsgaard Hjalte Armose Andersen Line Marie Elkjær Johansen Nanna Sofie Hansen Niels Flemming Hansen Nanna Sofie Lykke Hansen Ansvarshavende redaktør: Peter Tranevig pt@dds.dk Assisterende redaktør og korrektur: Peter K. Maul pkm@dds.dk Artiklerne i Spejdersnus dækker ikke nødvendigvis redaktionens eller korpsets synspunkter. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere indsendte indlæg. Annoncer: nyheder@dds.dk Layout: Aller CP Tryk: Reklametryk Oplag: 14.700

2

Spejdersnus December 2012

03: Sjov spejderviden 06: NØRD: Hvem er julemanden? 08: Børnekonventionen 09: Ti sjove ting i sneen 10: WOW: Nordlys! 12: Danmarks sejeste klatretøs! 16: TEST: Hvem fra Junglebogen er du? 18: Ekspertpanelet: Vinter er sejt! 20: Gear: For vild til snørebånd 21: Hot or not: Flyverdragt 22: Forældresiderne 24: Bagside: Julesang-quiz

06

18

12

21

Julemandens Spejderhilsen HOHOHOr … ønsket jer en hel masse seje

Jeg håber, I ha sørge for, at det komspejderting til jul! Så vil jeg mme i stuen. For når mer under jeres juletræ hje ve været artige – I er spejdere, så kan I kun ha ønsker sig! og artige børn får jo, hvad de ejdere! Glædelig jul til alle jer seje sp


Vidste du, at…

Fold en ægte spejderlilje!

Tekst: TL Foto: SXC

Det er både han- og hunrensdyr, der har et gevir? Selv om rensdyrenes gevirer kan være store og flotte, er geviret ikke gammelt. Rensdyr taber nemlig geviret hver vinter!

1. F  old papiret fra hjørne til hjørne. 2. Fold de nye hjørner ind mod midten, så de ligger langs hinanden. Fold spidserne op i nye trekanter. 3. Nu skal den nederste trekant foldes op til midten. Herefter skal det nederste stykke foldes sammen, til det går lidt op over midten og trekanterne.

Byg en iglo ur På eventyr i vinterlandskabet, på skit tning i fjeldet eller som alternativ overna gelig i baghaven: en iglo er praktisk, hyg og sjov at bygge.

4. De to hjørner skal bukkes bagud. Stik snipperne ind i hinandens folder, så papiret lukkes sammen. 5. Nu skal spidserne bare stikkes ned i bunden, og voila; en ægte spejderlilje! Husk: Du kan også spørge dine forældre eller en leder om at hjælpe dig.

Tekst: TL Foto: Istockphoto

Step 1

Find et sted, hvor du kan skære gode sneblokke ud. Er sneen ikke kompakt nok, kan du stampe sneen i et kvarters tid og lade den sætte sig i yderligere et kvarter.

Step 2

Skær en række store blokke, du kan forme en cirkel med. Blokkene skal gerne skråne en smule ind mod midten, og til den ene side, så din iglo bliver bygget som en spiral i stedet for en masse forskellige lag.

Step 3

Fortsæt med at placere mindre og mindre blokke på væggene. Den sidste blok, der skal lukke hullet i toppen, skal være lidt større end hullet, så den ikke falder ned.

Step 4

Udfyld fuger og huller med løst sne. Sørg for at efterlade enkelte huller i væggene til ventilation.

Step 5

Lav nu indgangen. Det er nødvendigt at grave et hul under muren, da indgangen skal placeres så lavt som muligt, for at undgå at varmen slipper ud. På ydersiden af muren kan du lave en overdækning, så hullet ikke bliver fyldt med sne.

Step 6

Færdig iglo!

at den sne, Det er vigtigt, i én omgang. et ld fa er , du bruger re lag i sneen, Hvis der er fle ke i stykker. ok bl ne går di

Spejdersnus December 2012

3


ak , B&U-Red Tekst KHK

Kan det virkelig spises?

tionen

Det kan godt være, at du synes, det er super øv at få havregrød til morgenmad på en lejr. Men hvis du synes, det er klamt, så se bare, hvad andre spiser:

Bobslæden en klassiker!

Tekst LEM Foto SXC

Sildeøjne

Søheste

Tjah, hvorfor dog nøjes med at spise silden?

Selvom søheste egentlig er en fredet dyreart, spiser man dem stadig i Kina. De skulle smage ret sødt.

Flagermus Mums! Sådan en flagermus kan frituresteges – ligesom en pomfrit.

Biller De små lækre skabninger spises nogle steder som slik.

+ Godt sæde + Mellemhøj fart - Håndtagene går nemt i stykker - Pris: 149.95 i BR

Kobrablod Normalt undgår man slanger, men i Thailand er der folk, der mener, at man bliver sund og stærk af at drikke blodet fra en kobraslange!

Røvkælken lille og praktisk Foto SXC

+ Nem at have med - Lav fart - Bump kan gøre ondt + Pris: Ca. 50 kr.

Hvem har lavet mig?

Trækælken den gammeldags + I kan kælke to eller tre + Høj fart + En kælk dine bedsteforældre kender - Pris: ca. 350 kr. Det er selvfølgelig hestepærer!

4

Spejdersnus December 2012


til i 2013? Hvad glæder skribenterne sig Johanne: Højskole med rejser til Kina og Mexico… Julie: En måneds rejse med klanen!

Regitse: At få studenterhue på og lege brandmand et helt halvt år!

Sofie: Det er en hemmelighed! Helene: At rejse ud og se hele verden!

Lasse: Mit sabbatår!

Niels: At rejse til Vietnam, Laos og Cambodja i næsten 3 måneder!

Nanna: Spejderlejr i Stavanger, at starte på Korinth efterskole og at deltage på en masse fede spejderløb!

Mark: Masser af internationale oplevelser: Skal af sted til Stavanger og Moot i Canada!

Kryb og kravl Tekst HA Foto SXC

En ting, som du helt sikkert vil lægge mærke til, nu når det bliver vinter, er alle de mus, som kommer indenfor! Musene kommer indenfor, fordi det bliver koldt udenfor, og fordi det er nemmere for dem at finde mad inde ved menneskene, end det er ude i naturen. Husmusen spiser alt, men vil helst spise korn, hvis det er muligt. Den kan faktisk leve uden vand, da den får vand igennem det, den spiser! Husmusen er meget adræt og god til at klatre, springe og svømme. Den kan klare meget og er god til at leve under mange forskellige forhold. Inde i husenes varme kan husmusen få unger 5-10 gange på et år. Og da den føder 4-8 unger ad gangen, kan den få helt op til 80 unger på et år!

Spejdersnus December 2012

5


Hvor kommer Julemanden fra?

mand, som kommer med gaver til alle Du kender ham helt sikkert: Den gode Jule vi kender ham i dag, dukkede ikke bare artige børn til jul. Men Julemanden, som et produkt af mange års tradition i op fra den ene dag til den anden. Han er Julemandens lange historie! forskellige lande. Snus guider dig gennem redaktionen Foto SXC Tekst Johanne Valbjørn Gydesen, B&U-

Gaver i sokken le dage altid lagt gaver i børns sokker. I gam I Tyrkiet boede der for mange år siden en adelsmand. Han havde mistet næsten alle sine penge og så ingen anden udvej end at sælge sine døtre. Men først gik han til biskoppen og bad en bøn. Denne biskop hed Nikolaus. De næste nætter dalede der tre poser med guld ned gennem adelsmandens skorsten. Han havde nu råd til at kunne beholde sine døtre. Det er legenden om den første julegave.

år 300

900-tallet

Julemanden har ikke uerne, som han puttede gaver i. Skt. stillede man små skibe frem i vind og sømændenes beskytter. Men enes børn både lig Nikolaus var nem stillede sko frem i stedet for. Skoe nogl så , ikke alle børn havde skibe er om sko, så ved at hænge mind er ene mindede lidt om skibe. Sokk få børn gaver. sokker frem kunne selv de fattige

Traditionen med at have en “børnebisp” var vigtig. Børnebispen repræsenterede børnene, som den 6. december hvert år fik lov til at bestemme over de voksne. Den 6. december var nemlig “Sankt Nikolaus Dag.” Børnebispen delte også gaver ud til de andre børn, f.eks. mønter med Skt. Nikolaus-motiver på.

1200-tallet

Biskop Nikolaus var en god og gavmild mand, som gjorde mange gode gerninger. Efter hans død blev han gjort til helgen og kom derfor til at hedde Sankt Nikolaus. Han blev også kaldt “børnenes beskytter,” fordi han især var god ved byens børn.

1400-tallet

I Italien boede en kvinde, som hed La Befana. En dag bankede de Tre Vise Mænd på hendes dør og spurgte, om hun ville med på deres rejse mod stjernen over Betlehem. Men hun takkede nej. Da hun senere fandt ud af, at de havde givet gaver til Jesusbarnet, fortrød hun, at hun ikke var taget med. Derfor har La Befana lige siden prøvet at gøre det godt igen ved at give gaver til alle børn.


Hvor bor Julemanden?

Der er mange forskellige bud på, hvor Julemanden bor henne. I Danmark mener vi, at det er på Nordpolen eller i Grønland. Nogle er sikre på, at han bor i Alaska eller Finland, mens de i Afrika mener, at han bor i junglen. Men hvis du sender et brev til Julem anden, skal det nok komme frem uanset hvad!

I Holland var det Biskop Sinter Klaas, der uddelte gaver til børnene den 6. december. Mange hollændere flyttede til USA, hvor de tog traditionen med sig. Her blev “Sinter Klaas” til “Santa Claus”, som er Julemandens navn på amerikansk.

1600-tallet

Julemanden har forskellige navne alt efter, hvor han befinder sig. Sverige: Jultomten Norge: Julenissen Finland: Joulupukki Tyskland: Weihnachtsmann England: Father Christmas Holland: Sinter Klaas USA: Santa Claus Frankrig: Péré Nöel t) Rusland: Ded Moroz (Bedstefar Fros

Da Julemanden først kom til Danmark, hed han Den Gamle Jul. Han havde langt hvidt skæg og et lys i hatten. Han havde ikke gaver med, når han tog rundt til husene. I stedet kom han med juletræer til de familier, hvor der boede artige børn. Her brugte han lyset i sin hat til at tænde lys på juletræet.

sidste halvdel af 1800-tallet

Før Julemanden begyndte at dele gaver ud i Danmark, var det Julenissen, der gjorde det. Der boede en nisse på hver gård, og det bragte held.

starten af 1900-tallet

hjælpere Følgesvendeentog le og alene. I gamle dage havde han djæv

Julemanden er sjæld ene! Djævlene og troldene skulle trolde med, når han tog rundt til børn anden gav gaver til de artige. Julem s men , børn skræmme de uartige ns vigtigste følgesvende. ande Julem er I dag er det rensdyrene, som rundt til alle børns hjem. me kom at De sørger nemlig for, at han kan nå er dem, som producerer det da e, vigtig også lig ølge selvf Nisserne er alt legetøjet, han skal ud og give.

Julemanden i dag – ham kender du jo godt!

1920’erne

2012

Coca-Cola ville gerne have hjælp af Julemanden til at bringe cola ud i hele verden. Derfor lavede de nogle reklamer, hvor de tegnede Julemanden i rødt tøj. Fra da af begyndte Julemanden at gå i rødt tøj.

Spejdersnus December 2012

7


R S NU øSr! nekon“B ? ventionenik ke Handler debt ørn mest om et?” i udland

S P EJDE

Alle børn har ret! tionen Tekst Sofie Mannering, B&U-redak en Foto Mads Danquah og Ulrik M. Eriks

M

åske har du hørt om FN’s Børnekonvention. Den lange kedelige tekst, som de voksne tit snakker om. Og måske ved du allerede lidt om, hvad den handler om? Noget med børns rettigheder og noget om børn i andre lande? Men Børnekonventionen handler om meget mere. Den handler om, at alle børn har ret til sundhed og til et sted at bo. At alle børn har ret til at lege og gå i skole. Og om at børn skal beskyttes mod vold og misbrug. Og selvom man tit hører om Børnekonventionen, når man taler om børn i fattige u-lande, så er den faktisk også

8

Spejdersnus December 2012

vigtig i Danmark. Børnekonventionen handler også om noget, som du kender fra spejderloven. Det man med et fint ord kalder ytringsfrihed. Nemlig børns ret til at sige deres mening! Børnekonventionen handler om alle børns rettigheder – lige fra retten til at have et navn, til retten til medbestemmelse og indflydelse. Den er vigtig for dig og alle andre børn – og nu kender du den allerede lidt bedre!

Har du tænkt på det? Du kunne slet ikke være spejder, hvis du ikke havde ret til at være med i en forening. Det sørger Børnekonventionen også for!

“Alle børn har ret til at vokse op i fred. Alle børn har ret til et liv i kærlighed.” - Kim Larsen


10 sjove ting, du kan lave i sneen! Foto SXC Tekst Jakob Kastrup Andersen

Lave snemænd Lave en snelygte

Kælke! Stå på skøjter

Lege sneboldkamp sneengle Lave

Fange snefnug med tungen Bygge en snehule

Skovle sne for din spejderleder Få boller og varm kakao, når du kommer ind fra kulden…

Spejdersnus December 2012

9


Nordlys Oppe nordpå kan man om natten se noget, der hedder Nordlys, på himlen. Nordlys kan være grønt, blåt og rødt og skyldes faktisk elektriske udladninger fra solen, der rammer jordens magnetfelt og får himlen til at lyse op. Lidt ligesom når du sætter strøm til en julekæde. Hvis du er heldig kan du på særlige dage se nordlys i Danmark. Ellers skal du til Grønland eller, som denne fotograf her, til det nordlige Sverige. Foto: Istockphoto

10

Spejdersnus December 2012


Spejdersnus December 2012

11


dste Danmarks be

g i m e t d e l e Spejdern latring til sportsk ks år og en af Danmar 14 r, re at kl ts or sp er hele sin Primula Aalund er n elsker, at man brug ippe.’ Hu . re at kl at til e st allerbed eller ’på kl an klatrer ’på væg’ krop, hvad enten m Kjær og Thomas Brandt semann t Kold Foto: Ulrik Ha Tekst Jannie Schjød

H

ele verden vender på hovedet. Sådan ser det ud, da vi træder ind i klatreklubben på Amager i København. En pige i sort tøj hænger inde i en grotte. Hun griber om de gule, grønne, og grå greb, der er sat på muren, og hendes krøllede fletning hænger lodret ned. Hun ligner lidt en spiderwoman, men Primula Aalund har også klatret i fire år, så hun

12

Spejdersnus December 2012

ved, hvad hun gør. Men hvad er det, der er så fedt ved at klatre? “Jeg kan godt lide, at man bruger hele kroppen,” siger hun, da hun lader sig falde ned på den bløde madras, der ligger under klatrevæggen. Hun stikker hænderne i en pose med kalk, hun altid har med i klatreklubben. Den hvide kalk ligner mel og hjælper med at holde hænderne tørre for sved, så

man bedre kan holde fast. Nogle kommer også tape på fingrene for at beskytte dem lidt. “Man får hård hud på hænderne og stærke arme,” siger Primula og viser sine ru håndflader og stærke overarme frem.

Træner 15 timer om ugen Primula klatrer rigtig meget, og det er derfor, hun ser så kontrolleret ud på klatrevæggen.


Om Primula

lvr i niende klasse på Sø r på tre Primula Aalund, 14 år. Gå kla n og er konkurrence gade Skole i Københavhold. Primula træner mellem det danske juniorlands, og rejser i sine ferier derhen, 15 – 20 timer om ugen klippe’ og klatre. Har netop og hvor hun kan ’komme på Europa Mesterskaberne opnået en 27. plads til skaberne. Primulas sponsor sølv til Danmarksmesteromærke Tenaya. er det spanske klatresk

“Jeg kommer herned i klatreklubben næsten hver dag. Jeg vil tro, jeg træner mellem 15 og 20 timer om ugen,” siger Primula, der går i niende klasse på Sølvgade Skole i København. Noget af træningen er styrketræning, træning af ryg og mave samt løbeture. Og når alle andre holder ferie, rejser Primula et sted hen, hvor der er klipper. “Jeg bruger næsten alle ferier på at klatre. I påskeferien og i sommerferien var jeg for eksempel af sted. Nogle gange er det fordi, der er konkurrence som Europamesterskaberne, og andre gange er det bare for at møde nye udfordringer” siger Primula. Og der er forskel på at klatre ude i det fri og ’på plastik’, som primula siger om klatrevæggen med de mange farvestrålende greb. “Jeg kan godt lide at være ude i naturen og langt over jorden. Men det er også anderledes at klatre på klippe, for der er ruten ikke lavet af mennesker, så man må vride sig lidt mere for at komme opad,” siger Primula, der i sommerferien har været i Frankrig i tre uger for at klatre på klippe. Men er hun aldrig bange for at falde ned?

Spejdersnus December 2012

13


S P EJDE

R S NU

S!

“Nej, jeg er ikke bange. Men det er klart en sport, hvor du skal have styr på sikkerheden, og derfor er det også godt at komme i en klatreklub, hvor der er trænere til at guide dig i starten,” siger hun og ser helt rolig ud, selvom der overalt omkring os er folk på væggene. Nogle højt oppe og i sele, andre i gang med opvarming og mange armbøjninger på madrasserne.

Klatrevæg i gården For Primula startede det hele i det små. De lokale spejdere havde stillet en klatrevæg op i gården, hvor Primula bor med sin familie, og alle kunne prøve den. “Jeg skulle selvfølgelig også prøve, og selvom det bare var for sjov, var jeg helt vild med det,” husker Primula. Efter det var Primula, der dengang var 10 år gammel, meget opsat på at komme ud at klatre igen. Hun fik sin mor og far til at finde en klatreklub, og både moren og faren og begge hendes to søstre var med første gang. “Vi begyndte at gå på et familiehold, og det var rigtig godt,” siger Primula, der lidt efter lidt begyndte at gå på flere hold og for 2 år siden blev udtaget til juniorlandsholdet.

14

Spejdersnus December 2012

“Jeg kan godt lide, at man bruger hele kroppen,” “Det var ret vildt. Nu er vi 12 drenge og piger fra Ribe, Odense, København og Aalborg, som er på landshold sammen.” Netop det sociale betyder meget. Primula har sine venner i klubben og på landsholdet og bruger stort set alt sin fritid her. “Det er vigtigt at fjolle lidt rundt, især op til en konkurrence, så man fylder sit hoved med positive tanker,” siger hun.

Vil være blandt de tyve bedste Primula har et mål med sin klatring. Hun vil være blandt top tyve i Europa til næste år. “Jeg har næsten lige været til Europamesterskabene i Frankrig og blev nummer 27 der,” siger hun, og tilføjer, “det er jeg okay tilfreds med.” Til konkurrencen skulle Primula bære fanen ved åbningsceremonien, og det var en stor oplevelse

at møde unge fra andre lande, der også bare er vilde med at klatre. “Det er så fedt at klatre og bruge sin krop. Du bliver stærk, og du lærer dig selv rigtig godt at kende, både styrker og svagheder på væggen,” siger hun, inden hun igen springer op og griber om de nærmest hjerneformede greb på de høje vægge. “Nu laver jeg en ’cirkel’. Det vil sige, jeg skal nå rundt om 30 helt bestemte greb,” siger hun og peger rundt på væggen. Hvor mange gange laver hun cirklen? “Jeg tager den 10-12 gange i dag, tror jeg,” siger hun. Selvom klokken er fire om eftermiddagen, og hun har været i skole hele dagen, skal hun træne to timer, inden det bliver tid til aftensmad, lektier og den vigtige søvn, hvor klatrekroppen kommer sig. I morgen er det igen tid til at komme på væggen.


Danmarks be dste

Tre teknikker

Fire begreber

• Lær at læse din rute. Kig op og forestil dig, hvordan du vil tage grebene. • Stil dig på tåen, når du står på grebet. • Hold bagdelen ind til væggen.

Bouldering: Du klatrer på væggen uden reb ved lav højde og med madras under. Dyno: Du sætter fra med fødderne og springer efter næste greb. Problem: En række greb, lidt som en matematisk ligning, der skal løses, og som man ofte arbejder sammen om at løse. Cirkeltræning: Du klatrer i tre minutter, hviler i to minutter, klatrer i tre minutter og gentager så.

Kom op på væggen

Det skal du bruge

• Få din mor og far med ned i en klatreklub eller klatrehal. • Start op på et familiehold, hvor du kan prøve væggen et par gange, inden du melder dig ind. • Lok din mor eller far til at tage et sikringskursus, så de har styr på dig og sikkerheden.

• Til at starte med kan du låne eller leje udstyr i din klatreklub. • Hvis du vil købe dine egne klatresko, skal du bruge omkring 6001000 kroner. • En pose med kalk til at komme på hænderne og forhindre dig i at glide. • Tøj, der sidder nogenlunde tæt til kroppen. • Sele, reb og sikringer har de i din klub eller klatrehal. Primula har sit eget reb. Det koster cirka 700 kroner.

Spejdersnus December 2012

15


Hvem fra Junglebogen er du? rd, B&U-Redaktionen Tekst Kristina Havbo Kongsgaa Foto istockphoto

16

Spejdersnus December 2012


Vælg det af de tre svar, der passer bedst på dig: Hvad sker der, når du hører Junglens rytme? Så er jeg lidt på vagt. Man må jo holde hovedet koldt!

Så svinger det, og der skal danses!

Så gør jeg ikke det store, jeg følger med mine venner.

Hvem er din allerbedste ven? Jeg har to bedste venner – de fjoller måske lidt for ofte.

Et menneske, jeg beundrer.

En stor og rar bamsefar!

Noget lækkert, der kribler og krabler ...

En moden mango!

At slappe af med mine venner.

At mine venner er der for mig.

Hvad er din livret? Noget, jeg selv har fanget!

Hvad er vigtigst? At passe på mine venner.

HVEM BLEV DU? FLEST BLÅ: Fornuftige Baghera: Du minder mest om Baghera, den ansvarlige Panter. Du er glad for din ven Mowgli og er en god ven, fordi du passer godt på ham.

FLEST GRØNNE: Glade Baloo: Sådan, du er den gode ven! Du er hjælpsom og en man kan stole på – men nogle gange morer du dig måske en lille smule for meget.

FLEST RØDE: Livlige Mowgli: Du er den nysgerrige og glade Mowgli. Nogle i junglen er ude efter dig, men modig som du er, klarer du udfordringerne sammen med dine venner.

Spejdersnus December 2012

17


EMILIE

FREDERIK

i v r e t e Jubii, d ik er tropsspejdere og “spejderAsger, Amanda, Emilie og Freder n dt dem til en snak om, hvad ma eksperter.” Spejdersnus har mø en. kan lave som spejder om vinter en og Mark Warren, B&U-redaktion Tekst Johanne Valbjørn Gydesen Foto Benjamin Tarp

e at lave om Hvad kan I godt lid vinteren til spejder? sidde og Frederik: Slappe af, kakao, spise rm va snakke, drikke koldt at være for er t de is kage – hv udenfor. t er hyggeligt Emilie: Jeg synes, de jeg kan n Me . for at sidde inden get mere no e lav at e lid også godt lv , se om det udfordrende udenfor minusgrader. er koldt med sne og med at lege ren ke Amanda: Klassi synes alle altid, sneboldkamp – det alle kælkene er sjovt. Eller at tage finde sit indre og med hen i parken indenfor og de sid barn. Eller bare hygge. lide at lave Asger: Jeg kan godt folk vaskere, e sneboldkamp og giv ordentligt! sig er før hvis de ikke op

18

Spejdersnus December 2012

ste opleHvad har været jeres bed ? sne d velse me mine Asger: Sidste år var en af mærket. rtySho venner ved at tage høj sne knæ i nd eke Vi holdt julewe lave. Så at et nog på e find og skulle sne og i vi lavede en minigolfbane t var De r. gle spillede med granko ret fedt! hvor vi Emilie: Vi har en jule-gåtur, ndergår ca. 22 km rundt om Ska rde gjo jeg g borg Sø. Første gan pejiors jun v ble jeg før det som lille, var som , sko dre van i det der, var var en ret to numre for små. Så det stor sejr! Vi laFrederik: Juletur sidste år. rullede og er tipi es vor i na vede sau en dog var os i sneen bagefter. Det lille smule koldt!

Er der en forskel på, hvad juniorer og tropsspejdere laver om vinteren? Amanda: Ja, det synes jeg. Jeg tror, at som junior vil man ikke tage så meget ud at overnatte, fordi det er for udfordrende. Men det gør man som tropsspejder og udfordrer sig selv på den måde. Emilie: Man er på flere løb i troppen, og der ligger mange løb om vinteren, hvor det er rigtig koldt. Frederik: Samme som Emilie. Hos juniorerne tager man jo ikke på løb. I troppen bestemmer man meget mere selv.


varme “Man skal huske et par l at sokker. Det hjælper.”altid ti holde humøret højt ASGER

AMANDA

inter! Hvad er ekstra vigtigt at gøre, hvis man tager på vintertur? Emilie: At sørge for, at man er fælles om at holde gejsten oppe. Så de nye ikke føler sig fortabte, hvis de ikke har prøvet det før. Amanda: Man skal huske et par varme sokker. Det hjælper altid til at holde humøret højt. Asger: Og så skal man ikke glemme at spise en masse kage! Det virker lige så godt som varme sokker. Frederik: Nej, det er virkelig vigtigt med en masse kage, og at man får slappet af. Man bliver hurtigt træt om vinteren.

“Vi lavede en minigolfbane i sne og spillede med grankogler.”

Har du idéer hvad Ekspert eller ønsker til, panelet skal sn akke om i næste n ummer af Spejd Så skriv til re ersnus? daktionen@d ds.dk

Emilie:

15 år, går i 9. klasse, bor i Skanderborg, er tropsspejder i Skanderborg Gruppe.

Frederik:

14 år, går i 7. klasse, bor i Sorø, er tropsspejder i Karl af Riise.

Amanda: 15 år, 9. klasse, bor i Roskilde, Hjalte Gruppe.

Asger:

13 år, går i 7. klasse, bor i Herlev, er tropsspejder i Myretuen Gruppe. Spejdersnus December 2012

19


d l i v r o f Bliv d e m t e d til d n å b e r ø n s

Hali-halløj – du skal huske at holde øje med dine snørebånd! Her kommer en lille guide til at finde det helt rette at stramme dine sko til med. Og så kan du vise dine venner, at du er for sej til at have styr på dine sko!

Tekst Lauge Eilsøe-Madsen Foto SXC

Den klassiske: Et helt almindeligt snørebånd, som du selv giver den gas med at binde. Men husk, at ’snøren’ skal være solid. Og helst også lidt ru, så den ikke så nemt glider op, når du først har bundet den. Når du skal have dit fodtøj på i længere tid, så husk en god dobbeltknude!

20

Spejdersnus December 2012

Den dovne: Her har du to muligheder. Du kan for eksempel tage den superdovne velcrolukning – men så risikerer du også, at ALT sidder fast på dine sko – og det kan godt blive ærgerligt i længden. Du kan også vælge at købe nogle sko, hvor du bare skal trække i en snor, der sidder i stedet for snørebånd, og spænde den fast med en plastic-dut, der sidder på. Super simpelt, hurtigt og let.

Den desperate: Gaffatape. Hvis din sko går helt i smadder, kan du altid reparere den med et godt lag gaffatape. Og husk: Hvis det ikke kan ordnes med gaffa, kan intet ordne det!

Den lækre: Mmmmh – sliksnørebånd. Disse vidundere kan skaffes i næsten alle smage, så det er bare med at finde din favorit. De holder måske ikke helt så godt, men helt ærligt så er det denne model af snørebåndene, der smager bedst!

Vidste du: at de der små plasticdippedutter for enden af snørebånd hedder agletter.


Flyverdragt SpejderSnus har spurgt tre minisp ejdere, om flyverdragter er hot eller not! Tekst Jakob Kastrup Andersen , B&U Redaktion

Valdemar

Flyverdragter er smarte , fordi de er megavarme! Konklusion:

Hot! Augusta

Flyverdragter er smarte, fordi man undgår sne i underbukserne! Konklusion:

Hot! Simon

Flyverdragter er rig tig fordi man næsten fø seje, ler sig som en vaskeægte pilot, når man har den på ! Konklusion:

Hot!

Så med tre “hot” og ingen “not” må vi vist erkende, at flyverdragter er mega-hot!

Spejdersnus December 2012

21


r… e ls e d n e k e b s r e jd e p s En ktionen Tekst Sofie Mannering, B&U-reda

Kære mor og far

mig! Jeg tænTusind tak for den fantastiske gave, som I har givet 3, jeg fik til jul. ker ikke på min nye jakke, eller på den Playstation at opleve. Jeg tænker på alle de ting, I har givet mig lov til lækker mad, Jeg har leget udenfor i al slags vejr. Jeg har spist lidt sand og aske som jeg selv har tilberedt på bål. Der var godt nok i, men det smagte rigtig godt alligevel! t rigtig god Jeg har lært at bruge kort og kompas, og jeg er bleve bange for mørtil det. Jeg har været på natløb, helt uden at blive ne! Én af de ket. Jeg har sovet i telt med mine venner – uden voks eligt, at jeg helt andre fortalte gyserhistorier, men det var så hygg jeg skulle sove. glemte at blive bange. Jeg glemte endda Teddy, da og sunget masJeg har varmet mig ved lejrbålet, ristet skumfiduser ser af sange, som jeg slet ikke kendte før. e. Jeg har Jeg har prøvet ting, som jeg slet ikke troede, jeg turd et med til at prøvet at sætte mig et mål – og nå det. Jeg har vær på egne ben. tage beslutninger i min patrulje, og prøvet at stå lidt så farligt – Nogle gange var det lidt svært. Men det var slet ikke for jeg er aldrig alene. mine oplevelJeg har fået så mange gode venner, som jeg kan dele e hele livet. ser med, og jeg er sikker på, at nogle af dem vil hold Tak fordi jeg fik lov at være spejder! Kærlig spejderhilsen

Mowgli

22

Spejdersnus December 2012


Kender du KAFSU? Det er Det Danske Spejderkorps’ blå værdier

K A F S U

Spejdersnus December 2012

23


Gæt en julesang

gode Julen nærmer sig, og det betyder, at vi snart skal til at synge alle de år? sidste siden dem julesange igen. Men din patrulje har vel ikke glemt Tag quizzen og find ud af det! Tegninger Lauge Eilsøe-Madsen, B&U-redaktionen

1 2 3 4 5 6 7

Højt fra træets grønne top Søren Banjomus Rudolf med den røde tud Til julebal i Nisseland Jeg så Julemanden kysse mor Santa Lucia På loftet sidder nissen

SpejderSnus #2 / december 2012  

Vilde outdooraktiviteter, sejt gear, interviews og masser af sjov. Spejdersnus er for alle spejdere fra 6 til 12 år og deres forældre.

SpejderSnus #2 / december 2012  

Vilde outdooraktiviteter, sejt gear, interviews og masser af sjov. Spejdersnus er for alle spejdere fra 6 til 12 år og deres forældre.