Page 1

#8

2014

Gear:

Find vej i mørket! Lygteguide

Nørd LEGE FRa deNgang farfar var dreng

fastalavn:

få hjælp til hvad du skal være!

PÆNT U LTRA F EDT EKSTRA TILLÆG: Giv dig selv et PUF -og tag med på kursus!Hvem er bedst? mini'erne og juniorerne i dyst


#8

2014

Gear:

FIND VEJ I MØRKET! LYGTEGUIDE

NØRD LEGE FRA DENGANG FARFAR VAR DRENG

FASTALAVN:

FÅ HJÆLP TIL HVAD DU SKAL VÆRE!

PÆNT U LTRA F EDT

HVEM ER BEDST? MINI'ERNE OG JUNIORERNE I DYST

EKSTRA TILLÆG: PUF GIV DIG SELV ET - OG TAG MED PÅ KURSUS!

SPEJDERSNUS:

Udgivet: 20. februar 2014. Se deadline og udgivelse for næste SpejderSnus på dds.dk/medier. Spejder, vilde outdooraktiviteter, sejt gear, interviews og masser af sjov. Spejdersnus er for alle spejdere fra 6 til 12 år og deres forældre. Magasinet udgives af Det Danske Spejderkorps. Kontakt: Spejdersnus Arsenalvej 10 1436 København K Tlf: 32 64 00 50 redaktionen@spejder.dk spejder.dk Forsidefoto: Lev dit eventyr. Foto: Jesper Jepsen B&U-Redaktionen: Lauge Eilsøe-Madsen, formand Johanne Valbjørn Gydesen, forkvinde Hjalte Armose Andersen Jakob Kastrup Andersen Christoffer Kolbe BoyeHansen Niels Flemming Hansen Nanna Sofie Lykke Hansen Helene Kristine Holst Louise Hvenegaard Julie Hvidt Rebecca Kolte-Olsen Troels Lund Kristina Havbo Kongsgaard Katrine Ross Ansvarshavende redaktør: Peter Tranevig pt@dds.dk Assisterende redaktør og korrektur: Frederik Lindhardt fl@dds.dk Artiklerne i Spejdersnus dækker ikke nødvendigvis redaktionens eller korpsets synspunkter. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere indsendte indlæg. Annoncer: nyheder@dds.dk Layout: Aller CP Tryk: Reklametryk Oplag: 14.000

2

Spejdersnus Februar 2014

03: Sjov spejderviden 06: Spilleplade: Den ultimative vandrer 08: Nørd: Lege fra dengang farfar var dreng 10: Danmarks sejeste rollespiller! 12: Lav din egen popcornvulkan 13: PUF 21: Lav din egen lanterne 22: Hvad skal du være til fastalavn? 24: Mini vs. junior battle 26: Leg i sneen 28: GEAR: Lys i lygten 29: Hvad er en god leder? 30: Forældresiderne 32: BAGSIDEN: Lege du ikke kendte

08

10 12 30

Pandekager på dåse Man tager en sodavandsdåse eller en konservesdåse og skærer toppen af. Efterfølgende laver man nogle huller i siden, så fyrfadslyset ikke går ud. Fyrfadslyset sættes ind under dåsen (som er blevet vendt, så bunden vender opad). Derefter kommer man pandekagedej på "bunden" (der nu er toppen) og laver minipandekager på denne måde.


KOLDERE END KOLDT

Selvom det godt kan være koldt her i Danmark, så er der steder i verden, der er meget koldere! – Tjek lige de her konge kolde steder:

Superrensdyr Tænk hvis du havde supersyn, så du ikke skulle bruge en lygte om natten. Det har rensdyr, og de har det på en helt særlig måde. Når rensdyr ikke har travlt med at arbejde for julemanden, lever de fleste af dem i områder af verdenen, hvor der er rigtigt mørkt om vinteren. Nogen steder står solen slet ikke op om vinteren. Derfor har rensdyrene brug for at kunne se rigtig godt i mørke. Samtidig er der masser af lys om sommeren, så der behøver rensdyrene ikke at kunne se godt i mørke. For at kunne se både om vinteren og om sommeren har rensdyrene udviklet en helt særlig evne. Rensdyrs øjne skifter farve når årstiderne skifter! Om sommeren har rensdyr nærmest gyldne øjne. Men når vinteren og mørket nærmer sig skifter rensdyrenes øjne farve til en meget mørk blå. Med de blå øjne kan rensdyrene se 1000 gangen bedre i mørke end de kan med de gyldne! På den måde kan rensdyrene nemt spotte farlige rovdyr og finde føde hele året, selvom lyset skifter! Så næste gang du skal gemme dig for et rensdyr, så husk at det er svært, for rensdyr har supersyn, og de ser alt!

Antarktisk er sindssygt koldt! Der er engang blevet målt minus 89,2 grader. Der bor ingen mennesker på Antarktisk, men indimellem bliver der arrangeret ture derned.

Mount McKinley er Nordamerikas højeste bjerg. Det er 6194 meter højt, og det er verdens koldeste bjerg. Temperaturen ligger på omkring minus 40 grader om vinteren.  andsbyen Ojmjakon ligger i Rusland. Her ligger temL peraturen normalt på minus 50 grader. Det er koldere end den koldeste dybfryser. Det er faktisk det koldeste sted i verden, hvor der bor og lever mennesker.

Ulaanbaatar. Det hedder den største by i Mongoliet, der ligger lige mellem Rusland og Kina. Byen ligger i 1300 meters højde. Det er verdens koldeste hovedstad. I januar måned kommer temperaturen ikke over minus 16 grader.

Spejdersnus Februar 2014

3


j 5 Fac ts om Le g etø • Navnet LEGO kommer fra ordene “LEg GOdt”

VI DS TE DU AT

• Det antal legoklodser der bliver solgt på et år kan ved siden af hinanden nå 5 gange rundt om jorden.

• McDonalds er det firma i verden der sælger mest legetøj det sælges i “Happy Meal” menuerne.

• Spillet Ludo hedder på tysk “Mensch ärgere dich nicht!”, der kan oversættes til “Hey, slap lige af mand!”

• Dukker er det ældste legetøj i verden og yo-yo’er det næstældste.

SNUS' TOP 5 LEGE Der findes et hav af skægge lege, man kan lege til spejder eller bare med vennerne derhjemme. Her får du Snus’ fem yndlingslege.

1. Freezer

Skal det gå vildt for sig, og skal du rigtig have lov til at tumle, er Freezer den perfekte leg! Her kan man sagtens være to patruljer, og det gælder om at være hurtig, snedig og stærk. Legen går ud på at få fat i det modsatte holds trofæ ved at kæmpe sig vej gennem banen og overvinde modstanderne på vejen. Læs mere her: www.dingse.dk/dw/download/Freezer.pdf

2. Ståtrold

Den højt elskede klassiker! Skal du bruge en leg, der handler om at være hurtig, men hvor man ikke nødvendigvis behøver kaste rundt med hinanden? Det er ståtrold, du leder efter. Her skal du være hurtig, når du skal undgå at blive forstenet. Samtidig skal du løbe stærkt, hvis du vil redde dine forstenede venner! Se her: www.legepatruljen.dk/Uploads/Staatrold.pdf

4

Spejdersnus Februar 2014

3. Ninja - total ninja destruction

Er du mega ninja?! Så er Ninja lige noget for dig! Du skal være hurtig og opmærksom for at undgå at ryge ud. Du kan lege det med dine bedste venner, en hel patrulje eller endnu flere. Legen går ud på at ramme de andres hænder med et ninjaslag, men pas på! Er der nogen der rammer din hånd mister du den! Alle starter med at tage en ninjastilling. Nu må man efter tur lave en bevægelse for at ramme de andres hænder. Man har to liv, et pr. hånd.

4. British bulldogs En fantastisk leg for alle! Du skal ikke bruge andet end fire hjørnemarkører og et fladt areal, og så er du klar til at lege i vinterens kulde eller sommerlejrens varme. Her går det ud på at undgå at blive fanget. Det er en leg, der giver varmen, når du spæner afsted for at undgå at blive løftet fra jorden! Se her: www.spejderportal.dk/idekassen/lege/ british_bulldog.htm

5. Svup - sugekop

Snus’ yndlingsleg! Med Svup er det næsten uundgåeligt at komme til at stå fjollet, miste balancen og grine sammen med hele patruljen. Alle, der er med, stiller sig i en gruppe tæt på hinanden. Nu starter ’Svuppen’! Den, der starter med den, giver den videre ved at røre ved en anden, der er med i legen. F.eks. ved at lægge sin hånd på skulderen af sidemanden og sige svup. Nu sidder hånden fast! Sidemanden skal nu give svuppen videre til en anden person. Man kan lege lige til man vælter, og det gør man!


t s id s n e id s n e n io t k Reda mest med som barn?

Hvad legede du

1. Nanna LEGO!

2

2. Daniel Jeg legede meget med min hund og ellers var LEGO Piratskib et hit - de to ting i kombination fungerede dog ikke rigtig.. (til min store skuffelse) 3. Kristina LEGO!

1

3

4. Johanne Jeg byggede huler med min lillebror 5. Rebecca Min bedste ven, LEGO og kuglebaner - vi byggede baner der gik gennem vejen både hans og min lejlighed.

6 8

4

6. Jakob Jeg var glad for min elektriske racerbane.

5

7. Mathilde Risengrød.. Helt klart! 10

8. Katrine Jeg havde en stor forkærlighed til mit løbehjul! 9. Christoffer Lego og Brio-toge, så fløj jeg meget med drager, og spillede på min GameBoy Color.

7 9

10. Lauge Blyant, papir, farver, maling, tape ... jeg byggede rigtig meget af mit legetøj selv.

nytårstraditioner Nytårshatte, fyrværkeri og at hoppe ind i det nye år... Det er ved at være nogle måneder siden, vi alle sammen fejrede nytår. Nytårsaften er forbundet med mange (mærkelige) traditioner. Du havde sikkert en smart nytårshat på, skød fyrværkeri af med dine forældre og hoppede ind i det nye år fra en stol. Men hvorfor gjorde vi egentligt alle disse ting? Snus har snuset noget op! Nytårshatte: I gamle dage klædte man sig ud, når man fejrede forskellige ting, og så gik man rundt fra hus til hus og bankede på. Det var meningen, at dem, man besøgte, skulle gætte, hvem man var.

Fyrværkeri: Det var oprindeligt kineserne, der opfandt nytårskrudtet, og det er ikke for sjov, det larmer og lyser i mange kraftige flotte farver. Det var nemlig meningen, at fyrværkeriet skulle skræmme onde ånder væk, så de ikke ødelagde ens liv i det nye år. Hoppe ind i det nye år: Man stiller sig op stolen, så man bedre kan springe ind i det nye år. På den måde undgår man at stå lige der på skellet mellem det nye og det gamle år. Det bringer nemlig uheld ifølge gammel overtro.

Spejdersnus Februar 2014

5


Spejdersnus har lavet et spil til dig og dine patruljekammerater!

6

Spejdersnus Februar 2014

Dde


en ultimative vandrer! Af Lauge Eilsøe-Madsen, B&U-reda ktionen

I skal på vandre tur og beslutter jer for at se, hvem der kommer førs t frem. Men der er nogle ud fordringer på vejen! Hvem mon kommer først igenne m?

Sådan gør i: • Find hver en br ik. • I skal bruge 1 terning. Den skal I bruge til at slå for at se, hvad der sk er. • Terningen: 1, 2 eller 3: Ryk det antal felter som ternin gen viser. 4: Vælg en ven der skal rykke 1 felt frem . 5: Vælg en ven der skal rykke 1 felt tilbag e. 6: Vælg en ven der skal vente 1 tur.

Held o g lykk e!

Spejdersnus December Februar 2014 2013

7


Lege fra dengang farfar var barn Dengang dine bedsteforældre var børn, legede de selvfølgelig også. De havde bare ikke computer, iPad eller Playstation – så de var nødt til at være kreative og lege med det, man nu engang havde liggende. Snus har kigget i glemmebogen og set på gamle lege. Tekst: Jakob Kastrup Andersen, B&U redaktionen Foto: Istockphoto

d n å b e d n ø t g o Kæp

old gang til en b man d a e k ik n a r r havde m derfor va Nogle stedelignende redskaber, så finde rundt e eller andre t bruge det, man kunn ebånd fra en tvunget til a n tog så derfor et tønd pelthen ud omkring. Made, og så gik legen sim p, så det gammel tøne til båndet med en kætøndebånd på at skubb du har ikke lige har et legen på et trillede. Hvis men gerne ville prøve ge et cykeltil rådighed, e, kan man sagtens bru spejdermød dre runde ting. dæk eller an

Vinteraktiviteter

En ting som ikke har ændret sig mærkant er vinteraktiviterne. Da din morfar var barn, stod man også på skøjter, lavede sneengle og havde vanvittige sneboldkampe. En ting som dog var lidt anderledes var, at skøjteløb kun kunne foregå på frosne søer, da man ikke havde nogle kunstskøjtebaner.

8

Spejdersnus Februar 2014


v o r e l b Æ

an t ikke altid m barn, var de unne gå i r a v r a rf fa tk Da på nge nok til a fik lommepe be slik. Derfor gik man r ø le k b g æ o ugge kiosken ik ud på at h g m so v, ro æble er. es æble- træ fra naboern havde skaffet sig en eNår man så r, inviterede man børn le e b lig æ e ld m hem spandfu eret ind i sin allesamrt a v k a ill v a ne fr e sig mæskede d e var flere. hule, og så k ik r e d r, indtil men i æble

Cowboys og indianere

Denne leg har virkelig været et hit. Man var en flok børn, og man blev inddelt på to hold alt efter om, man havde lyst til at være cowboy eller indianer. Der var ikke nogen specifikke regler eller formål med legen, men man startede tit legen med, at de to hold byggede huler, og det var så deres territorie. Man kæmpede så mod de andre og prøvede at finde deres hule. Et redskab som ofte fremgik i legen var slangebøsser, da man af gode grunde ikke kunne bruge rigtige revolvere eller bue og pil. For at lave en slangebøsse fandt man en Y formet pind og spændte en elastik imellem de to grene, og derved kunne man fyre små sten eller andre ting afsted.

Kapsejlads

I gamle dage havde man ikke fjernstyrede motorbåde. Til gengæld havde man altid en træsko. Man tog sine træsko af og pimpede den med det, der nu lige var at finde. Derefter satte man den i den lokale bæk, og så gjaldt det om at se hvilken træsko, der kom først. Den eneste ulempe ved denne leg var, at træskoen risikerede at flyde væk, og så havde man kun én sko at gå med.

Spejdersnus Februar 2014

9


DANMARKS BEDSTE

“Rollespillere er bare lidt seje Anders Rasmussen går til rollespil, og det synes han er ret sejt, for så kan han være, hvem han har lyst til. I dag er han en ridder, der skal kæmpe mod røvere. Tekst: Helene Kristine Holst, B&U-redaktionen Foto: Christina Molbech

rs r fødderne, og Ande renene knitrer unde er ov t rtig hu sig ger Rasmussen, 12 år, kig r er n fortsætter. Det he skulderen, inden ha ler nd ha t de n, ve elig gåtur i sko ikke bare en almind om liv og død. der ikke er til Snus’s udsendte, - Shh, siger Anders i skoven. ge sig lydløst rundt så trænet i at bevæ videre. rs de An os, hvisker - De må jo ikke høre v, men i dag ele ole sk g gli da til er Anders Rasmussen de andre d me en n skal, samm er han en ridder. Ha ngens ko t åle stj r ha r de , ere riddere, fange de røv kiste fyldt med guld.

G

Liv og død

tror de er andre riddere. - Jeg - Dér, hvisker én af de en pumper alin ren Ad n. ha , siger derovre bag buskene . ere rtig ning bliver hu og riddernes vejrtræk der. spørger en tredje rid vi, r gø an ord hv - Ok, jter ridflø så og omringe dem, - Jeg synes, vi skal andre De rs. de An er sig r, angribe m der Andreas, når vi so t løs lyd så bevæger sig riddere nikker, og de e muligt tættere på. ende her og så komm - Kan du ikke blive stå ’ us Sn rs de An er ørg ber, sp løbende, når vi angri for den omgang bliver glad udsendte, der i første særlige post. ders, til så lidt, forstætter An - Ja, for du larmer alt . lse ffe sku den udsendtes store l, de tager spillet med liv og sjæ Drengene går op i s og leveres de fin al sk te kis ens det her seriøst. Kong få mad. n ka e , så de fattig tilbage til majestæten tyvene, om dt run t om gs sig lan Drengene bevæger n kan Ma . ske bu e i en ring af der har gemt sig ind om hvorog , rne de rid om gt hånli høre tyvene snakke te. kis s en uppede kong dan tyvene nemt sn

De er her

og de kigger stille blandt tyvene, Pludselig bliver der ringet, og om er De nt. se t er for sig omkring, men de

pludselig kan man høre en dreng fløjte. Ridderne angriber. - DE ER HER, udbryder en af tyvene til de andre, og i samme øjeblik kommer ridderne stormene ud gennem buskene, og lyden af træsværd mod træsværd fylder luften. Der er råbes og skriges, i mens både tyve og riddere skiftevis falder til jorden. Til sidst er der to tyve og en ridder tilbage. Snus’s udsendte er for længst faldet til jorden, og kæmper nu for ikke at gispe, hver gang tyvene langer ud efter den sidste ridder. De faldne er jo døde. Ridderen, en erfaren rollespiller, og heldigvis et godt stykke højere end de to sidste tyve, griber et ekstra sværd fra en falden kammerat, skubber den ene tyv til jorden, og stikker sværdet ind under armen på den anden. Begge falder og gisper deres sidste åndedræt. Ridderen har vundet, og kan nu bringe kisten tilbage til kongen og alle de fattige. Anders, der vågner til live igen, siger til Snus’s udsendte: - Der var nogle ret fair hold, vi havde lavet i dag, synes jeg. Nogle gange dør det ene hold, uden at det andet overhovedet når at miste nogen. Det kan godt blive lidt for kedeligt, siger han. Drengene vågner alle op, og griner mens de heftigt diskuterer deres modstanders taktik. - Det var vildt, at I havde omringet os, uden at vi overhovedet havde hørt jer, siger en røver begejstret. - Hvor mange kommer næste uge, jeg har en fed idé, spørger Anders.


r jere”

Rollespil

Rollespil er en selv er med. Deslags teater, hvor man udenfor i en sk t foregår som regel er ikke bestem ov, og handlingen nogle såkaldte t på forhånd. Der er kan sætte ram ’Gamemasters’, der i sidste ende merne for spillet, men er alle deltage men med til be re samDet er en leg, stemme handlingen. hv or m an bruger hele kroppen, klæ med bløde svder sig ud og kæmper æ r, og hv or man lader som om og ha sig i nogle fæ r mulighed for at øve rd ig he de r eller afprøve en bestemt ty det er virkelig pe opførsel, uden at he d. Der findes man lespilsklubber ge forskellige RolInde på www rundt om i landet. frost.dk kan m.landsforeningenbiligger tættest an finde den klub, der .

Spejdersnus Februar 2014

11


: v l e s t e d v n a a L k l u v n r o c pop

får ål før. Nu n b å p n r o popc in ege et at lave hele lidt op. Lav d dbrud. v ø r p t r e k u t Du har sik n for at peppe de d dig til, den går&iU-redaktionen B e , c d læ n n els Lu du cha cornvulkan og g Tekst: Tro Autzen yge pop Foto: Th

Så er du klar til at komme i gang!

1. Start med at klippe hul i midten af den store aluminiumsbakke. Hvis du er lidt snild, bukker du kanterne på hullet opad, så det rigtigt kommer til at ligne en vulkan.

Det skal du bruge: For at komme godt i gang med din eksplosive popcornoplevelse skal du bruge følgende:

2. Mal vulkanen. Du kan vælge alle de farver du vil, men lad være med at bruge maling, der ikke kan tåle at blive varmt.

3. Monter dåsen i hullet. Sørg for at dåsen er ren, da du skal bruge den til at lave popcorn i.

ŸŸ ŸŸ ŸŸ ŸŸ

En stor dyb aluminiumsbakke En tom og ren konservesdåse Noget varmefast maling Et trangiasæt eller en anden form for brænder ŸŸ Popcornkerner og olie

12

Spejdersnus Februar 2014

4. Nu er du klar til at lave popcorn. Hæld en håndfuld popcorn og en skefuld olie i dåsen og placer brænderen under dåsen. ADVARSEL! Når du arbejder med varm olie, skal du altid passe rigt ig godt på, at der ikke går ild i den! Hvis der går ild i den må du ALDRIG hælde vand på! Spørg din leder!

!


Foto: Morten Kongsfelt

d. 1 5. 18. maj 201 4

PUF

Patrujeliv + Udvikling + Friluftsliv = PUF. Fem fede kurser for juniorer.


Foto: Morten Claus

sfelt Foto: Morten Kong

Hej spejder! Har du hørt om PLankurserne? Kunne du vildt godt tænke dig at prøve at tage på et fedt kursus, men er ikke helt gammel nok endnu? Så bare rolig. Der findes nemlig også et kursus der hedder PUF, og det er for seje 11-12 årige spejdere. Kurset varer fra d. 15. -18. maj og handler om oplevelser, udfordringer og en masse sjov og ballade. Det er helt perfekt til dig, der måske har været noget tid hos juniorerne og snart skal rykke op i troppen, for det er nemlig den slags aktiviteter, I skal lave. I skal sove udenfor, selv lave mad og lære en masse ting i de patruljer, der er på kurset. Til at hjælpe jer, vil der være en superflink leder til hver patrulje, der synes, det er helt vildt fedt at være spejder, og gerne vil lære dig at kende og give sine bedste tricks videre. Du kan tage din bedste spejderkammerat med, og sammen kan I tage på kursus i patruljeliv, spejderfærdigheder, samarbejde og virkelig få sat skub på jeres spejderliv. I vil helt sikkert få en masse nye venner, der ligesom jer også har lyst til meget mere spejder! Du har muligheden for at vælge mellem 5 forskellige kurser. De er alle mega fede, og uanset hvad du kommer på, får du en fantastisk oplevelse og nye venner.

14

Spejdersnus Februar 2014

Du skal vælge de 3 kurser, du allerhelst vil på, og skrive dem i den rækkefølge så nr. 1 er det, du ALLERHELST vil, nr. 2 er næstbedst, og nr. 3 er, hvis de to andre kurser er fyldte. Der er nemlig mange, der gerne vil med, så vi skal gøre det bedste for alle. Derfor kan I max. være 4 fra din gruppe på samme kursus, så hvis I er flere, kommer I forskellige steder hen. Hvis du har spørgsmål til det bestemte kursus, kan du ringe eller skrive til kursuslederen, som hellere end gerne svarer på dine spørgsmål. Du finder kontakt til dem ved deres annoncer. Til din leder og dine forældre har vi også skrevet lidt, så stik bladet over til dem, når du selv har fået læst det færdigt. Vi håber, du er klar til at få én på opleveren på PUF. Mange spejderhilsner Anders Rasmussen og Magnus Rievers, formænd for U10-16 (PUF og PLan-kurserne)


sen n Foto: Morten Clause

Hej Juniorleder Hvorfor skal dine spejdere på kursus? At komme af sted på spejderkurser kan styrke ens spejderfærdigheder, give personlig udvikling, masser af motivation og ny inspiration til livet i den daglige patrulje. Det gælder både for unge og voksne spejdere, men helt sikkert også for juniorspejdere. En spejder, der har været på PUF-kursus, kommer hjem med gejst og nye evner til gavn for patruljen, samt en lyst til at udforske og undersøge nye sider af spejderarbejdet. Derudover viser undersøgelser, at kurser er en god måde at fastholde spejdere. Særligt juniorer, der føler sig lidt ”gamle” i patruljen, kan have gavn af udfordringerne og forsmagen på, hvad tropslivet kan indeholde.

om – og måske er klar på nye udfordringer i patruljearbejdet. Flere spørgsmål? Har du uopklarede spørgsmål, kan du ringe til kursuslederen af det enkelte kursus, hvis det har noget specifikt med det enkelte kursus at gøre. Har du et overordnet spørgsmål til struktur, strategi eller lign., kan du tage kontakt til formændene for udvalget der administrerer kurserne på mail: u10-16@list.dds.dk eller telefon: Magnus Rievers 25 27 60 13 eller Anders Rasmussen 51 21 98 51. Har du spørgsmål til tilmeldingen, kan du ringe til Stine Enevoldsen på korpskontoret på tlf. 32640053 eller skrive en mail på se@ korpskontoret.dk

Hvad kræver det af mig? Før kurset kræver det, at du tør være ambassadør for, at de juniorer, der er klar til det, vil tage af sted. Juniorerne skal være mentalt klar til at komme i patrulje med nogle, de ikke kender, og have nogle spejderfærdigheder, der kan bygges videre på. Det er også lederne (enten JL eller GL), der står for tilmeldingen via Blåt Medlem. Det praktiske kan du læse om her i magasinet. Efter kurset skal du være klar på at modtage en spejder, der har en masse nyt at berette

Foto: Det Danske Spe jderkorps

Spejdersnus Februar 2014

15


Kursusannoncer

r y event it D m eventyr e n n e g g o tid i e js re n E Christoffer skal teste tantes tidsmaskine, men noget går galt, for det at rejse gennem tid og eventyr er ikke uden udfordringer. Kom og hjælp med at teste tidsmaskinen og skab dit eventyr på tværs af tid og rum. På Dit eventyr kommer du til at opleve det stærke sammenhold i patruljen og det fede i at være mange, når projekterne bliver store. Du kommer til at arbejde i patruljen, og du får færdigheder med hjem, som du kan bruge i din patrulje derhjemme. Kom og få oplevelser, som du kan bruge både ude og hjemme. Kom og skab dit eventyr sammen med alle de andre spejdere.

Kursussted: Skovbrynet, Fyn Kursusleder: Susanne Jepsen Kontakt: ksl@levditeventyr.dk Hjemmeside: levditeventyr.dk, Google+: http://goo.gl/6R11XH Kursusnummer: 14612

Består DU af det rigtige grundstof? Så tag til Egemose Centret og deltag i JAGTEN PÅ DET BLÅ SPEJDERGRUNDSTOF! I JAGTEN PÅ DET BLÅ SPEJDERGRUNDSTOF vil du sammen med din PUF-patrulje prøve at finde opskriften på Det Blå Spejdergrundstof. Og undervejs vil du lære om dig selv, blive bedre til at lede din patrulje, og prøve sjove og spændende ting med dine nye spejdervenner. Vi skal nok passe godt på dig, og vi lover at du får en oplevelse du aldrig glemmer.

Vi ses på Egemosen! Kursusnummer: 13610 Kursustype: PUF Kursussted: Egemosen, Sjælland Kursusleder: Hanne Larsen Kontakt: 26 23 35 24 / hanne@superib.dk Indhold / færdigheder: Oplevelser, fantasi, sammenhold og kammeratskab

Spejdersnus 16 DU Består af det Februar 2014 rigtige grundstof?


Kursusannoncer

Det Sorte PUF Alt kan ske og det er stensikkert at det ikke giver nogen mening. Det er helt sort. Har du mod til at tage på Det Sorte PUF, hvor det handler om at turde gøre noget man ikke har prøvet før og møde en masse nye mennesker? Kurset er for dig der er klar til at bruge din kreative og krøllede hjerne til at få vilde, gode, mærkelige og sorte ideer sammen med dine

På kurset lærer du noget om:

nye PUF-patruljekammerater. Derudover kommer du til at dyrke din kærlighed for friluftsliv, være ude hele tiden og lave mad over bål. Du får uden tvivl styret din lyst til at klæde dig ud, råbe og danse grimt. Alt sammen i selskab med andre juniorspejdere fra hele Danmark.

• Hvad en god patrulje er. • Hvordan man opfinder og udfører en ny leg for sine kammerater ved at prøve det selv. • Dine nye spejderkammerater. • Spejderfærdigheder. • Hvordan man tér sig tosset. Lyder det som noget for dig? Så tilmeld dig Det Sorte PUF, vi glæder os allerede til du kommer!

Kursussted: Rosenholt Spejdercenter, Nordjylland Kursustype: PUF Kursusleder: Regitze Christophersen Kontakt: 2851 5707 eller regitzersc@live.dk Hjemmeside: detsortepuf.dk Indhold/færdigheder: Kammeratskab, udfordringer og oplevelser Kursusnummer: 14610

Det blå Ocean rliv. En rejse med Tag med på rejse i dit eget spejde jdervenner. oplevelser, udfordringer og nye spe

Vi rejser til en øde ø midt i det midtjyske, hvor du får tid til at have det sjovt i patruljen. Mellem lyngbakker og høje træer, vil du sammen med din nye patrulje prøve forskellige metoder til at lede en patrulje og planlægge aktiviteter. Noget du kan bruge hjemme i din egen patrulje -

Kursussted: Ryekol, Jylland Kursusleder: Kuno Nørskov Kontakt: 4193 0815

uanset om du er PL/PA eller patruljemedlem.

kan være en del af moderne spejderarbejde...

På denne spejdertur binder du ikke mange knob. Du samarbejder og planlægger aktiviteter med andre patruljer. Du vil blive bedre til at få gode idéer, og du kan også opleve, hvordan en Post-It-blok

I bliver 4-5 spejdere i patruljen og alle skal prøve at være patruljeleder. 1-2 voksne vejledere følger dig og din patrulje, så I kommer sikkert rundt på øen. Du bliver kontaktet af din vejleder inden kurset.

Hjemmeside: TalentLeder.dk Kursusnr: 14611

Spejdersnus Februar 2014

17


Kursusannoncer

Superskurk søger håndlangere! Er du kendt for at være den ondeste junior i din gruppe? Kan du få dine ledere til at råbe og skrige? Har du djævelske idéer, du savner at få udført? Så har jeg jobbet til dig! På det legendariske skumfidusbjerg Mont Lyxius har jeg i flere årtier bedrevet min galskab. Her lokker jeg øens artige børn til med lækre sprøde skumfiduser. Min lidenskab er at terrorisere verden, og jeg er ved at udvikle de grusomste onde planer. Jeg er verdens ondeste chef, og jeg stjæler dit slik, hvis jeg får chancen. Uheldigvis har jeg mistet mine trofaste håndlangere, og søger derfor nye kræfter til at hjælpe mig med at gennemføre mine mange djævelske planer. Jeg forventer at du er medlem af DDS (Det Danske Skurkeakademi) og har følgende kvaliteter: • En ond energi og lysten til at samarbejde om et fælles ondt mål • Evnen til at drive din ondskab til nye niveauer • Mod på at gå fra ide til handling • Et hoved fyldt med djævelske planer Føler du dig ond nok til at blive en del af mit “slæng”, så send fluks en ansøgning afsted på puf-lyx.dk/job. Skurkehilsner Lester Y. Xavier

puf-lyx.dk

PUF LYX

15-18. maj 2014

18

Spejdersnus Februar 2014

KURSUSINFO: Kursusnr: Kursusnavn: Kursusledere: Kontaktinfo:

14613 PUF Lyx Mie Haugaard, 4016 7102 Emil S. Lynge, 2042 6892 ksl@puf-lyx.dk

Sted: Web:

Avnstrup Spejdercenter, Sjælland www.puf-lyx.dk


Deltagerbetingelser For at kunne deltage på et kursus, skal du have den angivne alder ved kursets start. Som deltager på PUF skal du være fyldt 11 år inden årsskiftet, dvs. du skal være født i 2003. Der må max. være 4 kursister fra samme gruppe på samme kursus. Du skal selvfølgelig kunne deltage alle de dage, kurset varer (15. – 18. maj 2014) og være med fra start til slut. Regler for fordeling af pladserne Du er ikke sikret en plads, selvom du har tastet din tilmelding hurtigt og til tiden. Mandag d. 6. april kl. 12 bliver de rettidige tilmeldinger trukket ud og fordelt. Dvs., alle tilmeldinger, der er registreret i Blåt Medlem inden for tidsfristen, behandles ens. Da der kan være større søgning til nogle af kurserne end andre, fordeles de indkomne tilmeldinger ud fra alder, ligelig kønsfordeling og max. 4 kursister fra samme gruppe på samme kursus. Har du ikke skrevet tre kursusønsker, kommer din tilmelding nederst i bunken, og det er ikke sikkert, at du kommer af sted. Besked om deltagelse Når kurserne er blevet fordelt senest i slutningen af uge 16, vil du og din leder modtage en e-mail med besked om, hvilket kursus du er kommet på, eller om du er på venteliste. Du kan også gå ind på Blåt Medlem. I venstre side er der en boks, der hedder ”tilmeldte kurser”. Her vil det fremgå, hvilket kursus du er kommet på. Hvis der kun står 14602 PUF 2014, så er din tilmelding registreret, men du er endnu ikke blevet tildelt et kursus, men er på venteliste. Din leder kan også se det ved at finde dit navn og vælge fane 7: ”Kurser”, hvis han/hun er oprettet som medlemsansvarlig eller enhedsansvarlig i Blåt Medlem. Men ellers modtager du et deltagerbrev i starten af april, som fortæller, hvor du skal hen, hvad du skal medbringe, hvem der skal med og mange andre praktiske oplysninger. Kursuspris PUF: 950,Har du valgt din gruppe som betaler, bliver kursusafgiften automatisk trukket på din gruppes konto

på korpskontoret, hvis gruppen har godkendt din tilmelding. Ellers modtager du selv en faktura. Du eller din gruppe skal selv betale for transporten helt til og fra kursusstedet, inklusiv eventuel fællesbus/færge det sidste stykke vej. Tilmelding Tilmeldingen foregår elektronisk via kursussystemet i Blåt Medlem (blaatmedlem.dk). Du kan enten selv gå ind og tilmelde dig eller få din tropsleder/gruppeleder til at hjælpe dig. Du kan også finde den detaljerede vejledning på dds.dk/uddannelse/tilmelding-til-kurser. Afbud Din tilmelding er bindende, når den er tastet i Blåt Medlem. Skulle du blive forhindret i at deltage, skal du straks meddele dette til korpskontoret. Det er ikke nok blot at afmelde sig i Blåt Medlem. Afbudsgebyret er følgende: (alle datoer herunder) Ved afbud senest den 23. april opkræves 100 kroner. Ved afbud den 24. april – 13. maj opkræves den halve kursusafgift. Ved afbud onsdag den 14. maj eller senere opkræves hele kursusafgiften. Du kan melde afbud ved at kontakte Stine Enevoldsen på korpskontoret indtil torsdag den 15. maj kl. 12. Herefter skal du melde afbud direkte til kursuslederen. Det vil fremgå af deltagerbrevet. VIS HENSYN: Kan du alligevel ikke komme med, så meld afbud med det samme – så kan en anden få din plads. Kontaktperson: Stine Enevoldsen Mail: se@korpskontoret.dk Tlf: 3264 0053 Korpskontoret har åbent: mandag-torsdag: 10-15 og fredag: 10-14

Tjek også kurserne ud på dds.dk/move

Spejdersnus Februar 2014

19


Kære forældre...

Foto: Christian Mouritsen

til en kommende PUF-kursist Mange husker de venskaber og det fællesskab, de oplever på ungdomskurserne i Det Danske Spejderkorps, mange år efter. Og mange har glæde af deres oplevelser og erfaringer fra kurset både som spejdere men også i hverdagen uden for spejderverdenen. Den mulighed må du ikke lade dit barn gå forbi, så tag en snak med dit barns leder og hør, om ikke netop dit barn skal være en af de flere hundrede, der tager på PUF-kursus i Bededagsferien 2014 (15.-18. maj). Udbyttet Det, dit barn kommer til at opleve på PUF-kurset, er et fællesskab med en masse jævnaldrende, hvor spejderne får oplevelser og udfordringer i trygge rammer. Kurset er en forsmag på de længere kurser i PLan-regi og arbejder særligt med at udvikle spejdernes evner til at samarbejde, lede og de grundlæggende spejderfærdigheder. Dit barn kommer hjem med et nyt netværk af spejdervenner og mod på nye udfordringer. Forudsætninger Der kræves ikke særlige forudsætninger for at deltage på PUF-kursus, da det netop er et “begynderkursus”, så længe man bare opfylder de formelle krav til aldersgruppe. Det er en god ide, hvis dit barn har prøvet at være på lejr og sove i telt før, men kursusteamet vil selvfølgelig sørge for gode og trygge rammer at være på lejr i. Det er dog altid en god ide at tale med den daglige leder, om ikke et PUF-kursus vil være en god mulighed. Kursusleder og – team Hvert PUF-kursus ledes af 1-2 kursusledere sammen med et større team, der tager sig af spejderne under hele kurset. Teamet består af kompetente ledere, der har været spejdere i mange år og har stor erfaring med kurser og/eller målgruppen. De er vant til at håndtere alt fra hjemve til lejrskader, så du kan være helt tryg ved, at de nok skal tage sig godt af dit barn, når I har vinket farvel. Forældreomsorg til, under og fra kurset Når dit barn først er kommet på kursus, er de fleste så optagede af det nye, der sker, at de glemmer det derhjemme for en stund. Vær derfor ikke nervøs, hvis

20

Spejdersnus Februar 2014

du ikke hører fra dit barn, også selvom I evt. har aftalt, at barnet skal ringe hjem. Du kan trygt regne med at høre fra kurset, hvis dit barn ikke møder frem, eller der opstår andre problemer, så se det som en chance for, at dit barn oplever, at mobilkontakten hjem ikke er helt så vigtig som det, der sker her og nu. Nødsituationer Hvis dit barn skulle kontakte dig under kurset med problemer eller blive ked af det, så husk, at det er kursusteamet, der har ansvaret, mens dit barn er på kursus. Lad derfor være med at indgå aftaler med dit barn uden at inddrage kursuslederen, men sørg derimod for, at kursuslederen er orienteret, så de bedre kan hjælpe på stedet, f.eks. hvis der er konflikter i patruljen eller andet. Du får et kontakttelefonnummer, hvor du kan komme i kontakt med kursuslederen og dit barn. Brug dette frem for dit barns mobilnummer, hvis der sker noget derhjemme, f.eks. sygdom eller lignende. Kursusteamet kan meget bedre hjælpe og støtte dit barn, hvis de ved, hvad der sker. Spørgsmål Har du spørgsmål, du ikke har fået svar på, er du velkommen til at spørge os. Går dit spørgsmål på det konkrete kursus, så skal du kontakte kursuslederen af det enkelte kursus. Er spørgsmålet om tilmelding, skal du have fat på Stine Enevoldsen på korpskontoret på tlf. 32 64 00 53 eller se@korpskontoret.dk Har du spørgsmål om PUF generelt, kan du tage kontakt til formændene for udvalget der administrerer kurserne på mail: u10-16@list.dds.dk eller telefon: Magnus Rievers 25 27 60 13 eller Anders Rasmussen 51 21 98 51.


: v l e s t e e n d r v e t a n L a l e d n e v æ sv

tå nat kan s r e t in v r stkla sind an en fro r helt oplyst af tu elv m r å n , n smukt sy en himmel, der e d til, hvordan du s n. t e r e t e D mele p på lighe g kigge o s har en hemme nde lys op på him daktionen o r o f n e d u u , B&U-re kan se rner. Sn els Lund Tekst: Tro vis af stje photo ck Foto: Isto

HUSK! d at get ulovligt ve Der er ikke no bør du en m , nerne op sende lanter lle politiet, e for at fortæ alligevel sørg , fordi en lanterne op at du sender eksle rv fo mme til at nogen kan ko dblus. dem med nø

Sådan gør du:

1. Klip et stykke papir på 160x60cm og et stykke klippet ud som en cirkel med en diameter på 50cm.

2. L im de to korte ender af det firkantede stykke papir sammen, så du får et rør.

3. N u skal du have limet det runde stykke papir i enden af røret, så det bliver til en spand. Vær omhyggelig med, at der ikke er nogen huller.

4. M ens limen tørrer, skal du lave en ring med en diameter på 50cm af ståltråden.

5. N år limen er tør, sætter du ringen ind i bunden af lanternen, så den holder lanternen åben.

6. Nu skal du sætte din tændbriket fast i bunden af ballonen. Træk to ståltrådsstrenge fra kanten af ballonen og over til den modsatte side, så de danner et kryds. I midten skal du montere tændbriketten.

Sådan!

Så er du klar til at tænde ild til briketten og sende din lanterne til vejrs.

Det skal du bruge: Silkepapirslanterner stammer oprindeligt fra Japan, hvor man på bestemte tidspunkter kan opleve flere tusinde lamper blive sendt til vejrs på samme tid. Det er et smukt syn, og her får du en vejledning, så du selv kan nyde synet. ŸŸ ŸŸ ŸŸ ŸŸ ŸŸ ŸŸ

Rispapir/Silkepapir 2-3m ståltråd 1 tændbriket Hobbylim Brænder Popcornkerner og olie

Spejdersnus Februar 2014

21


TEST:

Hvad skal du være til fastelavn?

S’ superseje test Fastelavn nærmer sig, så tag SNU ud som. og find ud af, hvad du skal klædes

en, B&U-redaktionen Tekst: Christoffer Kolbe Boye-Hans

START HER

m er du glad for

JA nej

Føler du dig kong elig?

JA nej

har du superkræf

JA ne

er du glad for lyserød?

JA nej

er du bange f or drager?

du skal være

Prinsesse

nej JA

du skal være

RIdder

være l a k s du

superhelt

22

Spejdersnus Februar 2014

du sk

trol Trold


Foto: iStockPhoto

du skal være

baden powell kan du lide at gå m?ed spejderuniform

nej JA

magi?

er du glad for heste?

ræfter?

ej

JA nej

er du god til at snige dig?

nej JA

kan du bruge en lasso?

nej JA

du skal være

ninja

være l a k s u d

cowboy

"? kan du sige "arrr

nej JA

kal være

ldmand/ dkvinde

være l a k s du

pirat

Spejdersnus Februar 2014

23


Er minier sejere Har I tit diskuteret hjemme i gruppen, hvem der egentligt var de sejeste? Juniorspejdere er ældre, men har det betydning for, hvor meget de ved? Snus hjælper jer med at teste det i gruppen.

1.t:

dys

eltre forsk e d in b n Hvem ka på kortets tid? lige knob n som alle ka

, kellige knob mst. I kan Vælg tre fors r der e langso m e v h se g o ior eller lade binde, ini og en jun m , n e e d n fi e hinanden enten I også hjælp n a . k e ig så , rt u e h st alle dy ke er så ogen, som ik hvis der er n

2. :

dyst

24

Spejdersnus Februar 2014

3.t:

dys

Hvem kan hurtigst smække en snobrødsdej sammen? Når man er på lejr, og alle er sultne, er det godt at kunne lave mad lynhurtigt. Stil ingredienserne klar på et bord dækket med aviser (det kan godt svine lidt i kampens hede), og sæt i gang! Hvem er hurtigst?


end juniorer? 4.

dyst: Løs en ode morsek

Menneskepyramide

ve en der til at la ilket Få jeres le å hv e, og se s morsekod n an løse de hold der k en god å s g o r et e hurtigst. D søvelse. samarbejd

Smid skoene, og kæmp om hvem der hurtigst kan by gge en menneskelig pyramide, hvor alle på holdet skal være med .

l Lav et bå

let r denne dyst For nogen e det n for andre ka som en leg, ti e l at få flammern sværere at bruge af l hvad I må vågne. Afta vem r, og se så, h hjælpemidle st. et bål hurtig der kan lave bål ar plads til to Hvis I ikke h et et d d, kan i lave på samme ti g tage tid. af gangen o

5.

dyst:

Måske har I selv også nogle gode ideer til dyster, aftal med jeres leder hvordan det kan foregå og kom så i gang. Det er en god måde at hjælpe hinanden, og så er det jo altid sjovt at konkurrere lidt. Held og lykke!

Spejdersnus Februar 2014

25


Vinteren n책r den er bedst! Hvidt p책 jorden, sol og bl책 himmel - og masser af leg i sneen! Lad os krydse fingre for lidt mere sne! Foto: Jan Vestergaard.

26

Spejdersnus Februar 2014


Spejdersnus Februar 2014

27


Tip:

Spar på batterierne ved at m lyse så lidt so muligt.

En lygte er smart at have, når det d en bliver mørkt på spejderturen. Me g tin e find , tet lygte kan du se på kor på r ede i din taske og lave skyggebill sen. teltdugen, når du ligger i sovepo Men hvilken slags er bedst? ved Snus giver dig fordele og ulemper . per am både lommelygter og pandel redaktionen Tekst: Rebecca Kolte-Olsen, B&U

Pandelampe

Lommelygte

Fordele • Når lygten sidder i panden, har du begge hænder fri til at gøre andre ting. • Med lys oppefra kan du altid se det, du sidder og laver. • En pandelampe kan lyse i mange timer, mellem 100 og 250 timer faktisk. Så du kan bruge den rigtig meget, før den trænger til et nyt batteri. Ulemper • Pas på med ikke at lyse dine venner i øjnene! Du kan hurtig komme til at blænde nogen ved at kigge på dem, når du snakker til dem.

Tip:

28

Spejdersnus Februar 2014

Tip:

Når du bruger en lyser du kun på ét lygte, sted. Alt andet runbestemt dt omkring bliver helt mø at slukke for lygten rkt. Prøv imellem for at se engang som det virkelig mørket, tid har dine øjne er. Efter lidt væ til mørket, og så nnet sig ka mere, end du ligen du se tror.

har Find ud af om din lygte at en rød-lys funktion. Vedger bruge rødt lys ødelæg medu ikke dit nattesyn så k fra get, og andre langt væ t. ser ikke dit lys så nem

Fordele • Smart når du skal ud på natløb og kun har én lygte til hele patruljen. Så kan I nemt skiftes til at gå forrest og lyse. Ulemper • Lommelygter er tit ret tunge og besværlige at have med, hvis du skal ud og gå. • En almindelig lommelygte er ikke særlig kraftig. Dem der kan lyse rigtig langt koster mange penge (og er ret tunge).

Tip:

Noget af det værste når man er på tur er ikke at kunne finde sin lommelygte, når det er blevet mørkt. Læg altid din lygte ét bestemt sted i din taske, for eksempel i øverste lomme. Så finder du den nemt.


HVORNÅR ER EN LEDER EN GOD LEDER? Gad vide om de voksne er enige med os? Der er ikke nogen rigtige og forkerte svar på, hvornår en (spejder)leder er en god leder, men læs med her og se hvad juniorerne i 1. Tranbjerg har svaret Tekst: Kristina Kongsgaard, B&U-redaktionen Foto: Jens Thybo

Lise 10, år

Patrick 11, år

Når han eller hun har alle mærkerne

Når vi får lov til at bage

Dina 10, år Når lederen hjælper én, der er kommet til skade, og han/hun giver børnene lov til at lege

Rasmus Emil, 11 år Pas...

Ina Marie, 10 år Når man er kommet til skade og lederen hjælper én. Man er også er god leder, når man giver børnene lov til at lege!

Oliver, 11 år En god leder giver os lov til at lege med ild

Spejdersnus Februar 2014

29


ø m s d å r e Grupp

g e j r å f n a d r – hvo

G

rupperådsmødet er en vigtig begivenhed i dit barns spejdergruppe. Her har du som forælder mulighed for at få indflydelse på dit barns spejderliv. Der tilrettelægges bl.a. nye udfordringer for gruppen. Læs videre og find ud af lidt

30

Spejdersnus Februar 2014

mere omkring mødet og dine muligheder for at få indflydelse: Mødets gang Det er forskelligt fra spejdergruppe til spejdergruppe, hvordan grupperådsmødet forløber – det er derfor også vigtigt, at du som forælder ved, hvordan du skal gribe mødet an. I nogle grupper

er grupperådsmødet noget, som bare skal “overstås”. Det vil sige, at mødets dagsorden kun forløber ud fra korpsets love. Andre spejdergrupper laver et lidt “sjovere” møde, som indeholder PowerPoint-præsentationer, beretninger eller lignende. Og så er der nogle helt tredje, som vælger at lave et arrangement ud af grupperådsmødet. Her bliver der arrangeret aktiviteter,


Hvad kan diskuteres på et grupperådsmøde? ŸŸ Nyheder: Hvad er der sket i gruppen inden for den seneste periode? ŸŸ Udvælgelse: Hvem skal være gruppens nye kasserer, bestyrelsesformand eller referent? Ud fra demokratisk afstemning vælges nye tovholdere. ŸŸ Målsætning: Hvad er gruppens visioner og missioner inden for det næste år? Mål bliver sat for problemstillinger og udvikling. ŸŸ Ideer: I hvilken retning ønskes gruppen at bevæge sig? Er der nye idéer, som kan være relevante for gruppens fremtid? ŸŸ PR-tilrettelægning: Hvordan fungerer gruppen udadtil? ŸŸ Budget: Hvad bruges pengene til?

de

? e s l e d y fl d in som er med til at styrke gruppens fællesskab (dette kunne eksempelvis være, at de små spejdere, som ikke deltager i mødet, samles i en svømmehal, legeland eller lignende, imens jer forældre deltager i grupperådsmødet). Hvad er relevant for dig som forælder? Under gennemgangen af en udviklingsplan for gruppen, hvor grupperådet stiller spørgsmål, kan det for dig, forælderen, være releTekst Katrine Ross, B&U-redaktionen Foto Mads Danquah

vant at spørge ind til, hvordan de forskellige grene tilrettelægges. Kan du godt lide at være med til at beslutte, hvordan dit barns gruppe skal agere, kan det være en idé at melde dig ind i gruppens bestyrelse. Under grupperådsmødet vil grupperådet tage stilling til, hvor mange medlemmer og suppleanter, der skal være i den kommende bestyrelse. Ifølge § 14.5 i Det Danske Spejderkorps’ love, skal der minimum sidde 6 personer; en formand, kasserer, gruppeleder og mindst tre øvrige medlemmer. Du som forælder er velkommen til at

sidde i bestyrelsen og være med til at koordinere og organisere gruppens fremtid. Efter grupperådsmødet – hvad nu? Er du blevet valgt ind i bestyrelsen, eller er du bare interesseret i et samlet overblik over grupperådsmødet vil der ca. 14 dage efter mødet blive et referat til rådighed. Sammen med referatet bliver regnskab, budget, beretning og udvikling også offentliggjort. Mangler du stadig lidt viden om et eller andet, er et besøg på www.dds.dk ikke spildte museklik.

Spejdersnus Februar 2014

31


BAGSIDEN

“Levende vendespil” To personer sendes uden for døren. Resten sætter sig sammen to og to og finder på en sjov lyd, som de begge kan sige. Så blandes “kortene”, og de to uden for døren kommer ind. De skal nu skiftevis “vende” par, fx ved at trykke folk på hovedet, så de siger deres lyd. Finder man den samme lyd ved to personer, får man stikket. Den, som har flest stik, har vundet.

der” “Bjerget bræn er i hver. Den

mange person Dan to kredse med lige e”. . Den yderste er “løber et” erg “bj er ds inderste kre . Når sen red erk ind af ten mid i En af “løberne” stiller sig alle “bjerget brænder”, løber ’midterpersonen’ råber Når t. rge bje om d uret rundt “løbere” forfærdede me eller han ler stil t”, kke slu “ilden er ’midterpersonen’ råber e find nu on. Alle “løbere” skal hun sig bag en bjergpers e løb kun ved. Løberne må en bjergperson at stå bag finoverhale. Den, der ikke ne ger må de med uret, men nem gen js lve Ha n’. rso ’midterpe der en plads, bliver ny er. erne” og “løberne” roll son per erg “bj ter byt legen

ejderkorps t Danske Sp Clausen og De n te or M : to Fo

SpejderSnus #8 2014  
SpejderSnus #8 2014  

Vilde outdooraktiviteter, sejt gear, interviews og masser af sjov.