Page 1

Impress Magazine

Stavanger 2013

| 8. Juli 2013 |

Ved mørkets frembrudd • Brødbakaren • Designpatruljen • Pimp fiskebollene


LEIRBÅLET - Flere bilder på side 24 og 25 Foto: CF Salicath


dagens impress

innhold VED MØRKETS FREMBRUDD

6

BRØDBAKAREN

12

ROBERT & OLAVE

14

INTERESSERT?

16

DESIGNPATRULJEN

17

PIMP FISKEBOLLENE

22

TROPPSLEDEREN

26

MEDIEHUSET STAVANGER 2013

til ungdommen

Ansvarlig redaktør: Anders Myhr Nilsen Redaktør: Silje Høysæter Nestleder: Magnus Husabø Journalister: Kjersti Skarvang Olsen Stian Seland Stine Løkstad Tove Arntzen

I denne utgaven av IMPRE SS følger vi noen rovere på nattevakt. Som de andre roverne på leiren har de arbeidsoppgaver fordelt av arbeidskontoret med den noe humoristiske NAV-logoen.

| IMPRESS | 08.07.13

Forsidebilde: (Nattevaktene på streif) Carl-Frederic Salicath ØMERKE ILJ T M

0

Oversetter: Carl-Frederic Salicath

1

4

Frivilligheten dekker jordene på Madla denne uken. Ungdommen nå til dags, altså, de er ganske imponerende.

Grafikere: Oda Sortland Arild Feragen Patrick Jepsen Johannes Sandal

24

Og det er ikke bare hos nattevaktene frivilligheten gløder. Tårnet som rager tretti meter over bakken, patruljeføreren som leder patruljen sin på haik, svære sceneshow, dorullene som samles inn for bruk

til k veldsprogr am, gr afikerne som plutselig ble skiltoppsettere. Stavanger 2013 er et helt lite samfunn skapt av 11.000 arbeidsmaur, som i bestefall lønnes i himmelen.

Tryk

64

Men en viktig ting skiller roverne fra vanlige arbeidssøkere. Her gjengjeldes ikke arbeidet i klingene mynt, ikke engang i lovnader om det. Frivillighet er stikkordet.

Foto: Carl-Frederic Salicath Monica Hägglund Langen Arild Johannessen Alexander Vestrum

ksak


dette er...

...sykkelen min Scoutriders i Norge har eksistert i 15 år og har rundt 50 medlemmer. Klubben er åpen for alle speidere med motorsykkel. Ole Harald Flåten (foran), Rune Hoel (til venstre), Øystein Gonsholt og Lars Ivar Fridtjofsen inviterer alle som kan med på MC-haik under leiren. Se www.scoutriders.no. Tekst/Foto: Alexander Vestrum

Det raser heftig diskusjon blant medlemmene om hvorvidt Harley Davidson er den beste sykkelen.

Vanligvis får disse MCspeiderne alt på sykkelen, men nå har de fleste hatt bagasje i buss.

Scoutriders er ofte også med i andre klubber, men ikke slike som Hells Angels.

Scoutriders konkurrerer i å kjøre sakte, og vinneren får ei brodert pute i vandrepremie.

08.07.13 | IMPRESS |

5


ved mørkets frembrudd Når klokka blir elleve og de fleste legger seg i soveposen, våkner nattevaktene til live. De er en gjeng rovere som sørger for at leiren er trygg mens speiderne sover. Bli med laget ”Streif 1” på rundtur i leiren etter leggetid. When the clock turns 11 pm and scouts tuck into their sleeping bags, the night watchmen come to life. They are rovers keeping the camps safe and quiet while people sleep. Join team “Roam 1” on their rounds around camp. Tekst: Stine Løkstad | Foto: Carl-Frederic Salicath


ved mørkets frembrudd

00:22 - En viktig oppgave er å sjekke at toalettene har nok papir og såpe, så ingen kommer til tom trone morgenen dagen etter.

Vi er jo kind of natteravn-ish. Men ikke så mange er på druen. We are kind of like neighbourhood watch, only no one is tipsy. MAGNUS CARA, NATTEVAKT

23:00: En gjeng rovere samler seg utenfor leirens hovedkontor. Utstyrt med blå vester, redbull og kjeks er de klare for å passe på leiren de neste åtte timene. Vaktleder Geir Helge Krey informerer om kveldens oppgaver, som består i å passe på at det er ro og orden, og ikke minst passe på at alle speiderne har det bra. Vaktene deles inn i lag på to til fire personer som sammen skal gå rundt i leiren. 23:30: Laget som raskt døper seg selv til ”Streif 1” starter rundturen i leiren. De er

8

| IMPRESS | 08.07.13

en gjeng på fire personer fra Bergen og Fredrikstad. - Nattevakt er en av de mest avslappede vaktene, mener Sindre Bjørke. - Vi kan gå rundt og snakke med folk, og så kan vi sove lenge dagen etter. I utkanten av leiren går de forbi et bolighus. - Skal vi sjekke om de også har lagt seg? Spøker Saskia Berle. Stemningen blant vaktene er god, selv om de innrømmer at de har sovet lite hittil på leiren.

23:45: Leiren har enda ikke falt til ro. Mange sitter ute og skravler. Speidere går forbi med tannbørsten i hånda. - Så lenge de har med tannbørsten, er de vel på vei til å legge seg, og da er det greit, sier Saskia. I Ild stopper de ved en ønskebrønn. Magnus Cara og Jon Daniel Steinli kaster hver sin mynt i brønnen. - For en trygg natt, sier Magnus. 00:00: Leiren begynner å falle til ro, og mange har trukket inn i teltene.


Fakta: nattevakter Rovere som bor i roverleiren går nattevakter. Antall vakter per natt varierer. Å hjelpe speidere som kommer sent til leiren, fjerne feilparkerte biler, fylle på dopapir og si fra om tekniske feil er noen av oppgavene vaktene har. Vektere hjelper roverne med vaktholdet. Leder for nattevaktene er Geir Helge Krey. Han har 24 års erfaring.

2 3:4 0 - En speider løper hjem til leiren mens natten senker seg.

08.07.13 | IMPRESS |

9


ved mørkets frembrudd

Godt samvær og Red Bull skal holde oss våkne gjennom natta. Good company and Red Bull keeps us awake through the night. JON DANIEL STEINLI, NATTEVAKT

Plutselig lyser et skarpt lys opp plassen. Noen speidere har slått på en lommelykt. Vaktene ber dem om å ”chille litt med lysstyrken” før de fortsetter ned til Vann. - Vi er jo kind of natteravn-ish. Bare at det ikke er så mange her som er på druen, reflekterer Magnus. Allerede nå nevner en av vaktene at det skal bli deilig å legge seg morgenen etter. 00:30: Noen ledere har mistet en dartpil i gresset. Den er vanskelig å finne i mørket. Vaktene kommer til unnsetning med en lommelykt, og pilen blir raskt funnet igjen. 01.00: Vaktene åpner den første redbullen. - Godt samvær og Red Bull skal holde oss våkne gjennom natta, sier Jon Daniel. 01:30: Etter to timer med streifing bytter vaktene posisjon. De begir seg ut i resten av natta.

10

| IMPRESS | 08.07.13

“Chill litt med lysstyrken”

Summary The night watchmen roam the camp at night. They help out finding a lost dart, check on toilet paper supplies and welcomes cars entering the campsite. The first night of Stavanger 2013 was calm, and as the sun rise again the teams meet up at the Tower, agreeing that the nightwatch is the best job at camp.

04:20 - Solen står tidlig opp, men speiderne sover fortsatt godt mens


00:25 - Hjemgruppen til Jon Daniel, Fredrikstad MS, ble besøkt. Leirbål er en god måte å tiltrekke en speider.

kinaputter i teltet Tidligere i leiruka meldte noen irske jenter fra om røyk i et telt i Ild. Det skulle vise seg å være kinaputter, og gjerningsmannen ble beskrevet som en person med ”silly hat and rucksack”. Dette signalementet passet til en spesiell vakt, men denne vakten viste seg å være på jobb, og hadde derfor alibi.

04:20 - Solen

De irske jentene mente at også en skotte var involvert. Det viste seg å være to siddiser på ”fydlå”, samt en skotte. Ingen av dem hadde hatter. Det hører med til historien at stedsanvisning var en utfordring, og vaktene brukte lang tid på å finne riktig telt.

s streiferne patruljerer.

08.07.13 | IMPRESS |

11


dagens imponør

Brødbakaren Imponør ml (lat. ’sette, legge; narre’) en som gjør inntrykk Tekst: Stian Seland | Foto: Arild Johannessen

Kv a r f o r m i d d a g e r det matutlevering til gruppene, der dei mellom anna får utdelt brød til frukost dagen etter. Men for 1. Tanum speidargruppe blir ikkje det ferskt nok. Dei bakar heller brødet sjølv. Each day at noon the groups recieve their food. For 1. Tanum scout group the bread provided by the camp isn’t fresh enough. They decided to bake their own bread. Quite impressive!

12

| IMPRESS | 08.07.13


Ein kan velje å tolke det som ein kritikk av leirbrød, det er som regel litt keisamt. Campbread is usually kind of boring. EINAR HILDING, 1. TANUM

- Dette er eit nytt prosjekt for oss. Ein kan velje å tolke det som ein kritikk av leirbrød, det er som regel litt keisamt, seier Einar Hilding, leiar i 1. Tanum. Dette er det første forsøket på eiga brød, forklarer Einar. Han delar villig korleis ein går fram for å bake eige brød på leir: - Du lagar vanleg brøddeig og legg han til heving i ei gryte over svak varme. Så lagar du eit bål over brødet og eit bål under.

Bakarmeisteren Einar Hilding, 1. Tanum

På spørsmål om når han stod opp, svarer Einar at han gjerne skulle sagt kl 02:00, men at det faktiske tidspunktet var kl. 06:30. Til slutt vart brødet klart til steiking: - Det tok litt lengre tid enn forventa, men dette gjekk veldig bra. Få ting er som nysteikt brød med meierismør, slår Einar fast. Han utelukkar ikkje at det blir meir brødbaking utover veka: - Eg har mange fleire kilo med mjøl så eg er på ein måte programfesta til å halde fram med dette utover veka. Men eg kan ikkje love at det blir nysteikt brød kvar morgon.

Få ting er som nysteikt brød med meierismør, slår Einar fast. Brød steikt i jerngryte med bål under og på lokket.

08.07.13 | IMPRESS |

13


robert & olave

Robert og Olave tester:

Poseidon Tekst / Foto: Robert og Olave

helheten Hvem er Robert og Olave? Robert & Olave er matekspertene i magasinet IMPRESS. Under leiruka vil de anmelde spisestedene på Stavanger 2013, for å anbefale deg akkurat hvilket sted du bør gå til. Stedene som blir anmeldt får terningkast etter maten, service og selve stedet, men når helheten skal vurderes er det jo selvsagt maten som teller mest. Robert and Olave are testing the camp’s food and beverage. Check out which places they are recommending.

14

| IMPRESS | 08.07.13

Denne gangen har Robert og Olave tatt turen til den vannvittige punktkafeen Poseidon. Poseidon har et maritimt tema og lokalet er et stort hvitt telt. Utover sitteplasser med menyer har kafeen PCer med nett og scene. Poseidon tilbyr også levering av pizza. - Her er det et godt utvalg for sultne speidere, sa Robert og så på menyen. Den inkluderte blant annet panini, pølse, popcorn, og sukkerspinn. - Mange ting speidere ønsker, men mye mel og sukker. Vanskelig å velge sunt, sa Olave. På forespørsel fikk paret lov til å bestille ved bordet. Valget falt på kyllingpizza og spinat akkompagnert med slush. Slushen kom med en gang, pizzaen ikke mange minuttene etterpå. - Dette var kjapt og godt, sa Robert. - Enig. Og slushen var virkelig forfriskende og god.


stedet

service

maten

Gjennomført tema.

Rask og kunnskapsrik.

God og rask.

Lokalet er pyntet med maritime gjenstander og har plass til mange. Her har man planlagt innredningen. Pluss for at lokalet også har internettkafe og scene med planer om blant annet quiz. Minus for reklameplakater som Olave ble litt støtt av.

Betjeningen var kunnskapsrik og svarte godt på spørsmål. Både drikke og mat kom fort.

Pizzaen smakte godt og var stekt akkurat passe. Pluss for at man kan velge flere ulike pizzatyper. Både jordbær- og sitronslushen var kald og velsmakende. Dette er leirkafémat på høyt nivå, men vi savner å kunne velge noen sunne alternativer.

Pluss for at det er mange på jobb i kafeen og at de virker godt organiserte. Supert tilbud med levering av pizza til teltet.

08.07.13 | IMPRESS |

15


jakten på leirkjærligheten

Er din utkårede interessert? Du har sommerfugler i magen og svetter i hendene. Men er den andre like interessert?

Ja

Er han/hun opptatt?

Ja

Nei

Er du interessert i mer Nei enn blikk over leirbålet?

Har du kalde føtter?

Ja

Nei

Har han/hun ertet deg? Nei

Be med til kroa

Får du lange blikk? Nei

Fniser eller rødmer Ja han/hun? Nei

Er han/hun ekstra hjelpsom? Nei

Havner dere “tilfeldigvis” ved siden av Nei hverandre rundt Nei bordet og leirbålet?

Her kan det være noe, prøv å gjengjelde oppmerksomheten!

Del teppet ved leirbålet Spandér is Gi et kompliment

Ble han/hun sint Ja og dyttet deg i fettfella? Nei

Kan du ikke bare spørre...?

Tør ikke! Okay...

Kom igjen, pyse!

Ja

Stakkars deg...

Nei

Hva svarte han/hun? Vet ikke Ja!

Problem løst! Det er flere fisker i Hafrsfjord

16

| IMPRESS | 08.07.13

Lykke til!

Imponér med å lære deg en romantisk sang på gitar!

Ta på deg sokker, helst ull!


Av speidarar, for speidarar Speider-Sport er Norges speiderforbunds eigen butikk. Men visste du at mange av produkta er designa av unge speidarar? Speider-Sport is the official store for The Norwegian Guide and Scout Association. Their products are designed by scouts as well. Tekst: Stian Seland | Foto: Arild Johannessen

08.07.13 | IMPRESS |

17


designpatruljen

Designpatruljen er med på heile prosessen i utviklinga av nye kolleksjonar. The design patrol is present during the development of new product lines. MIA SKOGHEIM HANSEN, DESIGNPATRULJEN

Speider-Sport har ein designpatrulje som utviklar nye kolleksjonar. Patruljen består av Stian Sørslett (17), Mia Skogheim Hansen (16), Hedda Ringstad (13) og June Kimiko Ludvigsen (18). Dei tre førstnemnde er til stades på leiren og kan fortelje om den nye kolleksjonen Aftertur dei har utvikla:

- Vi byrja utviklinga av Aftertur i fjor, like før jul, legg Hedda til og påpeikar at designpatruljen er med på heile prosessen med utviklinga av kolleksjonen. Mia utdjuper: - Vi starta med ei idemyldring før vi gjekk vidare med dei beste ideane. Basert på det blei det laga skisser, snitt og trykkprøver som vi har jobba med.

- Aftertur skal ein kunne bruke etter speidartur, til dømes på skulen og på fritida. Kleda skal ikkje skrike speiding, men andre speidarar skal kunne kjenne dei att, fortel Stian. I kolleksjonen finn ein mellom anna t-skjorte med ulike motiv, baggy hettegensar og mykje anna.

Kleda i kolleksjonen skal vere så etiske og miljøvennlege som mogeleg. Medan IMPRESS intervjuar designpatruljen er det eit yrande liv i butikken. Til no har besøket til Speider-Sports leirbutikk, vore svært godt: - Det har gått veldig bra til no, det har vore mykje folk. Då vi opna klokka ti var det kø utanfor, fortel Hedda.

Summary Speider-Sport has its own design patrol, which consists of four scouts from 13 to 18 years old. They are responsible for thinking out and developing new designs and products. All the clothes are produced with considerations to ethics and the environment. So far the store in the centre of camp has had a lot of visitors.

18

| IMPRESS | 08.07.13


Illustrasjon: Elise Otterlei

08.07.13 | IMPRESS |

19


dagens spørsmål Ida Marie Fjeld, 12 år. Rakkestad Fordi jeg synes det er gøy, vi lærer om dyr og knuter, og veldig mye rart egentlig.

Camilla Undrum, 12 år. Rakkestad Det er ganske morsomt fordi vi ofte er på tur, leir og haik, og får brukt det vi har lært.

Trygve Dæhlen, 13 år. Askim speidergruppe Fordi det er gøy. Man kan ha uniform og lære mye nyttig. Vi kan til og med gå først i 17.mai-toget, i flaggborgen det er kult.

Lucas Flindt, 13 år. Lolland, Danmark Det er fordi jeg liker å være i naturen, og på grunn av samholdet.

Emma Westgaard, 12 år. Gressvik speidergruppe Det er så gøy! Jeg liker å være ute i naturen. Det er veldig morsomt her, og vi lærer mye.

Hannah Koph, 13. år Finnsnes MS Jeg lærer så mye nyttig her, og får reise på mange spennende turer! Jeg får også mange nye venner.

Hvorfor er du speider?

20

Ane Dahlø, 12 år. Finnsnes MS Det er fordi jeg har så mange gode venner her, som jeg er så glad i. Hver onsdag lærer vi masse nytt vi kan bruke, og så har vi det så artig sammen.

Simen Bugge, 13 år. Bjørnemyr, Nesodden Fordi jeg liker så godt friluftsliv, og å få nye kunnskaper som jeg kan bruke når jeg er ute i naturen. Det er veldig sosialt så jeg kan hygge meg samtidig som jeg lærer noe nytt.

Viktor Midtgaard, 12 år. Bjørnemyr, Nesodden Speiding er gøy, vi lærer å overleve i naturen. Det er moro å sette opp telt og å være i naturen. Det er så deilig å være ute og å være sammen med venner.

Jens Viktor Munkerud, 10 år. Vestby Jeg liker faktisk speideren. Det er morsomt å gå her, og jeg går ikke på noe annet. Vi gjør så mange forskjellige ting, drar på turer - det liker jeg.

Oskar Støkken, 10 år. Vestby Det er morsomt fordi vi gjør så mye forskjellig og drar på tur. Jeg blir kjent med mange folk, og det synes jeg er morsomt.

Sondre Grønås, 12 år. Vestby Jeg går på speideren fordi jeg liker å være ute og gjøre aktiviteter. Er glad for å få nye venner.

| IMPRESS | 08.07.13


Foto: Carl-Frederic Salicath

Speiderstyret inviterer til

Landsleirkonferansen 2013: Ganske imponerende, eller ganske uansvarlig? Tør vi å sende speidere på tur alene? Hva er vi mest redde for, at de kan skade seg, eller at vi selv kan bli stilt til ansvar i media og domstolene? Møt og diskuter sammen med: • Gunnar Breivik, professor og en av Norges fremste forsker på risiko og friluftsliv • Nils Faarlund, vegleder og mottaker av Kongens fortjenstmedalje for sitt arbeid med friluftsliv og sikkerhet • Liv Arnesen, pedagog, eventyrer, forfatter og foredragsholder om temaer som motivasjon og mestring, risikostyring og samarbeid • Børre Lian, seniorrådgiver i KNIF Trygghet • Geir Birkeland, Norges speiderforbund, prosjektleder for På egne bein unge ledere tar ansvar på tur. Et samarbeid med Gjensidigestiftelsen. • Ingrid Nordbø, landsleirsjef og speider «hele livet»

Onsdag 10. juli kl. 10-13 i ledertrenerteltet Enkel servering

Velkommen! PÅ B EEGN IN E


pimp leirmaten din

Fiskebollen lengter hjem til havet Tekst: Magnus Husabø, Kjersti Skarvang Olsen | Foto: Carl-Frederic Salicath

Fisk er ikke alltid en stor favoritt hos alle, men denne vrien er en sikker vinner hos de fleste. Med noen få enkle grep blir smaken litt mer spiss og litt mindre kjedelig, spesielt med en frisk middelhavsinspirert relishsalat.

ekstra 22

Relish

du trenger:

Slik går du frem:

1 boks hakkede tomater ½ løk 1 fedd hvitløk Krydder etter ønske

1) Finhakk løk og hvitløk.

| IMPRESS | 08.07.13

2) Bland det med de hakkede tomatene. Friske tomater kan gjerne brukes.

3) Smak til med krydder, for eksempel salt, pepper og basilikum. Kan serveres både kald og varm.


VI HAR LAGT TIL: • Sennep • Løk • Ost

dagens pimpede

Middelhavsvri

du trenger:

Slik går du frem:

Fiskekaker 6 gulrøtter 2 epler Sitron 600 g potet Sterk sennep 2 løk Ost

1) Kutt poteter, løk, gulrøtter og epler og fordel det i smurte pakker med folie. Spar en halv løk.

Godt humør Flinke speidere

2)Tilsett sitronsaft og krydre med salt og pepper. Legg pakkene på grill eller i glør. 3) Kutt resten av løken i ringer. Smør sennep på begge sider av fiskekakene og stek i panne eller på grill. 4) Legg løk og ost på en side når fiskekakene er nesten ferdigstekt og vent til osten smelter. Server gjerne med ristet brød dynket i krydret olivenolje.

08.07.13 | IMPRESS |

23


bildespesial: 책pningsleirb책l

Foto: CF Salicath

Foto: CF Salicath

Foto: CF Salicath

Foto: CF Salicath

Foto: Alexander Vestrum

Foto: CF Salicath

24

| IMPRESS | 08.07.13

Foto: Alexander Vestrum

Foto: CF Salicath


Foto: CF Salicath

Foto: CF Salicath

Foto: Alexander Vestrum

Foto: Arild Johannessen

Foto: CF Salicath

Foto: CF Salicath

Foto: CF Salicath

Foto: Arild Johannessen 08.07.13 | IMPRESS |

25


portrettet

troppslederen Tekst: Tove Arntzen | Foto: Alexander Vestrum

Er du 16 år gammel? Da kan du bli troppsleder, i hvert fall hvis du er speider i 1. Nordstrand. If you are 16 year old you can be the leader of a troop, at least if you are a scout in 1. Nordstrand.

Hvem: Teodor Torvanger Alder: 18 år Hva: Ung og engasjert troppsleder i 1. Nordstrand. Teodor har vært troppsleder siden han var 16 år. Han har ansvaret for 30 rovere og speidere på leir for andre gang.

Troppen har tradisjon for unge troppsledere. Teodor husker han ble overrasket da han oppdaget hvor ung hans ansvarsbevisste troppsleder egentlig var. Han som var så flink og som passet så godt på speiderne. - Det var veldig moro å dra på tur. Vi var som en vennegjeng, og hadde ikke med “gamlinger”, om du skjønner, smiler han lurt. Teodor er fornuftig, omsorgsfull, og har mye ansvar. Han sier han ikke hadde klart det uten roverne, som ofte drar på tur, men sjelden alene. Roverne er en ressurs, som arrangerer konkurranser og kanoeller snøhuleturer som krever en del. Det gir gode speideropplevelser, et g o d t s am h o l d o g sik r er rekrutteringen, forteller han. Den unge troppslederen hadde bare vært troppsassistent i et år før

Jeg er svært heldig fordi gruppelederen lot meg få være troppsleder i ung alder.

han ble troppsleder som 16-åring. Speiding har alltid vært høyt på prioriteringslisten, og han har vært på alt av møter og turer. - Det er fantastisk gøy å få være med, sier han entusiastisk. Han er enig i at entusiasmen hans smitter over på speiderne, og han ser allerede nå at det er flere flinke peffer som er gode kandidater til å ta over hans jobb etter hvert.

Summary Leading a troop is great responsibility,. Theodor looked up to his leader, and followed in his footsteps when he was 16. In combination with resourceful rovers the troop embarks on exciting trips, for example canoeing or in snow cave. 08.07.13 | IMPRESS |

27


nåtid og fortid

@solengdal Har troa på en imponerende finale #stavanger2013

#speiding #stavanger2013

@CSPreussler Ready to be impressed by the norwegian scouts! #Stavanger2013 #QuiteImpressive #HereWeGo

@un1c0rnd1ck Vi hadde det showet på radioen, men så gikk strømmen... #stavanger2013 @OrganisingChaos Opening ceremony. Loud!! #stavanger2013

#stavanger2013 #speiding

tilbakeblikk Tekst: Kjersti Skarvang Olsen | Foto: Speidermuseet

I 2015 er det verdensjamboree I Japan. Bildet er fra en Scouts Own ved verdensjamboreen som i 1971 også fant sted i Japan. Reiseleder for den norske kontigenten var Odd Hopp, som under jamboreen mottok den høyeste utmerkelsen til WOSM og WAGGGS, Bronseulven.

28

| IMPRESS | 08.07.13


notiser

Varmtvannstank

Hula-dansker

Lokale rovere har tatt initiativ og satt opp et stort telt i roverleiren for alle som ikke har noe fast sted å bo. Her er det bare å komme med sovepose og liggeunderlag så lenge det er plass, og det kan meldes om noen svært hyggelige rovere som allerede har installert seg i teltet. Det er bare delvis lagt presenning på bakken, så det kan være greit å ta med eget underlag. Vær obs på plutselige morgenklemmer fra tilfeldige rovere. Teltet kan du finne på høyre side av veien på vei opp fra Polar B(e)ar.

Den danske troppen Sdr. Omme i punkt Ild imponerer med deres selvlagde varmtvannstank. Tanken får varmt vann ved å sende kaldt vann i et rør ned under bakken, der det blir varmet opp av et bål.

Det var en fargerik patrulje som holdt på å bygge leir da IMPRESS sin journalist spaserte gjennom punkt Ild lørdag formiddag. Amanda Hemmingsen, Cecilia Hemmingsen og Julie Rasmussen fra den danske gruppen Sct. Clemens hadde dratt på seg glitrende hulaskjørt og store solbriller for å feire at sola sto høyt og klart på himmelen. De hadde også tatt med seg sin egen maskot, Yrsa. Yrsa er en hyggelig, imøtekommende og avrevet arm. Den er selvføgelig laget av plast.

Sol = is Leir og is hører godt sammen, spesielt når sola varmer. I kafèen 604 møter vi på Mina, Iben, Ingrid, Heidi og Yngvild fra Lillesand speidergruppe. De er alle godt i gang med sin første leiris for i år, og det kan se ut til at Soft-Shake med sjokoladesmak er den store favoritten. De regner med at det kommer til å bli spist minst to is hver dag hvis sola varmer godt nok.

Foto: Kjersti S. Olsen

Dugnad for de unge I tårn-kafèen står det tre damer utstyrt med forkle og stekespade. Bjørg Vårli, Jorunn Thorsen og Reidun Erga kommer fra Madla Sanitetsforening og stiller frivillig opp for å steke lapper til kafèen. Damene er bare noen få av en stor gjeng som gledelig er med for å lage en imponerende leir for speiderne, og stiller på lappe-stekings-dugnad hver dag når kafèen i tårnet er åpen.

Prima toalettpapir IMPRESS registrerer at 1. Fjøsanger har forsøkt å lage ”avis”. I nummer én blir IMPRESS-redaktør Silje beskyldt for løgn, fordi hun i en lederartikkel hevder at 2001 var siste landsleir med avis i papirformat. Fjøsanger nevner at de var på både fri:05 og Utopia med egne utgivelser. IMPRESSredaksjonen takker for forsøket. Avisen kom i grevens tid: toalettriggen på torget var tom for dopapir, smiler Silje.

Foto: Morten Ødegaard

Foto: Kjersti S. Olsen

Foto: Kjersti S. Olsen

Bålet ligger over bakker på en metallplate for å effektivt overføre varme. Etter det går det varme vannet opp i tanken igjen. En veldig nyttig sak å ha for å slippe å stå i uendelige lage tider for å varme opp vann til oppvasken, her kan du nemlig tappe varmt vann hele tiden så lenge det er fyr i bålet.

Foto: Kjersti S. Olsen

Røvertelt

Foto: Kjersti S. Olsen

08.07.13 | IMPRESS |

29


speider-reportere

første dag på leir Fire speidere har vært reportere for en dag.

Julie Rabben, 1.Harstad STRANDEN! - Vet ikke helt hvorfor jeg valgte stranda, det er bare det at jeg liker så godt å være på stranda. Det er beroligende, men vi kan likevel ha det artig. Vi har strand på eiendommen der jeg bor, jeg er det ganske ofte. Noen ganger alene, men som regel med noen venninner. Jeg har ikke noe i mot å bade, jeg liker å svømme og å være i vannet.

1

Ingar Larsen, Kjølberg MS ÅPNINGSLEIRBÅLET! - Showet var så bra, jeg likte alt sammen. Musikken var veldig, veldig bra. Hanne Sørvaag er kjempesøt, er ho singel, tru? Jeg kunne ikke hele leirsangen, men jeg skal prøve så godt jeg kan å lære den til i morgen. Det var ille tøft med helikopteret.

2

Bronte Sheaves, Canberra, Australia THE SLACKLINE! - It’s so interesting and fun that they have it here. It get’s a lot of attention, and I see a lot of scouts trying to balance on it. It’s so great that they work togehter and help each other. That’s such a nice thing to do. I would love to try it, but haven’t had the chance yet. Maybe after the Scouts own.

3

30

| IMPRESS | 08.07.13

Maya Rander, Longship Group THE FLAGS! - I think it’s really good to see all the flags, representing the whole fellowship of this camp. You get the idea about how many scouts there are in the world. I was impressed by the Hong KongFlag.

4


3 4

1 2

08.07.13 | IMPRESS |

31


dette har skjedd:

“48” Hva har skjedd i leiren de siste 48 timene? Tekst: Kjersti Skarvang Olsen | Foto: Tove Arntzen, Kjersti Skarvang Olsen, Alexander Vestrum

Håkon Brevik og Morten Vikse Rønnestad lot seg rive med da Nora Foss Al-Jabri sto på scenen søndag. Scouts Own

Leirbål Leirsjef Ingrid Nordbø kunne endelig være vitne til åpningsleirbålet på leiren hun har gledet seg til i tre år.

Job Shop Flaggheis Stavanger2013 har hele 2500 utelandske deltakere fra 30 forskjellige land på besøk, og alle sammen er representert med flagg heist opp ved hovedveien som går gjennom torget. Flaggene blir heist både opp og ned hver dag på norsk vis.

32

| IMPRESS | 08.07.13

Roverne har funnet en leirjobb på Job Shop ved Hafrsfjord skole, som fungerer som leirens eget NAVkontor.

Speiderne som testet ut leirens haikeruter samlet seg til prat og iste ved “Sverd i fjell” på søndag. På egne bein


aktuelt

Lost in Valdres Speiderne fra 10. Trondheim kjørte feil tre ganger og brukte ti timer mer enn planlagt på reisen. The scouts from 10. Trondheim took three wrong turns and spent an extra ten hours on the road. Tekst: Stine Løkstad | Foto: Alexander Vestrum

Det ble en lang busstur for speiderne fra Trondheim. Problemene begynte da Lærdalstunnelen var stengt. De endte opp i Fagernes igjen, ikke bare en, men to ganger. Siste gang seks timer etter den første. - Vi kan få sommerjobb som guider i Fagernes nå, sier Marte Myhre Korsen. På Gol byttet de sjåfør, men problemene stoppet ikke der. Etter å ha tatt en lang runde i Stavangerområdet klarte de endelig å finne leiren, ti timer etter planlagt ankomst. Til tross for lang omvei og lite søvn klarte speiderne å holde humøret oppe, men når de skal tilbake til Trondheim er planen klar: - Det blir korteste vei!

Summary A closed tunnel was the start of a long bus ride. The scouts passed the same town three times; the last six hours after the first. On the way home, the scouts are certain: We take the shortest route. 08.07.13 | IMPRESS |

33


smågodt

delta i disse to konkurransene! HVOR I LEIREN ER DETTE?

S spe p o n s i d e et a rHva vinner du? sp o v rt! Premie til Hvor er dette-konkurransen: Alltid beredt drikkeflaske 6 dl Verdi kr 199 – Nyhet!

Premie til Haike-konkurransen: Alltid beredt matboks, rosa Begrenset opplag!

HVA HØRER IKKE HJEMME PÅ HAIK? HVORFOR?

Hvordan kan jeg delta? Skr iv dit t s v ar, nav net dit t, og tropp. Legg det i konkurransekassa i mediehuset. Det kåres en vinner for hvert nummer. I ”Hva hører ikke hjemme her” er flere enn en ting malplasser t, og begr unnel se er viktig.

34

| IMPRESS | 08.07.13


person-adjektivhistorie: troppen som skulle på haik Fyll inn navnet på speiderne i troppen etter alder. Går dere tom for navn, begynn på nytt. Kommer ikke alle med - vent - det kommer en historie til senere. Fyll så i adjektiver, og les historien under leirbålet. Den __adjektiv__ Troppen gjorde seg klar til __adjektiv__

adjektiv____person__ laget __adjektiv__ mat til de andre,

Haik. Alle de _ _adjektiv_ _speiderne pakket de _ _

men __adjektiv____person__ likte ikke maten og spiste

adjektiv__sekkene og gledet seg til en __adjektiv__stund

__adjektiv__bark. På kvelden sang de __adjektiv__ sanger

uten de__adjektiv__lederne. __adjektiv____person__

og __adjektiv____person__ og __adjektiv____person__

hadde __adjektiv__gnagsår og __adjektiv____person__

fortalte __a__ historier.

hadde _ _adjektiv_ _ hjemlengsel og måtte bli i den _ _ adjektiv__ leiren.

Da det _ _a_ _ mørket senket seg, la de seg i de _ _a_ _ soveposene sine. . _ _adjektiv_ _ _ _person_ _

, __

_ _adjektiv_ _ _ _person_ _ bøyde seg ned over en _ _

adjektiv_ _ _ _person_ _

adjektiv__bekk for å drikke litt __adjektiv__ vann og mistet

måtte dele sovepose da de to andre hadde blitt våte.

det __adjektiv__ kompasset. __adjektiv____person__

_ _adjektiv_ _ _ _person_ _ , _ _adjektiv_ _ _ _person_ _

plumpet og mistet den __adjektiv__ skoen sin.

fikk ikke sove da de hadde fått så mange _ _adjektiv_ _

De gikk seg bort, men etter en _ _adjektiv_ _ time traff

myggestikk.

og _ _adjektiv_ _ _ _person_ _

de en __adjektiv__ mann som viste dem den veien. Etter en _ _adjektiv_ _tur kom de frem til den _ _adjektiv_ _

Dagen etter sto den _ _adjektiv_ _ solen opp og alle de

overnattingsplassen. _ _adjektiv_ _ _ _person_ _ og _ _

__adjektiv__ speiderne ruslet __adjektiv__ hjem.

08.07.13 | IMPRESS |

35


Design: Iver Gjendem / Formtor AS • Foto: Birdy – Birgitte Heneide / Iver Gjendem • Speidermodeller: Sarah Helene Goveia, Sander Christoffer Donjem, Magnus Mathisen og Tone Ødegaard

BE

BE

GR

GR

EN

EN

SE

SE

TO

TO

PP

PP

LA

LA

G!

G!

149,– 149,– 499,– HÅ

ND

ND

BR

BR

OD

OD

ER

ER

T!

T!

149,– 149,–

799,–

www.speider-sport.no

Butikken vår er ved torget på landsleiren, og selger turog leirutstyr, Aftertur-kolleksjonen, landsleir-produkter, speiderskjorta, Speiderboka, drikkeflasker, matbokser og mange andre speiderartikler. Velkommen!

Når vi handler i Speider-sport handler vi i vår egen sportsbutikk. Nettbutikken er heleid av Norges speiderforbund og alt overskudd går tilbake til speiderarbeidet i Norge.

Impress magazine #3  

Magasin for Stavanger 2013, Norges speiderforbunds landsleir.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you