Programmaboek Special Olympics Nationale Spelen 2024

Page 1

Welkom bij de Special Olympics

Nationale Spelen

Breda en Tilburg 2024

14, 15 en 16 juni 2024

Official Suppliers Official Media Partners Vrienden Special Olympics Dorp We zijn in goed gezelschap! Official Partners
Founding Partners
Official

Inhoudsopgave

COLOFON

Het programmaboek is met de grootst mogelijke zorg samengesteld door Stichting Special Olympics Nationale Spelen Breda & Tilburg 2024. Voor eventuele onjuistheden in de tekst zijn wij niet aansprakelijk. Eventuele op- en/of aanmerkingen kunt u richten aan info@specialolympics2024.nl.

Redactie: Project- en communicatieteam Special Olympics Nationale Spelen Breda & Tilburg 2024

Eindredactie: Iris Havekes

Fotografie: De Plaatjesmakers, Scheepens, Arrows en Maurice Mertens

Vormgeving: Scheepens - your creative agency -

Drukwerk: Drukkerij Thijsen

Oplage: 1.000 stuks

Voorwoord 5 Welkom in Breda
Tilburg 9 Brabant heet je welkom 11 Wat een ervaring 13 Meedoen is goud 14-15 Tijdschema 17 Locaties en tijden 20 Onze organisatoren 22 Torch Run 23 Side events 25 Healthy Athletes 27 Onze vrijwilligers 29 Inspiratie van onze ambassadeurs 30 Cijfers en feitjes 35 Social media 37 9 11 25 30 37 23 13
en
Het motto: meedoen is belangrijker dan winnen!

Welkom sporters en coaches,

Wat fijn dat jullie er zijn voor deze Nationale Spelen 2024! Deze Spelen zijn heel belangrijk omdat ze laten zien hoe sport iedereen bij elkaar kan brengen. Het maakt niet uit op welk niveau je sport, iedereen kan meedoen en plezier hebben.

Wat deze Spelen bijzonder maakt, is dat het meer is dan alleen een toernooi. Het is een kans om nieuwe vrienden te maken, jezelf uit te dagen en te laten zien wat je kunt. Iedereen doet zijn best, en dat maakt ons allemaal winnaars.

Voetbal is altijd mijn grootste passie geweest. Ik speel in een vrouwen g-voetbalteam bij SVG in Tilburg. Samen met een coach en wat hulp van bekende mensen zoals Johnny de Mol en Jackie Groenen, hebben we een compleet vrouwenteam kunnen opzetten. We organiseerden zelfs het eerste Special Olympics European 8-a-side Football Tournament in Tilburg. Wat een eer was het om hieraan mee te doen en ook nog eens ambassadeur en aanvoerster te zijn!

Met sportieve groet, Suzanne van den Einden - Brok Ambassadeur

Door mijn inzet won ik een VIP-reis naar het WK vrouwenvoetbal in Parijs. Het was geweldig om daar grote namen uit de voetbalwereld te ontmoeten.

Ook heb ik deelgenomen aan de pregames van de wereldspelen in Berlijn en vele andere Special Olympics toernooien. Ervaren kun je mij dus gerust noemen. Ik ben ambassadeur omdat ik wil laten zien wat sporten kan betekenen voor mensen met een beperking. Sport heeft me van een verlegen meisje veranderd in iemand die nu presentaties geeft op scholen en bedrijven, en die ook het vrouwen g-voetbal op de kaart heeft gezet. Ik hoop dat jullie allemaal een geweldige tijd hebben tijdens deze Spelen en dat we samen veel mooie herinneringen maken.

Dank aan alle sponsoren en vrijwilligers. Zonder jullie zou dit evenement niet mogelijk zijn. Jullie inzet en steun maken een groot verschil.

Veel plezier en succes aan alle deelnemers. Breda en Tilburg kunnen trots zijn op wat we samen gaan bereiken!

5

Beste allemaal ,

Meer dan 40 jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met Special Olympics en ik was meteen verkocht! Het enthousiasme, overtuiging en kameraadschap, maar vooral het plezier dat jullie, sporters en coaches, laten zien is ongekend en vooral heel bijzonder. Jullie te zien groeien door de pieken en dalen op het sportveld blijft een voorrecht om vanaf de zijlijn te aanschouwen!

Deze editie van de Nationale Spelen is alweer de 13e in Nederland en ook dit jaar weet ik dat het weer een feest gaat worden. Uiteraard door de fantastische organisatie hier in Breda en Tilburg, maar ook door jullie te zien stralen gedurende het weekend.

Zelf hoop ik dat zoveel mogelijk sporters ook een bezoek brengen aan Healthy Athletes op zaterdag. Vanaf 12 uur kunnen jullie bij het Hogon House in Beekse Bergen terecht voor een gratis gezondheidscheck! Daar zitten tientallen professionals om jullie te controleren op jullie gezondheid. In het verleden hebben we veel sporters kunnen verblijden met een bril of gehoorapparaat en deze editie zijn er ook veel gratis give-aways. Dus ga zeker even langs in het belang van jouw eigen gezondheid!

Ik wens alle sporters, coaches, vrijwilligers, familie en supporters uiteraard heel veel plezier dit weekend. Tot slot mijn oprechte dank aan de organisatie. Laten we er samen een onvergetelijk weekend van maken!

Erik de Winter Voorzitter Special Olympics Nederland

Sporthelden,

Twee jaar lang hebben jullie keihard gewerkt om dit weekend de beste versie van jezelf te zijn! Na talloze trainingsuren, met een lach, veel inspanning en vast ook een traan, staan jullie vandaag aan de start van de Special Olympics Nationale Spelen in Breda en Tilburg.

Onze vrijwilligers, organisatie, maar ook alle partners (inclusief onze gaststeden Breda, Tilburg en de hele provincie Noord-Brabant) hebben er alles aan gedaan om er een onvergetelijk weekend van te maken.

We kijken uit naar de strijd op het veld, maar vooral naar het plezier en kameraadschap. We hopen dat jullie genieten van de Brabantse gastvrijheid en als er vragen of zorgen zijn, staat er altijd een vrijwilliger voor je klaar om het op te lossen. Vanaf deze plaats ben ik trots op iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan een onvergetelijk weekend. In het bijzonder wil ik onze ambassadeurs bedanken. Mirella, Zara, Jaimy, Baries, Jordan, Steven, Mitch, Tijn, Suzanne, Sven, Lieke, Tanja en Tim, jullie hebben in het belang van alle sporters ons geadviseerd, ideeën aangedragen, gepresenteerd en ons geïnspireerd. Dit evenement is dankzij jullie inzet “van de sporters, vóór de sporters”!

Ik wens -namens het hele bestuur en projectorganisatie- iedereen veel (sport)plezier!

Brigite van Haaften

Voorzitter Stichting Special Olympics Nationale Spelen Breda & Tilburg 2024

7

TILBURG WENST

ALLE SPORTERS VEEL SUCCES ÉN PLEZIER!

Welkom in de schôônste stad van ’t laand!

Met heel veel plezier heet ik jullie van harte welkom in Tilburg! Maanden hebben we er met elkaar naar uit gekeken en nu is het zover: de Special Olympics barsten los! Als wethouder Sport ben ik er enorm trots op jullie hier allemaal te mogen ontvangen. Tilburg is een stad die sport ademt. We hebben hier een bloeiend verenigingsleven, een grote diversiteit aan sportaccommodaties en tal van topsportevenementen.

Maar naast dat wij een sportieve stad zijn, is Tilburg ook sociaal en inclusief. In Tilburg kan iedereen meedoen, wie je ook bent of waar je dan ook vandaan komt. En sporten is bij uitstek een manier om mee te doen! Je blijft er fit door, maar het is ook gewoon gezellig. Samen een balletje trappen of een sprintje trekken: hier in Tilburg vinden we het belangrijk dat iedereen van sport kan genieten.

En genieten, dat gaan we dit weekend doen. Ik kijk ernaar uit jullie allemaal te ontmoeten op of naast het veld!

Maarten van Asten Wethouder Sport in Tilburg

Welkom in ons gastvrije Breda!

Als wethouder Sport ben ik blij dat ik jullie allemaal mag verwelkomen in onze mooie stad. Sporters, hun familie en vrienden en natuurlijk alle andere bezoekers van de Special Olympics. Ik hoop dat jullie net zo van dit weekend gaan genieten als ik.

In Breda staan atletiek, badminton, bocce, dansen, gymnastiek, inline skaten, judo, MATP, tafeltennis en tennis op de planning – genoeg sportplezier dus! Het belooft een bijzondere ervaring te worden.

Het is niet voor niks dat we dit unieke sportevenement dit jaar verwelkomen in Breda. Wij vinden dat iedereen moet kunnen sporten en mee moet kunnen doen. Sporten is goed voor je gezondheid, het is leuk om te doen én het zorgt voor nieuwe vriendschappen. Het maakt me trots dat we daar op deze manier aandacht voor kunnen vragen. Dit weekend laat precies zien waar wij in onze stad voor staan.

Nogmaals veel (sport)plezier en hopelijk tot ziens dit weekend!

Eddie Förster

Wethouder Sport in Breda

9

Van harte welkom in Brabant…

…bij de Special Olympics Nationale Spelen 2024.

In Brabant staat sport hoog in het vaandel. Hier geloven we dat sport de maatschappij gezonder, gelukkiger en welvarender maakt. Sport zet mensen in beweging en verandert levens. Oók die van mensen waarvoor sporten misschien niet zo vanzelfsprekend is en misschien wat verder weg voelt. Hier zetten we ons in voor het beste sportklimaat van Nederland. We stimuleren als provincie Noord-Brabant en BrabantSport dan ook dat sport voor iedereen toegankelijk is. Dat doen we onder andere door projecten te steunen die gericht zijn op sporten voor mensen met een chronische aandoening of beperking en doelgroepen waar sprake is van bewegingsarmoede.

We zijn daarom trots dat het grootste multi-sportevenement voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking in Nederland, de Special Olympics Nationale Spelen, dit jaar in onze mooie provincie wordt gehouden. Drie dagen lang, 20 sporten, 3000 sporters en begeleiders, 1500 vrijwilligers. Dat zijn mooie aantallen, maar de impact is nog groter. Dankzij zogenaamde side-events in zeven Brabantse gemeenten. Gesteund door het BrabantSport Fonds*, komen sportievelingen ook voor én na de Special Olympics in beweging.

Met urban sports, wandelen en balsport bocce in dit programma

wordt een zo breed mogelijke doelgroep aangesproken. De Special Olympics Nationale Spelen stopt dus niet na drie dagen. Het is de start van iets groters en zorgt zo voor inclusie en talentontwikkeling op de lange termijn.

Het aantrekken van sportevenementen als deze past uitstekend bij onze Brabantse ambities. Samen zetten we via de Special Olympics Nationale Spelen 2024 met bijbehorende side-events dé plus op het Brabantse leven. Samen maken we #brabantsterkerdoorsport. Niet alleen vandaag, maar ook morgen en overmorgen.

Uniek Sporten Brabant

Kijk ook eens op de website van Uniek Sporten Brabant; www.unieksporten.nl.

Daar kan iedereen met een chronische aandoening of beperking een sport vinden die hij of zij wil beoefenen én krijg je hulp bij het aanvragen van een hulpmiddel.

Sportieve groet en een prachtig evenement gewenst!

Bas Maes

Gedeputeerde Energie, Cultuur, Sport en Erfgoed provincie Noord-Brabant

Michel Reinders Directeur-Bestuurder BrabantSport

* BrabantSport is een initiatief van de provincie Noord-Brabant. Via het BrabantSport fonds ondersteunen en stimuleren we maatschappelijke vraagstukken om onder andere een gezonde leefstijl onder Brabanders te bevorderen, het mentaal welzijn van Brabanders te verbeteren, het sociaal kapitaal van Brabanders te ontwikkelen en eenzaamheid onder Brabanders terug te dringen.

11
Michel Reinders Bas Maes

Als de voortekenen kloppen dan worden de Special Olympics Nationale Spelen 2024 in Breda en Tilburg weer zo’n spetterend sportfeest. Met meer dan 2000 sporters, 1500 vrijwilligers en 1000 begeleiders. Met een Special Olympics dorp in Safaripark Beekse Bergen waar 2000 atleten en begeleiders verblijven. Met een opening in Breepark waar 9000 bezoekers worden verwacht. Indrukwekkende aantallen.

Als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ben ik trots op dit bijzondere sportfeest. Het grootste sportevenement in ons land voor mensen met een verstandelijke beperking.

Dit soort evenementen zijn belangrijk. Het geeft mensen met een verstandelijke beperking de kans om te stralen op een prachtig podium. Een podium dat ze meer zelfrespect en zelfvertrouwen geeft. En vergis je niet: het is een podium dat veel van de sporters vraagt. Ze leven als topsporters, moeten veel investeren in de trainingen en ze presteren op een hoog niveau. Dat vraagt durf, discipline en doorzettingsvermogen. Nederland kijkt immers mee!

Als je dit zo leest, dan voel je in je hart: iedereen die meedoet is een winnaar. Meedoen is belangrijker dan winnen, zei één van de grondleggers van de Olympische Spelen zelfs. En dat is zeker zo. Het is een prachtig podium om te schitteren.

Ik wens jullie allemaal veel succes en veel plezier toe. Of je nou sporter, vrijwilliger of begeleider bent. Maak er een geweldig sportfeest van.

Ik weet het nog goed. Bijna kan ik het nog voelen, de energie vorig jaar in het Olympiastadion in Berlijn. Daar mocht ik meelopen met de Nederlandse delegatie tijdens de openingsceremonie van de Special Olympics World Games Berlin 2023. Het was een voorrecht en een genoegen om met onze sporters en begeleiders dat bomvolle stadion te mogen binnenkomen.

13

Gemotiveerde ambassadeursploeg staat te popelen

Ze hebben er zin in. Wat zeg ik, laat die ‘Spelen’ morgen maar beginnen. Dat gevoel ervaar je als je om tafel zit met de 13 supergemotiveerde ambassadeurs voor de Special Olympics Nationale Spelen 2024. Gestoken in hun opvallend blauwe jassen nemen ze even wat tijd om zich te laten bevragen. Hier wordt meteen duidelijk dat het om een hecht team gaat. Als iemand wat schuchter is, komt er meteen een hulplijn van een collega-ambassadeur. “We helpen elkaar allemaal”.

Plezier

Als er na het interview één woord is dat er uitspringt, dan is het wel plezier. Alle ambassadeurs willen plezier brengen bij de deelnemers en toeschouwers in het derde weekend van juni. “We gaan er een heel blij weekend van maken”, lacht atleet Sven van den Hout. Bowler Tim Szelech onderstreept dit: “Als we zondagavond 16 juni terugkijken moet er bij iedereen een vrolijke lach op het gezicht staan.” Zara de Jongh knikt instemmend. “Dat zal zeker gebeuren als alles wat we wilden bereiken geslaagd is.”

Een mooie tekst van Tanja Baremans. Zij heeft twee jaar geleden zelf de stoute schoenen aangetrokken en zich gemeld als ambassadeur. “Dat was een hele goede actie vind ik nu, niet alleen werk ik graag mee met de communicatie, zelf ben ik door deze taak echt opgebloeid.” Veel andere ambassadeurs beamen dit en zeggen ook zelf (veel) meer zelfvertrouwen te hebben gekregen.

Veelzijdige mensen

Binnen het team komt via een vragenrondje snel naar voren hoeveel verschillende talenten er om tafel zitten. Ieder op zijn of haar eigen

Neem Jaimy de Graaf als voorbeeld. Zij zal dansend het sportfeest mee openen. “Zelf dans ik al veertien-enhalf jaar. Voornamelijk streetdance. Ik ben door kickbokser Mitch Jacobs gevraag om aan te sluiten. Nu mag ik mijn talent laten zien voor duizenden mensen op 14 juni.” Andere sporters hebben weer andere taken. Jordan Beute (Atletiek), Tim Szelech (Bowlen) en Tijn van der Loo (Golf) zullen de eed van de sporters afleggen. Dat wordt ook gedaan door Zara, maar dan als official. Zij zal als scheidsrechter optreden bij haar sport, hockey. Iedereen is ook actief geweest in de voorfase. Mirella de

Dit is een goed stel hoor

14

het gala in de Tilburgse schouwburg.” Feesten (organiseren) kun je ook heel goed overlaten aan de Bredase bowlster Lieke Sweep.

Burgemeester

Met een wellicht hele creatieve ketting om zijn hals zal Steven Gerards een weekend lang burgemeester zijn van het ‘Special Olympics Dorp’ op de Beekse Bergen. Dat zet hem vrijdag ook op het podium naast de burgemeesters van Tilburg en Breda. “Er zijn door mij al wat leuke vragen voor die mannen voorbereid”, gniffelt de hockeyer en dichter. Tanja mag dan weer aan de slag met de wethouders van de twee speelsteden. Ook Baries Westphal is vanzelfsprekend bij de openingsceremonie. “Maar ik ben er dat weekend ook om mijn titel op de tennisbaan te verdedigen. Die heb ik al zeven keer gewonnen, maar nu hijgt er iemand in mijn nek.” Voetbalster Suzanne van den Einden heeft al veel werk gedaan qua voorlichting. “Mijn doelstelling is om

Zelf ben ik daarin sterk gegroeid en nu ga ik veel naar scholen. Heerlijk om met kinderen samen te praten over de kansen die je hebt en moet grijpen.”

Slotje

De 13 bevlogen sporters worden al twee jaar lang begeleid door Janine van Gurp van Breda Actief. Baries geeft in een prachtige verklaring het belang van Janine voor hem en zijn teamgenoten aan. “Wij kennen elkaar nu twee jaar en zijn een echte vriendenclub geworden. We springen bij als het bij iemand even wat lastiger is. In feite zijn we een sterke ketting van mensen. Maar Janine is het slotje dat de ketting bijeen moet houden. Zonder dat slotje valt de ketting in stukjes uit elkaar.” Een luid applaus volgt, waarna de ambassadeurs vertrekken om zich ieder op hun deel voor te bereiden op het grootste sportfeest van 2024.

Ambassadeurs Nationale Spelen vertolken glansrol in documentaire ‘Meedoen is goud ’

Omroep Brabant zendt vanaf woensdag 1 mei een nieuwe serie uit over de Special Olympics Nationale Spelen 2024. In ‘Meedoen is Goud’ volgt presentator Leon van der Zanden enkele ambassadeurs op hun weg naar de Nationale Spelen en tijdens de Spelen zelf. Anne-Marie van Oosteren en Jan Peels van Mooiwerk Media maken de serie en willen de kijkers een belangrijke boodschap meegeven. “Voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking betekent sport meer dan alleen het wekelijkse uurtje trainen; het heeft een belangrijke sociale functie en maakt iedereen gelijk,” zegt AnneMarie.

Met de serie, die Anne-Marie en Jan in samenwerking met de Special Olympics Nationale Spelen 2024 en Uniek Sporten Brabant maken, hopen ze dat gevoel ook aan de kijkers over te brengen. “We willen de verhalen vertellen van de ambassadeurs van de Special Olympics. Mensen met een (licht) verstandelijke beperking die hun leven zo ‘normaal’ mogelijk proberen te leiden, soms met begeleiding.” Naast de sportactiviteiten en de voorbereidingen op de Spelen, wordt ook het persoonlijke leven van de ambassadeurs belicht.

check hier het promotiefilmpje van de ambassadeurs!

De serie ‘Meedoen is Goud’ is tot eind juni iedere woensdag te zien om 17:00 uur op Omroep Brabant. De afleveringen worden ieder uur herhaald en zijn ook terug te zien op www.omroepbrabant.nl

15

Programma van het weekend

Vrijdag 14 juni 2024

Openingsceremonie Breepark, Breda

16:00 uur

17:45 uur

18:30 uur

20:30 uur

21:00 uur

Ontvangstplein voor sporters en publiek geopend inclusief horeca en diverse activiteiten

Eventhal geopend

Start openingsceremonie

Einde openingsceremonie

Check-in Special Olympics Dorp (Beekse Bergen)

Zaterdag 15 juni 2024

Dag 1 Sporttoernooien

Voor start-, eindtijden en locaties toernooien zie pagina 20, 21 en 22.

Feestavond

Safaripark Beekse Bergen Van 18:00 uur - 21:30 uur

De feestavond is alleen voor sporters en begeleiders. Je ontvangt een pas waarmee je eten en drinken bij de verschillende uitgiftepunten kunt krijgen. Er is allerlei vermaak op de diverse pleinen en je kunt natuurlijk dieren kijken in het park.

Pendelvervoer of met eigen vervoer naar parkeerterrein Safaripark Beekse Bergen (gratis parkeren).

Healthy Athletes

Zondag 16 juni 2024

Dag 2 Sporttoernooien

12:00 uur – 22:30 uur in Hogon House (Safari Hotel)

Voor start-, eindtijden en locaties toernooien zie pagina 20, 21 en 22. Decentrale sluiting op sportlocaties (verschillende tijden).

Vanaf sportlocaties naar huis.

Vóór 11:00 uur

Informatie

Uitchecken op Beekse Bergen

Actuele informatie, belangrijke informatie en updates over de toernooien wordt gecommuniceerd via de Hoofdcoaches app.

Check de informatiepagina op de website voor veelgestelde vragen: www.specialolympics2024.nl/faq

17

Beste allemaal,

Hier een berichtje van mij, Steven, de burgemeester van het Special Olympics Dorp. Want we gaan met meer dan 2000 sporters en begeleiders van de Special Olympics slapen op een hele mooie en leuke plek, namelijk in het Safaripark Beekse Bergen. Hoe leuk is dat?

We hebben voor deze plek gekozen om verschillende redenen. Ten eerste de locatie van het park: omdat het park tussen beide gebieden ligt, is het qua vervoer makkelijk om naar Breda en Tilburg te gaan en terug.

De sporters maken gebruik van de bussen van Arriva, waarmee we een geweldige samenwerking hebben. Arriva zorgt ervoor dat jullie op tijd bij de gewenste locatie staan.

Omdat het Safaripark Beekse Bergen groot is, dachten we meteen aan een thema. Namens de andere ambassadeurs presenteer ik jullie graag het Special Olympics Dorp dat vlakbij de slaapplekken staat.

In het Special Olympics Dorp kun je een dansje doen en lekker ontspannen. (Er zijn ook een aantal prikkelvrije ruimtes aanwezig.) Verder

kun je meedoen aan de actuele activiteiten die het dorp zal bieden. Welke activiteiten dat precies zijn, blijft nog even geheim, met andere woorden.

Maar jij zou ook graag rond het kampvuur willen zitten en genieten van de geluiden om je heen, toch? Het Special Olympics Dorp moet eruitzien als een magische plek waar je graag naartoe wilt.

We hebben niet voor niets gekozen voor de Beekse Bergen. En zeg nou zelf, wie wil er nou niet gewekt worden door het magische brullen van een leeuw?

De ambassadeurs hebben al een dagje proefgedraaid en vonden het een unieke en leuke ervaring. Zo’n ervaring willen we jou ook graag geven. Voel je een koning of koningin

bij ons thuis! Heb je vragen?

De ambassadeurs inclusief mijzelf, kun je op verschillende plaatsen spotten. Kom gerust naar ons toe als je een vraag hebt; we zorgen ervoor dat dit weekend veilig en magisch verloopt.

Veel sportplezier iedereen,

Hoogachtend, de burgemeester van het Special Olympics Dorp

Special Olympics Nationale Spelen Breda & Tilburg 2024

Steven Gerards

19

Ulvenhout

Official Partners A58 A16 A58 N285 N263 N282 Terheijden Prinsenbeek
Bavel Rijen Molenschot Chaam Breda Breepark 7 1 2 3
5 6 8 9 10 BREDA SPORT LOCATIE 15 JUNI 16 JUNI START EIND START EIND 1 Atletiek AV Sprint 09:30 17:30 09:30 17:30 2 Badminton De Drie Linden 10:00 17:00 10:00 15:30 3 Bocce Sportcentrum Jeugdland 09:15 16:00 10:00 16:30 4 Dans De Drie Linden 10:30 15:00 10:30 15:00 5 Gymnastiek De Scharen 10:00 14:00 10:00 15:00 6 Judo De Kragt 10:00 13:30 10:00 16:00 7 MATP Sportcentrum Jeugdland 10:00 17:00 -8 Inline skaten Wielerbaan Breda 10:00 15:30 -9 Tafeltennis TTV Belcrum 09:30 16:00 09:30 15:00 10 Tennis TV Markant 10:00 17:00 10:00 17:00 20
4
Official Founding Partners A65 N632 N261 N261 N269 N630 N260 N260 Loon op Zand Udenhout Dongen Gilze Goirle Riel Duinen BerkelEnschot Reeshof Tilburg Safaripark Beekse Bergen 11 12 13 14 16 17 18 19 20 15 TILBURG SPORT LOCATIE 15 JUNI 16 JUNI START EIND START EIND 11 Bowling Dolfijn 09:30 16:00 09:30 16:00 12 Golf Golfbaan Prise d’Eau 12:00 16:00 12:00 16:00 13 Handbal T-Kwadraat 10:00 16:15 10:00 16:00 14 Hockey Were Di 10:00 15:30 10:00 16:00 15 Korfbal KV Tilburg 09:30 16:30 09:30 16:45 16 Openwaterzwemmen Watersportbaan Tilburg 10:00 17:00 -17 Paardrijden Manege Thielen 09:45 15:00 09:45 16:00 18 Voetbal SVG 10:00 17:00 10:00 15:00 19 Wielrennen TWC Pijnenburg 10:00 18:30 10:00 17:00 20 Zwemmen Drieburcht 09:00 18:00 09:00 17:15 21

Locaties

AV Sprint

Doctor Schaepmanlaan 4 4837 BW Breda

Toernooisport: Atletiek

Were Di Tilburg

Ijsclubweg 2 5018 AC Tilburg

Toernooisport: Hockey

Manege Thielen

Oude Lijn 7 5032 PC Tilburg

Toernooisport: Paardrijden

TV Markant

Cimburgalaan 130 4819 BD Breda

Toernooisport: Tennis

SVG Tilburg

Sportpark Noord

Brugstraat 5 5042 SB Tilburg

Toernooisport: Voetbal

KV Tilburg

Bladelstraat 1

5042 SB Tilburg

Toernooisport: Korfbal

Handball Tilburg

Sportcomplex T-Kwadraat

Olympiaplein 382

5022 DX Tilburgt

Toernooisport: Handbal

Sportcomplex Drieburcht Wagnerplein 1

5011 LP Tilburg

Toernooisport: Zwemmen

Breda Gym De Scharen

Bijster 1 4817 HX Breda

Toernooisport: Gymnastiek

Golfbaan Prise D’Eau

Gilzerbaan 400 5032 VC Tilburg

Toernooisport: Golf

Inclusive Dance De Drie Linden

Heisprong 15 4841 NA Prinsenbeek

Toernooisport: Dans

BT De Doordouwers  Dolfijn

Ringbaan-Oost 2A 5013 CA Tilburg

Toernooisport: Bowling

Uniek Sporten  Sportcentrum Jeugdland Jeugdland 1 4851 AT Ulvenhout

Toernooisport: Bocce

BC De Bever De Drie Linden

Heisprong 15 4841 NA Prinsenbeek

Toernooisport: Badminton

Judo Van der Heijden De Kragt

Terheijdenseweg 416 4826 AB Breda

Toernooisport: Judo

Bergman Trainingen & Begeleiding  Watersportbaan Tilburg

Beekse Bergen 4 5081 NJ Hilvarenbeek

Toernooisport: Open water zwemmen

TTV Belcrum Kadijkje 7 4816 AG Breda

Toernooisport: Tafeltennis

TWC Pijnenburg

Wielerbaan Pijnenburg

Bijsterveldenlaan 3 5045 ZZ Tilburg

Toernooisport: Wielrennen

Wielerbaan Breda

Terheijdenseweg 520 4826 AB Breda

Toernooisport: Inline skaten

MATP  Visio Breda

Heerbaan 14-40 4817 NL Breda

Jeugdland Ulvenhout

Jeugdland 1

4851AT Ulvenhout

Toernooisport: MATP

22

In aanloop naar de openingsceremonie maakt de ‘Flame of Hope’ drie dagen lang een ronde door Brabant. De Torch Run vraagt hiermee aandacht voor het evenement en het belang van sport voor mensen met een beperking. Het zorgt voor zichtbaarheid, bewustwording en maakt indruk bij deelnemers en toeschouwers.

Tijdens deze dagen wordt de vlam begeleid door onze Torch Run ambassadeur Mitch Jacobs en een

Torch Run

De Law Enforcement Torch Run is een wereldwijde organisatie, oorspronkelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Al ongeveer 27 jaar zetten politie- en brandweermensen zich onder deze naam in voor Special Olympics in Nederland. Als ‘bewakers van de vlam’ zorgen zij er bij alle Special Olympics evenementen voor dat de ‘Flame of Hope’ naar de openingsceremonie wordt gebracht. Natuurlijk ontsteken zij ook tijdens de openingsceremonie van onze Nationale Spelen de vlam.

grote groep renners zoals sporters, deelnemers van onze side events, betrokkenen van zorginstellingen, onze sportorganisatoren, lokale Lions en partners.

De eerste stop is het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch, voor een warm welkom in de provincie NoordBrabant door onze Commissaris van de Koning. In de opvolgende dagen worden we ontvangen door burgemeesters en wethouders op de stadhuizen van Breda en Tilburg.

In ons Special Olympics Dorp op de Beekse Bergen wordt het vuur ontstoken in aanwezigheid van de burgemeester van Hilvarenbeek en de burgemeester van het Special Olympics dorp: Steven Gerards.

Ook doen we verschillende zorginstellingen aan, om de aanwezigen daar te laten genieten van de parade van voertuigen, lopers en het vuur.

23

Side events

Meedoen aan een sporttoernooi tijdens de Nationale Spelen 2024 is leuk, maar niet iedereen kan of wil dat. Daarom organiseren we tijdens de Special Olympics Nationale Spelen 2024 ook andere sportieve activiteiten, zodat iedereen kan genieten van een actieve en leuke tijd.

Denk bijvoorbeeld aan activiteiten zoals bocce, een gezellige sport waarbij je met ballen gooit en punten scoort. Of misschien houd je meer van een ontspannen wandeling, waarbij je de frisse lucht inademt en de omgeving verkent.

Ook zijn er urban sport activiteiten voor wie wat meer houdt van een uitdaging!

Wil jij graag deelnemen aan deze sportieve activiteiten? Hiernaast vind je meer informatie over wanneer en waar de activiteiten dit weekend plaatsvinden.

Check ook de website voor actuele informatie over de side events:

www.specialolympics2024.nl/side-events

Zaterdag 15 juni

Wandelen 3 of 5 km 10:30 uur Breda

3x3 Basketbal 10:30-13:30 uur Breda

Jeu des Boules 12:30-17:00 uur Tilburg

Zondag 16 juni

Bocce 13:00-15:30 uur Breda

Wandelen 11:00 uur Tilburg

Beachvolleybal 11:00-14:00 uur Tilburg

Skaten 14:00-18:00 uur Tilburg

je aan via
kom
Ben jij er ook bij? Meld
www.specialolympics2024.nl/side-events of
langs.
25

Healthy Athletes

We maken er dit weekend een groot sportfeest van met elkaar! Maar…. dit evenement is meer dan alleen sport en feest. Een van de meest waardevolle programmaonderdelen is Healthy Athletes. We nodigen je graag uit om een kijkje te komen nemen bij dit programma.

Wat is Healthy Athletes?

Healthy Athletes is een wereldwijd gezondheidsprogramma waarmee de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking wordt verbeterd en gezondheidsproblemen worden aangepakt.

Bij dit programma worden onze sporters door (medische) professionals, in een ontspannen sfeer, getest op diverse gezondheidsaspecten, zoals:

Er wordt onder andere gekeken of een sporter goed ziet, loopt, beweegt en hoort. Daarnaast wordt het gebit gecontroleerd, wordt de algemene conditie in beeld gebracht en krijgt iedere sporter een persoonlijk advies. Waar nodig worden gratis hulpmiddelen (zoals een gebitsbeschermer of een nieuwe (sport) bril) verstrekt. En dat allemaal gratis!

Nut en noodzaak

Hoewel we in Nederland goede gezondheidszorg bieden, blijkt uit onderzoek, maar ook uit de screenings van Healthy Athletes dat mensen met een verstandelijke beperking veel vaker dan gemiddeld gezondheidsproblemen hebben die niet, of onvoldoende herkend en behandeld worden. Tijdens het Healthy Athletes programma, dat iedere twee jaar tijdens de Nationale Spelen wordt aangeboden, worden vele onvoorziene en onverwachte problemen gesignaleerd en worden oplossingen ingezet.

Healthy hearing Health Promotion Opening Eyes Special Smiles
56% draagt een verkeerde schoenmaat 69,6% heeft een evenwichtsprobleem 33,1% heeft overgewicht 30,4% is obese Fit Feet FUN Fitness Health Promotion 21,6% heeft onbehandeld tandbederf 49% slaagt niet op de hoor/gehoor test 39,7% heeft een bril ontvangen
FUN Fitness Fit Feet
Opening eyes
Special
Smiles Healthy hearing
27
Geopend op zaterdag 15
juni
van 12.00 tot 22.30 uur in Hogon House (Beekse Bergen)

Beste vrijwilligers,

Zonder jullie was het niet mogelijk!

Sommige vrijwilligers zijn al twee jaar bezig met de voorbereidingen van de Special Olympics Nationale Spelen 2024. En honderden vrijwilligers zetten dit weekend hun inzet en enthousiasme in om er een groots sportfeest van te maken.

We kunnen jullie niet vaak genoeg bedanken en hadden het zeker niet zonder jullie hulp en inzet gekund.

Dank voor jullie hulp!

Maak er een onvergetelijk evenement van!
29

“Sporten is voor mensen met beperking of zonder beperking goed voor de gezondheid en conditie. Maar het is vooral belangrijk dat je het leuk en gezellig hebt met elkaar.”

Mitch

“Ik haal er ontzettend veel plezier uit om samen te spelen met andere mensen. Want alleen sporten is niet leuk.

Samen is alles leuker.”

Mirella

“Ik vind het heel leuk dat je zoveel plezier kan halen uit sporten. Tijdens de Nationale Spelen kan iedereen zichzelf zijn. Dat is het belangrijkste.”

Jordan

“Wat ik zo leuk vind aan de Special Olympics? Het plezier, je wordt vrolijk, we zijn onder elkaar en krijgen echt een connectie. Je voelt je er echt heel blij en sporten geef energie aan het leven.”

Steven

“Je leert er nieuwe mensen kennen en het is ook nog eens heel goed voor je ontwikkeling. We doen het samen, iedereen is één. We zijn met elkaar. Het is gewoon één gezellige bende. Iedereen hoort er bij.”

Tanja

“Sporten is: Plezier, sportiviteit en rivaliteit maar het allerbelangrijkste is de kameraadschap. Wie of wat je ook bent, waar je ook vandaan komt of welk niveau je ook hebt, meedoen is altijd belangrijker dan winnen.”

Baries

“Samen met 2000 andere sporters maken we er een te gek weekend van. Met een feestavond, de sportersparade en heel veel sport, wordt echt heel gaaf. Meedoen is belangrijker dan winnen maar ik ga ook zeker m’n best doen voor medailles.”

Sven

30

“Het mooie van de Spelen vind ik dat alle verschillende  sporten vertegenwoordigd zijn in één grote 2-daagse Spelen en we samen kunnen laten zien waar onze talenten liggen.”

Tijn

“Sport is voor iedereen. Dat is zo leuk aan Special Olympics. De Nationale Spelen zijn niet alleen voor mensen met een beperking maar ook voor iedereen eromheen. Met één team één taak allemaal medailles binnenhalen.”

Tim

“Ik vind het zo leuk dat tijdens de Special Olympics Nationale Spelen alle sporten bij elkaar komen. Dan kunnen we er samen een groot sportfeest van maken.”

Zara

“Dansen is voor mij mijn favoriete sport en bezigheid. Ik vind het heel leuk om dat aan mensen te kunnen laten zien. Lekker actief, leuk, gezellig en enthousiast. Sporten is leuk en ook nog eens erg goed voor je.”

Jaimy

Lieke

“Wat deze Spelen bijzonder maakt, is dat het meer is dan alleen een toernooi. Het is een kans om nieuwe vrienden te maken, jezelf uit te dagen en te laten zien wat je kunt. Iedereen doet zijn best, en dat maakt ons allemaal winnaars.”

Suzanne “Sporten is gezond! En het is leuk om aan sportactiviteiten deel te nemen. Gelukkig worden tegenwoordig ook veel activiteiten georganiseerd waar mensen met een beperking aan deel kunnen nemen. Zo kom je ook weer in contact met andere mensen en kan je samen lol maken.”

31

Een groot dankjewel aan alle sportorganisatoren voor jullie geweldige inzet.

Geniet van een fantastisch en sportief weekend!

33

3 jaar van voorbereiding

269 uren aan sport en side events

3.007 sporters en begeleiders

2.044 overnachters in het Special Olympics Dorp op Beekse Bergen

Sporters uit 13 verschillende landen

423 sporters afkomstig uit Noord-Brabant

De jongste deelnemer is 8 jaar oud

Opening met 8.940 sporters en toeschouwers

149 medische professionals aanwezig

943 liter koffie tijdens vergaderingen

Aantal jarigen tijdens ons evenement: 6 op 14 juni, 2 op 15 juni, 5 op 16 juni Gefeliciteerd!

14.960.000 impressies van de campagne op borden langs snelwegen

3.000 vaantjes

20.700 maaltijden 100% winnaars 1.500 vrijwilligers

20 sporten op 18 locaties in Breda & Tilburg

De oudste deelnemer is 80 jaar oud en wordt 81 op 16 juni!

Enkele Cijfers...

15.000 flesjes water

5.000 bananen en 5.000 appels

322 uur (teams)vergaderingen

7.119 gedrukte accreditatiepassen

3.750 medailles

35
specialolympics2024nl SpecialOlympics2024NL Special Olympics Nationale Spelen 2024 Special Olympics Nationale Spelen Breda Tilburg 2024 Volg ons ook op social media en tag ons! 37
Official Suppliers
Official Media Partners Vrienden
We zijn in goed gezelschap!
Official Partners Official Founding Partners Special Olympics Dorp

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.