Sarah Herlofsen/ Miriam Haukebø : Livets fantastiske reise

Page 1Livets fantastiske reise

Livets Fantastiske Reise for trykk.indd 1

18/09/2020 16:00


Livets fantastiske reise © Spartacus Forlag AS, 2020 Illustrasjoner og design: Miriam Haukebø Papir: Trykk: Printed in Satt med: Hank BT Roman 16 ISBN: 978-82-430-1306-3 Det må ikke kopieres fra denne bok i strid med åndsverkloven eller i strid med avtaler inngått med KOPINOR. Spartacus Forlag AS Pb. 6673 St.Olavs Plass, 0129 Oslo www.spartacus.no

Livets Fantastiske Reise for trykk.indd 2

18/09/2020 16:00


Tenk over hvor mye du har forandret deg siden du var baby. Og hvor mye du kommer til å forandre deg i årene som kommer. Hva er det egentlig som skjer i kroppen din når du vokser og blir stor? Bli med på livets fantastiske reise!

Kan du forestille deg hvordan du ser ut med rynker i ansiktet eller helt hvitt hår?

Livets Fantastiske Reise for trykk.indd 3

18/09/2020 16:00


Kanskje du synes at en nyfødt baby er liten. Men faktisk har du vært mye, mye mindre enn dette. Helt i starten var du bare et bittelite menneskefrø. Så lite at man ikke kunne få øye på deg.

Visste du at kroppen din er bygget av mange millioner små byggeklosser? Vi kaller dem for celler. Dine første to celler fikk du av mamma og pappa.

Livets Fantastiske Reise for trykk.indd 4

18/09/2020 16:01


Så begynte du å vokse i mammas mage. Først så du ut som en liten bønne, men etter noen dager begynte kroppen din å se ut som et lite menneske. Etter 22 dager slo det lille ivrige hjertet ditt for aller første gang. Og det slo superfort. Da du ble født, hadde det allerede slått over 50 millioner ganger.

Visste du at du har flere knokler enn pappaen din? Når vi blir født, har vi rundt 270 bein i kroppen. Noen av dem vokser sammen. En voksen har bare litt over 200 bein igjen.

Livets Fantastiske Reise for trykk.indd 5

18/09/2020 16:01


Rundt deg var det en boble med deilig varmt vann. Du svømte dagen lang – og hele natten. Maten fikk du rett fra mamma gjennom navlestrengen, som ligner på et digert sugerør. Her i magen bodde du rundt 280 dager. Så ville du ut.

Visste du at du så ganske gammel ut rett etter du ble født? Huden din var veldig rynkete fordi du hadde ligget i vann så lenge. Men snart ble huden glatt og myk.

Livets Fantastiske Reise for trykk.indd 6

18/09/2020 16:02


I starten trengte du ikke mye mat. Du drakk bare melk. Til frokost, lunsj og middag. Og veldig mange ganger innimellom, også midt på natten. Magesekken din var nemlig bare så stor som en valnøtt. En spiseskje med melk var nok til å fylle den.

Visste du at menneskene i steinalderen hadde så lite mat at barna drakk morsmelk helt til de var fire år gamle?

Livets Fantastiske Reise for trykk.indd 7

18/09/2020 16:02


Den lille vasken på badet var stor nok som badekar, og du kunne sove utstrakt på mammas mage. Ellers kunne du egentlig ikke gjøre så mye ennå. Bare drikke, sove, skrike og bæsje i bleia. Men søt var du, veldig søt. Og alle ville kose med deg og nynne sanger og holde deg trygt i armene sine.

Visste du at babyer har en helt spesiell lukt som gjør andre mennesker glade? Også mange dyr har en slik babylukt som gjør at de voksne dyrene vil passe på dem.

Livets Fantastiske Reise for trykk.indd 8

18/09/2020 16:03


Møt forfatteren og illustratøren

Sarah R. Herlofsen

ALLERGISK Hva er egentlig kreft?

Sarah er kjempeforelsket i de små cellene våre. Hun synes det er helt magisk hvordan de kan lage den fantastiske kroppen vår, som vokser og forandrer seg hele livet. Hun har jobbet mange år som celleforsker og har skrevet flere faktabøker om kroppen. Det beste hun vet, er å snakke med store og små om livets mirakler. Hun har fire barn og elsker å utforske livet sammen med dem hver eneste dag.

Miriam Haukebø

Miriam er en illustratør som tegner og maler overalt! På rommet til de to barna hennes er det malt en stor rød brannbil med en panda som sjåfør. På veggen i stua er det malt et bittelite akvarium med krabbe, fisker og hai. Når hun ikke maler eller finner på rampestreker, tegner Miriam mange tusen streker på ipaden. Streker som blir til illustrasjoner i bøker.

Livets Fantastiske Reise for trykk.indd 32

18/09/2020 16:13


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.