Page 1

Aktuella nyheter från Sparbanken Skaraborg

Våren 2014

Arvid vågar

satsa på lantbruket 20-åringen äger två gårdar

Niondeklassarna får

göra studieresor

Peter uppskattar den

personliga kontakten


Bekvämare sommar med mobila tjänster Välkommen till vårens nummer av Sparbanken Skaraborgs tidning Aktuellt. Här kan du bl a läsa om mobila tjänster som t ex Swish som gör vardagen enklare och underlättar i sommar och semestertider. Är du nyfiken på våra mobila tjänster men ännu inte kommit igång eller har andra frågor kan du ringa Starthjälpen på telefonbanken 0511-280 00. Där får du all hjälp du behöver. Du kan också läsa mer om tjänsterna och se demofilmer på www.sparbankenskaraborg.se Genom Sparbanksstiftelsen Skaraborg bidrog banken under 2013 med över 14 miljoner kronor till ett 70-tal projekt för utvecklingen av vår bygd. Du kan läsa om några av dessa i tidningen. Jag vill tacka dig som gör affärer med oss. Sparbanken Skaraborgs fina resultat för 2013 ger oss möjlighet att i år dela ut ytterligare 20 miljoner kronor till våra ägare för nya projekt i Skara, Vara, Götene och Essunga kommun. Du som spelar golf – boka in 24 maj för Sparbanken Skaraborgs Kundgolf på Lundsbrunns GK. Ett annat tillfälle i närtid där du har möjlighet att möta banken är på - På Landet festivalen den 6-7 juni vid Axevalla Travbana. Med dessa rader vill jag passa på att önska alla läsare en trevlig sommar och att vi får mötas i olika sammanhang för att utveckla våra gemensamma affärer.

Sköt dina bankärenden från solstolen! Vi vill att du ska få en avslappnad och skön sommar. Här är några exempel på tjänster som kan underlätta din vardag.

5 tips

»» Mobilbanken – öppen dygnet runt »» Swish – skicka pengar enkelt via mobilnumret »» Mobilt BankID – skippa dosan och använd tjänsten för att logga in i mobil- och internetbanken.

»» Internetbanken – öppen dygnet runt »» Telefonbanken – självbetjäningen är öppen dygnet runt och personlig service är öppen 8-20 vardagar, 16-20 söndagar.

Läs mer om tjänsterna på www.sparbankenskaraborg.se

Med vänliga hälsningar Leif Johansson VD Sparbanken Skaraborg

Sparbanken Skaraborg, Box 163, 532 22 Skara

Tel: 0511-281 00 Webb: sparbankenskaraborg.se e-post: info@sparbankenskaraborg.se Ansvarig utgivare: Annukka Niva Malmgård Omslagsbild: Linn Carlsson Tryckeri: Rydins Tryckeri, Nossebro


mig

Ingeborg Trofast från Stora Levene är flitig användare av Swish. – Det är ett tryggt och bra betalningssätt, säger Annette Arvidsson vid bankens Varakontor.

Swish. Skicka och ta emot pengar med mobilnumret. Namn:

Swish - hur smidigt som helst Tel.:

Fler och fler använder Swish. Detta är ju också förutsättningen för att det nya sättet att skicka och ta ut pengar via mobilen blir en succé. Ingeborg Trofast i Stora Levene har alltid varit intresserad av nya tjänster när det gäller till exempel internet- och mobilbanksanvändande. - Swish kändes direkt självklart att ansluta sig till. Jag ”swishar” också ganska ofta. Det handlar i första hand om kontakter med barn och barnbarn, men det finns absolut även gott om andra tillfällen då det är enkelt och bra att föra över pengar på det här sättet, säger Ingeborg.

Pengar direkt på kontot Med Swish förs pengar via mobilen över direkt på valt bankkonto. - Detta är ett tryggt och säkert sätt och betalningarna godkänns med Mobilt BankID, säger Annette Arvidsson vid Sparbanken Skaraborgs Varakontor.

www.getswish.se

Enkelt att komma igång Det är enkelt att komma igång med Swish. Först görs en inloggning på Internetbanken och där ansluts mobilnumret till ett konto.

Ett samarbete mellan: Danske Bank I Handelsbanken I Länsförsäkringar I Nordea I SEB I Skandia I Swedbank och Sparbankerna Swish är en mobiltjänst för privatpersoner. *Pengar kan bara överföras mellan anslutna banker.

Exempel där det är bra att använda Swish kan vara när någon vill ta betalt för prylar man sålt eller när man vill betala tillbaka ett lån till en vän. Ingeborg ger andra tillfällen då Swish kan vara bra att använda. - Man kan ju vara ett sällskap som är på restaurang och betalningen ska delas upp mellan deltagarna. När det görs insamlingar för till exempel en födelsedagspresent är Swish också smidigt.

Därefter laddas Mobilt BankID ner och aktiveras. Ladda ner appen från App Store eller Google Play och sök på ”Swish betalningar”. Det finns mer att läsa på sparbankenskaraborg.se/swish

Swish för företag och föreningar Både när det gäller kort och mobila betalningar pågår en fortsatt utveckling. Kontantanvändningen i samhället minskar gradvis då fler upptäcker de moderna tjänster som gör kontanter överflödiga. Swish, det bankgemensamma samarbetet för säkra betalningar i mobiltelefonen vinner mark.

KOMMER I HÖST

”Tar gärna betalt via Swish” är ett vanligt tillägg när privatpersoner säljer prylar på fyndsajter. Till hösten kommer andra generationen av Swish. Då kommer även föreningar och mindre företag att få möjlighet till tjänsten för att ta emot betalningar.

3


Fornängs- och Västerbyskolorna i Götene har varit i Stockholm på två dagars studiebesök. Elever och lärare var mycket glada för möjligheten. Här ses några av eleverna tillsammans med Annette Holgersson, Sparbanksstiftelsen och Kenneth Lövgren, kontorschef för Sparbanken Skaraborg i Götene.

Niondeklassare får göra studieresor - Det mest positiva som hänt på länge Sparbanksstiftelsen Skaraborg har beslutat att avsätta medel så att alla niondeklassare i de fyra kommunerna Skara, Vara, Götene och Essunga kan göra mer omfattande studieskolresor. - Detta är fantastiskt positivt. Vi kan nu göra något extra för våra elever som verkligen alla uppskattar, säger Solveig Oscarsson, rektor på Djäkneskolan i Skara som genomförde en tvådagarsresa till Stockholm tidigare i våras. Stiftelsen anslår 1 500 kr per elev och år till detta projekt. Årligen berörs totalt ca 600 elever i de fyra kommunerna. Det handlar alltså om en satsning på närmare en miljon kronor per år. Annette Holgersson i Stiftelsens styrelse berättade att initiativet kommit från Stiftelsen och mottagandet av erbjudandet varit mycket positivt i de olika skolorna.

Stort mediaintresse Mediaintresset var mycket stort när projektet presenterades vid en presskonferens på Djäkneskolan i Skara. Radio Skaraborg direktsände, TV4 Skaraborg gjorde inslag och flera av länets tidningar var på plats. Bland annat berättade elever från Djäkneskolan om en tvådagarsresa de hade gjort till Stockholm med bland annat besök på SVT, Riksdagen och några museer - allt tack vare bidraget från Sparbanksstiftelsen. - Det var hur häftigt som helst, sade Axel Johansson, en av eleverna från Djäkneskolan. Representanter från Djäkneskolan och Teglaskolan i Skara samt Nästegårdsskolan och Alléskolan i Vara kommun fanns på plats. - Det är fantastiskt att vi får den här möjligheten, sade Lennart Karlsson och gjorde sig till tolk för de övriga berörda skolorna.

Över 14 miljoner kr i bidrag under 2013 Sparbanksstiftelsen Skaraborg gav under 2013 bidrag till olika projekt inom Skara, Vara, Götene och Essunga kommuner på 14 192 000 kr. Den större andelen handlar inom Företagsutveckling och entreprenörskap där 6,3 miljoner kr avsatts. Till Idrott har närmare tre miljoner kr fördelats via tio olika

4

bidrag. Forskning och utbildning har totalt fått 2,7 miljoner kr, medan det på olika kulturprojekt delats ut 1,8 miljoner kr. Utöver detta har 18 ideella föreningar fått bidrag av olika storlek och sammanlagt har dessutom 14 Ekrosenstipendier på vardera 10 000 kronor utdelats.


1

2

3

4

1. Sista förberedelserna inför ett nytt avsnitt av Babel i SVT studio 2. Avancerad kamerateknik i Bolibompastudion 3. Regalskeppet Vasa på Vasamuseet i Stockholm 4. Bakom kulisserna i Bolibompastudion på SVT Foto: Samuel Lundberg

5


Hela familjen samlad framför den nya bilen, pappa Daniel och mamma Cecilia tillsammans med döttrarna Alva, Nora och Elise.

För Daniel Lund var det självklart att vända sig till Sparbanken Skaraborg och privatrådgivare Stefan Kjällgren när det var aktuellt med bilbyte.

Billån - då vänder sig Daniel till banken När Daniel Lund och sambon Cecilia Karlsson skulle göra en bilaffär var det helt naturligt att vända sig till Sparbanken Skaraborg för att prata finansiering.

kan det nu bli aktuellt med någon utbyggnad. - Då vänder jag mig självklart till Sparbanken Skaraborg och Stefan. Det känns tryggt att prata med någon som man byggt upp en relation med, säger Daniel.

- Stefan Kjällgren på Skarakontoret har varit min rådgivare i ett tiotal år. För mig kändes det självklart att diskutera lånet till bilaffären med honom, berättar Daniel som har utnyttjat möjligheten med ett så kallat medlemsbillån (se fakta nedan).

”Det känns

Billån via banken Lika viktigt som att hitta en bra bil är det förstås att få en enkel finansiering. Detta är möjligt via Sparbanken Skaraborg. Med bankens billån väljer man tryggt att prata vilket märke och modell som helst. Nytt eller begagnat har heller ingen betydelse.

Främsta anledningen till att det var med någon som man byggt aktuellt med ett bilbyte för Daniel och Det enda kravet är att köpet görs hos en Cecilia var att familjen växer. I början upp en relation med” auktoriserad bilhandlare. Lånet kan ha en av mars föddes parets tredje dotter. avbetalning upp till åtta år och anpassas - Det är helt enkelt behov av lite till bilköparens ekonomi. större utrymme. Det är en hel del som måste få plats när - Den som går i köp- eller bytestankar är välkommen för familjen ska i väg, säger Daniel. att göra en kalkyl och ansöka om lån, säger Stefan Kjällgren. Det blev en VW Sharan som köptes i slutet av förra året. Lånebeloppet ska vara minst 30 000 kr och vara tecknat - Den uppfyller våra krav. och klart innan bilen hämtas hos återförsäljaren. KontanDet är långt ifrån första gången som Daniel har vänt sig tinsatsen ska vara minst 20 procent av bilens pris och det till sin rådgivare på banken när det varit aktuellt med går självklart att använda sin gamla bil som kontantinsats. något nytt projekt. Den största händelsen är väl ändå när huset i Mellby byggdes 2006. I takt med att familjen växer

Drömmer du om en ny bil? I så fall hjälper vi dig gärna att förverkliga den drömmen. Att låna till bil på banken är både enkelt och tryggt och du kan välja vilket bilmärke och vilken bilmodell du vill. Det spelar inte heller någon roll om bilen är ny eller begagnad. Bilen du köper räcker som säkerhet för lånet. Är du medlem i ett fackförbund (inom LO, TCO eller SACO) som har avtal med banken, kan du ansöka om ett Medlemsbillån, ett billigare alternativ. Räntan blir lägre och du slipper uppläggningsavgiften. Om du använder autogiro slopas dessutom aviavgiften. Läs mer på www.sparbankenskaraborg.se

6


”Jag värdesätter den personliga kontakten” - Peter Svensson

Peter Svensson flyttade från Nossebr o för 25 år sedan. Bankkontakterna har han dock beh ållit i alla år. Här har han möte med Mia Nilsson på Nossebrokontoret.

Bostadsort har ingen betydelse för Peter - Självklart att behålla bankkontakten i Nossebro Peter Svensson är född och uppvuxen i Nossebro. Nu är det ungefär 25 år sedan som han lämnade hemorten. Vart än han har bott runt om i landet har det hela tiden varit självklart att behålla bankkontakterna i Nossebro.

Personliga kontakter Mycket av dagens banktjänster kan ju utföras via nätet och då har avståndet till bankkontoret ingen större betydelse. Det som Peter uppskattar allra mest är ändå den personliga kontakten.

- Har aldrig haft anledning att fundera på byte. Jag värdesätter den personliga kontakten och det känns tryggt att känna dem man ”pratar bank” med, säger Peter. Peter lämnade Nossebro för att först bosätta sig i Trollhättan. Sedan har det blivit Göteborg, Malmö och numera bor familjen på Marstrand.

- Efter alla år är jag bekant med medarbetarna på kontoret och de vet vem jag är. Just det förhållandet värdesätter jag högt och vi kan helt enkelt lita på varandra, säger Peter. Peter kommer regelbundet ”hem” till Nossebro, om inte annat för att hälsa på pappan. - Då händer det inte sällan att jag tittar in på kontoret, men sedan kan vi lösa mycket via telefon. Några planer på att byta bank har Peter Svensson absolut inte. - Sparbanken Skaraborg är helt enkelt min bank. Tycker också att det är viktigt att det finns ett lokalt bankkontor på landsbygdsorter som Nossebro, säger Peter.

- Det har väl hänt att jag varit inne på något storstadskontor, men snabbt har jag förstått hur bra det fungerar med kontakterna i Nossebro. I många år arbetade Peter som bilförsäljare och han har blivit kvar i bilbranschen. Nu jobbar han för VW Finans.

Peter Svensson bor numera på Marstrand, men att behålla bankkontakterna hos Sparabanken Skaraborg i Nossebro har alltid varit en självklarhet. 7


”Jag har nog alltid tänkt mig att detta är livet som passar mig bäst” - Arvid Hall Svensson

8


Åsa Andersson – lantbruksrådgivare vid Sparbanken Skaraborg i Nossebro – ser det som mycket positivt när ungdomar som Arvid Hall Svensson vågar satsa på lantbruksnäringen. Arvids pappa Allan gläds givetvis åt att Vackerbacke nu drivs vidare inom familjen.

Arvid vågar satsa på lantbruket 20-åringen äger två gårdar Arvid Hall Svensson – nyligen 20 år fyllda – är beviset på att det finns ungdomar som vågar satsa på en karriär inom lantbruket. - Jag har nog alltid tänkt mig att detta är livet som passar mig bäst, säger Arvid när vi träffar honom hemma på Vackerbacke i Essunga en av dessa rekordtidiga vårdagar. För närmare ett år sedan var han klar med utbildningen på Uddetorps naturbruksgymnasium i Skara. Redan under studietiden hade Arvid klart för sig vad han skulle satsa på. Han startade en enskild firma och F-skattsedel – allt för att jobba på granngårdar med olika uppgifter. Vackerbacke maskintjänst var därmed ett faktum - Jag skaffade mig en fastgödselspridare och fick igång verksamheten. Den första spridaren krånglade en del, men jag skaffade mig en bättre och på den vägen är det, berättar Arvid. Ägare till två gårdar Det stora steget togs ändå i början på det här året. Arvid tog då över föräldragården, köpte till mark som tidigare arrenderats på gården och köpte dessutom till en granngård. Därmed kunde Arvid stå som ägare för 56 hektar åker och 12 hektar skog. Under nästa år tillkommer ytterligare ett arrende på 35 hektar. Att den här affären kom till stånd berodde på att pappa Allan ville sluta som lantbrukare och därmed sälja släktgården. - Det här känns förstås fantastiskt bra. Arvid är nu fjärde generationen som tar över den här gården och den inköpta granngården har faktiskt sju generationer i vår släkts ägo, säger pappa Allan.

Arvids bror Johan var aldrig intresserad av att driva gården vidare. - Det gjorde givetvis att den här lösningen var enkel att genomföra, säger Arvid och Allan. Bra kontakt med banken En viktig del i att Arvid kunnat genomföra de här affärerna är de goda kontakterna med Sparbanken Skaraborg. Åsa Andersson – lantbruksrådgivare vid bankens Nossebrokontor – är glad över det som hänt på Vackerbacke. - Det känns jättebra när unga lantbrukare vågar satsa på det sätt som Arvid nu gör. Det ger framtidshopp, säger Åsa. Både Arvid och pappa Allan understryker också vikten av att ha nära till bankkontakterna. - Det är dessutom bra när medarbetarna på banken vet vad det handlar om. Villkoren och servicen känns givetvis också som viktiga delar. Samarbete med grannar Mycket av Arvids affärsidé handlar om maskinsamarbete. Tidigare i år gjorde han ett inköp av en traktor tillsammans med en granne. I framtiden kan det också utvecklas samarbete med närliggande lantbrukare när det gäller spannmål och växtodling. Arvid berättar att han hjälper till på olika sätt runt om i närområdet. - Det började ju redan när jag gick i skolan och nu har det blivit ännu mer. Jag vet att det är stor konkurrens om markerna häromkring, men jag hoppas och tror på framtiden, säger en optimistisk Arvid Hall Svensson.

9


Ny på banken

Martin Andersson

Anna-Karin Albertsson

Bankjobb har alltid intresserat mig

Skönt att vara tillbaka på hemmaplan

Aktuell som: Ålder: Familj: Bor:

Aktuell som: Ålder: Familj: Bor:

Privatrådgivare i Götene 28 år Sambo med Caroline Svensson Götene

Sedan i början av mars arbetar Martin Andersson som privatrådgivare vid Sparbanken Skaraborgs Götenekontor. - Det känns fantastiskt trevligt och detta är något jag hoppats på ganska länge, säger Martin som kommer från en helt annan arbetsmiljö. Martin har nämligen arbetat på Bilia i Mariestad i åtta år och varit bildelschef. - Ekonomi och bankjobb har jag alltid varit intresserad av, så när den här chansen dök tvekade jag aldrig. Att få jobba hemma i Götene känns också mycket bra. Martin har läst ekonomi på affärsskolan IHM i Göteborg, parallellt med sitt gamla jobb. På fritiden handlar det mycket om motorsport. Inte minst är det rally som står i fokus, där Martin är kartläsare. Engagemanget i Götene motorklubb är stort i allmänhet och Martin innehar också en styrelsepost i klubben.

10

Ny på banken

Bankjurist 26 år Sambo med Magnus Eriksson Skara

Anna-Karin Albertsson har nyligen tillträtt tjänsten som bankjurist vid Sparbanken Skaraborg. - Jag tog examen vid Handelshögskolan så sent som i januari och det var naturligtvis väldigt bra att få det här jobbet så snabbt. Jag var väl egentligen bara ledig en dag mellan skolan och jobbet, säger Anna-Karin. Juristerna Elin Dafgård och Anna-Karin Albertsson kommer nu att dela på uppgifterna. - För min del blir det i första hand att arbeta med de externa kundkontakterna, medan Elin svarar för det interna arbetet, berättar Anna-Karin. Anna-Karin är uppvuxen i Synnerby strax utanför Skara. De fem senaste åren har hon bott i Alingsås och pendlat till studierna i Göteborg. Nu är det Skara som gäller igen och tillsammans med sambon Magnus Eriksson har hon flyttat in i en lägenhet bara ett stenkast från Sparbanken Skaraborg. Träning i form av en stund på gymmet, simning eller att springa ingår också i rutinerna. 2008 klarade Anna-Karin Tjejklassikern. - Det kan jag tänka mig att göra igen, säger hon. Den femårige dalmatinerhunden Zingo är också en del av de dagliga rutinerna. Han behöver förstås regelbunden motion och det passar Anna-Karin bra.


Utökad service för bankens kunder Tack vare att Anna-Karin Albertsson tillträtt en ny tjänst som bankjurist har servicen utökats för Sparbanken Skaraborgs kunder. - Vi kan erbjuda bouppteckningar och andra frågor som har med juridik att göra. Det uppskattas av många av våra kunder, säger privatrådgivare Annika Johansson vid Sparbanken Skaraborgs kontor i Nossebro. Bankens jurister Elin Dafgård och Anna-Karin Albertsson delar nu på uppgifterna. - För min del blir det i första hand att arbeta med de externa kundkontakterna, medan Elin svarar för det interna arbetet, berättar Anna-Karin.

Anna-Karin Albertsson är nyanställd jurist hos Sparbanken Skaraborg och besöker bland annat de olika kontoren regelbundet. –En uppskattad tjänst för våra kunder, säger Annika Johansson vid Nossebrokontoret.

Besöker kontoren regelbundet Anna-Karin är placerad i Skara, men är regelbundet på kontoren i Götene, Vara och Nossebro för att träffa kunder. Bland uppgifterna för Anna-Karin kan nämnas familje- och fastighetsrättsliga frågor liksom upprättande av köpekontrakt. - Det gäller att erbjuda service inom all form av juridik. Anna-Karin trivs verkligen på sitt nya jobb. - Att just kombinera de juridiska frågorna med den sociala delen tilltalar mig verkligen. Jag trivs mycket bra med att ha kundrelationer, säger hon.

Sparbankens Skaraborgs Morgan Sandstedt tillsammans med Krister Pettersson

Inga bekymmer om placeringar och garanterad avkastning - Det passar Krister bra!

- Det här är en försäkringslösning som jag tror mycket på. Upplägget passar mig väldigt bra, säger Krister Pettersson i Skara som har tecknat Folksams Traditionella Kapitalförsäkring. Krister har arbetat som montör inom Vattenfall i 33 år. Om ett och ett halvt år fyller han 60 år och då har han för avsikt att gå i pension. - Upplägget på denna kapitalförsäkring betyder att jag kan få ett tillskott och en bättre pension när det är dags, säger Krister. Morgan Sandstedt är Krister rådgivare på Sparbanken Skaraborg. - Inte minst är detta ett tryggt paket. Förvaltningen sköts helt av bolaget och försäkringstagaren behöver inte bekymra sig om placeringar. Historiskt sett har också avkastningen klart överstigit den garanterade 1,5 procenten, säger Morgan.

Folksams Traditionella Kapitalförsäkring är en, för Sparbanken Skaraborg, ny produkt som kan erbjudas kunderna. - Detta är en försäkringslösning som har många fördelar. Den kan vara ett bra alternativ till sparande på fasträntekonto och passar dessutom de personer som har låg pension, säger Catarina Häger, chef för kapitalrådgivningen på banken. Försäkringen ger en garanterad avkastning på aktuella 1,5 procent. Genomsnittligt under den senaste femårsperioden har dock avkastningen varit så hög som 6,6 procent. Totalavkastningen är Folksams avkastning på investerat kapital inklusive återinvesterade utdelningar. Detta är en sparandeform som den enskilde inte behöver tänka på ur placeringssynpunkt. Den sköts av Folksam helt och hållet. 11


”Next generation Big Band” har deltagit i Stockholm Youth Jazz festival och här ses hela gänget utanför Stockholms Konserthus.

Succé för ungdomsstorband Det nya ungdomsstorbandet ”Next generation Big Band” kunde under förra året bildas tack vare bidrag på 180 000 kr från Sparbanksstiftelsen Skaraborg. - Vi hade aldrig haft möjlighet till detta utan bidraget, säger Torbjörn Möller på Vara Konserthus som är ansvarig för det spännande projektet.

De unga musikanterna är igång för fullt. Bandet – förkortat till NGBB - var för ett tag sedan med på Stockholm Youth Jazz festival där ungdomarna bland annat gav konserter, var med i clinics och tävlade i SM för ungdomsstorband. I den avancerade klassen för länsmusikband blev det en mycket hedrande andraplats.

- Trygghetskollen känns bra! Barbro och Ingemar uppskattar rådgivningen Barbro och Ingemar Persson i Götene uppskattar att regelbundet få en rådgivningsträff på banken. Senast de träffade Kjell Rydh på Sparbanken Skaraborgs Götenekontor gjordes även en så kallad Trygghetskoll. - Det kändes bra och vi tecknade en olycksfallsförsäkring, säger Barbro och Ingemar. Kjell Rydh berättar att Trygghetskollen ingår som en del i rådgivningarna till privatkunder. - Med hjälp av den kan vi visa kunderna vilket befintligt försäkringsskydd de har genom lagar och avtal. Den ger oss ett bra underlag, så att vi kan föreslå vilka kompletterande försäkringar kunderna bör teckna för att få en ökad trygghet för hela familjen. På så sätt är de förberedda om det oförutsedda skulle hända. - Med hjälp av trygghetsförsäkringar kan vi hjälpa våra kunder så att de kan betala lån, hyra och räkningar även om de skulle bli arbetslösa, sjuka eller råka ut för en olycka, säger Kjell. En annan viktig del i trygghetspaketet är förstås livförsäkringen. Om ett dödsfall skulle inträffa kan efterlevande med hjälp av försäkringen lösa in eller minska lån och på så sätt behålla sin bostad. Många kunder har tecknat den förmånliga olycksfallsförsäkringen, som går att teckna tills man fyller 65 år. 12

Barbro och Ingemar Persson uppskattar den trygghetskoll som de gjort tillsammans med Kjell Rydh på Sparbanken Skaraborgs Götenekontor.

Den gäller dygnet runt - även efter 65 års ålder och livet ut. Det krävs ingen hälsoprövning, vilket betyder att den är lätt att teckna. Barbro och Ingemar har nyligen varit på rådgivning och bland annat tecknat just olycksfallsförsäkringen. - Det känns väldigt bra att ha allt som handlar om ekonomi och försäkringar på ett och samma ställe. Det är helt enkelt en trygghet, konstaterar Barbro och Ingemar.

I bankens trygghetspaket ingår - Trygga livförsäkring - Trygga sjukförsäkring, kort - Trygga sjukförsäkring, lång - Trygga sjukkapital - Trygga sjukvårdsförsäkring

- Trygga arbetslöshetsförsäkring - Olycksfallsförsäkring - Gravidförsäkring - Barnförsäkring


Elisabet Stålarm har avsagt sig omval och efterträds nu som ordförande i Sparbanksstiftelsen Skaraborg av Gerth Malmevik.

Sparbanksstiftelsen Skaraborg

Sparbanksstiftelsen Skaraborg

Gerth Malmevik

Jenny Karlsson

Nya styrelseroller för Gerth

Jenny ser fram emot nya uppdraget

Aktuell som: Ny ordförande i stiftelsen Ålder: 59 år Bor: Ryda i Vara kommun

Aktuell som: Ny ledamot i stiftelsen Ålder: 42 år Bor: Utanför Götene

Efter vårens stämmor inom Sparbanken Skaraborg har Gerth Malmevik från Ryda utanför Vara fått nya roller. Han efterträder Elisabet Stålarm som ordförande i Sparbanksstiftelsen Skaraborg och har samtidigt tagit en plats i Sparbanken Skaraborgs styrelse. - Det känns givetvis både hedrande och utmanande. Att värna och arbeta för vår bygd ligger mig varmt om hjärtat, säger Gerth som alltid varit sin hemtrakt trogen.

Vid stämman den 11 april invaldes Jenny Karlsson i styrelsen för Sparbanksstiftelsen Skaraborg. - Jag har följt hur banken och Stiftelsen under åren bidragit på många olika sätt för att utvecka bygden. Det känns mycket stimulerande att få vara en länk i detta viktiga arbete, säger Jenny. Ett samtal med Jenny ger ganska snabbt vid handen att hon inte har rötterna i den skaraborgska myllan. - Jag kommer från Halland och det hörs nog. Nu har jag dock bott här i tio år och känner mig som en skaraborgare, säger hon.

Fascinerad av siffror Det som handlar om ekonomi har också allt sedan unga år varit något som engagerat och intresserat Gerth. Även om det aldrig blev direkt jobb inom bankrörelsen har karriären hela tiden präglats av just ekonomi. Han har varit godkänd revisor och har arbetat som ekonomichef inom både industri, handel, lantbruk och Svenska kyrkan. - Det är väl helt enkelt så att jag alltid haft lätt för siffror och det har också fascinerat mig, säger Gerth. Engagemanget i Sparbanken Skaraborg inleddes med att han blev huvudman och därefter ledamot av styrelsen för Sparbanksstiftelsen Skaraborg. - Att få vara med och bevilja bidrag till det som utvecklar vår bygd är stimulerande. Bankens överskott överförs i projekt på hemmaplan i de fyra kommunerna och det känns mycket bra, säger Sparbanksstiftelsens nye ordförande. Engagerad i föreningslivet Gerth bor i Ryda, bara något hundratal meter från stugan där han växte upp. Han har också engagemang för hembygden. Det har handlat om Ryda bygdegårdsförening, den lokala butiken Helås Servicecenter och Helås IF liksom Mötesplats Conventus i Vara. Även musik har en stor plats hos Gerth.

Arbetar som åklagare Det var – som det heter – kärleken som förde Jenny till dessa bygder. Han som sedan många år är Jennys sambo är lantbrukare och det var ju inte lika lätt att flytta den arbetsplatsen… Jenny understryker att hon verkligen trivs här. Familjen – som även består av två barn – bor utanför Götene. Utbildningen till jurist ledde Jenny till arbetet som åklagare. Arbetsplatsen finns på Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Brinner för bygden När Jenny kom till Skaraborg engagerade hon sig både politiskt och blev även aktiv i Lady cirkel. - Det var ett bra sätt att få ett kontaktnät. Utöver arbetet är det familjen och inte minst barnens olika aktiviteter som står högst på dagordningen. - Att engagera sig för vår bygd är angeläget. Inte minst är det viktigt att vi arbetar för att kommunikationer i form av järnväg och vägar får bättre status. Det är oerhört betydelsefulla frågor för oss i Skaraborg, säger Jenny bestämt.

13


Tio picknickfiltar priser i vårens korsord Skara Bank-X apr14

BETA ATT BRUKA FELA ATT BRUK SPELA

MC- GÖRS I GÅNG- TVÅ BLEV SITS SCHACK BAR FÖRE N KAINS VALUTA OFFER

STÖRAR I SKIDSPÅRET

DOSERAT ANNORLUNDA

SLÅ I DÖRR DEN HÅLLER HÖGT TEMPO

KAN VARA EKONOMISK

bild 1 dam +herre med klubba

A-DAM FÖR ADAM

FALLER I REGNSKUR

SVAVEL

ANRIK TYSK STAD

MUTBARA ÄR PEMBA EN

USA- ÄNGLASTAT STAD

LYXBIL PÅ SLANG NORSK MUSIKDUO

REDE

SIST AV ENTALEN

bild 2 två damer

bild 3 Göteneelever

TYMINTECKEN

SNORVALPAR LÄNGDENHET

INTE CANAJUNG- AVIG DAPROFRU VINS

KYLER STREGA

STRÄVSAM

PUNGBJÖRN FINNS DET PLANK FÖR

BRUTEN

ÅBERG I SERIE

STÅR FÖRE LANKA

LÅTA SOM EN VARG

PARTAL

BANK-X 131025

KAN BETYDA FÖR VARJE

BILD 1

NICK- LÅTA ANDE SOM RALF LEJON

P E D S T D R R Ö A M G V T I E S B F Y

NATT OCH DAG

PAR VID BELYSNING

KAVIARFISK

GRIPER LUFTSTRÖM

V U S E T L T F L U T O R Ö T M Å N T A N S Ö K S T R A R O O S

LUFT-

BLIVIT GABIN SVÄNG- TILL OCH FRIBOKGJORD HARLOW STAV ÄNDA

SNUVADE

INFINITIVMÄRKE

GLADA EWA

SEGERGUD

T Y R

FÖR- SLOTT STÅND PÅ BORNHOLM

FÖRLAG

BERÖMD

ERSÄTTNING

KAN PAR VARA

HAR RINGMUR

TRIVAS

HURSA?

VÅGAR

DRYCK

SERENADMAN

HOVDAM

LETA

SYDOST

LYSER RIK KLURESS ÖVER VATTEN P

ADLIGT

BRITS NATURFÄRG

BILD 3 TRE HANDBOLLSDAMER

K O C K B R A

TIDSANGIVELSE

RESULTAT AV DIVISION

ÄR ANDERS TILL MARTIN TIMELL

14

FÖRDEL

TRÄD MED OLLON

KAN MAN HA DÅLIGT

HANDELSPLATS

VÄGBOKSTAV

TRED- AGGJE RESTONEN SIVA

DOMSTOL

J E A N

BABYBLIR LONGUD OFTA SEGTERESE RARE

LOCKFÅGEL

KRING OBEVUXEN

SPÖDAM

L O S S A A T S

SYDOST

HYVLAS

DEN ÄR BESEGRAD

PRISAD ÖMAN

ÖGONFÄRG

BRITTISK DEL

FÖRMÅR BLAD BOKFÖMED RINGS- JÄMNAR TILL GALA TERM

KAN UT- KUL- TRAFIKLED GÖRA GOTT I SÅS STRUT SÖKS VIA

RODON

R Y G N T Ö R A R SLITA A B N N E Ö S T D A M D S U N A K O R V A F J E E T V O T O R N Y

KORTNUMMER

BILD 2 MAN PÅ STADION

VÄDJA

AKTIEBOLAG

LOKAL BLIR TÄV- FLYTTLING FÅGEL

RYSK FRED ÖVER BORD

VEM SOM HELST FÖRE DEC.

HÄR SKÖTS HISTORISKA SKOTT

ÄR OFTA VÅRVINDAR

SKRIVER LÄKARE

HJÄRTTEST

MINARET

NORSKE SPIONARNE

OBEGAGNADE

BENJAMIN, TONSÄTTARE

R I N G M Ä R K T VIRKET BETYG FÖRR

B A

H S Ö M K R V A L E R O N R A K A K S T L I G E M I S S G G R E H O L A L E T R I T T E T O R HADE HYLAND PÅ TV

ALLA SOM INTE NÄMNTS DRAR PÅ SPÅR

VISS STIFTSTAD

FINNS I BANK TIDEVARV

RUSAR I TURKIET

GYMNASTIKSÄLLSKAP

MEDITATION

VERKAR KYLANDE

TOPPSKIKT

PALIN- KURVDROM- FORM MAN LARGE

INTE VÅR

BALKFORM

FLÄTAS I KRYSS

Ö V R I G A

OBESTÄMD TID

S T U N D

FÖLJER PÅ A

ETT PARTI

RIK KLURESS P

LÅNAS PÅ BIBLIOTEK

Aktuellt från Sparbanken Skaraborg har givetvis även denna gång ett korsord. Det kan som vanligt löna sig att kolla i tidningen lite extra! Bland rätt inskickade kryss lottas denna gång ut tio fina picknickfiltar. Lösningen till förra numrets korsordstävling ses här till vänster. Tio vinnare vann var sina TV-kannor: Ingrid Gustafsson, Skarstad, Kjell Jönsson, Skara, Bengt Ehn, Stora Levene, Lise-Britt Gustavsson, Götene, Berit Hulén, Hällekis, Dick Schüler, Nossebro, Göran Appell, Eggby, Sven Månsson, Kvänum, Ella Carlsson, Skallmeja och Inger Ström, Varnhem. Senast den 9 juni vill vi ha lösningen. Adress: Sparbanken Skaraborg, Marknadsavd., Box 163, 532 22 Skara. Märk kuvertet ”Aktuellt-kryss”

Namn Gatuadress Postadress

Telefonnummer


Sparbanken Skaraborg samarbetar med föreningar - bland annat genom att regelbundet ordna träffar. Bilden från en träff med Skara HF ser vi representanter från banken och Skara HF, fr v Annelie Kroon, Klara Larsson, Malin Herbertsson, Emma Hultborg, Josefine Andersson och Jennie Brodén.

Samarbete med föreningslivet - Vi är med och underlättar vardagen! För Sparbanken Skaraborg är det viktigt att stödja och utveckla det lokala föreningslivet.

Regelbundna träffar Sparbanken Skaraborg anordnar regelbundet träffar för föreningar, inte minst med de klubbar som banken har sponsoravtal med. På agendan står vardagsekonomifrågor och - Vi samarbetar med många klubbar och organisationer annat som de aktiva i föreningarna kan ha nytta av. inom idrott och kultur. Det gör vi dels för att ge stöd, dels - Det kändes väldigt bra att få en sådan genomgång, säger för att underlätta för föreningarna i deras vardag, säger Eva Skara HF:s spelande tränare Petra Skogsberg som tidigare i Eriksson som är föreningsansvarig vid bankens Skarakontor. vår var med på en sådan träff tillsammans med spelarna i Det kan handla om sponsring, men även att få ideella förA- och U-lagen. I samarbete med SISU ordnar också banken eningar att agera på ett mer affärsmäsibland utbildning i föreningsjuridik och försigt sätt. eningsekonomi. ”Det ger möjlighet att Banken har ett speciellt föreningspaket underlätta vardagen” Betalterminal som innehåller smarta och enkla tjänster. Sparbanken Skaraborg har fortfarande - Det ger möjlighet att underlätta kontanter på kontoren, men kortköpen vardagen och förenkla föreningarnas ökar dock kraftigt och det sker hela tiden ett arbete med att administration. minska kontanterna i samhället. Nu kan banken erbjuda de föreningar som är kunder att låna en betalterminal. På så sätt kan de oftast ideella krafterna ägna mer tid åt - Det kan vara bra att ha för den förening som ordnar ett respektive förenings kärnverksamhet, säger Eva. speciellt arrangemang där det ingår att betala för tjänster I föreningspaketet ingår företagskonto, Internetbanken Föoch artiklar, säger Eva Eriksson. retag, Telefonbanken Företag, bankgiro och placeringskonto.

Nyhet - kortinlösen via mobilen Under våren lanserar vi vår nya produkt Kortinlösen via Mobil tillsammans med Swedbank Kortinlösen Babs Paylink. Via en Chip och PIN baserad enhet som kopplas till en smart telefon eller läsplatta blir det enkelt för företaget att ta betalt oberoende om försäljningen sker ute

hos konsument, på en mässa eller på fotbollscupen. Kortinlösen via mobil är en tjänst för mindre företag och föreningar med få transaktioner per månad. Vi vill erbjuda en enkel och flexibel lösning för kunder som idag inte tar emot kort eller som komplement till kundens befintliga kortlösning. Kontakta ditt bankkontor för mer information.

15


Dags för Kundgolf igen! Får vi nya mästare i år?

”En upplevelse” Per-Olof Jakobsson och Sven-Åke Samuelsson vann alltså B-klassen förra året efter en mycket dramatisk avslutning. Tre par hamnade på samma poäng och det var handicap som En som ser fram emot tävlingarna är Per-Olof fick avgöra vilket par som blev segrare. Jakobsson i Kvänum som ifjol vann B-klassen - Allt avgjordes egentligen på sista hålet, berättar tillsammans med Sven-Åke Samuelsson från Per-Olof. Skara. Klassegrarna fick förra året vara med i Spar- Det var en mycket trevlig tävling förbankernas finalspel som avgjordes på Mjölra året och självfallet vill vi vara med nu keröd GK:s bana i Tanum. också. Om det går att försvara titeln är - Det var ett fantastiskt trevligt arrangeväl däremot inte lika säkert, säger Permang. Förutom spel på en omväxlande bana Olof som gläds åt att golfsäsongen, tack blev det tillfälle att få umgås med golffolk Sparbanken Skaraborgs Stefan Johansson kan hälsa Per-Olof vare den fina våren, kom igång ovanligt från andra håll, säger Per-Olof som alltid praoch andra välkommen till tidigt i år. tar sig varm för sporten. Lundsbrunn den 24 maj. - Golf är inte bara en bra motionsform. På golfbaSamma spelform nan får man tillfälle att träffa både nya och Liksom på Vara-Bjertorp GK ifjol är gamla bekanta under lättsamma former, spelformen för kundgolfen parspel ”Det var en mycket trevlig säger han. bästboll/poängbogey uppdelad i två tävling förra året” klasser. Tävlingen är öppen för de som Bra arrangemang är födda 1996 eller tidigare. Minst en För Per-Olof är det också självklart att av spelarna i paret ska vara kund i Sparbanken Skaraborg. pricka in bankens kundgolf i almanackan. Liknande kundarrangemang ordnas under våren av andra - Det är alltid bra arrangemang och fina priser att tävla fristående sparbanker runt om i Västsverige. Klassegrarna om. Ska dessutom bli kul att komma till Lundsbrunn och spekvalificerar sig till det finalspel som i år arrangeras på Tjörn la, säger fjolårssegraren. 17-18 september. Lördagen den 24 maj är det dags för Sparbanken Skaraborgs populära kundgolf. Den här gången blir det spel på Lundsbrunns populära bana.

Inbjudan till Kundgolf 2014 Vi hälsar dig välkommen till Kundgolf 2014. Tävlingen är öppen för dig som är kund i Sparbanken Skaraborg och är född 1996 eller tidigare. Datum: Plats: Spelform: Startlista:

Lördagen den 24 maj 2014 Lundsbrunn GK Parspel bästboll/poängbogey Publiceras på golf.se torsdagen den 22 maj kl. 18.00

Anmäl dig här på www.sparbankenskaraborg.se Varmt välkommen! Sparbanken Skaraborg

Sparbanken Skaraborg, Box 163, 532 22 Skara

Tel: 0511-281 00 Webb: sparbankenskaraborg.se e-post: info@sparbankenskaraborg.se

Sparbanken Skaraborgs kundtidning  

Vår/sommar 2014

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you