Page 1

Nyheter från Sparbanken Skaraborg vintern 2013/2014

Handbollsfeber i Skara - Kul att vi får så fint publikstöd!

Görans dröm har

gått i uppfyllelse

Uppåt på

fastighetsmarknaden


Var kontantsmart i vinter - Vinn en iPhone 5s

Nu har du all anledning att betala med ditt kort i vinter. Hoppa kontantuttagen under 7 veckor och betala istället med kort så kan du vara med och vinna en iPhone 5s.

För många är denna månad den mest hektiska på hela året. Jag hoppas ändå att du kan slå dig till ro en liten stund och läsa om vad som händer i banken och vår bygd. Inför det här numret har vi förändrat utseendet på tidningen men vi hoppas att du ska känna igen dig och få bra tips och inspirerande läsning.

Utmaningen är att du inte får ta ut pengar i uttagsautomater eller i våra bankkassor under en 7 veckors period mellan 16 december 2013 – 31 januari 2014. Läs mer och anmäl dig på sparbankenskaraborg.se/kontantsmart * Våra kunderbjudanden Nyckelkund Ung, Nyckelkund Student, Nyckelkund, Kapitalrådgivning eller Bättre affärer

I banken har vi haft en aktiv höst med många olika kundaktiviteter för både stora och små. Ett par av dessa kan du läsa mer om i tidningen – After Work & Stand up samt Spardagen. Trots att vi är i den mörkaste årstiden nu, känns det ändå som att det finns goda framtidsutsikter när vi tittar i kristallkulan för att bedöma konjunkturen framöver. Som land är vi beroende av en stark omvärld som vi kan exportera våra produkter till och där ser vi ett successivt tillfrisknande. Detta skall förhoppningsvis leda till att vi kan få fler människor i arbete och därmed en bättre ekonomi för det enskilda hushållet. Vi i Sparbanken Skaraborg står mycket väl rustade för att ta emot såväl våra befintliga kunder som nya kunder för att tillsammans skapa tillväxt i våra bygder. Påminner dig ifall du har 50 och 1 000 kronors sedlar utan folieband liggande är det verkligen hög tid att använda dem nu, då de blir ogiltiga att handla med efter den 31 december 2013.

5 kontantsmarta tips • Betala med kort när du handlar. • Passa på att ta ut kontanter i affären när du handlar med kort.

• Betala dina räkningar i internetbanken eller mobilbanken. Där är det öppet dygnet runt.

• Gör överföringar mellan konton i Swish, internet-, telefon- eller mobilbanken.

• Be banken sätta in dina utbetalningar på kontot direkt, så behöver du inte komma med avierna till banken.

Med dessa ord vill jag önska dig en trevlig avslutning på året och trevliga helger.

Med vänliga hälsningar Leif Johansson VD Sparbanken Skaraborg

Sparbanken Skaraborg, Box 163, 532 22 Skara

Tel: 0511-281 00 Webb: sparbankenskaraborg.se e-post: info@sparbankenskaraborg.se Ansvarig utgivare: Annukka Niva Malmgård Omslagsbild: Victor Ljungström Bild och text: Bengt Andersson Tryckeri: Rydins Tryckeri, Nossebro

2

Bild: Apple.com

Tillsammans kan vi stärka vår bygd!

Var med och tävla!

För att vara med och tävla ska du ha något av Sparbanken Skaraborgs kunderbjudanden*.


Göran Svensson i Vara har förverkligat drömmen om en bok om fotboll, mat, resor och musik. - Ett spännande projekt, konstaterar Sparbanken Skaraborgs Erika Karlsson.

Göran Svensson berättar om besök på ett antal av Europas största fotbollsarenor, som Arsenals Emirates Stadium.

Görans dröm har gått i uppfyllelse! Göran Svensson i Vara har förverkligat en dröm han haft länge. Han har blivit författare och gett ut en bok om fotboll, mat, resor och musik i härlig kombination. - Jag har fått ett fantastiskt stöd från Sparbanken Skaraborg. Här trodde man på idén och det gav inspiration att genomföra projektet, säger Göran när han visar upp sin bok ”Matchmeny – en resa genom fotbollseuropa”.

Göran arbetar sedan många år som organisationskonsult och gör det sedan fyra år tillbaka i egna företaget Planum Organisation AB. - Göran har varit kund hos oss sedan han startade eget. Att ge ”Jag ut en bok med fotboll i fokus kändes som något helt främmande från Görans ordinarie verksamhet. Det var i varje fall väldigt spännande, säger Erika Karlsson, företagsrådgivare vid bankens Varakontor. Det var under sommaren 2012 som planerna tog form ordentligt. Göran har som han säger själv – ett stort intresse eller en passion på gränsen till det otillåtna – för fotboll. Det har medfört att han gjort många fotbollsresor runt om i Europa och upplevt stora fester på några av de riktigt stora arenorna. - Jag vill berätta om de här upplevelserna och det var bakgrunden till idén om att skriva en bok,

berättar Göran. Det handlar om tolv stormatcher som till exempel Arsenal-Tottenhamn, derbyn i Manchester och Rom, PSG-Marseille, Real Madrid-Barcelona och dramatik både i Lissabon, München och Rotterdam. Ett par svenska stormatcher finns också med. - Frågan är om inte mötet mellan Galatasary och Fenerbache i Istanbul var allra häftigast. Real Madrid-Barcelona gick inte heller av för hackor, säger Göran.

Nu är det inte nog med fotboll och mat. För att höja stämningen ytterligare har Göran tagit fram både matchanpassad dryck och musik till alla tolv berättelserna. Ett vågspel?

”Matchmeny” är ett mycket vackert bokverk, inte minst tack vare alla fina illustrationer och bilder – både från de olika arenorna och på de olika menyerna. Att ge ut en bok kan väl av många anses som ett vågspel. Göran ger ut sin bok i eget förlag och alla utgifter finns ju innan boken kommer ut till försäljning. har fått ett fantastiskt stöd från - Det här är annorlunda även för oss på banken, men Göran har Sparbanken Skaraborg” från början haft bra struktur och planering som gör vi att vi tror på det här, säger Erika Karlsson. Härliga recept Marknadsföringen är i varje fall i Nu handlar den här boken alltfull gång och det sker på olika fronså inte bara om fotboll. Till varje ter. match finns recept på lämpliga me- I första steget har jag riktat in mig nyer. på det lokala planet, men samar- Menyerna är framtagna av kockbetet med Svenska Spel hoppas jag en Daniel Winerö och vackra bilockså mycket på, säger Göran som der har tagits av fotografen Jeanette nu fortsätter som organisationsLarsson. Min tanke är att ett gäng konsult som tidigare där han i förkan samlas för att kolla en TVsta hand har kommuner runt om i match och samtidigt laga passande landet som kunder. En och annan mat. fotbollsresa ut i Europa lär det väl På omslaget konstateras också att också bli vad det lider. fotboll - precis som mat – är något som bäst avnjuts tillsammans med andra.

3


Mannen bakom projektet Bo Åsenhielm framför det först uppförda huset tillsammans med bankens Maria Boqvist.

”Den personliga kontakten betyder så mycket” Nu satsar Bo Åsenhielm på ett nytt projekt! Det var när Bo Åsenhielm arbetade på Götenehus som han tog första kontakten med Sparbanken Skaraborg. Bosse hade fått en idé om att uppföra en ny typ av särskilt boende för omsorgstagare. - Banken trodde på mig och sedan har vi under alla år haft väldigt bra relation. Det har ju dessutom blivit ett och annat projekt under årens lopp, säger Bosse när han visar upp sin senaste satsning – ett sjönära fritidsboende på Torsö. Fem företag i gruppering

Det som år 2000 började som gruppboendet Solgläntan i Nynäshamn om sex lägenheter har idag utvecklats till en gruppering av flera bolag där Svenska Sekelhus är moderbolaget. - Jag ser det som en mindre bygg- och fastighetskoncern där vi inriktar oss på att uppföra, äga och förvalta fastigheter som är särskilt anpassade för olika typer av omsorgsverksamhet, säger Bosse. Idag äger bolaget fastigheter för omsorgsboende belägna i såväl Stockholmsområdet, Västra Götaland som Värmland. Svenska Sekelhus AB har tillsammans med dotterbolagen sitt säte i Skövde.

4

Nytt projekt

Nu är det just bolaget Seaport Laxhall som Bo Åsenhielm talar allra helst om. På Torsös västra strand – mitt i sundet till Brommö – uppförs ett fritidsområde lite utöver det vanliga. - Det har gått tre år sedan vi startade det här, men nu är allt klart för att aktivt satsa på marknadsföring och försäljning. Totalt är det projekterat för 18 fritidshus med modern arkitektur. Det första huset är på plats och har rönt stort intresse vid olika visningstillfällen. En ny småbåtshamn med 40 platser har iordningsställts och alla ägare erbjuds båtplats. En egen sandstrand finns också i direkt anslutning till bostäderna. Sjöstugorna har en bostadsyta på 60 kvm och är vinterbonade. Varje stuga har stora uteplatser liksom soldäck/balkong riktade mot båthamnen. - Jag tror också att närheten till Brommö med sin speciella natur som liknar Västkusten kommer att locka många, säger Bosse.

”Något liknande finns inte i våra bygder”


Unik miljö

Just den unika miljön, den egna båthamnen och närheten till en trevlig restaurang tror Bo Åsenhielm kommer att bli avgörande för att det här blir en lyckad satsning. - Hela konceptet bygger på ett bekymmersfritt boende, lättskött tomt, närhet till såväl en fin restaurang som den otroligt fina Vänermiljön, säger mannen bakom satsningen med entusiasm. Maria Boqvist – företagsrådgivare vid Sparbanken Skaraborg i Götene – har haft möjlighet att följa projektet. - Det här är jättespännande. Något liknande finns inte i våra bygder och det här har alla förutsättningar att bli en succé, säger Maria. Seaport Laxhall på Torsö pågår parallellt med Svenska Sekelhus satsning på byggnation för olika typer av omsorgsverksamhet. Omsorgskonceptet bygger på en långsiktig relation till kommuner och landsting. - Vi har byggt upp ett stort förtroende när det gäller bostäder som är anpassade till olika former av handikapp och omsorg. Att ha den offentliga sektorn som motpart betyder givetvis också trygghet, säger Bo Åsenhielm. I det egna företaget Västgöta Byggare byggs bostäderna i färdiga moduler i lokalerna i Skövde. - När bostaden kommer till sin plats är den i stort sett inflyttningsklar!

Ny bostad? Vare sig du ska köpa nybyggt, bygga om eller köpa lägenhet kan Sparbanken Skaraborg erbjuda dig de lån du behöver. Redan när du börjar leta efter bostad kan det vara bra att ha ett Lånelöfte. •

Det kostar inget

Du får snabbt besked på din ansökan och kan sedan enkelt ansöka om lån

Bolån kan du teckna både för villa, bostadsrätt och fritidshus.

Prata med oss så hjälper vi till att hitta rätt lösning för dig!

5


Oturen var framme

- Men ett telefonsamtal och vi fick hjälp direkt!

Ros-Marie och Haldor Jansson har haft otur vid ett par tillfällen, men fått bästa tänkbara stöd från bankens försäkringsbolag och Anette Pettersson.

- Vi fick fantastiskt stöd och hjälp direkt. Trodde nog aldrig att ett försäkringsbolag kunde ställa upp på det här sättet. Problem vid husförsäljning Ros-Marie och Haldor Jansson i Främmestad har under När makarna Jansson tidigare i år skulle sälja sitt hus i senare år haft oturen att drabbas av både skadegörelse på Främmestad upptäcktes vid inspektionen inför försäljbilen och vattenproblem när det egna huset skulle säljas. ningen att det var problem med vattnet vid en golvbrunn. - I båda fallen fick vi ett mycket vänligt bemötande. Ett - Vi frågade oss vilken hjälp vi kunde få via hemförsäktelefonsamtal och allt var fixat. Tänk att det kan fungera ringen. Även här fick vi bästa tänkbara så, säger en mycket nöjd Haldor. stöd utan minsta krångel och byråkrati, Första gången som det blev aktuellt att berättar Ros-Marie Jansson. Problemet kontakta bankens försäkringsbolag var med golvbrunnen åtgärdades snabbt och för några år sedan. Haldor berättar: ”För oss känns det givetvis bra att makarna Jansson kunde fullborda försälj- Tillsammans med vårt barnbarn var vi veta att de nya ägarna inte får något ningen av huset. ute i skogen och plockade svamp. När vi problem när de nu flyttat in” - För oss känns det givetvis bra att veta att kom tillbaka var det någon som slagit de nya ägarna inte får något problem när sönder backspeglarna på både vår och de nu flyttat in. barnbarnets bil. Vi blev givetvis bestörta och gjorde polisanmälan direkt. Än idag har vi ingen aning om vem som gjorde det här. Rekommenderar Efter kontakten med polisen var det dags att ringa till Ros-Marie och Haldor Jansson är kunder vid banken i försäkringsbolaget. Nossebro sedan många år. Anette Pettersson på Nosse- Jag hade väl inte så stora förhoppningar, men vi fick brokontoret är kontaktperson och rådgivare. hjälp direkt och blev helt skadeslösa. - När banken via Anette även erbjöd försäkringslösningar nappade vi på det direkt. Det är så praktiskt att ha allt på ett och samma ställe. Nu har det ju visat sig att vi gjorde rätt och vi rekommenderar verkligen detta till alla bekanta, säger Ros-Marie Jansson. - Men även om kontakterna med försäkringsbolaget varit Läs mer om våra försäkringar så bra, hoppas vi inte att vi ska behöva ringa dit någon mer gång, fyller Haldor i med ett leende. Gå in på vår hemsida www.sparbankenskaraborg.se/forsakringar 6


Självklart för Dennis att behålla bankkontakten på hemmaplan. Dennis Persson har sina rötter i Naum på Varaslätten. Nu är det Göteborg som gäller och studier på Chalmers. - Det är självklart att behålla banken på hemmaplan. Jag uppskattar att ha personlig kontakt när det behövs, men de löpande frågorna går ju så bra att fixa med hjälp av den nya tekniken, säger Dennis när han är hemma på besök och träffar sin rådgivare Anette Fors på bankens Varakontor.

Efter tre års studier på Högskolan Väst i Trollhättan är det numera Chalmers som gäller. Dennis går på ett program som heter Management and Economics of Innovation. - Det är stenhårda studier och vissa dagar kan det bli pluggande i tio-tolv timmar, men jag klagar inte. Det här känns helt rätt, säger Dennis. Nyckelkund Student - utan månadsavgift

Den som studerar på eftergymnasial nivå, är över 18 år och får studiemedel från CSN insatt på Sparbanken Skaraborg kan bli Nyckelkund Student utan månadsavgift. - Det känns kanonbra, säger Dennis. I nyckelkundserbjudanden ingår bland annat rådgivning varje år, tillgång till telefonbanken, bankkort, internetbanken, mobilbanken och möjlighet att ladda kontantkort mobil liksom snabbsaldo till mobilen. Följer aktier och fonder

Dennis har alltid haft ett stort intresse av aktier och fonder. Han följer enkelt utvecklingen via mobilen eller surfplattan. Mobilen är också ett redskap som Dennis använder flitigt. - Tack vare Mobilt Bank-ID gör jag numera alla betalningar via mobilen. Dosan har jag lagt åt sidan. En annan tjänst som kommit under senare tid är Swish – det nya sättet att skicka pengar mellan privatpersoner via sitt mobilnummer. - Det är kanonbra och jag har många kompisar som är anslutna till Swish, berättar Dennis. Framtidsplaner

Den naturliga frågan till Dennis är givetvis vad han har för framtidsplaner. - Ekonomi har alltid intresserat mig och nu handlar det mycket om att förstå den ekonomiska processen. Någon form av ledarroll och projektledning kan jag mycket väl tänka mig.

7


D-Tecs vd Jonas Ternell demonstrerar en av företagets armaturer för Carina Gustafsson – kontorschef vid Sparbanken Skaraborg i Nossebro. D-Tecs Jonas Ternell och Sparbanken Skaraborgs Lennart Ljungsberg.

Ljuset sprids från Essunga Både utveckling och tillverkning äger rum i de gamla skollokalerna. Försäljning sker dels genom egna säljare, men också via olika kontakter runt om i världen. Ungefär 70 procent går på export. De stora marknaderna är Norden och Ryssland. Marknadsföring sker på - Vi har kunder i 35 länder och kan visa på en mycket olika sätt, bland annat genom medverkan vid mässor i positiv utveckling. De senaste åren har omsättningen Paris, Moskva och Dubai. ökat med en miljon kronor om året och framtidsutsikAntalet anställda uppgår nu till åtta personer, men Jonas terna pekar i samma riktning, säger Jonas Ternell som Ternell räknar med att kunna nyanär vd för D-Tec Lighting systems. ställa i framtiden. ”Vi tror på ytterligare - Målet är att dubbla omsättningen 25 års erfarenhet inom kommande treårsperiod och då D-Tec har arbetat med belysning expansion” behöver vi fler medarbetare. i 25 år. Inriktningen är att erbjuda bästa möjliga ljusförutsättningar för Bra bankkontakter de mest krävande kunderna. Produkterna som numeSamtidigt som verksamheten flyttades till Essunga blev ra tas fram i den före detta skolan i Essunga är i första D-Tec kund hos Sparbanken Skaraborg. hand ämnade för kliniska arbetsplatser. Armaturerna - Det är en stor fördel att ha nära till sin bank och jag återfinns i miljöer som kräver absolut bästa tänkbara tycker att lokalkännedom är mycket viktig. Vi har haft upplysning. Det rör sig om belysning för tandläkare, ett givande samarbete från första stund, säger Jonas men även inom sjukvården finns det gott om arbetsplatTernell. ser där rätt ljusstyrka och färg är viktigt. Företagets utlandsbetalningar och placering av likvida - På senare tid har vi även högskolor och veterinärinmedel sker genom banken. Tjänstepensioner för anrättningar som efterfrågar våra produkter, säger Jonas ställda och Kapitalförsäkring i företaget genom bankens Ternell. försäkringslösningar är andra exempel på vad kontakter med banken resulterat i. Bra lokaler - Det är givetvis oerhört positivt att ett så framgångsrikt Det var 2009 som verksamheten flyttades till Essunga företag som D-Tec etablerat sig i våra bygder, konstatefrån att tidigare ha varit lokaliserad på Hönö. rar Lennart Ljungsberg – företagsrådgivare vid Sparban- Här fungerar det mycket bra. Vi renoverar och bygger ken Skaraborg i Nossebro. ut efter hand och det finns avancerade planer på att expandera ytterligare, berättar Jonas. I Essunga gamla skola tillverkas sedan några år tillbaka exklusiva belysningsarmaturer som sprids till kunder världen över.

8


När Ann-Sofie och Harry Björnfot köpte hus i Ardala via Sofia Arvidsson (t h) vid Fastighetsbyrån var Sparbanken Skaraborgs Ingbrith Sundberg (t v) direkt inkopplad som rådgivare.

Uppåt på fastighetsmarknaden - Det har skett islossning i höst!

Efterfrågan är större än tillgången! Fastighetsmäklare Sofia Arvidsson på Fastighetsbyrån i Skara konstaterar att det har skett en markant förändring på fastighetsmarknaden i Skara kommun under hösten. - Ja, vi kan tala lite om islossning, säger Sofia. Det är alla typer av objekt som det finns intresse för. Störst efterfrågan är det i tätorterna och då framför allt Skara och Varnhem. - Men det händer mycket inom andra delar av kommunen också även om det då kanske ofta tar lite längre tid när hus blir till salu, säger Sofia. Även om det finns intresse för de flesta fastigheter så har Sofia märkt att den typ av boende som tycks tilltala särskilt mycket nu är radhus. - Det kanske ligger lite i tiden, säger hon.

Allt samlat

Tidigare i höst köpte Ann-Sofie och Harry Björnfot en villa i Ardala genom Fastighetsbyrån. Ingbrith Sundberg var tidigt inkopplad i denna husaffär. - Vi har Sparbanken Skaraborg som vår bank. Därför kändes det väldigt bra att Ingbrith var rådgivare även nu när vi skulle köpa huset. Vi har dessutom allt samlat på banken, det vill säga även hem- och bilförsäkringar. Det är mycket praktiskt, säger Ann-Sofie och Harry som nu funnit sig väl till rätta i det nya hemmet. Närmast på tur står nu att byta fönster och att ordna en uteplats. Kontor på flera orter

Fastighetsbyrån har även kontor i Götene, Nossebro och Vara där Harald Haglund respektive Anders Johansson är ansvariga fastighetsmäklare.

Bankrådgivare på plats

Vid husvisningar medverkar oftast någon rådgivare från Sparbanken Skaraborg. - Husköpare har massor av frågor. Det handlar givetvis om lån, men även om så mycket mer som har med ett husköp att göra. Det är ju oftast en av de största affärer som man gör i livet, säger Ingbrith Sundberg vid bankens Skarakontor. Bankens representanter har med en särskild pärm där aktuella frågor kring ett husköp finns samlade. - Alla kanske inte vill prata så mycket direkt vid visningen, men då understyrker vi att de är välkomna att senare ta en mer personlig kontakt, säger Ingbrith.

Vid Fastighetsbyråns husvisningar i Skara har mäklaren Sofia Arvidsson (t v) ofta sällskap av någon av Sparbanken Skaraborgs rådgivare Annelie Kroon Andersson, Linus Espegren, Ingbrith Sundberg och Malin Herbertsson. 9


Ovan Systrarna Gabriella, Petra och Mikaela Skogsberg är samlade i Skara HF för första gången och det bidrar givetvis till det stora handbollsintresset i Skara. Till höger Jennie Brodén – spelare i Skara HF och medarbetare vid bankens Skarakontor – flankeras av föreningens sportchef Emil Persson och bankens rådgivare Eva Eriksson.

Handbollsfeber i Skara - Kul att vi får så fint publikstöd! Skara har drabbats av något som kan liknas vid handbollsfeber. Skara HF drar gång på gång storpublik till Idrottshallen.

- Det är fantastiskt kul att vi får sådant härligt stöd, säger Petra Skogsberg - en av de största profilerna i laget. Skara HF håller till i Allsvenskan, vilket är den näst högsta divisionen i damernas handboll. Målsättningen är att någon gång hamna i Elitserien, men om det sker redan efter den här säsongen är givetvis inget som någon kan eller vill svara på. - Det viktiga är att bygga upp hela verksamheten i föreningen. Vi har verkligen bra snurr, allt från de yngsta tjejerna upp till ungdomslagen. Det är trots allt det allra viktigaste, säger sportchef Emil Persson. Skara HF har idag omkring 250 aktiva tjejer i olika åldrar. Satsning inför säsongen

I flera år har det varit bra drag kring Skara HF:s matcher. Faktum är att publiksiffrorna är högre än på de flesta håll i Elitserien. - Det kan bero på att vi i våra bygder inte är bortskämda med elitidrott, men jag tror också att våra tjejer bjuder på sig själva på ett sätt som attraherar publiken, säger Emil. Inför den här säsongen har media visat mycket uppmärksamhet kring den satsning som föreningen nu gör. Det handlar i första hand om att de framgångsrika systrarna Skogsberg nu för första gången samlas i sin moderklubb Skara HF.

10

Petra är den som varit mest framträdande med många landslagsuppdrag, proffsspel utomlands och senast spelade hon med SM-finalisten Lugi. Hon återvänder nu alltså hem och delar dessutom tränaransvaret med Niclas Brinkhammar. Gabriella har i flera år spelat i Elitserien i Västerås och även hon återvände hem till Skara HF där Mikaela varit en av stöttepelarna i många år. - Det känns förstås jättekul att vi äntligen får spela i samma lag, säger Petra som hade flera alternativ att välja på. Sponsorstöd

Att bedriva elitidrott på den nivå Skara HF befinner sig i är krävande, inte minst ekonomiskt. - Vi har ju glädjen att ha en stor publik, men det kostar mycket att vara med i Allsvenskan, säger Emil Persson. Sponsorstöd i olika former är därför viktigt. Sparbanken Skaraborg tillhör HF:s huvudsponsorer sedan flera år tillbaka. - Vi gillar att synas tillsammans med en förening som Skara HF där både eliten och bredden prioriteras, säger Eva Eriksson vid bankens Skarakontor. Sponsoravtalet ger bland annat möjlighet för banken att ordna kundmöten under säsongen. - Vi har också många medarbetare som är engagerade i klubben. Jennie Brodén tillhör A-truppen och flera är med som ledare på olika sätt, säger kontorschef Lars Henningsson.


Bild: Victor Ljungström

”Det känns förstås jättekul att vi äntligen får spela i samma lag”


Elin reder ut de vanligaste frågorna I många situationer i livet kan man ha behov av juridisk rådgivning. Det kan gälla hjälp med att upprätta olika former av avtal men också rådgivning kring familjeförhållanden och planering inför framtiden. Sparbanken Skaraborgs jurist Elin Dafgård får många frågor från kunder kring familjejuridik. Här nedan har du några av de mest förekommande frågorna med ett kort svar. Om du har upprättat familjerättsliga handlingar sedan tidigare är det bra att se över dem och skriva nya om något behöver ändras. Både lagen och din familjesituation kan ju ha ändrats.

Vi är gifta och har gemensamma barn? Behöver vi upprätta testamente?

1

Det är vanligt att föräldrar önskar att det som barnet ärver ska vara dess enskilda egendom i äktenskap. Detta innebär att barnet inte behöver dela sitt arv med en make om det skulle bli skilsmässa. Genom att upprätta ett testamente med sådana villkor skyddar man sina barn så att de får behålla det som de ärvt.

Boka juridisk rådgivning på Sparbanken Skaraborg

0511-28100 12

2

3

Jag och min sambo har köpt hus. Vad behöver vi tänka på?

Vårt hus står skrivet på min make och vi vill äga det båda två. Hur gör vi?

Sambor ärver inte varandra och behöver därför upprätta testamente för att skydda varandra. Testamentet kan också behöva kompletteras med livförsäkringar. Sambor kan också behöva upprätta avtal om hur bodelning av den gemensamma bostaden och bohaget ska ske. 

Det förekommer ofta att makar vill ha hjälp med att ändra ägandet av fastigheten till gemensamt ägande för att båda ska kunna utnyttja det fördelaktiga ROT-avdraget. Detta ska man tänka på att åtgärda innan man börjar med renoveringsarbetet. Ändring av ägandet görs vanligen genom gåva till make eller genom bodelning under äktenskap och man ska vara beredd på att det kan ta en dryg månad innan lagfarten är klar.


Swish - vinnare av Guldmobilen Swish är glada vinnare av Guldmobilen för Årets Mobila Betalning vid 2013 års Mobilgala. Juryns motivering: ”Med närmare en halv miljon nöjda användare har denna aktör lyckats med ett brett banksamarbete som gjort att skicka pengar i realtid med mobilen numera är en smidig självklarhet med appen Swish”.

BART - betala med din mobil Bart är en mobilbetalningstjänst som är utvecklad av Swedbank och Sparbankerna för alla som använder Visa och MasterCard. Bart kopplas till ditt kort. Därför får du samma förmåner, skydd och försäkringar som när du betalar med kortet.

Ny på banken

Carina Eliasson Lundgren Carina – yrkesofficeren som nu har yttersta ansvaret för bankens personalfrågor Aktuell som: HR-chef Ålder: 54 år Bor: Gård vid Källstorp i Örslösa, Lidköpings kommun Familj: Gift med Sture, två utflugna söner, två bonusbarn och tre bonusbarnbarn

Humanist

Carina har alltid varit intresserad av människor och ser varje möte som något spännande. - Jag betraktar mig själv som en stor humanist, säger hon. Hon har en bakgrund som yrkesofficer i flygvapnet och var major. Där arbetade hon främst med organisations-, ledar- och personalfrågor. Under en period efter officerstjänsten var Carina chef för stödenheten i Lidköpings kommun. 2005 startade hon eget företag där företagsanpassade ledarprogram utgjorde grunden. Nästa steg blev anställning i ett stort rekryterings- och bemanningsföretag. Efter 3,5 år där aktiverades det egna företaget på nytt och Carina började bedriva samma verksamhet men i egen regi. Företaget är nu sålt och från årsskiftet blir det full fokusering på tjänsten vid Sparbanken Skaraborg. - Jag gillar verkligen den här miljön. Även om min huvudsakliga uppgift är att jobba med de mänskliga resurserna gillar jag att vara med och göra affärer – något som är så viktigt för alla organisationer, säger Carina. Friluftsmänniska

Carina bor på en lantgård tillsammans med heltidsbonden Sture, nära Vänern vid Örslösa. Hon ser sig själv som en friluftsmänniska och på gården finns både hund och katt, men framför allt hästar. - Jag gillar verkligen att träna med hästar. Någon tävlingsverksamhet är inte aktuell nu, men den regelbundna träningen ger så mycket. Fotnot: Tjänsten som Carina tillträtt är HR-chef. HR (human resources) beskriver hur ett företag arbetar med mänskliga resurser, hur man operativt och strategiskt utvecklar sin personal och organisation. 13


Ny på banken

Emil Tigerberg

Selma Mujanovic

Emil startade eget som 19-åring

Nya miljöer stimulerar Selma

Aktuell som: Ålder: Familj: Bor:

Aktuell som: Ålder: Familj: Bor:

Rådgivare på Telefonbanken 27 år Flickvän, mamma, pappa och syster Lidköping

Sedan i våras kan det mycket väl vara Emil Tigerberg som besvarar just ditt samtal till Telefonbanken. - Det här jobbet är både spännande och lärorikt. Ett perfekt tillfälle att få lära sig alla olika verksamheter som finns inom bankvärlden, säger Emil. Emil har alltid haft ett stort intresse för motorsport. Redan som 19-åring startade han också egen firma inom just motorsportområdet. Under åren har han också tävlat en hel del inom rally och även haft styrelseuppdrag i Götene MK. Den yrkesmässiga grunden lades via studier på Handels i Göteborg. Hemma i Lidköping har han arbetat både med administration och försäljning. Förra året förverkligades drömmen om en resa jorden runt. Efter sju månader med massor av häftiga upplevelser var det dags att vända hem igen - Då dök det här tillfället upp, att få jobba på Telefonbanken, och det är jag verkligen glad över. På fritiden är det mycket idrott som gäller. För den egna motionen är det innebandy som gäller i första hand, men Emil följer också vad som händer inom både bandy, ishockey och fotboll.

14

Ny på banken

Rådgivare på Telefonbanken 36 år Sambo och ett barn Skara

Selma Mujanovic är sedan i våras ny medarbetare vid Telefonbanken hos Sparbanken Skaraborg. - Att jobba på bank har alltid varit intressant för mig. Att få göra det på Telefonbanken känns väldigt stimulerande och utvecklande. Här får man ju ägna sig åt alla typer av bankärenden, säger Selma. Selma har en brokig bakgrund. - Det blir så när man bott i tre länder, säger hon med ett leende. Hon lämnade hemlandet Jugoslavien under kriget. Efter en period i Tyskland blev det Sverige och Uppsala där sambon Dzenan studerade. När studierna var klara bar det iväg till Skara där familjen nu bott i snart tio år. Selma har pluggat ”business to business” parallellt med att hon haft jobb inom barnomsorgen i Skara kommun, som modersmålslärare på Mariebergsskolan och senast som ekonomiansvarig på ett företag i Lidköping. Från april månad i år är det alltså Telefonbanken som gäller. - Jag trivs väldigt bra med mina arbetskamrater och inte minst alla trevliga kunder, säger hon. På fritiden har familjen givetvis en stor plats. Selma försöker även få tid över till att motionera och att läsa. Musik och kläder står också högt upp på agendan.


Ny på banken

Michael Lorentzon

Ny på banken

Ulrica Lindåse

Michael gillar att erbjuda kunderna helhetslösningar

Ulrica på Telefonbanken gillar service och försäljning

Aktuell som: Ålder: Familj: Bor:

Aktuell som: Ålder: Familj: Bor:

Privatrådgivare vid Skarakontoret 39 år. Gift och tre barn. Gudhem

Sedan oktober är Michael Lorentzon en ny bekantskap för privatkunderna vid bankens Skarakontor. - Jag har jobbat i bank i över tio år, men Skara är en ny bekantskap för mig. Det känns väldigt spännande och intressant, säger Michael som närmast kommer från Ulricehamns Sparbank där han arbetat de senaste sex åren. Innan dess var det Telefonbanken vid Swedbank i Halmstad som gällde. Michael bor med sin familj i närheten av Gudhem mellan Falköping och Skara. - Nu har jag fått mycket närmare till jobbet och det är givetvis en stor fördel. Att som privatrådgivare vid Sparbanken Skaraborg kunna erbjuda kunderna helhetslösningar både när det gäller ren ekonomi och försäkringar är något som tilltalar Michael. - Det är ju saker som hänger ihop för att nå trygghet. Utanför arbetet handlar det mycket om familjen, vilket är ganska förklarligt när man har barn som är 8, 10 och 11 år. Blir det tid över läser gärna Michael en bok, som till exempel senast John Grisham och då på engelska för att hålla språket vid liv.

Rådgivare på Telefonbanken 43 år Man och två barn Lidköping

Ulrica Lindåse är numera en bekant röst för Telefonbankens kunder. - Här trivs jag kanonbra. Att kombinera jobb som innebär service med försäljning passar mig väldigt bra, säger Ulrica som började på Telefonbanken redan förra året. Redan i unga år hade Ulrica tankar på att jobba på bank. Efter ekonomisk linje på gymnasiet har Ulrica ägnat sig åt fristående kurser på högskolenivå främst inom ekonomi, men även inom juridik, logistik och data. Hon har haft anställning inom ekonomi och administration på olika företag tills den här möjligheten med Telefonbanken på Sparbanken Skaraborg dök upp. Just nu är Ulrica mitt uppe i utbildning till licensierad rådgivare. Lidköping har alltid varit hemma för Ulrica och där bor hon fortfarande med sin familj. Det stora fritidsintresset är att fotografera och inte minst bildhantering.

15


Utvecklingsstipendiet Ekrosen Utvecklingsstipendiet Ekrosen ger en möjlighet för enskilda personer såväl som grupper att få erkännande och utvecklas. Stipendiet utdelas till personer, som inom sitt intresseområde, på ett unikt sätt, visar engagemang, driftighet och kunnande och med detta tillför positivism i sin omgivning.

Ekrosen till unga tvillingar Tvillingarna Alice och Ebba Svantesson från Tråvad är riktigt stora idrottslöften. Trots att de bara är 16 år har de redan skördat stora framgångar både inom friidrotten och fotbollen. Nyligen belönades Ebba och Alice med var sitt Ekrosenstipendium på 10 000 kr.

Ungdomar fick Ekrosen i Götene Linnea Essgärde – aktiv inom ridsporten- och Jonathan Grönlund – spelar harpa med framgång – fick nyligen Ekrosenstipenditet på 10 000 kr vardera. Utdelningen sköttes av Sparbanken Skaraborgs kontorschef i Götene Kenneth Lövgren och Sparbanksstiftelsens Annette Holgersson.

Ekrosen till blivande Davis Cup-hjälte! Under årens lopp är det många personer i Skara, Vara, Götene och Essunga kommuner som fått utvecklingsstipendiet Ekrosen. 2007 belönades det unga tennislöftet Elias Ymer från Skara med stipendiet. Sedan dess har det gått spikrakt uppåt för Elias. Nu i höst blev han stor hjälte genom att avgöra Davis Cup-matchen mot Danmark.

Sök stipendium Utvecklingsstipendiet Ekrosen är instiftat för att ge möjlighet för enskilda personer såväl som grupper att få erkännande och utvecklas. Varje stipendie är på 10 000 kr. Stipendiet utdelas två gånger årligen. Ansökningstiden för nästa stipendium är 31 mars 2014. Se även Sparbanksstiftelsen Skaraborgs hemsida www.sparbanksstiftelsenskaraborg.se 01. Emelie Sandberg, Dans 02. Fredrika Johansson, Medicinstudier 03. Emma Engström, Musik 04. St. Levene Scoutkår, Scoutverksamhet 05. Hanna Ståhl, Sportskytte 06. Robin Helgosson, Sportskytte 07. Jenny Larsson, Film ungdomsledare

16

08. Ebba Svantesson, Idrott 09. Jonathan Grönlund, Musik 10. Linnea Essgärde, Ridsport 11. Nils Nilsson, Handboll 12. Kjell Ödlund, Scoutledare 13. Maria Pettersson, Musik 14. Alice Svantesson, Idrott

Stora Levenes scoutkårs utmanarpatrull är en av vårens Ekrosenstipendiater. Sparbanksstiftelsens Gerth Malmevik överlämnade värdebeviset på 10 000 kr.


Succé för

After Work & Stand-up After Work & Stand-up var ett nytt grepp från Sparbanken Skaraborg. Och vilken succé det blev på Rosers Salonger i Skara! Fullsatt och en stämning som var på topp från första stund. - Fantastiskt trevligt att något sådant här ordnas i Skara. Särskilt kul tycker jag det var att publiken bestod av glada människor i alla åldrar, konstaterade Helen Dalman från Synnerby. Slutsålt i förväg Redan över två timmar innan stand-up-föreställningen under förre Skarabon Petter Bristavs ledning drog igång inne i Rosers Salonger började kön ringla utanför hotellet. - Va´ kul att så många ville komma, sa Petter som gjorde sitt första framträdande i sin gamla hemmastad – inte minst vilt påhejad av mamma. Av skratten och den höga stämningen att döma var det heller inte någon som blev besviken. Petter Bristav slog an nivån direkt. Han uppträder regelbundet på Norra Brunn och RAW, men nu var det alltså premiär i Skara. Kodjo Akolor är känd från Morgonpasset i P3 – både i radio och TV – och förväntningarna på denne en av Sveriges populäraste och roligaste standup-komiker infriades onekligen. Efter en vätskepaus var det dags för Petter att presentera ytterligare en kompis från standup-världen. Simon Svensson fullbordade kvällen och även han tycktes trivas lika mycket som kollegorna på scenen och som den entusiastiska publiken. - Det här var fantastiskt trevligt. Så kul också att folk från alla generationer kan ha kul tillsammans. Hoppas att det bli fler sådana här arrangemang, tyckte Åsa Mwansa och liknanden kommentarer hördes från många av de 500 gästerna.

17


TV-kannor att tävla om för korsordslösarna! BANK-X 131025

KAN BETYDA FÖR VARJE

NICK- LÅTA ANDE SOM RALF LEJON KORTNUMMER

BILD 1

NATT OCH DAG

PAR VID BELYSNING

BILD 2 MAN PÅ STADION

KAVIARFISK GRIPER

VÄDJA

LUFTSTRÖM

BLIVIT GABIN SVÄNG- TILL OCH FRIBOKGJORD HARLOW STAV ÄNDA

PRISAD ÖMAN

LUFT-

AKTIEBOLAG

HOLM

SLITA

FÖR- SLOTT STÅND PÅ BORN-

FÖRLAG

BERÖMD

ERSÄTTNING

KAN PAR VARA

LOKAL BLIR TÄV- FLYTTLING FÅGEL

HADE HYLAND PÅ TV

VISS STIFTSTAD

K

HAR RINGMUR

HANDELSPLATS SNUVADE INFINITIVMÄRKE

TRIVAS

HURSA?

VÅGAR

DRYCK

RYSK FRED ÖVER BORD

SERENADMAN

SEGERGUD

HOVDAM

FINNS I BANK VEM SOM HELST FÖRE DEC.

HÄR SKÖTS HISTORISKA SKOTT

TIDEVARV

LETA

RUSAR I TURKIET

SYDOST

MEDITATION LYSER RIK KLURESS ÖVER VATTEN P

GLADA EWA

ADLIGT

OBESTÄMD TID

HJÄRTTEST

TIDSANGIVELSE

NORSKE SPIONARNE

RESULTAT AV DIVISION

ÄR ANDERS TILL MARTIN TIMELL KAN VÄXER INGEN VÄNTAVSE OFTA I LEK, MIN- ANDE ÖKEN SANN RAD TANGENS

K A L L S V A G I L L A R R E V E G O P R P U S A S B D A U S E L N G R A P F R Å R K I B A S S K L U K T OSANNING ÄMNE DET OSAR OM

FÖRETAGSTOPP

D I R V E K T Ö R

FETT

R E G S T E O P R K A F R D D R A A C I S K O

MÅNGA SNABBT GÖRS I LANDTJÄNDJUR STEN

HÖJER BOLL FÖRBUND

FRID

TOMT PRAT KAN VITSAR

FÖREFALLER

DANSKA SJ

TEOLOGIE DOKTOR

KLAGAN

HAKE KAN PENG- LIMPA BRUTEN AR

SOM SKALET PÅ EN PADDA

EVENTUELLT KORT

KAN KRYDÄNDRA DAT UTSESTARKT ENDET

Ö MED GEJSRAR STORT RUM

KORT OPERATION LÄGGS BITVIS

BOCKAR

BLOMMA

HELT MÅNE KASS NORR

HÖRAPPARAT

KAN SNÖRAS

SÅ KAN DET BLÅSA

GER BOCK I KANTEN

FOND

FRANSK KUNG BAR POLIS

HULDRA

bild 3 PÅPÄLSAT GÄNG

KAN TA LÅGA TONER

OSEN

GARVA FÖRE V

18

BRITTISK PRINS

K T U Ö G N D A V E B E R H S K Ö W I L I S L S E H L I PARTI

AKTIEBOLAG ACKORD

HÖRS AV SKRÄCK ALGÄMNE

DEN HAR

STORT TÄNDER STEG PÅ BÅGFILEN

OÄNDLIGHET

E O N ÄTS MED SKED BLIR ÄLG I BADET

R E

K L I N G A N

L

S KRAFTORD

E R T DUBBAD

BILD INTE TAGEN

BELLMANMÖ

U L D L I A A N D D A E V A R I V S V S L A K U L Ö T T A A D L

REST ANGER FÖR RADIOÄGARE RÖKARE BAND LÄGGA TILL I TAL

MEDDELANDE

FINNS KYLIG I BASE- TA HAND BALL OM

INTE VÅRT

bild 2

E L

INTE HELT

THE KING

FULLBORDAD

NÖT JÄTTE I HAVET

MISSHAG

STYRDON

LEE, SIRAP RIK KLURESS SKÅDE- BAKSPELARE FRAM P

F I M M A Ä R E L V L V I A N K O H G M A L E O N Å S E L A D

KAN KOPPOR GE

BATTERITYP NORRVATTEN

STYGG

KVÄVE

LIKNAR NOLLA

SÄGS OM KARL

BLEV

BARA MOBBAD ETT BROTT ORD I RÄTT

RAND OCH FISK

KURVFORM

P A R I S

PALIN- KURVDROM- FORM MAN LARGE

TOPPSKIKT

MINARET

Catchword Bankkryss 130403

VIRKET

OBEGAGNADE

BENJAMIN, TONSÄTTARE

INTE VÅR

BETYG FÖRR

BALKFORM

FLÄTAS I KRYSS

Ingen kundtidning utan vårt populära korsord!. Då kan det förstås alltid löna sig att kolla i tidningen lite extra! Det finns tio priser att kämpa om. Varje vinnare får en TV-kanna den här gången. Lösningen till förra numrets korsordstävling ses här till vänster. Tio vinnare vann var sitt resekit: Britt-Marie Lennartsson, Skarstad, Ulla-May Ohlsson, Barne –Åsaka, Anders Nilsson, Eggby, Elisabeth Grön, Skara, Barbro Karlsson, Götene, May Janson, Ardala, Inga-Lill Englund, Götene, Anita Karlsson, Vedum, Gunborg Andersson, Kvänum och Dan Gustafsson, Skarstad. Senast den 20 decmeber vill vi ha lösningen. Adress: Sparbanken Skaraborg, Marknadsavd. Box 163, 532 22 Skara. Märk kuvertet ”Aktuellt-kryss”

VIGGADES

L Å N A D E S

GYMNASTIKSÄLLSKAP

SKRIVER LÄKARE

FÄRG

BILD 3 TRE HANDBOLLSDAMER

VERKAR KYLANDE

ÄR OFTA VÅRVINDAR

BRITS NATUR-

bild 1 4 PERSONER VID ETT BORD

ALLA SOM INTE NÄMNTS DRAR PÅ SPÅR

Namn Gatuadress Postadress

Telefonnummer


Stort kalas på

Spardagen Torsdagen den 31 oktober var det spardag i Sparbanken Skaraborg. Alla barn som tömde sin sparbössa fick en färgglad studsboll. I år sammanföll spardagen med Världsspardagen och med kalas som årets tema. Glada clowner delade ut ballonger och studsbollar till spararna som kom till bankkontoren med sina välfyllda spargrisar. Till kalas hör ju också tårta och som vanligt stod kaffeborden dukade med tårta, saft och kaffe. Alla unga sparare kunde också vara med i en tävling och vinna sitt eget kalas. De flesta tog givetvis chansen och lämnade in sin tävlingsblankett.

Aliis Gillberg hade matat spargrisen full med pengar och tömde den tillsammans med mormor Monica hos clownerna Maria och Lia på Götenekontoret.

Hur många hårsnoddar är det i spargrisen? I Nossebro klurade Vanja, Sander och Leon på utslagsfrågan tillsammans med mamma Anna och clownen Anette.

Hilda och Astrid Ahlgren provade fiskdammen på Skarakontoret.

1913 2013

Barnkryss BARN-X SKARA 131105

Korsordet fyller 100 år

ÄTER RIK KLURESS DUNDERHONUNG P

Alice o William åt tårta på Varakontoret på spardagen tillsammans med mormor Ingeborg o morfar Göran.

SÅ KAN NUMMER SKRIVAS

LETA

ÄLSKAD

GICK RUNT

SOM SYLT

PENGAR NÅGOT FRUSET

REMMAR

GIR

INTE MOLL

STADION

BRASOR SMÅSKRATTA

LITE KYLIG INTE LÖGNAKTIGT

PENG I EUROPA INTE KOKTA

KÄKAR SLUT PÅ FLAK

NORDOST

HAL FISK

Elwira och Tilda tömde sina spargrisar hos clownen Emilian på Varakontoret

KILOGRAM

POSITIVT SVAR

BESTÅR AV TVÅ

19


Vad är pengar?

Hanna

Widegren

7 år

Kronor som man kan köpa saker för. Jag vill köpa ett dockskåp för mina kronor.

Emilia

Filip

Georgievski

Är något som det är mycket av. Pengar är som kvadrater som man kan betala med. Leksaker och mat kan man betala.

Bidemalm Altaie

4 år

Pengar kan man köpa för. Pengar är typ grå. Jag har låtsaspengar, 3 st guldfärgade med skeletthuvud.

God Jul Önskar Sparbanken Skaraborg Tel. 0511-281 00 www.sparbankenskaraborg.se

6 år

Melker

Svensson

Evelina Kjällgren

8 år

Något man betalar med. Om man skall köpa något är det bra att använda pengar.

6 år

Grejor att lämna i affären. Några är små runda och några är stora runda och några är som rektanglar.

Kundtidning Hösten 2013  
Kundtidning Hösten 2013  

Sparbanken Skaraborg