Page 1

Nyheter från Sparbanken Skaraborg Höst/Vinter 2016

Miljonsatsning mot mobbning

i Skaraborg

Skaratjejen med

hela världen som arbetsfält

Bästa

spartipsen

till barn

Kristoffer & Hannah

hittade sitt

drömhus

1


Missa inga erbjudanden! Gilla Sparbanken Skaraborg på Facebook och ta del av alla inbjudningar och erbjudanden.

Tillsammans

möter vi framtiden

Nu i adventstider kommer här ett nytt nummer av vår tidning som jag hoppas skall ge dig en stunds trivsam och intressant läsning. Sparbanken Skaraborg kan glädjas åt att vi under året haft en god tillströmning av nya kunder och affärer. Jag tar det som ett kvitto på att vårt sätt att arbeta med lokal förankring, korta beslutsvägar, kvalité och enkelhet i mötet med kund uppskattas. Vi är en bank som fortsätter att värdera det personliga mötet samtidigt som vi ligger i framkant av den digitala utvecklingen. Som jag brukar säga, vi följer våra kunder, vi leder dem inte. Bank- och försäkringsområdet har stor betydelse för samhället och det är en anledning till att vår verksamhet omgärdas av många regler. En av de senare är den om nya amorteringsregler som vi berättar lite om inne i tidningen. Du kan även läsa om våra nya medarbetare som börjat i banken, kunniga rådgivare som är redo för att hjälpa dig att utveckla din ekonomi. Det är min förhoppning och tro att det är det bästa sättet att utveckla banken för framtidens utmaningar. Med dessa ord vill jag önska dig en trevlig avslutning på året.

Mobilt BankID

Smidigare än dosan Betala räkningar, swisha och vabba direkt via Mobilt BankID. Med Mobilt BankID kan du logga in på din mobil- och internetbank samt identifiera dig och sköta dina ärenden på banken, myndigheter och företag.

Var tredje svensk använder Swish

3 av 10

föräldrar tycker det är svårt att veta hur de ska spara till sina barn. Läs våra bästa spartips på sidorn 10-11

Med vänliga hälsningar

Leif Johansson

VD Sparbanken Skaraborg

Sparbanken Skaraborg, Box 163, 532 22 Skara

Tel: 0511-281 00 Webb: sparbankenskaraborg.se e-post: info@sparbankenskaraborg.se Ansvarig utgivare: Annukka Niva Malmgård Tryckeri: Prinfo Rydins Text och foto: Björn Johansson Omslagsbild: Linn Carlsson

2


På studiebesök i huvudstaden

Med hjälp av pengar från Sparbanksstiftelsen Skaraborg kunde elever från Nossebro besöka våran huvudstad.

Sparbanksresan för årskurs 9 är en möjlighet för elever i Vara, Skara, Götene och Nossebro att se sig om i världen. Bakom möjligheten står Sparbanksstiftelsen Skaraborg. Nu i höst begav sig bland annat elever från Nossebro skola ut på resande fot. - Vi åkte till Stockholm, berättar läraren Georg Agorastos som var en av personerna som styrde upp vad som skulle hända i huvudstaden. Med på färden

Annars var det skolans rektor Tina Ljungsberg som ansökte om pengarna hos stiftelsen. Att det blev just Stockholm var inte heller någon tillfällighet, enligt Georg. - Det som var obligatoriskt var ett besök på riksdagen, därför åkte vi dit vi åkte. Med på färden var så gott som alla skolans elever i årkurs nio – plus några ur personalstyrkan. - Alla som ville fick följa med, så det blev 67 elever och sju personal som gav sig iväg på den där studieresan.

Riktigt bra

I huvudstaden handlade det till en början om var alla skulle bo. Här hade de ansvariga valt det som av många kallas för Stockholms vackraste vandrarhem. - Vi bodde på af Chapman. Det var häftigt att få bo där, berättar Elin Klingzell, Moa Johansson och Stephanie Jackson, som alla tre tyckte att resan var riktigt bra. - Gemenskapen med alla andra elever var det bästa. Vi kom varandra närmare. Sedan var besöket i riksdagen bra, man fick lära sig mycket där.

Cool avslutning På det späckade programmet var även

besök på både Vasamuseet och Naturhistoriska Riksmuseet inplanerade, precis som att de som ville, skulle nå toppen på Kaknästornet. - Vi fick se Stockholm från ovan som en avslutning, det var coolt, säger Stephanie och hennes kompisar. En ytterligare sak som tydligen satt sina spår hos tjejerna är ett biobesök. - Bion här i Nossebro i all ära, men det var kul att se ett biokomplex som Filmstaden Sergel.

Mycket att se

Trots att det mesta var planerat, så fanns det även utrymme för egna aktiviteter –

Georg Agorastos, Moa Johansson, Elin Klingzell och Stephanie Jackson tyckte besöket i Stockholm var en härlig upplevelse. fritid med andra ord. - Att gå omkring i Stockholm är häftigt. Det finns mycket att se och göra, konstaterar Stephanie och Elin. - Och shoppa, för det måste man göra, fyller Moa i med ett leende. - Vi hade ju också tur med vädret, avslutar Georg.

Fakta: Sparbanksresan Varje läsår budgeterar Sparbanksstiftelsen Skaraborg en miljon kronor till Sparbanksresan för årskurs 9. Avsikten med resan är att alla elever i stiftelsens verksamhetsområde – Vara, Skara, Götene och Nossebro – ska erbjudas samma möjlighet. Tidigare kunde studieresor finansieras i skolans regi ofta med hjälp av extra insatser från elever och föräldrar. Detta är inte längre tillåtet i skollagen.

3


Jenny Karlsson och Liselotte Sterneborn är båda ledamöter i Sparbanksstiftelsen Skaraborg. Tillsammans med Erik Thordin, som är regionansvarig hos Friends, ser de nu fram emot sitt viktiga projekt mot mobbning och kränkningar.

Ett väldigt viktigt projekt Sparbanksstiftelsen Skaraborg stöttar ett stort projekt mot mobbning och kränkningar genom Friends.

S

parbanken Skaraborg vill ta sitt samhällsansvar. I fjol delade också bankens stiftelse ut närmare 13 miljoner kronor i bidrag till olika verksamheter, varav drygt 9 miljoner kronor gick till verksamheter för barn och ungdomar. Men naturligtvis har Sparbanksstiftelsen Skaraborg inga planer på att stanna där. - Det var ungefär ett och ett halv år sedan fick vi i uppdrag att utreda möjligheterna och intresset för att driva ett Friendsprojekt, berättar Liselotte Sterneborn och Jenny Karlsson, som båda är ledamöter i stiftelsen.

4

På barnens sida Men vad ingår i det där paketet och vad ska hända? - Friends kommer för att stötta och ger de verktyg som kan behövas i arbetet mot mobbning och kränkningar, säger Erik Thordin som är regionansvarig hos Friends. Han berättar också att Friends använder sig av heltidsanställda utbildare som utbildar elever, lärare och föräldrar. - Sedan följer vi upp och försöker att ge en så ärlig bild som möjligt. Och vi står bara på barnens sida, förtydligar Erik.

Möjligheter och intresse Meningen med projektet skulle vara att ekonomiskt stötta ett samarbete mellan Friends och skolor i Sparbanken Skaraborgs verksamhetsområde – det vill säga i kommunerna Skara, Vara, Götene och Essunga. - Det kändes som en självklarhet. Friends är så inarbetat när det gäller att arbeta mot mobbning och kränkningar. Vi ser det här som ett väldigt viktigt projekt. Liselotte och Jenny upptäckte också snabbt att det både fanns möjligheter och intresse bland skolorna att vara med.

Friendsprojekt mot mobbning

Vara delaktiga I dagsläget är projektet högt upp på dagordningen hos de flesta skolor i bankens verksamhetsområde. - Friendsprojektet är påbörjat i en skola i Götene, i övrigt är det start under vårterminen 2017 som gäller. Projektet pågår sedan i tre år, förklarar Liselotte och Jenny. De båda vill även berätta att det inte enbart handlar om att skolpersonal och elever ska vara med, trots att skolan fungerar som ett centrum för projektet. - Det är viktigt att det är ett paket där lärare, barn och föräldrar får vara delaktiga.

Det nu aktuella Friendsprojektet är ett av Sparbankstiftelsen Skaraborgs större projekt. I pengar rör det sig om att projektet får drygt 3 miljoner kronor.

Friends är en icke vinstdrivande barnrättsorganisation med fokus på mobbning och kränkningar.

Friends utbildar och stödjer skolor, förskolor och idrottsföreningar i hela landet.

Friends har heltidsanställda utbildare som utbildar elever, lärare och föräldrar.

Sparbanksstiftelsens uppgift är att stärka utvecklingen inom bankens verksamhetsområde – Skara, Vara, Götene och Essunga kommuner – genom att lämna bidrag till olika projekt som är till nytta för vår del av Skaraborg.


Skolan som är först

Ett nytt Friendsprojekt är igång och först ut är Liljestensskolan i Götene. Sparbanken Skaraborgs Friendsprojekt står i startgroparna och flera skolor har bestämt sig för att vara med. Men först ut är Liljestensskolan i Götene. - Det var i våras, i april eller maj, som vi valde att vara en del av projektet, förklarar Anna Helgesson och Elisabeth Andersson Hult som båda är rektorer på skolan. De kan också berätta att det var en självklarhet att vara med. - Vi vill ha en skola som man är stolt över, som elever och personal kan vara stolta över.

Inte sämre

Samtidigt poängterar Anna och Elisabeth att deras skola inte på något sätt sticker ut, att det det skulle vara därför som Friendsprojektet nu är en självklarhet. - Liljestensskolan är en helt vanlig skola med 467 elever. Det händer förstås saker här, men vi är inte sämre eller bättre än någon annan skola när det handlar om mobbning eller kränkningar. - Projektet ger oss en möjlighet att förändra om det behövs och att jobba för ett ännu positivare klimat på skolan.

Ligger till grund

På Liljestensskolan går eleverna i årskurserna sju, åtta och nio, och som sagt så har Friendsprojektet redan blivit en del av vardagen här. - Vi har gått ut med information till elevernas vårdnadshavare. Nästa steg är att alla elever och personalen ska svara på en enkät. Enkäten är det som ligger till grund för det fortsatta arbetet. - Personal från Friends kommer att titta på svaren, därefter får vi verktyg att arbeta med och veta hur vi ska gå vidare, säger Anna och Elisabeth.

Gör skillnad

De båda berättar också att det kommer att ske fler saker nu i själva uppstarten av projektet, bland annat blir det en föreläsning där problemet med mobbning och kränkningar är det som ska lyftas fram. Tongångarna och förhoppningarna kring Friendsprojektet är alltså positiva på Liljestensskolan i Götene. - Men ska vi nå hela vägen fram så måste alla vara med, säger Anna. - Tillsammans gör vi skillnad, fyller Elisabeth i. 5


Dominka Milojkovic, privatrådgivare på Sparbanken Skaraborgs kontor i Vara, kan konstatera att Hannah Granberg, Kristoffer Svanung och hans dotter Tuvali samt hunden Natcho trivs i den nya bostaden i Emtunga.

Hittade sitt drömhus För Kristoffer och Hannah var snabbheten avgörande när de köpte sitt drömhus. I våras bestämde sig Kristoffer Svanung och hans sambo Hannah Granberg för att lämna Lidköping och istället flytta närmare Emtunga, där Kristoffers dotter Tuvali bor. - Vi började leta efter ett hus i mars, vi letade både inne i Vara och runt omkring. Men inget föll i smaken, berättar Hannah. Så helt plötsligt dök drömhuset upp – i Emtunga. - Jag bodde själv i Emtunga när jag var liten, så jag visste vilket hus det var, förklarar Kristoffer. Nästa steg Både han och Hannah var också helt eniga om att det var i det här huset de vill bo. Fast de förstod samtidigt att det kunde finnas fler som var intresserade och att det nu kunde vara riktigt bråttom. - Jag har varit kund hos Sparbanken hela livet och tog kontakt med Dominka på Sparbanken Skaraborgs kontor i Vara, där vi snabbt fick ett lånelöfte. Med löftet i handen var det dags för nästa steg – att försöka köpa drömhuset. - Av en händelse så träffade vi ägarna och berättade att vi var intresserade av deras hus.

Ett sparande till dig själv Den nya amorteringslagen har fått svidande kritik, men kritiken är långt ifrån rättvis. Att amortera kan faktiskt ses som ett sparande till dig själv. Dominka Milojkovic är privatrådgivare på Sparbanken Skaraborgs kontor i Vara. I hennes kundmöten handlar det mycket om lån till privatperso-

6

Uppskattad snabbhet Mötet med de som ägde huset visade sig bli avgörande, för bara några timmar senare så fick Kristoffer och Hannah ett erbjudande. - Det låg något över summan vi hade som lånelöfte, men efter att ha varit i kontakt med vår mäklare och Dominka blev det affär. - Allt som allt tog det en vecka från det att vi fick lånelöftet till att huset var vårt. Vi uppskattar att det gick snabbt. Hade det inte gått så här snabbt hade det inte blivit det här huset, konstaterar Kristoffer och Hannah. Ett sparande Den 15 juni flyttade paret Svanung och Granberg in i sin nya bostad, i vilken naturligtvis även Kristoffers dotter Tuvali har en given plats. Och alla är väldigt nöjda. - Vi hade aldrig någon oro kring lånebiten utan vi ville göra en bra affär, vilket jag tycker att vi har gjort, säger Kristoffer. - Vi amorterar också av hyfsat bra. Det finns ingen anledning att inte betala en slant på huset, att amortera är ju ett sparande till oss själva.

ner exempelvis lån till bilar, båtar och bostäder. Den 1 juni i år, kom det en ny lag kring amorteringen i samband med köp av bostad. Lite förenklat går det säga att den nya lagen innebär att du måste amortera (betala tillbaka på själva lånet) på dina lån, om belåningsgraden överstiger 50 procent av köpeskillingen.

Sund kultur

Nyheten har även fått kritik, från både vanliga människor och så kallade experter. Dominka ser dock kritiken som något överdriven, åtminstone här i Skaraborg. - Det är väl egentligen ingen som gillar sådant som


Två nya kort

Sparbanken har utökat utbudet av betal- och kreditkort där du betalar mot månadsfaktura. Med bonus på allt du handlar, utökat försäkringsskydd och flera andra fördelar lanserar Sparbanken Skaraborg två nya kort. - Vi har sedan tidigare ett betal-och kreditkort mot månadsfaktura, men nu har vi alltså utökat utbudet med ytterligare två kort, berättar Annelie Kroon Andersson som är teamledare för Kundcenter i Sparbanken Skaraborg. I botten finns naturligtvis fortfarande de vanliga korten där pengarna dras direkt från ett konto. Olika gränser Men varför väljer Sparbanken Skaraborg att komplettera med de här nya korten? - Det är kort som vänder sig till de som vill ha lite extra guldkant

på tillvaron. Det är kort där du själv kan lägga den nivå du vill ha. Trion av kort har nämligen olika kreditgränser, där platinumkortet har den högsta. - I korten ingår också en reseförsäkring, vilken också blir mer heltäckande beroende på vilket av de tre korten kunden väljer, förklarar Annelie. Kunde köpa nytt Hon kan dessutom berätta om en episod där den egna familjen kunde dra nytta av den medföljande försäkringen. - Jag och min ena dotter var utomlands när hon spelade handboll. Min man och son kom några dagar efter oss, då visade det sig att sonens bagage var borta.

måste göras. Fast här i vårt område anser jag att amorteringskulturen är sund och att kritiken är större i storstäderna. - I storstaden med sina dyrare bostäder blir det förstås ett antal fler tusenlappar i månaden som ska amorteras, jämfört med hur det är här hos oss i Skaraborg.

Spara till dig själv

En aktör i spridandet av kritiken mot den nya lagen är naturligtvis TV, tidningar och annan media. Faktum är att amorteringskravet bitvis har utmålats som ett svart hål – där låntagare kastar in sina pengar utan att någonsin mer kunna se dem. Men så är det naturligtvis inte. - Att amortera är ju att betala sina lån, vilket istället kan ses som ett sparande till dig själv, förklarar Dominka.

Situationen är på inget sätt unik, fast ändå väldigt tråkig. - Men tack vare försäkringen så kunde han köpa det som behövdes för att klara sig. Tre vardagskort Att ha kredit på sitt kort kan även ha sina fördelar mitt i vardagen, konstaterar Annelie. - Går exempelvis kylskåpet sönder där hemma, så kan det vara bra att ha en kredit som underlättar köpet av ett nytt kylskåp, säger hon och fortsätter: - Det här är ju egentligen vardagskort, fast med lite extra. Korten kan beställas på något av Sparbanken Skaraborgs kontor, via telefonbanken eller på bankens webbplats.

Fakta: Amortering En bostad får belånas till max 85 procent av bostadens värde. Lån på 70 procent eller mer ska amorteras med två procent av hela lånebeloppet. Vid lån mellan 50 och 70 procent är det en procent av hela lånebeloppet som gäller. Vid långtidssjukdom eller arbetslöshet så kan bankerna tillfälligt göra undantag från kravet på amortering.

7


Med världen som arbetsfält Sofia Hedström är tjejen som bor i New York och har hela världen som sitt arbetsfält. Men flera gånger per år kommer hon tillbaka till sin hemstad – Skara. örmodligen var det ingen som visste vad som komma skulle. Men det var i Skara det startade för lite drygt 20 år sedan. - Jag har jobbat som journalist hela mitt liv. Men det var i Skara, på Skaratidningen, som det började när jag var 15 år, säger Sofia som nu är 38 år. - Som person är jag väldigt öppen, driven, glad och nyfiken. Och kanske var det just nyfikenheten som fick henne att lämna hemstaden efter gymnasiet. - Jag har haft turen att alltid vetat vad jag vill göra, men det var ingen dröm utan mer en tillfällighet att börja plugga modejournalistik i New York.

Amerikansk mark

Livet i den stora amerikanska staden skulle emellertid visa sig passa Sofia som handen i handsken. - Jag är tacksam över att ha fått växa upp i Skara, fast är väldigt glad över att få bo i New York. Det är en tillåtande stad att bo i och det passar mig väldigt bra.

8

Jag använder alltid kjol eller klänning, därför har jag också på mig det när jag springer. Med det vill jag visa att man kan vara sig själv i alla situationer.


Hon kan dessutom berätta om hur det gick till när hon bestämde sig för att stanna kvar på amerikansk mark. - Det var Sveriges television som ville att jag skulle intervjua ishockeyspelaren Peter ”Foppa” Forsberg, i Detroit. Intervjun gick bra och jag åkte hem och sa upp mig från de jobb jag hade i Sverige.

Stort intresse

Listan över intervjuade personer har genom åren vuxit sig allt länge, där kändisar och mindre kända personer har fått möta Sofia. Givetvis finns det också favoriter på den här listan. - Det har varit fantastiskt häftigt att på modeveckan i Paris få intervjua Karl Lagerfeld, vilket jag har gjort tre-fyra gånger. I kombination av mode och journalistik ska det tilläggas att det finns ett stort intresse för löpning – framförallt maraton. - Jag spelade både handboll och fotboll som liten, men slutade som många andra med det under högstadietiden. Och jag var absolut ingen person som höll på med löpning.

Sofias föräldrar, Henriette och Claes-Göran.

Balans i livet

Men bevisligen var Sofia inte sämre än att hon kunde ändra sig. - Hade man sagt till alla i min omgivning att jag skulle börja springa, så skulle de ha skrattat. Jag var mer den politiska och kulturella typen. Fast hittills har jag sprungit 14 maraton och ska snart åka till Palma för ytterligare ett, sen har jag maratonlopp på Seychellerna och Trinidad inplanerat. Hon vill dock påpeka att löpningen är ett sätt för henne att få balans i livet, att det inte handlar om prestation eller att hela tiden försöka nå toppresultat. - Jag tycker fortfarande att det är en belöning att springa. Mitt mål är att bli den äldsta maratonlöparen och då får man inte bli utbränd eller skadad.

Kjol eller klänning

Modet, journalistiken och löpningen är alltså en trio som speglar Sofias liv – oavsett om det kretsar kring uppdragen åt TV, tidningarna Runner´s World, Women´s Health och Svenska dagbladet. Själva speglandet dyker också upp i det egna företagandet, där lite annorlunda löparkläder är ett givet inslag numera. - Jag använder alltid kjol eller klänning, därför har jag också på mig det när jag springer. Med det vill jag visa att man kan vara sig själv i alla situationer. - Kläderna tillverkas i mitt eget företag, som heter Headstrong och jag har även ett annat företag där jag gör påsar för skor som heter We Got Baggage.

Besök på slätta

I Skara bor Sofias föräldrar, Claes-Göran och Henriette, och så ofta det går kommer hon tillbaka till sin hemstad för att hälsa på. I staden finns även en koppling till hennes företag. - Jag är i Sverige varannan månad och då blir det ett besök på slätta. Mina föräldrar bor där, men hur som helst så är det hit jag alltid vill komma tillbaka. Det var här jag växte upp och drivet som jag har kommer från min tid i Skara.

9


Att spara ska vara kul! Michael Lorentzon, privatrådgivare på Sparbanken Skaraborg, ger sina bästa spartips!

I en undersökning som Swedbank och Sparbankerna har gjort tillsammans med SIFO visar det sig att var femte förälder inte sparar alls till sina barn. Men så här behöver det inte vara.

- En del kanske vill vara väldigt aktiva, medan andra varken kan eller vill. Med den längre tiden för sparande tycker jag också att risken kan vara något högre. - Mer aktiefonder i sparandet ger mer risk och kan vara lämpligt för ett långsiktigt sparande, där du tänker hålla på i tio år eller mer.

En sparad slant varje månad kan ge dina barn eller barnbarn en bra start Bromsa något i deras vuxna liv. Men hur gör man? Michael vill dock poängtera På Sparbanken Skaraborgs konatt risknivån ändå inte tor i Skara arbetar Michael ska vara hur hög som Lorentzon som privatrådhelst. givare, vilket innebär att ”Var femte - Att spara på ett han vet hur det här med vanligt sparkonto förälder sparar inte sparandet fungerar. Och utan avkastning, till sina barn” hur du som förälder eller där du får tillbaka mor- och farförälder ska det du satte in och gå tillväga. inte mycket mer, ser - Barnsparande är vanligtjag inte som någon bra vis ett långsiktigt sparande, vilket idé. Men man vill ju inte heller kanske kommer att pågå så länge som spela bort barnens pengar. Vanligtvis i 18 år. fungerar en så kallad kapitalförsäkHögre risk Den långa tiden är också en av delarna som Michael har med sig i mötet med sina kunder. Övriga delar är vilken risknivå sparandet ska ligga på och hur aktiv den som sparar tänker vara. 10

ring bra. När sedan slutet på sparandet närmar sig, är det dags att bromsa något. - Då det börjar närma sig att pengarna ska betalas ut, så kan det vara bra att dra ner risken och välja ett sparande med mer räntefonder än aktiefonder.

I ditt namn Själva sparandet kan ske på två olika sätt, antingen att du sparar i barnets namn eller att du sparar i ditt eget namn. - Jag rekommenderar alltid mina kunder att inte spara i barnets namn, utan att de gör det i sitt eget. Och det fungerar även om det är flera barn. - Har man sparandet i sitt eget namn så är det du som styr när barnen ska få pengarna, säger Michael och ger ett exempel på en annan fördel: - Om barnet ska ta studielån och har en del pengar på kontot, så minskar både bidrag och lån om kapitalvinster uppstår vi försäljningen. Hur mycket? En inte helt oviktig fråga i sammanhanget är förstås hur mycket som egentligen ska sparas varje månad? - Fast jag vill istället vända på det och fråga vad du har för mål med ditt sparande och hur mycket du behöver spara för att nå dit. Då vet du vad som krävs. Michael är förstås väl medveten om att det finns många fler frågor och funderingar kring sparandet till barn. - Det är bara att komma in till oss på banken. Vi finns ju här för att hjälpa till, avslutar han.


Ett självklart

sparande För Karin och Martin Kvarnlöf i Lerdala är det en självklarhet att spara till barnen – Sixten och Astrid. - Jo, det känns självklart, tyckte jag. Mina föräldrar sparade också till mig när jag växte upp, säger Karin. - Efter något halvår märker man ju inte heller att pengarna dras från kontot, fortsätter Martin. Till större saker De har valt att dela upp sparandet i Sparbanken Skaraborg i två delar, en där det handlar om att spara på längre sikt och en där pengarna kan plockas ut lite enklare och vid behov. - Vi sparar både i fonder och på bankkonton, där barnen har var sitt fondsparande och var sitt vanligt konto, förklarar Karin och Martin. - På deras vanliga konton sparar vi också för att kunna köpa större saker, cyklar och sådant som kostar lite mer. Att starta med Det finns dessutom planer på att kunna stötta Sixten och Astrid när de blir äldre, exempelvis när det är dags för körkort. - Sedan kan det kanske också bli en liten grundplåt den dagen då de flyttar hemifrån, säger Karin. - Ju äldre barnen blir ju dyrare blir det. På det här sättet har ju barnen något att starta med, konstaterar Martin.

I dag är Sixten Kvarnlöf drygt tre år och Astrid Kvarnlöf sexton månader. För deras föräldrar, Karin och Martin, har det hela tiden varit en självklarhet med ett sparande till sina båda barn.

Mera sparande Hemma hos familjen Kvarnlöf är det inte heller bara barnen som sparar. - Jag har ett pensionssparande. Tidigare hade jag också ett fondsparande, men det la jag på is när jag var föräldraledig. Fast det kanske är dags att ta upp det nu igen, berättar Karin. Och Martin vill förstås också dra sitt strå till stacken. - Jag sparar inget själv, men vi amorterar på vårt hus och det ser jag som ett sparande, säger han.

Den stora

Lantbruksdebatten

16 januari 2017

Sparbankerna i Skaraborg inbjuder till en intressant debattkväll med bl.a. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, LRFs Förbundsordförande Helena Jonsson och Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Biljetter finns på ditt bankkontor fr.o.m. mitten av december.

11


Ny på banken

Ny på banken

Gustaf Josefsson

Ulrica Arvidsson

Ålder: 25 år Arbetar som: Privatrådgivare i Vara och Kvänum Familj: Sambon Hanna Bor: Vara Fritidsintresse: Sport i allmänhet och fotboll i synnerhet. Jag kommer från Vedum och spelar fotboll där.

Ålder: 24 år Arbetar som: Rådgivare i Götene Familj: Sambon Jens Bor: Skövde Fritidsintresse: Att umgås mycket med familj och vänner. Jag tycker också om att röra på mig.

Gustaf trivs i Vara och i maj tog han steget från Nordea till Sparbanken Skaraborg. - Det finns de som tycker att man ska göra karriär i någon storstad men jag värdesätter att arbeta i en bank med lokal förankring, nära familj, vänner och fotbollen. Eftersom Sparbanken Skaraborg har det som en storbank har, så finns det möjligheter att utvecklas vidare inom banken. Om det nu inte spelas fotboll för Gustafs del, så kretsar det mesta om att renovera hus. - Det blir en ganska omfattande renovering, då jag och sambon har ”blåst ur” i princip hela huset. Jag är övertygad om att det kommer att bli fint när det blir klart. Om det blir klart… Att Gustaf skulle arbeta på en bank verkar inte det minsta konstigt. - Jag har varit intresserad av sparande sedan jag var liten och därför var det ett naturligt steg att ta när möjligheten dök upp.

Ulrica är i och för sig nyanställd hos Sparbanken Skaraborg, men faktum är att hon redan 2014 praktiserade på bankens kontor i Skara. - Jag har alltid bott i Skövde, men pluggade till civilekonom i Jönköping. Det var då som jag fick praktikplats i Skara. Den där platsen blev till ett sommarjobb och även en fortsättning. - När jag var klar med utbildningen så blev det ett vikariat i telefonbanken. Den 1 april i år fick jag sedan en fast tjänst. Och hit till Götene kom jag den 1 september.

Vad är det bästa med ditt jobb? - Dels att jag har förmånen att få arbeta med något som jag har ett genuint intresse för och dels mötet med kunder. Jag tycker om att träffa människor och tycker att det är väldigt roligt hjälpa dem med saker som är viktiga i deras liv. Varför ska jag bli kund hos Sparbanken Skaraborg? - Det är först och främst för att vi är duktiga på det vi gör. Sedan vill vi vara nära våra kunder. En stor fördel är också att bankens överskott återinvesteras i bygden. Det lackar mot jul. Vad står högst upp på din önskelista? - Det hade varit angenämt att få fira jul i huset, men då behöver jag nog vara extra snäll.

Lär känna våra nya

talanger 12

Ny på banken

Peter Högberg

Vad är det bästa med ditt jobb? - Det är att man får träffa mycket människor och att hjälpa dem. Varför ska jag bli kund hos Sparbanken Skaraborg? - Det är ju det här med att vi ger tillbaka av vinsten till verksamhetsområdet och är en bank med starkt lokalt engagemang. Sedan är det väldigt bra att vi är en fullsortimentsbank. Det lackar mot jul. Vad står högst upp på din önskelista? - Oj! Men en resa med hela familjen vore något. Jag har en bror i Umeå och en i Skövde, så det vore roligt om vi kunde göra resan tillsammans med våra föräldrar.

Ålder: 53 år Arbetar som: Privatrådgivare i Nossebro Familj: Lever ensam med en hemmavarande grabb på 17 år som heter Pontus. Har även två vuxna barn, Linn och Hampus. Bor: Vårgårda Fritidsintresse: Jag åker mycket motorcykel, det är väl min grej nu för tiden. Jag har också ett stort intresse för ishockey.


Ny på banken

Kristofer Nilhav Ålder: 40 år Arbetar som: Företagsrådgivare i Vara och Nossebro Familj: Fru och två barn Bor: Lidköping Fritidsintresse: Nu har det varit en del med hus och trädgård, så det går först. Annars spelar jag gärna golf. Kristofer är ursprungligen från Uddevalla, men träffade sin fru i Stockholm där han arbetade i Swedbank. - Det var på Swedbanks huvudkontor som min bankkarriär började. Men vi bestämde oss för att flytta hem innan barnen blev för stora. Vi har inte ångrat flytten en sekund, det är livskvalitet att bo här. Den 9 maj i år började Kristofer på Sparbanken Skaraborg och han kan se ytterligare fördelar med att bo i Skaraborg. - Här bor svärföräldrarna nära och kan hjälpa oss om det behövs. Vad är det bästa med ditt jobb? - Det är framförallt mina kollegor och att banken är en trevlig arbetsplats gör ju inte saken sämre. Varför ska jag bli kund hos Sparbanken Skaraborg? - För att vi är en bank som verkar lokalt och som tänker mer på att ha en lokal förankring än vad många andra banker gör. Jag tycker verkligen det är bra att banken ger tillbaka pengar till bygden. Det lackar mot jul. Vad står högst upp på din önskelista? - Om jag skulle önska mig något så skulle det bli en resa. Vi träffade min frus släkt i Japan för ett tag sedan. En sådan resa vill jag göra om.

Peter började på Sparbanken Skaraborg den 2 maj i år. Tidigare har han arbetat i 28 år som privatrådgivare på försäkringsbolaget Folksam. På fritiden kretsar det mycket kring att åka motorcykel, gärna tillsammans med vänner. Själva åkandet sker på en motorcykel av amerikansk modell. - Jag sa en gång att jag skulle köpa mig en Harley Davidson när jag fyllde 50 år, men jag hann faktiskt bli 51 år innan jag köpte en. För Peter finns det också ett gediget idrottsintresse i botten. - Jag spelade själv hockey i många år, både i Alingsås och i Vårgårda. Sedan har jag också varit tränare, bland annat för min dotters lag.

Ny på banken

Johan Gert Ålder: 40 år Arbetar som: Försäkringsspecialist Företag Familj: Ensamstående Bor: Skara Fritidsintresse: Musik, jag spelar piano i ett bluesband. Sedan tränar jag lite, exempelvis simning, och läser även i perioder. Johan Gert kom till Sparbanken Skaraborg i juli i år. Tidigare arbetade han som försäkringsspecialist på Södra Hestra Sparbank i Småländska Hyltebruk. Fritiden kretsar mycket kring musik, men även böcker och historia. Just det musikaliska sker vanligtvis i ett bluesband, men även när det är dags att spela teater. - Jag har spelat piano från och till sedan tio års ålder. I bluesbandet Blues Beggars har jag varit med i ca tio år och det är fantastiskt roligt. Jag är också med i orkestern till en årligt återkommande sommarteater på Tiraholms säteri vid sjön Bolmen. Vad är det bästa med ditt jobb? - Det bästa med mitt jobb är att jag får träffa människor och hjälpa till med något som många tycker är jobbigt och krångligt. Jag blir en länk mellan kunderna och deras försäkringsskydd. Varför ska jag bli kund hos Sparbanken Skaraborg? - Egentligen tycker jag att alla ska vara kunder i en sparbank och helst då i Sparbanken Skaraborg. Annars är det ju den personliga kontakten och att vi har minst lika bra produkter som man du kan hitta någon annanstans, men kryddat med lokal närvaro och engagemang. Här finns det inte några aktieägare som ska ha del av vinsten, utan pengarna går tillbaka till bygden. Det lackar mot jul. Vad står högst upp på din önskelista? - Jag har inte kommit så långt i planeringen. Om jag får önska fritt och mer övergripande, så skulle det vara att vi får en mer harmonisk omvärld, med färre oroshärdar.

Vad är det bästa med ditt jobb? - Det är att träffa kunderna. Jag brinner för att hjälpa till och att lösa olika situationer åt mina kunder. Varför ska jag bli kund hos Sparbanken Skaraborg? - Sparbanken Skaraborg är en lokalt förankrad bank som ställer upp för bygden, exempelvis genom att ge tillbaka av vinsten. Banken har också den service du kan tänka dig. Det lackar mot jul. Vad står högst upp på din önskelista? - Min största önska är att jag och mina barn får må bra och att vi alla får träffas nu i jul.


SKARABORGS BANK-X nov.16 AVRUND- KORT YTTRAT FRÅGA FÖR DONERA RADIE

ÄR A SÅVÄL SOM Ö DIN SYSTERS MAN HÄR ÄR VALUTAN ZLOTY

BILD 1 man bland ballonger

ATT GÅ DÅLIGT KANSAS I KORTHET

PJÄSDEL

DÅRFINK SITTPLATS EJ BEFOGAD

SOLGUD

KAN

HON ÄR ASPI- SPELA I LADAN RANT I DIKE LIGGER PÅ SPIK SVAR BETALT

AVSLÖJA HETER LOKET DEN JÄM- ORD AV STOPPANDE KAN HA VIKT SMÄRTA KLUMP VALV

ÄNGLASTAD

SYDOST

HON ÄR EN MÅNAD

FÖRE L

SEDESAMMA

PÅ TYSK BIL

SLAMRANDE TROTS DET MONTAZAMIDETALJ X I ROM

VILOPLATS PROMENADER

BLIR NISSE, EJ BLOTT TILL JUL

FÖRTUNNADE

ÖVERBLICK

GRIPER

STRINDBERG

VARUMÄRKE

STYRDE I RYSSLAND STIG LARSSON

DOMSTOL

SÄTTS I HALS

SPÄNSTJESSE AUTOMATKARBIN

FLYG- STILLORGAN HET

NITAD

FÖRE MORAL

SPRING- ADDEARE RA GÖR DEGEN STÖRRE

THERESA, EN TOPPBRITT

RODON

FAMNDEL

BILD 3 Skaratjejen Sofia

SAMMA DAG KORT

FÅR ELEV

KVINNANS ÄR KÄND

ELÄNDE SOM KAN UTBRYTA

LJUSKLOT

KOMMER FÖRST

PANTFÅNGE

FURA UTFORDRAS

BILD 2 4 sittande elever

DRÖJA

HELGONPREFIX

STÅR FÖR BOR

LYFTE FRAM

FÖRORD

RIKTNING

GAMMAL & FIN RIK KLURESS P

ANBLICK

Nytt korsord med badlakan att tävla om Det hör till traditionen att vi har ett korsord i Sparbanken Skaraborgs kundtidning Aktuellt. Så givetvis den här gången! Bland rätt inskickade kryss lottas denna gång ut 10 st badlakan. Senast 20 december vill vi ha lösningen. Märk kuvertet ”Aktuell-kryss” . Skicka krysset till:

Sparbanken Skaraborg Marknadsavd, Box 163 532 22 Skara

BADLAKAN

Namn Gatuadress Postadress

14

Telefonnummer


Johan skapar

skydd

För Johan Gert handlar det om att skapa ett bra skydd för företagskunderna. Är du egen företagare och har dålig koll på hur det blir när du går i pension? Då kan det vara en bra idé att ta kontakt med Johan Gert så fort som möjligt. Johan är försäkringsspecialist för företag på Sparbanken Skaraborg, vilket innebär att han arbetar med pensionssparande och andra försäkringar som är bra att ha som företagare. - Jag brukar börja med att fråga kunden vad han eller hon har för skydd i dag. Hitta behoven Frågestunden stannar inte heller enbart vid pensionen. Johans roll är nämligen mer heltäckande än så. - Det handlar om att hitta behoven, att väcka lite aha-upplevelser. Ofta är vi duktiga på att försäkra företaget och bilar, men glömmer lätt oss själva. ”Det finns de som tror att de - I Sparbanken Skaraborg kommer att få mellan 75 och 80 har vi faktiskt de försäkringar procent av sin lön, fast de som går i som en företagare kan behöva, pension i dag kanske får 50 procent” allt från sjukförsäkringar samt liv- och olycksfallsförsäkringar riktigt längre. Många har vanligttill ansvarsförsäkringar. vis fel uppfattning vad man får ut i Väljer själva pension. Det finns de som tror att Ett möte med Johan tar cirka en till de kommer att få mellan 75 och 80 procent av sin lön, fast de som går i en och en halv timma. pension i dag kanske får 50 procent. - Jag har väl mött hela spannet av Stämmer inte Inte sällan blir det här första mötet en väckarklocka, där många tror att det allmänna skyddet är betydligt bättre än vad det egentligen är. - Vi tror att vi har det väldigt bra i Sverige, men det stämmer inte

Läs mer på sparbankenskaraborg.se

reaktioner, från de som säger att det ordnar sig till de som vill göra något åt sin situation med en gång. I mötet med kunden handlar det också om rekommendationer, där kunden slutligen själv väljer hur han eller hon tänker gå vidare. Viktig dialog Men först vill Johan göra sitt bästa för att hjälpa till och ta fram ett så bra skydd som möjligt. - Men det är viktigt att inte kruta på mer än vad kunden och företaget klarar av och att hitta rätt sorts sparande. Det är viktigt att föra en bra dialog med kunden, säger Johan och fortsätter: - Sedan vill jag naturligtvis skapa en bra kundrelation på lång sikt också. Jag ska ju kunna se kunden i ögonen när jag handlar i den lokala affären, både i dag, i morgon och om x antal år.

15


Mängder med ballonger delades ut på Sparbankskalaset. Här är det Patrik Jaeger som kommer med en ny laddning.

Elsa K Borg passade på att provsitta brandbilen vid Sparbankskalaset i Vara. Med på bilden är också Elsas pappa, som är brandman i Vara.

Hoppborgarna var ett populärt inslag under kalaset, vilket Sazan kan intyga.

Jessica Karlsson och dottern Wilma Albertsson besökte Sparbankskalaset i Skara.

TACK!

Lördagen den 1 oktober är ett datum som vi på Sparbanken Skaraborg sent kommer att glömma, då var det nämligen premiär för Sparbankskalaset. Och vilket kalas det blev. Stämningen var på topp, även vädrets makter var på vår sida och det enda ord som egentligen kan beskriva det som hände är ordet succé. Men om det inte hade varit för alla våra gäster, hade det inte blivit något kalas överhuvudtaget. Därför vill vi passa på att tacka er som kom till festligheterna vid våra kontor i Nossebro, Götene, Vara och Skara.

Tim Öhrberg från räddningstjänsten Skara-Götene såg till att kalasets gäster fick komma upp i luften. Här är det Flaka, Shqipe och Valbona som ska få se Skara från ovan.

Viktor Sirviö testade att åka Segway, ett test som gav mersmak.

Kalvarna Spara & Slösa

Aktuellt Höst/Vinter 2016  

Sparbanken Skaraborg