__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2€ Maaliskuu 2018 Pelastusarmeija

SOTAHUUTO

Sivut 4–7

Maailman rukouspäivä naisten hyvinvointi valokeilassa Sivu 16

kirppari-iloa! SOTAHUUTO

1


kutsuttu

palvelemaan Pelastusarmeijan kansainvälisten johtajien, kenraali André Coxin ja komentaja Silvia Coxin vierailu 14.–15.4.2018

Lauantai 14. huhtikuuta 2018

Sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Klo 14.30

Klo 10.30

Helsingin Temppeli, Uudenmaankatu 40, Helsinki

Helsingin Temppeli, Uudenmaankatu 40, Helsinki

Evankeliumin lähetit -kadettirenkaan upseerivihkimys

PYHITYSKOKOUS Teema: Kutsuttu palvelemaan… pyhityksessä

Kaikkiin tilaisuuksiin on ilmainen sisäänpääsy Eliel & Ana Vargas Teema: Kutsuttu palvelemaan… todistajana

– kaikki ovat lämpimästi tervetulleita!

Klo 19.30 Temppeliaukion kirkko, Lutherinkatu 3, Helsinki JUHLAKOKOUS Teema: Kutsuttu palvelemaan… Kristusta 2

SOTAHUUTO

kutsuttu palvelemaan


SOTAHUUTO | KRIGSROPET | PELASTUSARMEIJAN LEHTI | MAALISKUU 2018 | 2 €

Tässä

numerossa

04

MAAILMAN RUKOUSPÄIVÄ

08

KENRAALIN PÄÄSIÄISTERVEHDYS

10

TÄSSÄ KUUSSA

11

LAHJOITUKSELLA LAADUKASTA OPETUSTA MOSAMBIKIN ESIKOULUISSA

14 OSASTOELÄMÄÄ! 15

CEDIN REISSULLA

16 KIRPPARIVAPAAEHTOISUUDESTA ILOA ELÄMÄÄN 18

KRIGSROPET – KOLUMN

18

GENERALENS PÅSKHÄLSNING

20

ARMEIJASSA TAPAHTUU

23

SYVÄSUKELLUS LAULUKIRJAAN

11

SOTAHUUTO

3


Maailman rukouspäivä – naisten hyvinvointi ja oikeudet valokeilassa

Maailman rukouspäivä on vuosittainen maaliskuun ensimmäisenä perjantaina järjestettävä kristittyjen yhteinen rukouspäivä. Ekumeenisia tilaisuuksia toteutetaan 140 maassa. Erityisesti naisten hyvinvointi ja oikeudet sekä tasa-arvo ovat rukouksien kohteena. Vuosittain tietyn maan naiset tuottavat rukouspäivänä käytettävän aineiston ja lisäävät tietoisuutta heille tärkeistä teemoista. Vuoden 2018 järjestäjämaa on Etelä-Amerikan Suriname.

Maailman Rukouspäivä, alkuperäiseltä nimeltään Naisten kansainvälinen rukouspäivä, sai alkunsa Yhdysvalloissa vuonna 1887 presbyteerinaisten epävirallisena rukousryhmänä. Presbyteerinaiset kutsuivat muiden kirkkokuntien naisia rukoukseen sisällissodan seurausten, mustien vapautumisen ja maahanmuuttajien monenlaisten ongelmien ratkeamisen puolesta. Tilaisuudet olivat suosittuja, ja jo 1889 rukousryhmästä tuli virallinen. – Aluksi tätä kutsuttiin Naisten kansainväliseksi rukouspäiväksi, koska naiset toimivat järjestäjinä. Mutta koska kyse ei ollut siitä, etteivät miehet saisi ottaa osaa tilaisuuksiin, nimi muuttui pian sukupuolineutraaliksi Maailman rukouspäiväksi, kertoo Suomen NNKY-liiton (Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys) toimitussihteeri Anne Lagerstedt hymyillen. Anne on ollut Maailman rukouspäivän organisoinnissa mukana 12 vuoden ajan. Suomeen Maailman rukouspäivä rantautui jo ennen sotia, mutta vakiintuneen muodon se sai 1960-luvulla. Vuonna 1965 Riitta Virkkunen aloitti Kirkon naistyön toimikunnan sihteerinä, ja hänen johdollaan työtä toteutettiin toista4

SOTAHUUTO

kymmentä vuotta. 1979 toiminta siirtyi NNKY:n organisaation alle. – NNKY valikoitui toimijaksi, sillä meillä on pitkäaikainen ekumeeninen ajatuspohja ja olemme naisjärjestö. Siirto oli luonteva.

Käytännön ekumeniaa Suomessa Maailman rukouspäivän toteuttamisesta vastaa kaksi kansallista toimikuntaa, suomenkielisillä ja ruotsinkielisillä on omansa. Suomenkielistä toimikuntaa johtaa evankelisluterilaisen kirkon pappi Anne Huoponen. Hän on toiminut puheenjohtajana yli neljä vuotta: – Meillä on edustajia eri kirkkokunnista. Tällä hetkellä edustusta on kattavasti ekumeeniselta kentältä: evankelis-luterilaisesta kirkosta, katolisesta kirkosta, Metodistikirkosta, Helluntaikirkosta ja Pelastusarmeijasta. Suomen Ekumeenisen Neuvoston kautta kontaktoimme eri kirkkokunnat, joiden toivomme nimittävän edustajan toimikuntaan. – On hienoa, että Maailman rukouspäivä on aina ollut käytännön ekumeniaa. Opinasioista ei kiistellä, vaan toimitaan yhdessä. Kristittyjen yhteistä toimintaa ilman erottelua, Anne H. toteaa.

Maailman rukouspäivän toimikunta vastaa vuotuisen materiaalin suomentamisesta sekä pääkaupunkiseudun tilaisuuden järjestämisestä. Vuonna 2015 pääkaupunkiseudun tilaisuus järjestettiin Pelastusarmeijan Helsingin Temppelissä. Pääkaupunkiseudun lisäksi vuosittain noin kymmenellä paikkakunnalla järjestetään tilaisuuksia, joista paikkakuntien omat seurakunnat ovat vastuussa. – Määrässä ei ole ollut suuria muutoksia, ne ovat olleet hyvinkin vakiintuneita ryhmiä. Mielellään kutsumme myös Pelastusarmeijan osastoja ja muiden kirkkokuntien seurakuntia järjestämään omia tilaisuuksia. Meiltä saa materiaalia ja tukea tilaisuuksien järjestämiseen, Anne Lagerstedt kommentoi, ja Anne Huoponen jatkaa: – Joskus tarvitaan vain yksi ihminen, joka syttyy asialle ja saa muut mukaan! Nämä tilaisuudet voivat olla hyvin omannäköisiä.

Hyvinvoinnin ja oikeuksien puolesta Maailman rukouspäivän kansainvälinen komitea kokoontuu neljän vuoden välein, 8


Anne Lagerstedt ja Anne Huoponen pohtivat Maailman rukouspäivän ajankohtaa: – Se on perinteisesti ollut aina maaliskuun ensimmäinen perjantai. Ajankohtaan saattaa hyvinkin vaikuttaa kansainvälisen naistenpäivän 8.3. läheisyys. Maaliskuun alussa naisasiat ovat hyvin esillä, Annet toteavat yhdessä hymyillen.

SOTAHUUTO

5


8 ja tuolloin valitaan seuraavan neljän vuoden järjestäjämaat. Kullakin vuodella on erityinen teema, johon liittyen järjestäjämaan naiset ovat valmistelleet aineiston. Teemoissa tuodaan esille naisten elämään liittyviä ongelmia ja ilonaiheita. – Järjestäjämaan aktiivit kokoontuvat isolla porukalla – siinä on monenlaista naista, monenlaista lahjakkuutta, Anne H. sanoo hymyillen. – He laativat kaiken alusta lähtien, ja kunakin vuonna paikallinen taiteilija luo tunnukseksi maalauksen. Nämä materiaalit ovat sitten jokaisen 140 jäsenmaan käytössä. – Materiaaleissa paikalliset naiset tuovat moninaisia asioita esille. Ongelmia, joita naiset tai koko yhteiskunta kohtaavat, asiaa luonnonkatastrofeista, luonnonsuojelukysymyksiä, aiheita taloudesta ja historiasta. Tämä on erittäin mielenkiintoinen mahdollisuus tutustua vieraisiin kulttuureihin, Anne L. täydentää. – Tämä lisää ymmärrystä oloista, joissa naiset vielä tänä päivänäkin elävät. Se mihin olemme tottuneet Suomessa ei ole itsestäänselvyys. Suomessa tasaarvo on korkealla tasolla, ja naisilla on käytännössä mahdollisuudet aivan mihin tahansa. Maailman rukouspäivän puitteissa kristityt yrittävät omalla toiminnallaan edistää naisten hyvinvointia, naisten oikeuksien toteumista ja tasa-arvon lisääntymistä. Se vaatii paljon työtä ja yhteistä rukousta – yhteisen asian eteen ponnistamista, Anne H. toteaa vakavasti.

Luonto Surinamen sydämellä Vuoden 2018 materiaalista vastaavat Etelä-Amerikan luonnonkauniin, tulvaherkän Surinamen naiset. Vuoden kantavana teemana onkin ”Jumala loi kaiken hyväksi”, joka kehottaa pohtimaan omia toimiamme planeettaamme, Jumalan hienointa luomusta, kohtaan. ”Vähennä, käytä uudelleen, kierrätä” kuuluu kehotus, sillä luonnonkriisit ovat myös maailmanlaajuisen oikeudenmukaisuuden kriisejä. Teema muistuttaa, että omilla toimillamme pystymme vaikuttamaan asioihin oikeudenmukaisuuden, rauhan ja luonnon puolesta. Aiempina vuosina järjestäjinä ovat olleet muun muassa Egypti, Kuuba ja Ba6

SOTAHUUTO

hamasaaret. Eri maiden tilaisuuksia koskevat toiveet tuovat Anneille mieleen hauskoja muistoja. – Ohjeissa on ollut pyyntö koristella alttari eksoottisilla kukilla. Sitten pohdimme, että mistä löydämme eksoottisia tuoreita kukkia keskellä lopputalvea. Joskus olemme askarrelleet niitä silkkipaperista, Anne H. kertoo. – Kyllä, luovuus tulee käyttöön! Muistan, että eräänä vuonna tarvitsimme rekvisiitaksi vanhan vaa’an, ja pähkäilimme mistä sellaisen löytäisimme. Päädyin askartelemaan pesulan henkarista, ketjusta ja metallisista lasinalusista vaa’an. Täydestä meni, Anne L. naurahtaa. Osana Maailman rukouspäivää tilaisuuksissa toteutetaan keräys. Keräyksen kohde vaihtelee vuosittain, ja sen saa valita vuorollaan kukin Maailman rukouspäivän toimikuntaan edustajansa lähettänyt kirkkokunta tai järjestö. Vuonna 2015 Pelastusarmeija valitsi kohteeksi Dreams Projectin Pakistanissa. – Se mitä Suomessa pystymme taloudellisesti tukemaan, on hyvin pientä. Mutta koska tämä on maailmanlaajuinen tapahtuma, niin pienistä puroista muodostuu iso virta, Anne H. toteaa hymyillen.

Pelastusarmeija vahvasti mukana Pelastusarmeija on ollut mukana Maailman rukouspäivän toiminnassa aivan alusta asti. Jo ennen sotia tapahtuneissa järjestäytymättömissä kokoontumisissa mainittiin osallistujana Pelastusarmeija. Pelastusarmeijan vahva nais- ja perhetyö on tehnyt osallistumisen luontevaksi. Tällä hetkellä kapteeni Kati Kivestö on Pelastusarmeijan edustajana suomenkielisessä ja Temppelin sotilas Christina Långström ruotsinkielisessä kansallisessa toimikunnassa. Lisäksi Pelastusarmeijan naistyön presidentin, eversti Anne-Dore Naudin kautta on yhteys Pelastusarmeijan kansainvälisiin resursseihin. – Kansainvälisestä päämajasta voimme saada lisämateriaalia Maailman rukouspäivän kohdemaasta, jos Pelastusarmeijalla on ollut kyseisessä maassa toimintaa. Olemme saaneet muun muassa PowerPoint-esityksiä ja rukousaiheita, kapteeni Kati Kivestö kommentoi.

Pelastusarmeijalla on ilo järjestää tämän vuoden pääkaupunkiseudun ruotsinkielinen tilaisuus Temppelin tiloissa. Temppelin sotilas Christina Långström esittää kutsun: – Tilaisuudessa esitellään Surinamen tapoja ja elämää seitsemän naisen elämäntarinan kautta. Tulemme soittamaan Surinamen kansallismusiikkia ja alttari on koristeltu kukin, hedelmin ja lipuin. Lopuksi tarjoilemme teetä ja mahdollisesti teemamaan leivonnaisia. Tilaisuudessa toteutettavan keräyksen kohteeksi on valikoitunut kummilapsityö Evangelina Booth -tyttökodissa Cochabambassa, Boliviassa. Lämpimästi tervetuloa! Toni Kaarttinen Kuvitus: Alice Pomstra-Elmont, Suriname Kuva: Toni Kaarttinen

Maailman rukouspäivä perjantaina 2.3.2018 Klo 12 Bulevardin seurakuntasali, Bulevardi 16 b, 2. krs, Helsinki Suomenkielinen tilaisuus. Vapaa pääsy. Kahvitarjoilu. Klo 19 Pelastusarmeijan Temppeli, Uudenmaankatu 40, Helsinki Ruotsinkielinen tilaisuus. Vapaa pääsy. Teetarjoilu. Muiden paikkakuntien tilaisuuksien ajankohdat ja paikat:

ywca.fi


”Jumala loi kaiken hyväksi” Vuoden 2018 tunnuksen ”Jumalainen lahja” on luonut surinamelainen taiteilija Alice Pomstra-Elmont. Hän kertoo maalauksen taustoista: – Asumme tässä upeassa maailmassa, jonka olemme saaneet Luojalta. Näen sen kauniina lahjana, jota meidän tulee vaalia, jotta voimme antaa sen koko komeudessaan tuleville sukupolville.

SOTAHUUTO

7


Kenraalin pääsiäistervehdys

Risti muuttaa meidät Sanoma Jumalan vahvistavasta ja pelastavasta rakkaudesta, josta todistavat risti ja tyhjä hauta, on yhtä voimakas ja tärkeä nyt kuin 2 000 vuotta sitten. Risti on keskeistä uskollemme ja pelastussanomalle. Se liittyy olennaisesti kaikkeen mihin uskomme, ja sen motivoimana menemme kuolevaan maailmaan jakamaan sanomaa toivosta, rakkaudesta ja pelastuksesta. Risti on Pelastusarmeijan vaakunan keskellä aivan tarkoituksella.

Henkilökohtainen kohtaaminen Meistä jokainen tarvitsee henkilökohtaista kohtaamista ristin kanssa, koska se on paikka, jossa polvistumme antamaan elämämme Kristukselle. Ristin äärellä kadumme syntejämme, siellä otamme vastaan vahvistavan armon ja aloitamme uuden elämän Kristuksessa. Risti aiheuttaa muodonmuutoksen Jumalan rakkauden, armon ja anteeksiannon tulvahtaessa elämäämme. Tulemme ristin luo tuomittuina, mutta lähdemme anteeksi saaneina (Room. 8:1). Tulemme ristille kuolleina synnissämme, mutta lähdemme uudistuneina Kristuksessa 8

SOTAHUUTO

(2. Kor. 5:17; Gal. 2:20). Ristin kautta lopullinen päämäärämme vaihtuu helvetistä taivaaseen (Joh. 3:16). Pelastusarmeijan kuudennessa opinkappaleessa sanotaan: ”Me uskomme, että Herra Jeesus Kristus on kärsimyksensä ja kuolemansa kautta suorittanut sovintotyön koko maailman puolesta niin, että jokainen, joka tahtoo, voi pelastua.” Risti on tarjolla kaikille, ja pelastuksen sanoma on jokaista varten – tämä on keskeistä uskollemme ja todistajuudellemme erityisesti pelastussotilaina. Me tiedämme tämän. Me saarnaamme siitä. Avainkysymys ja haaste on: koemmeko aina ristin voiman, todellisuuden ja muutoksen omassa elämässämme?

Enemmän kuin... Se on nimittäin enemmän kuin synnin tunnustaminen ja sen myöntäminen, että tarvitsemme pelastusta, enemmän kuin sen oivaltaminen, että Jeesus kuoli syntiemme tähden, enemmän kuin yksityinen ja yleinen tarve, enemmän kuin pelkkä uhraus. Kyllä, ristissä on kyse syntien hinnan maksamisesta, mutta on myös kyse syn-

nin voiman murtamisesta. Kyllä, ristissä on kyse anteeksiannosta, mutta on kyse myös palauttamisesta entiselleen. Kyllä, risti muistuttaa meitä heikkoudestamme, mutta se on myös voiman paikka. Me saavumme heikkoina, mutta lähdemme voittajina! Ristissä on kyse pahan voimien voittamisesta. Risti poistaa synnin kirouksen ja murtaa sen voiman. Kristittyjen elämä voi olla täynnä voimaa ja vahvuutta ristin ansiosta. Tappio vaihtuu voittoon. Heikkous vaihtuu voimaan. Vanha minä jätetään taakse ja uusi minä otetaan ilolla vastaan. Sanoma Kristuksesta ja ristin voima ovat kokonaisvaltaisia. Kymmenes opinkappaleemme sanoo selvästi: ”Me uskomme, että kaikkien uskovaisten etuoikeutena on tulla kokonaan pyhitetyiksi ja että koko heidän henkensä, sielunsa ja ruumiinsa voi säilyä nuhteettomana meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemukseen.”

Pysy tarkkana Mikä loistava todellisuus! Mikä täydellinen työ! Kaikki Jumalan rakkauden an-


siosta, joka on tullut ilmi Jeesuksessa ja jota risti ilmentää. Pidä risti aina mielessäsi. Me kompastumme ja kaadumme, kun unohdamme ristin. Lauluntekijä Fanny Crosby rukoili ”Jeesus, ristin juurelle turvaan minut kanna” (laulukirja 86), ja George Bennard sanoi tahtovansa ”rakastaa ristiä” (laulukirja 332). Apostoli Paavali ei koskaan unohtanut ristiä. Roomalaiskirjeestä 1:16–17 luemme: ”Minä en häpeä evankeliumia, sillä se on Jumalan voima ja se tuo pelastuksen kaikille, jotka sen uskovat, ensin juutalaisille, sitten myös kreikkalaisille. Siinä Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon. Onhan kirjoitettu: ’Uskosta vanhurskas saa elää.’” Paavali myös vakuuttaa, että ”puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima” (1. Kor. 1:18). Ei ole mitään väliä sillä, miten maailma näkee ristin. Nykyisen ja aiempien sukupolvien kyvyttömyys tajuta kaikkea sitä, mitä risti saa aikaan, ei vähennä

sen voimaa tai ikuista vaikutusta. Ristin sanoma ei ehkä ole suosittu, mutta silti sen totuus on ikuinen ja oleellinen.

Tyhjä hauta Pitkäperjantai ja risti on vain yksi osa pääsiäisen tarinaa. Jumalle kiitos, tarina ei pääty kuolleeseen Pelastajaan! Me palvomme kuolleista noussutta Herraa, joka synnin kirouksen ja sen vallan murtamisen lisäksi voittaa myös kuoleman tarjoamalla ikuisen elämän ja ylösnousemuksen voiman jokaiselle uskovalle!

jotka eniten rajoittavat ja hallitsevat langennutta ihmiskuntaa.

Rukous sinulle Kun taas kerran pohdimme Jumalan ihmeellistä lahjaa, synnistä vapauttamista, meiltä kaikilta vaaditaan henkilökohtaista vastausta. Rukoilen, että me kaikki tuntisimme Jumalan rakkauden, anteeksiannon, armon ja voiman ja kokisimme hänen ylösnousseen läsnäolonsa elämässämme.

Pääsiäisaamun suurenmoista todellisuutta symboloi tyhjä hauta. ”Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista”, enkeli sanoo Matteuksen evankeliumissa 28:6. Haudalle tulleille naisille esitetty kysymys tuona aamuna oli: ”Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta?” (Luuk. 24:5) Jumalaa ei rajoita mikään – ei synti eikä todellakaan kuolema. Pääsiäisen tapahtumat näyttävät meille fyysisessä ja hengellisessä todellisuudessamme toimivan Jumalan ylivertaisen voiman. Jumala paljastaa voimansa täyden laajuuden, voittaa Saatanan ja murskaa ne kaksi asiaa,

André Cox

kenraali Pelastusarmeijan kansainvälinen johtaja Kansainväliset johtajat, kenraali André Cox ja komentaja Silvia Cox, vierailevat Helsingissä 14.–15.4.

SOTAHUUTO

9


Tässä kuussa

Peloissaan… Markuksen evankeliumi 16:1–8 Viikon ensimmäisenä päivänä eräät naiset menivät haudalle. Mikä suru heidän kasvoistaan heijastui! Eihän kenestäkään ole mukavaa käydä hautausmaalla, jonne läheinen on haudattu! Kuten Palestiinassa oli tapana, naiset toivat haudalle kalliita öljyjä. Heidän täytyi pitää huolta Jeesuksen ruumiista. He olivat määrätietoisia, mutta ajatuksissaan heillä oli suuri ongelma: ”Kuka auttaisi meitä ja vierittäisi kiven hautakammion ovelta?” (Mark. 16:3) Evankelistojen Markuksen ja Luukkaan mukaan sinä aamuna kun nuo naiset, Magdalan Maria, Johanna, Jaakobin äiti Maria ja muut heidän mukanaan, pelästyivät, kun näkivät jo kaukaa aukinaisen haudan. He olivat järkyttyneitä ja hämmentyneitä, koska vartijat olivat kadonneet ja haudalle pääsyn estänyt painava kivi oli vieritetty pois. Jeesuksen ruumis oli kadonnut, ja heidän edessään seisoi kaksi miestä sädehtivän kirkkaissa vaatteissaan. Keitä he olivat? He eivät ikinä tulisi unohtamaan, mitä nämä miehet sanoivat heille: ”Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta? Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista. Muistakaa, mitä hän sanoi teille ollessanne vielä Galileassa: ’Näin täytyy käydä: Ihmisen Poika annetaan syntisten ihmisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.’” (Luuk. 24:5–7) Galilean alue merkitsi tietenkin hyvin paljon näille naisille. Ei pelkästään sen 10

SOTAHUUTO

vuoksi, että he tunsivat tuon alueen ja rakastivat sitä kovasti, mutta koska Galilea oli aina kuvastanut heille – kuten monille muillekin Palestiinassa – elämää! Galileassa arkisten menojensa keskellä he olivat saaneet viestin yllättävästä eloonjäämisestä tältä mieheltä, jossa he olivat hyvin nopeasti nähneet jotain erityistä ja merkittävää. Jeesushan sanoi: ”Minä olen ylösnousemus ja elämä.” Tuona pelottavana aamuna heidän mielissään pyöri. Heidän ymmärryksensä ei enää riittänyt! He olivat tulleet haudalle kohtaamaan kuoleman, mutta löysivätkin elämän. Nuo kaksi miestä toivat ihmeellisiä ja rohkaisevia uutisia: ”Älkää pelästykö. Te etsitte Jeesus Nasaretilaista, joka oli ristiinnaulittu. Hän on noussut kuolleista, ei hän ole täällä. Tuossa on paikka, johon hänet pantiin. Menkää nyt sanomaan hänen opetuslapsilleen, myös Pietarille: ’Hän menee teidän edellänne Galileaan. Siellä te näette hänet, niin kuin hän itse teille sanoi.’” (Mark. 16:6–7) Tuon pelottavan kokemuksen jälkeen naiset menivät takaisin Jerusalemiin ja ilmoittivat opetuslapsille yllätysuutiset: ”Hän on elossa!” Tuona tärkeänä hetkenä kaikki heidän elämässään muuttui. Oikeastaan monien elämät muuttuivat, kun Jeesus tuli tapaamaan heitä ja opetuslapsia Galileaan, kuten oli luvannut. Jälleen kerran Jeesuksen sanat koskettivat heidän elämiään ja sydämiään. Ja he ymmärsivät, että Jeesuksen tarina ei ollut päättynyt.

Haluaisitko sinä kokea Jumalan läsnäolon? Haluaisitko sinä kokea Jumalan muutoksen elämässäsi ja sydämessäsi? Elävä Jumala haluaisi kovasti tavata sinut, kertoa sinulle toivon sanoja, ja antaa sinulle mahdollisuuden kokea hänen ylösnousemuksensa. Miksipä ei! Hänen Pyhä Henkensä on voimakas ja voi auttaa sinua löytämään toivon – vaikka näyttäisi siltä, että kivet seisovat tielläsi. Jumalan siunausta!

Patrick Naud

eversti Suomen ja Viron territorion johtaja


Esikouluopettajiksi valmistuneet poseeraavat ylpeinä diplomiensa kanssa. Projektissa koulutettiin uusia opettajia Xai-Xaihin ja Vilanculoon.

Lahjoituksella laadukasta opetusta Mosambikin esikouluissa Pelastusarmeija sai viime kesänä suuren siunauksen 50 000 euron lahjoituksen muodossa. Avokätinen lahjoittaja toivoi, että varat käytettäisiin Mosambikin lasten hyväksi. Rattaat lähtivät pyörimään, ja Pelastusarmeijan kansainvälisen päämajan projektiosasto suunnitteli Mosambikin territorion kanssa projektin, joka kohdistettiin viiden Pelastusarmeijan esikoulun kehittämiseen. Paikallinen yhteisö osallistui hankkeen suunnitteluun, joten se pureutuu yhteisön tärkeimpinä pitämiin osa-alueisiin ja ongelmiin.

Mosambik sijaitsee Itä-Afrikassa Intian valtameren äärellä. Entinen Portugalin siirtomaa kärsi 1970-luvun lopulla verisen sisällissodan maan itsenäistymisen jälkeen. Yli kymmenvuotinen sota vaati lähes 900 000 siviilin hengen, ja yli viisi miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa. Sota jätti jäl-

keensä tuhottuja kyliä ja miinoitettuja alueita ja vaurioitti pahasti maan taloutta. Tänä päivänä Mosambik on yksi maailman köyhimmistä valtioista: lähes puolet kansalaisista elää köyhyysrajan alapuolella. Puolet väestöstä on lukutaidotonta, ja alle 5-vuotiaista lapsista miltei puolet

kärsii aliravitsemuksesta. Äärimmäiset sääilmiöt luovat lisähaasteen kestävälle kehitykselle: Mosambikia koettelevat niin trooppisten syklonien aiheuttamat kaatosateet kuin kuivuus ja aavikoituminenkin. Luonnonkatastrofit tuhoavat istutettuja peltoja, rakennuksia ja teitä. 8 SOTAHUUTO

11


1

1. Lapsille tarjottava laadukas opetus on tärkeimpiä prioriteetteja yhteisöissä. 2. Projektin ansiosta huonokuntoisia koulurakennuksia on saatu kunnostettua. 3. Päiväunet tulevat tarpeeseen leikkien ja oppituntien välillä. 4. Xai-Xain esikoulu sai projektin ansiosta uusia patjoja ja sänkyjä. 5. Esikoulusta valmistuneet lapset saavat hyvän pohjan tulevaisuuden opintoja varten.

8

Ilmaston merkitys kävi ilmi projektia käynnistettäessä: paikallinen projektiupseeri oli huolissaan, ehdittäisiinkö lahjoitusvarat siirtämään ajoissa Mosambikiin ennen sadekauden alkua, jotta hankkeen rakennustyöt pystyttäisiin aloittamaan hyvällä säällä. .

Suuri varhaiskasvatuksen tarve

Pelastusarmeijan työ alkoi Mosambikissa vuonna 1916, kun Etelä-Afrikassa asuneet kristityiksi kääntyneet mosambikilaiset palasivat kotimaahansa ja aloittivat evankelioimistyön. Tänä päivänä Mosambikin Pelastusarmeijan territoriossa julistetaan evankeliumia 12 eri kielellä 59 osastossa. Mosambikissa vallitsee suuri lasten koulutuksen ja varhaiskasvatuksen tarve. Lapsille tarjottava laadukas opetus on nous12

SOTAHUUTO

sutkin yhdeksi tärkeimmistä tavoitteista yhteisöissä. Territoriomme rahoittaman projektin tavoitteena on opetuksen laadun ja tason parantaminen paikallisen Pelastusarmeijan viidessä esikoulussa: Bagamoiossa, Inhagoiassa, Luis Cabralissa, Xai-Xaissa sekä Vilanculossa. Projektilla pyritään myös saavuttamaan valtion asettama varhaiskasvatuksen vähimmäistaso. Opetuksen tasoa pyritään parantamaan esikouluissa kolmen toimenpiteen avulla: opetusmateriaalia hankkimalla, koulurakennuksia korjaamalla ja henkilökunnan ammattitaitoa kehittämällä. Projektin avulla koulujen oppilaille on hankittu kirjoja, opetusmateriaalia ja leikkivälineitä, kuten liukumäkiä ja keinulautoja. Kouluihin on saatu ostettua 60 patjaa ja sänkyä pienokaisten päiväunihetkiä varten. Kolmeen kouluun on suunnitteilla rakentaa kauan kaivatut leikkialueet.

Osa koulurakennuksista on ollut kipeästi remontin tarpeessa. Luis Cabralin luokkahuoneen ja vessan seinämissä oli niin pahoja halkeamia, että koulu jouduttiin sulkemaan muutamaksi kuukaudeksi lasten turvallisuuden vuoksi. Myös Vilanculon vessat ovat olleet niin huonossa kunnossa, että valtio on uhannut sulkea koulun, jos tiloja ei paranneta. Projektin ansiosta esikoulujen vessoja ja luokkahuoneita on saatu remontoitua, rakennuksia maalattua ja huonokuntoisia kattoja korjattua. Lisäksi projektin aikana kunnostetaan koulujen vesipisteitä sekä sähkö- ja putkijärjestelmiä. Projektilla pyritään myös parantamaan lasten ja henkilökunnan turvallisuutta ensiaputarvikevarastoja täydentämällä ja turvajärjestelmiä asentamalla. Projektin myötä muun muassa Xai-Xain koulua ympäröivän muurin rakennustyöt on viimein saatu päätökseen.


2

5

3

4

Positiivinen vaikutus satojen elämään Esikoulujen henkilökunnan ammattitaidon kehittäminen arvioitiin yhdeksi projektin tärkeimmistä osa-alueista. Projekti tarjoaa opettajille kertauskoulutusta turvallisuus-, terveys- ja lastensuojelun kysymyksistä. Koulutusta annetaan myös opetustaidoista, taloushallinnosta, raportoinnista ja ensiavusta. Koulun johtokomitea sekä vanhempain- ja opettajien yhdistys saavat johtamiskoulutusta. Lisäksi Pelastusarmeijan osastoille tarjotaan opetusta taloushallinnon asioista. Esikoulujen tarpeena on ollut myös yhteyksien luominen, verkostoituminen ja kumppanuuksien solmiminen var-

haiskasvatuksen eri sidosryhmien kanssa koulujen johtamisen ja opetuksen tason parantamiseksi. Projektilla pyritäänkin edistämään yhteistyötä esikoulujen ja valtion sosiaalihuollon, opetusviraston sekä eri varhaiskasvatusjärjestöjen välillä. Projekti vaikuttaa positiivisesti satojen ihmisten elämään: siitä hyötyvät koulujen 350 lasta sekä 21 opettajaa. Projektista vastaava majuri Dyson Chifudzeni on erittäin kiitollinen territorion saamasta lahjoituksesta: – Projektin ansiosta koulurakennuksemme ovat paljon paremmassa kunnossa, mikä on vaikuttanut myönteisesti koulujen toimintaan. Lasten vanhemmat

ovat tyytyväisiä, ja koko yhteisö on todella vaikuttunut projektin saavutuksista. Olemme todella kiitollisia kaikesta saamastamme tuesta. Varojen lahjoittajan ansiosta voimme auttaa näitä Mosambikin lapsia aloittamaan opintaipaleensa kohti valoisampaa tulevaisuutta. Kuten Etelä-Afrikan entinen presidentti ja ihmisoikeustaistelija Nelson Mandela sanoi: ”Koulutus on kaikkein voimakkain ase, jota voimme käyttää maailman muuttamiseksi.” Maria Vataja Kuvat: Mosambikin Pelastusarmeijan esikoulut

SOTAHUUTO

13


Osastoelämää! Elämänmakuisia makupaloja Pelastusarmeijan paikallisseurakuntien eii osastojen arjesta. Maaliskuussa kurkistamme Vaasan osastoon.

100 prosentin tiimi Perus aamupäivä. Juttelemme ja nauramme, lämmitämme kukin lounastamme ja pyörimme osaston keittiössä. Välillä keskustelu menee syvällisemmäksi, sitten taas arkisemmaksi. Jaamme ajatuksia siitä, miten kehittää työtämme. Pian istumme jo kahvikupin äärellä, ja pikkuhiljaa jokainen palaa omiin askareisiinsa. Kuulen kuinka yksi tiimistämme lauleskelee, mietin miten paljon se keventääkään omaakin työtä. Hän kulkee oikeastaan koko ajan laulellen, välillä toinen tiimiläinen osallistuu, joskus kolmaskin. ”Random” iltapäivä. Olemme aloittamassa osaston uudelleenjärjestelyä, kannamme tavaraa edestakaisin ja mietimme, mitä teemme tälle? Entä tuolle? Välillä (okei, usein) löytyy tilanteeseen ja tunnelmaan sopiva biisinpätkä, jonka joku meistä laulaa lurittelee. Lennosta joku toinen jatkaa. Kasarilla tehtiin kovia biisejä... 14

SOTAHUUTO

Yksi torstai. Torstait ovat kivoja, ainakin useimmille. Tai olen ainakin melko vakuuttunut, että meidän nuortenryhmä tykkää niistä. Nuortenilta alkaa oikeasti vasta klo 16, mutta jotkut ovat paikalla jo klo 14 jälkeen. On upeaa, että osastomme on niin ”cool”, että he haluavat hengailla siellä jo heti koulun loputtua. Ruoka on valmistumassa keittiössä ja teinit kikattavat youtube-videoille odotellessaan, toiset auttavat pöydän kattamisessa. Myöhemmin kaikki hiljenevät opetukseen ja rukoukseen. Vuoden vaativin aika on pata-aika. Tulin tähän tilanteeseen oikeastaan täysin untuvikkona, ja en voinut muuta kuin kysellä kaikki epävarmat asiat kokeneemmilta ja muutoin luottaa siihen, että Herra ohjaa minua. Päivien venyessä venymme mekin, tiimimme paahtaa pitkää päivää ja kaikki antavat itsestään 100 %.

Illalla lopetellessamme päivää päätämme vielä syödä yhdessä, jälleen istumme ja nauramme. Pari tiimiläistä hoitaa viihdyttämispuolen kehitellessään Elviksen biisistä omaa versiota, sujuvasti ”In the ghetto” taipuu ”In the kettle”. ”Last Christmas” saa uuden hengellisen sanoman. Debyytti ensi jouluna? Vuosi on vaihtunut. Pidämme ”team building brainstorming” -päivän työtiimissä. Tätä olen odottanut. Saamme rukoilla yhdessä, siunata toisiamme ja suunnitella tulevaa. Tästä on hyvä jatkaa: yhdessä otamme askeleita eteenpäin, kohti tulevaisuutta, kohti Jeesusta. Eija Kulmala sotilas Vaasan osaston avustaja


Karitsan kohtalo Cedin reissulla Ylisihteeri Ced Hills toimi aiemmin Pelastusarmeijan kansainvälisen katastrofityön koordinaattorina. Tällä palstalla Ced jakaa kokemuksiaan ja seikkailujaan näiltä vuosilta.

Katastrofityön kautta olen tutustunut moniin paikkoihin maailmassa – maihin, joihin en olisi koskaan matkustanut turistina. Yksi tällainen maa on Irak. Se on liioittelematta yksi vaarallisimmista paikoista, joissa olen käynyt. Avustusprojektimme alkoi keväällä 2003. Vaikka konflikti oli virallisesti päättynyt, maassa ei vallinnut rauha – ja levottomuudet jatkuvat Irakissa yhä nyt 15 vuotta myöhemmin. Seuraavien 12 kuukauden aikana maan turvallisuustilanne heikkeni. Etenkin länsimaiset järjestöt olivat erityisen haavoittuvaisessa asemassa. Pieni tiimimme tarvitsi ympärivuorokautisen aseistetun suojeluryhmän. Matkustin Irakiin useita kertoja, ja vierailujeni aikana kuuntelin öisin sängyssäni kaukaa kantautuvien ammuskelujen ja räjähdysten ääniä.

Pienet asiat piristivät päivää ja toivat hymyn huulille. Eräällä lampaalla oli tapana tepastella etupihan puutarhaan etsimään ruokaa. Se oli erittäin kesy ja sai pian lempinimen Salli-lammas. Arvostimme Sallin vierailuja. Levottomuus ei ollut ainut ongelma maassa: koska infrastruktuuri oli huonoa, tapahtui onnettomuuksia ja yksi tiimimme jäsenistä loukkaantui pahasti pudottuaan avoimeen viemäriin. Viemärin kansi oli siirretty pois paikaltaan (eli varastettu), eikä nainen ollut nähnyt maassa olevaa aukkoa. Nainen piti evakuoida kiireisesti, joten tiimi päätti ajaa hänet maan rajalle, jotta hän pääsisi sairaalahoitoon Kuwaitiin. Matka etelään sujui hyvin, ja saatettuaan naisen turvallisesti sairaalaan tiimin jäsenet lähtivät paluumatkalle. Yhtäkkiä rekka ohitti tiimin auton ja pysähtyi heidän eteensä. Asetta kantava mies nousi rekan lavalla seisomaan, nosti aseensa ja alkoi ampua tiimin autoa kohti. Auton kuljettaja ajoi välittömästi toiselle puolelle tietä väistäen luoteja ja suuntasi auton nopeasti takaisin kohti tukikohtaa. Ihmeen kaupalla ku-

kaan tiimin jäsenistä ei loukkaantunut, mutta kaikki olivat erittäin järkyttyneitä. Päästyään takaisin turvaan aidattuun tukikohtaan tiimin jäsenet istuutuivat alas ja kävivät läpi kammottavaa kokemustaan. Jonkin ajan kuluttua takaoveen koputettiin ja heidät kutsuttiin tulemaan ulos etupihan puutarhaan. He kohtasivat puutarhassa kammottavan näyn: Sallilammas oli tapettu, ja sen verta oli valutettu ympäri etupihan ovensuuta. Irakilaisen (muslimi)henkilökuntamme mielestä Jumalan hyvyys oli pelastanut tiimin: Hänelle tuli tarjota uhri, ja uhrilampaan verta käytettiin merkkinä kiitollisuudesta ja pelastuksesta. Yksi kerrallaan jokainen astui veren yli talon turvaan lausuen oman kiitosrukouksensa. Myöhemmin pidimme melkoiset juhlat ja grillasimme lammasvartaita (mutta se on kokonaan toinen tarina!). Tarina saattaa kuulostaa meistä länsimaisista julmalta, mutta se ei ollut ensimmäinen kerta kun tiimimme hyötyi uhrauksesta. Pääsiäisenä muistelemme ristiinnaulitsemista, sitä kun ”Jumalan karitsana” tunnettu Jeesus tapettiin, jotta hän ottaisi pois maailman synnit (Johannes 1:29). Hänen verensä kautta olemme turvassa (pelastettuja), ja tätä tekoa muistellaan ympäri maailmaa jokasunnuntaisessa ehtoollisen vietossa. Kristittyinä asetamme uskomme ja luottamuksemme tähän julmaan, mutta arvokkaaseen Jumalan uhrilahjaan. Juhlistamme Jumalan armoa, iloitsemme siitä, että syntimme on annettu anteeksi ja kiitämme Häntä pelastuksestamme. Ced Hills everstiluutnantti Kuva: Gerhard Janson

SOTAHUUTO

15


16

SOTAHUUTO


Ystävämme lähikuvassa

Kirpparivapaaehtoisuudesta iloa elämään Pirskahtelevan iloinen Lyydia Nemeläinen toimii vapaaehtoisena Myyrmäen kirpputorimyymälässämme Vantaalla.

– Älä ihmettele nimeäni. Olen kotoisin Venäjältä ja vanhempani olivat Karjalasta. He tekivät pienen kirjoitusvirheen sukunimeä rekisteröidessä, Lyydia naurahtaa. Lyydia opiskeli Pietarissa ja on ammatiltaan arkkitehti. Lyydia on harjoitellut ahkerasti kieltä Suomeen muutosta lähtien. – Ajattelin, että olisi kiva rupatella mummon kanssa sujuvasti suomeksi! Kirpputorilla Lyydia on toista vuotta vapaaehtoisena. Vuonna 2016 hän toimi kesäapulaisena, ja viime vuonna oli mukana pitkin vuotta. Lyydian tehtäviin

kuuluu muun muassa tavaroiden järjestely ja asiakkaiden auttaminen. – Kun tulen tänne kirpputorille, se tuo mieluisia muistoja lapsuudesta. On paljon kauniita ja mielenkiintoisia esineitä – kuin mummolassa! Pidän tavaroiden järjestelystä. Teen sitä usein kotona, ja nyt pääsen jatkamaan sitä täällä. Oma kädenjälki näkyy, Lyydia toteaa hymyillen. Sosiaalinen kanssakäyminen on Lyydialle sydämen asia. – Rakastan lörpöttelyä! On kiva päästä juttelemaan asiakkaiden kanssa, näin suomen kielen taitoni parantuu. Ja olen

huomannut, miten monille vanhemmille ihmisille on tärkeää, että he pääsevät jakamaan kuulumisia. Myös venäjänkieliset asiakkaat ovat mielissään, kun pystyn palvelemaan heitä äidinkielellään – se on heille iloinen yllätys. Työssä Lyydia näkee ihmisten hyvyyden. – On hienoa nähdä ihmisissä auttamisen halua. Ihmiset ovat hyväntahtoisia. Toni Kaarttinen Kuva: Toni Kaarttinen

Olisitko Lyydian tavoin kiinnostunut vapaaehtoistyöstä kirppareillamme? Katso lisätietoa ja ilmoittaudu: pelastusarmeija.fi/kirpputori pelastusarmeija.fi/auta/vapaaehtoistyo-suomessa SOTAHUUTO

17


Krigsropet Kolumn

Mörkret ledde till ljus Stilla veckan med alla dess ingredienser är som en ouvertyr till det stora försoningsverket på korset – paradoxen att döden gav liv, mörkret ledde till ljus. Och att jag – en vanlig, enkel människa, fick möjlighet att själv närma mig Gud. Påskens under är inte längre en berättelse för andra utan den kan bli min berättelse och ett under för mig. Jag tror på bönens goda verkan. Jag är inte så stark att jag skulle klara av allt ensam, jag behöver Guds hjälp. Jag tror att det finns många oanade möjligheter just i bönen. Jag tror att bön kan göra mycket för människor. Bön och förbön har dubbla effekter: för bönen påverkar den har som ber och den som få ta emot förbön. Tänk om alla som lever i en krissituation just nu kunde ha möjligheten att uppleva att någon ber för henne eller honom! Vilken mäktig kraft skulle det vara. Det är ofta vi upplever att en kris, oavsett hur den ser ut, måste klaras av på egen hand: när man står vid ett vägskäl och måste välja, tider då värderingarna måste omprövas eller kanske mitt i en sorg eller sjukdom... Men det känns gott när någon stannar och frågar hur just jag mår och hur jag har det. Någon som lovar att be en bön för mig. Att ha någon som man kan ringa till och som lösgör lite av sin tid för att ta sig an mina bekymmer. Jag är tacksam att jag genom andra människors osjälviska omsorg kan få känna vem Gud är. Jag skulle vilja be för dem som idag måste välja, gå in i något nytt. Jag vill be för dem som sörjer eller lever i en konflikt. Tänk om dessa människor kunde få uppleva att Gud finns och vill dem väl!  Är inte just detta med bönens verklighet ett resultat av osjälvisk kärlek på korset? Att Jesus dog för mig för att jag skulle få ha liv och att jag i min tur kan förmedla hopp och kärlek vidare till dem som jag möter i min vardag. Helt enkelt vara ljuset en stund eller bära hoppet åt en annan människa som inte orkar hoppas.  Jag vill be med orden som min mamma (Maj-Lis Salmi) skrev för länge sedan: ”Herre, det finns mycket av oss fotfolk, som är på vandring. Fräls oss från fruktan för kommande tider och för att bli nedtryckta av andra. Onödig fruktan dövar, hindrar oss från att fortsätta mot det mål du ställt upp för oss. Ge oss alla din nåd så att vi förblir innanför tryggheten i ditt försoningsverk, så att vi gömmer oss i Dig och finner vårt innersta jag i dig!” Mia-Lisa Dahlqvist major

18

SOTAHUUTO

Budskapet om Guds försonande kärlek som kan återställa allt, så som det bevisas av Jesu kors och den tomma graven, är lika kraftfullt i dag som för 2000 år sedan. Korset är det centrala för vår tro och evangeliets budskap. Det är väsentligt för allt vi tror och också vår motivation för att nå en döende värld med budskapet om hopp, kärlek och frälsning. Korset är medvetet placerat i centrum av Frälsningsarméns vapen.

Ett personligt möte Var och en av oss behöver bli påverkad personligt av korset. Det är vid korset vi böjer oss för att överlåta våra liv till Kristus. Korset är platsen där vi ångrar vår synd, igen tar emot Guds nåd och börjar ett nytt liv i Kristus. Korset förvandlar eftersom Guds kärlek, nåd och förlåtelse är sammankopplade med våra liv. Vi kommer dömda till korset men lämnar det förlåtna (Rom 8:1). Vi kommer till korset döda i vår synd men lämnar det med nytt liv i Kristus (2 Kor 5:17, Gal 2:20). Genom korset ändras vår eviga bestämmelse från helvetet till himlen (Joh 3:16). Frälsningsarméns sjätte lärosats säger: ”Vi tror att Herren Jesus Kristus genom sitt lidande och sin död har försonat hela världen med Gud och att vem som vill kan bli frälst.” Korset är tillgängligt för alla liksom evangeliets budskap. Detta är centralt för vår tro och vårt vittnesbörd, särskilt för oss som frälsningssoldater. Detta vet vi. Detta predikar vi. Den huvudsakliga frågan och utmaningen är om vi alltid upplever korsets kraft, verklighet och förvandling i våra egna liv.


Generalens påskhälsning

Förvandlad av korset Mer än… Ni ska veta att detta handlar om mer än att enkelt erkänna synden och bekräfta vårt behov av frälsning, mer än att upptäcka att Jesus dog för våra synder, mer än ett personligt och gemensamt behov, mer än en enkel offergärning. Ja, korset handlar om att syndens pris betalats men det handlar också om att syndens makt är bruten. Ja, korset handlar om förlåtelse men också om återupprättelse. Ja, korset påminner oss om vår svaghet men det är också en kraftens plats. Vi kommer i skam men vi går vidare i seger! Korset handlar om seger över de onda makterna. Korset upphäver syndens förbannelse och bryter dess kraft. Kristna kan leva kraftfulla segerrika liv tack vare korset. Nederlag har bytts mot seger. Svaghet har bytts mot styrka. Det gamla jaget har lämnats och ett nytt har kommit. Detta budskap om Kristus och korsets kraft gäller hela vår varelse. Vår tionde lärosats talar tydligt om att vi tror att ”det är alla troendes förmån att bli helgade till hela sin varelse, så att ande, själ och kropp ’bevaras hela och oskadda, så att de är utan fläck när vår Herre Jesus Kristus kommer’”(1 Thess 5:23).

Behåll fokus Vilken underbar verklighet! Vilket helhjärtat verk! Allt på grund av Guds kärlek, uppenbarad i Jesus och bevisad på korset. Förlora aldrig korset ur sikte. Vi snubblar och faller när vi glömmer korset. Sångförfattarinnan Fanny Crosby bad: ”Tätt vid korset, Jesus kär, hjälp mig att

förbliva” (Frälsningsarméns sångbok, nummer 450) och George Bennard skriver i sången ”På en avlägsen höjd” att han ville omfamna och hålla fast vid det urgamla korset. Aposteln Paulus förlorade aldrig korset ur sikte. I Rom 1:16-17 läser vi: ”Jag skäms inte för evangeliet. Det är en Guds kraft som räddar var och en som tror, juden främst men också greken. I evangeliet uppenbaras nämligen en rättfärdighet från Gud, genom tro till tro, som det står skrivet: Den rättfärdige skall leva genom tron.” Paulus säger också att ”talet om korset är en dårskap för dem som går förlorade, men för oss som räddas är det en Guds kraft” (1 Kor 1:18). Det spelar ingen roll hur världen betraktar Kristi kors. Oförmågan bland nutidens och äldre tiders generationer att greppa tag om allt det korset ger minskar inte dess kraft eller eviga påverkan. Korsets budskap kanske inte är populärt men dess sanning är evig och relevant.

levande här bland de döda?” (Lukas 24:5). Inget kan begränsa Gud, inte synd och särskilt inte död. Påskens händelser visar Guds oerhörda kraft som bryter in i vår fysiska och andliga verklighet. Gud uppenbarar sin fulla kraft, besegrar Satan och krossar de två mest begränsande och behärskande aspekterna i vår fallna mänsklighet.

En bön för dig När vi än en gång tänker på Guds oerhörda gåva av befrielse från synd, pockar det på ett personligt svar från var och en av oss. Jag ber att vi alla ska få känna Guds kärlek, förlåtelse, nåd och kraft när vi upplever kraften från hans uppståndelse i våra liv.

Den tomma graven Det som hör till långfredagen och korset är bara en del av påskberättelsen. Pris ske Gud att berättelsen inte slutar med en död frälsare! Vi tillber en uppstånden Herre som i tillägg till att han upphäver syndens förbannelse och bryter dess makt också besegrar döden för att ge evigt liv och uppståndelsekraft till varje troende! Påskdagsmorgonens underbara verklighet symboliseras av den tomma graven. ”Han är inte här, han har uppstått!” var ängelns ord i Matteus 28:6. Frågan som kvinnorna fick när de gick till graven den morgonen var: ”Varför söker ni den

André Cox

General Frälsningsarméns internationella ledare Bibelcitaten är hämtade ur Bibel 2000

Frälsningsarméns internationella ledare general André Cox och kommendör Silvia Cox gästar Helsingfors 14–15.4.2018. SOTAHUUTO

19


Armeijassa tapahtuu Uusia jäseniä

”Auta ihmistä” -kampanja palkittiin

Pelastusarmeijan kampanja palkittiin Effie Finland 2017 -kilpailussa peräti kahdessa eri kategoriassa. Auta ihmistä -kampanja sai hopeapalkinnon ”Tuotteet ja palvelut” -sarjassa ja pronssia ”Bisneshaaste”-sarjassa. Effie Awards -kilpailussa etsitään ja palkitaan tuloksellisia markkinointikampanjoita.

Iloksemme Rovaniemen osasto on sunnuntaina 7.1. saanut uuden sotilaan: Sirpa Vanhahanni-Haji. Sotilasvihkimyksen suorittivat everstiluutnantti Arja Laukkanen ja kapteeni Teija Heikinheimo. Jumalan siunausta uudelle sotilaalle!

Sydämellinen kiitos presidentti Tarja Haloselle, Peter Westerbackalle ja Kai Vaineelle, jotka antoivat kasvonsa kampanjalle. Pelastusarmeija kiittää lämpimästi suunnittelusta ja tuotannosta vastanneita yhteistyökumppaneitaan, sekä mainostilaa lahjoittaneita tahoja, joita ilman kampanja ei olisi ollut mahdollinen. Erityiskiitos mainostoimisto Make it Simplelle loistavasta ideasta.

Loista! – Lasten ja nuorten

kansainvälinen viikonloppu 23.–25.3. Världsböndagen  2.3. 2018 kl. 19.00

Frälsningsarmèn, Templet Nylandsgatan 40, Helsingfors Den ekumeniska Världsböndagens Gudstjänst firas i år på Frälsningsarmèn, Templet. Temaland i år är Surinam, och landets böndagskommittè har gjort programmet. Vi levandegör hur sju Surinamesiska kvinnor berättar om sitt liv. Efter Gudstjänsten kvällste. Kollekten tillfaller Frälsningsarmèns fadderbarnsarbete, stödet går till flickhemmet Evangelina Booth i Cochabamba, Bolivia. Inträdet är fritt. Varmt välkomna!

20 SOTAHUUTO

Maaliskuussa vietetään kansainvälistä lasten ja nuorten viikonloppua. Sen tarkoituksena on auttaa lapsia, nuoria ja perheitä ymmärtämään ja kokemaan Jumalan valo, kannustaa heitä antamaan Jumalan johtaa elämäänsä, innostaa heitä lähtemään liikkeelle ja loistamaan ja olemaan valona maailmassa. Pelastusarmeijan osastoissa eri puolilla maailmaa järjestetään viikonlopun aikana erityisiä tilaisuuksia lapsille ja nuorille, ja sunnuntain jumalanpalveluksissa lapsia ja nuoria kannustetaan olemaan keskeisessä roolissa. Sosiaalisessa mediassa viikonlopun kansainvälinen hashtag on #GoMoCY2018 (Mobilise: Go Children and Youth!) Viime vuonna eri puolilla Suomea järjestettiin värikkäitä tilaisuuksia mm. kauppakeskuksessa ja puistossa. Kannattaa seurata, mitä omalla paikkakunnalla tänä keväänä tapahtuu!


Virallinen tiedonanto

Johtajien vierailulista

Eläkkeelle siirtyminen aktiivipalveluksesta

Everstit Patrick & Anne-Dore Naud, territorion johtajat:

Majuri Kirsti Reponen vihittiin upseeriksi 14. toukokuuta 1976, ja hän siirtyi eläkkeelle 31. joulukuuta 2017 41 vuoden palveluksen jälkeen. Kirsti oli määrättynä kenttätyössä, sosiaalisessa työssä, etsiskelytyössä, kummilapsityössä, projekteissa sekä upseerikoululla. Hän palveli Suomen lisäksi myös Virossa.

Kouvola

Majuri Pirjo Vallinsalo vihittiin upseeriksi 24. toukokuuta 1978, ja hän siirtyi eläkkeelle 31. lokakuuta 2017 39 vuoden palveluksen jälkeen. Pirjo oli määrättynä kenttätyössä, sosiaalisessa työssä, upseerikoululla, kauppaosastolla ja talousosastolla. Hän siirtyi eläkkeelle henkilöstösektorin päällikön määräyksestä. Kiitämme työtovereitamme heidän hienosta palveluksestaan Pelastusarmeijan upseereina ja toivotamme molemmille hyvää vointia heidän siirryttyään viettämään ansaittuja eläkepäiviään.

Radio / TV Aamuhartaus lauantaina 17.3. klo 6.15 ja klo 7.50 Yle Radio 1 kapteeni Maarit Vuollet

Seuraavassa lehdessä

Tutustumme svengaavaan Kouvolan gospelkuoroon

Radio / TV

su 25.3.

Everstiluutnantit Ced ja Lyn Hills, ylisihteeri ja territorion naistyön sihteeri:

Testamenttiasiain infotilaisuudet Maanantaina 5.3. klo 13–15 Pelastusarmeijan Temppelissä, Uudenmaankatu 40, Helsinki

Soittokunnan harjoitus, Tampere

la 3.3.

Ihmiskaupan vastaisen työn seminaari

to 8.3.

Asiantunteva lakimies jakaa tietoa testamentti- ja perintöasioista. Tilaisuus on kaikille avoin. Kahvitarjoilu.

Hiljainen päivä, Heponiemi

ti 20.3.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Soittokunnan harjoitus, Helsinki

la 24.3.

Ylennetty kirkkauteen

”Juoksen kohti maalia saavuttaakseni voittajan palkinnon, pääsyn taivaaseen. Sinne Jumala kutsuu Kristuksen Jeesuksen omat.” Fil. 3:14

Eila Flyktman majuri 9.1.2018

Lukijoiden esirukouspyynnöt Voit lähettää meille esi­rukouspyyntösi: sotahuuto@pelastusarmeija.fi tai kirjeitse Sotahuuto, PL 161, 00121 Helsinki, kuoreen merkintä: ”Esirukous”

Uskomme rukouksen voi­­maan!

Hautajaiset pidettiin 3. helmikuuta perheen kesken. Kunnioitamme uskollisen toverimme muistoa. Jumala siunatkoon ja lohduttakoon surevia.

– Rukouspyyntö 12- ja 13-vuotiaiden poikien ja heidän vanhempien puolesta. Heillä on hyvin rankkaa.

Anna-Liisa Orava kapteeni 22.1.2018

– Rukoilkaa ison suvun puolesta, joka on voimakkaissa vihollisen siteissä, jotta Herra murtaisi siteet ja pelastaisi.

Kapteeni Orava olisi täyttänyt 98 vuotta maaliskuussa. Hautajaiset pidettiin lauantaina 17. helmikuuta Raahessa, Haaralan hautausmaan kappelissa.

– Rukoilkaa äitini puolesta, että Herra armahtaisi.

Muistamme Anna-Liisan lähimmäisiä rukouksissamme ja kunnioitamme uskollisen toverimme muistoa. Jumala siunatkoon ja lohduttakoon surevia.

– Rukouspyyntö kolmen nuoren puolesta, jotta Herra uudistaisi heidän uskonsa ja auttaisi taivastiellä. – Rukoilkaa kahden nuoren perheen puolesta, jotta Herra ilmestyisi pelastajana heille.

SOTAHUUTO

21


22

SOTAHUUTO


2€ Maaliskuu 2018

Syväsukellus laulukirjaan Sarjassa esitellään Pelastusarmeijan laulukirjan uusia lauluja. Pyydämme erilaisia ihmisiä kuuntelemaan laulun ja kertomaan, millaisia ajatuksia se herättää.

♪ Laulun voi kuunnella osoitteessa pelastusarmeija.fi/uutisia

Pelastusarmeija

SOTAHUUTO

Sotahuuto on Pelastusarmeijan lehti, joka ilmestyy 11 kertaa vuodessa Se kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

KRIGSROPET

Frälsningsarméns tidning i Finland Tilaukset: puh. (09) 681 2300 sotahuuto@pelastusarmeija.fi pelastusarmeija.fi/sotahuuto

Raamattu rauhoittaa Pelastusarmeijan laulukirja 268 San. Beth Julien, Suom. Jorma Pollari, Säv. Leonard Ballantine

Tilaushinnat: Suomeen ja Viroon vuosikerta 25 €, muihin maihin 50 €

© Salvationist Publishing & Supplies Ltd © Suom. Jorma Pollari

1. Kaikki muuttuu ympärillä,

2. Perheet särkyy, lapset kärsii,

ystävätkin kaikkoaa,

yksinäinen ahdistuu,

toiveistamme varmaan puolet

maailmasta rauha puuttuu,

mahdoton on toteuttaa.

itsekkyys vain voimistuu.

Kerto: Vain Raamattu voi rauhoittaa,

Kerto: Vain Raamattu voi rauhoittaa....

kun pelko vallan saa. On Jeesus läsnä silloinkin,

3. Rukous on mahdollisuus

kun tuska hiillostaa.

maailmaamme parantaa. Yhteydessä Herran kanssa elämän saa kantamaan. Kerto: Vain Raamattu voi rauhoittaa...

Pelastussotilas Sari Nordlund Porin osastosta kuunteli laulun: – ”Yhteydessä Herran kanssa elämän saa kantamaan”...toivoton löytää toivon Raamatun Sanan äärellä, silloinkin kun siltä ei tuntuisikaan. – Itse laulussa on rauhoittava sävel ja toivoa tuova melodia. Säkeiden vaihtuessa voi eri vivahteiden esille tullessa kuulla syvältä, kuinka elämän kipujenkin keskellä on toivoa, ja Jeesus on kaikessa läsnä, kun käännymme Hänen puoleensa. Rukous on mahdollisuus maailmaamme parantaa, kaikki muuttuu ympäriltä, kun uskaltaudumme luottamaan Jumalaan ja Hänen lupauksiinsa Raamatun Sanan äärellä hiljentyen. – Laulu oli itselleni täysin uusi, mutta laulun moneen kertaan kuunneltuani tahdon rohkaista myös sinua, ystäväni, hiljentymään Raamatun äärellä ja löytämään rauhan sisimpään.

Pelastusarmeijan virallinen äänenkannattaja Suomessa 128. vuosikerta Kansallinen päämaja ja toimitus: Uudenmaankatu 40, Helsinki Postiosoite: PL 161, 00121 Helsinki Puhelinvaihde: (09) 681 2300 Sähköposti: sotahuuto@pelastusarmeija.fi Kotisivut: pelastusarmeija.fi facebook.com/pelastusarmeija Kansallinen johtaja: Eversti Patrick Naud Vastaava toimittaja: Eija Kornilow Toimitussihteeri ja ulkoasu: Toni Kaarttinen Toimituskunta: Lyn Hills, Eija Kornilow, Toni Kaarttinen, Anne Fredriksson, Saara Ertamo Perustaja: William Booth Kansainvälinen johtaja: Kenraali André Cox Kansainvälinen päämaja: The Salvation Army, IHQ, 101 Queen Victoria Street, London EC4P 4EP, UK

Toimitus ei vastaa pyytämättömistä kirjoituksista Painopaikka: Painotalo Plus Digital Oy, Lahti 2018 ISSN 0356-3340 (painettu) ISSN 2489-5814 (verkkojulkaisu)

Kansikuva: Toni Kaarttinen

SOTAHUUTO 23


Juhlista pääsiäistä hyvällä sanomalla!

Haluan tilata Sotahuudon Tilaamalla tuet Pelastusarmeijan työtä kotimaan vähävaraisten hyväksi. Lehden tilaushinnat: Kotimaa ja Viro, vuosikerta, 25 €, Muut maat, vuosikerta, 50 €

Vastaanottaja maksaa postimaksun

Tilaan Sotahuudon itselleni Tilaan Sotahuudon ystävälleni. Ystäväni nimi ja osoite:

Nimeni: Osoitteeni: Sähköpostini: Puhelinnumeroni:

Suomen Pelastusarmeijan Säätiö Tunnus 5007467 00003 Vastauslähetys

Profile for Sotahuuto

Sotahuuto 2018/03  

Pelastusarmeijan kuukausijulkaisu Maailman rukouspäivänä naisten hyvinvointi ja oikeudet valokeilassa. Lahjoituksella laadukasta opetusta M...

Sotahuuto 2018/03  

Pelastusarmeijan kuukausijulkaisu Maailman rukouspäivänä naisten hyvinvointi ja oikeudet valokeilassa. Lahjoituksella laadukasta opetusta M...

Profile for sotahuuto

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded