Page 1

18

SomGarrigues • de l’1 al 14 de març de 2013

REPORTATGE Aprenentatge col·laboratiu Aules del segle XXI. La creació de nous espais als centres educatius està canviant radicalment la manera d’impartir les classes, però també la manera d’aprendre. El professor i la pissarra deixen de ser els protagonistes de l’aula i els alumnes adquireixen els coneixements a través de reptes Alba Falcó

Les Borges Blanques

Imaginem-nos per un moment que desapareguessin totes les eines pròpies de la classe magistral. Que la pissarra ja no fos l’element predominant, ni tampoc ho fos la taula del professor, ni hi hagués un davant ni un darrere a l’aula. Després de la implementació, amb més o menys acceptació, dels ordinadors i altres elements tecnològics a les aules, ha arribat l’hora de fer

Un espai com l’aulABP permet una major interacció entre els alumnes i facilita el treball en equip un pas més enllà. No n’hi ha prou a tenir les últimes PDA del mercat, sinó que cal un canvi de mentalitat: el professor s’ha de centrar perquè els alumnes aprenguin en lloc de centrar-se a ensenyar-los. I, sens dubte, l’espai és el quart element per aprendre al segle XXI.

Més que un logotip

Una altra aula, una altra metodologia, un altre aprenentatge: ‘http://aulabp.blogspot.com’. | FOTO: Alba Falcó |

L’aulABP

Un bon exemple d’aquests nous espais el podem trobar, sense anar més lluny, a l’Institut Josep Vallverdú de les Borges Blanques. Des de fa tan sols dos mesos l’antiga aula de tecnologia s’ha convertit en la flamant aulABP (aula d’Aprenentatge Basat

L’espai on s’ubica actualment l’aulABP estava pensat per a un ensenyament frontal. | FOTO: Departament de Tecnologia |

Espai per pensar

Asseure’s en uns pufs permet als alumnes començar a idear els seus projectes en un entorn més distès i menys rígid. Aquest espai propicia el debat i la posada en comú.

Espai per a un gran grup

La disposició d’aquestes grans taules al centre de l’aula no és arbitrària. Els extrems no estan alineats per tal que s’hi puguin asseure tres persones per treballar en petit comitè.

en Projectes), que pot presumir de ser una de les úniques a Catalunya d’aquestes caracterítiques. Aquesta aula, on s’hi imparteixen les assignatures de tecnologia i informàtica a ESO i tecnologia industrial a batxillerat, és fruit d’un projecte desenvolupat pel mateix alumnat. “Al llarg del darrer trimestre del curs 2011-2012, i dins de l’optativa d’informàtica, es va proposar un projecte que consistia a dissenyar un espai per poder fer allò que l’actual aula on treballàvem no permetia fer”, explica el responsable de l’aula, Francesc Solans. I és que l’espai on s’ubica actualment l’aulABP estava pensat per a un ensenyament frontal. “Les taules dificultaven qualsevol activitat en grup al mateix temps que impedien que el professorat es pogués moure per l’aula”, assegura Solans. La idea inicial va sorgir, però, del Departament de Tecnologia de l’institut, arran de diversos viatges a centres de Finlàndia i Dinamarca en el marc dels projectes Comenius, on “aquest tipus d’aules està molt normalitzat”, comenta.

Espai col·laboratiu

Una taula rodona i una pissarra convencional situades en aquest petit racó serveixen als alumnes per desenvolupar les seues pròpies idees i fomentar el treball col·laboratiu.

Una nova forma de fer classe

Més enllà de la reformulació física d’aquest espai, entrar a l’aulABP significa que el professor ha de deixar d’impartir la classe tal com s’ha fet des de fa dècades. Al darrere d’aquest canvi físic hi ha la voluntat d’un canvi metodològic, un canvi que “haurà de comportar un nou enfocament de l’ensenyament”, segons el responsable. “L’aulABP ha de permetre que l’alumnat sigui el centre i el seu aprenentatge l’objectiu principal que ha d’assolir el professorat.”

En la realització d’aquesta aula també hi ha col·laborat l’AMPA del centre i la universitat de Lleida Aquest és el camí

“Després de visitar diverses fires i congressos educatius internacionals, tot fa pensar que aquest és

Espai expositiu

Es tracta d’una pissarra digital que utilitza el professor per exposar els continguts didàctics de la classe i l’alumnat per mostrar els resultats dels treballs.

Seguint la premissa que una imatge val més que mil paraules, des d’aulABP s’ha creat també un logotip que pretén recollir l’essència de tot allò que comporta quant a metodologia i aprenentatge aquesta aula. Implica’t. Gaudeix. Collabora. Aprèn. Quin professor no voldria tot això per als alumnes de les seues classes? el camí que l’educació ha de seguir: l’ensenyament ha d’anar cap a l’autonomia de l’alumnat”, diu Francesc Solans, que admet que “el més complicat serà l’adaptació dels professors”. Per estrany que pugui semblar, Solans assegura que és possible impartir qualsevol matèria en una aula com l’aulABP, sense importar el nombre d’alumnes. Això sí, el professor haurà d’estar “ben entrenat”.

Bon grau d’acceptació

Segons els resultats d’una enquesta que el professor responsable ha realitzat als alumnes usuaris de l’aulABP, el 89% d’aquests troba que a classe es gaudeix més o molt més que en les altres aules. També el 89% ha respost que hi ha més o molt més treball en equip i implicació en les tasques que en altres aules. Són unes dades que demostren el grau d’acceptació d’aquesta nova aula entre els alumnes.

Espai per a un petit grup

Un grup reduït d’alumnes poden connectar el seu portàtil o tablet en aquest monitor. Així, la resta de companys del grup poden veure en què s’està treballant.

Aprenentatge col·laboratiu  

Reportatge d'Alba Falcó, publicat al núm 340 de SomGarrigues, sobre l'AulABP de l'INS Josep Vallverdú de les Borges Blanques.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you