Page 1

Nº 479 | 39. årg. JANUAR 2019

solkysten La revista escandinava

Magasinet for skandinaver i Spanien

CARSTEN HJORT:

He� �eve� v� �e� �rie �iv!

SNEEN I SIERRA NEVADA TILHØRER FRANCISCA SK_01-19_PORTADA.indd 1

24/12/18 11:01


Anuncios Agosto 18 - MAQUETACION.indd 21

24/7/18 10:23


24 10 14

4

48

REPORTAGE Carsten Hjort fra ”Her lever vi det frie liv” Jyske Bank på Gibraltar:

4

Mellem sygdom og Solkysten

10

Fingrene væk Sneen er min!

14

SOL & SKYGGE

JA N UA R

20 19

Kystens korte nyheder

24

SOL PROPERTY Spaniens huspriser stiger med mellem 5% og 7% i 2019

32

60

PRIVATØKONOMI Regeringen planlægger at dæmme op for turistudlejning

38

VIN OG MAD Restaurantruten

42

Garnacha – en kærlighedshistorie

46

HELSE Hematuri - Blod i urinen - det må man ikke ha’

54

Hvor meget er du ladet op?

56

Ryd op i dit liv – indeklima

58

Albuesmerter

60

FASTE KLUMMER Erhverv

36

El Calendario

48

Rubrikannoncer

65

Inde i Bladet Lonnie’s Klumme

66

TILMELD DIG PÅ INFO@SOLKYSTEN.EU OG LÆS SOLKYSTEN FØR DET UDKOMMER!

SK_01-19_Content.indd 1

24/12/18 12:03


Reportage

4 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Carsten.indd 4

24/12/18 10:33


Reportage

CARSTEN HJORT FRA JYSKE BANK PÅ GIBRALTAR:

”Her lever vi det frie liv” I snart ni år har familien levet i Spanien. Nu er turen kommet til Gibraltar. Livet langt væk fra Danmark har givet ham og familien en kæmpe frihed, et større nærvær – og en forståelse for livet som fremmed i et andet land. Han elsker sin familie, sit job, håndbold, god mad – og at snakke! Og så vil han i øvrigt gerne hjem til Danmark en dag… AF LONNIE KJER · FOTOS: JENS BERG

D

et var nu ikke fordi livet derhjemme i Hillerød ikke var, som det skulle være. Carsten Hjort og familien trivedes, børnene var glade, og jobbet i banken var fint. Alligevel mente han og konen Jeanne, at der snart skulle lidt forandringer til. Hvis det rigtige job dukkede op, altså. Det gjorde det lige pludselig, da en kollega sagde: ”du skal da ha’ mit job i Spanien” til Carsten.”Ja, vedkommende rejste godt nok aldrig fra jobbet, men det satte nogle tanker i gang, og efter et par tilløb var det rigtige job der bare, og så måtte konen og jeg jo til samtale i banken på Gibraltar og træffe en hurtig beslutning,” griner Carsten, der har skiftet titel et par gange, men siden har været fast inventar i banken og – ind til for nylig – i det spanske. Og så er han i øvrigt slet ikke til hurtige beslutninger. ”Jeg gør ikke noget uoverlagt. Sådan er det bare. Tingene skulle hænge rigtig godt sammen for mig og min familie, og fordi jeg tidligere har truffet beslutninger, jeg ikke har været hundrede procent glad for efterfølgende, skulle alting virkelig gennemtænkes. Det skulle være helt rigtigt.” Dét blev det, og da familien besluttede sig for at ta’ chancen og flytte til Spanien, ringede Carstens bror og fortalte, at han i øvrigt flyttede til Spanien ’lige om lidt’. Tilfældighederne ville, at brødrene landede næsten i samme område på næsten samme tid.

ET STK. NETVÆRK – VÆR’SGO’! Med kufferterne pakket og den danske bolig tømt for de kæreste ejendele og lidt til, begyndte deres spanske eventyr. Ny bolig, nyt sprog, ny skole – et nyt liv. Men når man sådan bliver hevet fra det ene land til det andet af selveste Jyske Bank, bliver intet overladt til tilfældighederne. Så vel ankommet i Spanien, blev ét stk. netværk serveret. Lige til at benytte sig af. ”Vi fik noget, der minder om en drejebog til livet i Spanien og blev simpelthen plantet i et netværk af hjælp til ’hvad som helst’. Og der var faktisk en del at forholde sig til. Almindelige dagligdags ting, som jo bare lige skulle findes ud af. Konerne mødtes og udvekslede erfaringer, og dagene gik i det hele taget stærkt, for der var masser af se til – også for min kone – så det gav og giver virkelig mening, at det kun er den ene, der arbejder … i hvert fald mens børnene er små,” fortæller Carsten, hvis børn nu er 16 og 19 år. Konen Jeanne har designet og udviklet en hel lille business med sine hjemmelavede tasker og tørklæder, der bliver solgt, når tiden er til det.

DEN LILLE FORSKEL … Og selv om flyttekasserne for nyligt blev pakket endnu engang, og familien flyttede til Gibraltar, husker de tydeligt den store forandring fra Danmark til Solkysten.

Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 5

SK_01-19_Carsten.indd 5

24/12/18 10:33


Reportage

”Her kender jeg nærmest alle, og jeg elsker at smide slipset, nyde de lange dage, den sene aftensmad og friheden i min dagligdag. Her lever man det frie liv, og det kan mærkes hver eneste dag”

6 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Carsten.indd 6

HUMOR OG FRIKADELLER Er der noget, de har taget til sig i årene som dansk-spaniere, er det forståelsen for, hvorfor folk finder sammen i grupper, når de er tilflyttere. ”Det giver så meget mening, men det ved man først, når man selv er den, der er flyttet til et nyt land. I Danmark beklager vi os over, at folk lever i ghettoer og søger ligesindede, men vi gør præcis det samme selv, og mange tilflyttere taler ikke sproget særlig godt,” fortæller Carsten og understreger, at han selv er én af dem. ”Men man mærker jo bare, at man f.eks. har humoren til fælles med andre skandinaver. Man klikker på en måde, hvor kulturen og sproget hjemmefra lige hjælper kommunikationen lidt på vej. Det er der ikke noget galt i, for det er bare sådan, det er, og det er faktisk rart. Til gengæld behøver jeg ikke mine frikadeller. Jeg er meget tilfreds med al mulig anden mad end dansk,” griner bankmanden, der ikke praler af at ha’ taget det spanske sprog til sig efter næsten ni år på Solkysten.

”Der var faktisk større forskel på danskere og spaniere, end vi regnede med. På godt og ondt. Fordelene ved at leve i et land med sol i stedet for sne er jo helt åbenlyse, men vi oplevede også ’det sædvanlige’ med, at ting bare tager længere tid hernede end i Danmark. Der er ikke lige et borger.dk at logge ind på, og alting kan ikke løses med et enkelt ’klik’. Her skal man som regel lige runde et hav af kontorer og mennesker, før noget umiddelbart ret enkelt er klaret. Men det er jo en del af pakken,” fortæller Carsten, der sammen med familien er flyttet i en lejlighed, der mest af alt minder om en dansk lejlighed … hvis altså ikke et lille kik til gårdhaven afslører lidt palmer.

DANISH IS MY BEST

Til gengæld foregår det meste af hans arbejde Senior Relationship Manager i Jyske Bank på Gibraltar naturligt nok på engelsk – og endnu mere nu, hvor adressen altså hedder Gibraltar og ikke, som tidligere, spanske Sotogrande. Det passer ham godt. Især når både arbejdet og sociale arrange-

24/12/18 10:34


belagom.es

BE FREE. BE NATURAL. BE BALANCE.

BE LAGOM. More than just a project, much more than just a word: BE LAGOM is a philosophy of life. Discover a new concept of balanced life with amazing sea views in Costa del Sol (SPAIN) from 1.100.000€.

T. + 34 952 813 333

Anuncios Julio 18 - MAQUETACION.indd 11

info@belagom.com

23/10/18 18:14


Reportage

nærmest alle, og jeg elsker at smide slipset, nyde de lange dage, den sene aftensmad og friheden i min dagligdag. Her lever man det frie liv, og det kan mærkes hver eneste dag. Arbejde og fritid flyder sammen på en måde, som jeg ikke kender det fra Danmark, og så er det selvfølgelig skønt at kunne gå på arbejde og ikke bruge for meget tid på transport, som jeg gjorde tidligere,” fortæller Carsten, der er lige så aktiv, som da han som yngre arbejdede og netværkede i Danmark og faktisk var tæt på at komme til at bruge fremtiden på at jonglere med håndbolden i stedet for finanserne.

menter ikke så sjældent også tillader ham at tale dansk. For har du mødt manden på kysten, er du ikke i tvivl om, at her er en mand med mange ord og med et socialt gen, der gerne vil frem i lyset. ”Det er også en af grundene til, at vi kunne finde på at rejse hjem til Danmark igen på et tidspunkt. Jeg er bare bedst på mit modersmål og elsker at udtrykke mig og bruge mine følelser, når jeg gør det. Derfor holder jeg også meget af, når forskellige arrangementer hernede – om det er i arbejdssammenhænge eller privat – kan ordnes på dansk. Der er jeg bedst. Bortset fra det har jeg altid haft en idé om, at jeg helst vil afslutte min karriere i Danmark. Men hvornår og hvordan, det kommer til at flaske sig, aner vi intet om endnu.”

DET FRIE LIV Ind til videre leves livet på Gibraltar. Kontrakten for de næste tre år er underskrevet, og når dén udløber, holder familien et af de jævnlige husmøder, hvor fremtiden aftales. ”Det skulle jo bare ha’ varet nogle år, men da vi efter første periode talte med ungerne

om, hvad familien havde lyst til, var der ingen, der havde lyst til at ta’ hjem igen. Og nu er børnene store, lever deres liv og lægger deres planer. Og ind til da holder familien af den hverdag, de har bygget op og den måde, man lever livet, hvor de er. Omgivet af kolleger og venner og et arbejdsliv, der ikke tager magten over hele livet. ”Her kender jeg

”Jeg var målmand og vild med sporten, men jeg skred i svinget, da de sidste pladser på ungdomslandsholdet skulle besættes. Men drivkraften og fighterviljen bruger jeg stadigvæk, og jeg netværker og socialiserer på samme måde, som jeg gjorde dengang. Hvis du er aktiv og involverer dig, lærer du et hav af folk at kende. Sådan kan jeg bedst li’ det. Og jeg savner ingenting hernede. Det skulle da lige være snøfler og makrelguf …”

8 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Carsten.indd 8

24/12/18 10:34


Lejligheder og penthouses,

med 2 og 3 soveværelser.

FÆLLES HAVEANLÆG OG POOLS, STORE TERRASSER MED PANORAMAUDSIGT OG HØJESTE BYGGEKVALITETER

Beliggende i een af de bedste områder på Costa del Sol, i første linje til golfbanen, Casares Golf. Lejligheder med fantastisk udsigt over Middelhavet med moderne luksus og komfort. Ved køb af lejlighed følger en anpart til golfbanen.

FRA

199.000 €

+34 952 808 570 www.gilmar.es

Anuncios Julio 18 - MAQUETACION.indd 23

23/10/18 18:09


Reportage

10 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Niño.indd 10

24/12/18 10:47


Reportage

MELLEM SYGDOM OG

Solkyste�

Der er langt fra Rigshospitalet til solkysten. Det første er alt for velkendt for 7-årige Noah. Det andet er drengens yndlingssted. Et livsnødvendigt åndehul, hvor en uhelbredelig sygdom finder sin plads i skyggen, og solen og friheden giver energi til næste etape af den ulige kamp mod Cystisk Fibrose. AF LONNIE KJER  FOTOS: JENS BERG

Afdeling 5061. Hævet over byens tage. De samme lange gange, det samme store hus og de samme velkendte sygeplejersker og læger som altid. Det er langt fra ’hjemme’, men alligevel så almindeligt. For 7-årige Noah er besøgene på Riget en absolut nødvendighed. Det er her, lægerne udfører og tilpasser behandlingen af Noahs sygdom, Cystisk Fibrose. Og sådan fortsætter det. Uden behandlingen kan han nemlig ikke leve. Stranden ved Benalmádena. Solskin. Legeplads, nye venner, højt til loftet og samvær med dem, der betyder noget. Den virkelighed findes heldigvis også for den lille familie, der så ofte som overhovedet muligt rejser til solkysten. Ikke som en helt almindelig familie, der lige snupper en uge i syden for at få lidt sol og lidt kvalitetstid. Men næsten. For hernede leves livet så almindeligt, som det lader sig gøre. På trods af sygdom og konstante indlæggelser.

DET SPANSKE ÅNDEHUL ”Vores ture til Spanien er fuldstændig uvurderlige. Der er vi bare sammen uden

planer og indlæggelser og uden sygdommen hængende over hovedet på os konstant. Selvfølgelig er den med os altid, men tiden i Spanien er bare nemmere og meget givende – det er vigtige åndehuller af frihed for både Noah og for mig selv,” fortæller Helle, der er mor til Noah, som er lige så begejstret for det spanske liv som mor. Derfor drager familien også afsted til sydligere himmelstrøg så ofte som overhovedet muligt, og når Rigshospitalet tillader det. Med kufferterne pakket med medicin og forventninger til ugerne i det spanske. Dagene til næste afgang tælles hver eneste gang, og sådan har det været, siden de for fire år siden for første gang ’mødte’ og forelskede sig i området. ”Det var med hjertet oppe i halsen og ondt i maven, jeg turde rejse med ham den gang, fordi vi er afhængige af store mængder medicin, og fordi vi ikke er dækket ordentligt af forsikringen, hvis noget skulle ske ham. Men afsted kom vi heldigvis. Vi undersøgte området i ti dage, og siden er vi kommet tilbage så tit som muligt. For hernede leves livet bare bedre, og klimaet er fantastisk for Noah og hans sygdom.”

EFFEKTEN AF SPANIEN Det er ikke bare D-vitaminerne og klimaet, der er godt for Noahs lunger. Hvor han i Danmark er isoleret det meste af vinterhalvåret og ikke må blive forkølet eller være i nærheden af folk med den mindste lille forkølelse, leves livet i det hele taget mere frit for familien, når de er i Spanien. For Helle og – især – for Noah. Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 11

SK_01-19_Niño.indd 11

24/12/18 10:48


Reportage ”Jeg kan mærke det på Noahs energi med det samme. Denne gang har han gået fire kilometer om dagen, han har ikke tabt sig og har bare været glad det meste af tiden. Og så elsker jeg at se, hvordan børnene på legepladsen helt naturligt tager imod ham og leger med ham. Der er en rummelighed, vi ikke kender hjemmefra. Han taler engelsk og efterhånden også lidt spansk, og resten klares med almindelig kropssprog, som børn nu kan det. Noah er simpelthen en anden dreng, når vi er hernede, og det er dokumenteret, hvor godt det er for ham at være der,” fortæller Helle, hvis fuldtidsjob er at passe sin dreng, der ernæres intravenøst via en slange ved halspulsåren fjorten timer i døgnet.

det den skole, hun mener, kan rumme Noah – og omvendt. ”Jeg fandt selv en lille friskole, som forstår, at Noah kun kommer i skole, når han er frisk og klar og har lyst til det. Han holder maksimalt til to lektioner, men føler sig presset over larmen og bliver i dårligt humør af det. Så er det ikke dét værd, og derfor må det ske i vores tempo og ikke i skolens og slet ikke kommunens,” siger Helle, der konstant løber panden mod muren i sin kamp for at gi’ sin søn de optimale muligheder for et liv, der skal være så godt som muligt. Det betyder også en kamp – ikke mod skolen – men mod systemet og mod et Danmark, der ikke nødvendigvis rummer den forståelse, man kunne ønske sig. ”Det er jo mit job at passe min søn. Et job, jeg udfører med glæde, hvis det ikke var fordi, jeg hele tiden skal kæmpe mod kommunens dagsorden, der mest handler om penge og om at få min dreng i fuldtidsskole, så der kan spares penge på den tabte arbejdsfortjeneste, jeg modtager, for at passe et sygt barn hjemme. Det er svært, fordi vi skal passe ind i en kasse med love og regler. Men hvad gør man med dem, der ikke lige passer ind i en bestemt kasse? Det handler jo om mennesker og om liv, det her, og hos os aner vi aldrig, hvordan dagen i morgen bliver.”

NOAH – ET FULDTIDSJOB

Noah selv kender ikke omfanget af den sygdom, han må leve med resten af sit liv. Men han kender til vrede og frustrationer over situationer, han ikke er herre over og fornemmelser for ting, der ikke er, som de skal være. Sandheden om sygdommen drysser mor Helle med nænsom hånd – og når tiden er rigtig. ”Han er for lille til at vide for meget. På den anden side bliver jeg nødt til at fortælle ham, at den slange, der hænger ud af brystet på ham, aldrig forsvinder. Det betyder, at han f.eks. ikke kan lære at svømme, som det ser ud nu. Jeg svarer ham i børnehøjde, men selvfølgelig skærer det mig i hjertet, når hans bedste ven i Spanien siger, at når Noah er fri for den dumme slange, så skal han nok lære ham at svømme. Sådan bliver det desværre nok ikke. Det bedste, jeg kan sige om fremtiden og udviklingen for Noah, er, at vi kender den simpelthen ikke. Vi kan kun håbe. For børn er verden uendelig, men for en mor

I MORGEN … Det skal han blive ved med. Intet tyder på, at den intravenøse ernæring ikke kun øges med årene. Dage og nætter med slanger, hosten, tilkobling af pumper og altid et vågent øje og øre på Noah er der ét menneske, der står for. Helle. ”Jeg holder til det, fordi jeg skal holde til det. Jeg har ikke noget valg. Det er meget simpelt. Og jeg har valgt hjælp fra, fordi jeg trods alt gerne vil gøre livet så normalt som muligt for min dreng. Derfor skal der ikke være et rend af sygeplejersker og hjælpere. Vi skal bare være os.” Med til det normale hører en skolegang, som netop er begyndt for Noahs vedkommende. I det små, for det er hårdt for ham at være en del af en almindelig skolehverdag. Ja, faktisk umuligt. Larmen, kravene, de lange dage passer på ingen måde til Noahs behov. Heller ikke selv om Helle selv har fun-

er det en ganske anden snak. Overskriften i vores liv er, at vi bare skal ha’ det så godt som overhovedet muligt.

SYGDOMMEN STYRER ALT Dét gør Helle alt for. Men Noahs sygdom og dagsform afgør altid, hvordan dagen, aftenen, ugen, måneden og året bliver. Arrangementer aflyses, flybilletter bookes og ændres, og netværket er klar over, at sene afbud og aflysninger er en del af pakken. ”Vi aflyser tit i sidste øjeblik. Sådan er det. Alene i år har vi aflyst planlagte rejser seks gange, ligesom fødselsdage og andet bliver droppet, hvis en i selskabet f.eks. er forkølet, eller Noah bare ikke magter det. Han er trods alt også bare en lille dreng, der ikke kender konsekvenserne af sin sygdom, men selvfølgelig reagerer på den hele tiden.” Derfor er og bliver de spanske pauser alt afgørende for både mor og søn – og storesøster og vennerne, som også gerne lægger vejen forbi, når der er mulighed for det. ”Jeg kunne i virkeligheden sagtens se os bo i Spanien, men der er jo en hel masse oplagte forhindringer for os. Derfor kan man jo godt drømme, og det gør jeg. Vi ved godt, at Noah ikke lever så længe som andre, så al den tid, vi ikke bruger på sygehuset, skal bare være god for os. Det er den i Spanien. Vi ser frem til hver eneste gang med stor længsel. Vi slipper ikke for hverken sygdommen eller Rigshospitalet, men vi får fred for en stund. Vi lader op og er sammen, og det er en kæmpe gave for os. Ja, vi føler os faktisk heldige. For os er tiden i Spanien ikke ferie. Det bliver hverdag på den gode måde. Det er vores andet hjem.” Og snart tager de heldigvis afsted igen …

OM NOAH Noah Liam får mad via en slange, der er indopereret ved halspulsåren og via en pumpe, der ernærer ham 14 timer i døgnet. Med tiden vil det blive optrappet og formentlig ende med at dække alle døgnets 24 timer. Hver tiende uge er han på fjorten dages antibiotikakur. Noah kan godt spise, men ikke optage næring. Bugspytkirtlen virker ikke, og han har ikke længere den tyndtarm, de vigtige enzymer ville kunne udvikles i. Leveren er på overarbejde, og blodsukkeret kan nemt blive for højt. Derfor overvåges det konstant. Noah vejer ca. 18 kilo.

FAKTA OM CYSTISK FIBROSE Cystisk Fibrose – kaldet CF – er en arvelig, medfødt og kronisk sygdom, der skyldes en genfejl. Ca. 3% af Danmarks befolkning er anlægsbærere for sygdommen, men kun hvis begge forældre er anlægsbærere, er der risiko for at få et barn med CF. I Danmark fødes ca. 15 børn årligt med sygdommen. Særligt lunger, bugspytkirtelen, leveren og mave-tarmkanalen er påvirket af sygdommen. Gennemsnitsalderen for CF-patienter er konstant stigende, men der findes endnu ingen helbredelse for sygdommen. 12 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Niño.indd 12

24/12/18 10:48


min

-10%

min

-15%

min

-20%

min

-25%

min

-30%

min

-40%

min

-50%

JANUARY Chairs Dining tables, Coffee Tables, TV tables, Wall units, desks, cabinets, sideboards

SALE 08.01.-31.01.

Beds, headboards

leather and fabric Sofas Decoration, glasses, vases, lamps, cushions

rugs

Garden Furniture in stock

Discount from -35% on all showmodels in Marbella showroom!

WWW.LOFTROOMERS.COM

MIJAS SHOWROOM

MARBELLA SHOWROOM

Ctra. de Mijas KM 3.5 29650 Mijas Costa Tel. 952 66 41 70 OPENING HOURS Mon-Fri 10-19, Sat 10-14

Centro Negocios Oasis, Ctra. de Cadiz KM 183 Golden Mile, 29600 Marbella Tel. 952 77 21 39 OPENING HOURS Mon-Sat 10-20

WE OFFER FREE AND FAST DELIVERY SERVICE (min. spend of 500 €).


Reportage

FINGRENE VÆK

Sneen

Skisportsstedet, Sierra Nevada, oplyst af dagens sidste solstråler. Billede: Daniel Blanco.

14 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19 Sierra Nevada.indd 14

20/12/18 10:32


Reportage

�� min!

Udtryk som ”Naturen tilhører os alle” bruges i flæng. Men sådan er det ikke altid. Store dele af naturen i Spanien er på private hænder. Resten er ejet af stat og kommuner. Og når det drejer sig om sneen, er det ikke meget anderledes. Den er nemlig også på private hænder!- Hvis du har tænkt dig at tage op og stå på ski skal du bare vide at sneen er min! Sådan lød ordene fra Francisca Carrera Ramos, da der skulle afvikles afvikles VM i Alpint Skiløb i Sierra Nevada i 1996. For nogle lyder det helt hen i vejret. Sneen tilhører vel os alle, ikke? Men Francisca Carrera Ramos havde papir på, at hun havde retten til sneen i Sierra Nevada. Francisca er nu død, men rettighederne har hendes seks døtre arvet. AF PIA BRUUN Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 15

SK_01-19 Sierra Nevada.indd 15

20/12/18 10:32


Reportage

I disse snebrønde blev der dyrket is i mange hundrede år.

SOLGTE SNEEN

I 1922 byggede José Carrera den første is-fabrik i Calle Varela, som producerede is til offentlige og private. Snearbejderne mistede deres jobs og begyndte selv at sælge sne på det sorte marked

Men hvordan kan man sælge sneen i Sierra Nevada? Vi skal tilbage til 1870, da byrådet i Granada besluttede at sælge sneen i Sierra Nevada for et beløb der svarer til 125.500 pesetas - i guld. Møntenheden kom nemlig først i omløb fire år senere. Granada var på fallittens rand, og det blev på et kommunalbestyrelsesmøde besluttet at ansøge Økonomiministeriet om godkendelse til at sælge sneen i Sierra Nevada. Køberen til rettighederne var Franciscas far, José Carrera Mata, som forpligtede sig til at bruge sneen til ‘handelsmæssige formål’. Handlen med sne og is blev en stor succes. Der blev sendt

folk op på bjerget for at hente sne. I 1922 byggede José Carrera den første is-fabrik i Calle Varela, som producerede is til offentlige og private. Snearbejderne mistede deres jobs og begyndte selv at sælge sne på det sorte marked. Det fik dog ikke lov til at fortsætte ret længe. I 1928 offentliggjorde Granadas statstidende, ‘El Boletín Oficial de Granada’ offentliggjorde et dekret, hvoraf det fremgik, ”at det var forbudt at transportere og sælge sne fra Sierra Nevada uden forudgående tilladelse fra ejeren”. Carrera Mata døde i 1978 og rettighederne til sneen i Sierra Nevada overgik derefter til hans datter Francisca.

Det var et hårdt og koldt arbejde at transportere is til byerne og kysten.

16 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19 Sierra Nevada.indd 16

20/12/18 10:32


C/ Maribel, 8, Sierra Nevada 18196 Granada | +34 958 480 600 | reservas@ellodge.com | ellodge.com


Reportage SNEARBEJDERNES BARSKE LIV Historiker Manuel Titos Martínez skriver om arbejdet med at hente sne i Sierra Nevada i bogen ‘Los neveros de Sierra Nevada: historia, industria y tradición’. (Snearbejdere i Sierra Nevada: Historie, industri og tradition). ‘Neveros’ er betegnelsen på de personer, der samlede sne ind og transporterede det ned til kunderne i byerne og langs kysten. Her blev det brugt som is til restauranter, hoteller og sygehus i Granada og velhavende kunder langs kysten. Under krisen efter borgerkrigen og 2. Verdenskrig blev isfabrikkens produktion indstillet og i perioden fra 1945 til 1950 gik snearbejderne i gang igen – men denne gang ved brug af lastbiler. I Sierra de las Nieves i Ronda-området foregik der en lignende aktivitet. Her blev sneen stampet til is i nogle særlige snebrønde, som stadigvæk findes den dag i dag. Det var et meget barsk job at hente sne og transporte det ned til forbrugerne. Den kompakte sne fra Sierra Nevada blev transporteret på ryggen af muldyr ned til Granada – en strækning på 50 kilometer.

KULDE OG FROST VAR VED AT TAGE LIVET AF DE FLESTE Snedriverne stod tidligt op om morgenen og gik sammen med deres dyr op i bjergene til de steder, hvor sneen havde samlet sig langs nogle ”læhegn”. Arbejderne brugte hele dage på at samle sne og fortsatte, indtil solen var ved at gå ned. Så blev sneen læsset på muldyr. De kunne hver transportere omkring 150 kilo sne. Omkring halvdelen af sneen nåede dog at smelte, inden den nåede frem, og transporten måtte foregå om natten for at undgå høje temperaturer. Efter ti timer på en smal sti ned ad bjergets nordside nåede de udslidte og forfrosne mennesker og dyr frem til isforhandlerne i de tidlige morgentimer. Snearbejderne var fattige folk fra landområderne Güejar Sier-

Øverst: Mulhacen bjergtoppene på over 3.000 m.o.h. og La Alcazaba set fra La Vereda de la Estrella. Ventre: Bjergvandre på vej op mod toppen af Veleta-bjerget. Billeder: Daniel Blanco.

Den kompakte sne fra Sierra Nevada blev transporteret på ryggen af muldyr ned til Granada – en strækning på 50 kilometer

18 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19 Sierra Nevada.indd 18

20/12/18 10:33


LIBERTYBIL

Hvem tilbyder dig en lånebil i op til 35 dage ved ulykke? Vi gør. Også i tilfælde af at bilen bryder sammen.

Når du bor i udlandet, kan du af og til komme ud for vanskelige situationer. Det er her, Liberty vil gøre dit liv nemmere.

Ring til os på 91 342 25 49

Udlændingenes førstevalg

Besøg din forsikringsagent eller gå ind på www.libertyexpatriates.es SOLKYSTEN – 300mm x215mm

January


Reportage

Verdensmesterskaberne. Francescas forudsigelse om, at der ikke ikke ville være nogen sne til VM i 1996 holdt stik.

ra, Monachil og Huétor Vega, som ikke havde andre muligheder for at tjene en skilling til dagen og vejen. Den gamle muldyrsti til Granada findes i øvrigt stadig og kaldes for “el Camino de los Neveros”. La Virgen de las Nieves med toppen af Veleta. Billede: Daniel Blanco.

SPØG MED UNDERTONER Rettighederne til sneen i Sierra Nevada dukkede op igen i 1995 i forbindelse med den planlagte afvikling af VM i Alpint Skiløb. Francisca truede med at gå op i bjergene og fjerne sneen. - Det er min sne, og jeg tager den med mig, sagde Francesca halvt i spøg. Men der var alligevel noget om snakken. Tørke og høje temperaturer betød, at Verdensmesterskaberne i 1995 måtte udskydes til 1996. Som en anekdote fortæller Francesca, at hun havde truffet nogle unge mennesker, som var i færd med at omdele reklame for VM i 1995. - Det kan i godt droppe. Der vil ikke være noget sne. Jeg har gode kontakter til Sankt Peter, og vi er blevet enige om, at der ikke vil være noget sne. Det er nemlig min, og ingen har spurgt mig! De to unge var formentlig blevet noget overraskede, da Verdensmesterskaberne i Alpine Skiløb måtte aflyses på grund af mangel på sne. Det blev i stedet afholdt året efter - i 1996 - et år hvor der i øvrigt faldt masser af sne. Francesca sagde bagefter, at det bare var en spøg. - Men jeg er lidt skuffet over, at de ansvarlige fra Sierra Nevada aldrig har kontaktet mig!

20 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19 Sierra Nevada.indd 20

20/12/18 10:34


V60 PAGINA 215x300 VYPSA ingles.pdf

1

20/11/18

18:58

MEET THE NEW VOLVO V60 T8 TWIN ENGINE The New Volvo V60 is the car for all 21st century families. Ready for all of life’s adventures, it blends elegance and versatility to create a comfortable and safe family car. With a spacious boot of up to 1,364 litres, with rearbackrests folded flat, to adapt to all your needs. Combining the best technlogy with driving aids, such as Pilot Assist and City Safety, to ensure safety in and out of the car. Thanks to plug-in hybrid technology, its two engines optimise fuel effiency and range, reaching up to 45km in electric mode. Thinking about people, we transformed it into a zero-emission electric vehicle in the city and into a high-performance car on the road.

C

M

Y

WE PROTECT WHAT MATTERS TO YOU.

CM

MY

CY

CMY

K

#VolvoV60 Combined consumption (l/100km) from 4.4 to 7.6. CO2 emissions (g/km) from 117 to 176.

Vypsa

Avda. Velázquez, 192 Málaga - 952 31 41 49

Discover more at vypsa.es

P.E. San Pedro de Alcántara, C/ Santa María, 12 Marbella - 952 79 90 22


Reportage

Den formidable udsigt fra meren 3.000 meters højde. Billede: Daniel Blanco.

FAKTA Nationalparken Sierra Nevada er den højeste bjergkæde i Spanien. Området er på 86.000 hektar og strækker sig både over Granada og Almería provinserne. Der er bække og vandfald, stejle skrænter og dybe kløfter og glaciale søer ind mellem de snedækkede bjergtoppe. Sierra Nevada blev erklæret ‘Unesco Biosfære Reservat’ i 1986, som en anerkendelse af det usædvanligt forskelligartede plante, fugle- og dyreliv. Der er over 20 bjergtoppe på mere end 3.000 meters højde, hvilket gør det til den næsthøjeste bjergkæde i Europa efter Alperne og det er her vi finder Europas sydligste skisportssted. De to højeste toppe på den iberiske halvø ligger i Sierra Nevada, nemlig Mulhacén på 3.482 meter, tæt

efterfulgt af Pico del Veleta, på 3.396 meter. På en klar dag Sierra Nevada ses så langt væk som Afrika. Ved foden af den sydvendte bjergskråning ligger Las Alpujarras med sine charmerende stenhuse og dyrkede terrasser af mandeltræer og grøntsager. Her findes stadig rester af sofistikerede kunstvandingssystemer - en arv fra maurerne, som holdt til her i fordrivelsen efter oprøret i 1568. Her ligger tre af Spaniens højtbeliggende og smukke hvidkalkede landsbyer: Pampaneira, Bubión og Capileira. Her kan du vandre langs brostensbelagte æselstier og gamle vandkanaler, der forbinder landsbyerne. Ved bjergpasset mellem Granada og Almería provinserne ligger skisportsstedet Puerto de la Ragua. Området er en del af

Sierra Nevada Nationalparken, men ligger knapt 100 kilometer fra Pradollano - den del af Sierra Nevada, som de fleste skiløbere kender. Puerto de la Ragua er ikke nær så turistpræget som skisportsstedet Pradollano og ligner mest Sierra Nevada for 25 år siden. Blandt populære aktiviteter er skiløb, mountainbiketure, kanoture, klatreture, sneskosvandring, skiture og andre spændende naturaktiviteter. Skisæsonen i Sierra Nevada er fra den 1. december 2018 til den 28. april 2019. Prisen for et skikort i højsæsonen er 48,50€ for en hel dag, mens det koster 39,90€ for en halv dag, begge priser for voksne mellem 17 og 59 år. Her finder du mere om priser for skikort: https://sierranevada.es/es/invierno/ forfait/tarifas/

Capileira, landsby i Granada-delen af Alpujarra med Veleta i baggrunden. Billede: Daniel Blanco.

22 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19 Sierra Nevada.indd 22

20/12/18 10:34


Anuncios - MAQUETACION.indd 23

24/12/18 12:17


Sol&Skygge AF LOTTE AABEL HAMMER

E

MALAGA ER MEGATRENDY

uropean Best Destination er en fælles europæisk organisation i EU, der har til formål at fremme turisme til Europa. Hvert år siden 2009 har organisationen udpeget de bedste destinationer for rejsende i fra hele verden. Organisationen har i 2018 udpeget Malaga som det bedste sted, hvor julen kan tilbringes i solen. Organisationen slår fast, at Malaga er iblandt de mest ”trendy” destinationer i Europa, og hvis man ud over julen er vild med sol, strand, kultur, ægthed, tradition og shopping, så er Malaga stedet. Ifølge European Best Destination er Malagas julebelysning blandt Europas smukkeste, og det skønne julemarked i Paseo del Parque fremhæves, som et af de bedste i den solrige del af Europa. I Juleperioden er Malaga fyldt med musik og juleforestillinger, hvoraf de mest berømte er det

filharmoniske orkester i Malaga. Julen varer – om ikke li’ til påske – så til Helligtrekonger den 6. januar i Spanien. Det gælder også jule-festlighederne i Malaga, der kulminerer på Helligtrekonger med et gigantisk optog og rigeligt med caramelos og gaver til horderne af forventningsfulde børn.

MALAGA NOMINERET TIL BEDSTE EUROPÆISKE DESTINATION 2019 Og ikke nok med det. Malaga er nomineret som en af de ​​ 20 bedste europæiske destinationer 2019! Byen konkurrerer med prominente rejsemål som Milano, London, Rom, Wien, Lissabon og Paris om at blive kåret som det bedste rejsemål i 2019. Ifølge European Best Destination skyldes nomin-

eringen af Malaga til den fornemme titel, at byen kombinerer tradition, modernitet, gastronomi, strand og kultur med et udvalg af museer i verdensklasse. Ud over anerkendelsen følger der også typisk en betydelig andel af nye besøgende til den by, som vinder titlen. Allerede samme år som titlen erhverves, forventes turismen at stige med 15 procent.

STEM PÅ MALAGA European Best Destination åbner en online afstemning den 15. januar 2019, hvor du kan støtte Malaga. Hold øje på https://www. europeanbestdestinations.com Malaga by har ligeledes bebudet en informationskampagne med links til afstemningen, der skal bringe Malaga i førerposition i kampen om den populære titel.

Kulde • Varme • Affugtning i samme system • Uforpligtende tilbud

• Ultra-lavt strømforbrug • Aut. service af alle mærker • Lavt lydniveau • Eget lager i Fuengirola • Op til 5 rum på én kompressor • 3 års garanti • Varmepumpe til pool og gulvvarme

Absolute more for your money

+34 952 46 54 55 • +34 608 65 87 53 Benita Costa del Sol S.L.

info@dancon.es • www.dancon.es

24 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Sol&Skygge.indd 24

21/12/18 14:20


DEN PERFEKTE PRIS FOR NYDELSEN AF COSTA DEL SOL

FRA

170.000€

Boliger fra 1 til 4 soveværelser med store terrasser, stueetage med have og penthouses med solarium. Alle med havudsigt og udført i bedste kvalitet. Beliggende i privat område i Santangelo, med 3 fælles pools og kun få minutter fra Benalmádena pueblo, golfbaner, indkøbsmuligheder samt andre faciliteter og de bedste strande på Costa del Sol. Finish fra

Salgsagent:

Promotorer:

+34 654 862 356

info@blueheavenbenalmadena.com blueheavenbenalmadena.com

Solkysten - Blue Heaven (DANÉS).indd 1

21/12/18 9:45


Sol&Skygge

Hidtil ukendt insekt fundet i Nerjas grotter

F

orskere fra Universidad Autónoma de Madrid har fundet et nyt insekt i Nerjas berømte grotter, Cuerva de Nerja. Insektet er blevet navngivet porcellio narixae – med

reference til det arabiske ord Narixa, der senere er blevet til bynavnet Nerja. Porcellio narixae’en er omkring 13,5 millimeter lang og 7 millimeter bred og er blevet set flere st-

eder i grotterne i Nerja, efter det første fund var gjort. Den kan føjes til den eksklusive liste med insekter, der ikke er fundet andre steder. Fundet af insektet har fået diskussionen om, hvorvidt der gøres tilstrækkeligt for at beskytte og bevare Nerjas unikke grotter, der blev opdaget for snart 60 år siden. Videnskabsfolk mener, grotterne gemmer på så megen viden, at man bør begrænse trafikken af besøgende i grotterne. Julio Cifuentes, som har fundet det nye insekt, har beskrevet sit fund i et blad, der udgives af Sociedad Española de Entomología. Julio Cifuentes fortæller, at det lille mørkelilla/ brunlige insekt tilhører gruppen genus porcellionidae, ligesom også bænkebideren, der længe har været kendt for at holde til i grotterne. Fundet er gjort i forbindelse med undersøgelser, der er pågået i grotterne siden 2000 under ledelse af forskeren Alberto Tinaut. Den første porcellio narixae, der blev fanget den ’insektfælde’, som forskerne havde sat op, er nu præserveret i alkohol på universitetet i Madrid.

Verdenskulturarv i Axarquia

S

panien optager allerede en del pladser på FN’s Uddannelses-, Videnskabs- og Kulturorganisation, Unesco’s, liste over verdenskulturarv. Og i Andalusien finder man steder som Alhambra i Granada, det historiske centrum i Córdoba og Doñana National Park i Huelva og Sevilla på listen. Nu kan Málaga Provinsen også være med. UNESCO har netop tilføjet Los balades i Axarquías på den fornemme

liste over menneskehedens immaterielle arv under titlen “Tørre mure, kunst, viden og teknikker”. Los balades er de karakteristiske små tørre stenmure, der ses på bjergskråninger, hvor der dyrkes eksempelvis oliven, vinstokke eller korn. Murene er opført uden beton eller bindemiddel, og FNs kulturorganisation fortæller, at de er blevet optaget på listen, fordi “metoden ikke skader miljøet og udgør et eksempel på harmoni mellem

mennesker og natur”. Ydermere spiller de tørre stenvægge, ifølge organisationen, en afgørende rolle i forebyggelsen af​​ jordskred, oversvømmelser og laviner. Den århundredgamle tradition for tør stenmuring anvendes stadig i Axarquía for at forhindre erosion og jordskred på bjergsider, der let kan skråne mere end 20 procent - men er ifølge miljøorganisationen, Gena-Ecologistas en Acción, en døende tradition.

26 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Sol&Skygge.indd 26

21/12/18 14:21


SALE SALE

SA LE

SALE

SALE

SA LE

40% HAM

BURG

STOL 98€ TV-BORD 395€ HJØRNEBORD 175€ VITRINESKAB 795€ SKÆNK 625€ SPISEBORD 595€ HIGHBOARD 795€ BOGREOL 495€

SALE

SA LE

SALE

SA LE

FLERE TILBUD I N BUTIKKE

SALE

SALE

SALE

SA LE

CANBY HJØRNESOFA FØR 1.295€

SA NU 995€ LE

SALE

SALE

E L SA

E L A S SALE SALE SALE E L SALE A SALE SALE S

SA LE

SA LE

DYNE OG PUDE

HAMTON HIGHBOARD

BECCA SOFABORD

MILLE SPISESTOL

E L A NU 19€ S SA LE

FØR 695€

FØR 795€

FØR 118€

FØR 38€

SA L NU 395€ E

NU 368€

NU 59€

SOFAMARKED

MODENA 2 EL. 3 PERS.

PRATO CHAISELONG

SOPHIA LÆDERSOFA

LEEDS HJØRNESOFA

ELLY 3 PERS.

FØR 695€ EL. 895€

FØR 995€

FØR 2.995€

FØR 2.595€

FØR 895€

NU 495€

NU 1.495€

NU 1.295€

NU 450€

NU 495€ EL. 595€

E SAL

SALE

SA LE

VI LEVERER OG MONTERER GRATIS LANGS KYSTEN

Scan koden og besøg vores butik

Avda. de Andalucía, 187 · 29751 Caleta de Vélez · (Indgangen Caleta Port) Tlf.: 952 55 06 69 · mueblepi@axarnet.com · www.mueblespiramides.com Åbningstider: Mandag til Fredag: kl. 10 - 20 Lørdage: kl. 10 - 14

Muebles Piramides Solkysten Jan 2019.indd 1

DANSK KVALITET TIL SPANSKE PRISER

17/12/2018 10:27


Sol&Skygge

Efter krisen – de unge kæmper stadig

D

en langvarige økonomiske krise i Spanien har været særligt hård ved de yngre spaniere, imens seniorerne, takket være deres garanterede pensioner, har været i stand til stort set at fastholde deres levestand. Det viser en ny undersøgelse fra Banco de España (Spaniens Nationalbank). Husholdninger bestående af yngre mennesker har oplevet en indkomstnedgang på 22,5 procent fra 2011 til 2014. De yngre spaniere oplevede en meget høj ledighed og måtte acceptere lavere lønninger, høj jobusikkerhed og midlertidige ansættelser. Pensionisternes gennemsnitlige indkomst steg med 11,3 procent i samme periode, hvilket dels skyldtes en stigning i købekraften, og dels at nye pensionister med bedre pensionsopsparinger kom til i perioden. Den statslige pension forblev uændret uagtet reallønsfaldet for yngre generationer, og argumentet for dette fra skiftende regeringer var, at pensionister ikke har mulighed for at påvirke deres indkomst selv, og at pensionen ofte benyttes til at støtte andre familiemedlemmer end den pensionerede selv. Generelt blev man ramt hårdere under krisen, jo yngre og jo fattigere man allerede var – målt på fast ejendom og finansielle eller forretningsaktiver. De eneste, ud over pensionisterne, der havde held til at opretholde deres velstand, var folk, der arvede aktiver og på den baggrund investerede i aktier.

VOKSNE BOR HOS DERES FORÆLDRE De unge Spaniere er stadig presset på økonomien. For første gang I 12 år bor under 20 procent af unge mellem 16 og 30 hos deres forældre. Og i gruppen af unge, der har forladt deres forældre, bor kun 16,7 procent alene – resten bor i dele-lejligheder med andre unge eller lejer et værelse i en bolig. Den officielle ledighed blandt unge under 30 er 34,4 procent, men realiteten er, at kun

40 procent af de unge under 24 arbejder. Og af disse er 55 procent på midlertidige kontrakter, og 60 procent tjener mindre end 1.000 euro om måneden. Officielt har omkring en halv million unge spaniere forladt landet for at søge beskæftigelse i løbet af de seneste 30 måneder. Men myndighederne frygter, at tallet er langt højere, da unge mennesker er tilbøjelige til hverken at af-registrere sig i Spanien eller registrere sig i det nye land.

Høj aktivitet i lavsæsonen

D

et kommer nok ikke som en overraskelse for flertallet af Solkystens læsere, at Costa del Sol er mindst ligeså attraktiv i vintermånederne som om

sommeren, hvor solen bager og strandene flyder med turister. Og noget tyder på, at flere og flere får øjnene op for det. Fra oktober i år til marts 2019 lander 43.000 fly med

i alt 7,1 millioner siddepladser i Málagas lufthavn – svarende til 15 procent flere end sidste år på samme tid. Antallet af flyvninger til og fra Sverige stiger med 39,4 procent, og til og fra Tyskland stiger de med 24,7 procent. Ud over nye direkte linjer mellem europæiske byer og Málaga, øges trafikken også til fjernere destinationer som Amerika og Afrika. De mange nye flyvninger opfattes som en klar indikation af, at Málaga er ved at slå sig fast som en attraktiv destination også i vintermånederne.

FLERE VINTER-ÅBNE HOTELLER Samtidigt har positive forventninger til turismen i vinterhalvåret fået flere hotelejere end tidligere år til at holde åben i vintersæsonen, som traditionelt betragtes som ’lavsæson’. Det fortolkes af formanden for som en La Asociación de Empresarios Hoteleros de la Costa del Sol ((Foreningen af hotelejere på Costa del Sol), Luis Callejón Suñé, som et positivt tegn på, at forsøget på at gøre Costa del Sol til vinterdestination er på vej til at lykkes.

28 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Sol&Skygge.indd 28

21/12/18 14:21


Sol&Skygge

International Dag for Afskaffelse af Vold mod Kvinder

F

N etablerede i 1999 den 25. november som Dagen for Afskaffelse af Vold mod Kvinder. I år blev datoen markeret for 13. gang. Vold mod kvinder er stadig udbredt i hele verden til trods for, at det er en grov krænkelse af menneskerettighederne. Vold mod kvinder og piger er ifølge Europa Kommissionen en af de mest udbredte og ødelæggende overtrædelser af menneskerettighederne på globalt plan. Det skønnes, at en tredjedel af alle verdens kvinder og piger på et eller andet tidspunkt har været udsat for vold. I Europa udsættes mindst en ud af fem kvinder for fysisk vold i deres

levetid. På globalt plan forårsager partnervold flere dødsfald blandt kvinder mellem 15 og 44 år end kræft, malaria, trafikulykker og krig tilsammen. Af alle de kvinder, der på verdensplan blev dræbt i 2012, blev næsten halvdelen dræbt af deres partner eller af et familiemedlem. Overalt på Costa del Sol blev dagen markeret med små og store happenings, og i Malaga Centrum deltog omkring 5.000 mennesker i et optog i Malaga centrum for at markere modstanden mod vold mod kvinder – og for at mindes de 44 kvinder, der ind til videre i løbet af 2018 har mistet livet

i Spanien som følge af vold begået af deres partnere eller tidligere partnere. Optoget begyndte på Plaza de la Merced og fortsatte gennem byens centrum, hvor bannere med tekster som ”Sig NEJ til vold mod kvinder” og ”sexisme slår ihjel” stak op i menneskemængden. Optoget blev anført af et banner med teksten “Ikke længere. Vi vil leve”. Siden 2003, hvor man begyndte at registrere dødsfald som følge af partnervold i Spanien, har hele 972 kvinder i Spanien måttet sige farvel til livet efter voldelige overgreb fra deres partnere. 27 af disse var under 18 år. Spaniens hotline for vold i hjemmet er 016.

30 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Sol&Skygge.indd 30

21/12/18 14:21


HVIS DU IKKE FINDER DIT HUS HER

SÅ FINDES DET IKKE KOM TIL DEN STØRSTE BOLIGMESSE PÅ COSTA DEL SOL · + 150 NYE BYGGEPROJEKTER

ÅBEN DE 7 DAGE PÅ UGEN

FRA 435.000€ | mijas

FRA 580.000€ | mijas

FRA 257.000€ | estepona

FRA 228.000€ | marbella

FRA 661.000€ | estepona

FRA 375.000€ | marbella

FRA 287.000€ | mijas

FRA 340.000€ | marbella

FRA 269.000€ | benalmádena

Anuncios - MAQUETACION.indd 33

23/12/18 14:13


Privatøkonomi

Regeringen planlægger at dæmme op for turistudlejning MARISA MORENO - ADVOKAT (INFO@JUSTLAW.ES) - WWW.JUSTLAW.ES / WWW.DANSKADVOKAT.ES KONSUL FOR DANMARK I ANDALUSIEN OG EXTREMADURA

D

e seneste år har deleøkonomien haft sit største boom hjulpet godt på vej af krisen, den lette adgang til internet samt udbredelsen af de sociale netværk, som har forårsaget at, hvad der før var værdiløst i vores hjem, nu kan have værdi indbyrdes mellem os alle. Sådan blev Uber, Cabify, Wallapop, Ebay eller facebook-grupper med fælles interesser født. Med turismen som primus motor for vores område er det klart, at disse ny trends finder gunstig grobund i Málaga, hvor flere boligejere søger at forbedre deres privatøkonomi via ferieudlejning af deres boliger. Det er indlysende, at denne form for turisme har sine mange fordele for dem, som ikke er interesserede i de upersonlige hoteller eller de ensartede hotellejligheder. Samtidig kan vi ikke overse det faktum, at hotelsektoren er en drivfaktor Málaga provins og afføder investeringer og arbejdspladser, som hele samfundet drager fordel af, direkte eller indirekte, i større eller mindre grad. Fra mit legitime synspunkt, opnås den fredelige sameksistens af alle interesser ved at regulere hver enkelt af disse aktiviteter på en seriøs og afbalanceret måde. Når man udlejer en bolig, hvad enten det er fra en privatperson eller en virksomhed, i henhold til gældende regler, er der primært tre muligheder: • Leje af boliger som almindelig bopæl. • Leje af boliger pr. sæson. • Leje af boliger til turistbolig.

Den andalusiske regering har, ​​ ligesom andre, oprettet et register, hvor ferieboligudlejere er forpligtiget til at registrere de-

res bolig, og at denne skal bestå gældende minimumskrav, hvilket dækker over div. udstyr og services. Finansministeriet vil udfærdige et dekret, der vil tvinge platformene for turistboligudlejning - som f.eks. Airbnb, HomeAway, Wimdu eller Niumba – til at identificere ejerne. De vil også være nødt til at indsende periodiske rapporter for at erklære deres aktivitet med ”flere detaljer” og inden for hvilke rammer, de har udført deres aktivitet de seneste år. Alt dette for at styrke overvågningen inden for ferieudlejningerne.

Finansministeriet vil udfærdige et dekret, der vil tvinge platformene for turistboligudlejning - som f.eks. Airbnb, HomeAway, Wimdu eller Niumba – til at identificere ejerne Men uanset det skattemæssige aspekt, eftersom det er indlysende, at - ud over den mere end mulige skatteopkrævningsindsats fra Finansministeriets side, der kan skimtes bag den obligatoriske karakter af en sådan registrering – der naturligvis er rettighederne for lejerne, som har mere sikkerhed for, at deres feriebolig står mål med de mindstekravene og dermed bidrager til en god oplevelse. Udbredelsen af denne aktivitet har ikke kun påvirket pengepungen. Den har også

indflydelse på samlivet i de pågældende ejendomsforeninger. Forvaltninger har forsøgt at informere borgerne om, at ejerforeningerne har mulighed for at forbyde denne aktivitet. Det er blevet bevist, at dette ikke var muligt, for indtil videre, og indtil ejendomsloven ændres, er det nødvendigt, at der er enstemmighed for at ændre ejerforeningernes vedtægter. Det er logisk, at enstemmighed ikke kan opnås i enhver ejerforening, hvor en af medlemmerne har eller kan tro at have mulighed for at afsætte sit hjem som turistbolig. Hermed dannes, hvad vi anser som en uretfærdighed, at en enkelt ejer kan bestemme hele nabolagets ellers så stille livsstil. Men det lader til, at regeringen vil forsøge at løse dette sameksistens-problem, som denne form for udlejning danner i bygninger og boligområder ved kysten, hvor de fleste indbyggere er bosiddende og ofte står overfor problemer og ubehag forårsaget af ferieboliger (støj, irriterende aktiviteter, ukorrekt brug af fællesarealer, manglende pleje af fælles møbler, osv.) situationer, der vokser eksponentielt. Regeringens formål er ikke andet end at sørge for at ejerforeningerne kan have en juridisk ramme der bestemmer, at et kvalificeret flertal (3/5 af ejerne) er tilstrækkelig til at afgøre, om deres boliger skal kunne anvendes som turistudlejning. Under alle omstændigheder forekommer det logisk, at der træffes foranstaltninger til sikring af balancen mellem borgernes ret til at nyde deres bolig og den fri udnyttelse af lejernes ejendomsrettigheder samt retten til at udleje en feriebolig. Lad os vente og se regeringens udspil… .

32 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Privatokonomi.indd 32

21/12/18 13:42


Project1.qxp_Layout 1 26/3/18 12:17 Página 1

Bag vort arbejde er der 25 års lidenskab Udover at sælge både, tilbyder vi en komplet service til vores kunder. Vi rådgiver og hjælper med at forberede krydstogter ombord på Fountaine Pajot katamaranen. * Når du køber din katamaran, får du også 15 dages gratis træning. Marina Benalmádena Avd. San Juan Sebastián Elcano - Puerto Deportivo de Benalmádena Centro Náutico locales 14 y 15 - 29630 Benalmádena Costa - Málaga Tel. (+34) 952 576 018 - www.marinabenalmadena.com


Andersen & Andersen Estates S.L.

Ref. 3048 Mijas Golf Skøn duplex penthouse med utrolig udsigt og dejlig beliggenhed. Lejligheden indeholder entré, stue / spisestue, fuldt udstyret køkken, et værelse, badeværelse samt en flot halvt overdækket terrasse. På den øverste etage er der tre soveværelser samt to badeværelser og en dejlig terrasse. I alt 152 kvm bolig og 25 kvm terrasse. Ydermere er der privat parkering i kælder. Fællesområderne er fantastisk smukke med 3 pools, tropiske planter og smukke blomster. Pris: 398.000€

Ref. 3386 Mijas Costa Pragtfuld semi-penthouse lejlighed med suveræn udsigt og en pragtfuld terrasse. Lejligheden ligger i et velholdt, aflukket område med lækker pool. Lejligheden var oprindelig tre soveværelser men er i dag lavet til 2 sovev., 2 bad (1 ensuite), stue / spisestue og nyt, meget stort og flot køkken - alt i et plan. Den overdækkede terrassse har “glas-gardiner”. Ydermere er der tilhørende 2 parkeringspladser og et pulterrum. Fællespool og have. Pris: 249.950€

Ref. 3487 Calahonda Lækker og velindrettet lejlighed med skøn terrasse og fantastisk udsigt. 3 sovev., 2 bad, fuldt udstyret køkken. SAT TV. A/C. Direkte adgang til flot pool- og haveområde. Parkering tilhørende ejerforeningen. Lukket område. Pris: 275.000€

Ref. 3528 La Sierrezuela Flot villa med dejlig hav- og bjergudsigt. Villaen er dejlig rummelig, med store værelser, flotte og store terrasser samt mange dejlig hyggekroge. Stort spisekøkken og separat bryggers. Dejlig stue med pejs, masser af lys fra de mange vinduer og døre, der fører ud til terrassen. Der er 2 soveværelser og 2 badeværelser i stueplan. Ydermere er der på 1. sal kontor med privat terrasse. Nede under finder man et meget stort værelse og opbevaringsrum i samme plan som den meget store overdækkede terrasse med bar, den flotte have og den lækre pool. Pris: 595.000€

Ref. 3618 Sierrezuela Imponerende villa bygget i andalusisk stil beliggende i Sierrezuela. Villaen indeholder fem soveværelser alle med eget badeværelse, køkken med spiseafdeling samt stor stue. Velholdt have med egen pool og garage til to biler. Flot indkørsel med parkeringsområde til flere biler. Udsigt over Fuengirola og havet Pris: 750.000€

Ref. 3745 Campo Mijas Meget charmerende villa beliggende tæt ved Fuengirola i en urbanisation tæt på restauranter, indkøb, apotek, etc. Syd-vendt terrasse, åben udsigt og masser af sol. Til boligen er der en dejlig privat pool med have omkring. Huset er i meget pæn stand. Pris: 699.000€

Ref. 3795 Mijas Top lejlighed beliggende i det charmerende Puebla Tranquilla på vejen op til Mijas fra Fuengirola. Lejligheden indeholder to soveværelser, to badeværelser, stue samt køkken. Desuden en overdækket terrasse samt dejlig tagterrasse. Fælles haveanlæg med pool samt fælles parkering. Pris: 175.000€

Ref. 3800 La Capellanía Benalmádena Stor flot villa beliggende i det eftertragtede Capellanía Benalmádena. Villaen indeholder fire soveværelser, tre badeværelser, køkken samt stor stue med udgang til stor terrasse hvorfra der er en flot havudsigt. Dejlig have med pool samt garage med plads til to biler. Pris: 1.195.000€

Ref. 3874 Torremuelle Benalmádena Kyst Dejlig villa beliggende i gå afstand til Middelhavet med en kanon udsigt til havet og ind over kysten til Fuengirola by. Tæt på forretninger, restauranter, skole og golfbaner. Villaen består af fire sovev., fire badeværelser, stort køkken med spisekammer, stue/ spisestue med pejs. På nederste etage er der stor stue med eget køkken, arbejdsværelse samt badeværelse. Stor flot have med pool. Hyggelig velholdt have, stor garage. En villa der skal ses. Pris 649.000€

Ref. 3889 Higuerón West Benalmádena En høj-kvalitets, innovativ bebyggelse. Udsigt over Fuengirola, kystlinjen og Middelhavet. Smukt stilede moderne lejligheder. Higuerón West vil blive forbundet med den nærliggende Reserva del Higuerón Resort, hvor beboerne vil have foretrukket adgang til de tilgængelige faciliteter og drage fordel af de gode sports- og sociale faciliteter. Luksuslejligheder fra to soveværelser, garage samt pulterrum. Priser fra 349.000€

Ref. 3910 Cerrado de Águila, Mijas Costa Skøn beliggenhed lejlighed med en fantastisk udsigt til golf og bjergene. Lækre kvalitets materialer. Tre soveværelser, to badeværelse, rummelig stue og dejligt åben køkken. Indbyggede skabe, aircon, preinst. alarm. Dejlig terrasse med udsigt til golf. Privat parkering. Pris: 265.000€

Ref. 3964 Torremar/ Capellanía Benalmádena Drømmen om det rustikke, typisk spanske, men alligevel moderne hus. Den store, skyggefulde patio er en af husets perler, der inviterer til en hyggelig grillaften med vennerne eller bare en romantisk middag for to. Huset består af stue med pejs, åbent køkken med alle hårde hvidevarer, spise-/udestue, bryggers, 3 soveværelser, 3 badev. Gulvvarme overalt på den første etage. Lukket garage samt pool. Pris: 449.000€

Skat (AJD), Moms (IVA) Skat (ITP), Notar, Tinglysning etc. er ikke medregnet i priserne.

Andersen & Andersen Estates S.L. Paseo Jesús Santos Rein 11 • Edif. Vega, local 4 • 29640 Fuengirola Tel: 952 198 641 • Fax: 952 198 642

www.aaestates.com - email: info@aaestates.com

Andersen & Andersen - ENE19.indd 2

GIPE NR. 3629

20/12/18 10:30


Andersen & Andersen Estates S.L.

Ref. 3981c Nueva Andalucía Marbella Skøn meget stor tre soveværelses lejlighed med en fantastisk beliggenhed i det eftertragtede område tæt på Puerto Banús. Virkelig noget specielt, som bør ses. Stor terrasse, stor stue/spisestue og så de skønneste store soveværelser. Køkken med bryggers i virkelig god stand og moderne. Lejligheden sælges med stor parkeringsplads samt et pulterrum i kælderen. Gå afstand til supermarkeder, restauranter, apotek, etc. Pris: 385.000€

Ref. 2849 Torreblanca Fuengirola Design, kvalitet samt helt ekstraordinær detaljer. Alle rum er lyse og store. Hygge i hver krog af ejendommen, både ude og inde. Indeholder forskellige stuer, fem soveværelser samt fem badeværelser, have med egen pool, garage til to biler. Den helt perfekte villa med gulvvarme. Moderne og minimalistisk. Pris: 770.000€

Ref. 3051 Miraflores Fantastisk lejlighed beliggende first line golf. Dejlige store og lyse rum, med en fantastisk udsigt til fællesområdet, hvor der er et super pool-anlæg med mulighed for virkelig at svømme. Gym, og sauna. Fem minutters gang til Miraflores Golf. Garageplads samt et pulterrum. Pris: 226.000€

Ref. 3052 La Atalaya Smuk villa med en dejlig atmosfære såvel inde som ude. Villaen er moderniseret helt i stil med husets oprindelse. Der hører en stor grund til fyldt men Mango- og avokado-træer og andre eksotiske planter. Når man står på terrassen og nyder udsigten ud over dalen ned mod Mijas-Costa og Cala Nova Golf, kan man få fornemmelsen af at man befinder sig i en autentisk Beverly Hills “Look a like” ejendom. Pris: 450.000€

Ref. 3596 Benalmádena Penthouse, luksus og velvære! Dette projekt under opførelse kombinerer top kvalitet, high tech og luksus med velvære, smukke detaljer og charmerende atmosfære. Man fornemmer det så snart man træder ind i den luksuriøse hall. Fuldstændig fantastisk udsigt. Store terrasser. 2 parkeringspladser + 1 pulterrum. Pris: 825.000€

Ref. 3656 La Capellanía Villa i to plan med fem soveværelser, tre badeværelser og et gæstetoilet. Beliggende i det eftertragtede område La Capellania med en fantastisk udsigt til havet og Fuengirola. Stort åbent køkken. Dejlig grund på 829 kvm med velholdt have og pool samt garage. Store terrasser samt nogle overdækket. Denne villa bør virkelig ses. Rigtigt mange gode detaljer. Pris: 795.000€

Ref. 3738 La Mairena Store flotte lejligheder i et roligt område tæt på Elviria Beach med smuk udsigt over havet og bjergene. Ejendommen er beliggende i storslåede omgivelser, som er blevet erklæret en naturlig biosfærereservat af UNESCO. Priser fra 228.000€

Ref. 3849 Higuerón Benalmádena Meget lækker og velindrettet lejlighed med 2 soveværelser og 2 badeværelser, dejlig stue/ spisestue og lækkert, nyt køkken. Flot lukket terrasse og ydermere 84 kvm stor sydvendt terrasse, med udsigt til bjergene og havet. Meget flotte fællesområder med tropiske haver og 2 pools. Privat parkering under bygningen samt kælderrum. Pris: 275.000€

Ref. 3856 Fuengirola Lejligheder under opførsel, tæt på Middelhavet gåafstand til de fleste ting. Moderne, nyt og med masser af lækkerier. To-soveværelses lejligheder fra 323.000€

Ref. 3894 Strandpromenaden Fuengirola Første linje til stranden. Fantastisk skøn og lys lejlighed beliggende helt ned til vandet med en fantastisk flot havudsigt, gå-afstand til stranden, togstation, forretninger og restauranter. Lejligheden indeholder to soveværelser, et badeværelse, åbent køkken til stuen. Skøn terrasse. Totalt nyrenoveret lige til at flytte ind i. Pris: 299.900€

Ref. 3897 Carvajal Fuengirola Nyt projekt med 129 kvalitets lejligheder og penthouses beliggenhed med en fantastisk udsigt til havet. Tæt på stranden, butikker, restauranter og en togstation. Stort flot fællesområde med have og swimmingpools. Privat parkeringsplads til alle lejlighederne. Priser fra 365.000€

Ref. 3960 Fuengirola Centrum Penthouse med flot havudsigt beliggende i centrum af Fuengirola med gå-afstand til forretninger, restauranter og offentlige transportmidler. Lejligheden indeholder et stort soveværelse, badeværelse, samt stor stue med udgang til en stor terrasse. Der er fælles have med pool samt fælles parkering. Pris: 349.000€

Skat (AJD), Moms (IVA) Skat (ITP), Notar, Tinglysning etc. er ikke medregnet i priserne.

Andersen & Andersen Estates S.L. Paseo Jesús Santos Rein 11 • Edif. Vega, local 4 • 29640 Fuengirola Tel: 952 198 641 • Fax: 952 198 642 GIPE NR. 3629

Andersen & Andersen - ENE19.indd 3

www.aaestates.com - email: info@aaestates.com

20/12/18 10:31


Erhverv AF CARSTEN GRUBE

Fra venstre mod højre: Adrian, Oliver, Sonja, Flora, Per, Daniela, Benny og Frank

Muebles Pirámides Puerto fylder 20 Sønderjysk, fynsk, bornholmsk, eller?… først et stykke tid inde i vores samtale lykkes det mig at afsløre Pers svenske herkomst. ”Jo”, forklarer han. ”Jeg er oprindeligt fra Helsingborg og har arbejdet inden for den danske og skandinaviske møbelbranche i mange år. Hverdagen hos Muebles Pirámides Puerto er jo også ganske så dansk”, forklarer Per Stridh, der, siden 2017, er ejer af Muebles Pirámides Puerto. 36 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Erhverv.indd 36

21/12/18 14:24


AMBASSADEN OG DET GANSKE SPANSKE LAND Per fortæller, at de har kunder fra hele Spanien og af alle nationaliteter. Naturligvis er en stor del af kunderne skandinaver. Mange af dem bor i området men også rigtigt mange kommer fra Málaga-Vest, fra områderne omkring Benalmádena, Mijas og Fuengirola. I forbindelse med turer her til området kigger de ofte ind forbi butikken i Caleta de Vélez havnen. Men kunderne tæller også til stadighed flere spaniere. Fx kommer flere kunder fra Córdoba, Huelva og Granada, og gennem de senere år er der blandt spanierne kommet mere opmærksomhed og interesse for skandinavisk enkelt- og skønhed i indretning og design. Muebles Pirámides Puerto’s kunder søger primært høj kvalitet til konkurrencedygtige priser, personlig service samt sikker og hurtig levering. Her bryster Per sig af sine kolleger Daniela, Frank, Oliver og Adrian. Daniela er spansk-tysk ligesom Sonja. De tre andre herrer står ligeledes i første rækker overfor kunderne, idet de står for levering og montering, hvilket er inkluderet i alle vores priser gældende for hele Solkysten. Så de tre kommer ud til vores kunders hjem, hvor de monterer møblerne. Frank er dansker, Oliver er spansk og Adrian er norskspansk. Adrian er endvidere nevø til en af de tidligere ansatte i virksomheden.

I 2001, netop efter sin ankomst til Málaga, drog Per på dør-bank. Han tog på uopfordret jobsøgning. Tilfældigvis var Muebles Pirámides Puerto’s dør den første, der stod for bank… På det tidspunkt havde de rigeligt med personale, men de ville ringe til ham, hvis der skulle dukke noget op. Og det gjorde der. 11 år senere

Efter krisen og siden 2012 er det begyndt at går rigtigt stærkt. Særligt kommer flere svenskere hertil, og vi har rigtigt mange fra Nerja, Frigiliana, La Herradura og Almuñécar. Muebles Pirámides Puerto leverer til hele Spanien og hele vejen op til Barcelona. De er endvidere leverandører til den danske ambassade i Madrid.

KUNST, HYGGE OG VOKSEVÆRK ”Gennem de senere år har vi fokuseret meget på udvikling af leverandører og produkter, ligesom vi har udvidet butiksarealet, der i dag er oppe på 1200 kvm og dertil et endnu større lager. Det giver plads til udstilling af rigtigt mange møbler, som kunderne kan komme og se, føle og prøve. Fx har vi rigtigt mange forskellige sengemodeller. Det er specielt vi skandinaver glade for, idet vi ofte føler os lidt trænge i de mindre spanske sengemål. Vi har 15 forskellige sengemodeller i udstillingen og flere på lager. Butikken er nu blevet indrettet med kunstværker og LED belysning. Det skaber den helt rigtige stemning og atmosfære både for kunder og personale”, beretter Per.

20 ÅR

SK_01-19_Erhverv.indd 37

”Det er nu 20 år siden, at kysten begyndte at indrette sig med Muebles Pirámides Puerto’s

møbler. Og det skal fejres! Med fest, sjov og hygge. Hele 2019 vil blive fejret. Hver måned giver vi 20% fødselsdagsrabat på et af vores produkter i sortimentet – fx havemøbler, sofa, senge, spisebord…” indbyder Per. Du kan følge med i aktiviteterne på Muebles Pirámide Puerto’s Facebook samt via deres månedlige annonce her i Solkysten. Her en smagsprøve på nogle af arrangementerne: ”Kom til et grin og masser af hygge med den danske komiker Amin Jensen, der optræder i butikken den 14. februar. Køber du billet til arrangementet, har du samme dag endvidere 20% fødselsdagsrabat på møbler, lamper og brugskunst. Kl. 18-20 byder Muebles Pirámides Puerto på cava og kanapes i butikken, og kl. 20 er der paella på nabo-restauranten, hvor Amin optræder. Der serveres vand, øl og vin. Og når selveste 20års dagen i oktober oprinder, vil der være et særarrangement. Det oplyser vi om længere fremme”, siger Per.

HUSK! 14. februar, torsdag: Muebles Pirámides Puerto’s butik: Underholdning med Amin Jensen Kanapeer, cava, paella og rabat inklusiv i billet

Muebles Pirámides Puerto blev stiftet i 1999 af Søren Liljegren og Benny Tybo, som begge kom med flere års erfaring fra møbelbranchen. Søren fra Danmark og Benny fra Solkysten, hvor han sammen med spansk-tyske Sonja Capilla havde serviceret danskere og skandinaver i flere år. Han, Benny, er nærmest vokset op i Málaga, idet hans forældre havde hus i området gennem hele hans barndom. Sonja havde gennem længere tid arbejdet sammen med Benny, og ledsagede ham nu i åbningen af Muebles Pirámides Puerto. I 2001, netop efter sin ankomst til Málaga, drog Per på dør-bank. Han tog på uopfordret jobsøgning. Tilfældigvis var Muebles Pirámides Puerto’s dør den første, der stod for bank. ”Sjovt at tænke på”, siger den nuværende butiksejer. På det tidspunkt havde de rigeligt med personale, men de ville ringe til ham, hvis der skulle dukke noget op. Og det gjorde der. 11 år senere, i 2012, kom opringningen. ”Krisen var vendt. Det begyndte at gå stærkt, og de havde brug for mere personale”, fortæller Per. Og på samme tid havde Søren udvidet stablen af børnebørn, og det hjemlige begyndte at trække. Afløseren så han i Per, der sammen med Benny, kunne stå for forretningens videre færd. ”Søren er nu taget tilbage til familien i Danmark, men heldigvis drager vi stadig gavn af hans erfaring, idet han altid står klar med sparring, ligesom han også af og til deltager på vores arrangementer”, fortsætter Per.

DENGANG

Erhverv

Og det skal fejres! Med fest, sjov og hygge. Hele 2019 vil blive fejret. Hver måned giver vi 20% fødselsdagsrabat på et af vores produkter i sortimentet – fx havemøbler, sofa, senge, spisebord…

Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 37

21/12/18 14:24


Erhverv

Ændringer i udlejningsloven … med mindre end 1 dags varsel

D

en 14. december oplyste den spanske regering, at der var blevet foretaget ændringer i lejeloven for boliger, der langtidslejes, og, at de ville træde i kraft med øjeblikkeligt virkning. Regeringen forsvarer den hurtige og kort varslede indgriben med, at det anses for at være ”absolut nødvendigt” set i forhold til de lejernes ugunstige kår.

Nogle af nøglepunkterne i de nye ændringer: Lejekontraktens periode udvides fra 3 til 5 år Depositum må ikke overstige 2 måneders husleje Udgifter til ejendomsmægler betales af udlejeren

Styrkede indsigelser til familier med ringere kår Dette gør det endnu mere ugunstigt for udlejer at vælge langtidsleje frem for turistudlejning, netop den turistudlejning, som regeringen på den anden side forsøger at få lagt en dæmper på. Regeringen forsøger at regulere turistudlejningen ved at give større mulighed for at ejendommens ejere for at stemme imod. Boligejerne kan nu med den ny lov nøjes med tre femtedels af ejendommens stemmer forhindre, at der vil kunne foretages ferieudlejning i deres ejendom. De få boligejere, der stadig er interesseret i at sætte deres bolig til langtidsleje vil med dette tiltag være yderligere tilbøjelige til at overveje alternativerne.

Helligdage

Indtil denne ny lov trådte i kraft har tendensen været at sætte boligen til leje som ferieudlejningsbolig. Nu får vi se, hvilke effekt statens dæmper vil få på dette marked. Det andet oplagte alternativ og tendensen er, at sætte boligen til salg. De potentielle langtidslejere vil, alt-andet-lige, være mere tilbøjelige til at søge alternativer som at købe. Denne øgede efterspørgsel på købeboliger vil, isoleret se, påvirke boligkøbspriserne i opadgående retning, men skal ses i forhold til, at udbuddet kan blive tilsvarende forøget, idet det vil modtage ejendomme, der, før denne lov, ville være på markedet for langtidsleje. At det er udlejer, der skal stå for mæglerens honorar forventes ikke at have nogen effekt, idet udlejer vil, alt-andet-lige, kompensere for dette i prisen.

Spanien og Andalusien 2019

1. januar, tirsdag Año Nuevo,

28. februar, torsdag Día de Andalucía

1. maj, onsdag Día del Trabajador

1. november, fredag Día de todos los santos

7. januar, mandag (overført fra søndag): Reyes

18. april, torsdag Jueves Santo

15. august, torsdag Asunción de la Virgen

6. december, fredag Día de la Constitución Española

19. april, fredag Viernes Santo

12. oktober, lørdag Día de la Espanidad

9. december, mandag (overført fra søndag) Inmaculada Concepción 25. december, onsdag Navidad

38 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Erhverv.indd 38

21/12/18 14:24


Sol Properties

SPANIENS HUSPRISER STIGER MED MELLEM 5% OG 7% I 2019 PETER KAARSBERG - EJENDOMSMÆGLER, KAARSBERG ESTATE WWW.KAARSBERGESTATE.COM

N

y offentliggjort data fra Tinsa (det anerkendte spanske ejendomsvurderingsfirma) viser, at udviklingen med stigende boligpriser vil fortsætte næste år. Man vurderer en stigning på et sted mellem 5% og 7% i løbet af de kommende 12 måneder ... Sammenfattende har ejendomsbranchen i de første 11 måneder af 2018 set betydelige fremskridt på flere fronter: Jobskabelse, efterspørgsel på fast ejendom, stigende forbrug (samlet antal transaktioner), ejendomsværdier og godkendte udlån. Selv udenlandske investeringer i spansk ejendom - både boliger og kommercielle - har været ret stigende med den samlede investerede kapital for året 2018 som den højeste i 10 år. Tinsas analyse fremhæver, at konsolideringen af ​​ priserne næste år vil være i

Gode ​​nyheder til potentielle købere er den nuværende forskel mellem ejendomsværdier og lejebeløb. Mens boligværdierne har oplevet en stabil positiv vækst i 2018, er lejemarkedet gået helt amok i løbet af året.

højsæde, i modsætning til de store prisstigninger i 2018, hvilket tyder på, at fremskridtene generelt set bliver mere beskedne end i år. Trods alt har 2018 haft imponerende positive værdistigninger, så ordene bæredygtighed og konsolidering er sød musik for de potentielle køberes ører. Gode ​​ nyheder til potentielle købere er den nuværende forskel mellem ejendomsværdier og lejebeløb. Mens boligværdierne har oplevet en stabil positiv vækst i 2018, er lejemarkedet gået helt amok i løbet af året. I sommer var renteniveauet for andet kvartal i år næsten 16%, og undersøgelserne havde den gennemsnitlige økonomiske belastning på lejere så højt som 40% af deres månedlige indtjening i forhold til de 30% året før. Selvfølgelig er det gode nyheder, hvis du søger at leje dit Costa del Sol hjem ud i dit fravær. Men hvis du er her for første gang og påtænker at leje, er det ikke en god ide. Alle tegn peger på, at det er tid til at købe... månedlige lejeudgifter  er uforholdsmæssigt høje, bankerne er nu mere generøse med realkreditudlån, opsvinget i den spanske økonomi går fra at være godt til bedre (2,6% i 2018 og forventes at være 2,2% stærkere i 2019), og du vil betale op til 7% mere for dit drømmehus ved denne tid næste år.

40 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Sol Properties.indd 40

24/12/18 12:42


2for1 designerbriller fra 129€ Fuengirola Avenida Ramón y Cajal, 6 Tlf: 952 467 837

Kan ikke kombineres med andre tilbud. Andet par fra 129€-229€ til samme prisinterval eller under og til samme recept. Et par med indfarvede glas og UV filter: Normal pris 30€. 129€-229€ rækken: standard enkeltstyrke glas (indeks 1,5) inkluderet i begge par. For standard varifokale eller bifokale glas (indeks 1,5) betaler du linserne i dit første par. 199€ Fineform og Uindfattede briller: standard enkeltstyrkeglas (indeks 1,6) inkluderet i begge par. For standard varifokale eller bifokale glas (indeks 1,6) betaler du linserne i dit første par. Alle linser er ridsefaste. Ekstra muligheder fås mod et ekstra gebyr på begge par. Ekskluderer sikkerhedsbriller. © 2018 Specsavers. Alle rettigheder forbeholdes.

Solkysten – 145mm x 195mm

November

Dansk Design

NATKJOLE KUN

40€

SVEDER DU OM NATTEN?

Sved-absorberende nattøj til damer og herrer i lækker kvalitet.

Dansk Design PROBLEMER MED RYGGEN? KUN Få hjælp af en Holdnings T-shirt

53€

Bestil på CareTakes.dk v/ Dansk HøreCenter Paseo Maritimo 5, Blok 2, Parque Doña Sofia 29640 Fuengirola

Aftal tid på +34 951 239 004 Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 41

Anuncios - MAQUETACION.indd 41

24/12/18 12:45


Vin&Mad

Restaurant-Rute� MÁLAGA LOS PATIOS DE BEATAS Vinotek, restaurant og bar med over 500 forskellige vine - i Málaga centrum. Nyd lækker autentisk spansk cuisine med et internationalt touch. Det store vinkort tæller især spanske og lokale vine, men også vine fra Chile, Australien og Italien. De imponerende lokaler er to nyrestaureret huse fra det 18. og 19. århundrede, hvor patioen er lukket til med den smukkeste glasmosaik lavet af an lokal kunstner. C/ Beatas, 43 - 29008 Málaga. Tel. 952 210 350

EL AMBIGÚ DE LA CORACHA Nyd den bedste udsigt over Málaga by og prøv vores delikate gastronomi. Reservation tel. 951900046 Calle Campos Elíseos 14 - 29016 Málaga

FUENGIROLA REST. LA CHISPA Heather og Anders driver den skandinaviske restaurant og cafe La Chispa, hvor der serveres et udvalg af internationale og især svenske retter. De har tit underholdning og andre events på programmet. V. Feriapladsen i Fuengirola, C/ San Isidro. Tel. 682 134 720

REST. LUCIA

HAPPY DAYS

En af de ældste skandinaviske restauranter på kysten - og bedste. Dejlig stor patio, som er opvarmet om vinteren. Har du lyst til smørrebrød eller a la carte er dette stedet. Der er åben til frokost og middag hele dagen igennem. Urb. Puebla Lucia, Fuengirola. - Tel. 952 582 738.

Dansk smørrebrød når det er bedst og lune retter finder du på nok kystens ældste danske restaurant. Alt fra fiskefilet og pariserbøf til platte. Gå ikke glip af deres lækre lørdagsbuffet. Åben til frokost og middag. C.C Sierra Mijas, Avda. Jesús Santos Rein, Los Boliches.Tel. 952 664 004

MEZZANOTTE De skønneste libanesiske tilberedes af Mike Melki på denne lille hyggelige restauranten på første række på paseoen. Nogle retter er også italiensk inspireret. En helt igennem dejlig krydret oplevelse - uden at det er stærkt! Paseo Marítimo, 10. Fuengirola. Tel. 952 59 2014

KU-DAMM BERLIN

CAFE LA VIDA

MR. ROHS

Bageri og café samt delikatesse ved Feria pladsen i Fuengirola. Frisktbagt brød og kager dagen lang. Caféen tilbyder lækker dansk smørrebrød. Bestil dit bagerbrød dagen i forvejen. Recinto Ferial - Edif. Diana 1. Fuengirola. Tel: 659 726 743

Elsker du ost, så bliver du sikkert stamgæst i Fuengirolas eneste Gourmet Ostebar og Delikatesse, Mr. Rohs. Oste delikatesser fra lokalområderne og udvalgte vine hovedsagligt fra Andalusien. Calle San Pancracio, (tæt på bus- og togstation. Fuengirola. Tel. 634 56 03 66

EL RANCHO DE SALVA

MIJAS

Lækre steaks i udsøgt kvalitet serveres hos Salva i hjertet af Fuengirola. Bøffer på grillen, en god flaske vin og hyggelige omgivelser. C/ Juan Sebastian El Cano 3, Fuengirola. Tlf. 951 396 671

Formidabel tysk cuisine krydet med det spanske køkken. Der er en fantastisk udsigt over Fuengirola havn og mulighed for at sidde inden- eller udendørs. Prøv den klassiske wienerschnitzel og de tyske pølser. Fuengirola Havn. Tel. 952 472 864

KOCO CAFE Tapas ud over de sædvanlige og velsmagende retter er blot noget af det Nathaniel Seyffers

42 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01_19_Vin.indd 42

24/12/18 12:39


Vin&Mad

tilbyder i sin restaurant, som har været åben i lidt over et år i Mijas Pueblo. Koco Cafe har et udsøgt vinkort og et belgisk inspireret køkken. Plaza Virgen de la Peña, 3, 29650 Mijas. Tel. 952 48 61 52

REST. LA ALCAZABA Nyd din frokost eller middag til byens bedste panoramiske udsigt ned over Fuengirola kyst. Spansk cuisine med internationalt touch og tjenerne er vældig opmærksomme og søde. Plaza de la Constitución, Mijas Pueblo, Tel: 952 486 397. Åben hver dag undtaget mandage.

SIDRERÍA NAVARRA Den kendte restaurant C asa Navarra har udvidet med en autentisk ciderkælder som fra Nordspanien. Her serveres cideren som den skal i små mængder og den kan akkompagneres af saftige oksehøjreb eller fremragende fisk og skaldyr. Drik alt det cider du kan. Ctra. de Mijas km. 4, Mijas. Tel. 952 580 439.

MIJAS COSTA ALBERTS BAR & GRILL Beliggende i den hyggelige lille Cabopino Havn er Alberts en fantastisk kulinarisk oplevelse. International cuisine med alsidige lækre retter med et eksklusivt twist. Åben fra morgen til aften. N-340, km 195. Cabopino Puerto, Marbella. Tel: +34 952 836 886

DK CAFE Lis Sheriki serverer lækkert dansk smørrebrød, lune retter og ugens specialiteter. Frisk og lækkert nok kystens bedste stjerneskud. Mad ud af huset og catering service tilbydes også. Urb. Doña Lola, local 8. Calahonda Tel. 654 072 396. - www.dkcafe.es

RESTAURANTE CERROS DEL AGUILA Lokal restaurant i hyggelige omgivelser. Internationalt mad og lokale retter. Åben hele dagen. Urb. Cerros del Aguila, s/n, 29649 Mijas. Tel. 952 668 191

REST. LAS LLAVES Typiske retter fra León-regionen. Om vinteren serveres der lækre gryderetter og stegte kødretter fra det indre Nordspanien. Kødet steget i traditionelle brændeovne. Virkelig en oplevelse værd. Meget stemningsfuld restaurant med gode vine. Urb. Torrenueva, Mijas Costa. N340 km. 200. Tel. 952 49 20 25. Lukket søndage.

VALPARAISO Fabelagtig italiensk & internationalt køkken i charmerende omgivelser. Om sommeren nydes maden på deres smukke terrasse. Smilende betjening og ideel for hele familien. Ctra. de Mijas, Mijas. Tel. 952 485 996.

BENALMÁDENA PUEBLO LONGHORN DEL SOL - STEAK & BURGER Her får du det bedste kvalitetskød fra Galicien og Argentina grillet ligesom du vil have det. Der er også et lækkert udvalg af hjemmelavet burgers, diverse salater, lakse- og osketartar. Flotte vine. C/ San Miguel. Telefon: +34 952 569 995. Man.-Lør. 18:30-24:00. Sønd. 13:00-23:00. Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 43

SK_01_19_Vin.indd 43

24/12/18 12:39


Vin&Mad

BENALMÁDENA COSTA GAUCHO Stilfuld argentinsk steakhouse med kød i højeste kvalitet. Men prøv også husets specialiteter såsom, grillet kylling, lammekoteletter, piri piri kylling, sirloin steak, sværdfisk m.m. Smukt anrettet og fantastisk udsigt - lige ved havnefronten. Darsena de Levante, Puerto Marina. Tel: 952 446 460

JACKS - AMERICAN BRASSERIE Autentisk amerikansk restaurant, som du finder i Puerto Marina. Der er noget for enhver smag; burgers, nachos, kyllinge vinger, fajitas, pizza og salater. Der smuk udsigt over havnen. Fornuftige priser. P. Marina, Benalmádena Costa. Tel. 952 813 254 www.jacksamericanbrasserie.com

METRO RISTORANTE Italiensk restaurant med smuk udsigt over Benalmádenas Havn. Frisk pasta, sprøde salater, og frisklavet pizza lige efter din smag. Gluten-fri menukort. Darsena de Levante, Puerto Marina. Tel: 952 446 460

ARROYO DE LA MIEL OTELLI Internationalt køkken med gode frokostretter og lækker 3 retters menu. Fiona og Mike byder dig velkommen. Dit dansk-skandinaviske mødested i Arroyo. C/ del Obispo Herrera Oria 24, Arroyo de la Miel. Tel. 627 089 646

MARBELLA EL LAGO Fremragende køkken i hyggelige omgivelser. Åben tirsdag-søndag for aften. Urb. Elviria Hills. Avda Las Cumbres. Tel 952 832 371

NIKKI BEACH Beach Club og udendørs restaurant, hvor der nok serveres kystens bedste sushi. Lækker fiskeretter og friske sandwichs. Playa Hotel Don Carlos, Ctra. Cadíz, km. 192. Marbella. - Tel. 952 836 239

CIBO MARBELLA Frisk italiensk køkken til fornuftige priser. Også åben til morgenmad er denne italienske restaurant perfekt til forretningsmøder, eller at være sammen med familien. Børnevenlig restaurant og gluten-fri retter. Bulevard Principe Alfonso Von Hohenlohe, 11, Marbella. Tel. 952 90 03 80

SEA GRILL Helt unik gastronomisk oplevelse både smagmæssigt og synsmæssigt. Indisk og middelhavs- inspireret køkken tilberedt i deres Tandoori oven og på grillen. Hotel Puente Romano Av. Príncipe Alfonso von Hohenlohe. Tel. 952 777 893

SUKHOTHAI Fabelagtigt thai køkken i intim atmosfære og kosmopolitansk stil. Brug af friske krydderier og råvarer er restaurants standpunkt og gjort den har eksisteret i snart 30 år. C.C. Marbella Mar, Bulevar del Principe Hohenlohe, L-3A. Tel. 952 770 550

PUERTO BANÚS MUMTAZ Mumtaz, i havnen i Puerto Banús har i over 30 år, været kendt som en af de bedste indiske restauranter i området. En krydret oplevelse for dine sanser. Comp. Benabola, Puerto. Banús. Tel. 952 81 20 90

CELEBRITIES GOLD Autentisk italiensk cuisine ved havnen i Puerto Banús. Nyd den fantastiske udsigt og en caribisk cocktail, imens du venter på maden.

44 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01_19_Vin.indd 44

24/12/18 12:41


Vin&Mad

Hjemmelavet pasta, traditionel Piadina Romagnola, fiskeretter er blot nogle af tingene på menuen. Complejo Benabola (strandsiden) 50 m efter Park Plaza Suite Hotel, Puerto Banús. Tel 952 929 055

BONO BEACH Beliggende på Playa Arenal, Costabella, Elviria. Bono Beach har en dejlig sandstrand med liggestole og behagelige drømmesenge som kan lejes. En international menu som inkluderer steaks, skaldyr, sushi og burgers, plus cocktails. Åbent dagligt fra kl. 11.00 Tel. 952839236 www.bonobeachmarbella.com

JACKS SMOKEHOUSE Nyt amerikansk koncept smokehouse på første linje i Puerto Banús. Røgede spareribs, okse/svinekød, burgers, pizzas, salater og en fantastisk udsigt. Åbent til morgenmad, frokost, aftensmad og cocktails. Tel. 952813625. www.jacks-smokehouse.com

SAN PEDRO / ESTEPONA PASSION CAFE Frisklavet og kreativt mad serveret hele dagen. Lækker morgenmad, salater, wok retter, fajitas, burgers, wraps og sandwiches. Daglige specialiteter og fremragende aftenmenuer i stilige og afslappende omgivelser. C.C La Colonia, San Pedro de Alcántara. Tel: 952 781 583. www.passioncafe.eu

TORROX COSTA REST. LA PATALETA Dansk smørrebrød og internationale retter med et dansk twist sørger Michael og Brian i Rest. La Pataleta som ligger på strandpromenaden i Torrox Costa. Hver søndag er der populær frokostbuffet, men husk at bestille bord. Av. de España - Torrox Costa. Tel. 952 967 111 www.lapataleta.es

ALMUÑECAR ON THE STRAND Hyggelig skandinavisk café på strandpromenaden i Almuñecar. Der serveres dansk smørrebrød, varm flæskesteg om søndagen med hj. lavet rødkål. Rugbrød sælges mod forudbestilling. Paseo de Velilla, 7. Almuñecar. Tel. 958 633 098

Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 45

SK_01_19_Vin.indd 45

24/12/18 12:41


Vin&Mad

Garnacha – en kærlighedshistorie AF KENT ODGAARD · LA CUENTA VINOS LACVINOS.ES

D

er er så meget at vælge i mellem, når man gerne vil drikke god vin. Så mange områder, så mange typer vin, så mange druer, men mange gange så finder man en favoritvin, område, drue osv. Her gælder det min personlige favoritdrue, nemlig Garnacha. Man har anset Garnacha-druen for at være en drue a spansk oprindelse, nærmere bestemt fra Aragón, men det er man ikke så sikker på længere og den kan muligvis have italiensk oprindelse. Det må man selvfølgelig ikke sige i Spanien, så lad os bare fortsat sige, at det er en spansk drue. Den benyttes til at lave vin over stort set hele verden og det er den tredje mest benyttede drue i Spanien og det er det land i verden, som producerer flest Garnachavine. Spanien er også stærkt repræsenteret i den årlige konkurrence Garnachas del Mundo, hvor mere end 800 producenter af Garnachavine deltager. Det må være lidt et paradis at komme til konkurrencen og smage på vinene. Man har tidligere associeret Garnacha med vine, der hurtigt blev dårlige og ikke kunne tåle lagring og var af lav kvalitet. Det har heldigvis ændret sig, da man begyndte at lave en bedre udvælgelse af druerne og bedre produktion, som har ført til vine af meget høj kvalitet og mange af dem scorer konsekvent høje karakterer hos Parker og flere andre ansete vinanmeldere. Der er en del forskellige variationer af druen, som benyttes til at lave rød-, hvid-, sød- og rosévin, så det er en sort der kan anvendes til mange vine. I denne artikel omtaler vi kun rødvinen, som laves af flere forskellige varianter af druen. Første gang jeg stiftede bekendtskab med Garnacha, var da jeg prøvede en 100% Garnachavin fra Somontano. Det var en fænomenal vin, og det var meget overraskende, at få en vin af denne kvalitet til så lav en pris, da jeg havde givet under €6 for den. Det var kærlighed ved første tår. Det blev min foretrukne drue, og jeg har derefter prøvet mange garnachavine og har fået mange gode, men bestemt også dårlige oplevelser. Det er som med alle andre druer, at det

kommer helt an på hvor den dyrkes, hvordan den dyrkes, hvordan den produceres, osv. Kan man ikke sit håndværk, så får man højst et middelmådigt produkt, men dem der mestrer Garnachadruen, kan fremtrylle helt enestående vin. For Garnacha gælder det, at det er den drue der varierer mest i smag, i forhold til området hvor den dyrkes. Den kan give vine med kraftig smag til friske lette vine, men ofte er det en vin med et højt indhold af alkohol og god syre. Det er en drue, der kan være svær at dyrke, og man skal passe på, at den ikke får for meget vand, da dette ofte udmunder i høj alkoholprocent samt svag smag og farve. Samtidig skal planten ikke give for mange druer, da dette sænker kvaliteten, hvorfor det foretrækkes, at druen kommer fra gamle vinstokke, der giver et lavere udbytte. Det kræver erfaring og omsorg for planterne, for at få en god vin ud af dem, og de har formået at mestre denne kunst i mange områder af Spanien, men specielt i Katalonien, Aragón, Rioja og Navarra. Her fostres nogle af de mest fremragende garnachavine. Vi fører seks rødvine som er 100% Garnacha; Corona D Aragón Garnacha fra Cariñena i Aragón, Garnacha Salvaje del Moncaya fra Ribera del Queiles som ligger i Navarra og Aragón, Garnacha Fosca del Priorat fra Priorat i Katalonien, El Garnacho Viejo de la Familia Acha fra Rioja, Cruesoe Treasure Sea Soul No. 8 fra Moncayo/Campo de Borja i Aragón og Anayón Garnacha fra Cariñena i Aragón. Det er seks meget forskellige vine, til meget forskellige priser. Fra den friske og frugtige Corona D Aragón Garnacha til den intense og elegante El Garnacho Viejo de la Familia Acha. Derudover findes der en del vine, hvor Garnacha er blandet med andre vine, da den giver en god kompleksitet til coupage vine. Hvis du endnu ikke kender til garnachavine, bør du helt sikkert prøve dem og se, om du også bliver forelsket.

46 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_La Cuenta Vinos.indd 46

21/12/18 13:38


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 47

Anuncios - MAQUETACION.indd 47

20/12/18 14:03


El Calendario

U DST IL LIN G E R · TEATER · K ONCERTER S P O RT SBE G IVENHEDER O PE RA · ME SS ER a r 2019

AF DIANA GEORGINA SØRENSEN

Janu

12.januar BØRNE MUSICAL MASHA OG BJØRN “RESCATE EN EL CIRCO” Palacio de Ferias y Congresos Pris: fra 14,50 Euros Kl. 17:00

Rock Cirk

MÁLAGA Frem til 4. januar BØRNENES STORE LEGEPLADS Palacio de Ferias Av. De Ortega y Gasset, Málaga MIMA er en stor forlystelsespark for familiens yngste medlemmer og deres voksne ledsagere. www.fycma.com 4. januar ROCK CIRK, Teater Cervantes Kl. 18:00 Pris: 7 Euros Når humøret falder og apati oversvømmer os... så er Circus og Rock løsningen. Rock Cirk er sjov cirkus, med en pakke af excentriske figurer, der vil udføre groteske spring i trapezen. Klædt med risikable akkorder fra de elektriske guitar. www.teatrocervantes.com 5. januar DE HELLIGE TRE KONGER Kl. 17:00-21:00 Spanske børn må vente på julegaverne indtil Helligtrekongersdag den 6. januar. Aftenen forinden ser de med deres egne øjne, hvordan Melchor, Gaspar og Baltasar ankommer med de tunge gavesække og et stort følge, der kaster bolsjer i grams. Ruten: Parkeringsområde overfor kirken og el mercado

Municipal, Camino Nuevo, C/ Teresa Blasco, C/Torremolinos, Avenida de San Javier, C/Enrique Van Dulken, C/Monsalvez, C/ Vega og Plaza de la Inmaculada. Turen slutter af med varm Chocolade i et kæmpe telt ved la Plaza de la Inmaculada, hvor de hellige tre konger vil tage imod børnene til fotografering og til aflevering af ønskesedlerne. 10. januar ØL DAG hos Sala Premier Huelin, Centro eller Teatinos Kl.13:30 Her kan du nyde tilbud på forskellige øl. Bredt udvalg af drikkevare især øl både fra microbryggerier og internationale mærker. De kan nydes i omgivelser dekoreret fra fil og tv verden. Premier Huelin y Teatinos ¡Cañas desde 0,50 Euros! ¡Pintas desde 2 Euros! ¡Der vil også være T-shirt gaver! Premier Centro ¡Cañas por 1 Euro! ¡Pintas por 3 Euros! ¡Der vil også være T-shirt gaver! salapremier.com

23. januar LEHMAN TRILOGY Teater Cervantes Pris: A 24 Euros, B 18 Euros, C 13 Euros, D 9 Euros Kl. 20:00 Mere end 120 figurer fra stykket, i hånden af seks musikereaktører, som vil formidle os, gennem humor og fortælling, den fascinerende historie om tre generationer af Lehmanfamilien, fra begyndelsen til hans fald. Lehman Trilogy begynder, da Henry Lehman, ældste søn af en jødisk kvæghandler forlader Bayern i 1844 og ankommer til USA på jagt efter den amerikanske drøm. Stykket strejker sig frem til efteråret 2008 med faldet af Lehman Brothers, en af de største investeringsbanker, der udløste den værste finansielle krise i verden, og hvorfra vi stadig lider under dens konsekvenser.. http://www.teatrocervantes. com 25-27 januar CARMINA BURANA -LA FURA DELS BAUS Teater Cervantes Pris: A 65 Euros, B 49 Euros, C 36 Euros, D 20 Euros Tid: fredag 25 januar kl. 21:00, lørdag 26 januar kl. 18:00 og 20:30, søndag den 27 januar kl.17:00 og 19:30. Efter at have rejst på tværs af 3 kontinenter og have samlet mere end 150.000 tilskuere, ankommer til Cervantes, Carmina Burana med La Fura

dels Baus. Et show, der forener Carl Orffs kraftfulde musik direkte med “furero”-universet og de mere end 30 kunstnere på scenen. En cylinder på otte meter i diameter indhyller bogstaveligt talt musikerne, mens billeder bliver illustreret derpå fra begyndelse til slut: en kæmpemåne, optøningen, en blomster ecstasy, en levende høst, taverner, sangere hængende fra kraner og nedsænket i vin, vand og ild ... dette er Carmina Burana. www.teatrocervantes.com 26-28 januar UDSTILLING AF RETRO BILER OG MOTORCYKLER Palacio de Ferias y Congresos Den første vigtige messe i verden af klassiske biler i Spanien, falder i år i Andalusien, hvor Malaga igen vil være i opmærksomhedens øje fra fans af vintage- og kollektorkøretøjer i den sydlige del af landet. Organisationen planlægger at være vært for mere end 150 udstillere og fylde hele kongrescenteret med klassiske biler og motorcykler. www.eventosmotor.com/2018/ v-retro-malaga.html 29. januar REY LEAR Teater Cervantes Pris: 20 Euros Kl.20:00 Iscenesættelse af en Shakespeares tekster. Helt præcis, den tekst som mange Carmina Burana - La Fura dels Baus

48 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Calendario.indd 48

21/12/18 14:12


El Calendario tager sin Trap Music rundt i hele verden. paris15.es/event/kidd-keo/

FRIGILIANA 7. december-26. januar Udstilling Dorthe Steenbuch Krabbe (sculpture) og The French-Clot-nection: Lars Nørgård Galería Krabbe, C/ Rosarico La Joaquín 12 20. januar HYLDEST TIL LOKAL HELGEN SAN SEBASTIÁN Det er udelukkende en religiøs funktion, repræsenteret af en messe til ære for San Sebastian og processionen igennem byen, som finder sted til slut af messen. Her vil naboerne og især ”Sebastianerne” udfører hyldest til billederne af San Sebastián og San Antón med farverige fyrværkeri langs hele ruten. Udstilling af Retro Biler og Motorcykler

anser som den mest succesfulde af sin produktion og som næsten blev erklæret fredløs i århundreder, på grund af dens hårde kritik mod de magtfulde. Vi står her overfor en Shakespeare med mere modenhed, men også med en større social følsomhed og humanisme, samt en enorm modernitet. www.teatrocervantes.com 1. februar REMEMBER QUEEN i koncert Palacio de Ferias y Congresos Pris: 37,95 Euros En hyldest til Queen, til deres musik og til den emblematiske frontfigur, Freddie Mercury, i hans bedste kunstneriske og musikalske øjeblikke før hans beklagelige forsvinden. En fremragende tur gennem mange af de store hits, og et show der vil byde på koreografi og kostumer, der stemmer nøjagtig Remember Queen

FUENGIROLA med hvert øjeblik af Freddie Mercury og Hans band. Et show, der er ledsaget af alle de originale videoer af Queen, med belyste paneler og masser af scenografi, og den bedste Freddie Mercury dobbelt i verden, Piero Venery. En hidtil uset teknisk til et uovertruffen show, der vil give dig én på opleveren. http://www.rememberqueen.es Billetsalg: www.elcorteingles.es/ entradas/conciertos/entradasremember-queen-malaga000086Uf0000086us00000852u/ 1. februar KIDD KEO Sala París 15 Pris: køb billetter på forhånd 12 Euro + ekstra udgifter Kl. 22:00 KIDD KEO er en af de mest beundrede og respekterede kunstnere i øjeblikket, med sin Trap Music. Han har fået vigtige anerkendelser, lige fra start og er blevet fremhævet som en af de vigtigste artister i genren. I et år fuld af succeser, udsolgte koncerter, turné i Sydamerika, Los Angeles USA, er han ved at komme i mål med et meget frugtbart år på et kunstnerisk og personligt niveau, der overgår sine forventninger over downloads på alle platforme og

3. januar Show med de hellige tre konger 17:00: Børneaktiviteter. 18:00: Show med de hellige tre konger af Fuengirola Tv. Gratis adgang indtil fuld kapacitet er nået. 19:00 til 20:00: Børneaktiviteter og stor jule snefald. Sted: Fredspaladset. 5. januar OPTOG GENNEM BYEN MED DE HELLIGE TRE KONGER 16:00: Ankomst af de hellige tre konger fra øst til Fuengirola. Deres Majestæter fra Østen vil ankomme i Fuengirola med helikopter. Efter at være blevet modtaget på ”Elola” Sociale og Sportskompleks, vil den traditionelle fantasy og illusion parade begynde. 18:00: Parade med de hellige tre konger. Optoget vil bestå af 25 store vogne og en ny musikalsk stemning. Rute: C/Mallorca, avenida de Mijas, Avenida Juan Gómez ”Juanito” Camino de Coin, Avenida Condes de San Isidro, Avenida Matias Saenz de Tejada, Avenida Ramón y Cajal og Avenida de Los Boliches (slutter af ved monumentet for ofre af terrorisme) .

7. januar UDSTILLING AF FOTOGRAFIER “BREVE ENCUENTRO”, af Juliá Ochoa Kulturhuset i Fuengirola, Avda. Juan Gómez “JUANITO”12 Pris: Gratis adgang Kl. 9:30-21:30 Her hvor magien bliver dagligdag, og hvor det uvirkelige bliver livets natur. Dette smukke projekt er en forpligtelse og et forslag om liv, oprigtighed og sandhed, lavet af hvem uden tvivl er en af de store nationale fotografer i denne genre.

MIJAS 5. januar OPTOG GENNEM BYEN MED DE HELLIGE TRE KONGER Kl. 17:00 Afgår de fra Mijas Rådhus, Centro Cultural de Mijas og parken María Zambrano i Las Lagunas. Til slut vil der blive tilbudt varm chocolade, snacks til de små og den typiske hellige tre konge kage “Roscón de Reyes”. 17. januar SAN ANTÓN DAG Det er en tradition der går tilbage til middelalderen. Fejringen foregår i det lille kapel i grotten bygget i det attende århundrede, hvor folk medbringe kæledyr for at de skal velsignes af helgen. En festlig dag i kapellet, med gamle traditioner, smagsprøver, folkedanse og sange. En anden skik i Mijas Pueblo til ​​ San Anton er, at ugifte kvinder kaster sten mod figuren. Angiveligt siges det at den som rammer plet i skridtet af den hellige kommer i parforhold samme år. En sjov tradition som stammer tilbage fra det XV århundrede.

ESTEPONA 5. januar BØRNEFEST SAMT OPTOG MED DE HELLIGE TRE KONGER Palacio de Congresos Det står i børnenes tegn med masser af aktiviteter for de små. Om eftermiddagen er børnene hovedpersoner i festen, der afholdes i Palacio de Congresos de Estepona. Kl.17:00 og frem vil paraden med de hellige tre konger Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 49

SK_01-19_Calendario.indd 49

21/12/18 14:12


El Calendario musik og kulisser tilpasset et publikum i alle aldre. 3. januar STOR FEST TIL ÆRE DE HELLIGE TRE KONGERS PORBUD Kl. 16:00-20:30 Her vil børnene kunne aflevere deres ønskeliste til de hellige tre kongers postbud. Der vil være animation, workshops, oppustelige slotte, etc. En masse underholdning for de små.

Canicross

komme gennem centrum af Estepona, de starter ved C/Real, ved monumentet Costalero og det ender ved la Casa de la Hermandad. Masser af slik og gaver vil blive kastet fra optoget, ledsaget af musikband. 10. januar KUNSTUDSTILLING AF BRIAN TRAVES FRA UB40 & JOHN ILLSLEY FRA DIRE STRAITS Kempinski Hotel Bahía reservations.estepona@ kemspinski.com eller ringe til +34 952 80 95 00 Ren kunst på Kempinski Hotel Bahía. Omdanner de fantastiske værker af kunstnere, musikere, komponister og lyrikere Brian Travers og John Illsley til en bred vifte af kunstneriske produkter, beklædning og merchandising. 27. januar HEROES Y PRINCESAS EL MUSICAL Teatro Auditorio Felipe VI Calle Diputado Ignacio Mena s/n - Estepona Kl. 12:00

MANILVA 5. januar OPTOG MED DE HELLIGE TRE KONGER Kl. 17:00 De omkringliggende gader ved el Castillo, Sabinillas og Manilva by. Tre konger

19. januar I TRAIL MANILVA - LØB Kl. 9:30 Pris: 10-20 Euros Startskudet vil lyde kl 10:30. Der vil være to ture man kan melde sig til en kort på 12 km og med en stigning 1100+/- og den lange tur på 25 km, med en stigning på 1700+/-.’https:// www.malagacorre.com/event/ trail-de-manilva-2019 27. januar HUNDE LØB - CANICROSS ANDALUCISK MESTERSKAB Circuito de Mushing de Andalucía, Tábano Februar III SEMINAR OMKRING BREXIT Villa Mathilde Her kommer den engelske ambassadør og holder et foredrag omkring Brexit og dens konsekvenser for Spanien. Dato og tid er stadig ikke blevet bekræftet fra det engelske konsulat. 16. februar TUR TIL SEVILLA Manila Rådhus Pris: 35 Euros Guidede tur til Sevilla, inklusivt transport og frokost.

BENALMÁDENA 3. januar ASKEPOT I BØRNETEATERET Acuario Teateret, Plaza del Alguacil, Benalmádena Pueblo Pris: Gratis (kun 200 sidepladser) Kl. 12:00 Med denne version af Askepot, presenter Acuario Teater et stykke fyldt med glæde og godhed. Alt dette gennem skøn

5. januar ANKOMST VIA SKIB AF DERES Kongelige Højheder de Hellige tre Konger Kl. 12:00, Puerto Deportivo Benalmadena De hellige tre konger ankommer til land i la Dársena de Levante (parkeringsplads Puerto Marina). De vil blive taget imod af borgmesteren og andre autoriteter fra kommunen. 5. januar OPTOG GENNEM BYEN MED DE HELLIGE TRE KONGER Med masser af musik og kastning af karameller. Kl.16:30, Benalmadena Pueblo Rute: Recinto Ferial los Nadales, C/San Miguel, Avda. dil Chorrillo, Avda. Juan Luis Peralta, C/Jeronimo Garriga, C/ Lomillas, Plaza de España, C/ Real, Avda. Juan Luis Peralta. Kl. 19:00 Arroyo de la Miel Rute: Parking Tivoli World, Avda. de Tivoli, Rotonda Nuevitas, Avda. de la Estacion, Avda. de la Constitucion, C/Las flores, C/Sierrasol, ned af Avda. Inmaculada Concepcion, Avda. Garcia Lorca, C/Andalucía, C/Blas Infante, Avda. de la Constitución, Plaza de la Mezquita. 25. januar CABARÉ A LA GADITANA Kulturhuset Pris: 5 Euros der går til ABAD Kl. 21:00 Salg af billeter i Kulturhuset fra d.21 til d.25 januar, 11:00-13:00 samt 1 time før forestillingen. Cabaré a la gaditana er et show, der blander karneval, humor, musik, teater, kritik, performances, vers, prosa og skamløshed til en stor fest. Vi bliver præsenteret for en gruppe kvinder fra Boston der kommer for at “genbesætte”

Cádiz. Man vil bl.a. møde en ensom kvinde, der bruger Facebook til at se på verden, en underdanig og tålmodig lærer, som altid er i skyggen af sin chef ... og mange andre kvinde stereotyper. Alle dem set fra det humoristiske, ironiske, satirisk og frie perspektiv, med et hint til sange (coplas) fra den ulovlige karneval i Cádiz. 27. januar EXCENTRISKE KLASSIKKER Kulturhuset Pris: 5 Euros der går til ABAD Kl. 21:00 Salg af billeter i Kulturhuset fra d.21 til d.25 januar, 11:00-13:00 samt 1 time før forestillingen. Excentriske Klassikker, nærmer sig klassisk musik fra et usædvanligt synspunkt. Udførelse af stykkerne med forskellige usædvanlige instrumenter og med en ukonventionel tilgang. En koncert der bringer klassisk musik til alle målgrupper uden komplekser eller frygt, bryder den formelle barriere for, at gøre lejligheden til et uforglemmeligt øjeblik med nydelse.

TORREMOLINOS 3. februar XXX HALV MARATON Pistas de Atletismo Pris: 15 Euros Kl. 9:30 Løb af halv maraton på 21.097m. Opskrivning kan sket til den 31 januar på http:// pruebaspopulares.pmdt.es/ mediamaraton/ 5. januar OPTOG MED DE HELLIGE TRE KONGER Kl. 17:00- ca. 20:00 Fejres med en af de største repræsentationer i provinsen, 5.000 kilo slik og næsten et ton konfetti og serpentinruller. Rute: Blas Infante og vil fortsætte ned ad Avda. Rafael Quintana, c/Europa, Avda. Isabel Manoja y de Los Manantiales, la plaza Costa del Sol, derfra videre ned ad las Avda. Palma de Mallorca y Joan Miró, c/Doctor Jiménez Encina, c/García de la Serna y c/Rafael Quintana for derefter vende tilbage til plaza Blas Infante, hvor de slutter af med hilsen fra de hellige tre konger fra Rådhus balkonen.

50 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Calendario.indd 50

21/12/18 14:12


Sunset Andalucia Professionel ejendomsservice og ferieboligudlejning - Øst for Málaga Skræddersyet ferieophold efter ønsker og behov

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Ferieboligudlejning Langtidsleje Strand- og hotelferie Salg af boliger Golfpakker på hele kysten Wellness pakker

Vi søger boliger ved kysten fra Nerja til Torre del Mar Maddie Hjort info@sunsetandalucia.com • www.sunsetandalucia.com Telefon: 0034-686 722 349 Whats app & Viber. Ring ml. mandag og fredag kl. 9.00 - 18.00

OnTheLaw DIT ADVOKATKONTOR I SPANIEN

DORTHE STEENBUCH KRABBE SKULPTUR

LARS NØRGÅRD Estela González & Pilar Cuevas Paz

• KØB & SALG AF BOLIGER • LEJEKONTRAKTER • ARV & SKIFTE • • TESTAMENTER • SKAT FOR RESIDENTE OG IKKE RESIDENTE • • ETABLERING AF SELSKABER • RETSSAGER • FAMILIERET •

& THE FRENCH CLOT-NECTION

Galería Krabbe sørger gerne for indramning og transport af værker købt i galleriet

Diana Sørensen 699 349 542

pilar@onthelaw.es · 951 35 22 13 · 680 81 70 00 Avda. Arias Maldonado, 2 · Edif. El Molino, 1º Oficina · 29601 Marbella

C/ Rosarico la Joaquín 12 · ES-29788 Frigiliana (Málaga) T: 952 534 214 · M: 636 380 384 galeriakrabbe@gmail.com · www.galeriakrabbe.com Mandag-Lørdag: 11 - 14 · Eftermiddage: efter aftale

Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 51

Anuncios - MAQUETACION.indd 51

20/12/18 14:01


El Calendario 7-10 februar 25º ROCKIN’ RACE JAMBOREE International retro-rock musikfestival, der årligt samler mere end 5.000 rockabillyer fra hele verden. Se mere og køb billetter på: https://www.rockinrace.com

Kl. 18:00 Parade med de hellige tre konger Rute: det gamle feria område, Avda. Pablo Ruiz Picasso, C/ Lagasca, Avda. Luis Braille, C/ Pepe Osorio, Avda. Oriental og Plaza de la Iglesia. Slutter af med at byde dem velkommen ved la Plaza de la Iglesia hvor de vil hilse på alle fra borgerkontorets balkon.

MARBELLA 2. januar Kl. 12.00 STOR BØRNEFEST Xarblanca børne park Der vil være forskellige aktiviteter for de små, Oppustelige Slotte, Workshops, mange overraskelser og besøge af det royale postbud fra de hellige tre konger.

NUEVA ANDALUCÍA 3. januar BØRNEFEST Plaza de la Iglesia Virgen Madre. Kl. 17:30 Der vil være oppustelige slotte, animationsgrupper og workshops. Den royale postmand for de hellige tre konger vil også være der for at modtage alle børnenes breve. Der vil også blive delt Roscón de Reyes ud til alle deltagere.

3. januar AFLEVERING AF ØNSKESEDDEL Kl. 17:00 Kong Baltasars (en af de hellige tre konger) budbringer vil tage imod børnene og deres ønskesedler i el Parque de la Constitución. 4. januar MØD DE HELLIGE TRE KONGER Kl. 12:30 til 14:00 Lejer for de hellige tre konger i Plaza de San Bernabé (ved siden af C.C. ​​ María Auxiliadora I). Kl. 16:00 Parade med de hellige tre kongers royale livgarde. Rute: Plaza de San Bernabe, C/ Carmen, C/Ortiz de Molinillo, C/Virgen de los Dolores, C/ Remedios, Plaza Puente Ronda, C/Peral, C/Huerta Chica, Avenida Ramón y Cajal, Avenida Miguel Cano, Avenida Duque de Ahumada (Paseo Marítimo) og Puerto Deportivo Virgen del Carmen. Kl. 17:00Ankommer de hellige tre konger ombord på skibet ”Fly Blue”. Ledsaget af sin Livgarde, vil de komme rundt i byen. Rute: Puerto Deportivo Virgen del Carmen, Avenida Duque de Ahumada (strand promenade, Avenida Severo Ochoa, Avenida Nabeul, Plaza Puente Malaga, C/ Nuestro Padre Jesus Nazareno, C/Arte, C/Salinas, C/Trinidad og Plaza de la Iglesia). Kl. 18:00 Modtagelse i Plaza de la Iglesia. Her vil de hellige tre konger få udleveret nøglerne til byen. Derpå vil de hellige tre konger

C/Hernán Cortes, Avenida Oriental, C/Pepe Osorio, C/ Córdoba, C/Juan Fortuny, Avd. Oriental, C/Revilla, C/San Miguel, Avenida Constitución, C/Esteban San Mateo, C/Revilla, Avenida Oriental, C/Antonio Martin og Plaza Pueblo de Istán. Børneunderholdning med ”Jazmine og Aladdin”, oppusteligt kørebane, og Roscón de Reyes (traditionel hellige tre konger kage), til smagning for alle deltagere.

5. januar PARADE MED DE HELLIGE TRE KONGER. Kl. 12:00 Rute: Kirke Virgen Madre, Avda. Gustavo A. Becquer Avenue, C/ Alvaro de la Iglesia, C/Lope de Vega, C/Garcilaso de la Vega, Avda. Miguel de Cervantes, C/ Sor Juana Inés de la Cruz, C/ Jorge Marinque og ender ved Avenida Gustavo Adolfo Becquer og ved Kirken Virgen Madre. Når paraden er forbi, vil der blive budt velkommen til de hellige tre konger kirken Virgen Madre de Nueva Andalucia, hvor alle børn vil få mulighed for at hilse på dem.

SAN PEDRO ALCÁNTARA

LAS CHAPAS

5. januar DE HELLIGE TRE KONGER VIL KØRE RUNDT I BYENS GADE I VINTAGEBILER. Kl. 12:00 Rute: Avda. Oriental, C/Fuente Nueva, C/Castilla, Avda. Pablo Ruiz Picasso, BP Rotonda, Avda. Ruiz Picasso, C/San Miguel, C/ Marqués de Estella, C/Chambel, C/Guadalajara, C/San Miguel, C/Vélez Málaga, C/Eusebio Ramírez, Avenida Constitución, C/Andalucía, C/Lagasca, Avenida Norberto Goizueta og ankomst til Aspadem. Kl:17:30 Velkomst til de hellige tre konger. De vil ankomme i helikopter til det gamle feria område.

4. januar STOR BØRNEFEST SAMT PARADE MED DE HELLIGE TRE KONGER Pinar de Elviria (ved siden af Avenida España). Kl. 16:00 Der vil være forskellige workshops, underholdning, oppustelige slotte, roscón de reyes og mange flere overraskelser. Kl. 19:00, Parade med de hellige tre konger. Rute: Exit.- Avenida España, Avda. Valeriano Rodríguez, C/Joaquín Rodrigo, Avenida Pastoral de Las Chapas, C/ Alcornoque og ender ved Avenida Las Cumbres.

25º Rockin’ Race Jamboree

overnatte på borgen i Marbella og gøre deres parada klar til næste dag. 5. JANUAR OPTOG MED DE HELLIGE TRE KONGER Kl. 11:00 Vil de hellige tre konger besøge Quirón Hospital og Costa del Sol Hospital. Kl. 18:00 Start på parade med de hellige tre konger. Rute: Avenida Severo Ochoa (Bygning Zambomba), Avenida Ramón y Cajal, Avenida Ricardo Soriano og slutter ved Plaza Monseñor Rodrigo Bocanegra (Piruli).

ISTÁN 2-4. januar ISFESTIVAL Istán Rådhusplads Kl. 11:00-14:00 og 17:00-21:00 Der vil være følgende aktiviteter: Oppusteligt kørebane, juleværksteder og syntetisk skøjtebane. 3. januar BØRNEFEST SAMT OPTOG La Plaza del Pueblo (Istáns byplads). Rute: C/Marqués del Duero,

52 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Calendario.indd 52

21/12/18 14:13


Få din bil opbevaret, mens du er i Danmark

Levering og afhentning i lufthavnsparkeringen

Undgå shuttlebusser og taxi

Månedlig/årlig betaling

• GARDINER • PERSIENNER • TÆPPER • MØBELPOLSTRING • SOLAFSKÆRMNING • MARKISER MM.

Font: MontereyFLF (CORTIDEA)

Vi skræddersyr den løsning, der passer dig bedst. Del fx en årspakke med et hold venner, hvis du opholder dig mere i Spanien end i Danmark, og kun har brug for korttidsopbevaring samt få leveringer/ afhentninger. Servicen inkluderer både vask og støvsugning af bilen. Vi tilbyder også ekstraservice, som fx at køre din bil til syn og/eller service.

Kontakt os med dine ønsker og få et uforpligtende tilbud! Info@topcarcare.net - Tlf. 622 007 051

cortidea

Font: Helvetica Neue 25 Ultra Light (Scandinavian Textile & Blind Shop) Red: 15/ 100 / 90 / 10 (CMYK)

Textile, Blinds & Interior Deco

ÅBNINGSTIDER:

MANDAG - FREDAG: 10 - 18 LØRDAG: 10 - 14 (kun ved aftale) SØNDAG: LUKKET

CTRA. DE MIJAS EDIF. CORTIJO DEL AGUA, 29650 MIJAS +34 952 46 12 21 • CORTIDEA@GMAIL.COM • WWW.CORTIDEA.COM

Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 53

Anuncios - MAQUETACION.indd 53

21/12/18 14:42


Helse

HÆMATURI Blod i urinen - det må man ikke ha’ AF SPECIALLÆGE BO ROSENKILDE · WWW.DOCROSENKILDE.COM

I

løbet af den korte tid, jeg har været her på kysten, har jeg mødt overraskende mange patienter med netop dette symptom, hvorfor jeg har valgt det emne frem for så mange andre til denne artikel.

HVORFRA KOMMER DET? Urinvejene deles op i to dele: en øvre (nyrerne og de tilhørende urinledere) og en nedre (blæren og urinrøret). Nyrerne virker som et renseorgan for blodet, der under gennemstrømningen samler affaldsstoffer op overalt fra kroppens kringelkroge. Filteret i nyrerne er normalt så tæt, at alle blodlegemer (de hvide og de røde blodceller) samt alle æggehvidestofferne forbliver i blodbanen. Kun vand og salte (herunder diverse affaldsstoffer) kommer igennem filteret; det er urinen. Så, når nyrerne fungerer som de skal, holder de tæt for blod. Den således dannede urin samles centralt i nyrerne (nyrebæknerne) og løber ned i blæren via urinlederne. Både nyrebæknerne, urinlederne, blæren og urinrøret er beklædt med en slimhinde, der også er tæt for blod. Så, når der er blod i urinen, er der en utæthed enten i nyrerne eller i urinvejene.

HVAD KAN DET SKYLDES? Det, vi alle frygter, er selvfølgelig canceren. Den kan for så vidt sidde alle steder i nyrerne og i selve urinvejene. Grunden til at der kommer blod er oftest, at en cancer

er velforsynet med blodkar, men også fordi canceren netop ikke respekterer andre væv/ organer og bryder igennem de ellers tætte overfladers beklædning. Heldigvis kan der også være tale om mere godartede forklaringer, så som polypper og almindelige betændelser, herunder noget så banalt som blærebetændelse. Derfor starter en udredning for hæmaturi med noget så simpelt som en urin-stiks, hvor man kan se, om der er andre tegn på en almindelig blærebetændelse. Problemet er bare, at blærebetændelsen kan opstå netop pga. en polyp eller en cancer, som er alle tiders ”vækstmedium” for bakterier. Mere klart er advarselstegnet derfor, hvis der kun er hæmaturi og ikke andet. Endelig kan blødningen også komme fra en forstørret prostata, hvis overfladekar brister en gang imellem.

HVORDAN KAN DET AFKLARES? Hvis utætheden er at finde i de nedre urinveje, kan man afklare forholdene gennem en cytoskopi, en kikkertundersøgelse, hvor kikkerten indføres gennem urinrøret. Det lader sig let gøre i lokalbedøvelse, lettest hos kvinder, der i modsætning til mænd har et ganske kort urinrør. Hvis utætheden er at finde i de øvre urinveje, skal der gøres en urografi - en undersøgelse, hvor der sprøjtes kontrast ind i blodårerne. Kontrasten udskilles gennem nyrerne og løber så

ud gennem urinlederne og ned i blæren. Derved kan man se, hvordan nyrerne ”fylder sig”, hvordan kontrasten fordeler sig og et skyggebillede af selve nyrernes form. Evt. udsparinger i urinlederens skygge (og evt. i blæren) kan også ses.

HVORDAN SKAL DET BEHANDLES? For simple blærebetændelser og nyrecancere er svarene meget simple, nemlig antibiotika hhv. operation. Langt vanskeligere er det med urinvejenes mange polypper og cancere, fordi der er en glidende overgang derimellem. En polyp kan være enten godartet, mistænkelig eller en cancer. Derfor, hvis der findes en polyp f.eks. i blæren, tages der en vævsprøve og denne tilsiger så hvad der skal gøres. Oftest skal den bare skrælles eller brændes væk, hvorefter man kontrollere området gennem kvartårlige eller halvårlige cytoskopier i en periode. Hvis der er tale om en cancer i blæren, må man skride til en større operation, også selv om canceren er ret lille. Det afgørende i dette tilfælde er nemlig, hvor dybt i slimhinden og den underliggende muskulatur canceren er vokset. Men så er vi ude i en langt alvorligere situation end den, der oftest kan håndteres ambulant. Derfor, få afklaret, hvad der er årsagen til blod i vandet. Det må der ikke være!

54 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Helse_Bo.indd 54

21/12/18 13:37


Advokatrådgivning i Spanien og Danmark Advokatkontorerne Ana María Navarrete og Ret&Råd Glostrup Ballerup Greve tilbyder juridisk assistance ved områderne: • • • • • • • •

Køb og salg af boliger Ægteskab og samliv Arv og testamente Dødsboer Leje og udleje af boliger Skatteopgørelser Civile retssager Selskabsret

KURT TOFTERUP S.L. Calle Alfonso XIII Edif Terminal I, 2 nº5 29640 Fuengirola Málaga Spanien Tlf. + 34 952 585 721 info@navarrete.dk www.advokatspanien.dk

ABOGADOS - LAWYERS

Juridisk rådgivning og assistance Michel Pedersen Partner

Kurt Tofterup Cand. jur. (Lic. en Derecho)

Carme Pérez Cot Abogada Spansk advokat

Ret&Råd Glostrup Banegårdsvej 1 2600 Glostrup - DK Tlf. + 45 4343 4361 glostrup@ret-raad.dk www.ret-raad.dk/glostrup

• Udfærdigelse af testamenter

• Selvangivelser

• Køb og salg af fast ejendom • Arv og skiftebehandling

• Finansiering • Privatret

• Skatteplanlægning

• Forsikringer

Åbent: Mandag til torsdag 9-17 Fredage 9-14

Maria Jose Jimenez Advokat

Avda. Matias Sáenz de la Tejada s/n. Tel. (+34) 952 47 95 63 Fax. (+34) 952 58 84 67 Edif. Fuengirola Center 2, local 1 www.tofterup.com 29640 Fuengirola, Málaga kurt@tofterup.com

Vil du ud at spille golf? SK_06-18_Helse.indd Solkysten kan tilbyde dig en rigtig god pris, hvis du køber 5 eller flere greenfees til Baviera.

53

*Greenfees udløber september 2018

Ring til 952 47 22 48 eller skriv tl info@solkysten .eu for at høre nermere Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 55

Anuncios - MAQUETACION.indd 55

24/12/18 11:09


Helse

Hvor meget er du ladet op? PERNILLE KNUDTZON, SPECIALLÆGE I ALMEN MEDICIN, VITAFAKTA HEALTH CLINIC

L

igesom vi sørger for at at vor telefon eller computer er ladet op, er det oplagt at sørge for at vi selv er ladet op både fysisk og psykisk. Min gode ven Bo fortalte mig om et lille ritual, som han og hans kæreste praktiserer. Hver morgen tjekker de ind og spørger hinanden hvor mange procent, de er ladet op fysisk og psykisk. Det falder naturligt for dem at starte med sig selv og gøre sig klar til dagen. Det kan godt være, de ikke er 100 %, det kan der være mange grunde til, og det er i sig selv ikke afgørende. Svaret var 85 % fysisk og 80 % psykisk. Det vigtigste er ikke hvor meget vi er ladet op, men mere at vi er klar over hvor meget vi er ladet op og derved drager omsorg for og tager vare på os selv.

I hvor høj grad har du overgivet dig til nu’et? Overgivet dig til noget der er større og mere end dig selv? Fysisk opladet inkluderer fx søvn, væske, kost, motion og orden på vore fysiske ting og rum, fx at der er rent tøj at tage på, gjort rent, sat blomster i vaserne eller hvad nu der skal til for at vi føler os godt tilpas. For det meste er det faktorer, som vi selv har

hånd i hanke med, og som af naturlige årsager kan have udsving. Psykisk opladet inkluderer blandt andet indre ro overskud, balance, eller hvordan vi har det med vore visioner, drømme, mål og ønsker. Lytter vi til musik eller spiller selv, går en lang tur, nyder solen eller på anden måde har meditations praksis øger vi det psykiske overskud. Det tredje spørgsmål som de stiller hinanden, lyder således: I hvor høj grad har du overgivet dig til nuet? Overgivet dig til noget der er større og mere end dig selv? Til Gud? Så blev der lidt mere stille og opmærksomheden vendte en tak mere indad. 75 % svarede den ene. Og de sidste 25 % er din stædighed ? spurgte den anden. Det var lige hvad det var. Måske har vi behov for at have ”styr på tingene”, som gør at vi kæmper en kontrol kamp, som ikke inkluderer at give slip og overgive sig til nuet og nyde det. At overgive sig til nuet undsiger ikke planlægning og styring, tværtom. Vel tilrettelagte begivenheder gør det endnu lettere at slippe og være tilstede i nuet og nyde det. Men selve det at slippe fordrer ikke noget. Vi kan uden videre overgive os til nuet, og det der er større og mere end os - lige nu og her. Det kræver ikke noget af os. Hverken uddannelse, tid, penge, fysisk eller psykisk overskud. Det er uanset alder, vægt, højde, nationalitet, køn, styrke eller svaghed. Det er uden betingelser. Her tænker jeg på mine rejser til andre

lande og kulturer, hvor stolthed, nærvær og livsglæde kan sprøjte ud af folk, der ikke ejer meget mere end de står og går i eller i hvert fald meget lidt. Tak til Bo for dejlig inspiration. Denne praksis er parrets investering ikke blot i egen omsorg men også i fællesomsorg. Jeg er også i fuld gang og nyder det, og jeg håber at du også lader dig inspirere. It loved to happen. “The plain fact is that the planet does not need more successful people. But it does desperately need more peacemakers, healers, restorers, storytellers, and lovers of every kind. It needs people who live well in their places. It needs people of moral courage willing to join the fight to make the world habitable and humane. And these qualities have little to do with success as we have defined it.” David Orr “Den klare kendsgerning er, at planeten ikke behøver flere succesfulde mennesker. Men der er desperat brug for flere fredsmagere, healere, istandsættere, fortællere og elskere af enhver art. Der er brug for mennesker, der bor og fungerer godt, hvor de bor. Der er brug for mennesker med moralsk mod, der er villige til at deltage i kampen for at gøre verden beboelig og human. Og disse kvaliteter har lidet at gøre med succes, som vi har defineret det. “ David Orr

56 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Helse_Pernille.indd 56

21/12/18 13:40


Helse

Food for Life - Alkaline Dinner 23. Januar kl. 18.30 – 21

Er du nysgerrig? Ønsker du at gøre en indsats for din sundhed? Tror du på at kost, krop og psyke påvirker hinanden? Så kom til en hyggelig aften, hvor Maria serverer skønne, nærende og velsmagende basedannende retter og Pernille fortæller om syre-base balancen, livsstilsudfordringer og det gode liv i balance. Lad os inspirere og hjælpe hinanden til en endnu skønnere og rarere livsstil.

Tid: onsdag den 23.1.19 kl. 18.30 – 21 Sted: Vitafakta Health Clinic, C. Alfonso XIII,2,4 B, 29640 Fuengirola Pris: 15€ Obs begrænsede antal pladser. Tilmelding nødvendig på vitafakta@vitafakta.es eller 678253510. Dr. Pernille & Maria

Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 57

SK_01-19_Helse_Pernille.indd 57

21/12/18 13:41


Helse

Ryd op i dit liv – indeklima PERNILLE KNUDTZON, SPECIALLÆGE I ALMEN MEDICIN, VITAFAKTA HEALTH CLINIC

N

år bønderne i gamle dage byggede gårde, var det ikke kun placeringen i landskabet, der blev taget i betragtning. Gårdene blev lagt, hvor køerne eller fårene lagde sig til at sove for natten. Nogen vil mene, at dette var den bedste placering af huset i forhold til jordstråler og vandårer. Kineserne har i årtusinder interesseret sig for kraftstrømme i jorden og har placeret husene efter disse strømme. I vore dage er der mange faktorer, der påvirker vort indeklima og dermed vor sundhed. Jordstråler og vandårer er blot nogle af disse. I sommer havde jeg fornøjelsen af at hjælpe mine venner med renovering af deres lejlighed i København. Da vi var færdig med maling, dekoration, nye møbler og inventar, tog vi fat i en indeklima-måling af jordstråler og vandårer i lejligheden. Det viste sig at der var flere kraftige ”kryds” i lejligheden og især hvor flere af os sov.

JORDSTRÅLING, VANDÅRER OG SUNDHED Rent videnskabeligt er jordstråler og vandårer kontroversielle emner. Vi har ikke moderne målemetoder til direkte at afdække felterne. Dog har landmænd, blikkenslagere og entreprenører på jagt efter vandledninger gennem tiderne brugt pilekviste eller et par pinde med håndtag på, som de holdt løst og parallelle, og når de gik over et stykke jord, krydsede pindene, hvor vandledningen var. Findes jordstråler og vandårer i undergrunden og i hvilket omfang påvirker de vor sundhed?

Her er hvad jordstråle-ekspert Jens Arrent mener om sagen: ”Udover strålingen fra vandårer, afgiver kloden jordstråling, som kommer op i to usynlige krydsgitre. Det ene gitter kaldes Hartmann-gitteret, hvor gitter-linjerne ligger nord-syd og øst-vest, og diagonalt på dette ligger det såkaldte Curry-gitter. Gitrene er opkaldt efter de to læger Hartmann og Curry, som uafhængigt af hinanden opdagede gitrene i henholdsvis 1930 og 1950. Maskestørrelsen i gitrene kan variere meget fra egn til egn, fra nogle få til mange meter, og der hvor gitterlinjerne krydser hinanden skabes de såkaldte jordstrålekryds, som afgiver den stærkeste og mest skadelige energi. Gitrene er globale, dvs. de fordeler sig over hele jordkloden, og det er derfor ikke et spørgsmål OM der findes jordstråler i en bolig, men udelukkende HVORDAN gitter-strukturen fordeler sig på arealet. Dette gælder alle boliger. En jordstråle-linje er typisk 10-15 cm bred, og er fuldstændig skarp i ‘kanten’ når de kommer op fra jorden. Opmåler man energi-linjerne i en stueetage, er det de samme linjer og mønstre, som eksempelvis kan måles på øverste etage i et højhus. Det er lidt uforståeligt, at denne energi, som vi ikke kan registrere med moderne metoder, er i stand til at gennemtrænge beton, jern, ja - så at sige alt. Over længere tid er det usundt og nedbrydende at sove oven på vandårer eller på jordstrålekrydsene, fordi strålingen dér har en ekstra stærk og negativ ‘afladende’ energi på kroppens celler til skade for immunforsvaret og kroppens energibalance. Derfor kan

det ofte anbefales at flytte sengen og eller at sætte afskærmning op. I Tyskland har man fundet en sammenhæng mellem jordstråler og øget risiko for kræft. Sammenhængen mellem sygdom og jordstråler omtales første gang i 1929 af tyskeren Gustav von Pohl, og fra cirka 1965 begyndte det at blive populært at undersøge huse for at finde krydsende underjordiske vandårer og dermed særligt kræftfremkaldende steder, hvor man skulle undgå at placere sin seng, arbejdssted m.m. Gustav von Pohl kortlagde jordstrålerne i en tysk landsby, der var kendt for mange cancer dødsfald, og sammenlignede derefter adresserne og sovestederne for de 54 indbyggere, der var døde af kræft inden for de seneste 10 år. Det viste sig ifølge Pohl, at de alle havde boet og sovet indenfor områder, med kraftig stråling fra vandårer”. Tilbage til lejligheden i København. Der blev sat flere afskærmninger op, og vi fik saneret de elektromagnetiske felter fra WIFI, opladere til telefoner og computere. Jeg må indrømme at energien i lejligheden blev en anden. Jeg mærkede det tydeligt, da jeg for nyligt besøgte mine venner igen. Der var bare rart at være der på en særlig måde, og jeg kom i tanke om afskærmningen. Måske det havde en betydning ? Jeg har i hvert fald bestemt mig for at få gennemmålt min spanske bolig. Jeg har fået hjælp af biokinesiolog og jordstråleekspert Jens Arrent fra Køge, som planlægger en tur til Solkysten i løbet af foråret. Interesserede kan finde mere information på www.cellcare.dk eller skrive til vitafakta@vitafakta.es

58 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Helse_Vitafakta.indd 58

21/12/18 13:37


Helse

Spør� Eksperterne LIGTORN

STRESS SAT SIG I KROPPEN

Hola Centro Sanum. Jeg har en ligtorn på en af mine tæer. Jeg har brugt ligtorneplaster, men jeg synes ikke at det hjælper. Hvad kan jeg gøre? Kh Margrethe fra Benalmadena.

Hej Centro Sanum Jeg har for nyligt mistet et kært familiemedlem og været igennem et langt hårdt forløb i forbindelse med dette både før og efter. Jeg har fysisk fået flere skavanker fx er jeg meget træt, har ondt i ryggen og nakken og ofte svært ved at trække vejret. Jeg har fået en del massage men kun med meget kortvarig effekt. Kan I hjælpe? Jeg føler mig som en på 70 år, men jeg er kun 44 år. Jeg er begyndt at meditere lidt og synes at det giver ro. Mvh Robert, København.

Kære Margrethe Det er desværre ikke så godt at bruge ligtorneplaster, da det indeholder salisylvaseline, som opløser huden og kan gøre ondt værre. Kom til mig, så kan jeg fjerne ligtornen og vejlede dig omkring fodpleje og ligtorne. Hilsen fra Henrik P. Lindberg, fodterapeut, Centro Sanum.

PLUDSELIG INKONTINENS Kære Rikke Du har hjulpet mig mange gange før, men nu har jeg pludselig fået et problem med at holde på vandet, især når jeg hoster, griner eller nyser. Er det noget som du også kan hjælpe med? Eller har du andre forslag til behandling?? Mvh Henrik Kære Henrik Nu skriver du ikke hvor gammel du er, om du er lægeundersøgt eller om der er andre årsager til dit pludselige inkontinens. Det vil nemlig være af betydning for god effekt af behandling. Men det er helt sikkert et forsøg værd. Der kan altid arbejdes med bækkenbundstræning ved alle former for inkontinens. Også hos mænd! Uanset årsag så vil det være en fordel at styrke din bækkenbund. Mvh Rikke Markussen, fysioterapeut, Centro Sanum.

Send dine spørgsmål til info@centrosanum.es

Kære Robert Det lyder som om, at hele din krop stadig er stresset og det er helt normalt. Det kan tage meget lang tid at komme sig både fysisk og psykisk efter sådan en oplevelse. Derfor er det kun godt at hjælpe kroppen med at komme sig. Meditation er godt. Suppler med en masse gode kosttilskud for at få opbygget dine lagre, da de sandsynligvis er helt udtømte. NSA kiropraktik kan stærkt anbefales efter traumer og stress, da det afbalancerer hele nervesystemet og det har du i den grad brug for. Mvh Eugen Roth, kiropraktor, Centro Sanum.

Alle, der indsender et spørgsmål til brevkassen OG får det bragt i bladet, får en gratis massagebehandling på 55 min. Hvis de ønsker at være anonyme i bladet, kan deProyecto4_Maquetación sagtens være det. 1 19/2/18

ANNONCÉR DIN KLINIK HER!

10:3

Dansk psykolog

Pernille Thilker cand. psych

Terapi/rådgivning individuelt og grupper Konsultation i Benalmádena Pueblo efter aftale Rikke Markussen, fysioterapeut

Eugen Roth MD, Rachel Cohen, akupunktør og kiropraktor zoneterapeut

Henrik P. Lindberg, Friederich Damore Essi Martela, Statsautoriseret Bruun, ND, Master osteopat fodterapeut Health Mentor og naturlæge

Telefon: 952 56 97 54 • 686 58 72 98 E-mail: pernille.thilker@icloud.com 952 668 027 11-16.qxp_Maquetación 1 25/10/16 11:24 Página 1

Speciallæge

Bo Rosenkilde Clinica Santa Elena Los Alamos, Torremolinos www.docrosenkilde.com

Tid efter aftale Telefon 952 47 52 49 E-mail: brg@dadlnet.dk

DE SKANDINAVISKE TANDLÆGER

Grundlagt 1986 DANSK • SVENSK • NORSK • FINSK

FUENGIROLAS IMPLANTATCENTER

DR. ANDREAS OLDENBURG

v/ specialtandlæge i kirurgi og implantologi Dr, Anders Larsen Dip. Imp. Eng.

DR. JACOB STRØM

••••••••••••••••• •••••••••••••••••

SANDRA OVERGAARD Laserbehandling / blegning

952 66 01 67 ☎ www.clinicdental.eu Konsultation hverdage fra kl. 9.00

Edif. Palm Beach • Paseo Marítimo • Los Boliches • Fuengirola

Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 59

SK_01-19_Brevkassen.indd 59

21/12/18 13:41


Helse

Albuesmerter AF FYSIOTERAPEUT RIKKE MARKUSSEN, CENTRO SANUM

S

å er det slut med julegodter og julesnaps. Vær velkommen i det nye år. Håber, I alle kom godt ind i det. 2019 er begyndt og de fleste har nye mål, forventninger og håb for det nye år. Held og lykke med det til alle. Jeg håber, at I får et godt år.

TENDINIT Denne artikel vil ikke omhandle nytårsforsætter, da jeg ikke selv har meget fidus til det, så det ville være for utroværdigt at skrive om. Derimod vil jeg skrive lidt om albuesmerter, da jeg ser en del af dem i klinikken. Det handler naturligvis om fx smerter fra fx golf eller tennis, hvor golferen fx har smerter på indersiden af albuen og tennisspilleren har på over- og ydersiden. Begge skyldes som regel overbelastning over længere tid som stille og roligt udvikler sig til en smerteproblematik. Men det kan altså også være smerter, som er opstået i forbindelse med en uvant fysisk aktivitet fx som at skrue mange skruer i eller lave mange repetitioner ved styrketræning eller noget helt andet, hvor albuen og håndleddet belastes mere end de lige er vant til. Ofte starter det med en overbelastning af selve musklen dvs. i muskelfibrene. Hvis ikke musklen får ro og lov til at restituere, så heler den ikke, og skaden i vævet og inflammationen, som følger med, vil brede sig. Typisk op mod muskelsenen og når inflammationen er i selve senevævet, så kaldes det en tendinit. Dette er en mere alvorlig tilstand, da heling i senevæv tager længere tid pga. færre arterier i vævet. Søg altid fysioterapeutisk

hjælp ved albuesmerter, der varer mere end 2 uger. Der er ingen grund til at vente til det er blevet en tendinit, da det kræver en længere behandlingsperiode. Men som oftest så er det lige det, der sker. De fleste håber og tror at smerterne forsvinder af sig selv, hvilket de jo også gør i langt de fleste tilfælde, men i de tilfælde hvor smerterne varer ved, så er der som regel tale om en tendinit, inden der søges hjælp. En tendinit kan blive kronisk, og den benævnes som oftest som kronisk, hvis man har haft den mere end 6 måneder. I de tilfælde har inflammationen og skaden i vævet som oftest flyttet sig helt op til muskelsenehæftet på selve knoglen og måske også dele af knoglen. Over tid sker der en ændring i selve fibersammensætningen i senen, og den kan blive fibrøs, hård og usmidig.

SØG FYSIOTERAPEUT HURTIGST MULIGT Mange patienter får af lægen at vide, at de skal holde albuen i ro i 3 uger. Jeg har endda lige haft en patient, som havde fået at vide, at hun bare skulle holde den i ro i 4-6 måneder!!! Hun kom heldigvis allerede til mig efter 2 måneder, hvor hun desværre kun havde fået det værre. Dette er nok efter min mening de dårligste råd, der kan gives til sådan en skade. Vælger man at lytte til lægen, og der sker en forværring eller i bedste fald ingen bedring, så er skaden blevet voldsomt forværret i forhold til, at de var kommet under behandling med det samme. Det er frustrerende at se patienter, som har oplevet dette og derved opnået voldsomme smerter, når det kunne have

været fikset med tidlig behandling. Det samme gælder, når de spanske hospitaler vælger at gipse en forstuvet fod. Søg straks fysioterapeut, hvis I er ude for det. Men det er emne til en anden artikel i fremtiden. Tilbage til albuen. Mange læger mener at ro, smertestillende og antiinflammatorisk medicin og evt et par injektioner er den optimale behandling for muskelseneskader. Jeg mener, at fysioterapi er en langt bedre løsning, da det behandler årsagen og er mere skånsomt for vævet. Formålet med denne artikel, er at få jer læsere til at stille spørgsmål til lægen, når det drejer sig om muskel og/eller seneskader. Og til at forstå at der rent faktisk findes en meget effektiv behandling af sene- og muskelskader. Jeg hører tit, at mine patienter har fået at vide, at det kan der ikke rigtigt gøres noget ved. Endda fra andre fysioterapeuter. Det er virkeligt dybt ærgerligt, for det kan der i stort set alle tilfælde. Jeg har behandlet mange albuer med virkelig god effekt, også dem som allerede har prøvet andre behandlinger og andre fysioterapeuter, så opgiv ikke håbet om at blive smertefri og få den fulde funktion tilbage igen. Det handler om at få den rigtige behandling.

LYT TIL DIG SELV Lyt til dig selv og din krop. Bliver din muskelsenetilstand værre, så søg professionel fysioterapeutisk hjælp. Hurtigst muligt helst. Men husk også at det aldrig er for sent heller. Og det gælder i øvrigt alle kroppens muskler og sener. Ikke kun albuen.

60 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Helse_Centro_Sanum.indd 60

21/12/18 13:39


Sundhedsformidling

ife Food for L er ine Dinn

Alkal

Mit mål og hjerte ligger i forebyggelse og selv-reparation

.30-21 8 1 l k · .1 3 2 Vitafakta hos inic Health Cl

Dr. Pernille Knudtzon, MD no col. 29/08516

2 Mona Davidsen.qxp_2 Mona Davidsen 25/3/18 11:40 Página 1

JA. 29194

Sundhedskonsultationer & Undervisning Mikroskopi af Levende Blod & Stress Test Akupunktur, Foredrag & Workshops, Retreats

C. Alfonso XIII 2 · Edif Virgen del Carmen 4B · 29640 Fuengirola www.vitafakta.es · vitafakta@vitafakta.es · 678253510

§

Mona Elisabeth Davidsen Abogados

A S

• Køb & Salg af fast ejendom. • Lejekontrakter. • Testamenter, arv og skifte. • Skat for residente og ikke residente. • Selskabsetablering. • Retssager. • Familieret. Medlem af Advokatsamfundet i Danmark samt Colegio de Abogados i Málaga

Av. Condes de San Isidro 13 Edificio Ofisol Centro 2º A 29640 Fuengirola Tel: (+34) 952 83 83 14 Fax: (+34) 952 83 82 47 Dansk Tel: (+45) 89 88 42 74

Telefon- og åbningstider: Mandag - torsdag kl. 9-17 Fredag kl. 9-14.30 advokat@monadavidsen.com

Mona Elisabeth Davidsen Abogados

Anuncios - MAQUETACION.indd 61

• Køb & Salg af fast ejendom. • Lejekontrakter.Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 61 • Testamenter, arv og skifte. • Skat for residente og ikke residente. 24/12/18 • Selskabsetablering.

11:09


Foreningsnyt MARGRETHEKIRKEN Avda. De Dinamarca 2 & C/ Ciprés 22, Las Lagunas, Mijas Costa. Tlf. 952 587 481 www.margrethekirken.com Kontoret er åbent: tirsdag, torsdag og fredag kl. 10-12 samt onsdag kl. 15-17, hvor der også er café i kirken Den danske præst: Iben Merete Gabriel Snell Edif. Andromeda II C/Maestra Aspiazu 10 – 2A - 29640 Fuengirola Tlf. 952 460 495/mobil: 661 001 998 margrethekirken@margrethekirken.com

Vandretur i Sierra de Mijas med Solkystens Ungdomshus lørdag den 26. januar kl.13.00 med afgang fra Fuengirola Busstation. Sidste vandretur var en fantastisk hyggelig dag, hvor vi gik en god og rolig tur, og efterfølgende spiste vi frokost sammen. Nu tager vi ud på en ny rute. Læs mere på vores facebookgruppe ”Solkystens Ungdomshus (SU)”. Litteraturkreds i præsteboligen onsdag den 30. januar kl. 10.00 Karen Blixens berømte: ”Syv fantastiske fortællinger” står på programmet

Årskontingentet på 70€ kan indbetales i kirken eller på vores konto i Cajamar: (IBAN ES87) 3058 0860 7927 2000 6999 (Swift: CCRIES2A)

ARRANGEMENTER Stjerneløb i Børne-Ungeklubben i anledning af Hellig 3 konger lørdag den 5. januar kl. 11.00 Vi fejrer Hellig 3 konger med et sjovt familieløb, hvor alle kan være med. Der vil være små opgaver, som skal løses undervejs i fællesskab og naturligvis også en stjerne til at lede på rette vej hen til skatten. Efter løbet er der kaffe, kage, saftevand og en god historie. Deltagelse koster 2€ per person.

Solkystens Ungdomshus (SU) arrangerer fodboldkamp torsdag den 10. januar kl. 19.00. Vi mødes i Fuengirola og hopper hen på en af de lokale baner, hvor vi spiller en hyggelig times fodbold. Der er ikke nogen planer udover en fodboldkamp, men mon ikke vi kan drikke en øl eller tage en bid mad bagefter. Hop ind på facebookgruppen ”Solkystens Ungdomshus (SU)” og læs mere. Koncert med Kristian Lilholt band torsdag den 17. januar kl. 18.00. Også i år får Margrethekirken musikalsk besøg af Kristian & Tine Lilholt, Ida Friis Virenfeldt, Lasse Jørgensen og Frede Panduro. Det er blevet en dejlig tradition, at vi starter året med at lytte til Kristian Lilholts varme og vedkommende ’menneskemusik.’ Igennem en lang karriere har Kristian holdt et højt, højt kompositorisk niveau, både på de mange udgivelser i eget navn og de tværkunstneriske projekter som LAND og ’Stille Flyder Livet’. De fleste er også godt klar over, at Kristian har leveret musikken til flere af broderen Lars’ største hits. Vi kommer rundt i hele paletten under koncerten i Margrethekirken. Vel mødt! Billetter á 25€ (inkl. vin og sandwich) kan købes i Margrethekirken og hos PRIVATE INVESTMENT v/ John Frank, Centro Idea samt ved indgangen. Reservation på tlf. +45 21 43 96 62 el. 952 49 33 89 mellem kl. 8 og 10. Filmklub café torsdag den 24. januar kl. 19.30 Vi ser filmen ”Midt om natten”. Læs mere i kirkebladet.

Sangaften med Lars Jacobsen torsdag den 31. januar kl. 19.00. Glæd jer til en aften med nordjyske Lars Jakobsen. Han synger for til fællessange, vi alle sammen kender, og han optræder med sang og guitarspil med iørefaldende melodier fra den danske sangskat. Lars har udgivet tre CD’er og de finurlige sange derfra er også på menukortet. Sangene krydres med lune historier, der kæder det hele sammen. Lars Jakobsen er en rutineret herre, som optræder rundt i hele landsdelen og har udgivet flere CD´er. Han er især kendt for Lars Jakobsen Trio, som optræder med Lars’ egne sange og historier i Niels Hausgaard-stilen. Lars har en evne til at dejlig afslappet stemning, hvor man hygger sig, får et grin og noget til eftertanken. Det alvorlige og det sjove går hånd i hånd. Kom og nyd en aften med humor, eftertænksomhed og sangglæde. Entre på 15€ inkluderer en hjemmebagt bolle med pålæg og en drink. Margrethekirkens Venner indkalder til ordinær og ekstraordinær generalforsamling torsdag den 21. februar. Den ordinære generalforsamling afholdes torsdag d. 21. februar kl. 12.00 med 2. indkaldelse til den ordinære generalforsamling kl. 12.15. For det tilfælde, at der ikke er et tilstrækkeligt antal medlemmer til stede til den ordinære generalforsamling kl. 1200, indkaldes herved 2. gang til generalforsamling kl. 12.15 samme sted og med samme dagsorden. Den ekstraordinære general-forsamling afholdes kl. 12.30. Dagsorden for den ordinære generalforsamling: 1. Valg af dirigent. 2. Formandens beretning. 3. Fremlæggelse af revideret regnskab. 4. Fastsættelse af kontingent for 2019. 5. Behandling af indkomne forslag.

6. Valg af bestyrelse. (Der skal vælges bestyrelse, også hvis foreningen senere nedlægges). 7. Valg af revisor. (Der skal vælges revisor, også hvis foreningen senere nedlægges). 8. Eventuelt. Dagsorden for den ekstraordinære generalforsamling: Valg af dirigent. Opløsning af foreningen. Udnævnelse af bestyrelse. Disposition over og afhændelse af formue. Eventuelt. På den ekstraordinære generalforsamling stilles der forslag om opløsning af foreningen. Vedtægternes Paragraf 11: Forslag om vedtægtsændringer samt forslag om at bringe foreningen til ophør vedtages på en generalforsamling, hvor mindst 2/3 af medlemmerne er fremmødt, og mindst 3/4 af de fremmødte tilslutter sig forslaget. Foreningen er stiftet den 1. november 1999. Dens formål er at fremme kulturelle formål og yde støtte til Margrethekirken efter ansøgning fra kirkens menighedsråd. Der er gennem årene ydet støtte til mange ting og forbedringer i kirken. Vennernes økonomi er baseret på medlemskontingenter og overskud fra arrangementer på samme måde, som der skaffes penge til kirkens drift. Disse parallelle indtægtsgivende aktiviteter styres i dag af de 2 foreningers ledelse. Det har desværre vist sig vanskeligt at finde nye medlemmer til Vennernes bestyrelse. På denne baggrund skønnes det hensigtsmæssig at nedlægge foreningen og samle kræfterne i kirkens menighedsråd. Efter generalforsamlingen har vi den glæde at kunne præsentere Dir. Bent Jørgensen, der vil fortælle om de oplevelser, man har ved at skrive sine erindringer, bl.a. omhandlende sit virke i den danske dagspresse og sin pensionisttilværelse med arbejde i plantageprojekter i Central Amerika. Herefter serveres frokost med sildeanretning og forloren skildpadde. Deltagerpris inkl. frokost og drikkevarer 25€. Tilmelding senest den 18. februar til fmd. Ebbe Juul Hansen på e-mail: ebbejuulhansen@gmail.com eller tlf. 952 49 33 89. TAK TIL ALLE VORE SPONSORER Vi takker alle vore sponsorer ved Margrethekirkens ”Syng julen ind” fredag den 30. november 2018: Advokat Mona Davidsen, Advokatkontoret Andersen Ruíz, Anni´s  Vitalshop, Birdie Vinos, Café la Vida, Casa Nórdica, Casa Roberto, Cortidea, Dancon Toshiba, Danscan Forsikring, Ewald´s fødevarer, Firma  ”Gode Ideer”, G & A konsulentbureau, Hotel Cerro de Hijar, Hotel Tamisa Golf, Jyske Bank, Kiropraktor Mogens Dahl, Kaas og Kirkemann, La Peña de Dinamarca, Linda´s Corner, Massør Flemming Lockenwich, Norrbom Marketing, Nykredit, Restaurant  ”Not a Lot”, Restaurante Avanto,

Restaurant Casa Danesa, Restaurante Cerros del Águila, Restaurante da Bruno, Restaurante el Cortijillo, Restaurante el Rancho de Salva, Restaurante el Sin Igual, Restaurant Holger Danske, Restaurante la Calesa, Restaurante la Farola, Restaurante Meson el Candil, Restaurant Old Swiss House, Restaurant Valparaíso, Simzar Estates, Spain Invest, Ulla Müller, Unioptica, Vikingos Supermarket, Jette Aabo. Støt sponsorerne - de støtter os. Også en stor tak til alle de frivillige og alle gæsterne der deltog og var med til at gøre den aften til en dejlig og hyggelig oplevelse.

CLUB DANÉS FUENGIROLA - MIJAS Haza del Algarrobo, Ctra. De Mijas km. 2,2, 29649 Mijas Costa clubdanes@gmail.com - www.clubdanes.dk

Kalender, januar: 8. Club Danés åbner 12. Fernisering 18. Bytte tøj dag 19. Filmaften 26. Nyårsfest Formanden har ordet Vi har afsluttet endnu et godt år i vores klub med mange gode arrangementer og ser frem til 2019, hvor vi igen vil forsøge at skabe gode rammer for et godt klubliv med spændende arrangementer og de ugentlige aktiviteter. FARVEL TIL 2018 VI sluttede arrangementerne i 2018 i Club Danés med vores store juletræsfest søndag den 2. december for børn og voksne. Det var en god afslutning på det gamle år. Vi startede ca. kl. 14, hvor masser af dejlige børn og voksne var mødt op. Vores store dekorationsbord, hvor børn blandt andet kunne lave deres egen juledekoration, var igen i år en stor succes, og da alle havde fået lavet en flot juledekoration, ankom julemanden og hyggede sig med børnene og ikke at forglemme de voksne! Efter julemanden var taget af sted igen, kom vores Lucia pigerne fra Margrethe Kirken forbi. Vi sluttede dagen af med at udtrække vores store julelotteri, som også i år blev udsolgt. Club Danés vil sige tusind tak for de mange dejlige gaver, vi modtog til julelotteriet fra firmaer og forretninger i vores område: Angela – Advokatkontoret - Andersen Seguros - Bent Nielsen Café Boulevard - Cajamar Bank - Centro Belleza - Centro Sanum - Clinica Dental - Idea Clinica Dental Escandinava - Dan Scan Forsikring – Delicatessen - Flora Valentin - Grøn og Andersen - Henrik Reinhard - Helle Hollis - Helle Frisør - Idea Data – Kaas og Kirkemann - Mogens Dahl - Mona Davidsen - La Danesa - La Peña De Dinamarca - Not a Lot Nordic Dental Center - Norrbom Marketing - Nordic Muebles - Restaurant La Vida Ruta Solar - Silkeborg Flytteforretning –

62 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Foreningsnyt.indd 62

24/12/18 11:48


Vin&Mad SimzarEstates - Smartrepair - Tandlæge Nordic - Tandlæge Rosasco - Tandlæge Nordic Scandinava -Toshiba - Uni Optica - Viajes Ecuador Charlotte - Vikingos Supermarked – Vitamina - Wellnes Corner - Zoco Home. Vi var også glade for, at Bent Silvester kom og spillede mange af de kendte julemelodier. Mange tak for det. Sidst og ikke mindst skal der også lyde en stor tak til de, der hjalp os denne weekend. VELKOMMEN TIL 2019 Klubben åbner tirsdag den 8. januar, og vores første store arrangement i det nye år er Nyårsfesten, lørdag den 26. januar. Her vil der være en menu, der består af følgende: Velkomstdrink, forret: Aspargessuppe – som vores mor lavede den – og dertil et glas Fino de Jerez. Hovedret: Chateaubriand med portvinssauce, årstidens grønsager, persillekartofler og vin ad libitum. Dessert: Hjemmelavede pandekager med is og flødeskum. Levende musik ved duoen ”Phantoms of Venice” med sangerinden Signe Buhl og ved keyboardet Torben Goldin. For at skabe den helt rigtige stemning, forventer vi, at I trækker i festtøjet og medbringer det gode humør. Der er et begrænset antal pladser, så det anbefales at I købe billetter i god tid hos Thomas eller på kontoret. Prisen for dette arrangement er 55€ og medlemmer får 5€ i rabat. Aftenens sponsor er: Private Investment v/ John Frank. Til sidst vil jeg sige tak til alle vores medlemmer for en god sæson, og ønske jer alle et rigtigt nytår.

Hilsen Formanden KUNSTUDSTILLING Lørdag d. 12. januar afholdes fernisering fra kl. 12.30 med kunstneren Svanhild Stub. Svanhild er født og opvokset på Frøya i Norge men har boet de sidste 4 år i Fuengirola. Svanhild er adjunkt i videregående design og håndværk, og har tidligere drevet atelier og galleri i Trondheim. Hun er nu tilknyttet GAC Art Club i Fuengirola, hvor hun underviser og udstiller sammen med andre kunstnere. Svanhild beskriver det at male som en konstant udvikling, med afprøvning af nye teknikker og stilarter. Hun er de senere år gået mere og mere over til at udtrykke sig abstrakt, men maler dog stadig naturalistisk, specielt fugle. Udover et møde med Svanhild byder vi naturligvis på det traditionelle glas Cava og lidt snacks. BRIDGEKLUBBEN Kom og spil med i vores ugentlige mandags og onsdags turneringer, mødetid senest 14.45. Gæster er velkomne. Tilog framelding skal ske senest dagen før hos Jan Werum på 951 260 416 eller på mail: jw@werum.dk. Gebyr for medlemmer er 3.50€ og for gæster 5.00€. Første spilledag er mandag, d. 7. januar. Bridgeundervisning for begyndere og let-øvede tilbydes efter aftale med Char-

lotte Dyrup charlottedyrup@yahoo.dk. Lørdag d. 2. februar, 2019, kl. 11.00 afholdes Årsmøde med efterfølgende turnering og frokost. Dagsorden, regnskab og yderligere oplysninger om Årsmødet fås i klubben fra medio januar. Forslag, som ønskes behandlet på Årsmødet, skal være bestyrelsen i hænde senest 2. januar, 2019. Vores aktiviteter kan følges på hjemmesiden: www.clubdanes.dk/bridgeklubben/ Kim Larsen-film: På vores filmaften i januar bliver Kim Larsen-filmen, Midt om Natten, vist. Bent Silvester vil før filmen synge nogle af Kim Larsens sange, krydret med citater og anekdoter. GENERALFORSAMLING Indkaldelse til den ordinære generalforsamling i Club Danés (Dansk Spansk Samvirke Fuengirola/Mijas) søndag d. 17. marts 2019 kl. 11 i Casa Danesa. Dagsorden kommer i februar.

DEN DANSKE KLUB I TORRE DEL MAR Paseo Marítimo Levante 21 29740 Torre del Mar E-mail: kontakt@danskeklub.dk www.danskeklub.dk December måned kom virkelig til at stå i julens tegn. Efter Julepyntehygge torsdag d. 29. november, hvor ca. 15 medlemmer slog sig kreativitet løs, var klubben klar til mange skønne juletraditioner. Vi startede med Julefrokost lørdag d. 1. december, her deltog ca. 50 glade feststemte gæster. Der var sang og bægerklang. Vi savnede vores husorkester, så der blev nogle gange sunget i kanon, men alle hyggede sig. Puk havde som sædvanligt overgået sig selv, og lavet en lækker julefrokostbuffet. Vores store julelotteri med 1000 lodder og 35 flotte præmier blev udsolgt, og vi skylder en stor tak til vores gavmilde Sponsorer. Se listen på danskeklub.dk Også stor tak til de frivillige, der havde arrangeret festen, samlet sponsorgaver, dækket borde og hjulpet med det praktiske. Uden jer blev der ingen fest. Efter Julefrokosten kunne vi lige sunde os et par dage, inden de næste juletraditioner løb af stablen. Så, om onsdagen, havde Billardfolkene deres årlige gløgg og æbleskiver, og om aftenen var det tid til Julebanko, hvor der var en and som gevinst på fuld plade. Det var en succes, ligeså vel som den lækre ribbensteg med tilbehør, der blev serveret inden spillet. Vi kunne godt mærke, at der er en del medlemmer der trak mod Danmark for at holde jul. Der var dog stadig en del, der holdt jul og nytår under varmere himmelstrøg. Derfor var der i Klubben også i år arrangeret Juleaften, så ingen behøvede at sidde alene. Godt Nytår!

FORÅRETS PROGRAM Januar Søndag d. 6. Nytårstaffel kl. 16 Onsdag d. 9. Syng Sammen Aften kl. 19 Tirsdag d. 15. Foredrag om Normandiet v. Jacques Borggild kl. 19 Onsdag d. 16. Banko kl. 18.30 Onsdag d. 23. Syng Sammen Aften kl. 19 Søndag d. 27. Grillsøndag Onsdag d. 30. Banko kl. 18.30

Februar Onsdag d. 6. Syng Sammen Aften kl. 19 Tirsdag d. 12. Foredrag kl. 19 Onsdag d. 13. Banko kl. 18.30 Søndag d. 16. Gule Ærter kl. 13 Onsdag d. 20. Syng Sammen Aften kl. 19 Søndag d. 24. Grillsøndag kl. 13 Onsdag d. 27. Banko kl. 18.30 Tilmelding i Klubben torsdage 13.1514.00 FASTE AKTIVITETER Mandag, onsdag & lørdag 10-13; Herrebillard Tirsdag 9-10.45; Spansk, Begyndere Tirsdag 11-13; Damebillard Tirsdag 10-15; Mimrerne & Vandrerne Tirsdag 14-17; Strikke/Nørkleklub Onsdag13.30-16.30; Bridge, Begyndere Onsdag 16.45-17.45; Gymnastik, Dans & Meditation Torsdag 12-15; Klubdag Fredag 9.30-11.30; Spansk, Øvede Fredag 11.30-13.30; Spansk, Let Øvede Fredag 13.30-17.30; Bridge, Øvede Se mere på www.danskeklub.dk

DEN DANSKE KIRKE ØST FOR MÁLAGA Præst Annalise Bager. Los Girasoles II, 48B, Las Palomas, La Herradura, Tlf. +45 40 73 29 86/+34 609 825 899, e-mail: annalisebager@gmail.com Menighedsrådsformand Kirsten Fredelund. Tlf. +45 21 32 82 61/+34 662 575 023, e-mail: kirstenfredelund@icloud.com Vinterkirkesæson: 1. november - 31. marts

Først og fremmest vil vi gerne ønske alle ”et godt, lyst og lykkeligt nytår”, og så har vi siden sidst, ud over gudstjenerne haft vores årlige ”syng julen ind” arrangementer, hvor vi har hygget os, og guffet i os som sædvanligt. I år fik vi ikke bare én men hele to historier. Først læste Jacques en fornøjelig historie op, som hedder ”gamle Anes jul”. Den er skrevet af ham selv sammen med kollegaen Hans Wenge, og Annalise læste op fra ”jul på Borgen”, og for dem der ikke kender den, så er det en bog med historier om julen fortalt af politikerne på ”borgen” og, som er udgivet til fordel for de hjemløse, til hvem overskuddet går. Nu skal vi i gang med det nye år, og det byder på mange spændende ting. Vi skal have højskoledag i Almuñécar d. 28. januar og i Torre del Mar d. 29. januar. Det bliver aftner med sang, foredrag og fortællinger, og så spiser vi sammen. Vi glæder os til de dejlige dage. I år afholdes årsmødet d. 9. februar, kl. 14.00 på hotel Al Andalus. Vi glæder os også til den tur, som vores præst Annalise Bager og hendes mand Jacques Borggild arrangerer d. 26.-27. februar til Jerez og ”den spanske rideskole”, havnene i Algeciras og Estepona. Det bliver en 2-dages tur. Lad os se, hvad mere vi skal se. Der er helt sikkert en overraskelse eller to. Følg os på www.margrethekirken.com under Kirken Øst for Málaga/Det sker. KALENDER FOR JANUAR 2019 Lørdag den 5. kl. 13 Gudstjeneste i Lux Mundi, Torre del Mar Lørdag den 12. kl. 13 Gudstjeneste i Fiskerkapellet i Almuñecar Lørdag den 19. kl.13 Gudstjeneste i Lux Mundi, Torre del Mar Søndag den 20. kl. 19.30 Økumenisk gudstjeneste i Katedralen i Málaga. Fælles kørsel i bus fra Lux Mundi kl. 18.30. Tilmelding til præsten senest søndag den 13. januar. Lørdag den 26. kl. 13 Gudstjeneste i Fiskerkapellet i Almuñécar Mandag den 28. kl. 17 Højskoleaften i Foreningen i Almuñécar med fællessang,

Januar 2019 · SOLKYSTEN.EU 63

SK_01-19_Foreningsnyt.indd 63

21/12/18 14:37


Foreningsnyt menter, vi får holdt i løbet af året. Vores næste månedsfest er lørdag den 26/1 på restaurant Aquavit Los Boliches. Der vil være live-musik til en svingom eller mere, og så vil vi arrangere mandel-tur i uge 5 eller 6, hvor vi skal nyde de mange flotte mandeltræer i fuld flor. Transporten foregår som altid i egne biler. Se hjemmesidens menu under fanen ”Aktiviteter- Kommende”. SØNDAGSMØDER Para Todos har faste ugentlige møder hver søndag kl. 14.00-15.00 på Restaurant Reginas på havnen i Fuengirola. Medlemmer af bestyrelsen kan træffes i dette tidsrum.

foredrag, fortælling og fællesspisning. Tirsdag den 29. kl. 17 Højskoleaften i Klubben i Torre del Mar. Den 26. – 27. februar: 2-dages bustur til den spanske rideskole i Jerez, havnene i Algeciras og den spændende by Estepona. Program kan ses på hjemmesiden: HYPERLINK ”http:// www.Margrethekirken.com”www.Margrethekirken.com under fanebladet Kirken Øst for Málaga. Nærmere oplysninger fås hos præsten.

ASOCIACIÓN PARA TODOS Formand: Eigil Rasmussen, 670 659 931 www.paratodos.dk ParaTodos ønsker alle et godt og lykkebringende 2019, og vi ser frem til at mødes til fælles hygge og snak på havnen, når vi mødes til de forskellige arrange-

ARRANGEMENTSOVERSIGT 26/1 Månedsfest på Restaurant Aquavit kl. 19.00 23/2 Månedsfest Uge 5 eller 6 Mandel-tur i egne biler GENERALFORSAMLING Indkaldelse til generalforsamling 27/22019 kl. 12.00 på Restaurant Reginas. På generalforsamlingen skal der behandles mindst følgende punkter: Valg af dirigent Bestyrelsens beretning Forelæggelse og godkendelse af regnskab

Forelæggelse af buget for kommende år Valg af stemmetællere Valg af bestyrelse, revision og suppleanter Fastsættelse af årets kontingent Forslag fra bestyrelse eller medlemmer Eventuelt Vigtigt: For at kunne deltage skal kontingentet for 2019 være betalt senest 24/2-2019. Forslag og eller spørgsmål, der ønskes behandlet på generalforsamlingen skal være bestyrelsen i hænde senest 2 uger før generalforsamlingen afholdes. Et medlemskab koster 25€ for et kalenderår. Det kræver, at du er medlem for deltagelse i vores arrangementer. Til gengæld får du en masse hyggeligt selskab, sjove timer og nye venskaber. Medlemskort kan købes ved klubbens ugentlige søndagsmøde. Hold dig ajour på vores hjemmeside for opdatering af arrangementer, ture og lignende oplysning om klubbens aktiviteter. På foreningens vegne: Erik

64 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Foreningsnyt.indd 64

21/12/18 14:37


Rubrikannoncer Mayo 2018.qxp_Layout 1 23/4/18 12:39 Página 66

Rubrikannoncer <RUBRIKANNONCER> Rengøring af ferieboliger

Bestilling af rubrikannonce:

BESTILLING AF RUBRIKANNONCE:

Biler købes

Christensen Service Momsregistreret Belinda 670908811 belindachristensen@ymail.com ---------------------------------------------------------------

Biler på spanske nummerplader købes. OK, hvis den står i Danmark.

Smid intet væk. Alt brugbart hentes.Småt og stort. Også ved flytning og dødsboer. Tlf. 952 46 66 83 / 609 377 192 kajhjesp@hotmail.com --------------------------------------------------------------Rengøring af ferieboliger

Byggeri, stort eller mindre, første sale på huse, overbygninger osv. Kontakt os for tilbud. Også: Udvendig isolering af huse, glatTag & Byg pudsning af mursten og råpudset huse. Byggeri, stort ellerogmindre, første Udendørs belægning anlægsarbejder. sale på huse,+ 34 overbygninger Telefon: 607 500 115 osv. Kontakt os for tilbud. e-mail: tagbyg@gmail.com Også: Udvendig isolering af huse, -----------------------------------------------------------------

Prisen er 0,70 e/6 kr. pr. ord - dog min. 14 euro Billet mrk. + 1,50 euro. Tlf.: 609 13 10 62 0,70 kr. pr. ord - dog euro. ---------------------------------------------------------------RubrikannoncerPrisen betaleser forud oge/6 afleveringsfristen er min. 14 euro Billet mrk. + 1,50 Tag & Byg Rubrikannoncer betales forud og afleveringsfristen den 15. i hver måned. Brugteer ting den 15. i hver måned.

BIL REGISTRERING • NUMMERPLADEÆNDRING TIL SPANSK • IMPORT & EXPORT PAPIRER • BILSYN - ITV & HOMOLOGERING • ALT PAPIRARBEJDE FOR BIL REGISTRERING

HOLM

BIL REGISTRERINGS SERVICE Tel: 671 204 824 • Fax: 952 821 302 www.spanskbil.com

Andersen Ruiz Consulting

Insurance & Legal advice

Christian Andersen 40 års erfaring i forsikring og rådgivning ved salg og køb af ejendom og skifte Tlf. 952 47 37 55 - andersenruiz@gmail.com Av. Jesús Sántos Rein | Fuengirola | Málaga

www.andersenruizconsulting.com Den sikreste løsning Alt indenfor: Elarbejde Malerarbejde • VVS-arbejde Murerarbejde • Snedkerarbejde

Per Larsen Servicee P

FUENGIROLA Tel.l 670 767 989 • Fax. 952 471 612 T

FAGUDDANNET DANSK MALER

Per Leonhard Hansen en!

25 år på kyst

Godt og reelt malerarbejde udføres.

Ring for tilbud! Tlf. 95 266 85 13 Mobiltelefon 607 52 02 57

K.B.M. CONSTRUCTION almen håndværk service og ombygning Forskellige former for flise- og gulvbelægning Nyt badeværelse og køkken Alt arbejde indenfor:

Murer | Elektricitet | Maler Tømrer | VVS | Gulvpolering Nye aluminiumsdøre og -vinduer

Christensen Service Aircon., varmepumper og Momsregistreret pool-heating 670908811 Sælges ogBelinda installeres. V/belindachristensen@ymail.com Jesper Hansen. El-installatør og maskinmester. Tlf +34 600 409 484 -------------------------------------------------------E-mail: jespex@gmail.com Aircon., varmepumper og ----------------------------------------------------------------

Hjemmehjælp - sygepleje pool-heating

Pleje, madlavning, ledsagelse o.m.a. Sælges og installeres. udføres professionelt af plejeuddannet V/ Jesper Hansen. El-installatør og personale. Hjælpemidler udlejes maskinmester. Tlf +34 600 409 484 Tryghedsopkald E-mail: jespex@gmail.com Ring eller skriv til DANIA CARE, -------------------------------------------------------tlf. +34 626 16 1234

info@daniacare.es • www.daniacare.es Hjemmehjælp - sygepleje ---------------------------------------------------------------Pleje, madlavning, ledsagelse o.m.a.

Oprydning udføres professionelt af plejeuddanFriskpersonale. fyr henter gerne ting, som udlejes De ikke net Hjælpemidler har brug for og ikke nænner at smide ud, Tryghedsopkald også store ting.skriv til DANIA CARE, Ring eller Jørn. Tlf.tlf. 600 760622 123 590 eller 162 952 471 612 +34 ---------------------------------------------------------------info@daniacare.es - daniacare.es Ejendomsservice --------------------------------------------------------

Opsyn, renholdelse og vedligeholdelse af alle typerMarbellaco.com af boliger samt firma- og kontorPga. af mange rengøring tilbydes. danske henvendelser, vi til enDANIA dansk intern sælgRingsøger eller skriv CARE, er. Arbejdet består at kontakte tlf. +34 626 16af1234 kunder, INGEN • www.daniacare.es KOLD KANVAS. info@daniacare.es Kendskab til Solkysten er et KRAV. ----------------------------------------------------------------

Vi tilbyder et job i et målrettet, proTrivelig og leilighet til utleie fessionelt internationalt team. Fast løni og høj kommission. Benalmádena med CV til:fin utmed 2Ansøgning soverom, hjørneterasse, sikt motez@marbellaco.com fjell & sjø. Rolig område, parkieringsplass. sportsfasiliteter, mærket ”dansk”. Informasjon/visning v /Eva -------------------------------------------------------+ 34 656 354 821 (etter kl 17)/ evaroijen@gmail.com ----------------------------------------------------------------

Kim ELEKTRIKER El-arbejde & satellit TV Tel. 952 47 95 39 Mobil. 607 83 12 11

DAN CAN ForSIKRING

v/ Forsikringsmægler Helle Haugaard Eriksen Tlf. 952 66 03 87 Mob. 607 59 59 60 helle@danscaninsurance.com

Man-fre. 9.30-16.00 eller efter aftale

kontakt kim mortensen 617 07 04 50 kbmconstruction@hotmail.com

Av. Nuestro Padre Jesus Cautivo

dansk engelsk spansk

(v/Favoritten og Holger Danske)

C.C Sierra Mijas , Local 31 Los Boliches, Fuengirola

glat- pudsning af mursten og råpudFerieboliger til leje set huse. Udendørs og Lejligheder - rækkehusebelægning - luksusboliger anlægsarbejder. villaer med swimmingpool - landhuse Telefon: + 34 607 500 115 fincaer. Kontakt os venligst på 607 377 499 e-mail: tagbyg@gmail.com info@rinconrent.com -------------------------------------------------------www.rinconrent.dk ----------------------------------------------------------------Ejendomsservice

Opsyn, renholdelse og vedligeholdLejlighed i Los Boliches else af alle typer af boliger samt Urb. Sierra Mijas 9, 9B, sydvestvendt, (de firma- og kontor- rengøring tilbydes. grønne ejend.) sælges m/indbo. 92 m2. Ring eller skriv til DANIA Pris 169.000 euro CARE, tlf. +34 622sender 590 162 Skriv og jeg link info@daniacare.es med 32 billeder. ehusted@pc.dk daniacare.es ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fuengirola, Biler Pueblo købes López

Stort hus to soveværelser, AirBiler på med spanske nummerpladcondition og parkering udlejes på er købes. OK, hvis den står i langtidsleje. Danmark. Henvendelse Tlf.: 62 Tel.609 670 13 70010 852 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fuengirola FerieboligerCentrum til leje

Lejligheder - rækkehuse - luksusSmuk lejlighed med 1 sovevær. til 1 eller 2 personer. Flot swimmingpool møbleret, alt er boliger villaer med Bygningen ligger centralt og i -nyt. landhuse - fincaer. rolige omgivelser. Kontakt os Udlejes venligsttilpåansvarsbevidste lejere, kun langstidsleje, min. 607 377 499 6 mdr. 550€ pr. måned. Tel.info@rinconrent.com 670 789 798 / 608 337 300 www.rinconrent.dk (engelsk) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sommerhus udlejes Leje pr. måned kr. 8.000,00 + forbrug af el og vand. Huset er på 71 kvm, med stue med brændeovn, 3 sovevær, køkken med vaskemaskine, badevær med brus og gulvvarme samt overdækket lukket terrasse. Huset er beliggende på stor grund i rolige omgivelser nær Tisvilde/Rågeleje. Henvendelse Gorm Hjort Tel. +45 21 64 80 65. -----------------------------------------------------------------

LÅSESMED Åbning, ændring og salg af kombinationslåse og sikkerhedsdøre. Vi laver gitre i jern og aluminium

Edif. Diana III, Recinto Ferial Tel. 952 580 512 Mob. 628 738 290 (bedst kl. 14-18)

65 SOLKYSTEN.EU MAJ· Januar 2018 2019 66 SOLKYSTEN.EU

SK_01-19_Rubrikannoncer.indd 65

24/12/18 13:16

w


Feliz Año Nuevo...

I

JANUAR 2018 Nº 479 - ÅRG 39

solkysten

skrivende stund er propperne ikke sprunget endnu. Kransekagen, torsken, de skøre hatte og champagnen er heller ikke fundet frem, og ingen danskere er sprunget ned fra stolene og direkte ind i et nyt år. Men lur mig, om årets - nu overståede nytårsaften ikke blev nogenlunde, som den plejer at være. Forhåbentlig, fristes man til at sige. For ’plejer’ kan være alletiders at ha’ ved hånden på sådan en mærkedag. ’Plejer’ behøver ikke rime på kedeligt. Det betyder forhåbentlig, at man endnu engang fik lov at fejre nytår med dem, man elsker. Fordi de stadigvæk lever, eller man stadigvæk er gift eller har børn eller gode venner omkring sig, som man igen fejrede nytår med. At man ikke er alene. At man har ’nogen’. At man er holdt af. Dét i sig selv er ingen selvfølge. Men det er en stor velsignelse. Personligt håber jeg, jeg skåler nytåret ind i Spanien. Det prøvede jeg sidste år, hvor jeg debuterede med de 12 vindruer og lige så mange ønsker for det nye år. Dejlig tradition. Ikke fordi dronningens nytårstale, den sædvanlige film med den fulde butler, den høje hat og springet ned fra stolen ikke også er sjove og gode traditioner, som enhver dansker kender, men jeg synes nu alligevel, at spanierne – og resten af verden – runder op med lidt mere særlige nytårstraditioner. Og lige dén dag om året kan jeg godt overgive mig og sætte min lid til overtroen og de gode intentioner… hvis de altså virker. F.eks. kan jeg godt li’ tanken om, at runde former betyder held i flere lande – også i Spanien. Her tænker jeg ikke på en anelse

Nåede du dét, du ville. Fandt du lykken, eller løb den fra dig. Gjorde jobbet, konen, manden, rygestoppet eller slankekuren dig glad? Jeg håber det …

ekstra juleovervægt, men f.eks. på de før omtalte druer – som symboler på de næste gode 12 måneder. Filippinerne kører den ekstra op og dækker deres borde med læssevis af runde frugter, ligesom de andre steder i verden klæder sig i polkaprikket tøj. Det lyder i hvert fald lidt festligere end i de lande, hvor en dråbe smeltet bly smides ned i en spand vand og med formerne fortæller om det kommende år. Eller som i Schweiz, hvor man ikke bare nøjes med at gi’ folket muligheden for at redde sig lidt ekstra lykke i det nye år, men også inviterer grisene med til gildet og giver dem – eller i hvert fald en enkelt ud af mængden - muligheden for at undgå at ende på middagsbordet. Nemlig den, der vinder griseløbet. Javel, ja. Én spansk tradition, jeg netop har læst mig til, frister lidt mere end de andre. Spanierne deler ganske vist traditionen med andre lande, men den går ud på, at man skal iklæde sig farverigt undertøj nytårsaften. Rødt undertøj betyder romantik og kærlighed i det kommende år, mens det gule

Udgiver / Edita - Ediciones Solkysten S.L. Apartado de correos 2071 · 29640 Fuengirola, Málaga Tel. +34 952 47 22 48 - info@solkysten.eu - www.solkysten.eu Depósito Legal MA 436/81 Annoncer / Publicidad - sk printbroker publicidad@printbroker.es - +34 952 47 22 48 Rubrikannoncer - info@solkysten.eu Portada: Jens Berg Skribenter / Escritores Lonnie Kjer, Pia Bruun, Jannik Engen, Carsten Grube, Lotte Aabel Hammer, Pernille Knudtzon, Rikke Markussen, Bo Rosenkilde

bringer penge og held. Hvis man altså tror på dén slags. Og hvorfor ikke? Bortset fra at det selvfølgelig er en pengemaskine, hvis de pågældende landes indbyggere stormer afsted til butikkerne for at købe tøjet til lejligheden, er det en hyggelig tanke lige at kunne hjælpe lykken lidt på vej. Der går da ikke noget af mig for lige at at gøre dén ekstra indsats og ønske både lykke, sundhed, penge og kærlighed. I virkeligheden er det vel også dét, vi gør, når vi højtideligt kigger hinanden i øjnene, klinker glassene og valser ind i et nyt og ukendt år, mens vi takker for det gamle og kigger lidt tilbage. For hvordan gik det så i det forgangne år. Nåede du det, du ville. Fandt du lykken, eller løb den fra dig. Gjorde jobbet, konen, manden, rygestoppet eller slankekuren dig glad? Jeg håber det. Og springer optimistisk, eftertænksom og lidt sentimental ind i et spritnyt og uåbnet år. Med munden fuld af druer. Og i rød-gult undertøj, naturligvis.

Lonnie Kjer er Solkystens klummeskribent Hver måned skriver hun om stort og småt Har du idéer eller forslag til emner, er du velkommen til at skrive til lonnie@ solkysten.eu Lonnie Kjer Sangskriver, musiker og journalist Mor til to Bor (endnu) i Danmark, men misser sjældent en måned uden en tur til det spanske.

Distribution / Distribución Solkysten distribueres fra mere end 250 steder på Costa del Sol, Alicante, Granada, Madrid og Barcelona. Solkysten se distribuye desde más de 250 puntos en Costa del Sol, Alicante, Granada, Madrid y Barcelona. Prohibida la reproducción de artículos o fotos sin autorización del editor. La dirección no se hace responsable de las fotos, textos y opiniones en Solkysten, ya que son responsabilidad de las fuentes firmantes.

Tryk / Imprenta sk printbroker - skprintbroker.com - 952 668 027 facebook.com/solkysten Issuu.com/search?q=solkysten

66 SOLKYSTEN.EU · Januar 2019

SK_01-19_Lonnie.indd 66

24/12/18 12:47


Untitled-2 1

25/4/18 10:47


NettoIPTV Til hele familien Tag 2 bokse og 24 måneder som du selv kan fordele efter eget ønske. 559€ streaming muligt Normal pris 459€ pr boks

Mere end 4400 kanaler fra hele Europa, altid mere end 4000 film

GrandeIPTV Det du ikke fik set Boks med 12 måneder 399€ Normal pris 509€

215 kanaler fra DK, S, NO, FI & UK altid mere end 5000 film 30 dags catch-up

OrbitIPTV Til film elskeren Tag 2 bokse og 24 måneder som du selv kan fordele efter eget ønske. 559€ streaming muligt Normal pris 459€ pr boks

Mere end 6400 kanaler fra hele Europa, US, Canada altid mere end 15000 film

streaming service Til Telefon, tablet, Appeltv & smarttv

Mere end 4300 kanaler fra hele Europa, 4500 film

Fra 25€ pr måned

Fødselsdagspris 1 år 210€ Besøg vores online shop

Scandinavian Computers SL Calle Triton 5 03183 Torrevieja Tel. +34 662 929 625 Man-fredag 9-16 Lørdag 9-13

Hvor du kan læse om de forskellige pakker, se status på din løsning m.m. www.scandinaviantvbox.eu

Anuncios - MAQUETACION.indd 68

20/12/18 13:03

Profile for Ediciones Solkysten

Solkysten januar 2019  

Solkysten januar 2019, Magasinet for skandinaver i Spaien, Foreningsnyt, helse,Vin&mad, erhverv

Solkysten januar 2019  

Solkysten januar 2019, Magasinet for skandinaver i Spaien, Foreningsnyt, helse,Vin&mad, erhverv

Profile for solkysten
Advertisement