__MAIN_TEXT__

Page 1

DE VÆRNEPLIGTIGES MAGASIN · FEBRUAR NR. 1 · 2018

HESK

Med gardehusarerne på arbejde

+

TEST DIG SELV: HVILKEN SOLDAT BLIVER DU? + HØJTEKNOLOGISK VÅBENTRÆNING + BEGIVENHEDSRIGE MENIG-MOMENTS + VÆRNEPLIGTSRÅDET + MEGET MERE!


KOLOFON

> LEDER

Leder Jeg sluttede min værnepligt i Flyvevåbnet i slutningen af november sidste år med en følelse i maven, der er svær at beskrive: Træt, glad, men også lidt bedrøvet er det nærmeste jeg kan komme det. Når jeg tænker tilbage til august, da jeg startede, virkede fire måneder som meget lang tid, men efter tre øvelser, felt-dage, eksercits og ikke mindst en fest eller to, er de fire måneder fløjet væk hurtigere, end jeg egentlig kunne følge med. Dagen efter jeg blev aftrådt, mødte jeg op på SOLDATEN’s kontor, hvor jeg mødte min nye kollega og medjournalist Lene: Hun har førhen siddet hos vores kollegaer i Værnepligtsrådet, som vi deler kontor med, og er derudover ligesom jeg selv en ”flyver”. Nu er et nyt kapitel startet, og det er jeres værnepligt. Lene og jeg har over de sidste par måneder siddet spændt på vores kontor og glædet os til at tage imod jer, og nu er I her endelig. Til jer, som ikke kender SOLDATEN, så er vi jeres magasin. Vores vision er at fun-

Udgiver: Forsvarets Kommunikationssektion Niels Juels Gade, 1059 København K e-mail: vpl-ktp-soldaten@mil.dk telefon: 3266 5558 Ansvarshavende redaktør: Anders V. Fridberg Redaktion: Theodor D. Kirk Lene Færch Overgaard Korrektur: Klavs Vedel Layout og tryk: Rosendahls a/s Oplag: 2.750 Copyright: Indholdet i Soldaten kan frit citeres med angivelse af kilde. Artikler udtrykker ikke nødven­digvis Kommunikationssektionens eller Værnepligts­ rådets holdninger.

Med venlig hilsen Theodor D. Kirk Journalist på SOLDATEN

Kontakt Lene Færch Overgaard VPL-SOLDAT01@MIL.DK TLF: 32 66 55 58 Gennemført Flyvevåbnets Basisud­ dannelse på hold FEB 2017 ved AFTC i Karup.

Striben

2 SOLDATEN NR. 1 • 2018

gere som jeres flugtvej fra højtråbende sergenter og beskidte stumper, men samtidig som jeres indsigt i de afkroge af Forsvaret, som I måske ikke kommer til at opleve. Over de næste fire måneder vil I kunne læse alt fra artikler om helikopterpiloter til fotoreportager om de kongelige, deltage i konkurrencer eller læse vores tips og tricks til, hvordan du skriver det helt perfekte undskyldningsdigt til dit tabte bundstykke. Vi er de værnepligtiges magasin. Det I kommer til at se allermest af i bladet er jer selv. Det er jer vi vil fortælle om. Hvad I laver, taler om og oplever, er det, som Lene og jeg samt Værnepligtsrådet har vores største interesse i. Vi glæder os utrolig meget til at møde jer alle sammen, og vi glæder os mest af alt til at følge jeres rejse i Det Danske Forsvar.

Theodor D. Kirk VPL-SOLDAT02@MIL.DK TLF: 32 66 55 54 Gennemført Flyvevåbnets Basisud­ dannelse på hold AUG 2017 ved AFTC i Karup.


På arbejde med gardehusarerne

side 13

02 Leder 04 Kort og godt 06 En civil beretning om værnepligten

08 ”Gør-det-selv” undskyldningsdigt

09 Side Najne: Gevær M/10 10 Sådan adskiller den norske værnepligt sig fra din

12 Rekrut 101 Med SOLDATEN på tur til Norge

Side 10

13 Med gardehusarerne på arbejde

16 Begivenhedsrige menig-moments

18 Test dig selv: Hvilken soldat bliver du?

20 Navngiv dit gevær 21 Brevkassen 22 Værnepligtsministeriet – Et glansbillede af værnepligten?

24 Sergentcitater 26 Højteknologisk våbentræning i Frederikshavn

28 Konkurrence

VÆRNE PLIGTS M INISTERIET Et glansbillede af værnepligten? 

29 Duelighedsmærker du duer til

30 Værnepligtsrådet

side 22

Følg med i hverdagen hos journalisterne på SOLDATEN på vores instagram og snapchat! INSTAGRAM: soldatendk SNAPCHAT: soldatendk

SOLDATEN Nr. 1 • 2018 3


LENE FÆRCH OVERGAARD

Kort & Godt

NO 2016 AN

VÆRNEPLIGTIGE I OKSBØL For første gang i længere tid er der atter værnepligtige i Oksbøl. Hærstaben besluttede i 2017, at der skal uddannes værnepligtige i Oksbøllejren, og der er på hold februar 2018 indkaldt 110 nye rekrutter. De nye værnepligtige skal uddannes i et nyt 4. batteri under 1. Danske Artilleriafdeling, der hører under Hærens Kamp- og Ildstøttecenter (HKIC). Kilde: JV.dk

MILITÆRNÆGTERE ER NÆSTEN FORTID I DANMARK Antallet af militærnægtere er det laveste siden 1930’erne. I 2016 var der 32 unge, der aftjente deres værnepligt som militærnægtere. I 2015 var tallet blot 26. Langt de fleste værnepligtige, Forsvaret har brug for, melder sig frivilligt, hvilket er en del af årsagen til de få militærnægtere. Forsvaret vurderer, at den store frivillighed blandt andet kan skyldes fællesskabet og kammeratskabet samt den personlige udfordring ved værnepligten.

NYT INSPEKTIONSFARTØJ TIL SØVÆRNET Det sidste af i alt tre nye inspektionsfaretøjer er nu modtaget i Søværnet. Skibet, ved navn Lauge Koch, skal være med til at løse opgaver som fiskerinspektion, søredning, suverænitetshævdelse, søopmåling og isbrydningsopgaver i Nordatlanten. Lauge Koch er konstrueret med et helikopterdæk, hvilket giver skibet mulighed for at modtage og tanke helikoptere. Udover dette er skibet også fremstillet til at kunne få monteret antiubådstorpedoer og luftforsvarsmissiler, om det findes nødvendigt. Grundet dette er skibet derfor med til at udvide Forsvarets evne til at operere over større afstande i Nordatlanten. Kilde: forsvaret.dk

4 SOLDATEN NR. 5 • 2017

Kilde: Krigeren.dk


FORSVARETS UDDANNELSER EN ANDERLEDES UDDANNELSESINSTITUTION OG ARBEJDSPLADS Med en gennemført værnepligtsuddannelse venter der mange nye uddannelser i Forsvaret. Du kan lige nu søge uddannelserne til: PILOT

Ansøgningsfrist:

CONDUCT AFTER CAPTURE INSTRUKTØR

SØG NU!

Uddannelsesstart: 01 AUG 2018

OFFICER I HÆREN

Ansøgningsfrist:

Ansøgningsfrist:

Uddannelsesstart: 06 AUG 2018

OFFICER I SØVÆRNET

15 MAR 2018

Uddannelsesstart: AUG 2018

Læs mere om alle Forsvarets uddannelser på FORSVARET.DK/ KARRIERE eller følg ”Forsvarets uddannelser” på

Ansøgningsfrist:

SØG NU!

OFFICER I FLYVEVÅBNET

15 MAR 2018

Uddannelsesstart: AUG 2018

Ansøgningsfrist:

15 MAR 2018

Uddannelsesstart: AUG 2017


EN CIVIL BERETNING OM VÆRNEPLIGTEN

”Jeg går ud fra, at værn er ligesom Hæren og Søværnet. Ikke? I så fald tager jeg et skud fra hoften og siger seks.” Det er ikke så længe siden, at du forlod det civile liv til fordel for en tjenesteperiode i Forsvaret. Lever værnepligten op til dine forventninger? Hvor meget vidste du, inden du kom ind, og hvor mange af dine tanker har vist sig at være sande? SOLDATEN har snakket med en civil, der ingen relationer har til Forsvaret, for at høre, hvad han egentligt ved om værnepligten i Danmark.

SOLDATEN er taget en tur til det nordvestlige København for at snakke med Jonas om værnepligten i Danmark. Men Jonas er ikke værnepligtig. Han er civilist.

”Når du nu engang starter, bliver du bosat på en kaserne sammen med en masse andre mennesker, og så kunne jeg forestille mig, at du bliver sat overfor en masse fysiske og psykiske udfordringer, som presser dig til det yderste,” gætter Jonas.

Vi sidder i en lejlighed på 4. sal i en stue, hvor spisebordet står på gamle Tuborg-kasser, og der er vinylplader på hylderne. Jonas er en ung fyr på 20 år, som arbejder på en café i Lyngby i Nordsjælland. Han er ligesom størstedelen af de værnepligtige, en ung fyr i 20’erne, og SOLDATEN vil derfor undersøge, hvor informerede den civile del af det spektrum er værnepligten i Danmark.

Mange unge kender til det basale, man laver i værnepligten, som f.eks. at være meget udenfor, lære at bruge et våben og tage rigtig mange armbøjninger, men det er få, der kender til den reelle hverdag.

Hvis Jonas skulle VEDLE, var det ifølge ham selv noget med et kort og et kompas. I kan nok allerede nu høre, at Jonas’ relationer til det militære liv ikke er de største. Han aldrig har aftjent sin værnepligt og har heller ikke planer om det. Han tilføjer dog, at det nok det ville være sundt for ham, da han er ”en ung fyr med krudt i røven”. Jonas’ eneste kendskab til Forsvaret er faktisk Forsvarets Dag, som han deltog i for et par år siden. Om den fortæller han, at man trækker et nummer og alt efter hvor højt eller lavt det nummer er, skal man aftjene sin værnepligt i en af forsvarets ”grupperinger”, som han kalder dem. Med grupperinger mener han Hæren, Flyvevåbnet, Beredskabsstyrelsen og så videre.

6 SOLDATEN NR. 1 • 2018

Det gælder også Jonas. Hans beretning var egentligt ikke særlig langt fra sandheden. Han fortæller, at en dag nok forløber med, at man står tidligt op, gør rent, kontrollerer om ens udstyr er i orden, hvorefter man går i gang med dagens program. Ifølge Jonas kunne programmet blandt andet stå på


THEODOR D. KIRK

?

? skydetræning, march eller lignende, alt afhængig af hvor man aftjener.

Til sidst vil SOLDATEN teste den civile fakta viden om værnepligten via en lille quiz:

Vi spørger Jonas, hvad han mener, at unge mennesker tager med ud i samfundet efter en værnepligt.

Forsvaret er opdelt i forskellige værn, der varetager forskellige områder. Hvor mange værn er der i det danske Forsvar?:

”Jeg er helt sikker på at unge mennesker, der færdiggør deres værnepligt, får nogle værktøjer og redskaber med ud på den anden side, som kan bidrage til samfundet på mange måder. Det kunne jeg forestille mig var noget i stil med konflikthåndtering eller førstehjælp. Derudover tror jeg bestemt også, at man får et nyt syn på sig selv, når man skubber til sine egne grænser, sådan rent fysisk og psykisk.” Jonas er dog sikker på, at det vigtigste, de værnepligtige tager med tilbage til det civile, er venskaberne. Det viser sig endda i Jonas’ tilfælde ikke bare at være sandt – men også en forudsætning for hans fødsel. Hans morfar mødte nemlig hans mormor i forbindelse med morfarens udstationering i hans soldatertid.

”Jeg går ud fra, at værn er ligesom Hæren og Søværnet. Ikke? I så fald tager jeg et skud fra hoften og siger seks” Svar: Desværre er det lige i overkanten. Der er tre værn i Forsvaret: Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet.

Hvor mange steder i Danmark kan du aftjene din værnepligt?: ”Øh det ved jeg slet ikke. Ret mange, kunne jeg forestille mig. 15-20 steder ville jeg tro? Der er jo lukket en del de sidste par år” Svar: Den godtager jeg. Du kan aftjene værnepligt, 14 forskellige steder i Danmark. 19, hvis du tæller Beredskabsstyrelsen med.

Hvilken værnepligt er den længste du kan tage i Danmark og hvor er det?: ”Jeg tror, det er Beredskabsstyrelsen, som vist er 9 måneder. Kan det passe? Ved dog ikke hvor de ligger henne” Svar: Ikke korrekt. Det er Hesteskadronen, der er den længste værnepligt. Der tjener du i 12 måneder.

Hvor mange procent af de værnepligtige i Danmark tror du er kvinder?: ”Forholdsvist mange efterhånden kunne jeg forestille mig. Omkring de 30 procent.” Svar: Igen er du lidt over, men det er godt med lidt optimisme. Tallet ligger på 17,7%.

Og til sidst har vi et lille bonus spørgsmål med:

Hvad ville det sige at VEDLE?: ”Ingen idé. Hvis jeg skulle komme med et gæt kunne det nok være noget med at bruge et kort og finde vej, men jeg er virkelig på bar bund”

SOLDATEN NR. 1 • 2018 7


LENE FÆRCH OVERGAARD

’Gør-det-selv’

undskyldningsdigt Du har kvajet dig. Det har vi alle. Det linjerede papir i din allerede slidte notesbog stirrer blankt på dine flakkende øjne, der ihærdigt leder efter de bedste rim og remser. Frygt ej! SOLDATEN har for få måneder siden trådt præcis samme vande som dig, og der, hvor vi ikke kunne bunde, skal du kunne svømme. Læs med, fyld ud, og læs højt. På de tomme linjer har du mulighed for at personliggøre dit undskyldningsdigt. Du kan enten vælge at indsætte nogle af ordene, der står under linjen, eller du kan skrive andre ord, du selv finder passende.

Åh ja, nu ___________________ vi her i igen Ligger/sidder/står/løber/går

Du kære ______________, du er min allerbedste ven! Squat/planke/march/rang+navn/bundstykke/dunk-drikke/baret/slagstift

Man bliver næsten helt bange, når ordene skal klange, som skrev man sange. Men er vi på en måde ikke også holdt til fange?

En fejl blev gjort, dog en lille en af slagsen _______________________ man ___________________ ________________ ja, så sidder man i saksen Taber/smadrer/glemmer/mister stift/sit liv

sit/sin/rang+navn/at magte baret/bundstykke/dunk-drikke/slag-

Jeg havde det jo også for bekvemt, så jeg gjorde dig det nemt _____________________, kan det virkelig have været så slemt? Rang+navn/baret/bundstykke/slagstift/dunk-drikke

JA! For _______________________ af _______ ______________________ var en fejl, der ikke måtte begås Glemsomheden/tabet/ødelæggelsen

min/mit

baret/bundstykke/dunk-drikke/slagstift/liv

______________________, tror du nogensinde, du vil lade mig forstås? Rang+navn/slagstift/bundstykke/dunk-drikke/baret

Dette digt er blot en start, for det skal læres snart – det er jo klart! Dog håber jeg, at jeg om fire måneder er parat til at lege ”karlsmart”.

Nu tror jeg såmænd aldrig, I har vidnet så stor en poet. Jeg takker ______________________ for at have set min profet. Rang+navn/guderne/SOLDATEN

______ kære _______________, hvordan skal jeg dog leve uden dig, når vores vej adskilles til maj? Min/mit

Slagstift/baret/rang+navn/bundstykke/dunk-drikke

Min elskede, forglem mig ej. Send os et billede af dit brugte undskyldningsdigt på vores Snapchat Soldatendk, eller send os dit selvskrevne digt på vores Facebook eller via mailadressen VPL-KTP-SOLDATEN@MIL.DK

8 SOLDATEN NR. 1 • 2018


THEODOR D. KIRK

Side

-pigen

Gevær M/10 Fortsætter man i Forsvaret efter endt værnepligt, kommer man til at gøre brug af Forsvarets standardvåben, gevær M/10. Geværet blev indført i Forsvaret i 2010, som afløser for gevær M/95 og M/96, to geværtyper, der i dag kun benyttes af værnepligtige. Der er mange kvaliteter, ved gevær M/10. Grundet dens fritliggende pibe, har geværet en særdeles god præcision. Derudover er geværet også let at tilpasse den enkelte skytte, eftersom kolben kan justeres i seks forskellige positioner i længden. Gevær M/10’s betjeningsfunktioner er også dobbeltsidede, hvilket gør det brugbart for både højre- og venstrehåndede at benytte.

Fakta: Indført i Forsvaret i 2010 Vægt:.............................................................................. 3,7 kilo Længde, variabel:........................................... 81cm / 90cm Mundingshastighed:................ 890 meter per sekund Semiautomatisk: ................. Op til 65 skud per minut ..........................................afhængig af måltype og skytte Fuldautomatisk:................. Cirka 800 skud per minut Kaliber:................................................................... 5,56 NATO Pibelængde:................................................................... 40 cm

Fakta: Det viste gevær M/10 har faste sigtemidler, som både kan bruges som primær- og nødsigte. • Optisk sigte: ELCAN C79A2 med 3,4 gange forstørrelse fra det canadiske firma Raytheon. • Rødpunktssigte: AIMPOINT, CompM4s fra det svenske firma AIMPOINT • Taktisk Lys og Laser: DABL A3 fra det amerikanske firma LASER DEVICES med IR-laser, IR-illuminator og synlig laser • Åbne sigtemidler: MBUS Flip Up Sights fra det amerikanske firma MAGPUL Gevær M/10 er Hærens nyeste gevær og anvendes til at bekæmpe udækket personel, ikke-panserede køretøjer og materiel på afstande ud til 400 meter. Kilde: forsvaret.dk

SOLDATEN NR. 1 • 2018 9


Sådan adskiller den norske værnepligt sig fra din Norge og Danmark ligner hinanden, vi taler næsten samme sprog, og så har vi i begge lande værne­ pligt. Men hvor stor forskel er der egentlig på de to landes værnepligt? I flere menneskealdre har både Norge og Danmark gjort brug af værne­ pligten som en del af deres militær. Selvom afstanden mellem os er kort er der alligevel stor forskel på en norsk og en dansk værnepligt. SOLDATEN var sammen med Værnepligtsrådet, på besøg i Norge i november 2017 for at se lidt nærmere på vores nordiske kollegaer.

I sneen slører de sig 200 kilometer nord for Oslo – i Rena Leir – står de majestætiske bjerge dækket af et tykt tæppe af sne. Ude på den sneklædte mark kaster de norske værnepligtige sig ned i de kolde fnug. De er i gang med at øve ’delt spring fremad’ mod en fjende, man lige akkurat kan skue bag buskadset 100 meter fremme. At være værnepligtig i en flot natur som denne er hverdag for de norske rekrutter, der tilpasser sig det sneklædte terræn med en delvis hvid snesløringsuniform. Udover det bruger de en kampvest til alle deres magasiner, andre geværgenstande, mad, vand

DANMARK

NORGE

4-12 måneders værnepligt

12 måneders værnepligt – førstegangstjeneste

Ca. 4200 årligt indkaldte

Ca. 8000 årligt indkaldte

Basisuddannelse på 4 måneder, dernæst kan man videreuddanne sig

’Rekrutskole’ på 6-8 uger, dernæst overgår man til operativ tjeneste

Månedlig løn på ca. 12.500 kr. herunder 213,- daglige kostpenge

Månedlig løn på 5.000 NOK, gratis mad og 33.000 NOK efter fuldført tjeneste.

Kvinder er værneretslige

Kvinder født efter 1997 er værnepligtige

17,7 pct. kvindelige værnepligtige i 2016

16 pct. kvindelige værnepligtige i 2016

Samme fysiske krav, uanset køn

Forskellige fysiske krav for de to køn

Kilde: forpers.dk, snl.no, forsvaret.no

10 SOLDATEN NR. 1 • 2018

og hvad end en soldat har behov for ude i felten. På deres hoved sidder en high-cut hjelm, som efterlader deres øre afdækkede. Sikkerheden er mindre, men funktionsdygtigheden er væsentligt større. Det er de mest synlige forskelle mellem de norske og danske værnepligtige på denne formiddag i de norske fjelde. Men den vigtigste forskel kan man ikke se…


LENE FÆRCH OVERGAARD

Tjenestested

Antal værnepligtige måneder

Basisuddannelse i Hæren, Søværnet eller Flyvevåbnet

4 måneder

Den Kongelige Livgarde

8 måneder

Kongeskibet Dannebrog

9 måneder

Beredskabsstyrelsen Gardehusarregimentets Hesteskadron

9 måneder 12 måneder

Kilde: www2.forsvaret.dk

Kønsfællesindkvartering kom fra Norge

Specialisering til operativ tjeneste I Norge specialiserer de norske værnepligtige sig for at kunne hjælpe med at løse operationelle opgaver efter blot 6-8 ugers rekruttid. I Danmark løser de værnepligtige med få undtagelser ikke operationelle opgaver under hele deres værnepligt. Efter de norske værnepligtige har gennemført rekrutskolen på 6-8 uger, venter der dem en stilling i Forsvaret, hvor de kan være alt fra kampvognsførere og bådoperatører til flyoperationsoldater. De værnepligtige skal altså udføre et reelt arbejde, hvor de bidrager til en større helhed i Forsvaret.

Fra politisk hold har det tidligere været foreslået, at danske værnepligtige skal bruges som støtte til fast personel til udvalgte vagt- og bevogtningsopgaver. Men det forslag er aldrig blevet til virkelighed. Dog har Forsvarets topledelse haft et godt øje til Norge på et andet værnepligtigt perspektiv, for et forholdsvist nyt tiltag i værnepligten, blev vedtaget efter norsk forbillede. Det var ideen om at indføre kønsfælles indkvartering i Hærens Basisuddannelse, der kom fra vore venner i nord. Kønsfællesindkvartering i Norge har længe været en succes, og det lagde man mærke til i Danmark og indførte det i 2015 hos alle HBU-tjenestesteder. De fleste fordomme blev afkræftet, og feedbacken på tiltaget har været ekstremt positiv fra de værnepligtige såvel som fra Forsvarets ledelse.

I Værnepligtsrådet drømmer de om lignende norske tilstande i det danske forsvar. ”I Norge får de værnepligtige i langt højere grad lov til at specialisere sig, og de er virkelig ’hands-on’ med mange forskellige opgaver,” fortæller Silje Kugelberg Madsen fra Værnepligtsrådet. ”At hjælpe med at løse en operationel opgave er noget, alle værnepligtige i Norge oplever. Det kunne være fantastisk, hvis der var flere værnepligtige i Danmark, der havde samme muligheder,” siger hun. I Danmark er det kun få tjenestesteder, hvor man specialiserer sig. Det sker i Livgarden, hos gardehusarernes Hest­ eskadron, på Kongeskibet Dannebrog, i Søværnets Basis­ uddannelse, hvor de værnepligtige arbejder på sejlende skibe, samt i værnepligten i Beredskabsstyrelsen. Værnepligten i de kongelige tjenester og hos Beredskabsstyrelsen er væsentlig længere end de fire måneder, som er normalen for en almen HBU, SBU og FBU. I Norge skal rekrutterne aftjene 12 måneders værnepligt – ligegyldigt hvor de gør tjeneste.

SOLDATEN NR. 1 • 2018 11


THEODOR D. KIRK

Rekrut 101: Det handler om at gøre det lækkert for sig selv. Det er der mange befalingsmænd, der tit siger. Dette kan gøres på mange måder. Modificer dit grej, invester i gadgets, eller bare at bruge hverdagsting på helt nye og kreative måder. Så hvis alle dine ting er våde og dine fragmentationsbriller duggede, så lyt med her; SOLDATEN kender alle tips og tricks.

Invester i en drybag til at putte dine ting i under øvelse, så de ikke bliver våde. En sort/klar sæk kan også virke fint.

Tag løbetights på under dine kampbukser. Det gør vandreturen meget mere behagelig, og du undgår skarvsår.

Hvis I må tage slik og personlige genstande med på første øvelse, så tag en enkelt dåsecola med. Ja, den er lidt tung, men tro mig, du takker os, når du er helt færdig og tager første tår.

Det er ikke altid lige nemt at få sløring af ansigtet. SOLDATEN anbefaler vådservietter. Det er nemt, hurtigt og billigt.

Når du er i normal tjeneste, så stil dit ur fem minutter frem. På den måde stiller du altid til tiden.

Hvis du skal have en hurtig morfar under øvelse, men ikke gider at tage dit tøj af, så tag din støvlepose rundt om dine støvler, så bliver din sovepose ikke beskidt indvendig.

Hav altid to barduner sat i de to hjørner, af den lange side på din teltflage. På den måde sparer du tid, når du skal lave vandpassage.

12 SOLDATEN NR. 1 • 2018


THEODOR D. KIRK

HESK

Med gardehusarerne på arbejde Fredag d. 15 december 2017 var der ambassadørmodtagelse i København. Ambassadørerne blev eskorteret af de værnepligtige gardehusarer fra Hesteskadronen mellem Kastellet og Amalienborg, men hvordan skiller en værnepligt til hesteryg sig egentligt ud fra mængden? SOLDATEN var med, og fik sig en snak med nogle af de værnepligtige

SOLDATEN NR. 1 • 2018 13


De værnepligtige: Husar Silkeborg, 21 år: Hvorfor valgte du HESK og 12 måneders tjeneste? ”Jeg kommer fra en familie, som altid har haft meget med heste at gøre. Min stedmor har sit eget sted, hvor hun opdrætter og sælger heste, og hendes ridelærer kom fra Hesteskadronen. Jeg stod i den situation, at jeg efter gymnasiet var lidt træt af bøger og ikke helt vidste, hvad jeg skulle lave, så min stedmor foreslog mig, at jeg burde melde mig til en værnepligt i Hesteskadronen, fordi hun tænkte, at jeg ville kunne få meget ud af det. Jeg havde egentligt tænkt mig at jeg skulle studere videre, så beslutnin-

14 SOLDATEN NR. 1 • 2018

gen kom lidt som en impuls. Jeg tror dog, det var arbejdet med hestene, der overtalte mig.” Hvordan er det at deltage i officielle begivenheder som f.eks. ambassadørmodtagelsen i dag? ”Jeg synes, at stort set det hele ved det er fedt. Bare det at man kan gå rundt med en hest, som man ved, at man har det godt med og har brugt det meste af dagen på at gøre i stand, gør hele seancen så meget mere fantastisk. For mig bliver det lidt mere personligt, fordi det i de fleste tilfælde er officielle eller royale begivenheder, og at man derfor går hele dagen og gejler sig selv op, og lige pludselig

står man 52 eller 48 heste linet op på gaden. Det er en vild følelse.” Hvordan ser en helt almindelig dagligdag i HESK ud? ”Nu hvor vi er blevet den ældste deling, så ser vores opgaver lidt anderledes ud, end det gjorde før, da den yngste deling nu har fået vores gamle opgaver. Som udgangspunkt stiller vi kl. 0700 i staldene, og så skal alle hestene gøres rene og kontrolleres for skader og skrammer og så videre. Efter det skal alle hestene ind i foldene igen, og så bliver vi stillet dagens opgaver, som kan være alt fra at rengøre staldene eller træne vores ridning og eksercits.”


THEODOR FLEMMING HØYER D. KIRK

Husar Vildbjerg, 24 år: Hvorfor valgte du HESK og 12 måneders tjeneste? ”Jeg valgte HESK, fordi jeg er heste­ pige og har været det, siden jeg kunne gå, så det, at jeg kunne kombinere min hobby med et job i Forsvaret, tiltalte mig utroligt meget. Jeg er faktisk også den første i min familie til at vælge en rute inden for Forsvaret, hvilket jeg syntes er lidt sjovt. De 12 måneder gør mig sådan set ikke noget, jeg nyder det mens jeg har det. Også den grønne tjeneste, som i modsætning til andre steder er meget kort i HESK.” Hvordan er det at deltage i officielle begivenheder som f.eks. ambassadørmodtagelsen i dag? ”Jeg synes, det er en spændende oplevelse. Rammerne omkring disse begi-

venheder er altid super flotte, og når man har sin uniform på, og hestene bare spiller, så er det en utrolig fed og stolt følelse, man får. Også selve fællesskabet omkring det er utroligt at opleve, da en enkelt rytter aldrig kunne gøre det, som vi gør sammen, og det er noget, vi allesammen ved, så derfor er begivenheder som disse er også med til at styrke vores fællesskab” Hvordan ser en helt almindelig dagligdag i HESK ud? ”Vi opererer jo i yngste og ældste deling, da vi har hold, der er startet på forskellige tidspunkter, og opgaverne varierer meget efter, hvem du tilhører. Når yngste deling engang er færdige med deres grønne tjeneste, så får de alle de lidt mere ærgerlige opgaver, som for eksempel kunne være at

skrabe afføring i staldene, men vi har jo også været igennem det, og det er egentligt ikke så slemt igen. Naturligvis bruger vi rigtig meget af vores tid på ridning og at lære hestene at kende, og når vi kommer senere hen i forløbet, får vi også lov til at ønske, hvilke heste vi helst vil ride på, og så bliver vi sat sammen ud fra, hvor godt man passer sammen med den ønskede hest. Det er et meget specielt forhold, man når at bygge op med hestene, og det lyder måske lidt mærkeligt, men man lærer deres personlighed og enkelte forskelligheder godt at kende på de 12 måneder, man nu engang er inde.”

SOLDATEN NR. 1 • 2018 15


Begivenhedsrige Startskuddet er gået, og du er nu inde i Forsvarets forunderlige verden. Du er spændt og måske endda nervøs, for hvad kommer de fremtidige måneder overhovedet til at bringe dig? SOLDATEN har samlet de største begivenheder i løbet af din værnepligt. Første tur i messen: Den første tur i messen er forskellig afhængig af dit tjenestested. Men de fleste værnepligtige skal have tilladelse til at tage i messen den første gang. Trods det er det en aften, som du og dine soldaterkammerater længe har set frem til. I skal nemlig drikke en masse kolde fra kassen og nyde hinandens selskab, for det er jo alligevel en del af soldaterlivet.

Rekrutchok: Den første måned er hård. Folk råber ad dig. Du er aldrig alene. Og værst af alt er du ikke længere herre over din egen tid, hvor noget så simpelt som et toiletbesøg kan være voldsomt vanskeligt. Du lærer hurtigt, at samarbejde er nøglen til alt, at (selv) disciplin er vejen frem, og at kæden virkelig ikke er stærkere end det svageste led. Hæng i, der venter dig langt federe tider end rekrutchokket.

M ART

R UA R B FE

16 SOLDATEN NR. 1 • 2018

S

FELT 1: Din første virkelige afprøvning som soldat er kommet. Eller rettelse, du skal lære, hvordan en rigtig soldat overlever, arbejder og forplejer sig selv ude i moder natur. Du kommer blandt andet til at grave en masse, stå vagt i bælgravende mørke og lære, hvordan du tager et bad med blot lidt iskoldt vand og et felthåndklæde.

Mærkeprøve i FØHJ: I har indtil nu haft intensiv førstehjælpsundervisning, og det skal afsluttes med et brag af en prøve. Der kommer til at være griseblod (SG-sprog for teaterblod) og alt, hvad jeres farlige fantasi kan fremtrylle. Det er overvældende og grænseoverskridende, men så længe du husker at råbe efter hjælp, skal alt nok gå dig godt. – Du kan læse mere om mærkeprøven i førstehjælp og de forskellige duelighedsmærker på side 29.


LENE FÆRCH OVERGAARD

menig-moments FELT 3: De to første felture var bare træning. Nu er den endelige øvelse kommet, hvor du skal kunne demonstrere alt det, du har lært de sidste måneder. Beskytte, beskyde og bevogte er blot en brøkdel af, hvad du skal foretage dig i løbet af fire dage ude i felten. Klarer du øvelsen til bravur, er der, på nogle tjenestesteder en belønning for enden af tunnelen.

FLET 2: Anden feltøvelse er kommet dig i møde, og du og dine kammerater skal bygge videre på alt det, I har lært indtil nu. Turen strækker sig som regel over tre dage og to nætter, hvor I kommer til at gå mange lange kilometer og højst sandsynligt vil blive våde, kolde og klamme. Gisp.

M AJ

IL R AP

Mærkeprøve i skydning: Denne mærkeprøve bliver din sidste mulighed for at bevise, at du er en exceptionel skytte. Det bliver en stille og rolig dag, hvor du kommer igennem tre forskellige skydninger og får point for dine skud. Læs mere på side 29 om, hvad det kræver af dig at få et duelighedsmærke i geværskydning.

Afslutningsfesten: Du er nu ved at være ved vejs ende, og det skal fejres med alle dine kollegaer. Aftenen starter sikkert med noget fællesspisning med efterfølgende underholdning. Resten af aftenen(/natten) bliver med garanti brugt på at indtage en masse dehydrerende drinks. Vær forberedt på, at du højst sandsynligt skal stille til tjeneste dagen efter og aftrædes til civilt for real, så din sunde fornuft er en god egenskab at medbringe aftenen forinden.

SOLDATEN NR. 1 • 2018 17


TEST DIG SELV

Hvilken soldat bliver du? Din værnepligt er her endelig og de næste fire måneder af dit nu militære liv skal styres af befalingsmænd, som ville bruge hvert vågent øjeblik til at bedømme dig og dine evner som soldat. Men lad dig ikke skræmme. SOLDATEN er her for at hjælpe. Med denne simple test vil vi spå din fremtid og sammen finde ud af, hvilken slags soldat du kan blive til. Prøv selv!

Det dræn til din stuekammerat har glemt at stryge sine skjorter henover weekenden (igen), selvom I på stuen har mindet ham om det 1001 gange. I ved, at jeres sergent ville finde ud af det til morgenvisitering, og ”belønne” jer alle kollektivt. Hvad gør du?

1

A) D  u kigger ned på dit nye Fenris ur fra kuffen, og ser der er 5 minutter til en sergent står i døren. Okay. Du tager styringen og deler en skjorte ud pr. mand til stuen, hvorefter der bliver strøget på bedste samlebåndsmanér, mens du selv står i baggrunden og råber af dine stuekammerater at det skal gå hurtigere. B) D  u er en mand af folket. Menig Dræn har fået nok prygl den forhenværende uge, and now is your time to shine. Du tager hurtigt dine skjorter og bytter ud med hans, velvidende at du snart afgiver kaldet på ”månedens menig” kun for at redde det svageste led. Du stiller dig ind på plads, og afventer Armageddon. C) S  atans. Nu har han glemt det igen. Men hvad kan du gøre ved det? Du rullerne med øjnene og hvisker lavmælt at han skal tage

18 SOLDATEN NR. 1 • 2018

sig sammen. Du stiller dig ind på din plads og gør klar til en sviner om ”hvordan det er jeres ansvar at minde ham om det”. Der er jo intet mere, du kan gøre ved det, når I allerede har mindet ham om det. SVAR:

Det er tirsdag morgen, og hele delingen står klar i appelgården, uvidende om hvad dagen byder på. Mandagen stod på eksercits hele dagen, så du kan mærke, at dine fødder ikke er hvad de har været. Jeres delingsfører kommer og befaler, at der er dagsmarch. Oh no. I begynder at gå, og du kan mærke, at dine fødder gør mere og mere ondt. Hvad gør du?

2

A) S  merte er bare svaghed der forlader kroppen. Det har du engang hørt en eller anden fyr sige i en actionfilm, og du er soldat. Lidt smerte og ømme fødder skal ikke komme dig ved, så du trasker raskt videre, ligeglad med hvorvidt du har brækket begge fødder eller ej. Vabelplaster er alligevel en by i Letland.

B) O  kay, nu gør det altså pænt ondt efterhånden, og det er ikke bare på dig. Med et hurtigt kig rundt på din deling ser dine falkeøjne, at du ikke er den eneste, som ikke synes, at situationen er optimal. Du tager mod til dig og går op til din delingsfører og siger, at I altså har brug for en pause til at pleje fødderne, velvidende at der måske er en verbal røvfuld i den anden ende. C) I har marcheret i to timer nu, og nu kan du mærke, at dine fødder siger nej. Din venstre fod trækker bagud og kan ikke følge med den højre. Din værste frygt er blevet realiseret: Du humper! Du er ved en skillevej: Hvis du siger noget risikerer du en sviner, og hvis du bare fortsætter risikerer du en skade. Men nu kommer det til dig: Den gyldne middelvej. Du trækker stille og roligt ned bagved, hvor tempoet er lidt langsommere, på den måde får du lidt ro. Du er genial! SVAR:


C) H  ovedpuden har været trukket ned over dine ører de sidste 30 minutter, og randene under dine øjne strækker sig længere end din materialeliste. Klokken er nu 00:23. Du kan mærke dine øjne blive tunge, og du har hermed opgivet kampen. Du ved, at du kommer til at være træt i morgen uanset hvad, så hvorfor gøre sig upopulær i din deling? Du kan se dig selv være den larmende nabo, så snart messen åbner, så du lader den gå denne gang. SVAR:

Resultat:

B) P  uha, det er irriterende. Du ligger og småsludrer lidt med din køjemakker, fordi han er ligeså irriteret og lysvågen som dig. Det går ikke, at hele stuen skal være søvnløse zombier på skydebanen i morgen, det er jo direkte uansvarligt. Du tager din køjekammerat under armen, og I går sammen ind til nabostuen og beder dem pænt om at dæmpe sig. Nabostuen undskylder, og du kan nu sove sødt.

Flest A: Menig Sergentelev Din far er jægersoldat, og du er opvokset med et gevær i hånden og en tone, der kunne være en sergent værdig. Nu er det din tur. Værnepligten er barnemad, og det er bare din vej videre. Du hiver guldmærker hjem på stribe og du har adopteret den hårde tone og alle sergentcitaterne på førstedagen. Du er den fødte soldat, og det kører for dig. Måske synes dine kammerater ikke, at det er lige fedt, at du skal lege befalingsmand på stuen, men det er jo lige meget. Vi ses på sergentskolen!

A) D  u rejser dig op fra sengen, og kontrollerer klokken. Nu har du ligget og hørt på dem snakke om deres vild bytur de sidste 5 minutter, og nu kan det være nok. Du river døren op og marchere ud på gangen iført intet andet end Forsvarets udleverede underbukser. Banke på? Nej tak. Du sparker døren ind til nabostuen og kigger rundt på dine delingskammerater med et blik der kunne slå en fuldvoksen mand ihjel. Du kigger på dit ur og informerer dine naboer om, at klokken er ”kvart i luk r****”. Godnat.

Flest B: Landstalsmand Dine soldaterevner er måske ikke helt i toppen af klassen, men bestemt heller ikke i bunden. Du er vellidt hos alle, og du gør dit bedste for, at din deling har det godt, koste hvad det vil! Du hjælper, hvor du kan, og det resulterer i, at du bliver valgt ind som landstalsmand. Wuhu, you did it! Selvom du ikke stillede op, tager du posten med opløftet hage, og er klar på nye udfordringer. Dine sergenter synes, at du er super irriterende, men du er ligeglad, de bliver alligevel ikke inviteret til 1. delings reunion om et år.

3

Flest C: Fluen på væggen Du søgte værnepligten for at udfordre dig selv og skabe nye venskaber, dog med uden intention om at fortsætte i Forsvaret. Du løser dine opgaver uden at brokke dig. Eller… i hvert fald ikke mens nogle kan høre det. Dine evner som soldat er måske ikke helt i toppen i starten af forløbet, men vent du bare! Dine timer brugt i skyggen har betalt sig, og i slutningen af værnepligten er du blevet en fantastisk soldat. Men vent, der er mere! Du er faktisk blevet bidt lidt af det og har valgt at forsætte som konstabel. Tillykke, soldat!

Klokken er 23.35 onsdag aften, og du er endelig blevet færdig med at pudse dine støvler. Du er træt og kaster dig omkuld i din seng, klar til at blive modtaget i drømmeland. Men hov? Der bliver grinet og snakket højlydt på stuen ved siden af, og det forstyrrer din skønhedssøvn. Du ville gerne sove. Hvad gør du?

SOLDATEN NR. 1 • 2018 19

Vend bladet på hovedet for at se svarene

THEODOR D. KIRK


THEODOR D. KIRK

GUIDE

Navngiv dit GV I starten af din værnepligt får du udleveret et inferno af materiel, noget af det kommer du endda aldrig til røre ved. Én ting skiller sig dog ud fra mængden. Et stykke fantastisk værktøj, som du på alle tænkelige måder kommer til at forelske dig i, og derudover bruge så meget tid sammen med, at din kæreste (eller befalingsmand) bliver urolig over, hvorvidt du er ham/hende utro eller ej. Det er langt, sort og dødsensfarligt. Det er selvfølgelig dit gevær, vi snakker om, og hvis du ikke allerede har gjort det, skal hun (ja, ALLE geværer er kvinder) selv­ følgelig have et navn, og vi ved her på SOLDATEN, at du har ligget søvnløs under din snorkende køjemakker i mange nætter, mens du tænkte på, hvordan du skulle navngive kvinden i dit liv. Frygt ej! SOLDATEN er her for at hjælpe dig, du tvivlsomme menig! Vi har indsamlet de mest kendte og brugte geværnavne og lavet en inspirationsliste til dig:

1. Black Betty

6. Skudrun

2. Anastacia 3. Barbie

7. Din ekskærestes navn (hun er ligeså dødbringende, kold og kynisk som dit GV)

4. Gun-Britt

8. Roxanne

5. Queen Bee

9. Sixty-Najne

Disse navne er blot til inspiration. SOLDATEN opfordrer stærkt til, at du selv kreerer lige præcis det navn, der beskriver dit GV. For at opnå succes og anerkendelse hos dine befalingsmænd, anbefaler vi, at du trækker inspiration fra kendte personer, inkorporere ordspil, eller bruger militære termer på en sjov måde. Held og lykke!

20 SOLDATEN NR. 1 • 2018


OBS! SOLDATEN tager intet ansvar for råd og vejledning givet i denne brevkasse. Denne fungerer uaf­ hængigt af SOLDATENs redaktion. Nyd derfor læsning på eget ansvar

Brevkassen Kære Brevkasse Jeg er helt vild med jeres magasin, og jeg læser hvert et blad, I udgiver! Jeg har et problem, som jeg håber, I kan hjælpe mig med. Kender I det, at man ikke kan komme ud af sengen, fordi man ikke har fået sovet tilstrækkeligt? Sådan har jeg haft det lige siden jeg startede min værnepligt. Og siden jeg er et udpræget B-menneske, fungerer jeg simpelthen ikke uden mine mindst ti timers søvn hver nat. Derfor står jeg nu i det dilemma, at det er komplet umuligt bare at få en anelse søvn. Fordi jeg mildest talt er intimideret af mine sergenter, har jeg ikke turdet nævne mit problem for dem direkte. I stedet har jeg skrevet en lille seddel, hvor jeg spørger, om jeg kan få tidligere fri, så jeg kan nå at sove mine ti timer. Jeg har godt nok ikke turdet give den til en af mine sergent endnu. Udover det ligger vi tolv mennesker på samme stue. Der er flere der snorker, en anden taler i søvne og en tredje skal tisse op til flere gange om natten. Det gør det ikke ligefrem nemmere at sove… Hvad skal jeg gøre? Jeg får maksimalt seks timers søvn, men så er jeg også heldig! Venlig hilsen den søvnløse menig.

Kære Menig Tornerose Mange tak for de herlige ord om vores blad. Hvordan har du overhovedet kunnet tro, at det vil være dig muligt at sove mindst ti timer hver nat i løbet af din værnepligt? Tror du, at professionelle soldater får deres skønhedssøvn? NEJ, det er deres skyld, at du, da du var en snasket civilist, overhovedet kunne sove trygt om natten. Nu er du værnepligtig. Du er heldig, hvis der overhovedet er nogen, der tillader dig at sove. Det kan godt være, at en seddel fra mor kan fritage dig fra idrætstimen i skolen, men den seddel, du vil give til din sergent, kommer du altså ikke langt med her i Forsvaret. Hvis jeg var dig, og havde tænkt mig at vise den seddel til nogen, ville jeg grave mig ned i et dybt sort hul, så ingen kunne finde mig. Så kan du jo eventuelt sove der, hvis du ikke er til hverken snorken eller søvnløse samtaler fra dine stuekammerater. KH Brevkassens redaktion

SOLDATEN NR. 1 • 2018 21


VÆRNE PLIGTS M INISTERIET

Et glansbillede

af værnepligten? ’Inspirationsdag for kvinder’ har til formål at inspirere kvinder på en uformel måde til at gøre karriere i Forsvaret. Kvinderne bliver pri­ mært oplyst om Forsvaret som arbejdsplads. Men der mangler mere specifik information om noget. Værnepligten. Der mangler mere generel oplysning om værnepligten, mener Værnepligtsrådet. Specielt kvinder har tendens til at stoppe deres tjeneste, hvis ikke uddannelsen lever op til deres forventninger. Forvent­ ninger, de blandt andet kan få ved at deltage i arrangementer som ’Inspirationsdag for kvinder’.

’Inspirationsdag for kvinder’ er et arrangement, der gennemføres på mange kaserner landet over. Ingen dag er ens, men generelt ønsker Forsvarsministeriets Personalestyrelse, at kvinderne stifter bekendtskab med: • • • • • • • • • • • •

Udrustningsdisplay Rundvisning på kasernen/flyvestationen/flådestationen En fysisk aktivitet Adskillelse og samling af et gevær Øvelser i Førstehjælp Tilberedning af feltration Opsætning af bivuak. Forhindringsbaneøvelser Sløringsøvelse Opgaveløb Forevisning af militært materiel og køretøjer Skydesimulator

Der vil også være oplæg fra kvinder i Forsvaret, om hvordan det som kvinde er at uddanne sig og arbejde i Forsvaret. Dagen er uformel med mulighed for, at kvinderne kan stille spørgsmål og afprøve nogle af de krav, der stilles til fastansatte i Forsvaret.

22 SOLDATEN Nr. 1 • 2018

Et godt førstehåndsindtryk er alfa og omega Nogle kvinder bliver overaskede over, at de ikke bliver kørt hjem til den lune køje på kasernen hver aften under en feltøvelse i værnepligten. Andre bliver forskrækkede over den hårde tone fra sergenterne. Dette er udfordringer, som ledelsen i nogle HBUenheder står over for, siger Værnepligtsrådets siddende medlem Silje Kugleberg Madsen. ”Det har været en udfordring, at mange kvinder har haft et forvrænget syn af værnepligten. De er for eksempel blevet forskrækket over tonen, og nogle har endda ikke forestillet sig, at de skulle sove udenfor,” fortæller Silje Kugelberg Madsen. Problemet er, at Forsvaret på ’Inspirationsdag for kvinder’ primært fortæller om livet efter værnepligten – og væsentligt mindre om værnepligten i detaljen. ”Det er, som om man glemmer, at hverdagen som værnepligtig danner grobund for førstehåndsindtrykket af livet som fastansat i Forsvaret,” fortæller Silje og tilføjer, at det at være værnepligtig og fastansat i Forsvaret er to vidt forskellige ting. ”På ’Inspirationsdag for kvinder’ er det i høj grad hverdagen som fastansat, man får et indblik i.”


LENE FÆRCH OVERGAARD

KVINDELIGE

værnepligte

i procent

Kvindelige værnepligtige i procent

’Inspirationsdag for kvinder’ er ikke det eneste sted, hvor kvinderne kan finde information om værnepligten, afslutter major Anders C. Bech. ”Der er også besøgsdage ved HBU-enhederne, information på HBU-enhedernes hjemmesider og information på Forsvarets Dag om indholdet af værnepligtsuddannelsen, så der er tale om en samlet pakke.”

2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016

En god dag, men der mangler noget 0

5

10

15

20%

* Det mindre antal kvinder i 2014 skyldtes forsvarsforliget i 2013. Antallet af pladser i 2013 blev reduceret med ca. 800, hvilket betød, at allerede indgåede aftaler blev flyttet til 2014.

Antallet af kvinder, der frivilligt ønsker at aftjene deres værnepligt på værnepligtslignende vilkår, er steget på imponerende vis siden 2004. Dog har procenten af kvindelige værneretslige været svagt faldende fra 2013 til 2016. Om dette fald også skyldes forsvarsforliget i 2013 eller blot er et ganske almindeligt udsving, vides ikke med sikkerhed. Kilde: forpers.dk

Ifølge chefen for marketingssektionen i Forsvarsministeriets Personalestyrelse, major Anders C. Bech, afhænger dagen af flere faktorer. ”Formålet med ’Inspirationsdag for kvinder’ er både at give indblik i hverdagen som kvindelig ansat i Forsvaret og under værnepligtsuddannelsen. Imidlertid er der forskel fra arrangement til arrangement, da det i nogen grad afhænger af, hvilke kvinder der stiller op med deres historie,” siger major Anders C. Bech og fortsætter: ”Vi evaluerer og udvikler løbende på ’Inspirationsdag for kvinder’, så vi kigger selvfølgelig også på balancen i indholdet mellem værnepligten og en uddannelse og karriere i Forsvaret.”

SKRIV TIL OS Er du kvinde og har deltaget på en ’Inspirationsdag for kvinder’, inden du påbegyndte din tjeneste på værnepligtslignende vilkår? Send os gerne dine oplevelser og tanker om dagen samt dine efterfølgende forventninger til værnepligten, og om de på nuværende tidspunkt stemmer overens på VPL-KTP-SOLDATEN@MIL.DK.

Idet mange kvinder møder Forsvaret for første gang på inspirationsdagen, er det forståeligt, at Forsvarsministeriets Personalestyrelse tegner et så positivt billede af Forsvaret og værnepligten som muligt. For formålet med dagen er ikke at måle og veje kvinderne til en karriere i Forsvaret, men at klæde dem bedst muligt på til idéen om en fremtid i Forsvaret af enten længere eller kortere periode. Og siden man ikke kan tvinge kvinder ind til Forsvarets Dag, må man jo tage andre midler i brug. Men er midlerne, der bruges, retvisende nok? Spørger man Værnepligtsrådet, er der nogle mangler i rekrutteringstiltaget. ”Jeg synes, der manglede mange generelle oplysninger om hverdagen som værnepligtig. Der var meget information om jobs i Forsvaret og knap så meget information om selve værnepligten,” fortæller Silje Kugelberg Madsen fra Værnepligtsrådet og fortsætter: ”Jeg synes, man manglede at blive fortalt om noget af det mest essentielle ved værnepligten. Nemlig at man befinder sig meget i felten, bruger mange timer på vedligeholdelse, og at man har meget lange arbejdsdage. Det er grundlæggende og vigtig information – især for denne specifikke målgruppe.” Silje gennemførte sin tjeneste på værnepligtslignende vilkår på hold FEB17 i Trænregimentet i Vordingborg og har siden da aftjent yderligere tjeneste i Værnepligtsrådet. Hun deltog som Værnepligtsrådets observatør til ’Inspirationsdag for kvinder’ afholdt på Hvorup Kaserne i Aalborg i slutningen af september 2017.

Værnepligtsministeriet er SOLDATENs fineste propagandaapparat. I denne sektion tager vi fat på nogle af de emner, som ofte debatteres i Forsvaret. Ministeriet tager imod henvendelser, forslag til emner samt debatindlæg på VPL-KTPSOLDATEN@MIL.DK

SOLDATEN SOLDATENNR. Nr. 51 • 2018 2017 23


> SERGENT

c it ate r

Talsmands­ SSG til MG på Central i en bænk i en uddannelse: Bare ford det ikke ensbehave er en havebænk, er i en flod er en tydende med, at en hest til Forsvaret! flodhest… Velkommen

nterhandSG til MG med vi fedtet færsker: Se nu at få og Lottedigt med de Anna fingre!

måtte MG spurgte SG, om de ik, hvor skyde på fuldautomat rettelse, SG svarede: Nej! … Eller to. I må gerne skyde på au der I skal bare forvente, at vende kommer et flyvespark fly le al lige ind i snotten på jer sammen, hvis I gør.

DSTE NOGLE GANGE ER DEN BE ÆLP, LIVREDDENDE FØRSTEHJ MUNDING’DER VIRKER, ’MUND-TIL/95 METODEN MED DOKTOR M

er SG til MG, mens de øv sereksercits: Når I laver ek er, sk cits, skal I ligne menne lykke! der aldrig har oplevet

di I er SG til MG i Flyvevåbnet: Bare for r det ikke, værnepligtige i Flyvevåbnet, betyde is I tager at I kommer op at flyve. Eller… Hv måske. på messen en torsdag aften, gør I

24 SOLDATEN Nr. 1 • 2018


LENE FÆRCH OVERGAARD

ksercits: Under gevære ille jer selv Stop med at p r I står ret, i ansigtet! Nå ttet løbe må I lade sno det og ned, til I sluger brækker jer.

tak” i stedet for ”Javel” MG kom til at sige ”Ja ig er ikke et køkken, Men til SG: Ja tak?! Det her have lov til at sige JA Ramsay. Hvis du skulle så har du fem minutter TAK i stedet for JAVEL, d saftigste bøf og en span n de ed m op e sk di at til bearnaisesovs.

åbnet er Hæren er håbløs, Flyvev Ja… De sejler flyvende og Søværnet… s egen sø. jo egentligt bare i dere te rigtige Velkommen til det enes værn, rekrutter!

nød­ Når SG føler sig MG: saget til at rose rmet I har nok i dag næ uligjer at give mig m det, heden for at føle lder som civilisterne ka ’glæde’. Det er en underlig følelse.

IRMERIET, MEDDEL INF UG FOR AT VI HAR BR 21 ÅRS ED EN ABORT M ENDE TILBAGEVIRK KRÆFT… t br ystben fredag SG til MG med forstuve man stå hele torsdag morgen: Hvordan kan som Randers’ største aften og kaste basarm ikke en gang kan technokonge, når man ke? bære sin egen dunk-drik

Send Sendososjeres jeresbedste bedstesergentcitater sergentcitaterpåpåvores voresFacebook-side. Facebook-side. SåSåkan kandet detvære, være,atatdit ditcitat citathavner havneri næste i næsteblad! blad! SOLDATEN Nr. 1 • 2018 25


SØVÆRNET

Højteknologisk våbentræning

i Frederikshavn

På simuleret skydning med Søværnets værnepligtige I Søværnet tørtrænes håndtering og skudteknik i en simulator, inden de værnepligtige kommer på skydebanen med deres M/96 Karabiner.

Vidste du? Før indførelsen af de nye skyde­ baneanlæg begyndte i 2013, kunne skydeskiverne i Forsvaret ikke selv markere træf. Dengang skulle halvdelen af skydeholdet sidde i en grav foran skiverne, og markere træf med stokke, imens de talte point sammen.

26 SOLDATEN NR. 1 • 2018


FLEMMING HØYER

Sikker våbenhåndtering læres i trygge rammer Skytteuddannelsen starter i teori­ lokalet, hvor sikkerhed i våbenhåndtering og sikring af geværet gennemgås af instruktøren. S-Å-S-A er dagens huskeord; skydestilling, åndedræt, sigte, aftræk. Magasinet på de modificerede ge­væ­ rer vejer lidt mindre end normalt, og skudlyden er mere mekanisk end ved en skarpskydning, men rekylet er det samme, og følelsen af at skyde er ikke meget anderledes end på skydebanen. I Søværnet foregår skydningen med gevær M/96 Karabin, uden optik, og det er også det man træner i skydesimulatoren.

Præcise data giver helheds­ billede Efter hver skydning giver instruktøren en kort tilbagemelding til den enkelte skytte, på baggrund af

computerens informationer om aftræksmønster, sigtets bevægelse og skuddets træf. På skærmen kan han se, hvordan sigtet har bevæget sig over skiven i sekunderne op til, under og efter aftrækket, og på den måde kan man danne sig et overblik over, hvor skytterne kan forbedre sig. Holdet gennemgår resultaterne sammen, og får hver skytte får individuel feedback.

KLAR TIL KONTROL! Efter skydningerne er gennemført, kontrollerer instruktøren de værnepligtiges geværer, og sikrer sig at der ikke sidder skarp ammunition Det gør der selvfølgelig ikke, men kontrollen laves alligevel, på samme måde som efter en skarp skydebanedag.

Det er tidsbesparende, at man ikke skal tælle patroner og lade magasiner, inden hver skyderunde. Der skal kun én befalingsmand til, for at få et hold igennem en række skydninger, og på et par timer har et helt værnepligtshold fået deres første erfaringer med skydning på 50m, 100m og 200m banen, samt skydning på faldmål. Skydesimulatoren erstatter ikke de skydebanedage, der hører til basisuddannelsen – den skal blot forberede de værnepligtige bedre til at komme ud at skyde med skarpt, og få helt styr på vejrtrækningen og aftrækket, så de kommer godt fra start.

SOLDATEN NR. 1 • 2018 27


LENE FÆRCH OVERGAARD

VIND Dansk Faldskærms Unions faldskærmsvinge!

DU og TRE af dine soldater­ kammerater har nu muligheden for at tage et static-line faldskærmsudspring HELT GRATIS.

Springet, du skal springe, er et static-line solospring på 1.000 meter, hvor din skærm udløser sig automatisk efter afgang fra flyveren. Du får inden springet den rette mængde teori for at kunne klare dig på egen hånd i luften, og du vil under hele din flyvetur være under opsyn af en uddannet instruktør gennem radiokommunikation. Springet kan gennemføres flere steder i hele Danmark, afhængig af dit tjenestested.

Dansk Faldskærms Union sponsorerer konkurrencen om at vinde DFU-vingen. Vingen forventes ifølge hærchefsergent Henning Bæk bæringsgodkendt på Hærens tjenesteuniform (MTS) i Hærens Uniformsbestemmelser. Hærens nye uniformsbestemmelse udkommer i starten af 2018. *OBS: Vingen er ikke bæringsberettiget på Flyvevåbnets eller Søværnets tjenesteuniform (MTS) – den er kun bæringsberettiget på Flyvevåbnets stationsuniform og Søværnets paradeuniform.

Kriterier for at kunne deltage i konkurrencen:

 Du er nuværende værnepligtig  Du har Instagram  Du har tre soldaterkammerater, som tør tage springet med dig Det eneste, du skal gøre, er at gå ind på SOLDATENs Instagram og like vores tidligste opslag om konkurrencen samt angive dit navn, dit værnepligtige tjenestested og dine rekrutvenner, som du ønsker at springe sammen med.

28 SOLDATEN NR. 1 • 2018


LENE FÆRCH OVERGAARD

Duelighedsmærker du duer til Du er nu kommet i kongens klæder, ryggen er rank, og du er i sandhed en stolt soldat. Så stolt, at du vil gøre alt for at bevise det. Muligheden er din! Læs med og lær hvad det kræver af dig for at besidde op til flere af disse forskellige duelighedsmærker.

Førstehjælps­ mærket: Mærket tildeles på baggrund af en førstehjælpsprøve, der består af både en skriftlig og praktisk prøve. Den skriftlige prøve består af 20 spørgsmål, hvor du for hvert rigtigt besvaret spørgsmål får ét point. I den praktiske del af prøven skal du igennem fire handlebaner med fire scenarier. For hver bane kan du maksimalt få 20 point.

95-100 point

90-94 point

80-89 point

vindretning. Dette mærke kan du kun få i bronze, og du skal nedlægge 15 ud af 16 skiver.

(Kamp)svømme­ mærket: Svømmemærket er et mærke, de fleste værnepligtige kun får mulighed for at tage til niveau bronze. Andre værnepligtige får endda slet ikke muligheden for at tage det. Niveau bronze kræver, at du skal kunne svømme 50 meter iført kampuniform. Dernæst skal du bjærge og genoplive en kammerat eller en dukke. Mærket findes også til niveau sølv og guld og er udfordringer af en helt anden kaliber.

Pistolmærket: Ligesom kampsvømmermærket er det heller ikke alle værnepligtige, der har mulighed for at tage pistolmærket. Dog er der på nogle kaserner mulighed for at deltage i en ugentlig træning med Forsvarets idrætsforeninger. Kommer du til en pistolmærkeprøve, vil du højest sandsynligt komme til at skyde med pistol M/49 eller Glock 20.

275+ point

245-274 point

215-244 point

Geværmærket: For at få mærket, skal du bevise, at du er en god skytte i både en stående, liggende og knælende skydestilling. Du skyder på en afstand af 200 meter for hver skydestilling, og du har alt fra 42 sekunder til 10 minutter til at affyre dine skud. Våbentypen, du kommer til at skyde med, er dit gevær, som enten er et M/95 eller M/96 gevær med optik.

181+ point

168-180 point

137-167 point

Feltskyttemærket: På en speciel skydebane, hvor skiverne skiftevis titter frem og lægger sig ned igen, kan du gøre dig fortjent til feltskyttemærket. Skiverne simulerer levende mål og er på en distance fra 50 til 400 meter, så der skal tages højde for både afstand og

Ifølge de tre værns uniformsbestemmelser må mærkerne kun bæres på henholdsvis Hærens M/69, Flyvevåbnets Stationsuniform og Søværnets Paradeuniform. Dog er der mange tjenestesteder, der laver lokale løsninger og giver de værnepligtige lov til at bære dem på deres tjenesteuniform. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du må bære dine mærker, så henvend dig til din nærmeste befalingsmand, og forhør dig ad.

SOLDATEN NR. 1 • 2018 29


> SKREVET AF VÆRNEPLIGTSRÅDET

Velkommen rekrut! Værnepligtsrådet vil gerne byde alle nye værnepligtige velkommen og introducere jer til, hvem vi er, og hvad vi laver i Værnepligtsrådet.

Landstalsmanden er altså, sammen med os, jeres mulighed for at få medindflydelse, så husk at gøre brug af ham/hende – eller af os.

Værnepligtsrådet er en interesseor­ ganisation for de værnepligtige internt i Forsvaret, og vores primære formål er at repræsentere jer, de værnepligtige, til den øverste ledelse i Forsvaret.

Vi kan altid kontaktes, enten via. vores Facebook, vores hjemmeside eller via vores vagttelefon, som I kan ringe til døgnet rundt.

Det gør vi blandt andet ved at deltage i forskellige samarbejdsudvalg i Forsvaret, hvor vi drøfter jeres synspunkter med Forsvarets øverste ledelse. Derudover rådgiver og vejleder vi værnepligtige der måtte have spørgsmål. Vi deltager i uddannelsen af jeres talsmænd og afholder årligt seks landstalsmandsmøder, hvor vi sammen med jeres landstalsmand drøfter værnepligten. Landstalsmandsmøderne er utrolig vigtige for vores arbejde i Værnepligtsrådet, for det er her, vi sammen med jer, danner vores holdninger og meninger og finder ud af, hvad vi skal arbejde hen imod og drøfte med ledelsen i Forsvaret.

30 SOLDATEN NR. 1 • 2018

Vi ønsker jer den bedst mulige start i tjenesten, og vi glæder os til at møde jer i uge 7, hvor vi kommer til jeres tjenestested og orienterer jer yderligere. Med venlig hilsen Værnepligtsrådet

Landstalsmandsmøder – hvad betyder det for mig? Landstalsmandsmøder (LTM-møder) er et månedligt møde, hvor vi mødes med jeres landstalsmand (LTM) samt de andre landstalsmænd fra alle tjenestesteder med værnepligtige. Under mødet drøfter vi sammen med landstalsmændene, hvordan vi kan effektivisere værnepligten – hvad der fungerer godt, og hvad der kan gøres bedre. Vi drøfter mange forskellige emner, som vedrører værnepligten – eksempelvis materiel, uddannelsens indhold, indkvarterings­ forhold og meget andet. Husk derfor at gøre brug af jeres LTM, da han/hun er jeres for­ bindelsesled til os, og dermed til ledelsen i Forsvaret.


KONTAKT OS PÅ:

Christoffer: tlf: 32 66 55 51 vpl-vr001@mil.dk

Vi vil rigtigt gerne have jeres mening. Hvad synes I om værnepligten? Hvad skal fastholdes, og hvor er der plads til forbedringer? I kan enten tale med jeres landstalsmand, som vil tage det med til et møde, eller sende os en mail.

Silje: tlf: 32 66 55 52 vpl-vr002@mil.dk

Sebastian: tlf: 32 66 55 53 vpl-vr003@mil.dk

Kontakt Vagttelefon 32 66 55 50 Email vpl-ktp-vaerne@mil.dk

Facebook: Værnepligtsrådet

Adresse: A.H. Vedels Plads 12, 1439 København K

Hjemmeside: www.vaernepligtsraadet.dk

VAERNEPLIGTSRAADET.DK

SOLDATEN NR. 1 • 2018 31


Profile for SOLDATEN

SOLDATEN nr. 1 2018  

I det nye års første blad har vi været med gardehusarene på arbejde ved Amalienborg i København. Vi har været på tur i Norge og se, hvordan...

SOLDATEN nr. 1 2018  

I det nye års første blad har vi været med gardehusarene på arbejde ved Amalienborg i København. Vi har været på tur i Norge og se, hvordan...

Profile for soldaten
Advertisement