Januari - februari 2020 S-magazine

Page 1

JANUARI FEBRUARI 2020

De VoorZorg Antwerpen

IN HET SPOOR VAN 2 HUIZEN, 1 GEZIN TABOE EEN GEZONDE PORTIE MENSTRUATIETROTS

EEN CLICHÉ MEER OF … MINDER GRAAG! EEN MAGAZINE VAN

MOVEUP JE DIGITALE KINE


EDITO

EEN CLICHÉ? DA’S ZO 2019!

COLOFON JAARGANG 48 januari - februari 2020 VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Paul Callewaert ALGEMEEN HOOFDREDACTEUR Katrien De Weirdt HOOFDREDACTEUR Gwen Muylaert

Ze sluipt er sneller in dan je denkt: een stereotiepe gedachte. Over zwaarlijvige mensen bijvoorbeeld. Die moeten maar wat meer bewegen. Of niet zoveel eten. Armoede, is dat geen kwestie van gewoon wat harder werken? Je betrapt jezelf er soms op dat je knikt bij een cliché.

WERKTEN MEE AAN DIT NUMMER Bram Beeck, Tom Bosman, Alain Bourda, Joeri Bouwens, Sarah Brancart, Arne De Backer, Katrien De Ceunynck, Jotie De Meyer, Mieke De Smet, Nicolas De Vos, Bart Demyttenaere, Tom Durinck, Siska Germonpré, Evelyne Hens, Silke Hoefkens, Véronique Mertens, Silvie Mussen, Dimitri Neyt, Peter Ocket, Sarah Pardon, Carolien Rietjens, Steven Rombauts, Peter Seijnhaeve, Jeanine Vaes, Evelien Van Gerwen, Sarah Van Humbeeck, Liesbet Van Tendeloo, Pieter Vandenbroucke, Evi Verstraete, Bieke Volcke, Francis Watteeuw, Carolien Wouters

Vanaf pagina 6 lees je het verhaal van Karen en Lizette, dat toont hoe complex de werkelijkheid kan zijn achter wat je uiterlijk ziet. Onze maatschappij is niet zwart-wit, maar biedt een heel spectrum aan schakeringen. En die hebben elk hun waarde én betekenis.

hallo

CONCEPT & REALISATIE HeadOffice ILLUSTRATIES EN FOTOGRAFIE Gudrun Makelberge, Stijn Wils

Heb je al een voornemen voor 2020? Mogen we een suggestie doen? Durf een taboe te doorbreken en maak ruimte voor de veelheid die onze wereld zo mooi maakt.

DRUKKERIJ T’Hooft, Brugstraat 186, 9880 Aalter CONTACT S-magazine Sint-Jansstraat 32-38, 1000 Brussel T 02 515 05 33 E s-magazine@socmut.be W www.devoorzorg.be/blog

Veel leesplezier! TEAM S-MAGAZINE

OPLAGE 525 000 exemplaren De redactie van dit nummer werd afgesloten op 11 december 2019. De inhoud is gebaseerd op informatie die op dat moment verstrekt en bevestigd werd door de betrokken partijen. De aangegeven tegemoetkomingen, producten en prijzen zijn louter indicatief. Voor de precieze voorwaarden en maxima kan je contact opnemen met De VoorZorg provincie Antwerpen. Deze kan in geen geval aansprakelijk worden gesteld voor eventuele vergissingen bij de druk van deze uitgave.

2


INHOUD

EN VERDER 04 NIEUWS 12 VOORDELEN Nieuwigheden in 2020 13 S-INFO Ecotips en groene workshops

06

ZWAARLIJVIGHEID Veel meer dan een gebrek aan wilskracht

17 HOEZO Antibiotica werken soms niet?

26

IN HET SPOOR VAN 2 volwassenen, 4 tieners, 1 front

20 S-INFO Praten op kindermaat 22 TABOE Menstruatie, iets om trots op te zijn 24 VOORDELEN Het voorjaar in met Well2DAY

14

IN DE KIJKER Opgevangen door ons sociale vangnet

30 180° Nierdonatie bij leven 33 HOE WERKT HET De MoveUp-app, je digitale kinesist 34 AGENDA Trek eropuit!

35 18

GEZOND Hoe snel zit je aan dat glaasje te veel?

DE STOEL Armoede: eigen schuld, dikke bult?

inhoud 3


nieuws

NIEUW VANAF 1 JANUARI 2020 WAAROM STAAT ER EEN STREEPJESCODE OP MIJN VOORSCHRIFT? Als je dokter medicatie voorschrijft, krijg je een briefje voor de apotheker. Sinds kort gebruiken sommige artsen een voorschrift met een streepjescode, dat ze niet meer ondertekenen. Vanaf 1 januari 2020 gebruiken alle artsen en tandartsen dit nieuwe briefje. Wat verandert er voor jou? Je zorgverlener stuurt je voorschrift naar een beveiligde databank en geeft je een ‘bewijs van elektronisch voorschrift’ mee. Je apotheker scant de streepjescode op je voorschrift en ziet je voorgeschreven medicatie. Zijn er uitzonderingen? Bij huisbezoeken en technische problemen mag je dokter nog een traditioneel voorschrift met handtekening opstellen. Is je dokter al wat ouder, dan werkt hij misschien ook nog zo. Wat brengt de toekomst? Je medicatie afhalen zonder briefje, gewoon met je identiteitskaart. Maar geen zorgen, da’s voor later.

NOG NIEUWIGHEDEN: • Alle sigarettenpakjes krijgen dezelfde verpakking. Geen merklogo of -kleuren, enkel de verplichte informatie, zoals een ontradende boodschap, en de merknaam in een neutraal lettertype. • Wie tijdens zijn leven een nier of stuk lever schenkt, krijgt meer kosten terugbetaald. Lees de getuigenis van Chris en Rudy op pagina 30-31. • Je PVB-budget verandert mogelijk. Als persoon met een handicap krijg je misschien zo’n persoonsvolgend budget. Verandert het jouwe vanaf 1 januari, dan kreeg je een brief in oktober 2019. Geen brief gehad? Dan blijft alles bij het oude.

DOKTERS GEZOCHT Is er een dokter in de zaal? Ons team adviserend-artsen breidt uit en we zoeken nieuwe collega’s. Je takenpakket? Je controleert patiënten die door een ziekte of ongeval niet kunnen werken. Je begeleidt ze bij hun herstel en – als de tijd rijp is – bij hun terugkeer naar de werkvloer. Niet altijd makkelijk, maar je maakt echt het verschil voor je patiënten.

Meer nieuwigheden op www.s-blog.be/2020.

ZIEKTE-UITKERING ZELFSTANDIGEN

Word adviserend-arts bij ons ziekenfonds:  kies voor een gevarieerde job dicht bij huis en zonder overuren ’s avonds en in het weekend.  ga voor voltijds/deeltijds werk, een vast loon, maaltijdcheques, een 13de maand …  werk samen met een tof team van andere artsen, psychologen, verpleegkundigen, administratieve medewerkers …  krijg de kans om je te specialiseren in de domeinen die je boeien.

Ziek zijn is vaak geen optie voor zelfstandigen. 2 op de 3 Belgische zelfstandigen werken toch als ze ziek zijn, meestal uit angst om klanten en inkomen te verliezen. Maar je bent tenslotte ook maar een mens … Word je als zelfstandige ziek? Dan moet je dit binnen de week na het begin van je arbeidsongeschiktheid (maximaal 7 kalenderdagen na de begindatum, 1ste dag niet inbegrepen) melden aan ons ziekenfonds. Hoe? Door een ‘getuigschrift van arbeidsongeschiktheid’ op te sturen met de post. De poststempel geldt als bewijs. Je hebt dan recht op een ziekteuitkering vanaf de 1ste dag (ten vroegste de dag van ondertekening van het getuigschrift) als je langer dan 7 dagen ziek bent. Voor ziekte­periodes van 7 dagen of minder krijg je geen uitkering.

Ontdek onze vacatures op jobs.devoorzorgbondmoyson.be/arts en solliciteer vandaag nog!

4


VIVA-SVV ZKT. VRIJWILLIGERS

VIVA-SVV leeft dankzij honderden fantastische vrijwilligers. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor. Maar … helpende handen heb je nooit te veel. We zoeken nog vrijwilligers voor de hotspots en huiswerkbabbel. Ben je een creatieve duizendpoot of een ‘grote’ speelvogel? Dan ben je geknipt om de hotspots op woensdagnamiddag te begeleiden. Knutsel- of beweegactiviteiten met kinderen (tot 6 jaar) en hun ouders. Je vult de agenda actief mee in. Wil je kinderen helpen bij hun huiswerk? Ouders tips geven hoe ze met hun kroost aan de slag kunnen? Ook daarbij kan VIVA-SVV hulp gebruiken. We bieden vormingen aan om je vaardigheden te versterken en ontmoetingsmomenten om ervaringen uit te wisselen. Word vrijwilliger bij VIVA-SVV. Neem contact op via 03 285 43 38 of vrijwilligers@devoorzorg.be. Meer info op www.devoorzorg.be/vrijwilligers.

WEER HOREN, VOLOP LEVEN! Er bestaan heel wat hulpmiddelen en oplossingen die je leven een stuk comfortabeler kunnen maken als je niet goed hoort. De audiologen van De VoorZorg hebben een oplossing voor jouw hoorprobleem. Je kan bij hen terecht voor een gratis hoortest, persoonlijk advies en een hoorapparaat, hoorhulpmiddel en gehoorbescherming op maat. Van 2 tot 6 maart 2020 extra acties en infosessies tijdens de hoorweek. Op zoek naar een budgetvriendelijke oplossing bij hoorproblemen? Maak gerust een afspraak met onze audioloog via 0800 97 520. Je vindt voortaan ook audiologen in de Well2DAY-centra. Lees meer over hoe onze audiologen werken op www.devoorzorg.be/blog.

JUISTE OPENINGSUREN OP DEVOORZORG.BE Het internet telt heel wat websites die de openingsuren van winkels en bedrijven publiceren. Ook de openingsuren van de kantoren van De VoorZorg duiken hier en daar op. Jammer genoeg ondervinden we dat niet alle sites ze even juist en betrouwbaar weergeven. Wil je voorkomen dat je voor een gesloten deur staat? Check dan voor je komt of je kantoor of dienst open is op www.devoorzorg.be.

5


DOSSIER OVERGEWICHT

“ALSOF

KIEZEN

DIK 6


WE OM TE ZIJN” In ons land kampt meer dan de helft van de bevolking met overgewicht. Toch is de onderliggende oorzaak vaak complexer dan ‘te veel eten’. Karen en Lizette getuigen over hun strijd tegen de kilo’s en vooroordelen. “Hoog tijd om ons beeld van obesitas bij te stellen”, vindt ook experte An Vandeputte. 7


DOSSIER OBESITAS

FATSHAMING IS OVERAL GENETISCHE AANLEG “Mijn ouders waren oorlogskinderen. Zij wisten wat het was om honger te lijden. Mijn zus en ik moesten altijd ons bord leegeten”, vertelt Lizette (74 jaar, 98,8 kg en 1,67 m). “Als kind was ik geen dikkerdje, maar ook ‘geen haring’. Pas na mijn 3de zwangerschap ging het de foute kant op. Er bleven steeds meer kilo’s plakken. Terwijl ik niet extra at of snoepte.” Hetzelfde scenario deed zich voor bij haar eigen moeder. “Ook zij werd na haar zwangerschappen op korte termijn zwaarlijvig. Dat overgewicht is iets genetisch.”

VOORLOPIG VERKIES IK ZELFPORTRETTEN ‘BOVEN DE KIN’, DAAR WIL IK OOIT VANAF Bij Karen (32) ligt het anders. “Toen ik met de pil startte, ben ik 10 kilo bijgekomen. Toen ik er nadien mee stopte, omdat we aan kinderen wilden beginnen, werd ik nog eens 15 kilo zwaarder. Mijn endocrinoloog heeft me onderzocht, omdat ze vermoedde dat er een probleem was met mijn bijnieren. Maar ik bleek kerngezond te zijn. ‘Brute pech’. Daar moest ik het mee stellen.” “Er zijn heel wat risicofactoren voor overgewicht”, pikt An Vandeputte, algemeen coördinator van Eetexpert, in. “Genetica en hormonale processen horen daarbij. Maar ook je levensstijl speelt een rol. Het totaalplaatje is complexer dan ‘te veel eten’ en ‘te weinig bewegen’. In welke

buurt woon je? Hoeveel uur zit je voor je scherm? Slaap je genoeg uren per nacht? Hoe positief sta je tegenover je lichaam? Hoe druk is je leven? Hoe ga je om met emoties? Ook die dingen beïnvloeden je gewicht.”

NAAR ETEN KIJKEN EN BIJKOMEN ‘Bijkomen’ wordt vaak getriggerd door uiteenlopende factoren, weet Lizette. “Rond mijn 40ste hield ik op met roken. Ik sta nog altijd achter mijn beslissing, maar ben toen een pak kilo’s bijgekomen.” Hetzelfde gebeurde toen ze op haar 52ste haar baarmoeder en een eierstok liet verwijderen. “Bovendien stopte ik enkele jaren later met werken en kwam ik in een rustigere levensfase terecht. Ook dát deed mijn gewicht geen deugd. Zelfs toen ik door gezondheidsproblemen definitief stopte met alcohol, betekende dat geen ommekeer. Ken je die mensen die bijkomen, als ze nog maar naar eten kijken? Zo’n iemand ben ik.” Karen herkent zich in Lizettes verhaal. “Met mijn zus Lieve volgde ik ooit een begeleid dieet. Wat bleek? Bij haar vlogen de kilo’s eraf, bij mij veranderde bijna niets. Ook bij latere diëten was het hetzelfde verhaal: veel inspanningen, weinig resultaat.”

GEZOND ETEN MAG GEEN LAST WORDEN Karen werkt als assistente in een huisartsenpraktijk en is mama van 2 jonge dochters, Emma (4) en Lotte (2). Door haar drukke leven is het niet altijd

8

An Vandeputte: “‘Fatshaming’ komt vaak voor: (on)bewust worden mensen gestigmatiseerd op basis van hun gewicht. Opmerkingen en soms zelfs beledigingen op school, op straat, op de werkvloer, maar ook in films, magazines en op het web. De impact is enorm. Niet alleen op iemands zelfbeeld, maar ook op de motivatie om gezonder te gaan leven. Bovendien krijgen mensen met een maatje meer zo onterecht bepaalde eigenschappen toegekend, zoals luiheid of een gebrek aan karakter. We moeten ons bewust worden van die ingebakken vooroordelen én vooral: proberen om kwetsende taal te vermijden. Kortom, de ander zien op basis van zijn groeiproces en zijn complexiteit als mens en niet op basis van zijn uiterlijk.” Op www.devoorzorg.be/blog lees je meer fabels over zwaarlijvigheid en het gevaar van stigmatisering.

V.l.n.r.: Lotte (2), Karen en Emma (4).


Karen

32 JAAR (WEEGT 84,2 KG, IS 1,62 M GROOT) ASSISTENTE HUISARTS, VRIJWILLIGER RODE KRUIS

evident om gezond en op vaste tijdstippen te eten. “Ik heb het geprobeerd hoor, om tijdens het weekend groenten te stomen en in te vriezen. Maar eerlijk? Ik red dat soms gewoon niet.” “Gezond eten mag geen last worden, maar moet op lange termijn haalbaar blijven”, vindt An. Ook zij kent mensen die niet naar een feestje gaan, omdat er pizza op het menu staat. Of die weigeren om met vrienden op restaurant te gaan na een wandeling, uit schrik er toch iets ‘slechts’ te moeten eten. “Laat

ons werken aan een gezond leefgedrag waarin uitzonderingen ook kunnen. Die focus op calorieën en gewichtsverlies, daar moeten we vanaf. Cijfers wijzen trouwens uit dat wie zich daarop concentreert, meer eetproblemen riskeert en 10 jaar later vaak eindigt met een hogere BMI dan wie dat niet doet.”

EMO-ETEN Zowel Lizette als Karen geven toe dat eten hen meer stress bezorgt dan ontspanning. “Ik eet nooit aardappelen en

9

amper brood, tenzij soms een sneetje Fitnessbrood”, vertelt Lizette. “En meer vis dan vlees. Een sporter ben ik niet, maar ik ga bewust te voet naar de supermarkt, om te bewegen.” Karen start haar dag met havermout of yoghurt met fruit. “’s Middags probeer ik bijvoorbeeld een eitje te eten met groenten en ’s avonds eet ik de ‘gewone kost’ met mijn gezin.” Dat dat niet altijd lukt, geeft ze grif toe. “Soms is het een race tegen de tijd en eten we weleens een bereide lasagne. Of voel ik me minder


DOSSIER

goed in mijn vel en eet ik meer dan dat ik honger heb.” Ook An krijgt in het kenniscentrum regelmatig vragen over emo-eten. “‘Voel je je niet goed? Snoep of eet maar wat meer.’ Het zit zwaar ingebakken bij mensen. En dan komen we terug bij dat bredere kader: we moeten leren om anders met onze emoties om te gaan, ze écht verwerken, zonder ze weg te eten.”

DE SCHULD VAN TWIGGY Of de extra kilo’s ook figuurlijk wegen? “Toch wel”, knikt Karen. “Als ik mijn schoenen aantrek, merk ik dat mijn buik eigenlijk in de weg zit. En ik heb 0,0 conditie. Diep vanbinnen weet ik dat ik iets moet ondernemen, maar in de praktijk is dat voorlopig niet haalbaar. Ik ben deze maand 1 keer gaan lopen, meer niet.” Bij Lizette weegt vooral het kleren kopen zwaar. “Triest, als je merkt dat je in niets past. Al die winkels met die kleine maatjes ... Allemaal de schuld van Twiggy (Brits supermodel uit de jaren 60)” (lacht). An bevestigt de negatieve impact van dit schoonheidsideaal: “Wist je dat ons zelfbeeld al negatiever wordt, als we nog maar 3 minuten in een tijdschrift bladeren? Dat ‘maatje meer’ moet dringend minder gestigmatiseerd worden. Vaak leidt het tot gewichtstoename en nog meer ontevredenheid over je lijf.”

ALLE MAATJES HAPPY Noch Lizette noch Karen hebben ooit een modellenmaat nagestreefd, maar tegen een maatje minder zeggen ze geen neen. “Zolang het leefbaar blijft”, vindt Lizette. “Ik rook en drink niet. Ik eet

BMI ALS MAATSTAF, MAAR WAT MET KINDEREN? 49,3 % van de Belgen heeft vandaag overgewicht (BMI hoger dan of gelijk aan 25) en 15,9 % heeft obesitas (BMI hoger dan of gelijk aan 30). Dat blijkt uit een recent onderzoek van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid. Je berekent je BMI (Body Mass Index, de verhouding tussen je gewicht en lengte) als volgt: BMI = gewicht (kg)/ (lengte (m) x lengte (m)) Maar opgelet! Omdat kinderen nog groeien, is er voor hen een speciale tabel ontwikkeld, die rekening houdt met geslacht, leeftijd en gewicht. Meer info daarover vind je op www.gezondleven.be.

­ roblemen zoals hart- en vaatziekp ten, hoge bloeddruk, gewrichtsproblemen, suikerziekte ... Met de klassieke basisregels voor een gezonde voeding (eet voldoende groenten, fruit, volkoren granen …) geraak je al een eind op weg. Voeg daar dan nog wat extra beweging – dat kan ook gewoon wandelen zijn – aan toe. Beslis je om gezonder te gaan leven en een paar kilo’s af te vallen, dan merk je meteen een positieve impact op je gezondheid. Op voorwaarde dat je het realistisch aanpakt – en dat de kilo’s er niet dadelijk weer bijkomen. Onderzoek heeft ook aangetoond dat voor mensen die obees zijn of overgewicht hebben, het verliezen van de eerste 5 tot 10 % van hun gewicht (vaak 5 tot 10 kg) de meeste gezondheidsvoordelen oplevert.

druiven als ik naar tv kijk, maar vraag me niet om die te gaan tellen, hé!” Karen beaamt: “Voorlopig verkies ik zelfportretten ‘boven de kin’, daar wil ik ooit vanaf (lacht). Maar tegelijk wil ik geen slaaf zijn van mijn gewicht, daarvoor leef ik te graag.” An: “Laat ons niet vergeten waar het echt om gaat: goede gezondheid in de brede zin. We weten dat gezond leefgedrag veel meer impact heeft op iemands gezondheid dan zijn gewicht. Het is absoluut nodig dat we stoppen met overgewicht te veroordelen. We moeten al het nodige doen, opdat Vlamingen met alle maatjes zich goed voelen in hun lichaam. Kortom, samen inzetten op gezond leefgedrag. Daar heeft iedereen uiteindelijk baat bij.”

GOED VOOR DE GEZONDHEID! Overgewicht en obesitas blijven een risico­ factor voor verschillende gezond­heids-

10

ZELF BOUWEN AAN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL? Inspiratie nodig voor gezonde en lekkere gerechten? Neem een kijkje op www.lekkernormaal.be. Op www.eetexpert.be (Kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen) vind je ook tal van tips om gezond(er) te leven. Voedingsadvies nodig? De erkende diëtisten van onze Dieetdienst staan je bij met deskundige raad en begeleiding. En als lid van De VoorZorg geniet je een extra korting. Alle info vind je op www.devoorzorg.be/dieetdienst. Lees ook het artikel ‘De dieetbijl begraven’ op www.devoorzorg.be/blog.


stelling

GEWIKT & GEWOGEN

OVERGEWICHT MOET AANGEPAKT WORDEN VANUIT DE OVERHEID

Aan de vooravond van 2020 loeren de goede voornemens om de hoek, maak ik de balans op voor mezelf en kom ik tot een onthutsende vaststelling. Alle gezondheids­ tips ten spijt, neem ik vaker de lift dan de trap, zit ik vaker in de auto dan op de fiets, en eet ik vaker ongezonde tussendoortjes dan appels en mandarijnen. Nog verrassender? Zelden spreekt iemand me erop aan. Terwijl ik nota bene voor een gezondheidsorganisatie werk. Helemaal anders is het als je overgewicht hebt. Is je BMI te hoog, dan gaat de vermanende vinger snel de hoogte in en vliegen de adviezen je om de oren. Eet gezonder. Beweeg wat meer. Ziedaar de oplossing voor overgewicht, gereduceerd tot 2 eenvoudige leefregels. Alsof je dat zelf nog niet bedacht had. Alsof je nog geen dozijn diëten achter de kiezen hebt en nog niet urenlang gezweet hebt in benauwende sportzalen. Eigen schuld, dikke bult Nee, we hebben niet zoveel begrip voor mensen met overgewicht. Want het is toch hun eigen schuld dat ze te dik zijn? De realiteit blijkt een pak genuanceerder. Er zijn zoveel mogelijke oorzaken van overgewicht. Genetische aanleg bijvoorbeeld, of de omgeving waarin je opgroeit. Elk verhaal is anders. Ik ken in elk geval niemand die er

bewust voor kiest om ‘te dik’ te zijn. Wil dat zeggen dat we onze overtollige kilo’s dan massaal liefdevol moeten koesteren? Helemaal niet. Overgewicht is en blijft een groot risico voor allerlei andere lichamelijke én psychologische aandoeningen, en is een van de grootste gezondheidsuitdagingen van de 21ste eeuw. Geen mens is een eiland Tijd voor actie. Maar zo’n complex probleem vereist een aanpak op verschillende fronten. Niet alleen individuele acties zoals ‘gezonder eten’ en ‘meer bewegen’, maar ook collectieve maatregelen vanuit de overheid. Want net zoals je niet zelf kiest of je vervuilde of schone lucht inademt, kan je niet helemaal zelf kiezen hoeveel je weegt. Voor onze gezondheid zorgen we niet alleen zelf, maar ook samen. Mijn wens voor 2020? Een maatschappij die het je makkelijk maakt om gezond te leven. Waarin er voldoende groene ruimte is die beweging stimuleert, zoals parken, bossen en speeltuinen. Waarin er veilige en voldoende wandel- en fietspaden zijn. Waarin er afspraken met de voedingsindustrie zijn over het aandeel vetten, suikers en zout in bewerkte voedingswaren. Kortom, een wereld waarin gezonde keuzes betaalbaar, toegankelijk en evident zijn. Voor iedereen.

PAUL CALLEWAERT ALGEMEEN SECRETARIS SOCIALISTISCHE MUTUALITEITEN

11

Een kritische noot, een optimistische boodschap of een duidelijke stelling. Algemeen secretaris Paul Callewaert werpt een blik op onze samenleving en brengt je graag zijn visie.


VOOR JOU

NIEUW IN 2020 Bij De VoorZorg krijg je als lid straffe voordelen, ferme terugbetalingen en een stevige service in ruil voor een erg voordelige bijdrage. In 2020 betaal je een ziekenfondsbijdrage van 7 euro per maand, net als in 2019. In ruil daarvoor heb je recht op alle voordelen en diensten.

50%

korting op antidecubitusmateriaal

Met een maximum van 200 euro per jaar, als je lucht- en wisseldruk­ matrassen tegen doorligwonden koopt of huurt via de Mediotheek.

35%

korting op incontinentiemateriaal

Je krijgt tot 35 % korting op het volledige gamma incontinentiemateriaal als je het aankoopt via de Mediotheek.

TOT

300

euro terugbetaald voor diabetesmateriaal

TOP 10 VOORDELEN EN TERUGBETALINGEN 1 Anticonceptie tot 45 euro 2 Geboortevoordelen tot meer dan 1000 euro 3 Jeugd- of sportkampen tot 100 euro 4 Logopedie tot 1080 euro 5 Contactlenzen, brillen en zonnebrillen tot 125 euro

Je krijgt 50 % van de kosten van medische hulpmiddelen voor glucosebepaling en insulinetoediening terugbetaald, tot 300 euro per jaar. Je moet wel een voorschrift van je behandelende arts voorleggen aan het ziekenfonds. Deze tegemoetkomingen gelden alleen als je vanuit de verplichte verzekering geen tegemoet­koming krijgt en als je het materiaal aankoopt via de Mediotheek.

voordelen

6 Schooluitstappen en themaklassen tot 90 euro 7 Terugbetaling remgeld voor kinderen 8 Psychologische hulp tot 456 euro 9 Tandzorg tot 200 euro 10 Vaccinaties tot 25 euro

Benieuwd hoeveel voordeel je doet in 2020? Alle voordelen en voorwaarden ontdek je op www.devoorzorg.be of in je ziekenfondskantoor.

Deze voordelen gelden alleen voor leden van De VoorZorg die hun ziekenfondsbijdrage betaalden. Wil jij ook recht hebben op voordelen en terugbetalingen van ons ziekenfonds? Betaal dan tijdig je ledenbijdrage. Is je bijdrage niet (volledig) betaald? Dan mag ons ziekenfonds je geen tegemoetkomingen meer terugbetalen. Dat is de wet.

12


S -INFO

ECO IN DE SACOCHE Iedereen weet dat we beter moeten zorgen voor onze planeet. Ook jij kan het verschil maken. Met het project ‘Eco in de sacoche’ wil VIVA-SVV je laten meewerken aan een duurzame, gezonde samenleving. 9 tips om ecologisch te leven. 1 Eet minder vlees De productie van vlees zorgt voor een immense CO2-uitstoot die bijdraagt tot de klimaatopwarming. Minder vlees eten is trouwens ook goed voor je gezondheid. 2 Doneer aan de kringwinkel Geef je spullen en kledij een 2de leven, zo verspil je minder brand- en grondstoffen. 3 Gebruik ecologische schoonmaakmiddelen Groene zeep, azijn en soda zijn natuurlijk afbreekbaar en minder milieubelastend. 4 Fiets meer Verplaats je al trappend. Dat is goed voor het milieu, je portemonnee en je lijf! 5 Schakel elektronische apparaten uit Staan je tv of computer op stand-by? Schakel ze volledig uit, want het zijn sluipende energievreters. 6 Zet de verwarming lager 1 graadje lager betekent gemiddeld 7 % minder uitstoot van broeikasgassen. 7 Douche kort Gebruik een timer en douche maximaal 5 minuten. Zet ook het water uit tijdens het inzepen. 8 Kies voor groene stroom Fossiele brandstoffen (steenkool, aardgas, aardolie) zijn nefast voor de klimaatopwarming. Ga voor duurzame energiebronnen (zon, wind, aardwarmte). 9 Verbruik minder plastic Jaarlijks komt er 8 miljoen ton plasticafval in zee terecht ... Neem herbruikbare winkeltassen, fruit- en groentenetjes en je eigen potjes mee naar de winkel.

13

WORKSHOPS Weet je niet goed hoe je ecologisch(er) kan leven? Stap mee in het project ‘Eco in de sacoche’ en leer dat duurzaamheid simpel en goedkoop kan zijn. Ontdek de workshops: Ecologische Ella:  29.01.2020: Verzorgingsproducten voor de badkamer  26.02.2020: Schoonmaakproducten maken  25.03.2020: Upcycle je kleren Groene Gisella:  29.04.2020: Kruidenwandeling  27.05.2020: Stekken en kweken  24.06.2020: Kruidenstekken uitwisselen Handige Henriëtta:  23.09.2020: Leer je fiets repareren  28.10.2020: Repaircafé  18.11.2020: Klussen in huis  09.12.2020: Pimp je oude spullen

WORKSHOPS ‘ECO IN DE SACOCHE’ Je kan deelnemen aan 1 workshop (20 euro), 3 sessies (50 euro), 4 sessies (65 euro) of het hele traject (150 euro). Leden van De VoorZorg krijgen 30 % korting. Info en inschrijven: www.viva-svv.be/ecoindesacoche.


IN DE KIJKER SHIRLEY STAAT ER WEER DANKZIJ ONS SOCIALE VANGNET

Zoals Shirley Rysselaere (46) zijn er veel mensen. Mensen die willen genieten van het leven, vooruit geraken en zich hard inzetten voor hun geliefden. Maar wat zij heeft meegemaakt is allesbehalve vanzelfsprekend.

IK DACHT: DAT OVERKOMT MIJ TOCH NIET In augustus 2018 had Shirley het gevoel dat haar leven in zijn plooi was gevallen. De jaren ervoor waren niet gemakkelijk geweest. Ze had een echtscheiding achter de rug en een maagverkleining met complicaties. Maar haar 2 dochters, de zorg voor haar moeder en haar job gaven haar opnieuw hoop en energie.

INGRIJPENDE OPERATIES EN CHEMOTHERAPIE Tot een medisch onderzoek roet in het eten gooide. Net als haar moeder bleek Shirley het BRCA1-gen te hebben. Dat geeft je een verhoogd risico op borst-, eierstok- en eileiderkanker. “Mijn eierstokken en eileiders moesten preventief verwijderd worden. In het weggenomen weefsel bleek 1 plek te zitten met kwaadaardige kankercellen. Een klein plekje, maar wel van de 3de graad. Ernstig dus.”

Shirley Rysselaere

46 JAAR ALLEENSTAANDE MAMA VAN SHAUNY (21) EN AUDREY (18)

Shirley begon aan een lange rit. Van de ene op de andere dag moest ze stoppen met werken. Wat volgde was niet min: een ingrijpende operatie in de buik, 2 preventieve borstamputaties, 18 sessies

14


v.l.n.r. Audrey, Shirley & Shauny

chemotherapie … “Gelukkig ben ik mijn haar niet verloren. Daardoor kon ik zelf kiezen aan wie ik vertelde dat ik ziek was. Maar heftig was het sowieso”, getuigt ze. “Mijn lichaam is niet meer zoals ervoor. Ik heb er ook voor gekozen om mijn borsten niet te laten reconstrueren. Da’s misschien raar, maar ik wou niet nog eens zoveel operaties ondergaan.”

DAT IS NIET VANZELFSPREKEND ALS ALLEENSTAANDE MOEDER. “Nee, inderdaad. Ook financieel niet. Je valt ineens terug op een ziekte-uitkering. Een hospitalisatieverzekering had ik niet. Mij gaat dat toch niet overkomen, dacht ik altijd. Ik heb gelukkig enorm veel steun gehad aan Vicky, de maatschappelijk werkster van het ziekenfonds. Vicky heeft mij geholpen met al het papierwerk voor premies en extra terugbetalingen. Zonder hulp is daar gewoon geen beginnen aan.”

OP WELKE STEUN KON JE REKENEN?

DE REKENING VAN SHIRLEY Gemiddelde inkomsten en uitgaven per maand.

VÓÓR HAAR ZIEKTE

TIJDENS DE BEHANDELING

+ € 1515

+ € 1150 (ziekte-uitkering) + € 229 (premies Stichting tegen

(loon)

+ € 231

(vakantiegeld)

/

(heel weinig medische kosten) Over voor alle andere kosten:

€ 1746

Kanker en Kankerfonds)

+ € 106 (premie FOD Sociale Zekerheid) - € 3181 (medische kosten) + € 2934 (terugbetaald of rechtstreeks

“Dankzij het ziekenfonds betaal ik nu minder bij de dokter, krijg ik mijn remgeld terugbetaald en ontvang ik tijdelijk elke maand een vast bedrag van de FOD Sociale Zekerheid. Vicky heeft voor mij ook een vergoeding aangevraagd bij het Kankerfonds.”

KOM JE DAARMEE TOE? “Gelukkig wel, net. Toen het geld krap was heb ik altijd eerst mijn huur, de vaste kosten en de rekeningen voor de kinderen betaald. Mijn grootste ziekenhuisfacturen moest ik via een afbetalingsplan betalen, anders lukte het niet. Verder hebben wij heel spaarzaam geleefd. Da’s dubbel, want op zulke momenten wil je net alles uit je leven halen.”

betaald door het ziekenfonds)

INTUSSEN BEN JE OPNIEUW AAN HET WERK GEGAAN?

Over voor alle andere kosten:

“Inderdaad! Precies 1 jaar na de diagnose ben ik opnieuw deeltijds beginnen te werken. Het helpt om mezelf wat uit te dagen. Hoewel ik zeker nog moeilijke dagen heb, haal ik veel voldoening uit mijn werk. Mijn collega’s waren ook onder de indruk: ‘Amai, kom jij zo snel al weer werken?’ Ik geniet te veel van mijn werk! (lacht) Financieel scheelt het ook veel.”

€ 1238

15


Meer dan 1 000 euro aan voordelen bij geboorte* Ook tot 150 euro voor kraamzorg per ouder

luxueuze terreinbuggy

draagmand

ZIJN BEIDE OUDERS LID? Dan kan je kiezen voor 1 van deze 3 mogelijkheden. 1 Een luxueuze terreinbuggy, inclusief draagmand en maxi-cosi met adapter om op het onderstel van de buggy te monteren. 2 440 euro krediet in de online­ geboorteshop. 3 Stel je eigen pakket samen uit 2 van de volgende geschenken: 220 euro krediet in de online­geboorteshop, autostoel of fietsstoel.

maxi-cosi met adapter

krediet in de online­geboorte­ shop

IS 1 OUDER LID? Dan kan je kiezen uit: • een autostoel • een fietsstoel • 220 euro krediet in de online­ geboorteshop.

EXTRA Voor maar 54 euro kan je kiezen voor een extra geschenk: • een autostoel • een fietsstoel.

autostoel

fietsstoel

Wil je de buggy testen? Kom dan naar onze infosessies 'Samen zwanger' en kom alles te weten over geboortevoordelen, zwangerschapsrust, uitkering ... www.devoorzorg.be/weetsteedsmeer Deze voordelen gelden ook bij adoptie en voor pleegouders die lid zijn op het ogenblik dat een kind voor langere tijd bij hen wordt geplaatst. Dit op voorwaarde dat ook het kind lid is en ons geboortevoordeel nog niet eerder kreeg.

*Als beide ouders lid zijn en als zij kiezen voor het ‘extra pakket’. Aanbevolen winkelprijs door leverancier New T-Core bvba op 1 januari 2020.


HOEZO

ANTIBIOTICA WERKEN NIET TEGEN

GRIEP?

Verstopte neus. Kriebelende keel. Tegelijk rillen en zweten. Vervelend, die winterse kwaaltjes. Even kijken of er nog een overschotje antibiotica in het medicijnkastje ligt? Stop! Want daarmee doe je Antibiotica helpen me altijd meer kwaad dan goed.

Wanneer neem ik beter (geen) antibiotica? Antibiotica werken tegen de meeste bacteriën, maar nooit tegen virussen zoals griep. En zelfs van een bacteriële infectie kan je soms op eigen kracht genezen. Oordeelt je arts dat dat niet zal lukken, dan kan hij of zij een anti­bioticum voorstellen. Maar durf gerust te vragen of het wel écht nodig is. Jammer genoeg kan je via obscure websites en in sommige landen nog altijd antibiotica zonder voorschrift kopen. De gulden regel blijft: neem een antibioticum alleen na overleg met een dokter. Zelfs als je denkt dat je net dezelfde aandoening hebt waarvoor je al eens antibiotica kreeg.

goed. Waarom moet ik dan ‘anti’ antibiotica zijn? Antibiotica zijn essentieel om bacteriële ziektes zoals longontsteking en hersenvliesontsteking te genezen. Alleen worden antibiotica nog te vaak onterecht gebruikt bij virale infecties, zoals een sinusitis of verkoudheid. Een gemiddelde Belg krijgt zelfs elk jaar 1 anti­bioticabehandeling. Het gevolg? De bacteriën ontwikkelen een afweermechanisme (ook wel resistentie genoemd) tegen bepaalde antibiotica. Met andere woorden: ze beschermen zichzelf tégen anti­biotica, tot de pillen geen enkel effect meer hebben. Sommige mensen raken besmet met bacteriën die bestand zijn tegen verschillende anti­biotica tegelijk. De behandeling is dan moeilijk en duurt lang. Soms kunnen zelfs geen van de bekende antibiotica helpen, waardoor behandeling vaak onmogelijk is en een dodelijke afloop niet ondenkbaar is. Met een toenemende resistentie is dus niemand gebaat.

Wat zijn de risico’s van antibiotica voor mijn eigen lichaam? Antibiotica zijn geen wondermiddel en veroorzaken vaak neveneffecten. Dat komt omdat ze ook veel nuttige bacteriën doden. In het beste geval kom je er vanaf met diarree, maar soms kunnen andere slechte bacteriën de plaats van die goede innemen en extra onheil veroorzaken. Antibiotica kunnen onder andere ook allergische reacties, maaglast en schimmelinfecties teweegbrengen. Bovendien veroorzaken ze vaak extra druk op de lever- en nierfunctie.

5 gouden antibioticatips 1 Neem de tijd om uit te zieken. Laat je lichaam rusten. Een oorontsteking verdwijnt bijvoorbeeld na enkele dagen uitzieken. 2 Vraag niet meteen anti­ biotica aan je arts. Soms is geen of een andere behandeling beter. 3 Gebruik antibiotica niet bij virusinfecties zoals griep en verkoudheid. Antibiotica werken enkel tegen bacteriën, niet tegen virussen. Je kruipt beter in de zetel onder een dekentje. 4 Gebruik geen restjes anti­ biotica en deel je anti­biotica niet met anderen. Om de ziektekiemen volledig te doden, is het belangrijk dat je je antibioticakuur uitneemt volgens doktersadvies. 5 Verminder de kans op infecties door vaccinaties en goede hygiëne. Was je handen regelmatig, vermijd contact met anderen als je ziek bent en laat je tijdig vaccineren.

ZEG EENS AAAANTIBIOTICA Resistentie bestrijden is teamwork. Ook jij kan helpen! Surf naar antibioticguardian.com/dutch, engageer je voor slimmer antibioticagebruik en word een ‘antibioticabeschermer’. En garde!

17


GEZOND

Een toost op het leven

Vijftigers en zestigers drinken bijna de helft meer dan jongeren. Straffe statistieken. Hoe komt dat eigenlijk? Mieke Lamote (63) pende uit nieuwsgierigheid een week lang haar ervaringen neer in een dagboek en werd meer geconfronteerd met alcohol dan ze dacht.

WOENSDAG 3 CONSUMPTIES Met pensioen? Dan doe je dingen waarvoor je vroeger geen tijd had. Zoals vandaag: juweeltjes maken voor het goede doel. Maar het mag ook wat actiever zijn. Ik ben bijvoorbeeld dol op lijndansen. Dat doe ik op woensdag. Van dansen krijg je dorst, dus achteraf hoort er een glaasje of 2 bij. Da’s ‘routine’. Ook thuis staat altijd een fles cava in de koelkast. Vanavond gaat er nog een glaasje in. Mijn man drinkt eentje mee.

MAANDAG 1 CONSUMPTIE Op maandag ga ik altijd met de vrouwenvereniging op stap, maar vandaag is een feestdag. Dus geen wandeling. Ik ga wel naar de jaarmarkt in Sint-Pieters-Leeuw. We eten in een pizzarestaurant en op de kaart zie ik Aperol Spritz staan. Jaarlijks trek ik met enkele ‘fietsoma’s’ op vakantie. Aperol Spritz is ons ‘vaste drankje’. Ik bestel er eentje en haal mooie herinneringen op.

DONDERDAG 0 CONSUMPTIES Ik ben groot geworden met volleybal en speelde ooit bij de nationale ploeg. Ik volleybal nog altijd, met vrouwen die mijn kinderen konden zijn (lacht). Hoewel ik dol ben op de sport, doet mijn rug het niet al te goed. Ik neem een pijnstiller en sluit de dag af. Vandaag heb ik niks gedronken – op weekdagen drinken mijn man en ik nooit alcohol bij de maaltijd – en nergens alcohol gezien, behalve in de supermarkt en op tv.

DINSDAG 1 CONSUMPTIE Elke dinsdag gaan we naar mijn dochter. We helpen in het huishouden en zijn met de kleinkinderen bezig. Een goedgevulde dag, die ik afsluit met een glaasje cava.

18


VRIJDAG 2 CONSUMPTIES ’s Namiddags ga ik op stap met mijn hartsvriendin. Dat doen we al 11 jaar. We lepelen eerst een dame blanche op en wandelen dan een stevige 10 kilometer. Mijn zoon Pieter kwam 12 jaar geleden om bij een verkeersongeval. De gesprekken met haar gaven en geven me nog altijd veel steun om dat te verwerken. Vanavond stond er normaal een volleybalwedstrijd op het programma, maar mijn rug weigert dienst. Ik nestel me op de bank en drink 2 glaasjes. Cava uiteraard.

EINDE WEEK TOTAAL: 12 CONSUMPTIES Ik denk na over de voorbije week. Sinds ik met pensioen ben, drink ik iets meer dan vroeger. Geen kleine kinderen meer. ’s Avonds blijf ik langer op, omdat ik de dag erop niet moet werken. Ik heb veel meer sociale contacten. Er zijn veel recepties, feestjes, uitstapjes ... Ja, daar wordt vaak gedronken. ‘Neen’ zeggen voelt soms zelfs onwennig. Gelukkig duwt niemand zomaar een glas in je handen. Of vragen ze niet “Oei, ziek?” als je kiest voor een sapje.

ZATERDAG 3 CONSUMPTIES Vandaag ga ik naar een benefiet­ etentje. We starten met een aperitiefje – cava, wat anders? Ik zie veel bekende gezichten om me heen. Ondertussen wordt er tussen de tafels heen en weer getrakteerd. Natuurlijk niet op kraantjes­ water … ’s Avonds ben ik scheidsrechter tijdens een volleywedstrijd. Ik ga ditmaal niet naar de cafetaria om na te kaarten. Als ik meega, blijf ik veel te makkelijk plakken. En dan drink ik altijd wel een glaasje mee ‘voor de gezelligheid’.

ZONDAG 2 CONSUMPTIES Mijn schoonmoeder komt op bezoek. Zij en mijn man nemen een aperitiefje, maar ik pas. Vandaag trekken we naar een etentje voor 11.11.11. Ik ben bob en drink niks. Om me heen gaan de flessen wel rond. ’s Avonds is het ‘Dancing with the Stars’ op tv. Tijd voor 2 glaasjes cava.

STA STIL BIJ JE ALCOHOLGEBRUIK “Alcohol is al eeuwen een onderdeel van de Europese cultuur en het is maatschappelijk aanvaard. Bij vreugde of verdriet ‘hoort nu eenmaal een glas’. Het maakt vaak ook deel uit van de dagelijkse routine: het glaasje wijn bij het eten, het biertje op de sofa”, zegt professor en psychiater Frieda Matthys (VUB & UZ Brussel).

WANNEER DRINK JE TE VEEL? Check www.devoorzorg.be/ blog: we gaan er dieper op in met professor Frieda Matthys. Je leest er ook het verhaal van Cédric die in februari steevast deelneemt aan Tournée Minérale (www.tourneeminerale.be). Op www.vad.be vind je een handige brochure over ‘Ouder worden en alcohol’.

19

“De helft van de Vlamingen drinkt wekelijks en de groep tussen 55 en 65 jaar drinkt het meest. Hoe dat komt? Het pensioen wenkt of is een feit, de kinderen zijn het huis uit, er zijn vaak meer financiële middelen en er is meer tijd om van de geneugten van het leven te genieten.” Een glas weigeren komt niet altijd bij je op of is moeilijk. Toch is het niet slecht om nu en dan de balans op te maken. Probeer onder de 10 alcoholische consumpties per week te blijven. Merk je een gevoel van afhankelijkheid, heb je slaapproblemen, drink je meer dan je van plan was, heb je depressieve klachten … trek dan aan de alarmbel. Toosten op het leven? Niets mis mee, zolang je het binnen de perken houdt.


S -INFO

Kinderen voelen wanneer er iets scheelt. Het liefst van al wil je hen slecht nieuws besparen, maar ze hebben recht op de waarheid. Elke situatie en elk kind is anders, maar hoe breng je een ingrijpende boodschap het best aan?

HOE ZEG JE TEGEN JE KIND … ? … DAT EEN FAMILIELID (OF JE KIND ZELF) ERNSTIG ZIEK IS? • Wees eerlijk, maar gebruik woorden die passen bij de leeftijd van je kind. • Benoem de ziekte, bijvoorbeeld kanker. Zo voorkom je dat je kind er zelf iets opplakt. Wees voorzichtig met termen als ‘beestjes in het bloed’, kinderen kunnen dit letterlijk nemen. • Maak duidelijk dat het ernstig is – geen griep of verkoudheid – maar dat niemand er schuld aan heeft. • Vertel concreet wat er zal gebeuren en welk effect dit heeft op de zieke en je kind. Bijvoorbeeld: “Oma moet naar het ziekenhuis, waardoor je soms in de naschoolse opvang zal blijven”. Maak ook duidelijk wat er níét verandert. Kinderen hebben nood aan zekerheid. • Geef de mogelijke gevolgen van de ziekte mee, zoals haaruitval. Soms is het nodig om te zeggen dat de ziekte niet besmettelijk is. • Vertel je kind dat het zichzelf mag blijven en

TIP ER BESTAAN HEEL WAT (VOORLEES) BOEKEN MET INFO OP KINDER­ MAAT

20

plezier mag maken. Veel kinderen hebben die toestemming nodig om zich niet schuldig te voelen. • Weet je niet hoe lang de behandeling duurt of wat de gevolgen zijn? Vertel dit dan ook zo.

… DAT JIJ EN JE PARTNER UIT ELKAAR GAAN? • Vertel het nieuws aan alle kinderen tegelijk. Neem daarna elk kind apart en breng het nog meer op maat aan. • Doe het samen met je partner, als dat kan. Zo zien je kinderen dat jullie er allebei voor hen zijn. Overleg op voorhand wie wat zegt en kom beiden aan het woord. Vermijd conflicten in het bijzijn van de kinderen. Kunnen jullie het nieuws niet samen vertellen? Zorg ervoor dat jullie het allebei toch met jullie kinderen bespreken. • Vertel het pas als het besluit definitief is, bijvoorbeeld als er een datum is waarop iemand apart gaat wonen. Maar voorkom dat kinderen het nieuws van iemand anders vernemen. Zeg duidelijk dat het niet de schuld van je kind is.


MOET IK HET WEL VERTELLEN? Als je belangrijk nieuws niet vertelt, bestaat de kans dat kinderen toch informatie opvangen en zelf dingen interpreteren. Dikwijls wordt het in hun beleving erger dan het in werkelijkheid is. Of ze voelen zich buitengesloten. Kies wel een veilige plek en een rustig moment, bijvoorbeeld in het weekend. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die voldoende info krijgen achteraf minder angsten en problemen ontwikkelen. Kinderen willen ernstig genomen worden en betrokken worden. Zo krijgen ze de kans om hun gevoelens te uiten. Als jij ook eerlijk over je emoties praat, versterkt dit de band in je gezin.

• Neem samen de verantwoordelijkheid, hoe moeilijk het soms is. Geef niet te veel details, houd het algemeen: zeg dat jullie niet meer van elkaar houden of elkaar te verdrietig maken. Belast je kind niet met jouw oordeel, maar benoem wel je gevoelens. • Maak duidelijk dat jullie allebei voor de kinderen blijven zorgen, ook als jullie apart wonen. • Vertel wat er zal veranderen en wat de regeling zal zijn. • Je kinderen staan centraal. Laat ruimte voor hun gevoelens en vragen.

... DAT ER EEN BROER OF ZUS OP KOMST IS? • Niet ieder kind reageert positief op dit goede nieuws. Vaak hangt de reactie af van de leeftijd. Wacht niet te lang om het te vertellen, zodat je kind voldoende tijd heeft om te wennen aan het idee dat het niet meer alleen zal zijn. • Moeten er zaken in huis aangepast worden, zoals een nieuwe kamer voor het oudste kind? Doe dit ruim op voorhand. Dan krijgt hij of zij niet het gevoel te moeten wijken voor de baby. Krijgt je oudste kind een nieuw bed? Verpak het als een beloning: ‘je bent nu flink genoeg voor een groot bed!’. • Betrek je kind bij het uitkiezen van babykleren of -speelgoed. • Laat je kind vooraf kennismaken met andere baby’s. Vertel dat baby’s eigenlijk vooral slapen, want soms verwacht het meteen een speel­ kameraadje.

KINDERPSYCHOLOOG Heeft je kind hulp nodig bij een nieuwe situatie of slecht nieuws? Bij de kinder­psychologen van Well2DAY betaal je 28 euro per gesprek, in plaats van 56 euro. Maak een afspraak via 03 285 43 53 of www.Well2DAY.be.

21


TABOE OVER MENSTRUATIE PRATEN WE NIET (GRAAG). ONTERECHT.

Paula Kragten Auteur

Ongesteld zijn is een doodnormale zaak. Toch wordt er weinig over gepraat. “We vinden dat alles bespreekbaar moet zijn en taboes tot het verleden horen, maar over menstruatie blijft het vaak heel stil”, vindt journaliste Paula Kragten.

22


HET ABC VAN MENSTRUATIE Paula praat er wél over, in haar online menstruatiemagazine ‘Period!’ en in haar boek ‘Mooi rood is niet lelijk’. “Ik wil het taboe rond ‘ongesteld zijn’ doorbreken. Tel je alle cycli op, dan menstrueert een vrouw gemiddeld 6,8 jaar onafgebroken in haar leven”, weet ze. “Maar het zit niet in onze cultuur om erover te praten. Onder het motto: ‘Het hoort erbij, maar niemand hoeft het te merken’. In Amerika ligt dat anders. Daar maken ze grappen over menstruatie in comedy­ shows en zijn er heel wat vrouwen die hun eigen maandverbandjes maken.”

STEVIG INGEBAKKEN Waarom blijft menstruatie hier dan moeilijk bespreekbaar? Dat wijt Paula aan ons verleden. “Volgens de oude Grieken was menstruatie een vorm van ontgifting. Men dacht lange tijd dat menstruerende vrouwen oogsten konden vernietigen, de wijn konden verzuren en zelfs het vee konden doden. Vandaag worden in Nepal vrouwen nog altijd uit hun huis verbannen als ze ongesteld zijn. Het vooroordeel dat menstruatie iets onreins is, zit er stevig ingebakken.”

TEGENSTRIJDIGHEID Dat negatieve aspect blijft de journaliste verbazen. “Want waarvoor dient onze menstruatie? Het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken om zich ‘klaar’ te maken voor een volgende ovulatie en mogelijke zwangerschap. Voor een zwangerschap word je uitbundig gefeliciteerd. Maar heb je al meegemaakt dat iemand je proficiat wenst als je met een tampon naar het toilet gaat? Terwijl het net de menstruatie is die ervoor zorgt dat je zwanger kán worden. Te gek voor woorden, toch?”

HMB: hevig menstrueel bloedverlies. Symptomen: langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen), korte cyclus (minder dan 21 dagen), veel bloedverlies. Endometriose: weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt, groeit buiten de baarmoeder. Meest voorkomende symptoom? Hevige menstruatiepijn. PCOS: het Polycysteus Ovarium Syndroom. Een verzamelnaam voor een reeks aandoeningen waarbij de eierstokken niet goed werken en meerdere (poly) eiblaasjes (cystes) er zich ophopen. Menstruatiecup: een flexibel cupje dat je inwendig draagt en dat het bloed niet absorbeert (zoals een tampon), maar opvangt. Er zijn 2 soorten: herbruikbaar en voor eenmalig gebruik. The Story of Menstruation: de 1ste voorlichtingsfilm over menstruatie, in 1946 gemaakt door … Walt Disney!

7 JAAR LATER

endometriose (zie kader) en hevig bloedverlies gelinkt kan zijn aan pre-menopauzale symptomen”, vertelt ze. “Over deze groep vrouwen met hevige klachten is onlangs een onderzoek gedaan. Blijkt dat slechts 54 % van hen een arts raadpleegt en – nog straffer – dat het gemiddeld 7 jaar duurt vooraleer ze dat doen. Reken maar uit hoelang je dan ziek rondloopt, vooraleer je professionele hulp inroept.”

SYNCHROON ONGESTELD Hoog tijd om menstruatie uit de taboesfeer te halen. “Hoe? Door er méér over te communiceren. Zo schrijf ik over wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat ‘synchroon ongesteld zijn’ een fabel is en dat menstruele migraine geen aanstellerij is. Maar je leest op mijn site ook dat we jaarlijks gemiddeld 45 miljard tampons en maandverbanden gebruiken. Leg je die achter elkaar, dan kan je 12 keer op en neer naar de maan.”

MENSTRUATIETROTS Gelukkig zijn er de laatste jaren stappen vooruit gezet. “Zo herinner ik me dat in 2014 een kunstenares een zelfportret had gepost op Instagram, waarin je een bloedvlek zag op haar grijze joggingbroek. Als protestactie: ‘Je kan je borsten en billen laten zien, maar over je menstruatie moet je zwijgen.’ De foto werd toen verwijderd. Vandaag zie ik dat niet zo makkelijk meer gebeuren”, zegt Paula. Tot slot: “Ik wil pleiten voor meer menstruatietrots. Gedaan met schaamte. Daar moeten we écht van af.” Benieuwd naar Paula’s online magazine over menstruatie? Neem een kijkje op www.period.nl.

VIVA-SVV BLOGT

Toen Paula haar website over menstruatie startte, merkte ze dat er nog heel wat ellende is door het taboe errond. “Vrouwen lopen vaak te lang rond met menstruatieklachten. Ze denken dat fysiek ongemak erbij hoort. Terwijl zware krampen kunnen wijzen op

Ook onze vrouwenvereniging VIVA-SVV wil het taboe rond menstruatie doorbreken. Lees de blogreeks op www.viva-svv.be.

23


VOOR JOU

HET VOORJAAR VAN WELL2DAY

BEWUST AANDACHT GEVEN Mindfulness is bedoeld voor iedereen die bewuster wil leven en meer wil genieten. Volgens wetenschappelijke studies is het effectief bij het (leren) omgaan met klachten zoals angst, spanning, piekeren, slapeloosheid, vermoeidheid, chronische pijn en zelfs bij een herval in depressie of burn-out. Wil je weten of mindfulness iets voor jou is? Kom naar een van de gratis kennismakingssessies op 20 of 22 januari 2020. Vanaf februari organiseren we 8-wekentrainingen.

GRATIS YOGASESSIE Ken je de voordelen van yoga al? Het maakt je leniger, zowel lichamelijk als geestelijk. Daarnaast werkt het ook ontspannend en geeft het je meer energie. Tijdens de week van 20 tot 26 januari 2020 kan je een gratis yogales volgen bij Well2DAY. Wil je graag kennismaken met yoga of de draad weer oppikken? Dit is het moment! We bieden verschillende yogavormen aan, dus er is voor ieder wat wils.

175

EURO

voor leden van De VoorZorg in plaats van 285 euro

OOSTERSE EN WESTERSE GENEESKUNDE VERENIGD

GRATIS

Voor iedereen, ook als je al lessen volgt bij Well2DAY. Beperkt aantal plaatsen.

Dirk Peeraer is geschoold als klassiek arts, maar hij voelde al snel dat er iets ontbrak. Hij legde zich toe op de studie van de Oosterse geneeswijzen. Hij heeft een open visie en verenigt beide werelden in zijn diagnoses en therapie. In deze infosessie vertelt hij meer over zijn filosofie, de 5-elementenleer en de meer­ waarde en aanpak van Westerse en Oosterse geneeswijzen.

GRATIS 24

voor iedereen, maar beperkt aantal plaatsen


MAKKELIJK LEREN BEWEGEN Een professionele personal trainer leert je in kleine groep eenvoudige oefeningen aan die je gemakkelijk thuis voort kan zetten. De trainer houdt rekening met ieders mogelijkheden en zorgt voor voldoende variatie en uitdaging in de oefeningen. De reeks bestaat uit 6 sessies. Voor wie? Iedereen die te weinig beweegt en daar iets aan wil doen.

48

voordelen BETER SLAPEN Ben je nog moe na een nacht slapen of word je vaak wakker? Psycholoog en slaapcoach Evelien Dams vertelt je tijdens deze infosessie wat slaap is, waarom we het nodig hebben en wat er allemaal kan mislopen.

EURO

voor leden van De VoorZorg in plaats van 96 euro

GEZONDE VOEDING VOOR DIABETICI In HALT2Diabetes worden personen met een verhoogd risico op type 2 diabetes en cardiovasculaire aandoeningen opgespoord en begeleid op weg naar een gezonde leefstijl. Bij een verhoogd risico kan je op doorverwijzing van de huisarts 6 groepssessies ‘Gezonde voeding op verwijzing’ volgen. In elke sessie van 1,5 uur begeleidt een diëtist(e) je praktijkgericht. De focus ligt op je eetgewoonten en hoe gezonder te eten.

GRATIS

voor iedereen, maar beperkt aantal plaatsen

SAMEN AFVALLEN Een diëtist begeleidt je (in groep) stapsgewijs naar een gezonde levensstijl. De reeks bestaat uit 8 sessies van 1,5 uur. Volgende thema’s komen aan bod: wat is een haalbaar doel, hoe stel je een gezonde maaltijd samen, hoe overwin je struikelblokken, hoe lees je voedingsetiketten …? De sessies richten zich specifiek op mensen met een BMI hoger dan 25.

Voor 45-plussers met een verhoogd risico op diabetes.

80

EURO

voor leden van De VoorZorg in plaats van 200 euro

EN VERDER …

GRATIS

 Pilates  Yoga  Littekenspreekuur op voorschrift van de huisarts

 EHBO voor kinderen  Meditatie  …

MEER WETEN?

Bereken je risico op www.gezondheidskompas.be. Is je FINDRISC groter dan of gelijk aan 12? Druk je resultaten en code af en ga ermee naar de huisarts. Dit is een proefproject in de regio’s Mechelen en Heist-op-den-Berg.

Meer data, locaties en praktische info vind je op de website van Well2DAY. Inschrijven is altijd verplicht en kan via www.Well2DAY.be of 03 285 43 53.

25


IN HET SPOOR VAN ...

HET NIEUW SAMENGESTELD GEZIN VAN BEN & CYNTHIA

26


Vooraan: Flore. Achteraan (vlnr): Emma, Sterre, Cynthia, Myrthe, Ben.

Leven met 4 tieners in een nieuw samengesteld gezin? Best pittig. Goede communicatie is de sleutel. Maar dé gouden formule om alles op rolletjes te laten lopen, bestaat niet. “Het is een kwestie van balanceren, graag zien en soms jezelf wegcijferen”, weten Cynthia en Ben. Eind 2019 stapten Cynthia (44) en Ben (48) opnieuw in het huwelijksbootje. Mét een brief van de 4 (plus)dochters als het mooiste geschenk. Beiden hebben ze 2 dochters uit een vorige relatie: Emma (18) en Myrthe (20) zijn Cynthia’s dochters, Sterre (14) en Flore (17) die van Ben. Ze kozen ervoor om in 2 aparte huizen te wonen, op een kwartiertje van elkaar. “Onze kinderen komen om organisatorische redenen nu op de 1ste plaats”, vertelt Cynthia. “Toch willen Ben en ik ook zoveel mogelijk tijd met z’n tweeën doorbrengen, én met het hele gezin.” “Die momenten zijn heilig”, aldus Ben. “Ook voor onze dochters zijn ze belangrijk.” Beleef samen met het gezin een doordeweekse woensdag.

6.15 uur

“Tijdens de week sta ik om 6.15 uur op, een halfuur later vertrek ik naar mijn werk”, vertelt Ben. “Mijn dochters hebben hun eigen ochtendritueel: opstaan, ontbijten en naar school vertrekken.” Ook bij Cynthia is er de gebruikelijke ochtendrush. “Myrthe zit op kot, Emma woont nog thuis. Net als bij Ben, volgt iedereen ’s ochtends een beetje zijn eigen ritme. Hoewel er wél duidelijke afspraken zijn.” Sterre en Flore knikken: “De laatste ‘ontbijter’ ruimt de tafel af.”

EEN KWESTIE VAN GRENZEN STELLEN “Onze dochters krijgen veel verantwoordelijkheid, maar weten waar de grenzen liggen. Ooit loog mijn dochter over ‘te laat thuiskomen’ en mocht ze zélf nadenken over een gepaste straf”, aldus Ben. Volgens Sven Bussens, auteur van de boeken ‘Waakzaam zorgen voor tieners’ en ‘Ouders in nesten’, hebben tieners die grenzen nodig. “Onderzoek van onze breinontwikkeling toont dat tieners zichzelf niet kunnen begrenzen. In afwachting van de verdere rijping van hun hersenen hebben volwassenen hier een belangrijke opdracht. Geen strikt regime opleggen, maar een veilige haven bieden waar je kind terecht kan en van waaruit je de nodige bescherming biedt.” Meer tips lees je op www.devoorzorg.be/ blog.be.

12 uur

“Ik ben een man van gewoontes. Op woensdagmiddag haal ik 3 broodjes voor mij

27

en de kinderen en eten we samen. Daarna studeren de meisjes en heb ik zelf nog spreekuur – ik werk als therapeut”, zegt Ben. “Wij worden altijd wel vrij gelaten in het studeren”, vinden Sterre en Flore. “Of toch zolang het goed gaat. Zijn de punten eens wat minder, dan wordt er wél strenger toegekeken.” Cynthia en haar dochters blijven ’s middags op het werk en op school. “Maar we bellen of sms’en vaak. Bijvoorbeeld om de dag te overlopen”, zegt Emma. Concrete afspraken maken ze in de ‘Familie Klepkens’WhatsApp-groep.

18.30 uur

“Om 18.30 uur stop ik met werken en begin ik te koken. Sterre vertrekt rond 17 uur naar de volleybaltraining. Meestal met de fiets. Is dat niet het geval, dan pikt Cynthia haar op en komt ze, samen met haar dochters, naar hier”, vertelt Ben. “Alle kinderen hebben een intensief sociaal leven, met veel hobby’s. Soms is het veel plannen en rondrijden, maar dat hoort er nu eenmaal bij”, voegt Cynthia toe. “Af en toe loopt het eens fout, ja. Wanneer een afspraak bijvoorbeeld niet goed is doorgegeven. Maar dan denk ik aan hoe chaotisch ik vroeger zelf soms was. Dat helpt om de dingen in perspectief te zien”, knipoogt Ben. “Maar dat geeft papa niet graag toe”, pikt Flore in. “Want het geeft mij een goed alibi: ‘Jij deed dat vroeger ook!’” (lacht)


IN HET SPOOR VAN

19.30 uur

“Woensdagavond is een belangrijk familiemoment”, vertelt Ben. “Dan proberen we iedereen rond de tafel te verzamelen en praten we bij. ‘Eten’ is voor tieners belangrijk én het is iets wat ons als gezin bindt. We hebben 3 vege­tariërs onder ons, dus serveer ik bijvoorbeeld 2 soorten lasagne.” “Ik kijk altijd uit naar die familie-etentjes”, vertelt Myrthe. “De gsm wordt opzijgelegd, dat is een stilzwijgende afspraak.” “Aan tafel worden vaak grappige, maar ook diepgaande gesprekken gevoerd”, bevestigt Flore. “Het is zo’n vast bijbabbelmoment, dat warm aanvoelt”, vindt ook Emma.

21.30 uur

Rond 21.30 uur vertrekt Cynthia met haar kroost weer naar huis. “Het uur hangt af van de agenda van de dag nadien. Moet Emma bijvoorbeeld vroeg op, dan vertrekken we sneller.” Het illustreert de manier van ‘opvoeden’ die Ben en Cynthia hanteren. “We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de agenda van onze dochters. Verder zijn we geen ouders die meteen straffen opleggen, maar onze kinderen weten wel perfect hoe ver ze mogen en kunnen gaan.” Flore en Emma: “Eigenlijk zijn we redelijk vrij opgevoed, dat klopt. Met een aantal belangrijke basiswaarden, zoals: luisteren naar elkaar, respect hebben voor elkaar, jezelf zijn …” Er gelden ook duidelijke afspraken. “Zo hebben we vanaf onze laatste 100 dagen op de middelbare school géén uur meer om naar huis te komen van een fuif. Maar toegegeven, daar zijn wel wat discussies aan voorafgegaan.”

Mes dat aan 2 kanten snijdt

Of het hier altijd van een leien dakje gaat? Neen dus. “Ik kon me op sommige momenten erg opwinden over de niet-opgeruimde slaapkamer van

een van mijn dochters. Maar dan kreeg ik van Cynthia een ‘laat het los’-bericht en dat hielp”, vertelt Ben. Cynthia: “Door de jaren heen hebben we geleerd om niet te veel te verwachten van onze kinderen. Zij hebben nu eenmaal hun eigen activiteiten, hun eigen leven. En soms loopt de communicatie een beetje in het honderd. Dan krijg je plots een ‘Kan je mij in Antwerpen komen halen?’-bericht en is je avond eraan.” Maar het mes snijdt aan 2 kanten, zo blijkt. Flore: “Zien onze ouders ons te weinig door die drukke agenda, dan spreken ze ons daar evengoed op aan.” “Maar in principe is alles bespreekbaar. Wij zijn echt geen ruziemakers”, vindt Myrthe tot slot. “Alleen snapt mijn papa nog altijd niet dat ik eerst aan mijn vriendinnen wil vragen wat ze van een bepaald kledingstuk vinden, vooraleer ik het koop”, lacht Sterre.

28


Winterpromotie aerosols Nu tijdelijk voor

Omron DuoBaby

75 euro

De Omron DuoBaby behandelt aandoeningen aan de ademhalingswegen én verwijdert slijm uit de neusholten om het ademen te vergemakkelijken.

Omron C28P De Omron C28P is bedoeld om geneesmiddelen te inhaleren bij luchtwegenaandoeningen. De verstuifkamer gaat open en toe met jouw ademhaling. Zo belandt de medicatie niet in de omgeving en gaat ze doeltreffend naar de longen. Nu tijdelijk voor

70 euro

• 2 in 1 compressor vernevelaar met elektrische neusreiniger • Zachte reiniging van de neus • 2 aparte vernevelkappen voor bovenste en onderste luchtwegen • Vernevelsnelheid bovenste luchtwegen 0,4 ml/min • Vernevelsnelheid onderste luchtwegen 0,2 ml/min • Gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te reinigen

• Voor kinderen en volwassenen • Krachtige compressor vernevelaar met een herbruikbare vernevelkit • Vernevelsnelheid 0,5 ml/min • Gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te reinigen

Plaats jouw bestelling via telefoon of kom langs in onze Medishop-adviespunten in Turnhout en Mechelen. Je kan ook hulpmiddelen bestellen en afhalen in alle ziekenfondskantoren van De VoorZorg.

T 0800 97 520 (optie 3) E hulpmiddelen@devoorzorg.be Actie geldig van 1 januari 2020 tot 29 februari 2020. Niet cumuleerbaar met andere acties of promoties.


180° RUDY DONEERDE EEN NIER AAN ZIJN PARTNER CHRIS

NIERDONATIE BIJ LEVEN:

INGRIJPEND VOOR DONOR ÉN ONTVANGER

Jaarlijks staan zo’n 90 Belgen een nier of een stuk lever af. Moedig, zonder meer. Ook Rudy schonk in 2015 een nier aan zijn echtgenote. “Een rollercoaster, maar als ze me morgen vragen om het opnieuw te doen, twijfel ik geen moment.” Rudy maakte een grote ijzeren nier, een kunstwerk als symbool voor hun sterke liefde.


Chris & Rudy

Chris had al langer last van cystes op haar nieren, maar toen haar nierfunctie in de zomer van 2015 volledig wegviel, was een niertransplantatie onvermijdelijk. “Ik stond op de Europese wachtlijst, maar er was geen match. Tot Rudy zich als levende donor opgaf”, vertelt ze. Er volgde een intensieve procedure, waarbij Rudy zowel medisch als psychisch werd gescreend. “Het duurde lang voor we wisten dat ik aanvaard zou worden. Toen we een ‘go’ kregen, sprongen we een gat in de lucht”, zegt hij.

NIET ZONDER COMPLICATIES Toch was er angst, ook bij hun dochters, Jore en Riet. Zij zagen hun beide ouders onder het mes gaan. “Niet evident, maar we wisten dat het de enige optie was”, vertelt Chris. 30 juni 2015 staat in het geheugen van het gezin gegrift. “’s Ochtends zeiden we hoe graag we elkaar zagen en dan was het zover. Rudy werd om 8 uur geopereerd, om half 11 was het mijn beurt.” De operaties waren zwaar en verliepen niet zonder complicaties. Chris kreeg een niertrombose en moest 2 keer opnieuw onder het mes. De donornier functioneerde niet meteen. Pas een dag later merkte de dokter leven in de nieuwe nier. Tot grote vreugde van het gezin, dat alles bijhield op een blog (http://rudyenchris.simplesite.com).

EMOTIONEEL MOMENT Na 2 weken mochten telkens 2 mensen tegelijk kort op bezoek bij Chris en Rudy. Hun dochters stelden de planning op. “Je kan je niet voorstellen hoeveel steun en medeleven we hebben gevoeld van familie en vrienden”, benadrukken ze allebei. Een maand na de ingreep zou dochter Jore, na veel twijfelen, voor een jaar naar Peru

ORGAANDONATIE BIJ LEVEN: HOE WERKT DAT? Even naar het ziekenhuis lopen en een orgaan afstaan om iemand te helpen? Zo simpel is het niet … Je doorloopt een uitgebreid screeningsproces. 1. Wil je donor zijn, dan moet je bloedgroep compatibel zijn met of dezelfde zijn als die van de ontvanger. 2. Als donor moet je in blakende gezondheid verkeren. 3. Donor zijn betekent dat je nierfunctie perfect is. 4. Alle voorgaande voorwaarden oké? Maar je ziet het plots niet meer zitten? Je kan je kandidatuur op elk moment intrekken. Ga je door met de donatie van een nier of stuk lever bij leven? Dan krijg je voor de meeste gezondheidszorgen een terugbetaling van het ziekenfonds. Wil je nog meer weten over orgaandonatie bij leven? Op www.devoorzorg.be/ blog leggen we stap voor stap het proces uit.

55 & 59 JAAR HOUDEN VAN REIZEN, ROMMELMARKTJES, WANDELEN EN MUZIEK

vertrekken. Lang leek het dat mama Chris haar niet zou kunnen uitwuiven op de luchthaven, maar dankzij haar ijzeren wil lukte het. “Het was een emotioneel afscheid. Chris was toen nog niet stabiel, maar ze wou écht dat onze dochter vertrok”, zegt Rudy. “Wonderwel kon ik diezelfde avond naar Jore sms’en dat Chris’ nier het weer beter deed. Ik word nog emotioneel als ik eraan denk.”

IJZERSTERKE RELATIE Vandaag leven Chris en Rudy elk met 1 nier. “We gaan vaak op controle en als we op reis zijn, moeten we goed letten op de hygiëne”, aldus Rudy. “Maar dat lukt wel.” Had de niertransplantatie een impact op hun relatie? “We hadden al een hechte relatie en die is na de ingreep nog hechter geworden. Ik bewaar de beste herinneringen aan ons samenzijn in het ziekenhuis. Plots hadden we alle tijd om over ons leven als koppel en als gezin te praten, over onze verwachtingen …”, weet Chris. Rudy knikt: “Het is een cliché, maar we genieten nog meer van het leven.” Wie langs het huis van Chris en Rudy passeert, merkt een bijzonder beeld op. Een grote ijzeren nier, een kunstwerk dat Rudy 3 jaar geleden maakte en dat in aanwezigheid van vrienden en familie werd ingehuldigd. “Als dank voor hun steun en als teken van onze liefde voor elkaar”, besluit het koppel.

TERUGBETALING BIJ ORGAANDONATIE Sinds kort krijg je extra terugbetalingen voor je dokterskosten als je bij leven een nier of stuk lever doneert. Meer info: www.s-blog.be/2020.

31


Naaivakantie

Nieuw

Van tas tot T-shirt leer je zelf maken Een tote bag, de ‘must have’ van deze tijd, maak je gewoon zelf. Maar ook je eigen pennenzak en gepersonaliseerde T-shirt stik je in elkaar. Meten, knippen, stikken, passen … Tijdens deze vakantie leer je zelf spullen maken met stof en garen. Telkens een halve dag naaien en een halve dag spelen of op uitstap gaan. Wanneer: 16 - 21 augustus 2020 Wie: 11 tot 14 jaar (°2006 - 2009) Waar: De Rode Satelliet, Oud-Turnhout Vervoer: eigen vervoer Inbegrepen in de prijs: stofjes en naaiattributen Niet vergeten: fiets (technisch en reglementair in orde) Basisprijs 293,75 euro Ledenprijs*: 215 euro VT-tarief**: 185 euro

 shutterstock

Ardennen Malmedy De lokroep van de natuur Onze nieuwe vakantiestek in de Ardennen is prachtig gelegen. Aan de toegangspoort tot de Hoge Venen. Te midden van de groene heuvels, op wandelafstand van het pittoreske Malmedy. Het hostel biedt heel wat faciliteiten om te spelen en te sporten. Vaak trekken we er ook op uit om onze mooie Ardennen te ontdekken. Wanneer: 01 - 11 juli 2020 11 - 21 juli 2020 21 - 31 juli 2020 31 juli - 10 augustus 2020 Wie: 6 tot 16 jaar (°2004 - 2014) Waar: Les Auberges de Jeunesse, Malmedy Vervoer: busreis Basisprijs: 453,50 euro Ledenprijs*: 296 euro VT-tarief**: 236 euro

IN DE KIJKER

Corfu Griekenland Griekse gastvrijheid in kleine groep Het hotel ligt vlakbij het strand. Klaar voor een duik in de heldere Ionische zee? Met de bus naar het historische Kerkyra of het pittoreske Pontikonis? Of pikken we aan bij de plaatselijke touroperator voor een bezoek aan het Platytera klooster of het Achilleion? Overdag een terrasje, ‘s avonds dansen op het plein. Alles kan. Wanneer: 08 - 18 augustus 2020 Wie: 15 tot 17 jaar (°2003 - 2005) Waar: Jeugdhotel Wilde Rose Dassia, Griekenland Vervoer: vliegreis Basisprijs: 1 012,50 euro Ledenprijs*: 855 euro VT-tarief**: 795 euro

Info en inschrijvingen  015 28 03 44 -  www.joetz.be *voor leden aangesloten bij VoorZorg Antwerpen **voor leden met verhoogde tegemoetkoming bij De VoorZorg Antwerpen


DIGITA AL

Kreeg je een nieuwe knie of heup? En moet je nu volop revalideren? Dankzij een digitale armband en een app kunnen je arts en kinesist je nog beter begeleiden.

JE REVALIDATIEBUDDY Voor je weer de twist mag dansen, moet je flink wat oefeningen doen van je kinesist. Maar soms vergeet je te oefenen. Of heb je er simpelweg geen zin in. Wekenlang elke dag dezelfde oefeningen? Het stelt je karakter op de proef. MoveUP laat je wél volhouden. Je krijgt een persoonlijk oefenprogramma. En je arts en kinesist zien vanop afstand hoe je revalidatie verloopt. Opgevolgd staat netjes: tussen het ontslag uit het ziekenhuis en de afspraken bij de kinesist/arts zit vaak veel tijd. De app zorgt ervoor dat er opvolging is.

HOE werkt het? JE WOONKAMER = DE KINEPRAKTIJK

Je krijgt:  een aangepast oefenschema op basis van je medische gegevens, het soort operatie dat je onderging, enzovoort. Elke dag staan de oefeningen op je tablet.  instructievideo’s, die elke beweging uitleggen. Alsof de kinesist naast je staat.  een digitale armband (waarin sensoren zitten), waardoor de kinesist en arts dagelijks een rapport over je vooruitgang krijgen. Zo kunnen ze bijsturen en problemen opsporen. Aan het overbelasten of beweeg je te weinig? De kinesist grijpt in en geeft meer/minder oefeningen of andere (minder belastende) oefeningen.

MOVEUP JE DIGITALE KINESIST

EEN INNOVATIEVE TOEPASSING ONDER DE LOEP

CHATTEN MET DE KINESIST Handig:  de chatfunctie. Praten met je arts of kine lukt net zoals in hun praktijk. Denk je dat er iets aan de hand is met de wonde? Dan kan de chirurg vanop afstand een kijkje nemen of kan je foto’s doorsturen.  de app stelt je vragen over je pijn, de zwelling, of je goed kan slapen ... Zo krijgen de arts en kinesist een volledig zicht op je herstel. Sciencefiction? Neen, wel een voorbeeld van technologische innovatie tot in je woonkamer.

MEDISCHE APPS TERUGBETAALD

CONCLUSIE

+ + +

MoveUP is niet gratis. Maar vanaf nu is er een terugbetaling voor medische apps zoals MoveUP. Moet jij ook een knie- of heupoperatie ondergaan? Vraag je specialist dan zeker om meer info over de app.

De app helpt volhouden bij revalidatie. Je krijgt een individueel aangepast oefenschema. De kinesist of arts kan bijsturen op basis van je doorgestuurde gegevens. + Je kan chatten met de kinesist of arts. - Enkel verkrijgbaar op voorschrift. En niet gratis. - Dagelijks vragen beantwoorden vraagt tijd.

33


agenda

VOOR MUZIEKLIEFHEBBERS OPERABEZOEK 400 jaar opera- en ballet­ geschiedenis in het operahuis. Een parcours met historische feiten en sappige anekdotes langs indrukwekkende schilderingen, hoogtes en verrassende hoekjes. Daarna een heerlijk dessertje in de Bourla. 13.30 uur | Opera van Antwerpen | 30 euro | Info: antwerpen@s-plusvzw.be of 03 284 43 36

ONTDEK NOG MEER ACTIVITEITEN:

VOOR SENIOREN

INFOSESSIE ‘SAMEN ZWANGER’ Zwanger? Ontdek onze diensten en voordelen. Je krijgt een handig overzicht van de wetgeving en voordelen bij zwangerschap en geboorte, info over vroedvrouwen en kraamzorg … Onze diëtist zet feiten en fabels over voeding bij zwangerschap op een rijtje of een psycholoog vertelt over de roze of minder roze wolk.

ROOD SENIORENFEEST Muzikale namiddag met topartiesten als Garry Hagger, Corina en De Romeo’s, begeleid door de New Bis Band. Jo met de Banjo presenteert. Ook de 21ste editie belooft een knaller te worden.

1 februari 2020 in Antwerpen, 15 februari 2020 in Mechelen, 21 maart 2020 in Turnhout, 25 april 2020 in Geel | 10 uur - 12.30 uur | Well2DAY-centrum | Gratis, inschrijven wel verplicht | Info: www.devoorzorg.be/ weetsteedsmeer, weetsteedsmeer@devoorzorg.be of 03 285 46 32

NAAR DE ARDENNEN In Malmedy vond JOETZ een nieuwe vakantiestek. Prachtig gelegen, aan de toegangspoort tot de Hoge Venen. Omringd door groene heuvels, op wandelafstand van het pittoreske stadje. 1 tot 11 juli 2020 - 11 tot 21 juli 2020 21 tot 31 juli 2020 - 31 juli tot 10 augustus 2020 | 453,50 euro basisprijs, 296 euro voor leden | Info en inschrijven: www.joetz.be

www.s-blog.be/agenda

VOOR BOLLE BUIKEN

VOOR 6 TOT 16 JAAR

VOOR 15 TOT 17 JAAR VOOR MANTELZORGERS MANTELZORGCAFÉ ‘WEGWIJS IN MANTELZORG’ Mantelzorgcafés speciaal voor mantelzorgers waarin we werken rond een thema, ervaringen uitwisselen en tijd maken voor elkaar. Dit keer vertelt een maatschappelijk werker over het statuut mantelzorger, zorgoplossingen, premies en voordelen. We bekijken oplossingen en wisselen tips uit.

31 maart 2020, 13 -17 uur | Sporthal van Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker, Mechelen | 10 euro | Info: antwerpen@s-plusvzw.be of 03 284 43 36

6 maart 2020 in Antwerpen, 11 maart 2020 in Mechelen, 20 maart 2020 in Herentals, 25 maart 2020 in Geel, 31 maart 2020 in Heist-op-den-Berg, 1 april 2020 in Turnhout | Well2DAY-centra | Gratis, inschrijven wel verplicht | Info of inschrijven: weetsteedsmeer@devoorzorg.be of 03 285 46 32

34

RELAXEN IN CORFU Een relaxe combinatie van zon, zee, strand, uitstapjes, fun en ambiance. Met logies vlak bij het strand. Groepsreis voor jongeren. Wil je erbij zijn? Schrijf nu in. Vliegtuigreis | 8 tot 18 augustus 2020 | 1012,50 euro basisprijs, 855 euro voor leden | Info: www.joetz.be, antwerpen@joetz.be of 015 28 03 44


DE STOEL EEN VISIE DIE ZIT

ARMOEDE: EIGEN SCHULD, DIKKE BULT?

AAN ARMOEDE MOETEN EN KUNNEN WE IETS DOEN

“Wist je dat mensen met een leefloon maar 10 % uitmaken van alle mensen in armoede? Er zijn veel meer werkende armen. Ons beeld van armoede is verkeerd. Armoede treft ook gepensioneerden, personen met een handicap, langdurig zieken en mensen die werken.” “Armen moeten opboksen tegen stereotypen. Ten eerste: het is je eigen schuld, je moet maar harder je best doen, je bent een profiteur. Onzin! In Turnhout ken ik veel mensen in armoede die zich inzetten als vrijwilliger. Wat met langdurig zieken? Tegen een invalide zeg je toch niet: ‘eigen schuld, dikke bult’?” “Het andere beeld: voor wat hoort wat. Het principe van wederkerigheid is mooi. Je betaalt belastingen, draagt af aan de sociale zekerheid en als je ziek of werkloos wordt, krijg je iets terug. Maar wat moet een gepen­sioneerde bewijzen na 40 jaar belastingen betalen? Wat verwijt je een persoon met een handicap? En wat met kinderen in armoede?” “Aan armoede móéten en kúnnen we iets doen. Zo kan de regering gezinnen uit de armoede halen door aan de kinderbijslag te sleutelen. Dat is betaalbaar. Maar sommige politici bestrijden liever de armen dan de armoede. Ze gebruiken stereotypen om het gebrek aan moedig beleid te verdoezelen.” “Ik ben niet optimistisch, maar heb wel hoop. Veel mensen zijn verontwaardigd. Het besef leeft dat we georganiseerde solidariteit – waarvoor de arbeidersbeweging vocht – nog altijd hard nodig hebben.” WIN EEN EXEMPLAAR VAN ‘UIT WOEDE EN ONBEGRIP’ Jos Geysels en Erik Vlaminck schreven een pamflet over de schande van armoede. Ze schetsen een helder beeld van de armoede en het armoedebeleid in Vlaanderen. Wij geven 20 exemplaren van ‘Uit woede en onbegrip’ weg. Stuur vóór 31 januari 2020 een mail naar s-magazine@socmut.be en waag je kans.

JOS GEYSELS MINISTER VAN STAAT VOORZITTER DECENNIUMDOELEN

35


TWEEMAANDELIJKS MAGAZINE I JANUARI - FEBRUARI 2020 I GENT X I P912039 EXP. SELECT MAIL, BRUGSTRAAT 182, 9880 AALTER

PB- PP B-04596 B- 00000 BELGIE(N) - BELGIQUE

Meer dan 1 000 euro aan voordelen bij geboorte

Een complete service voor het jonge gezin.

www.devoorzorg.be


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.