Dialoog Jaarbrochure - Oost-Vlaanderen - 1/2022

Page 1

DIALOOG

Magazine van Dito vzw

jaarbrochure / Nr 1 - 2022

Dito wijst je de weg

Op naar een positief beeld van handicap

Tijd voor ontspanning

•1


VERSTERKT VERANDERT VERBINDT

IN DIT NUMMER Voorwoord 3 AANSPREEKPUNT

Dito Oost-Vlaanderen 4 Wegwijzer

5

Infosessie

6

Op weg

7

Vrijwilligersservice

8

BELANGENBEHARTIGING

Dito verdedigt jouw belangen Toegankelijke horeca

9 10

Digitaal platform De babbelgids

11

Inktvis

12

Filoe

13

Garsons Uniek 14 VRIJE TIJD

Dito op Rock voor Specials Dito maakt ROCK ZOTTEGEM mee toegankelijk!

15

Onze vrijwilligers in de kijker Valentijnfuif 16 Fluo Party Halloweenfuif 17 Kerstfuif Gentse Winterfeesten 18 VFG-Jong 19-20 Sport 21 Groepen in je buurt 22-23

Dito Oost-Vlaanderen

Tramstraat 69, 9052 Zwijnaarde

09 333 58 02 oost-vlaanderen@ditovzw.be

Onze partners: 2•

fb.com/vfg.vzw.oostvlaanderen www.ditovzw.be


Beste, Als voorzitter van VFG vzw heet ik u welkom in onze jaarbrochure van 2022. U krijgt deze brochure als lid van onze organisatie. 2022 is voor VFG een speciaal jaar. Een jaar waarin we iets te vieren hebben. Op 1 januari 2022 verandert de naam van VFG in Dito vzw.

De 3 pijlers komen ook terug in deze jaarbrochure: • Om te versterken zet Dito in op een heleboel laagdrempelige informatiekanalen en uitwisselingsmomenten. Zo komen in deze brochure onder andere de Wegwijzer en de Op Weg-groepen

Waar we in het verleden meer focus legden op er

aan bod. Deze hebben als doel mensen met een

zijn ‘voor’ mensen met een handicap, zijn we nu een

handicap te informeren en te versterken.

organisatie die mét mensen met een handicap werkt aan een samenleving waarin iedereen kan participeren. Een samenleving waarin iedereen gelijk is. En van daaruit komt de nieuwe naam ‘Dito’ - van ‘idem dito’. Het moest een krachtige naam zijn die vlot uit te spreken is en een frisse wind brengt binnen onze organisatie. Met Dito zetten we in op drie pijlers. Dito versterkt mensen met een handicap en hun netwerk, Dito verandert de samenleving en Dito verbindt mensen met en zonder handicap. Deze 3 pijlers zie je terugkomen in ons aanbod en de thema’s waarop we inzetten. De keuze van de baseline ligt dan ook voor de hand: Versterkt. Verandert. Verbindt.

• Veranderen betekent voor ons het beleid en de samenleving inspireren om anders te kijken naar personen met een beperking en daar ook naar te handelen. In dit hoofdstuk stellen we bijvoorbeeld het schrijfproject Inktvis en onze Reizende Caféploeg voor. Om al een tipje van de sluier te lichten: ook zij gaan onder een nieuwe naam werken ... • Tot slot geven we jou graag nog een overzicht van lokale activiteiten van Dito. Hier leggen we de nadruk op de ontmoeting van personen met en zonder een beperking. Als voorzitter hoop ik dat de naamsverandering nog meer in beweging kan zetten bij de leden. Ik zag alvast vele blije gezichten op de lanceringsmomenten van Dito in de provincies. Samen gaan we voor een Dito-samenleving!

Dito versterkt mensen met een handicap en hun netwerk, Dito verandert de samenleving en Dito verbindt mensen met en zonder handicap.

Tot slot neem ik als voorzitter in 2022 afscheid van mijn bestuursmandaat om me te kunnen focussen op andere professionele activiteiten. Ik wil leden, bestuursleden en medewerkers van harte bedanken voor de fijne samenwerking!

Dorien Meulenijzer, voorzitter Dito vzw dorien@ditovzw.be

fb.com/ditovzw

www.ditovzw.be

Colofon

5 nummers per jaar Hoofdredactie: Sophie Beyers Eindredactie: Renée Vansteenwinckel Concept & creatie: artoosgroup.eu Contacteer de redactie: 02 515 18 93 - communicatie@ditovzw.be

•3


TEAM DITO OOST-VLAANDEREN IN DE KIJKER Van links naar rechts krijg je respectievelijk volgende onderdelen van de geoliede motor die onze werking aandrijft:

Jeremy Henderick,

Lien Peremans,

over alle aspecten van de Dito-werking.

toevallig ontfermt ze zich over alle handicap-

Teamcoach en beleidsmaker met een brede kennis Niet onbelangrijk: een toegankelijke duizendpoot met een oplossingsgerichte visie.

De verpersoonlijking van een Wegwijzer. Niet specifieke vragen van onze doelgroep en hun netwerk én maakt ze elke vraagsteller wegwijs in de handicapsector.

Sam Verbruggen,

Niet onbelangrijk: een doortastend researcher

Ervaren collega die zich heeft gespecialiseerd in belangenbehartiging, projecten en externe netwerken. Het communicatiebeleid neemt hij eveneens ter harte.

Niet onbelangrijk: vindingrijk en to the point.

en één en al hulpvaardigheid en empathie.

Pascal De Cock,

Onze administratieve rots in de branding, die in alle nauwkeurigheid de ledenadministratie en de inschrijvingen verzorgt. Aanvullend coördineert

Nina Molleman,

hij eigenhandig de dienstverlening van onze

De jongste telg in ons midden, die uitblinkt in

vrijwilligersservice en is hij ons centraal aanspreek-

organisatorische effectiviteit, een troef die ze

en dispatchpunt.

vooral toepast bij het uitdenken en uitwerken van

Niet onbelangrijk: punctueel, nauwkeurig en

ons vrijetijdsaanbod. De Voorleesbende en de

efficiëntie als stokpaardje.

Garsons Uniek ontplooien zich ook verder onder haar vleugels.

Niet onbelangrijk: een veelzijdige doorzetter die niets aan het toeval overlaat.

Axelle Stevens,

De meest recente aanwinst binnen het team, die zich ontfermt over het groeps- en vrijwilligersbeleid. Ook laat ze haar gezondheidsexpertise doorsijpelen in onze werking.

Niet onbelangrijk: steeds goedlachs en altijd gedreven. 4•

Aanspreekpunt


DOE BEROEP OP DE WEGWIJZER VAN DITO! De Wegwijzer is het toegankelijk

aanspreekpunt van Dito voor alle

vragen rond handicap. En ook met

vragen over wonen en werken kan je bij ons terecht.

Ondersteuning nodig in je dagelijks leven? We zoeken samen uit of je recht hebt op budgetten, hulpmiddelen, voordelen of tegemoetkomingen. We zoeken de juiste ondersteuning voor jou. Ondersteuning nodig bij vrije tijd? Dito heeft een groot aanbod! We zoeken samen naar activiteiten in de buurt die volledig je ding zijn.

Hoe begeleiden we jou? • Individuele begeleiding

Je kan ons rechtstreeks je vragen stellen. Wij zoeken het voor je uit. • Infosessies We organiseren fysieke en digitale infosessies. In 2022 organiseren we infosessies over tegemoetkomingen en voordelen, en plannen we sessies voor jongeren met een handicap (en hun netwerk) die meerderjarig worden. Meer info lees je op de volgende pagina. • Digitaal pakket ‘Overgang naar meerderjarigheid’: Dito biedt scholen voor buitengewoon onderwijs een (gratis) digitaal pakket aan. Laatstejaars kunnen via handige infofilmpjes wegwijs geraken in de meerderjarigenzorg. Bovendien worden alle mogelijke vragen achteraf persoonlijk beantwoord door onze medewerkers. • Op Weg-groepen Hoe kan je zorg en ondersteuning organiseren? Het antwoord op die vraag is niet altijd makkelijk. Wij helpen je op weg! De deelnemers leren van elkaar door ervaringen te delen in een kleine – en veilige – groep.

Wegwijzer

Heb je een vraag voor onze Wegwijzer? Bel of mail dan snel naar: lien.peremans@ditovzw.be 09 333 58 13 Tramstraat 69, 9052 Zwijnaarde •5


VOLG EEN INFOSESSIE BIJ DITO Heb je vragen over zorg of ondersteuning? Dan kan je terecht bij

onze infosessies. Je krijgt er alle info én de tijd om vragen te stellen tussendoor of achteraf. We organiseren zowel fysieke als digitale infomomenten.

Overgang naar meerderjarigheid

Ken je al je rechten?

Wat gebeurt er als je een handicap hebt en

met (vermoeden van) een handicap? In deze

meerderjarig wordt? Welke invloed heeft dit

infosessie overlopen we samen alle mogelijke

op je zorg en ondersteuning? Wat moet je

thema’s. We gaan in detail in op sociale

doen? Tijdens deze infosessie bespreken we

tarieven en financiën. Na de infosessie kan

de overgang naar meerderjarigheid en alles

je een afspraak maken om je persoonlijke

wat dit met zich meebrengt: van je financiële

dossier te bekijken. We nemen alle tijd om je

situatie tot mogelijke veranderingen in je

zo goed mogelijk voort te helpen.

Weet jij welke rechten je hebt als persoon

ondersteuning. Achteraf kan je ook een afspraak maken om vragen te stellen over jouw persoonlijke situatie.

6•

Wil je een infosessie volgen? Surf dan naar www.ditovzw.be en schrijf je in!

Infosessie


OP WEG NAAR EEN PERSOONSVOLGEND BUDGET? Een PVB?

Naast het persoonsvolgend budget zijn er nog andere vormen van hulp voor mensen met een handicap. Een combinatie van verschillende soorten ondersteuning zoals Rechtstreeks Toegankelijke Hulp of een vrijwilliger kan een oplossing zijn. Ook in afwachting van een budget.

Dito helpt je op weg!

Om je te helpen, organiseert Dito vzw Op Weg-groepen. Wat kan je verwachten van een Op Weg-groep? Info over PVB In de Op Weg-groep krijg je informatie over persoonsvolgende financiering. Wat is er mogelijk met een PVB? Hoe werkt het precies? De aanvraag Je moet een aanvraag doen om een PVB te krijgen. Daarbij hoort een hele voorbereiding. Je moet in kaart brengen wat je zelf kan, welke ondersteuning je al krijgt en welke je nog nodig hebt. Dito helpt je alles op een rijtje te zetten zodat je de aanvraag kan voorbereiden. We helpen je je netwerk in kaart te brengen. Vragen over de toekomst We beantwoorden alvast je vragen voor de toekomst. Hoe krijg je je budget? En wat met de wachtlijsten? Andere opties En belangrijker nog: wat kan je al doen in afwachting van je budget? We bekijken

DEELNEMEN?

samen wat er mogelijk is en leggen de puzzelstukjes samen. Je gaat dus niet

Dito vzw organiseert Op Weg-groepen op verschillende locaties.

zonder hulp terug naar huis.

Ontdek alle data en locaties op www.ditovzw.be

Op weg

•7


VRIJWILLIGERSSERVICE VOOR BUDGETHOUDERS Hoe werkt het?

Je kan zelf vrijwilligers zoeken. Bijvoorbeeld

Heb je een PAB (Persoonlijk

iemand uit je buurt of een vriend(in). Jullie spreken

Assistentie Budget) of een PVB

(Persoonsvolgend Budget)? Dan kan je met dit budget één of

meerdere vrijwilligers inschakelen en hen een vergoeding betalen.

samen af welke taken je vrijwilliger zal doen en welke dag(en) je vrijwilliger je helpt. Je kan ervoor kiezen om je vrijwilligers een vergoeding te geven. Je hebt de keuze tussen een forfaitaire vergoeding (een vast bedrag per dag of activiteit) of een reële vergoeding (een

De vrijwilligersservice van Dito

kilometervergoeding en parkeerkosten).

regelt dit voor jou!

Maandelijks kan je de kosten van je vrijwilliger

Waarom een vrijwilligersservice?

Wanneer je vrijwilligers wil betalen met je PABof PVB-budget, moet je dat via een organisatie doen. De vrijwilligersservice van Dito zorgt voor alle administratie, betalingen én een verzekering voor je vrijwilligers.

indienen bij Dito. Dan ontvang je een factuur die je kan betalen met je budget. Je vrijwilliger wordt uitbetaald door ons.

Hoeveel kost het?

Jaarlijks betaal je als budgethouder 12 euro administratiekosten voor onze vrijwilligersservice. Per vrijwilliger betaal je 12 euro extra.

Waarom kiezen voor Dito?

• Vlotte facturatie en snelle uitbetaling aan je vrijwilligers • 1 aanspreekpunt in iedere provincie waar je met al je vragen terecht kan • Gratis volwaardig lidmaatschap voor jou als budgethouder en gratis digitaal lidmaatschap voor je vrijwilligers • Een verzekering voor de vrijwilligers • Interessante vormingsmomenten doorheen het jaar

Wil je aan de slag met onze vrijwilligersservice of heb je een vraag? Neem dan snel contact op met jouw contactpersoon bij Dito. Vrijwilligersservice Dito Oost-Vlaanderen Tramstraat 69, 9052 Zwijnaarde 09 333 57 59 - oost-vlaanderen@ditovzw.be 8•

Vrijwilligersservice


DITO VERDEDIGT JOUW BELANGEN Dito is één van de grootste belangenbehartigers voor personen met een beperking. Samen met onze leden ijveren we voor een

samenleving waarin iedereen meetelt. En daarin staan de verhalen van onze leden centraal. Wij luisteren naar jou en versterken jouw stem om het beleid en de maatschappij te veranderen. Laat Je Stem Horen!

gaat bijvoorbeeld aan de slag rond toe-

Horen-bijeenkomsten. We zorgen voor

een actie uit om het probleem onder de

In elke regio organiseren we Laat Je Stem fysieke én online bijeenkomsten, zodat iedereen de kans krijgt om deel te nemen. Samen vinden we knelpunten in de maatschappij en formuleren we een standpunt rond bepaalde problemen. We focussen op drie thema’s:

gankelijk treinvervoer. Samen werken ze aandacht te brengen of te lobbyen bij het beleid. Dit jaar start ook een nieuwe groep rond de toekomst van de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT).

Onze ondersteuning

Dito stuurt je natuurlijk niet zomaar de wijde

• Welzijn en gezondheid

wereld in. We voorzien vormingen voor alle

• Inkomen en armoede • Toegankelijkheid en mobiliteit

vrijwilligers die willen weten hoe ze het beleid

Actie

ons digitaal platform ervaringen en meningen

kunnen beïnvloeden. Bovendien kan je via

We gaan vanuit onze onderbouwde stand-

uitwisselen met andere vrijwilligers.`

punten over tot actie. De werkgroep NMBS

Maak jij ook mee het verschil?

TOEGANKELIJKE HANDELSZAKEN Ga jij graag eens op stap met vrienden? Plan je ook af en toe vol enthousiasme een uitbundig cafébezoek met vrienden, een babbel over koetjes en kalfjes

met een goede vriend(in) in het lokale koffiehuis of een romantisch diner voor twee in jouw favoriete

restaurant? Gezellig toch! Vanuit die sociale behoefte ontstond het project Toegankelijke Horeca. Wat houdt het project in?

Dito stimuleert de lokale besturen om lokale horeca- en handelszaken toegankelijker te maken voor personen met een beperking. Het project focust in eerste instantie op de fysieke toegankelijkheid. Letterlijk en

Belangenbehartiging

•9


figuurlijk een belangrijk opstapje naar een verrijking van het sociaal leven van veel mensen die minder mobiel zijn!

Een echte win-win situatie

Met Toegankelijke Horeca zet een gemeente of stad actief in op het toegankelijker maken van de lokale economie. De handelaar wordt aantrekke-

Hoe gaan we te werk?

Als schoolvoorbeeld kan de vruchtbare samenwerking met de stad Dendermonde in 2021 tellen. • We geven een financieel duwtje in de rug. Dito ondersteunt het lokale bestuur bij de opmaak van een subsidiekader. • We gaan de boer op. Medewerkers van Dito, ondersteund door (ervaringsdeskundige) vrijwilligers, lichten het project toe in en bij handelszaken. • Toegankelijker in enkele eenvoudige stappen. Als een handelaar interesse heeft in een toegankelijke zaak, zorgt Dito ervoor dat de toegankelijkheid verbeterd wordt met stedelijke subsidies.

lijk(er) voor een hele grote groep mensen. Mensen met een mobiliteitsbeperking krijgen nieuwe perspectieven om ten volle te genieten van alle troeven die hun streek te bieden heeft.

Hoe kan jij het project kracht bij zetten? Als vrijwilliger kan je onze lokale screeningsrondes mee ondersteunen. We koppelen samen het nuttige aan het aangename. Als lokale beleidsmaker of -influencer kan je dit project onder de aandacht brengen. Heeft jouw stad of gemeente het lef om de bal van toegankelijkheid echt aan het rollen te brengen?

Een bellend vlak?

Een zaak toegankelijk maken, is niet altijd evident. Het bellend vlak© is vaak de meest laagdrempelige en kwalitatieve oplossing in handelspanden waar structurele werken moeilijk of onmogelijk zijn. Een bellend vlak is een verplaatsbare oprijplaat die voor de ingang kan gelegd worden. Iemand met een fysieke beperking kan op een draadloze bel drukken, waardoor het personeel van de zaak weet dat de oprijplaat nodig is. Eén van de handigste manieren om een zaak toegankelijker te maken!

Dit project loopt als een trein in Dendermonde. Die samenwerking trekken we door tot en met 2025. Bovendien starten we vanaf 2022 op in zowel Temse als in Sint-Niklaas. Toegankelijkheid is een belangrijk maatschappelijk hoofdstuk waar we graag samen aan schrijven, want dit is een verhaal waar we ons allemaal vroeg of laat in herkennen.

Contacteer Dito voor een

vrijblijvend verkennend gesprek.

10 •

Belangenbehartiging


DE BABBELGIDS – JOUW GIDS VOOR EEN VLOT BEZOEK AAN DE DOKTER Op bezoek gaan bij de huisarts is geen gemakkelijke opdracht, zeker wanneer je een verstandelijke beperking hebt. Moeilijke woorden, veel informatie op korte tijd en weinig structuur en visuele ondersteuning ... Allemaal zaken die voor verwarring kunnen zorgen, waardoor je belangrijke informatie kan missen. Daarom heeft Dito voor het project ‘Naar de dokter’ een visueel hulpmiddel ontwikkeld: de babbelgids. Zo willen we de communicatie vóór, tijdens én na het doktersbezoek makkelijker maken.

Voor wie is het?

De babbelgids is gemaakt voor mensen met een licht en matig verstandelijke beperking en hun netwerk. Er zijn ook andere groepen die gebruik kunnen maken van onze babbelgids, zoals kinderen, ouderen, personen met autisme, taal- en spraakstoornissen, anderstaligen ... Iedereen die wat visuele ondersteuning kan gebruiken bij een doktersbezoek.

Hoe aanvragen?

Dito stelt de babbelgids zowel op papier als

Wat is de Babbelgids?

De Babbelgids is een leidraad in een handig formaat. Met de gids wordt een bezoek aan de huisarts volledig en stapsgewijs voorbereid en begeleid. Je kan het invullen en meenemen naar

digitaal ter beschikking aan alle geïnteresseerde Dito-leden. Je kan het infofilmpje dat je wegwijs maakt in het gebruik van de babbelgids bekijken op de website.

de huisarts, die het verder kan aanvullen. In de babbelgids zitten ook allerlei checklists en tips verwerkt. Zo wordt je volgende bezoek aan de dokter zeker een succes.

Meer vragen over de gids? axelle.stevens@ditovzw.be 09 333 57 62

DIGITAAL PLATFORM Dito beïnvloedt het beleid rond handicap. Dat

projecten zoals Toegankelijke Handelszaken,

is een manier om jouw belangen te verdedi-

Toegankelijke Mobiliteit en NOZOO Vlaamse

gen. Om dat op een stevige manier te kun-

adviesraad handicap. Jij kan meteen jouw

nen doen, is jouw bijdrage noodzakelijk. We

feedback op documenten en projecten

hebben de input van ervaringsdeskundigen

geven. Tezamen werken we aan een

nodig. Zo kunnen we problemen goed kade-

toegankelijker maatschappij.

ren en op die manier bedenken we gepaste oplossingen. Voor dit alles is overleg en interactie nodig. Omdat het niet altijd gemak-

Hoe aanmelden?

Bezorg ons jouw e-mailadres en wij bezorgen

kelijk is om dit overleg fysiek te organiseren,

jou een link. Je kan dan een gratis account

hebben wij nu ook een Digitaal Platform.

aanmaken.

Voor wie is het?

Ben jij geïnteresseerd in beleidswerk? Heb je een e-mailadres? Dan is het Digitaal Platform iets voor jou. Je vindt er informatie over Dito

Meer vragen over het Digitaal Platform? samuel.verbruggen@ditovzw.be 09 333 58 02

Belangenbehartiging

• 11


DUIK JIJ OOK MEE IN ZEE MET INKTVIS? Verhalen zijn magisch en kunnen troost bieden. Verhalen verbin-

den. Of je ze nu leest of zelf schrijft, ze brengen mensen bij elkaar.

Heb je een handicap, beperking of ziekte en een passie voor lezen of schrijven? Dan hopen we dat het lees- en schrijfproject Inktvis een schuiloord en creatieve uitlaat voor jou mag worden. Schrijven met de online videolessen van Inktvis

In het voorjaar lanceren we opnieuw een

tempo en jouw niveau. Rustig in bed,

spannende schrijfopdracht. Wie weet wordt

schrijfwedstrijd voor de bewoners van alle

Schrijf waar en wanneer je wilt, op jouw

voorzieningen! Zet je schrap voor een

tussen de heerlijke aroma’s in een koffiehuis

jouw voorziening in 2022 de winnaar!

of op een parkbankje met zicht op de vallende herfstbladeren. Het enige dat je nodig hebt is een internetverbinding om de videolessen te bekijken. Bij elke online les krijg je een schrijfopdracht rond een bepaald thema én interessante schrijftips van coaches Barbara, Peter,

Evi, Danielle en Sascha. Je krijgt twee keer geschreven feedback en vrijblijvend een

Manuscriptbegeleiding

persoonlijk gesprek.

Wie schrijft wil ook gelezen worden. Wil jij ook feedback of begeleiding krijgen bij je eigen

Inktvis op Canvas

tekst of boek? Dan is dit je kans. Je kan je

Vanaf 2022 vind je alle schrijfopdrachten en

tekst voorleggen aan onze schrijfdocenten.

schrijfwedstrijden van Inktvis op het online

Zij helpen je op weg om jouw tekst nog beter

platform Canvas. Wil je graag deelnemen? Stuur een mailtje naar inktvis@ditovzw.be en je ontvangt een link waarmee je een account kan aanmaken. Geen zorgen, wij loodsen je wel door het proces. Vensterverzen Vensterverzen is een schrijfwedstrijd exclusief voor bewoners van voorzieningen. In 2021 hebben 10 voorzieningen in OostVlaanderen deelgenomen aan onze wedstrijd. De winnaar was VZW Avalon in Opstal. Daarna werden de gedichten van de voorziening op de ramen van enkele huizen in de buurt geschreven door de illustrator.

te maken!

Lees je warm met Inktvis

Samen boeken lezen, verrijkt de leeservaring en vergroot het leesplezier. De leesgroepen verwelkomen je graag als je van boeken houdt. Je warmt de koude winters en verfrist hete zomers met verhalen waarover je graag praat in een kleine groep. Maar ook gewoon stil zijn mag, zachtjes slurpend van een koffie en luisterend naar enkele boekfragmenten die een vrijwilliger voorleest. Wil je meer informatie? Wil je graag meedoen?

Of heb je zelf een voorstel? Stuur een mail naar inktvis@ditovzw.be 12 •

Inktvis


FILOSOFEER JIJ MEE? Filosoferen, iets voor professoren?

Ons filosofeerpakket Filoe bewijst het tegendeel!

Filoe helpt je om op een eenvoudige manier in groep na

te denken over levensvragen, gebeurtenissen en ervaringen. Je hebt enkel een open geest nodig, zin om elkaar te leren kennen en ... om je over de ander te verwonderen. Waarom filosoferen?

3 elementen in elk thema

Maar filosoferen heeft ook veel voordelen!

elementen:

Filosoferen in groep kan heel leuk zijn.

Elk thema is opgebouwd rond drie spel-

• Filosoferen leert je kritisch denken.

BELEEF

• Filosoferen leert je helder en duidelijk te

De belevingsactiviteiten op de

verwoorden wat je gedachten zijn.

fiches laten jou het thema actief

• Filosoferen leert je nuanceren, argumenteren

ervaren en vormen een goed uit-

en respect hebben voor andere meningen.

gangspunt voor het gesprek. Denk

• Filosoferen leert je omgaan met anders zijn

aan een foto-opdracht, een spel ...

en diversiteit. • Filosoferen doet je je eigen mening in vraag stellen en helpt stereotypen uit de weg.

DENK

• Filosoferen helpt je weerbaarheid en veer-

Filosoferen begint bij de juiste vra-

kracht te versterken.

gen. Per thema zijn er dan ook verschillende prikkelende vragen. Deze

6 thema’s uit het dagelijkse leven

kan je gebruiken om het gesprek te

Hoe start je nu met filosoferen? Ons spelpak-

verdiepen en te verruimen.

ket zet je op weg! Filoe bestaat uit 6 thema’s: vriendschap, geluk, identiteit, verdriet & rouw,

DOE

rechtvaardigheid en autonomie. Elk thema zit

Na het filosofisch gesprek

vol vragen waar je urenlang kan over discus-

verwerk je je inzichten in creatieve

siëren. Alle onderwerpen maken deel uit van

opdrachten: bijvoorbeeld in een

ieders leefwereld. Je zal er dus zeker iets over

groepsgedicht, een beeldverhaal,

kunnen zeggen!

een persoonlijke brief ... Zo laten de boeiende dialogen ook blijvende sporen na.

Zet je tanden tanden in in Filoe Filoe

In Oost-Vlaanderen zijn er momenteel 3 begeleiders klaarom staan ons filosoLimburg zijn er momenteel 3 begeleiders die klaardie staan metom onsmet filosofeerspel feerspel opgaan pad naar te gaan naar voorzieningen. Dito-groepen filosofeergroepen op pad te voorzieningen. Dito-groepen kunnen kunnen filosofeergroepen opstar-opstarten. inclusieve workshops in samenwerking met partnerorganisaties mogelijk. ten. OokOok inclusieve workshops in samenwerking met partnerorganisaties zijnzijn mogelijk. Zin Ontleen een pakket bij bij Dito. Wil je mee bezielende vragen Zin om om mee meete tefilosoferen? filosoferen? Ontleen een pakket Dito. bedenken? Of liever filosofische workshops begeleiden? Filoe zoekt nog vrijwilligers. Wil je mee bezielende vragen bedenken? Of liever filosofische workshops Interesse? 333zoekt 58 02 of oost-vlaanderen@ditovzw.be begeleiden?09 Filoe nog vrijwilligers.

Filoe

• 13


FILOE

LAAT JE BEDIENEN DOOR DE GARSONS UNIEK! De Reizende Caféploeg kreeg met een andere naam en logo een nieuw

jasje. Het zijn nu de Garsons Uniek die garant staan voor een enthousiaste en verzorgde service op evenementen, festivals en recepties. Met de Garsons Uniek ervaar je meteen wat participatie écht betekent. Een beleving om te koesteren! Toegankelijke drankenkaart

Het kan lastig zijn als je niet zomaar met iedereen vlot kan communiceren. En daarvoor is onze spe-

Wil jij deel uitmaken van de Garsons Uniek?

Iedereen richt graag zijn leven in zoals hij dit

ciale drankenkaart er! Gebruik de pictogrammen,

zelf wilt. Personen met een ziekte of handicap

braille of Vlaamse Gebarentaal om je bestelling

zijn daar niet anders in. Maar de weg ernaartoe

door te geven. Zo ervaar je zelf eens hoe het is

ligt soms bezaaid met drempels. Wij willen hierin

om drempels te ervaren bij het bestellen van een

verandering brengen: iedereen kan meedoen,

cola of koffie.

ongeacht de beperking, ook als het gaat over vrijwilligerswerk. Want het benutten van eigen

Conclusie?

Er heersen nog steeds veel vooroordelen als het gaat over handicap. Wij willen met de Garsons Uniek meewerken aan een betere beeldvorming. Alle informatie vind je op www.garsonsuniek.be

talenten, zinvol werk doen én verantwoordelijkheden kunnen nemen, dragen bij tot een gelukkiger leven. Wil jij één van onze Garsons Uniek worden? Ervaring is niet nodig. Wel een zekere dosis lef, een beetje handigheid, een gezonde portie zottigheid en vooral veel goesting! Jij kiest waar en wanneer je deelneemt. Kandidaat? Of wil je meer informatie? Contacteer ons.

De Garsons Uniek op jouw event? 09 333 58 12 of nina.molleman@ditovzw.be 14 •

Vrije tijd


ONZE VRIJWILLIGERS IN DE KIJKER Dito toont graag waardering voor het engagement van haar vrijwilligers. We zetten hen daarom regelmatig in de bloemetjes via leuke materiële en immateriële initiatieven. Noteer alvast volgende data in de agenda en kijk samen met ons mee uit naar jullie gloriemomentje!

Tijdens en na de coronacrisis

• 27 februari tot 6 maart 2022: bedankingsactie

werd duidelijk dat vrijwilligers

in de Week van de Vrijwilliger • 11 juni 2022: een bedankingsdag met een

onmisbaar zijn. Ze blijven een

leuke uitstap boordevol lekkers

lichtpuntje voor anderen en gaan

• 5 december 2022: toffe bedankingsactie op

dapper door.

de Internationale Dag van de Vrijwilliger

DITO OP ROCK VOOR SPECIALS De festivalzomers van 2020 en 2021 hebben we aan ons voorbij zien gaan. Het gemis is groot voor velen. We kijken dan ook megahard uit naar ons favoriete festival van het jaar: Rock voor Specials! Triggerfinger, Het Zesde Metaal, De Mens, Arno, Arsenal, Clouseau, dEUS, K’s Choice, Milk Inc., Hooverphonic,… Het zijn maar enkele van de tientallen klinkende namen die reeds het beste van zichzelf gaven op de weide in Doornzele. Welke Belgische bands zullen in 2022 op het podium staan? Ontdek het samen met Dito! Naar goede gewoonte zal Dito een stand bemannen op de ontspanningsmarkt. Elke festivalganger is welkom voor een spel, een tijdelijke tattoo, een gadget of gewoon voor een dosis gezelligheid. Breng ons zeker een bezoekje! Naast goede muziek en een toffe stand van Dito, zijn er op de festivalweide drank en lekker eten te vinden, aan democratische prijzen en dat alles in een schitterende ambiance!

Voor wie? Voor elke enthousiaste festivalganger Waar? Doornzele Dries, Evergem Wanneer? Woensdag 29 en donderdag 30 juni 2022 Prijs? De toegang tot de ontspanningsmarkt is gratis. Je keert bovendien terug naar de wei met een tattoo en/of een leuk gadget! Extra info? Meer info over het festival vind je op www.rockvoorspecials.be

Noteer Rock voor Specials snel in je agenda!

Vrije tijd

• 15


DITO MAAKT ROCK ZOTTEGEM MEE TOEGANKELIJK! Op zoek naar een toegankelijk festival, met een

Tijdens het festival kunnen rolstoelgebruikers

sterke affiche en gezelligheid troef? Zak dan het

en mensen die (al dan niet tijdelijk) wat minder

tweede weekend van juli af naar Rock Zottegem.

mobiel zijn, beroep doen op onze diensten. Onze

De voorbije jaren stonden namen als Arno,

vrijwilligers begeleiden hen naar de (aparte)

Clouseau, De Kreuners en Milow en internationale

toegankelijke ingang en maken hen wegwijs op

headliners als Grace Jones, Tears for Fears

het festivalterrein.

en Bryan Ferry op het programma. In 2020 en 2021 moest Rock Zottegem noodgedwongen uit onze agenda worden geschrapt. Dat maakt

Voor wie? Voor elke enthousiaste festivalganger Waar? Terrein Bevegemse Vijvers, Zottegem Wanneer? Vrijdag 8 + zaterdag 9 + zondag 10 juli 2022 Prijs? Onze begeleiding op het festival is gratis. Een toegangsticket dien je zelf aan te kopen. Extra info? Meer info over het festival vind je op www.rock-zottegem.be

de goesting om er een meer dan denderende editie 2022 van te maken heel groot, zowel bij de organisatoren als bij de festivalliefhebbers. Dito is een vaste waarde op Rock Zottegem. Wij staan mee in voor de toegankelijkheid van het festival. Vooraf gaan we in overleg met de organisatoren en leggen we klemtonen die de toegankelijkheid van het festival optimaliseren.

VALENTIJNFUIF Na een geslaagde digitale fuif in 2021 organiseren we dit jaar opnieuw een valentijnfuif in Zottegem. Het succesvolle concept blijft behouden: een mooi versierde zaal, een lekkere lunch (spaghetti à volonté) vergezeld van onze love cocktail, een tof gadget om mee naar huis te nemen en heel veel dansplaatjes. We zorgen ervoor dat elk feestbeest zijn of haar favoriete nummer aan bod komt tijdens de fuif. Zo zal je op voorhand jouw verzoeknummers kunnen doorsturen en onze DJ doet de rest.

16 •

Voor wie? Alle feestbeesten met een groot hart voor een leuke party Waar? Feestzaal Bevegemse Vijvers, Zottegem Wanneer? Dinsdag 8 februari 2022 Prijs? 5 euro (inkom fuif + gadget) 10 euro (inkom fuif, gadget, lunch + drankje) Extra info? Vooraf inschrijven is verplicht. Dito-leden krijgen een gratis drankje aangeboden. De inkom is gratis voor begeleiders.

Vrije tijd


FLUO PARTY Ben jij klaar voor onze avondfuif in een fluorescerend jasje? Wij zorgen voor een feestzaal vol leuke fluo elementen! Heb je nog een fluohesje/sportkledij of outfits uit de jaren ’80 liggen? Draag deze dan zeker tijdens de fuif! Is dit iets voor jou? Zorg dan dat deze dag, uiteraard in fluo, aangeduid staat in jouw agenda en neem vrienden, familie en kennissen mee! Voor wie? Iedereen die zin heeft in een fluoriserende fuif Waar? Feestzaal Bevegemse Vijvers, Zottegem Wanneer? zaterdag 9 april 2022 Prijs? euro (inkom fuif + gadget)

Extra info? Vooraf inschrijven is verplicht. Dito-leden krijgen een gratis drankje aangeboden. De inkom is gratis voor begeleiders.

HALLOWEENFUIF Ben jij klaar voor een BANGelijke fuif met fantastische dansmuziek? Dan is onze Halloweenfuif zeker iets voor jou. Duik je verkleedkoffer in, toon je beste dansmoves en jaag elkaar de stuipen op het lijf. De griezeligste outfits maken kans op een leuke prijs om mee naar huis te nemen. Ga dus snel op zoek naar vrienden en familie die je op deze fuif willen vergezellen!

Voor wie? Iedereen die zin heeft in een griezelig feestje Waar? Nieuwe Melac, Dorpsstraat 31, 9052 Gent Wanneer? donderdag 3 november 2022 Prijs? 5 euro ( inkom fuif + gadget) 10 euro (inkom fuif + gadget en lunch) Extra info? Vooraf inschrijven is verplicht. Dito-leden krijgen een gratis drankje aangeboden. De inkom is gratis voor begeleiders.

Vrije tijd

• 17


KERSTFUIF Dito kan zich ondertussen bijna een specialist in het organiseren van thema fuiven noemen en dan kunnen we natuurlijk niet anders dan ook een echte kerstfuif te organiseren! Denk aan een zaal vol versierde kerstbomen, kerstlichtjes, slingers, sneeuwpoppen en wie weet komt de kerstman wel langs… Wil jij dan met hem op de foto? Voor de fuif van start gaat, kan je genieten van een lekkere maaltijd. Heb je speciale verzoeknummers? Dan mag je deze via mail bezorgen. Wij geven ze door aan de DJ. Voor wie? Alle dansende kerstvierders Waar? Feestzaal Bevegemse Vijvers, Zottegem Wanneer? Dinsdag 6 december 2022 Prijs? 5 euro (inkom fuif + gadget) 10 euro (inkom fuif + gadget en lunch) Extra info? Vooraf inschrijven is verplicht. Dito-leden krijgen een gratis drankje aangeboden. De inkom is gratis voor begeleiders.

GENTSE WINTERFEESTEN Ook in 2022 nodigen we jullie uit om samen de kerstsfeer op te snuiven. Meer dan 150 houten kerstkraampjes verspreiden zich van het Sint-Baafsplein over de Botermarkt en langs Klein Turkije tot het einde van de Korenmarkt. De hele buurt trekt een kerstjasje aan. Je wandelt tussen sparren en dennen, kuiert langs kraampjes met hapjes en drankjes, leuke hebbedingen en authentieke ambachten. Voor wie? voor al wie van winterse gezelligheid houdt Waar? Gent Wanneer? zondag 18 december 2022 Prijs? • 10 euro (begeleiding + drankje en vieruurtje) • 25 euro (begeleiding + drankje en vieruurtje + busvervoer)

18 •

Extra info? Begeleiders van groepen kunnen gratis deelnemen aan de uitstap.

Vrije tijd


Een nieuw jaar, een nieuw aanbod. Wie tussen 16 en 30 jaar is, kan zoals altijd met VFG-Jong mee op vakantiekamp met overnachting. Een paar oude getrouwe locaties, maar ook enkele nieuwe. Voor elk wat wils, hopelijk zien we jou daar!

16+ Ongeremd plezier met leeftijdgenoten!

16+ La Douce France Pracht en praal die je niet wil missen!

16+ dat is: je even niets aantrekken van de dagelijkse sleur, maar gewoon genieten van de activiteiten en uitstappen die onze ervaren begeleiding

voor jou in petto heeft. Dit jaar pakken we uit met een daguitstap naar De Efteling! Plezier gegarandeerd!

een Sprookjesachtig Kasteel in de Franse regio eetzaal als voor prinsen en prinsessen, bedden

16 - 30 jaar

waarin je de mooiste dromen zal hebben ... Het is

Klokkenberghuis, Loon op Zand (NL)

er allemaal!

Busvervoer met opstapplaatsen in Aalst,

31/07 - 05/08/2022

Gent en Sint-Niklaas Basisprijs

willen wanen?! Dit is jouw kans! We verblijven in ‘Hauts-de-France’. Een park vol wonderen, een

08/04 - 15/04/2022

Heb jij je altijd al eens een koning of koningin

16 - 30 jaar

€ 505

Château de Bon Plaisir, Nielles-lès-Bléquin (FR)

Ledenprijs* € 355

Busvervoer met opstapplaatsen in Aalst,

16+ Back 2 Basics Glamping ... Niet voor watjes!

Gent en Sint-Niklaas Basisprijs

€ 595

Ledenprijs* € 445

16+ @dieu Fun gegarandeerd!

Adieu, 16+’ers! Tijdens deze vakantie stappen we op de bus en steken we de grens

Heb jij altijd al eens willen kamperen? Maar zie je

over, de gezelligheid van de

op tegen die kleine koude tentjes?

vakantiehuisjes in het

Wij hebben de oplossing! Kamperen in alle comfort,

vakantiepark ‘Weerter-

het kan! We wanen ons in een Safaripark want we

bergen’ tegemoet. Ondertussen zijn we er kind aan

slapen in Safaritenten, maar in alle luxe! Er zijn bedden, tafels, stoelen ... Nee, geen veldbedjes,

huis en hier zijn de ontspanningsmogelijkheden

veel te kleine stoeltjes of wiebelende tafels. Daar-

eindeloos! Zwemmen in een enorm zwemparadijs?

naast zijn er activiteiten te over in het Familiepark.

Met de waterfiets een rondje maken op het meer?

Voor elk wat wils!

‘s Avonds een gezellig potje bowlen? Alles kan! 22/08 - 29/08/2022

11/07 - 15/07/2022 16 - 30 jaar

16 - 30 jaar

Familiepark Goolderheide, Bocholt (NL)

Vakantiepark Weerterbergen, Weert (NL) Busvervoer met opstapplaatsen in Aalst,

Busvervoer met opstapplaatsen in Aalst,

Gent en Sint-Niklaas Basisprijs

Basisprijs

€ 410

Ledenprijs* € 260

Gent en Sint-Niklaas

Vrije tijd

€ 635

Ledenprijs* € 485 • 19


Maak je graag een uitstapje? Of is een cinema-bezoek iets voor jou?

Ook daarvoor kan jij bij VFG-Jong terecht. Hier vind je ons aanbod voor 2022:

INFLATABLE PARK

EFTELING

TERUGKOMDAG 2022

van 10u tot 12u

Waar? Opstapplaatsen Aalst,

Wanneer? Zondag 23/10/2022

Wanneer? Zondag 23/ 01/2022,

Wanneer? Zondag 15/05/2022

(ism JOETZ)

Gent, Sint Niklaas

Waar? ‘Heywijck’ Sint Niklaas

Kostprijs? €55

Kostprijs? €15 volwassene

VALENTIJNFUIF (ism Dito)

3D-FILMCAFÉ (ism Dito)

Gratis voor de kinderen die

Waar? Bevegemse Vijvers,

25/06/ 2022, van 13u30 tot 17u

of speelplein in 2022

Voor wie? 6+

THEATER

Waar? Dok-Noord, Gent Voor wie? 6 tot 30 jaar Kostprijs? €25

Wanneer? Dinsdag 08/02/2022

Voor wie? 6 tot 30 jaar

Wanneer? Zaterdag

Zottegem

Waar? Decascoop Gent

Kostprijs? €5 inkom+gadget

Kostprijs? €10

Voor wie? 16+

€10 inkom+gadget+eten

ROCK VOOR SPECIALS

Voor wie? Iedereen

€12 kind

deelnamen aan een kamp

Wanneer? Zaterdag 12/11/2022 Waar? Verdere info volgt Voor wie? 6 tot 30 jaar

(ism Dito)

Kostprijs? €20

Waar? Kristallijn Gent

Woensdag 29/06/2022

3D-FILMCAFÉ (ism Dito)

Kostprijs? €15

Voor wie? 16+

van 13u30 tot 17u

SCHAATSPRET

Wanneer? Zondag 13/03/2022 Voor wie? 6 tot 30 jaar

3D-FILMCAFÉ (ism Dito)

Wanneer? Waar? Belzele, Evergem Kostprijs? Verdere info volgt

26/03/2022, van 13u30 tot 17u

THE OUTSIDER ADVENTURE

Voor wie? 6+

van 10u tot 17u

Wanneer? Zaterdag

Waar? Decascoop Gent

Wanneer? Zondag 18/09/2022,

Kostprijs? €10

Waar? Donkvijver, Oudenaarde

BUITENSPEELDAG

Kostprijs? €25

Wanneer?

3D-FILMCAFÉ (ism Dito)

(ism JOETZ)

Woensdag 20/04/2022 Waar? UZ Gent en

Voor wie? 6 tot 30 jaar

Wanneer? Zaterdag

24/09/2022, van 13u30 tot 17u

AZ Sint Niklaas

Waar? Decascoop Gent

kinderafdeling.

Kostprijs? €10

Voor wie? Kinderen op de

Voor wie? 6+

Kostprijs? Gratis

Wanneer? Zaterdag 26/11/2022, Voor wie? 6+

Kostprijs? €10

KERSTFUIF (ism Dito)

Wanneer? Dinsdag 06/12/2022 Waar? Bevegemse Vijvers, Zottegem

Voor wie? 6+

Kostprijs? €5 inkom+gadget €10 inkom+gadget+eten

KERSTMARKT (ism Dito)

Wanneer? Zondag 18/12/2022 Waar? Gent

Voor wie? 6+

Kostprijs? € 10 (begeleiding + drankje en vieruurtje), € 25 (begeleiding + drankje en

SPEELDORP (ISM JOETZ)

vieruurtje + busvervoer)

Wanneer? 01/05/2022

Waar? Gent en Sint Niklaas Voor wie? 6 tot 15 jaar Kostprijs? Gratis

20 •

Ons volledig aanbod vind je op onze website: www.VFG-Jong.be En volg ons via: fb.com/vfg.jong instagram.com/vfgjong

Vrije tijd

Meer info: VFG-Jong vzw, Oost-Vlaanderen Tramstraat 69, 9052 Zwijnaarde 09 333 57 77 o-vl@vfg-jong.be


SPORTEN MET S-SPORT // RECREAS Heb je je voorgenomen om meer te bewegen? Nog op zoek naar je ideale

sport? Dito zoekt het samen met je uit. Onze partnerorganisatie, S-Sport // Recreas vzw heeft alvast heel wat te bieden. Personen met een handicap

vinden al meer dan 40 jaar de weg naar hen voor sport en plezier. Met meer dan 150 sportclubs voor personen met een handicap en tal van sportieve activiteiten zit je bij hen goed. Skivakantie

Europese surfweek

Recreas op skivakantie in Italië. Passo Tonale

kans om kennis te maken met verschillende

is een skigebied voor zowel beginners als

watersporten. Naast windsurfen (20u) kan je

gevorderden. De skilessen worden gegeven

proeven van sporten als kajak, suppen en

door eigen lesgevers in het Nederlands. In hotel

bodyboating. Een enthousiast team vrijwilligers

Albergo Eden geniet je van volpension.

staat klaar om jou een onvergetelijke week te

Van 12 - 19 maart 2022 kan je met S-Sport //

Tijdens de Europese surfweek krijg je de

Waar? Italië, Passo Tonale

bezorgen op en naast het water.

Wanneer? 12 – 19 maart 2022

Voor wie? vanaf 18 jaar, personen met een licht verstandelijke beperking

Waar? Sport Vlaanderen Willebroek Wanneer? 21 – 26 augustus 2022

Voor wie? beginnende en meer gevorderde surfers vanaf 15 jaar met een verstandelijke,

Buitenlands watersportkamp

motorische, auditieve of visuele beperking

Ben je verzot op sporten en wateractiviteiten? Dan is ons nieuw kamp in Frankrijk dat in het teken staat van watersportactiviteiten echt iets voor jou! Naast windsurfen, zeilen en kajakken staat er ook een bezoek aan het stadje Mimizan en een hoogteparcours op het programma. Waar? Frankrijk, Gastes

Wanneer? 17 – 26 juli 2022

Voor wie? jongeren vanaf 15 jaar met een licht verstandelijke of licht motorische beperking

Zeil en paardrijkamp

Kom samen met S-Sport // Recreas de zeelucht opsnuiven in Nieuwpoort. Na een weekje paardrijden en zeilen ben je helemaal herboren. Plezier verzekerd!

Waar? Sport Vlaanderen Nieuwpoort Wanneer? 1 – 5 augustus 2022

Is voetbal jouw passie en speel je in clubverband? Dan is het Vlaams G-voetbaltornooi op 24 september 2022 beslist iets voor jou en je ploeg. Het tornooi staat garant voor een dag vol plezier waarbij fairplay centraal staat.

Voor wie? jongeren vanaf 15 jaar met een licht verstandelijke beperking

G-voetbaltornooi

Waar? Nog te bepalen

Wanneer? 24 september 2022

Voor wie? G-voetbalploegen niveau 1 – 4

S-Sport // Recreas

• 21


GROEPEN IN JE BUURT Dankzij de belangeloze inzet van onze talrijke lokale groepen kunnen we

onze leden een aantrekkelijk programma voorschotelen in hun gemeente/ stad. Bruisende werkingen, met enthousiaste leden en gemotiveerde vrijwilligers bieden jou een gevarieerde waaier aan activiteiten op

maat. Kortom: een lokaal ontmoetingsplatform met een focus op leuke vrijetijdsbesteding en sociale cohesie. Wil jij ons vrijwilligersteam versterken of proeven

• Sam Verbruggen - 09 333 58 02

van het lokale activiteitenaanbod? Neem dan

• samuel.verbruggen@ditovzw.be

vrijblijvend contact op met het secretariaat of

Gent - Theater 12

met een van onderstaande contactpersonen uit jouw streek.

• Kurt Vanhauwaert - 0499 71 80 22 • ‘like’ ons op Facebook @theater12

Lokale groepen onder Dito Oost-Vlaanderen

Geraardsbergen

• Yvette De Laeter - 054 41 11 11

Aalst - G-bowling en praatcafé

• oost-vlaanderen@ditovzw.be

• Annita De Roocker – 0498 48 05 50

Ninove

• annitadr4910@gmail.com

• Esmeralda Speeckaert - 0485 56 34 21

Berlare

• speeckaert6@hotmail.com

• Etienne Sigin - 0474 46 02 61

Oudenaarde

• etiennesigin01@gmail.com

• Magda De Smet – 0475 86 06 44

Brakel-Lierde

• magdadesmet13@hotmail.com

• Julien Vermassen - tel. 055 42 62 53

Sint-Niklaas

• julien.vermassen@telenet.be

• Jacqueline Van Oppens - 03 777 01 46

Deinze Leieroos

• Katty De Bruyn - 03 777 01 46

• Willy Bekaert - 0473 94 47 01

kattydebruyn@skynet.be

• bekaert.termont@skynet.be

Stekene

Denderleeuw - Handicap & Crea

• Marie Paule Van Isterdael - 0476 67 85 89 • mariepaule.vanisterdael@telenet.be

Zele

babette.brusselmans@gmail.com

• Gustaaf Van den Abbeele - 052 44 53 45

• Monique Rombaut - 0496 46 88 25

gustaaf.vd.abbeele@skynet.be

monique.rombaut@hotmail.com • Tim Vinck - 0474 83 24 86

Zelzate - Albatros

vinck.tim@hotmail.com

• Agnes Dequick - 0486 69 14 33 • agnes_the_club@hotmail.com

• (H)echt filmliefhebbersgezelschap - 09 333 58 02

Gent - KunstKuren

• Op maat experimenteren met keramiektechnieken 22 •

myriam.noens@gmail.com dna.deblock@telenet.be

• Babette Brusselmans - 0486 96 07 61

• oost-vlaanderen@ditovzw.be

• Myriam Noens - 03 779 61 68 • Astrid Van Waesberghe - 03 779 99 74

Dendermonde

Gent - 3D FilmCafé

• Inclusief theatergezelschap

Zottegem - ’t Onderonsje • voor personen met een NAH

• Nina Molleman - 09 333 58 02 • tonderonsje@gmail.com en ‘like’ ons op Facebook @tonderonsje

S-Sport // Recreas


G-sportclubs aangesloten bij S-Sport//Recreas Oost-Vlaanderen

Melsele - Special Svelta

Aalst - De Caspers vzw

• Katrien.bourdiaudhy@telenet.be

G-voetbal, G-badminton, G-omnisport

• Erwin De Smet - 0488 25 09 09 • info@decaspers.be

Brakel-Lierde

Volkssporten, wandelen • Julien Vermassen - 0494 15 20 53 • julien.vermassen@telenet.be

Deinze - Leieroos

Gymnastiek, fietsen • Willy Bekaert - 0473 94 47 01 • bekaert.termont@skynet.be

Dendermonde G-voetbal

• Marijke Costers - 0474 37 48 61 • habitar@blijdorp.be

Drongen - Swing & Spring G-dans

• Karlien Wauters - 0479 69 70 84 • swingspringdrongen@gmail.com

Gent - De Scheneschoppers vzw G-voetbal

• Sven Van Hamme - 0473 95 59 03 • descheneschoppers@gmail.com

Geraardsbergen - Watersport

G-windsurfen, kiten, suppen, zeilen • Nele Van Roy - 0474 34 38 32 • recreaswatersport@hotmail.com

Wetteren - Rolling Thunders Rolstoelbasketbal, handbiken • Frank Roels - 0474 98 63 18 • info@rbbcvzw.be • www.rbbcvzw.be

Lembeke - Grasduikers G-voetbal

• Carla Van Durme - 0497 40 79 98 • carla.van.durme@grasduikers.be

G-voetbal

• Katrien Bourdiaudhy - 0473 57 09 01

Oudenaarde

G-bowling, wandelen • Magda De Smet - 0475 86 06 44 • magdadesmet13@hotmail.com

Oudenaarde - GEHA-sport Boccia, G-dans, G-voetbal, omnisport en zwemmen

• Kathy Derycke - 0494 60 55 60 • kathy.de.rycke1@telenet.be

Sint-Niklaas - De Snorkel G-zwemmen

• Tatjana Van Keer - 0472 91 07 57 • tatjanavankeer@hotmail.com

Sint-Niklaas - GFC WaaslandBeveren vzw G-voetbal

• Koen Van Kemseke - 0474 47 06 27 • gfcwaasland-beveren@hotmail.com

Stekene

Turnen, zwemmen • Myriam Noens - 03 779 61 68 • myriam.noens@gmail.com

Waaslandse G-Basketters G-basket

• Martine Peeters - 0477 41 08 24 • waaslandsegbasketters@outlook.com

Wachtebeke - Swing & Spring G-dans

• Veronique Breyne - 0493 20 27 34 • verobreyne@hotmail.com

Wetteren - G-Lymnastiek vzw G-gym, G-dans / rolstoeldans

• Amelie De Pauw - 0498 46 38 02 • g-lymnastiek@outlook.com

Zele - De Kloddezakken

Bowlen, fietsen, volkssporten en wandelen • Gustaaf Van den Abbeele - 0475 89 90 33 • gustaaf.vd.abbeele@skynet.be

S-Sport // Recreas

• 23


word jij ook lid van Dito? Standaard of digitaal, als lid van Dito vzw blijf je steeds op de hoogte van info, acties en nieuwtjes over handicap. Rechtstreeks in je bus of mailbox. Meer info op www.ditovzw.be