Juli 2024 – S-Plus tijdschrift

Page 1


3 S-PLUS

DRIEMAANDELIJKS LEDENMAGAZINE VOOR PLUSSERS MET PIT

JULI-AUGUSTUS-SEPTEMBER 2024

Tijd om te zomeren

Menopauze

piekeren

Je seksleven Hart- en vaatziekten: de rol van oestrogeen en levensstijl

Colofon

S-Plus Mag

Driemaandelijks ledenmagazine van S-Plus vzw

Juli 2024

Eerste hulp bij piekeren

‘Wiens belang’, Vlaams Belang doorgelicht

Jeanne d’Arc: muziek en spektakel in het kasteel de Mérode

Hart- en vaatziekten: de rol van oestrogeen en levensstijl ........................................................

Tijdloze goesting ................................................................................................................................

Korte

De gezondheidswandelingen van S-Plus

Vind de perfecte kampeerplaats met Park4Night

Coponcho

Ledenvoordelen

Train je brein

Redactie: Kaat Bollen, Gertie Brouwers, Eliane Cougé, Nathalie Daems, Aline De Meyer, Leona Detiège, Herman Hombroek, Corry Maes, Liliana Nikolova, Caroline Oosthuyse, Hannah Pollet, Melissa Tihange, Steven Vanden Broucke, Sarah Van Humbeeck

Vormgeving: artoos group

Druk: Bredero Graphics

Eindredactie

Sarah Van Humbeeck en Melissa Tihange

Verantwoordelijke uitgever

Corry Maes I vzw S-Plus

Sint-Jansstraat 32-38 I 1000 Brussel

Secretariaat

Sint-Jansstraat 32 I 1000 Brussel

T 02 515 02 23

E info@s-plusvzw.be

W www.s-plusvzw.be

Ondernemingsnummer 0409 572 206

RPR Brussel

De redactie

hulp bij

S-Plus roept op om je recht om te stemmen te gebruiken op 13 oktober

Beste vrienden,

De grote Europese en nationale verkiezingen zijn nog maar pas achter de rug en de burger moet zich al voorbereiden op een volgende stembusslag.13 Oktober zal er vlug zijn. Die dag bepalen jullie mee wie ons de volgende zes jaar zal vertegenwoordigen in onze gemeente of stad.

Maar, we schreven het al in vorige edities van ons tijdschrift, de spelregels zijn grondig veranderd.

Je ‘moet’ niet meer gaan stemmen maar je hebt het ‘recht’ om dat te doen en S-Plus vraagt met aandrang dat je van dit recht gebruik maakt.

Voor de senioren is het van zeer groot belang dat Vooruit veel verkozenen heeft op gemeentelijk vlak en liefst zoveel mogelijk schepenen en burgemeesters. De rol van de Vlaamse regering is niet te onderschatten natuurlijk, maar een schepen voor sociale woningbouw, ziekenhuisbeleid, woonzorgcentra, om maar enkele dingen te vernoemen, kan wegen op het beleid in een gemeente.

Lees dus aandachtig het artikel over lokale verkiezingen, stemhokjes en volmachten.

Het artikel van Caroline Oosthuyse, menopauzeconsulent, beschrijft de rol van oestrogeen en levensstijl bij hart- en vaatziekten. Naargelang we ouder worden neemt het aantal ziekenhuisopnames zowel bij mannen als bij vrouwen toe. De link tussen hart- en vaatziekten en het hormoon oestrogeen is een vaststaand feit en in het artikel worden levensstijladviezen gegeven die eenvoudig op te volgen zijn. Een aantal risicofactoren hebben we immers zelf in de hand!

Dit is het eerste artikel van een reeks over de menopauze. Met de nodige informatie kunnen we er immers voor zorgen dat onze gezondheidsproblemen zoveel mogelijk onder controle worden gehouden.

We ontvingen veel vragen over de pensioenbonus. Wat betekent die bonus en wie kan deze verkrijgen? Het blijft een voortdurende strijd om stappen vooruit te zetten voor de inkomens van de gepensioneerden. Met vragen over de bonus of over andere pensioenproblemen kan je steeds terecht bij de Pensioendienst van Solidaris bij jou in de buurt.

Je seksleven samen opnieuw verdiepen

Jullie seksleven samen mogen herontdekken, een zegen! In de vorige artikels bekeek ik samen met jullie al dat de menoof penopauze niet het einde van jullie seksleven hoeven te betekenen. Integendeel! Het kan inderdaad een zoektocht zijn om jullie seksleven opnieuw vorm te geven (zeker als er wat leeftijdsgebonden kwaaltjes opduiken), maar laat dat net een uitnodiging zijn om jezelf en je partner beter te leren kennen en jullie seksleven uiteindelijk naar een hoger (of meer verdiepend) niveau te tillen. Zie het dus niet als een vloek maar als een zegen!

Nu, ik begrijp dat dat geen gemakkelijke zoektocht is. Want waar begin je? En welke stappen zet je dan concreet? In het vorige artikel haalde ik aan dat een helpende en uitnodigende context een basisvoorwaarde is. Wanneer de (klein)kinderen mogelijks kunnen komen binnenvallen, is ontspannen moeilijk.

En geen ontspanning is geen mogelijkheid tot het wakker maken van geilheid. Eens een ontspannende en veilige context is het dus zaak die gevoelens van opwinding in beweging te krijgen. Dit doe je door gebruik te maken van een effectieve seksuele prikkel. Wat die net is, is voor iedereen anders en kan doorheen je leven ook (een aantal keer) veranderen. Belangrijk daarbij is om vooral nieuwsgierig naar jezelf én je partner te blijven en te durven experimenteren met een breed scala aan prikkels. Dat kan gaan van een erotische massage, samen in bad gaan tot samen een erotische film kijken.

Blijf

nieuwsgierig naar jezelf en je partner en durf experimenteren met verschillende soorten prikkels

Ontzenuw de ongemakkelijkheid met de oefeningen van Masters en Johnson

Maar, soms is er meer nodig. In mijn praktijk zie ik vaak twee uitdagende situaties. Ofwel zijn mensen elkaar door de ratrace van het leven kwijtgeraakt en vinden ze het ongemakkelijk om terug iets van intimiteit op te bouwen (‘Maar hoe dan?’) ofwel zijn ze als koppel wel lekker op zoek maar vinden ze de juiste hulpmiddelen niet (‘Maar wat dan?’). Gelukkig weet ik in beide gevallen raad!

Stel dat je doorheen de jaren wat van elkaar vervreemd geraakt bent, realiseer je dan ten eerste dat dat niet abnormaal is. Het leven is zo druk en we moeten zoveel, dat een bloeiend seksleven erop nahouden er soms bij inschiet. Dat is niet erg, zolang je daar maar geen genoegen mee neemt of blijft nemen. Ooit komt er in jullie leven vanzelf meer ruimte voor seksualiteit: durf die ruimte ook te claimen!

Een goed startpunt is daarbij de dagdagelijkse intimiteit. Probeer elkaar eens wat vaker een knuffel te geven, een tik op de billen of waarom eens niet een ouderwetse tongzoen? Soms maken we het te ingewikkeld en onderschatten we de kracht van een gemeende tongzoen. Dus die dagdagelijkse intimiteit is het startpunt. Ik zeg mijn koppels altijd: stel dat ik een vlieg op de muur was bij jullie en ik sprak geen ‘menss’ dan nog moet ik kunnen zien aan jullie lichaamstaal en omgang met elkaar dat jullie een koppel zijn. Zet daar dus als eerste op in!

Een goede vervolgstap is om daarna te starten met de Sensate Focus-oefeningen van Masters en Johnson. Dit zijn aanrakingsoefeningen die zeer gefaseerd opgebouwd worden en erg veilig beginnen, met pure aanraking van elkaars lichaam waarbij men nog ondergoed aanheeft en de erogene zones vermeden worden. Wanneer dit goed gaat, wordt er vervolgens opgebouwd met verschillende, goed omschreven stappen. Een seksuologe kan jullie hierbij helpen, maar Google brengt je vermoedelijk ook al erg ver.

Een goed gevuld nachtkastje voor extra plezier Eens jullie de intimiteit opgebouwd hebben en terug in alle vertrouwdheid van elkaar kunnen genieten, is het soms wat zoeken naar hulpmiddeltjes. Wanneer je eenmaal doorheen de menopauze of penopauze bent, is de kans namelijk groot dat je een meer intense stimulatie nodig hebt om tot een orgasme te kunnen komen. Gelukkig is er tegenwoordig een groot aanbod op vlak van seksspeeltjes en zijn die

Soms maken we het te ingewikkeld en onderschatten we de kracht van een gemeende tongzoen

Kaat Bollen is een Belgische seksuologe, oplossingsgericht (relatie) therapeute en auteur van de boeken ‘Het boek der Lusten’, ‘Met drie in bed’, ‘Het borstenboek’ en ‘Het schaamhaarboek’. Koppels helpen met seksuele problemen, dat doet ze misschien wel nog het allerliefste.

Wil je Kaat zelf aan het woord horen?

Dat kan! In het najaar organiseert S-Plus ‘In gesprek met Kaat Bollen’. Data en locaties vind je op p 17.

ook niet meer zo afschrikwekkend of luidruchtig als 40 jaar geleden!

Als jullie nog geen ervaring hebben met de huidige seksspeeltjes, zou ik jullie aanraden om samen eens een uitstapje te maken naar een erotische winkel. Dat kan misschien aanvoelen als een drempel, maar geloof me, de verkoopsters in deze winkels zien jullie maar wat graag komen en helpen jullie graag verder. Natuurlijk kan je ook online speeltjes bestellen, maar dan voel of hoor je ze niet, wat naar gebruikservaring toch belangrijk is.

Eens in de erotische winkel, zijn er een aantal aanraders waar ik zeker eens naar zou kijken:

- Glijmiddel op siliconenbasis: dit kan je gebruiken bij vaginale of anale penetratie of manuele stimulatie van de vulva of penis.

- Een bulletvibrator: klein en krachtig. Deze kan je gebruiken om de clitoris van de vrouw, maar ook de eikel van de man te stimuleren. Plezier voor hem en haar dus!

- Een wandvibrator of pinpointvibrator: de krachtigste op de markt! Gebruik deze om de clitoris van de vrouw te stimuleren, en dat orgasme komt er zeker!

- Een penisring: deze wordt aangebracht aan de schacht van de penis wanneer hij in erectie is. De penisring zorgt ervoor dat

de erectie behouden blijft (dus een aanrader voor mannen met een erectieprobleem) én dat de penis wat minder gevoelig is (dus een aanrader voor mannen die te snel klaarkomen).

- Toycleaner: om je speeltjes te reinigen. Doe dit zeker niet met Dreft!

Uiteraard is er nog veel ander lekkers te verkrijgen, maar je moet ergens beginnen, nietwaar?

Een kleine, doch belangrijke kanttekening

Al het voorgaande ging natuurlijk over het wakker maken van de goesting. Kleine kanttekening daarbij is dat niet iedereen beschikt over die ‘inwendige’ zin in seks. Sommige mensen geven aan nog nooit gevoelens van opwinding ervaren te hebben en dit ook niet te missen. Dit is een seksuele geaardheid die we aseksualiteit noemen. Naar schatting 1 % van de bevolking is aseksueel, en het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en bij oudere mensen dan jongere mensen. Net zoals andere geaardheden valt aseksualiteit niet te genezen (net zoals dat bijvoorbeeld met homoseksualiteit ook niet het geval is). Maar, dat hoeft natuurlijk ook niet: elke geaardheid is oke. De uitdaging is evenwel als je een partner hebt die niet aseksueel is: dan is het zoeken hoe jullie als koppel om kunnen gaan met dit verschil in geaardheid. Een seksuologe kan hier eventueel in helpen zoeken.

Heb je vragen over seksualiteit en intimiteit?

Bezorg ze ons en wij stellen ze aan Kaat Bollen. Je kan je vraag stellen via info@s-plusvzw.be of 02 515 17 21 (enkel bereikbaar op di-woe-do).

Kaat Bollen

Lokale verkiezingen,

stemhokjes en volmachten

Rond eind september zal iedereen met de Belgische nationaliteit een uitnodigingsbrief in de bus ontvangen om te gaan stemmen. Je wordt niet meer verplicht maar uitgenodigd om te gaan stemmen. Sommige gemeenten zullen naast papieren brieven ook digitale uitnodigingsbrieven sturen.

De spelregels veranderen

In 2021 werd de opkomstplicht voor de lokale verkiezingen afgeschaft. Je bent dus niet verplicht om naar het stemhokje te gaan in oktober. Wel heb je nog stemrecht. Je kan dus nog altijd je democratisch recht benutten om je stem uit te brengen. S-Plus raadt je ten zeerste aan om die kans te gebruiken en je stem niet verloren te laten gaan. We hebben geen glazen bol en weten niet wat het effect zal zijn op de opkomst. Maar alle politiek-wetenschappelijke studies tonen aan dat de opkomst daalt bij stemrecht. Kijk maar naar de histo-

risch lage opkomst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in Nederland.

Specifieke initiatieven zijn nodig om ook ouderen naar de stembus te leiden. Zeker als je weet dat 49 % van de 60-plussers aangeeft dat stemmen geen zin heeft en 29 % denkt dat zijn stem er niet toe doet (SCV-survey, 2018). Daarom zet S-Plus in op sensibilisering (project Stemzetters) en pleiten we bij steden en gemeenten om de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de stembus zo optimaal mogelijk te organiseren.

S-Plus pleit om de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de stembus zo goed mogelijk te organiseren

Ook lokale seniorenraden kunnen hun rol spelen en hun college adviseren om te zorgen voor:

• makkelijk te bereiken locaties

• aangepast vervoer

• rustplaatsen in het stembureau

• aangepast openbaar vervoer

Om de onzekerheden over digitale stemprocedures te verkleinen kunnen op voorhand laagdrempelige oefenmomenten worden georganiseerd.

Burgemeesters worden vanaf 2024 rechtstreeks verkozen. De verkozene met het hoogste aantal naamstemmen van de grootste lijst krijgt het initiatiefrecht. Die verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen. Als er een meerderheid wordt gevormd, dan wordt de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie burgemeester.

Wie gaat stemmen?

Elke Belg die 18 jaar of ouder is en ingeschreven staat in het bevolkingsregister. Je mag niet geschorst of uitgesloten zijn van het kiesrecht, bijvoorbeeld door een veroordeling.

Niet-Belgische EU-burgers mogen stemmen en zich kandidaat stellen voor gemeente- en stadsdistrictsraadsverkiezingen. Niet-EU-burgers kunnen stemmen voor gemeente- en stadsdistrictsraadsverkiezingen als zij voldoen aan extra voorwaarden, maar ze kunnen zich geen kandidaat stellen.

Stemmen met de computer

Bij het stemmen in een digitaal stembureau steek je eerst je chipkaart, die je hebt ontvangen van de voorzitter, in de stemcomputer en volg je de instructies op het scherm om je stem uit te brengen. Nadat je gestemd hebt, drukt de stemcomputer een papieren stembiljet af met je stem in tekst en QR-code, die je vervolgens controleert, scant en in de stembus steekt.

Stemmen kan op vier manieren:

1. De lijststem blijft bestaan, maar zal geen invloed meer hebben op de aanwijzing van verkozenen. Ze tellen dus niet meer mee bij de aanwijzing van de verkozenen. De kandidaten zullen verkozen worden in volgorde van het aantal voorkeurstemmen dat ze hebben behaald. Vroeger werden lijststemmen overgedragen naar de kandidaten, in volgorde van hun rangorde op de kandidatenlijst. De kandidaten die bovenaan de lijst stonden, konden zo gebruik maken van de lijststemmen om verkozen te geraken. Die overdracht van lijststemmen wordt afgeschaft.

2. Met een lijst- of kopstem geef je aan dat je akkoord gaat met de volgorde van de kandidaten op de lijst. Je voorkeurstem gaat naar de lijsttrekker, de persoon bovenaan de lijst.

3. Je kunt stemmen op een of meerdere kandidaten, op voorwaarde dat ze tot dezelfde partij behoren.

4. Ten slotte kan je ook blanco stemmen.

inspanningen om de participatiegraad van ouderen te verhogen zijn nodig

Stemhokjes

Traditioneel ligt de participatiegraad bij ouderen met zorgnoden die in een woonzorgcentrum wonen erg laag. Om die reden waren, in het verleden, bepaalde politici nogal gedreven om stemmen te ronselen in WZC via volmachten. De Vlaamse overheid heeft dit ronselen nu eindelijk aan banden gelegd via de zogenaamde ‘verklaringen op eer’. Een volmacht kan nu enkel nog om onderbouwde redenen gegeven worden.

Met het afschaffen van de opkomstplicht komt er vermoedelijk ook een einde aan het aantal doktersbriefjes die bewoners van woonzorgcentra ontsloegen van hun burgerplicht. Maar hiermee zal de participatiegraad van deze ouderen niet automatisch de hoogte ingaan. Extra inspanningen zijn nodig, zoals het inrichten van stemlokalen in het woonzorgcentrum zelf en begeleiding om bewoners met fysieke moeilijkheden te ondersteunen in de wachtrij voor de stembus.

- https://www.vlaanderen.be/ publicaties/toegankelijkheidvan-stemlokalen

- https://www.vlaanderen.be/ publicaties/klantvriendelijkonthaal-van-personen-meteen-handicap-en-ouderenop-de-verkiezingsdagaanbevelingen-en-tips-voorleden-van-het-stembureau

Volmacht

Je kunt je stem ook uitbrengen door een volmacht te geven aan een andere kiezer. Deze persoon stemt dan in jouw naam. Daarvoor zijn een volmachtformulier en een bijhorend attest vereist. De volmachtkrijger moet die documenten op de verkiezingsdag meebrengen naar het stembureau. De volmachtkrijger mag slechts 1 volmacht aanvaarden. Om misbruik van volmachten te voorkomen, wordt een lijst opgesteld van de kiezers die een volmacht hebben uitgeoefend. Meer nog, het ronselen van volmachten is strafbaar.

Hoe?

Lees ook ons memorandum voor de lokale verkiezingen op www.s-plusvzw/ opinie

Weet ook dat er in principe maar 1 persoon in het stemhokje binnen mag. Enkel personen met een visuele beperking kunnen met toelating van de voorzitter van het stembureau een vertrouwenspersoon meenemen. Zoals gezegd is het belangrijk dat steden en gemeenten zich hiervan bewust zijn. Alle inwoners moeten vlot hun stem kunnen uitbrengen. Inter – Toegankelijk Vlaanderen maakte in samenwerking met het Agentschap Binnenlands Bestuur twee brochures die steden en gemeenten op weg helpen:

Op de verkiezingsdag brengt de volmachtkrijger de volgende documenten mee naar het stembureau waar de volmachtgever moet stemmen:

• het ingevulde en ondertekende volmachtformulier A95

• de eigen identiteitskaart

• de eigen uitnodigingsbrief

• de uitnodigingsbrief van de volmachtgever (digitale uitnodigingsbrief telt niet)

• het attest dat bewijst dat de volmachtgever niet zelf kan gaan stemmen.

De pensioenbonus

Iedereen zal al wel vernomen hebben via de verschillende mediakanalen, dat de Federale

Overheid de pensioenbonus terug in het leven geroepen heeft om iedereen aan te zetten tot langer doorwerken. De pensioenbonus is er voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren

We leggen jullie hieronder uit hoe die pensioenbonus precies in zijn werk gaat en wat dit eventueel kan opbrengen als je beslist wat langer door te werken NA je vroegst mogelijke pensioendatum vanaf 1 juli 2024. De bonus is van toepassing in elke stelsel (werknemers, zelfstandigen en ambtenaren).

Omdat de bonus nieuw is, zal er gewerkt worden met een overgangsperiode:

• De bonus kan pas worden opgebouwd vanaf 1 juli 2024 en

• Het pensioen mag pas ten vroegste vanaf 1 januari 2025 ingaan, anders is er geen recht op de bonus

Wie al gepensioneerd is, heeft geen recht op de nieuwe bonus. Was je al met pensioen en genoot je van de oude bonus, dan blijft die behouden.

Hoe bouw je de bonus op?

• Je moet je pensioen uitstellen en verder werken

• De bonus kan gedurende max 3 jaar opgebouwd worden

• De opbouw stopt zodra het pensioen ingaat

Wat is het bedrag van de bonus?

Het bedrag van de bonus hangt af van het aantal loopbaanjaren op de vroegste pensioendatum en hoe lang er verder gewerkt wordt.

• Wie 1 dag verder werkt krijgt een bonus van 1 dag

• Wie 3 maanden langer werkt, krijgt een bonus voor 3 maanden

Er zijn 2 verschillende berekeningen voor de bonus. De ‘gewone loopbaan’ en de ‘lange loopbaan’.

Gewone loopbaan: als je minder dan 43 jaar loopbaan hebt op de vroegste pensioendatum dan begint de bonus op te bouwen aan het basisbedrag. Het bedrag stijgt per jaar dat er verder gewerkt wordt. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de manier van uitbetalen van de bonus. Dit kan éénmalig of per maand.

Hoeveel bedraagt de pensioenbonus als je voltijds verder werkt en kiest voor een eenmalige betaling bij een ‘gewone loopbaan’?

Voor het eerste jaar dat je verder werkt na je vroegste pensioendatum krijg je in totaal 3 775 euro netto voor een voltijdse functie.

Voor het tweede jaar dat je verder werkt na je vroegste pensioendatum krijg je in totaal 7 550 euro netto voor een voltijdse functie.

Voor het derde jaar dat je verder werkt na je vroegste pensioendatum krijg je in totaal 11 325 euro netto voor een voltijdse functie.

Na 3 jaar voltijds verder te werken na de vroegste pensioendatum heb je in totaal een pensioenbonus van 22 650 euro netto opgebouwd.

Hoeveel bedraagt de pensioenbonus als je voltijds verder werkt en kiest voor een maandelijkse betaling bij een ‘gewone loopbaan’?

Het eerste jaar dat je voltijds verder werkt na je vroegste pensioendatum levert je 15,60 euro netto op, die je iedere maand bovenop je pensioen zal ontvangen. Het tweede jaar dat je voltijds verder werkt na je vroegste pensioendatum levert je 31,20 euro netto op, die je iedere maand bovenop je pensioen zal ontvangen.

Het derde jaar dat je voltijds verder werkt na je vroegste pensioendatum levert je 46,80 euro netto op, die je iedere maand bovenop je pensioen zal ontvangen.

Na 3 jaar voltijds verder te werken na de vroegste pensioendatum zal je iedere maand bovenop je pensioen een extra nettobedrag van 93,60 euro ontvangen.

Lange Loopbaan: als je 43 loopbaanjaren of meer hebt op je vroegste pensioendatum, dan bouw je de bonus onmiddellijk aan het hoogste bedrag op.

Hoeveel bedraagt de pensioenbonus als je voltijds verder werkt en kiest voor een eenmalige betaling bij een ‘lange loopbaan’?

Voor het eerste jaar dat je verder werkt na je vroegste pensioendatum krijg je in totaal 11 325 euro netto voor een voltijdse functie.

Voor het tweede jaar dat je verder werkt na je vroegste pensioendatum krijg je in totaal 11 325 euro netto voor een voltijdse functie.

Voor het derde jaar dat je verder werkt na je vroegste pensioendatum krijg je in totaal 11 325 euro netto voor een voltijdse functie.

Na 3 jaar voltijds verder te werken na de vroegste pensioendatum heb je in totaal een pensioenbonus van 33 975 euro netto opgebouwd.

Hoeveel bedraagt de pensioenbonus als je voltijds verder werkt en kiest voor een maandelijkse betaling bij een ‘lange loopbaan’?

Het eerste jaar dat je voltijds verder werkt na je vroegste pensioendatum levert je 46,80 euro netto op, die je iedere maand bovenop je pensioen zal ontvangen.

Het tweede jaar dat je voltijds verder werkt na je vroegste pensioendatum levert je 46,80 euro netto op, die je iedere maand bovenop je pensioen zal ontvangen.

Het derde jaar dat je voltijds verder werkt na je vroegste pensioendatum levert je 46,80 euro netto op, die je iedere maand bovenop je pensioen zal ontvangen.

Na 3 jaar voltijds verder te werken na de vroegste pensioendatum zal je iedere maand bovenop je pensioen een extra nettobedrag van 140,40 euro ontvangen.

Werk je deeltijds? Vermenigvuldig de voltijdse pensioenbonus met de juiste arbeidsduur (80 %, 50 % …) om het bonusbedrag te berekenen.

Opgepast, er is ook een plafond ingebouwd. De som van al je pensioenen, zowel wettelijk als aanvullend, en de bonus mag niet meer bedragen dan 7.969,68 euro bruto pensioen per maand of 95.636,10 euro bruto per jaar. (index 172,61 vanaf 01.11.2023)

De controle zal gebeuren in 3 stappen:

1) Alle pensioenbedragen (wettelijke, aanvullende en bonus) worden omgezet in een maandelijks bedrag.

2) Alle maandelijkse bedragen worden dan samen opgeteld, pensioensparen individueel tellen ze niet mee.

3) Daarna wordt er gecontroleerd of het plafond niet overschreden wordt.

Er zijn uiteraard nog wat detailvoorwaarden gekoppeld aan deze bonus (gelijkstelling van max 30 dagen bij ziekte tijdens doorwerken, minstens 1 dag tewerkstelling in een kwartaal alvorens start ...).

Wij adviseren op dit moment om een afspraak te maken bij de Pensioendienst van Solidaris bij jou in de buurt om alles nog eens te overlopen. Een groot voordeel van de nieuwe bonus is dat hij vanaf december 2024 (vooropgesteld door de FPD) zeker ook per dag zichtbaar zou moeten zijn op My Pension. Het duurt immers enkele maanden om het programma My Pension.be en de andere rekenprogramma’s aan te passen.

Voor advies over je pensioen kan je terecht bij je ziekenfonds

Antwerpen: 03 285 44 44 (Keuze 3, Keuze 2) of pensioeninfo.ant@solidaris.be Vlaams-Brabant en Brussel: 02 506 99 17 (enkel op maandag en donderdag van 13.30 tot 16 uur)

Limburg: 0492 23 18 75 of pensioen.lim@solidaris.be Oost-Vlaanderen: 09 333 57 90 West-Vlaanderen: 056 230 230 (optie 1) of dmw.wvl@solidaris.be

Herman Hombroek Bron: Website FPD

Eerste hulp bijpiekeren

Piekeren doen we allemaal wel eens. Je denkt na, mijmert wat, ziet wat problemen, denkt nog wat meer na. Wanneer wordt piekeren een probleem? Het verschil tussen piekeren en nadenken is dat je bij nadenken tot oplossingen komt, bij piekeren gebeurt dat niet. Samen met Charlotte Brys, klinisch psycholoog en gerontoloog, organiseert S-Plus in het najaar enkele workshops ‘Omgaan met piekeren’.

Wat is piekeren?

Charlotte: “Piekeren is een mentaal proces waarbij iemand zich herhaaldelijk en obsessief bezighoudt met zorgen, problemen of onzekere situaties. Het gaat vaak gepaard met negatieve gedachten, angstgevoelens en stress. Het kan iemand belemmeren om te ontspannen, zich te concentreren of zelfs dagelijks te functioneren. Je kiest er niet bewust voor om erover na te denken, het overkomt je gewoon. Piekeren neemt behoorlijk veel tijd en energie in beslag.”

Waarom piekeren we eigenlijk, en is dat dan altijd slecht?

Charlotte: “Mensen denken na over mogelijke oplossingen voor uitdagingen en dilemma’s in hun leven. Dat hoort bij het menselijk brein. Piekeren hoeft ook niet enkel als iets negatief te worden gezien. Positief piekeren kan waardevol zijn bij het aangaan van uitdagingen en het bevorderen van persoonlijke ontwikkeling. In dat geval leidt piekeren tot constructieve gedachten en een actieplan. Wanneer piekeren echter uitsluitend bestaat uit een

neerwaartse gedachtenspiraal, is het problematisch.”

Wat zijn de negatieve gevolgen van piekeren?

Charlotte: “Overmatig piekeren gaat vaak samen met gevoelens van angst en stress.

Overmatig

piekeren gaat vaak samen met gevoelens van angst en stress

Mensen die ’s nachts piekeren hebben moeite met inslapen of worden in het midden van de nacht wakker en kunnen dan niet meer in slaap geraken. Door piekergedachten kan het moeilijk zijn om gefocust te blijven op activiteiten van het dagelijkse leven. Het kan leiden tot gevoelens van somberheid, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Het kan het nemen van beslissingen bemoeilijken. Chronische stress als gevolg van overmatig piekeren kan de gezondheid negatief beïnvloeden, zoals een hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen en een verzwakt immuunsysteem. Mensen die constant piekeren kunnen zich terugtrekken uit sociale interacties, omdat ze zich te gestrest of overweldigd voelen om aan sociale activiteiten deel te nemen. Overmatig piekeren kan zelfs bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van een depressie.”

Wat kan je dan doen bij overmatig piekeren?

Charlotte: “Het is belangrijk om in eerste instantie je bewust te zijn van de negatieve gevolgen van overmatig piekeren en stappen te ondernemen om met piekeren om te gaan. Het proces van grip krijgen op piekeren kan tijd kosten. Piekeren kan niet altijd volledig gestopt worden. Het doel is meestal om piekeren te verminderen tot op een aanvaardbaar niveau.”

Heb je nog vragen of denk je dat je professionele hulp nodig hebt bij je (overmatig) piekergedrag? Blijf er niet mee zitten! Via www.solidaris.be vind je nog meer informatie over piekeren, hoe ermee om te gaan, of zoekopties en tips voor psychologische begeleiding. Heb je moeite om de juiste weg te vinden? Maak dan een afspraak bij de Dienst Maatschappelijk Werk van Solidaris, ze helpen je graag verder. Doe je liever je verhaal anoniem? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal (106 of tele-onthaal.be). Bij vragen over zelfdoding of donkere gedachten kan je de Zelfmoordlijn (1813 of zelfmoord1813.be) bellen.

Het proces van grip krijgen op piekeren

kan tijd kosten

tipsenstrategiën

• Bewustwording: alles begint met bewustwording. Herken wanneer je begint te piekeren en probeer de gedachten die je zorgen baren te identificeren.

• Tijdslimiet instellen: geef jezelf de toestemming om op bepaalde momenten per dag, bijvoorbeeld een piekerkwartier, te piekeren. Wanneer je op andere momenten begint te piekeren, probeer het dan uit te stellen tot een later zelfgekozen moment.

• Hou een dagboek bij: schrijf je piekergedachten op in een dagboek. Dit kan helpen om een beter zicht te krijgen van waar je je zorgen over maakt en om piekergedachten een plaats te geven buiten je hoofd.

• Probleemoplossing: ga op zoek naar concrete oplossingen voor het probleem waarover je piekert. Stel een lijst op met mogelijke stappen die je kunt nemen en die binnen jouw controle liggen. Tegelijkertijd is het belangrijk om te erkennen dat niet alles oplosbaar is en dat niet alles binnen jouw controle valt. In zulke gevallen is het belangrijk te leren loslaten en te accepteren dat sommige dingen gewoon moeten worden aanvaard.

• Ontspanningstechnieken: deze technieken kunnen helpen om stress te verminderen en je tot rust te laten komen. Voorbeelden van ontspanningstechnieken zijn diepe ademhaling, meditatie en progressieve spierontspanning.

• Mindfulness: oefen mindfulness om in het moment te leven en je gedachten te observeren zonder erover te oordelen. Dit kan je helpen om uit de automatische piloot van piekeren te stappen.

• Fysieke activiteiten: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren, waardoor piekeren kan afnemen.

• Beperk cafeïne en alcoholinname: beide stoffen kunnen piekeren verergeren, dus beperk je inname ervan.

• Zoek sociale steun: praat met vrienden of familie over wat je bezighoudt. Het delen van je gedachten met anderen kan voor opluchting zorgen.

• Professionele hulp: als overmatig piekeren je dagelijks leven belemmert, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen zoals bijvoorbeeld een psycholoog. Zij kunnen je helpen om met piekergedachten om te gaan.

Wil je graag meer grip op piekeren? Kom dan naar 1 van de workshops ‘Omgaan met piekeren’ van S-Plus!

Iedereen piekert wel eens en dat kan heel veel verschillende redenen hebben. Soms kom je al piekerend tot een oplossing. Maar in andere gevallen, en dit komt helaas vaker voor, gaat het piekeren je leven op een negatieve manier beïnvloeden. Angsten, slaapproblemen en depressie zijn maar enkele van de mogelijke gevolgen. Gelukkig zijn er ook handvaten die helpen om het overmatig piekeren te stoppen. Samen met Charlotte Brys, klinisch psycholoog en gerontoloog, gaan we in gesprek over deze handvaten en hoe we het best omgaan met al dat overmatig piekeren.

Mechelen: 3 september 2024 van 13.30 tot 15.30 uur

(info en inschrijven: 03 285 43 36)

Genk: 22 oktober 2024 van 14 tot 16 uur

(info en inschrijven: 011 24 73 60)

Zoutleeuw: 5 november 2024 van 14 tot 16 uur

(info en inschrijven: 02 546 15 92)

Kortrijk: 12 november 2024 van 14 tot 16 uur

(info en inschrijven: 056 52 77 47)

Dendermonde: 20 november 2024 van 14 tot 16 uur

(info en inschrijven: 09 333 57 76)

RECENSIE

Wiens belang?Vlaams Belang doorgelicht

Marijke Persoone, voormalig ACVvakbondssecretaris en nu trekker bij Hart boven Hard en Het Groot Verzet, fileert in ‘Wiens Belang’ in 9 hoofdstukken de uitspraken en voorstellen van Vlaams Belang (VB).

In het boek doorprikt ze gedreven en met scherpe pen de illusie dat extreemrechts opkomt voor de belangen van de gewone mens. Bovendien trekt ze het plaatje breder open naar het beleid van extreemrechts in landen als Italië en Hongarije. Het boek is vlot geschreven en leest bijgevolg als een trein.

Dat het VB populair is, is een open deur intrappen. Volgens sommigen terecht. Want de man in de straat voelt zich niet meer begrepen door de politiek. Volgens hem hebben politici geen voeling meer met wat er leeft in de straat. Politici zijn zakkenvullers en postjespakkers, maar pakken de uitdagingen op vlak van werk, pensioen, woning en migratie amateuristisch aan.

Politici als Tom Van Grieken, en Wilders, Meloni, Le Pen en Orbán in het buitenland, proberen hier logischerwijs munt uit te slaan.

Enig linkse notie is bij het Vlaams Belang nergens te bespeuren

Voor VB is er nood aan een autoritair bestuur en ze deinzen niet terug om angst en haat voor de anderen te introduceren. Zelf haalt VB de mosterd voor hun ideale Vlaamse samenleving bij het historisch fascisme, het neoliberale kapitalisme en het nationalisme. Enig linkse notie is nergens te bespeuren.

Wie denkt dat de belangen van de ‘hardwerkende Vlaming’ verdedigd worden, zou wel eens bedrogen uit kunnen komen. Want klassentegenstelling en klassenstrijd worden resoluut afgezworen. VB is uitgesproken voorstander van solidarisme (cfr Mussolini), dat zegt arbeid en kapitaal als gelijkwaardige productiefactoren te behandelen. Volgens deze denkwijze moet de werknemer solidair zijn met z’n werkgever. Wat meteen voldoende grond biedt voor VB om vakbonden en sociaal overleg buitenspel te zetten.

Hoewel VB met veel poeha claimt de Universele Rechten van de Mens te respecteren, toont Persoone in haar boek met verschillende voorbeelden aan dat

in hun ideale samenleving er niet veel sprake zal zijn van rechten. Met uitzondering misschien van het recht om te werken, om te gehoorzamen en te zwijgen. Een sociale partij, zeg je? Analoog met de fascistische partijen uit de vorige eeuw steekt VB niet onder stoelen of banken dat ze bepaalde bevolkingsgroepen willen uitsluiten.

Verder wil het VB snoeien in subsidies van organisaties die ‘onze Vlaamse cultuur en identiteit ondermijnen’, en dan worden onder andere antiracistische organisaties genoemd. De klimaatverstoring wordt door het VB gebagatelliseerd. Marine Le Pen toonde wel sympathie voor de gilet jaunes maar is tegen het verplichten van verhuurders om de woningen die ze verhuren beter te isoleren.

Wiens Belang is een mooi gedocumenteerd boek voor wie de uitspraken en beloftes van het VB kritisch wil benaderen. Vooral wie de (sociale) democratie genegen is, meer dan het lezen waard.

‘Wiens belang’ van Marijke Persoone, met een voorwoord van auteur Fikry El Azzouzi en nawoord van een getuigenis van Kind van het verzet Ellen De Soete, werd uitgegeven bij EPO. Het boek kost € 20 en is verkrijgbaar via www.epo.be of in de boekhandel.

Jeanne d'Arc:

muziek en spektakel in het kasteel de Mérode

Dankzij het productiebedrijf Historalia kunnen we intussen al 10 jaar genieten van historische musicalspektakels in een uniek decor. Op die manier brengen zij geschiedenis, muziek en cultureel erfgoed samen. We praten erover met Lore Cortvriendt, commercieel manager bij Historalia.

Wat doet Historalia precies?

Lore: “Toen prins Simon de Mérode zo een 10 jaar geleden het kasteel de Mérode in Westerlo erfde, ging hij op zoek naar een manier om het open te stellen en te bewaren voor toekomstige generaties. Iets cultureels, een verhaal uit de geschiedenis in de vorm van een musical, leek ons hier perfect voor. Intussen brengt Historalia op meerdere locaties in Vlaanderen dergelijke musicals. Het pijnpunt van heel veel kastelen in Vlaanderen is het onderhoud van het cultureel erfgoed. Ze krijgen er wel subsidies voor, maar dat is vaak onvoldoende om het hele gebouw te onderhouden. Vaak heeft zo een kasteeldomein al een paar geschiedenissen doorstaan en lopen de onderhoudskosten hoog op. Daarom zoeken kasteelheren en -vrouwen mogelijkheden om hun domein rendabel te houden en met de middelen die ze hiervoor krijgen het kasteel te onderhouden. Voor bezoekers is het dé gelegenheid om het domein te bezichtigen. Het gaat om bewoonde kastelen,

Historalia brengt historische verhalen op een unieke locatie

die anders niet te bezoeken zijn. Historalia brengt dus verhalen uit de geschiedenis in de vorm van een musicalspektakel, en dat op een unieke locatie.”

Hoe ziet jullie jaarprogramma eruit?

Lore: “In december brengen we jaarlijks ‘kerstmagie’. In 2024 zijn we hiermee te gast in maar liefst 6 verschillende kastelen verspreid over heel Vlaanderen.

Allemaal kastelen die anders niet te bezoeken zijn en waar je samen met de voorstelling ook de kans krijgt om enkele binnenruimtes te zien. Daarnaast is er ons zomerspektakel. Dat is dit jaar ‘Jeanne d’Arc’ in het kasteel de Mérode in Westerlo.”

Hoe kiezen jullie de onderwerpen voor jullie zomerspektakel?

Lore: “Het gaat altijd om historische verhalen, dat past perfect op zo een locatie. In het verleden brachten we onder meer Damiaan en Marie-Antoinette, volgend jaar gaan we naar het buitenland, en brengen we het verhaal van Anna Boleyn op Hever Castle in Engeland. In Torhout brengen we in 2025 ‘1830’. Onze musicals zijn toegankelijk voor jong en oud, we zorgen voor een echt spektakel met prachtige kostuums en lichteffecten. Muziek en teksten worden speciaal voor onze productie geschreven. We blijven ook zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke verhaal, met de nadruk op muziek en spektakel. We willen dat onze bezoekers met een positief gevoel naar huis gaan.”

Sarah Van Humbeeck

WIN een dubbelticket voor de avant-première op dinsdag 13 augustus. Vul het kruiswoordraadsel achteraan dit nummer in!

Als S-Pluslid ga je met korting naar Jeanne d’Arc!

Deze zomer kan je in het kasteel de Mérode gaan kijken naar het musicalspektakel ‘Jeanne d’Arc’. Dit spektakelstuk vertelt het epische verhaal van het boerenmeisje Jeanne die opklom tot Franse heldin. Het 14de eeuwse kasteel de Mérode vormt het unieke decor voor dit verhaal.

De voorstelling loopt van 15 tot en met 31 augustus, en start telkens om 20.45 u. Vanaf 18.30 u. opent het domein de deuren. Vooraf en tijdens de pauze kan je in de foyer iets eten of drinken. Ticketprijzen starten vanaf € 40,95. S-Plusleden krijgen een korting van 10 % voor de voorstelling op 15-16 en 17 augustus met de promocode JDASPLUS. Tickets kan je kopen via www.historalia.be/jeanne-darc. Max. 2 tickets per lidnummer.

Hart- en vaatziekten: de rol van oestrogeen en levensstijl

Hart- en vaatziekten vormen een belangrijke gezondheidsuitdaging, vooral naarmate we ouder worden. Deze chronische aandoeningen leidden in België alleen al in 2019 tot 307.454 ziekenhuisopnames, waarbij 56,82 % mannen en 43,18 % vrouwen.

Wat zijn hart- en vaatziekten?

‘Hart- en vaatziekten’ is een verzamelnaam voor verschillende ziektes aan het hart of aan de bloedvaten. De meest voorkomende zijn coronaire hartziekten (bv: een hartinfarct) en beroertes (bv: een hersenbloeding).

Bepalen van een risicoprofiel op hart- en vaatziekten

Het is goed om als +40-jarige man of +50-jarige vrouw jouw risicoprofiel op hart- en vaatziekten te laten bepalen door je huisarts. Voor de opmaak van het profiel zal rekening gehouden worden met de volgende risicofactoren:

• Roken

• Eerdere hart- en vaatziekten

• Erfelijkheid of familiale voorgeschiedenis

• Diabetes

• Hoge bloeddruk (meer dan 140/90 mmHg)

• Overgewicht en obesitas

• Verhoogd cholesterolgehalte

• Gebrek aan lichaamsbeweging

• Ongezonde voeding

• Verminderde nierfunctie

• Alcoholgebruik

• Reuma

• Leeftijd en geslacht

• Parodontitis

• Onderhevig zijn aan luchtvervuiling, fijn stof

Vanaf de menopauze valt de bescherming die oestrogenen bieden aan vrouwen weg

De link tussen hart- en vaatziekten en het hormoon oestrogeen Tot het ingaan van de menopauze (gemiddelde leeftijd 51,4 jaar) worden vrouwen door hun eigen natuurlijke oestrogenen, aangemaakt in de eierstokken, beschermd tegen hart- en vaatziekten. Vanaf het wegvallen van deze eigen natuurlijke hormonen

valt ook deze bescherming volledig weg.

Wist je dat de eigen natuurlijke oestrogenen van vrouwen zorgen voor: de bevochtiging van de slijmvliezen, een elastische huid, een stevige bekkenbodem, een gezond vetmetabolisme, een goede botdichtheid, elastische bloedvaten, sterke nagels en gezonde haren?

Het wegvallen van oestrogeen tijdens de menopauze Tijdens de menopauze daalt de hoeveelheid oestrogeen geproduceerd door de eierstokken. Wie zich afvraagt of

het dan aangewezen kan zijn om verder de anticonceptiepil te nemen, dienen we te ontgoochelen. De dosering van de anticonceptiepil is veel te hoog. Hormoonsubstitutietherapie kan daarentegen wel ingezet worden. Alvorens deze voorgeschreven wordt door de arts, huisarts of gynaecoloog, houdt men echter rekening met alle klachten die zich voordoen door het ingaan van de menopauze, de medische voorgeschiedenis en de erfelijke belasting van de vrouw. Het is belangrijk te benadrukken dat een hormoonbehandeling alleen wordt opgestart bij ernstige symptomen van de menopauze, of wanneer het welzijn van vrouwen in het gedrang komt.

Levensstijladviezen

Gelukkig kunnen we ook met het toepassen van wat leefstijladvies al heel wat bereiken. Een aantal van deze risicofactoren voor hart- en vaatziekten hebben we niet in eigen handen. Een aantal andere wel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in menopauzeconsulten preventieve adviezen naar hart- en vaatziekten aan bod komen. Deze zijn onder andere:

• Beweging

- Beweeg voldoende: minimum een half uur per dag, waarvan 2 keer per week een half uur matig intensief (doet je lichtjes zweten). Kies de beweging die bij je past: wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, tuinieren, petanque beoefenen, spelen met de kleinkinderen … - Wissel elke 20-30 minuten zitten af met een bewegingsmoment.

• Drinken en tussendoortjes

- Beperk alcohol en koffie tot 2 eenheden per dag.

- Geniet van een rustgevende thee, zoals groene thee.

- Kies voor gezonde tussendoortjes, zoals noten en zaden.

• Groenten en fruit

- Eet elke dag twee stukken fruit.

- Eet minstens 300 gram groenten per dag. Er wordt aangeraden om dit te spreiden en minstens twee keer per dag groenten te eten.

- Kies voor kaliumhoudende voeding: vijgen, olijven, dadels, banaan, pastinaak, witloof of druiven.

• Vetten en oliën

- Vermijd de transvetten uit bak- en braadvet, koffiecreamer, kant en klaarproducten, gebak en zoutjes.

- Beperk de verzadigde vetten.

- Kies voor lijnzaadolie, olijfolie, sesamolie of walnotenolie.

• Vlees, vis en eieren

- Kies voor de vette visjes als haring, makreel, maatjes, sprot of heilbot.

- Eet mager vlees: kip, kalkoen, konijn …

- Eet tot zes eieren per week.

• Vezelrijke voeding en peulvruchten

- Eet vezelrijke voeding zoals haver, volkorenpasta, brood en peulvruchten.

- Zet wekelijks peulvruchten op het menu. Dit zijn bijvoorbeeld bonen, kikkererwten of linzen.

• Suikerrijke en vetrijke producten

- Vermijd geraffineerde suiker zoveel mogelijk.

Een aantal risicofactoren voor hart- en vaatziekten hebben we zelf in handen

Vergeet de verborgen suikers zoals die in fruitsap, kant- en klaar maaltijden, ketchup … niet.

- Vermijd vette kazen zoals brie, camembert, feta en de vette vleeswaren zoals worst, salami, ham en paté.

- Beperk het eten van frieten, kroketten, chips, pizza ...

• Kruiden en sauzen

- Beperk mayonaise, maak zelf een lichte vinaigrette met olijfolie en (wijn)azijn.

- Beperk zout. Fleur je maaltijd op met tuinkruiden als oregano, peterselie, tijm, rozemarijn, bieslook, dille, gember of kurkuma.

• Aanpak van roken en stress

- Probeer te stoppen met roken.

- Verminder stress door sport, ontspannende momenten met vrienden, mindfulness, handwerken, schilderen … Of neem deel aan de activiteiten van de S-Plusgroep in je buurt.

Bekijk ook zeker de voedingsdriehoek en bewegingsdriehoek voor extra tips en advies. Moet je al deze tips en adviezen direct uitvoeren? Zeker niet! Bekijk zelf wat voor jou haalbaar is en waar je zelf aan wil werken.

Wordt je dagelijks functioneren moeilijk, ondanks aanpassingen aan je leefstijl? Ga dan langs bij een menopauzeconsulent in je buurt of raadpleeg je huisarts of gynaecoloog. Vergeet ook niet tot de leeftijd van 64 jaar om de 3 jaar een uitstrijkje te laten afnemen bij je huisarts of wwgynaecoloog. Baarmoederhalskanker kan namelijk ook na de menopauze nog voorkomen.

Caroline Oosthuyse, menopauzeconsulent

Tijdloze goesting

Wil jij samen met S-Plus het taboe van seksualiteit en intimiteit aan de kant schuiven? Kom dan naar het evenement ‘Tijdloze Goesting’! Een avond met optredens, leuke workshops, gewaagde vertellingen en gesprekken, een informatieve expo, afterparty en zoveel meer ...

Burlesque act of workshop

Laat je betoveren door de Burlesque act van Barbara Loots als Papo Rouge, waar humor, speelsheid en interactie met het publiek centraal staan! Heb je zelf ook zin om je te wagen aan een sensuele dans, dan is de workshop Burlesque iets voor jou. Herontdek je lichaam in een veilige omgeving met focus op body positivity.

Biodanza sessie

Biodanza is een danssessie waar liefdevol en respectvol contact gecreëerd wordt. Het is een therapeutische dansvorm, ontwikkeld door een Chileense psycholoog, die je weer in contact brengt met jezelf.

Sofagesprek met onder andere experten zoals Sybille Vanweehaeghe, Els Messelis en Zaki

Onze experten praten over het belang van communicatie en intimiteit. Dit wordt besproken vanuit verschillende hoeken. Onze experten leggen ook hun eigen ziel bloot en beantwoorden gedurfde vragen. Kom luisteren!

Workshop massagetechnieken

Leer een heerlijke ontspanningsmassage te geven. Als je lichaam leert te ontspannen, zal de geest

dit goede voorbeeld volgen. Tijdens deze workshop leer je enkele basistechnieken aan.

Komedie

Upperdare Littéraire, erotische verhalen boordevol humor door Evi Rossiers Evi Rossiers’ eerste erotische verhaal was een experiment voor een weekendje onder vriendinnen. Er volgden er meer ...

Lezing

Seksualiteit en intimiteit bij of na een ziekte ism Aditi Aditi vzw is een organisatie waar ouderen en personen met een beperking en het netwerk terecht kunnen met alle vragen over seksualiteit. Tijdens de lezing zal Aditi zich verdiepen in de materie rond ouderen met bijkomende zorgproblematieken (denk aan dementie, Parkinson, gebrek aan mobiliteit …) en hun seksuele beleving.

Sensuele verhalen van het Rode Oor ism deBuren

Het Rode oor, een literaire erotische schrijfwedstrijd van deBuren, selecteert elk jaar, samen met het publiek, de mooiste inzending.

Elke deelnemer krijgt een gratis drankbonnetje en een goodiebag!

WinKom naar ons evenement en maak kans op een pretpakket!

Praktische info

Tijdens het event zal op regelmatige basis enkele van die prikkelende erotische verhalen worden voorgelezen.

Expo Wistjedatjes over seks Duik in onze expo vol fascinerende feiten en inzichten over seksualiteit en intimiteit bij ouderen.

Afterparty met coverband Two Delight Zing en swing mee met dit Nederlandse en Argentijnse duo voor een spetterende afsluiting van de avond!

Zaterdag 26 oktober 2024 van 16 tot 23 uur, deuren openen om 15 uur

Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, 2000 Antwerpen

Voorverkoop: € 8 aan de kassa: € 10

Kom naar het event met de partybus: € 15 (bus en ticket inbegrepen)

Inschrijven?

• Brabant: T 02 546 15 92, E brabant@s-plusvzw.be

• Antwerpen: T 03 285 43 36, E antwerpen@s-plusvzw.be

• Limburg: T 011 24 73 60, E limburg@s-plusvzw.be

• Oost-Vlaanderen: T 09 333 57 76, E o-vl@s-plusvzw.be

• West-Vlaanderen: T 050 44 79 51, E ellen.deneire@s-plusvzw.be

In gesprek met

Kaat Bollen

Kaat Bollen is een seksuologe die taboes niet uit de weg gaat. Helaas bevindt de combinatie seks en ouderen zich ook in de taboesfeer. Zonde, vindt Kaat. Want zoals ze het zelf zegt, ouderen hebben vaak minder zorgen aan hun hoofd én meer tijd, de ideale basis voor een fijn seksleven! In haar lezing geeft Kaat algemene seksuele educatie, maar maakt ze ook de brug naar seks en ouderen. Wat zijn mogelijke ongemakken en hoe kan je ermee omgaan? Kaat geeft niet alleen praktische tips en tricks, ze brengt ook haar koffer vol spelletjes mee ...

Wil je er graag bij zijn? Schrijf je dan nu in!

• 13.09.2024, 19 – 21 u.: Vredezaal (parking Klapgat), 3150 Haacht, 02 546 15 92 of brabant@s-plusvzw.be

• 16.09.2024, 20 – 22 u.: ’t Blikveld, Jacques Morrensplein 2, 2820 Bonheiden, 03 285 43 36 of antwerpen@s-plusvzw.be

• 18.09.2024, 19.30 – 21.30 u.: CC De Steiger, Waalvest 1, 8930 Menen, 056 52 77 47 of s-plus.wvl@s-plusvzw.be

• 26.09.2024, 19 – 21 u.: Balkonzaal Nieuwe Melac, Dorpsstraat 31, 9052 Zwijnaarde, 09 333 57 76 of o-vl@s-plusvzw.be

• 27.09.2024, 19 – 21 u.: 1ste verdieping stadhuis Genk, Stadsplein 1, Genk, 011 24 73 60 of limburg@s-plusvzw.be

Basisprijs: € 5 - S-Plusledenprijs: gratis

Bezoek je tandarts nog in 2024!

Opgelet

Sinds corona was een bezoek om de 2 jaar bij de tandarts genoeg om van een optimale terugbetaling te genieten. Dit betekent dat er in 2024 rekening wordt gehouden met de terugbetaalde tandzorg uit 2023 of 2022. De afschaffing van deze maatregel zal echter ingaan op 1 januari 2025. Om van een optimale terugbetaling te blijven genieten in 2025 zal er gekeken worden naar 2024. Je zal nog dit jaar een bezoekje moeten brengen aan de tandarts, ook voor een hogere terugbetaling van tandprothesen, bijplaatsen van tanden, vervanging van de basis of een herstel. Meer weten over betaalbare zorg? Neem een kijkje op https://www.solidaris-vlaanderen.be/betaalbare-zorg

Op vakantie?

Zo laad je best je bagage in de auto

Je kent het wel: het spelletje Tetris dat je moet spelen om zoveel mogelijk bagage in de auto te krijgen zonder dat de passagiers gekneld raken. We geven je enkele tips zodat je in de beste omstandigheden op weg kunt.

Waar beginnen we mee?

Probeer zoveel mogelijk bagage een plaats te geven in de koffer, niet alleen voor het comfort maar ook voor de veiligheid van de inzittenden. Zet eerst alles wat mee moet bij elkaar op de grond. Zo krijg je er een beter zicht op en zie je ook wat de grootste en zwaarste stukken zijn.

En hoe krijgen we dat nu in de koffer?

Zet eerst de zwaarste, grootste stuks bagage achteraan in de koffer. Je voorkomt zo niet alleen dat andere, lichtere spullen geplet raken, maar ook dat de wagen niet meer in evenwicht is. Zet het zwaarste gewicht zo laag mogelijk en zo dicht mogelijk naar het midden van de wagen. Dan komen de andere stuks, in volgorde van grootte – eerst de grootste, anders kunnen die er straks niet meer bij. Gebruik de kleinere, zachtere tassen als opvulling tussen grote dozen en koffers, zodat die niet kunnen gaan schuiven.

Mogen er spullen op de hoedenplank?

Ja, het mag. Maar je doet het beter niet! Het is verleidelijk om tassen op de hoedenplank te zetten om plaats te winnen, maar dat is geen goed idee, want het is minder veilig. Bij een ongeval wordt alles wat je achter je hoofd plaatst een projectiel. Tegen 130 km/u (bijvoorbeeld op de Franse autosnelwegen) wordt een tas van 4 kg op de hoedenplank een kanonskogel van 175 kg! Vergeet ook niet dat de zichtbaarheid achteraan vermindert, wat je dan moet compenseren met je zijspiegels. Wat mag er dan in de cabine van de auto blijven? Kan een bagagedrager op het dak of een aanhangwagen helpen? Lees meer in dit artikel op de P&V blog!

Geschreven door P&V Verzekeringen

DOMEIN WESTHOEK YOGA –RELAX WEEKEND

4-6.10.2024

2 nachten in half pension, verblijf in een luxe kamer

Vrijdag : aankomst (check in vanaf 15:00)

Zaterdagvoormiddag : yoga

Zondagvoormiddag : yoga

Geen suppl single

Geen yoga-ervaring vereist max. 30 deelnemers incl. 1 stressbal-Medishop Solidaris, www.medishoponline.be

Reserveer via info@domein -westhoek.be

Hotel Domein Westhoek*** Noordzeedreef 6 -8 8670 Oostduinkerke

T 058 22 41 00

W www.domein -westhoek.be

city taks is niet inbegrepen

De gezondheidswandelingen van S-Plus

Dat wandelen in de buitenlucht heerlijk is, dat wist je al. Maar wist je ook dat het wetenschappelijk bewezen is dat je er gezonder van wordt?

Groene landschappen verhogen het gelukshormoon Uit onderzoek blijk dat wie buiten in de natuur gaat wandelen een verhoogd serotoninegehalte in zijn bloed heeft. Serotonine is een neurotransmitter die kalmerend inwerkt op onze stemmingen en emoties, en zelfs slapeloosheid kan voorkomen. Serotonine wordt daarom ook wel een gelukshormoon genoemd.

Verse lucht bevat meer zuurstof Meer zuurstof in de lucht, betekent meer zuurstof in je bloed. Zuurstofrijk bloed voedt je organen en alle cellen in je lichaam. Zo kan je lijf zijn werk beter doen en zichzelf beter ontdoen van afvalstoffen. Door die zuivering blijft de zuurtegraad van je lichaam in balans.

Buiten wandelen stimuleert je geest

Onderzoek wijst uit dat buiten bewegen voor een extra mentale opkikker zorgt: de proefperso-

Natuurwandelaars hebben meer plezier en houden wandelen langer vol

nen hadden minder last van de angstige en depressieve gevoelens en voelden zich energieker en vrolijker dan ‘binnen sporters’. Wie fit is, heeft betere cognitieve vaardigheden zoals concentratie en reactiesnelheid en maakt ook meer zenuwen en haarvaatjes aan in de belangrijke delen van de hersenen.

Je zintuigen worden meer gestimuleerd

Je hoort het geruis door de bomen, het getsjilp van de vogeltjes. Je voelt de takjes onder je voeten, je kan je vingers langs een boomschors of het riet laten glijden. Je voelt de wind langs je wangen strelen, en dan zijn er nog die heerlijke geuren van het bos. Al deze sensaties zorgen ervoor dat natuurwandelaars gewoon veel meer plezier beleven én het dus langer volhouden.

De zon geeft ons vitamine D en optimaliseert hormonen

Wanneer de zon op onze huid schijnt, maakt het lichaam vitamine D3 aan. Die vitamine is belangrijk voor je metabolisme en de gezondheid van je botten. Het helpt je bovendien om beter te slapen, het verbetert het immuunsysteem en verhoogt de endorfineproductie. Endorfine is namelijk nog een hormoon dat zorgt voor een geluksgevoel. Endorfine heeft als eigenschap dat pijn en stress worden onderdrukt zodat er meer plaats is voor een gelukkig gevoel. Uiteraard kan te veel zon schadelijk zijn. Het is daarom belangrijk jezelf te beschermen met geschikte kledij en voldoende zonnebrandcrème.

Gertie Brouwers

ten voordele van De Warmste Week

Gezondheidswandelingen

In het najaar van 2024 heeft S-Plus nog heel wat wandelingen waar je kan aan deelnemen. De wandelingen zijn voor leden helemaal gratis. Ook niet-leden kunnen aansluiten!

• 25.07 Samen op stap in Lauwe (7 km) vertrek om 13.30 uur, Astoria, Hospitaalstraat 67, Lauwe (inschrijven op 056 23 03 92)

• 06.09 Etterbeek, een dorp naast Europa (3 km)

vertrek om 14 uur, Jourdanplein Etterbeek (inschrijven op 02 546 15 92)

• 11.09 Rond het fort van Kessel (6,7 km)

vertrek 14 uur, Sporthal De Putting, Nijlen (inschrijven op 03 285 43 36)

• 13.09 Boutersem (8 km)

vertrek om 13.30 uur café De Pomp, Boutersem (inschrijven 02 546 15 92)

• 16.09 1001 vijvers de Wyers Zonhoven (9,1 km)

vertrek om 9.30 uur Zwanenstraat 105, Zonhoven (inschrijven ter plaatse)

• 27.09 Oude Schelde Appels (5 km) vertrek om 14 uur, Hoogstraat 20, Appels (inschrijven 09 333 57 76)

• 29.09 Op bezoek in Webbekoms Broek in Diest (5 of 6,5 km) vertrek 10 uur Oude baan 135, Diest (inschrijven ter plaatse)

• 09.10 Park Vorderstein in Schoten (6 km) vertrek om 14 uur, Parking Vorderstein Schoten (inschrijven 03 285 43 36)

• 10.10 Natuurwandeling Beisbroek (6 km) vertrek om 13.30 uur Koetshuis, Zeeweg 98, Brugge (inschrijven 050 44 79 56)

• 20.10 Breughelwandeling Dilbeek (7,6 km) vertrek om 14 uur Herdebeekstraat 176, Itterbeek (inschrijven 02 546 15 92)

• 24.10 Herfstwandeling in het bos van Coolhem in Sint-Amands (6 km) vertrek om 13.30 uur, Hof van Coolhem, Puurs-Sint-Amands (inschrijven 03 285 43 36)

• 27.10 Het plateau van Caestert in Riemst (6 km) vertrek om 10 uur Statieplein, Riemst (inschrijven ter plaatse)

• 04.11 Hageven De Plateau (6,7 km) vertrek om 10 uur Bezoekerscentrum Hegeven, Tussenstraat 10, Neerpelt (inschrijven ter plaatse)

• 24.11 Het mooi glooiend landschap van Kesselt (5,5 of 6,8 km) vertrek om 10 uur, A. Nelissenlaan 13, Lanaken (inschrijven ter plaatse)

Warme Wandeldag in Gent Zondag 20 oktober 2024

Op 20 oktober organiseert S-Plus een wandeling door het mooie Gent. Je kan kiezen uit een parcours van 6 km of 10 km. Bij de wandeling van 6 km kan je ook deelnemen aan een fotozoektocht. Er is een aangepaste wandeling van 3 km voor mensen die slecht te been zijn. Iedereen welkom! Dus neem gerust al je vrienden en familie mee voor dit mooie parcours.

Deze wandeling kost uitzonderlijk 2 euro, maar dat gaat integraal naar het goede doel! (De warmste week)

Vertrek aan SamenSterker, Vrijdagsmarkt 9, 9000 Gent (inschrijven 09 333 57 76 of o-vl@s-plusvzw.be ).

Beleef de middagshow ‘Jonger dan je denkt’ in Het Witte Paard

Ben Van den Keybus is zaakvoerder van de WP Hotels & Events in Blankenberge. De groep baat er acht hotels en drie theaters uit, maar is vooral bekend van de unieke variétéshows van ‘Het Witte Paard’. Hij vertelt ons over de plannen met de nieuwe middagshow ‘Jonger dan je denkt’ deze zomer.

Wat mogen we verwachten van ‘Jonger dan je denkt’?

‘Jonger dan je denkt’ is een nostalgische reis, met de beste stemmen, hilarische sketches en spectaculaire acts. We gaven de creatieve leiding aan rijzende ster Floris Devooght. Hij maakt er een niet-te-missen spektakel van, en laat de cast stralen in een unieke show die iedereen zal doen bewegen. Onze show is zonder twijfel de snelste verjongingskuur aan zee.

Wie vervoegt de cast deze zomer?

De hoofdrol is voor de leading lady van de Vlaamse variété: Jacky Lafon. Haar gevoel voor humor en timing zijn legendarisch. David Vandyck pakt uit met een straffe stem, terwijl Lissa Lewis het publiek betovert met perfecte vocals. Ook Michael Lanzo zingt mee in deze meeslepende show. De bekroonde magiër Rafael garandeert open monden met zijn verbluffende trucs en illusies – overgoten met een flinke scheut humor. Met een internationale act van wereldklasse en de stralende danseressen van de Vegas Showgirls is de cast compleet.

Kan je ook iets eten?

Voor de show start serveren we de Showlunch. In het charmante art-deco decor van Restaurant Colisee proef je een lekker driegangenmenu. Ook hier is er live-entertainment: niemand

minder dan Nest van De Strangers zorgt samen met pianist Eric De Vos voor sfeer en gezelligheid.

En als ik er een vakantie van wil maken?

Ook dan keuze te over: kies voor een overnachting in één van de acht hotels, die allemaal uitstekend gelegen zijn in Blankenberge. Met keuze uit drie- en viersterrenhotels of appartementen is er ook voor jou een ideale slaapplek bij. Wie naar de show komt, kan met 10% korting overnachten (promocode: SHOW).

Is Het Witte Paard vlot bereikbaar?

Zeker, zowel met de auto als het openbaar vervoer is Blankenberge vlot bereikbaar. Helemaal nieuw: voortaan staat op je showticket een code voor een ‘Bravo’-ticket van de NMBS waarmee je 50% korting krijgt op je treinreis van en naar Blankenberge. Zo reis je duurzaam, veilig en goedkoop naar Het Witte Paard. Het station ligt nauwelijks 300 meter van het theater.

Ben, overtuig nog eens de laatste twijfelaars?

Wie naar het Witte Paard komt, beleeft telkens opnieuw een volledig andere ervaring. Hier vergeet je de dagelijkse sleur. Daarvoor doen we het: een zomerse namiddag om nooit te vergeten. Zoals onze slogan het zegt: ‘Ambiance verzekerd’!

Vind de perfecte kampeerplaats met

Plan je deze zomer een rondreis met de camper of mobilhome?

Park4Night helpt je bij de zoektocht naar de perfecte plek om ’s nachts veilig en comfortabel door te brengen. Met een uitgebreide selectie aan locaties en beoordelingen van andere reizigers wordt elke reis een stuk eenvoudiger. Download de app, huur een camper en begin aan jouw avontuur!

Verborgen parels

Reizen met een camper of mobilhome biedt een schat aan vrijheid, maar het vinden van de perfecte overnachtingsplek kan een uitdaging zijn. Of je nu op zoek bent naar een stukje natuur, een camping, een serviceplaats of een parkeerplek in de stad, Park4Night wijst je de weg naar jouw ideale locatie in heel Europa. De app geeft je toegang tot een schat aan informatie, met beoordelingen, opmerkingen en foto's van andere reizigers. Hierdoor kun je verborgen pareltjes ontdekken die je anders misschien over het hoofd zou zien.

Betalend of gratis?

Ga je af en toe op reis of heb je een korte vakantie gepland, dan voldoet de gratis versie prima.

Met deze versie heb je toegang tot de database van parkeerplaatsen en de beoordelingen van medereizigers. Voor de enthousiaste reizigers raden we de betalende versie aan, die extra voordelen biedt voor € 9,99 per jaar. Met deze versie kun je bijvoorbeeld offline kaarten downloaden, wat handig is als je van plan bent om naar gebieden met beperkte internetverbinding te reizen.

Hoe werkt het?

1. Download Park4Night via Google Play, Apple App Store of Windows Store.

2. Zoek een parkeerlocatie om te overnachten of om even te pauzeren op basis van je huidige locatie (zet je locatie aan via de instellingen van je smartphone) of je gewenste bestemming. Je kan de resultaten filteren op type locatie, beschikbare diensten, reviews en meer.

3. Laat je via je smartphone of auto-GPS van punt A naar punt B leiden.

Park4Night

Ga je af en toe op reis of heb je een korte

vakantie gepland, dan voldoet de gratis versie prima

4. Deel achteraf zelf je ervaring met de gemeenschap door een opmerking of beoordeling achter te laten. Zo help je andere reizigers om hun ideale kampeerplaats te vinden.

Huur een mobilhome met Goboony

Wil je dit jaar kiezen voor een flexibele én veilige manier van reizen, maar heb je zelf geen camper? Via Goboony verhuren zowel privé-eigenaars als professionele verhuurders. Of je nu met z'n tweeën reist of met een groep vrienden of familie, Goboony heeft de ideale mobilhome voor jou. Van compacte buscampers tot ruime familie-exemplaren. Met een mobilhome bepaal je jouw tempo en waar je naartoe rijdt. Bevalt het je ergens? Dan blijf je gewoon langer! Wil je € 35 korting op je volgende boeking bij Goboony? Stuur een e-mail naar info@s-plusvzw.be met als titel 'kortingscode Goboony' en vermeld je S-Pluslidnummer. Met de code krijg je direct korting op je boeking via www.goboony.be. Melissa Tihange

T 02 515 02 63

E info@coponcho.be

W www.coponcho.be

Familie, een belangrijk onderdeel van de zorg

Steeds meer zorgorganisaties werken een beleid uit rond het ondersteunen en betrekken van familieleden en mantelzorgers van patiënten binnen de zorg. Als kennis en expertisecentrum ondersteunt ‘Familieplatform’ deze organisaties en hun betrokken zorg- en hulpverleners bij het ontwikkelen van een familievriendelijke(re) cultuur en beleid. Daarnaast behartigt Familieplatform de belangen van naasten op verschillende manieren. Marieke Schoors, beleidsmedewerker bij Familieplatform, vertelt er meer over.

Actief op vier domeinen

“Als eerste zet Familieplatform in op vorming en coaching van zorgorganisaties en hulpverleners. We kijken samen met de organisatie naar welke goede praktijken er al bestaan binnen de afdelingen, hoe we deze nog meer kunnen versterken en vooral welke opportuniteiten er liggen om familie nog meer te informeren, ondersteunen, betrekken en bejegenen. Een tweede grote luik binnen Familieplatform is kwaliteitsbewaking en beleidsbeïnvloeding. We proberen de stem van familie op beleidsniveau mee te nemen. Ook daar liggen nog veel opportuniteiten om tot een familievriendelijke cultuur te kunnen komen. Een belangrijk beleidsmatig aspect is bijvoorbeeld ‘tijd’. Er moet tijd gemaakt worden om aandacht te hebben voor de familie. In dit alles, vormingen en beleidsbeïnvloeding, hebben we steeds bijzondere aandacht voor de stem van de kinderen van de patiënten. Ten derde werken we mee aan en doen we zelf wetenschappelijk onderzoek naar de impact op familie en hun rol, zodat we het verhaal

dat we vertellen wetenschappelijk kunnen onderbouwen. Tenslotte is Familieplatform een koepelorganisatie voor familieorganisaties. Zo hebben we tal van lid-organisaties die we ondersteunen in hun werking door hun stem mee uit te dragen, maar ook door samen projecten te schrijven en op die manier een verschil te maken voor familie.”

De noden van familieleden

“Vanuit Familieplatform identificeren we een aantal noden van familieleden en mantelzorgers. Organisaties moeten hier aandacht voor hebben met het oog op een familievriendelijke cultuur in hun organisatie.

• Nood aan bejegening: “De familie wil zich welkom voelen. Zaken zoals de aanspreekbaarheid van de hulpverlener, beschikbaarheid, kindvriendelijkheid ... spelen hier een rol. De afdeling moet uitstralen dat het oké is voor familie, kinderen en jongeren om daar te zijn en vragen te stellen.”

We proberen de stem van de familie op beleidsniveau mee te nemen

• Nood aan informatie langs 2 richtingen: “Familie wil vaak iets betekenen binnen het traject van hun naaste. Soms willen ze antwoord krijgen op hun vragen en bezorgdheden. Soms wil de familie ook zelf hun expertise kunnen delen met de hulpverleners en zelfs mee nadenken of beslissen. Voor hulpverleners is dit vaak een zoektocht. Ze weten niet altijd hoe ze in gesprek kunnen gaan met familie, wat ze kunnen vertellen en hoe ze die expertise kunnen meenemen. De angst voor het beroepsgeheim speelt daar mee. Maar ook zonder toestemming kan je vragen hoe het met hen gaat en luisteren naar hun bezorgdheden en de vragen. Het gesprek aangaan, dat is de essentie.

• Nood aan ondersteuning: “Door te vragen hoe het gaat met de mantelzorgers kunnen ook de ondersteuningsnoden in kaart worden gebracht en kan er, indien nodig, gericht worden doorverwezen naar externe partners en familieorganisaties. Hierbij is het belangrijk om als hulpverlener en

organisatie zelf te bekijken wat mogelijk is (bv. informele gesprekken, gezinsgesprek), maar ook om de weg naar externe partners te vergemakkelijken.

• Nood aan betrokkenheid: Familieleden willen vaak iets betekenen in het traject van de patiënt. Het is hierbij belangrijk om dit steeds op maat te bekijken: afhankelijk van de voorkeur van de patiënt, de voorkeur van de familie én de draagkracht van de familie op dat moment.

Om aan die noden te kunnen beantwoorden moet ‘werken in trialoog’ centraal staan binnen de zorg. Dat betekent dat er drie partners zijn die op een gelijkwaardige manier bekeken en behandeld moeten worden. Iedereen heeft zijn eigen expertise en meerwaarde. Heel wat organisaties zetten al stappen in het werken in trialoog, maar het blijft een belangrijk aandachtspunt.”

Uitdagingen

“Ook op teamniveau of organisatieniveau kan de expertise en input van familieleden een meerwaarde betekenen (bv. in contact met lotgenoten, op teamvergaderingen, op beleidsniveau). Men moet echter waakzaam zijn familie-ervaringsdeskundigen niet te overbevragen. Een andere valkuil die we soms zien, zijn de onrealistische verwachtingen. Men kan niet verwachten dat 1 familie-ervaringsdeskundige een familievriendelijkere cultuur installeert. De organisatie moet er eerst voor zorgen dat het beleid en alle medewerkers mee zijn in het maken van de familiereflex. Enkel dan kan de inzet van

Werken in trialoog blijft een belangrijk aandachtspunt binnen de zorg

Tips voor mantelzorgers

1. Geef als mantelzorger aan wat je noden zijn en durf in gesprek te gaan met hulpverleners. De focus van de begeleiding ligt bij de patiënt, maar ook mantelzorgers verdienen het om gehoord te worden!

2. “Zorg voor jezelf”. Het klinkt heel cliché maar is zo belangrijk. Mantelzorgers zetten vaak de noden van degene met een kwetsbaarheid voorop en hebben vaak te laat door dat zelfzorg belangrijk is.

Maak tijd voor wat je energie geeft en praat erover met je huisarts, lotgenoten, vrienden …

familie-ervaringsdeskundigheid optimaal benut worden.”

Familieorganisaties

Familieplatform ondersteunt een groot aantal familieorganisaties. Deze organisaties brengen lotgenoten samen, ondersteunen hen en proberen familiebetrokkenheid te bevorderen. Op hun website www.familieplatform.be/ onze-leden/ vind je alle familieorganisaties terug.

Aline De Meyer

Wil je meer informatie over je rechten als mantelzorger, tegemoetkomingen, verlofstelsels, en meer ondersteuning? Neem dan zeker contact op met onze mantelzorgvereniging via mail of telefonisch of surf naar onze website www.coponcho.be.

Debby Rylant (30) en haar vrouw hebben samen 4 kinderen. Haar eerste kindje kreeg ze toen ze 19 jaar oud was. Zorg dragen voor iemand anders is ze dus gewoon. Maar naast het ouderschap neemt Debby ook de zorg op voor haar grootmoeder én haar vader. Twee vormen van mantelzorg die totaal verschillend zijn, legt ze uit.

Uit wederzijdse liefde zorgen voor oma

“Toen ik 15 jaar oud was, ging ik samen met mijn ex-vriend bij mijn grootmoeder wonen. Mijn oma zorgde toen voor ons. Niets was haar te veel. Ook niet toen mijn dochter geboren werd. We kregen een heel sterke band. Wanneer ze hulp nodig had, werd ik ook haar eerste aanspreekpunt. We stonden klaar voor elkaar. Nu oma ouder wordt, heeft ze meer hulp nodig. Op een heel natuurlijke manier begon ik meer en meer zorg op te nemen. Zo ging ik mee naar het ziekenhuis en revalidatiecentrum toen haar knie en schouder geopereerd werden. Daarnaast overleefde ze ook kanker.

Al doende heb ik beseft dat ik echt wil zorgen voor oma. Mocht het nodig zijn, wil ik haar zelfs in huis nemen. Tot op heden doe ik geregeld grote boodschappen, ga ik met haar mee naar de dokter, het ziekenhuis, regel ik praktische zaken in huis, en administratieve taken zoals de ziekenhuisfacturen, het zorgbudget aanvragen, bank en financiële zaken… Ik houd haar ook gezelschap.”

Een andere soort mantelzorg voor mijn vader “Recent kwam de zorg voor mijn vader erbij. Die zorg is niet echt

Dubbelezorg,

dubbele toewijding

Coponcho

geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat als mantelzorger

uit liefde ontstaan want mijn vader en ik zijn eigenlijk niet hecht. Ik ben door mijn mama opgevoed, maar vooral door mijn grootmoeder. Papa had een verslavingsproblematiek waardoor zijn hersenen zijn aangetast. Hij kan moeilijk met geld omgaan en zit in schuldbemiddeling. Onlangs vroeg zijn advocate of ik zijn budgetbeheerder wou worden. Ik ging mee met hem om meer uitleg te krijgen en had al snel door dat hij het allemaal niet begreep. Ik dacht ‘Hij blijft mijn vader en hij is ook maar een mens die hulp nodig heeft in de maatschappij’. Dus heb ik de keuze gemaakt hem te helpen, ook al is de persoonlijke band met hem niet goed.”

Zorgen voor mezelf

“Studies of een gezinsleven combineren met zorg en werk kan

Je kan bij onze mantelzorgvereniging Coponcho terecht met al je vragen over de zorg, maar ook voor infosessies, lotgenotencontacten en mantelzorgvakanties. Alle mantelzorgers zijn welkom, dus aarzel niet om contact op te nemen of om deel te nemen aan een activiteit. Surf naar www.coponcho.be voor alle informatie.

veel zijn. Ik liep lang verloren en het was een zoektocht naar wanneer ik nog eens tijd voor mezelf had. Op een bepaald moment begon ik zelfs slaapproblemen te krijgen. Mijn lichaam heeft me er bewust van gemaakt dat ik veel hooi op mijn vork had genomen. Ik dacht bij mezelf ‘Als ik er niet meer ben, wie gaat er dan zorgen voor mijn oma?’. Toen ben ik echt tijd voor mezelf beginnen inplannen. Zo maak ik tijd om iets te gaan eten of te gaan wandelen met mijn hond in de natuur. Ik heb ook leren aanvaarden dat ik niet alles perfect kan doen.

De zorg uit handen geven, vind ik nog altijd moeilijk. Ik heb de neiging alles zelf te willen doen omdat ik weet dat mijn oma mij vertrouwt. Tijdens de laatste operatie van oma, leerde ik Coponcho kennen en deed ik de aanvraag om erkend te worden als mantelzorger. Ik vond het heel tof te ontdekken dat er een organisatie bestaat die informatie geeft en bijeenkomsten organiseert waar je andere mantelzorgers kan ontmoeten. Het geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat.”

Praatcafé dementie

VERANDEREND GEDRAG

Het gedrag bij een persoon met dementie kan op verschillende manieren veranderen. Kom te weten waarom dit zo is en hoe je hier mee om kan gaan als mantelzorgers of naaste. Hoe we kijken naar het gedrag van personen met dementie bepaalt immers hoe we ermee omgaan.

Wanneer: 23 september 2024, 14.30 – 16.30 u.

Waar: LDC Chambéry, Chambérystraat 24, 1040 Etterbeek

E broes@dementie.be of E info@bop.brussels T 02 778 01 70 of T 02 210 04 60

Webinar Solidaris i.s.m. S-Plus

GRIP OP DEMENTIE

Heb jij dementie, of iemand in je omgeving? Wil je dementie beter begrijpen? Als je met de diagnose dementie te maken krijgt, kan je met veel vragen zitten. In dit webinar vertellen we meer over de verschillende vormen van dementie, de risicofactoren, de diagnose en het proces van dementie. Je leert ook hoe het dagelijks leven met beginnende, matige of ernstige dementie eruit kan zien aan de hand van praktische voorbeelden en tips.

Wanneer: 17 september 2024, 19 – 20.30 u.

Waar: Online infosessie, van thuis uit te volgen op je computer, tablet of smartphone.

Inschrijven kan via volgende link:

Nieuwe ledenvoordelen voor boekenwurmen

S-Plusleden genieten van een korting van 20 % op de onderstaande boeken

Tenminste voor een bepaalde tijd • Hans Heesen

Tenminste voor een bepaalde tijd is het verhaal van een terugblik op de zomer van 1974 en de verliefdheid van een vijftienjarige op de Tsjechisch-Nederlandse Frida, die vanwege een tienerzwangerschap door haar ouders van school wordt gehouden.

€ 14,80 (i.p.v. € 18,50) • Uitg.: Ijzer • Referentie: 9789086842827

Droomkasteel • Niels Verbinnen

Vandaag gaat Riff met papa en paps naar het park. Kastelen bouwen in het zand doet Riff het liefst! Maar het zandkasteel van Riff wordt verwoest. Lukt het om het kasteel weer op te bouwen?

€ 10,36 (i.p.v. € 12,95) • Uitg.: Studio Sesam • Referentie: 9789492784223

Freud • Stefan Zweig

Zweig neemt de lezers mee op een boeiende reis door het intellectuele landschap van het fin de siècle in Wenen. Hier ontwikkelde Sigmund Freud (1856-1939) zijn revolutionaire theorieën die voorgoed de manier veranderden waarop we naar de menselijke geest kijken.

€ 16 (i.p.v. € 20) • Uitg.: Ijzer • Referentie: 9789086842858

Palestina • Lucas Catherine Vertrekkend van Balfour wandelt Lucas Catherine doorheen de geschiedenis van de kolonisatie van Palestina. Geen droge analyse maar de feiten, verhalen en gebeurtenissen die ertoe doen, geïllustreerd met foto's en kaarten. € 18 (i.p.v. € 22,50) • Uitg.: EPO • Referentie: 9789462671195

De ongelijkheidsmachine • Paul Goossens

Goossens onderzoekt de permanente botsing en de onmogelijke pacificatie tussen voorstanders van een meer egalitaire samenleving en elites die hun privileges willen behouden.

€ 27,92 (i.p.v. € 34,90) • Uitg.: EPO • Referentie: 9789462674271

Gratis verzending vanaf 20 euro.

Naam

Adres

Postcode + gemeente

Bestelt

Datum Handtekening

Kortingvoor S-Plusleden!

Bike Republic: jouw compagnon de route voor elk moment

Een compagnon de route is iemand die met je meerijdt en je onderweg op sleeptouw neemt. Iemand op wie je kan rekenen en die door en door begrijpt wat fietsen voor jou betekent.

Iemand die je nu en dan een duwtje in de rug kan geven zodat jij maar één ding hoeft te doen: genieten van de rit.

Bike Republic is jouw compagnon de route voor elk moment. Denk je aan een nieuwe fiets? Dan luisteren ze graag naar wat jij nodig hebt en helpen ze je op weg met helder advies. Online en in één van de 29 winkels verspreid over heel Vlaanderen. Of zoek je eerder een vakman die je tweewieler in topvorm houdt? Reken dan op de technici in hun ateliers. Zij sleutelen met passie én verstand van zaken.

Welke weg je ook wil inslaan: met Bike Republic als compagnon de route staat jouw fietsplezier centraal.

S-Plus ledenvoordeel

Overweeg je de aankoop van een elektrische fiets? Bij Bike Republic geniet je tot 31 oktober 2024 van 5 % korting op vertoon van je S-Plus lidkaart 2024. De korting is geldig in alle winkels van Bike Republic, behalve in Herentals. Je kan de korting gebruiken voor de aankoop van een elektrische fiets, maar niet voor Brompton, Riese & Muller, elektronica, indoortraining, verzekering en cadeaubonnen. De korting is van toepassing op de adviesprijs, niet op promoties, outletprijzen of werkuren. Niet cumuleerbaar met andere acties of kortingen.

Meer info: www.bikerepublic.be

(titels en prijs)

Actie geldig zolang de voorraad strekt. Stuur deze bon ingevuld terug naar EPO uitgeverij, Lange Pastoorstraat 25-27, 2600 Berchem of bestel via mail: orders@epo.be met als referentie S-Plus. Bestellen kan ook via de webshop van www.epo.be, met de actiecode SPLUS0724. Geef deze code in bij het afrekenen, de korting van 20 % wordt automatisch verrekend.

Train je brein

Los de puzzel op. Stuur de oplossing vóór 1 augustus 2024 naar: S-Plus, t.a.v. Sarah Van Humbeeck, Sint-Jansstraat 32, 1000 Brussel of mail naar info@s-plusvzw.be en maak kans op een dubbelticket voor de avant-première van Jeanne d’Arc in kasteel de Mérode in Westerlo op 13 augustus 2024.

HORIZONTAAL - 1 toiletartikel 7 filmterm 13 inspraakorgaan binnen een bedrijf 14 vlaag 16 ijzer 17 achtereinde 19 pannenkoekenbeleg 21 zin in eten 24 plaats 27 begrip 28 koningin der goden 30 bejaarde 32 ondergang 33 kostbaar sieraad 34 per week 35 verzetsbeweging 37 technisch onderwijsassistent 38 United Kingdom 39 bijwoord 40 veel voorkomend 41 cum laude 42 kraan 44 deel van het lichaam 45 zink 47 puffen en blazen 49 wedstrijdbeker 51 hoofdstad van Bulgarije 53 plaats in Duitsland 54 jaloezielat 56 nakomeling 57 verzuimachtig 59 moderne muzikant 62 insect 65 van geringe dichtheid 66 weerterm 69 loofboom 70 in aantocht zijn 71 kant en klaar voor het gebruik.

De oplossing van de puzzel uit het vorige nummer van S-Plus Mag (april 2024) was:’323’. Een onschuldige hand heeft volgende gelukkige winnaars getrokken: Françoise Bouba, Henri Craynest, Mariette De Bont, Jenny De Cock, Ronalda De Meersman, Annick De Meester, Maritta Devos, Cindy Dewitte, Karel Eeckhout, François Geerts, Viviane Gisquiere, Roger Hannes, Dany Havegeer,Karel Heselmans, Yvette Janssens, Luc Martens, Martial Maryn, Domenico Monteleone, Viviane Rampaert, François Saeyvoet, Georgette Sas, Greta Vandecandelaere, Frederik Vandenbroucke, Vandriessche-Baert, Jacques Vandromme, Monique Van Goethem, Marcel Verbinnen, Luc Viste, Rudy Wensma, Iris Westyn, Paula Willems. Zij wonnen tickets voor de tuinbeurzen Hof & Huis, tuindagen kasteel Beervelde, tuindagen kasteel Heihuyzen en Hex Garden Festival. Proficiat!

Door omstandigheden werd het vorige nummer van S-Plus Mag later bezorgd dan voorzien. We begrijpen dat dit wat ongemak heeft veroorzaakt bij het inschrijven voor activiteiten of het deelnemen aan onze puzzel. We willen ons hiervoor oprecht excuseren.

VERTICAAL - 1 sportieve activiteit 2 artikel 3 zoekt werk als 4 Ierland 5 een tamme loot aanbrengen 6 per dag 7 cent 8 haaksteek 9 te eniger tijd 10 straat 11 buitenaards verschijnsel 12 aansporend praatje 15 oosterse vorst 18 innerlijk 20 aan de andere zijde 22 ten opzichte van 23 vogel 25 oudachtig 26 gemalen komijn 28 krul 29 het vermogen om te ruiken 31 voornaamwoordelijk bijwoord 33 verzekeringsakte 36 zoogdier 37 computertoets 41 ontevredenheid 43 menslievend 46 reactie op overmatig drankgebruik 48 snoekachtige zeevis 49 calorie 50 hoofddeksel 52 toestemming 54 kledingmaat (Engels) 55 slingerplant 57 naar omlaag 58 pluimvee 60 zoals 61 pluspunt 63 stil! 64 domoor 67 voegwoord 68 kadastraal inkomen (afk.).

Langer thuis blijven

wonen, maar moeite met traplopen?

Ga weer veilig de trap op en af met een

Otolift traplift.

Rechtstreeks van de fabrikant

Of scan de QR-code

Open de camera of Google

Lens op uw telefoon en scan de code.

Gratis informatiepakket

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.