Guliskomposten 2021

Page 1

2021


Chefredaktörens lilla hälsning Det känns nästan som igår då jag själv bläddrade igenom guliskomposten några veckor före min egna studiestart. Tyvärr är jag inte gulis mer men det är du, så ta vara på den tiden! Men vem är jag och varför läser du den här tidningen? På Soc&kom har vi något som kallas för Soc&komposten som är vår studerandetidning, jag ansvarar över komposten i år. Den här upplagan är ett specialnummer som ska försöka förbereda er gulisar inför er studiestart. Här kommer vi presentera era blivande gulismamin och tutorer, och hjälpa er förstå vår studentorganisation och vad StudOrg egentligen gör. Årets guliskompost bjuder på många personers favoritminnen från deras egna gulishöst och nu tänker jag också truga på er ett bra minne jag har från min tid som gulnäbb.

Det var introduktionsvecka. Vi hade haft en lång dag med mycket program och som ett avslut på kvällen skulle vi gå till baren Thirsty Scholar som ligger strax runt hörnet från Soc&kom. Det var en sensommar kväll då det ännu är relativt varmt och ljust ute. Förutom att luften var varm låg det också en sorts spänning i luften. Tänk det som en första dejt, så kändes det. Vi samlades på barens bakgård som var upplyst med små lampor som var upphängda i träden ovanför oss. Det hela kändes som en scen ur en coming of age-film som försöker porträttera ungdomen. Där satt vi, utan en oro i världen. Så ser jag tillbaka på mitt år som gulis.

Innehåll Chefredaktörens hälsning............................................... Checklista inför studiestarten........................................ Gulismamis hälsning........................................................ Extraordinära gulismamis hälsning............................. Tutorerna 2021................................................................. Internationella utskottet................................................. Ordförandes hälsning....................................................... Vad är StudOrg?................................................................ Styrelsen 2021.................................................................... Utskotten i StudOrg.......................................................... What the sits?.....................................................................

Nu önskar jag er alla lycka till och hoppas att ni kommer trivas här på Soc&kom!

Årets gulis 2020.................................................................

Ellen Forsström Chefredaktör

Ämnesföreningarna vid Soc&kom.................................

What the årsfest?...............................................................

Händelsekalender............................................................... Karta över Kronohagen.................................................... Ordlista.................................................................................

Guliskomposten är det årliga numret av Soc&komposten. Soc&komposten är StudOrgs medieprodukt, producerad av studenter vid Soc&kom. StudOrg har fått tidningsstöd av Studentkåren vid Helsingfors universitet.

StudOrg på sociala medier Instagram: studorg Snapchat: studorg Facebook: StudOrg vid Soc&kom sockomposten@gmail.com Facebook: Soc&komposten Instagram: @sockomposten

layout ELLEN FORSSTRÖM tutorbilder PRIVATA övriga bilder STUDORG fram- och baksidans bilder: Timothy Dynes, Unsplash Sora Sagano, Unsplash illustrationer MIA YLÖSTALO utgivare STUDENTORGANISATIONEN VID SVENSKA SOCIAL- OCH KOMMUNALHÖGSKOLAN VID HELSINGFORS UNIVERISTET R.F.


Checklista

inför studiestarten

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Ta emot din studieplats på studieinfo.fi. Läs nyhetsbreven som universitetet skickar och följ instruktionerna Studiekort fixar du på FrankApp, så se till att ladda ner den. Du kan också beställa ett fysiskt studiekort, det gör du på frank.fi. Närvarointyg fungerar som ett tillfälligt studiekort. Biljett till kollektivtrafik kan du skaffa smidigt via HRT:s app. Identifiera dig via studieinfo så får du studierabatt på 30-dagars biljetten. Du kan också skaffa ett fysiskt kort om du vill vid HRT:s servicepunkt, men det är ofta långa köer. Helkas bibliotekskort ger dig tillgång till kursböcker. Aktivera ditt användarnamn till mejl och universitetets intranät. Följ instruktionerna du har fått i din mejl. Följ StudOrg och ämnesföreningarna på sociala medier och gå med i Facebookgrupper. Anmäl dig till evenemang när de dyker upp på Facebook.


Välkommen till

Soc&kom! Ett MEGA stort grattis till din studieplats vid Soc&kom! Det är nu din minnesvärda och roliga studietid börjar och jag hoppas du är taggad. Jag heter Moa Aulanko och jag är gulismami i år, vilket är superkul. Det betyder att jag kommer spamma er med gulisinfo och leda tutorerna tillsammans med Jenna Alakari (se nästa sida). För två år sedan var jag lika nervös som du, jag kände ingen när jag steg över tröskeln till Soc&kom. Dina föräldrar kanske också talar om sina studievänner från den gamla goda tiden som de fortfarande har kontakt med. Trots att jag först tänkte “hur ska jag lära känna någon?” så efter bara några dagar hade jag redan hunnit knyta vänskapsband som jag är säker på kommer hålla livet ut. Och det är inte heller att glömma att vissa hittar sina studievänner och sin plats efter bara någon minut, medan andra besöker ett studieevenemang flera veckor eller månader efter studiestarten och lär känna folk först då. Det viktigaste är att du är öppen så kommer allt gå bra. När jag var gulis såg jag till att vara med på mer eller mindre allt. Gulishösten består trots allt av många roliga evenemang och upplevelser, men det som toppar

min lista är den fartfyllda gulisfesten och det 24 timmar långa äventyret GulisMoj i Borgåskogarna. Tack vare det här fann jag genast tycke för studielivet och har därför varit aktiv inom ämnesföreningen J-komm som kommunikatör och i år även som redaktionstomte. Jag var också tutor förra hösten och jag kunde ju inte få nog, därför är jag nu Gulnäbbsutskottets ordförande, aka Gulismami. Jag finns alltså tillsammans med tutorerna och de andra två mamina till för att ni ska känna er trygga och välkomna i gemenskapen. <3 Nu börjar gulishösten, jippii! Jag lovar att du kommer att ha kul och glöm för all del inte, GULISFIILIS!!

Favoritplats i Helsingfors: Unisport Bästa med Soc&kom: Jag sa det i förra årets guliskomposten och jag säger det igen, gemenskapen Akta dig för: Mögliga kaffekoppar i StudOrg rummet Överlevnadstips: Välivesi Snapsen smakar: Värst under första klunken Kuriosa: Hur konstigt det än låter, men jag är ett stort fan av gurköl Du kan hitta mig: I tredje våningen, alltså Redaktionen eller i Studde


viktigaste är att ”duDetär öppen så kommer allt gå bra.


Jag var jättenervös inför studiestarten men märkte nästan genast hur snabbt man blir en del av gemenskapen


extraordinära

Gulismamis hälsning Hej på er alla! Grattis och välkommen till Soc&Kom. Så spännande att få träffa er alla och välkomna er till studielivet. <3 Jag heter Jenna och fungerar som extraordinära gulismami i år. Det låter lite komplicerat men betyder i sin enkelhet att jag är som Gulismamis vänstra hand. Tillsammans med Moa (Gulismami) och de bästa tutorerna kommer vi att göra vårt allra bästa för att ordna en så lyckad studiestart som möjligt för just dig. Gulishösten är snart här och det lönar sig att ta vara på den. Nästan vem som helst du frågar på Soc&kom är av den åsikten att det är just gulishösten som är den roligaste tiden av studierna. Jag är en av dem. Jag var jättenervös inför studiestarten men märkte nästan genast hur snabbt man blir en del av gemenskapen, bara man själv är ivrig och deltar i de gemensamma programmen. Det är då man knyter vänskapsband med människor från alla olika hörn i Finland. Jag vet att Moa också är av samma åsikt.

ännu en till gulishöst tillsammans med er. Några goda minnen från de båda gulishöstarna är gulisfesten, som avslutar den intensiva introveckan. Det är ett chill evenemang där man tillsammans med sina nya studiekamrater firar den gångna introveckan och blickar framåt mot den kommande studietiden. Därför bjuder jag på en bild av mig själv från förra årets gulisfest. Njut av de sista lovdagarna och så ses vi snart!

Favoritplats i Helsingfors: Koffparken Bästa med Soc&kom: Kan inte säga annat än alla härliga människor <3 Akta dig för: Sömnlöshet under introveckan.

Därför prioriterar vi att alla gulisar skulle kunna ha en möjlighet att delta i introveckan, vare sig en rådande pandemi eller inte. Jag är lyckligt lottad då jag fått uppleva två stycken gulishöstar, en som gulis själv och en som tutor. Jag ser jättemycket fram emot att få uppleva

Överlevnadstips: Att fråga Moa om deadlines. Snapsen smakar: SITS! Måste nog medge att jag nästan saknar smaken av snaps (who would have thought..) Kuriosa: Jag har både ett finskt och ett tyskt medborgarskap, fastän jag egentligen inte har något att göra med Tyskland. Du kan hitta mig: Först i unicafes kö när de öppnar.


LINA

NATHALIE


Tutorerna 2021 Jag heter Lina Frostdahl, är 19 år och kommer från Jakobstad. Jag kom till Soc&kom direkt efter studenten och studerar statskunskap. Jag har trivts väldigt bra mycket tack vare den fina starten jag fick under gulishösten. Min gulishöst ser jag tillbaka på som intensiv, otroligt rolig men för kort av förekommen anledning. Därför är jag glad att jag passade på att vara med på typ allt som bara gick. Det var lite nervöst i början men snabbt fick vi en fin gemenskap och massa roliga upplevelser tillsammans! Introduktionsveckan är något av en informationsbomb, men också fylld med massa skoj! Därför är det mer än okej om ni inte riktigt hänger med i all info. Vi tutorer finns här för att svara på era frågor och hjälpa er med allt mellan himmel och jord. Jag ser fram emot att lära känna er alla och dela er gulishöst med er. Förhoppningsvis blir den helt oförglömlig!

Favoritplats i Helsingfors: området runt Tempelplatsens kyrka Bästa med Soc&kom: den mysiga gemenskapen Akta dig för: att ta av flera olika maträtter på Unicafé Överlevnadstips: hellre ett halvdåligt vitsord (som går att höjas) än att skjuta upp till omtentamen Snapsen smakar: gulisfiilis Kuriosa: jag har blivit utskälld av en rysk landslagstränare Du kan hitta mig: febrilt letandes efter en sittplats i Kaisabibban

Jag heter Nathalie Koskinen, kommer ursprungligen från Korsholm i Österbotten, men bor nu i Tölö med två kompisar. Jag är en glad, energisk och ibland lite klumpig person som aldrig tackar nej till en fest eller annat studieevenemang! Jag ville studera journalistik och kommunikation, och då blev Soc&kom ett ganska självklart val efter mitt mellanår. Studierna har varit över förväntan, trots att det varit ganska tufft att vara gulis 2020. Favoritplats i Helsingfors: Alla parker och ställen nära vattnet Bästa med Soc&kom: alla roliga och härliga människor <3 Akta dig för: Tequilan för 3 euro på Old Irish Pub Överlevnadstips: Tasarahapäivät på UFF Snapsen smakar: definitivt bättre än punschen Kuriosa: Jag är extremt dålig på alla vintersporter Du kan hitta mig: På Kajsabibban (då den är öppen), där jag inbillar mig själv att jag får mer saker gjort än hemma

Det var både läskigt och spännande att börja på Soc&kom utan att känna någon och utan att veta mycket om skolan från förr, speciellt med coronan som spökade. Men det är inget att oroa sig för! Gemenskapen på Soc&kom är så härlig och alla kan verkligen känna sig välkomna. Efter mitt första evenemang på introveckan kände jag mig aldrig mera ensam och alla studerande var så trevliga och öppna så det var inget problem att hitta nya vänner och bekantskaper. Vi tutorer hoppas att vi kan ordna en lika fin introvecka för er som vi fick ha förra året, och vi ser fram emot att få uppleva alla roliga evenemang tillsammans med er!


HANNA

CHARLOTTA


Tutorerna 2021

Favoritplats i Helsingfors: Alppila <3 Bästa med Soc&kom: helt klart gemenskapen Akta dig för: Corona (ölen, höhö) Överlevnadstips: en tupplur mellan föreläsningarna Snapsen smakar: alltid lika vidrigt Kuriosa: Jag är en sucker för speciellt finsk reality Du kan hitta mig: på huk i Alko vid vinhyllan

Jag heter Hanna Kauppinen, är 19 år gammal och hemma från Vanda. I gymnasiet fann jag ett intresse för psykologi, så socialpsykologi på Soc&kom kändes som ett ganska naturligt och självklart val för mig. Jag var supernervös inför studiestarten, dels för att jag inte kände någon sen tidigare och dels för att jag fruktade över hur jag skulle klara av studierna. Jag kan trösta dig med att berätta att nervositeten över studierna var alldeles onödig och ifall du inte färdigt känner någon som också ska börja på Soc&kom, så ingen fara, det kommer snabbt att ändras (trust me)! Favoritevenemanget har hittills helt klar varit Gulisolympiaden och favoritkursen (om man bara får välja en) introduktionskursen i socpsyk. Jag ser megamycket fram emot att få träffa er alla, det här kommer att bli så kul!!

Jag heter Charlotta Sederholm men ni får gärna kalla mig Lotta! Jag är ursprungligen från Esbo men klassificerar mig nuförtiden som Helsingforsare. Jag har tänkt studera statskunskap, men är nog intresserad av de flesta ämnena. Före jag började studierna så hann jag ha några mellanår då jag inte visste vad jag ville börja studera. Det slutade med att jag sökte till Soc&kom vilket jag nog inte har ångrat en enda gång. Gulishösten är definitivt ett av de roligaste minnena jag har, även om den inte varade så jättelänge för oss (rona gulis)... Tips är att gå på alla evenemang som erbjuds, du kommer inte ångra dig. Mina egna favorit evenemang från gulishösten var nog gulisfesten och the brand new gulisolympiaden. Och gulissitsen i ösregn på Tjärholmen får ju inte heller glömmas! I feel you att allt nu känns stressigt och spännande, men jag lovar att allt kommer bli hur bra som helst. Grattis till studieplatsen, vi ses i höst!

Favoritplats i Helsingfors: Någonstans vid havet, Eirastrand är nog en favorit Bästa med Soc&kom: Att man kan testa egentligen precis alla ämnen före man väljer vad man vill studera. Och så människorna och gemenskapen förstås! Akta dig för: Helan Överlevnadstips: Darra piller! Snapsen smakar: Drick den snabbt så smakar den inget Kuriosa: Jag har alltid varit jätterädd för katter, men har i år försökt börja vänja mig vi dem Du kan hitta mig: På alla caféer i Rödbergen!


Tutorerna 2021 Jag heter Anna Hedström, är 20 år gammal och studerar journalistik och kommunikation. Ursprungligen kommer jag från Grankulla, men är numera stolt Tölöbo. Jag sökte till Soc&kom mest för journalistikens skull, men insåg väldigt snabbt att jag också stortrivdes med stämningen och människorna. Nu har mitt gulisår förstås inte varit normalt med tanke på alla coronarestriktioner och zoom-föreläsningar, men jag har ändå fått en ordentlig försmak på hur studielivet ser ut och är så otroligt taggad på det här läsåret! Mina bästa studieminnen är helt klart gulisolympiaden och gulisfesten med temat barnkalas (varifrån bilden där jag dansar macarena är tagen). The good old days före samhället stängde igen. :’(

Favoritplats i Helsingfors: allt som är nära havet <3 Bästa med Soc&kom: fiilisen och alla huippu människor! Akta dig för: snygga TF-killar Överlevnadstips: många koppar kaffe och en nap om dagen = essentials Snapsen smakar: bättre om man håller för näsan! Kuriosa: jag är expert på att babbla, oftast sker det i en hastighet på 120 km/h Du kan hitta mig: på dansgolvet eller vid karaokemaskinen

Första veckan kan kännas skrämmande och nervös, men mina bästa tips är att bara komma som du är och go with the flow. Allt faller på plats ganska snabbt och vi tutorer finns här för att hjälpa er på traven. Jag ser massor fram emot att lära känna er alla, stort grattis till studieplatsen!

Favoritplats i Helsingfors: Vallgård och Berghäll har en speciell charm. Bästa med Soc&kom: Redaktionen. Akta dig för: morgonföreläsningar (med plötsliga breakout rooms) Överlevnadstips: Google maps och HRT-appen är dina bästa vänner. Jag skulle nog inte vara vid liv om inte det vore för dem. Snapsen smakar: som en söndagsmorgon. Kuriosa: Jag är en ganska punktlig person men typ alla mina kompisar tycker att jag alltid är sen. Du kan hitta mig: hoppandes på väggar och trottoarer runt stan.

Mikael Westerlund heter jag, men brukar kallas för Wessu – båda går! Ursprungligen kommer jag från Kotka, men redan efter ett år känns nog Helsingfors som ett kärt hem för mig. På min fritid tycker jag om att fota och så tränar jag också parkour. Jag brukar beskriva mig själv som alltid öppen för nya idéer och upplevelser. Därför var jag på min gulisvecka nog mest taggad just på att få träffa nya människor – och det hoppas jag även ni är. Före jag började studera var Soc&kom ett stort mysterium för mig, jag hade inga vänner där och visste knappt vad och vart det var. Ändå, lät journalistik helt enkelt så bra att jag bestämde mig för att chansa på det. Och den chansningen var nog värt det. Det jag har märkt är att universitetet är typ expert på att få saker låta mer komplicerade än de egentligen är. Saker brukar inte vara så seriösa som man tror. Kom ihåg detta speciellt under de första gulisveckorna, då verkligen ingen kräver att du ännu ska kunna någonting. Jag är en självutnämnd problemlösare så kom och ryck mig i ärmen om du stöter på problem!

Jag heter Heddi Lindberg, är 19 år gammal, och kommer från ljuvliga Åbo. Jag studerar statskunskap med förvaltning som huvudämne med lite rättsvetenskap vid sidan om. Jag inledde studierna vid Soc&kom genast efter gymnasiet då det på grund av pandemin var svårt att tänka sig ett mellanår. Mina förväntningar överträffades helt och hållet av de härliga människorna och roliga evenemangen. Det kändes verkligen som att jag kommit rätt och jag hoppas att ni kommer trivas toppen. Min egen gulishöst var superhärlig och medförde många gyllene minnen. Jag hoppas att ni får det lika kul! Som åbobo var det intensivt att flytta till Helsingfors och allting kändes flummigt till en början. Det kan kännas nervöst och stressigt de första dagarna men vi tutorer finns här som hjälp och tveka inte att rycka oss i ärmen, vi hjälper mer än gärna. Vi ses i höst och det kommer bli jätteskoj att träffa er alla!

Favoritplats i Helsingfors: Blåbärslandet Bästa med Soc&kom: gemenskapen och de härliga kretsarna Akta dig för: att spendera hela föreläsningen på tiktok Överlevnadstips: vin och choklad Snapsen smakar: gräsligt :D Kuriosa: jag har en förkärlek för svenska poplåtar och paradise hotel Du kan hitta mig: på Plantagen eller i närmaste blombutik


ANNA

HEDDI

MIKAEL


Tutorerna 2021 Jag heter Victoria Myntti, är 19 år och kommer från Jakobstad uppe i Österbotten. Psykologi är mitt stora intresse och fastnade därför direkt för socialpsykologin när jag kom till Soc&kom efter studenten. Det finns inget bättre än att omge sig med härliga människor och det finns det gott om här! Om du oroar dig över hur du ska hitta i Helsingfors kan jag, som jag själv anser sakna lokalsinne, försäkra dig om att det finns appar samt hjälpsamma människor som gärna visar vägen. Funderar du över något, eller annars bara vill hänga och ha det roligt är det bara att rycka mig ärmen!

Favoritplats i Helsingfors: Lammassaari Bästa med Soc&kom: Människorna och den gula halaren Akta dig för: Att bära ljusa jeans på utomhusevenemang Överlevnadstips: Choklad <3 Snapsen smakar: Som en kalldusch – friskt och uppiggande :) Kuriosa: Tappat bort mig mellan Forum och Kampen – hittade rätt efter en timmes irrande Var kan du hitta mig: På dansgolvet

Gulisåret har minst sagt varit speciellt och gett oss erfarenheter av ösregn och stormvindar, men även otrolig stämning och gemenskap! Vi är än mer förberedda och än mer taggade på er nya gulisar och på att göra hösten till en minst sagt minnesvärd upplevelse! Jag ser så framemot att få träffa och lära känna er, vi ses!

Favoritplats i Helsingfors: varenda en Hesburger Bästa med Soc&kom: alla intressanta diskussioner Akta dig för: Corona Överlevnadstips: Juustoveken på hesburger kostar bara 1€, bra alternativ när man lever på studerandebudget Snapsen smakar: vet ej, har aldrig smakat Kuriosa: Äger exakt 15 stycken tatueringar :) Du kan hitta mig: hemma slöande på soffan (alternativt på hesburgern bredvid mitt hem)

Linn Styrström heter jag och är en glad ålänning på 22 år. Jag sökte mig till Soc&kom för att studera socialpsykologi eftersom jag tycker människor är equally kul och intressanta som besynnerliga varelser. Förra hösten var min andra gulishöst i Helsingfors och eftersom jag bara inte kan få nog ska det nu bli superroligt att få vara er tutor och få med er i gemenskapen. Som coronagulis 2020 kan jag nästan tala för alla då jag säger att vi hade en superskoj introvecka trots omständigheterna. Vi sitsade utomhus i ösregn, under presenning, med handsprit och annat procenthaltigt i högsta hugg. Jag hoppas att ni får en lika kul introvecka om inte ännu bättre! Grattis till studieplatsen, vi ses i höst!

Jag heter Alex Oksanen, men kallas även ofta Kvist (long story!). Bor nuförtiden i Tölö och definierar mig själv som en Helsingforsbo by heart, fastän jag ursprungligen kommer från Nurmijärvi. Orsaken till att jag sökte till Soc&kom var att jag alltid haft intresse för starkt samhälleliga ämnen; sociologi, socpsyk, you name it! (och dessutom så räckte inte mina vitsord till för att komma in på finska sidan). En rolig kuriosa om mig kunde vara att fastän jag är tutor så äger jag ingen halare, så ironiskt som det låter. :D Det bästa med Soc&kom enligt mig var de få föreläsningar man kunde vara närvarande på under mitt första studieår och dessutom lärarna, där Johannes Kananen och Jan Wikman blev mina absoluta fave flummisar <3

Favoritplats i Helsingfors: strandpromenaden vid Eira Bästa med Soc&kom: alla fina personer Akta dig för: oförberedda breakout rooms Överlevnadstips: kolla lite Crash Course på Youtube innan tent Snapsen smakar: mer som vatten framåt natten Kuriosa: när jag var liten kretsade mitt liv kring mina ökenråttor Laban & Markoolio Du kan hitta mig: enkelt, på dansgolvet, alltid


VICTORIA

ALEX

LINN


Tutorerna för socialt arbete Jag heter Emma Gustafsson och studerar socialt arbete. Är hemma från Jakobstad men trivs sjukt bra i Helsingfors. Under mitt 4:e och sista år i gymnasiet visste jag inte riktigt vad jag ville studera, men efter en introduktion till socialt arbete blev jag övertygad om att det var stället för mig. Har varit väldigt nöjd med mitt val. Som Österbottning var jag väldigt nervös att flytta till ”storstan”, men som tur välkomnar Soc&kom en med öppna armar. Gemenskapen och stämningen är fantastisk och vi tutorer finns här för er. Vare sig det handlar om att du behöver nån som håller upp håret efter en snaps för mycket eller om du bara behöver någon att prata med.

Favoritplats i Helsingfors: Sveaborg på sommaren Bästa med Soc&kom: Gemenskapen och människorna! Akta dig för: Att missa sista bussen hem Överlevnadstips: Det räcker att man blir godkänd. Snapsen smakar: hembränt Kuriosa: Jag har haft en photoshoot med en ketchupflaska helt nykter Du kan hitta mig: Vid varje cafe som serverar boba

Gulishösten brukar vara väldigt intensiv men så sjukt roligt. Så det är bara att slappna av och hänga med. <3 Jag ser fram emot att träffa er!

Favoritplats i Helsingfors: Eira stranden Bästa med soc&kom: att skolan ligger så centralt men fortfarande är liten och mysig Akta dig för: kurserna i socialrätt Överlevnadstips: snåla inte med kaffet Snapsen smakar: som gulisintagningen Kuriosa: jag har aldrig förstått mig på Tiktok Du kan hitta mig: på vartenda kommande evenemang

Jag heter Miranda Ekman, är 19 år och kommer från Vasa men är nuförtiden bosatt i Majstranden. Jag sökte till Soc&kom eftersom jag inte hade klart för mig vad jag ville göra med mitt liv efter gymnasiet och inriktningen socialt arbete verkade intressant. Jag var trots det här osäker på om jag valt helt fel väg i livet när jag väl började vid Soc&kom. Idag kan jag säga att jag är mer än nöjd med mitt val. Studierna är intressanta men även utmanande, lärarna är för det mesta förstående och Soc&koms studiemiljö verkar, utifrån de tre enstaka gånger jag befunnit mig i byggnaden, väldigt trivsam. Den första dagen var jag, som säkert precis alla andra, väldigt nervös och vilsen. Det tog inte många minuter innan tutorerna hade lättat upp stämningen och fått en att glömma varför man varit nervös från början. Den första veckan som gulis kom efter detta att bli en av de bättre i mitt liv, och jag är här för att se till att ni gulisar får uppleva samma sak. Så grattis till studieplatsen och till att ni har allt det roliga framför er, och glöm inte att vi tutorer finns här för att hjälpa er. Jag hoppas ni är lika taggade på kommande gulishöst som jag!

Jag heter Wilma Engström, är född och uppvuxen i Helsingfors så har inte flyttat längre än till Arabia under min studietid. Jag sökte till Soc&kom eftersom att jag länge redan haft planer på att studera socialt arbete för att kunna jobba på barnskyddet i framtiden. Fastän det tyvärr inte har varit särskilt mycket närstudier för vår del, har jag verkligen trivts. Det här tack vare den fina gulishösten vi fick ha med en massa fina program där jag fick lära känna mina underbara studiekompisar.

Favoritplats i Helsingfors: Keltainen ruusu Bästa med Soc&kom: Henrik Hägglund Akta dig för: Tequila Överlevnadstips: Tasottavat Snapsen smakar: Ingenting om du är tillräckligt full

Det är nog hemskt svårt att välja ett absolut favorit evenemang då alla evenemang som ordnades på hösten var så grymma, men måste nog nästan säga att gulisintagningen var allra bäst (även om det är ganska så suddigt mot slutet av kvällen).

Kuriosa: Har haft alkoholförgiftning minst 2 gånger Var kan du hitta mig: I Plantagen och Alko


EMMA MIRANDA

WILMA


Varje år gör IU en Lapplandsresa tillsammans med utisarna och tutorerna.


Internationellautskottet Hey! Did you know that there is an international committee at Soc&kom? We’re called IU, or Internationella utskottet, and we aim to cater to the needs of the exchange students arriving to Soc&kom during both fall and spring. The international committee consists of a chairman, wonderful international tutors as well as volunteers who make sure to offer the best possible experience for our exchange students. We do our best to help the newly arrived guests to get started with their studies, to get settled to life in Helsinki as well as accustomed to the Finnish and Nordic culture. Whether it’s about getting a HSL-card or navigating through campus, we’re here to help! We also organise various events in order to both acquaint and unify our national students and exchange students here at Soc&kom, for instance; International sits,

Music around the world and utismoj and much, much more! Do you wish to meet students from around the world and improve your skills in a foreign language? Do you want to enrich your student life with new acquaintances, friends, valuable experiences and memories with people from different cultures? - come join IU and our events, mingle and have fun with our beloved exchange students! Auf wiedersehen; Au revoir; See you soon! Lexi Cederberg Utismami


Ordförande här hej! Först och främst: ett stort grattis till studieplatsen! Jag vill å hela föreningens vägnar önska dig varmt välkommen till Soc&kom! Jag heter Julia och jag har i år äran att fungera som ordförande för StudOrg, studentföreningen vid Soc&kom. Jag minns fortfarande min första dag på Soc&kom. Jag var otroligt nervös när jag steg in genom skolans dörrar för första gången. Helsingfors var fortfarande främmande för mig och jag var så rädd att inte hitta fram i tid att jag i slutändan var på plats över en halvtimme för tidigt. Min poäng här är den, att det kan kännas osäkert och att vara nervös är helt normalt! Kom ihåg att alla sitter i samma båt och att nervositeten och spänningen ni delar är den första gemenskapen ni har som gulisar. Tillsammans kommer ni under studietiden skapa en massa fina minnen. Vem vet, personen du av en slump råkar sätta dig bredvid under din första dag kan komma att bli din bästa vän! StudOrg och de olika utskotten ordnar en massa program. Utskotten presenterar sig och vad de brukar ordna längre fram i tidningen, så fortsätt läsa! Det brukar finnas någonting för alla och ifall du saknar någonting är det bara att komma med förslag! Min egen strategi som gulis var egentligen

bara att delta på så mycket som bara möjligt, och det rådet vill jag föra vidare till dig också. Sen dess att jag började som gulis år 2017 (hjälp, jag börjar bli gammal) har jag bland annat stått på scenen i två olika spex, spelat fotbollsmatcher för Lokomotiv Såssåkom, suttit i flera olika styrelser, varit funktionär och tutor och förstås gått på otaliga sitser, men framför allt, lärt känna en massa härliga människor. Att vara aktiv som gulis ledde för mig till flera år av förtroendeuppdrag och viktigast av allt, en massa skoj och goda minnen! Grattis än en gång och get ready, för ditt studieliv börjar NU! Jag hoppas vi ses på evenemang i höst, kom i så fall gärna fram och säg hej, eller varför inte joina min fuldans på dansgolvet?

Julia Rehn StudOrgs ordförande 2021


Här ser ni mig och Måses™ i Studde, vårt egna kafferum på Soc&kom!


Vad är

StudOrg? Föreningen för alla studerande vid Soc&kom Grundades 1943 Ordnar mångsidiga program för studerande Fungerar som studenternas beslutsfattande organ och en länk till högskolan Leds av en styrelse som väljs av medlemmarna under höstmötet Styrelsen sitter ett kalenderår I föreningen finns olika utskott som har olika uppgifter Utskottssverksamheten fungerar på frivillig basis – kom med som till exempel dekorationsansvarig, kock, servitör eller sångledare!


Styrelsen 2021

Programansvarig Selja Taipale

Sekreterare och informatör Jessika Berglund

Skattmästare Daniela Holmberg

Studie- och arbetslivsansvarig Kenny Mäkikara

Utismami Alexandra ”Lexi” Cederberg

Gulismami Moa Aulanko

Klubbmästare Elin Nyqvist

Sitsvärd Sara Björklund

Årsfestmarskalk Lucas Hasselblatt


Utskottsverksamhet i StudOrg

Gulisfesten 2020 ordnades i Brunnsparken med tema barnkalas


Glada miner från gulisfesten

Festutskottet - FU I år är det Sara Björklund och Elin Nyqvist som ansvarar för festutskottet. Sara fungerar som sitsvärd samt festutskottets ordförande, och Elin som klubbmästare.

Gulnäbbsutskottet - GU Som namnet säger så är Gulnäbbsutskottet det utskott som finns till för er gulisar. Det är vi som ser till att alla nya studerande får en så bra studiestart som möjligt och att ni ska få njuta av kul evenemang som vi ordnar för er! Vårt utskott består av gulnäbbsutskottets ordförande (Moa Aulanko), extraordinära gulismami eller papi (Jenna Alakari), tutorerna och evenemangscheferna. Vi samarbetar med högskolan och hjälper även till under introveckan, om det är någonting du funderar över så kan du alltid fråga någon av oss! Några evenemang som vi ordnar för er under hösten är introveckans program, intagningen, gulismoj, gulissitsen och allt möjligt annat roligt. Tanken bakom evenemangen är att alla ska hitta sin plats i studielivet. Häng med så mycket du bara orkar för nu är det dags att skapa minnen för livet!

Men vad gör festutskottet egentligen? Som namnet kanske avslöjar är det vi som står för föreningens festligheter tillsammans med våra funktionärer. Vår huvudsakliga uppgift är att ordna sitserna som hålls på vårt kära Nypolen, men även andra evenemang som Pub Quiz har ordnats under årets lopp. Även om vi som sitsvärd och klubbmästare har det huvudsakliga ansvaret över festutskottet, så skulle det inte vara möjligt att ordna våra sitser utan våra fantastiska funktionärer! Funktionärerna gör allt från att brainstorma kring teman för sitser, till att hjälpa till med att tillreda och servera sitsmaten. Som tack får man en del förmåner och möjligheten att delta i StudOrgs funktionärsmiddag. Att ordna fest tillsammans med andra är otroligt roligt samtidigt som man får ta del av festutskottets härliga gemenskap! Vill du aktivera dig inom utskottet och vara med i ordnandet av festligheter är det bara att kontakta oss via exempelvis Facebook. Ryktet säger ändå att de bästa festerna är i köket.

I slutet av sitser brukar vi dansa på borden i takt till Davis Hassellhoff.


Programutskottet - PU Programutskottet, som oftast kallas för PU, är möjligen det mest månsidiga utskottet i föreningen! I stora drag kan utskottets verksamhet delas in i tre kategorier: kultur, idrott och chill.

även ett eget fotbollslag, Lokomotiv Såssåkom, som möter andra studentföreningar i både fotbolls- och futsalmatcher. Kom med på StudOrg idrottar för att ha roligt!

PU består av en ordförande, som i år är Selja Taipale, en idrottsansvarig, två eller flera spexansvariga och funktionärer. Idrotten presenteras mer i detalj nedan, men i fråga om kultur gör vi t.ex. besök till muséer och går på teater. Ibland ordnas även evenemang där man får uttrycka sin egna inre konstnär, som konstkvällar och pyssel.

I PU finns det garanterat någonting för alla och tröskeln för att delta är låg!

På våren ordnar StudOrg ett eget spex, en slags teater med mycket sång, dans och improvisation. Under året ordnas även några andra större evenemang, som den kusliga skattjakten Horrorjakten och talangshowen Shownight! Lugnare evenemang som programkvällar, vändags- och julkaffe, film kvällar och beerpongturnering ordnas också. I den idrottsansvarigas ledning ordnar PU StudOrg idrottar. StudOrg idrottar brukar vanligtvis ordnas varje onsdag i Gumtäkts Unisport och går ut på att spela någon (lag)sport. under de annorlunda omständigheterna har StudOrg idrottar också utvidgats till online spelkvällar och virtualyoga. StudOrg har

Här spelas den årliga Valentinhockeyn som vi ordnar tillsammans med TF, Teknologföreningen.


Här ser du mig, Kenny, och Tuukka (förra årets SAU) på VTM-arbetslivsmässans scen från ifjol.

Studie- och arbetslivsutskottet - SAU I år är det jag, Kenny Mäkikara, som har äran att fungera som studie- och arbetslivsutskottets (SAU) ordförande för StudOrg. Som studie- och arbetslivsansvarig bevakar jag studerandes intressen genom att bland annat uppdatera tentarkivet, upprätthålla goda kontakter med högskolans ledning och delta i diverse möten. Dessutom ser jag till att SAU ordnar olika intressanta studie- och arbetslivsrelaterade evenemang, till exempel exkursioner till olika arbetsgivare och arbetslivskvällar med alumner från Soc&kom. Om du är ens lite intresserad av att hjälpa till med utskottets verksamhet är det bara att ta kontakt med mig t.ex. via e-post eller sociala medier, tröskeln är alltid låg!

Här läser några av föreningens medlemmar vår föreningstidning Soc&komposten på utgivningskaffe

Kommunikationsutskottet - KU Kommunikationsutskottet (KU) informerar studenterna om diverse händelser inom och utanför föreningen. Det sker via olika plattformar som exempelvis vår hemsida och sociala medier. Inom utskottet skapas också vår exklusiva tidning Soc&komposten. Soc&komposten med sin chefredaktör, redaktionssekreterare och redaktion (funktionärer) ser till att StudOrgare har något roligt, intellektuellt och gripande att läsa fyra gånger om året. Tidningen produceras av alla som vill vara med, alla StudOrgare har alltså en möjlighet att uttrycka sin kreativa sida här! Om du vill skriva om något och vara en del av redaktionen är det bara att rycka chefredaktören, Ellen Forsström, eller redaktionssekreteraren, Mia Ylöstalo, i ärmen. Man kan skriva om lite vad som helst som är mer eller mindre relevant för oss studerande. Tidningen är till för att vi alla får skriva om saker som intresserar oss. Följ gärna tidningen på instagram under namnet @sockomposten och kolla in äldre nummer av tidningen på issuu.com/sockomposten. Funkkisar och andra intresserade kan också vara med på övriga håll i informationsförmedlingen, man kan exempelvis ha en Instagram-takeover eller bara vara med på våra redaktionsmöten och ge idéer. Det är väldigt låg tröskel att hoppa med!


I’ve been looking for freedom, I’ve been looking so long…


what the

sits? En sits, vad är det annat än ett mytomspunnet begrepp? Jo, sitserna utgör en central roll inom studielivet där både gamla bekanta möts och nya bekantskaper stiftas. Tillsammans njuter man av god mat, förfriskningar och falsksång, samtidigt som man får glömma all studierelaterad stress för stunden. Vid StudOrg ansvarar Festutskottet (FU) för sitserna. Utskottet drivs av sitsvärden och klubbmästaren, i samarbete med alla fina funktionärer som hjälper till för att sitsdeltagarna ska kunna ha det roligt. Innan det är dags att sätta sig till bords ordnas coccare, som är ett ypperligt tillfälle att mingla med andra studeranden och avnjuta en välkomstdrink. Coccarna börjar en timme innan själva sitsen, men man behöver inte vara på plats direkt då coccarna börjar. Efter att alla satt sig till bords börjar middagen med att sångledarna tar in Helan går. Sångledarna är de som håller igång hela sitsen. De har planerat vilka snapsvisor som sjungs, ger instruktioner om hur sitsen går till och informerar om eventuella specialarrangemang. Det är av ytterst stor vikt att ta hänsyn till och lyssna på sångledarna! På sitserna använder vi oss av StudOrgs alldeles egna sångbok Såssåsång, så ta ingen stress över att du inte kan snapsvisorna från början. Sångboken delas ut åt alla gulisar under gulissitsen.

Under kvällens gång kommer det sjungas många snapsvisor så ta inte helan efter varje visa, det slutar bara illa för både dig och festfixarna. Det lönar sig inte heller att grunda före coccarna, då finns risken att din kväll slutar allt för tidigt. Vi vill även påpeka att ingen är tvungen att dricka under våra evenemang och ingen kommer heller kolla snett på dig om du anmäler dig som alkoholfri! Bland våra alkoholfria alternativ finns läsk och ingefärashots. När punschen småningom är slut och efterrätten är uppäten är det dags för EFTERFEST! Efterfesterna är oftast öppna för alla med studiekort och föranmälda avecer. Hur och när man anmäler sig till sitsen och annan nödvändig information meddelas på förhand via mejl och Facebook, så se till att följa med StudOrgs grupp på Facebook. Det här verkar kanske som mycket information på en och samma gång, men no stress, som gulis är det helt okej att göra fel! Om du undrar över något är det bara att fråga tutorerna eller vem som helst i föreningen, det finns alltid någon som mer än gärna hjälper till.


Årets gulis 2020

Hej på er alla! Superkul att ni kommit in på Soc&kom och får inleda era studier här med oss. Jag heter alltså Emilia Savage, och kallas Em. Jag är första årets studerande och hoppas på att få välja socialpsykologi som huvudämne. Jag kommer också att fungera som tutor för utbytesstudenterna, men tutor som tutor, ser ni mig någonstans får ni gärna rycka mig i ärmen antingen för att ställa en fråga eller om ni bara vill säga hej. Jag älskar att träffa nya människor! Jag inledde mina studier under det fantastiska året av 2020. Det känns ju lite knasigt att berätta för er om hur det är att vara gulis eftersom min upplevelse är så annorlunda från något tidigare år. Jag är oerhört tacksam för att vi fick delta i två veckor av evenemang just då skolan började. Jag har inte hunnit sitta på en enda live föreläsning, men jag har dansat runt i Helsingfors och lekt roliga lekar med de andra som börjat studera samtidigt. Det fanns stunder då jag funderade över hur jag skulle orka då det blev ganska mycket härjande och väldigt, väldigt lite sömn. Men nu i efterhand är jag så glad att jag deltog i varje evenemang som fanns. Jag har svårt att välja vilket evenemang som skulle varit bäst eftersom de alla var så sjukt härliga, men måste jag välja blir det säkert gulisolympiaden där vår tutorgrupp vann (4bror!!). Det kändes så roligt att få släppa loss och leka samtidigt som man träffade en massa nya människor. Under de två veckorna av springan-

de runt på stationer i centrum och deltagande i barnkalas blev jag vald till årets gulis. Super skojigt. Vill du också bli vald till årets gulis är mitt tips till dig att våga bjuda på dig själv och njuta av varje stund. Att försöka få ut så mycket av alla ögonblick som bara är möjligt. Jag har en liten gissning dock att detta inte kommer vara ett problem för er eftersom vi alla suttit ganska så inlåsta under det gångna året med väldigt lite evenemang att gå på. Jag kan inte riktigt berätta något om Nyppe, årsfester eller sillisar eftersom jag inte fått uppleva dessa saker. Vi blir ju en stor grupp studerande som får ta reda på denna roliga del av studielivet tillsammans. Tänk så spännande! Trots att det är en fin sak att vi får möjligheten att studera, och det visst ska tas på allvar, så är livet ändå inte så seriöst och det är mycket viktigare att ni ser till att ni mår bra. En stor del av att må bra är att hitta fina människor att dela häftiga ögonblick med och att helt enkelt släppa loss och bara få vara sig själv. Jag ser fram emot att få träffa er! Välkommen välkommen välkommen!!! Em Savage


bjuda på dig ”Våga själv och njut av varje stundwhat the

årsfest? Vi hoppas att ni har tomt i kalendern den 22 oktober för då är det dags för StudOrgs 78:nde årsfest! I år är det vi, Lucas Hasselblatt och Ronja Lindh som har äran att vara årsfestmarskalkar och ordna det som brukar kallas för årets höjdpunkt.

Men vad är en årsfest egentligen? Årsfestveckan kickas igång på måndag med baklängessits, som tar exakt 78 minuter (en minut för varje verksamhetsår), och avslutas på lördag med sillisfrukost. På årsfesten firar vi StudOrg med högtidsdräkt, alltså frack eller långklänning. Efter att man ätit, sjungit och dansat akademiska danser så slutar kvällen oftast på Nypolen med en efterfest.

Årsfesten är ändå inte helt slut efter efterfesten. På lördag förmiddag fortsätter firandet på Nypolen med sillis. Till skillnad från fredagens fest så klär man sig i en aning mindre formell klädsel, nämligen halare och en rolig hatt. Festandet brukar fortsätta så länge som man själv orkar. Ifall du vill hjälpa till att göra årsfesten oförglömlig, så tveka inte att ta kontakt! Årsfesten har alltid behov av taggade personer som kan hjälpa till och bidra till årets höjdpunkt. Vi ses på hösten! Med festliga hälsningar, Lucas Hasselblatt och Ronja Lindh


Ämnesföreningarna vid Soc&kom


Journalistföreningen vid Soc&kom eller J-komm, som vi kallas, är ämnesföreningen för alla med intresse av journalistik och kommunikation. Vi ordnar regelbundna j-öl och annat kul program. Dessutom ordnas årligen J-semi och J-fest, samt J-resan till något trevligt land. Årets bästa fest, alltså vår årsfest, ordnas på hösten. Varmt välkomna med på våra evenemang! Instagram: @jkommsskh Facebook: J-komm

Octavia är svenkspråkiga ämnesföreningen för alla studerande som har socialt arbete som studieinriktning. Octavia ordnar mångsidiga evenemang för att skapa gemenskap och för att visa vad socialt arbete är utanför föreläsningssalarna. Vi ordnar t.ex. arbetslivskvällar, sitsar, spelkvällar och Octavias traditionella Subcrawl. Vi i Octavia vill välkomna alla och strävar efter att alla ska känna sig bekväma, vi satsar på miljö- och jämlikhetsfrågor och är en förening full av kärlek! Välkommen med! Instagram: @octavia_sskh Facebook: Octavia

Habitus är ämnesföreningen för sociologistuderande och -intresserade vid Soc&kom. Måhända att vi inte är den största föreningen men vi är den äldsta, vilket betyder att vi har erfarenheten på vår sida. Vi ordnar en hel del olika evenemang, allt från intensiva diskussionskvällar till slappa pubkvällar. Vi ordnar studiebesök och reser omkring för att träffa vänföreningar. Vi tar studielivet både på allvar och med glimten i ögat! Hjärtligt välkomna med! Instagram: @habitus_sskh Facebook: Habitus

Justitia r.f. är ämnesföreningen för rättsvetenskapsstuderande vid Soc&kom. Vi är den yngsta av Soc&Koms ämnesföreningar, men utvecklar vår verksamhet med stora språng! Du som har en glödande passion för rättsvetenskapliga frågor, eller bara är nyfiken på vad rättsvetenskap egentligen är, kom och bekanta dig med vår verksamhet! Vi kommer att ordnar bl.a. filmkvällar, beerpong turneringar och månatliga Thirsty-Träffar™️. Vi ses (senast) på gulisintagningen <3 Instagram: @justitia_sskh Facebook: Justitia r.f.

Borderline är föreningen för dig som är socialpsykologiintresserad. Har du funderat över varför människor beter sig idiotiskt eller goda människor gör onda saker? Hur lätt marknadsföring påverkar oss? Varför man beter sig på ett visst sätt i en viss grupp? Då är Borderline något för dig! Borderline välkomnar alla, man kan säga att vi är den hjärtligaste av högskolans föreningar. Borderlines traditionella (och nya) evenemang är Afterschool- diskussioner, bollspel, studiebesök, resa, mys, sport, fest... ”Låt oss stå på gränsen mellan psykologi och sociologi, giv oss kunskapens frukt av två världar. Därför skall vi vara Borderline!” Vi ses! Instagram: @borderline_sskh Facebook: Borderline

Är du intresserad av hur samhället fungerar? Intresserar politikens intriger och maktspel dig? Vill du umgås med andra likasinnade? Om ditt svar är ja, då är Statsvett definitivt något för dig! Statsvett är ämnesföreningen för alla statskunskapsintresserade vid Soc&kom. Vi utlovar storslagna fester, de intressantaste studiebesöken och de mest exotiska resorna. Senast var planen att åka till Kuba, men tidigare destinationer är bl.a. Sydafrika, Armenien, Ryssland och Libanon. Ibland händer det också att vi bara sätter oss ner, tar det lugnt och dricker öl. Välkommen med! Vi syns i höst! Instagram: @statsvett Facebook: Statsvett


Händelsekalender gulishösten 2021

Introveckan

Andra evenemang

Måndag 30.8 Afterschool + chill Kom och träffa dina nya studiekompisar på ett avslappnat evenemang. Kvällen kanske fortsätter någon annanstans.

Onsdag 8.9 Guliskaraoke Kom och sjung dig hes efter en förfest med dina tutorer!

Tisdag 31.8 Strandkul + Efterfest Strandhäng på Helsingfors soligaste strand där sällskapsspel, häng och gott sällskap utlovas. Efteråt tar vi oss vidare till en efterfest.

Tisdag 14.9 Gulisintagning En spännande rundvandring i Helsingfors i lag. Och Efterfest!

Onsdag 1.9 Gulisolympiad + Heidi’s Bier Bar Den efterlängtade Gulisolympiaden är här igen! En lagtävling där ni får visa vad ni går för på roliga varierande punkter. Efter den lekfulla tävlingen får villiga ta sig vidare till Heidi’s för att sjunga karaoke och dansa. Torsdag 2.9 Morgonmål + halarprovning Vi träffas i våra tutorgrupper för att äta morgonmål som StudOrg står för. Med samma får ni också prova halare och beställa dem. Fredag 3.9 Gulisfest Vi firar att introveckan är slut med den årliga Gulisfesten på Nypolen! På efterfesten får ni även chans att träffa äldre studeranden.

Fredag 10.9 Gulissits Det här blir din första sits som StudOrgare. Snapsvisor och en massa skoj utlovas!

15.9 eller 23.9 Gulis idrottar Idrottsansvariga ordnar en rolig idrottskväll för gulisar och andra motionsivriga StudOrgare. 29.10 International sits Kom och sitsa med utisarna!! 25.9 StudOrgs Gulisar + TF:s Phuxar Ett helt nytt koncept för i år är ett gemensamt evenemang för StudOrgs gulisar och Teknologföreningens Phuxar. En Beerpong turnering i Otnäs som slutar i en hejdundrande efterfest, och kanske lite bastubad. Det här är ett ypperligt tillfälle att lära känna nya människor från vår vänförening! 2-3.10 GulisMoj Det 24 timmar långa “seminarieveckoslutet” som tar oss till Borgås skogar, SOM VI HAR VÄNTAT! Bland annat sits och bastu står på schemat. Glöm inte GULISFEELISEN! 12 eller 13.10 GU+IU=Sport Ett lekfullt idrottsevenemang med både StudOrgs gulisar och utisar! 18-23.10 ÅRSFESTVECKA Årets finaste och största fest, StudOrgs årsfest firas så klart med en hel vecka av olika program, allt från baklängessits, till dans och sillis. Skriv ner 22.10 i din kalender, för då blir dags att fira att StudOrg fyller 78! Förutom de här evenemangen ordnar StudOrg en mängd andra aktiviteter. Håll utkik! Notera! Den här händelsekalendern är riktgivande, hur och var evenemangen tar plats kan ändras enligt coronasituationen eller väder och vind. Det viktigaste är att ni lägger datumen bakom örat och följer med våra sociala medier för att få närmare information.ORDLISTA... AKADEMISKA KVARTEN De flesta föreläsningarna inom högskolevärlden börjar en kvart över utsatt tidpunkt. Så om det står kl. 13 i studiehandboken, betyder det 13.15, såvida det inte uttryckligen står 13.00! ALEKSANDRIA Ett ”inlärningscentrum” som mest ser ut som en rymdstation med glasväggar och flera våningar med datorer. Här kan man studera, låna böcker,skriva essäer ... Det finns också möjlighet att kopiera och skriva ut dokument i färg. För en pant kan man få en elektronisk nyckel som man kommer in med dygnet runt. Adress: Fabiansgatan 28. ALLMÄNNA TENTAMENSTILLFÄLLEN Ordnas på vissa fredagar, onsdagar och lördagar. I studiehandboken finns mer information om vilka kurser som tentas när. Man anmäler sig till tentamina genom Sisu senast tio dygn innan tentamensdagen. Man får skriva i fyra timmar (inte nödvändigtvis alltid) och avlägga högst två tentamina på en gång. BIBLIOTEK Kajsabiblioteket finns bara ett stenkast från Soc&kom (Fabiansgatan 30) Här kan du låna kursböcker eller reservera dem. OBS! Ifall du reserverar en bok kostar det 1 €. Det finns även böcker i lärocentret i Soc&Kom för mer info se punkt: Lärocenter. BRAGDBÄGAREN Ett ärevördigt vandringspris som går till en extraordinärt duktig funktionär inom festutskottet, delas ut under årsfest sillisen. COCCARE Börjar en timme före sitsen. Då avnjuter man en fördrink och minglar med de andra sitsdeltagarna. En bra chans att komma in i stämningen och lära känna nya människor. DELEGATIONEN Delegationen består av äldre och f.d. studerande som varit aktiva inom StudOrg och numera övervakar föreningens arbete och ger goda råd och hjälp då det behövs. Delegationen leds av kurator Viola Mickos. DISK Det finns kärl och bestick i StudOrg-rummet som alla får använda, men kom ihåg att diska efter dig. Du vill väl inte heller börja med att diska din kopp förrän du kan dricka något? E-POSTLISTAN Får du ett mejl från sskh-students17-infolist? Svara då inte om du inte vill att ALLA får mejlet. Får du däremot inte mejlen kan du kontakta styrelsen. FÖRELÄSNINGAR Är oftast 90 minuter långa. Kolla studiehandboken, nätet och anslagstavlan för

information om ändringar och tidtabeller. Många kurser har 80 % närvaro, men det kan variera. GAMYL Kan man kallas fr.o.m. tredje året på Soc&kom, men oftast syftar gamyl på en ännu äldre studerande som kanske inte ens studerar längre, men hänger med. Är oftast ofarliga och snälla. GUBBARNA En samling av de farligaste, mest skrämmande och mest ensamma individer som huserar på Soc&kom (oftast i Studde). Talar ofta om att allt va bättre förr och låtsas att de inte tycker om gulisar. GULIS, GULNÄBB Du! HALARE Kombinerad haklapp, identitetsbevis, anslagstavla, dagbok, smutsskydd och partydress i gula nyanser. Halaren är obligatorisk på bl.a. Glöggrundan, Skåttissitsen, Ylonz och under vappen. Samla på dig många halarmärken och sy fast dem på overallen! Bär den med stolthet och en smula självironi. Kanske du till och med designar ett själv? Tips: gå med i ”Haalarimerkkitori” på Facebook. HELKA Alla HU:s bibbaböcker finns på en databas som heter Helka. Om du inte hittar en bok på Soc&koms lärocenter kan du kolla upp den på nätet. I biblioteket finns några datorer som är direkt anslutna till Helka. Du kan också gå till www.helsinki.fi/bibliotek. Här kan du också förnya lån, ändra kontaktuppgifter och se om du råkar ha böter för försenade lån … HUS Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS eller HYY på finska) är Finlands äldsta, största och rikaste studentkår. Alla som studerar vid Helsingfors universitet är medlemmar i HUS: för tillfället ca 30 000 personer. HUS erbjuder rådgivningstjänster, intressebevakning och olika medlemsförmåner. Medlemskapet ger dig också rätt att utnyttja studentförmåner som rabatt på bl.a. kollektivtrafik och på Unicafé. HUS erbjuder också resurser och lokaler åt universitets olika studentföreningar. Studentkåren äger bl.a Nya Studenthuset där StudOrgs festlokal Nypolen ligger. HÖSTMÖTE I slutet av november håller StudOrg ett allmänt höstmöte där föreningsmedlemmarna väljer en ny styrelse och godkänner verksamhetsplanen och budgeten för nästa år. Alla medlemmar är mer än välkomna att delta! Om du vill aktivera dig i styrelsen, kan du gärna meddela ditt intresse i god tid. JOO-AVTAL När du avlagt 45 studiepoäng kan du börja ta kurser på andra universitet. Personalen på studiebyrån vet mer.

KURATOR Ni som kommer direkt från gymnasiet kanske tror att en kuratorn sitter och reder ut studerandenas psykiska problem. Men så är det inte. I studielivssammanhang är kuratorn en aktningsvärd person med lång erfarenhet av studielivet. Kuratorn svävar över hopen som en gudfadersfigur och hjälper styrelsen i dess arbete och ser till att allting går rätt till. Kuratorn har ingen beslutsfattande makt. Viola Mickos är kurator för StudOrg. LOKOMOTIV SÅSSÅKOM StudOrgs legendariska fotbolls-/innebandy-/hockeylag, som ständigt är på desperat jakt efter nya spelare. LÄROCENTER Det centrala stället i Soc&koms byggnad är lärocentret. Här har du möjlighet att studera i tystnad. Det finns även datorer och läsesalsexemplar av kursböcker och tidningar till hands. LÄSESALSEXEMPLAR Finns i lärocentret. Alla kursböcker har åtminstone ett läsesalsexemplar som man kan läsa i biblioteket. Läsesalsexemplaren kan också lånas hem som nattlån. Man kan reservera dem på förhand, kvittera ut dem efter kl. 14.00 och lämna tillbaks dem senast kl. 10.00 nästa dag. De kan även lånas över veckoslut. Respektera andra studerande och lämna tillbaka böckerna i tid! MOODLE En verktygssida där föreläsare lägger ut powerpoints och ger information, samt vart man återlämnar sina arbeten och kommunicerar med andra studeranden. MOTTAGNINGSTIDER Vissa lärare har fasta mottagningstider då man kan gå till deras rum för att diskutera, andra kontaktas per e-post för att fastställa en träff. NATIONERNA Nationerna är träffpunkter för folk från samma håll i Finland. Här ordnas mycket program och nationerna har ofta en stark gemenskap. De svenska nationerna i Helsingfors är Åbo nation, Östra Finlands nation, Nylands nation och Vasa nation. Dessutom finns Åländska studentföreningen. Håll utkik efter nationerna under introduktionsveckan! NATIONEN I första hand Nylands nation. StudOrg ordnar ibland fester på Nationen i fall inte vår egen festlokal Nypolen är ledigt. Finns på Kaserngatan 40. NYPOLEN StudOrgs egna festlokal! Eller tja inte helt egna, vi delar lokalen med totalt 5 st andra föreningar, organisationer och nationer. Förutom fester ordnas det annat samkväm och sammankomster för våra medlemmar. Adressen är Mannerheimvägen 5A 4e: våningen.


NYYTI Nyyti är en organisation som hjälper studerande som känner sig deppade, stressade eller annars bara mår dåligt (som till exempel många gjort under coronapandemin). Stödgrupper och diskussionskvällar ordnas, och de håller också jour på svenska. Mer info på www.nyyti.fi. REDAKTIONEN, ”REDEN” Finns på tredje våningen och är i princip till för att journalisterna ska öva sig på redaktionsarbete. Här kan man också sitta och arbeta, hålla möten eller annars bara slappa och umgås. RESEKORT I huvudstadsregionen rör du dig med kollektivtrafik. Smidigast blir det om du fixar dig ett elektroniskt resekort som fungerar på bussen, i spårvagnen, i lokaltåget, i metron och på Sveaborgsfärjan. För att få studeranderabatt bör du vara skriven i huvudstadsregionen. Då hämtar du ett intyg från kansliet och travar iväg till HRT:s kundtjänst (var förberedd på långa köer i början av läsåret). Är du skriven på annan ort lönar det sig också att skaffa kortet. Kortet kan laddas med värde eller tid i HRT:s kundtjänst eller i R-kioskerna. Du kan också identifiera dig som studerande i HRT:s app genom studieinfo om du inte har lust att köa. LEDNINGSGRUPPER FÖR UTBILDNINGSPROGRAMMEN Länge leve demokratin! På Soc&kom har alla studerande möjlighet att påverka, både i utbildningsrådet och ämnesrådet. Det finns ett ämnesråd per huvudämne, och inom dem behandlas frågor som berör studier och studerande. SCHEMA Inget färdigt schema finns, utan alla studerande gör upp sitt eget med hjälp av uppgifterna i webbstudiehandboken. Tutorerna hjälper dig till en början. Din lärartutor hjälper dig under hösten med att bygga upp en studieplan. SISU Kampvilja, uthållighet, kämpaglöd ... Nu när du är studerande handlar Sisu om ett verktyg som hjälper dig att planera dina studier och din examina. Här anmäler du dig också till kurser. Gamyler kan ibland tala om Weboodi, men Sisu är den moderna versionen. SITS De traditionella festerna med förrätt, varmrätt, efterrätt och mycket sång kallas sitsar. SITSÄNGLAR Din trygga punkt på StudOrgs sitser. Till änglarna kan du vända dig om du känner dig kränkt eller stöter på tråkiga saker under en sits. Dem känner du igen på ett vitt band. SOC&KOMPOSTEN Komposten är StudOrgs egen tidning. Tidningen behandlar allt som berör studerande vid Soc&kom och lite till. Evenemang,

fester, studiepolitik, intressanta personer och fenomen, debatt – med studentikos inriktning. ALLA (inte bara journalister) är välkomna med bidrag i ALLA former. Chefredaktören år 2021 är Ellen Forsström. SOC&KOMS JODELKANAL Här kan du ställa dina dummaste frågor, eller bara klaga på allt. Du kan också få stöd av andra fellow-studenter. SPRÅKCENTRET På unis språkcentrum kan du studera språk. Fråga mer på kansliet eller surfa in på www. helsinki.fi/kkcs/svenska. Vid lärocentret Aleksandria på Fabiansgatan 28 kan du idka självstudier i språk. STYRELSEN Så brukar StudOrgs styrelse oftast benämnas. Styrelsen ser till att programmet rullar på och håller reda på kontakterna till högskolan. En ny styrelse väljs varje år vid höstmötet och tillträder vid årsskiftet. Ordförande för styrelsen 2021 är Julia Rehn. Styrelsen klarar inte av allt arbete själv, utan behöver frivilliga hjälpredor som ställer upp, bland annat som festfixare. STUDENTHÄLSAN Här får du så gott som gratis hälsovård. Köerna kan vara långa, så det lönar sig att vara ute i god tid. Akutmottagning finns också. Mer info på www.shvs.fi. STUDORG Heter officiellt StudentOrganisationen vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet rf och är till för dig. Organisationen fungerar i princip som en studentkår, men har juridiskt ungefär samma status som en ämnesförening under HUS. StudOrg ordnar fester, program, seminarier, kulturutflykter, idrott, och finns till för att samla alla studerande i högskolan till en trevlig samvaro. Dessutom är StudOrg i ständig kontakt med högskolans ledning och bevakar studerandenas intressen och påverkar beslutsfattandet. STUDORG-RUMMET (AKA STUDDE) StudOrgs egna rum på Soc&Kom där får man gratis kaffe och kan hänga med andra studerande (eller gubbarna). Här kan du också alltid ta en mer eller mindre förtjänad paus från studierna. Rummet fungerar också som mötesrum. Alla är välkomna! TUTOR Dina ankmammor och -pappor som hjälper dig att simma runt näckrostrasslet i din nya ankdamm som heter studielivet på Soc&kom. Finns tillgängliga dygnet runt. Inga frågor är för dumma för att ställas! UNICAFE Det är sjukt billigt att äta gott på uni och i Helsingfors finns hela 20 Unicafe-restauranger. De närmaste ligger i Soc&Kom och i Forsthuset på Unionsgatan 40. Restaurangerna har oftast flera alternativ och ett gott salladsbord som hör till måltiden. Staten subventionerar studentmåltider; rabatten får du vid kassan i studentkaféerna genom att visa upp ditt studiekort. Tips: ladda ner appen lounaspaikka.fi

som hjälper dig att hitta närmaste Unicafe. UNISPORT För en liten summa får du chansen att utnyttja en massa olika motionsmöjligheter som studentkåren erbjuder, du kan välja att gå på gym eller på grupptimmar. T.ex. finns det att välja mellan ett motionskort för en månad (33€), 4 månader (94€) eller ett år (159€). Håll dig i form och vid hälsa – läsandet sätter sina spår! USF Eller Understödsföreningen för StudOrg, är en förening som förvaltar StudOrgs kapital, och är en träffpunkt för gamyler som vill hålla upp kontakten med organisationen. Som ordförande fungerar Titus Wahlgren. UTIS Varje höst och vår får Soc&kom utbytesstudenter från hela världen. Gå modigt fram och välkomna dem i studiegemenskapen. Utisarna har egna utistutorer och en utismami. UTSKOTT StudOrgs styrelse har många utskott (t.ex. festutskottet, programutskottet, internationella utskottet) och då och då bildas lösa arbetsgrupper och kommittéer. Ett utskott är det rätta stället för dig om du är intresserad av att delta i verksamheten, men inte brinner för att binda dig till ett års styrelsearbete. UTSKRIFT På skolan kan du skriva ut dokument i enlighet med din printkvot, du kan koppla ditt studiekort eller HSL-kort till ditt Unigrafia konto. Mera info får du av Tutorerna eller på http://tulostus.unigrafia.fi/ Glöm inte att sträva efter dubbelsidig utskrift! StudOrg strävar efter miljövänlighet, och det borde du också göra. WEBOODI Ett minne blott. ZOOM Här ordnas föreläsningar och evenemang på distans. Man kan även själv skapa zoomrum och på så sätt hålla möten. Det här kan göras via helsinki.zoom.us. ÅRETS GULIS Varje år får den gulis som mest utmärkt sig inom organisationen och studielivet titeln Årets gulis av StudOrg. Förra året gick den gula plastankan till StudOrgs Emilia Savage. ÅRETS KAMEL Varje år blir den törstigaste, fest-gladaste och party-vänligaste personen på StudOrg-festerna Årets kamel. Du kan följa årets kamel på instagram: jamal_arets_kamel. Titeln gick i fjol till Jenna Alakari. ÄMNESFÖRENING Föreningar för de olika vetenskapsområden vi har på Soc&kom. De ordnar allt från chillkvällar, studiebesök, barrundor och årsfester. Gå gärna med och bekanta dig med nya människor!