Årsfestbladet 2017

Page 1

Ă…rsfestbladet

studorg

lxxiv


Årsfestmarskalkernas hälsning

VIVI ROSENLEW & ANNICA TALLQVIST, årsfestmarskalker 2017 “Årfsestmarskalker 2017” är väl det dom kallar oss? En post och ett ansvar som minst sagt kom som en liten överraskning, men ingenting någondera ångrar. Vid höstmötet 2016 förblev posten för årsfestmarskalk öppen, vilket fick Annica att fundera ifall hon borde ta vara på chansen eller inte. Med erfarenhet från fjolårets årsfestkommitté, samt sångledarskap och sillischef, kändes ansvaret inte alls oöverkomligt, men vissa kriterier fanns. Ifall Annica skulle bli årsfestmarskalk skulle det krävas en oslagbar högerhand. Någon som kompletterar då kunskapen tar slut, någon som stöder med ett suveränt samarbete. Detta utvecklades vidare till en “package deal” som resulterade i denna dunderduo: årsfestmarskalkerna Annica Tallqvist och Vivi Rosenlew. Här är vi nu med bara ett par veckor kvar tills årsfesten. Arbetet vi gjort hittills har varit mångsidigt, tungt men också väldigt lärorikt och roligt. Allt från att söka sponsorer och lokal till att pyssla inbjudningar och kårband. Sponsorjakten visade sig i år vara tuff och utmanande, men trots allt lyckades vi tillsammans med styrelsen och kommittén

hitta samarbetspartners, både gamla och nya. Vi är även väldigt glada över att presentera årets årsfesttalare, Stefan Mutanen, vd för Folkhälsan. Stefan har varit aktiv som extern medlem inom högskolans styrelse och har en insyn i verksamheten som andra kanske inte har. Han är även känd för att vara en duktig talare, vilket gör oss ytterligare tacksamma för att få ha honom med oss i år. Årsfestveckan är antagligen den mest hektiska och samtidigt roligaste veckan på året, speciellt ur en marskalks perspektiv. Det finns mycket annat som väntar än endast festmiddagen på fredag kväll, nämligen baklängessits, pyssel och spex. Därtill ska man inte glömda det mest nämnvärda, efter festmiddagen såklart, det vill säga sillisen! Att planera en årsfest har krävt en hel del arbete, och vi hoppas att vi har lyckats ordna en fest som faller er alla i smaken. Vi vill önska er alla välkomna att fira och njuta av årets största tillställning tillsammans med oss, och därtill vill vi önska världens finaste förening, StudOrg, en oförglömlig 74-årsdag!

ÅRSFESTBLADET är det årliga årsfestnumret av SOC&KOMPOSTEN, StudOrgs medlemstidning. UTGIVARE: StudentOrganisationen vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet rf. CHEFREDAKTÖR: Otto Pettersson. LAYOUT: Elis Karell. BILDER FRÅN ÅRSFESTEN 2016: Wilhelm Lindgren. StudOrg har fått tidningsstöd av Studentkåren vid Helsingfors universitet.


VAD HETER ÅNGEST PÅ SPANSKA? Debutroman av Michaela von Kügelgen

OM BOKEN Erika Haga är tjugofem år och nyutexaminerad jurist. Hon har allt hon någonsin önskat sig men är ändå inte nöjd. När Erikas långa förhållande havererar blir allt ett enda kaos och hon flyr till Ecuador för att samla ihop sig själv. Hemma väntar drömjobbet och en lysande framtid, men är det verkligen det hon vill med sitt liv? Vad heter ångest på spanska? är en träffsäker skildring av hur det känns att stiga in i vuxenlivet, om hur jobbigt det är att vara duktig, och om att göra sina föräldrar riktigt jävla besvikna. En bok för unga vuxna – och för alla som vill fly vardagen och istället fantisera om sorglösa surfare på en strand i Ecuador. Utgiven av Förlaget 2017. Köp på till exempel Akademen eller Adlibris.

FÖRFATTAREN Michaela "Kugge" von Kügelgen, född 1986, är frilansjournalist och företagare. Hon har gått författarutbildningen Litterärt skapande 2016–2017 och studerat journalistik på Soc&kom. Läs mer på hennes blogg: www.michaela.fi


Vett & etikett

AVECEN sitter bredvid eller mittemot dig, ifall du anmält en sådan. Avecen måste anmäla sig och betala på samma sätt som du. Om du vill sitta bredvid dina vänner måste du framföra önskemål i samband med anmälan. EFTERFESTEN äger rum på Nypolen. Där råder inga etikettsregler (förutom allmänna festregler, som att inte söndra något eller kasta ner saker från balkongen), huvudsaken är att alla har det roligt! FRACK rekommenderas som festdräkt, men kan också ersättas av en mörk kostym. Fracken ska vara svart, med vit väst och fluga. Har du på dig frack ska du även ha vita hängslen och mörka strumpor

och inte bära armbandsur. HANDSKAR ska tas av då man äter middag (dels för att etiketten säger så, dels för att hindra gaffeln att slinta ur hala handskklädda händer). HONNÖRSBORDET finns till för festtalare, rektor, kurator och föreningens ordförande. Stå vackert upp tills honnörsgästerna har tågat in och satt sig. HÅRET bör enligt etikett vara uppsatt och inte vidröra axlarna. KLÄNNINGEN ska vara lång. Efter klockan 18 är det fullt tillåtet att blotta dekolletaget och ha bara axlar. Till aftonklänning bär man inte heller armbandsur. Om

man bär handväska ska den inte placeras på bordet. KÅRBANDET i föreningens färger grönt, gult och svart bärs frivilligt och finns till salu i StudOrg. Kårbandet ska egentligen inte få röra bar hud, så på klänningen kan det sys till en rosett och fästas på bröstet. Till fracken bärs kårbandet från höger axel snett neråt över skjortbröstet. LIVEMUSIK spelas av bandet MEJ-Trio under cocktailen, så kom i tid för att inte missa det! På efterfesten är det dj och fuldans som gäller (och förstås Don’t Stop Believing). MOBILEN ska hållas avstängd eller ljudlös. Att ta galna selfies under rektorns


Årsfestveckans program MÅNDAG ONSDAG TORSDAG

74-minuters baklängessits Årsfestpyssel och SyFilis Pre-årsfest och spex

FREDAG

Årsfest

LÖRDAG

Sillis

Årsfestmiddagens meny tal rekommenderas inte. I toaletter är det däremot okej. PLÅTEN ska endast bestå av akademiska heders- och förtjänsttecken, och om man har sådana ska man inte ha näsduk i bröstfickan. SILLISEN ..när börjar den? Morgonen efter årsfesten så klart. Endast årsfestdeltagare och -personal (läs: festfixare) kan gå på sillisen. Skild anmälan (och betalning) krävs, och för det får man krabbismat, snaps och krapulant umgänge. Dresscode är galen hatt samt halare eller annan rolig klädsel. SITSEN ska gå till enligt föreningens allmänna sitsregler trots att glasen är fyllda och festyran stiger.

FÖRRÄTT Luftig jordärtskockssoppa, röklaxtartar och bröd VEGETARISKT ALTERNATIV Luftig jordärtskockssoppa, svamptartar och bröd HUVUDRÄTT Långkokt lammnacke, stekt polenta smaksatt med Waldemarost och enbärssås VEGETARISKT ALTERNATIV Tournedos av portabello och kallrökt tofu, stekt polenta och morotssås EFTERRÄTT Kiltas chokladkaka med vaniljcreme och bär VEGETARISKT ALTERNATIV Bärbakelse med vaniljmousse och bär


ÅRSFESTHOROSKOP Snuskbullorna spår: SÅ HÄR KOMMER DIN ÅRSFESTVECKA ATT GÅ! (StudOrg ansvarar inte för potentiell förnärmelse som eventuellt kan uppstå. Skyll på stjärnornas position i oktobernatten.)

VÄDUR 21/3-19/4

Du har inga problem med small talk. Om ditt bordssällskap inte är pratsamt är det inget problem, du klarar av att tala ändå. Man får ju som sagt smartast svar om man pratar med sig själv. Träna upp din artikulering så att inte pratförmågan försämras under kvällens gång.

OXE 20/4-20/5

Är du en klumpig liten jävel? Gravitationen gör sig påmind under årsfestveckan. Fundera två gånger vad du sätter på fötterna och undvik höga trösklar. För annars får vi beundra alltför många blåmärken. På dig som på andra.

TVILLINGARNA 21/5-21/6

Folk litar på dig, och du fungerar oftast som den som lyssnar på andra och ger råd. Blanda dig ändå inte i onödigt drama. Eller gör sedan ändå. Det kan va kiva. Xoxo Gossip girl (och glöm nu för guds skull inte bort att dela med dig skvallret i Mimas hemliga låda!)

KRÄFTA 22/6-22/7

Du drar dig visst till sällskap av äldre folk? Det lönar sig att dyka upp (och ner) på Nostalgisitsen, där kryllar det av gamla unga och riktiga gamlingar. Äldre studenter kan ge superbra överlevnadstips till den kommande årsfestveckan!


Du är en människa som går all in eller nada. I oktober kommer du att må som du förtjänar. Ifall jag vore du, skulle jag för de övriga gästernas skull planera färdigt en eventuell spyplats. Nypolens ugn eller pissoaren är inte bra alternativ.

LEJON 23/7-22/8

Du är definitivt inte en party pooper! Du får dina vänner och alla runtomkring dig att stortrivas på TILLSTÄLLNINGAR. Du kan t.o.m. pigga upp en statistikföreläsning. På årsfestveckan kommer denna egenskap till stor nytta, var beredd på att dra både ett och annat dåligt skämt.

JUNGFRU 23/8-22/9

Du är en gud på dansgolvet. Fundera ändå på att piffa upp dina dance moves i förväg. Testa till exempel Erkan diskomaailma på Youtube! Alla kanske inte uppskattar alltför modiga moves, så ta det försiktigt med bazookan.

VÅGEN 23/9-22/10

Modemänniska, det är beskrivningen på dig! Din outfit kommer verkligen dra blickar till sig. Till årsfesten lönar det sig att börja laga sig i tid. Glöm heller inte dina underkläder. Under Journeys Don’t Stop Believing uppskattar du rådet.

SKORPION 23/10-21/11

Sjunga kan du – hellre än bra! Minnet är din favorit snapsvisa, och av en orsak. Under veckan kommer du att glömma någonting väsentligt. Glöm dock inte att sillisen börjar klockan tolv.

SKYTTEN 22/11-21/12

Akta dig för flygande föremål under årsfestveckoslutet. Skydda speciellt ditt huvud, det rekommenderas att använda någon slags huvudbonad. Förslagsvis en hjälm. Spexet och sillisen är potentiella farosituationer för dig ifall du är oförberedd.

STENBOCKEN 22/12-19/1

Du kommer träffa en lång, mörk främling som kommer ta ditt hjärta med storm… eller nej, ursäkta – du hittar en stupfull studorgare som ser helt ok ut genom dina beer goggles. Det duger. Ifall du är singel kan årsfestens efterfest vara en guldgruva!

VATUMANNEN 20/1-18/2

Dina matematiska förmågor kommer att prövas under årsfestveckan. Det gäller att hålla koll på antalet snapsar. Hur många hinner du månne med på baklängessistsen? (1? 2? 75? 6? 7?...). Den är trots allt bara 74 minuter.

FISKARNA 19/2-20/3


Foto: Emmi Piippo

När börjar spexet?!

Kära studorgare det är med glädje som vi, StudOrgs spexansvariga 2017, kan meddela att det även i år blir ett årsfestspex! Hurra! På pre-årsfesten den 26 oktober kommer Nypolen att förvandlas till en teatersalong och fyllas av en (förhoppningsvis) väldigt förväntansfull, skumpadrickande, omstartande publik då spexteamet ställer till med ett dundrande spektakel. Efter förra årets succé med vårt första ordentliga årsfestspex kunde vi inte bara lämna allt det roliga. Så på höstmötet 2016 valdes två spexansvariga som skulle stå för nästa års härlighet. Med lite erfarenhet i bakfickan och mycket inspiration började det hårda arbetet inför årets föreställningar. Under årets gång har vi hunnit med en spexsits, skrivit

manus, skrivit sånger, besökt andra spex, skapat band och dansgäng och till och med hittat ett bullateam. Kvällarna har varit långa och mötena oändliga. Det är inte bara en gång som spexteamet har suttit kvar i studorgrummet vid läggdags (alltså klockan 22, om du lägger dig senare än det är du ganska rebellisk). Vad har då alla dessa kreativa spexapor kokat ihop i år? I Rödluvan och vargen eller Pre-årsfest hos mommo eller Pantjakten presenteras vad allt en studorgare är redo att göra för att kunna delta i årsfesten. Då årsfesten kostar 85 euro måste man som fattig studerande ibland komma på de mest kreativa (och ibland även farliga) lösningar för att samla in pengarna. Hela äventyret berikas av mycket dans, sång,

ett och annat slagsmål och många fantastiska karaktärer. OMSTART: SANNINGEN! Alltså en massa fulla studorgare som härjar på scenen medan Ösis jammar. Info om spexet: Premiär för årsfestdeltagare på pre-årsfesten 26.10 kl. 19 (dörrarna öppnar 18.30). Premiären är gratis och ingen förhandsanmälan krävs. De övriga föreställningarna är 5.11 och 8.11 är öppna för allmänheten, kostar 4 euro för studerande och 5 euro för övriga och går av stapeln i vår kära festlokal Nypolen. Boka biljett till de övriga föreställningarna på förhand via våra Facebookevenemang. Välkomna på pre-årsfest! (på Nypolen, inte hos mommo). Mirjam Eklund Stefanie LindroosAbsolut

Absolut. Det är mitt svar på frågan ”ska du gå på StudOrgs årsfest i år?”. Det har varit mitt svar i fem år nu. Jag inledde mina studier på Soc&kom år 2013. Den hösten fyllde StudOrg hela 70 år, och årsfesten framställdes som något man absolut inte skulle missa. Hela årsfestveckan marknadsfördes på ett sätt som gjorde att ingen kunde missa att det var något stort som skulle ske. Det skulle bli fenomenalt. Så, jag anmälde mig i god tid, betalade en stor summa för festsupén och köpte en ny klänning. Fan. Så. Dyrt. Men totally worth it. Ingen ånger. Min första årsfest var alltså en stor succé. Jag njöt av varendaste en sekund av årsfestkvällen. Maten, talen, sångerna, efterfesten – allt kändes bara bra… tills nästa morgon knackade på dörren. Dags för sillis? HELL NO, tänkte jag. Med hjälp av okända utomjordiska krafter lyckades jag ta mig upp ur sängen, promenera till Nya

studenthuset, kliva upp till fjärde våningen, och BOOM! Sillisen började, och jag hade kul, igen. Den helgen var fenomenal. Det visade sig bli en av mina absolut roligaste helger dittills. Den helgen toppade min top 5-lista ungefär i ett år, tills ett år senare, då jag helt plötsligt hade två årsfesthelger i baggaget. Det var svårt att välja vilkendera av de två otroligt sköna, roliga och tuffa helger som var på plats nummer ett respektive två. I år kommer jag att delta i min femte årsfest à la StudOrg. Efter det kommer min top 5-lista att vara full. Vad gör jag sen? Börjar fylla på min top 10-lista istället? Svar: Absolut. Det var storyn om mig. Men nog om mig nu. Om dig: följ instruktionerna nedan. 1) Kom till årsfesten. 2) Kom till sillisen. 3) Ha roligt. 4) Ångra inget. Susanna Yrjölä


Att (över)leva med spagettiben

Ni vet den där känslan av att det pirrar till i magen. Jag kunde beskriva det där pirret utifrån tre olika kategorier: ivrigt pirr, förskräckt pirr, och det där härliga förtjusningspirret. Gemensamt är ju såklart att fenomenet “pirr” förekommer alltid före någonting nytt och spännande. Jag tror varendaste gulis som satt sin fot på Soc&kom i höst har känt sig ens lite nervös över att få börja studera på universitetet och i det nya kandidatprogrammet. Det är inte bara gulisar som är nervösa denna höst. Vi har studerande som har sin första arbetsdag på sin praktik, de enstaka modiga som ringt efter årsfestsponsorering, det nya kandidatprogrammets tutorer som har ansvaret över gulisarnas framtid, och dessutom är faktiskt lärare också lite nervösa över de nya kurserna och systemen här på högskolan. Vid skolstarten var vi alla nervösa över ifall vi skulle få Nypolen färdig i tid, och ifall vi under introveckan skulle grisa ner oss totalt på

Nylands Nation för att göra oss förtjänta av ett nytt portförbud. Min egen nervositet ligger i mina ben. Då jag stiger upp framför folk och börjar tala så skakar mina ben helt otroligt mycket. Efter ett och ett halvt år i styrelsen skulle man tänka sig att man blivit van med att tala till folk. Ändå kallsvettas jag före presentationer och talen jag håller. Jag beundrar er som klarar av att improvisera allt från skämt till tal, ni har en underbar begåvning! Efteråt känns det ju för det mesta bra ändå, och stolt får man ju vara efter att ha överlevt något som känts obehagligt. Oftast är det ändå värt att göra någonting utanför sin bekvämlighetszon, annars skulle livet vara ganska tråkigt eller hur? Ett tips för er som inte klarar av att ha tråkigt, så kan ni ställa upp till nästa års styrelse till exempel, det är någonting som kan kännas skrämmande men som absolut är värt att testa på! Annat kan vara att nästa år hålla talet till människan på årsfesten, vara med i spexet,

hälsa på en äldre eller yngre studerande, eller säga sin åsikt högt i StudOrgrummet. Mod har vi alla inuti oss, det är bara att fiska fram det hörni. Jag hoppas verkligen att alla ni ändå inte är nervösa för att komma på StudOrgs evenemang på hösten! Det enda som är välkommet är det där ivriga förtjusningspirret. För att ännu en gång poängtera: gulisar - ni får uppleva en massa nytt med att delta! Och till er som är gamyler - ni är verkligen inte för gamla för att delta! Jag vill också se era allas ansikten i Kilta-sali fredagen den 27:e oktober på vår årsfest, med eller utan pirr. Ni kan lita på att jag inte har klackskor på mig då. Sara Haapalahti


StudOrg tackar ĂĽrsfestens sponsorer!