Årsfestbladet 2014

Page 1

Årsfestbladet StudOrgs LXXI Årsfest


Vett & Etikett StudOrg:s årsfester följer visserligen traditionerna men tillåter en lite mera avslappnad stämning än många andra studentföreningar. Det inte är så jättenoga med alla små detaljer. Etikett Enligt den allmänna klädetiketten ska damerna ha långklänning och herrarna mörk kostym. Om fracken Festdräkt med akademiska förtjänsttecken eller kavaj innebär att herren ska bära frack eller mörk kostym. Fracken ska alltid vara svart, med vit väst och fluga. Har du frack på dig ska hängslen ska vara vita och strumporna mörka, och du ska inte bära armbandsur. Observera att smoking inte passar att bäras till årsfesten.

Glada damer på StudOrgs LXX Årsfest i fjol. De fiffiga förstaårsstuderandena fixade festklädseln förstklassigt fint!

Och härovan följer ett exempel på den mer avslappnade stämningen. Observera kårbandet som är frivilligt (men ack så trevligt) att bära över bröstet som man ser.

Om klänningen Det enda kravet som ställs på klänningen är att den ska vara lång. Efter klockan 18 är det fullt tillåtet att blotta dekolletaget och ha bara axlar. Damen behöver alltså inte använda sjal vid middagsbordet om hon inte vill. Ej heller till aftonklänning bärs klocka. Om damen bär handväska ska den inte placeras på bordet.

Om kårbandet Kårbandet bärs helt frivilligt och finns att köpa i StudOrg och går i StudOrg:s färger grönt, gult och svart. Kårbandet bärs av herrar från höger axel, och damer från vänster axel. Det ska egentligen inte få röra bar hy, så damen kan sy bandet till en rosett som fästs på vänstra sidan av bröstet. Rosetter brukar man få köpa under coccarna före middagen.

Om handskar Om man bär handskar bör de tas av då man äter middag. Detta dels för att etiketten säger så, dels för att hindra gaffeln från att slinta ur hala handskklädda händer.

Om plåten Endast akademiska förtjänsttecken får bäras. Dessa kan förtjänas genom att vara aktiv i StudOrgs styrelse eller utskott. Bär du förtjänsttecken ska du inte ha näsduk i bröstfickan.


Vett

När det gäller beteendet på Årsfesten är det främst frågan om att komma ihåg tre regler, som sällan följs vid en vanlig sitz: 1. Var tyst när någon håller tal. Viska inte, ät inte, lyssna bara på de kloka orden. 2. Avlägsna dig inte från bordet. När huvudrätten har dukats undan kan du göra ett kvickt toalettbesök om det behövs. 3. Rök inte förrän kaffet är serverat, och fråga då också dem som sitter bredvid om det passar dem. Känner du dig osäker på något eller vill du kunna imponera med etikettkunskap, läs och lär! Och kom gärna också ihåg vad mamma lärde dig om att luta med armbågarna på bordet, om att tala med mat i munnen, och om att dra ut stolen åt bordsdamen. Solenn Akten Under Solenn Akten framför inbjudna studentkårer en hälsning åt StudOrg. Styrelsen tar emot presenterna. Alla får delta i Solenn Akten, men då bör talarna respekteras. Sitzen Trots att glasen är fyllda och festyran stiger ska du gärna följa vett och etikett till punkt och pricka. Om honnörsbordet Här sitter bland annat festtalaren, rektor, inspektor, kurator och studentkårens ordförande. Stå vackert upp tills honnörsgästerna har tågat in och satt sig. Om damen Bordsdamen sitter till höger om sin bordskavaljer. Herrarna imponerar väldigt lätt på sin bordsdam genom att erbjuda en uppsky av ridderliga gester. Det är aldrig fel att bjuda damen på dryckesvara under middagens lopp. Om tobak Observera att man inte får stiga upp från bordet för att gå och röka. Under middagens lopp hålls intressanta tal och talarna förtjänar din respekt. Det är givetvis förbjudet att röka då man äter, men cigaretterna får plockas fram när efterrätten dukats fram. Om mobilen Mobiltelefonen hålls naturligtvis avstängd eller hemma. Om dansen Traditionellt brukar det ordnas danser efter middagen. I år får vi dansa loss lite friare till livemusik. Efterfesten Efterfesten äger rum i Alinasalen på Nya Studenthuset. Där råder inga etikettregler; man kan med fördel blotta axlarna, röka pipa, bjuda drinkar åt bordsherre, dansa vilt, eller kasta sig annars bara omöjlig. Huvudsaken är att vi alla har det roligt! Då efterfesten börjar lida mot sitt slut kan det höras otåliga rop: “När börjar sillis!?!” Detta är helt normalt.


Årsfest - en återkommande njutning I fjol firade StudOrg sina runda 70 år med pompa och ståt på Börshuset i Helsingfors den 2 november. Glitter, glamour, utmärkta arrangemang och briljanta tal gjorde jubileumsårets fest till en oförglömlig upplevelse, som det säkert syns på förra uppslagets bilder knäppta av Emma Henriksson. I år är det ny årsfestmarskalk och StudOrg ska åter igen fira ett år av fina minnen. StudOrgs styrelse, dess utskott och utskottsaktiva samt deltagarna har upplevt många fester och evenemang tillsammans. Det har mötts, planerats, organiserats, roudats, sitsats och efterfestats. Det har tittats på film, bowlats, yrats på stan och mysits i Borgå skogar.

StudOrgs LXXI Årsfest den 31.10.2014 I år är StudOrg igen ett år äldre än föregående året. Alltid en lika stor anledning att fira! Årets finaste fest går denna gång av stapeln på Helsinki Congress Paasitorni. Vi får höra årets Fredrika och rektor emerita Gunvor Brettschneider. Cocktailtillställningen börjar klockan 18:00 i Paasitorni, Paasivuorigatan 5 A. Festsupén inleds klockan 19:00. Efterfesten hålls traditionellt i Nypolens bekanta höjder, och detta år ordnas Solenn Akten också här.

Paasitornis historia sträcker sig över hundra år tillbaka. Arkitekt Karl Lindahl har designat granitslottet på Broholmen, som ursprungligen invigdes som Helsingin Työväentalo år 1908. Huset har restaurerats till modernare förhållanden men med respekt för dess historiska bakgrund. Bilder: Paasitornis bildbank (http://www.paasitorni.fi)


Årsfestmarskalkens hälsning Årsfest − en elitistisk och stel tillställning eller årets finaste fest och något alla studerande borde uppleva åtminstone en gång (per år)? Ni kan ha olika åsikter om vad det är jag har pysslat ihop, ni får faktiskt ha det. Men hör här, för nu ger jag er alla mitt ord - StudOrgs LXXI Årsfest kommer att bli skitkul! Under det senaste dryga året har “årsfest” väckt ett hopkok av olika känslor hos mig. Dryga året därför att jag före jag blev årsfestmarskalk var inblandad i ordnandet av Jubileumsårsfesten som gick av stapeln i fjol. Det började nån gång våren 2013. Det första jag kände var ovisshet, vad fan ska jag göra? Och hur då? Till hösten byttes ovissheten mot stress, hinner inte med allt jag borde. Då hoppade jag av statistikkursen, oj då ...

Till slut blev det ren lycka. Årsfesten var jättefin och allt arbete bar frukt. I år bär jag huvudansvaret för festen. Ibland har jag gripits av panik och misstro - det blir fan ingen årsfest. Men för det mesta har det faktiskt varit kul att ordna, fixa, fundera, mejla och ringa. Jag skämtar inte. Det kan vara svårt att inse hur mycket arbete en årsfest kan medföra. Jag har aldrig tidigare sett en så lång to do-list som den jag gjorde åt mig själv nån gång i början av året. Den har både vuxit och krympt under månadernas lopp och jag bara hoppas att det inte är nåt jag glömt att tänka på. Lyckligtvis har jag resten av styrelsen som stöder mig, plus en suverän årsfestkommitté som gör sitt bästa för att den här festen för det första ska bli av och för att den för det andra ska bli helt strålande! Som sagt, skitmycket jobb, men det kommer att vara värt det när ni dyker upp i Paasitorni och firar den fantastiska förening som StudOrg är. Emma Nippala, Årsfestmarskalk

Bilder: StudOrgs LXX Årsfest, Emma Henriksson


“När börjar SILLIS!?!”

Men ifall man har bakfylla då man ska gå på sillis? Då tar man en återställare (eller två!) förstås! Den vise tar alkohol med ansvar, men “de som är nyktra dom har inget roligt”, påstår de fulla. Bestäm själv. I varje fall är sillis årets roligaste fest enligt många.

Sillis

firas traditionellt morgonen efter årsfesten. Då lämnar man festklädseln hemma och drar på halaren (den gula, “fula” Såssåkom-uniformen!) eller sköna eller galna kläder ifall man är gulis och inte har fått en halare ännu. Till dresscode hör också en rolig huvudbonad, vanligen något slags hatt, men kreativitet får tillämpas. Vilda accessoarer (och humör likaså) brukar uppskattas. På sillis äter man en udda frukost som innehåller i alla fall SILL, chips, godis och annat smått och gott. Sångledarna leder sitsen som vanligt, men i stället för de vanliga sitsvisorna sjungs det snuskvisor och härjas det allmänt. Det är okej att sjunga egna sånger med sitt bord eller sin bordsände. Respekt bör naturligvis visas mot sångledare och andra som har taltur (men förfrågningar om singelskap eller uppmaningar av att sjunga eller strippa kan naturligtvis yttras.)

StudOrgs Årsfestsillis 2009. Dåvarande ordförande Rasmus Kyllönen visar sann sillisanda.


Arkiverat: Årsfest För 10 år sedan...

Illustration av okänd konstnär.

StudOrgs årsfest och efterfest år 2004. Nog kunde man förr också. Årsfestbladet 2014 Redaktör: Lilian Tikkanen Pärmbild: Emma Henriksson StudOrgs LXX årsfest 2013

Solenn Akten år 2003.

Tack till Årsfestmarskalk Emma Nippala samt den trogna p-skivan med StudOrgs skattfyllda arkiv! StudOrg vid Soc&kom 2014


StudOrg tackar sina sponsorer fรถr รฅrsfesten 2014!