Page 1

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 - ΤΕΥΧΟΣ #3


το πρόγραμμά μας Δευτέρα Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 1η ώρα

μουσική, κερί-σαπούνι, καλλιτεχνικά πηλός, κινησιοθεραπεία, μαγειρική, κόσμημα πηλός, dog therapy, κερί-σαπούνι κινησιοθεραπεία ανακύκλωση, dog therapy, καλλιτεχνικά 17:30

18:45

διάλειμμα

18:45

19:30

2η ώρα

19:30

20:45

Βιθυνίας 30 Κάτω Τούμπα (περιοχή Μπότσαρη-Παπάφη) Θεσσαλονίκη T 2310 838 790 K 6976 579 364 / 6994 567 297 E drasigiatokatiallo@gmail.gr W www.drasigiatokatiallo.gr


περιεχόμενα λίγα λόγια για μας

3

4

ο νέος μας χώρος

5

6

νομικό πλαίσιο

7

οι εθελοντές μας

8

η φιλοσοφία μας

9

τα εργαστήρια μας

10

Εργαστήριο Πηλού

10

Εργαστήριο Μπομπονιέρας

11

Εργαστήριο Κοσμήματος

12

Εργαστήριο Μαγειρικής

12

Εργαστήριο Κεριού-Σαπουνιού

13

Εργαστήριο Καλλιτεχνικών

14

Εργαστήριο Κινησιοθεραπείας

15

Εργαστήριο Υπολογιστών

15

Εργαστήριο Μουσικής

16

Εργαστήριο Ανακύκλωσης

17

Dog Therapy

18

οι δράσεις μας

19

Χριστουγεννιάτικο Bazaar 2011

19

Πασχαλινή Έκθεση 2011

20

Καλοκαιρινή Εκδρομή

21

Τελετή Λήξης

22

Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

22

Εγκαίνια Νέου χώρου

23

εθελοντισμός

25

σκύλοι θεραπείας

26

το φιλοξενείο

27

τι είπαν για μας

28

υποστηριχτές

29

14

24

24

30


λίγα λόγια για μας Το Σωματείο Φίλων Α.ΜΕ.Α είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε το 2010. Τα ιδρυτικά μέλη του είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών τμημάτων που σχετίζονται με τον τομέα της ειδικής αγωγής και ασχολούνται χρόνια με την αναπηρία (εργαζόμενοι σε ιδρύματα και σχολεία, συνοδοί σε κατασκηνώσεις, εθελοντές σε οργανώσεις). Βασικός στόχος της δράσης του είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, της ανισότητας - διακρίσεων σε άτομα με αναπηρία και η ενημέρωση τόσο των ίδιων των ατόμων όσο και της κοινωνίας. Για την εξυπηρέτηση του στόχου αυτού εκμισθώθηκε και διαμορφώθηκε συγκεκριμένος χώρος, όπου στεγάζεται το Σωματείο. Τα τελευταία 3 χρόνια το σωματείο δραστηριοποιείται στη παροχή απογευματινής απασχόλησης και ψυχαγωγίας σε Α.ΜΕ.Α. Η ενέργεια αυτή δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να βγουν από το σπίτι τους ή τους χώρους φιλοξενίας τους και να συμμετέχουν δημιουργικά σε εργασίες ανάλογες του νοητικού τους επιπέδου και της φυσικής τους αναπηρίας. Ενώ συγχρόνως τους δίνεται η ευκαιρία να διασκεδάσουν και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, αλλά και με τους εθελοντές του προγράμματος, σαν μια μεγάλη παρέα. Με λίγα λόγια προωθείται η κοινωνικοποίηση των νέων με ειδικές ανάγκες ενώ συγχρόνως αναπτερώνεται η αυτοπεποίθηση τους, αφού νιώθουν πως δημιουργούν και προσφέρουν όπως όλοι μας. Επίσης το πρόγραμμα αυτό διευκολύνει το έργο των οικογενειών μέσω της διασφάλισης ελεύθερου χρόνου και παρέχει υποστηρικτικές δομές και υπηρεσίες σε ιδρύματα. Το Σωματείο Φίλων Α.ΜΕ.Α εποπτεύεται - ελέγχεται από την Πρόνοια Θεσσαλονίκης. Λόγω δυσκολιών που υπήρχαν στον συγκεκριμένο χώρο και έχοντας πάντα συναίσθηση της ευθύνης αυτού που κάνουμε,

3


η ανάγκη αλλαγής χώρου ήταν επιτακτική. Μετά από αναλυτική έρευνα και προσανατολιζόμενοι μόνο σε χώρους που θα πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις βρέθηκε χώρος ο οποίος μπορεί να στεγάσει όλο το πρόγραμμα. Για την υλοποίηση της ενέργειας αυτής και για λόγους επάρκειας χώρου και βιωσιμότητας, η έδρα του σωματείου άλλαξε και μεταφερθήκαμε σε έναν καινούργιο και πλήρως λειτουργικό χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις δράσεις του προγράμματος. Ο χώρος διαμορφώθηκε και εξοπλίστηκε κατάλληλα με σκοπό την καλύτερη οργάνωση και εύρυθμη λειτουργία των εργαστηρίων. Ο καινούριος χώρος βρίσκεται στην οδό Βιθυνίας και αριθμό 30 στην περιοχή Κάτω Τούμπα (Μπότσαρη- Παπάφη).

Το Πρόγραμμα Απασχόλησης θα συνεχίσει να λειτουργεί και στον καινούργιο μας χώρο, το οποίο θα είναι: • Γνωστικός Τομέας (Απόκτηση Γνωστικών και Κοινωνικών Δεξιοτήτων) • Τομέας Προεπαγγελματικής Κατάρτισης ( Εργαστήρια: Ανακύκλωσης Χαρτιού, Επεξεργασίας Πηλού και Ξύλου, Αναπαλαίωσης Αντικειμένων και Ψηφιδωτού, Παραγωγή Καλλυντικού Σαπουνιού και Κατασκευή Διακοσμητικών Κεριών, Κατασκευής Κοσμημάτων) • Τομέας της Εικαστικής Έκφρασης και της Χρήσης της, ως Μέσο Επικοινωνίας και Θεραπείας (Τμήματα: Εικαστικής Έκφρασης, Μουσικοθεραπείας και Art Therapy) • Τομέας της Κοινωνικοποίησης (Έξοδοι, Εκδηλώσεις, Εκδρομές)

Επίσης, στο Πρόγραμμα Απασχόλησης θα προστεθούν τα εξής εργαστήρια: • Υπολογιστές

• Κινησιοθεραπεία

• Καλλιέργεια

• Μαγειρική

• Θεατρική Αγωγή

• Κολύμβηση

• Οικιακή οικονομία

• Σχεδιασμός Ρούχων

• Κουκλοθέατρο

• Μπομπονιέρα

• Συμμετοχή σε πρόγραμμα εθελοντικής ιππασίας

4


ο νέος μας χώρος Τον Οκτώβριο του 2012 μετακομίσαμε στον καινούργιο μας χώρο, ο οποίος πληρεί τις προϋποθέσεις και μπορεί να εξυπηρετήσει συμμετέχοντες και εθελοντές. Ο χώρος είναι ισόγειος και έχει εύκολη πρόσβαση από όλους. Έχει χωριστεί σε αίθουσες και έτσι τα εργαστήρια λειτουργούν χωρίς να εμπλέκεται η διαδικασία τους.

5

Επίσης στον χώρο υπάρχει και δεύτερος όροφος, ο οποίος χρησιμοποιείται για την κινησιοθεραπεία και την χαλάρωση των παιδιών όταν αυτή χρειαστεί. Οι τουαλέτες είναι προσβάσιμες και εξοπλισμένες για τα άτομα με αναπηρία. Τέλος υπάρχει και υπαίθριος χώρος για να μπορούμε να ξεκουραζόμαστε κατά την ώρα του διαλείμματος.


6


νομικό πλαίσιο Το Σωματείο, Σώμα Φίλων ΑμεΑ «Δράση για το Κάτι Άλλο» - Σ.Φ.Α., είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε στις 09/04/2010 με την υπ’ αριθμόν απόφαση 11842 του μονομελούς πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και με Α.Μ. Σωματείου 8905. Έδρα του σωματείου είναι η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στεγάζεται σε χώρο επί της οδού Βιθυνίας 30. Προσφέρει κοινωνικό έργο στα άτομα με ειδικές ανάγκες και δεν ανήκει σε καμία πολιτική, θρησκευτική ή φιλοσοφική ομάδα. Σκοπός του είναι η ανάληψη κάθε δραστηριότητας που θα βοηθήσει άτομα με αναπηρία καθώς και τους γονείς τους. Οιδράσεις του Σωματείου αφορούν τους εξής τομείς: • Πληροφόρηση και υποστήριξη γονέων και προσώπων που έχουν την επιμέλεια ατόμων με αναπηρία. • Δημιουργική δραστηριοποίηση των νέων σε τομείς και δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία και η ένταξη τους στο κοινωνικό περιβάλλον. • Οργάνωση εθελοντικών ομάδων υπεύθυνων για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του Σωματείου. • Οργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων για την επιδίωξη των σκοπών του Σωματείου και διάδοση – προβολή της δράσης του. • Ίδρυση και λειτουργία σχολών, εργαστηριών και λεσχών • Οργάνωση συνεστιάσεων, καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, για τα μέλη και τους φίλους εντός και εκτός του χώρου του Σωματείου, εκδρομών, χορών κλπ

7

• Συνεργασία με επιστημονικούς οργανισμούς και οργανώσεις, με συλλόγουςσυνδέσμους και ιδρύματα ΑΜΕΑ (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) με την τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς κοινωνικής πολιτικής, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως και κάθε χώρο κοινωνικής ανθρώπινης δραστηριότητας, για να αποκτηθούν οι απαραίτητοι εκείνοι πολιτειακοί και κοινωνικοί αρωγοί και συμπαραστάτες της προσπάθειας μας. • Οργάνωση και συμμετοχή σε διαλέξεις, συζητήσεις, επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια και εκδόσεις • Εκπλήρωση οποιασδήποτε δράσης και χρησιμοποίηση οποιουδήποτε μέσου, που το Δ.Σ. θα έκρινε πρόσφορο για την επίτευξη των σκοπών του Σωματείου.


οι εθελοντές μας Στο Σώμα Φίλων ΑμεΑ ο εθελοντισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη. Οι εθελοντές του Σωματείου προέρχονται από πληθώρα επαγγελμάτων (ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, φροντιστές Α μ ε Α κ.ά.) και κοινωνικό - οικονομικών στρωμάτων της κοινωνίας. Είναι άτομα ευαισθητοποιημένα σε θέματα που αφορούν την αναπηρία, που νιώθουν την ανάγκη να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και κάνουν πράξη τα πιστεύω τους, γνωρίζοντας τα όρια, τις ικανότητες και τις δυνάμεις τους. Οι εθελοντές του Σωματείου μας θεωρούνται περισσότερο συνεργάτες παρά φιλάνθρωποι, συμμετέχουν ενεργά σ τη λειτουργία του Σωματείου και αναλαμβάνουν σημαντικά καθήκοντα που χωρίς την εκτέλεσή τους δε θα μ π ορούσε να υλο π οιη θεί το όλο πρόγραμμα. Οι νέοι εθελοντές εντάσσονται στη λειτουργία του Σωματείου με τη βοήθεια και την υποστήριξη όλων των μελών, έτσι ώστε σταδιακά να αναλαμβάνουν και τα νέα πρόσωπα εξειδικευμένους ρόλους.

Τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητας του εθελοντή είναι η θέληση για προσφορά, η υ π ευ θ υ νότητα, η σ υ νέ π εια, η θέ λ ησ η για συνεργασία και η κατασ ταλαγμένη και ανεπηρέασ τη απόφαση σ το να συμμετέχει στις δράσεις. Στην καθημερινή λειτουργία του Σωματείου μας οι εθελοντές αποτελούν το κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας και την πραγματοποίηση του οράματός μας. Όλοι οι εθελοντές ακολουθούν τα εξής στάδια εξέλιξης: 1) απλός παρατηρητής 2) βοηθός εθελοντής 3) εθελοντής με καθορισμένες αρμοδιότητες 4) υπεύθυνος τμήματος / εργαστηρίου / ομάδας εξωτερικών εργασιών. Σύμφωνα με το Καταστατικό του Σωματείου οι εθελοντές μπορούν με αίτησή τους και, αφού αυτή εγκριθεί από το Δ.Σ., να γίνουν Συμμετέχοντα Μέλη.

8


η φιλοσοφία μας Όλες οι δράσεις του Σωματείου που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται από καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές. Η οργάνωση των δράσεων πραγματοποιείται από το Δ.Σ. του σωματείου, το οποίο αποτελείται από άτομα με εμπειρία σε θέματα αναπηρίας. Η όλ η λ ε ι το υ ργ ί α το υ π ρ ογ ρ ά μ μ α το ς σ τ η ρ ί ζ ε τα ι σ τ η ν α ρχ ή τ η ς ι σ ότ η τα ς κα ι στο ομαδικό πνεύμα συμμετεχόντων και εθελοντών, με στόχο την προώθηση της ίσης μεταχείρισης και την άρση των προκαταλήψεων.

9

Το π ρ όγ ρ α μ μ α π α ρ έ χε ι ε ξ α το μ ι κε υ μ έ ν η παρέμβαση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κάθε νέου. Επίσης προωθείται η συμμετοχή ατόμων με αναπηρία που διαμένουν σε ιδρύματα με στόχο την κοινωνικοποίηση και την αποιδρυματοποίηση τους κρίνοντας ότι αποτελούν ένα πολύ ευαίσθητο «κομμάτι» στον χώρο της αναπηρίας και ότι η ανάγκη για παρέμβαση είναι μεγαλύτερη, ειδικά για τις περιπτώσεις ατόμων που στερούνται οικογενειακού πλαισίου.


τα εργαστήριά μας Εργαστήριο Πηλού Στο συγκεκριμένο εργαστήριο οι συμ- μετέχοντες γνωρίζουν τον πηλό, τις δυνα- τότητες που έχει σαν υλικό και τις τόσες πολλές και διαφορετικές μορφές που μπορεί να πάρει. Χρησιμοποιούμε κυρίως λευκό πηλό, σχέδια σε καλούπια που δείχνουν έναν δρόμο εργασίας και μετά από μια διαδικασία η οποία περιλαμβάνει το στέγνωμα των αντικειμένων και το βάψιμο τους, τα αντικείμενα είναι έτοιμα για την έκθεση τους. Πάνω απ’όλα όμως οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν την φαντασία τους καθώς μπορούν να σχεδιάσουν από την αρχή ως το τέλος την πορεία του αντικειμένου που είχαν σκεφτεί και να το δουν να υλοποιείται από τα δικά τους χέρια. Υπεύθυνη Τμήματος: Φιλίτσα Ευσταθίου

10


Εργαστήριο Μπομπονιέρας Το εργαστήριο μπομπονιέρας ξεκίνησε να λειτουργεί τον προηγούμενο χρόνο και μας άφησε πραγματικά πολύ ευχαριστημένους. Το εργαστήριο λειτουργεί κατά τις ώρες του σωματείου από τους συμμετέχοντες μας με την βοήθεια των συνοδών-εθελοντών τους, βοηθώντας τους να συμμετέχουν σε κάτι πολύ δημιουργικό και ευχάριστο. Υπάρχει αίθουσα η οποία στεγάζει το συγκεκριμένο εργαστήριο που είναι εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα υλικά που θα χρειαστούν για την παραγωγή των μπομπονιέρων που χρειάζεται. Για το εργαστήριο αυτό έχουν κατασκευαστεί πολλά δείγματα, τα οποία έχουν φωτογραφηθεί και έχει φτιαχτεί ένα άλμπουμ ηλεκτρονικό αλλά και φωτογραφικό, το οποίο δείχνει όλα τα δείγματα που έχουμε φτιάξει και είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για γάμους και για βαφτίσεις. Τα δείγματα είναι όμορφα και απλά για να μπορούν να κατασκευαστούν από τους συμμετέχοντες μας, ο οποίος είναι και ο σκοπός του εργαστηρίου. Υπεύθυνη Τμήματος: Ελπίδα Πράντζου

11


Εργαστήριο Κοσμήματος Στο τμήμα του κοσμήματος το κύριο υλικό που χρησιμοποιούμε είναι το fimo, το οποίο αν κάποιος το επεξεργαστεί θα το αισθανθεί σαν σκληρή πλαστελίνη. Ανάλογα με τιςικανότητες και τις δυνατότητες των παιδιών προσαρμόζουμε τις δραστηριότητες. Το fimo μπορεί να δουλευτεί είτε με πλάστη και μετά να σχεδιαστεί, είτε με καλούπια και να δώσουν ένα προκαθορισμένο σχέδιο. Η διαδικασία συνεχίζεται ψήνοντας τις δημιουργίες στον φούρνο. Έπειτα τα μεταμορφώνουμε σε κοσμήματα χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα βοηθητικά εργαλεία. Όλη η διαδικασία είναι ευχάριστη για τα παιδιά καθώς τους παρέχεται η δυνατότητα να ετοιμάζουν οι ίδιοι τα αντικείμενα που επιθυμούν και να χαρίσουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Υπεύθυνη Τμήματος: Κωνσταντίνα Νικολαϊδου

Εργαστήριο Μαγειρικής Το εργαστήρι μαγειρικής λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα φτιάχνοντας κάθε λογής φαγητά και γλυκά. Κάθε φορά επιλέγουμε μια διαφορετική συνταγή, ανακαλύπτοντας έτσι καινούργιες μυρωδιές και γεύσεις. Σε ένα φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον συνεργαζόμαστε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Στο τέλος του εργαστηρίου είναι η ώρα του διαλείμματος οπότε και συγκεντρωνόμαστε όλοι στην τραπεζαρία για να δοκιμάσουμε τις δημιουργίες μας. Υπεύθυνη Τμήματος: Μαρία Σαμαρά

12


Εργαστήριο Κεριού - Σαπουνιού Στόχος του εργαστηρίου «Άρωμα και Φλόγα» είναι οι συμμετέχοντες να μάθουν να ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδικασία, να λειτουργούν ως ομάδα, να ολοκληρώνουν την εκάστοτε εργασία τους. Το εργαστήρι ασχολείται με: • Την παραγωγή χειροποίητου καλλυντικού σαπουνιού από διάφορα είδη λαδιών και από βάσεις γλυκερίνης • Την παραγωγή αλάτων • Την κατασκευή κεριού με φυσικά και βιολογικά προϊόντα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα αρωματικά καλλυντικά μπάνιου έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην ψυχική και σωματική υγεία του ανθρώπου. Η παραδοχή αυτή αλλά και η ευχάριστη διαδικασία παραγωγής, μας παρακίνησε να ασχοληθούμε εντατικά. Έτσι παράγουμε: • Καλλυντικό σαπούνι γλυκερίνης • Σαπούνι ελαιόλαδου • Άλατα και αρωματικά μπάνιου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΕΡΙΟΥ Το κερί για εμάς αποτελεί μια ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα. Κάθε κερί είναι μοναδικό σε χρώμα, άρωμα και μορφή. Ενδεικτικά στο εργαστήρι μας φτιάχνουμε κεριά χειροποίητα, κουφωτά και φανάρια. Όλα τα προϊόντα είναι φτιαγμένα με φαντασία και μεράκι, χρησιμοποιώντας αρώματα, μπαχαρικά, βότανα, αιθέρια έλαια και πολλά ακόμα υλικά όπως ξύλο, άμμο, πέτρα κλπ Υπεύθυνη Τμήματος: Μαρία Καλαντζινού

13


Εργαστήριο Καλλιτεχνικών Στο τμήμα των εικαστικών ο σκοπός και ο άξονας δημιουργίας είναι η έκφραση, η καλλιέργεια της φαντασίας, ο πειραματισμός αλλά και η ψυχαγωγία. Επειδή θέλουμε όλοι να συμμετέχουν στο τμήμα και να δημιουργούν, η διαδικασία προσαρμόζεται στις ικανότητες του κάθε ατόμου κατευθύνοντας τον ως προς την επιλογή των υλικών και την τεχνική που χρειάζεται να ακολουθήσει. Ο ρόλος του εθελοντή είναι να ενθαρρύνει τον συμμετέχοντα και να προσφέρει την βοήθεια του όπου χρειάζεται. Στο τμήμα χρησιμοποιούμε ένα πλήθος υλικών όπως χρώματα, καμβάδες, πηλό, υφάσματα, υλικά μετάλλου και ξύλου, cernit, χαρτιά διαφόρως ειδών και πολλά άλλα τα οποία κεντρίζουν την φαντασία και την δημιουργικότητα συμμετεχόντων και εθελοντών. Αποτέλεσμα της όλη προσπάθειας είναι η δημιουργία εξαιρετικών έργων τέχνης βασισμένων στην φαντασία και στις μοναδικές τεχνικές και δεξιότητες μέσα από τις οποίες κάθε άτομο εκφράζεται. Υπεύθυνη Τμήματος: Γλυκερία Μπαλλιού

14


Εργαστήριο Κινησιοθεραπείας Το τμήμα κινησιοθεραπείας ξεκινάει για πρώτη φορά στο Σ.Φ.Α το Νοέμβριο του 2012. Το τμήμα αυτό γίνεται με διάφορα group άλλοτε ατομικά και άλλοτε ομαδικά. Η κινησιοθεραπεία ξεκίνησε για να βοηθήσουμε τα άτομα με αναπηρία να έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση, να μπορέσουν να ασκηθούν. Ο χώρος είναι μεγάλος και τα παιδιά μπορούν άνετα να κάνουν σωστά και χωρίς κίνδυνο, πάντα όμως υπό την επίβλεψη των εθελοντών. Χρησιμοποιούμε μπάλες, λάστιχα και διάφορα άλλα όργανα τα οποία είναι αποτελεσματικά για την καλύτερη φυσική κατάσταση των παιδιών. Κλείνοντας, το τμήμα διαρκεί 45 με 60 λεπτά και είναι δύο φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες το χαίρονται και είναι ευχαριστημένοι με αυτό που κάνουν και βλέπουν. Η διάθεση τους ανεβαίνει όλο και περισσότερο και αρχίζουν να αποκτούν αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Υπεύθυνος τμήματος: Αριστείδης Οικονόμου

Εργαστήριο Υπολογιστών Στα πλαίσια της δημιουργικής απασχόλησης των ΑμεΑ στο σωματείο μας λειτουργεί και τμήμα Η/Υ. Το συγκεκριμένο τμήμα οργανώθηκε και εξοπλίστηκε από την αρχή του προγράμματος και λειτουργεί μέχρι και σήμερα, αναπτύσσοντας ποικίλους τρόπους παρέμβασης και αλληλεπίδρασης. Η προσέγγιση που ακολουθείται για την λειτουργία του τμήματος βασίζεται σε δύο κεντρικούς άξονες: α) τον εκπαιδευτικό-γνωστικό και β) τον ψυχαγωγικό. Οι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται με εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα-λογισμικά, τα οποία εξυπηρετούν και τους δύο άξονες που προαναφέρθηκαν.

15


Εργαστήριο Μουσικής Στο μάθημα της μουσικής τραγουδάμε, παίζουμε παιχνίδια, μουσικά όργανα, χορεύουμε, συνοδεύουμε μεγάλους συνθέτες διαφόρων ειδών της μουσικής και περνάμε όλοι πολύ όμορφα. Το ευχάριστο και ξέγνοιαστο περιβάλλον, εσωτερικής ασφάλειας και ηρεμίας, είναι σύμμαχος στην βαθύτερη και διαρκέστερη απόκτηση μουσικών γνώσεων και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Το πρόγραμμα μουσικής αγωγής εφαρμόζεται από τον Οκτώβριο του 2012. Αποτελείται από ωριαία εβδομαδιαία μαθήματα, ολιγάριθμων τμημάτων. Βασικοί μουσικοί στόχοι του προγράμματος είναι: η ανάπτυξη της μουσικής ετοιμότητας του συμμετέχοντα, δηλαδή να είναι τονικά και ρυθμικά σωστός, η εξοικείωση με ακούσματα διαφορετικών ειδών μουσικής, η οργανογνωσία και η εισαγωγή σε βασικές έννοιες μουσικής σημειογραφίας. Πέραν του ψυχαγωγικού και γνωστικού τομέα, το πρόγραμμα της μουσικής αγωγής αποσκοπεί στο να ωφελήσει τον συμμετέχοντα και σε άλλα πεδία. Πιο συγκεκριμένα, στην νοητική περιοχή: αναπτύσσει την ενεργητικότητα και την δημιουργική δράση, ενισχύει την πρωτοβουλία, την αντίληψη και την εφευρετικότητα. Επίσης, βοηθά στο να αποκτήσει ο κάθε συμμετέχοντας κριτική σκέψη, αυτοεκτίμηση, εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στο να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του. Στην ηθική περιοχή: σκοπεύει να προκαλέσει σεβασμό προς τον πλησίον, εσωτερική πειθαρχία και θάρρος για έκφραση. Στην κοινωνική ζωή: αναπτύσσει την διάθεση για αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση. Η μουσική υπάρχει αδιακρίτως μέσα σε όλους μας από τον πρώτο χτύπο της καρδιάς και είμαστε έτοιμοι, αν μας δοθεί η ευκαιρία, να απολαύσουμε τα πολύπλευρα οφέλη της. Υπεύθυνες Τμήματος: Βαλεντίνη Παπαθανασίου

16


Εργαστήριο Ανακύκ λωσης Βλέπετε τις σωρούς των σκουπιδιών και πανικοβάλλεστε; Πιστεύετε ότι το σπίτι σας έχει γεμίσει με άχρηστα πράγματα; Κάνετε λάθος, γιατί τίποτα δεν είναι για πέταμα, τίποτα δεν είναι άχρηστο. Ρίξτε του μια ματιά και θα δείτε ότι εκείνο το άδειο μπουκάλι κρασί μπορεί να γίνει ένα όμορφο διακοσμητικό βάζο ή οι παλιές εφημερίδες μπορούν να γίνουν ένα κομψό φωτογραφικό άλμπουμ. Κρατήστε τα γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, τα καπάκια τους, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, παλιές κορδέλες και υφάσματα, τα καλαμάκια και φτιάξτε παιχνίδια, μουσικά όργανα, στολίδια ή διακοσμήστε κάτι παλιό κάτι που το έχετε βαρεθεί. Έτσι θα δώσετε ζωή και ομορφιά σε κάτι που διαφορετικά θα το πετούσατε. Εμείς, λοιπόν, στο εργαστήριο ανακύκλωσης βλέπουμε τα πεταμένα χαρτιά, τα άδεια μπουκάλια, τα καπάκια, διάφορες συσκευασίες, κορδέλες και ξύλα και οτιδήποτε άλλο έχει «αχρηστευτεί» και εμπνεόμαστε. Φτιάχνουμε δικό μας οικολογικό χαρτί που το μετατρέπουμε σε χριστουγεννιάτικα στολίδια, σε κορνίζες, φωτογραφικά άλμπουμ, μάσκες και πολλά άλλα. Τα μπουκάλια τα διακοσμούμε με χρώματα, χρυσόσκονες, κορδέλες, μαλλί, χαρτί και γίνονται υπέροχα βάζα. Επίσης, τα μπουκάλια τα χρησιμοποιούμε ως βάσεις για να φτιάξουμε τις δικές μας διακοσμητικές κούκλες. Μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργούμε δικά μας πράγματα, διασκεδάζουμε και διακοσμούμε το χώρο μας όπως εμείς θέλουμε. Α! Βοηθάμε και το περιβάλλον! Υπεύθυνη Τμήματος: Μαρία- Ανθή Μίλεα

17


Dog Therapy Φέτος στο σωματείο ξεκίνησε μια καινούργια και πολύ διαφορετική δραστηριότητα, η θεραπεία μέσω σκύλων. Δύο φορές την εβδομάδα έρχεται στον χώρο του σωματείου εκπαιδεύτρια η οποία έχει οργανώσει ένα πρόγραμμα κατάλληλο για τους συμμετέχοντες του σωματείου. Τα άτομα που παίρνουν μέρος στην διαδικασία μαθαίνουν να φροντίζουν, να ταΐζουν και να πηγαίνουν βόλτα τα σκυλιά. Τα αποτελέσματα μέχρι και σήμερα που πραγματοποιείται το πρόγραμμα είναι πάρα πολύ ευχάριστα και ελπιδοφόρα ώστε τα «μαθήματα» να συνεχιστούν και στο μέλλον. Υπεύθυνες Τμήματος: Μαρία Στογιάννη, Τέρψη Πασχάλη

18


οι δράσεις μας Χριστουγεν νιάτικο Bazaar 2011 Λίγο πριν κλείσουμε για τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές πραγματοποιήθηκε το παζάρι μας στις 17 και 18 του Δεκέμβρη. Στο παζάρι έγινε έκθεση και πώληση όλων των προϊόντων των εργαστηρίων του σωματείου. Ο σκοπός του σωματείου ‘ήταν διπλός. Αφενός η οικονομική ενίσχυση του Σωματείου και αφετέρου η ανάδειξη των έργων των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα Απογευματινής Απασχόλησης. Η πληθώρα των αντικειμένων ήταν μεγάλη και περιελάμβανε διαφορετικά είδη. Στο παζάρι είχαμε προς πώληση φαγητά από συνεταιριστικούς οργανισμούς, κρασιά, κασκόλ και φυσικά αντικείμενα από τα τμήματα. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη και ξεχωριστή και τις δύο ημέρες. Το Σαββατοκύριακο του παζαριού κύλησε πολύ όμορφα και αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις του σωματείου.

19


Πασχαλινή Έκθεση 2012 Το Σώμα Φίλων ΑμεΑ “Δράση για το Κάτι Άλλο διοργάνωσε από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 6 Απριλίου 2012 τις πασχαλινές του εκθέσεις σε τέσσερα διαφορετικά μέρη, όπου παρουσιάστηκαν πασχαλινές δημιουργίες φτιαγμένες στα εργαστήρια του σωματείου από τους συμμετέχοντες. Οι εκθέσεις έγιναν στο καφέ Έντεχνο, στον παιδότοπο Πίτερ-Παν στη Μίκρα, στο 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης και στο χώρο του σωματείου. Οι δημιουργίες ήταν πασχαλινές λαμπάδες διακοσμημένες με πήλινες κατασκευές, αρωματικά κεριά και σαπούνια, άλατα μπάνιου, πήλινα μαγνητάκια ψυγείου, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια και μενταγιόν από φίμο και τσέρνι. Όλα αυτά φτιαγμένα στο χέρι από τους συμμετέχοντες του σωματείου και επιμελημένα από την εθελοντική ομάδα.

20


Καλοκαιρινή Εκδρομή Αρχές Ιουνίου, και λίγο πριν κλείσει το “Δράση γιατο Κάτι Άλλο” για τις καλοκαιρινές διακοπές διοργανώθηκε μια ημερήσια εκδρομή. Εθελοντές και παιδιά επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο με προορισμό την Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής και συγκεκριμένα το εξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής. Η διαδρομή ήταν καταπληκτική! Τραγουδούσαμε, γελούσαμε και η ανυπομονησία μας ήταν μεγάλη μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας. Όταν φτάσαμε στον προορισμό μαγευτήκαμε αμέσως από την ομορφιά και την ηρεμία που απέπνεε ο τόπος. Αρχίσαμε τα παιχνίδια και στήσαμε τις ψησταριές για να ετοιμάζεται το μπάρμπεκιου. Χωριστήκαμε σε ομάδες και παίξαμε ποδόσφαιρο, βόλεϊ, σκυταλοδρομίες και πολλά άλλα ομαδικά και ατομικά παιχνίδια. Το μεσημεράκι απολαύσαμε την πλούσια σκιά των δέντρων και το νόστιμο φαγητό. Το απόγευμα μας βρήκε σ’ ένα υπαίθριο καφέ, στα νέα Φλογητά. Έπειτα πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Τέλος , θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε το ταξιδιωτικό πρακτορείο Sgouris Travel για την δωρεάν μετακίνηση.

21


Τελετή Λήξης Καθώς το καλοκαιρινό αεράκι μας έπαιρνε τα μυαλά μας θύμιζε ότι η χρονιά μας έφτανε στο τέλος οπότε είπαμε τι καλύτερο από μία γιορτή. Έπειτα από πολύωρες συζητήσεις για την τοποθεσία και την ημερομηνία η απόφαση πάρθηκε για τις 12 Ιουνίου στο πάρκο των σκύλων. Έτσι εθελοντές γονείς και συμμετέχοντες ξεκινήσαμε τις κοινές μας δραστηριότητες. Παίξαμε ζωγραφίσαμε και φυσικά φάγαμε. Καθώς το κέφι μας ανέβαινε επιδείξαμε τις φωνητικές μας ικανότητες. Δυστυχώς οι ώρες πέρασαν γρήγορα και έφτασε η ώρα του αποχωρισμού, μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης και δώσαμε ραντεβού για τον Οκτώβριο με υποσχέσεις για καινούργιες εμπειρίες. Γιατί αυτό που έχει αξία στη ζωή είναι οι εμπειρίες που αποκομίζουμε για να γινόμαστε καλύτεροι.

Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Το σωματείο πήρε μέρος στο 15ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 29 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη. Έγινε έκθεση των προϊόντων μας όπως κεριά, σαπούνια και κοσμήματα και πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Επιπλέον έγινε ενημέρωση του κοινού μέσω διανομής έντυπου υλικού και προβολής βίντεο και φωτογραφιών των συμμετεχόντων και της εθελοντικής ομάδας κατά τη λειτουργία του προγράμματος στο σωματείο. Η συμμετοχή μας στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ ήταν πολύ ευχάριστη καθώς ο χώρος διεξαγωγής του ήταν γεμάτος από διαφορετικές μουσικές, διαφορετικές μυρωδιές και φρέσκες ιδέες.

22


Εγκαίνια Νέου χώρου Στις 10 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου χώρου του σωματείου μας. Μας επισκέφθηκαν πολλοί φίλοι, συγγενείς και άνθρωποι που ήθελαν να μας γνωρίσουν που διασκέδασαν μαζί μας. στην αρχή έγινε αγιασμός και ακολούθησε η παρουσίαση του σωματείου από μία εθελόντρια που ανέφερε τη φιλοσοφία, τους στόχους και τα προγράμματα μας. Στο χώρο υπήρχε πλούσιος μπουφές που επιμελήθηκαν κοντινοί μας άνθρωποι. Στο τέλος της επίσημης εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά η οποία χάρισε πλούσια δώρα στους καλεσμένους μας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς μας συντρόφευε ευχάριστη και χορευτική μουσική που έκανε τον κόσμο να περάσει όμορφα. Η βραδιά ήταν ξεχωριστή καθώς γέμισε το χώρο με καινούριους φίλους και πολλά χαμόγελα.

23


24


εθελοντισμός

25

Βάση του εθελοντισμού αποτελεί η ανθρώπινη αλληλοβοήθεια, μία μη αμειβόμενη δραστηριοποίηση των πολιτών που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου και της κοινωνίας γενικότερα.

Ο εθελοντισμός δεν έχει πλαίσια και όρια. Ανάλογα με τις αξίες, τις αρχές, την πολιτισμική και την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα που επικρατεί στην κάθε κοινωνία, μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις.

Ο εθελοντισμός αντικατοπτρίσει τον πολιτισμό μιας κοινωνίας και έναν ιδιαίτερο τρόπο για τη βελτίωση της ποιότητας των πολιτών. Με αυτό τον τρόπο, οι εθελοντές μπορούν να αποκτήσουν καινούριες δεξιότητες και μια νέα στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλ ληλεγ γύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.

Ο εθελοντισμός δεν εξαναγκάζει κανένα πολίτη να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα, καθώς βασικό στοιχείο αποτελεί η ελεύθερη βούληση που θα πρέπει να διακατέχει τους πολίτες. Οπότε, είναι προσωπική απόφαση του ατόμου για το αν θα λάβει μέρος σε κάποιο εθελοντικό πρόγραμμα.


σκύλοι θεραπείας Η σχέση ανθρώπου-ζώου είναι αναμφισβήτητα π ολύ ισ χυ ρ ή. Όλο και π ιο π ολ λοί άνθρωποι συμφωνούν ότι τα ζώα έχουν θετική επίδραση στην ζωή μας. Η συμμετοχή των ζώων θεραπείας έχει αναγνωριστεί από την ιατρική κοινότητα εδώ και αρκετά χρόνια τώρα, και πολλοί άνθρωποι μαθαίνουν ό,τι γνώριζαν από πάντα οι κηδεμόνες ζώων: Τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία. Οι κηδεμόνες που έχουν σκύλους θεραπείας, συμμετέχουν (εθελοντικά) σε προγράμματα επισκέψεων σε νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία, κέντρα αποκατάστασης ατόμων, άτο μ α μ ε ειδικέ ς α νά γ κε ς, νοσ η λε υ τικά ιδ ρ ύ μ ατα κ λ π. Ποιος σκύλος είναι κατάλληλος για να γίνει σκύλος θεραπείας; Σκύλοι θεραπείας υπάρχουν σε οποιοδήποτε μέγεθος, φύλο, ράτσα ή μη, χρώμα ή ηλικία. Η προσωπικότητα του σκύλου είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην επιλογή του ως σκύλος θεραπείας. Θα πρέπει να του αρέσουν οι άνθρωποι, να είναι ήρεμος, φιλικός, σταθερός χαρακτήρας και με καλή σωματική υγεία. Δεν πρέπει να φοβάται εύκολα από παράξενα αντικείμενα η δυνατούς θορύβους. Θα πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος και φυσικά μη επιθετικός. Θα πρέπει επίσης να ελέγχεται τακτικά από κτηνίατρο.

Πιο συγκεκριμένα ο σκύλος θεραπείας θα πρέπει να: • Δέχεται φιλικά ξένους ανθρώπους • Δέχεται ήρεμα τα χάδια ανθρώπων και παιδιών και να αγαπάει τις αγκαλιές • Έχει φροντισμένη εμφάνιση • Βγαίνει βόλτα με χαλαρό λουρί • Κυκλοφορεί ήρεμα και χαλαρά μέσα σε πλήθος • Γνωρίζει τις εντολές «κάτσε», «ξάπλωσε», «μείνε» και «άστο» • Έρχεται όταν τον καλούν • Είναι κοινωνικοποιημένος με άλλα σκυλιά • Αντιδράει ήρεμα και με σιγουριά σε περισπασμούς. Δεν θα πρέπει να πανικοβάλλεται, να αμύνεται ή να φέρεται επιθετικά. • Μένει με άλλα άτομα, για μικρό χρονικό διάστημα (χωρίς την παρουσία του κηδεμόνα του) και να μην αγχώνεται υπερβολικά. • Είναι εξοικειωμένος με ιατρικό εξοπλισμό όπως αναπηρική καρέκλα, δεκανίκια, μπαστούνια κλπ • Προσαρμόζεται με άτομα με ειδικές ανάγκες (πχ αργό βάδισμα, ιδιαίτερες κινήσεις χεριών, διαφορετική ομιλία κλπ) Μαρία Στογιάννη Θετική εκπαιδεύτρια σκύλων www.4dogs.gr

26


το φιλοξενείο Μετά από διετή δράση του σωματείου μας στον τομέα της δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία και κατόπιν διερεύνησης των αναγκών των οικογενειών με τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε, έχουμε την χαρά να σας ανακοινώνουμε ότι, για πρώτη φορά φέτος, θα λειτουργήσει μια νέα δομή, το φιλοξενείο. Το φιλοξενείο, είναι ένας χώρος στέγασης ατόμων με αναπηρία. Το οποίο έχει τη δυναμική, να φιλοξενεί από 5 έως 7 άτομα. Οι φιλοξενούμενοι, έχουν την δυνατότητα διανυκτέρευσης ή και διημέρευσης, κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Στα πλαίσια του ημερήσιου προγράμματος του φιλοξενείου, περιλαμβάνονται δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων, καλλιτεχνικές δραστηριότητες καθώς επίσης και έξοδοι. Καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής των φιλοξενούμενων στο χώρο μας, οι εργαζόμενοι του φιλοξενείου θα διασφαλίζουν την ομαλή διαμονή τους και την κάλυψη τυχόν αναγκών τους. Το φιλοξενείο αποτελεί ανεξάρτητη δομή του σωματείου, λειτουργία του οποίου, προϋποθέτει την οικονομική συμμετοχή των φιλοξενουμένων. Ώρες Λειτουργίας Φιλοξενείου: Σάββατο 9.00 – Κυριακή 21.00 (διανυκτέρευση) Σάββατο 10.00 – 8.00 & Κυριακή 10.00 – 8.00 (διημέρευση) Τηλέφωνα Επικοινωνίας: Αριστείδης Παπαπουλίδης: 6976579364 Καλατζινού Μαρία: 6976383110 (Υπεύθυνη προγράμματος Φιλοξενείου)

27


τι είπαν για μας Στις 4 Δεκεμβρίου του 2012 επισκέφθηκαν τον χώρο μας δημοσιογράφοι από το Αθηναικό Πρακτορείο και και έκαναν μια παρουσίαση για το Σωματείο και συγκεκριμένα για το πρόγραμμα του dog therapy. Η συνέντευξη και οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στον Ελεύθερο Τύπο, στην Δημοκρατία. Επίσης το Σωματείο παρουσιάστηκε και στην καθημερινή εκπομπή του Ant1 «Με Αγάπη», την Παρασκευή 7/12/2012.

28


υποστηρικτές ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ Είναι πολύ σημαντικό για το σωματείο να αποκτήσει νέα μέλη, που θα το στηρίζουν οικονομικά, ηθικά, αλλά και πρακτικά με τη συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες του. Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε πράξη το ενδιαφέρον σας «για τα άτομα με αναπηρία και τους φίλους τους» και να ενισχύσετε στην προσπάθεια μας με την εγγραφή σας, ως συμμετέχων μέλος του σωματείου. Η ελάχιστη οικονομική σας υποχρέωση είναι η καταβολή ετήσιας συνδρομής (40ευρω) με την δέσμευση ότι θα ενημερώνεστε για όλες τις δράσεις και τις εκδηλώσεις, είτε μέσω διαφημιστικού υλικού- επιστολών, είτε μέσω του περιοδικού μας. Αν λοιπόν ενδιαφέρεστε να γίνετε αρωγοί στη συνέχιση και στην εξέλιξη του προγράμματος μας, συμπληρώστε την παρακάτω αίτηση και στείλτε την, μαζί με την ετήσια συνδρομή σας ταχυδρομικά στην διεύθυνση: «Σώμα Φίλων ΑμεΑ - Δράση για το κάτι άλλο» Βιθυνίας 30, ΤΚ 544 53 Θεσσαλονίκη ή μπορείτε να καταβάλλετε την συνδρομή σας στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας: 239/440110-73 και επικοινωνήστε μαζί μας για να συμπληρωθούν τα στοιχεία της αίτησης σας, στα τηλέφωνα: Παπαπουλίδης Αριστείδης 6976579354 / Παπαδόπουλος Πέτρος 6994567297

ΑΛΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Εκτός από τον εθελοντισμό και την εγγραφή σας ως μέλος του σωματείου-Σώμα Φίλων Αμεα (Δράση Για Το Κάτι Άλλο) μπορείτε να ενισχύσετε τη δράση μας με τους εξής τρόπους: Α. Οικονομική συνεισφορά- δωρεά Αν επιθυμείτε να προσφέρετε στο ΣΦΑ κάποιο χρηματικό ποσό, ως δωρεά θα ήταν μια πολύ σημαντική βοήθεια για εμάς, καθώς τα μόνα έσοδά μας είναι οι συνδρομές των μελών μας. Μέσω των δωρεών θα μπορούσαμε να καλύψουμε τα πάγια λειτουργικά έξοδα μας, τον υλικό εξοπλισμό των τμημάτων και των εργαστηρίων μας καθώς και την υλοποίηση των νέων δράσεων μας. Β. Υλικά συνεισφορά - δωρεά Αν επιθυμείτε να μας παρέχετε αγαθά (τρόφιμα, απορρυπαντικά, χαρτικά...), ηλεκτρικές συσκευές, αναλώσιμα γραφείου, καλλιτεχνικά και διάφορα άλλα υλικά για τον εξοπλισμό των τμημάτων και των εργαστηρίων μας( παραφίνη, χρώματα, μαγειρικά σκεύη και καλούπια σιλικόνης, λάδια..), θα αποτελούσε για εμάς εξίσου μεγάλη βοήθεια.

29


Γ. Αγορά προιόντων- παραγγελίες Τα εργαστήριά μας <<ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΦΛΟΓΑ>>,<<ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑΣ>> δέχονται και παραγγελίες, με σκοπό να ενισχυθούν οικονομικά, τόσο οι δραστηριότητες των εργαστηρίων, όσο και οι δράσεις του Σωματείου. Για περισσότερες πληροφορίες για τα προιόντα μας, τις τιμές τους και για παραγγελίες μπορείτε να επισκεφθείτε το site μας www.drasigiatokatiallo.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας στο email: drasigiatokatiallo@gmail.com Από τα εργαστήρια μας μπορείτε να παραγγείλετε διάφορα προιόντα ή να αναλάβουμε για εσάς κάποιες εργασίες. • «Άρωμα και Φλόγα» - Εργαστήρι Παραγωγής Καλλυντικού Σαπουνιού και Κατασκευή κεριού: - Καλλυντικό Σαπούνι Γλυκερίνης - Σαπούνι Ελαιόλαδου (πλάκα και υγρό σαπούνι χεριών, καλλυντικό σαπούνι σώματος) φτιαγμένο με την ψυχρή μέθοδο σαπουνοποίησης και αγνά βιολογικά υλικά - Άλατα και αρωματικά μπάνιου - Χειροποίητα κεριά σε διάφορα μεγέθη και σχέδια, κουφωτά και φανάρια, κεριά σε ξύλο και πέτρα, κηροπήγια… • Εργαστήρι «Μπομπονιέρας» - Μπομπονιέρες βάπτισης - Μπομπονιέρες αρραβώνα - Μπομπονιέρες γάμου - Καραμέλες και ζαχαρωτά σε ατομικές συσκευασίες για παιδικές και σχολικές γιορτές

30


Βιθυνίας 30 Κάτω Τούμπα (περιοχή Μπότσαρη-Παπάφη) Θεσσαλονίκη T 2310 838 790 K 6976 579 364 / 6994 567 297 E drasigiatokatiallo@gmail.gr W www.drasigiatokatiallo.gr

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ - Τεύχος #3  

Ετήσιο περιοδικό για το Σώμα Φίλων Αμεα "Δράση για το κάτι Άλλο". Δεκέμβριος 2012 - Τεύχος #3