Page 1

M AT I L DA J . S M I T H INTERIOR DESIGN PORTFOLIO


– FINAL MAJOR PROJECT – THE BIGGINS PROPOSED RENOVATION 1 –1 FINAL MAJOR PROJECT – THE BIGGINS PROPOSED RENOVATION

BRIEF: The Biggins House proposed development converts the listed building into 9 flats. These range from one to 3 beds in order to appeal to a wide range of potential residents. ‘Ideal Home’ factors have been identified and integrated into the design such as the provision of natural light and ample storage. The design of outdoor space encourages community integration by providing various outdoor facilities for the residents. Access to green spaces and an increase in outdoor activity are salient factors in mental and physical wellbeing. These elements also increase neighbour interaction, which leads to a happy community. SOFTWARE USED: Autocad, Photoshop, Revit, Sketchup, Lumion


THE BIGGINS PROPOSED RENOVATION

THE BIGGINS FRONT SECTION

Not to Scale


THE BIGGINS WEST ELEVATION

Not to Scale


THE BIGGINS PROPOSED RENOVATION

THE CONTEXT

MARKET RESEARCH

The ‘Biggins’ is Grade II listed building on Bramham Estate, Wetherby which was built in 1698.

POTENTIAL RESIDENTIAL MARKETS

The Bramham Estate is famous for having one of the largest examples of formal gardens in the UK. Currently the Biggins is empty and used as a filming location, but in order to ensure its preservation, a new use for the premises needs to be found.

Due to the Biggins being located close to Bramhall Village it has the advantage of quick access a significant number of amenities. MARKET A – THE YOUNG FAMILY

THE CONCEPT

It is also an ideal location for commuting to Leeds, York & Harrogate so the flats could appeal to a variety of buyers.

MARKET B – THE RETIRED MARKET

MARKET C – THE YOUNG PROFESSIONAL

The UK is currently experiencing a considerable shortage in new housing and produces some of the smallest houses in Europe. The Biggins concept is to create a flat complex which enhances the historical elements of the building while providing the ideal requirements for living spaces such as lots of natural light and good storage facilities. Additional factors such as interacting with neighbours and access to green space have also been identified as factors which create happy communities. These factors are also proven to be good for health and wellbeing, therefore The Biggins proposed development will have an outdoor environment which encourages the residents to spend more time outdoors. This will increase neighbour interaction, leading to a happy community.

INITIAL INSPIRATION

BRAMHAM HOUSE & FORMAL GARDENS

INITIAL PRECEDENT

EXTERIOR: The formal garden style could be integrated into the design to help convey the history of the building INTERIOR: Large windows take advantage of the views of the site. Roof skylights will also help create light spaces. Integrated storage and enhanced space planning will ensure spacious flats.


G A R DE N R E SEA R C H

& INSPIRATION

Studies on gardening and communal housing conclude that regular access to green spaces are good for a person’s general health and mental wellbeing and prevents isolation. The Biggins proposed site encourages its residents outdoors. Inspiration for the garden design are below.

OUTDOOR DINING GREEN HOUSES OUTDOOR CHESS

GARDENING PLAYHOUSE CYCLING QUIET ESCAPE & PLAY POCKET COMMUNITIES COMMUNAL HOUSING


THE BIGGINS PROPOSED RENOVATION

INITIAL SKETCHES ROOF SKETCHES

Researching contemporary housing design, I initially want to create a modern roof and extension addition as a counterpoint to the original property. However, after looking into listed buildings restrictions it became clear that in order to obtain planning permission, the original structure should be maintained.

FRONT GARDEN DESIGNS The Bramham Estate has one of the finest 18th century formal gardens left in the UK. To link the Biggins to the history of the general estate, the entrance way garden would convey elements of this formal garden design style.


GARDEN DEVELOPMENT

OUTDOOR BBQ AREA CHASED ZELLIGES - C4 by Ateliers Aelij PLAY HOUSE BASED ON BRAMHAM GOTHIC TEMPLE

GREEN HOUSE IDEAS QUIET AREA


THE BIGGINS PROPOSED RENOVATION

GARDEN DESIGN • • • • •

4 detached houses & 9 flats with car parking Formal front of house gardens with cooking herbs Allotment plot per household Communal allotment hut 2 BBQ areas & a fire pit

• • • • •

Childrens play area Bike store Outdoor chess set Cycle path 4 quiet benches

A communal allotment area has outdoor seating and toilet facilities within the communal hut as well as communal electric dryers. Rotary dryers enable the clothing to be dried outdoors which saves energy, reduces clutter within the flats and is better for the environment.

4 QUIET BENCHES

A L L OT M E N T G R E E N H O U S E QUIET BENCH

ALLOTMENT GREENHOUSE

COMMUNAL ALLOTMENT

SOFTWARE USED: Autocad, Photoshop, Revit, Sketchup, Lumion


BBQ AREA 2 - WITH CHESS SET

4 DETACHED HOUSE PLOTS

BIKE STORE

FIRE PIT

BBQ AREA 1

BBQ AREA 1

PLAY HOUSE PLAY AREA

CAR PARKING BIGGINS FLAT ALLOTMENTS & COMMUNAL HUT

COMMUNAL ROTARY DRYING AREA

BIN STORE

FORMAL GARDEN

THE BIGGINS GARDEN LAYOUT - Not to Scale


THE BIGGINS PROPOSED RENOVATION

COMMUNAL HALLWAY SCHEME GROUND FLOOR PLAN

FLAT D

FLAT B

A

FLAT A

A

FLAT C

MATERIALS & FURNITURE SITE VISIT PICTURES Main staircase and flooring are highlighted by the listed building report. INOX

BONE CHINA BLUE

ODYSSEY RANGE Troy Lighting

Little Greene Paints

TULLPANI GRAPHITE Designers Guild

LYNHURST TABLE Davidson London


DETAILED SECTION OF HALLWAY STAIRCASE

SECTION AA

Not to Scale


THE BIGGINS PROPOSED RENOVATION

FLAT D

FLAT B

SPACE PLANNING

FIRE EXIT FLAT H

FLAT F

The majority of the main structural walls were kept intact to keep the building costs low. Open plan spaces were created to keep the flats spacious and bright. The rooms were zoned to ensure that the seating and eating areas had access to the windows and garden views. Extra storage was included if possible. Each bedroom design has a large area for storage so the actual bedroom zone can be minimal and clutter free. Some duplex apartments were included in the design to appeal to dwellers who prefer a divsion between the private and public spaces.

FLAT A

FLAT C

FLAT E

FLAT A

FLAT G

GROUND FLOOR PLAN FIRST FLOOR PLAN

SECOND FLOOR PLAN

FLAT E


MAIN BEDROOM

SHOW FLAT A GROUND FLOOR PLAN

Flat A is designed for young families, so storage is prioritised and the style is kept accessible and uncluttered with light walls.

FIRST FLOOR PLAN

FLAT D FLAT B FLAT F

The main feature of this duplex flat is the open plan living room containing a bespoke adjustable shelving system. The bedrooms also have good storage options with large floor to ceiling wardrobes with sliding doors. This allows the bedrooms to be uncluttered and spacious, ensuring restful sleep.

OPEN PLAN SITTING ROOM

FLAT A

FLAT C

FLAT A

FLAT E

CHILDS BEDROOM


THE BIGGINS PROPOSED RENOVATION

FLAT B BEDROOM

RETIRED RESIDENT BEDROOM GROUND FLOOR PLAN FLAT B

Flat B is aimed at the retired market. The flat has a restful colour scheme, consisting of soft creams, browns and greens. The furniture and patterns are more traditional. Some antiques could be used to reflect the residents history.

FLAT A

FLAT C

MATERIALS & FURNITURE

LOWER GEORGE ST IN MOONSTONE PAINT –NORMANY GRAY Little Greene

LINETTA MINT – Agua Fabrics

TUSCAN ORCHARD WITH BLOSSOM By Ann Oram

DOUBLE BARDSEY HEADBOARD BASKET WEAVE / IVORY The Headboard Workshop

PUNTO & PILARO Qualita

OLYMPIA TABLE LAMP Hill Interiors

RIVERA in Arno Ecru fabric The Sofa & Chair Co.


MATERIALS & FURNITURE

RETIRED RESIDENT LIVING ROOM

TUSK – Little Greene

CALLISTO DAMACA – Blue/Lime By Sanderson

AERUGO GREEN CABINETS – Superfront

CABINET BASES & ENERYDA HANDLES Ikea WALNUT TABLE – Nathan Furniture

DECO ART CHAIR 0901 In Green/Yellow – Go In

FLAT B LIVING ROOM GROUND FLOOR PLAN

AGNES SHELVES SCP

FLAT D

FLAT B

VERONA SOFA, ARM CHAIR AND COFFEE TABLE – Morgan

FLAT A

FLAT C

PISA Papilio Rugs

WAVE SIDEBOARD Terence Conran


THE BIGGINS PROPOSED RENOVATION

FLAT C LIVING ROOM Flat C is aimed at the young female professional.

GROUND FLOOR PLAN

YOUNG PROFESSIONAL LIVING ROOM

FLAT D FLAT B

The style is fashion and design led with bold colours and textures. Chosen furniture is a mix of mid modernist and contemporary styles. FLAT A

FLAT C

MATERIALS & FURNITURE

SOFA TABLE – Coalesse SOHO CHAIR Morgan UPHOLSTERY: Boath – Heather CUSHION: Parquet – Turquoise Moon Fabrics

BOTTLE GREEN & WHITE – Superfront

FIN medium PENDANT Original BTC

GAUZE MID and MID LEAD Little Greene

GREY VENETIAN PLASTER

SKIPPER PENDANT Tom Raffield

WIREFRAME SOFA – Herman Miller Upholstery: picadilly circle – charcoal Moon Fabrics

OREGAN WALNUT Habitat

MONTY EXTENDNG TABLE Made.com

FLOWERS Andy Warhol


FLAT C BEDOOM

YOUNG PROFESSIONAL BED ROOM

GROUND FLOOR PLAN FLAT D

Art work in the bedroom is an enlarged print of Botanical VII (Tulips) by Paula Tavormina by Surface Design.

FLAT B

FLAT A

FLAT C

MATERIALS & FURNITURE FLAT C - BED ROOM SECTION

TASK LIGHT Original BTC

MOULDED CHAIR • SWAG LEG DESK both Herman Miller

REVIVE 1/ 534 Kvadrat

Not to Scale

MAGNETIC NOTICE BOARD Psalt Design

PITARO VASE Gradisca D’isonzo Myosotis OREGAN walnut Habitat

PLANTER CHAIR in bordeau PLANTER STOOL in circa brick Knoll

RUCHE BED Ligne Rose WORMHOLE LAMP Horne RISOM SIDE TABLE Knoll

BIG FISH WARDROBE FRONT Superfront


2 – THE CONRAN SHOP - PROPOSED DESIGN BRIEF: to design a Conran Shop within Queens Arcade in Leeds. The arcade is a listed building so Listed Buildings regulations had to be observed as well as the design reflecting the Conran Brand. Another aim for this project was to examine other alternatives to typical 3D rendered visuals. Detailed Autocad sections were used to convey the space effectively and rendered in Photoshop, similar to a line drawing. The Sketchup model was rendered using the Dennis Technique.


SHOP EXTERIOR VISUAL WITH PROPOSED CHRISTMAS WINDOW DISPLAY


Ground floor content:

THE CONRAN SHOP – PROPOSED DESIGN

GROUND FLOOR The Ground Floor will be bright and vibrant with white walls and surfaces. The inspiration below is a Selfridges window display and Charlies Department store in NY.

• Food products

• Kitchen Items

• Gifts and Decorative Accessories

• Coffee Machine and Seating Area

• Posters & Frames

• Plants

• Books

• Customer Toilet

GROUND FLOOR RENDERED VISUAL

INITIAL SKETCH

Items will be organised by colour blocking. Hanging planters, plant pots and vases of flowers will be placed on the display tables to integrate nature within the shop. A complimentary coffee will be available for customers spending over £30. A coffee can also be purchased. Takeway cups are available.

RECLAIMED BEAM OAK PLANKS Reclaimed Flooring Co


DESIGN PROCESS

GROUND FLOOR PLAN

The overall impression of the brand from visiting the Conran Chelsea store was clean lines, block colours and a mid modernist style. Display areas were also a key feature. The aim for the visuals was to reflect the brand and the direction chosen was to create a hand drawn, sketchy style. The sections were used as a main visual so many elements were drawn in Autocad then rendered in Photoshop. A basic Revit model with a walk-through was created. A Sketchup model also made and visuals taken from the model were rendered using the Dennis Technique, creating a watercolour image with sketched line detailing.

Not to Scale WINDOW DISPLAY AREA

FOOD PRODUCTS

KITCHEN ITEMS

BOOKS

DECORATIVE ITEMS & GIFTS

These visuals allow the colour blocking and clean lines within the design to standout.

COFFEE AREA

DISPLAY TABLE

SECTION AA

Not to Scale


THE CONRAN SHOP – PROPOSED DESIGN

FIRST FLOOR The layout is based on an open plan mid-modernist living/dining room. These room sets can be changed regularly to display a wide product range. Dining and Living Room accessories are displayed in the shelving surrounding the dining room set. A small area is for a trend based display. Much of Conran’s furniture is classic but this area will cater to the fashion led customer. The chair collection will reflect the mid-modernist style that the Conran Shop epitomises, while the lighting area will contain a mix of lighting styles.

GROUND FLOOR RENDERED VISUAL


FIRST FLOOR FLOOR PLAN*

INITIAL SKETCH VISUALS

B

CHAIR COLLECTION DISPLAY

B

LIGHTING ROOM

FIRST FLOOR SECTION BB*

*Not to Scale

TREND LEAD SET

DINING ROOM SET

LIVING ROOM SET


THE CONRAN SHOP – PROPOSED DESIGN

C AD DRAWING DETAILED COMPONENTS IN THE LIGHTING AREA


C AD DRAWING CONRAN SHOP SECTION AND ELEVATION


3 - BOUTIQUE HOTEL APARTMENT, ALBERT MILL, MANCHESTER BRIEF: to design a boutique apartment located close to Manchester city centre within a Grade II listed building in the style of London based architectural practise AOC. In the ethos of AOC, materials and patterns were used in untypical ways. The main inspiration was the regeneration of the Northern Quarter in Manchester, which retains the industrial elements of the buildings as well street art.


ALBERT MILL APARTMENT - OPEN PLAN LIVING ROOM VISUAL


I NITIA L IN SP IR ATIO N

CONCEPT

ALBERT MILL HOTEL APARTMENT

MANCHESTER IS A POPULAR DESTINATION FOR HIP YOUNG PROFESSIONALS ATTRACTED BY ITS FOR BARS, NIGHTCLUBS FOOD SCENE AND SHOPPING.

Manchester street art’s graphic lines and colours

However research has shown that very few Manchester apartment hotels offer modern, spacious apartments with a high level of design.

RAISED LOUNGE WITH PULLEY BED

This scheme is aimed at the twenty-something market who visit for a city break. Colour, texture and street art are key features. SPLATTER ARTWORK Jay Sharples BEDROOM B

COLOURED PARQUET By Raw Edges Studio

GEOMETRIC PRISM II By Cole & Son

A

A

BEDROOM A KITCHEN & DINING AREA

FLOOR PLAN SOFTWARE USED: Autocad, Photoshop, Sketchup, Lumion


SECTION AA – ALBERT MILL APARTMENT

LOWERED BED IN RAISED SEATING AREA

Not to Scale

LIVING RM – ROTATING PANELS CREATE A PROJECTION SCREEN


BEDROOM DESIGN BED ROOM B

ALBERT MILL HOTEL APARTMENT

BED ROOM A

BEDROOM A PALETTE

BEDROOM B PALETTE

WOOD ME CHAIR De Vorm

OGLIVY WALL LAMP Made

BEDROOM A PALETTE: U- COLOUR TILES U24, U31, U73 by DOMUS,

Textile: Cava 3 – 793, KVADRAT

BEDROOM B PALETTE: U- COLOUR RANGE TILES U32, U20, U50 by DOMUS,

Textile: Messenger – 051 lilac, MAHARAM


COLOUR SCHEME The coloured parquet floor continues into the bedrooms and onto the bedroom wall. This provides the colour pallete which compliments the wooden furniture which has minimal detailing.

BEDROOM A - ALBERT MILL APARTMENT

ARTWORK BY Jay Sharples (L) and The Hammo (R)

BEDROOM B - ALBERT MILL APARTMENT


4 – BOLTON TOWN HALL RENOVATIONS THE BRIEF: The Albert Hall, Bolton’s largest entertainment venue is within Bolton Town Hall and requires a new dressing room. Three rooms adjacent to the hall were allocated for this renovation and ideally contain a conference room for the town hall staff with an element of flexibility. SOFTWARE USED: Autocad, Photoshop, Sketchup, Lumion

MY DESIGN WON FIRST PRIZE WHICH WAS A WEEK OF WORK EXPERIENCE AT JM ARCHITECTS MANCHESTER.


DRESSING ROOM VISUAL


INITIAL INSPIRATION

BOLTON TOWN HALL RENOVATIONS

THE CURRENT TOWN HALL RENOVATION PRESERVES THE PERIOD FEATURES CONTAINED WITHIN THE BUILDING.

DRESSING ROOM INSPIRATION The Albert Hall & Hollywood glamour. Maroon is the predominant colour matching the theatre.

The space contains a makeup area, changing booths, a kitchenette and seating areas.

The design proposal matches this renovation style. Elements of the period features within the building are highlighted and modern versions of classic elements have been added. This classic style will ensure the spaces do not date quickly.

CONFERENCE ROOM INSPIRATION

QUIET ROOM INSPIRATION Drawing inspiration from period train interiors, this room is a cosy enclosed space allowing performers to relax away from the main changing room.

It contains bespoke sofas which can be useds as beds with further fold-out beds concealed n in the wall panelling.

The Mayors Room décor & boutique hotel interiors. This is a meeting room with a relaxed atmosphere catering for large and small groups of council staff.


FLOOR PLAN DRESSING ROOM

QUIET ROOM

CONFERENCE ROOM

KITCHENETTE & DINING TABLE

KITCHENETTE

PULL DOWN PROJECTOR CLOTHING RAILS

SHELVING Not to Scale

CHANGING CUBICLES

MAKEUP AREA


BOLTON TOWN HALL RENOVATIONS

DRESSING ROOM FLAT B BED ROOM THE DESIGN AIM WAS TO CREATE A THEATRICAL, GLAMOROUS, YET FUNCTIONAL ROOM WITH A HISTORICAL LINK TO THE NEO-CLASSICAL DESIGN OF THE ALBERT HALL AND TOWN HALL IN GENERAL. As the room was large and bright due to the large windows, a maroon wallpaper was sought to compliment the maroon shade of the Albert Hall Interior. The dressing room has ample space to store costumes and accommodate a large number of performers. It contains changing cubicles, a makeup area, 2 large portable seating zones, as well as a kitchen with washing machine and dining area. The Kitchenette area has a microwave, fridge, freezer and washer dryer. This classic style will ensure the spaces do not date quickly.

BOLTON TOWN HALL DRESSING ROOM VISUAL 1 – WITH CHANGING CUBICLES & KITCHENETTE

SECTION AA - MAIN DRESSING ROOM

BOLTON TOWN HALL DRESSING ROOM VISUAL 2 – WITH MAKE UP TABLES


QUIET ROOM THIS ROOM IS LINKED TO THE DRESSING ROOM AND IS AN AREA WHERE AN ARTIST CAN TAKE A BREAK OR HAVE A SLEEP IN BETWEEN SHOWS. There is a hidden bunk bed within a wall and the two Knole sofas also open out to become single beds. The paneled wallpaper creates a feeling of refuge and the ceiling lights will be on dimmers. This room can also be used as another storage area as there is shelving or another changing room as the outer door will have frosted glass. All the rooms contain the same CTO orb pendant to link the spaces together.

BOLTON TOWN HALL QUIET ROOM VISUAL

BOLTON TOWN HALL PROPOSED DESIGN SKETCHUP MODEL

SECTION BB - QUIET ROOM 1

SECTION BB - QUIET ROOM 2 WITH BEDS


THE BIGGINS PROPOSED RENOVATION BOLTON TOWN HALL RENOVATIONS

INITIAL FLAT B INSPIRATION BED ROOM THIS ROOM IS AN ESCAPE FROM THE TYPICAL OFFICE ENVIRONMENT. THE INSPIRATION WAS BOUTIQUE HOTEL BARS AND GENTLEMENS SMOKING ROOMS. There are coffee and tea facilities and a pull down projection screen. It can be used for large or small meetings, or be used as a temporary workspace for people who need to work together. The pictures on the walls display images of Bolton, dignitaries and performers who visited as well as significant events in the Town Hall’s history. These images will be a good reminder of the significant role the Town Hall has played in the history of Bolton. SECTION CC - CONFERENCE ROOM

BOLTON TOWN HALL CONFERENCE ROOM VISUAL 1

BOLTON TOWN HALL CONFERENCE ROOM VISUAL 2

Not to Scale


ALBERT TOWN HALL RENOVATION MATERIALS & PRODUCTS PARLIAMENT CHAIR Chesterfield Direct

BEATRICE CHAIR Bampton Design UPHOLSTERY: OYSTER Muirhead Leather CREAM TEA Dulux

KEW DAM6 RED WALLPAPER Andrew Martin

DRESSING ROOM FABRIC: VIVALDI 1822 IN CLARET Modelli TRIMMINGS: LARGO BULLION FRINGE Trimont Trimmings

CHANGING CUBICLE FABRIC ALTO DAMASK /SILVER John Lewis

ATLANIC BLUE Dulux

ABBEY TILE Fired Earth

CONFERENCE ROOM EST LEATHER TUB CHAIR The Chesterfield Co.

DECO ART CHAIR Go In FABRIC: MELTON II in VICTORIA

QUORUM CHAIR IN BEECH Go In

CHELSEA DINING TABLE Bampton Design

ORB PENDANT LIGHT CTO

PED TABLE - NAUGHT ONE BRASS SHEETING TOP Merseyside Metals

CONNIE TABLE – Bampton Design

CARPETS: THE WEAVE CHAOS THEORY ESK 917 RED ORANGE

QUIET ROOM

The drop arm Knole sofas can be used as a bed.

SOFAS BUILT AND UPHOLSTERED BY Den Interiors Manchester

UPHOLSTERY FABRIC: LIASON COLLECTION/ARCTIC Warwick Fabrics REGENT IN LIGHT OAK Andrew Martin

MARSEILLE BRASS M&S

MJ Smith Portfolio  
MJ Smith Portfolio  
Advertisement