BW catalogus 2023

Page 1

HANDMADE WITH PASSION

DE NIEUWE COLLECTIE 22/23

ONTDEK HET SLAAPPROGRAMMA VAN BW

KLIMAATNEUTRALE FABRIKANT IN OSTWESTFALEN

2022 / 2023

WONEN, DAT IS JE GOED VOELEN.”

ONZE EXPERTISE

VOOR UW HUIS

Een woning inrichten is een proces dat eigenlijk nooit ophoudt en erg leuk is. Eerst moeten er belangrijke beslissingen worden gemaakt: Sofa, bed, tafel, stoelen. Vanaf het begin probeert men ervoor te zorgen dat alles bij elkaar past. Er wordt naar de perfecte combinatie van lampen, behang, tapijten en stoffen gezocht. Soms moet men langer zoeken om te vinden wat past. Het ontwikkelen van onze BW-collectie verloopt volgens een gelijkaardig proces. Wat voor ons van uitermate groot belang is, is dat we u keer op keer de beste kwaliteit en selectie kunnen bieden. We bedenken samen met onze ontwerpers de perfecte vorm, sleutelen aan functies of bespreken wat de juiste kleuren zijn. Er worden onderdelen toegevoegd, zoals nu ons bankprogramma, het slaapsysteem of de complementen. Ontdek in deze nieuwe uitgave van ons magazine de wondere wereld van de Bielefelder Werkstätten. Wij wijden onze passie en expertise aan uw huis.

EDITORIAL HANDMADE WITH PASSION 01

RELAXEILAND

Een eerste schets van de LONG ISLAND maakt het al duidelijk: De rugleuning wordt een armleuning en de bodemplaat wordt een zichtbaar designelement.

LONG ISLAND

Eenvoudig relaxen is het motto van het programma LONG ISLAND. De kubusvormige basis en de evenwichtige verhoudingen helpen daarbij. Door de naar binnen geplaatste poten gaat het letterlijk zweven.

Het creatieve werk van designer Markus Kerker heeft twee pijlers: Emoties en details. Wat hij waardeert aan de samenwerking met BW, is de intensieve uitwisseling van informatie en het wederzijdse begrip. Dit uit zich nu ook in het design van het nieuwe sofaprogramma: LONG ISLAND.

Mijnheer Kerker, welke elementen zijn echt typisch voor de LONG ISLAND?

Ten eerste ligt de nadruk op de verticale lijnen, de bodemvrijheid, de luchtigheid. Ik heb ronde vlakken toegevoegd aan de kubusvormen. Ook de rollen aan het achterkussen zijn karakteristieke elementen. Op die manier kan de rugleuning iets lager komen. Zo krijg je een Italiaanse charme, terwijl het zitcomfort behouden blijft.

Ook het design van het merk behoort tot zijn portfolio. In welke mate beïnvloed dat de ontwerpen die u maakt voor BW?

Ik ben groot geworden in de horlogesector. Dit zijn geen producten die iemand nodig heeft, maar wil hebben. Het ontwikkelen van een gevoel voor deze emoties was een verrijkende ervaring. Tegelijkertijd ben ik altijd bezig met het merk, dat is het geraamte van mijn werk.

Wat vindt u van BW als bedrijf en als merk?

Het BW-team werkt met zo veel passie en engagement. De vriendelijkheid, de intensieve informatie-uitwisseling... dat had me al meteen geraakt. Het merk is erg tijdgebonden. Het is verplicht om kwaliteit te leveren, en dan hebben we het niet alleen over het product. Voor het bedrijf is duurzaamheid erg belangrijk, dat merk ik bij alle beslissingen.

Waar baseert u dat op?

Duurzaamheid is voor ons allemaal van belang. We hebben producten nodig met langere levenscycli. En dan gaat het volgens mij niet alleen om de kwaliteit, maar ook om de look. BW is in dat opzicht altijd een lichtend voorbeeld geweest. Tijdens de productie legt het bedrijf de nadruk op kwaliteit, duurzaamheid en bewust omgaan met grondstoffen. Ik hou erg van deze holistische manier van denken.

Wat zou u zeggen dat het handelsmerk van BW is? Veranderend, en tegelijkertijd modern. Niet schreeuwend en korte termijn gebonden, maar soeverein.

Weerspiegelt dat uw passie als designer?

Absoluut. Een goed ontwerp is door mensen gemaakt en bedacht voor de mensen. Het moet me zonder woorden kunnen aanspreken en gemakkelijk te herkennen zijn. Alleen op die manier zal het gedurende lange tijd interessant blijven.

NIEUWE PRODUCTEN 2022 NIEUWE PRODUCTEN 2022 02 HANDMADE WITH PASSION
MARKUS KERKER Industrieel designer

POLO SOLITAIR

De POLO familie-groeit verder en krijgt er nu een comfortabele stoel met armleuning bij, die zowel in de woonkamer als de slaapkamer kan worden gebruikt. Bovendien past ze met haar duidelijke vorm perfect bij veel van onze programma’s voor gestoffeerde meubels.

SUPREME

Het bureau SUPREME interpreteert het thema homeoffice op een dynamische en elegante manier, en ziet er helemaal niet als werk uit. De zachte ronde vormen, handgemaakt in notenhout, verbinden de ladefronten met het tafelblad en het frame alsof ze uit één stuk zijn gemaakt.

04 HANDMADE WITH PASSION NIEUWE PRODUCTEN 2022 NIEUWE PRODUCTEN 2022 HANDMADE WITH PASSION 05
„WAT VOOR MIJ BIJZONDER IS, IS DE NABIJHEID VAN DE PRODUCTIE.“
Martina Nering, Interieurarchitect

HAND MADE

WITH PASSION

Sinds 2021 is BW een klimaatneutrale meubelfabrikant. Dit certificaat is een mijlpaal. Het zet de sterkte van de fabrikant in de kijker: duurzame producten, een zorgvuldig gebruik van het materiaal en een ambachtelijke productie. In ons bedrijf is duidelijk te merken hoe we op een duurzame wijze te werk gaan.

belang als er herhaaldelijk rechte patronen moeten worden gesneden. Tenslotte moet het patroon zonder vervormingen doorlopen van de rugleuning van het meubel naar het zijpaneel en de armleuning. Een taak waarvoor veel ruimtelijk inzicht nodig is. In het naaiatelier gonst en zoemt het. Hier werkt het team naaisters aan de ideale naad en bies. Ook hier zijn de wensen van de klant en de precisie troef. Of het nu gaat om sierstiksels, kapnaden of biezen - voor elk model zijn de juiste garens, kleuren en ritssluitingen beschikbaar. Om ervoor te zorgen dat het afgewerkte meubel er van binnen en van buiten netjes uitziet, werkt Daniela Bitz alle snijkanten af met een kettingnaad.

Een bezoek aan de fabriek zal een blijvende indruk achterlaten. Misschien door de bevlogen manier van werken. Misschien omdat men de mensen 'achter' de producten leert kennen en merkt met hoe veel passie en knowhow ze met hun vak bezig zijn. De Bielefelder Werkstätten telt 150 werknemers, waarvan 70 in de productieafdeling. Zij werken samen met alle afdelingen en leren bij met elk nieuw meubelontwerp. Hun mening is ook van belang in de ontwikkelingsafdeling. De grote kracht van het team is vanzelfsprekend de immense ervaring. Sommige werknemers hebben vele jaren van hun beroepsleven doorgebracht in de productie. En anderen hebben al kinderen die in het bedrijf zijn beginnen te werken. Christine Grefe, die al jarenlang in de snijafdeling werkt, is ervan overtuigd: "wij hebben allemaal een zwak voor detail en een voorliefde voor perfectie". Als je even kijkt hoe ze te werk gaat, dan merk je het meteen: Hoe nauwkeurig ze de sjablonen neerlegt, ze overtrekt en de stoffen uitsnijdt! Alhoewel veel stoffen machinaal worden gesneden, is hun kennis van essentieel

Nauwkeurig handwerk: Christine Grefe plaatst de sjablonen zo vakkundig op de stofpanelen dat er nauwelijks snijafval is.

Op maat: Kartonnen sjablonen worden meubelbekleding. Voor elk model wordt de exacte hoeveelheid stof vermeld, waardoor een perfecte pasvorm gegarandeerd is.

HANDMADE WITH PASSION 07 06 HANDMADE WITH PASSION PORTRET PORTRET

De JAB ANSTOETZ Group engageert zich in het UN Global Compact Network en in de Alliantie voor Ontwikkeling en Klimaat. Sinds 2021 is de vestiging in Bielefeld een CO2-neutraal bedrijf. In datzelfde jaar werd BW als 'klimaatneutrale meubelfabrikant' gecertificeerd. Alle details over de duurzaamheidsagenda van het bedrijf staan op www.jab.de

Daarna voegt ze de stukken stof samen tot een eenheid. Ook de ritssluitingen worden verborgen afgewerkt. Daniela Bitz legt uit hoe gevarieerd haar werk is: "Elke stof en elk leer gedraagt zich anders onder de machine." Terwijl de naaimachines draaien, is men druk in de weer om de delen samen te naaien. De rompen van beukenhout, essenhout of eikenhout worden voorbereid, nosagveren en spanbanden worden bevestigd. Vervolgens worden kartonnen delen, polyethers en schuimen aangebracht. Elke afzonderlijke fase van het proces zorgt voor individueel zitcomfort. Er worden enkel hoogwaardige grondstoffen uit regionale bronnen gebruikt. De dichtheid en het soortelijke gewicht van het schuim zijn zo dat het kussen overeenstemt met de gewenste hardheid van de zitting. Tegelijkertijd zijn ze erg elastisch en zeer duurzaam. De uiteindelijke look krijgt een BW-meubel in de stoffeerderij. De stoffeerders hebben zowel kracht als techniek nodig om de bekledingen precies op hun plaats te krijgen. Voor de ronde vormen en de randen is er veel fingerspitzengefühl nodig.

De rompen van de fauteuil POLO op weg naar de afdelingen voorstoffering en stoffering. BW gebruikt alleen hout uit regionale bosbouw.

En om ervoor te zorgen dat alles binnenin ook klopt: Daniela Bitz naait alle stukken stof samen met een kettingnaad. Het stikken helpt de stoffeerder bij de verdere verwerking.

Elke naaister weet hoe de afzonderlijke stukken tot een bekleding moeten worden gecombineerd. Ook voor deze puzzel geldt: hoe nauwkeuriger de geknipte stof, hoe beter voor de naaister.

Beetje bij beetje gaat het centimeter voor centimeter vooruit. Wanneer elk detail is aangebracht, wordt de stof vast op het frame bevestigd. Stoffeerder Bastian Karkosch is zijn professionele carrière begonnen in de automobielindustrie. "Ik werkte aan de ontwikkeling van nieuwe modellen en kan mijn kennis op het vlak van mechanica toepassen." Ook deze verklaring schept een duidelijker beeld van BW: Elke werknemer ziet zich als deel van een groter geheel, waardoor regionale productie in een familiebedrijf mogelijk wordt. BW-meubels zijn een trouwe metgezel. Ze combineren zorgvuldig geselecteerde materialen met het beste design en vakmanschap en uiterste precisie. Na vele jaren van gebruik, herstofferen vakmensen de meubels maar al te graag. Upcycling is altijd al de norm geweest in Bielefeld, BW is traditioneel een duurzaam bedrijf. Duurzaam werken is van invloed op alle afdelingen van de JAB ANSTOETZ Group. En de waarden die het team naleeft, zijn al 75 jaar actueel: Menselijkheid, inzicht en betrouwbaarheid. Als middelgroot bedrijf dacht JAB ANSTOETZ vanaf het begin al

HANDMADE WITH PASSION 09 08 HANDMADE WITH PASSION PORTRET PORTRET

In het magazijn liggen schuim en kussens opgestapeld. Hoogwaardige materialen met een bijzonder soortelijk gewicht, zorgen voor het gewenste zitcomfort.

Bastian Karkosch is verantwoordelijk voor het uiteindelijke meubel. In een arbeidsintensief proces bevestigt hij de stukken stof, trekt hij ze in juiste vorm en maakt hij ze vast aan de romp.

“ HET TEAM EN DE MANIER VAN SAMENWERKEN MAKEN MIJ BLIJ. ”

aan mens en milieu, veilig ondernemen en duurzame ontwikkeling. 20 jaar geleden al is er een grote fotovoltaïsche installatie op de daken van de centrale geïnstalleerd. In 2012 weerklonk het startschot voor de biogascentrale. Ook het engagement in de sociale sector is zeer gediversifieerd: De in 1979 opgerichte Matthias Anstoetz stichting helpt kinderen in ontwikkelingslanden. Het vlaggenschipproject is de Jeevan Jyoti School in Varanasi voor visueel gehandicapte kinderen. Ook lokale initiatieven worden aangemoedigd. Bij alle activiteiten staat echter de voortdurende verdere ontwikkeling van de bedrijvengroep in alle productassortimenten centraal. De slogan 'Wij bieden stof voor duurzaamheid' zet dit engagement nog meer in de verf.

Klaar! De fauteuil POLO heeft een glinsterende velours bekleding. Bijna geen enkel BW-meubel is hetzelfde als een ander, dankzij de unieke keuze van de stoffen.

Goed beschermd voor de klant: Door alle processen in de fabriek te beheersen, kan BW individuele oplossingen ontwikkelen voor de woonen de contractsector.

HANDMADE WITH PASSION 11 10 HANDMADE WITH PASSION PORTRET PORTRET

POLO

De stijlvolle ronding van het hoofdgedeelte van POLO voelt aan als een omhelzing en straalt geborgenheid uit. De slaapkamer wordt een plek van welbehagen – op ieder moment van de dag.

BEDDEN

Wat denkt jij? Blijf je liever in bed liggen omdat het zo knus is, of ben je iemand die goed uitgerust en vol energie uit bed springt? Onafhankelijk van je antwoord geldt: Het bed en de matras moeten van de hoogste kwaliteit zijn. Ontdek ons BW-slaapconcept, dat gestoffeerde bedden en boxspringbedden omvat, maar ook bijpassende aanvullingen. Voor een perfecte nachtrust!

Gestoffeerde POLO-bank

DREAM ON

Het zacht gestoffeerde hoofdbord, hoge rugleuning van DREAM ON met overstekken aan beide zijden nodigt uit om naar achteren te leunen en geheel comfortabel te lezen, werken of ontspannen.

14 HANDMADE WITH PASSION BEDDEN
DREAM ON boxspringbed, op de vloer

WELK BED PAST BIJ MIJ?

Met deze vragen en tips wordt het een gemakkelijke keuze.

NEEM JE TIJD

Een goed bed verwarmt, ondersteunt, is stabiel en geeft rust en comfort. De eerste vereiste voor de juiste keuze is een goed inventaris: Hoe is de slaapkamer ingericht? Wat is er aanwezig? Wat ontbreekt er, wat is er storend? Wil je de slaapsituatie of de volledige inrichting veranderen?

LIEVER MEER VERWACHTEN

Wees in geen geval tevreden met het volgende gevoel: "Het is beter dan mijn oude." Een goed bed en de inrichting van een slaapkamer moeten de verwachtingen beter maken of deze zelfs overtreffen. Want: Het gaat om je tijd, je ontspanning en dus ook je levensenergie.

OPEN STAAN TIJDENS HET ADVIESGESPREK

Een gecertificeerde verkoper helpt je op weg naar het passende slaapsysteem. Tijdens het gesprek heeft de adviseur echter in de eerste plaats jouw informatie nodig. Het gaat hier echter niet alleen om je ruimtelijke omstandigheden, maar ook je karakter en je voorkeuren.

DENK NA OVER JE LEEFSITUATIE

Denk goed na over je dagelijkse leven: Dient het tweepersoonsbed altijd als gezinsbed? Wordt het ook overdag gebruikt om te ontbijten of te lezen? Is functiona-

NIGHTFALL

Achter het eigentijdse ontwerp van NIGHTFALL gaat een ingewikkeld vakmanschap schuil: een klassiek stiksel, geïnterpreteerd op een moderne manier.

liteit of comfort het belangrijkste? Wat zijn de architectonische kenmerken?

PRAAT OVER JE SLAAPGEWOONTEN

Wat is je favoriete slaappositie? Hoe zou je je gevoel tijdens het liggen omschrijven? Is het makkelijk of eerder moeilijk om op te staan? Zijn er plaatsen die pijn veroorzaken? Waar zou je verlichting willen? Kan een individueel instelbare ligpositie worden overwogen?

VEEL PLEZIER BIJ HET FINETUNEN

Een lattenbodem en een matras of een boxspringbed: Een slaapsysteem kan alleen zijn voordelen bieden als de drukoverdracht en dus de ontlasting goed zijn. Vind samen met je verkoper de voor jou passende matraskern en bepaal de indeling, de bekleding en de hardheidsgraad. Ook bij boxspringbedden moeten de matras en de bodem een perfect team zijn.

VOORWAARDEN VOOR EEN GOEDE

NACHTRUST De slaapkamer is vandaag de dag een belangrijke leefruimte en het gestoffeerd bed een centraal designelement. Om goed te kunnen slapen en te herstellen is het belangrijk dat alle factoren in de ruimte goed samenwerken: Verlichting, kleuren, materialen. Zorg ook voor een goede verduistering en het juiste slaapklimaat.

16 HANDMADE WITH PASSION HANDMADE WITH PASSION 17 BEDDEN BEDDEN
Gestoffeerd NIGHTFALL bed, zwevend H.O.M.E. HAUS 2022 van Hadi Teherani Architects

SPIRIT

Zowel tijdens het zitten, leunend tegen de luchtige gestoffeerde kussens, als het liggen scoort het bed SPIRIT als een boxspring of gestoffeerd bed met het grootste comfort.

HET BW-BEDUNIVERSUM

Kies een van de zes ontwerpen en geef uw bed een persoonlijk tintje door de stofkeuze en de individuele afwerking.

DE ONTWERPEN

INSPIRATION

De tijdloze stijl wordt gekenmerkt door opvallende rechte lijnen en eenvoud.

LACROSSE

De rechthoekige stiksels combineren tijdgeest en vakmanschap.

NIGHTFALL

Klassieke stiksels, opnieuw geïnterpreteerd door extra brede afstanden.

POLO

Het gewelfde hoofdgedeelte is als een beschermende omhelzing.

SPIRIT

Dankzij de bekleding in het ruggedeelte doet het zitcomfort niet onder voor het ligcomfort.

SWEET DREAMS

De gestoffeerde, tot aan de grond gestoffeerde hoofdboard creëert een royaal frame.

DE BEDOMRANDING

ZWEVEND

Houten of stalen poten zorgen voor een royale bodemvrijheid van 15 cm.

OP DE VLOER

Het bed staat op 5 cm hoge onzichtbare poten.

DE SLAAPSYSTEMEN

BOXSPRINGBED

Optionele motorische verstelling van hoofdgedeelte met afstandsbediening.

GESTOFFEERD BED

Verstelbare lattenbodem: handmatig (hoofd-voeten), motorisch (hoogte).

KEUZE

SUPERB

Koudschuimmatras met zeven zones, hardheidsgraad soft, medium of solid, standaardhoogte, voor alle gestoffeerde bedden mogelijk.*

SUPERB POCKET

Pocketveringmatras met Connect-systeem voor topper (optioneel), 1000 veren, drie hardheidsgraden, standaardhoogte.*

EXCELLENCE

Koudschuimmatras met zeven zones, drie hardheidsgraden, 25 cm hoog, voor alle gestoffeerde bedden mogelijk.*

EXCELLENCE POCKET

Pocketveringmatras met Twin-vering (versterkt door een tweede veer aan de binnenkant), drie hardheidsgraden, 25 cm hoog.*

PURE LUXURY

Handgemaakte pocketveringmatras met natuurlijk scheerwol, hardheidsgraad soft of medium, 31 cm extra hoog.

HANDMADE WITH PASSION 19 18 HANDMADE WITH PASSION BEDDEN BEDDEN
*Partnermatras mogelijk – niet geschikt voor verstelbare lattenbodem UIT VIJF COMFORTABELE MATRASSEN SPIRIT boxspring, zwevend

INSPIRATION

Understatement in een goed geproportioneerde vorm. INSPIRATION heeft een eenvoudig, tijdloos ontwerp met strakke lijnen. Wat erg fraai is, is het hoge niveau van vakmanschap.

LACROSSE

De tijdgeest van het design van LACROSSE komt opvallend tot uiting in de geometrische rechthoekige stiksels in het hoofdgedeelte. Daarbij gaat de voorkant op een vloeiende en elegante manier over in de bedbasis. Gestoffeerd LACROSSE bed, zwevend

HANDMADE WITH PASSION 21 20 HANDMADE WITH PASSION BEDDEN BEDDEN
INSPIRATION Gestoffeerd bed, op de vloer

SWEET DREAMS

Door de grote overstek en de dikke bodem van het gestoffeerde hoofdboard ziet de SWEET DREAMS er uitnodigend groot uit.

GOED GESLAPEN?

De eerste stap is gezet: Je hebt een bed gekozen dat van de meest intieme kamer een plek maakt om volledig te ontspannen. Maar of je er werkelijk tot rust komt, hangt niet alleen af van het meubilair. Auteur Heather Darwall-Smith Raadt in haar boek 'Goede slaap' raadt aan je eigen slaap- en leefgewoonten te begrijpen en deze bewust te veranderen. U kunt hier ontdekken waar uw slaappotentieel ligt.

SLAAPKWALITEIT

Wat betekent 'goede slaap' eigenlijk? Iedereen heeft een andere slaapperceptie, maar er zijn vier criteria om de slaapkwaliteit te definiëren: Idealiter is de slaaplatentie 30 minuten. Een halfuur na het naar bed gaan zou je dus in slaap moeten vallen. De optimale duur van de slaapfasen wordt beschouwd als ongeveer 55 procent lichte slaap, 13 tot 23 procent diepe slaap en 20 tot 25 procent REM-slaap (Rapid Eye Movement). De ideale totale slaapduur is zeven tot negen uur. De slaapefficiëntie wordt berekend volgend de formule: Minuten slapen gedeeld door minuten in bed, vermenigvuldigd met 100. 85 procent is een goed resultaat.

STUIPTREKKINGEN BIJ HET INSLAPEN

Ken je dat: Je dommelt net zachtjes in en je lichaam begint je al parten te spelen met een vallend gevoel en stuiptrekkingen? Het gaat hier om een onopzettelijke reflex. En de reden daarvoor? Volgens de theorie vecht

het lichaam een neurologische strijd tussen bewustzijn en bewusteloosheid. Iemand anders heeft het over een fysieke reactie op het ontspannen van de spieren. Zeker is: De stuiptrekkingen zijn in principe niet gevaarlijk.

SCHAAPJES TELLEN

Al vele generaties lang worden schaapjes geteld om in slaap te vallen.

Terecht? Vanuit wetenschappelijk opzicht niet. Deze strategie is waarschijnlijk ontstaan toen de herders 's avonds het aantal kuddedieren controleerden en zich daarna ontspanden. Vandaag de dag is tellen echter een te weinig afleidende taak. Doeltreffender zijn gerichte visualisaties om minder te focussen op zorgen en angsten.

SLAAPCONTROLE

Waaraan denk jij?

Creatieve activiteiten zoals schilderen doen je minder piekeren. Mentale concentratie en fysieke behendigheid staan centraal, de activiteiten lijken op meditatie.

Hoe lig je?

Rug, buik, zijkant? Het is ideaal om op de linkerzij te slapen, omdat dan het spijsverteringsstelsel, de bloedsomloop en de ontlastingsprocessen optimaal kunnen functioneren.

Gezellig, maar behagelijk? Huisdieren dicht bij je hebben, is goed voor de ziel. Een studie toont echter aan dat de menselijke slaapefficiëntie hoger is bij dieren die wel in de kamer maar niet in het bed slapen.

Alles in het zicht?

Feng shui, magnetische velden & Co. vormen de basis voor vele theorieën over de optimale positie van het bed. Aanbevolen wordt een noord-zuid oriëntatie met zicht op ramen en deuren.

22 HANDMADE WITH PASSION HANDMADE WITH PASSION 23 BEDDEN BEDDEN
29/01/2021 13:05
072-073_falling.indd 72 Gestoffeerd SWEET DREAMS bed, op de vloer Gestoffeerde SWEET DREAMS bank Heather Darwall-Smith: Goede slaap. Expertise op het scherp van de snee. ISBN 978-3-8310-4335-4, 16,95 euro.

WONEN

Goede gesprekken in kleine groepen, grote samenkomsten met geliefden - of een moment helemaal voor jezelf: De woonkamer is een plek voor bijzondere momenten. Maar iedereen voelt gezelligheid anders aan, iedere kamer biedt een andere omgeving. Daarom ontwikkelen we banken en stoelen die aan je persoonlijke eisen voldoen.

INSPIRATION

Eenvoudig dankzij de onzichtbare poten, stoer met een gestoffeerd onderstel en anders dankzij variabele armleuningen: Het planningsprogramma

INSPIRATION combineert zijn verscheidenheid aan elementen tot een modern zitgroep.

INSPIRATION met Longchair en armleuningvarianten INSPIRATION brede armleuningen

POLO

Onze favoriete allrounder: Alleenstaand of in een groep, de POLO-fauteuils en -banken verrijken elke ruimte. De hoge rugleuning, zijsteunen en de nonchalante stoffering bieden design comfort.

HEAVEN

Tegenpolen trekken elkaar aan: HEAVEN combineert een lichte esthetiek met het comfortabele gevoel van weelderig gestoffeerde kussens. Dankzij de verstelbare rug- en armleuningen en de modulaire elementen past hij zich aan elke zithouding en elke woonsfeer aan.

26 HANDMADE WITH PASSION WONEN
POLO LIVING fauteuil POLO LIVING sofa POLO LOUNGE fauteuil POLO LOUNGE tweezitter HEAVEN met slede HEAVEN met metalen poot

SPIRIT

Het planningsprogramma SPIRIT is een klassieker. Het dunne frame doet de weelderige zitkussens zweven en past perfect in de moderne woonomgeving.

WONEN 28 HANDMADE WITH PASSION
SPIRIT met chaise longue SPIRIT als tweezitter

SALONI

De sierlijk vooruitstekende armleuningen en de welving van de rugleuning geven de SALONI een elegant en sterk karakter dat perfect in elke ruimte past.

LEGEND

Traditie en innovatie – LEGEND weerspiegelt vakmanschap en maakt tegelijkertijd gebruik van technische innovaties. Een modern meubelstuk met het grootste zitcomfort. LEGEND met kantelfunctie

WONEN 30 HANDMADE WITH PASSION WONEN HANDMADE WITH PASSION 31
SALONI sofa SALONI fauteuil

HIER BEWEEGT W AT

Andreas Hortig is erg trots op de bewegende armleuning van de sofa HEAVEN: "De ontwerper heeft daar veel passie in gestoken. Een heel coole sofa."

Mijnheer Hortig, wat doet u eigenlijk bij BW? Ik ontwikkel functies voor gestoffeerde meubels. Dat wil zeggen: Alles wat beweegt, brengen wij in beweging door middel van onderstellen die we hier maken. Dit is een zeer gespecificeerd domein. Draaien, frezen, lassen – das alles wat komt kijken bij het ontwerpen van de mechanica, de kinematica en de functies die nodig zijn. Dit kan soms een langdurig proces zijn, maar hoe meer ervaring je hebt, hoe sneller het gaat, want met ervaring neem je steeds snellere of kortere wegen.

Design en productontwikkeling –hoe nauw wordt er samengewerkt?

Design en productontwikkeling – hoe nauw wordt er samengewerkt? Nou, beide afdelingen moeten samenwerken om een meubelstuk te maken. Eerst is er de briefing. Daar zeggen ze zoiets als: We hebben een bepaalde look nodig voor een diningstoel of een relaxsofa. De designers bezorgen ons het ontwerp. Daarna beginnen wij het meubel te maken. Soms is het gewoon vormwerk. Hoe bouwt men de armleuning? Wat is de beste manier om het schuim aan te brengen? Welke materialen zijn het beste om het meubel statisch te bouwen: Hout, metaal, kunststof? Maar er zijn ook situaties zoals onze sofa HEAVEN, die in het begin zonder functies gepland was. We hebben dan de armleuning ontwikkeld, die ook als beensteun kan dienen, waardoor de hele bank afzon-

derlijk kan worden geconfigureerd. De rugleuning wordt functioneel gemaakt. Deze kan nu naar achteren worden gekanteld en het hoofdgedeelte is beweegbaar. De bank verkoopt dan nog beter dan als ze er alleen maar mooi uitziet. Je hebt een erg mooie bank, de klant denkt er nog over na, en dan kun je echt punten scoren met de functies. Zo zijn wij mensen nu eenmaal, een verborgen toegevoegde waarde is altijd leuk. Het maakt niet uit of het om meubels of auto’s gaat. En de ontwerper was ook helemaal enthousiast en zag de samenwerking helemaal zitten.

En waar wordt het het moeilijkste?

Eerst is er de functionele studie. We bouwen een mechanisme waarbij het eerst louter om de functies gaat. En dan merkt men: Het is vrij moeilijk, de verhoudingen zijn niet helemaal juist, we hebben veel te veel materiaal, we zouden het op sommige plaatsen wat dunner kunnen maken of nog iets anders kunnen toevoegen.

Dat is het moeilijkste, wanneer men een geheel nieuwe kinematica ontwikkelt. Dit gold ook voor onze nieuwe LONG ISLAND-sofa van Markus Kerker. Nadat we dit meubel hadden gebouwd, merkten we: Ze is veel te zwaar om te transporteren. Dus hebben we hem lichter gemaakt. Ik heb het materiaal, d.w.z. het hout, heel dun gemaakt en versterkt met aluminium, zodat we een vrij dunne sokkel kregen die opeens maar half zoveel woog. Het gewicht is gehalveerd, wat natuurlijk voor iedereen een immens

voordeel is. Vandaag de dag is materiaal een belangrijk punt en moet je goed opletten welke grondstoffen worden gebruikt. Dat was de grootste uitdaging van de laatste paar maanden: hem zo licht mogelijk maken, want de bank is vrij groot. Nu kan ze gemakkelijk en goed worden getransporteerd.

Waarom werk je graag voor BW?

Ik ben nu drie en een half jaar bij BW - en sindsdien is er veel gebeurd (lacht). We hebben onze eigen metaalwerkplaats gebouwd, wat vooral in het begin superspannend voor me was. Nu begin ik meer een routine te kweken. Maar wat ik echt leuk vind, is dat je hier zelf een verschil kunt maken. Je kan zelf voorstellen doen, maar je moet ze natuurlijk ook goed kunnen verkopen. Maar ik werk graag in een bedrijf waarin in alle opzichten een goed design wordt ontwikkeld.

32 HANDMADE WITH PASSION HANDMADE WITH PASSION 33 WONEN WONEN
ANDREAS HORTIG Productontwikkeling
IK WERK GRAAG IN EEN BEDRIJF
“ „
WAARIN IN ALLE OPZICHTEN EEN GOED DESIGN WORDT ONTWIKKELD.”
Mooi functioneel: de bank HEAVEN kan in combinatie of sec als bank.

DARON

Bij DARON speelt de uitgebreide verwerking een dubbele rol. Terwijl het verfijnde mechanisme onzichtbaar is, springt de elegante combinatie van materialen onmiddellijk in het oog.

RELAXFAUTEUIL

Leun achterover en doe je benen omhoog! Of het nu is om te lezen, tv te kijken of naar een podcast te luisteren – Het belangrijkste is dat de relaxpositie goed is. Daarvoor zorgt de innovatieve techniek van onze relaxfauteuil. En het ziet er modern en elegant uit dankzij het verfijnde ontwerp. Hier is het bewijs dat elke dag een kleine pauze absoluut aanvaardbaar is!

34 HANDMADE WITH PASSION
DARON met hoge leuning

DEXTER

Traploos van de zitpositie naar de relaxhouding: De rugleuning van de DEXTER draai- en relaxfauteuil kan worden versteld, de voetsteun kan worden uitgeklapt en de hoofdsteun kan worden gekanteld.

Dankzij de combinatie van subtiele zakelijkheid en leuke gezelligheid, vindt DAVE overal een thuis. Voet- en hoofdgedeelte, rugleuning en zitgedeelte kunnen afzonderlijk motorisch worden ingesteld.

HEAVEN’S PLACE

Met intuïtie, gevoel en je eigen lichaamsgewicht vind je in de HEAVEN’S PLACE je favoriete positie –en kunnen deze desgewenst permanent worden vastgezet met behulp van een hendel, een gepatenteerde nieuwe functie. HEAVEN’S PLACE relaxfeautueil

RELAXFAUTEUIL HANDMADE WITH PASSION 37 36 HANDMADE WITH PASSION
DEXTER relaxfauteuil
“ IK GENIET VAN MIJN WERK BIJ BW, ZOWEL OP PROFESSIONEEL ALS PERSOONLIJK VLAK. ”
DAVE

COMPLEMENTEN

TAFELS, LAMPEN & VITRINES

Onze selectie tafels, lampen, sideboards en spiegels is het resultaat van een zorgvuldige en gepassioneerde zoektocht. Want deze emotievolle details geven uw kamers persoonlijkheid en maken ze uniek. Elk stuk is een uitdrukking van uw esthetische gevoeligheid - en onze liefde voor vakmanschap.

HANDMADE WITH PASSION 39
ALLURE sideboard, hoge rand ALLURE sideboard, dwars

ARCHETYPE

Dankzij de draaibare diffuser kan de ARCHETYPE optimaal worden gepositioneerd en biedt hij met het houten plankje ruimte voor een bril, een glas en een boek. Ze is verkrijgbaar in drie kleuren en als tafelvariant.

JACKY

De asymmetrische vorm en de gedefinieerde randen in combinatie met de zacht afgeronde lijnen van het frame maken van JACKY een elegante blikvanger voor slaapkamers en gangen.

ARCUS

De lichtfocus van de ARCUS past zich voortdurend aan de situatie aan door horizontaal en verticaal te zwenken. De imposante gebogen lamp kan comfortabel vanuit een zittende positie worden gericht door middel van een schakelaar op de kap.

40 HANDMADE WITH PASSION
ARCHETYPE tafellamp ARCUS – staande lamp JACKY staande spiegel

Wat is precies je taak bij BW?

In principe ben ik actief in de afdeling accessoires. Ik vul de meubelstoffencollectie aan. Je hebt niet alleen een bank. Er horen ook tafels en lampen bij. En bij een bed hoort een nachtkastje. Die producten voor BW ontwikkelen, dat is mijn taak.

Waar zoek en vind je die producten?

Die worden in samenwerking met verschillende Italiaanse designers gemaakt. Ik ben in een meubelfamilie geboren en heb lang in de ontwerpafdeling gewerkt. Aan deze tijd heb ik veel goede contacten overgehouden en BW werkt ook al jaren samen met fabrikanten die het merk kennen en ons blijven begeleiden.

Hoe ga je dit precies doen?

Eerst bespreken we intern welke complementen onze

HUDSON

De bank HUDSON vervolledigt de gelijknamige collectie bijzettafels, salontafels en consoles met een zitmeubel dat in alle woonruimtes zijn plaats vindt.

INTER VIEW

collectie perfect kunnen aanvullen. Daarna worden de designers gebriefd. En daarna gaat het van de tekening over het prototype tot het product. Het kan soms duren tot de juiste kleuren en afwerkingen gevonden zijn. Daarbij moet natuurlijk rekening worden gehouden met het ontwerpbudget en de latere prijs.

Waarom werk je graag voor BW?

Men kan de mensen hier geloven en vertrouwen. Dat is het belangrijkste wat ik heb geleerd van mijn eerste baan bij een Duits bedrijf.

Jack is naar keuze gelakt in zijdegrijs en heeft een glazen blad of gemaakt van notenhout en is met zijn bronskleurige metalen frame een eerbetoon aan de Bauhaus-stijl

HENRY

Private Room. Het nachtkastje PHILIP combineert een minimalistische vorm met een hoogstaande functionaliteit. De corpus kan worden uitgetrokken, waarna een grote lade verschijnt.

Opgeruimd staat netjes: Alle voorwerpen vinden hun plaats op het tafelblad, in de open nis of in de ladekast met geheime binnenlade van nachtkastje HENRY.

42 HANDMADE WITH PASSION HANDMADE WITH PASSION 43 COMPLEMENTEN HENRY uit notenhout HENRY in RAL 7044
PHILIP PHILIP met zwart corpus PHILIP met wit corpus CARLOTTA FRIGHETTO BW-designteam internationaal
JACK
HUDSON bank

STARLIGHT

STARLIGHT staat graag in het middelpunt van de belangstelling, maar heeft daar geen spotlicht voor nodig. De armatuur verspreidt elegante lichteffecten door de glazen behuizing en de waardevolle linnen lampenkap.

SUAVE

Verglaasd in smaragdgroen, wit of karamel, wordt de welgevormde keramische basis van SUAVE gecombineerd met een chintzkap. Het resultaat: moderne, unieke stukken van echt vakmanschap.

LINAH

De poot uit keramiek, de kap van textiel: Tafellamp: LINAH zorgt met zijn aangenaam licht voor een warme huiselijke sfeer. Kap in warm wit, zwart of geweven linnenstof.

SOHO

Met zijn iconisch design vertelt SOHO de verhalen van internationale metropolen en voegt het een kosmopolitische flair toe aan elke kamer.

ATMOSPHERE

Kenmerkend voor de ATMOSPHERE pendel-, tafel- en staande lampen zijn de gegroefde elementen boven het lamphuis. De moderne look wordt onderstreept door de ronde glazen kap.

KELLY

Veel meer dan een accessoire bij de zitgroep: De salontafel KELLY past perfect in elk interieur, als afzonderlijk stuk of in combinatie met verschillende oppervlaktedesigns, hoogtes en afmetingen.

44 HANDMADE WITH PASSION HANDMADE WITH PASSION 45 COMPLEMENTEN
STARLIGHT tafellamp SUAVE tafellamp LINAH tafellamp

DINING

Een tafel, twee tot veel stoelen – de eetkamer is klaar. Maar niet helemaal, want er ontbreekt nog wat: gezelligheid! Immers, waar maaltijden worden geserveerd, wordt ook gepraat, gespeeld of gewerkt tot laat in de avond. Onze eetgroepen, individueel op elkaar en op uw stijl afgestemd, zorgen voor een aangename sfeer, comfort en een stijlvolle overgang naar de keuken of de woonkamer.

POLO DINING – tafel

COMFORTABELE ZITMEUBELS

SPELEN EEN

BELANGRIJKE ROL. JE BLIJFT ER

GEWOON GRAAG

OP ZITTEN

EN DE TAFELGESPREKKEN

ZIJN INTENSER EN AANGENAMER. ”

Joachim Nees, designer

HEAVEN

Kleiner en tijdloos, maar met een houvast: Dankzij de ergonomisch gevormde rugleuning wordt de HEAVEN een comfortabel stijlelement aan de eettafel. Een highlight zijn de drie kuipvarianten in chroom, zwart of brons.

HEAVEN met en zonder armleuning

48 HANDMADE WITH PASSION HANDMADE WITH PASSION 49 DINING
HEAVEN DINING bank

POLO DINING

Een moderne, aanpasbare en deelbare eetbank, een tafel en verschillende gestoffeerde stoelversies vormen samen de tijdloze POLO-serie. Met zijn lineair ontwerp is het een sterk statement in de eethoek.

SALONI

Met of zonder armleuningen, SALONI wordt gekenmerkt door zijn pretentieloze elegantie en een vleugje Italiaanse nonchalance.

CARA

Massief houten frame of dunne metalen poot? Stoel CARA overtuigt met haar esthetieken zitcomfort. Eetkamercultuur in haar mooiste vorm!

COCO

De massief houten tafel COCO nodigt met zijn enorme breedte en comfortabele hoogte uit tot een gezellig samenzijn.

50 HANDMADE WITH PASSION DINING
Gestoffeerde POLO PETITE bank SALONI met korte armleuning COCO DINING tafel CARA met armleuningen CARA zonder armleuningen

SHOW ROOM

In meer dan 90 landen over de hele wereld verkrijgbaar en nu ook aanwezig in Berlijn: De JAB ANSTOETZ Groep heeft zijn vlaggenschipshowroom nummer 19 in de buurt van de Kurfürstendamm. Bezoekers beleven een perfecte product power play met heel wat emoties.

Een verticale tuin verspreidt zijn frisse groen over metershoge muren en plafonds. De nieuwe vlaggenschip-showroom van de JAB ANSTOETZ Group in Berlijn wil meer doen dan gewoon maar vertegenwoordigen: Het wil ook verrassen en inspireren. Meteen valt op hoe perfect de producten van de bedrijvengroep hier op elkaar inwerken: Decoratieve stoffen en stofferingen, gestoffeerde meubelen, tapijten, harde vloerbedekkingen, behangpapier en interne zonwering. De meubels van BW zijn het kloppend hart van de holistisch vormgegeven ruimte. Sofalandschap INSPIRATION, geflankeerd door bijzettafels,gestoffeerd bed POLO, gecombineerd met tapijt en behangpapier. Op de eerste verdieping zijn de bibliotheken netjes geordend. Zo is de showroom tegelijk een belevenis en een opzoekingsplatform voor de klant. Er worden highlights getoond van de merken JAB ANSTOETZ Fabrics, JAB ANSTOETZ Systems, Chivasso, Carlucci, Gardisette, JAB ANSTOETZ Flooring, BW en ipdesign. De showroom bevindt zich in de Knesebeckstraße 61 in 10719 Berlijn, tel. 030-88677264, jabberlin@jab.de.

De showroom in Berlijn fungeert als textielcompetentiecentrum voor projectplanners uit de woning- en projectsector.

HANDMADE WITH PASSION 53 SHOWROOM BERLIJN

WIJ WILLEN VOOR ONZE KLANTEN EEN MERK ZIJN DAT ALLES UIT ÉÉN HAND AANBIEDT.“

Showroom Bielefeld

Potsdamer Straße 180 33719 Bielefeld

Telefoon: +49 521 92427-0

E-mail: bw-kontakt@jab.de

Showroom Berlijn

Knesebeckstraße 61 10719 Berlijn

Telefoon: +49 030 88677264

E-mail: jabberlin@jab.de

Showroom München

Unterer Anger 3 80331 München

Telefoon: +49 089 5488360

E-mail: jabmuenchen@jab.de

54 HANDMADE WITH PASSION
Matthias Hujer, Verkoopmanager

BIELEFELDER WERKSTÄTTEN

Heinz Anstoetz Polstermöbelfabrik KG_Potsdamer Straße 180_33719 Bielefeld

Telefoon: +49 521 92427-0_Fax: +49 521 92427-80

E-mail: bw-kontakt@jab.de_www.bielefelder-werkstaetten.de

ID-Nr
BW Bielefelder Werkstätten is a member of the JAB ANSTOETZ Group
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.