Page 1

D I T D O SS I E R W O R D T G E P U B L I C E E R D D O O R S M A R T M E D I A E N VA LT N I E T O N D E R D E V E R A N T W O O R D E L I J K H E I D VA N D E R E D AC T I E VA N H E T N I E U W S B L A D

MEI ‘18

MANNEN

Jan Van Looveren Onze plicht? Gewoon lekker man blijven

De ‘mancave’ Typische trend eigen aan deze tijd

Adriaan Van den Hoof Viert vader, of was het vader viert?

GERS PARDOEL “Als ik een doel voor ogen heb, dan ga ik ervoor. Tot ik het heb bereikt.”

Lees meer op Fokus-online.be. #fokusmannen

19 • 20 • 21 mei

BROUW JE EIGEN BIER O P SMA A K GE BRACH T ME T BROUW LA ND

www.brouwland.com

B I ER I W I JN I L I K EU R I K EU K EN I K A AS

Brouwland opendeurdagen download je kortingsbon via: www.brouwland.com/opendeur

-5

%


02

EDITORIAL JAN VAN LOOVEREN

FOKUS-ONLINE.BE

Onze plicht? Gewoon lekker man blijven

04

06

08

14

LEES MEER... 04 De ‘mancave‘: typische trend eigen aan deze tijd

Van ‘De Joeri’, over Tragger Hippy, tot M!LF. Ik heb altijd stoere rollen gespeeld. Deels door de tijdgeest en deels door een stoer imago dat me achtervolgt. En hoewel deze stoere kant zeker in me zit, schuilt er nog veel meer achter het stereotype ‘Jan Van Looveren’.

H

Natuurlijk komt die stoere kant wel naar boven in mijn rollen. Het gebeurt niet vaak dat ik ‘de zachtere man’ speel en als ik het doe, zijn mensen verbaasd. Je krijgt wel een stempel, waardoor mensen denken dat je in real life ook zo bent. Die stoere kant zit zeker voor een deel in mij. Ik vergelijk het met de natuur, met een leeuw die zijn gezin verdedigt.

et werd jaren van ons, mannen, verwacht om ‘de stoere man’ te zijn. Dat stereotype zit nu eenmaal in onze genen. ‘Man zijn’ werd ook mij aangeleerd als: niet flauw doen, je sterk houden en de kost verdienen om voor je gezin te kunnen zorgen… Het zit in mijn lijf en ik krijg het er niet uit. Toch merk ik wel dat ik er stilaan zelf iets aan probeer te veranderen, want met ‘hard zijn’ alleen red je het niet in deze maatschappij. Mijn vader was niet iemand die zich snel excuseerde tegenover zijn kinderen. Dat doe ik naar mijn kinderen toe wel. Mijn jongste dochter heeft bijvoorbeeld suikerziekte en moest een aantal maanden geleden vier keer per dag een spuitje krijgen. Op een gegeven moment wou ze dat niet meer doen, waarop ik tegen haar zei: “Kom, niet flauw doen. Het is maar een klein spuitje, je hebt dat nodig.” Dit gaf niet echt het goede resultaat. Daarna ben ik terug naar mijn dochter gegaan om mijn excuses aan te bieden. Ik vertelde haar dat ze niet flauw was, maar net heel sterk en dat ik misschien niet zou kunnen doen wat zij elke dag moest doen. Een vader die zegt dat je niet flauw moet doen, heeft echt een impact. En door net tegen mijn dochter te zeggen dat ze niet flauw was, bloeide ze helemaal open. Het is echt oké om pijn te hebben. Door dit te erkennen, bereik je vaak meer. Je wordt ook niet minder man door je gevoelens te laten zien. Integendeel, het maakt je zelfs nog meer man dan daarvoor.

Met ‘hard zijn’ alleen red je het niet in deze maatschappij.

Ik geloof dat je in het leven constant moet leren. Je moet jezelf voeden met informatie die je krijgt van je ouders, vrienden, collega’s… Volharden in de pijn, volharden in ‘zo ben ik opgegroeid en zo heb ik het nu eenmaal meegekregen’, maakt dat je op een zeker moment alleen komt te staan. Daarom probeer ik zoveel mogelijk te luisteren en te leren. Mensen proberen je je hele leven te veranderen, waardoor je steeds een ander jasje moet aantrekken en andere indrukken eigen probeert te maken, zeker als je jong bent. In dat proces leer je jezelf kennen en leer je jezelf nooit te verloochenen. Je moet geen ‘nieuwe man’ of ‘stoere man’ zijn als dat niet juist aanvoelt. Dus laten we maar gewoon lekker man blijven, op onze eigen manier met respect voor onze naasten én voor onszelf.

06 Maken kleren écht de man? 08

Profielinterview: Gers Pardoel

12 De vrijheid van geven en nemen 13

Technologie zkt. vrouw

14

Adriaan Van den Hoof: Viert vader! Of was het vader viert?

COLOFON. PRODUCTIELEIDER: Christian Nikuna Pemba HOOFDREDACTIE: Astrid Goossens TEKST: Daan Vanslembrouck Hannes Dedeurwaerder Ellen Van Hoegaerden COVERBEELD: Raia Maria-Laura VORMGEVING: Baïdy Ly DRUKKERIJ: Corelio

SMART MEDIA AGENCY SMART STUDIO Leysstraat 27, 2000 Antwerpen Tel +32 3 289 19 40 redactie@smartmediaagency.be studio@smartmediaagency.be

TEKST JAN VAN LOOVEREN, ACTEUR EN PRESENTATOR BEELD ©VRT

Veel leesplezier Rik Geets Project Manager

ADVERTORIAL

Pavé à la Leffe: het perfecte aperomoment voor mannen! Een authentiek aperitief

Pavé à la Leffe, proef het vakmanschap

Kaas en bier is een subliem maar evenwichtig spel van harmonie of contrast. De rijke smaakbeleving van Leffe bier heeft de kaasmeesters van Savencia dan ook geïnspireerd om de eerste Belgische abdijkaas met Leffe bier tot in het hart van de kaas te ontwikkelen. Met de Pavé à la Leffe, Blond en Bruin, als resultaat proef je dan ook het beste van beide werelden tot aan de laatste hap. Een plezier voor de tong die de meest veeleisende fijnproevers verleidt.

Het “Pavé à la Leffe”-assortiment is geïnspireerd op een eeuwenoud vakmanschap en wekt gegarandeerd de nieuwsgierigheid op bij je gasten. De Pavé met Leffe Blond heeft een blond hart met de subtiele smaak van kruidnagel en een lichte toets van bitterheid van het Leffe Blond bier. Wie dan weer een pittige kaas met veel karakter zoekt, kiest voor de Pavé met Leffe Bruin. Deze kaas met een goudkleurig hart, geroosterde aroma’s en geraffineerde toetsen van karamel, is afkomstig van het Leffe Bruin bier. Vergezeld van een frisse Leffe zorgen deze kazen voor het perfecte aperomoment. Zo kun je op ontspannen manier, samen met je gasten, genieten van een hoogstaand aperitief zonder in te boeten aan originaliteit en traditie.


GRANDHOPS adv nieuwsblad.pdf

1

9/05/18

16:03

bamix® BBQ grill & chill

BREWED AND BOTTLED IN BELGIUM

Geweldig nieuws voor alle BBQ junkies, stoere mannen en vrouwen die deze zomer graag uitpakken met hot & smokin’ dishes.

EDITION

Het meest complete en krachtige keukentoestel is nu ook verkrijgbaar in een BBQ set. In het bijgeleverde kookboek vind je recepten om duimen en vingers af te likken. De stijlvolle kookschort beschermt je favoriete zomeroutfit tegen spatten en vegen.

2 0 1 8

C

Grand Hops is een Goudblond bier van hoge gisting. Zijn hoppig karakter is afkomstig van een blend tussen twee hopsoorten, Amaris (Noord Frankrijk, Elzas) en Tomahawk (VS).

M

Y

CM

MY

CY

bamix.be

CMY

K

Characteristics:

- Goudblond Bier - Bier van Hoge gisting - Blend tussen Franse en Amerikaanse hopsoorten.

AS GRATIS GLnk.com p bij aankoo

G van 1 bak

rand Hops

rsendo

bestel@co

EDITION

T

OMA H A WK

B

EL GI A N

2 0 1 8

-

C

A

MA R I S

6,9%

Alc.Vol. EBU 30

RAFT

Bij aankoop van 1 bak Grand Hops 24x33cl. 1 degustatieglas met gouden rand 33cl GRATIS.

Verkrijgbaar bij uw geprefereerd drinkcenter www.drinks.be of bestel via bestel@corsendonk.com

Terbekehofdreef 60-62, 2610 Wilrijk 03 / 260 67 67 | www.bodartservicehouse.be

www.drinks.be DIEST • PAAL • BALEN • OUD-TURNHOUT

FOTO: Joris Herregods

ADVERTORIAL

In het Mercatorhuis ontdekt u waarom Reynaert en het Waasland in een adem worden genoemd.

Culturele expeditie De figuur van Reynaert de Vos is geen onbekende, zeker niet in het Waasland. Al vanaf de 13de eeuw, toen hij in de middelnederlandse literatuur zijn opwachting maakte in het dierenepos ‘van den vos Reynaarde’, houdt hij de Wase polders in de ban. Tot en met 30 september 2018 kan je Reynaert nog beter leren kennen door middel van een culturele expeditie (fietstocht) door de polders van het Waasland tot in Hulst. Leuk, inspirerend, voor iedereen toegankelijk op twee wielen. Tot en met pinkstermaandag 21 mei gratis toegang! Bestel online uw ticket. www.vossen.vlaanderen

Reynaert de Vos is terug... Reynaert de Vos is het fictieve hoofdpersonage van een dierenepos uit de 13de eeuw. Hij nam een loopje met de normen en waarden uit die tijd. Het liefst draaide hij andere dieren en personen zoals Bruun de Beer, Canteclaer, Grimbeert, Tibeert, koning Nobel een loer. Reynaert stond in de eerste versie van het epos bekend als de sluwe schurk die met allerlei listen iedereen te grazen nam. Maar in latere versies werd hij steeds braver voorgesteld. Tijdens dit fietstraject grijpt men terug naar het ongekuiste verhaal. Reynaert in zijn pure zijn dus, opnieuw voorgesteld als de trouweloze, listige, kluchtige figuur.

Reserveer nu

www.vossen.vlaanderen

mei 2018, door Patrick Vanrysselberghe, www.reisroutes.be

V.U.: Katharina Van Cauteren, p/a Jan Van Rijswijcklaan 126, 2018 Antwerpen | uitgave april 2018 | Grafisch ontwerp: Tom Hautekiet • fotografie diego franssens


04

UITGELICHT MANCAVE

FOKUS-ONLINE.BE

De ‘mancave’: typische trend eigen aan deze tijd Het rustpunt voor de man is de ‘mancave’. Het woord rolt steeds vaker over de tong als we aan de toog zitten. Tijdens verbouwingen vertellen mannen vrijuit over dat speciale plekje dat ze zullen maken en waar ze straks terecht kunnen als ze alles even willen ontvluchten.

E

en drukke werkdag achter de rug, de kinderen net op tijd uit de opvang gevist, snel eten op tafel getoverd en de kroost naar bed gebracht. De klok toont 20u30. Je vrouw komt net thuis. Hoog tijd om een pint uit de ijskast te halen, naar de mancave te sloffen om naar de Champions League te kijken. Want dat hebben we nu wel verdiend na zo’n heroïsche avondspits? “Althans zo voelen we het aan”, vertelt relatietherapeute Rika Ponnet. Zij stelt dat we vandaag veel individualistischer leven. “We zoeken steeds meer naar manieren om onze eigen verlangens en noden te vervullen binnen onze relatie. Dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.”

project bestond uit twee delen. Eerst was er het werk zelf, wat de échte man in Bert deed bovenkomen. “Ik ben een doe-het-zelver dus ik metste een stevig huisje voorzien van elektriciteit. Een oude houtkachel, enkele zetels van de kringloopwinkel, een zelfgemaakte houten toog, een oude gepimpte koelkast en

maar Ponnet relativeert toch en stelt dat we vooral dénken dat we het druk hebben. “Eigenlijk valt het allemaal wel mee. Ga maar eens praten met iemand in een bejaardentehuis. Die mensen hadden vroeger nooit me-time. Ze werkten de hele dag door en hadden ook minder behoefte aan die persoonlijke plek, laat staan aan een mancave. Ok, de werkdruk ligt nu wel hoger, maar het is wel iets wat mee gegroeid is met onze culturele identiteit binnen de maatschappij.” Eigen aan onze maatschappij, want in sommige multiculturele wijken bijvoorbeeld ligt die perceptie al helemaal anders. “Mensen van Turkse afkomst bijvoorbeeld zijn veel minder bezig met ‘alleen zijn’. Dat voelt voor hen vreemd aan. Alleen zijn doe je niet. Voor ons is dat helemaal anders. Als man kun je even ‘op adem komen’ als je vrouw een avondje weg is en de kinderen niet thuis zijn.”

wat kaarsen maken de plek af. Een televisie hangt er nog niet, maar ik plan om binnenkort een muur wit te schilderen waarop ik kan projecteren. Zo wordt het een echte rustplek waar we af en toe een match kunnen kijken (lacht).” Een plekje voor jezelf dus, waar je de dagelijkse drukte even van je af kan spoelen,

Zo’n mancave is in de eerste plaats een plek om te onthaasten en om alleen te zijn. — RIKA PONNET

Ponnet vertelt dat een mancave een typische trend is, eigen aan deze tijd. “Het klinkt perfect om mee op te scheppen tegen de vrienden: ‘kom je dan naar de mancave’. Mannen zien dan een idealistisch beeld voor zich met bier, chips en voetbal maar het gaat veel verder. Zo’n cave is in de eerste plaats een plek om te onthaasten en om even alleen te zijn.” De maatschappij speelt natuurlijk ook een rol in de beeldvorming. Je hoort de term op televisie of een vriend heeft er een en je voelt een onbeschreven druk om zelf ook aan de slag te gaan om zo’n plekje voor jezelf te creëren.”

Ook is het niet onbelangrijk dat de man de voorbije decennia steeds meer bijdraagt aan het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Vandaar de vlucht naar die mythische plek? “Onderzoek heeft uitgewezen dat de bijdrage van de man in het huishouden eigenlijk achteruitgaat”, lacht Ponnet. “De opvoeding van de kinderen. Tot daar, maar daar houdt het meestal op. De huishoudelijke taken van de man gaan er zelfs lichtjes op achteruit. Hoog tijd dus om in de mancave een plekje te voorzien voor de strijkplank.” Bert Janssens relativeert: “De taken bij ons in huis worden eerlijk verdeeld, en geef toe, als ik met de vrienden binnenkort voetbal kijk in mijn mancave heeft mijn vrouw de woonkamer voor zich. Een win-winsituatie (lacht).”

Bert Janssens is 41, vader van twee kinderen en besloot in 2016 de ruimte achter in zijn tuin om te bouwen tot mancave. “Al wil ik meteen stellen dat ook mijn vrouw en kinderen daar welkom zijn”, corrigeert hij meteen met een lach. Toch is het bouwwerk er gekomen met het oog op vrienden. “Ik heb een diepe tuin”, vertelt Janssen. “Achteraan had ik een hok waar ik mijn grasmaaier en wat hout bewaarde, maar met de hulp van vrienden maakten we er een eigen rustpuntje van.” Dit

TEKST DAAN VANSLEMBROUCK

KLAAR VOOR DE

lente-schilderwerken? MUUR MAT

matte goed dekkende acrylaatverf voor binnen en buiten

BUITEN KALEI

licht zijdeglanzende muurverf voor badkamers

watergedragen gevelcoating met kalei uitzicht, in grof of fijne korrel

wit

wit

€ voor 10L

€ voor 10L

€ voor 25kg

kleur vanaf

kleur vanaf

kleur vanaf

€ voor 10L

€ voor 10L

€ voor 25kg

4800 59

00

W W W. P A I N T F A C T O R Y. B E I

BADKAMER

26

90

31

50

wit

7700

8800

B R U G G E I G E N T I A N T W E R P E N I H A S S E LT


Lekker Belgisch

OP VERTOON VAN

GRATIS

bak Belgium of Jupiler 0,0% (24 x 25 cl) bij aankoop van min. â‚Ź 75 uit de deelnemende houtskoolbarbecues Actie geldig van 14/5 t.e.m. 5/6/2018 of zolang de voorraad strekt. Alle info en voorwaarden op collishop.be Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand

Ontdek onze deelnemende houtskoolbarbecues op collishop.be!


06

UITGELICHT MODE

FOKUS-ONLINE.BE

Maken kleren écht de man? Men in black Uit de analyse van verkoopcijfers is gebleken dat zwart met voorsprong en al jarenlang de populairste kleur is voor kleding, en ook voor schoenen en accessoires. De reden hiervoor is heel eenvoudig: zwart valt nu immers met heel veel andere kleuren te combineren. Om diezelfde reden is de minst verkochte kledingkleur oranje, wat heel lastig combineert met andere kleuren. In elk geval trekken ze zich daar in Nederland alvast bitter weinig van aan…

Café Costume en Hollywood Café Costume was amper uit de startblokken geschoten toen ze een heel opmerkelijk voorstel kregen: of ze voor Matthias Schoenaerts, in de Amerikaanse versie van Loft, een maatpak wilden ontwerpen. Daarop zei Café Costume uiteraard geen ‘nee’, zeker aangezien Schoenaerts een persoonlijke vriend van de zaakvoerders is. Ze kregen twee weken de tijd om vijf kostuums te maken, terwijl de wachttijd voor een maatpak minstens… vijf weken bedraagt. Maar de deadline werd gehaald!

Mannen en mode: is dat nu eigenlijk een moeilijk huwelijk of net de perfecte match? Gaat de hedendaagse man liever kleding shoppen dan vroeger, of is zijn zin dan wel gebrek eraan van alle tijden? En welke rol spelen sociale media nu eigenlijk? Hoog tijd om de moderne man de kleren van het lijf te vragen!

W

e kennen allemaal het cliché van de man die verveeld op zijn smartphone zit te tokkelen in de kledingzaak, terwijl zijn vrouw alle tijd neemt om haar - en zijn - kleren te kiezen. Maar mogen we dat beeld van die arme stakker in de winkel veralgemenen? Want doorheen de geschiedenis hebben mannen regelmatig blijk gegeven van een groot modebewustzijn: denk aan de nobelmannen van de middeleeuwen en renaissance, de dandy’s van het 19de-eeuwse Londen, de rebelse jongelui tijdens de swinging sixties… Er is wel degelijk een lange traditie van mannenmode waarvan je onder andere in Londen de perfecte bewijzen vindt, bijvoorbeeld Savile Row, een straat met prachtige tailormade shops voor mannen die een lange en rijke geschiedenis hebben. Maar hoe zit dat vandaag? Zijn mannen nog steeds zo modebewust? Of moeten we uit dat cliché van de verveelde man in de kledingzaak afleiden dat we op het vlak van mode een stuk luier zijn geworden? Tiany Kiriloff, fashionista in hart en nieren en oprichtster van het modemagazine Belmodo.be, nuanceert. “Die man in de zaak verveelt zich vooral omdat mannen anders shoppen. Ze weten doorgaans goed wat ze willen en gaan recht op hun doel af om geen

tijd te verliezen. Vaak kopen ze ook meerdere exemplaren van één stuk. Dat is een andere ingesteldheid dan vrouwen hebben (lacht).” Een man shopt wel degelijk graag voor kleding, maar het moet efficiënt gebeuren. Zie het voorbeeld van Frans Boonen, een herenkledingzaak in het Nederlandse Sluis, waarvan de online shop fenomenaal goed draait. Mannen houden ervan om hun kleren online te bestellen, net omdat het efficiënter gaat en goed werkt.

opduiken en dat heeft een impact. Dat is te zeggen: als je daar als man voor openstaat. “Modebewustzijn moet altijd een beetje in je hebben gezeten”, aldus Kiriloff. “Wie van jongs af aan interesse heeft gehad in mooie kleren, zal dat blijven hebben. Omgekeerd zal iemand die nooit een zier om mode heeft gegeven, dat wellicht ook nooit doen.” Bruno Van Gils, zaakvoerder van Café Costume, ziet dat groeiende bewustzijn ook maar vindt wel dat mannen vandaag nog té weinig

Een pak moet geen miljoen dollar kosten om je een ‘million dollar feeling’ te geven. — BRUNO VAN GILS Shoppen is één ding, maar wat met smaak? Koopt de man iets wat hij mooi of trending vindt of gewoon iets functioneel? Tiany Kiriloff ziet in elk geval een groeiend modebewustzijn, vooral door de ongelooflijke toename aan impulsen. Specifieke mannenmagazines als Men’s Health, Pinterest en Instagram, televisieprogramma’s rond restyling… Overal zie je goedgeklede mannen

met mode bezig zijn. “Ze zijn er al iéts meer mee bezig omdat het kadert binnen een logische evolutie van meer betrokkenheid in gezin en het huishouden. Maar het percentage dat met mode bezig is, is echt nog te klein. Dat komt vooral omdat veel mannen helaas nog vinden dat mode iets ‘voor homo’s’ is. Onzin natuurlijk, zeker als je weet dat mode aan zoveel andere

Krijg je er niet genoeg van? Lees meer op...

FOKUS-ONLINE.BE #FOKUSMANNEN

maatschappelijke zaken raakt: architectuur, film, auto’s… Noem maar op.” Mannen die niet of minder modebewust zijn, laten zich graag adviseren of zelfs leiden door hun partner, iets waar Van Gils absoluut geen graten in ziet, integendeel. “De ervaring leert dat mannen bij het shoppen een adviseur of klankbord nodig hebben. Ze willen gestuurd worden en zijn onzeker over eigen smaak of keuze. Dat is charmant.” Immers, je laten aankleden doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor je omgeving. Je partner moet graag naar je kijken. Daarom mag die gerust mee beslissen. Een cliché waar mannen ook vanaf moeten is het idee dat een fraaie look duur moet zijn. Bruno Van Gils: “Het gaat in de eerste plaats om het gevoel. Een goed pak is geen pak dat veel geld heeft gekost of uit een fancy zaak komt, maar één waarin je je goed voelt. Anders gezegd: een pak moet geen miljoen dollar kosten om je een million dollar feeling te geven.”

TEKST HANNES DEDEURWAERDER


Alpha Studio • Altea • Boss Menswear • Citizens of Humanity • Diesel Eleventy • Entre Amis • Eton • Filippa K • Fradi • Gimo‘s • Gran Sasso Harris Wharf London • Herno • Hugo • Lubiam • Orian • PTO 1/PTO 5 Ralph Lauren • Rossi • Scabal • Scotch & Soda • Siviglia • Tramarossa Zanieri • Zilton • 40WEFT • Nieuwe merken Andrea Zori • Baskinthesun Boss Orange • Briglia • Chasin‘ •Closed • Girelli Bruni

One-stop-shopping, het kan maar zo makkelijk zijn. Bij Bazill Mannenmode vind je meer dan 25 collecties onder één dak. Groot genoeg voor een ruim aanbod, klein genoeg voor persoonlijke service en professioneel advies. Van smart-casual tot business look, van leisure tot party style, accessoires en schoenen, maatwerk en retouches in eigen atelier.

Stationsstraat 99 | 9880 Aalter | www.bazill.be Alle dagen open, op donderdagavond tot 20 uur en ook op zondagochtend Ma 13.30 - 18.30 | Di + Wo + Vr 9.30 - 18.30 | Do 9.30 - 20.00 | Za 9.30 - 18.00 | Zo 10 - 12 uur


08

INTERVIEW GERS PARDOEL

FOKUS-ONLINE.BE

‘Ik geloof niet in voorbeeldfuncties’ Alleen al zijn (artiesten)naam geeft aan dat Gers Pardoel een echte vent is: ‘gers’ betekent in het Rotterdams namelijk ‘vet’ of ‘cool’. Is er een verschil met Gerwin, zoals zijn echte naam luidt? En hoe slaagt hij erin zijn muziekcarrière te combineren met die van partner en vader? Ik neem je mee voor een interview met de man zelf. TEKST HANNES DEDEURWAERDER

BEELD RAIA MARIA-LAURA


#FOKUSMANNEN

I

n maart stond Gers Pardoel nog twee keer in een uitverkochte Lotto Arena. Intussen werkt hij zijn theatertournee verder af én bereidt hij zich voor op een drukke festivalzomer. Om volgend jaar op 23 maart opnieuw in de Lotto Arena op te treden. Weinig vrije tijd dus voor de sympathieke Nederlander, maar hij leeft dan ook zijn droom. “Ik ben nog even ambitieus als tien jaar geleden.” Op je arm prijkt een tatoeage van een microfoon. Heb je die soms nog nodig als motivatie? “Nee joh, het vuur brandt nog altijd even hevig. Ik heb die op mijn 25e laten zetten, om aan mezelf en iedereen duidelijk te maken dat het menens was met mijn muziekambities.” Je bent logistiek planner en keukenverkoper geweest, en je werkte een tijdlang in een kledingzaak. Was de artiestendroom soms verder weg dan ooit? “Ik ben er altijd in blijven geloven. De weg ernaartoe was misschien niet altijd even gemakkelijk, maar ik heb er nooit mee willen stoppen. Als ik een doel voor ogen heb, ga ik ervoor tot ik het heb bereikt. Ik geloof zelfs dat dat mijn enige talent is (lacht).”

Je moet gewoon man kunnen zijn en mannelijke dingen kunnen doen. Op je 21e heb je je job opgegeven en ben je naar Rotterdam getrokken om je droom waar te maken. Dat zou niet iedereen durven. “Ik moest gewoon weg uit Kaatsheuvel, waar ik toen woonde. En het is ook niet zo dat het meteen lukte in Rotterdam, hoor. Ik heb daar ook wel andere jobs gedaan. Maar om mijn droom te verwezenlijken, moest ik nu eenmaal die stap zetten. Zeker als je, zoals ik toen, besefte: in Kaatsheuvel kan ik niet waarmaken wat ik wil bereiken.” Je bent nu 37. Heb je nog altijd die

GERS PARDOEL INTERVIEW brandende ambitie van toen je 21 was? “Toch wel, hoor. De drive is altijd even sterk gebleven of zelfs groter geworden. Het is niet zo dat ik na de geboorte van mijn zoon Goud in 2013 dacht van ‘ok, nu doen we het rustiger aan’. Ik zit nog steeds vaak in de studio en treed nog steeds veel op. Muziek is nu eenmaal mijn passie en hetgene dat mij drijft, en ik wil daar nog altijd bepaalde doelen in bereiken.” Slaag je erin dat artiestenbestaan te combineren met een privéleven? “Ja, omdat ik er een heel strakke agenda opna houdt én goede afspraken maak met de moeder van mijn kinderen. Selina haalt de kinderen het vaakst op van school, omdat dit nu eenmaal gemakkelijker is, maar ik help daar zeker in mee. Ik vind het in elk geval belangrijk dat ik er als vader genoeg ben voor hen. Akkoord, soms aan de computer met de koptelefoon op omdat ik nog heel wat moet regelen, maar ik ben er wel. Meer nog, ik zie mijn kinderen vaker dan dat ik destijds mijn eigen vader zag.” Schakel je nog steeds je smartphone uit als je met de kinderen bezig bent? “Nee, dat principe is wat afgezwakt (lacht). Ik zal hem wel op stil zetten of wegleggen, maar dat lukt de ene keer beter dan de andere. Dat is bij iedereen toch zo, veronderstel ik?” Hoe zou je je kinderen graag zien opgroeien? Je was zelf een boefje, liet je eens verstaan. Wat als ze er zelf eentje worden? “Ik laat mijn kinderen daar volledig vrij in. Ik hoop alleen dat ik ze goed kan leiden en opvoeden. Ze mogen een boefje worden maarreuh … (denkt na). Ah, weet ik veel, zolang ze maar goede dingen doen voor de wereld.” Vind je dat jij als bekend artiest een voorbeeldfunctie hebt als man en vader? “Dat is een moeilijke. Eigenlijk zou niemand een voorbeeld moeten hebben, want uiteindelijk moet je het allemaal zelf uitzoeken en doen. Ikzelf kijk naar niemand op, er zijn hoogstens mensen die ik respecteer. Ik geloof gewoon niet in voorbeeldfuncties. Wat niet wegneemt dat ik mijn kinderen wil bijbrengen wat goed en fout is, en wat wel of niet mag. Hoewel

ze daar toch ook vooral zelf achter moeten komen in hun leven.” Je treedt vaak op in Vlaanderen en Nederland. Zie je een verschil tussen de mannen daar en hier? “Ja, dat is wel iets merkwaardigs waar ik het ook al met collega-rappers over heb gehad. Vlamingen zijn bescheidener, keuriger en minder luidruchtig dan Nederlanders,

Als ik zie dat mijn vriendin een lamp wil ophangen, dan ga ik niet in een zetel zitten toekijken. maar qua ambiance is het tijdens optredens vaak omgekeerd. In Vlaanderen gaat het er doorgaans losser aan toe. Vreemd is dat.” Je besteedt veel aandacht aan je kleding. Vind je dat belangrijk? Maken kleren de man? “Je moet je vooral niets aantrekken van wat anderen denken maar gewoon je eigen stijl kiezen en die vervolgens leuk vinden. Wil je als man graag een oranje of gele broek dragen? Gewoon doen! Ik heb ook wel eens opgetreden met een rode trainingsbroek en dan hoorde ik achteraf dat dit echt niet kon. Waarop ik dacht: “Hoezo, ik heb het toch net gedaan?” Maar: je moet de andere wel in zijn waarde laten. Gaat iemand graag gothic gekleed en is dat totaal jouw stijl niet? Laat die persoon dan gewoon doen.” Je zei eens dat het publiek een held wil zien, geen doetje. Anderzijds ben je niet bang om emoties te tonen op het podium. Hoe rijm je die twee? “Het ene hoeft het andere toch niet uit te sluiten? Kijk, op het podium laat ik me enerzijds helemaal gaan, omdat dat in mijn karakter zit. Anderzijds, als ik het optreden wil stilleggen om het over iets te hebben dat me bezighoudt, dan doe

09

ik dat gewoon omdat ik nu eenmaal ook een gevoelig mens ben. Die twee kunnen mooi naast elkaar bestaan, omdat ze alle twee in mij zitten.” Hoe kun je in deze verwarrende #metootijden eigenlijk nog een man zijn? Wat mag nog en wat niet? “Je moet gewoon man kunnen zijn en mannelijke dingen kunnen doen. Als ik zie dat mijn vriendin een lamp wil ophangen, ga ik niet in een zetel zitten toekijken. Dat wil ik doen. Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening. Het belangrijkste in een relatie is dat je elkaar accepteert en niet wilt veranderen.” Over veranderen gesproken: is er eigenlijk een verschil tussen de Gers Pardoel op het podium en Gerwin Pardoel ernaast? “Je bedoelt of ik een alter ego heb, of zo? Nee, hoor, er is echt geen enkel verschil. ‘Gers’ is gewoon mijn artiestennaam, en het bekt beter dan ‘Gerwin’. Meer moet je daar echt niet achter zoeken.” Tot slot: het WK voetbal begint binnenkort. Nederland is er niet bij, de Rode Duivels wel. Supporter je voor ons? “Kijk, als Nederland meedoet, ben ik normaal gezien een fanatiek supporter. Maar ze zijn er niet bij, dus ga ik toch proberen een match van jullie ploeg mee te pikken. Want echt gemeend: ik heb echt wel een band met België.”

SMART FACT. Als je geen rapper was geworden, dan… “Uiteraard droomde ik er al heel lang van om artiest te worden. Ik heb vroeger ook heel vaak op een skateboard gestaan, maar nooit écht met de bedoeling om daar professioneel in verder te gaan. Nu, als ik dan toch iets moet antwoorden, doe dan maar kickbokser. Ik heb een vriend die wereldkampioen is, dus dat lijkt me wel cool. Alleen moet je er fysiek in absolute topvorm voor zijn. Ik doe wel veel aan sport, maar kickboksen op hoog niveau is toch nog iets anders.”


REVOLUTIONAIRE

NAKED!

De nieuwe Kawasaki Z900: een revolutionaire Naked met een subliem rijwielgedeelte en een ultramodern design. Het lichtgewicht Trellis frame en de fenomenale nieuwe viercilinder 125pk krachtbron bieden een unieke combinatie van hoogstaande techniek en pure kracht. Niet voor niets is de Z900 met afstand de meest populaire Naked van dit moment. De 2018 Z900 staat nu bij je Kawasaki dealer vanaf â‚Ź 9.199,Kawasaki adviseert

www.kawasaki.be


PDF_VZB voor nieuwsblad.indd 1

15/05/18 16:34


012

EXPERTPANEL STEREOTIEPEN

FOKUS-ONLINE.BE

‘De vrijheid van geven en nemen’ De man gaan werken. De vrouw aan de haard. Een halve eeuw geleden was het nog vanzelfsprekend. Nu wordt het huishouden meestal in overleg gerund. Wie eerst thuis is maakt het eten, terwijl de ander de kinderen afhaalt. ‘Het kan verkeren’, zei Bredero en maar goed ook. We polsten even bij enkele bekende Vlamingen of het stereotiepe patroon reeds doorbroken is.

BART PEETERS. Zanger/presentator

KOEN CRUCKE. Zanger/acteur

BJÖRN SOENENS. Journalist Amerika correspondent VRT

Het is gelukkig vandaag allang niet meer de man die de broek draagt thuis: hoe uit zich dat bij jullie? “Ik verkies toch nog altijd om een broek te dragen, zowel thuis als buiten (lacht). Maar als je het figuurlijk bekijkt, is dat in ons gezin eigenlijk wel atypisch. De rollen worden een beetje verdeeld in functie van de interesses en de bekwaamheden. Met goede afspraken, kun je het vlotst als gezin door het leven gaan. Als iedereen op zijn manier een bijdrage kan leveren aan het geheel, raak je samen verder. Maar bij ons is het dus atypisch, want ik kan je verklappen dat ik in mijn leven nog nooit één bankoverschrijving heb gedaan. Dat is materie die onderdak vindt bij mijn vrouw. En ze doet dat heel goed.”

“Wij kunnen nog zeggen dat de man centraal staat en alles bepaalt in ons gezin, want ons gezin bestaat uiteraard uit twee mannen (lacht). Bij ons is er echter nooit een ‘verdeling van de macht’ geweest en hebben we bijgevolg allebei evenveel in de pap te brokken. Beslissingen worden in overleg genomen. Onze toekomst wordt door ons beiden uitgestippeld. Op zo’n manier werkt een relatie het beste. Wij doen zowel water bij de wijn als wijn bij het water, en daar groeide een gigantisch goede verstandhouding uit. Ik hoop dat we dit op die manier nog lang kunnen verderzetten.”

“Mijn vrouw en ik zijn partners, er is geen pikorde zoals in de kippenren. Door mijn werk als correspondent bepaalt Trump wel vaak wat we samen kunnen doen in de resterende tijd. Het geheim van een gezonde relatie tussen mij en mijn vrouw is: allebei blij worden van wat de ander leuk vindt, of waardoor deze gepassioneerd is. Niet mekaars cipier zijn. Wie zich vrij voelt, heeft geen behoefte om de kooi te verlaten of te ontvluchten. Die vrijheid van geven en nemen vormt de basis van een goede, langdurige relatie waarbij vertrouwen de basisregel is. In een ander systeem zou ik me ook snel ongelukkig en gevangen voelen.”

‘De man doet de vuilbakken en de tuin, de vrouw de was en de plas’: klopt dit klassieke patroon nog? “We proberen de rollen te verdelen zodat iedereen zich goed voelt bij de taken. Vergelijk het met een voetbalploeg. Je moet ook steeds de juiste spelers op de juiste plaats zetten zodat ze het beste renderen. Thuis doe ik steeds de vuilbakken waarbij ik de tuinman hartelijk begroet. Ook de vaat zit in mijn pakket al moet ik wel zeggen dat de komst van de vaatwasmachine die taak aanzienlijk vergemakkelijkt heeft. Zelfs ‘ik’ kan nu de afwas doen. Ook koffie zetten is één van mijn grote talenten. Al moet ik toegeven dat ik niet de ambachtelijke wijze hanteer, maar ook daar de hulp krijg van een machine.”

“Wij doen allebei wat ons talent ons toelaat en ons zonder grote problemen tot een goed einde laat brengen. Wassen, plassen, koken, bakken, genieten en leuke dingen doen. Het wordt, zonder taakverdeling, uit handen genomen als de ander eens iets meer tijd of zin heeft. Wij vinden dat ‘samen’ exact betekent wat het woord zegt. Dingen doen voor elkaar, met elkaar en soms zonder elkaar, maar altijd in functie van elkaar. Geven en loslaten. Elkaar ruimte geven als het nodig is en elkaar begrijpen op momenten dat het nodig is. Soms lukt dat beter dan anders, maar door de jaren heen voel je elkaar beter aan en loopt dat vanzelf.”

“Ik heb gelukkig geen tuin, dus dat is makkelijk. Maar de vuilbakken buiten zetten, dat doe ik wel graag. Het geeft me een opgeruimd gevoel. Mijn vrouw doet wel de was, de plas en bereidt meestal het eten. Ik plooi mee de was op en maak het bed op. Niet omdat dat moet, maar omdat mijn werk als correspondent me nogal opslorpt. Er gaat bijna geen dag voorbij zonder Trump. De daad van liefde van mijn vrouw, hier in New York, is dat ze mij de vele andere zorgen uit handen neemt. Emma wilt dat ik gezond blijf en daarom kookt zij nagenoeg altijd heel lekker. Ze doet ook alle praktische beslommeringen. Onze tandem is goed geolied, en maakt ons allebei zeer gelukkig. Wij zijn goed georganiseerd samen. Zonder haar zou ik een beetje verkommeren.”

Het stereotiepe man-vrouwbeeld wordt steeds vaker doorbroken. Hoe uit zich dat bij jullie? “Doorbreken is een groot woord. Kijk, thuis word ik omringd door vrouwen. Mijn vrouw, mijn twee dochters en de kat. Alleen onze zoon Pablo kan mij helpen in het bieden van tegengewicht. Gezien mijn job ben ik ook vrij vaak buitenshuis. Als ik bijvoorbeeld op tour ben, vormt dit een ideaal tegengewicht want in mijn band zitten 15 mannen. De meeste van mijn vrienden zijn ook mannen. ‘Fout’, zou je kunnen denken maar vriendschappen hebben bij mij ook een doel, namelijk samen iets met veel passie uitproberen en tot een goed einde brengen. De laatste tijd zoek ik wel bewust vaker samenwerkingen op met vrouwen. Het is heel inspirerend om die grenzen eens te verleggen.”

“Stereotypes hebben in onze relatie nooit bestaan. Samenleven doe je omdat je vindt dat je niet zonder de ander verder kunt. Wij hebben destijds niet lang nagedacht over hoe wij een beeld van of een vast patroon met elkaar zouden vormen. Dat ging vanzelf. Dag per dag, maand per maand en jaar per jaar. Wij beslisten om de sprong te wagen en springen na bijna 50 jaar nog altijd met evenveel plezier. Stereotypes zijn niet aan ons besteed, noch in onze carrière, noch in onze dagelijkse bezigheden. Sleur is ons totaal onbekend en dat maakt dat elke dag weer iets anders te bieden heeft. Dat maakt het leven speciaal en de moeite waard.”

“Die tijd van stereotypes is allang voorbij. Wie wat doet, moet je samen en gelijkwaardig afspreken. En vooral: niets is vanzelfsprekend. Wij waarderen elkaar enorm en zijn elkaar voortdurend dankbaar voor ons leven samen. We kunnen bij elkaar vooral onszelf zijn. Mijn vrouw is mijn grootste supporter, maar ook mijn verstandigste criticaster. Geen enkele rol ligt vooraf vast. Man-vrouwrollen zijn oké zolang elk van de partner daar gelukkig van wordt. Als ik dan even de tijd heb om iets mannelijks te doen, spreek ik af met de bekende toeristengids Patrick Van Rosendaal. Hij is mijn buddy in New York. Geregeld ontdekken we dan samen nieuwe speakeasy’s, whiskeybars of rooftop bars.” TEKST DAAN VANSLEMBROUCK

BROUW DEZE ZOMER JOUW EIGEN BIER! STARTPAKKET TRIPEL € 79

€ 49

www.homebrewshop.be/nieuwsblad • Aarschotsesteenweg 368, 3012 Wilsele (Leuven)

OPENDEURDAGEN 19-20-21 MEI

10% kassakorting!

5% KORTING ONLINE MET CODE FOKUS2018


#FOKUSMANNEN

TECHNOLOGIE TREND

013

Technologie zkt. vrouw Op het vlak van technologie kun je de wereld best als een grote man cave beschouwen, vol hightech snufjes voor en door mannen. Mannen en technologie worden vaak in één adem genoemd, terwijl er van de vrouw amper sprake is. Maar waarom eigenlijk?

D

e tijden dat je een Zwitsers zakmes moest bovenhalen om indruk te maken met “coole” gadgets zijn – gelukkig – allang voorbij. De technologische boom gaat sinds een aantal jaar razendsnel en het zijn vooral mannen die niet achterblijven. Maar waar hangt het andere geslacht uit in deze age of technology? Denk aan de ouderwetse, ondergeoliede mecanicien. Je stelt je meteen een man voor, want technologie wordt sinds jaar en dag rechtstreeks aan mannen gekoppeld. Dat merkt Michaël Aussems, senior editor bij ZDNet. be en tech-enthousiasteling, voortdurend op: “Alles van gadgets tot computers wordt direct geassocieerd met mannen, want er heerst een conceptie dat mannen meer van technologie houden dan vrouwen. Op internationale technologiebeurzen is zeker 80 procent van de aanwezigen een man. Liefst ook zo stoffig en zweterig mogelijk (lacht).” Het idee dat er meer mannen rondlopen in de technologiewereld wordt dus ook zo vertaald naar de praktijk. Je zou bijna denken dat er een link is tussen oestrogeen en een zekere aversie voor alles wat met technologie te maken heeft. Dat kan natuurlijk niet wetenschappelijk gestaafd worden, maar de afwezigheid van vrouwen is zonder meer opvallend. Aussems: “Het ís een mannenwereld, jammer genoeg. Technologie zou geslachtsonafhankelijk moeten zijn, waarbij het draait om de mooie producten die worden gemaakt en die gewoon goed werken.” Dat mannen zich meer in de technologiesector lijken te interesseren dan vrouwen, merk je ook op in het onderwijs. Carole Urlings, experte op vlak van gender en diversiteit en lid van studentenorganisatie Academics for Technology Leuven, ziet hoe ondervertegenwoordigd vrouwen zijn in haar veld: computerwetenschappen. “Ik denk dat ongeveer 8 procent van de studenten een vrouw is. In

sommige opleidingen, zoals Digital Humanities, is het 50/50. Maar dat is eerder een uitzondering.” Volgens haar wordt die desinteresse voor technologie maatschappelijk aangeleerd: “Vrouwen horen zogezegd naar de sociale wetenschappen te neigen, terwijl mannen abstracter denken en voor technische

richtingen kiezen. Een eerste reactie bij vrouwen, als het over techniek of exacte wetenschappen gaat, is vaak: ‘Oei, ik ken daar niks van, ik kan dat niet!’” Maar uiteindelijk kan iedereen leren wat er pakweg onder de motorkap van een auto zit. Het wordt dan eerder een kwestie van het wel of niet willen leren.

Op internationale technologiebeurzen is zeker 80 procent van de aanwezigen een man.

— MICHAËL AUSSEMS

Probeert de technologiewereld dan geen vrouwen aan te trekken? Toch wel, volgens Aussems, die een globale tendens ziet waarbij meer op de vrouwelijke behoeften wordt ingespeeld. Al is het daarom niet altijd de juiste aanpak. “Gadgets gericht op vrouwen worden vaker geassocieerd met lifestyle”, aldus Aussems. “Alsof ze niet gewoon een coole smartphone mogen hebben, zonder er kleren of juwelen aan te koppelen.” Een vrouw kan evenzeer enthousiast zijn wanneer ze een nieuw snufje in handen krijgt. Michiels: “Soms voel je je terug een kind, vol naïviteit: iets is nieuw en daarom interessant. Je gaat op zoek naar hoe het precies werkt, het wordt een leuk puzzelstuk om op te lossen. Alsof je de wereld opnieuw ontdekt en blijft ontdekken.” Ook mannen beschouwen nieuwe gadgets als ware het een Heilige Graal. Aussems: “De blikken van enthousiasme kun je vergelijken met een kind dat cadeaus openmaakt met Sinterklaas. Ik vind het leuk om een gadget te demonstreren aan mensen, zodat ik mijn eigen plezier toch ergens kwijt kan.” Dat plezier en de bijhorende fascinatie voor technologie zal naar alle waarschijnlijkheid ook niet gauw afnemen. Er staan namelijk nog veel nieuwe ontwikkelingen te trappelen om gelanceerd te worden: zelfrijdende auto’s, smartphones met dubbel zoveel functies, 360°-camera’s… De meest opvallende vernieuwing zal zonder twijfel de virtual reality-bril zijn. Aussems: “Veel mensen hebben zoiets nog nooit uitgeprobeerd, waardoor het moeilijk te vatten is.” Dat wekt interesse op, zeker als je weet dat een van de eerste toepassingen virtual reality-porno is. “De gimmick is dat je in de ogen van iemand kunt kijken, terwijl er… dingen gebeuren.” En wees er maar zeker van dat er ook rekening werd gehouden met de vrouwelijke noden. Zeg nu nog eens dat technologie je niet interesseert. TEKST ELLEN VAN HOEGAERDEN


014

CHRONICLE ADRIAAN VAN DEN HOOF

FOKUS-ONLINE.BE

Viert vader! Of was het vader viert? ‘Vaderdag is een feestdag ter ere van vaders. Hun vaderschap, vaderlijke plichten en invloed op de samenleving wordt gevierd. Het feest komt voort uit Moederdag’. Dat is het eerste dat ik te zien krijg bij het googelen van het woord ‘Vaderdag’. Een heldere omschrijving, duidelijke taal. Er moet blijkbaar zeker gevierd worden.

I

k ben zelf al tien jaar de gelukkige vader van twee kloeke zonen, een tweeling. Vaderdag is niet echt iets dat de voorbije jaren ten huize van de ‘Van den Hoofjes’ gevierd werd. Ik kreeg weleens een mooie tekening of een kleiwerkje dat dan een asbak – of schildpad – moest voorstellen. Dit jaar kreeg ik van één van de twee een bord om uit te eten, waarop met een speciale stift een roze donut, een kuiken dat uit een ei kruipt, een koekje, een zon met een zonnebril en een regenboog waren getekend. Allemaal zaken die ik niet echt met Vaderdag, laat staan met mezelf, associeer. Gelukkig stond er ook een tekstje op het bord, wat bevestigde dat het wel degelijk voor mij bestemd was, namelijk de woorden “I love you” en “Papie = hero”. Toch lichtjes van aangedaan. Ook zit ik met Vaderdag met een praktisch probleem. In het hele land valt Vaderdag op 10 juni, maar als Leuvenaar in het pittoreske Lier wordt menig vader op 19 maart hier in de bloemetjes gezet. Waarom weet niemand. Extreem verwarrend voor een inwijkeling als ikzelf, want wanneer bel ik dan mijn eigen vader voor de felicitaties met betrekking tot het vaderschap? Elke donderdagochtend ga ik ontbijten met een hoop vaders. We noemen ons clubje ironisch genoeg

De avond voor Vaderdag vieren we zoals alleen echte vaders dat kunnen.

‘De Jonge Vaders van het SintGummaruscollege’. We zetten onze kinderen af aan de schoolpoort en verzamelen daarna in een hippe koffiebar achter de hoek. De gesprekken gaan alle kanten uit: kranten worden besproken, er wordt wat geroddeld, over de vrouwen gesproken en uiteraard ook over de toekomst van onze kinderen. Toch genieten we ook gewoon van een bescheiden kopje koffie of thee en eten we een hapje. Voor sommigen was de eerste kom granola met vers fruit een ware revelatie. Enkele keren werd er al eens geopperd om het ontbijt in te wisselen voor een avondlijke activiteit, en zoals Google zei: “De invloed van vaders in de samenleving moet worden gevierd.” Dus ik stel bij deze voor om te gaan vieren zoals alleen echte vaders dat kunnen, op de avond voor Vaderdag. En laat me duidelijk stellen dat het zonder knutselwerkjes, granola en thee zal zijn. Ik kan niet verzekeren dat moeder de volgende ochtend nog blij zal zijn dat Vaderdag voortkomt uit Moederdag, maar dat het gevierd zal worden onder invloed én in de samenleving, dat kan ik je wel al verzekeren. Viert vader! Of was het vader viert? TEKST ADRIAAN VAN DEN HOOF,

ACTEUR EN KOMIEK

Vaderdag CADEAUS

.be

2.

Speciaal voor FOKUS mannen!

€7,50 KORTING op een verrassing naar keuze

Verras uw vader, pluspapa, opa of schoonvader met een unieke en persoonlijke verrassing of geef deze unieke code aan uw schone vrouw, partner of kids ;-)

*De code is eenmalig te gebruiken op je bestelling. Geldig t/m 1 juli 2018.

Top 5

3.

1.

4.

5.

1. Jerrycan bar

4. Diamond Decanter

Ben jij op zoek naar een leuk Vaderdag cadeau voor een drankliefhebber? Dan is deze Jerrycan het perfecte cadeau. Er zijn vier varianten: Wijnbar, Sterke Drank, Whiskey Bar en Gin bar. Dankzij zijn stoere en unieke uiterlijk is het een mooi pronkstuk voor in elke woonkamer, bar of wijnkelder!

De Diamond Decanter is het perfecte cadeau voor whiskey liefhebbers. Door het luxe design kunnen ze hun favoriete whiskey in deze mooie decanter bewaren en tentoonstellen ter decoratie. Wedden dat dit de eyecatcher van de kamer wordt!

Vanaf € 79,95

Voor € 29,95

2. Storm Globe

3. Worst Guillotine

Deze luxe Storm Globe helpt jou om op een mysterieuze wijze het weer te voorspellen! Zet de globe neer en laat de kristallen zinken. De vloeistof verandert van vorm bij verschillende weeromstandigheden en voegt karakter toe aan elk interieur!

Met de Worst Guillotine snij je heel gemakkelijk worst in perfecte stukjes. Het mes is gemaakt van roestvrij staal en het handvat is van onbewerkt hout. Snij nu worst op de meest spectaculaire manier met deze middeleeuwse guillotine!

Voor € 29,95

Voor € 29,95

5. Grippy 3.1 Voor € 14,95

Ben jij ook zo iemand die altijd alles kwijtraakt in de auto? Of wil je gewoon veilig je telefoon en je andere belangrijke spullen opbergen terwijl je aan het rijden bent? Dan is de Grippy 3.1 een echte must have! De Grippy is een antislipmat die ervoor zorgt dat alles op zijn plek blijft.


HASSELT KAPELSTRAAT 17 - 3500 HASSELT INFO: 011-22 32 50

ARMBANDJES ‘ESCLAVE’ IN MASSIEF GOUD MET ÉMAIL — A ONE, VERKRIJGBAAR IN STAAL, GOUD 18KT EN GEZET MET DIAMANTEN

ADVERTORIAL

Saisons: een nieuw seizoen voor mannen breekt aan De tijd dat mannen geen of weinig aandacht hadden voor huid- en gelaatsverzorging, is voorbij: meer dan ooit willen ze er vandaag goéd uitzien. Het gamma van het gerenommeerde Spaanse merk Germaine de Capuccini speelt daar slim op in. Germaine de Capuccini wordt wereldwijd in 80 landen ingezet en kan meer dan 50 jaar ervaring voorleggen. Het Belgische bedrijf Saisons verdeelt de producten exclusief bij professionele schoonheidsspecialisten, spacentra en hotels, waar ze in cabines worden gebruikt maar ook aan de eigen klanten verkocht. General manager en stichter Micheline Van de Voorde: “Ik werk al 30 jaar in de wereld van beauty en wellness, en ik kan zeggen dat we daarin de laatste jaren twee grote verschuivingen zien. Ten eerste wat betreft leeftijd: waar mensen vroeger met huidverzorging bezig waren tussen pakweg hun 35e en 55e, zien we nu dat men daar al mee start vanaf 15 jaar én dat men er ook na 70 nog mee bezig is – een gezonde huid is met andere woorden leeftijdloos geworden. De tweede verschuiving: ook mannen houden zich steeds vaker bezig met huids- en gelaats-

verzorging, ze beschouwen het niet langer als ‘verwijfd’. Vroeger gold het cliché van de man die in de badkamer stiekem het potje crème van zijn vrouw gebruikte, nu komt hij er openlijk voor uit en maakt hij zelfs zonder problemen een afspraak bij de schoonheidsspecialiste. Een goede zaak, die nieuwe fierheid en dat zelfbewustzijn.” Maar waarom zouden ze dan per se moeten kiezen voor de producten van Germaine de Capuccini? Micheline Van de Voorde: “Eerst en vooral omdat dit merk een heel specifieke mannenlijn heeft, met onder meer oogrollers, dagcrèmes, gelaatsverzorging, zonneproducten, buikcrèmes, scheerproducten, scrubs en parfums. Maar ook omdat de producten altijd aangeboden worden op basis van huidanalyse. En ten derde is er de kwaliteit: ik heb wereldwijd gezocht naar hét merk dat het beste bij mijn ambities en persoonlijke voorkeuren lag, en ik wilde alleen met het allerbeste genoegen nemen. Germaine de Capuccini kwam aan al die vereisten tegemoet.”

VOOR EEN INSTITUUT IN UW BUURT CONTACTEER ONS VIA INFO@SAISONS.BE OF 03 680 28 90

Gelaatsverzorging FOR MEN Revitaliserend, geeft energie en anti-aging Thuisverzorging Kies je aangepaste verzorging Uw geschenk Eyes roll-on 10 ml en toilettas

GERMAINE DE CAPUCCINI FOR MEN


RUSSIA 2018 55” 139 cm

OLED

SCOREN DE BELGEN MEER DAN

ACTION KRËFEL WORLDCUP

4K UHD

BACK 200€

1799€

1599 -200€

15

31001235

OLED TV 55POS9002/12

■ Energieklasse: B

Cash Back Philips van 200 € reeds verrekend in de eindprijs. Zie voorwaarden in de winkel. Cash Back geldig vanaf 18/05/2018.

55” 139 cm

GOALS IN RUSLAND?

OLED 4K UHD

1999€

1699 -300€

31001460

OLED TV 55B7V ■ Energieklasse: A

JOUW *

of

9750€

CARD NR.:

AAAA

A9999 A

NAME CARDHOLDER:

M. DUPONT ACCOUNT

NR.:

99999.9

999999

PASNR.:

VALIDITY:

05/2018

9999

de 1e maand, gevolgd door dalende maandbedragen*

TV

55” 139 cm

TERUGBETAALD!

4K UHD

Curved

*TV gekocht tussen 26 april en 17 juni 2018 / Min. 55” / Inschrijving en reglement op krefel.be/WK2018 BACK 200€

QLED TV QE55Q8C (2018) ■ Energieklasse: B

2399€

31001336

2199 -200€*

of

125€

CARD NR.:

AAAA A9999

A

NAME CARDHOLDER:

M. DUPONT ACCOUNT

NR.:

99999.9

999999

PASNR.:

VALIDITY:

05/2018

9999

de 1e maand, gevolgd door dalende maandbedragen*

Info in de winkel of op krefel.be

krefel.be

De beste prijzen, service inbegrepen.

Fokus Mannen  

Bijlage van Smart Media bij Het Nieuwsblad

Fokus Mannen  

Bijlage van Smart Media bij Het Nieuwsblad

Advertisement