Fokus Industrie

Page 1

Industrie

Januari ‘24 Dit dossier wordt gepubliceerd door Smart Media Agency en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie van Knack.

Danielle Jacobs Data en AI

Supplychain Klant is koning

Jasmien Vanderstraeten Employer Branding

Interview

Ann Wurman “Een sterke industrie is de slimste route naar een duurzame toekomst.”

Samen halen we de klimaatdoelstellingen Bezoek het Vlaams Energiebedrijf op veb.be

Lees meer op Fokus-online.be


2

Voorwoord

LEES MEER

Danielle Jacobs

Data en AI: de extra brains voor uw bedrijf De maakindustrie staat voor een nieuw tijdperk vol (r)evoluties. Een verzameling aan nieuwe technologieën wordt matuur. Denk aan de doorbraak van AI, virtual en augmented reality, maar ook IoT, 5G en blockchain. Wie uit data en technologie de juiste meerwaarde weet te halen heeft een gamechanger in handen.

De rol van de medewerkers op de werkvloer zal door al die nieuwe technologie ongetwijfeld veranderen. Als data automatisch gecapteerd worden, evolueert hun taak van registreren naar controleren en van uitvoeren naar aansturen. Zo’n verandering boezemt vaak angst in. Maar software en automatisering zullen het werk niet alleen makkelijker maken, met smart glasses en augmented reality zullen ze de operator ook gidsen en ondersteunen in het uitvoeren van nieuwe opdrachten. De juiste informatie en data kunnen dan in een handomdraai worden opgevraagd, of zelfs automatisch worden aangeleverd. Omdat bedrijven bewuster met data omgaan, ze beter capteren en er business intelligence uit halen, zal die informatie ook de ruggengraat vormen voor hun strategie. Het management en de raad van bestuur zitten in de cockpit en zullen voor elke

De klant is meer dan ooit koning

6

De huidige ESG-versnelling biedt kansen voor de Vlaamse industrie

8

Een werkbaar industriebeleid wordt een nieuwe prioriteit

12

Interview • Ann Wurman

16

Hoe de Belgische industrie bouwt aan de shift naar circulariteit

18

Smartlist • Zo haal je het maximale potentieel uit je ERP-systeem

20

Expertpanel • Technologie voor een veerkrachtige voorraadketen

22

Nawoord • Jasmien Vanderstraeten

COLOFON

D

oorgedreven digitalisering, waarbij IT en OT steeds meer geïnterconnecteerd raken, opent de deur naar datagedreven decision making. Wanneer data over productieprocessen in realtime gevolgd kunnen worden, kan het hele systeem veel flexibeler worden aangestuurd om in te spelen op de vragen van klanten, bijvoorbeeld. Artificiële intelligentie - slimme, zelflerende algoritmes dus - zal ook voorspellende analyses maken. Zo kan een machine tijdig worden stilgelegd voor onderhoud. Als maakbedrijf krijgt u op deze manier uw productie, supplychain en teams veel efficiënter aangestuurd.

4

strategische beslissing kunnen terugvallen op historische data, inzichten en projecties. Dit zal het buikgevoel en ondernemerschap niet in de weg staan, maar juist verrijken met veel meer nuttige argumenten.

Data zullen het buikgevoel en ondernemerschap niet in de weg staan, maar juist verrijken met nuttige argumenten. — DANIELLE JACOBS CEO BELTUG, DE VERENIGING VAN DE ICT BESLISSINGSNEMERS

Een bredere samenwerking rond data – van leverancier, over productiebedrijf tot installateur en zelfs eindgebruiker – versterkt de bronnenset. Het delen van gegevens tussen al deze partijen kan leiden tot een breder begrip van markttrends, kwalitatiever inzicht in klantgedrag en verbeterde operationele efficiëntie van producten. Bovendien biedt het een hefboom voor innovatie. Door gegevens met elkaar uit te wisselen kunnen bedrijven gezamenlijk werken aan het ontwikkelen van betere of nieuwe producten, diensten of oplossingen. De Europese Unie werkt daarom aan een Data Act, die net als doel heeft om de dataeconomie in Europa te stimuleren. Een van de elementen daarin gaat specifiek over geconnecteerde toestellen: wanneer gebruikers toegang krijgen tot die data, en ze ook kunnen delen met derden, zal dit een bijkomende impuls geven aan innovatie en servicediensten. Bij Beltug zijn we ervan overtuigd dat het potentieel van nieuwe technologieën groot is, en dat het samenspel van IoT, AI, blockchain en andere innovaties enorme mogelijkheden voor innovatie biedt. Wie nu op de trein springt, zal het best geplaatst zijn om daar voordeel uit te halen.

Country manager Christian Nikuna Pemba Creative director Baïdy Ly Content directors Tuly Salumu Janne Vandevelde Layout Daphné Van Orshaegen Tekst Marleen Walravens Bavo Boutsen Coverbeeld Nils Van Praet Drukkerij Roularta

Smart Media Agency Leysstraat 27 2000 Antwerpen +32 (0)3 289 19 40 redactie@smartmediaagency.be Fokus-online.be

Veel leesplezier! SMART MEDIA PROJECT MANAGER


Creëer een digitale rode draad door je organisatie In deze hoogtechnologische tijden moeten bedrijven zichzelf heruitvinden en digitalisering staat meer dan ooit bovenaan het lijstje. Om een echt competitief voordeel te hebben, digitaliseer je best volgens de principes van een digitale rode draad.

binnen de specifieke afdeling”, legt Tim uit. “Verder heeft dit inefficiënte communicatie tussen de afdelingen tot gevolg. Bedrijven met ambities om op termijn op te schalen hebben ook baat bij een geïntegreerde architectuur.”

Digitale transformatie staat al jarenlang op de to-dolijst van bedrijven. Maar sinds de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne de zakenwereld op zijn kop hebben gezet, laat digitalisering zich niet meer uitstellen. Het is een broodnodige stap voor elke onderneming die wil overleven. Maar het volstaat niet langer om elke afdeling an sich te digitaliseren, bedrijven moeten het digitalisatieproject breder zien, over afdelingen heen. Dit kan volgens 9altitudes via een digitale rode draad.

Hoe 9altitudes bedrijven hierbij kan helpen? Aan de hand van een uitgekiend stappenplan. “We tekenen voor de klant hoe zijn bedrijf er vandaag uitziet”, aldus Claes. “Afhankelijk van het doel starten we aansluitend met een digitaal platform dat futureproof is en dat modulair te implementeren valt. We gaan de verschillende afdelingen aan elkaar koppelen, niet in één keer, maar stap voor stap. Pas daarna bekijken we de mogelijke software oplossingen. Er zijn verschillende wegen naar Rome, ook bij software implementaties. We werken met Microsoft, dat de concurrentie mijlenver achter zich laat en ons toelaat om de verschillende afdelingen van een bedrijf efficiënt aan elkaar te knopen. Zo kunnen we de operationele efficiëntie van het bedrijf nog verhogen.”

“Een digitale rode draad verbindt de verschillende afdelingen van jouw bedrijf en laat toe dat data doorheen de afdelingen stromen”, legt Chief Commercial Officer Tim Claes uit. “In essentie automatiseren en verbeteren we bedrijfsprocessen, maar daarenboven creëren we als het ware een digitale rode draad die bedrijven toelaat hun volledige werking onder de loep te nemen en modulair, stapsgewijs vast te pakken.” Daarbij is digitalisering niet het doel an sich, maar een middel om de bedrijfsambities van de klant te bereiken. Volgens 9altitudes hangt het succes van een digitaal platform immers niet af van de technologie maar van de acceptatie door de gebruikers. Pas als zij er op een goede manier mee aan de slag gaan, zal het bedrijf digitaal wendbaarder worden. “Business first, technology second”, aldus Claes. Vermijden van datasilo’s en schaalbaar naar de toekomst toe Wat is het voordeel van zo’n digitale rode draad? Bedrijven werken nog vaak in silo’s, elke afdeling heeft een eigen oplossing en deze zijn niet geïntegreerd. “Deze manier van werken zorgt voor datasilo’s, data die enkel beschikbaar zijn

“Verder focussen we ook nog op andere oplossingen”, verklaart Claes. Van Internet of Things tot digital twins en augmented reality: 9altitudes heeft ervaring met een brede waaier aan oplossingen. Ze focussen daarbij op productie, distributie, facturatie tot en met de positie van het product in de markt en zelfs recyclage. Het bedrijf schrijft ook eigen software en maatwerkaanvullingen op de componenten van Microsoft en PTC. Copilot Ook artificiële intelligentie doet zijn intrede binnen de digitale rode draad. “We zitten nog maar aan het begin van de AI-revolutie”, zegt Claes. “Het is belangrijk dat je daar als bedrijf ook stappen in zet. Dat kan met kleine ingrepen zoals het werken met Copilot van Microsoft. Door AI te introduceren binnen jouw bedrijf kan je jouw bedrijfsprocessen enorm verbeteren. Denk maar aan het automatisch beantwoorden van e-mails of het voorkomen van bottlenecks in de supplychain.”

Daarna kan eventueel worden gekozen voor grotere custom build AI-projecten. “Denk aan predictive maintenance”, zegt Claes. “Dat zijn componenten die kunnen voorspellen wanneer je bijvoorbeeld onderhoud moet uitvoeren en spare parts moet inzetten. Een technologie die heel erg tot de verbeelding spreekt, maar allang geen sciencefiction meer is.” Kortom, AI is in opmars en kan heel wat voordelen bieden voor jouw bedrijf.

Tim Claes Chief Commercial Officer


Het einde van de traditionele supplychain

Fokus-online.be 4

De klant is meer dan ooit koning Door Marleen Walravens

D

e traditionele supplychain, met de klant op het einde van het logistieke proces, functioneert niet meer. Inzicht in de waarden van de klant is de basis voor strategische bedrijfskeuzes en de sleutel tot succes in een steeds competitievere markt. Jarenlang was het voor veel bedrijven de bedoeling om zo veel mogelijk producten of diensten te verkopen aan zo veel mogelijk klanten om zo veel mogelijk winst te maken en het grootste marktaandeel te verwerven. De toeleveringsketen was dan ook vooral toegespitst op efficiëntie en kostencontrole, vanuit het eigen bedrijfsperspectief. Het potentieel om via logistieke dienstverlening een meerwaarde voor de klant te betekenen werd dikwijls onderschat. “Organisaties hebben begrepen dat de supplychain ook heel wat mogelijkheden biedt om de klantervaring te verbeteren”, zegt Joël Wijns, Partner Supply Chain Consulting bij Moore. “Door de opkomst van gepersonaliseerde producten in B2B én B2C krijgt de klant inspraak in het productontwerp en verwacht hij tegelijkertijd heel korte levertijden.” Dat vraagt om een nieuwe aanpak. “Een wendbare en doordachte logistiek vanuit het klantenperspectief geeft net die meerwaarde aan de klant”, aldus Wijns. “Concreet gaat het vooral om functioneel gemak, beleving, maar ook om integratie en samenwerking.” Customer-centric verhaal Een klantgerichte aanpak kan niet losgekoppeld worden van de bredere bedrijfsstrategie. “De meeste bedrijven zijn al

gericht op customer experience”, verklaart Bram Desmet, CEO van Solventure. “Het gaat vooral over het maken van strategische keuzes en het identificeren van je klantprofiel.” Maar hoe pak je dat als bedrijf het best aan? “De uitdaging is te bepalen welk soort klant je wilt bedienen en vanuit welke waardepropositie”, zegt Desmet. “Wil je de laagste prijs aanbieden of eerder een kwalitatief of innovatief product? Of misschien ga je wel voor een totaaloplossing? Pas dan kun je gaan nadenken over de geschiktste toeleveringsketen en het juiste operationele model. Het gaat dus echt om een verdere verfijning of een invulling van het customer-centric verhaal.” Wijns licht dit verder toe: “Zelfs in sectoren waar de focus traditioneel op kostenbeheersing ligt, in gesatureerde markten of bij commodity-producten met lage marges, kun je meerwaarde creëren voor de klant.”

Door de opkomst van gepersonaliseerde producten in B2B én B2C krijgt de klant inspraak in het productontwerp en verwacht hij tegelijkertijd heel korte levertijden. — JOËL WIJNS MOORE

Gamechanger Wat is de trigger geweest om de klant een grotere rol te geven in de supplychain? Data, AI en machinelearning al zeker niet. Ze zijn de grondstof voor de opbouw van deze nieuwe businessmodellen en brengen een extra complexiteit mee door de ongeziene volumes van

gegevensuitwisseling en analysemogelijkheden. Volgens Bram Desmet zijn die digitale ontwikkelingen bovenal een hulpmiddel om je strategische keuzes te maken en te bepalen of je klant gedreven is door prijs, kwaliteit of service. Wat wel zou kunnen meespelen is het omnichannelfenomeen en de online retail, die het competitieve landschap veranderd hebben. “Ook circulariteit is, zeker in de B2B-context, een echte gamechanger”, merkt Joël Wijns op. “De klant van vandaag bezit mogelijk jouw grondstoffen voor morgen. Concepten als product-as-a-service, waarbij je je klant niet langer een product verkoopt, maar enkel het gebruik ervan, kent steeds meer succes, vooral in de innovatieve wereld met dure en hoogtechnologische apparatuur. Als producent sta je dan in voor het onderhoud van je product, organiseer je vervanging door nieuwere modellen en coördineer je de retourstromen. Circulariteit zal ons aanzetten om zakenrelaties op een andere manier te bekijken. Zo ontstaan er ecosystemen en nieuwe samenwerkingsmodellen. Lineair wordt circulair, ketens worden netwerken. In die zin is customer-centricity misschien wel een soort voorstudie van circulariteit.” “Een bedrijf dat succesvol wil zijn in de toekomst zal zijn toeleveringsketen moeten inrichten in functie van de strategie, een evenwichtsoefening tussen prijs, kwaliteit en totaaloplossing en gebaseerd op een beter inzicht van de noden en wensen van de klant”, besluit Bram Desmet.


CO2 voor uw koudetransporten Hebt u al eens aan droogijs gedacht voor het transport van uw producten? Droogijs is aan te raden als u een constante temperatuur beoogt bij het vervoer van uw producten. Dankzij de verschillende verpakkingen biedt droogijs tal van mogelijkheden voor al uw logistieke uitdagingen zoals koudetransport in e-commerce. Transporteren van labo- en voedingsstalen, farmaceutische transporten, als alternatief of aanvulling van traditionele vriezers, ... Droogijs kan voor verschillende toepassingsen ingezet worden. De constante temperatuur van -79°C houdt uw producten gekoeld en vers. De CO2 die wij gebruiken is gerecupereerd uit onze eigen recuperatieplant in België met een stabiele en betrouwbare CO2 -levering als gevolg. Als Belgisch familiebedrijf hechten wij belang aan die korte keten in het belang van onze klanten. Ons droogijs wordt in onze productiehal gemaakt en verpakt aan onze geautomatiseerde productielijnen. Die productielijnen spelen een belangrijke rol om een kwalitatief product op de markt te brengen. Al meer dan 40 jaar is IJsfabriek Strombeek een referentie in de Benelux op vlak van droogijs. Onze centrale ligging in Meise, dichtbij verschillende distributiecentra en nabij de luchthaven van Zaventem biedt tal van (export) mogelijkheden.

Met meer dan 100 jaar ervaring zijn wij uitgegroeid tot een gevestigde waarde op de gasmarkt. Vandaag zijn wij de enige 100% Belgische familieonderneming binnen de sector. Naast onze kwalitatieve producten staat er een gekwalificeerd ingenieursteam klaar voor u. Ze begeleiden u graag in uw project. Dankzij onze ervaring en technische knowhow kunnen we oplossingen op maat creëren voor verschillende domeinen en markten. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Contacteer ons en we gaan samen op zoek.

www.ysfab.be

Ontdek meer op #FokusIndustrie

Fokus-online.be


Spotlicht op het Europese klimaattransitiebeleid

Fokus-online.be 6

De huidige ESG-versnelling biedt kansen voor de Vlaamse industrie Door Bavo Boutsen

D

e uitbreiding van de Europese rapporteringsverplichting inzake duurzaamheid heeft een grote impact op de industrie en het bedrijfsleven in ons land. Het huidige tijdvak stelt kmo’s voor stevige uitdagingen, maar biedt hen vooral ook een kans om voorsprong te nemen. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vormt een van de hoekstenen van het Europese klimaattransitiebeleid. Deze Europese richtlijn verplicht het bedrijfsleven te rapporteren over zijn inspanningen in het kader van de veelbesproken ESG-pijlers (Ecological, Social en Governance). Concreet: bedrijven moeten in kaart brengen wat ze doen om de milieu- en klimaatimpact van hun activiteiten te verlagen of om de sociale en bestuurlijke realiteit te verbeteren. Stroomversnelling De komende jaren zullen steeds meer bedrijven onder deze rapporteringsverplichting vallen. De meeste grote beursgenoteerde bedrijven moeten vanaf 2025 hun inspanningen doorgeven, en dit altijd vanaf het voorgaande boekjaar. Ze moeten dus al sinds begin dit jaar een

Daarom geloven we dat dit een concurrentievoordeel kan opleveren. — VANESSA BIEBEL COO EN EXECUTIVE MANAGER VAN HET COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY EN CIRCULAIRE ECONOMIE VAN HET VBO

aangepaste structuur op poten hebben gezet. Voor grote, niet-beursgenoteerde bedrijven geldt dit pas vanaf 2026. Dat verklaart waarom de CSRD de talk of the town is in de industriële wereld. Omdat de nieuwe richtlijn in de praktijk veel extra werk en uitdagingen met zich meebrengt, is er ook kritiek. Over de snelheid waarmee het regelgevend kader wordt opgelegd én over het nut ervan. Volgens critici ligt de aandacht te veel op rapportage en is er daardoor onvoldoende ruimte voor eigen initiatieven rond verduurzaming. “Die weergave onderschat echter de voordelen en kansen van dit systeem”, reageert Dirk Le Roy, Managing Director van Sustenuto, een adviesbureau dat bedrijven bijstaat bij het opstellen en implementeren van een duurzaamheidsstrategie.

Je kunt de huidige stroomversnelling niet los zien van de bredere maatschappelijke uitdagingen en tendensen. — DIRK LE ROY MANAGING DIRECTOR VAN SUSTENUTO

“Enerzijds stelt de rapportering bedrijven in staat om de evoluties die men doormaakt rond verduurzaming in kaart te brengen”, gaat Le Roy verder. “Anderzijds maakt het benchmarking mogelijk en kunnen ze zich dus beter gaan positioneren ten opzichte van concurrenten.” Hij nuanceert ook de kritiek dat het allemaal te snel zou gaan. “Je kunt de huidige stroomversnelling niet los zien van bredere maatschappelijke uitdagingen en tendensen. De nieuwe mentaliteit bij bedrijfsleiders én jongeren bewijst dat dit geen losstaand gegeven is, net als het feit dat steeds meer financieringsstromen gekoppeld zijn aan duurzaamheidscriteria.” Kansenmachine Niet-beursgenoteerde kmo’s, het leeuwendeel van het Belgische economische weefsel, vallen niet onder deze verplichting. Voor hen blijft rapportage vrijwillig. Toch heeft ook deze groep er voordeel bij om mee op de kar te springen. Sterker nog, ze hebben nu al tal van opportuniteiten. “Omdat ze deel uitmaken van de waardeketens van de grote

spelers, krijgen ze in de praktijk al heel wat vragen. Door te investeren in een structuur die hierop kan antwoorden, bouwt men als kmo expertise op die de toekomstige stappen zal vergemakkelijken en nieuwe mogelijkheden biedt”, aldus Le Roy. Die visie delen ze ook bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). “We zijn ervan overtuigd dat een authentieke rapportering de maatschappelijke licence to operate van ondernemingen kan verstevigen. Daarom geloven we dat het een concurrentievoordeel kan opleveren”, stelt Vanessa Biebel, COO en Executive Manager van het competentiecentrum sustainability en circulaire economie van het VBO, dat – net als Sustenuto – inzet op ondersteuning. “Precies daarom bouwen we momenteel aan een benchmarktool voor bedrijven. Die ontwikkelen we in opdracht van de Vlaamse regering om bedrijven bij te staan in het maken van de vertaalslag van rapporteringsregels naar concrete doelstellingen rond verduurzaming”, besluit Le Roy.


Hoe recycleerbaar plastic bepalend zal worden in de voedselindustrie Hoewel plastic kampt met een negatief imago, is het niet weg te denken uit onze leefwereld. Sterker nog, de steeds strengere Europese regels voor voedselverpakkingen zullen de komende jaren een sterke groei-impuls geven aan recycleerbare plastics. Kuraray, wereldwijd marktleider voor de productie en ontwikkeling van EVOH, kijkt dan ook vol optimisme naar de toekomst. “Nagenoeg iedereen komt dagelijks in aanraking met ons product, en toch weet bijna niemand wat het is”, opent Wout Luyten, Technical Service Director bij Kuraray in Antwerpen. “Wij produceren etheenvinylalcohol (EVOH), dat verkocht wordt onder de merknaam EVAL™ en wordt gebruikt in heel wat verpakkingen, voornamelijk in de voedingswereld. Omdat een erg dun laagje EVAL™ genoeg is om een barrière te vormen tegen zuurstof, bewijst het daar iedere dag zijn enorme meerwaarde. De facto zorgt EVAL™ er met andere woorden voor dat voedselverpakkingen in staat zijn om de levensduur van een voedselproduct gevoelig te verlengen.” In poleposition voor de toekomst In tijden waarin verduurzaming het leidmotief van de voedselindustrie is en er dus massaal gezocht wordt naar manieren om voedselverspilling tegen te gaan, is EVAL™ relevanter dan ooit. Dat blijkt ook uit de groeicijfers die Kuraray kan voorleggen. Het bedrijf beschikt over drie productiesites wereldwijd. “Naast een vestiging Japan en de VS opereren we ook vanuit Antwerpen. Op die Belgische site alleen al realiseren we een jaarlijkse productiecapaciteit van zo’n 35.000 ton. Als je weet dat het eindproduct typisch verwerkt wordt in laagjes van 5 micron, wat niet zichtbaar is met het blote oog, besef je dat het gaat om enorme hoeveelheden.”

Bovendien ligt EVOH onmiskenbaar in poleposition met het oog op de toekomst. Europa wil de komende jaren namelijk maximaal inzetten op het verduurzamen van voedselverpakkingen. Zo wil men via de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR), die moet begrepen worden als een concrete vertaalslag van de Green Deal, afdwingen dat alle voedselverpakkingen in de EU tegen 2030 herbruikbaar of recycleerbaar zijn. “Op het terrein betekent dit dat volop gekeken wordt naar de materialen die deze doelstelling kunnen realiseren. En dan kom je automatisch uit bij EVAL™. In vergelijking met andere chemische polymeren zijn we immers uiterst geschikt voor mechanische recyclage, zonder dat kwaliteitsverlies optreedt. De voedselveiligheid blijft dus gegarandeerd”, legt Luyten uit. Het volledige productieproces heeft daarnaast ook een veel lagere ecologische voedselafdruk dan vele alternatieve bouwstenen van verpakkingsproducten. Deze realiteit verklaart meteen ook dat de toepassingsgebieden van EVOH duidelijk in de lift zitten. “Denk bijvoorbeeld aan tandpastatubes. Traditioneel bestaan die uit een combinatie van polyethyleen en aluminium. En hoewel dat laatste perfect recycleerbaar is, heeft het als product een zeer hoge ecologische voetafdruk, waardoor steeds meer fabrikanten kiezen om het aluminium te vervangen door EVAL™”, klinkt het bij Luyten. Verhaal meer in de verf zetten Het staat met andere woorden in de sterren geschreven dat EVAL™ de komende jaren een hoge vlucht zal nemen. De site in Antwerpen, die de markten in zowel Europa, Afrika en het Midden-Oosten bedient, vormt een essentieel puzzelstuk in dit groeiverhaal. “Bijgevolg worden

ook wij geconfronteerd met de economische moeilijkheden waar de petrochemische cluster, en bij uitbreiding de volledige industriële sector in ons land, momenteel mee te maken heeft. Daar mogen we allerminst blind voor zijn”, pikt Marijke Tavernier, HR Manager bij Kuraray in Antwerpen, hierop in. “Toch is de balans voor onze Antwerpse site nog steeds zeer positief”, gaat Tavernier verder. “Ons groeipad staat of valt in feite bij het kunnen aantrekken van het juiste talent. Dat is een grote uitdaging, omdat we qua personeel moeten concurreren met bekende chemiebedrijven als BASF en Ineos.” “Dat we die uitdaging met succes kunnen aangaan, heeft te maken met de ontegensprekelijke kracht van ons product en de context die daarrond is gebouwd. “Wie bij ons aan de slag is, bouwt letterlijk mee aan de betere wereld van morgen. Daarnaast kunnen onze mensen rekenen op hoogtechnologische stateof-the-art infrastructuur, een familiale werksfeer en wordt er maximaal ruimte gegeven aan persoonlijke groei en ontwikkeling, ondernemerschap en samenwerking. Dat verhaal slaat aan. Zo simpel is het”, gaat ze verder. Kuraray wil de komende jaren daarom nog meer gaan focussen op het kenbaar maken van dit ijzersterke verhaal. “Plastic heeft vandaag een negatief imago. Maar in de praktijk is een wereld zonder plastic simpelweg ondenkbaar en gaat hier een hele wereld van innovatie achter schuil. Algemeen zijn we ons als samenleving veel te weinig bewust van de grote voordelen die innovatieve plastics bieden. Als bedrijf moeten we daarom onze maatschappelijke meerwaarde actief in de verf zetten. Dat zal bepalend zijn voor het welslagen van de groeiversnelling die we de komende jaren willen doormaken”, besluit Luyten.


Op zoek naar oplossingen voor de krappe arbeidsmarkt

Fokus-online.be 8

Een werkbaar industriebeleid wordt een nieuwe prioriteit Door Marleen Walravens

D

e Belgische industrie staat onder grote druk, vooral wat de concurrentiepositie met buitenlandse bedrijven betreft. Dit heeft zijn weerslag op de werkgelegenheid. Kan een industrieel beleid het tij doen keren?

achteruitgegaan met 6%. Een kwart van de grote industriële bedrijven in Vlaanderen doet al een beroep op tijdelijke werkloosheid, een ander kwart overweegt het in de komende maanden.”

Even een beeld schetsen. De industrie in België stelt 572.000 werknemers aan het werk en blijft met voorsprong de economische sector die voor de grootste toegevoegde waarde zorgt (15%). De indirecte tewerkstelling die voortvloeit uit industriële activiteiten blijft bijzonder belangrijk, de industrie is dé spil van onze export (55%) en draagt ook heel sterk bij tot onderzoek en ontwikkeling én innovatie. 51% van de bedrijfsuitgaven gaat namelijk naar Onderzoek & Ontwikkeling.

De maakindustrie is het meest getroffen en tekent banenverlies op. De voedingssector en de farmaceutische industrie zijn de uitzondering op de regel met een sterke jobgroei. Voor het eerst in drie jaar is ook de jobcreatie in de technologische industrie uitgebleven. Zelfs in de digitale sector daalt het aantal jobs, met als gevolg een daling van het aantal openstaande vacatures. “Een reden om aan de alarmbel te trekken”, zegt Bart Steukers, CEO van Agoria. “We hebben een sterke technologische industrie in België, maar die staat onder druk door de buitenlandse concurrentie. Het is hoog tijd om een industrieel beleid uit te werken om onze positie in de wereld te behouden en te versterken.”

Alarmbel

“Toch hangt er een grote onweerswolk boven onze industrie”, zegt Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka-KvK VlaamsBrabant. “De economische activiteit van de Vlaamse industrie is in 2023

Een kwart van de grote industriële bedrijven in Vlaanderen doet al beroep op tijdelijke werkloosheid, een ander kwart overweegt het in de komende maanden. — KRIS CLAES VOKA-KVK

“De automatische loonindexering aan de inflatie heeft onze loonkostenhandicap enorm opgedreven”, verklaart Kris Claes, hierin bijgestaan door Bart Steukers. “In België steeg die handicap van 9% in 2021 tot 14% in 2023. Dit mechanisme moet aangepast worden. Wij pleiten voor open loononderhandelingen zoals in onze buurlanden, of in de tussentijd een plafond, waarbij enkel een eerste schijf automatisch geïndexeerd wordt en boven dat plafond niet meer”, voegt de topman van Agoria toe. Belangrijk is ook dat het energiebeleid op regionaal, nationaal en Europees niveau op elkaar is afgestemd. Europa kampt immers ook met een handicap op vlak van energieprijzen tegenover de rest van de wereld, vooral ten opzichte van de Verenigde Staten.

We hebben alle troeven om tot de Europese top in onderwijs en opleiding te behoren. — BART STEUKERS AGORIA

Tekort aan arbeidskrachten België heeft bovendien te maken met een structureel gebrek aan geschikte arbeidskrachten. De technologische sector heeft alleen al meer dan 17.000 vacatures openstaan. “Het arbeidsmarktbeleid moet hervormd worden”, zegt Kris Claes. “Er is nood aan een kordatere aanpak van de werkloosheid en een verbetering van de interregionale arbeidsmobiliteit. De arbeidsorganisatie moet flexibeler worden. Verder moet er ingezet worden op levenslang leren door upskilling en reskilling van medewerkers.” Bart Steukers beaamt dat en is van mening dat meer nadruk op STEM en digitale vaardigheden in het onderwijs vandaag noodzakelijk is om de werkkrachten van morgen te vormen. “We hebben alle troeven om tot de Europese top in onderwijs en

opleiding te behoren. Talent is immers het fundament van onze kenniseconomie.” Op vlak van Onderzoek & Ontwikkeling is België dan weer de beste leerling van de Europese klas. Bedrijven kunnen genieten van een gunstige fiscaliteit voor onderzoek en hun R&D-centra creëren jobs. Alleen staan de wetgevende teksten en de toepassing ervan door de fiscus nog ver uit elkaar. De vraag naar een rechtszekerheidskader met duidelijke spelregels is groot. De hoge loonkosten, de energiehandicap voor de industrie, de krappe arbeidsmarkt en de onzekerheid rond vergunningen maken het onze ondernemingen steeds moeilijker om concurrentieel te zijn. Een degelijk industriebeleid om onze concurrentiepositie te behouden mag niet achterwege blijven.


HOE VYTECH DE MAAKEN PROCESINDUSTRIE TOEKOMSTBESTENDIG MAAKT In een tijd waarin de maakindustrie kampt met een structureel arbeidstekort én technologische ontwikkelingen binnen de industriële wereld op een ongeziene snelheid voortrazen, is een structurele samenwerking met een gespecialiseerde technische dienstverlener relevanter dan ooit. Vytech, dat enkele jaren geleden resoluut deze weg insloeg, geeft als gespecialiseerde onestopshop het goede voorbeeld. De maak- en procesindustrie doorliep de voorbije jaren een transformatie zonder weerga. Traditionele machines en productieprocessen werden vervangen door technologisch hoogstaande data-driven toepassingen. De maatschappelijke meerwaarde van deze beweging kan onmogelijk worden onderschat. De efficiëntiewinsten die hierdoor kunnen worden gerealiseerd, zijn immers niet minder dan essentiële bouwstenen in het transitieproces naar een duurzame en circulaire industrie in België en Europa. Van alle markten thuis Deze automatiserings- en digitaliseringsgolf zorgde in zijn kielzog ook voor een nieuw ecosysteem van technische dienstverleners. Een van de voortrekkers in deze tendens is Vytech. Dit van oorsprong WestVlaamse bedrijf groeide de afgelopen jaren van een traditionele onderhoudsfirma voor machines en een specialist in industriële verhuis uit tot een technische dienstverlener met een zeer brede waaier aan activiteiten. “Vandaag vertegenwoordigen wij vijf activiteiten: industrieel onderhoud, metaalconstructie, industriële verhuis, machinebouw en automatisatie alsook de elektrische ontzorging. Dit laatste gaat over de full scope, dus van elektrische engineering, hoogspanningscabine tot stuurkasten en bekabelingswerken”, opent CEO Bart Dhaene trots. “Via gerichte integratie hebben we steeds activiteiten kunnen inpluggen en zijn we vandaag in staat om onze klanten een totale ontzorging aan te bieden”, gaat Bart verder. Die klanten bevinden zich in het geval van Vytech nagenoeg overal in de proces- en maakindustrie. “De sterkte van onze multidisciplinaire groep is net dat wij actief zijn in alle industrieën, gaande van pakweg kunststofverwerkers tot machinebouwers of de voedingsindustrie. Door het

feit dat wij zo breed kunnen gaan, kunnen we ook reageren op economische trends en snel inspelen op de specifieke marktvragen. Zo is de recyclagesector bij ons bijvoorbeeld steeds sterker vertegenwoordigd.” Sparringpartner met échte meerwaarde Ook de manier van samenwerken met hun klanten evolueerde sterk. “Daar waar we vroeger ons aanbod voorstelde aan de klant, gaan we vandaag met hen aan tafel zitten om te kijken waar hun uitdagingen liggen en proberen we op basis daarvan een op maat uitgewerkte oplossingen te ontwikkelen”, gaat Bart verder. “We streven via onze projecten heel duidelijk naar het creëren van een toegevoegde waarde voor onze klanten. Het is dus niet onze bedoeling om onze projectmedewerkers zomaar voor lange tijd te stallen bij onze klanten, maar wel om een partnership uit te bouwen waarin we hen actief begeleiden en ze uiteindelijk zelf de tools aanreiken om tot een rendementsverhoging te komen.” In de huidige context van nijpende arbeidskrapte is deze benadering meer dan ooit waardevol. “Dankzij ons hoeven technici zich minder bezig te houden met accidentele en curatieve herstellingen, en krijgen hierdoor dus meer ruimte om proactief na te denken over de fabrieksomgeving waarin ze aan de slag zijn. De schaarse technische profielen worden hierdoor dus optimaler ingezet. Precies daarom geldt: hoe vroeger we in het proces kunnen worden betrokken, hoe groter ons added value potentieel is”, klinkt het. Ook de gebruikte technologie evolueerde sterk. “Ondertussen zijn we al toe aan de 5de industriële revolutie, Industry 5.0, waar digitalisering én mens centraal staat met aandacht voor duurzaamheid. Via onze MES en WMS oplossingen bieden we hierop

een antwoord en dit aangevuld met data en slimme algoritmes (AI) die informatie aanleveren, waardoor beslissingen ten gronde kunnen genomen worden op het juiste ogenblik”, stelt Bart. “Met onze eigen machinebouwafdeling kunnen we totaaloplossingen aanbieden met bijvoorbeeld robotisering en custommade ontwikkelingen.” Eén groep, verschillende expertises Die realiteit verklaart het groeiverhaal dat Vytech de voorbije jaren weet neer te zetten. “Vandaag hebben we een tweehonderdtal mensen in dienst en zes vestigingen. Het aantal projectleiders binnen onze rangen is de voorbije vier jaar zelfs verdubbeld”, stelt Bart. “Bovendien hebben we via value stream mapping een vernieuwde structuur op poten gezet die maakt dat zij maximaal ruimte hebben om zich te focussen op hun projecten. We hebben dus ook onze ondersteunende diensten gevoelig versterkt en efficiënter gemaakt.” Die constante zoektocht naar verbetering wordt ook in 2024 verder doorgetrokken. Door blijvend in te zetten op rekrutering van nieuw talent, wil Vytech hun toegevoegde waarde voor de maak- en procesindustrie blijven optrekken. “De onestopshopbenadering staan hierbij voorop. Daarom opteren we ervoor om vooral uit te pakken met onze methode, eerder dan met onze activiteiten”, aldus Bart. Om dat nog meer te kunnen doen, wordt ook de manier waarop het bedrijf zich naar buiten toe opstelt tegen de lamp gehouden. “We evolueren van een house of brands naar een branded house. We willen aan onze huidige en toekomstige klanten duidelijker kunnen maken dat wij een groep zijn, zonder dat we onze bestaande merknamen zoals Submentum, Atree en Dupont daarvoor opgeven”, besluit hij.

Vytech Group www.vytech.group hello@vytech.group +32 56 51 15 53


Axelent: uw partner in de machinebescherming van morgen Als werkgever wilt u uw personeel en uw materiaal zo goed mogelijk beschermen, ook na de werkuren. Dat kan zonder tijd te verliezen met de revolutionaire X-Guard van Axelent. “Het kan de montagetijd halveren en het is veel handiger dan andere oplossingen op de markt”, zegt Andreas Becquet, CEO van de Beneluxafdeling. Snelheid, veiligheid, snelle service en slimme oplossingen: zie daar de kernwoorden in de manier van zakendoen van Axelent. Het Zweedse moederbedrijf heeft meer dan dertig jaar op de teller staan in de productie van veiligheidssystemen voor de industrie, magazijn en bouw, altijd conform de wettelijke vereisten. Industriële machines zoals bouwkranen en betonzagen moeten immers niet alleen robuust en betrouwbaar zijn. Ze moeten ook goed beveiligd worden om het personeel te beschermen en ongewenste pottenkijkers te voorkomen. Volledige veiligheid wordt niet bereikt door veilige producten alleen, het vereist ook een harnas dat ontwikkeld is met uitgebreide kennis en ervaring. Axelent volgt de ontwikkelingen in de industrie op de voet en staat altijd klaar om klanten te helpen hun machines op peil te houden. “Traditionele hekwerken plaatsen is vaak een tijdrovend karwei”, zegt Andreas Becquet, CEO van Axelent Benelux. “Daarom hebben we een handige oplossing ontwikkeld: de X-guard.” Deze machinebeveiliging is ontwikkeld op basis van drie criteria: flexibiliteit, eenvoud en veiligheid. Het resultaat is een zeer slim systeem dat gemakkelijk te installeren valt en dat voldoet aan alle mogelijke veiligheidseisen die de huidige wetgeving stelt.

Een veilige keuze X-Guard is een uniek product dat bestaat uit stalen gaaspanelen en palen die rond machines worden gemonteerd om de veiligheid van het personeel te verzekeren. Door het speciale kliksysteem is het gemakkelijk demonteerbaar bij een defecte machine of bij beschadiging. “Door de eenvoudige installatie kan de montagetijd gehalveerd worden”, zegt Becquet. “Dit maakt het product uniek in de markt. En dankzij de standaard componenten en slimme accessoires voldoet het aan elke denkbare behoefte.” Een andere troef is dat de verschillende systemen van Axelent kunnen worden gecombineerd. Van kabelgoten tot aanrijdbeveiliging - het bedrijf heeft alles in huis voor maximale veiligheid. Dat maakt het een toonaangevende speler op de markt: X-guard wordt wereldwijd verkocht. Familiebedrijf Het Zweedse moederbedrijf ligt in Hillerstorp en neemt alle productontwikkeling, productie, opslag en verpakking voor haar rekening. Daarnaast is het hoofdkantoor goed vertegenwoordigd met vestigingen over de hele wereld in zo’n vijftig landen. Hier bij ons werd Axelent Benelux opgericht door Carl Becquet, vader van Andreas, in 2003. De ondernemer begon heel eenvoudig: hij nam een telefoonboek bij de hand en probeerde zo klanten te ronselen. Twintig jaar later is de eenmanszaak uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf met vijftien medewerkers en een jaarlijkse omzet van 15 miljoen euro.

“Onze klanten van toen zijn vandaag uitgegroeid tot grote spelers”, zegt Becquet. “We zijn door de jaren heen mee groot geworden. Er is een hecht partnerschap ontstaan, een win-winsituatie voor iedereen. De revolutie op het vlak van automatisering heeft ons alleen maar geholpen.” Toch blijft Axelent Benelux een familiebedrijf in hart en nieren. “Mijn vader heeft vorig jaar de fakkel aan mij doorgegeven”, aldus Becquet. “Maar de familiesfeer blijft heel belangrijk voor ons. Sommige monteurs zijn neven, anderen zijn broers. Door die nauwe, warme banden hangt iedereen goed aan elkaar.” Teken uw veiligheidsoplossingen zelf Naast paradepaardje X-guard heeft het bedrijf nog heel wat andere producten in het assortiment. X-Tray bijvoorbeeld, een kabelsysteem dat groot is in assortiment, zowel qua materiaal als qua functie, en een ruime keuze aan beveiliging in magazijn en opslag- en fietsenrekken. En dan is er ook nog X-Protect, dat meer gericht is op warehousing en verschillende modulaire aanrijdbeveiligingsproducten zoals bollards en veiligheidsbarrières omhelst. “Het is de nieuwste toevoeging aan ons gamma voor werkplekbescherming”, zegt Becquet. “De meeste producten op de markt beschermen goed maar zijn moeilijk te installeren. X-protect is uniek op de markt omdat het met de behoeften van de klant mee kan veranderen dankzij het bijzondere modulaire ontwerp. Nog een pluspunt: het product kan overal en altijd worden toegevoegd en zelfs worden geïntegreerd met onze machinebeveiliging.” Axelent heeft ten slotte nog enkele unieke troeven: een eigen tekenapplicatie om snel offertes te maken, inclusief tekening en materiaalspecificatie. Klanten kunnen ook zelf het programma downloaden en de producten zelf implementeren. Dat bespaart tijd. Het bedrijf is ook groen: sinds 2015 komt de volledige stroombehoefte uitsluitend van eigen windturbines. Het grootste deel van het energieverbruik van de onderneming vindt plaats in de productiefaciliteiten in Hillerstorp, die 100 % worden aangedreven door hernieuwbare energie. En de overtollige warmte van de productielijn wordt gebruikt om de andere gebouwen van Axelent te verwarmen.


Enkel het beste. Als het over magazijntoestellen gaat, weet u hoe belangrijk efficiëntie en gebruiksgemak zijn. Toegevingen doen op het vlak van kwaliteit is dan ook niets voor u. Daarom kiest u enkel het beste. De elektrische transpalletten en stapelaars van Jungheinrich. Elke dag opnieuw.

Meer weten? www.jungheinrich.be/enkel-het-beste

Vier VARIO ambities voor meer impact door excellentie in innovatie en ondernemerschap De wereld om ons heen is volatiel, onzeker, complex en ambigu (VUCA). Hoe kunnen we ons hierop voorbereiden en succesvol blijven in de toekomst? Het antwoord is: meer impact creëren door excellentie in innovatie en ondernemerschap. Lieven Danneels VARIO-voorzitter

Onder impact verstaat VARIO een verhoging van onze productiviteitsgroei in een multidimensionele betekenis. Dit kan door innovatie, digitalisering, maar ook door sterk onderwijs, door in te zetten op circulariteit… Dit zal toelaten om meer financiële middelen te genereren, waardoor nieuwe investeringen blijvend mogelijk zijn, vooral in innovatie en infrastructuur, en om daarmee de nodige duurzame transities te realiseren. Innovatie én ondernemerschap zijn dé sleutels om een betere toekomst te bouwen voor iedereen. VARIO stelt daartoe hieronder vier ambities voor.

Geef innovatiebeleid het nodige leiderschap

Lees het VARIO memorandum 2024-2029

Stroomlijn de innovatiefinanciering

Om de noodzaak van innovatie voor alle beleidsdomeinen te beklemtonen vraagt VARIO dat innovatie als ‘chefsache’ op het allerhoogste regeringsniveau wordt behartigd. Dat is nodig om een alomvattende ontwikkeling van het O&O&Isysteem mogelijk te maken.

VARIO vraagt om het groeipad naar de 1%norm m.b.t. overheidsinvesteringen in O&O te bestendigen. Daarbij is het essentieel dat er een goede beleidsmix is waarin voldoende vrije bottom-upmiddelen behouden worden, zowel voor bedrijven als voor kennisinstellingen.

In tijden van transities moet bovendien ook het innovatiebeleid zelf innoveren. Dat is waar transformatief innovatiebeleid komt kijken, bovenop het traditionele innovatiebeleid.

Vlaanderen heeft een uitgesproken kmolandschap. Geef hen laagdrempelig en transparant toegang tot innovatie en versterk de financiering van start-ups en scale-ups.

Zorg voor meer innovatietalent

Werk aan een duurzame en welvarende innovatie-economie VARIO wil de knelpunten rond innovatietalent aangepakt zien. VARIO vraagt om een hertekening van het STEM-beleid. Het is duidelijk dat we met de bestaande STEM-acties globaal genomen onvoldoende succes boeken. VARIO vraagt bovendien om tegelijk in te zetten op het aantrekken van internationaal STEM-talent. Voor levenslang leren dienen we de opleidingsparticipatie van volwassenen dringend en drastisch te verhogen.

Volgens VARIO moeten innovatie en ondernemerschap een prominente rol blijven innemen binnen het industriebeleid. VARIO haalt hier het belang aan van technologie- en industrieneutraliteit. ‘Creative destruction’ mag niet gevreesd worden. VARIO vraagt om het Vlaamse (kennis)ecosysteem maximaal internationaal geconnecteerd en open te houden. Zet in op de businessdynamiek van ambitieuze en internationaal georiënteerde ondernemingen.


Interview

Fokus-online.be 12

Ann Wurman

‘We beschikken over een chemieen farmasector van wereldklasse, maar die bevindt zich in woelig economisch vaarwater.’ Door Bavo Boutsen Foto’s • Nils Van Praet


13 #FokusIndustrie

Interview

D

ankzij onze internationale voortrekkerspositie in duurzame chemie speelt België een sleutelrol in de industriële transitie. Innoveren en investeren in klimaatneutrale en circulaire productieprocessen kan echter alleen als de chemiesector voldoende concurrentiekracht heeft om het verschil te maken, en daar knelt het schoentje. Als directeur van essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en lifesciences-industrie, ijvert Ann Wurman daarom voor een daadkrachtiger industriebeleid. “We hebben nood aan een Industrial Deal.” Eind vorig jaar stelde essenscia het transitieplan voor de chemie, kunststoffen en farma voor. Hierin verduidelijkt de sectorfederatie haar topprioriteiten voor het industriebeleid en de succesfactoren voor een industriële transitie. Waarom dit initiatief? “We beschikken over een chemie- en farmasector van wereldklasse, maar die bevindt zich in woelig economisch vaarwater. Tegelijk staan bedrijven voor een ongeziene uitdaging. Er is de ingrijpende energie- en klimaattransitie, maar ook de omschakeling naar een circulaire economie met een grote impact op materialen en grondstoffen. Reken daar ook nog de digitalisering bij en u begrijpt dat dit op korte tijd vraagt om aangepaste infrastructuur en nieuwe technologieën maar ook om divers talent met de juiste kennis en vaardigheden. Met dit transitieplan willen we in aanloop naar de verkiezingen de aanzet geven tot een industrievriendelijk beleidskader dat de juiste randvoorwaarden creëert om die transitie mogelijk te maken.” Jullie koppelen duurzaamheid heel sterk aan concurrentiekracht. Leg eens uit. “Hoe sterker de internationale concurrentiekracht van de industrie, hoe meer bedrijven kunnen investeren in duurzaamheid. Want die transitie vergt massale investeringen. Met ons transitieplan willen we ook de economische en maatschappelijke meerwaarde van de sector in de verf zetten. Die is gigantisch: de chemie en farma zorgen in ons land voor 100.000 directe jobs, zijn goed voor een derde van alle export en zijn met voorsprong de grootste investeerders in innovatie. Daarnaast – en dat is op vlak van duurzaamheid het belangrijkste – is de sector simpelweg essentieel voor de klimaattransitie. Zonder de materialen en innovaties uit de chemie en kunststoffen kun je die gewoon niet realiseren.” Waarom niet? “95% van alle goederen die we in Europa maken of gebruiken zijn rechtstreeks gelinkt aan chemieproducten of -processen. Zo zijn zonnepanelen of de wieken van windmolens gemaakt van hoogwaardige kunststoffen. Hetzelfde geldt voor energiezuinig wonen en transport, waarvoor de sector de isolatieproducten, lichtgewichtmaterialen en batterijcomponenten levert. Net daarom moeten we nu massaal investeringen aantrekken om hier bij ons de chemie van de toekomst verder uit te bouwen.”

De link tussen economie en welvaart leggen we nog te weinig uit. Waarom weerklinken er vandaag dan economische alarmsignalen uit de sector? “Dat heeft te maken met de complexe geopolitieke en economische context die de concurrentiepositie van onze industrie zwaar onder druk zet. Dat is voor een deel conjunctureel, maar er spelen ook structurele factoren. Zo zitten we met een meervoudige kostenhandicap. De energiekosten en de kosten gelinkt aan CO2-uitstoot zijn in Europa veel hoger dan in de rest van de wereld. In België komen daar nog eens hogere loonkosten bovenop, door de automatische indexering. Daarnaast worden onze ondernemingen geconfronteerd met een tsunami aan regelgeving, een grote rechtsonzekerheid, bijvoorbeeld op het vlak van vergunningen, én ontbreekt het, in vergelijking met veel van onze buurlanden, aan ondersteunende financieringsmiddelen. Daarom is er dringend nood aan een doeltreffend industriebeleid op alle politieke niveaus, met een duidelijke langetermijnvisie.” Dat is een heel duidelijke oproep aan de politiek. Als buitenstaander krijg je nochtans het gevoel dat industriebeleid nog nooit zo hoog op de politieke agenda heeft gestaan. “Het besef groeit, dat is zeker. Alleen moeten we streven naar meer coherentie, met een geïntegreerde aanpak over alle beleidsdomeinen heen. De terugkerende botsingen tussen natuur- en klimaatbeleid illustreren dat keer op keer. Denk aan het stikstofdossier, maar evengoed aan de discussies rond de natuurherstelwet of Ventilus. De huidige manier van werken zorgt ervoor dat alles zeer technisch en juridisch wordt. Het industriebeleid moet pragmatischer. We hebben na de Green Deal nood aan een Industrial Deal. Onze boodschap aan de politiek is: geef ons vertrouwen en creëer een stimulerend beleidskader, zodat wij de transitie kunnen realiseren, met behoud van jobs en welvaart. Een sterke industrie is de slimste route naar een duurzame toekomst.” Wat doen jullie zelf om deze boodschap extra kracht bij te zetten? “In maart organiseren we samen met de Vlaamse regering en verschillende industriële sectoren de eerste Vlaamse Industrietop, tijdens het slotfestival van Flanders Technology & Innovation (FTI). Daar willen we een blauwdruk voorleggen van hoe wij de toekomst van de industrie in Vlaanderen zien, om zo van industriebeleid een prioriteit te maken voor de volgende regeringen. Daarnaast doen bedrijven hun deel door jaarlijks miljarden te investeren in innovaties en duurzame installaties. We

beseffen nog te weinig hoe belangrijk deze sector voor ons land is. Wij zijn wereldwijd het vijfde exportland voor chemie en farma. Voor een klein land als het onze is dat waanzinnig.” Hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit besef toeneemt bij de brede bevolking? “Door nog meer ons verhaal te vertellen op een wervende manier. De link tussen economie en welvaart leggen we nog te weinig uit. We moeten beter duiden dat alles waar we als samenleving waarde aan hechten, gaande van pakweg gezondheidszorg tot sociale zekerheid, verbonden is aan welvaartscreatie die in belangrijke mate gerealiseerd wordt door onze industrie, met de chemie en farma op kop. We merken dat de chemiesector voor velen onbekend is omdat we vaak op dezelfde paradox botsen: chemie zit vrijwel overal in – van verven en cosmetica tot geneesmiddelen of smartphones – maar niemand beschouwt dat als chemieproducten. Daarom moeten we mensen, en zeker jongeren, bewuster maken van onze cruciale rol in talloze waardeketens en klimaatinnovaties.”

3 Vragen aan... Frank Valkenborgh Engineering Manager IPTE

IPTE is een machinebouwer actief in de automobielindustrie. Waarom is automatisering in jullie productieprocess zo belangrijk? “De standaardmachine bestaat vandaag niet meer. Alles is op maat. Hierdoor moeten wij als machinebouwer heel flexibel kunnen optreden. Tegelijkertijd verwachten onze klanten sneller een resultaat. Daarom zijn digital twins, die gelijkstaan aan tijdswinst in het proces van sales tot realisatie, voor ons een belangrijk deel van de toekomst.” Staan jullie klanten daar ook voor open?

Smart Fact. U studeerde zelf geen chemie. Hoe bent u de sector ingerold? “Als dochter van ondernemers wilde ik altijd al de ondernemerswereld in. Daarom heb ik destijds TEW gestudeerd. Daarna ben ik aan de slag gegaan bij een grote speler in de petrochemische sector. Het is echter een mythe om te denken dat onze sector enkel chemici tewerkstelt. We hebben meer dan ooit nood aan tal van profielen: technisch talent, dataspecialisten, logistieke medewerkers, noem maar op. Bij ons kunnen zij allemaal meebouwen aan de transitie naar de duurzame wereld van morgen.”

“Tijdens het verkoopstraject vergemakkelijken digital twins de representatie van onze oplossingen. De koppeling met het productieproces wordt veelal niet gemaakt omdat het delen van data of connecteren van machines met een cloudomgeving niet past met de strenge regels van information security.” Hoe gaan jullie om met die information security? “De klant kan steeds zijn data lokaal consulteren. Verder integreren we security standaarden zoals bv. Tisax om ook aan die strenge eisen te voldoen zodat we alsnog data kunnen raadplegen.”


SMR’s voor de Belgische industrie: kleine reactoren, grote kansen

Het enthousiasme voor kernenergie in ons land laait opnieuw op, in de vorm van SMR’s: small modular reactors. Deze technologie van de toekomst is sneller te bouwen, betaalbaar, veilig én makkelijk in te passen in industriegebied. SMR’s zijn the talk of the town. Deze kleine modulaire reactoren produceren koolstofarme energie op een beperkte oppervlakte. Ze zijn binnen een industriële context een ideale investering in de transitie naar een koolstofneutrale energiebevoorrading. En-en-verhaal Onze industrie moet 24/7 beschikken over voldoende energie als we willen vermijden dat bedrijven wegtrekken uit ons land door een onzekere energiebevoorrading. “Kernenergie is in België nog altijd de belangrijkste bron van elektriciteit”, zegt Niels Vanacker, woordvoerder van het Belgisch Nucleair Forum. Hernieuwbare energie is wispelturig. “Wind en zon zijn afhankelijk van het weer. Bovendien weten we nog niet hoe we die hernieuwbare energie op grote schaal kunnen opslaan”, aldus Vanacker. “Tegelijk willen we af van fossiele energie. We zullen voor onze bevoorradingszekerheid dus ook andere energiebronnen nodig hebben, inclusief kernenergie. Het is een en-en-verhaal.”

Het Belgisch Nucleair Forum klopt al langer op die nagel. De organisatie wil meer kernreactoren langer openhouden, op voorwaarde dat dit veilig kan, en de twee jongste reactoren, Doel 4 en Tihange 3, langer dan 10 jaar verlengen. Daarnaast pleit ze ook voor de bouw van SMR’s. “Die zijn goedkoper en sneller te bouwen dan grote kernreactoren. Ze zijn flexibeler en makkelijker aanpasbaar aan de noden van de industrie. Naast elektriciteit kunnen ze ook waterstof en warmte produceren”, aldus Vanacker. “Uit een recente opiniepeiling blijkt bovendien dat een grote meerderheid van de Belgische bevolking (80%) voorstander is van zowel bestaande als nieuwe kernenergie.”

essentieel. Hiervoor zal fossiele energie door waterstof moeten worden vervangen. Er zal echter niet genoeg groene waterstof beschikbaar zijn, zelfs niet met de verwachte import uit andere landen. SMR’s kunnen een aanzienlijk deel van de nodige waterstof koolstofarm en lokaal produceren.

De energiecrisis en de oorlog in Oekraïne hebben de nood aan betaalbare energie alleen maar benadrukt. “Onze industrie moet competitief kunnen blijven”, zegt Vanacker. “SMR’s zijn betaalbaar als je naar het bredere kader kijkt en de back-upkosten bij andere energiebronnen mee in rekening neemt. SMR’s kunnen bedrijven deels zelfvoorzienend maken en zo het elektriciteitsnet ontlasten.”

De industrie lijkt alvast bereid om te investeren in SMR’s, op voorwaarde dat een duidelijk wettelijk kader wordt vastgelegd en de wet op de kernuitstap, die nieuwe kernenergie verbiedt, wordt geschrapt.

Industrie enthousiast De transitie naar een koolstofneutrale industrie is

Verder is er de groeiende elektrificatie, in alle domeinen (o.a. elektrische wagens en warmtepompen), ook in de industrie. Er is dus dringend nood aan extra capaciteit voor elektriciteitsproductie. Bijkomende hernieuwbare energie alleen volstaat daarbij niet. Daarom komt nieuwe kernenergie opnieuw in beeld.

In België zou de eerste SMR al vanaf 2032 operationeel kunnen zijn, volgens ingenieursbureau Tractebel. Het gaat dan om een watergekoelde SMR, die werkt zoals de huidige kernreactoren. Een innovatief, loodgekoeld type SMR, waaraan het Belgische onderzoekscentrum SCK CEN werkt, zou commercieel beschikbaar zijn rond 2040-2045.

Gibas België opent zijn deuren De van oorsprong Nederlandse CNC-specialist Gibas heeft zonet een eigen Belgische vestiging geopend. Daarmee wil het bedrijf nog dichter bij zijn Belgische klanten staan en hen nog beter van dienst zijn. Business Unit Manager Steven Mulier legt uit waar Gibas voor staat. Gibas is al lang in de hele Benelux actief, als leverancier van CNC-machines en als integrator van robotica- en automatisatieprojecten. “Onze focus ligt in België vooral op de maak- en metaalindustrie, al staan we zeker ook open voor projecten in andere sectoren”, steekt Steven van wal. “We werken samen met heel wat gekende leveranciers als pakweg Nakamura, Victor, Universal Robots of Fanuc. We kunnen zowel high end-machines met ultrahoge precisie leveren als meer budgetvriendelijke oplossingen. Die aanpak blijkt ook uit onze klantenportefeuille. We

bedienen zowel KMO's met 2 CNC-machines, bedrijven met een 20-tal machines tot grote spelers met bijna 100 machines.” Snel schakelen De projecten die Gibas aanpakt, zijn sowieso altijd op maat van de klant, vertelt Steven. “Een project begint bijvoorbeeld met de vraag naar een cobot van Universal Robots, maar als dan blijkt dat bijvoorbeeld het tilgewicht of de verwerkingssnelheid te hoog ligt, kunnen wij de klant perfect helpen met een industriële robot. In de loop van het project wijzigt de scope soms ook. Plots wil men de goederen, naast het automatisch beladen, nog laten wassen of nameten. Of er komt een vraag om de te beladen producten automatisch te laten toevoeren via AMR’s. Ook dan kunnen wij perfect snel schakelen en inspelen op de vraag.”

Op 29/02 is het zover: dan opent Gibas België officieel zijn deuren in Olsene. Bent u er graag bij? Scan deze QR-code en schrijf u (gratis) in. U krijgt een rondleiding door het pand en de showroom, gevolgd door een netwerkborrel met een goed verzorgde catering. Welkom vanaf 16 uur!

Gibas staat trouwens sowieso bekend om zijn projecten waar een hoekje af is. “Ja, dat is wel zo”, bevestigt Steven. “We hadden laatst bijvoorbeeld een klant met een kelder die eigenlijk te laag was om zijn CNC-machines in onder te brengen. We hebben dan zelf de motoren van de machines gedemonteerd en op een andere plek gezet. Klant tevreden en wij dus ook (lacht).” Talent gezocht Gibas België is nog in volle groei, onderstreept Steven. “We zijn volop aan het aanwerven en willen snel naar een achttal mensen groeien. We zoeken nog service engineers, een accountmanager en een mechanical engineer. Wie zich geroepen voelt, mag ons zeker contacteren!”


Sector waarschuwt voor nieuw Europees exportverbod

Crisis dreigt voor recyclagemarkt van plastic afval Valipac, het beheersorganisme voor bedrijfsmatige verpakkingen, waarschuwt voor de gevolgen van de nieuwe Europese milieuregels. Die verbieden op termijn de export van plastic afval naar landen buiten de OESO. Gevolg: er dreigt een instorting van de recyclagemarkt van plastic verpakkingen. In de voortdurende strijd tegen klimaatveranderingen en milieuvervuiling heeft de Europese Unie extra stappen gezet in de vorm van nieuwe regelgeving. Zo mag plastic afval vanaf 2028 niet langer uitgevoerd worden naar landen die geen lid zijn van de OESO. De bedoelingen zijn nobel: de vermindering van de ecologische voetafdruk, de bevordering van circulaire economie en de aanpak van de groeiende afvalproblematiek. Door de nieuwe overeenkomst zou de afvalverwerking van landen die slordig zijn met de veiligheid, het milieu en de mensenrechten immers aan banden worden gelegd. Dat zorgt niet alleen voor meer controle, het zal er ook toe leiden dat kostbare grondstoffen in Europa blijven en daadwerkelijk worden gerecycleerd. Ongerustheid Toch dreigt de nieuwe regelgeving volgens Valipac de recyclageindustrie grondig te destabiliseren. Het beheersorganisme, dat in 1997 door de Belgische industrie werd opgericht om een collectief antwoord te bieden op de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor bedrijfsmatige verpakkingen, stelt dat de recyclagecapaciteit in Europa momenteel ontoereikend is, waardoor de

Francis Huysman Managing Director Valipac overstap naar een volledige recyclage van plastic bedrijfsverpakkingen binnen de EU moeilijk wordt. Met grote ongerustheid in de sector tot gevolg. “De uitdaging voor onze industrie is tweeledig”, zegt Francis Huysman, Managing Director van Valipac. “We moeten de recyclagecapaciteit op onze interne markt aanzienlijk vergroten en de afzetmogelijkheden binnen de EU versterken. Dit is een noodzakelijke voorwaarde om een lokale circulaire economie te ontwikkelen. Tegelijk moeten we de huidige export van plasticafval buiten de OESO streng controleren in het belang van het milieu, veiligheid en mensenrechten in de landen van bestemming.” Traceersysteem Hoe ziet de huidige afvalverwerking in ons land eruit? Huysman zei in De Tijd dat van de 100.000 ton aan bedrijfsmatige plastic verpakkingen die jaarlijks op de Belgische markt komen, 60 procent selectief wordt ingezameld. Daarvan wordt weer 60 procent verwerkt in OESO-landen. De overige 40 procent wordt uitgevoerd naar landen buiten de OESO, voornamelijk naar Azië. Dankzij Valipac is België het enige land in Europa dat een traceersysteem heeft om ook daar te

controleren of het afval effectief wordt gerecycled. Andere landen verschepen plastic afval buiten Europa zonder enige vorm van controle of monitoring. Het gaat om maar liefst 400.000 ton dat volledig ongetraceerd via de haven van Antwerpen wordt uitgevoerd. Een hallucinant cijfer. Valipac begrijpt dat de Europese Unie paal en perk wil stellen aan dergelijke praktijken. Maar de nieuwe regelgeving is contraproductief omdat ze te weinig rekening houdt met de huidige situatie in de sector. De overgangsperiode van vier jaar is te kort om voldoende sorteer- en recyclagecapaciteit te vinden of bij te bouwen voor de enorme hoeveelheden aan plastic. Vandaag is er zo weinig recyclagecapaciteit in Europa door de aard van het uitgevoerde afval. Dat is meestal gekleurde folie. Doorgaans wordt het verwerkt tot secundaire producten zoals vuilniszakken. Maar daarvoor is er in Europa een gebrek aan vraagen afzetmogelijkheden. Prijskaartje Het is onduidelijk waar al dat extra gerecycleerd materiaal naartoe zou moeten. De nieuwe verplichting voor bedrijven om voor plastic verpakkingen minstens 35 procent gerecycled materiaal te gebruiken zou soelaas kunnen bieden, maar die treedt nog niet meteen in voege: pas vanaf 2030, twee jaar te laat dus. Hierdoor dreigt een overaanbod aan plastic verpakkingsafval zonder afzetmogelijkheden, waardoor bedrijven er ook veel minder voor zullen ontvangen en dus minder geneigd zullen zijn om te sorteren. Anderzijds hangt aan de hele operatie van opslag en verwerking ook een stevig prijskaartje, waardoor er binnen de sector wordt gevreesd dat er illegale afvaltransporten zullen ontstaan. Valipac houdt alvast de vinger aan de pols. Het bedrijf let erop dat de recyclagepercentages voor bedrijfsmatige verpakkkingen worden gehaald. Daarbij handelt ze volgens vier verbintenissen: de industrie aanmoedigen om circulaire verpakkingen te gebruiken, de traceerbaarheid van bedrijfsmatig verpakkingsafval garanderen om de effectieve recyclage te verzekeren, de lokale recyclage stimuleren en ten slotte de selectieve inzameling van bedrijfsmatige verpakkingen bij bedrijven verder aanmoedigen.


Over het evenwicht tussen innovatie en wetgeving

Fokus-online.be 16

Hoe de Belgische industrie bouwt aan de shift naar circulariteit Door Bavo Boutsen

B

elgië behoort niet alleen tot de Europese en wereldtop op vlak van recyclage, ons land is ook pionier in de omslag naar een circulaire economie. Die voortrekkersrol behouden kan alleen als innovatiedrang en ambitieuze wetgeving in evenwicht blijven. Wie vanuit een helikopter naar het industriële landschap in België kijkt kan niet om de vaststelling heen dat de circulaire economie steeds prominenter aanwezig is. Dit model biedt dan ook oplossingen voor veel uitdagingen in de industrie. Zo zijn de toenemende geopolitieke spanningen en het bijbehorende verlangen naar meer strategische autonomie, de instabiele energie- en grondstoffenprijzen en de noodzaak om te verduurzamen stuk voor stuk krachtige argumenten voor meer circulariteit. Transitietrajecten op maat Een bedrijf dat werkt aan deze omslag is ETAP Lighting International. Deze fabrikant van verlichtingsarmaturen zet sinds enkele jaren sterk in op

Bedrijven zijn net op zoek naar flankerend beleid om hun circulariteitsplannen te ondersteunen. — EVELIEN DILS VITO

‘Circular Light as a Service’. “In plaats van producten bieden we beheerde dienstenoplossingen aan. Deze omvatten gegarandeerde prestatieniveaus van onze verlichting en van andere aangeboden diensten. Onze R&D-afdeling ontwikkelt ook nieuwe armaturen volgens circulaire principes, en in de productie richten we ons op oplossingen op maat van de klant”, vertelt CEO Dominiek Plancke. Ook Atlas Copco, een leverancier van industriële gereedschappen, compressoren en persluchtsystemen, doorloopt momenteel een vergelijkbaar traject. Het bedrijf deed een beroep op de expertise van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), die een circulair raamwerk op maat uitwerkte. “Het stelt een bedrijf in staat om circulariteit doorheen de hele bedrijfsvoering te monitoren en het potentieel ervan te verkennen en te realiseren. Het gaat dus verder dan de selectie van een set indicatoren”, verduidelijkt Emma Pals, expert circulaire economie bij VITO. “We bieden deze dienstverlening aan voor bedrijven in verschillende sectoren. Het blijft maatwerk en de omslag is allerminst evident. Circulariteit is multidimensionaal: het materiaalgebruik, het herstel, het hergebruik, de recyclage… Zo is het mogelijk dat het gebruik van gerecycleerd materiaal de levensduur van een product negatief beïnvloedt of een stevig design herstelbaarheid in de weg staat.” Beleid en realiteit Die complexiteit verklaart ook meteen de uitdaging die aan een dergelijk transitietraject is verbonden. “Net daarom is het cruciaal dat er ook wordt ingezet op bewustwording, kennisdeling en inspiratie, bijvoorbeeld via platforms als Vlaanderen Circulair”, aldus Evelien Dils, expert in duurzaam materiaalmanagement bij VITO. “Dat

Verder inzetten op innovatie en samenwerking is cruciaal. — EVELIEN DILS VITO

België in vergelijking met andere landen al ver staat in bepaalde aspecten van deze omslag, zoals de recyclagegraad, is een belangrijke eerste stap. We moeten blijven inzetten op innovatie en samenwerking.” Ook de herstelbaarheidsindex illustreert de uitgesproken intentie van ons land om pionier te blijven. Die index is een initiatief van de federale regering. Het moet de consument in staat stellen om de herstelbaarheid van een product in te schatten aan de hand van een score. Vanuit economisch oogpunt wordt er echter ook gewaarschuwd voor de potentiële risico’s van dergelijke initiatieven. Critici vrezen dat een extra laag boven op de Europese

regelgevende kaders kan leiden tot een situatie waarbij Belgische producten uit de markt worden geprijsd. Tegelijkertijd kan deze redenering worden omgedraaid. Ambitieuze regelgeving heeft immers ook een faciliterende rol. “Op het terrein merken we dat de bedrijven die bij ons aankloppen net op zoek zijn naar flankerend beleid om hun circulariteitsplannen te ondersteunen”, stelt Dils. “Op zich lijkt het beleidskader me dus fair. Er worden niet enkel regels opgelegd, er wordt ook ingezet op ondersteuning om de expertise rond circulariteit maximaal verder uit te bouwen en te benutten.”


BASF innoveert aan hoge snelheid Naast een toonaangevende speler in de chemiesector is BASF ook wereldtop in digitalisering. Na de aanleg van glasvezelkabels en datacenters is het bedrijf klaar voor het volgende technologische hoogstandje: de uitbouw van een supersnel 5G-netwerk, over heel de site in Antwerpen. Hoe blijf je baanbrekend in de snel veranderende wereld van de chemie? Door te investeren in hoogtechnologische innovaties op vlak van digitalisering en artificiële intelligentie. Bij BASF in Antwerpen hebben ze dat maar al te goed begrepen. De vestiging van het Duitse moederbedrijf beslaat liefst zes vierkante kilometer, de omvang van het historische centrum van de Scheldestad, en geeft onderdak aan een vijftigtal productie-installaties die basisbouwstenen maken voor vele producten. “Zin voor innovatie en digitalisering zit in ons DNA”, zegt expert in connectivity Steven Werbrouck. “De omvang van onze site maakt ons aantrekkelijk voor de uitbouw van de nieuwste technologieën. Zo blijven we ook in de toekomst ecologisch, innovatief en efficiënt.” Hypersnel netwerk De chemiereus investeerde enkele jaren geleden al in een ‘autostrade’ van glasvezel onder de grond. Aan de uiteinden daarvan werden twee datacenters gebouwd die als zenuwcentrum fungeren. Nu is het tijd voor de uitrol van een hypersnel 5G-netwerk. “Zo kunnen onze medewerkers nog beter met elkaar connecteren”, aldus Werbrouck. En er is meer. “5G geeft ons veel knopjes om aan te draaien”, vertelt hij. “Dat laat ons toe de beschikbaarheid van het netwerk beter te sturen en prioritaire gebruikers in te stellen, zodat bijvoorbeeld de controlekamer van een installatie en onze brandweer te allen tijde verbinding heeft, ook bij een digitale opstopping.” Het bedrijf kiest voor een privaat netwerk om niet te moeten vechten voor publieke bandbreedte. “We willen het 5G-netwerk

volledig instellen en tunen volgens onze eisen en geen compromissen sluiten”, zegt Werbrouck. Van tablets tot nieuwe app Die tactiek komt niet alleen de chemici ten goede, maar alle medewerkers van het bedrijf. “Momenteel werken we met een systeem van brandwachten”, zegt Werbrouck. “Zij controleren de veiligheid bij brandgevaarlijke werken. Dankzij 5G kunnen mobiele camera’s hen hierin bijstaan. Eén brandwacht zal dan verschillende werken kunnen monitoren op een groot scherm.” Nog een voorbeeld: papierwerk zal vervangen worden door tablets. Dat is goed nieuws voor de logistieke en centrale diensten die registraties doen, maar ook voor contractoren die inspecteren en werken met vergunningen. Door te werken via het 5G-netwerk kan alles efficiënter en sneller verlopen dan wanneer we gebruik maken van klassieke dure netwerkkabels. Ook de walkie talkies gaan op de schop. “We investeren in een nieuwe app waarmee de interventiedienst of een operationele ploeg via smartphone kan filmen en bestanden doorsturen”, zegt Werbrouck. “Daarnaast zal alle informatie die verzameld wordt op draagbare gasdetectoren worden doorgestuurd naar de dispatching ter monitoring. We testen ook speciale vesten die hartslag, transpiratie en ademhaling meten onder de kledij. Zo wordt onze brandweer efficiënter opgevolgd.” Kortom, het 5G-netwerk zal niet alleen chemici ten goede komen. Ook een rijke waaier aan andere profielen zal hier baat bij hebben. “Logistieke en administratieve medewerkers, bouwtechnici en energie-experts. Iedereen bij BASF zal dankzij deze digitalisering stappen vooruit nemen.” Meer info over het project: 5gjump.citymesh.com Werken bij BASF Antwerpen? Bekijk de vacatures op www.werkenbijbasf.be


Hoe Beckhoff al decennialang de toekomst van de industrie mee uittekent

De koppeling van slimme sturingstechnologie en gedigitaliseerde productieprocessen zorgt voor een enorm vat aan nieuwe mogelijkheden voor de maakindustrie. Het Duitse familiebedrijf Beckhoff is al 40 jaar pionier op vlak van pc-gebaseerde sturingstechniek en geeft zo sinds jaar en dag de shift naar een Industrie 4.0 mee vorm. Het verhaal van Beckhoff startte begin jaren 80. “Oprichter Hans Beckhoff sleutelde toen al aan de eerste pc-gestuurde machines. De echte doorbraak kwam er door de vraag van een klant om iets met een harde schijf te maken. Hans bouwde een eigen operating system voor pc als machinesturing. In feite was hij dus toen al bezig met wat we vandaag slimme sturing noemen”, opent Patrick Gielis, General Manager bij Beckhoff Automation Belgium. “Zo bouwde het bedrijf destijds een voorsprong uit op de concurrentie op vlak van technologische innovatie, die we tot op vandaag proberen te behouden.” Enkele jaren later resulteerde deze vernieuwingsdrang in een nieuwe innovatie die de markt wist te veroveren. “Beckhoff ontwikkelde halverwege de jaren 90 busklemmen waarbij de elektronica van PLC-kaarten in de klem zelf zit, inclusief koppelmodule voor alle merken. Het succes van dit product gaf ons bedrijf wereldwijde bekendheid”, aldus Gielis. Innovator pur sang Ook na deze internationalisering bleef vernieuwing centraal staan in het DNA van het bedrijf. Dat blijkt bijvoorbeeld uit TwinCAT. Dit softwaresysteem voldeed als eerste product op de markt

aan de genormaliseerde programmeertaal IEC 61131-3. De TwinCAT automatiseringssoftware integreert real-time besturing met PLC-, NC- en CNC-functies in één pakket. “Zo ontstond stilaan het gamma dat we vandaag aanbieden aan onze klanten: we leveren diensten aan ondernemingen met een eigen engineeringafdeling, integratoren en machinebouwers, met een focus op vijf domeinen: industriepc’s, I/O, servo- en stappenmotoren, vision en software”, gaat Gielis verder.

te kunnen volgen. Een andere absolute gamechanger is XPlanar. Dit maakt gebruik van doorgedreven aandrijftechnologie en genereert zo een magnetisch veld, waardoor contactloze dragers een aantal millimeter boven een platform kunnen zweven. Dergelijke innovaties hertekenen de logistieke krijtlijnen en bieden een machine maximale flexibiliteit.

Beckhoff, ondertussen uitgegroeid tot de absolute referentie met specifieke hard- en softwaremodules voor iedere sector, landde in 2006 ook in België. Ondertussen beschikt de Belgische vleugel – die opereert vanuit zijn hoofdzetel in Lummen - over meerdere vestigingen. “Ook wij trekken de initiële lijn van vernieuwing steeds opnieuw door. In feite kan je stellen dat iedere technologische evolutie voor nieuwe mogelijkheden en concrete toepassingen zorgt”, aldus Gielis.

De laatste nieuwe ontwikkeling van Beckhoff is TwinCAT Chat. Deze softwaremodule, die op Indumation, de vakbeurs voor industriële automatisatie wordt gedemonstreerd, zet de kracht van Large Langue Models in als ondersteuning voor de engineer om sneller en efficiënter te kunnen programmeren. Uiteraard is de kennis en knowhow van de engineer nog steeds nodig om de output van de gegenereerde code te kunnen beoordelen. De engineer zal dus zeker niet vervangen worden, maar hij krijgt er wel een stevige hulp bij, wat het ontwikkelproces aanzienlijk zal versnellen.

Een recent voorbeeld hiervan is TwinCAT Vision, dat in de sturing werd geïntegreerd en machines in staat stelt om in realtime de bewegingen

Efficiënt en snel engineeren met AI

“Bovendien koppelen we deze constante aandacht voor innovatie en technologische vernieuwing aan een duidelijk down to earthgrondhouding. We streven ernaar de ‘nice engineer around the corner’ te zijn door het bieden van kwalitatieve support en door dicht bij de klant te blijven. Samen met onze korte communicatielijnen trachten we zo een echte toegevoegde waarde voor de klant te creëren. Op deze manier zijn we ervan overtuigd dat we de verdere uitrol van Industrie 4.0 en smart factories ook in de toekomst mogelijk zullen blijven maken”, besluit Gielis.


Machines zonder schakelkast, nu een realiteit

Decentrale oplossingen voor meer efficientie in de carrosseriebouw

De automotive is voortdurend op zoek naar meer efficiëntie en digitalisering. Zo zijn in de carrosseriebouw diverse productieoplossingen mogelijk die leiden tot meer efficiëntie én een gezondere werkomgeving. Flexibiliteit en time-to-market worden steeds belangrijker in de productie net zoals energie-efficiëntie, CO2-reductie en duurzaamheid. Daarom worden veel productieprocessen op dit moment herzien. Voor automatisering in de carrosserieproductie betekent dit onder meer decentraliseren, modulariseren, technologieën combineren, energiezuiniger worden en vereenvoudigen. Decentralisatie is mogelijk door de voeding en andere standaardcomponenten zoals zekeringen of circuits uit de centrale schakelkast te halen en in kleinere, decentrale behuizingen te verpakken die vervolgens direct op de machine worden geplaatst. Hetzelfde geldt voor de industriële pc’s, die de communicatie en besturing van het hele systeem of van afzonderlijke, modulaire machineonderdelen voor hun rekening nemen. Een ander voordeel is de vereenvoudigde installatie. Apparaten worden plug-and-play dankzij voorgemonteerde connectoren. Hierdoor is er geen complex en tijdrovend werk meer nodig in de schakelkast, zoals strippen, draadeindhulzen plaatsen en de eigenlijke verbinding maken. Het stroomlijnt de kabelarchitectuur aanzienlijk.

Efficiënt langs de hele lijn In de hallen van de carrosserieafdeling drijft perslucht nog steeds de pneumatische klemmen aan, maar het is een relatief dure en inefficiënte oplossing die bovendien regelmatig leidt tot lekkages en inefficiënte aandrijvingen. Het vervangen van pneumatische klemmen door elektrische varianten biedt diverse voordelen. De autofabrikant heeft niet langer te maken met inefficiënte, dure pneumatiek. De productieplanner kan zich richten op één enkele energiebron elektriciteit. En werknemers werken in een stillere en

gezondere omgeving. Tot slot kunnen procesgegevens worden geregistreerd en geanalyseerd. Ze vervangen de meetsystemen en eindschakelaars.

Automatiseringsplatform De voorwaarde voor decentralisatie in carrosseriewerkplaatsen is een systemische aanpak. Enerzijds omvat een uitgebreid automatiseringsconcept een systemische kijk op de uitdagingen en hun onderlinge interacties. Anderzijds nemen modulaire en schaalbare hardware de functies van de schakelkast over en zorgen daarnaast voor aanvulling op het vlak van digitalisering. Een oplossing hiervoor is Vario-X van Murrelektronik, gespecialiseerd in automatiseringstechniek. Een modulair, flexibel automatiseringsplatform waarmee alle automatiseringsfuncties kunnen worden geïmplementeerd zonder schakelkast, naar behoefte en gedecentraliseerd.

Toepassingen De toepassingsgebieden in de carrosseriebouw zijn divers. De conventionele actuators die worden gebruikt in de carrosseriebouw kunnen worden vervangen door een servo-elektrische oplossing. De gebruikelijke aandrijfvermogens (tot ongeveer 600 watt) zijn ideaal voor Murrelektroniks automatiseringsplatform dat wordt geleverd met een 48V DC-voeding. Een in de aandrijving geïntegreerde encoder maakt het aansluiten van eindschakelaars en andere sensoren overbodig. Door de persluchtslang door Murrelektroniks MQ15 voedingsconnector te vervangen is men meteen klaar.

Vario-X bestaat uit het gelijknamige platform en het bijbehorende automatiserings- en installatieconcept. Het brengt apparaten in de machineomgeving en zorgt voor een naadloze integratie van decentrale servoaandrijvingen voor een betrouwbaar spannings-, signaal- en gegevensbeheer. Het hart van Vario-X wordt gevormd door robuuste, waterdichte en stofdichte behuizingen met een IP65-classificatie die de voeding, controller, schakelaars, veiligheidstechnologie en IO-modules bevatten. De modulaire eenheden worden naast elkaar vastgeklikt in een robuuste backplane met geïntegreerde machinebouwprofielen.

Korte inbedrijfstelling Vario-X verkort de inbedrijfstelling met gemiddeld 40% dankzij de digital twin en het innovatieve installatieconcept. Daarnaast ondersteunt het totale systeem modulaire en transparante processen, een hogere waardecreatie en een grotere kosteneffectiviteit en duurzaamheid in de carrosseriebouw. Het komt erop neer dat het platform, met een consistente implementatie van decentralisatie, de instap in digitale transformatie mogelijk maakt tijdens de lopende werkzaamheden de beslissende stap in de goede richting.


Expertpanel • Supplychain

Fokus-online.be 20

Technologie voor een veerkrachtige voorraadketen In deze economisch en logistiek onzekere wereld is een vraag- en voorraadplanning geen sinecure. Een strategische ommezwaai naar nieuwe, flexibele supplychainbusinessmodellen is mogelijk dankzij nieuwe technologieën. Door Marleen Walravens

Jeroen Van den Hove

Lean Supply Chain - Portfolio Manager Stanwick

Piet Buyck

Tom Van Herzele

SVP Industry Principal Logility

Belgium Supply Chain & Operations Partner EY

Hoe kunnen bedrijven vraag en aanbod voorspellen in een dynamische markt met wisselende aankooppatronen?

“Een forecast is altijd fout. Men kan alleen maar streven naar een zo hoog mogelijke nauwkeurigheid. Eerst en vooral zet u een flexibel en responsief voorspellingsmodel op door eerdere verkoopgegevens te combineren met real-time markttrends en consumentengedrag. Machine-learning-algoritmes kunnen bijvoorbeeld patronen identificeren in grote datasets en helpen bij het voorspellen van de toekomstige vraag, zelfs in fluctuerende marktomstandigheden. Ook externe factoren zoals economische indicatoren zijn belangrijk om een vollediger beeld te krijgen van potentiële marktveranderingen. Verder zorgt u voor een lean supplychainproces zodat onverwachte pieken en dalen sneller geabsorbeerd worden.”

“Het productievolume, de aankoop van de grondstoffen en de te voorziene stock plannen wordt steeds moeilijker voor bedrijven omdat de veranderingen in de markt heviger zijn. Traditionele forecasts baseerden zich op statistische modellen die gemiddelden van het verleden herbruikten voor de toekomst. Die waren niet altijd erg nauwkeurig. Gelukkig is er nu meer informatie beschikbaar. De nieuwe planningsystemen verwerken marktinformatie sneller en efficiënter dankzij AI, zonder de complexiteit te verhogen of de controle van de planner te verminderen. Hierdoor kunnen bedrijven korter op de bal spelen, sneller anticiperen op vraagschommelingen en de foutgevoeligheid van de voorspellingen verminderen.”

“Voorspellen van vraag in een dynamische markt is een complex gegeven. Enerzijds zijn er de statistische modellen gebaseerd op gegevens van vorige jaren, waarbij de accuraatheid berekend wordt tussen daadwerkelijke verkoopvolumes en de respectievelijke voorspellingen. Anderzijds kan input van specialisten de cijfermatige inschatting verfijnen met kennis van bepaalde markttrends of kortingsacties van een grote klant. Het voorspellen van aanbod op korte termijn is meestal vrij stabiel. Op langere termijn, echter, moet je niet alleen rekening houden met eigen groeiverwachtingen maar ook met externe factoren, zoals een tekort aan grondstoffen. Bedrijven moeten flexibel genoeg zijn om dit te kunnen opvangen.”

Hoe belangrijk is consumentenkennis en klanttevredenheid bij demand planning?

“Beide zijn fundamenteel voor efficiënte demand planning. Eerste tip: ken je klant als de beste. Een gedetailleerd inzicht in klantgedrag, voorkeuren en aankooppatronen via analyse van diverse datastromen is essentieel. Tweede tip: klantsegmentatie en productpersonalisatie leiden tot een hogere klanttevredenheid en loyaliteit. One supplychain does not fit all. Productassortimenten kunnen bijvoorbeeld aangepast worden op basis van regionale voorkeuren of seizoensgebonden trends. Derde tip: bevraag uw klant. Klanttevredenheid is geen doel op zich, maar ook een bron van waardevolle informatie. Feedback dient als input voor continue verbetering van producten, diensten en voorraadstrategieën.”

“Kennis van uw klant en zijn tevredenheid is uiteraard heel belangrijk. Demand planning heeft net als doel om in samenwerking met de verkoopafdeling, het supplychainmanagement en de financiën de meest optimale vraag te creëren en deze zo nauwkeurig mogelijk te voorspellen. De connectie tussen deze departementen spreekt voor zich. Een retailer die niet genoeg voorraad voorziet kan op korte termijn producten nabestellen tegen een meerprijs of hij laat de rekken leeg, met als gevolg ontevreden klanten en een verlies van marktaandeel. Om klanten te begrijpen en productie en voorraden zo flexibel mogelijk te beheren, verzamelt en analyseert u best data rond hun koopgedrag en andere marktsignalen.”

“In een dynamische markt is een goede consumentenkennis essentieel. Aankoopgedrag van de doelgroep moet u kennen, maar kunt u tot op zekere hoogte ook beïnvloeden. Zo legt men bijvoorbeeld geen megastock ijs aan bij de groothandelaars in de winter tenzij je een winterproduct van ijs promoot bij de consument. Uw klant kennen zorgt altijd voor betere voorspellingen. Klanttevredenheid zorgt voor loyaliteit, maar is niet altijd prioritair. Bij een laag aantal bieders of een onmiskenbare productkwaliteit zullen mensen altijd kiezen voor die betreffende leverancier. In een markt waar u geen groot concurrentievoordeel hebt, kan klanttevredenheid een van de redenen zijn om de vraag stabieler te houden.”

Welke technologieën geven optimale ondersteuning aan demand driven supplychainmanagement?

“Door de combinatie van verschillende technologieën kan een bedrijf een responsieve, efficiënte en klantgerichte supplychain ontwikkelen. Zo is er software waardoor de doorlooptijd van het bestelproces maximaal kan gereduceerd worden. AI kan routinetaken in de supplychain automatiseren en complexe besluitvormingsprocessen ondersteunen. IoT, data-analyse en visualisatietechnologieën helpen bedrijven om grote hoeveelheden data te analyseren voor snelle en nauwkeurige aanpassingen in de planning. Cloud Computing biedt dan weer flexibele en schaalbare oplossingen voor het beheren van complexe supplychainnetwerken, waardoor realtime samenwerking mogelijk wordt tussen verschillende partijen.”

“De combinatie van generative AI (zoals ChatGPT) en narrow AI (insight based forecasting) veroorzaakt een echte revolutie. Voor de eerste keer kan de complexiteit van de wereld beschreven worden met een digitale taal die gekoppeld wordt aan de voorspellingen. Deze taal die gebeurtenissen, klantengedrag en promoties beschrijft, kan op haar beurt gelezen en besproken worden via GenAI. Concreet betekent dit dat u een piek in de vraag kan aanduiden als een promotie via een planner, een e-mail of zelfs via een voice message. Het planningsysteem kan dit oppikken, documenteren en op gepaste wijze en met een ongekende nauwkeurigheid doorgeven aan de rest van de organisatie, inclusief de CEO of de aankoper.”

“Uiteraard zien we ook hier de steile opmars van artificiële intelligentie. De eerste stap is de basis van demand planning juist zetten en de processen, de kennis van uw organisatie en een overkoepelend planningsysteem naar een hoger niveau tillen. Er zijn Belgische wereldspelers, gespecialiseerd in geavanceerde planning en volledig geïntegreerde platformen waardoor u alle aspecten van demand planning tot productieplanning en voorraadverdeling over de verschillende magazijnen in één overzichtelijk platform ter beschikking hebt. Hierdoor verloopt de communicatie tussen de verschillende departementen veel vlotter waardoor je synergieën creëert. Daarom noem ik het eerder een ‘waardeketenplanning’.”

Industrie Aflevering 27

De vierde industriële revolutie door de ogen van 4 innovators Beluister nu de nieuwste Fokus Podcast-aflevering.


Mahieu Construct: een groeiende industriebouwer, ook buiten onze landsgrenzen “Building Together.” Met die baseline scheert Mahieu Construct uit Komen hoge toppen. Na de opening van het kantoor in Mechelen vorig jaar is de bekende industriebouwer alweer aan uitbreiding toe: het hoofdatelier in Komen wordt verdubbeld ter voorbereiding op de toekomst. Het is kenmerkend voor de hoge vlucht van de onderneming. Wat een kwarteeuw geleden begon als een klein atelier in staalbouw voor de agrarische sector, is vandaag uitgegroeid tot een gerespecteerd familiebedrijf met 130 medewerkers en verschillende filialen. “In Komen en Pittem hebben we een staalatelier”, zegt CEO Felix Mahieu. “Sinds een viertal jaar hebben we ook een productievestiging in Duinkerke, waar we betonpanelen en -kolommen maken. Ook daar zijn nog mogelijkheden tot uitbreiding.” Beton garandeert een hoge brandveiligheid en stabiliteit. Staal is flexibeler, licht en heeft een kleine ecologische voetafdruk. “De combinatie van staal en beton geeft ons de mogelijkheid om hybride toepassingen te realiseren”, zegt Mahieu. “We proberen zoveel mogelijk met duurzame, recupereerbare materialen te werken.” Totaalservice De corebusiness van het bouwbedrijf is de productie en montage van staal en prefabbeton voor industriële panden zoals logistieke en opslagruimtes, kantoren, kmo-units, commerciële gebouwen en koel- en diepvriesruimtes. Wat onderscheidt Mahieu Construct van de concurrentie? “Alles wordt in huis gemaakt, ook grote onderdelen”, zegt Felix Mahieu. “Op de werf wordt enkel

gemonteerd. We lassen niet meer ter plaatse. Dat geeft ons niet alleen meer controle, we winnen ook aan snelheid omdat we niet langer afhankelijk zijn van het weer.” Klanten kunnen rekenen op een totaalservice van A tot Z. “We hebben alles zelf in huis. En dan is er nog onze grote mankracht. Liefst 17 ploegen zijn voortdurend op de werf. We kunnen dus snel schakelen. Dat biedt garanties op het vlak van timing, afspraken en coördinatie.” Die verticaal geïntegreerde aanpak past perfect bij het huidige ondernemerslandschap waarin kostenefficiëntie en duurzaamheid sleutelwoorden zijn. Dat bewijst de populariteit van het bedrijf en de groeiende lijst van klanten. Dovy Keukens, CGK Group, Mondial Relay en Clarebout Potatoes zijn maar een greep uit de opdrachtgevers. “Ze vallen voor onze aanpak op maat”, aldus Mahieu. “En voor onze visie. We staan open voor de wensen van de klant, of die nu een complexe hoogbouwdiepvries of een architecturale kantoor- en productieruimte wil. Bedrijfsgebouwen moeten ook mooi zijn. Maar ze moeten tegelijk voldoen aan het budget van de klant. Bij vragen proberen we altijd oplossingsgericht mee te denken.” Vakmanschap Met meer dan 30 jaar knowhow is het bouwbedrijf dan ook dé referentie voor staal- en betonbouw. Mahieu Construct staat garant voor vakmanschap. “Onze gespecialiseerde ingenieurs ontwerpen minutieus elke constructie in nauw overleg met de

bouwheer en de architect”, zegt de CEO. “We richten ons op de specifieke eisen van de klant maar ook op de regelgeving. Dat doen we aan de hand van precieze en vooruitstrevende berekeningsmethodes. We weten welke sector welke vereisten heeft. Klanten komen nooit voor onaangename verrassingen te staan want ze krijgen vooraf een exacte en doordachte blauwdruk van het gebouw, zowel binnen als buiten.” De resultaten van dit uitgekiende proces kan je bewonderen in België en Frankrijk. Er staan zelfs bedrijfspanden van Mahieu Construct in Portugal en in het Verenigd Koninkrijk. In eigen land investeert de onderneming steeds meer in de regio tussen Gent en Limburg. Het nieuwe verkooppunt in Mechelen is hiervoor cruciaal. “We willen de lokale markt nog beter begrijpen en er snel op kunnen inspelen”, zegt Mahieu. “En we willen dicht bij de klant zitten.” Familiebedrijf Door de grote vraag dringt uitbreiding zich opnieuw op. Het staalatelier in Komen wordt dit jaar in oppervlakte verdubbeld, na een verhuis van de kantoren en magazijnen in 2022. Een gamechanger voor de productiecapaciteit. “We investeren er onder meer in een nieuwe, volautomatische zaag- en boorstraat voor staal. Die laat ons toe om nog doeltreffender en preciezer te werken, wat onze klanten alleen maar ten goede zal komen.” Ondanks de forse groei verliest Mahieu Construct haar identiteit van familiebedrijf niet uit het oog. Zoon Felix nam recent de fakkel van zijn vader over als CEO, na het bedrijf jarenlang van binnen en van buiten te hebben leren kennen. Hij staat er niet alleen voor. In de sales en de projectmarkt kan hij nog altijd blijven rekenen op de expertise van zijn vader. Zijn moeder is dan weer de Finance & Operations-verantwoordelijke.

‘Project CGK Group (Gullegem) - bouwen van een duurzame productiehal, magazijn en kantoren’

“Ook onze medewerkers behoren tot de familie”, zegt Mahieu. “We leggen hen geregeld in de watten. Met een zomer- en kerstfeestje bijvoorbeeld, of met sportlessen op de werkvloer en een open barmoment op vrijdag. We sponsoren ook padel- en sportclubs en nemen deel aan loopwedstrijden. Zulke activiteiten halen de banden aan. Zo bouwen we samen nog beter aan vooruitstrevende industriegebouwen.”


Nawoord

Fokus-online.be 22

Jasmien Vanderstraeten

Proficiat met uw employer brand! Wat nu?

D

e meeste kmo’s hebben het fundament van hun employer brand gelegd. Toch dwingt de groeiende concurrentie op de arbeidsmarkt hen te investeren. En dat niet alleen in aantrekkelijke externe campagnes, ook in intern werk. Gekwalificeerde mensen zijn schaars. Werkgevers die op zoek zijn naar gekwalificeerde mensen? Die zijn er als zand op het strand. Negen op de tien ondernemingen blijven moeilijk personeel vinden, zo bewijst een enquête van Voka. De aanhoudende tendens in de arbeidsmarkt liegt er niet om: de schaarste op de arbeidsmarkt blijft nijpend, met als gevolg dat ook in 2024 (en lang erna) de concurrentie groeit. Daarom zijn wij enorm blij om te zien dat niet enkel corporates, maar ook kmo’s de stap hebben gezet om te investeren in hun employer brand. Rusten op onze lauweren? Geen tijd voor. Employer branding is meer dan een aantrekkelijke campagne om je huidige rekruteringsnood in te vullen. Een sterk en authentiek employer brand opbouwen: daar draait het om in een dynamische en competitieve arbeidsmarkt. Bij ons starten we met de kern van je organisatie – je mensen – en integreren we dit met jouw toekomstvisie, jouw merkidentiteit en jouw positie als werkgever. Medewerkers vormen niet alleen de ruggengraat van je organisatie. Hun ervaringen fungeren als de

bouwstenen van je employer brand. Het is essentieel om te begrijpen wat hen drijft, wat hen motiveert, wat hen stoort en wat hun verwachtingen zijn. Luister actief naar je medewerkers en neem hun input serieus. Zo creëer je een fijne werkplek én een authentieke basis voor je employer brand. Hun verhalen, successen en passies dienen als leidraad voor hoe je je organisatie naar de buitenwereld presenteert. Anderzijds blijft het belangrijk om jezelf en je werkgeverspositie uit te dagen: een futureproof employer brand gaat verder dan het invullen van de huidige behoeften en trends. Het anticipeert op de snel veranderende arbeidsmarkt, de verwachtingen van zowel je huidige als je toekomstige collega’s, en maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Het draait naast het aantrekken van talent ook om het behouden en ontwikkelen op de lange termijn. Blijf jezelf ontwikkelen op het gebied van talentmanagement, KPI-gebaseerde aanwerving, continue educatie, flexibiliteit, technologische innovatie en erkenning. Houd de dialoog open met je medewerkers, pas je aan en investeer in een sterke bedrijfscultuur. Zo wordt jouw organisatie niet alleen als aantrekkelijk beschouwd, maar ook als een plek waar medewerkers trots zijn om deel van uit te maken. Bij baas.agency geloven we in een voortdurend evoluerend proces van employer branding, waarin talent wordt aangetrokken, behouden en tot bloei komt.

Dialoog bevorderen tussen mensen en merken: dat is ons doel — JASMIEN VANDERSTRAETEN MANAGING PARTNER BIJ BAAS.AGENCY & THE BAKERY

We gaan je niet voor de gek houden. Kritische feedback krijgen als werkgever doet vaak pijn. Maar het is ook waanzinnig belangrijk; het is de enige manier waarop je als bedrijf kan groeien. Die dialoog bevorderen tussen mensen en merken: dat is ons doel.


TM

OneBonsai x Colruyt Group Technics: een innovatieve samenwerking in VR Retailbedrijf Colruyt Group Technics gaat dit jaar aan de slag met virtual reality, en VR-softwareaanbieder OneBonsai begeleidt hen hierbij. Maar waarom virtual reality?

Binnen bedrijfstrainingen is virtual reality (VR) een van de meest stabiele toepassingen van immersieve technologieën. De bewezen kostenreductie en efficiëntie maken VR populair in diverse sectoren, waaronder logistiek, petrochemie, defensie, gezondheidszorg en productie. Meer en meer bedrijven erkennen de waarde van deze technologie en zetten ze met succes in voor de ontwikkeling van hun medewerkers. Evarest Schoofs, medeoprichter van OneBonsai, benadrukt: “Door extended reality - overkoepelende term voor VR en augmented reality - te implementeren kan je training en rekrutering vergemakkelijken, de veiligheid verhogen en een onvergetelijke ervaring aanbieden binnen een organisatie.” Schoofs zet de voordelen op een rijtje: “Allereerst worden alle trainingen samengebracht op één cloudplatform, waardoor je de resultaten van de training kunt opvolgen of doorsturen naar een LMS. Onze klanten hebben aangetoond dat de training tot vier keer sneller kan gebeuren, met een aantoonbaar betere retentie. Daar de training autonoom kan plaatsvinden, zijn minder experten en instructeurs nodig per student.

Ten slotte kan je de training aanpassen aan de noden van het bedrijf of departement.” Colruyt Group Technics Bart Bosmans is leidinggevende van het vakteam dat verantwoordelijk is voor de behoeften en organisatie van de technische dienst van Colruyt Group, en is grote fan van het gebruik van VR. “Binnen Colruyt Group Technics waren we op zoek naar een methode om de digitale vaardigheden van onze medewerkers te verbeteren. We zochten naar manieren om opleidingen te vernieuwen en deze via een virtuele wereld te laten ervaren. Zo kwamen we bij OneBonsai uit.” VR zal onder andere worden ingezet voor veiligheidsopleidingen, waarbij verschillende scenario’s op een veilige manier kunnen worden geoefend. VR zal worden gebruikt om medewerkers op te leiden in brandveiligheid, alsook het herkennen van gevaren op de werkvloer. Colruyt Group Technics werkt ook actief samen met scholen om studenten met een technisch profiel te bereiken. Bosmans legt uit: “Studenten met een

technisch profiel denken niet vaak aan Colruyt Group als potentiële werkgever, terwijl we dat wel zijn. Zo is er dus Colruyt Group Technics, waar deze profielen zeer welkom zijn. Daarom gaan we met de VR-brillen naar scholen voor technisch onderwijs, om onszelf op de kaart te zetten, zodat afgestudeerden bij ons komen aankloppen in de zoektocht naar een job. En een VRbril is ook gewoon heel hip bij jongeren, dus het is een interactieve en leuke manier om hen al eens te laten kennismaken met ons bedrijf.” Alles in één “OneBonsai biedt ons het totaalpakket”, zegt Bosmans. “De VR-brillen worden geleverd in een compacte koffer met aparte router, los van het netwerk van Colruyt Group. Dit was zeer belangrijk, omdat de VRbrillen niet aangesloten mogen zijn op ons algemeen netwerk, vanwege privacykwesties. Samen met twee direct beschikbare opleidingen vormt het aanbod van OneBonsai een mooi geheel. Je opent de koffer en kunt direct beginnen.” Zowel OneBonsai alsook Colruyt Group Technics kijken uit naar een vlotte samenwerking en mooie toekomst!

M-tech als duurzame pionier in milieuadvies en afvalbeheer Eddy Willems Commercieel directeur info@mtechgroup.be mtechgroup.be

M-tech werd opgericht in 1999 als milieuadviesbureau. Het kan dus rekenen op heel wat jaren expertise. M-tech gelooft in een leefbaar klimaat en zet zich in als bruggenbouwer tussen onderneming en omgeving. Op die manier zorgt de organisatie voor een win-winsituatie waar zowel hun klanten alsook het milieu baat bij hebben. Benieuwd naar wat M-tech voor u kan betekenen, en hoe het dat doet? M-tech is een onestopshop waarbij het ultieme doel het bieden van duurzame langetermijnoplossingen voor de klant is. Ondertussen bestaat M-tech uit 80 experts, actief op verschillende locaties in België, waaronder Brussel, Hasselt, Gent, Deerlijk, Namen, alsook Nederland met o.a. een specialisatie in omgevingsen afvalwetgeving. Het inzamelen, handelen en/of makelen (IHM) en de verwerking van afvalstoffen zijn strikt gereguleerd in de Europese Unie, en dus ook België. M-Tech Group biedt daarom gepaste ondersteuning aan haar klanten, en dit voor alle gewesten. M-techs gids voor registratie en digitalisering Binnen het Vlaamse Gewest is de registratie als IHM (Inzamelaar – Handelaar – Makelaar van afvalstoffen) verplicht. Als er bijkomend gevaarlijke afvalstoffen bij betrokken zijn, moet de registratie gebeuren met

een door een onafhankelijke, erkende auditor goedgekeurd kwaliteitsborgingssysteem. Ook moet de transportfirma die de transportactiviteiten uitvoert, beschikken over een registratie als vervoerder van afvalstoffen. Beide registraties moeten via de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) worden aangevraagd. Sinds 1 januari 2023 is het gebruik van een digitaal identificatieformulier voor het transport van afvalstoffen in Vlaanderen verplicht. Vanaf 1 januari 2024 is deze verplichting van kracht. De OVAM stond een overgangstermijn van één jaar toe, en bedrijven kunnen ondertussen kiezen uit een tiental goedgekeurde digitale systemen om aan deze verplichting te voldoen. Ook moeten alle afvalverwerkende bedrijven en IHM’s rapporteren over hun verwerkte en/of ingezamelde afvalstromen via het nieuwe MATerialenInformatieSysteem (MATIS) bij de OVAM. Hiermee verschuift de rapportageverplichting van het voormalige Integraal Milieujaarverslag (IMJV), onderdeel afval, naar dit nieuwe systeem. Hierdoor verschuift ook de verantwoordelijkheid van de rapportageverplichting van de producent naar de IHM/verwerker. De melding moet per kwartaal gebeuren via een online loket, en M-tech Group kan bedrijven begeleiden om deze rapportering te optimaliseren.

M-techs expertise in milieutechnische aspecten Bedrijven die afvalstoffen van derden verwerken of op- en overslaan. op een site, moeten beschikken over een omgevingsvergunning. Bij het overslaan van meer dan 100 ton afvalstoffen, dat is het equivalent van ongeveer vijf vrachtwagens, is voor de exploitatie ervan een klasse 1 omgevingsvergunning vereist. Deze vergunning heeft een permanent karakter en moet worden aangevraagd via het digitaal omgevingsloket. M-tech Group biedt ondersteuning bij het opstellen en onderbouwen van de vergunningsaanvraag, met speciale aandacht voor de milieutechnische aspecten. M-tech beschikt daarnaast over deskundigen met uitgebreide ervaring binnen het afvalstoffenthema, wat hen in staat stelt om dossiers beter te begrijpen, te anticiperen op cruciale punten, effectief te communiceren met de overheid en het proces van dossierafhandeling soepeler te laten verlopen door misverstanden en afwijzingen te voorkomen.

Gr oup


12 de edi t ie

WE ARE CHEMISTRY

JOBEVENT meet the pro’s find the job

elektromechanica / labo / chemie / E&I / procesoperator / meet & regel / R&D / ingenieur / onderhoudstechnieker / ...

27 maart Schrijf je gratis in op www.wearechemistry.be

VU: POM Antwerpen – K. Elisabethlei 22 – 2018 Antwerpen

BLUEPOINT ANTWERPEN


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.