Fokus E-Commerce

Page 5

Van diepvriesproducten tot tuinmeubilair en bouwmateriaal, Distrilog Group behandelt een ruime waaier aan e-commerce activiteiten E-commerce, dat is een vak apart. Dankzij een fijnmazige distributie en logistiek op maat van de klant levert Distrilog Group een integrale oplossing en sterke service op het vlak van e-commerceleveringen. En dat voor diverse sectoren zoals verse voeding, petcare en de ruime doe-het-zelfsector.

Als consument staan we er niet vaak bij stil, maar welke weg hebben online bestelde producten afgelegd vooraleer ze aan je voordeur worden geleverd? Wel, er is heel wat expertise nodig om jouw favoriete producten tijdig en wel te bezorgen en tegelijkertijd alle veiligheidsnormen na te leven. Vooral wanneer het gaat om voedingsproducten en “uglies”, goederen die niet voldoen aan de standaardafmeting van een doorsnee pallet. Een uitdaging waar Distrilog Group perfect weet mee om te gaan. Online boodschappen op Delhaize.be Distrilog Group behandelt de volledige e-commerce activiteiten van Delhaize voor heel België. Voor deze fijnmazige picking beschikken we over een groot magazijn, te vergelijken met een Delhaize-winkel in veelvoud, inclusief koel- en diepvriesafdeling. Door middel van Voice Picking en het Pick to Light-principe gaan onze orderpickers aan de slag om individuele bestellingen samen te stellen vanuit de drie temperatuurzones, namelijk kamertemperatuur, gekoeld (0-4 °C) en diepvries (-22°C). Deze orders worden vervolgens samengevoegd om als één bestelling vervoerd en afgeleverd te worden bij de eindconsument. De picking van deze verse producten zoals kant-en-klare maaltijden, vlees en zuivelproducten is bijzonder complex. Het vereist een nauwkeurige planning en een koudeketen die gedurende het hele traject ononderbroken blijft, van opslag en het samenstellen van de bestellingen tot bij aankomst bij de klant thuis. Naast deze temperatuurcontrole, is ook het efficiënte beheer van de uiterste verkoopdata essentieel voor het naleven van de strik-

te kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen tijdens het gehele verloop van het logistieke proces. Daarnaast kunnen we op elk moment de goederen traceren, conform de strenge certificatie voor voedselveiligheid. Naast efficiënt en nauwkeurig, wordt er ook ecologisch omgegaan met de e-commerce activiteiten van Delhaize. De dozen waarin de bestelde producten geleverd worden bij de klant bestaan uit 100% gerecycleerd karton, afkomstig van de dozen waarin de producten beleverd worden aan ons depot. Dit verwezenlijken we door een geautomatiseerde kartonmachine. Ook na gebruik van de dozen zijn ze volledig recyclebaar. Een duidelijk voorbeeld van circulaire economie. De coronacrisis en de bijhorende richtlijnen rond essentiële verplaatsingen zorgden voor een duidelijke toename in de populariteit van de e-commerce van Delhaize. Er was in 2020 dan ook een heel sterke groei merkbaar tegenover 2019. Deze stijging ging gepaard met een forse personeelsgroei. Doe-het-zelfsector: een ruime waaier aan producten, omzetpieken die afhankelijk zijn van het weer en niet-gestandaardiseerde afleverpunten De doe-het-zelfsector staat bekend om zijn grote volumes en langere levertijden van wereldwijde leveranciers. Deze zorgen voor een logistieke uitdaging waarmee Distrilog Group erg vertrouwd is. Het gehele proces start met een goed begrip van de unieke positie waarin DIY-kleinhandelaars zich bevinden. De voorraad van seizoensproducten wordt immers opgebouwd, zonder dat men precies weet wanneer het seizoen van start zal gaan. Net zoals voor Delhaize beschikken we ook

voor de online bestellingen op de website van onze doe-het-zelfklanten over warehouses met een ruime voorraad aan goederen. In tegenstelling tot de orderpicking bij Delhaize bestaat hier de mogelijkheid om zowel per stuk als per pallet te bestellen. Eenmaal de bestellingen via EDI-uitwisseling opgeladen zijn in ons warehouse management systeem gaan onze werknemers aan de slag met scanner om de bestellingen (stuks, colli en/of pallet) te orderpicken en klaar te maken voor transport. De goederen die per stuk besteld worden, verpakken we apart in kartonnen dozen voor verzending. Met behulp van een meeneemheftruck of kooiaap kan een online bestelling makkelijk gelost of geladen worden op locatie, zo ook tot aan de (achter)deur van de klant thuis. Deze kleine heftruck is dan ook ideaal voor het laden en lossen van goederen van zogenaamde “uglies”, goederen die niet voldoen aan de standaardafmetingen van een doorsnee pallet, en kan ook worden ingezet voor goederen waar voorzichtig mee omgesprongen dient te worden, zoals bouwmateriaal, tegels, verf en diverse tuinmeubilair. Door de implementatie van een nieuw softwaresysteem gericht op thuisleveringen en Tx-Flex scanners, wordt een duidelijke communicatie naar onze klant en zijn eindklant gegarandeerd. Dit betekent een verbetering van de tracking van zijn goederen, onmiddellijke melding van schadegevallen vergezeld met een foto en digitale ondertekening van de leverbon door de eindklant.

Zo zie je maar: e-commerce is meer dan een eenvoudige muisklik. Een druk op de knop door de consument doet een complex logistiek proces in werking treden.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.