Page 1

a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

Vår Villa ett varmare boende

NOVEMBER 2013

Sovrummet – sova gott-special

Inredning – Hanna Wessman från Äntligen Hemma tipsar

Uppvärmning – så påverkar du energiförbrukningen

Mattias och Johnnie – om livet och hemmafix

Ett medvetet kök

Smarta energibesparingstips

Villasäkerhet

– så skapar du atmosfär

– för olika villaägare

– så skyddar du ditt hem

Sveriges största webbutik med redskap och design för köket! www.bagarenochkocken.se Global G-2 kockkniv

995.Rek. 1

295.-

Le Creuset gjutjärnsgryta

1 295.-

Rek. 1 899.-

Dualit brödrost (4 skivor)

995.Rek. 1 895.-

Peugeot kryddkvarnar salt & peppar

695.Rek. 895.-

ina Psst! Köp d d go i julklappar tid, vi har ram öppet köp f ! 14 0 2 1 till 31/


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons frün smart media

annons

2

LE D A RE läs mer om...

Vi gÜr det enklare att bo i hus I Sverige bor mer än hälften av befolkningen i smühus, om man räknar de som är 18 till 64 ür. Räknar man ocksü de som är under 18 ür är andelen ännu stÜrre.

Stefan Attefall, KD Bostadsminister

Att kÜpa ett eget hus, en villa eller radhus, tillhÜr den stÜrsta investering en människa gÜr under sin livstid. Det är ett beslut som inte fattas pü en kafferast. Känns det �rätt i magen�, är det här vi vill bo? Är priset rätt? Har vi rüd? Vad tror vi om ränteutvecklingen? KÜpa gammalt eller nytt? Och kanske den viktigaste frügan av alla när vi stür infÜr ett huskÜp – har det nügra dolda fel? Och när vi bott i huset ett tag, eller om vi kÜper ett hus med renoveringsbehov, kommer vi att ställas infÜr svüra beslut om renoveringar. Men även om det inte är problemfritt att bo i hus sü är viljan och lusten att äga och fÜrvalta nügot eget stor hos münga av oss. Det ger trygghet och frihet. Egen härd är guld värd. Mitt parti Kristdemokraterna och Alliansregeringen har alltsedan den tillträdde gjort livet som villaägare lite enklare. Fastighetsskatten som riskerade att driva människor frün sina hus och hem har avskaffats. Vi ville skapa fÜrutsägbarhet och trygghet i boendet fÜr dem som bor i smühus. Och frün och med 2008 har fastighetsskatten ersatts av en lüg kommunal fastighetsavgift. Huvudmület har uppnütts: beskattningen är numera lägre och helt fÜrutsägbar. Även fÜrmÜgenhetsskatten, det

som av münga kallats en andra fastighetsskatt, har avskaffats. Det var en skatt som varken var effektiv eller träffsäker, eftersom de riktigt fÜrmÜgna – aktiemiljardärerna – fick undantag och de som betalade var framfÜr allt villaägare som fütt se taxeringsvärdet pü sina hus Üka. En inte obetydlig del av statens totala intäkter frün fÜrmÜgenhetsskatten baserades pü taxeringsvärderingen av egna hem.

Âť Viljan och lusten

att äga och fÜrvalta nügot eget är stor hos münga av oss.

RUT- och ROT-avdrag har fÜrvandlat tidigare svart arbetskraft till vit och gett människor Ükad frihet att fü tid Üver till barnen och varandra dü det nu är mÜjligt att kÜpa en tjänst. de senaste tjugo üren byggt alldeles fÜr lite bostäder. Jag och regeringen arbetar hürt fÜr att fü igüng byggandet. Det handlar om att skapa bättre fÜrutsättningar fÜr bostadsbyggande via enklare, tydligare och mer

Sverige har under

fÜrutsägbara lagar och regler. Vägen frün det att nügon für en idÊ om att bygga en bostad till att den är klar är alldeles fÜr lüng i Sverige. Just nu ser vi Üver planprocessen, Üverklagandetider, kommunernas tekniska särkrav, exploateringsavtal, gatukostnader och mycket annat. Alla stenar ska vändas pü fÜr att korta tiden frün idÊ till färdigt hus. Jag vill ocksü fortsätta att arbeta fÜr att gÜra livet som villaägare ännu enklare när du väl kÜpt din villa. Den nya plan- och bygglagen innebär till exempel att du ska fü besked om bygglovet inom tio veckor frün det att du ansÜkte. Här är det viktigt att kommunerna arbetar hürt fÜr att leva upp till detta. FÜr münga människor är bygglovsansÜkan den enda kontakten de har med sin kommun fÜrutom skolan. Jag tycker ocksü att det finns anledning att framÜver se Üver hur vi kan bygglovsbefria fler ombyggnationer av hus, bland annat har en utredning fÜreslagit att det inte skulle krävas bygglov fÜr att till exempel bygga ut sitt hus med max 15 kvadratmeter. Det är ett fÜrslag som vi tittar pü inom regeringskansliet fÜr närvarande.

arbetet med att underlätta fÜr fler människor att fÜrverkliga sin drÜm om ett eget hus, ett eget hem.

Regeringen fortsätter

08

14

04 Ett ljust och varmt hem – Hanna Wessman tipsar 06 KÜket – en samlingsplats 08 Goda fÜrutsättningar fÜr sÜmn 10 Lyft badrummet med stora eller smü fÜrändringar 12 Inred med ljus 14 Profilintervju – Johnnie och Mattias 16 Att flytta – münga variabler 18 Ett tryggt hem – detta bÜr man tänka pü 20 Expertpanel – effektiv uppvärmning 22 Sänk energikostnaderna – enkla tips 24 Lügenergihus – villor som inte slÜsar 26 KrÜnika

VĂĽr villa

Detta är Smart Media

Projektledare: Sara Hanisch, sara.hanisch@smartmediapublishing.com Produktionsledare: Daniel Sivertsson, daniel.sivertsson@smartmediapublishing.com Affärsutvecklare: Marcus Carloni, marcus.carloni@smartmediapublishing.com Text: Malin Benno Hjerpe, Caroline Ford, Annika Wihlborg Omslagsbild: Magnus Selander/Kanal 5 Grafisk formgivning: Smart Media Publishing AB Layout och repro: Ivar Bigestans Distribution: Svenska Dagbladet, november 2013 Tryck: V-TAB SÜdertälje Smart Media Publishing Sverige AB, Riddargatan 17, 114 57 Stockholm Tel 08-660 84 39 ¡ Email redaktion@smartmediapublishing.com ¡ www.smartmediapublishing.com

Smart Media utvecklar, producerar och finansierar temabilagor som distribueras via välrenommerade dagstidningar. Varje temabilaga skapas av väl samman­satta redaktionsteam. Och den grafiska produktionen gÜrs av kreativa formgivare med känsla fÜr modern tidskriftsproduktion. Starkt ämnesfokus är vür grund­ läggande idÊ. Genom exponering i vüra temabilagor nür vüra kunder den bärande ­tidningens hela spridningsomrüde och selekterar automatiskt ut den mülgrupp som är i marknad fÜr fÜre­ tagets produkter och tjänster.

Och sedan ska ju huset värmas upp‌

FĂślj oss:

Oavsett om du tänker värma dig med bergvärme, värmepump, vedpanna, solenergi eller en kombination av energislag – FlexiFuel – sü hittar du riktigt effektiva produkter hos oss.

vibra.se | Ok t. 2013

Vi är inte stÜrst och kanske inte vackrast men vi har varit i branschen i Üver trettio ür och har fütt flera utmärkelser fÜr vüra konstruktioner och prestanda. Svensktillverkat, välkonstruerat och pülitligt. Och sü tycker vi att det är väldigt roligt med lüga uppvärmningskostnader och nÜjda kunder.

5FMtXXXFVSPOPNTF

Mästare pü miljÜvänlig energi.


Philips LED-lampor • Skapa en varm och mysig stämning • Varmvitt ljus som glödlampans (2700K) • Upp till 90% energibesparing*

Byt till LED idag ! Du spar pengar och energi direkt ! Har du funderat på att byta dina vanliga glödlampor mot LED lampor, men inte vågat av rädsla att ljuset blir för kallt eller att det skulle ta för lång tid för lampan att nå maximal ljusstyrka ? Philips nya LED-lampor ger ett varmvitt ljus och tänds direkt. Med sin rena och eleganta design är de lika vackra tända som släckta. Med Philips LED-lampor behöver du inte längre kompromissa med ljuskvaliteten för att spara energi och minska dina kostnader. * Jämfört med en vanlig glödlampa med motsvarande ljusflöde.

Besök vår hemsida och se vårt sortiment med LED-lampor. Du kommer se att det verkligen lönar sig att byta till LED !

www.philips.se

Ljus när det är som vackrast


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

4

i nsp iration

inredning

Hanna Wessman hjälper oss att få ett v Få in ljus och värme i ditt hem så det blir din egen oas i vintermörkret. Äntligen Hemma-inredaren Hanna Wessman tipsar oss hur vi kan gå tillväga. text Malin Benno Hjerpe Foto Carl-Johan Bauhn

Hanna Wessman är just nu en av Sveriges mest högaktuella inredningsdesigners. Mest känd är hon nog som inredaren som gör underverk i tv-programmet Äntligen Hemma, – Jag trodde inte att det var sant när de ringde och sa att jag fått rollen som inredare i Äntligen Hemma. Jag tog för givet att de skulle säga att jag inte fått rollen och ville bara lägga på luren, jag menar, sådant händer ju bara inte, berättar Hanna Wessman.

Hur är det att spela in Äntligen hemma? – Det är egentligen precis som att arbeta som vanligt som inredare, för en privatperson eller ett företag. Enda skillnaden är att det blir väldigt intensivt under inspelningsdagarna. Och så måste jag prata hela tiden för kamerans skull. I vanliga fall är jag helt tyst när jag jobbar. Jag kan vara knäpptyst i en hel dag ibland, säger Hanna glatt och för tillfället märks inget av den sidan hos henne. Vad tycker du att man ska tänka på när man som privatperson vill anlita en designer för att inreda sitt hem? – Först och främst måste du hitta en designer vars stil du gillar. Att ta hjälp av en inredare betyder att du ger designern relativt fria händer. När jag arbetar så gör jag först en behovsanalys och hör mig för om kundens önskemål. Gillar kunden mig och min stil så känner jag mig ofta lugn och sedan kör mitt race. Självklart måste man anpassa sig lite. Jag brukar säga att det är som att gå till en ny frisör, du lägger ansvaret i någon annans händer men kan ha lite önskemål.

Vad är viktigast att tänka på för att få en harmonisk inredning? – Tänk på balansen och kontraster. Detta är viktigt speciellt med tanke på storleken på möblerna, ha till exempel inte ett för litet bord i ett stort matrum. Materialvalen är också avgörande för en behaglig känsla i ett rum. Jag skulle aldrig göra en inredning med ett och samma material utan man måste blanda materialen för att få harmoni. När du plockar in nya möbler så tänk på vad du redan har så det blir en bra blandning.

» Försök att ha fyra

till fem ljuskällor i varje rum och ha dem i olika nivåer.

olika nivåer. Du kan till exempel ha en taklampa, en golvlampa, belysning i fönstret och på ett sideboard. Jag gillar att belysa väggar och tavlor med ljus från taket. Det kan vara en tavla eller en tapet men det behöver inte vara någon specifik punkt. Spotlights kan vara ganska dyrt men det finns billigare varianter också. Hanna tipsar oss om att aldrig underskatta den underbara känsla som tända levande ljus ger. – – Jag tänder ljus året om och vi samlas ofta framför brasan hela familjen under vintern. Har man ingen öppen spis så finns det jättefina moduler som är väldigt lika en riktig öppen spis. Även om du har en riktig öppen spis någon annanstans i huset så är en sådan modul i sovrummet en riktig mysfaktor.

Vilka är dina bästa tips för att skapa ett riktigt mysigt rum med mycket värme? – Det kanske känns som ett trist svar men tyger och textilier är fantastiska för att få en varm och ombonad känsla. Det behöver absolut inte vara tunga och maffiga textilier utan tunna tyger mjukar också upp. Nya kuddar och mattor är också lätta att byta ut om du tröttnar och vill ha en ny stil.

Finns det något mer som är viktigt om man vill åt en riktigt hemmatrevlig känsla? – Jag älskar att ta in växter i hemmet. De är ofta pricken över i:et och ger en levande och fräsch känsla, också på vintern. Också här tycker jag att man ska försöka tänka lite utanför boxen. Du behöver inte ha fyra krukväxter i varje fönster utan satsa på lite färre och större växter. Ett bra sätt att få upp mysfaktorn på är att lägga pengar på snittblommor. Det är så härligt med en bukett på bordet när man får gäster. Eller prova att sprida ut blommorna i huset, sätt enstaka kvistar i mindre vaser och glas.

Under vintern är det viktigt med belysning. Vad är hemligheten bakom att få en harmonisk ljussättning? – Försök att ha fyra till fem ljuskällor i varje rum och ha dem i

Har du något bra knep för att få ett trist badrum vintermysigt? – Även i badrummet kan du sätta blommor. Snittblommor kanske inte

Hanna Wessman

För att höja mysfaktorn inför vintern tipsar Hanna Wessman om en öppen spis-


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

5

inredning

inspira t io n

varmare och mer ombonat hem Gröna växter renar luften varar så länge i alla badrum så här kan du stället ta in en kvist eller en kruka murgröna som verkligen lever. Jag har haft en murgröna i flera år i en vas i badrummet och den fortsätter att klara sig därinne. Även andra blad och kvistar av pelargoner lever länge i vatten. Hanna poängterar vikten av textilier även i badrummet: – Köp handdukar du gillar och ha dem framme så att man ser dem. Men det är så uttjatat, alla vet det. Tända ljus och musik mjukar upp känslan i ett badrum och ger en mysig känsla året runt. Det finns flera olika små bärbara musikspelare som du kan ha i våtrum.

Finns det något som du tycker är förbjudet när det gäller inredning? Riktiga missar man ska akta sig för? – Nej, faktiskt inte. Du ska ha din personliga stil och så som du själv vill ha det hemma. Jag tycker att det är befriande att komma hem till någon som har ett hem som är uppbyggt utifrån sig själv och inte utifrån de senaste trenderna. Jag tycker att man ska försöka att inte ha för många högblanka möbler, några kan vara fint men det får inte bli för mycket. Vad har du själv för stil hemma? – Jag tycker nog inte att jag har någon speciell stil utan jag väljer från hjärtat. Kan bli helt förälskad i både gamla loppisfynd och trendmöbler.

-modul i sovrummet, även om man redan har en riktig öppen spis i hemmet.

20%

rabatt

Så du tycker inte att man behöver följa en specifik stil för att det ska bli en röd tråd i hemmet? – Nej verkligen inte. Det får inte bli för mycket av något. Man hör så

Markiser Persienner Rullgardiner Plisségardiner Lamellgardiner

ofta folk säga, ”det där är så fint men inte riktigt min stil. Men då är det säkert exakt en sådan pryl som den personens hem behöver.

Några sista ord på vägen innan vi ska hem och göra det extra hemtrevligt och ombonat? – När vi försöker få det fint så städar vi ofta undan så mycket som möjligt. Plocka inte bort alldeles för mycket prylar om du vill åt en mjuk och varm känsla i hemmet. En lagom dos av saker som ligger framme är bara mysigt. Huvudsaken är att det är rent. Håll ditt hem fräscht och rent, putsa dina fönster och städa ordentligt. Då har du har ofta ett hem som känns välkommande för ungefär noll kronor. Och så en avslutande fråga – om du vore en möbel, vad skulle du vara då? – Inte en sittmöbel i varje fall. Jag brukar få höra att man inte sätter sig på mig hur som helst. Ett gamalt skåp kanske. Står stadigt och kan innehålla lite vad som helst, skrattar Hanna Wessman som svar.

Smart fakta Hanna är 37 år och hennes familj består av man och två barn, 3 och 5 år. Bor: Vasastan i Stockholm Yrke: inredare, stylist, aktuell med ny säsong av ”Äntligen Hemma ” i TV4. Favoritinredningspryl: olika sittmöbler.

Gröna växter är inte bara ett trevligt inslag som gör hemmiljön trivsammare. Det är också vetenskapligt bevisat att de renar luften och påverkar vårt välbefinnande. Växter stabiliserar inomhusklimatet. I synnerhet gröna växter med stora blad fungerar även ljuddämpande och renar luften från damm, mikrodamm och föroreningar. Gröna växter bidrar till att reglera inomhustemperaturen och skapar ”rätt” luftfuktighet, särskilt i rum med datorer och annan teknisk utrustning som kan göra luften torr. Växter kan också ge människor ett jämnare humör och ökat välbefinnande. Växternas visuella intryck har en lugnande och rogivande effekt på oss människor. Ytterligare en fördel med gröna växter är att de är relativt prisvärda och enkla att använda som inredningsdetalj. Ett par väl valda gröna växter i en fönsterkarm, på golvet eller på ett bord gör rummet mer ombonat kan göra stor skillnad för helhetsintrycket. Bland de gröna växter som har störst luftrenande förmåga finns spjutbräken, fikus, murgröna, dracena fredskalla, silverkalla, ampellillja och gullranka. Ett tips för en balanserad och vacker symmetri är att placera två växter, både högre och kortare passar, på vardera sida av en dörr. Vanligtvis ser man detta utomhus, men passar lika väl inomhus.

Webbutik

Lamellgardiner Inred dina rum med funktionella solskydd. Just nu har vi 20% rabatt på lamellgardiner

Heminredning Presenter Barnartiklar Snabb Leverans

från moogioline. Gäller t.o.m. 30 nov 2013. Läs mer här: www.moogio.se

Moogio Täby Enhagsslingan 1 Tel 08-758 12 34 Mån-fre 10-19 Lör 10 -16, sön 11-16

Bokstöd

www.houseofhedda.com


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons frün smart media

annons

6

tren d

kĂśk

EnergisnĂĽla vitvaror

En trend som kommer starkare är att ställa fram burkar, kokbÜcker och kryddor i kÜket fÜr en mer ombonad stil.

KÜket – en mix av inredning och livsstil

I dagens kaotiska värld har behovet av kÜket som en trygg samlingsplats där vi i lugn och ro kan umgüs, blivit en drÜm fÜr de flesta. Detta har i sin tur lett till ett Ükat intresse att sätta en personlig prägel pü sitt kÜk. Utgü alltid frün dina egna tankar, behov, och vad du vill fü ut av din vardag och ditt liv i kÜket.

med vita kÜk, büde hÜgblankt och matt, men nu har det ocksü kommit münga nya mÜrka, hÜgblanka varianter. Andra vill i stället ha en �gammal� och ombonad stil med massor av saker framme, vilket ocksü är helt rätt nu. Det är till exempel äntligen okej att det stür härliga burkar, kokbÜcker, kÜkskryddor och fina kÜksmaskiner framme. De utgÜr ett mütt pü hur mysigt vi har det omkring oss. Allt är tillütet och det är du som bestämmer. En av de stora trenderna som har vuxit under en tid är att vi inte längre är lika rädda fÜr att mixa och blanda olika stilar. Sü ett klassiskt träkÜk med en modern stenskiva kan med fÜrdel matchas med ett hÜgblankt Üversküp i nügon rolig färg. Även nya, speciella belysningslÜsningar blir mer och mer efterfrügade, detsamma gäller fÜr fläktar.

i en era dü inget val av kÜk är helt �fel� och vare sig du är retro, hÜgblank eller klassisk skandinavisk i ditt val av kÜk sü finns det ett stort utbud fÜr just dig. Det har i münga ür varit trendigt

som märktes pü hÜstens Formexmässa var kavalkaden av olika färger, pü allt ifrün kÜksluckor till kastruller och kÜksdukar. Den som vill satsa pü ett lite säkrare kort kan hänga med pü färgtrenden

KÜket är hemmets och familjens samlingsplats och det rum där vi tillbringar mest tid. Det finns münga olika trender just nu men hur just du vill ha det i kÜket bestämmer bara du själv. text Malin Benno Hjerpe

Vi är inne

En tydlig trend

gällande detaljerna och ha en neutral bas. Vill du inte byta kÜksluckor men ändü fütt upp en kärlek fÜr en speciell färg kan du alltid müla eller spraylacka de luckor som du redan har. Som en reaktion pü en lüng tid av minimalism ser vi nu mer av guld och glamour i kÜksinredningen. Alltifrün kÜksluckor till stänkskydd vid spisen finns i härliga mässing- eller guldtoner som fÜrhÜjer en känsla av medvetenhet, eller lyx om man sü vill. I kÜksinredningen kommer nu ocksü en guldtapet mycket väl till sin rätt. FÜrstärker du den sedan med flera detaljer i guld och flärdfulla, stora lampor sü für du en helhet i kÜket som talar fÜr sig själv. KÜk i lantlig stil är fortfarande en stor trend. Den lantliga stilen är büde varm, ombonad och hemtrevlig.

och form Ükar intresset fÜr energisnüla vitvaror i hemmet, inte minst i kÜket. Diskmaskin, kyl och frys bakas ofta in i inredningen och de energisnüla varianterna sänker inte bara din elräkning, de har FÜrutom färg

även minst miljÜpüverkan. Om du ska kÜpa nya vitvaror kan du titta pü energimärkningarna och ta hjälp av färgskalan. Den mÜrkgrÜna pilen visar vilken energiklass som är effektivast fÜr den aktuella produktgruppen, till exempel kylar och frysar. Andra viktiga egenskaper som buller, volym och kapacitet – till exempel hur mycket disk som ryms i maskinen, eller hur bra en diskmaskin torkar – visas ocksü pü energimärkningsetiketten. Titta dü efter skalan A till G, där A är bäst (källa: Energimyndigheten).

Smart fakta Missa inte att spara pengar genom ROT-avdraget: Du für gÜra skatteavdrag med 50 % pü arbetskostnaden vid hushüllsnära tjänster pü upp till 100 000 kronor. Är man tvü delägare i huset kan kostnaderna uppgü till 200 000 kronor.

KÜket är den plats som hela familjen helst vistas i. Där lagar vi mat, äter, gÜr läxorna och umgüs. Just därfÜr är det kanske inte heller sü konstigt att kÜket ocksü är en stor energibov. I kÜket samlas münga apparater och det finns risk fÜr att energikostnaderna skenar iväg. Men det finns i dag münga riktigt bra, miljÜvänliga och plünboksvänliga alternativ gällande alla vitvaror. Sü det kan lÜna sig i längden att tänka energisnült och byta ut gamla spisar eller kylsküp mot mer energisnüla produkter. EU har, sedan 15 ür tillbaka, en gemensam energiklassning av vitvaror. Övergüngen frün vitvaror som var klassade som C, D, E och F-klass – till miljÜvänliga A och B – har varit rekordsnabb. I dag vill knappast nügon ha ett B-klassat kylsküp utan man letar efter ett A med ett eller flera plus. Mer eller mindre alla vitvarorna som säljs idag har alltsü energiklass A. DärfÜr uppdateras nu energimärkningen fÜr kylar, frysar, diskmaskiner och tvättmaskiner. Skalan A till G utÜkas med tre nya klasser; A+, A++ och A+++, där det sista är mest energieffektivt. Att kÜpa energisnüla vitvaror är en smart investering. I dag är mer 90 procent av alla vitvaror A eller B-klassade. FÜr femton ür sedan lüg siffran pü tio procent.

Ingen rĂśk

– bara eld SkorstenslÜsa  bioetanolkaminer  frün  Spartherm          

   

Annons_brasvärme_251_120.indd 1

2013-10-24 14:00


AHLSTRAND & WĂ…LLGREN

PREMIĂ„R FĂ–R

VĂ…R Ă„LDSTA NYHET

ett marbodalkÜk med plats fÜr gamla och nya vänner

hĂśsterbjudande pĂĽ alla vĂĽra kĂśk

vinkyl fĂśr endast

995 kr

*

Ordinarie pris 7.995 kr. Gäller vid kÜp av ett MarbodalkÜk.

VĂ„LKOMMEN HEM TILL LINDĂ– PLUS

I  kÜket  LindÜ  PLUS  frün  Marbodal  hittar  du  platsen  fÜr   stunderna  som  aldrig  tar  slut.  FÜr  det  är  enkelt  att  trivas   i  vür  äldsta  nyhet.  PLUS-­serien  är  ett  nytt  sätt  att  bygga   och  designa  kÜk,  inspirerat  av  den  platsbyggda  känslan   med  hantverk  och  kvalitet  i  fokus.  KÜken  i  PLUS-­serien   känns  mer  som  en  exklusiv  mÜbel,  där  luckor  och         av  vüra  kÜk.  Hitta  ditt  favoritkÜk  pü  marbodal.se

premiärerbjudande pü PLUS-serien

vitvaror pü kÜpet till ett värde av

25.000

kr

*

KÜp ett MarbodalkÜk frün Üvriga sortimentet fÜr minst 60.000 kr och fü vitvaror fÜr 20.000 kr. *   Vitvaror  fÜr  25.000  kr  gäller  vid  kÜp  av  ett  kÜk  ur  Plus-­serien  fÜr  minst  60.000  kr.  Erbjudandet  gäller  31/10  –  9/12.   Kan  ej  kombineras  med  andra  erbjudanden.  Luckor  och  sküp  är  Svanenmärkta.

BESTĂ„LL DIN PLUSKATALOG PĂ… WWW.MARBODAL.SE

med plats fĂśr livet


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

8

g ui de

sovrummet

God sömn som bäddar för hälsa Ni vet känslan. Man vaknar upp efter en orolig natt borta, på hotell eller i någons gästrum, i en främmande säng. Det värker på de mest konstiga ställen och kroppen känns stel och trött. text Caroline Ford

Var man sover och hur man sover är väldigt viktigt. Vi ägnar en tredjedel av våra liv åt att sova. Det låter kanske slösaktigt att spendera så mycket tid till att ”göra ingenting” men nattsömnen är a och o för vårt välbefinnande och den är dessutom långtifrån passiv. Många aspekter ska vävas in i valet och utformandet av vårt sovrum. Dagliga vanor och beteenden måste speglas i det rum där kropp och själ ska ta igen sig. Sömnen hänger ihop med allt, och för att skapa goda förutsättningar för den måste vi börja med det grundläggande – en bra säng.

kanske sängpartnern. Nya variabler kommer in som exempelvis vikt, varför man kanske behöver en fastare stomme på sängen eller en annan typ av madrass. Vilka slags sängar är de mest populära i dag?

I dag ser de vanligaste sängarna annorlunda ut än för kanske tio år sedan. Den så kallade ”kontinentalsängen” är uppbyggd med en bottenram och en extra madrass mellan botten och bäddmadrass, vilket ger extra bra följsamhet. Den har lite mer djup än en vanlig säng vilket ger en skön känsla som minskar trycket på kroppen. Lägger man därtill att madrassen är vändbar får man en längre livslängd på sängen om man sköter den rätt. Hur påverkar temperatur vår sömn?

Den optimala temperaturen är cirka 18 plusgrader, än bättre om det är svalare. En ekvation som kanske inte går ihop alla gånger med dagens tropiskt varma hem

där medeltemperaturen ligger på 25 plusgrader. Smarta material på både madrasser, täcken, kuddar och lakan har därför hittat sin väg in i sovrummen. Ett exempel på sådant är ett täcke av materialet Outlast, som från början utvecklats av Nasa, som alstrar eller leder bort värme. Andra produkter som inte är så temperaturkänsliga som mer namnkunniga Tempur är Cura Sömn, en bäddmadrass som är lite mjukare och har yttertyg av Cool Max, och som inte ändrar form när temperaturen faller.

Vidare förespråkar Feng shui att man ska undvika att förvara saker under sängen eftersom det hindrar luft och chi att cirkulera därunder.

»Smarta material

har hittat sin väg in i sovrummen. Har dagens teknik

Vad är viktigast i ett sovrum?

påverkan på vår sömn?

Sängen och dess position. Enligt Feng shui bör sovrummet placeras i den del av hemmet som är lugnast, där det är minst ljud och minst rörelse, med maximalt en dörr och ett fönster. Det är de bästa förutsättningarna för att få ett rum med mindre energi i rörelse. Där ska sängen placeras i ”kraftposition” – med huvudänden mot en vägg, så att man utan problem kan se både fönster och dörr liggandes i sängen.

För några år sedan var det nog mer vanligt än i dag med tv i sovrummet. Alla rön om stress och folks medvetenhet har minskat det, men ännu är det många som trots allt tar med sig visuella upplevelser ända till nattduksbordet innan ögonlocken sluts. Ställbara sängar kan lätt höjas och sänkas för skön komfort vid tv-tittande, men också för att minska snarkande eller kroppslig omväxling för den som är långtidssjuk.

Vad ska man tänka på vid valet av säng?

Hur sover du? Ligger du på mage, rygg eller sidan? Det är viktigt att ryggraden ska vara så rak som möjligt när man ligger i sängen – inte på som många tror. När man provligger i en sängaffär ser det tränade ögat, det vill säga säljaren, ganska tydligt hur man ligger. Men det är den personliga känslan som avgör. Din säng är ett högst individuellt val med andra ord och är ni två med olika sovvanor finns det lösningar för det också. Hur ofta ska man byta säng?

Man bör vara medveten om att en säng inte passar en och samma person i all evighet. Ungefär vart tionde år bör man byta säng, och bäddmadrass ännu oftare. Genom livet förändras inte bara de vardagliga vanorna utan även kroppen, liksom

» Vi ägnar en

tredjedel av våra liv åt att sova.

Många av oss surfar på mobilen när vi lagt oss, och huruvida det är nyttigt eller ej är en omdebatterad fråga. Strålskyddsstiftelsen skriver om en studie som gjorts i Frankrike, där slutsatsen är att mobilstrålning påverkar sömnen. Enligt stiftelsen är sömnsvårigheter ett av de mest vanligen rapporterade symtomen på exponering för mikrovågsstrålning från trådlös teknik. Sömnproblemen har också ökat kraftigt de senaste åren, även bland barn och ungdomar, och förskrivningen av sömnmedel till dessa grupper har mångfaldigats de senaste fem åren. Detta samtidigt som exponeringen för mikrovågsstrålning exploderat. Om man ska lyssna till detta borde man låta boken ersätta mobilen i sängen. Vilka sovvanor har du?

Till syvende och sist är det trots allt själva insomningsstadiet som är beroende av hur vi lyckats varva ner från dagens händelser. Har vi motionerat, stressat, ätit och druckit gott och det i rimliga, riktiga mängder med lagom avstånd innan sänggåendet? Ja då är saken biff eller god natt. Har vi tvärtemot stressat in i det sista, slutat motionera regelbundet, ätit eller druckit kort innan läggdags, så kan det påverka sömnen negativt. Men en bekväm säng underlättar.

Smart fakta Förr trodde man att sömnen var ett passivt tillstånd, men i dag vet vi att sömnen är uppdelad i sömncykler. Varje cykel tar mellan 1 och 2 h. Kroppen är så sinnrikt konstruerad att den automatiskt kan ta igen förlorad sömn nästa natt. Sömnförlusten tas igen genom ökat djup, inte ökat tid. Källa: Vårdguiden.


INGEN SÄNG PASSAR ALLA, MEN VI HAR SÄNGEN SOM PASSAR DIG! Låt oss hjälpa dig hitta sängen som ger dig rätt förutsättningar för att sova gott och därmed också få bättre livskvalitet! Oavsett vad du har för behov så tar vi fram alternativen som gör ditt val enkelt.

®

Kontinentalsäng inkl. bäddmadrass Från och med nu garanterar Sverigesängen att de aldrig har rea! Priserna är pressade till lägsta nivå, nu gäller ett konstant pris.

Från: 7 645:-­

om varm! Alltid lag

Outlast täcken & kuddar

Speciellt material som anpassar och arbetar med din kropps-­ temperatur vilket innebär att du alltid kan vara lagom varm. Ena sidan håller dig sval medan andra sidan ger dig värme.

Kudde från: 790:-­ Täcke från: 1 990:-­

BÄTTRE SÖMN FÖR PENGARNA

Kudde Cura Sömn Original 495:-­

Barkarby Tel. 08-­36 92 00 • Bromma Tel. 08-­29 19 70 Kungens Kurva Tel. 08-­740 64 00 • Sickla Tel. 08-­718 36 80 • www.sangjatten.se

Hästens Platinum:

59 900,180x200 cm, BJ bäddmadrass

(Priset är exklusive sängben)

Limited Edition 2013 Hästens Platinum är en sofistikerad kontinentalsäng med eleganta detaljer och en vacker melerad effekt – en nobel säng som påminner om Hästens anrika historia. Framförallt får du alla fantastiska fördelar med att sova i en helt naturlig, handgjord säng från Sverige.

HÄSTENSBUTIKEN Sveavägen 20, Stockholm Tel: 08 - 22 50 20

Platinum_Var_Villa_251x183.indd 1

hastens.com 2013-10-24 11:57


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

10

m ö jlig heter

badrum

Inför vintersäsongen kan man fundera lite extra på värme och mysfaktorer på olika nivåer, såsom badkar, varma handdukshållare eller golvvärme.

Omväxling förnöjer Många är överens om att ett behagligt, varmt och praktiskt badrum ger en härlig känsla och rutin i vardagen. Vilka behov har du inför vintersäsongen? Passa på att göra om badrummet till att passa just dig och din familjs behov – där små som stora förändringar är viktiga. text Malin Benno Hjerpe

både att du ser dig själv från alla möjliga tänkbara håll och att du kan ge ditt badrum ett extra lyft inredningsmässigt. Det ger även effekten av att rummet är större och ljusare. Hittar du en äldre lite sliten spegel är det en riktigt fin detalj mot den ofta blanka och moderna badrumsinredningen.

»Kan ditt badrum

till exempel bära upp en kristallkrona?

Byt duschdraperi

Ett annat sätt att göra stor skillnad med små medel är att byta duschdraperiet. Det finns massor att välja mellan och i olika kvaliteter. Söker du på nätet hittar du en sådan uppsjö att du kommer att ha svårt att välja. Tänk hela tiden på en önskvärd röd tråd i duschdraperi, textilier och förvaring. Plats för speglar

Fler speglar i just badrummet gör

Ljuskällor

Belysningen är ett av de viktigaste och enklaste sätten att få en hemtrevlig och inbjudande känsla i ett rum. Detta gäller även ditt badrum. Har du inte dimmer i din belysning så kan du lägga till detta för en enorm skillnad. Om du inte har spotlights utan en vanlig ljuskälla i taket så kanske du ska göra något roligt

Upplands Väsby har stängt lördagar.

av denna? Kan ditt badrum till exempel bära upp en kristallkrona? Badkar och bastu

Du behöver inte göra om hela badrummet för att byta badkar eller duschkabin, men det är en förändring som gör väldigt stor skillnad för hela rummet. Byt ut ditt vanliga badkar mot ett romantiskt kar på lejontassar eller, om du har plats, ett bubbelkar. Något som kräver lite kunskap men som också kan bli riktigt fint är att bygga in det badkar du redan har i ett passande kakel eller ett annat material. Har du större utrymmen i badrummet så är det kanske på tiden att sätta dit den där efterlängtade bastun – otroligt skönt till vintern. Det finns också massor av duschkabiner med inbyggd ångbastu och som inte tar så stor plats. Kakla om

Det är många som drar sig från att kakla om med tanke på att behöva riva bort de gamla kakelplattorna. Men det är inte nödvändigt att ta bort de gamla plattorna, du kan fästa de nya kakelplattorna utanpå. Det är

viktigt att alla gamla plattor sitter fast ordentligt för att göra detta. Knacka på dem en efter en med skaftet på exempelvis en skruvmejsel. Om plattan inte sitter fast ordentligt så låter det ihåligt, då måste plattan tas bort. Har du tur är det endast få plattor som på detta sätt ska brytas bort och hålet efter dem kan fyllas igen med lite gipsputsbruk. Källa: Gör Det Själv, gds.se. Bra att tänka på är att detta inte förlänger livslängden på badrummet, utan ”endast” förbättrar utseendet på badrummet.

»Byt ut ditt vanliga

badkar mot ett romantiskt kar på lejontassar.

Glöm inte att du kan anlita en hantverkare som river ut kaklet åt

dig, om du vill göra det, och använda dig av ROT-avdrag. Golvvärme

Detta måste nog vara den mest uppskattade förändringen med tanke på vår långa vintersäsong. Det kräver en del arbete, men för den händige så kan du göra en del av arbetet själv och på så sätt spara pengar. varianter av g­ olvvärme; vattenburen värme, luftburen värme och värmeavgivande elslingor. Ett luftburet eller vattenburet system ger dig större valmöjligheter att växla mellan olika värmekällor, eftersom de kan kombineras med solfångare, värmepump, pellets-panna etcetera. Golvvärme från elslingor tar mindre plats, men kan bli dyrare i längden då detta fungerar som direktvärmande el. Det finns flera

Om man är helt säker på vad man gör så kan man lägga vattenburen golvvärme, medan en behörig installatör måste ha ansvar för en installation av elslingor.


DET VIKTIGA ÄR DET DU INTE SER. Du kommer att tillbringa tusentals timmar här. Det är med den vetskapen vi gör våra badrumsmöbler. För oss är god design lika mycket allt det du inte ser, som det du ser. Vi ger dig dessutom valfriheten att skapa din egen stil. Ett rum med plats för längtan och avkoppling. För en stund. Dag efter dag. svedbergs.se

Dessutom 20% rabatt på övriga delar

Vid köp av VILAN kommod med tillhörande tvättställ, V&B Subway till ord. pris får du spegeln ”Bas” på köpet. Spegeln har två infällda ljusramper och har ett värde upp till 4500 kr. Dessutom får du 20% rabatt på alla övriga delar i VILAN. För högskåpet på bilden innebär det ytterligare 4000 kr i rabatt. (Gäller 25/9-31/12)

Besök www.duobad.com eller ring 0481-50000


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

12

i nsp iration

ljussättning

Ljussättningen har en viktig inverkan på vår hälsa och välbefinnande, såväl i hem- som arbetsmiljö.

Skapa atmosfär och inred med rätt belysning Belysning är en inredningsdetalj som förstås kan bidra med funktion i form av god allmänbelysning, men belysning kan även bidra till en viss atmosfär. Missa inte att skapa utrymme för att ”inreda med ljus”. text Annika Wihlborg

En taklampa utgör ofta den huvudsakliga ljuskällan i ett rum. Den ger i allmänhet ett starkt ljus som behövs när man exempelvis ska städa, arbeta eller läsa. Men en stark och jämn ljuskälla kan också bidra till att sudda bort kontraster i ett rum, ögonen saknar något att fästa blicken på när man kommer in i ett rum. När en lampa som inte är avskärmad hänger mitt i taket, faller ljuset från den jämnt över hela rummet. Ett tips är att flytta lampan från rummets mitt, det ger väggarna liv. Du kan själv prova dig fram genom att flytta taklampan i sidled, kanske med hjälp av en ”lamparm”, som

gör att man kan flytta lampans läge utan att behöva borra i taket. När taklampan hamnar över soffan eller i läshörnan sätter det en helt annan prägel på rummet. Skapa riktmärken och blickfång

Svante Pettersson, ljusdesigner och kreativ chef på Philips Lighting, betraktar kontraster som ett kraftfullt sätt att inreda med hjälp av ljus. Mörker i rum har en tendens att framhäva ljuset, undvik därför att satsa på för mycket uppåtriktat ljus i form av uplights. Satsa i stället på att blanda uppåt- och nedåtriktade ljuskällor. Med hjälp av belysning kan man också skapa riktmärken och blickfång i rummet, exempelvis genom ett installera lite extra belysning i ett hörn, gärna i form av flera ljuskällor. Att hitta rätt sorts belysning är inte helt lätt, i synnerhet inte i butiken, där lamporna lyser ikapp med varandra. Fundera på hur materialet i lampskärmen kommer att se ut när lampan är tänd. Ljuseffekten och graden av värme och kyla i ljuset varierar förstås beroende på

»Satsa på flera

mindre ljuskällor snarare än en stor, välj lampor utifrån hur de får rummet att framträda. Svante Pettersson

om lampskärmen är täckande eller genomskinlig. Titta också på hur lampan riktar sitt ljus, passar det in i det rum där lampan ska stå? – Undvik känslan av att rummet badar i ljus. Satsa på flera mindre ljuskällor snarare än en stor. Välj lampor utifrån hur de sprider ljuset och inte enbart utifrån design. Tänk på att lampan förvisso ska passa in i sitt sammanhang men det är i första hand inte lampans design som är avgörande, snarare vilka föremål eller delar av rummet den belyser. Jag

rekommenderar därför att man väljer lampor som ger ljuset en riktning, säger Svante Pettersson. Skapa djup i ett rum

Inredaren Erika Norberg, som driver företaget Stocklounge, anser att grundbelysningen i ett rum med fördel kan kombineras med punktbelysning från mindre lampor i fönster, på bord och i anslutning till sittmöbler. Välj gärna dimmer på någon av dina lampor, det ger dig möjlighet att på bara ett par sekunder förändra rummets atmosfär. – Om man placerar ljuskällorna rätt kan man bredda, förlänga eller bidra till att skapa djup i ett rum. Med belysning kan man välja vilka delar av ett rum man vill framhäva, exempelvis ett vackert inredningsföremål eller en fondvägg, säger Erika Norberg. Webbutiken Lampshopen.se tipsar om att ljus kan göra stor skillnad i intrycket av ett rum. Ett vardagsrum kan exempelvis delas in i olika zoner utifrån olika behov. Du behöver förmodligen olika ljuskällor för mys-

belysning och när du ska städa. När du väljer lampor till soffa och fåtölj bör det fylla dubbla funktioner, både som mysbelysning, läsbelysning och allmänbelysning. Ett vanligt misstag är för få ljuspunker i ett rum, tveka därför inte att kombinera många olika typer av lampor i ett och samma rum. Ett annat tips är att undvika kombinationen allmänlampa och mörk fondvägg. Välj i stället en lampa med täckt skärm som riktar ljuset såväl uppåt som nedåt. När ljuset får en riktning och faller snyggt på väggen bidrar belysningen med trivsel snarare än en bländande effekt.

Smart fakta En LED-lampa har en livslängd på mellan 15 000 h och upp till 25 000 h beroende på typ, jämfört med glödlampans 1 000 h. När man ersätter en glödlampa med en LED-lampa får man en energibesparing på cirka 80 procent, ungefär lika stor som med lågenergilampan.

Just nu! TAHO MA STARTK IT

3.495:-

*

(ord. pris 6.495:-) Erbjudand et gäller 15/11 2013 15/1 2014

Nu kan du lugnt vara helt borta TAHOMA® HJÄLPER DIG ATT SE OM DITT HUS ÄVEN NÄR DU ÄR LÅNGT DÄRIFRÅN.

TaHoma®-app som styr ditt hem

www.somfy.se

Firar du jul hos släkt och vänner? Är du på jobb eller på semester? Glöm inte att tända lamporna när det börjar skymma – där hemma. En glidning över din smartphone är allt som krävs för att huset ska se bebott ut, trots att det inte är det.

Allt som behövs för att ditt hem ska bli tillgängligt för dig när som helst, var du än befinner dig, är en diskret box och en app till din smartphone eller laptop. Sedan kan du styra gardiner, persienner, markiser, lampor, grindar, motorvärmare, Velux-takfönster, kaffekokare och mycket annat, helt trådlöst. Vill du ha det ännu enklare? Då kan du förpro-

grammera egna scenarier och låta huset sköta sig självt, exakt som du vill ha det. Välkommen till ditt nya, lugna bortaliv!

* TaHoma® startkit innehåller: 1 TaHoma box inkl. abbonemang, 1 Smoove Scenario Player och 2 fjärrstyrda eluttag. Hitta närmaste återförsäljare på www.somfy.se


www.tulikivi.se

Stilrena Valkia har en Innovativ värmetekink, modern design med stor glaslucka och ett kraftfullt intryck. Det gör den till en av våra absoluta favoriter.

Nyheten Kaira med sin mattpolerade täljstensyta och sin stilrena eldstadsinsats med automatisk förbränningsluftkontroll ger snabb värme, värmelagring och är mycket lättskött.

Nyheten Aalto har nya spännande former och färger som man inte tidigare kunnat se på en täljstensugn. Aalto är en unik hybrid-brasugn som går att elda med både ved och pellets.

Vår tidlösa TU 1450 värmer hundratals hem i Sverige. Den kombinerar klassisk design och funktionalitet på ett unikt sätt och är vår mest sålda modell.

Upptäck skillnaden Den fascinerande täljstenen lagrar värmen effektivt och avger den i omgivningen som mjuk strålningsvärme, vare sig den används i våra unika täljstenskaminer med automatisk tilluftskontroll eller i våra extremt värmelagrande täljstensugnar där 2-3 timmars eldning ger värme upp till 32 timmar. Tulikivi omformar det uråldriga materialet till moderna brasugnar och kaminer, som värmer länge med bara några vedfamnar och som ger dig en välmående värme dygn efter dygn. Är du intresserad av bakning och matlagning är en Tulikivi brasbakugn ett måste. Läs mer om värmelagrande eldstäder och bastuaggregat och hitta din närmaste återförsäljare på tulikivi.se


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

14

P R OFILINTERV JU

De bästa tipsen från Roomservice-profilerna Mattias och Johnnie berättar om alltifrån sitt jobb och deras nära relation till varandra, till sina bästa tips för att få ett trivsamt hem. text Malin Benno Hjerpe foto Magnus Selander/Kanal 5

För cirka 13 år sedan var Mattias Särnholm och Johnnie Krigström två främlingar, både för gemene man och för varandra. En snickare och en målare, som hoppades på att få medverka i vad man trodde skulle bli tio tv-program om renovering. tv-avsnitten som, enligt dem själva, ingen trodde skulle få några tittarsiffror, har nu blivit tolv år av inspelningar och succéprogrammet Roomservice. – Jag fick frågan om jag ville vara med på en provinspelning. Jag förstod inte riktigt vad det skulle bli av det och det var nog ingen som riktigt visste. Precis som om det var ett experiment där tv-producenterna tänkte att: ”Vi sätter två nötter framför kameran. Det ändå bara tio program på en konstig sändningstid så ingen kan förlora något på det”, berättar målaren och programledaren Johnnie Krigström, som samtidigt som vårt samtal provar sin hängmatta för första gången på säsongen trots att sommaren redan är över. – Med alla inspelningar och småbarn är det inte mycket annat som hinns med och jag är ofta den som är sen till allt, erkänner han. De planerade tio

Hur är er relation till varandra nu efter tolv år av Roomservice och

»Var medveten om

att det ofta tar mer tid än du har räknat med. Mattias Särnholm

flera andra tv-program som ”Sofias änglar” och” Hello Africa”? – Mattias är en äldre version av mig. Nu är det som om vi vore bröder och ofta behöver vi inte ens prata med varandra utan att veta vad den andra menar. Som en hjärna men med två kroppar. Sedan är jag nog lite pushig och vill bara köra igång med olika projekt medan han är lite mer analytisk så vi kompletterar varandra bra, säger Johnnie. – Ja, Johnnie är lite mer känslomässig, mer upp och ner, och jag är nog lite lugnare som typ. När jag var småbarnsförälder var det alltid jag som var sen, trött och stressad. Nu är det bytta roller och vi sitter oftare och väntar på Johnnie än på mig, berättar Mattias. Tycker ni att man ska våga renovera och måla själv hemma, och vad ska man då tänka på? – Absolut. Jag tycker inte att man

ska vara rädd för att försöka fixa saker själv om man tycker att det är kul. Ska du bygga en hylla så är ju det allra värsta som kan hända att det blir en ful hylla, säger Mattias. – Klart att man ska försöka sig på att göra saker själv om man kan och vill. Men var medveten om att det ofta tar mycket mer tid än du har räknat med från början. Ska du till exempel tapetsera om ett rum kanske du ska fråga dig själv om det är värt att ha täckpapper och verktyg över golvet i två veckors tid eller om du ska ta in en målare som garanterat är klar på tre dagar, tillägger Johnnie.

Så det är helt okej att ta in hjälp för att få ordning i hemmet? – Självklart. Jag tycker inte att man ska bygga själv om det blir ett tvång och man inte har tid. Jag bor själv i hus och, trots att jag älskar mitt jobb, tog jag senast i somras in hjälp av en byggfirma. När jag äntligen är lite ledig vill jag inte stå och bygga på ett garage hela sommaren, erkänner Mattias. – Fråga dig själv först varför du ska renovera själv. Är det för att komma billigt undan så är det bara att bita i det sura äpplet och göra det. Om det är för att du tycker att det är kul, gör då så att det blir roligt hela vägen genom hela arbetet, tillägger han.

TOPPTESTADE

Nyhet! Thermia Aura Ny luft/luft - värmepump byggd för vårt nordiska klimat.

Johnnie (t.v.) och Mattias har arbetat ihop i 12 år med tv-programmet Roomser

VÄRMEPUMPAR Läs mer på thermia.se

ÄR INTE BRA NOG. Hur bra din värmepump än är på pappret, så är det ändå slutresultatet som räknas – alltså hur bra den fungerar i verkligheten, i just ditt hus. Det är därför vi bara låter Robert och våra 220 andra certifierade återförsäljare runt om i landet installera våra värmepumpar. Välkommen in till någon av oss – du hittar din närmaste återförsäljare på thermia.se

*Toppresultat i Energimyndighetens test: 2011 Thermia Atec och 2012 Thermia Diplomat Optimum G3.


rvice.

a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

15

PROFILINTERV JU

»Ser jag något som är fint så köper jag

det även om det inte passar.

Uppfyll drömmen – bygg ditt eget hus

Johnnie Krigström

Vilka är fördelarna med att bygga nytt hus och var börjar man i processen? Anna Elfqvist som är marknadschef på hustillverkaren Fiskarhedenvillan ger oss några råd.

■ Vilka är de största fördelarna

med att bygga hus själv? Hur tycker ni att man ska tänka när man inreder sitt hem? – Jag tror att det lätt blir att man fyller upp sitt hem med massor av möbler och prylar utan att ha någon vision eller tanke bakom det. Det bästa man kan göra då är att ta bort precis allt ur rummet så att det blir tomt. Sedan ställer du bara tillbaka det som du verkligen gillar, tipsar Mattias. – Stirra dig inte heller blind på hur andra har det. I dag finns det hundratals inredningstidningar som berättar för dig hur du ska ha det hemma. Strunta i dem och hitta dina egna saker som du själv trivs med. Ditt hem ska vara mysigt för dig och inte för alla andra. Hemmet har blivit det som Rolex var på nittiotalet vilket kan kännas lite hysteriskt, säger Johnnie, som samtidigt berättar att han nu för tiden har en mer avslappnad stil hemma med vällingfläckar i soffan.

Annons_Svd_251x120mm_Layout 1 2013-10-18 10:15 Sida 1

Vad har ni själva för inredningsstil hemma? – Jag är lagom intresserad av inredning och har nog en ganska enkel stil. Jag har nog gått igenom och hakat på så många olika trender genom åren att jag till slut har landat i en enkel och neutral stil, berättar Mattias. – Hemma hos oss är det en mix av

det mesta. Ser jag något som är fint så köper jag det även om det inte passar. Sedan vi fick barn så har vi det ganska avslappnat hemma. Förr var det en helt annan sak, säger Johnnie.

– Det finns många fördelar med ett nytt hus. Framför allt får du ett energisnålt boende med en billig driftkostnad. Du väljer också själv hur du vill ha det och slipper renovering i många år framöver.

■ Lönar det sig ekonomiskt att

bygga ett nytt hus?

Smart fakta Johnnie Krigström Familj: Fru, två barn på 7 och 4 år. Ålder: 40 år. Bor: Lidingö utanför Stockholm. Ordspråk: Du ångrar aldrig det du gjort utan det du aldrig gjorde. Favoritgodis: Allt som är surt. Last: Kaffe. Det värsta som finns i inredningar: Speglar överallt. Mattias Särnholm Familj: Frun Ida och två barn. Ålder: 43 år. Bor: Stureby. Gillar att göra på fritiden: Egogrejer som till exempel tennis. Ordspråk: Du ångrar aldrig det du gjort utan det du aldrig gjorde. Last: Är sockertorsk tyvärr. Favoritgodis: Ferraribilar med colasmak. Roomservice med Johnnie, Mattias och inredaren Mija ­Kinning, som visas i kanal 5, har gått i cirka 12 års tid och blivit en tittarsuccé.

– Det är svårt att jämföra men ofta blir det billigare i längden att bygga nytt. Detta tack vare minskade driftkostnader, skattereduktion och lägre underhållskostnader vid nyproduktion.

■ När man väl har en tomt att

bygga sitt hus på, vad är det första du tycker att man ska göra tycker du. I vilken ände börjar man arbetet? – Tänk över och se till placering av tomten, hur väderstrecken ligger och så vidare. Tomten bör vara avgörande för vilket hus man väljer, inte tvärtom. Välj sedan en hustillverkare som kan leverera en trygg husaffär.

■ Vilka är dina bästa tips till de

som vill bygga nytt? – Lägg mycket tid på att kartlägga tomten. Lägg också mycket tankekraft på planlösningen och tänk på att familjen kommer att förändras i framtiden.

HOS OSS HITTAR DU MER ÄN DITT DRÖMHUS Det är inte bara våra femton visningshus som gör Nybygget värt ett besök. På 20 000 m² har vi skapat en inspirerande mötesplats för arkitektur, design och inredning. Dessutom får du värdefulla råd om bygg, boende och finansiering. På Barnens Nybygge passar våra barnvakter barnen och i Vilmas Café kan du fika och äta lunch. Välkommen! Vi finns vid Arlanda flygplats nära Benstockens långtidsparkering. Öppettider: Onsdag, Lördag & Söndag 11–16. FRI ENTRÉ

Följ vår spännande utveckling på www.nybygget.se

Husutställning i Arlandastad


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

16

fokus

bostad

»Vill man sälja

en dag kanske man bör ha med en framtida försäljning i utformandet.

Paula Bornsäter

Nytt eller bara bytt? Byta bostad, bygga nytt, bygga till. Det som förr var en sällanföreteelse är i dag för många ett led i livets många förändringar. Boendet har blivit ett inspirerande lyft. text CAROLINE FORD

Varför flyttar man? Och hur flyttar man? Ska det vara ett nytt eller gammalt hus, en liten lägenhet eller en större, in till stan eller ut till landet? Är det nytt jobb på gång, ny utbildning, ny familjesituation eller bara längtan efter förändring? Variablerna för flytt är oändliga. Bara ett par generationer tillbaka flyttade vi svenskar inte mer än ett par gånger i livet. Först hemifrån, sedan kanske vidare till en hyreslägenhet, därefter bildades familj och huset med stort H köptes. Punkt. I dag är trenden hos föräldragenerationen från 1940- och 1950-talen att ha två boenden, enligt fastighets-

mäklaren Paula Bornsäter på Svenska Mäklarhuset. De som har haft villa i många år, vars barn flyttat ut säljer nu och köper lägenhet och fritidshus som nyttjas året runt. Brittiskt inflytande

Den unga generationen däremot börjar alltmer bete sig som engelsmännen. De som sedan skolavslutningen flyttat trappstegsvis i ”the property ladder”, det vill säga gradvist ökat värdet på den egna bostaden. I England har man sedan länge haft enklare bostäder för ungdomar som ägs, rustas, säljs och genererar värde och kapital till dess ägare. Genom livet klättrar man så uppför bostadsstegen. – Det är inte alltid behovet av att byta sitt boende som får folk att flytta i dag, säger Paula Bornsäter. Man är inte så trogen sin bostad längre som man var förr. En flytt kommer kanske till för att man behöver förändring till något nytt i livet, fortsätter mäklaren som sett våra flyttbeteenden ändras ganska ordentligt de senaste tio åren.

Bostäderna har blivit ett surrogat för att göra sig en hacka, konstaterar Norrortsmäklaren Paula krasst. – Precis som inredningstrenderna i media har fått unga killar att intressera sig för heminredning, de som tidigare fick stå för snickrandet. Brittiska tv-program inspirerar till såväl inredning, tillbyggnad och flytt liksom svensk tv att kopiera serier om arga snickare och glada nybyggare.

»Enligt bransch­

organisationen Trä & Byggföretagen har närmare 3 000 små­ hus påbörjats i år.

• • •

Att bygga nytt

Den andra dimensionen av flytt är att bygga sin alldeles egna villa. Då är drömmen mer konkretiserad vad gäller utseende och funktion vilket kräver professionell rådgivning och utförande. Villabyggfirmorna är många, men trenderna få. Det ska helst vara individuell design utformad i samarbete med byggare och arkitekt, gärna i form av lågenergihus där miljövänliga material använts. Enligt branschorganisationen Trä & Byggföretagen har närmare 3 000 småhus påbörjats i år, under 2012 färdigställdes cirka 10 000.

– Det vanligaste är att kunderna har någon skiss och egen idé med sig, berättar Helena Sundström på Villa Varm utanför Piteå. Ett norrländskt familjeföretag med över 30 års erfarenhet i branschen som levererar hus och kunnande inom en 250 mils radie. Vi bad henne om råd och tips inför ett husbygge. Vad ska man tänka på innan man projekterar sitt hus?

• Utseendet är viktigt. Hus är stora

Mälardalens enda hustillverkare

investeringar och du ska ju bo i det länge så försök att få med det där lilla extra som du drömt om. Har du en attraktiv tomt med ett bra läge att bygga på? Presentera det då för din bank för att visa det framtida värdet. Ligger tomten inom detaljplansområde? I så fall kanske du inte får utforma huset som du vill. Hur ser familjens behov ut i framtiden? Tänk långsiktigt och i flera led. Vill man sälja en dag kanske man bör ha med en framtida försäljning i utformandet. Ett hus bör vara rejält och energisnålt. Sätt dig in i ämnet då det har gått inflation i begreppet ”Lågenergihus”, och dessutom finns inte några klara definitioner. Tjocka väggar, minimerat med fönster mot norr, maximerat mot söder. Sist men inte minst; engagemang i ditt val av husleverantör. Förtroende, referenser och erfarenhet i branschen är väl valda nyckelord att utgå ifrån.

Vi finns nära er, korta transporter från fabrik till byggplats. Vårt miljötänk genomsyrar det mesta vi gör och därigenom jobbar vi med lågenergihus. Gedigen erfarenhet och kunnig personal ger er maximal trygghet. Vi hjälper er hela vägen hem!

Beställ vår katalog

Mälarvillan AB Telefon: 021-470 56 00 Adress: Sjöhagsvägen 6, 721 32 Västerås E-post: info@malarvillan.se | malarvillan.se


Vi bygger energieffektivt! Energieffektiva hus

Garpen 119 För mer information kontakta oss: Örjan Lindström, 070-984 64 29 Stockholm Norr, Nybygget, Arlandastad Peter Lindgren, 070-245 70 04 Stockholm Syd, Husmässan, Norsborg

HÖGSTA KREDITVÄRDIGHET VästkustStugan AB 556468-2515 | 2013-09-19

www.vastkustvillan.se


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

18

fokus

villasäkerhet

Ett hem som ­doftar gott

Förebygg inbrotts- och brandrisker genom att tänka efter innan något händer, vilka risksituationer kan du förebygga i ditt hem?

Skydda ditt hus Ditt hem är din borg – eller det är i varje fall den känslan du vill ha. Gardera dig mot olyckor och inbrott, och skydda ditt hus på bästa sätt.

barnsäker genom en spisövervakare som bryter strömmen till spisen och stänger av spisplattor och ugnar.

» Var kan tjuven snabbt ta sig in och ut utan att bli sedd?

text Malin Benno Hjerpe

Larm

Se till att sätta upp de dekaler och skyltar som levereras tillsammans med din larmanläggning. Dekaler och skyltar på grinden, brevlådan, dörren eller fasaden har nämligen en avskräckande effekt på många inbrottstjuvar. De flesta larmlösningar har detektorer som täcker in specifika zoner i en villa, ett rum eller delar av ett eller flera rum. Zonindelningen medför ofta att delar av villan förblir olarmad, vilket förstås utgör en säkerhetsrisk. Kontrollera att larmlösningen bevakar ingångar som inbrottstjuven kan tänkas välja. På senare år har en ny generation hemlarm lanserats. De bygger på tryckkänslighet snarare än specifika larmzoner och reagerar på tryckförändringar i luften. När en dörr eller ett fönster öppnas eller slås sönder i en larmad villa indikerar larmet inbrottet direkt. Jämför olika larmtyper. Somliga larmanläggningar består av ett löpande abonnemang, andra köps till en engångskostnad. Grannsamverkan

Det finns en mängd olika regler för vad som är en godkänd brandvarnare i Sverige. Kontrollerna så dina brandvarnare är godkända och att de fortfarande fungerar. Ha minst en brandvarnare på varje våning. Ljus och el

Håll tjuven borta

Lås dina fönster

Med hjälp av vilka tecken kan tjuven förstå att du inte är hemma? Små knep som att be grannen kasta sopor i din soptunna och tömma brevlådan är välkända, men mycket bra knep. Har ni någon som kommer in och vattnar hos dig så be dem att också dra ner en rullgardin och flytta på lite saker i trädgården så att det ser ut som om ni är hemma.

Skaffa också ordentliga lås på fönster och dörrar som leder från garaget in till hemmet. Med låsta fönster tvingar du tjuven att plocka bort glasskärvorna innan han går in, vilket tar tid och för oväsen.

Bra lås

Investera i en riktigt bra dörr. Ytterdörren till er villa kanske har suttit där i många år och kan vara relativt lätt att dyrka upp. Nya dörrar med ”borrskydd” och flera låspunkter längs med dörrens framkant gör det mycket svårare för en inbrottstjuv att ta sig igenom.

effektivt mot inbrott

Grannsamverkan förebygger effektivt inbrott. Be dina grannar att hålla utkik efter ovälkomna besökare i området och ställ upp med samma service gentemot dina grannar. Om du reser bort kan du be en granne hålla lite extra utkik efter människor som rör sig i närheten av ditt hus.

Brandvarnare

Gallergrind

Har du äldre dubbeldörrar eller en dörr med glaspartier ska du avväga att komplettera med en gallergrind innanför ytterdörren. Dessa är svåra att bryta upp även för en skicklig tjuv, och kommer i en variation av vackra mönster.

Brandsäkerhet

Visst är det mysigt att tända levande ljus denna mörka årstid. Men ta som vana att alltid släcka dem när du lämnar rummet. Många bränder, inte minst under jul- och nyårstider, orsakas av kvarglömda ljus. Har du eldstäder som kaminer, kakelugnar eller öppna spisar ska du se till att skorstenen är sotad. När du eldar i den öppna spisen, se till att det inte finns papper eller annat lättantändligt material i närheten som kan ta eld. Som släckredskap i hemmet brukar en handbrandsläckare rekommenderas. Dessa finns i olika storlekar beroende på kapacitet. En brandfilt är ett effektivt hjälpmedel vid snabbsläckning av brand i kläder, tv:n, på spisen eller likande. Det går också att göra spisen mer brand- och

Anlita alltid en behörig elinstallatör när det kommer till all elektricitet. I dag har vi många elektroniska prylar i hemmet. Tänk på att för många skarvsladdar kan orsaka en överbelastning som i sin tur kan leda till att det börjar brinna. Be i stället en fackman att installera fler vägguttag. På detta vis höjer du elsäkerheten. En jordfelsbrytare är en billig livförsäkring och ett bra komplement till andra nödvändiga åtgärder i en elinstallation. Elsäkerheten i bad- och duschrum kräver extra uppmärksamhet då fukt och vatten på golv och kroppen leder ström. Din hemförsäkring

Se alltid till att ha fullgoda försäkringar och kontroll på vad som ingår och inte ingår om olyckan skulle vara framme. Kanske är det läge att uppgradera försäkringen?

Smart fakta Checklista för ett säkert hem: Larm, brandvarnare, brandsläckare och brandfilt, åskledare, hemförsäkringen, jordfelsbrytare och lås på fönster och dörrar.

Lukten är ett av våra starkaste sinnen och det spelar ingen roll hur fint du fixat hemma – doftar det inte gott är det ändå inte kul att komma hem. Förutom att städa ordentligt så finns de massor av knep att få ett hem som luktar gott. Använd dig till exempel av doftsprayer, luktljus, blommor och växter. Tips på dofter att fylla ditt hem med så här års är lite fylligare dofter som ingefära, tranbär eller kanel. För att få en fräsch utomhuskänsla året runt så satsa på löv- och bladdofter som lönn, murgröna eller tomatplanta. Glöm inte heller de mer traditionella dofterna som furu och sandelträ. Cederträ ger en ren och fräsch doft som passar bra i rum som används dagtid, medan den lite ”myskigare” doften sandelträ passar bättre i sovrum och badrum.

Njut av golvvärme Det är inte bara en väldigt skön och lyxig känsla att få vila fötterna på ett uppvärmt golv när det är kallt och mörkt utomhus. Golvvärme kan också hjälpa dig att sänka energiåtgången eftersom du kan sänka inomhustemperaturen. Det krävs endast 22 till 24 grader i golven för att få en rumstemperatur på 20 grader. Golvvärmen har en stor värmeavgivande yta som medför att temperaturen i värmesystemet kan hållas låg. Låga temperaturer ger minskade energiförluster och passar bra tillsammans med värmekällor som till exempel värmepump och solvärme. Golvvärme kan vara luftburen, vattenburen eller bestå av elslingor. Har du ett vattenburet värmesystem i huset är det klokt att även välja vattenburen golvvärme. När du lägger in golvvärme är det viktigt att isolera ordentligt så att värmen inte läcker neråt i marken. En annan faktor som kan påverkar värmen är valet av golvmaterial. Ett exempel på material som stänger inne värme är parkettgolv som inte släpper igenom värmen till rummet. Samma sak händer om man lägger heltäckningsmattor på golv med värme i. Klinkers och plastmattor är däremot bra material som lätt släpper igenom värme från golvslingorna till inomhusluften. Om du ska lägga in golvvärme är det oftast fördelaktigt att anlita en fackman.


Gratis utbildning pü webben om brandsäkerhet i hemmet Brandsäkerhet i hemmet

Brandsikkerhed i hjemmet

Brannsikkerhet i hjemmet

Kodin paloturvallisuus

Fire Safety in the Home

Badbaadada Dabka Guriga

Utbildningen genomfÜrs pü www.brandskyddsbanken.se Vill du veta mer eller har frügor, kontakta oss gärna pü telefon 08-588 474 00. Du kan ocksü e-posta till utbildning@svbf.se

BrandskyddsfÜreningen är en medlemsorganisation som arbetar fÜr ett brandsäkrare Sverige. Genom information och utbildning hjälper vi människor, fÜretag och organisationer att ta eget ansvar fÜr sitt brandskydd.

Säkerhet   -­�  anpassat  fÜr  Dig   Bevaka  din  bostad  med  ett   smart  hemlarm  och  en  fast   münadskostnad  

299:-­�    

Gratis  App  iPhone/Android   Gratis  Molntjänst   Fast  münadskostnad   FrikÜpt  efter  24  mün   Fri  fjärrsupport  via  support  Online   Livstids  materialgaranti*  

Enkelt  att  använda   Larmsystemet  är  mycket  enkelt  att  använda.  Du  styr  larmet  via  appen   i  din  mobiltelefon,  via  webben  pü  datorn  eller  i  bostaden  via             knappsatsen,  fjärrkontroll  eller  berÜringsfria  brickor.     Vid  larm  für  du  bild  till  din  mobiltelefon  eller  din  dator.  Du  kan  även  ta   bild  med  hjälp  av  appen  i  din  telefon  eller  logga  in  med  din  dator  frün   jobbet  när  du  vill.  Du  har  full  kontroll  Üver  ditt  hem.  

    #$! #$    ! Alla  larmgivare  är  trådlösa  viket  gör  att  du  får  en  snygg  och  diskret  installation   då  du  slipper  se  alla  kablar.                                     24  %  "   Sov  gott  om  natten   Larmsystemet  kan  delas  upp  så  att  du  kan  tillkoppla  vissa  rörelsedetektorer,   fönster"  och  dörrkontakter  på  natten  när  du  går  och  lägger  dig.  Utöver   larmpaketet  kan  du  beställa  extra  detektorer,  om  du  till  exempel  vill  ha               skalskydd,  på  alla  öppningsbara  dörrar  och  fönster    

www.larmtorget.se  *Startkostnad  0:-­â€?.  Abonnemangskostnad  299:-­â€?# *+ & .").-!-­â€?'"  *+ $ der  frĂĽn  och  med  tecknat  kontrakt.  Efter  24  mĂĽnader  äger  du  ditt  larmsystem.  MĂśjlighet  finns  med  fĂśrlängd  garanti  och   servicetjänst  pĂĽ  99:  -­â€?/mĂĽn  med  dĂĽ  full  materialgaranti,  med  ersättning  av  produkter  utan  kostnad.  Avtalet  lĂśper  ett  ür  i   sänder.  Uppsägning  av  abonnemanget  skall  ske  skriftligen.  Betalningen  sker  genom  autogiro.  Startpaketet  innehĂĽller   central  med  inbyggd  siren,  1st  kameradetektor,  1st  magnetkontakt  entrĂŠdĂśrr,  1st  knappsats  utan  display,  2st  larmbrickor,   ,  "&   '"  


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

20

exp ertpanel

uppvärmning

Välj rätt uppvärmningsmetod Foto: Jan Söderström AB

Att välja rätt uppvärmningsmetod för sin villa utgör en av de mest avgörande faktorerna för en god fastighetsekonomi. Vi har tillfrågat fyra experter att dela med sig av sin expertis för att göra ditt val lättare. Magnus Ridderstad

Åke Hjort

Carl-Erik Sjöberg

Mikael Zar

Marknads & Försäljningschef, Tulikivi

Vd, Euronom

Regionchef, Thermia Värmepumpar

Utbildningsansvarig, Evi Heat

För vilken typ av villor är vedeldning en bra uppvärmningsform? – Vedeldning kan användas som primär värmekälla eller som ett komplement. I hus med öppen planlösning passar eldstäder som heltäckande uppvärmningslösning, men vedeldning kan användas i princip alla villor. Flera eldstäder kan utrustas med vattenmantel som gör det möjligt att sprida värmen till hela huset. Vilka är vedeldningens främsta fördelar? – Allt fler har fått upp ögonen för vedeldning som en miljövänlig, behaglig och kostnadseffektiv uppvärmningsform. Många gillar hanteringen av ved, den koppling det ger till naturen, vårt ursprung samt den mjuka och behagliga värme den ger. Om man investerar i en tung eldstad, företrädesvis av täljsten, stannar värmen kvar länge och den mjuka strålningsvärmen bidrar till ett behagligt inomhusklimat. En eldstad är också en god investering som höjer villans marknadsvärde. Tips för att åstadkomma så effektiv vedeldning som möjligt? – Elda med torr ved. Vänd dig till en fackhandlare som kan hjälpa dig att hitta den vedeldningslösning som matchar dina behov. Välj en tyngre brasugn i täljsten som med bara två till tre timmars eldning får värme i över ett dygn, eller en lättare kamin där man får snabb uppvärmning. Välj en eldstad med en verkningsgrad på över 80 procent för bästa möjliga energieffektivitet. En eldstad kräver minimalt med skötsel. Om man eldar med torr och ren ved är det oftast tillräckligt att sota skorstenen med jämna mellanrum.

Vilka är de främsta fördelarna med solenergi? – Solvärme är ett kostnadseffektivt och miljövänligt uppvärmningsalternativ. Det är en förnyelsebar energikälla och när du betalt av din solvärmeanläggning tillkommer inga ytterligare kostnader för solenergin. Solenergin är lättillgänglig och finns i hela landet. Solenergi kombineras med fördel med andra energiformer, exempelvis en värmepump, de delar av året då solen inte skiner lika mycket som på sommaren. Vilka är dina bästa tips till villaägare som ska investera i en uppvärmningslösning? – Investera i en anläggning som kan kompletteras i framtiden, vi vet ju att ekonomin mellan energislagen kan växla snabbt framåt i tiden. Genom att bygga din värmeanläggning kring en ackumulatortank med flera energianslutningsmöjligheter så är det möjligt att direkt eller senare komplettera med fler energiformer. En välkonstruerad ackumulatortank medför visserligen en grundinvestering, men den har lång livslängd och minskar ditt beroende av en enskild uppvärmningsform. Hur får man som villaägare ut mesta möjliga av den uppvärmningsmetod man valt? – Välj rätt värmepumpslösning, en investering som snabbt betalar av sig. Komplettera med solfångar som ger den bästa återbetalningen över tid. Solen skickar inga räkningar! Om man samkör dessa två energislag till samma ackumulatortank är framtiden säkrad. Kompletttera gärna med ett serviceavtal med ett kompentent energiföretag. Satsa även på att täta fönster, investera i en bra ventilationsanläggning och se till att huset är ordentligt isolerat.

Vad är viktigast att ha i åtanke för villaägare som överväger att investera i en värmepumpslösning? – Finns det redan ett vattenburet värmesystem så är det i de flesta fall mest lönsamt med bergvärme. Där det inte går att installera bergvärme kan det bli aktuellt med en luftvattenvärmepump. Har man ett mindre hus med direktverkande el, så är luft/luft oftast en bra lösning. Hur stort är familjens behov av varmvatten? Bäst är att välja en värmepump som kan producera varmvatten samtidigt som den värmer huset (HGW-teknik) och att beredaren är av typ slingtank med TWS – funktion för snabbåterladdning. För vilken typ av villaägare är en värmepumpslösning en bra investering? – En värmepump är oftast den mest lönsamma investeringen för en villaägare. Det är en långsiktig, bekväm, enkel och miljövänlig lösning. Vad bör man tänka på när man väljer värmepumpsleverantör och typ av värmepump? – Viktigt är att välja en installatör som är SVEP-medlem och som kan erbjuda ett brett produktsortiment. Installatören bör också vara en certifierad återförsäljare som är godkänd av den tillverkare han representerar. Man bör också noggrant undersöka vilka garantier och försäkringsvillkor som gäller. Gäller det hela värmepumpsinstallationen eller bara en del? Fördelen med en trygghetsförsäkring är att den tryggas av en tredje part. En viktig sak gällande luft/luft är att den verkligheten är byggd för vårt nordiska klimat. Den optimala lösningen är att använda en del av kylkretsen till avfrostningsbehovet i stället för en el-värmekabel.

Vad är en solvärmepump? – En solvärmepump är en hybridlösning som integrerar en traditionell bergvärmepump med en solvärmeanläggning. Eftersom solvärmepumpen hämtar energi från såväl sol som berg kan den fungera som en komplett uppvärmningslösning för villor. Solvärmepumpen hanterar flera energikällor, var för sig eller i kombination, allt helt automatiskt i samma styrning. I vilken typ av villor är en solvärmepump ett bra alternativ? – Det passar i stort sett alla typer av villor. En solvärmepump är visserligen associerad med en viss grundinvestering, men med stigande energikostnader betalar sig investeringen relativt fort. Eftersom solfångare bör placeras i söderläge för att ge högsta möjliga effekt är det förstås en fördel om man har utrymme för solfångare i det väderstrecket på sitt tak. Våra beräkningar visar att en genomsnittlig villaägare kan spara mellan 2 500 och 5 000 kilowattimmar per år ytterligare genom att installera en solvärmepump, jämfört med en vanlig bergvärmepump. Vilka tips har du till villaägare som överväger att investera i en solvärmepump? – Det gamla talesättet ’man får vad man betalar för’ gäller i högsta grad även när det gäller solvärmepumpar. Välj en kvalitetslösning som har goda förutsättningar att bli en långsiktigt lönsam investering. Anlita en erfaren installatör och köp ingen solvärmepump innan företaget i fråga har varit hemma hos dig och undersökt vilken typ av lösning som bäst matchar era förutsättningar och behov.

elpiloten

TM

från Elverket

Lär din villa följa väderrapporten, så drar den mindre el. Efter en kall natt, väntar ett kallt kök. Vår nya smarta tjänst Elpiloten™ gör allt bättre. Den styr din bergvärmepump efter väderrapporten och sätter igång den innan termometern faller. Resultatet blir jämnare temperatur inne - och upp till 15% lägre elanvändning varje år. Läs mer på elpiloten.se.

Skaffa ElpilotenTM Smart styrning av din bergvärmepump.

elverket.se


Sänk din värmekostnad med upp till

Vi hjälper dig med hela installationen, inklusive placeringen, så att luftvärmepumpen sitter där den gör mest nytta.

55% med en luftvärmepump

Var ska din luftvärmepump sitta? Om vi får föreslå något nytt till ditt hem, så är det en luftvärmepump. Vi tror nämligen att du kommer att älska den. Inte för att den är snygg, men för att du får pengar över till annat. Luftvärmepumpen kan sänka din uppvärmningskostnad med upp till 55 procent. Är du elkund hos oss kan du köpa en luftvärmepump och få service, tillbehör och premier värda 7 956 kronor på köpet! Är du inte vår kund idag, så kanske det är dags att bli det? Läs mer och beställ på vattenfall.se/varmepump eller ring 020-28 48 00.

Vattenfall Försäljning


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

22

m ö jlig heter

energibesparing

»Byt ut lister när det behövs och förebygg energiläckage. Det är en liten och billig åtgärd som kan spara mycket pengar.

Kerstin Lundvik

Genom att installera en energimätare kan ni utläsa exakt hur mycket energi ni förbrukar i olika delar av huset.

Smarta knep minskar energiförbrukningen och spar pengar »En stor del av Med relativt små och enkla justeringar av användar­beteende och vanor kan villaägare sänka sina energikostnader. En minskad energiförbrukning gynnar miljön och märks direkt i plånboken. text Annika Wihlborg

Med hjälp av Kerstin Lundvik, projektledare på Energi- och klimatrådgivningen i Stockholms Stad, har vi sammanställt några energibesparingstips för tre olika typer av villaägare. Barnfamiljen med två barn och två vuxna:

Tvätta energismart. Välj energisnål tvätt- och torkutrustning. Fyll maskinen och tvätta på så låg temperatur som möjligt, ofta räcker det med 40 grader. Familjer som undviker att tvätta på de högsta temperaturerna kan spara mellan 50 och 80 kilowat-

timmar per år. Satsa på att centrifugera tvätten ordentligt, då blir torktumlingen mindre energikrävande. Tänk till i köket. Koka med lock på kastrullen, det minskar energiförbrukningen med 30 procent. Genom att använda kastruller av samma storlek som plattan kan du spara värdefull energi. Satsa på att använda ugnen till flera saker efter varandra, tina fryst mat i kylen och frosta av kyl och frys minst en gång per år. Glöm inte att regelbundet dammsuga baksidan på kyl och frys. Damm på gallret riskerar att öka energiförbrukningen med uppemot 25 procent.

Se över elavtalet varje år. Det finns pengar att spara genom att välja det elavtal som bäst matchar era behov. Kolla gamla elräkningar och summera er genomsnittliga elförbrukning per år. Räkna ut vad varje kilowattimme kostar och jämför olika erbjudanden från olika elleverantörer. När du vet hur mycket ni förbrukar är det lättare att jämföra olika aktörer. Du kan även ta hjälp av prisjämförelsesajter.

solvärmepumpen världens bästa jord/bergvärmepump?

EVI HEAT Connect r dig Appen som ge koll på din p solvärmepum

Solvärmepumpen är en genialiskt vidareutvecklad jord / bergvärmepump som innebär att du kan sänka din elförbrukning med ytterligare upp till 40% jämfört meden traditionell bergvärmepump. En unik hybrid med både miljö och plånbok i åtanke.

energiförbrukningen avgörs av vår livsstil. Kerstin Lundvik

Täta listerna i husets fönster minst en gång per år. Ta för vana att se över tätningen i alla fönster i huset minst en gång per år. Byt ut lister när det behövs och förebygg energiläckage. Det är en liten och billig åtgärd som kan spara mycket pengar, men ofta glöms bort. Paret utan barn:

Sänk inomhustemperaturen. Små sänkningar av inomhustemperaturen har ofta stor effekt. En grads sänkning märks knappt, men ger ändå fem procents energibesparing. För ett småhus som förbrukar 15 000 kilowattimmar per år för uppvärmning innebär det en besparing på 750 kilowattimmar

per år. Om ni är beredda att ta på er en extra kofta och använda innetofflor på vintern kan ni kanske tänka er att sänka temperaturen ytterligare några grader. Det gynnar både plånboken och miljön. Byt till energieffektiva vitvaror. Energisnåla vitvaror är ofta något dyrare i inköp, men det brukar ändå bli en lönsam affär på sikt eftersom driftkalkylen blir betydligt lägre. Skillnaden mellan en energisnål kyl och frys och äldre utrustning kan motsvara uppemot 2 000 kronor per år i energikostnader. Byt till lågenergilampor. Varje 60-watts glödlampa som ersätts med en lågenergilampa, exempelvis en LED-lampa, innebär en besparing på cirka 500 kronor om man räknar in elkostnaden under hela lågenergilampans brinntid. reser mycket: Sänk inomhustemperaturen när ni reser bort. När ingen vistas i huset kan ni spara pengar genom att sänka inomhustemperaturen med ett par grader. Genom att exempelvis

Barnfamiljen som

BYT VENTILATIONS AGGREGAT FÖR BÅDE HÄLSA OCH EKONOMI Har du ett ventilationsaggregat från 80-talet så är det inte säkert att det kan garantera bra luft hemma. Med ett modernt FTX-system andas du alltid hälsosam luft, samtidigt som du kan spara 5 – 7 000 kWh per år jämfört med ditt nuvarande system. En hälsosam investering med andra ord.

Här hittar du närmaste återförsäljare www.flaktwoods.se/bostadsventilation

www.eviheat.se

sänka till 17 grader kan ni minska energiförbrukningen rejält om ni är bortresta i ett par veckor.

Installera timer och rörelsestyrd belysning. Det kan kännas tryggt att ha en viss belysning i huset, även när ni är bortresta. Med hjälp av en tidsinställd timer kan ni ha lampor tända i delar av huset vid olika tider på dygnet utan att det gör några större avtryck på elräkningen, i synnerhet om ni använder LED-lampor. Det kan också vara klokt att installera rörelsestyrd utomhusbelysning på tomten.

dra ut kontakten till alla apparater på standbyläge. Tvapparater, datorer, skrivare och annan teknisk utrustning i standbyläge drar mer energi än man kan tro, helt i onödan. En tv-spelskonsol i standbyläge kan exempelvis dra lika mycket energi som en liten glödlampa. Dra ut alla kontakter till apparater som på standbyläge inför en resa. Det spar energi och minimerar riskerna vid ett eventuellt åskoväder. Stäng av och


Sänk din elkostnad med upp till

20% med en EnergyWatch

Vilka är eltjuvarna hemma hos dig? Frysen, golvvärmen eller bastun? Eller kanske något som står på dygnet runt, helt i onödan? Med en EnergyWatch i ditt hem vet du. Då kan du följa din elförbrukning i realtid från datorn eller mobilen. EnergyWatch, som enkelt kopplas till din elmätare, hjälper dig att hitta onödiga eltjuvar och sänka elkostnaden med upp till 20 procent. Just nu får du som är elkund hos oss 500 kronor i rabatt. Läs mer och beställ på vattenfall.se/energywatch eller ring 020-28 48 00.

Med smarta förbrukningsmätaren EnergyWatch har du alltid koll på hemmets elförbrukning via datorn eller mobilen.

Vattenfall Försäljning


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

24

F okus

energieffektivisering

»Du kan

exempelvis fjärrstyra husets värme och ventilation på distans.

Ett lågenergihus medför vissa initiala extrakostnader, men utifrån ett långsiktigt perspektiv är det en god affär för husägaren.

Sunda hus med låga uppvärmningskostnader Byggmaterial, fönster, isolering, blandare och vitvaror påverkar energiförbrukningen. Lågenergihus bidrar till ett behagligt inomhusklimat och minimerar uppvärmningskostnaderna. text Annika Wihlborg

En av fördelarna med att köpa ett nytt hus är möjligheten att göra egna val och själv påverka alltifrån val av vitvaror till fönster och tätning. På senare år har valmöjligheterna blivit fler för den som vill göra klimatsmarta val som även gynnar plånboken. Flera faktorer bidrar till en energieffektiv villa. Viktigast av allt är att huset håller tätt, förses med en riktigt bra isolering med så få köldbryggor som möjligt, och till det en god kontrollerad ventilation. Det finns flera typer av lågenergihus, några av de riktigt energieffektiva alternativen är passivhus, nollenergihus och plusenergihus. – I takt med att intresset för och kunskapen om lågenergihus ökar har allt fler hustillverkare breddat sitt utbud av energismarta hus. Undersök vilka lågenergihus olika husleverantörer kan erbjuda. Fråga också gärna om hustillverkarna har koll på om deras underleverantörer tar ett miljöansvar i såväl tillverkningen av huskomponenterna som vid byggnationen av huset på plats, säger Ewa Leek på husleverantören Faluhus. Passivhus minimerar energiläckage

Ett passivhus är konstruerat på ett sätt som gör att merparten av den värme som de boende i huset förbru-

kar genereras genom kroppsvärme, men också av belysning och elektrisk utrustning. I ett passivhus har man lyckats minska värmeförlusterna så mycket att radiatorer eller golvvärme sällan behövs. Passivhusen har också komfortfördelar eftersom god isolering förebygger drag. Passivhus kan också förebygga fuktskador eftersom den täta isoleringen förhindrar fuktig inomhusluft från att läcka ut i husets stomme. – Nollenergihus är ytterligare ett exempel på lågenergihus. Ett nollenergihus förbrukar inte mer energi än vad det själv tillför, man kan alltså säga att huset är självförsörjande på energi. Ett hus som tillför mer energi än det använder kallas för plusenergihus. Överskottselen kan säljas vidare till andra via elnätet, säger Ewa Leek. Långsiktig investering

Ett lågenergihus medför visserligen vissa initiala extrakostnader, men

utifrån ett långsiktigt perspektiv är det en god affär för husägaren, som kan se fram emot sänkta uppvärmningskostnader. Lågenergihus finns numera i många olika utföranden, den som väljer att investera i ett lågenergihus behöver med andra ord knappast kompromissa med husets arkitektoniska utformning.

utgå från tomtens grundläggningsförutsättningar. För att optimera energiförbrukningen är det klokt att välja ett kompakt hus i ett eller två plan, snarare än en överdimensionerad enplansvilla. Det är detaljplanen avgör om ett enplans eller tvåplanshus tillåts att bygga på din fastighet. Mätare och fjärrstyrning

Kombinera uppvärmningsmetoder

Många blivande husägare föredrar att inte låsa sig vid någon specifik uppvärmningsmetod och installerar därför en flexibel uppvärmningslösning som gör det möjligt att byta uppvärmningsmetod efter ett par år. Andra väljer en uppvärmningslösning som kombinerar två olika uppvärmningskällor som kompletterar varandra, exempelvis solpaneler och en värmepump. Om du bestämt dig för ett lågenergihus men överväger vilken typ av lågenergihus som bäst matchar dina behov är det klokt att

Det finns användarvänlig teknisk utrustning som bidrar till att hålla koll på villans energiförbrukning. Du kan exempelvis fjärrstyra husets värme och ventilation på distans, vilket är en fördel om man exempelvis åker på semester och vill hålla värmeförbrukningen på sparlåga och samtidigt mötas av ett behagligt inomhusklimat vid hemkomsten. Mätare som på ett pedagogiskt sätt illusterar förbrukningen av varmvatten och energi är ett annat exempel på ett verktyg som kan underlätta en minimerad energiförbrukning. I arbetet med att energieffektivera en

» Se över om du kan

minska energibehovet genom att tilläggsisolera och förstärka eller byta ut tätningslister i fönster och dörrar.

villa är talesättet ”många bäckar små” mer relevant än någonsin. Den totala energiförbrukningen avgörs av summan av dina val, vilket inkluderar snålspolande blandare och snålförbrukande vitvaror. Villans energiförbrukning

– Utgå från en långsiktig driftskalkyl när du väljer hur villan ska värmas upp. Genomför enklare energieffektiviseringsåtgärder innan du investerar i exempelvis en bergvärmepump eller pelletspanna. Se över om du kan minska energibehovet genom att tilläggsisolera och förstärka eller byta ut tätningslister i fönster och dörrar. Då kan du dimensionera den nya uppvärmningslösningen utifrån era aktuella behov, säger Malin Leifsson, energi- och klimatrådgivare i Huddinge kommun. energivärden ofta när man ska sälja ett hus, det har blivit vanligare att villors energiförbrukning anges i bostadsannonser inför en försäljning. – En energideklaration gör det betydligt lättare att på ett smidigt sätt få inblick i en fastighets energiförbrukning, vilket tillgängliggör informationen för en bredare målgrupp, säger Stefan Norrman, energiexpert på Boverket. Numera anges

Smart fakta Tips: Säkerställ att de hantverkare som ska montera eller bygga huset har den kompetens som krävs för att minimera antalet köldbryggor, förebygga drag och minimera energiläckage. Det är viktigt att täta alla genomförningar för att behålla husets klimatskal tätt.


Flexibel värme för ett bättre klimat Bosch värmepumpar är ett utmärkt sätt att få ett bra inomhusklimat. Men det är också ett klimatsmart alternativ för den yttre miljön. Utnyttjandet av lagrad solenergi kvalificerar tekniken som ”förnyelsebar energikälla”. Men det finns mer att göra genom att t.ex. välja Bosch Compress 6000 LW/M bergvärmepump. Då kan man enkelt utnyttja lågtempererad golvvärme i tillbygget och värma både poolen och varmvattnet med naturlig – och billig – solvärme. Därför är Bosch det naturliga valet, på både kort och lång sikt. > Läs mer på www.bosch-climate.se

T! NYHPREES S CO M 6000 LW/M

ANNONS

Spara tusenlappar med storsäljaren Mitsubishi FH25! Genom den nya generationens luftvärmepumpar kan man spara upp till 10 000 kronor – varje år. – Det är en världsnyhet, säger Polarpumpens VD Martin Gerre.

Polarpumpen är Sveriges största onlinebutik för värmepumpar. Under det senaste året har det kommit flertalet nya värmepumpar på marknaden och till sajten, däribland Mitsubishi FH25. Värmepumpens otroliga effektivitet har visat sig, inte minst, i Energimyndighetens tester publicerade i slutet av 2012. Höjderna för möjlig besparing med värmepump tas nu till nya nivåer! I Energimyndighetens testresultat kan det utläsas att Mitsubishi FH25 ger en årsvärmefaktor på upp till hela 3,9*! FÖRKLARINGAR: Luft-luftvärmepump: Utvinner värmeenergi ur utomhusluften och sprider denna i inomhusluften med hjälp av en kompressor. Driftsenergi: Elektriciteten som driver värmepumpen att utvinna värme ur utomhusluften. Årsvärmefaktor (SCOP): Effektivitetsmått som anger hur många

– Du kan spara upp till 10 000 kronor om året, bara genom att använda dessa kraftpaket, pengar som är betydligt roligare att lägga på annat, säger Martin Gerre. En av Polarpumpens alla nöjda kunder är Åke som bor utanför Skellefteå. – Jag hade förväntat mig att pumpen skulle vara dyrare. Priset låg under det som var rekommenderat i olika forum på internet. Den låg ca 3 000 kronor lägre i pris än på andra ställen, berättar Åke. Och det var bara början på Åkes sparande. De stora summorna är de han numera tjänar månad efter månad, år efter år. Åke beräknar att han årligen sparar cirka 6000 kWh av sin totalförbrukning. Dessutom har han numera bättre luft i hela huset. – Hemmaklimatet har blivit bättre. Den blåser ut luften och gör huset mer jämnvarmt!

kilowatt värme du kan förvänta dig få ut av värmepumpen i förhållande till den energi den förbrukar. En årsvärmefaktor på 3,9 betyder att du får ut cirka fyra kronor värme för varje betald krona, under ett helt år. Polarpumpen.se: Nordens största leverantör av värmepumpar. Grundades 2007. Säljer, installerar och servar till låga priser. Rikstäckande.

Årlig besparing med Mitsubishi FH25 luft-luftvärmepump enligt tester hos Energimyndigheten

Malmö

Borås

Luleå

Besparing 74 %

Besparing 70 %

Besparing 58 %

Driftsenergi 26 % Hus med uppvärmningsbehov 9 100 kWh/år

Driftsenergi 30 %

Driftsenergi 42 %

Hus med uppvärmningsbehov 11 000 kWh/år

Hus med uppvärmningsbehov 15 400 kWh/år

Andel besparing av totalt uppvärmningsbehov är beräknat utifrån Energimyndighetens framtagna siffror för årsvärmefaktor (SCOP).

MITSUBISHI FH25 635 Upp till 160m² 0:-

STANDARD-INSTALLATION Efter ROT-avdrag

:-

13 90

2 800

0:11 80

Nordens största onlinebutik för värmepumpar!

www.polarpumpen.se Prata med våra rådgivare:

0770-777 600


a n n o n s

hela denna bilaga är en annons från smart media

annons

26

krönika

Expertens checklista till husköpare

text Ulf Stenberg, chefjurist

• •

Villaägarnas Riksförbund

Eftersom man ska bo i huset i många år, så gäller det att välja tapeter, färger och golv, som man trivs med. Men glöm inte bort vad många tycker är de tråkiga bitarna. Det handlar om juridik, projektering, ta in offerter och att anlita rätt byggföretag för bygget. Det är dock dessvärre här de största fallgroparna finns, om man inte ser upp.

Här kommer mina bästa tips och råd på vad du bör tänka på när du ska bygga nytt hus.

på att nya företag kanske inte har hunnit få betalningsanmärkningar och att konsumentomdömen på nätet inte alltid är äkta. Räkna igenom byggkostnaden och lägg på lite extra för oförutsedda utgifter. Gör allt i rätt ordning. Att flytta en köksö på ritningen är betydligt billigare än att flytta den när köket står klart. Jurist, kontrollansvarig och andra experter kan vara till hjälp med allt från avtalsgranskning till kontroller under själva bygget. Det lättaste brukar vara totalentreprenad. Då har du bara en motpart. Avtalet ska vara skriftligt utan förskottsbetalning och gärna medföra vite vid försening. Speciella önskemål om till exempel extra hög kvalitet på ett golv måste in i avtalet, annars kan entreprenören välja billigare alternativ. Normalt är fast pris eller takpris att föredra. Vid löpande räkning kan kostnaderna lätt skena iväg. Se till så att byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd tecknas, då det normalt är ett lagkrav för permanenthus. Håll ett vakande öga på bygget och fotografera gärna. Vid slutbesiktningen är allt inbyggt. Om till exempel grunden och tätskikten i badrummet är rätt utförda går inte att se och är dyrt att åtgärda i efterhand. Förbesiktningar är därför en god idé. Utnyttja din rätt att välja besiktningsman. Med ständiga uppdrag från samma byggföretag kan vissa besiktningsmän få en tendens till återhållsamhet i besiktningsanmärkningarna.

www.forsgrenstimmerhus.se 08-94 43 80

www.roxx.se

• Välj rätt tomt och prova området. På en visning kl.14 en söndag är området kanske lugnt medan det förvandlas till ett bullerstört bilkösinferno kl.7:30 en tisdag. Skolväg, närservice, kollektivtrafik med mera är också viktigt. • Kolla vad som är på gång i närheten. Ska parken bebyggas eller kommer sjöutsikten att försvinna? • För att säkrare välja byggföretag ta in offerter, kreditupplysning och referenser, samt se till att det finns F-skattesedel och momsregistrering. Eller gå via förmedlingsföretag på nätet för byggföretag. De utför ofta viss kontroll. Tänk

fotografera gärna. Vid slutbesiktningen är allt inbyggt.

Behöver ni större boyta?

Bygg ut på höjden!

före

Få större utrymmen utan att flytta. Bo kvar i huset där du trivs och bygg på höjden och få mer boendeyta.

efter www.atvidabergstakvaningar.se Tel. 0120-249 65

Välkommen att besöka oss på Nybygget husutställning, Arlandastad!

www.faluhus.se 08-93 98 65

Det är underbart att bygga ett nytt hus för sig och sin familj. Nya fräscha badrum och ett nytt stilrent kök. Och så en snygg modern fasad. Här finns det mycket att välja på och det ska få ta tid.

»Håll ett vakande öga på bygget och


Klassiskt och stilfullt vinkelhus NäKtergaleN

1.108.000:-* * Priset giltigt tom 28 februari 2014. Avser villabyggsats i standardutförande enligt leveransdeklaration.

ett stramt och stilfullt vinkelhus med generösa ytor genom hela planlösningen. Vardagsrum med ryggåstak och stora fönster skapar ytterligare ljus och rymd.

Detta hus är extrautrustat.

Kvalitet Flexibilitet Ekonomi. Det finns få saker som är så viktiga som ditt boende. Det har vi tagit fasta på när vi har utformat våra hus. Hos oss kan du designa och bygga ditt personliga drömboende med högkvalitativa material och lösningar. Dessutom till ett ovanligt bra pris. Hör av dig till oss så berättar vi mer.

Näktergalen 230x300_helsida_SVD.indd 1

Beställ vår katalog på fiskarhedenvillan.se eller ring 46-243 79 42 42

2013-10-29 13:40:40


Fem tusen   räcker  inte! Vi  måste  bygga  mer.  I  snart  17  år  har   vi  på  BoKlok  byggt  bra  boenden  till  de   många  människorna.  Det  har  blivit  över   fem  tusen  kloka  hem,  varav  en  fjärdedel   är  hyresrätter.  Vi  är  stolta  över  vårt  bidrag,   men  det  räcker  inte  på  långa  vägar. Av  de  alldeles  för  få  bostäder  som  byggs     i  Sverige,  är  andelen  bra  bostäder  till     ett  lågt  pris  –  sådana  som  vi  bygger  –   försvinnande  liten.  Vår  marknadsandel     är  ynka  två  procent.     Så  kan  vi  inte  ha  det  längre.  Därför  satsar   vi  nu  stort  för  att  ändra  bilden.   Vi  rekryterar,  produktutvecklar  och     letar  kommuner  och  fastighetsägare  som   tillsammans  med  oss  vill  skapa  ett  bättre   bostads-­Sverige.   Inte  bara  för  de  rika,  utan  för  de  många. Läs  mer  på  www.boklok.se

Vår villa  

– Ett varmare boende

Vår villa  

– Ett varmare boende

Advertisement