Page 1

ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

FÖRETAGSBILEN EN FÖRMÅN FÖR FÖRETAGET OCH PERSONALEN

APRIL 2014

Stort biltest – marknadens hetaste bilar

Bertil Moldén

– så väljer du supermiljöbil

Jon Olsson

– den skidåkande bilentusiasten

Marcus Ericsson – Sveriges hopp i F1

Skräddarsy ditt fordon

Årets bil

Leasing

– de coolaste detaljerna

– synad i sömmarna

– bästa guiden


ANNONS

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

2

LE D A RE LÄS MER OM...

Supermiljöbilar Jag ägnade jul- och nyårshelgen åt att bland annat läsa den drygt 1 000 sidor långa utredningen om en fossiloberoende fordonsflotta, FFF-utredningen.

Bertil Moldén, vd BIL Sweden

Risker med FFF-utredningens förslag: • Sverige väljer att gå fortare fram än övriga EU • Beaktar inte riskerna för svensk industris konkurrenskraft • Belyser inte konsekvenserna för den individuella mobiliteten • Glömmer bort de gamla smutsiga bilarna utan katalysator • Riskerar att fordonsparken inte föryngras i hittillsvarande takt • Föreslår dramatiskt höjda förmånsvärden på tjänstebilar • Försäljningen av supermiljöbilar kommer fortsättningsvis gå långsammare Sveriges regering väljer att gå före övriga EU vilket begränsar modellurvalet En supermiljöbil får bara släppa ut max 50 gram koldioxid per 100 kilometer och Sverige är det enda land i världen som har krav så hårt satta för att kvalificera för en extra premie, i nuvarande läge 40 000 kronor, vilket gäller såväl privatperson som tjänstebil. Antalet valbara modeller var i början mycket begränsat men för varje månad kommer allt fler alternativ. Regeringen har allokerat supermiljöbilspremien till att räcka till totalt 5 000 bilar till och med december 2014. I skrivande stund ha

04 cirka 3 500 bilar registrerats så risken är stor att premien tar slut innan årsskiftet. Så om du funderar på en supermiljöbil är rådet att inte vänta för länge innan du slår till.

» Funderar du på en supermiljöbil är rådet att inte vänta för länge innan du slår till.

Anledningen till att risken finns att det kommer gå långsammare med introduktionen av supermiljöbilar är att early adopters samt flera kommuner och landsting redan har köpt eller beställt sina bilar. Om inte premien väsentligt ökas framgent kommer den stora gruppen övriga tjänstebilsköpare inte välja en supermiljöbil i avsaknad av en attraktiv morot.

Vad ska jag då välja när jag byter nästa gång ? Diesel, bensin, ren batteribil, pluginhybrid, bränslecell eller..? Bränsleceller och vätgas var stora nyheter på Tokyo Motor Show i höstas och nyligen

i Geneve. När jag började i fordonsbranschen för drygt 35 år sedan sa alla förståsigpåare att de kommer om 20 år. Dessvärre har vi sagt så ända fram tills förra året, 2013. För första gången tror jag nu att en introduktion på allvar närmar sig med stormsteg och äntligen till rimligt pris för köparen under 2015-2016. Flera tillverkare har redan köpbara bränslecellsbilar och flera hade realistiska bilar klara för fullskalig produktion i sina utställningsmontrar. Den stora risken är dock att vi har ytterligare ett moment 22 framför oss i stil med med gasbilarna. Varför finns det inga gasbilar? För att det saknas gasstationer. Varför saknas gasstationer? För att det inte finns några gasbilar. I dagsläget finns det mig veterligen ingen station att tanka vätgas på i Sverige. I Skåne rullar det just nu tre bilar till en kostnad av cirka 1,5 miljoner styck men de tvingas åka till Köpenhamn för att tanka. Att bygga den allra enklaste vätgastankstation kostar 10 miljoner kronor. Frågan är om inte moment 22 kommer upp igen. Vilket energibolag blir först med en station för vätgas i Sverige? Låt oss gemensamt kämpa för att det blir bra villkor för att köra både supermiljöbil och/eller företagsbil. Det är ju valår i år så gör din röst hörd!

10

04 Jon Olsson – passion för bilar 05 Elektronisk körjournal 06 Årets bil 2014 08 Ökad nybilsförsäljning 10 Profilintervju Marus Ericsson 12 Leasing – ett bekvämt alternativ 14 Rätt utrustning i transportbilen 16 Bensinhandel – från tankning till fullservice 18 Exklusivt biltest – kompaktoch mellanklassen

Trevlig läsning!

Fabian Finnman Projektledare

FÖRETAGSBILEN

DETTA ÄR SMART MEDIA

Projektledare: Fabian Finnman, fabian.finnman@smartmediapublishing.com Produktionsledare: Daniel Sivertsson, daniel.sivertsson@smartmediapublishing.com Affärsutvecklare: Marcus Carloni, marcus.carloni@smartmediapublishing.com Text: Erik Trulsson, Fredrik Dhejne Redaktionschef: Ruxandra Bocaciu Grafisk formgivning: Smart Media Publishing AB Layout och repro: Martin Isaksson, Sara Wikström Distribution: Svenska Dagbladet, april 2014 Tryck: V-TAB Södertälje Smart Media Publishing Sverige AB, Riddargatan 17, 114 57 Stockholm Tel 08-660 84 39 · Email redaktion@smartmediapublishing.com · www.smartmediapublishing.com

Smart Media utvecklar, producerar och finansierar temabilagor som distribueras via välrenommerade dagstidningar. Varje temabilaga skapas av väl sammansatta redaktionsteam. Och den grafiska produktionen görs av kreativa formgivare med känsla för modern tidskriftsproduktion. Starkt ämnesfokus är vår grundläggande idé. Genom exponering i våra temabilagor når våra kunder den bärande tidningens hela spridningsområde och selekterar automatiskt ut den målgrupp som är i marknad för företagets produkter och tjänster.

Följ oss:

En säker besparing! En säker bil gör inte allt. När faran dyker upp är det ändå du – som förare – som måste hantera situationen. Ett livsavgörande ögonblick där det gäller att agera rätt. I Safety Driving fokuserar vi på paniksituationer i realistiska farter. Du lär dig även att köra med tanke på både miljö och ekonomi. Visste du att enligt arbetsmiljöverket räcker det inte med körkort, om du kör bil i tjänsten. För mer info om Safety Driving och offert kontakta Per Östman 0705-14 50 80 eller Mikael Andersson 0142-29 88 50 safety@mantorppark.com

Kursprise r från 2.95 0:exkl moms


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

4

I NS P IRATION

PERSONPORTRÄTT

»Har man en

gång fått leka med fina bilar så kommer man nog alltid vilja ha något kul att sätta sig i.

Jon Olsson

Jon Olsson – snabb i backen och på vägen Frestyleskidåkaren Jon Olsson gillar inte bara att åka fort i skidbackarna. Han gillar också att köra snabbt i häftiga bilar. Bilintresset kom tidigt när han växte upp i Mora. TEXT FREDRIK DHEJNE

– Alla pojkar leker väl med bilar och när jag började tjäna pengar på min skidåkning kunde jag köpa min första bil. När Jon växte upp i Mora umgicks han inte med några som var speciellt bilintresserade. – Nej, alla mina kompisar åkte skidor. Han tog körkort ganska snart efter att fyllt 18. – Min första bil var en fallfärdig Mazda B2000 pickup. Jag gillade den då det var en konstig bil. Jag hade den

ett år. Sedan fick jag en sponsrad Passat W8. Det blev ett rejält lyft, den behöll jag ett par år. I USA hade jag en 1971 års Chevrolet El Camino som är en pickup som tillverkades mellan 1959–60 och 1964-87. Jon är däremot inte intresserad av att meka med bilar. – Jag kan ingenting om det utan det är att köra som är roligt. Nu kör jag en Audi RS6 som också är en sponsorbil. Det är både en drömbil och en bra bruksbil. Jag kör också en Audi Q7 när jag behöver få in ännu mer utrustning i bilen. Jon kör väldigt mycket mellan tävlingarna.

Blir det inte jobbigt att köra när du ska tävla sedan? – Jag är så van att köra långt och den senaste tiden har jag kört med min tränare och då har vi delat på körningen. I skrivande stund är Jon skadad och har opererat ena knäet, så skidåkningen får vila. Istället är det rehabilitering som gäller.

Har du tävlat med bil? – Jag har kört några tolvtimmarslopp på bana med racebilar. Då har jag kört med standardbilar som gjorts om för banracing. Är biltävlingar någonting du kan tänka dig att satsa på i framtiden? – Det skulle jag absolut vilja göra, men det kostar ju en slant så vi får se. Jon har ägt fem Lamborghini. – Jag tycker att Lamborghini är en läcker, snabb och supersportig bil som är väldigt rolig att köra. Nu har han skaffat sig en riktig drömbil som han specat upp själv. Den kallas för Rebellion R2k och är baserad på en Ultima GTR. Bilen består till stora delar av kolfiber och har byggts av Leif Tufvesson, före detta chefsmekaniker på Koenigsegg. Det tog fem år att bygga bilen och den var inte billig. Det enda som Jon saknar på den är en takbox för skidutrustningen, men det fungerar inte eftersom dörrarna öppnas uppåt.

Blev den så bra som du ville? - Den blev över förväntan, helt fantastiskt att ta en dröm till verklighet. Hur tycker du den skiljer sig från andra snabba bilar du kört? – Den är lättare och ser mer extrem ut än någon annan bil på gatan. Förra året körde Jon bilen i Gumball 3000 som startade i Köpenhamn och sedan gick via Stockholm, Helsingfors, Sankt Petersburg, Riga, Warszawa, Wien och med mål i Monte Carlo.

Smart fakta Jon Olsson är professionell freestyleåkare i skidor. Han föddes 17 augusti 1982 i Mora och bor numera i Monaco. Han vann junior-SM i slalom 1999 men beslöt sig för att satsa på friåkning. Fram till 2011 har han vunnit nio medaljer i Winter X-Games och ett antal andra medaljer i andra tävlingar runt om i världen.

Hur funkade den under Gumball 3000? – Den funkade perfekt. Jag förväntade mig att vi skulle ha lite småproblem men den rullade helt perfekt hela vägen.

Han är en ledande innovatör när det gäller freestylehopp och har blivit känd för de egna tricken, den så kallade ”Kangaroo Flip”, ”The Olsson Flip”, ”DJ Flip”, ”Hexo Flip” och ”The Tornado”.

Tror du att ditt bilintresse kommer att bestå? – Det tror jag absolut, har man en gång fått leka med fina bilar så kommer man nog alltid vilja ha något kul att sätta sig i.

I början av året slet han av ett korsband i ena knäet och har opererats. Han tvingades därmed ställa in resten av säsongen.


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

5

KÖRJOURNAL

HALLÅ DÄR...

Slipp skönhetstaxering med elektronisk körjournal Hur kör du egentligen är en fråga som Skatteverket kan ställa dig om din förmånsbil. Då gäller det att ha ordning och reda på torpet. Enklast och med minst risk för fel blir det med elektronisk körjournal. TEXT ERIK TRULSSON

Skönhetstaxerad. Smaka på det ordet. Skönhet, som är så fint, och sedan ordet taxerad. Det finns få folkslag som är så glada i att sänka sin taxering som vi svenskar. Skönhetstaxering är alltså något du vill undvika. Har du en förmånsbil gör du det enklast genom att föra körjournal. Trots detta är det många som missar på den punkten. flesta områden finns det i dag bra elektroniska hjälpmedel för att underlätta den här problematiken. Du behöver inte ta upp din loggbok varje gång du har kört till ett lunchmöte för att anteckna sträcka, deltagare, ärende och så vidare. Apparater, applikationer och sensorer registrerar dina bilresor och sköter jobbet åt dig. Det finns till och med elektroniska körjournaler som lär sig ditt körmönster och på så sätt automatiskt kan urskilja om det är en privat eller tjänsteresa du precis gjorde. Men var medveten om vad det är för apparatur som du förlitar din körjournalföring åt. Du får vad du betalar för vilket innebär att du ska vara försiktig med enklare och billigare lösningar. Att föra körjournal är visserligen inget lagkrav, men vid en bedömning av bilförmån och drivmedelsförmån är det ett enkelt bevismedel. Det är samtidigt ett logiskt sätt att skilja tjänstekörning från privatkörning SOM INOM DE

med din förmånsbil. Företagsbilar som föraren inte förmånsbeskattas för får inte köras i privata ärenden mer än 100 mil, eller vid fler än 10 tillfällen på ett år, om inte skattepliktig bilförmån ska uppkomma.

» Något att sitta

och räkna på vid fredagsmyset hemma med familjen för dem som inte kör elbilar.

bör innehålla följande information: Mätarställning vid årets början, datum och mätarställning vid varje resas början, ärende samt vilka platser som besökts, antal körda kilometrar, datum och mätarställning vid resans avslut samt slutligen mätarställningen vid årets slut. Vill du föra journal över din förbrukning kan du hålla koll på hur många liter du häller i bilen vid varje tankning. Något att sitta och räkna på vid fredagsmyset hemma med familjen för dem som inte kör elbilar.

privat- respektive tjänstemil. Informationen laddas vanligtvis trådlöst över till en dator där alla siffror sammanställs och du kan komplettera med uppgifter. En körjournal av elektronisk typ kan vara bra ur fler aspekter än att bara vara bekväm och snabb. Den kan hjälpa dig att få fram din faktiska bränsleförbrukning vid privat körning, då denna kan vara lägre än vid tjänstekörning.

EN ELEKTRONISK KÖRJOURNAL

DU KANSKE HAR

EN KOMPLETT KÖRJOURNAL

registrerar automatiskt alla körningar för att sedan dela upp vad som är

mycket last eller kör med släp i ditt arbete? Då är det viktigt att du får ett förmånsvärde på

»Informationen

laddas vanligtvis trådlöst över till en dator där alla siffror sammanställs och du kan komplettera med uppgifter.

FO K US

det faktiska drivmedel du gör av med. Elektroniska körjournaler räknas inte in i sådan extrautrustning som höjer förmånsvärdet på bilen. Vidare kan man använda eventuell inbyggd gpssändare för att spåra bilen om den skulle hamna i orätta händer. biltillverkare som erbjuder elektroniska körjournaler som originaltillbehör till sina bilar. Flertalet har appar som du kan ladda ner till din smarta mobiltelefon som sköter allt det tråkiga räknandet åt dig. Volvo har till exempel Volvo On Call som loggar dina resor och för över siffrorna i excel-dokument. Du kan enkelt öppna appen och se de senaste resorna du har gjort. Exempelvis kan du här plocka fram uppgifter om körsträcka och bränsleförbrukning. Har du en bil med stopp/start kan du få fram kuriosa som hur länge bilen har stått med avslagen motor för att spara bränsle och var detta skett någonstans. De som kör en laddhybrid kan få fram data på hur mycket de har kört på el respektive bränsle, samt vilken elförbrukning de har haft. Det går även att få fram siffror på hur mycket el som har genererats vid motorbroms. 30 sekunder efter det att du har tagit ur nyckeln ur tändningslåset finns all information tillgänglig i din mobila enhet av smart karaktär. Audi är också en populär förmånsbil som naturligtvis har en app för körjournaler. Appen håller reda på dina resor och mailar dig sammanställd data i efterhand. DET FINNS FLERA

Smart fakta Det kan skilja mycket i kvaliteten på elektroniska körjournaler. Välj inte bara den billigaste utan undersök marknaden.

...Anders Olofsson, företagsförsäljare på Bra Bil.

■ Märker ni ett högre tryck

från kunder nu än förra året? – Det tycker jag verkligen. Det är ett högre tryck på marknaden med betydligt större efterfrågan och dessutom en mer positiv attityd på konjunkturen.

■ Vilken anser ni är den bästa

bilmodellen för tjänstebilsföraren som måste hålla sig under 7,5 basbelopp och vill ha en miljövänlig familjebil? – Volvo V60 eller Volvo V70 med nya miljöbilsklassade D4 Drive–motorn på 181 hk, beroende på behov av storlek på bil. 

■ Vilka modeller ser ni mest

fram emot att få in i försäljningshallen under 2014? – Den största nyheten, nya Volvo XC90, kommer vi dessvärre inte att hinna få in i hallarna under 2014. Men vi får ju in specialversionen Ocean race på de flesta Volvomodellerna samt en sportversion av Volvo V70. Det ser vi verkligen fram mot.

■ Har ni märkt av någon Zlatan-

effekt? Har fotbollsspelaren blåst nytt liv i Volvo XC70? – Absolut! Första veckorna efter reklamen var helt hysteriska. Så det har helt klart väckt debatt och diskussion samt att jag tror att det höjt Volvos varumärke och image till en ny nivå.

Körjournal och bränslebesparing

- ExyPlus ECO2

Sepab Fordonsprodukter AB Bergkällavägen 31 B 192 79 Sollentuna Tel 08-626 95 00 www.sepab.se sepab@sepab.se

Uppfyller kraven från Skatteverket

Positionering av fordon

CO2 - och bränsleuppföljning

ISA - Hastighetsupplysning

Geofencing för bl a hemgångssäkerhet

Arbetsorderhantering och andra tillval

En enkel, smidig och ekonomisk bilvardag!


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

6

A KT UELLT

BILTEST

Vi synar "Årets bil" i sömmarna Kompaktklassen är en av de tuffaste klasser man kan ge sig in i som bilbyggare. Har Peugeot lyckats ta över rollen som måttstock i det som fram till i dag kallats Golfklassen? TEXT ERIK TRULSSON

Peugeot har också siktat in sig ordentligt på tysken och 308 har nästan exakt samma yttermått som Golf. Motorn i den Peugeot 308 vi provkör är en 1,6 liters turbodiesel. Utrustningen i övrigt är av senaste snitt med led-ljus, elektrisk parkeringsbroms, adaptiv farthållare med kökörningsassistent. generösa med lång sittdyna och ordentliga nackstöd. Bilen upplevs som väldigt sofistikerad att köra samtidigt som den är underhållande. Den är hela tiden med på noterna, men det sker på ett snyggt och harmoniskt vis. Dieselmotorn har en trevlig karaktär och den verkliga förbrukningen går att hålla under en halvliter per mil. Något som är ovanligt nuförtiden när alla motorer och bilar är mer förbrukningsanpassade efter testcykeln än efter verklig körning. Den knattrar heller inte särskilt mycket, utan kan till och med uppfattas som en bensinmotor inifrån kupén när den är varmkörd. STOLARNA FRAM ÄR

Det senaste året har det lanserats en hel del revolutionerande bilmodeller. Vad sägs om den amerikanska elbilen Tesla Model S som har en räckvidd på 50 mil och en gigantisk pekplatta i mittkonsolen där alla funktioner manövreras? Eller BMW i3, byggd i miljövänliga och ultralätta material och som med sin räckviddsförlängande motor eliminerar all räckviddsångest som elbilsförare kan drabbas av? Att en Peugeot i Golfklassen då tar hem titeln Årets bil säger en hel del. Detta är ingen vanlig Peugeot. Det är den första bilen på mycket länge som kan ge klasskungen Golf en riktigt tuff utmaning.

»Peugeot har

lyckats med en riktigt bra pekskärm och hela interiören är både snygg och lättjobbad.

den stora pekskärmen i mitten av instrumentpanelen. De digitala knapparna är tydliga och processorn är snabb vilket är två avgörande frågor för att en pekskärm ska vara användarvänlig. Menyerna är intuitiva och du kan svepa över skärmen som på en smartphone. Peugeot har lyckats med en riktigt bra pekskärm och hela interiören är både snygg och lättjobbad. Det är troligtvis här, tillsammans med de underbara köregenskaperna, som juryn i Årets bil föll pladask. att de dock inte tillbringade alltför mycket plats i baksätet på Peugeot 308. Det här är bilens svagaste sida och utrymmet är begränsat för vuxna. Särskilt om bilen har tillvalet panoramaglastak är huvudutrymmet för baksätespassagerarna dåligt. Glastaket är väldigt trevligt och släpper in behagligt med ljus i kupén, men det straffar som sagt huvudutrymmet för baksätespassagerarna. Sittställningen är också ganska låg och ryggstödet upprätt. Bagageutrymmet är dock stort. Med 470 liter är det störst i klassen, men man kan EN GISSNING ÄR

är fin och växelspaken är riktigt trevlig, både att greppa och att föra mellan lägena. Det är även väldämpat från buller i kupén. Styrningen är välkalibrerad. Den lilla ratten och den rappa styrkänslan ger den i övrigt vuxna bilen en sportig och kul karaktär. Ratten är tillplattad nertill och så liten att du läser av instrumenten ovanför rattkransen. Som på Peugeot 208. KÄNSLAN I VÄXELFÖRINGEN

befriad från knappar. Det mesta sköts via

INTERIÖREN ÄR TÄMLIGEN

inte få ett rakt bagagerumsgolv när man fäller baksätets ryggstöd. en variant av vad de kallar autobromssystem. Det är en kollisionsvarnare som varnar föraren när bilen registrerar en kritisk situation, om föraren inte agerar bromsas bilen ned med 20 km/h. Alltså inte hela vägen till stillastående som exempelvis Volvos autobromssystem. Pegan lämnar alltså fortfarande det sista tvärnitandet till föraren. Av vilken anledning kan vi inte svara på, men fransoserna gillar kanske att behålla ansvaret även vi kritiska situationer. PEUGEOT 308 HAR

Smart fakta Peugeot 308 1,6T 125 kostar 189 900 kronor i grundpris. Den har en 1,6-liters bensinturbomotor på 125 hk, gör 0–100 km/h på 8,9 sekunder och har en toppfart på 203 km/h. Förbrukningen är 5,6 l/100 km.


Under 2013 sålde Mobility group flest Nissan Qashqai, än någon annan återförsäljare i Sverige. Också samma år den mest sålda bilen mot privatpersoner i Stockholm.

VI SKRÄDDARSYR LEASINGAVTAL EFTER FÖRETAGETS BEHOV!

MILJÖBIL. NISSAN QASHQAI 1.5 DCI FÖRBRUKAR ENDAST FRÅN 0,38 L/MIL*

NISSAN QASHQAI 1.5 DCI ACENTA THE ULTIMATE URBAN EXPERIENCE Skattefri i 5 år. Från 216.900 kr

FÖRETAGSLEASING

3.280 KR / MÅNAD**

NISSAN SÄTRA: Murmästarvägen 17-19. Telefon 08-603 27 00 VARDAGAR 9-18. LÖRDAGAR-SÖNDAGAR 11-15. www.mbil.se

FÖR MER INFORMATION TA KONTAKT MED VÅR FÖRETAGSSÄLJARE SIMON GLIMTOFT TEL 08-603 27 11 ELLER MAILA PÅ: simon.glimtoft@mbil.se VÄLKOMMEN! *Bränsleförbrukning blandad körning l/mil: Nya Qashqai 0,38-0,56. CO2 -utsläpp g/km: Qashqai 99-129. Samtliga priser är inkl. moms. **36 månader företagsleasing, 20% 1:a förhöjd hyra, 45% restvärde. Priser inkl. moms. Med reservation för eventuella ändringar. Bilen på bilden är extrautrustad.


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

8

ÖVE RBLICK

NYBILSFÖRSÄLJNING

Positiv utveckling för fordonsåret 2014 Nu kör vi 2014! Det går bra nu. Prognosen för årets nybilsförsäljning har precis justerats upp till 290 000 bilar. Det nionde bästa året genom tiderna. Revideringen gjordes efter en stark öppning på året. TEXT ERIK TRULSSON

Under samma tidsperiod, alltså från år 1997 till i dag, har det nästan blivit 70 procent dyrare att äga sin bil, enligt Ronny Svensson. Detta gör självklart att allt fler vill ha tjänstebil och det finns i dag nästan 100 000 fler tjänstebilar än för 17 år sedan. Någon personalansvarig sa att det är lättare att förhandla ner lönen än att dra in tjänstebilarna. MRF, meddelar att lagren på begagnatbilar hos deras anslutna bilhandlare fortsätter att minska, samtidigt som snittvärdena ökar. – Försäljningen av begagnade bilar i MRF-handeln tappade två procent i februari. Övrig bilhandel fortsätter att knapra andelar, samtidigt som privathandeln minskar. Totalt för hela begagnatmarknaden har vi en ökning med en procent. MRF-handeln behöver tänka till hur man ska förhålla sig till andelsminskningen inom begagnathandeln, säger Johan Holmqvist, bilhandelsansvarig på MRF. – Lagret hos MRF-handlarna är tre procent lägre än i fjol och ligger nu på 2011 års nivå. Snittvärdet fortsätter att öka. Det gäller att vi fortsätter att öka omsättningsMOTORBRANSCHENS RIKSFÖRBUND,

Orderingången på nya bilar var mycket god under januari och februari. Några förklaringar kan vara ökad köpkraft hos hushållen, rekordlåga räntor, minskad arbetslöshet och framtidsoptimism enligt Bil Swedens vd Bertil Moldén. Men en annan trolig orsak kan vara att det är väldigt billigt att skaffa förmånsbil i dag. De flesta nybilar som säljs är företagsbilar och företagsmarknaden är den viktigaste för bilhandeln. Enligt Ronny Svensson på Ynnor är förmånsvärdet på Sveriges vanligaste tjänstebil, Volvo V70, lika stort i dag som år 1997. Trots att en V70 i dag kostar 30 procent mer, eller 65 000 kronor.

»Snitt-

värdet fortsätter att öka. Johan Holmqvist, MRF

hastigheten, som ackumulerat till och med februari och är 5,2, vilket är lite bättre än förra året, fortsätter Johan Holmqvist. ETT MÄRKE SOM allt fler tjänstebilsförare hittat till är Nissan, och en anledning kan vara att de som tidigare hade tjänstebilar från premiumtillverkare har valt ett bilmärke i en lägre priskategori. Även tillverkare som Dacia och Seat rönte framgångar på den tröga bilmarknaden. Dacia ökade sin försäljning så mycket som ett par hundra procent under år 2013. Mobility Motors som säljer Nissan söder om Stockholm har sålt så mycket bilar att du nu expanderar med nya lokaler på 3 680 kvadratmeter. Den största satsningen ligger också mycket riktigt på företagssidan där Nissan vill nå ut till fler förmånsbilsförare, och företag med stora företagsbilsflottor. Det är därför en stor yta av de nya lokalerna ska vigas åt ett företagscenter.

bara tjänstebilsförare man är ute efter. En annan viktig del i företagsförsäljningen är yrkesfordon. Nissan satsar på ett brett utbud av arbets-

MEN DET ÄR INTE

redskap till yrkesfordonen, som plogar och lyftar och liknande. Miljöbilar är också en viktig del i satsningen och den nya försäljningshallen kommer att ha en egen miljöbilshörna. Nissan är hittills den enda tillverkare som har lyckats sälja en elbil i betydande volymer i Skandinavien. Eldrivna Nissan Leaf är exempelvis Norges mest sålda bilmodell, men den får snart tuff konkurrens av Volkswagen som precis visat upp Golf som eldriven.

Smart fakta Sveriges mest sålda bilmodeller med marknadsandel (i procent) Volvo V70 – 7,3 VW Passat – 4,8 Volvo S/V60 – 4,5 VW Golf – 4,3 Volvo XC60 – 3,9 Volvo V40 – 3,2 BMW 3-serie – 2,5 VW Polo – 2,3 Kia Ceed – 2,2


peugeot.se

NYA PEUGEOT 308 – ÅRETS BIL 2014!

NYA PEUGEOT 308 AUTOLEASE EDITION. DIN NÄSTA TJÄNSTEBIL? Via Autolease kör du Nya Peugeot 308 till marknadens bästa totalpris! Kontakta din Peugeotåterförsäljare för mer information.

308 ALLURE UTRUSTAD MED BLAND ANNAT

 Läderratt med rattkontroller  Metalliclack  ESP (antisladd) med intelligent ASR (antispinn)  Nyckelfritt lås- och startsystem ”KEYLESS”  Parkeringsradar fram och bak  Förarassistanspaket inkl. adaptiv farthållare och kollisionsvarnare  i-Cockpit, sätter dig som förare i centrum  9,7” multifunktions pekskärm med styrning av bilens inställningar och förarhjälpmedel. Bl a ACC, Bluetooth handsfree, USB-uttag, AUX-uttag  LED-strålkastare ger en karaktäristisk design  SKY Pack: panoramaglastak, mörktonad bakruta och navigation

I AUTOLEASE EDITION INGÅR • • • • • • • • •

Ingen kontantinsats (förhöjd 1:a hyra) Garanterat restvärde Fri Service i 3 år (7 500 mil) och reparationsavtal Klimatneutralisering Försäkring Däckavtal inkl. kompletta vinterhjul Däckhotell (förvaring av däck) Fordonsskatt Autolease Assistans

peugeot@autolease.se • www.autolease.se

Peugeot 308 1,6 e-HDi 115 hk ALLURE Autolease Edition

Leasingkostnad 3.998 kr

Totalkostnad per månad exkl. moms vid 36 mån/7 500 mil* Förmånsvärde från 1.698 kr/mån**

För mer information, kontakta: Per Klitgaard Telefon 08-473 45 95 Pär Hägglund Telefon 08-473 42 82 www.autolease.se

Vi är otroligt stolta över att nya Peugeot 308 nu tilldelats ett av bilvärldens mest prestigefulla priser – Årets Bil 2014. I juryn sitter ca 60 utvalda motorjournalister från över 20 länder runt om i Europa. Välkommen in och provkör Årets Bil 2014!

Peugeots nybilsgaranti inklusive Assistance gäller i 3 år eller 100.000 km – det som först inträffar. * Gäller endast juridisk person. ** Netto vid 52% marginalskatt. Bränsleförbrukning blandad körning: 3,7 l/100 km. Koldioxidutsläpp CO2: 95 g/km. Vi reserverar oss för eventuella ändringar, avvikelser och feltryck. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Erbjudandet går ej att kombinera med andra rabatter och avtal.


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

10

PR O FILINTERV J U

MARCUS ERICSSON

Sverige är tillbaka i Formel 1 Marcus Ericsson är första svenska racerföraren som fått F1kontrakt sedan Stefan ”Lill-lövis” Johansson slutade köra 1991. Vi träffade Marcus precis innan säsongen drog igång. TEXT ERIK TRULSSON

Du har nått toppen nu, Formel 1, hur känns det? – Det är fördel att komma in med ett helt nytt reglemente, nya motorer och tekniska hjälpmedel. Renault hade kanske inte gjort jobbet lika bra som de andra, vilket ledde till krångel vid de första testen. Men Renault är ett bra företag och team så att de kommer att få ordning på det. (Marcus Caterham-bil har en Renault-motor. Reds anm.) Hur gick de första testkörningarna? – Vi skulle testa all ny teknik. Detta är den största förändringen i reglemente i modern F1-historia. Så testerna handlade mest om att alla ska börja läsa av hur bilen är och börja jobba med den.

»Jag har mött hälf-

ten av dem tidigare, och slagit flera av dem i andra klasser.

som en omstart med helt nya regler. En nytändning för alla team och förare, så allt känns helrätt.

Du fick mycket bantid, men det blev inte så mycket körning? – Det var frustrerande att inte köra mer än elva varv, trots att jag fick två dagar. Jag har lärt mig, under mina år i GP2, att man nästan aldrig sitter i bilen. Men när man väl gör det måste man känna av bilen omedelbart och leverera direkt med input till ingenjörerna. Det handlar om att gilla läget.

Hur mycket måste du träna för att hålla vikten? – Alla team kommer att få problem att komma ner till minimivikten. Det gäller att vara så lätt som möjligt, vilket inte är det enklaste för mig som är 180 cm. Man ska vara stark men inte ha för mycket muskler. Det är ingen enkel sak, men jag har en tränare som är med mig hela tiden. Vi jobbar hårt tillsammans med en italiensk klinik som är specialiserad på att utforma träning för F1-förare. En stark nacke är viktigt, så den tränar jag mycket. Jag måste ständigt tänka på vad jag äter och träna mycket kondition.

Vad tycker du om det nya reglementet och nya hybridtekniken? – Det är helt rätt att F1 går den här vägen. F1 ska ligga i bilindustrins framkant, vilket det gör nu. Det är

Hur är det att köra med Kobayashi? – Helt perfekt. Han är erfaren med många år som F1-förare. Har dessutom varit på pallen i en bil som inte var den bästa. Jag ska lära mig

så mycket jag kan av hans erfarenheter. Det är viktigt att vi jobbar hårt tillsammans i ett litet team. Men samtidigt är han min närmsta konkurrent och jag ska göra allt för att slå honom.

Är ni kompisar privat, fikar ni ihop? – Nej, inte direkt. Vi har en bra relation men på en professionell nivå. Man måste kunna ha en bra relation och vara öppen med varandra för att snabbare utveckla bilen och teamet. Särskilt i år med det nya reglementet. Är han din viktigaste motståndare? – Eftersom vi har samma förutsättningar så är det klart att jämförelserna kommer att ske mot honom. Vilka är dina förväntningar på säsongen? – Caterham kom sist förra året och är det minsta stallet med minst resurser. Men vi ska göra allt för att klättra i rankingen. Och i dagsläget har jag egentligen ingen aning om hur nya bilen är. Svårt att säga en målsättning, utan jag får konkurrera med teamkamraten. Hur känns det att köra mot F1-legender? – Det är en overklig känsla att få köra mot mina gamla idoler. Vissa har kört i F1 sedan jag tävlade i gokart. Men när man väl kör spelar det ingen roll,


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

11

MARCUS ERICSSON

PRO FILINT ERV JU HALLÅ DÄR...

...Fredrik Sjöqvist som driver motorbanan Mantorp Park öster om Mjölby.

»Det är som en omstart med helt nya regler,

■ Vad har ni för kul på gång?

en nytändning för alla team och förare.

– STCC-finalen är ett av femton publika events under det kommande året. Nostalgia Racing Days, 22-24 augusti, i samarbete med Racerhistoriska klubben bjuder på racing som den var förr med alltifrån formelbilar till klassiska sportvagnar. Mantorp Park 500, 5 oktober, ett race med stort startfält och en tävlingssträcka på 500 km med inspiration de internationella stortävlingarna. Drift Allstars, 19-20 juli, kan liknas vid ett europamästerskap för drifting. Mängder av internationella förare kommer bjuda på den bästa driftingtävlingen hittills i Sverige.

och jag kan justera inställningarna via ratten samtidigt som jag kör.

då är man så fokuserad att man bara ser dem som konkurrenter. Det är klart att det kommer att kännas speciellt till en början. Men jag har mött omkring hälften av dem tidigare, och slagit flera av dem i andra klasser.

Du övar mycket i simulator, hur lik den riktiga bilen är simulatorn? – Under senare år har F1-team investerat mycket i simulatorer, så i dag är de väldigt bra. Men det blir så klart aldrig som att köra den riktiga bilen, så det är fortfarande stor skillnad. Det bästa är att man kan öva på att använda verktygen, att ställa in bilen under tiden man kör via knappar och vred på ratten. Allt detta ska man ha automatiskt i kroppen när man sedan kör den riktiga bilen.

Vem är din favorit? – Daniel Ricciardo. Hur var det att köra GP2? – Jag började köra i GP2 redan när jag var 18, vilket man kan tycka vad man vill om. Men jag har lärt mig mycket om hur det är att köra en stor formelbil. GP2-bilen är byggd väldigt likt en F1-bil och det är ju så klart något jag har nytta av i dag.

■ Är det bara motortävlingar? – Nej, Hell Run, 27 juli, är en udda satsning på en traditionell motorbana. En hinderlöptävling. På Hell Run skapar vi en unik bana där vi utnyttjat anläggningens natur och motorbanans byggnationer. Det blir sommarens stora utmaning.

Sedan får du ju köra nya banor. – Ja, det är kanske det bästa med simulatorn. Att man kan arbeta upp rutinen på nya banor innan man kör dem på riktigt. Spårvalet, växelval vid olika kurvor och så vidare.

Du testade för F1 2009, vad är skillnaderna mot GP2? – GP2-bilen är så lik en F1-bil som möjligt för att utveckla förarna. Men F1-bilen är bättre på allting. Kanske inte extremt bättre på något, men lite bättre på allt. Bättre grepp, vassare bromsar, mer acceleration och så vidare. I övrigt är bilarna lika.

■ Har ni något för vanliga

Känner du dig nöjd? – Nej. Jag har jobbat för det här sedan jag var nio år och kommer fortsätta jobba stenhårt för att göra så bra ifrån mig som möjligt och visa vad jag kan leverera.

Är GP2-bilen svårare att köra? – Ja, det är den. Den går inte att anpassa med egna vingar och så vidare, utan där har du en enhetsbil. Man kan ändra inställningarna men inte bygga om bilen. På så vis är bilen hela tiden en kompromiss där den går bra i några kurvor men sämre i andra. Du kan aldrig riktigt anpassa den efter hela banan, vilket går med en F1-bil.

bilägare? – Track MonDay. Första måndagen i månaden är en öppen bandag, då alla med en gatgodkänd bil är välkomna att köra.

Smart fakta

■ Och för tjänstebilsförare? – Safety Driving. Allt fler företag börjar bli medvetna om det ansvar en arbetsgivare har enligt arbetsmiljöverket. I deras riktlinjer står det tydligt att det inte räcker med körkort om man kör bil i tjänsten. Här ser vi stor efterfrågan och har ett kurskoncept där man också kan få in den så viktiga miljökörningen.

Marcus Ericsson föddes 1990 i Kumla och är den första svensken att köra i Formel 1 sedan 1991. Han började tävla i karting år 2000 och slog som sjuttonåring igenom med att vinna Formula BMW UK. Under 2008 avancerade han till brittiska F3-mästerskapet och året efter till GP2.

Plus att du kan justera bilen under tiden du kör. – Ja, F1-bilen är väldigt avancerad

NU INGÅR 3 ÅRS FRI SERVICE! NU 33ÅRS FRI NUINGÅR INGÅR ÅRS FRISERVICE! SERVICE! NU SERVICE! NUINGÅR INGÅR 33 ÅRS ÅRS FRI FRI SERVICE!

SERVICEAVTAL SERVICEAVTAL SERVICEAVTAL SERVICEAVTAL SERVICEAVTAL SERVICEAVTAL

SERVICEAVTAL SERVICEAVTAL SERVICEAVTAL SERVICEAVTAL

FRI SERVICE 3 ÅR 3 FRI FRI SERVICE ÅR SERVICE 3 ÅR

SERVICE 3 ÅR FRI SERVICE 3 ÅR FRI FRI SERVICE 3 ÅR FRI SERVICE 3 ÅR

SERVICE FRI FRI SERVICE 3 ÅR 3 ÅR FRI SERVICE 3 ÅR

CITROËN CITROËN NEMO CITROËN NEMO NEMO

CITROËN BERLINGO CITROËN CITROËN CITROËN BERLINGO JUMPY CITROËN BERLINGO CITROËN JUMPYJUMPY 3 3

CITROËN JUMPER CITROËN JUMPER CITROËN JUMPER 3

3 3 3 3 3 17 m 3upp fr. 0,41 l/mil. fr.Lastar 0,47 l/mil. 4,1 m fr.Lastar 0,74 l/mil. Lastar upp fr.Lastar 0,64 l/mil. Lastar fr. 0,41 l/mil. Lastar upp tillLastar 2,5 mupp 0,47 l/mil. uppupp tillLastar 4,1 mupp l/mil. uppupp till 17 fr. 0,41 l/mil. Lastar upp till 2,5 m3tillfr.2,5 fr.m0,47 l/mil. Lastar till 4,1 mtill fr. 0,74 l/mil. Lastar tillm 17 mtill fr. 0,64 l/mil. uppupp till 6till m6 fr. 0,64 l/mil. Lastar m3 till 6fr.m0,74

3

NU! HDi fr. 99.900:NU! HDi fr. 119.900:NU! HDifr.DIESEL fr. 195.900:NU! HDifr.DIESEL fr. 169.900:NU! HDiHDi DIESEL fr. DIESEL 99.900:NU! HDiHDi DIESEL fr.DIESEL 119.900:NU! HDiHDi DIESEL 195.900:NU! DIESEL fr. 99.900:NU! DIESEL fr. 119.900:NU! DIESEL fr. 195.900:NU! HDiHDi DIESEL 169.900:NU! DIESEL fr. 169.900:-

CITROËN CITROËNNEMO NEMO

CITROËN CITROËNBERLINGO BERLINGO

CITROËN JUMPY CITROËN JUMPY

CITROËNJUMPER JUMPER CITROËN

Erbjudandena gäller fr.o.m. 01.02.14. körning 4,1-8,7 l/100 km, CO2 utsläpp 109-229 g/km. Bilarna påextrautrustade. bilden är extrautrustade. ärexkl. angivna exkl. moms.Lastar Serviceavtalet gällande 3 Blandad 33 Bilarna 3 3angivna Erbjudandena gäller fr.o.m. 01.02.14. Blandad körning km, CO2 utsläpp 109-229 på bilden är extrautrustade. Priserna exkl. moms. Serviceavtalet gällande Erbjudandena gäller fr.o.m. 01.02.14. Blandad 4,1-8,7 l/100 km, Lastar CO2 utsläpp 109-229 g/km. på0,64 bilden är är3Priserna moms. Serviceavtalet gällande 3 4,1-8,7 fr. fr. 0,41 l/mil. Lastar upp tilltill 2,5 mkörning fr. 0,47 l/mil. upp till 4,1 m 0,74 l/mil. upp till fr. 0,64 l/mil. Lastar uppPriserna tillär66angivna 0,41 l/mil. Lastar upp 2,5 m fr.l/100 0,47 l/mil. uppJumper tillg/km. 4,1 mBilarna fr.fr. 0,74 l/mil. Lastar upp till 1717 m3m fr. l/mil. Lastar till mm Citroën Nemo och Berlingo gäller en7500 körsträcka om 7500 mil,Jumper förLastar Jumpy och är9500 sträckan 9500 mil, villkor förse övriga villkor seupp citroen.se eller kontakta din Citroën återförsäljare. ejNemo. Citroën Nemo. Citroën Nemo och Berlingo gäller en körsträcka om mil, för Jumpy och är sträckan 9500 mil, för villkor citroen.se eller kontakta din Citroën återförsäljare. *Gäller ej Citroën Nemo. Citroën Nemo och Berlingo gäller en körsträcka om 7500 mil, för Jumpy och Jumper är sträckan mil,övriga för övriga se citroen.se eller kontakta din Citroën återförsäljare. *Gäller ej *Gäller Citroën

NU! HDi DIESEL NU!HDi HDiDIESEL DIESELfr.fr.195.900:195.900:HDi DIESEL DIESELfr. fr.169.900:169.900:- NU! NU! HDi DIESELfr.fr.99.900:99.900:- NU! NU!HDi HDiDIESEL DIESELfr. fr. 119.900:119.900:- NU! HDi HANINGE

NACKA

SPÅNGA/LUNDA

SKÄRHOLMEN

CRÉATIVE TECHNOLOGIE CRÉATIVE TECHNOLOGIE CRÉATIVE TECHNOLOGIE

CRÉATIVE TECHNOLOGIE TECHNOLOGIE VALLENTUNACRÉATIVE

HANINGE NACKA VALLENTUNA HANINGE NACKA VALLENTUNA SPÅNGA/LUNDA SKÄRHOLMEN SPÅNGA/LUNDA SKÄRHOLMEN Erbjudandena gäller fr.o.m. 01.02.14. Blandad körning utsläpp g/km. Bilarna på bilden bilden är ärextrautrustade. extrautrustade.Priserna Priserna angivnaexkl. exkl. moms. Serviceavtalet gällande Erbjudandena gäller fr.o.m. 01.02.14. Blandad körning4,1-8,7 4,1-8,7l/100 l/100km, km,CO2 CO2 utsläpp109-229 109-229 Bilarna på ärärangivna moms. Serviceavtalet gällande LAGERSTEDTS BIL DAHLBACKA BILg/km. VALLENTUNA AB CITROËN CENTER WAHLSTRÖM NIELSEN BIL AB LAGERSTEDTS BIL BIL DAHLBACKA BIL BIL ABMOTOR LAGERSTEDTS DAHLBACKA VALLENTUNA MOTOR AB CITROËN CENTER WAHLSTRÖM NIELSEN BIL AB *Gäller CITROËN CENTER WAHLSTRÖM NIELSEN BIL AB Citroën Nemo ochoch Berlingo gäller enen körsträcka omom 7500 och är för övriga villkor secitroen.se citroen.seeller eller kontakta dinCitroën Citroën återförsäljare. *Gäller ej Citroën Nemo. MOTOR Citroën Nemo Berlingo gäller körsträcka 7500mil, mil,för förJumpy Jumpy ochJumper Jumper ärsträckan sträckan 9500 9500 mil, övriga villkor se kontakta din återförsäljare. ej VALLENTUNA Citroën Nemo.

SÖDERBYTORPSG. 5 PRÄSTKRAGENS PRÄSTKRAGENS 15 FINSPÅNGSGATAN INDUSTRIVÄGEN 2 FINSPÅNGSGATAN 52 MURMÄSTARVÄGEN MURMÄSTARVÄGEN 33 INDUSTRIVÄGEN SÖDERBYTORPSG. 5 5 PRÄSTKRAGENS VÄGVÄG 15 15 VÄG FINSPÅNGSGATAN 2 2 SÖDERBYTORPSG. INDUSTRIVÄGEN 52 52 33 33 MURMÄSTARVÄGEN 08-745 08-556 08-514 08-687 08-603 08-745 55 00 08-556 616 50 50 616 50 08-514 308 00 00308 00 08-745 55 00 55 00 08-556 616 08-514 308 08-687 86 00 08-603 37ESKILSTUNA 60 08-687 86 00 86 00 08-603 37 60 37 60 HANINGE NACKA VALLENTUNA SPÅNGA/LUNDA HANINGE NACKA VALLENTUNA SPÅNGA/LUNDA SKÄRHOLMEN LAGERSTEDTS DAHLBACKA VALLENTUNA MOTOR LAGERSTEDTSBIL BIL DAHLBACKA BIL BIL VALLENTUNA MOTOR AB AB CITROËN CENTER CENTER CITROËN WAHLSTRÖM NIELSEN BIL AB NORRBILAR GUSTAFSVÄGEN33 5 SÖDERBYTORPSG.55 PRÄSTKRAGENS VÄG VÄG 15 15 INDUSTRIVÄGEN 2 2 FINSPÅNGSGATAN MURMÄSTARVÄGEN SÖDERBYTORPSG. PRÄSTKRAGENS INDUSTRIVÄGEN FINSPÅNGSGATAN52 52 016-123758 08-74555550000 08-556616 616 50 50 08-514 308 00 00 08-687 08-603 6000 08-745 08-556 08-514 308 08-687 86 8600 00


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

12

F OKUS

LEASING

»Vi menar att

det främst kostar att äga en bil, inte att köpa den. Ylva Ekmark

Leasing – bekväm tillgång till företagsbil Att leasa sina fordon i stället för att köpa dem rakt av kan vara ett bra alternativ för företag. Leasingföretagen kan också ta hand om all administration kring fordonen. Det menar experterna vi talat med. TEXT FREDRIK DHEJNE

Leasing är en form av hyra där en fast månadsavgift betalas under en bestämd period. En leasad bil ägs av leasegivaren under leaseperioden. Leasing förekommer i två former: finansiell och operationell. Vid operationell leasing behandlas avgiften som en rörlig kostnad i bokföringen. Vid finansiell leasing ska ett leasat objekt tas upp som en tillgång i balansräkningen. Dessutom förbinder sig leasingtagaren att lämna tillbaka eller hitta en köpare till leasingobjektet efter avtalets slut. Vid operationell leasing finns inga sådana krav, leasinggivaren äger objektet och garanterar dess restvärde efter leasingtidens utgång. – I Sverige är en stor fördel att företagen kan lyfta halva momsen när de leasar bilar. Vi tycker att finansiell leasing är mer flexibelt än operatio-

nell leasing. Vid operationell betalar man ofta en hög premie för ett garanterat restvärde. Vår erfarenhet säger att det bästa för kunden är att själva ta del av överskottet vid försäljning av bilen. Operationell leasig kan också vara svårare för kunden att förstå. Leasinggivaren gör ofta en ensidig bedömning av om bilen utsatts för onormalt slitage vilket kunden får stå för, berättar Manne von Platen, chef för Auto Plan (ingår i Swedbank). Även om många bilkostnader kan ingå i leasingavtal anser han att det många gånger är billigare för kunden att betala service och reparationer direkt än att ha ett serviceavtal.

Många kunder vill ha miljöbilar – För oss är detta inte helt lätt. Vika regler kommer att gälla framöver och vad kommer miljöbilar att vara värda om tre år? Det är lätt att göra fel kring miljöbilar. Vi efterlyser långsiktiga spelregler. Vi ser dock att en trend är att hybridbilar växer men detta kommer att kräva en kraftig utbyggnad av infrastrukturen av laddningsställen för att detta ska slå fullt ut. – Vi menar att det främst kostar att äga en bil, inte att köpa den. Med operationell leasing får man en betydligt bättre kostnadskontroll och större trygghet genom att leasinggivaren garanterar restvärdet på fordonet. Många företag ligger kvar på finansiell leasing

»I Sverige är

en stor fördel att företagen kan lyfta halva momsen när de leasar bilar. Manne von Platen

och ökar därmed sin riskexponering. Att vi gör en ensidig bedömning av bilens slitage stämmer inte, säger Ylva Ekmark, försäljnings och marknadsdirektör vid Lease Plan Sverige AB. – Ytterligare en stor fördel är att vi kan hjälpa kunderna att se över kostnaderna för en rullande vagnpark, exempelvis kan vi göra analyser över körbeteende och skador och på så sätt hjälpa kunder minska kostnader för reparationer och självrisker. Framöver tror hon att vi får se nya tjänster som baseras på ny teknik i fordonen. – Vi kanske också får se bilpooler även för företag. Vi saknar också långsiktiga regler, skatter, lagar och direktiv, förmånsvärden etcetera, för miljö- och tjänstebilar. SEB arbetar uteslutande med finansiell leasing. Göran Björklund, tidigare

leasingansvarig vid SEB Retail (i dag ersatt av Martin Norén, som också deltog vid detta samtal. Reds. Anm.) berättar om fördelarna nedan. – Alla kunder har inte behov av operationell leasing. Finansiell leasing är ett bra alternativ till annan finansiering eftersom man får lyfta halva momsen på månadshyran, man slipper binda kapital och kan använda sitt låneutrymme till andra investeringar. Dessutom belastar man inte sin balansräkning. – Våra kunder är ofta mindre och medelstora företag som redan är kunder till oss. För de med många fordon är outsourcing av hanteringen och operationell leasing ett alternativ. SEB tycker också att vissa miljöbilar är bekymmersamma. – Beroende på drivmedel kan det vara svårt att fastslå restvärdet och de kan vara svårare att sälja efter leasingperiodens utgång. Vi stödjer dock miljöbilar och vi vill ha långsiktiga regler kring dessa. Dieselbilar har generellt sett högre restvärden än bensinbilar.

Framtidsfunderingar? – Det är svårt att säga om operationell leasing kommer att öka. En osäkerhet kring leasingmarknaden är vad som kommer att hända med skattereglerna kring förmånsvärdet, miljöbilar, bränslen med mera, säger Göran Björklund.

Vi har kontaktat Claes Norman på Bilreda för att ge oss sina bästa tips när det gäller biladministration.

■ Varför ska företag lägga ut

biladministrationen? – Därför att företag som vi kan göra administrationen mycket mer effektiv. För många företag är hanteringar av deras bilar ingen kärnverksamhet. Det blir biligare och mer effektivt att lägga ut detta. Genom vår kunskap kan vi bedöma verkstadsfakturor och försäkringsfrågor så att våra kunder betalar rätt kostnader. Claes Norman berättar att det nu också går att kombinera hyrbil med leasing. – Normalt är ett leasingkontrakt på tre år. Genom att i stället hyra en bil kan ett företag till exempel erbjuda medarbetare på provanställning förmånsbil utan att låsa upp sig på tre år. Anställningen kanske avslutas efter sex månader och då kan bilhyran avslutas. Det ger företag en säkerhet under en period tills man vet om man ska leasa ett fordon.

■ Vilka råd ger du till dem

som ska leasa? • Titta på ekonomin. • Begränsa märkesvalet. • Välj leasingform noga. • Gör upplägg avseende drivmedel som är tydliga åt båda håll, det vill säga medarbetare och företag. – En trend nu är att företag väljer personalbil istället för tjänstebil som börjar bli för dyra för företag. Tanken med personalbil är att de inte ska kosta företaget något. Bilen finansieras genom ett bruttolöneavdrag på medarbetarens lön. Personalbil beskattas med förmånsvärde, säger Claes Norman.


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

14

ÖVE RBLICK

YRKESFORDON HALLÅ DÄR...

Sverige i täten med att utrusta yrkesfordon

...Christer Andersson, märkesansvarig för Audi på Möller Bil.

■ Vad tror ni om nybils-

försäljningen 2014?

Många företag är beroende av sin fordonsflotta och anställda tillbringar stora delar av arbetsdagen bakom ratten. Det kan alltså handla om en arbetsmiljöfråga vad man väljer för bil. TEXT ERIK TRULSSON

Livet är orättvist. En direktör kan få tre sorters massage i sin Mercedes S-klass som han eller hon kör på ett lunchmöte, när den anställda som tillbringar hela arbetsdagen i bilen inte ens kan få ett svankstöd. I hierarkiska Tyskland är detta precis som det ska vara, men i jämställda Sverige ställer vi helt andra krav. Faktum är att Sverige är ett av de länder som ställer högst krav på eftermarknadsutrustning till transportbilar. DÄRFÖR BYGGER exempelvis svenska Volkswagen om alla sina transportbilar i Sverige redan i standardutförande innan levererans. I Caddy flyttas väggen bakom framstolarna bakåt för att ge en rymligare förarplats. Kupén kläs också in med textilklädda plastväggar för att dämpa oljud. Men stolar med svankstöd går fortfarande inte att få i VW:s transportbilar, bara i bilar avsedda för persontransport. Nu sitter, i varje fall jag, bra i både Caddy och Transporter trots avsaknaden av stöd för ländryggen. På transportbilarna handlar det mer om en annan typ av utrustning. Att bilen ska kunna anpassas efter dina

om att skräddarsy bilen efter arbetsbehovet. Vanligt är att montera hyllor och lådor längs sidorna i skåputrymmet. Även datorbord med ergonomisk arbetsställning är vanligt. Vanligtvis är det inte arbetsmiljöregler som styr tillvalen, men facket kräver ofta att yrkesfordonen ska ha handsfreeutrustning till mobiltelefonen och dieselvärmare så att bilen är varm om vintern. Den som använder mycket eldrivna verktyg i sitt yrke kan få extra batterier och adapter för högre strömstyrka. Till dessa batterier kan man göra ett uttag vid sidan av bilen så att de kan laddas om natten som en laddhybridbil. En smart detalj kan då vara att koppla ihop det med motor- och kupévärmaren så att bilen är varm när man ska börja använda den på morgonen. De flesta återförsäljare av nya yrkesfordon har möjlighet att skräddarsy dem efter kundens önskemål. Många kan även rita upp lösningarna i datorprogram så att allt kan måttanpassas och provas ut innan man beställer bilen. Att ha påkostade yrkesbilar handlar inte bara om att göra vardagen bekvämare för de anställda, det kan också vara ett sätt att locka kompetent personal till sin firma. Kanske det viktigaste argumentet av dem alla. I ÖVRIGT HANDLAR DET

»Påkostade yrkesbilar handlar inte bara om att göra vardagen bekvämare, det kan också vara ett sätt att locka kompetent personal till sin firma. arbetsuppgifter, som en rullande verkstad. Dessutom kan du få fyrhjulsdrift. Även om det den senaste tiden debatterats huruvida fyrhjulsdrift är en miljöbov eller ej så går det inte förneka att tekniken förbättrar framkomligheten. att en fyrhjulsdriven bil drar något mer bränsle; 7,7 l/100 km för en framhjulsdriven 140 hk Transporter och 8,3 l/100 km för en med 4Motion fyrhjulsdrift. Men det kan bli dyrare än så om man inte kommer fram till en kund på grund av snöstorm. Sedan kan en kurs i ecodriving, rätt däckstryck och avslagen ac säkert ge större bränsleförbrukningseffekter än fyrhjulsdriften. Visserligen har den här vintern varit så mild att man i södra Sverige hade klarat sig minst lika bra med tvåhjulsdrift. Det är alltså upp till var och en att avgöra om fyrhjulsdriften kan vara en tillgång i verksamheten eller bara en kostnad. VISST ÄR DET SÅ

MARKNADEN FÖR TILLBEHÖR på yrkesbilar i Sverige är så het att firmorna nästan tävlar om vem som har de coolaste detaljerna eller flest extraljus. Volkswagen i Hammarby levererade för ett tag sedan en yrkesbil med hela 31 extraljus monterade. Nu rörde det sig visserligen inte bara om strålkastare, utan det kan vara arbetsbelysning, positionslampor, interiörbelysning, backlampor och så vidare. Men extraljus är ett av de populäraste tillbehören. Rent kosmetiskt kan det annars handla om snygga fälgar, kromade rör eller en sportig spoiler. Många vill att arbetsbilen ska ha samma komfort som moderna personbilar. Fabrikstillbehör som xenonljus, radio med navigation, nyckellöst system och till och med läderklädsel är lyx som många kostar på sina yrkesfordon. Det är ju inte ovanligt att man tillbringar hela arbetsdagen i bilen, och då vill man att den ska vara minst lika trivsam som en vanlig tjänstebil.

SpecialiSt a d m i n i S t r at i o n av

Smart fakta Registreringen av lätta lastbilar har ökat så mycket under den första delen av året att Bil Sweden har reviderat upp försäljningsprognosen till 42 000 fordon för år 2014.

– Nybilsregistreringen för personbilar har ökat under både januari och februari 2014. Bil Sweden har därmed höjt sin prognos från 275 000 till 290 000. Skulle denna prognos slå in innebär det en uppgång med 7,6 procent jämfört med utfallet 2013 som var cirka 270 000 bilar. Vi på Möller bil i Uppsala märker en tydlig ökning i försäljning och efterfrågan på Audi.

■ Vilka modeller säljer ni mest

av till företagskunder? – Vi säljer främst Audi A4 i mellanklassen samt Audi A6 i den större klassen till våra företagskunder. Men även kompaktbilen Audi A3 och Audi A5 Sportback är modeller som våra företagskunder efterfrågar.

■ Efterfrågas miljöbilsklassade

modeller eller är det fortfarande 120 gram som gäller hos företagskunderna? – Efterfrågan på miljöbilsklassade bilar ökar, men det känns fortfarande som 120 gram koldioxid per kilometer är den mest förekommande gränsen hos företagens policy för tjänstebilar.

■ När börjar ni sälja ladd-

hybriden Audi A3 e-tron? – Audi A3 e-tron är en laddhybrid som går 50 kilometer på bara el och är därmed en supermiljöbil. A3 e-tron kommer lanseras nu under hösten 2014.

f ö r e tag S b i l a r

w w w. bi l reda. se


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

16

F OKUS

BENSINSTATION

Servicebilar är inget utan sin utrustning

För de bemannade mackarna blir ett bredare sortiment allt viktigare. Det handlar om alltifrån fritidsartiklar och dvd:er till livsmedel och snabbmat.

Från olja och bensin till mat och servering Den lokala bensinstationen, macken, ligger nära våra hjärtan. På många orter fungerar den som en samlingspunkt, nästan alltid öppen. Utvecklingen har gått från tankställe till fullservicemackar.

» Elbilar ser vi

som en möjlighet. Vi ska vara den som erbjuder bilisterna bästa servicen och ska erbjuda snabbladdning som premiumtjänst.

TEXT FREDRIK DHEJNE FOTO SVENSK BENSINHANDEL, FREDRIK DHEJNE

På dagens bensinstationer kan vi handla saker till bilen, cykeln, moppen och båten för att inte nämna tobak, godis, tidningar, kaffe och varmkorv. Även om mackar försvinner kommer många att vara kvar. – Våra medlemmar är ett härdigt släkte och ska fortsätta serva bilisterna, säger Robert Dimmlich, vd Svensk Bensinhandel. Han förklarar att vi haft tre tydliga paradigmskiften i branschen: • När mackarna tog bort personalen ute på plattan och kunderna fick tanka själva. • Införandet av automatstationer, vilka fortsätter att öka i antal. • När bensinhandeln på allvar introducerade försäljningen av snabbmat och utvecklade butikssortimentet. in i sortimentet åkte en hel del av bilprylarna ut. Vissa mackar har fortfarande kvar bilgrejer men mycket av detta sortiment har tagits över av andra aktörer. Många mackar har ersatt bilsortimentet med ett större utbud av livsmedel, tidningar, böcker, cd, dvd och fritidsartiklar. Många serverar också kaffe, fikabröd, smörgåsar och varmkorv med mera. När det gäller mat i mackar visar en undersökning redovisad i

Robert Dimmlich

branschföreningens tidning Bensin & Butik att konsumenterna föredrar smörgåsar och snabbmat som tillreds på plats hellre än plastinpackade produkter. En av de stora kedjorna har en tid introducerat en variant på egen tillverkning av mackor där brödet bakas på plats i butiken, skärs upp och innehållet, som är färdigproducerat, monteras. Ett intressant tecken på anpassning och på att göra macken mer attraktiv.

när snabbmaten togs

på mindre orter har mackarna i ofta ett bredare utbud och fungerar som ombud för post, apotek, Systembolaget etcetera. Ofta har man verkstad, däckförsäljning och tvättanläggning. Men de som ligger längs Europavägarna är mer renodlade enligt koncept för respektive kedja. – Våra medlemmar är duktiga på service åt bilisterna. Det är ju inte särkilt lämpligt att tvätta på gatan utan mycket bättre att göra det på

macken som har oljeuppsamlingsavskiljare och rening av spillvattnet. Vi gör därmed en miljönytta. Vi säljer också drivmedel under ansvarsfulla former och är duktiga på att följa säkerhetskraven. en ny variant på tvätt som en del mackar börjat satsa på är GDStvättar. Det är inte en traditionell GDS-hall utan en renodlad tvättanläggning där bilisten själv utför tvättningen. Anläggningen är givetvis försedd med lagstadgad reningsanläggning. Det finns två sätt för kunden att betala sin tvätt. Antingen görs det i mackens butik där kunden får polletter eller en kod eller så kan man betala direkt vid tvättanläggningen. Fördelen med betalning i butiken är ju att kunden automatiskt dras in där vilket kan leda till merförsäljning. Här finns också en möjlighet till ett intressant samarbete med kommunerna. I Järfälla skickar kommu-

nen ut information till hushållen om det olämpliga med att tvätta bilen på gatan. Samtidigt får de ett erbjudande om rabatt vid tvätt i en godkänd anläggning. Kommunen svarar för utskicket medan mackarna står för rabatten. biluthyrning finns inom flera av de stora aktörernas koncept. Robert Dimmlich tror att de handlare som sköter affären bra nog satsar på att behålla hyrbilsverksamheten. Han säger att utmaningen för branschen i dag är att få in bilisterna i butikerna. Antalet kunder som tankar minskar inte. Det handlar mer om att göra butikerna mer attraktiva. – En viktig fråga för oss är hur vi på längre sikt ska nå morgondagens kunder. Vi har ju fortfarande kontroll över försäljningen av drivmedel. Vi fortsätter att anpassa oss även om nedläggningarna fortsätter. Jag är övertygad om att vi har en framtid med våra unika lägen. Vi fyller en viktig samhällsfunktion inte minst i glesbygden och vår försäljning bidrar med 60 miljarder till statskassan, säger Robert Dimmlich.

Vad betyder nya bränslen? – Kortsiktigt ingenting. Vi ser att försäljningen av etanol sjunker och att dieseln ökar starkt. Elbilar ser vi som en möjlighet. Vi ska vara den som erbjuder bilisterna bästa servicen och vi ska erbjuda snabbladdning som premiumtjänst.

Smart fakta I Sverige finns cirka 3 200 drivmedelsanläggningar. 1 700 av dem är automater drivna av oljebolagen och 1 400 är bemannade anläggningar, varav 1 100 drivs av egenföretagare och resterande 250-300 av oljebolagen.

Säkerheten viktigast Många företag är helt beroende av sina företagsbilar. Servicetekniker eller budförare tillbringar långa arbetsdagar i företagets bilar så det gäller att bilarna är rätt utrustade. Det kan både handla om att utrustningen är ordentligt monterad av kvalitets- och säkerhetsskäl, och att de anställda trivs med brukandet av den. När biltillverkarna utvecklar nya bilmodeller lägger de ofattbara summor på kvalitetssäkring och krockprover, allt för att bilarna ska bli så bra som möjligt till ett attraktivt pris. Då kan det vara synd att bara slänga in första bästa arbetsutrustning som verkar prisvärd. Undersök därför om utrustningen är certifierad och säkerhetstestad. En god idé är också att låta de anställda som ska tillbringa sina arbetsdagar i bilarna att vara med och driva frågan i vilka lösningar som ska väljas. Tillgängligheten på service och montering är en annan aspekt som kan vara avgörande. Underlätta arbetsdagen Det finns en mängd olika lastlösningar och förvaringssystem att köpa till servicebilar. Lösningar som kan tyckas avancerade och dyra till en början kan dock visa sig vara värda investeringar. I stället för att köpa färdiga hyllsystem som skruvas in i bilarna finns det anordningar som skräddarsys efter just ditt företags bilmodeller och lastbehov. Modulbaserade hyllsystem ger också oftast serviceteknikerna en mer ergonomisk arbetsplats i bilen, och bättre ordning bland verktyg och redskap. Ett bra tillbehör på servicebilar är skyddsgaller för fönsterrutorna för att avskräcka inbrott. Det kan också vara en idé att satsa på utrustning i härdat lättviktsstål. Eftersom utrustningen ska åka runt med servicebilen hela tiden så kommer vikten att belasta bränslekontot. En tung bil har även en sämre väghållning.


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

18

ÖVE RBLICK

BILTEST

Lexus CT 200h

Audi A3 g-tron

Mercedes C 220 BlueTEC

Mercedes GLA 200 CDI

Årets hetaste bilar – vi har provkört dem Vi tar en tur med några av marknadens hetaste bilar som alla kvalar in under 7,5 basbelopp. Häng med i tre exklusiva Golfutmanare och mellanklassens nya stjärna.

» Under huven av den kompakta lyxliraren

finner vi drivlinan från Toyota Prius. Och det är tacksamt, eftersom den drivlinan har visat sig vara väldigt effektiv och trevlig.

TEXT ERIK TRULSSON

En bit från Gullmarsplan finner vi Kaiser Bil. Här står en skinande vit Lexus CT 200h startklar, men startskottet är knäpptyst. Iväg rullar vi på el. Under huven av den kompakta lyxliraren finner vi drivlinan från Toyota Prius. Och det är tacksamt, eftersom den drivlinan har visat sig vara väldigt effektiv och trevlig. Men Prius är en alltjämt väldigt tråkig bil. Lexus CT 200 tillgängliggör alltså Toyotas fina drivlina i en ombonad och exklusivare miljö. Det är en bensinmotor och en elmotor som lirar i förenad harmoni med att transportera dig mjukt och bränslesnålt. Golfklassen lanserades 2010 men har alldeles nyligen fått sig en rejäl ansiktslyftning med Lexus nya formspråk – spindelgrillen. Ansiktslyftningen ger dig även tuffare fälgar, spoiler och led-ljus. Lexus vill gärna betona sin sportighet och faktum är att kvinnan som är chefskonstruktör för CT 200h på Lexus, Chika Kako, ägnar sig åt drifting på fritiden. Men CT 200h är ingen sportbil för det. Skippa alltså sportfjädring om du inte vill förstöra komforten. Accelerationen blir aldrig imponerande, men är linjär tack vare LEXUS BIL I

elmotorns insats när växellådan byter kugg åt bensinmotorn. Styrningen är fin och inredningen lätt att trivas i, efter det att man hittar runt bland rattarna. Reglagen består till stor del av rundlar och om du inte tar ögonen från vägen kan det hända att du börjar vrida på fel ratt för volym och navigation. Infotainmentsystemet manövrerar du via en flyttbar mus, vilket man får in rutinen på efter en stund. Men menyerna är ibland onödigt krångliga. CT 200h är snål förbrukar den fortfarande fossil bensin, och bilen går inte att ladda vilket krävs för att en elhybridbil ska få nedsatt förmånsvärde. Audi-återförsäljaren Möller bil visar istället stolt upp Audi A3 g-tron. G:et betyder att denna A3 går att köra på fordonsgas, vilket gör att förmånsvärdet är reducerat till under 1 000 kronor per månad. Den fordonsgas vi tankar i dag i Sverige består både av lokaltillverkad biogas och imporÄVEN OM LEXUS

terad naturgas. Biogasen är väldigt miljösmart och gör att du kan köra utsläppsneutralt eller ännu bättre. Du tar till vara den gas som bildas vid rötning av gammalt avfall. Audi A3 g-tron Sportback är precis som en vanlig A3 med fem dörrar. Två gastankar under baksätet i kolfiberförstärkt plast rymmer totalt 14 kg gas vilket ger en räckvidd om 400 km. Med bensintanken ökar räckvidden ytterligare 900 km. Motorn är den beprövade 1,4 TFSI vilken levererar 110 hk. 0–100 km/h tar elva sekunder och toppfarten är 190 km/h. mot Mercedes i Danderyd som lockar med nya Cklass. Jo visst kan du få en fullvuxen Mercedes under lyxbilsgränsen 7,5 basbelopp. Mercedes har något de kallar Fleet Package vilket ger dig ett förmånsvärde på runt 4 500 kronor per månad. C-klass är en helt ny modell i mellanklassen från Mercedes och förväntningarna är naturligtvis höga. På håll påminner den en hel del

VI RULLAR VIDARE

om lyxskeppet S-klass, och de två delar faktiskt en del teknik och till och med delar. Innerdörrhandtagen och fönsterhissknapparna är exempelvis desamma. C-klass är också den första bilen i mellanklassen att erbjuda luftfjädring, dessutom till ett attraktivt pris (13 700 kr). Våra tester visar dock att du inte alls behöver den. Stålfjädringen gör faktiskt ett bättre jobb. Den får bilen att röra sig mer harmoniskt. Lägg istället pengarna på en Burmester ljudanläggning, för de standardmonterade högtalarna saknar bas. C-klass ger en tydlig air av lyxbil i inredningen. Materialen är fina och formgivningen snygg. Växelväljaren sitter numera på rattstången på alla versioner, och mittkonsolen kröns med både ett vred och en pekplatta till infotainmentsystemet. Du kan till och med välja olika dofter till klimatanläggningen. Men körkänslan övertygar aldrig på samma sätt som exempelvis BMW 3-serie. C-klass elektroniska servo måste väckas ur sitt läge i körprogrammen eco och

comfort. Det blir bättre i läge sport och sport+ men aldrig lika bra som rivalens 3-serie. byter vi så C-klassen mot en GLA. A-klass är Mercedes kompaktbil i den så kal�lade Golfklassen och där står den sig väl. GLA är en A-klass som är upphöjd och tilltuffad en hel del. Det skänker en liten dos suvkänsla när du kör den utan att det blir klumpigt. GLA är med på noterna och är en riktigt trevlig bil att köra. Dessutom upplever vi att den har större plats för vuxna i baksätet än C-klass. Om du inte väljer glastak är huvudutrymmet generösare i GLA. Visserligen levererar inte GLA, med sin enklare inredning, samma lyxiga Mercakänsla som C-klass. Den är dessutom framhjulsdriven. Men när man ställer de två mot varandra så framstår GLA som ett bra köp. Har du siktat in dig på Mercedes men inte tvunget måste ha en sedan i mellanklassen bör du ta en provtur i GLA innan du skriver under ditt nya tjänstebilskontrakt. PÅ MERCEDES I AKALLA

Smart fakta Så mycket kostar bilarna Lexus CT 200h 239 500 kronor Audi A3 g-tron 235 000 kronor Mercedes C 220 BlueTEC 338 900 kronor Mercedes GLA 200 CDI 304 900 kronor


Företagsbilen  
Advertisement