Page 1

A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

SPARSMART FÖR EN TRYGGARE PRIVATEKONOMI

JANUARI 2014

Bospar alternativ sparform – öka möjligheterna till bostad

Smart konsumtion

– prioritera rätt utgifter

Experter

– använd pengar smartare

Magnus Hedberg & Patrick Grimlund – Guidar till ett smart sparande Försäkring

– lätt att överförsäkra sig

Jämförelsesajterna

– ställer konkurrenterna mot varandra

Framgångsrikt sparande – så ska du tänka

W W W. S E F I N A . S E


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

2

L E D A RE LÄS MER OM...

Lycklig miljonär på 15 år Många drömmer om ekonomisk rikedom och allt som då skulle kunna köpas och göras. Vi föreställer oss att vi skulle bli lyckligare, bara vi hade mer pengar. Tyvärr så är sambandet mellan lycka och pengar inte så starkt som många tror och kanske hoppas på. Undersökningar visar att graden av lycka är ungefär densamma oavsett mycket eller lite pengar.

Günther Mårder, sparekonom Nordnet Bank

Lycka finner man istället inom sig själv och i de förväntningar vi bygger upp kring vårt eget liv. Men allt för få av oss tycks inse detta. Vi traskar på i en grå stövelvardag och drömmer om att nå nästa konsumtionsnivå men fastnar i att betala räkningarna, kreditkortsfakturan, bolånen och allt annat som slukar våra surt intjänade slantar. Lönen trillar in den 25:e och många fortsätter att varje morgon gå till arbetet trots att det egentligen inte är deras drömjobb. Men det är ju tryggt, och det är onödigt att ta risker.

Att välja friheten Jag bestämde mig tidigt för att aldrig fastna i detta kapitalistiska ekorrhjul. Jag ville söka ett lyckligare liv genom att inte låta förväntningarna skena iväg. Jag ville skaffa mig friheten att kunna både välja och välja bort och insåg att pengar kan vara verktyget som kan möjliggöra detta. Jag bestämde mig för att bli en Spara för att på sikt kunna välja om jag vill bli en Slösa. Mitt första delmål var att bli miljonär utan att göra avkall på lyckan längst vägen. Jag tror att du kan bli miljonär! Min uppfattning är att alla som har ett jobb kan bli miljonärer. Det krävs faktiskt mindre insatser än man kan tro. Den som kan frigöra strax under

3000 kronor per månad och investera dessa till en avkastning om drygt 7,5 procent (vilket är den avkastning som en billig indexfond givit över tid) kommer att vara miljonär om 15 år! Med andra ord är det tufft, men faktiskt möjligt för många.

» Jag bestämde mig tidigt för att aldrig fastna i detta kapitalistiska ekorrhjul. Jag ville söka ett lyckligare liv genom att inte låta förväntningarna skena iväg.

Har du bestämt dig? Om du känner dig redo och bestämt dig för att nå miljonmålet så är nästa steg att finna onödiga kostnader som vi med lätthet kan kapa. Här följer bara ett exempel på några snabba åtgärder som möjliggör ett ökat sparande: • Pruta på bolånen, sparar 400–1000

10 kronor per månad • Byt ut restauranglunchen mot matlåda två gånger i veckan, sparar cirka 500 kronor i månaden • Skippa tre take away-kaffe i veckan, sparar cirka 300 kronor i månaden • Dra in på en utekväll eller restaurantkväll i månaden, sparar cirka 500 kronor • Säg upp prenumerationen av morgontidning, sparar cirka 250 kronor per månad • Byt bort de dyra Sverigefonderna mot billigare indexfonder Jag tror att du kan komma på många fler åtgärder som du kan vidta i just din privatekonomi. Men slutsatsen är att de flest som har ett arbete och vill bli miljonärer kommer att kunna nå sitt mål, långsiktigt.

Vad göra med pengarna? Men vad ska man göra när man väl lyckats bygga upp en rejäl ekonomisk buffert? Pengarna fortsätter ju att skapa nya pengar genom att våra investeringar långsiktigt stiger i värde. Det är nu du har skaffat dig makten att kunna välja och välja bort. Plötsligt kan du lyfta blicken eftersom det ekonomiska livet har slutat kretsa kring att invänta nästa lön. Använd denna nyvunna makt åt att förverkliga det du verkligen drömmer om!

08

18

02 Ledare 04 Tipsen till framgångsrikt sparande 06 Konsumera medvetet 08 Bospar – vägen till ny bostad 10 Profilintervju Patrick Grimlund & Magnus Hedberg 12 Ökad priskonkurrens med jämförelsesajterna 14 Se över försäkringarna årligen 16 Experter tipsar om sparande 18 Krönika

SPARSMART

DETTA ÄR SMART MEDIA

Projektledare: Oscar Kjerrman, oscar.kjerrman@smartmediapublishing.com Produktionsledare: Daniel Sivertsson, daniel.sivertsson@smartmediapublishing.com Affärsutvecklare: Marcus Carloni, marcus.carloni@smartmediapublishing.com Text: Annika Wihlborg, Anders Edström Frejman Omslagsbild: Lyxfällan/TV3/Richard Sund Grafisk formgivning: Smart Media Publishing AB Layout och repro: Martin Isaksson Distribution: Dagens Nyheter, januari 2014 Tryck: Bold Printing Stockholm Smart Media Publishing Sverige AB, Riddargatan 17, 114 57 Stockholm Tel 08-660 84 39 · Email redaktion@smartmediapublishing.com · www.smartmediapublishing.com

Smart Media utvecklar, producerar och finansierar temabilagor som distribueras via välrenommerade dagstidningar. Varje temabilaga skapas av väl samman­satta redaktionsteam. Och den grafiska produktionen görs av kreativa formgivare med känsla för modern tidskriftsproduktion. Starkt ämnesfokus är vår grund­ läggande idé. Genom exponering i våra temabilagor når våra kunder den bärande ­tidningens hela spridningsområde och selekterar automatiskt ut den målgrupp som är i marknad för före­ tagets produkter och tjänster.

Konsten att utveckla en förmögenhet De finansiella behoven varierar från person till person. Men för att bevara och utveckla en förmögenhet över tiden krävs det kunskap och erfarenhet. Det är därför kräsna kunder vänder sig till oss.

Ring Per Wall, Privatbanken, 08-463 83 00 www.penser.se

Följ oss:


Det finns sparkonto och det finns ”sparkonto”

Dina pengar ligger antagligen just nu och gror på ett sparkonto med onödigt låg ränta. Nordea erbjuder den högsta bland storbankerna, 2,25 %* om du binder dig i två år. Vårt sparkonto utan bindningstid ger en ränta på 2,2 %. På vårt tvååriga får du 3 %. Det är högst i Sverige och kan leda till stora skillnader i slutändan. Spara dina pengar hos oss istället, det kostar dig ingenting. Snarare tvärtom. 031-750 21 00 *Enligt Compricer.se 8 jan 2014.

info@collector.se


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

4

Ö VE RBLICK

SPARANDE

Din guide till olika sparformer Din risknivå, sparhorisont och preferens avgör vilken sparform som matchar just dina behov. En kombination av olika sparformer är ofta ett bra sätt att öka avkastningen och sprida riskerna i sitt sparande.

»Ett sparkonto är den enklaste sparformen

som finns, du är garanterad en viss ränta och inte beroende av hur marknaden utvecklas.

TEXT ANNIKA WIHLBORG

Att spara är smart och behöver varken vara särskilt svårt eller kräva några större uppoffringar. Anpassa sparandet efter din plånbok. En period i livet får du kanske nöja dig med att spara en hundralapp i månaden via autogiro, en annan period har du större ekonomiska marginaler och kan spara femhundra kronor i månaden. Huvudsaken är att du har någon form av sparande. Andra viktiga tumregler för ditt sparande är att sprida riskerna genom att satsa på flera olika sparformer, att med jämna mellanrum se över ditt sparande och att läsa på lite extra om du erbjuds att investera något som lovar guld och gröna skogar genom att garantera en hög avkastning.

Amortera på dina lån – en alternativ sparform En alternativ sparform som ibland glöms bort är att amortera lite extra på sina bostadslån om man har pengar över. Att amortera och på så sätt minska sina räntekostnader är också ett sätt att spara. Om sparande känns tråkigt eller svårt kan du boka tid hos din bankrådgivare eller ett investeringsrådgivningsföretag. De är proffs på investeringar och kan ge dig intressanta förslag. Tänk dock på att aldrig investera i sparformer som du inte förstår och skaffa dig gärna lite egen kunskap, så slipper du förlita dig fullt ut på rådgivarens rekommendationer. FONDSPARANDE. Svenskarna är ett fondsparande folk, att spara i

fonder är vår i särklass populäste investeringsform. Utbudet av olika typer av fonder är stort, det finns fondbolag och fonder för de flesta behov. Fondsparande är ett effektivt sätt att få tillgång till flera intressanta marknader. Låt din risknivå och din sparhorisont avgöra vilka fonder du väljer. En gyllene regel i allt sparande är att sprida sina investeringar mellan olika tillgångsslag. Eftersom fonder är en stor kategori är det vanligtvis inga problem att sprida riskerna. Den som gillar fonder kan bygga upp en portfölj som enbart bygger på fondsparande. Då kan du exempelvis välja att kombinera tillväxtmarknadsfonder, en Kinafond eller en Indienfond, med en Sverigefond och en globalfond. Ett annat tips är att kombinera fonder som investerar i olika branscher och att komplettera räntefonder som ger en trygg, stabil och förhållandevis låg avkastning med aktiefonder som kan ge en något högre avkastning men också medför en högre risk. De flesta storbanker har egna fonder, men ta gärna en titt på de små fondbolagens utbud också. Om du är intresserad av investeringar och är beredd att lägga ner lite mer tid är aktiesparande ett bra komplement till andra sparformer. Även här är det viktigt att sprida riskerna genom att exponera dig mot flera olika branscher och att bygga upp en aktieportfölj som består av mellan tio och femton AKTIESPARANDE.

aktier från olika typer av företag, det ger dig ett skydd om några av aktierna faller i värde. Aktiesparande passar bäst för dig som är långsiktig i ditt sparande. Sätt upp realistiska förväntningar. Visst finns det aktier som kan ge en avkastning på uppemot 20 procent per år, men historiskt sett ger aktier en avkastning på drygt 12 procent per år. Investera regelbundet, avsätt hellre ett par hundralappar via autogiro än att köpa aktier för en större summa vid ett enskilt tillfälle. Gör din egen analys av företagen du funderar på att investera i. Om du är intresserad av aktiesparande kan organisationen Aktiespararna bistå med information. SPARKONTO. Ett sparkonto är den enklaste sparformen som finns, du är garanterad en viss ränta och inte beroende av hur marknaden utvecklas. Jämför räntevillkoren på olika sparkonton, läs det finstilta och var medveten om att räntevillkoren kan förändras över tid. Du kan jänföra olika sparkonton på prisjämförelsesidor, där kan du se vilka konton som ger högst ränta för närvarande. En del banker erbjuder ett sparkonto där du binder pengarna under en viss tid, till exempel ett eller två år. Fördelen är att du vet hur hög räntan blir. Dessutom kan du ofta få lite högre ränta. Nackdelen är att räntan är bunden och att du inte kan ta del av eventuella räntehöjningar. Säkerställ att bankkontosparandet

omfattas av insättningsgarantin. Det innebär att staten garanterar sparandet och ersätter dig upp till ett visst belopp om banken skulle gå i konkurs. Alla svenska banker som har tillstånd från Finansinspektionen omfattas automatiskt av insättningsgarantin.

Fem tips som gör dig till framgångsrik sparare: MOTIVERA DIG MED KONKRETA SPARMÅL. Många sparar utan att veta vad de vill använda pengarna till, då är det lätt att dra in på sparandet när marginalerna krymper. När du vet vad du sparar till ökar motivationen att lägga undan en slant varje månad. Du kan dela upp ditt sparande på olika poster, du kan exempelvis spara både till nästa års semesterresa och samtidigt ha ett mer långsiktigt sparande till barnen eller en ny sommarstuga.

Gör gemensam sak med ett par vänner och arrangera regelbundna träffar där ni lär er mer om olika sparformer och gör gemensamma placeringar. I aktieklubbar samlar man ofta ihop till en gemensam pott pengar, exempelvis 200 kronor per medlem och månad, som man sedan investerar ihop. I en aktieklubb kan ni dessutom förena nytta med nöje och motivera varandra att lära er mer om hur man sparar smart. STARTA EN AKTIEKLUBB.

VAR AKTIV. Du behöver varken kolla aktiekurser varje dag eller

läsa ekonomisidorna för att bli en framgångsrik sparare, det räcker att du ser över ditt sparande en gång per år. Det sparkonto som erbjöd en fördelaktig ränta för ett år sedan kanske inte är lika lönsamt längre och de fonder som pekade uppåt när du inledde ditt sparande kanske inte ger lika hög avkastning som väntat. När investeringarna går bra känns det ofta lustfyllt och kul att följa upp sparandet, men när det går sämre tar det ofta emot att konfrontera sin sparportfölj. Var beredd på att göra dig av med förlustinvesteringar och blicka framåt. TA GENOMTÄNKTA RISKER. Genom att sprida riskerna och undvika att lägga alla ägg i samma korg ökar du automatiskt riskspridningen i ditt sparande. Kombinera gärna aktier eller fonder som representerar olika branscher, inriktningar och världsdelar. Våga blanda trygga räntefonder med aktiefonder som har en något högre risknivå men som samtidigt kan ge en högre avkastning. BÖRJA I LITEN SKALA. Ett litet sparande är mycket bättre än inget. Även om du bara kan sätta av 100 kronor per månad så finns det all anledning att komma igång med ett sparande. Den som sparar en fast summa via autogiro varje månad kan se sina pengar växa snabbare än väntat, tack vare ränta på räntaeffekten, som gör att pengarna växer mer och mer för varje år. Satsa på en eller ett par breda fonder med en god riskspridning och en risknivå som känns bra för dig.

Smart fakta Om du vill lära dig mer om olika sparformer kan aktiespararna.se, fondkollen.se och Konsumenternas Bank- och försäkringsbyrå förse dig med intressant information.


Vi gör skillnad. Men inte på folk.

Banken som behandlar alla lika Hos oss på Ikano Bank kan du spara med ränta upp till 3,2% (2014-01-08). Dessutom behöver du inte förhandla dig till bra villkor, eftersom vi har bra räntor för alla. Oavsett vem du är. Hitta sparkontot som passar dig på ikanobank.se

Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 100 000 euro. Riksgälden betalar ut ersättningen inom 20 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

6

FO KUS

KONSUMTION

Överblicka din framtida pension på Pensionsmyndighetens sajt

»Mat är en utgiftspost där de flesta

kan spara mycket pengar i vardagen.

Bodil Hallin

Skala bort de utgifter som äter pengar, som en kopp kaffe på väg till jobbet varje dag.

Balansera ekonomin med smarta köpvanor Koll på ekonomin handlar inte bara om att spara. En minst lika viktig nyckel till en balanserad privatekonomi är att överblicka sina utgifter och spara in på rätt saker, att konsumera medvetet och prioritera rätt utgifter. TEXT ANNIKA WIHLBORG

Känslan av att pengarna på lönekontot börjar sina utan att man egentligen vet hur det gick till är bekant för många. Ett steg mot en bättre privatekonomisk överblick är att få koll på och göra medvetna val kring vardagsutgifter, alltifrån en fika på stan till morgontidningsprenumerationen till busskortet eller medlemskap i föreningar du inte längre är aktiv i. – Satsa på att skala bort de utgifter som äter pengar utan att du får ut särskilt mycket av dem. Det kan handla om tidningsprenumerationer du tröttnat på, en slentrianmässig

kopp kaffe på vägen till jobbet varje dag eller ett gymkort du bara använt tre gånger, säger Bodil Hallin, privatekonom på Ikano Bank.

Prioritera de utgifter du har mycket glädje av Det handlar om att prioritera de utgifter du verkligen har nytta och glädje av. Om du vet med dig att du kommer att cykla till jobbet varje dag det kommande halvåret kan en fabriksny cykel exempelvis vara en god investering. – Undvik att genast gå ut och köpa nytt så snart du behöver något. Använd i första hand det du har hemma. Om du behöver något nytt till hemmet så ta först en funderare över om du inte redan har det hemma eller kanske kan låna av grannen, säger Bodil Hallin. Kläder behöver vi alla ha, men genom att investera i en bra basgarderob som du kompletterar med billigare plagg och accessoarer kan du spara mycket pengar. Ett annat tips är att byta festkläder med kompisar eller att köpa via second hand, vilket

även skonar miljön. – Mat är en utgiftspost där de flesta kan spara mycket pengar i vardagen. Handla mat efter säsong, börja ta med matlåda en dag i veckan om du inte är van vid det, laga gröt till frukost och storhandla om ni är en barnfamilj, säger Bodil Hallin. Ett smidigt sätt att hålla koll på extrapriser och förmånliga erbjudanden är att ladda ner en app som jämför priser i olika matbutiker och samlar erbjudanden från dina lokala livsmedelshandlare.

Förmånliga rabatter via kontokort och kundklubbar Transporter är en annan stor vardagsutgift för många. Bilar slukar mycket pengar, på Konsumentverkets sida bilsvar.se kan man bland annat få en kalkyl över vad bilen kostar totalt sett, inklusive försäkring, verkstadsbesök, skatt och andra utgifter man lätt glömmer bort. Om du inte kör så ofta kan ett medlemskap i en bilpool vara en smart lösning. Kontokort som ger bonus på alla köp kan vara en god investering.

Besök

För den som exempelvis betalar en semesterresa eller andra större utgifter med kortet kan bonusen bli en slant i slutänden. Håll också gärna utkik efter de kunderbjudanden från kortföretag och kundklubbar, de kan vara riktigt förmånliga, i synnerhet om du får rabatt på något du ändå tänkt köpa. Om du vill jämföra kontokort från olika leverantörer kan du ta hjälp av den oberoende branschorganisationen Konsumenternas bank- och försäkringsbyrås hemsida. – När det gäller försäkringar vinner de flesta på att välja en hemförsäkring med allrisktillägg istället för att köpa till separata försäkringar för till exempelvis mobiltelefoner och datorer, säger Bodil Hallin.

Smart fakta Om du har flera olika smålån är det klokt att försöka samla dem till ett större. Det ger bättre överblick, oftast lägre avgifter, lägre månadsbetalning och ibland också lägre ränta.

ALLTID

30-70% LÄGRE PRIS

SVERIGES STÖRSTA

OUTLET FÖR MÄRKESKLÄDER www.vfo.se

Shoppa smart på Sveriges största outlet för märkeskläder. Vår filosofi är att alltid erbjuda kända varumärken, och det till 30-70 procent under ordinarie butikspriser. På en yta av 5000 kvadratmeter är vi övertygade att du hittar något till hela familjen. Välkommen! Delar av sortimentet finns även i vår webshop!

Om du vill ha koll på hur din framtida pension kan se ut kan du testa Pensionsmyndighetens sajt minpension.se. Det är en oberoende sajt där du kostnadsfritt kan få kontroll på din sammanlagda pension från olika källor genom att knappa in ditt personnummer och din personliga kod, PPMkoden. Koden kan beställas kostnadsfritt från Pensionsmyndigheten. Pensionen består av tre delar; allmän pension från staten, tjänstepensionen som betalas av din arbetsgivare samt ett frivillig privat pensionssparande. En arbetsgivare sätter i snitt av mellan fem och tio procent av sina medarbetares lön till tjänstepensionen. Om du haft flera olika arbetsgivare under årens lopp är sannolikheten stor att du får tjänstepensionsinbetalningar från flera håll. På senare år har flytträtt införts för tjänstepensionen, vilket har gjort det lättare att samla pensionspengar hos en aktör. Det i sin tur underlättar för dig att överblicka din sammanlagda pension. När du väljer fonder för premiepensionen eller för privat pensionssparande lönar det sig i allmänhet att ta en titt på såväl avgiftsnivån som den historiska avkastningen för olika fonder. Stirra dig inte blind på avgiften, om fondförvaltarna åstadkommer en god avkastning kan det kompensera en högre avgift.


SMÅ UTGIFTER förverkligar STORA DRÖMMARar! m

öm dr na di ed m d rå du r få så oB Ö på ta of a Handl

12PACK!

6PACK!

10PACK!

29:Serla Papper

Toalettpapper 12-pack. Hushållspapper 6-pack. Marknadens normalpris 39-69:- Jmfr. pris 18:57-26:41kr/kg

39:-

29:-

Wettex disktrasor

10-pack. Marknadens normalpris 45:-

Spiralblock A5

Enfärgade och mönstrade. Marknadens normalpris 39:-

STOR FLASKA 500 ml

20:/st

ER! A MStyckpris R A P S R 9:E KÖP FL

2 för Servetter

15:-

75-pack. 33x33 cm, 1-lags. Marknadens normalpris 10:-/st

25:/st

Nivea Duschcreme

500 ml. Flera sorter. Marknadens normalpris 39:90 Jmfr. pris 50:-/l

Eltandborste

Vitality Precision Clean. Uppladdningsbar. Marknadens normalpris 249:-

159:-

Besök www.öob.se eller ladda ner vår app för att se var du hittar ditt närmaste varuhus! Vi reserverar oss för ev. text-, pris eller fotofel. Erbjudandet gäller t.o.m. 22 januari eller så långt lagret gäller. Marknadens normalpris avser jämförda priser i övrig handel.


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

8

GUIDE

BOENDEKOSTNADER

KO lanserar nationell upplysningstjänst

»Bospar ger förtur till

nyproducerade bostäder i kombination med flera olika sparformer.

Två saker som bidrar till att förbättra boendeekonomin är buffertsparande – för att till exempel hantera oförutsedda utgifter – samt amortering på lån.

Smart sparande för ett tryggt boende Kontinuerligt sparande är inte bara viktigt för stabiliteten i boendeekonomin. Bospar kan till exempel användas för att öka möjligheterna för att få tillgång till det boende man önskar. TEXT ANDERS EDSTRÖM FREJMAN

Den som spar han har säger ordspråket. Och det är viktigt. Inte minst ett buffertsparande i någon form för oförutsedda utgifter som en service på bilen eller en ny tvättmaskin. Att tack vare detta slippa tvingas ta ett privatlån till sämre ränta kan ha stor betydelse för den totala boendekostnaden. Till och med ett betalkort med 45 dagars kredit utan kostnad är ett bättre alternativ för att hantera oförutsedda kostnader än smålån som tas som nödlösning. På så sätt hinner man få in nästa lön innan betalning måste ske. SPARANDE KAN FÖRSTÅS GÖRAS

med många avsikter. Utöver buffertsparande, pensionssparande

och annat långsiktigt sparande så kan det handla om att spara ihop till en resa eller något som man vill köpa. Det senare står i bjärt kontrast till konsumtionsekonomin där vi uppmuntras att köpa i december och betala efter midsommar eller att dela upp betalningen på hemmabion på 60 månader. Även amortering på lån kan på sätt och vis betraktas som ett slags sparande. Lån på hus- och bostadsrätter har i princip alltid en markant högre ränta än den man kan få på insatta pengar. På privatlån är skillnaden ännu större. Amortering sänker de löpande boendekostnaderna och minskar i slutändan den totala summan som man de facto betalat för bostaden man köpt. Besparingen kan lätt bli sexsiffrig eller mer på några decennier. BOSTADSBRISTEN SYNS TYDLIGT

i

storstadsregionerna och köer till hyresrätter samt givetvis priserna på bostäder återspeglar detta. Ett sätt att underlätta för att komma över ett hyreskontrakt eller en bostadsrätt till rimlig kostnad och samtidigt månadsspara är så kallat bosparande.

Fördelen med bosparande jämfört med att spara i till exempel en bank är att man utöver ränta på insatta pengar även ökar chanserna att hitta en bostad man vill ha. Man kan spara antingen till sig själv eller till någon annan, exempelvis ens egna barn. HSB, Riksbyggen, Stockholms Kooperativa Bostadsförmedling (SKB) och Bostadsrätterna är fyra exempel på organisationer som erbjuder bospar. Riksbyggen och HSB verkar över hela landet och en av skillnaderna är att den senare har betydligt fler hyresrätter. SKB har som namnet antyder sin verksamhet koncentrerad till huvudstaden medan Bostadsrätterna förutom Stockholm även är verksamma i Göteborg och Malmö. ÄVEN UPPLÄGGEN VARIERAR något mellan nämnda organisationer, men både kötid och hur mycket man sätter in påverkar poängsystemen. Vanligen finns det en engångskostnad vid inträde och en fast årsavgift. Den senare försvinner vid sparande över ett visst belopp hos vissa. Man får spara hur mycket man

vill, men det finns ett tak för hur många ”köpoäng” man kan samla på ett år. Det går med andra ord inte att köpa sig förtur i systemen. Utöver avistakonton – som fungerar som vanliga lönekonton – finns fasträntekonton och sparande; med eller utan bankgaranti. Det senare ger generellt sett en högre ränta. Slutligen så finns även olika typer av fondsparande samt aktieindexobligationer. Vad man väljer och hur aktiv man vill vara är helt upp till den som sparar. Men grundsyftet är möjligheten att kunna påverka sin egen eller anhörigas möjligheter att få tillgång till attraktiva bostäder. Detta samtidigt som man sparar minst lika förmånligt som i en storbank eller nischbank. SPARFORMERNA VARIERAR.

Smart fakta I bosparande kombineras ett lång-siktigt sparande med förtur till hyresrätter och bostadsrätter; även nyproducerade sådana. Platsen i kön påverkas av kötid och nivå på sparande.

Konsumentverket (KO) ska ta fram en nationell upplysningstjänst som ska stödja svenska konsumenter inte bara efter utan även före köp. Den ska vara en tjänst för konsumentupplysning som närmast kan jämföras med sjukvårdsupplysningen. Förslaget var en del av höstens budgetproposition. I slutet av 2013 togs det formella beslutet om att tjänsten blir av. KO skriver på sin hemsida att ”den nya tjänsten kommer att stärka konsumenterna i Sverige och ge dem ett utökat stöd i en alltmer svårnavigerad konsumentroll.” Tjänsten ska förutom frågor om konsumenträttigheter även hjälpa till med frågor som rör pensioner, energi, bostad, livsmedel, miljö, bank/ finans och IT. Startdatum är någon gång i början av 2015 och kommer bland annat att bestå av en ny webbplats och en vägledningstjänst via telefon och email. Arbetet kommer att ske i samråd med ett tjugotal andra myndigheter, de fyra konsumentbyråerna och kommunernas konsumentvägledningar. Det konsumentstöd som ges av kommuner och konsumentbyråer behöver finnas kvar även i framtiden för att det samlade stödet till konsumenterna ska fungera.

Billigare att skicka pengar utomlands Migranter som skickar pengar till sina ursprungsländer är en viktig inkomstkälla för personer i låginkomstländer, konstaterar Konsumentverket. Värdet av de summor som skickas till exempelvis familjer i hemländerna utgör mer än tre gånger världens samlade bistånd. KO ska på uppdrag av regeringen att ta fram en webbtjänst som gör det enklare för konsumenter att jämföra och hitta den bästa och billigaste tjänsten för betalningsöverföringar från Sverige till utlandet och bidra till god konkurrens. Helt enkelt en slags jämförelsetjänst för utlandsbetalningar. Tjänsten ska vara i bruk senast första december 2014.


var ska jag bo när jag blir stor? Du vet väl att du kan ge bort ett medlemskap i HSB och samtidigt starta ett bosparande? Inte den mest uppskattade presenten idag - men i framtiden! Genom att bospara i HSB får ditt barn förutom ett bra sparande till en framtida bostad, även förtur till vår nyproduktion och våra hyresrätter i hela landet. På hsb.se/bospar berättar vi mer.


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

10

PROFILINTERVJU

Ordning i ekonomin med Lyxfällans experter Patrick Grimlund och Magnus Hedberg är kända som programledare för ”Lyxfällan” i TV3. Under årens lopp har Patrick och Magnus samlat på sig mängder av kloka tips och råd som hjälper dig att få ordning på din ekonomi. TEXT ANNIKA WIHLBORG FOTO TV3/SIMON CEDERQUIST

Magnus Hedberg och Patrick Grimlund brinner för att hjälpa svenskarna att få överblick över och bättre koll på sin privatekonomi. Programledarna har de senaste åren hjälpt många att skapa ekonomisk ordning och reda. Patrick Grimlunds grundläggande tips till den som vill få bättre kontroll över sin ekonomi är att göra en budget. Sammanställ alla inkomster och utgifter och skaffa dig en samlad bild över hur du egentligen spenderar dina pengar. Du kan också spara kvitton på alla inköp du gör under en månads tid. Det gör att du kan följa upp och även få överblick över dina dagliga småutgifter. När du vet vilka utgifter du har kan du lättare prioritera vilka utgifter du vill skära ner på eller skippa helt. – Att ordna upp sin ekonomi behöver inte vara särskilt tidskrävande. Du kan exempelvis ordna ett sparande som överförs automatiskt via autogiro varje månad. Det tar inte särskilt lång tid. Ett annat tips är att se över din ekonomi en gång om året, gärna i samband med att du fyller i din deklaration, säger Magnus Hedberg. Ett annat tips är att ta en vit ekonomisk månad då du bara spenderar pengar på de utgifter som är

»Koppla alltid ditt

sparande till ett eller flera konkreta mål, anpassade utifrån din livssituation. Patrick Grimlund

nödvändiga för att överleva, exempelvis mat, hyra och transporter till och från jobbet. Undvik utgifter du egentligen kan undvara, exempelvis restaurangbesök eller en utekväll. Vid månadens slut får du en bild av hur mycket pengar du skulle kunna spara varje månad.

Synliggör utgifterna med en budget En fördel med att budgetera sina utgifter är att de blir väl synliga. Den som röker eller snusar blir kanske mer motiverad att sluta när de ser vad cigaretterna eller snusdosorna kostar varje månad. Bilkostnader är ytterligare ett exempel på en utgiftspost som lätt växer sig större än väntat, i synnerhet för den som bor i ett storstadsområde. Patrick Grimlund

rekommenderar att man följer upp budgeten minst en gång per kvartal, gärna en gång i månaden. – Ett tips till den som har bostadslån är att med jämna mellanrum förhandla om räntan med banken. Jämför olika bankers räntenivåer och tveka inte att spela ut bankerna mot varandra. Att förhandla om räntan på bostadslånet tar inte många minuter, men om du lyckas få ner räntesatsen kan du spara flera tusen kronor per år, säger han. Att spara är klokt och ofta nödvändigt, men avsaknad av ett tydligt sparmål kan lätt bidra till att man tappar motivationen till att fortsätta spara. – Koppla alltid ditt sparande till ett eller flera konkreta mål, anpassade utifrån din livssituation. Du kanske vill spara ihop till kontantinsatsen till en bostadsrättslägenhet, till en bil, en sommarstuga eller en resa tillsammans med familjen. När du har ett eller flera konkreta mål med ditt sparande blir det lättare att hitta och behålla motivationen, menar Patrick.

Spara till konkreta mål Patrick Grimlund tipsar om ett sparande på flera nivåer, gärna via autogiro. Börja med att spara ihop

Är du Säljare? Anställd eller företagare – bli medlem i Säljarnas a-kassa idag! Kontakta oss på 08-6170260 eller info@saljarnas-akassa.se | www.saljarnas-akassa.se

Sänk t med lems avgif t!


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

11

PROFILINTERVJU

»Föräldrar som sparar till lite äldre barn

gör klokt i att involvera barnen i sparandet. Magnus Hedberg

Rut ökade men rot minskade 2013 till en buffert som kan användas i samband med oförutsedda utgifter, exempelvis om bilen behöver lämnas in på verkstad eller om en tandläkarräkning blir oväntat hög. Kombinera gärna det med ett målsparande på ett till tre års sikt och addera slutligen ett långsiktigt sparande, exempelvis för att trygga din pension eller dina barns framtid.

Involvera barnen i sparandet Många föräldrar har ambitionen att spara till sina barn. Magnus Hedberg rekommenderar föräldrar att starta sparandet så tidigt som möjligt i barnets liv. Den som börjar tidigt och exempelvis sparar en hundralapp i månaden via autogiro kan lyckas spara ihop ett rejäl slant lagom till barnets artonårsdag. Då kan du också välja aktiefonder och andra sparformer med en någon högre risk än räntefonder och traditionellt bankkontosparande. – Föräldrar som sparar till lite äldre barn gör klokt i att involvera barnen i sparandet. Visa på att det inte är möjligt att köpa allt på en gång, ibland krävs tålamod för att kunna spara till saker man verkligen vill ha. Föräldrar som tidigt lär barnen hur pengar fungerar och vikten av att spara till upplevelser och saker man vill ha, bidrar till att ge barnen sunda värderingar kring pengars värde, säger Magnus Hedberg. Belöna dig själv när du tagit tag i ekonomin Magnus och Patrick betraktar motiverande mål som en nyckel till att göra privatekonomin intressant och

attraktiv att ta tag i. Belöna dig med något du verkligen uppskattar när du har gjort det som krävs för att få bättre koll på din ekonomi. – I Lyxfällan möter vi många människor som bidrar till att skapa en form av lånekultur som innebär att man konsumerar först och betalar sen, exempelvis genom att ta lån till en utlandsresa. Med hjälp av en målmedveten sparplan kan man istället spara ihop till den där resan på ett halvår. Då ökar också förutsättningarna för att verkligen kunna njuta av resan, säger Magnus Hedberg. – Många människor har svårt att överblicka summan av sina småutgifter. En kvällstidning eller ett paket cigaretter om dagen blir rätt mycket pengar varje månad. När utgifterna fördelas på många dagar reflekterar man sällan över den totala summan, säger Magnus Hedberg. Han anser att man bör vara ärlig mot sig själv och sin plånbok. När vännerna åker iväg på semester eller hittar på aktiviteter som din plånbok egentligen inte tillåter gäller det att kunna säga nej, både till dig själv och vännerna.

Smart fakta Magnus Hedberg och Patrick Grimlund skriver just nu på en gemensam bok om privatekonomi som ges ut hösten 2014. Boken innehåller bland annat smarta tips på hur man ser över sin ekonomi och förhandlar med banken.

Skatteavdragen rut respektive rot är flitigt använda av svenskarna för att göra det mer ekonomiskt förmånligt att upphandla vissa tjänster. Cirka 17 000 företag utförde rutarbeten åt 538 000 köpare förra året. Nästan en miljon köpare handlade rottjänster av 66 000 företag under 2013. Till rutarbete räknas visst hushållsarbete. Till exempel städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete samt barnpassning. Med rotarbete avses reparation och underhåll, tillbyggnad och ombyggnad. Den skatterabatt man som privatperson kan få är 50 procent av arbetskostnaden. Taket är 50 000 kronor per person och år. Skatteverket konstaterar i ett pressmeddelande att man betalade ut närmare 16,6 miljarder kronor i skattereduktion för rot- och rutarbete under 2013. Rotavdragen har minskat under 2013, medan rutavdragen har fortsatt öka. Totalbeloppet för rotavdrag ligger på 14,1 miljarder för 2013 och har minskat med nästan en halv miljard kronor eller cirka 3 procent. Rutavdragen har ökat med nästan 11 procent till 2,5 miljarder. Som sifforna visar dominerar rot tydligt avdragen svenskarna gjort inom detta område både i pengar, antalet köpare och säljare och ligger dessutom fortfarande över 2011 års nivå.

Det är enkelt att få koll på hela pensionen ! Vi på Pensionsmyndigheten tror att många går omkring med en onödig oro över sin pension. De allra flesta gör redan det som behövs för att tjäna in till sin pension. Kan du bocka av punkterna nedan? Då har du kommit en bra bit på väg till en bra pension den dagen du behöver den. Det viktigaste för din pension är att: • arbeta, gärna heltid • betala skatt • ha tjänstepension via din arbetsgivare

Gå in på pensionsmyndigheten.se/prognos I det orange kuvertet som du får under våren varje år ser du din allmänna pension, men vi vet att de allra flesta vill se hela sin pension. Det är enkelt! Gå in redan nu på vår webbplats pensionsmyndigheten.se/prognos så ser du hela din pension, det vill säga din allmänna pension, tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande.

pensionsmyndigheten.se


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

12

M Ö JLIG HETER

JÄMFÖRA

Ta dig tid att jämföra olika långivare – det kan löna sig

» En jämförelsesajt är mer än ett verktyg för att hitta bästa pris på en vara eller tjänst.

Jämförelsesajter stärker konsumenters makt, främjar sund priskonkurrens och bidrar med verktyg att hitta inte bara bästa pris utan även bästa produkt och leverantör.

Sajter som pressar priserna Jämförelsesajter är ett bra verktyg för konsumenter att hitta samlad information om produkter och tjänster och bidrar till en sund konkurens. TEXT ANDERS EDSTRÖM FREJMAN

Det är ingen överdrift att påstå att konsumenters köpbeteende ändrats en hel del de senaste decennierna. Internet är självklart en viktig del i detta. En lång rad produkter och varor – inklusive dagligvaror – går att köpa via nätet. Enligt statistik från e-barometern har näthandelns omsättning i Sverige ökat från 4,9 miljarder 2003 till 31,6 miljarder 2012. I skrivande stund är inte siffrorna för 2013 klara, men prognosen är 37,3 miljarder. Hemelektronik, kläder/skor respektive böcker/media är de tre enskilt största segmenten inom e-handeln och tillväxten är fortsatt stark. Under det tredje kvartalet var tillväxten för e-handeln som helhet 13 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Familj, vänner och bekanta är viktiga informationskällor när det gäller inköp. Allt från mobiler till anlitande av hantverkare. Men självklart utgör sociala

nätverk och än mer sökmotorer en viktig källa till information inför ett köp via nätet eller i fysisk butik. Inte minst när det handlar om produktinformation är det senare en närmast outtömlig källa till information. Nätet har samtidigt möjliggjort en närmast explosiv framväxt av återförsäljare och som kund kan det vara svårt att hitta rätt i djungeln av inte bara produkter utan även återförsäljare. MEN FINNS DET ett

problem och behov så finns det även en lösning. I detta fall stavas de jämförelsesajter. Det finns en rad fristående ”universella” jämförelsesajter där man kan söka efter bästa pris på många olika varor eller tjänster. Ett tips är att läsa vad varje jämförelsesajt skriver om sig själv för att få en bild av vem som står bakom och graden av koppling till leverantörer, tillverkare och varumärken. Även för jämförelsesajter vars inkomster enbart kommer från annonsörer är det viktigt att värna om sitt oberoende för att behålla sin trovärdighet och därmed legitimitet bland sina användare. På sajten konsumenternas.se har Konsumentverket tillsammans med andra statliga verk, branschförbund och enskilda företag samlat fakta och uppdaterad information gällande

avtal och priser. Här försöker man ta ett samlat grepp inom tre områden. För det första bank och försäkring, för det andra el, gas och fjärrvärme och för det tredje tv, telefoni och bredband. en nisch är elavtal. Här finns ett flertal fristående sajter specialiserade just på detta. Aktören Elpriskollen utmärker sig bland dessa på så vis att den drivs av det statliga verket Energimarknadsinspektionen, Ei och helt saknar koppling till kommersiella aktörer. Men en jämförelsesajt kan vara så mycket mer än bara ett verktyg för att hitta bästa pris på till exempel försäkring, el, lån, abonnemang, konsumentelektronik, vitvaror, sparräntor eller pension. Ofta kan man som konsument här även hitta kunders betyg och egna skriftliga omdömen – inte bara på produkter utan även på enskilda butiker. Till exempel deras service och förmåga att hantera problem som uppstår. Det vill säga ungefär som auktionssajter låter användare betygssätta säljare avseende kommunikation, fraktkostnad, leveranstid och hur väl beskrivningen i annonsen passar in på den levererade varan. ETT EXEMPEL PÅ

vanligt att jämförelsesajter samlar produktinformation DET ÄR ÄVEN

och även möjliggör för användare att jämföra specifikationer mellan liknande produkter. Man samlar även länkar dels till professionella recensioner och dels låter faktiska användare skriva omdömen om produkter man de facto själv äger. Användare kan även följa en produkts prisutveckling eller popularitetsutveckling över tiden. JÄMFÖRELSESAJTER JOBBAR ÄVEN

hårt med sitt redaktionella utbud och försöker ofta skapa guider för inköp, reda ut begrepp och publicerar även intervjuer med experter inom olika områden. Egentligen är denna utveckling naturlig. Deras existensberättigande består ju i att på bästa sätt förse oss konsumenter med uppdaterad, korrekt och lättåtkomlig information som gör att vi känner att vi får hjälp med att fatta beslut.

Smart fakta Jämförelsesajter bidrar – utöver uppdaterade prisuppgifter – även med verktyg för att hitta omdömen om varor, leverantörer, fakta och köpguider. Detta som stöd i beslutsprocessen.

Om du planerar att köpa exempelvis en bil, dator eller tv så kan det vara läge att ta ett privatlån. Det finns många långivare att välja mellan och räntenivåerna skiljer sig åt rejält beroende på vilken aktör du väljer. Det kan därför löna sig att jämföra olika långivares villkor. En bra början för dig som överväger att ta ett privatlån är att göra en privatekonomisk uträkning, där du räknar ut hur mycket du har råd att betala av på lånet varje månad. Nästa steg är att välja hur länge du vill betala av på lånet. En längre amorteringstid kan vara ett bra val om man köper exempelvis en bil, en husvagn eller finansierar en renovering med hjälp av ett lån. Investeringar som kostar mer än 100 000 kronor får ofta förmånligast lånevillkor om du väljer en längre amorteringstid. Det behöver inte ta särskilt många minuter att jämföra olika långivares villkor, i dag finns flera prisjämförelsesajter där du kan ansöka om privatlån hos flera kreditgivare på en och samma gång. Glöm inte att jämföra lånets effektiva ränta. Den inkluderar alla kostnader som är associerade med lånet, från uppläggningsavgifter till amorteringar. Om du lyckas hitta ett lån med en förmånlig ränta kan det vara en god idé att baka ihop alla smålån och samla dem hos den långivare som erbjuder lägst ränta. Det kan spara många hundralappar i månaden i minskade räntekostnader. Oavsett om du ska ta lån för att finansiera ett bostadsköp, en bil eller något annat inköp så är det så gott som alltid en bra affär att lägga en stund på att jämföra räntenivåerna och villkoren hos de olika aktörerna, såväl storbanker som mindre banker och andra låneaktörer. Tänk på att alla låneaktörer inte finns samlade på prisjämförelsesajterna, så använd gärna flera källor när du dammsuger marknaden efter det mest förmånliga lånet just för dig.

VI TÅL ATT JÄMFÖRAS I NERG BOO E SMART, , N E LIT GIFULL ENER ÄRA &N

Boo Energi ligger bra till i Villaägarnas rankingsystem för elpriser. Läs mer på booenergi.se/VF

www.booenergi.se • Telefon 08-747 51 70


Prisjakt - Kunskap före köp! 16 GB Galaxy S4 Samsung     g ty Användarbe 6 569:-

ia Z1 Sony Xper   betyg  ar nd vä An 7 249:-

:- till

:- till

399 Pris fr. 4

713 Pris fr. 4

GB ne 5s 16 Apple iPho   g ty be ar :Använd till 9 089

32 GB HTC One   betyg  ar nd vä An 8 394:-

:- till

598 Pris fr. 3

:-

934 Pris fr. 5

Ladd Androa ner vår id-ap http:/ p! /pji.n u /andr oid

Hitta rätt produkt

Läs omdömen

Jämför priser

Priserna visar lägsta respektive högsta pris 2014-01-14

Aktiv förvaltning. Det gör skillnad. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonderna kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

aktiefond • småbolag • global • www.didnergerge.se

Gå webbutbildningen vår Fastighetsakademi! Vid godkänt slutprov bjuder vi på 2 st biobiljetter eller 12 nr av Privata Affärer. Anmäl dig på: www.fastighetsinvestering.nu/fastighetsakademi


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

14

M Ö JLIG HETER

FÖRSÄKRING

»En trend är

att hemförsäkringar numera erbjuds på flera olika nivåer. Gunnar Olsson

Det kan löna sig att se över försäkringarna varje år Försäkringar är en trygghet och många gånger också en nödvändighet. Det finns pengar att spara för den som analyserar sitt försäkringsbehov, ser över sitt försäkringsskydd och jämför olika aktörer. TEXT ANNIKA WIHLBORG

Man kan tro att det vanligaste misstaget vad gäller försäkringar är att man saknar de försäkringar man behöver mest eller har ett för lågt försäkringsskydd. Men faktum är att det omvända är minst lika vanligt, alltså att man har ett för omfattande skydd och helt enkelt betalar för försäkringar som man inte behöver och kanske aldrig kommer att använda. Överförsäkring kan bli en onödigt hög utgift, det gäller därför att regelbundet se över sitt försäkringsbehov.

Se över ditt försäkringsbehov en gång per år Försäkringar har i allmänhet en löptid på ett år, vilket innebär att de förnyas en gång per år. Var uppmärksam på när försäkringen förfaller, om du inte anmält ett eventuellt byte innan dess, förlängs din befintliga försäkring automatiskt med ytterligare ett år. Det är därför klokt att se över sina försäkringar en gång per år. Dina behov kan ha förändrats under året och nya aktörer eller nya konkurrenskraftiga försäkringslösningar kan ha tillkommit på marknaden. – Antalet försäkringsbolag är ungefär desamma men utbudet av försäkringslösningar har ökat rejält på senare år. En trend är att hemförsäkringar numera erbjuds på flera olika nivåer. Tidigare fanns i princip bara en sorts hemförsäkring, men numera erbjuds ofta försäkringar på basnivå, medelnivå och plusnivå. Både priserna och försäkringsskyddets omfattning varierar, säger Gunnar Olsson på den oberoende branschorganisationen Konsumenternas Bank- och försäkringsbyrå.

Undersök ditt befintliga försäkringsskydd Prisjämförelsesajter är ett sätt att hitta rätt i djungeln av försäkringslösningar, men var medveten om att prisjämförelsesajterna inte inkluderar alla försäkringsbolag på marknaden när de föreslår den mest prisvärda försäkringen baserat på dina behov. Via Konsumenternas Försäkringsbyrå kan du jämföra försäkringar från samtliga aktörer på marknaden. De flesta människor erbjuds ett stort antal extraförsäkringar vid olika tillfällen, när man köper en semesterresa erbjuds ofta en reseförsäkring och när det är dags att köpa en ny dator eller mobiltelefon finns särskilda försäkringar för dem. Gunnar Olsson tipsar om att först undersöka sitt befintliga försäkringsskydd inann man köper ytterligare en försäkring. – För den som betalar sin resa med kontokort ingår exempelvis ofta avbeställningsskydd via kortföretaget. Ett grundläggande reseförsäkringsskydd ingår ofta i hemför-

säkringen. Din dator, mobiltelefon och annan teknisk utrustning som används i hemmet omfattas av hemförsäkringen. Om du adderar ett risktillägg till din hemförsäkring är det ofta ett billigare alternativ än att köpa till en extra försäkring, säger han.

»Om du adderar

ett risktillägg till din hemförsäkring är det ofta ett billigare alternativ än att köpa till en extra försäkring. Gunnar Olsson

Jämför både pris och försäkringsskydd Gunnar Olsson anser att man inte bör fokusera enbart på lägsta pris när man jämför olika försäkringar. Den som enbart väljer försäkring

Ge din hund samma trygghet hela livet

A

gria Veterinärvård är en försäkring som ger hunden samma trygghet hela livet, utan att ersättningsbeloppet sänks när den blir äldre. Försäkra din valp innan den fyllt fyra månader så får det det mest omfattande skyddet. Vill du veta mer – ring 0775-88 88 88, gå in på agria.se eller kontakta Länsförsäkringar där du bor.

*Försäkrar du din valp innan den fyllt 4 månader får du 30 procent rabatt på priset för försäkringen det första året.

agria.se, 0775-88 88 88 Agria Djurförsäkring är länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.

utifrån pris riskerar nämligen att få ett sämre skydd eftersom villkoren varierar mycket mellan olika försäkringsbolag. Titta därför gärna både på pris och försäkringsskydd när du jämför olika försäkringar. När det gäller fordonsförsäkring är det klokt att fundera på om du ska hel- eller halvförsäkra bilen. Kostnadsskillnaden kan vara relativt stor, så reflektera gärna en stund över vilket skydd du behöver. Om du har köpt en ny bil kan det vara värt att ha koll på när vagnskadeförsäkringen löper ut, vanligtvis tre år efter inköpsdatum. Då är det läge att välja mellan en hel- eller halvförsäkring.

Smart fakta Ett bostadsrättstillägg på din hemförsäkring kan vara en bra investering. Tillägget skyddar om skador uppstår på golv, väggar och andra ytskikt i lägenheten som bostadsrättsinnehavaren har underhållsansvar för.

30%

rabat t fö året* rsta


ALLA FACE STOCKHOLM 50% RABATT 1.

ALLA REHN 50% RABATT 2.

ALLA B.LANG 60% RABATT 3.

UTFÖRSÄLJNING Upp till 70% rabatt på hela vårt glasögonsortiment. Inkluderar ej vårens nyheter. Gäller t.o.m. 16 februari 2014.

ALLA ROBERTO CAVALLI 70% RABATT 4.

ALLA DKNY 30% RABATT 5.

ALLA RAY-BAN 30% RABATT 6.

Priset på glasögonen inkluderar enkelslipade glas, ytbehandlingar och frakt. För progressiva glas tillkommer endast 1495 kr.

ALLA BJÖRN BORG 50% RABATT 7.

ALLA SALMING 50% RABATT 8.

Hjärtligt välkommen till lensway.se eller någon av våra butiker i Malmö, Göteborg, Ullared eller Stockholm. 1.Face Stockholm FSEast1-2 800 kr 1599 kr 2.Rehn RE4903-2200 650 kr 1299 kr 3.B.Lang BL2902-3200 650 kr 1299 kr 4.Roberto Cavalli RC0352-845 450 kr 1499 kr 5. DKNY DY4625-3555 1749 kr 2499 kr 6. Ray-Ban RB5268-5122 1959 kr 2799 kr 7. Björn Borg BBClijster1-BB3 800 kr 1599 kr 8. Salming SA2110-BS2 850 kr 1699 kr 9. Emporio Armani EA3001-5070 1649 kr 2199 kr

ALLA EMPORIO ARMANI 25% RABATT 9.


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

16

E XP ERTPANEL

Enkelt att spara pengar genom att tänka till Hushåll bättre med pengarna genom att tänka till gällande sparande, försäkringar och smartare inköp. TEXT ANDERS EDSTRÖM FREJMAN

Magnus Bengtsson

Per Alvén

Charlotte Wiesner

Cecilia Winter

PR- och marknadsansvarig, Prisjakt

ÖoB

Bosparkoordinator, HSB

Kommunikationsansvarig, Agria Djurförsäkring

Varför är det viktigt att ta hjälp av nätet för att jämföra priser?

Kan du ge ett exempel på hur hushåll kan göra smartare inköp?

Jag vill vända på det; varför inte inhämta så mycket kunskap som möjligt om produkter, butiker och priser före köp? Det ökar både konsumentmakten och den enskildes chanser att hitta rätt produkt och bli en nöjd kund.

Storköp är att föredra. Man sparar tid och inköpen fattas utifrån rationella beslut. Handla på flera ställen, alla är inte bra på allt. Vi håller låga priser på all sorts förbrukning för hem och hushåll. Allt från tvättmedel till ljus och servetter.

Exempel på produkter där det kan finnas stora prisskillnader?

Ska man undvika butiker med lockvaror?

Bland kosmetika, sportvaror och verktyg finns ofta stora prisskillnader, men jag ser prisjämförelse mer som ett beteende där du kan spara pengar varje gång du handlar. Dessutom får du hjälp i valet av produkt genom att se vad det finns att välja på, och vad andra konsumenter tycker om produkten.

Nej, självklart kan man spara pengar på att köpa varor som råkar ha ett tillfälligt sänkt pris. Speciellt om det handlar om varor och produkter som man ändå använder löpande. Men det är inte säkert att stormarknader med ett brett och mer komplett produktutbud har bästa pris på alla de varor du behöver.

Hur ser alltså den gyllene medelvägen ut? Vilka är de största missförstånden gällande jämförelsesajter? Att konsumenterna bara är ute efter lägsta pris. Jämförelsesajter används för att hitta rätt produkt till rätt pris och här väger andra konsumenters erfarenheter av produkter och butiker tungt. Vår klickstatistik visar att användare i snitt klickar mest på det 3-5:e bästa priset i en träfflista. Hur kan man vara säker på kvalitén på omdömen samt jämförelsesajters oberoende? Oberoende visar vi genom att gratis lista alla nätbutiker inom våra kategorier och visa deras erbjudanden i prisordning. Detta oavsett om butikerna sedan köper tjänster av oss eller inte. Vad gäller omdömen kan man aldrig garantera deras äkthet, men vi jobbar hårt och kontinuerligt med att söka upp och avlägsna misstänkt falska omdömen. Hjälp till genom att själv lämna omdömen och anmäl misstänkt fusk.

Det är som med exempelvis bank och försäkring. Det lönar sig alltid att se sig om efter alternativ och det är varken svårt eller tar mycket tid. Lågprisvaruhus med ett smalare produktutbud inom vissa baslivsmedel och till exempel grov- och finrengöringsmedel, schampo, kökstillbehör med mera pressar priset genom stora inköp. Ett lågt normalpris på kända varumärken är deras existensberättigande.

Varför är det viktigt att bospara? Att bospara är som ett vanligt sparande fast man också står i bostadskö. Som bostadssituationen ser ut, främst i storstäderna, så tycker vi att det är som en försäkring. Får/köper man bostad på annat håll när man blir vuxen så kan man såklart använda sina bosparade pengar till det nya boendet. Eller så kan bosparandet överlåtas till någon annan inom familjen. Det sparade kapitalet kan du givetvis använda till vad du vill och när du vill om du bestämmer dig för att sluta bospara. Vid vilken ålder bör man börja spara till en framtida bostad? Vi tycker att man ska börja spara till sina barn/ barnbarn redan när de är små. Ett mindre belopp i månaden ger ett bra kapital när det är dags att flytta. Och det är dessutom bra att vara ute i god tid eftersom man inte kan köpa sig förbi kön, det vill säga man kan inte bospara ikapp.

Hur mycket är rimligt att spara per år? Hos HSB kan man max få 36 poäng per år, genom att spara 3600 kr (300 kr/mån). Men eftersom bostadspriserna kraftigt har ökat under de senaste 10 åren så är det givetvis bra om man kan spara mer än så.

Så svaret är alltså att ta reda på mer? Ja, faktiskt. Det handlar om att vara en lite mer medveten och priskritisk konsument. Det går att spara rätt mycket pengar genom att besöka mer än ett varuhus när du gör dina storköp. Eller att på något annat sätt medvetet köpa vissa återkommande varor i ett varuhus som man vet alltid har ett lägre normalpris. Inget varuhus kan ju vara bäst på allt.

Vad är fördelarna med bospar, jämfört med att spara i bank, aktier eller fonder? Fördelen med att bospara är att man slår två flugor i en smäll – sparar pengar och står i bostadskö. I HSB till exempel står bospararna i kö både till nya bostäder och till drygt 25 000 hyresrätter över hela Sverige. Hos många av bolagen där man kan bospara finns ofta olika sparformer, precis som hos en bank.

Varför är det viktigt med en djurförsäkring? I grund och botten samma som vad all typ av försäkring går ut på; att ersätta kostnader relaterade till en plötslig och oförutsedd händelse. Till skillnad från oss människor så finns det ingen subventionerad vård för djur. Men våra husdjur blir ju också sjuka ibland eller råkar ut för olyckor och då är det extra smärtsamt om det är den egna plånboken som ska avgöra utgången. Vilka kostnader är det vi talar om? Veterinärvård är kostsamt och många kan inte utan vidare lägga flera tusen på sitt husdjur om det vill sig illa. En vanlig sjukdom för tikar är till exempel livmoderinflammation, ungefär var fjärde tik drabbas innan tio års ålder. Det kan kosta 10 000–20 000 för att bli bra igen. Då är det tryggt att ha en veterinärvårdsförsäkring.

Kan du ge exempel på något man bör tänka på gällande försäkringar på djur? Försäkra din hund och katt så tidigt som möjligt, helst innan fyra månaders ålder. Då får du det bästa skyddet. Jämför villkoren och gå inte bara på pris. Du kan påverka premien med dina val av självrisker.

Vad är ett vanligt misstag gällande försäkringar på djur? Som med alla försäkringar gäller det att undvika avbrott. Om en djurförsäkring ska aktiveras igen efter ett avbrott betraktas det nämligen som nytecknande. Som tidigare nämnts kan försäkringsskyddet därmed bli sämre. Precis som för människor så gäller inte försäkringen för skador eller sjukdomar som funnits innan försäkringstillfället.

Investera i framtidens verkliga vinnare. SPP Global Topp 100, en fond där vi har valt ut de bästa företagen i världen från varje bransch utifrån ekonomiska, miljömässiga och sociala kriterier. Resultatet är hundra företag med god lönsamhet och riktigt bra förutsättningar att ge avkastning på dina investeringar. Vi är nämligen övertygade om att de företag som är rustade för en hållbar framtid är de som kommer att bli framtidens vinnare. Du köper på spp.se, sppfonder.se, avanza.se, fondmarknaden.se, nordnet.se eller Pensionsmyndigheten. Välkommen.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som du placerar i fonder kan både öka och minska i värde, och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.


LÄGGER NI FÖR MYCKET ENERGI PÅ BEMANNING OCH REKRYTERING? Ert företag är bland de bästa på det ni gör. Vårt företag är bland de bästa på det vi gör.

Så varför lägger ni ner så mycket energi på bemanning och rekrytering? Välkommen till Centric.

STOCKHOLM | GÖTEBORG | MALMÖ IT & FINANCE | PARTNER NETWORK | CARE | SOFTWARE SOLUTIONS

Centric 124x178 Energi.indd 2

WWW.CENTRIC.EU

2013-11-29 16:15


A N N O N S

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN SMART MEDIA

ANNONS

18

KR Ö NIKA

Välkomna till årets fattigaste månad Julen är över och saldot på bankkontot är inte mycket att skryta med. Januari är en tuff månad ekonomisk för många av oss efter julklappsinhandling, höga elräkningar och nyårsfirande. Men det behöver inte vara så… TEXT CHRISTINA SÖDERBERG, SPAREKONOM COMPRICER

Gör något åt det! Jodå, vi kan alla förbättra vår ekonomiska situation och det bästa är att göra det grundligt så vi slipper den konstgjorda andningen i januari varje år. Lägg några timmar under helgerna på att se över din ekonomi och du kan spara ihop till både semestern och till nästa juls klappinköp. Spara in på de stora utgifterna FÖRSÄKRING: Jämför och gå igenom alla dina försäkringar. En Volkswagen Polo kostar just nu mellan 3 866 kronor och 15 223 kronor att helförsäkra beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Jämför mellan bolagen. Sparmöjlighet: 11 357 kronor Bor du i villa och använder cirka 20 000 kWh/år kan du just nu betala 15 144 eller 18 840 kronor beroende på vilket elbolag du väljer. Jämför! Sparmöjlighet: 3 696 kronor

EL:

BOSTADSLÅN: Förhandla om dina lån. Genomsnittsprutaren sparar många tusenlappar per år genom att sätta hårt mot hårt mot banken. Sparmöjlighet: 6 800 kronor KREDITKORTSKULDER: Och/eller andra smålån med höga avgifter går ofta att samla hos en kreditgivare

»Lägg några timmar under helgerna på att

se över din ekonomi och du kan spara ihop till både semestern och nästa juls klappinköp.

och genom detta få en betydligt lägre månadskostnad. Sparmöjlighet: Tusenlappar

Spara in på de mindre utgifterna TA MED EGEN LUNCH till jobbet tre dagar i veckan. Sparmöjlighet: 6 000 kronor kommunalt istället för att ta bilen. En liten ”billig” bil kostar närmare 30 kronor milen att köra. Med ett par mil till jobbet blir besparingen stor. Sparmöjlighet: 24 000 kronor

CYKLA, GÅ, ELLER ÅK

SPAR IN PÅ ELEN. Slå av standbyläget på dina hushållsmaskiner/ elektronik, täta dina fönster, duscha istället för att bada, sänk temperaturen en grad, hängtorka tvätten och byt till lågenergilampor. Sparmöjlighet: Tusenlappar.

mindre i veckan: Sparmöjlighet: 1 664 kronor

DRICK EN LATTE

Skaffa dig en buffert SPARA EN TUSENLAPP i månaden (av allt du sparat in) till ett konto med bra ränta. Bäst rörlig ränta just nu = 2,50%. Sparmöjlighet: 12 300 kronor

Spar även långsiktigt VI BÖR ALLA HA en buffert för oförutsedda händelser och för att till exempel täcka upp januaris dåliga ekonomi. Men vi bör också spara långsiktigt; till vår framtida pension, till våra barn, till vårt framtida husköp eller till drömresan. Och då är det fonder som gäller om ni frågar mig. Fonder med låga eller inga avgifter. Spara 600 kronor i månaden i en fond med låg avgift. Sparmöjlighet: 230 417 kronor efter 18 år och lycka till med sparandet! GOTT NYTT ÅR

Solel - från ax till lampa Vill du bli din egen elproducent? Vi hjälper dig från dina första funderingar fram tills att lampan lyser.

Vi erbjuder flera solcellspaket och kan även skräddarsy en lösning som passar dig. När din anläggning är inkopplad och driftsatt producerar solcellerna el i 40 år utan underhåll. Våra solceller håller hög kvalitet och är tillverkade i Tyskland. Läs mer på eem.se/solel eller kontakta oss på 016-710 23 00.

Klimatsmart


D A G E N B Ö R J A R I B A D R U M M E T. HÄR BÖRJAR DAGEN.

O C H AV S L U TA S D Ä R .

Vad du än drömmer om, ser fram emot, planerar. Varje dag börjar i badrummet. Och avslutas där. Därför designar vi våra badrum för att hålla länge, såväl formsom funktionsmässigt. Vi ger dig dessutom valfriheten att skapa din egen stil. Ett rum med plats för längtan och avkoppling. För en stund. För en bra dag. www.svedbergs.se


Inbyggt trådlöst nätverk (WiFi) Passar alla TV med HDMI-utgång

499:-

Andersson Sm@rt-TV 3.0 - Mediaspelare i superkompakt format Med Smart-TV kan du bland annat kolla på film, lyssna på musik, surfa på internet och kolla din Facebook eller Twitter direkt på din TV. Enkel att installera och komma igång. Fjärrkontroll medföljer.

Snabb och enkel installation Underhållning i full-HD Airplay trådlös streaming

890:-

Apple TV Med nya Apple TV får du tillgång till den bästa underhållningen i 1080p HD-format direkt på din widescreen-TV. Välj och vraka från det fantastiska utbudet av nya och klassiska filmer på iTunes – många i 1080p HD-format. Titta på direktsänd sport i HD. Se på videor från YouTube, Vimeo, Netflix med mera. Och med AirPlay kan du spela upp video, visa bilder och lyssna på musik från iPhone, iPad eller iPod touch på din TV.

ONS

ANN

SE AN HELA V N Å PÅ SONSBL RT IBA AD . S E! D LTI

F RI

AL

FR

AK

T!

ns från

Hela

ga a bila

anno är en

SIBA

denn

ONS

ANN

BO

D KA V IN AR

40”

A

S www.siba.se Lägre priser – bättre service A-G

: 0 9 29 A

55 W 40”

Erbjudandena gäller i alla SIBAs butiker 17–22 januari 2014. Max en annonsvara per kund. Sortiment och tillgång kan variera mellan butikerna. Vi reserverar oss för eventuella tryckfel samt prisförändringar som tillkommit efter trycktid. För mer information om villkor, lagertillgång, butiker och öppettider, besök siba.se.

NR 0

h/år

80 kW

ÅR

mit efte tillk om som iker och ing ar ng, but förä ndr erti llgå t pris or, lag l sam om villk tryc kfe ntu ella info rma tion för eve mer rar oss 4. För rese rve .se 7/1 201 Vi iker na. e från siba 40” ital tad lan but MI- don ng. Fjär och Dig till en HD iera mel er är häm ma igå Rat e kan var cen sion rt. Köp och kom tillg ång de kun dre och sca inst alle ra tera ent och att Sor tim det . Pre sen Enkelt kun d. C30 96 lam bla a per Art nr: ons var pris er i rek en ann Ma x ang ivna 22/ 1. rag na på tom avd o m 17/1 är red an fr gäl ler atte r nde na ing . Rab Erb juda förs äljn slut oss för rve rar Vi rese

fec t Mo

tion

USB

Per . HD MI, LED -TV p). 100 Hz Com hem sma rt-T V. 080 8 40 ” L3 07 , (192 0x1 ar. Boxer och rne t och följ er. 40 PF -HD LED -TV inte Cle ll med gel för full Crystal rko ntro

Lägre

p

tt – bä riser

ice

rv re se

Sparsmart  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you