Berg & Dal lente 2024

Page 1

Berg en Dal

Berg en Dal is een informatieblad van en voor alle inwoners van de wijken Vosberg en Lazernij. Ook niet- kerkelijk familienieuws (begrafenissen, jubilea, geboorteaankondigingen, burgerlijke trouw, …) kan opgenomen worden.

Om zulke mededeling of een aankondiging te plaatsen, contacteer Fons Verlinden fons.verlinden@telenet.be

Website parochie H. Familie: www.parochievosberg.be

Priesters: Herman Augustyns

Plaatselijke Kern Groep (PKG): Robert De Keyzer 015 31 37 75 dekeyzer.robert@skynet.be

Doopsel: Griet Swerts doopsel@parochievosberg.be

Begrafenissen: Robert De Keyzer 015 31 37 75 dekeyzer.robert@skynet.be

Kerkgebouw: hoek Lage Vosbergstraat – Past. Slegersstraat

Kerkverantwoordelijke (ook voor misintenties):

Robert De Keyzer Lage Vosbergstraat 18, 015 31 37 75 dekeyzer.robert@skynet.be

Kerkfabriek: Frank Judo 0496 28 81 81 f.judo@liedekerke.com

Kerk en Leven (parochieblad-abonnementen): abonnementen-k-l@rupelkerk.be

B&Dlente2024 2

Schoolnieuws!

Aanmeldingen en inschrijven op onze school!?

De aanmeldingsperiode voor onze school is gestart. Wil je je zoon of dochter inschrijven in onze school, dan kan je je kind aanmelden tot en met 19 maart.

Aanmelden kan via https://rumst.aanmelden.in

25 MEI 2024

VANAF 14 UUR

Ingang Hoge Vosbergstraat Rumst IEDEREEN WELKOM!

B&Dlente2024 3
B&Dlente2024 4

Poëzie op school!

Poëzie is nooit ver weg. De Poëzieweek 2024 is dan wel voorbij, maar stiekem kan je nog nagenieten dankzij zo'n 128 prachtige gedichten. Deze gedichten zijn het resultaat van onze Poëziewedstrijd rond het thema 'Thuis'. De leerlingen van de Academie voor Woord selecteerden als jury vijf winnaars uit de talloze gedichten. Ook de winnende gedichten kan je in onze bibliotheek bewonderen. Met veel enthousiasme nam winnaar Sam Van Lent Deman vandaag samen met zijn klas zijn prijs in ontvangst.

Proficiat aan alle deelnemers!

B&Dlente2024 5

Schrijftalent op de Vosbergschool!

Het is bijna een traditie te noemen dat er weer veel kinderen van onze school in de prijzen vallen.

De leerlingen van vijfde en zesde leerjaar behaalden maar liefst zeven plaatsen bij de laatste tien bij de opstelwedstrijd van het Davidsfonds, Junior Journalist. Het thema was Oost West, thuis best. Superknap gedaan! (en ook van de juffen natuurlijk)

Dank aan het oudercomité!

Woordje van dank aan het oudercomité voor het maken van de overheerlijke ontbijtmanden en een dikke dankjewel aan alle mensen die ons gesteund hebben! Hopelijk hebben jullie ervan genoten!

Vosbergschool voelt zich dankbaar

B&Dlente2024 6

In de kleuterschool is er altijd wel een speciale gelegenheid om samen te komen en te feesten. En dit keer was het geen uitzondering! Met het thema "Reis rond de wereld" kwamen onze kleuters samen voor een onvergetelijk carnavalsfeest dat hun verbeelding prikkelde en hun liet reizen naar verre landen en proeven van verschillende culturen.

Waar is dat feestje...?!

Het was weer Week van de Vrijwilliger. Hét uitgelezen moment om onze vrijwilligers extra in de bloemetjes te zetten.

Van middagtoezichters tot klusjesmannen,... aan iedereen een welgemeende want zonder jullie hulp…. Merci!

Volg verder alle belevenissen van onze school op Facebook!

https://www.facebook.com/vosbergschool

B&Dlente2024 7

Beste Berg & Dal-lezers,

Het waren weer leuke weken bij de KLJ met verschillende creatieve, avontuurlijke en spannende activiteiten. De Rakkers genoten van een superleuke knutseldag, terwijl onze Ravotters op wereldreis gingen met als missie terug thuis te geraken. De Rekkies daarentegen speelden het spannende vampierenspel.

We zijn samen gaan schaatsen in thema van carnaval. Elke groep had een ander verkleedthema. Onze Rakkers gingen als personages van Super Mario Bros. Onze Rekkies gingen in het thema marginaal verkleed, terwijl onze Ravotters superhelden uithingen op de schaatsbaan.

Het Spaghettifestijn is weer al eens goed verlopen. Bedankt voor jullie massale komst en ook een dikke merci aan onze helpers.

Het einde van het jaar is alweer in zicht, toch staan er nog enkele toffe activiteiten op de planning. Op 1 juli vertrekken we op ons jaarlijkse KLJ-kamp. Als leidingsploeg kijken we er nu al met heel veel enthousiasme naar uit. Op 2 augustus vinden de jaarlijkse VosbergBierFeesten plaats. Jullie zijn allen van harte welkom.

B&Dlente2024 8

19 mei 2024 – Pinksteren – Een vuur voor de wereld

De wereld is wakker geworden. Wat ondenkbaar was, gebeurt nu. Er is een boze president die de onmacht en de ontgoocheling vertolkt van een aantal landgenoten. Zijn remedies: terug naar vroeger & voor jezelf. Hij staat niet alleen. Op meerdere plaatsen rondom ons en in eigen land, hoor je die slogans. Waarom is er zoveel boosheid? Waarom is er zoveel ontgoocheling? Is het niet omdat er teveel zijn die alleen aan zichzelf denken, die veelvoudig rijk worden en geen greintje willen delen? Van vroeger, uit de geschiedenis, kan je veel leren, en ook, dat de geschiedenis niet kan tegenhouden: mensen leven nu wereldwijd. Wij hebben geen andere opdracht dan met heel de wereld een samenleven uit te bouwen. Zorg eerst voor jezelf? Ja, het minimum heb je nodig ja. Zorg ook voor elkaar: dat is een heel ander vertrekpunt. In het evangelie gaat men nog verder:‘Als iemand je vraagt één mijl met hem mee te gaan, ga er dan twee met hem.’

Met welk vuur sta jij in het leven? Soms is het misschien het vuur van de boosheid en dat kan hevig zijn. Maar laat toch steeds dat andere vuur oplaaien: het vuur van de solidariteit.

Daar heeft heel de wereld iets aan.

Naar Rik Renckens – Robert lid PKG

B&Dlente2024 9

Wandelen met de Vosbergstappers

Wandelen blijft een van de meest populaire en gezonde sporten, ook vandaag!

Daarom blijven wij als Vosbergstappers ons inzetten om zoveel mogelijk mensen aan het wandelen te krijgen. En het hoeven geen grote afstanden te zijn, ook niet als “snelstapper”, maar gewoon wandelen in de buitenlucht. Genieten van de omgeving, van de vrijheid, van het gezelschap. Het doet zoveel deugd! Het geeft werkelijk rust en energie tegelijk!

Daarom organiseren wij nog altijd onze trainingswandelingen elke 2de en 4de donderdag van de maand en nodigen iedereen uit om met ons een frisse neus te halen tijdens deze begeleide groepswandelingen . We vertrekken voor deze namiddagtochten te voet om 13.30 uur aan de parking bij de ingang van de kleuterschool in de Hoge Vosbergstraat en zorgen ervoor dat we daar terug zijn om 15.00 uur. Ook uw vrienden zijn welkom, want je hoeft geen lid te zijn van een wandelclub of andere vereniging om mee te stappen. Iedereen is welkom! Vooraf inschrijven is niet nodig. Kom gewoon naar daar en stap mee!

Data volgende trainingswandelingen:

- 14 en 28 maart

- 11 en 25 april

- 9 en 23 mei

- 13 en 27 juni

- 11 en 25 juli

Op donderdag 18 april nemen we deel aan de Kiliaanwandeling in Duffel. Dat is een midweek groepswandeling waarvoor we samen komen aan de parking van de kleuterschool aan de Hoge Vosbergstraat om 13.00 uur met de fiets. Vandaar rijden we naar het treinstation van Duffel om daar samen te vertrekken om 13.30 uur voor een wandeltocht van +/- 6 km. Iedereen is welkom!

B&Dlente2024 10
-

Voor diegenen die wandelen over de parcours die door de wandelclubs worden aangeboden, nodigen wij alle geïnteresseerden uit voor een groepswandeling op zondag 12 mei. Dan nemen we samen deel aan de Lange Wappertocht in Wilrijk. Voor deze groepswandeling komen we samen aan de parking van de kleuterschool Hoge Vosbergstraat om 13.00 uur en rijden naar het sportcomplex Ter Beke in Wilrijk om vanaf daar samen te starten aan de wandeling over de gekozen afstanden. Ook daarvoor is iedereen welkom!

Op zaterdag 3 augustus organiseren wij onze 16de Vosbergtocht, een wandeltocht over afstanden tussen 5 en 50 km met onze parochiezaal als startplaats. Zoals steeds zijn de korte afstanden toegankelijk voor rolwagens en voorzien wij ook een wandelanimatie met mooie prijzen voor de kinderen tot 12 jaar. Uiteraard is ook daar iedereen welkom!!

17 december was Warmste zondag

Onze Warmste zondag op 17 december 2023 was een groot succes over heel de lijn!

Wij hebben toen 1020 wandelaars mogen verwelkomen, aan meer dan 300 sympathisanten 100 kg vol au vent met 120 kg frieten en sla geserveerd met de hulp van 140 vrijwilligers die belangeloos hebben meegewerkt. Daarnaast werden ook 300 broodjes, 150 koffiekoeken en 150 liters soep geconsumeerd en zowat 400 pannenkoeken gebakken. De bijhorende warme en koude dranken zijn niet meegeteld! Dat alles resulteerde in een netto opbrengst van 8164,81 Euro die wij integraal geschonken hebben aan Pegode Woonhuis Reet.

Onze volgende “Warmste Zondag” staat al in ons agenda genoteerd op 15 december 2024!

Interesse? Neem contact op met onze secretaris Luc Baeten: tel.: 0476. 45 79 45.

B&Dlente2024 11

Davidsfonds

Op zaterdag 16 december 2023 gingen we naar het bezoekerscentrum Brik in Boom Noeveren. We brachten een bezoek aan de als monument beschermde ringoven uit de jaren 1920.

In het bezoekerscentrum kwamen we niet alleen alles te weten over kleistekers, ovens en Boomse baksteen, we maakten ook kennis met het vaak harde leven van de arbeiders en brachten ook een bezoek aan een klein arbeidershuisje

Sinds enkele jaren wordt de nationale nieuwjaarsactiviteit Toast Literair in onze gemeente samen georganiseerd door de gemeentelijke bibliotheek en de DF-afdelingen van Rumst en Reet. Dit jaar kwamen we op 21 januari samen in het Gildenhuis in Reet, waar Edward De Maesschalck ons in zijn onvergelijkbare vertelstijl onderhield over ridders en jonkvrouwen in de (late) Middeleeuwen. Het leek soms alsof we de dames en heren kenden van zien, zo levendig vertelde onze spreker. En hoe de Bourgondische Nederlanden zijn ontstaan, begrijpen we nu een stuk beter

Een twintig leden en sympathisanten brachten een bezoek aan het

AZ Rivierenland in Reet op 24 februari 2024. Eerst kregen we een uitleg van afgevaardigd-bestuurder Bart Van Bree. In 2019 ontstond AZ Rivierenland door een fusie van de ziekenhuizen in Reet, Bornem en Willebroek. Er is ook een samenwerkingsverband Helix met het UZ in Brasschaat en Voorkempen in Malle en ook samenwerking met het UZ in Wilrijk.

Jan Van Beirendonck adjunct-directeur verpleging gaf ons nog wat praktische uitleg en nam een groep mee voor de rondleiding. Hoofdverpleegkundige operatiekwartier Katy nam de andere groep. We kregen heel wat zalen te bezoeken met als kers op de taart een operatiezaal. De leerrijke namiddag werd afgesloten met koffie/thee en gebak. Het was voor iedereen een geslaagde activiteit.

B&Dlente2024 12

Op 17 maart hadden we een voordracht door Joris Mertens ,een toptalent uit Rumst en uit de stripwereld met strips zoals : Bleekwater, Poster en Beatrice . Hij ontving in oktober 2022 de Willy Vandersteen

prijs voor beste Nederlandstalige albums en de winnaar van de cultuurprijs letteren 2022 van de gemeente Rumst. Strips zoals : Bleekwater, Poster en Beatrice. Na deze voordracht werd er nog nagenoten met een lunch

Zaterdag 20 april trekken we naar Leuven voor een bezoek aan het meest wereldvermaarde onderzoeksinstituut ter wereld voor nanoelektronica, Imec. 's Middags nemen we een lunch in de huisbrouwerij Domus en na de middag bezoeken we de brouwerij.

Wie de Rupelstreek vernoemt, vernoemt ook vaak in een adem Piet van Aken, de schrijver van de baksteennijverheid. Maar wat weten we eigenlijk over hem? Jan Lampo, literatuurhistoricus (en zoon van de schrijver Hubert) pleitte onlangs voor een volwaardige biografie van Van Aken, wiens leven complexer en dus ook boeiender was dan het beeld dat we van hem hebben. De biografie is er nog niet, maar Jan Lampo komt alvast zijn visie op Piet van Aken met ons delen op dinsdag 28 mei.

B&Dlente2024 13

Voorjaarvieringen 2024

Zondag 24 maart te 9.30uur. Palmzondagviering. Met gewijde palmtakjes.

Maandag 1 april, Paasmaandag, te 11.00uur. Paasviering.

Eucharistieviering met ziekenzalving.

Voorganger: Priester Herman Augustyns

Zondag 14 april te 9.30uur. Zondagsviering.

Zondag 5 mei te 9.30uur.

Gezinsviering – Mariaviering. Met achteraf ‘Koffie in de kerk’.

Zondag 19 mei te 9.30uur.

Pinksteren – Zondagsviering.

Zondag 2 juni te 9.30uur.

Gezinsviering - achteraf ‘Koffie in de kerk’.

Woensdag 19 juni te 16.30uur Basiliek van Scherpenheuvel.

Bedevaartviering van Samana Vosberg-Lazernij.

Zondag 23 juni te 9.30uur. Zondagsviering.

Iedereen welkom!

B&Dlente2024 15

Rumst H. Fam. Vosberg – Lazernij

55+ …. en zin om eens… bij vrienden te vertoeven?

Maak dan kennis met onze activiteiten:

fietsen: elke dinsdag het ganse jaar om 13u30

vertrek Hoge Vosberg ong. 30 - 40 km

Of kom gezellig 4 maal per jaar mee feesten.

Of neem deel aan onze familiereis in september.

Graag meer inlichtingen?

Neem contact op met:

Diane 015/31.54.60 – 0474069272

Lucienne 0474027354

B&Dlente2024 16

Samana Vosberg-Lazernij

Samen, zo weinig geweten…

Het luisteren – soms naar pijn, soms naar moed – naar de medemens met een slepende ziekte door de vrijwillige huisbezoeker en de dankbaarheid naar de vrijwilliger toe… dat is samen en Samana. Dat is zo weinig geweten en gezien.

De draagkracht dag in dag uit, met veel vraagtekens door de mantelzorger en de zorgbehoevende persoon en maar samen hopen er niet alleen voor te staan… dat is samen en Samana.

Dat is zo weinig geweten en gezien.

De eenvoud van het samenwerken als kern met respect voor elke inzet van zoveel vrijwilligers op vele leeftijden… dat is samen en Samana. Dat is zo weinig geweten en gezien. Het zoeken naar antwoorden op levensvragen soms met God, soms met zichzelf alleen, soms met iemand die in openheid meezoekt…

Dat is samen en Samana. Dat is zo weinig geweten en gezien.

Het samenkomen met vele lotgenoten voor vorming en feesten, voor onvergetelijke vakanties en daardoor even de zorgen opzij kunnen zetten… dat is samen en Samana. Dat is zo weinig geweten en gezien. Samen en Samana is zo weinig geweten en gezien, terwijl het niet vanzelfsprekend is en veel kracht vraagt. Mochten wij de ogen van de samenleving openen, zodat velen met ons samen doen wat niet beloond kan worden.

Vereenzaming

Al jaren duurt de strijd om de kansarme niet langer de schuld te geven van zijn armzalige situatie. Groepen pogen samen om de samenleving in vraag te stellen om te keren.

Nu is er toch ook het besef dat vereenzaming niet zomaar de schuld is van de vereenzaamde mens die zogezegd te weinig initiatief neemt

B&Dlente2024 17

om naar anderen toe te stappen. Er zouden kansen genoeg zijn. Morgen moeten groepen samen zitten om te zoeken hoe ze beter welkom kunnen heten en open staan voor alle mensen, naar hen op zoek gaan en minstens samen kansen geven. Dit staat te doen, samen te doen. Dan kunnen mensen kiezen vanuit gelijke kansen voor samenzijn.

Je gaat een weg door het leven

Je gaat een weg door het leven. Soms zie je niemand voor je en denk je dat je alleen de weg moet bepalen. Dan zie je dat er iemand naast je gaat, die gewoon bereid is om te luisteren, om je verhaal te doen. Dan voel je ook iemand achter je, om je te bemoedigen en vooruit te helpen. Je staat er niet alleen voor. De weg afleggen van het leven… je kunt het samen doen.

Ja gaat een weg door het leven. Soms zie je niet veel verder dan die onvoorspelbare bocht voor je. Je mag vertrouwen in de toekomst. Je kunt vertrouwen. Je hebt al eerder bochten in je leven genomen. Je leerde al los te laten wat gisteren was, al vergeet je nooit wat je heeft bepaald. Je gaat een weg door het leven. Soms ga je niet vooruit. Je zoekt even bondgenoten. Je gelooft rotsvast dat je voor elkaar van betekenis kan zijn. Het kunnen mensen zijn, het kunnen ook groepen met dezelfde bedoelingen zijn. Maar je gaat altijd vlugger vooruit met anderen mee.

Bedenkingen vanuit bovenstaande tekst. Overweg kunnen met beperkingen is altijd een beetje de indruk hebben dat je alleen verder moet. Je eigen moed en wilskracht is zo belangrijk. Wat betekent dat alleen zijn voor de mens met een slepende ziekte, voor een mantelzorger?

Er zijn luisterende mensen naast je, en bemoedigende mensen achter je. (Sommige mensen zien Jezus naast of achter zich.) maar je moet mensen willen zien en opzoeken en er voor openstaan. Wat betekent het luisteren? In welke mate is raad geven mogelijk? Hoe kan men troosten zonder valse hoop te geven?

B&Dlente2024 18

Wat zijn de bochten in het leven die een zicht op de toekomst ontnemen? Welke bochten kennen mensen met een chronische ziekte vandaag? Welke bochten heb je al meegemaakt? Wat heb je eruit geleerd? Voor welke mensen die bochten meemaken, kan Samana nog meer openstaan. Wie zijn jouw bondgenoten, die mensen die hetzelfde beogen, vanuit dezelfde bezieling? Welke bondgenoten zijn er voor Samana? Met wie kunnen wij nog meer samenwerken om beter vooruit te kunnen voor een warme samenleving?

Samana Vosberg-Lazernij – Paasviering 1 april 2024

Beste leden, beste 75+ers, beste langdurig zieken, Wij nodigen jullie uit op onze feestelijke Paasviering. Deze begint met een eucharistieviering met ziekenzalving op Paasmaandag te 11.00uur, in onze parochiekerk. Priester Herman Augustyns zal voorgaan en het sacrament van de ziekenzalving toedienen aan wie het wenst. Deze eucharistieviering staat voor alle gelovigen open. Na de viering in de kerk is er te 12.00uur een gezellig samenzijn met een feestmaaltijd en achteraf een muzikaal optreden. Deelnemers betalen 30€ per persoon, te betalen bij inschrijving. 75+ers en langdurig zieken, niet leden mogen ook hieraan deelnemen. Je kan inschrijven tot 24 maart bij onze kernleden.

De Kernleden: Armand en Greta Beerlandt-Van Der Donck, Godelieve Ceulemans, Lieve Moons, Robert en Maria De Keyzer-Claes

Contactpersonen:

Lieve Moons, Lage Vosbergstraat 48, telefoon 015.31.57.37

Robert De Keyzer, Lage Vosbergstraat 18, telefoon 015.31.37.75

Met onze lentegroeten, De kernleden van Samana Vosberg-Lazernij

B&Dlente2024 19

Tekst van Armanda Gorman, nationale dichter USA – 23 jaar

Als het dag wordt vragen we ons af, wanneer zien we ooit licht in deze eindeloze nacht? Elk verlies dat we dragen is een zee waar we door moeten waden. We trotseerden de buik van het beest. We leerden dat rust niet altijd staat voor vrede en dat begrip, de waarde van wat gerechtig is niet altijd rechtlijnig is. En toch, voor we het goed beseffen behoort de dageraad ons toe. Uiteindelijk zouden we erin slagen. Uiteindelijk overleefden we En zagen een volk dat niet werd gekraakt maar gewoon onaf is gebleven. We komen uit een land en een tijd waarin een mager zwart meisje, een kind van slaven dat door een alleenstaande . moeder werd grootgebracht, ervan mag dromen president te worden. En zie, nu zegt ze haar tekst op voor zo’n president. Inderdaad ja, we zijn lang niet volmaakt, lang niet ongerept, maar dat betekent niet dat we naar een perfecte eenheid streven. We willen bewust eenheid smeden, een land vormen dat cultuur, kleur, aard en levensbeschouwing van elke mens respecteert.

En dus richten we onze blik niet op wat ons scheidt, maar op wat voor ons ligt. We dichten de kloof omdat de toekomst eerst komt. Dus willen we eerst onze verschillen overwinnen. We leggen onze wapens neer zodat we iedereen kunnen omarmen. We wensen niemand kwaad toe, we willen eendracht voor iedereen. Laat de hele wereld weten dat dit waar is; ook toen we verdriet hadden, bleven we groeien. Ook toen we pijn hadden, bleven we hopen. Ook toen we moe waren, bleven we volharden. Zegevierend blijven we voor altijd verbonden. Niet omdat we geen nederlaag meer zullen kennen, maar omdat we geen verdeeldheid meer zullen zaaien. De Bijbel leert ons dat iedereen onder zijn eigen wijnstok of vijgenboom moet zitten zodat niemand hem nog bang kan maken. Als we voldoen aan de eisen van onze tijd wordt de zege niet gebracht door het zwaard, maar door alle bruggen die we hebben geslagen. Dan worden we naar de beloofde weiden gebracht op de hoge heuvel die ons wacht. Een weinig moed kan volstaan. Want veel meer dan erfelijke trots kennen wij: hij zet stappen in het verleden om de geschiedenis te helen.

B&Dlente2024 20

We overleefden een kracht die het volk trachtte te verdelen en weigerde het met de wereld te delen die het land bedreigde en de democratie wou ondergraven, en daar bijna in was geslaagd. Maar al kun je de democratie tijdelijk ondergraven, nooit kun je haar voorgoed verslaan. Op die waarheid en op dat geloof vertrouwen we. Want terwijl wij onze ogen op de toekomst richten, richt de geschiedenis haar ogen op ons. De tijd van de gerechtige bevrijding is aangebroken. Toen hij begon waren we vol angst en vrees. We waren niet klaar de erfgenamen te zijn van die schrikwekkende stonde, maar net daarin hebben we de kracht gevonden om een nieuw hoofdstuk te schrijven en onszelf weer met een lach en hoop te verblijden. En waar we vroeger vroegen ‘hoe kunnen we de ramp ooit overleven?’ zeggen we nu ‘hoe zou de ramp ons kunnen overleven?’ We keren niet terug naar wat was, maar lopen de toekomst tegemoet. Een volk dat gekneusd is maar toch heel is gebleven dat blijft minzaam maar moedig en vrij. We laten ons niet meer ompraten en weigeren toe te geven aan intimidatie, want we weten dat de volgende generatie de gevolgen moet dragen van onze apathie. Die beproeving wordt door onze blunders voortgebracht.

Maar één zaak staat vast; als we mededogen met macht vermengen en macht met gerechtigheid dan wordt liefde ons legaat en geluk het geboorterecht van onze kinderen. Laten we dus een beter land achterlaten dan het land waarmee men ons heeft opgezadeld. Met elke ademtocht uit mijn borst vormen we deze gewonde wereld om tot een wonderland en we rijzen op uit goede heuvels van het westen, we rijzen op uit het winderige waaierige noordoosten, waar onze voorvaderen hun revolutie begonnen. We rijzen op uit de met meren omzoomde steden van de Midwest. We rijzen op uit het zonovergoten zuiden. We bouwen weer op, verzoenen en helen en op elke bekende plek in de natie en in elke hoek van het land staat ons prachtige volk op in al zijn diversiteit, ons veelgeplaagde volk. Als het dag wordt zeggen we de nacht vaarwel, vurig en zonder vrees. De nieuwe dageraad bloeit open nu we hem bevrijden. Want het licht blijft altijd schijnen, als je de moed maar hebt het te zien, als je de moed maar hebt het te zijn.

B&Dlente2024 21

EEN RAKE COLUMN VAN STINE JENSEN

Kwetsbaren. De tweede lockdown is een test van beschaving. Een flink aantal jaren terug ging ik met een groepswandelreis mee naar IJsland. Ik had er obsessief naar uitgezien, mijn droom kwam uit! Zoals wel vaker bij wandelvakanties splitste de groep zich al snel op in drie groepen: de fanatieke koplopers, vaak lange, lenige mensen voor wie de sportieve uitdaging vooropstaat; de middenmoters –daar behoorde ik toe – met gemiddelde lichamen en gemiddelde snelheden; en de achterblijvers. Die laatste groep bestond uit wat oudere vrouwen, en ze hielden de boel op, want twee hadden hoogtevrees, de derde een blessure aan haar been en de vierde leek niet vooruit te branden. Je móést in dit onherbergzame landschap op elkaar wachten, en dat wij al een halfuur zaten te pauzeren en het koud kregen deed er niet toe: ook de traagsten hebben recht op een pauze. Ik ergerde me kapot. Dit schoot niet op zo, met dat gemekker over hoogtevrees, en dat allemaal tijdens míjn droomreis, waarvan ik geen seconde onbenut wilde laten. Ik probeerde de irritatie uit mijn lijf te benen.

Op dag drie werd ik wakker met pijn in mijn knie. Ik kon nauwelijks een stap zetten. Een vrouw uit de trage groep bood me meteen haar wandelstok aan. Ik geneerde me, zei dat ik er zelf een zou kopen. De aardige IJslandse buschauffeur die ons een stuk reed naar een volgend verblijf, regelde met een bevriende andere chauffeur dat die twee stokken mee zou nemen van weer een bevriende collega met

B&Dlente2024 22

een sportzaak uit een klein IJsland dorp. In een besneeuwd landschap in the middle of nowhere stopten twee bussen, de ramen gingen open, de stokken werden aangereikt. Ze waren voor mij. De hele groep sloeg het tafereel gade, terwijl het schaamrood me naar de kaken steeg.

De dagen erna liep ik achteraan. De trage groep was ontstellend lief voor me. Ze wachtten op me, hadden het goed met elkaar en ik mocht erbij horen. De een vertelde dat ze kanker had overleefd; IJsland was haar cadeau. De ander had haar man net verloren; IJsland was helende grond. Schaamte, geluk, liefde, dankbaarheid – ik voelde veel tegelijkertijd.

Ik nam me voor deze levensles nooit meer te vergeten. Na de aankondiging van de tweede lockdown dacht ik eraan terug. Jort Kelder zei op televisie: ‘We zijn een kleine, zeer kwetsbare groep nu aan het beschermen, ten koste van al het andere.’ Zeker, dacht ik, en dat is precies de kern van beschaving en de test ervan: hoe je met de allerkwetsbaarsten omgaat. Soms betekent het: wachten op een ander, soms betekent het: je bekommeren om het verhaal van de ander. De kwetsbaren kunnen jong zijn, of oud. Het kan je vader of je moeder zijn. Of, op een dag, jijzelf.

B&Dlente2024 23

Familienieuws

Overlijdens

André Cornelis, echtgenoot van Christine Mariën

Geboren te Duffel op 26 september 1947

Thuis te Rumst overleden op 23 december 2023

Angelina Van Ooyen, weduwe van Stanne Van Nuffel

Geboren te Onze-Lieve-Vrouw-Waver op 11 februari 1932

Overleden in het WZC Huyze De Pauw te O.L.V.W. op 2 januari 2024

Francois Van Roosmalen, weduwnaar van Aline Van den Bosch

Geboren te Duffel op 3 november 1931

Overleden in WZC Zonnewende te Aartselaar op 6 januari 2024

Frans Baeten, echtgenoot van Maria Van Es

Geboren te Waarloos op 2 april 1946

Overleden in Imeldaziekenhuis te Bonheiden op 19 januari 2024

Frans "Flore" Verreth echtgenoot van Roza Lauweryssens

geboren te Boom op 25 augustus 1937

overleden in AZ Sint-Maarten te Mechelen op 25 februari 2024

B&Dlente2024 24

HET BOUWPLAN VAN HET UNIVERSUM

(Hildegard van Bingen)

Hildegard ziet de kosmos in haar Scivias-visioen allereerst als een eivormige gestalte en later in het Boek van de Goddelijke Werken, als een roterende kogel.

Zij beschrijft zon, maan en sterren, zowel als de vier elementen: vuur, lucht, water en aarde, in hun betrekkingen tot elkaar.

Het reuzerad (het heelal) wordt door de kracht van de kosmische winden in beweging gehouden. In het midden staat de mens en met hem en in hem werken de vier elementen.

God heeft de wereld tot eer van Zijn Naam uit de vier elementen samengesteld. Hij heeft haar met de winden ver sterkt en met de overige schepselen gevuld.

Hij heeft de mensen op de wereld met alles omgeven en vervuld en hen met zo grote kracht uitgerust dat de hele schepping hem in alle dingen bijstaat. De ganse natuur moet de mens dienen, zodat hij met haar zou samenwerken, want zonder de natuur zou hij (de mens) noch leven noch bestaan kunnen.

Vier elementen (Water, vuur, aarde en lucht) beslissen over de saphuishouding in de mens, zijn gezondheid en zijn ziekte. Alles werkt tezamen in deze ordening en dit evenwicht en zo wordt de mens gezond en blijft hij in leven.

B&Dlente2024 25

Als de elementen juist en ordelijk hun opgave vervullen, zodat warmte, dauw en regen, elk afzonderlijk en met mate tot hun recht komen, zal dit de aarde en de vruchten gezond houden en goede oogsten en algemene gezondheid brengen en zo zal de wereld gedijen.

Zouden zij alle tegelijkertijd en onmatig op de aarde toevallen, dan werd deze uiteengereten en ziek.

Op dezelfde manier verhouden de elementen zich in de mens, als zij ordelijk in hem werken. Zo gauw zij echter deze orde loslaten, maken zij hem ziek en doden zij hem.

De oorspronkelijke volledige harmonie in de mens werd verstoord door de zondenval en uit de dooreen mengeling van de verschillende sappen ontstond de aanleg voor 24 basisziekten.

De verloste en geheelde mens kan echter door de juiste Hildegarddiagnose en -therapie tot een nog sterkere gezondheid als vóór zijn ziekte geraken."

B&Dlente2024 26

Parochiezaal: Pastoor Slegersstraat 1

kalender: www.parochievosberg.be

Vrije Basisschool Vosberg (kleuter- en lager onderwijs):

Pastoor Slegersstraat 1 tel 015/31 21 27 .www.vosbergschool.be

Directie: Anne Liekens directie@vosbergschool.be

Ouderraad: Veerle Van Vliet veerle.vanvliet@pfizer.com

Verenigingsleven:

∗ Katholieke Landelijke Jeugd: Dennis Roef 0496 21 86 67 dennis_roef@hotmail.com

∗ Ferm Rumst Vosberg-Lazernij: Dina Bogaert 0477 95 44 27 ferm.vosberg@outlook.be

∗ Landelijke Gilde: Paul Van Keer 015 31 85 73 paul.van.keer@landelijkegilderumst.be

∗ OKRA (gepensioneerden): Van Eyken Pierre 015 31 54 60 veykenp@skynet.be

∗ Samana (voorheen Ziekenzorg): Lieve Moons 015 31 57 37 lievemoons@telenet.be

∗ Davidsfonds: Frank Judo 0496 28 81 81 f.judo@liedekerke.com

∗ Wandelclub De Vosbergstappers: Wilfried Rombauts GSM 0473 32 23 08 wilfried_rombauts@hotmail.com

Het seizoensnummer van Berg en Dal wordt gratis verspreid op alle adressen binnen de parochie en op verzoek van geïnteresseerden.

Voorblad: www.dekleurenvandekeyzer.be

Eindredactie en VU: Fons Verlinden 015 31 90 53 fons.verlinden@telenet.be

B&Dlente2024 27
B&Dlente2024 28 reclame

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.