Page 1

METAMORFOSE

Skye Løfvander/ Det Springende Punkt


Forsideillustrationen er et træsnit, Metamorphosis, af den fabelagtige M. C. Escher (1898-1972). "... og hokus pokus var jeg forvandlet til en ..." Med rollespil og fantasy er forvandlingernes tid ikke forbi. Fantasiens grundpiller er vel netop at tiden bliver flydende, farver forstærkes, de forskellige riger kan tale sammen og at skikkelser kan forvandle sig til noget andet. 'Hokus pokus' kommer for øvrigt nok af præstens 'Hoc est corpus...'- "dette er Kristi Legeme", udtalt under nadveren. I den katolske kirke findes dogmet om transsubstantiation - at brød og vin nok ser ud som sådan for sanserne, men deres indhold under sakramentet reelt er et udtryk for Kristi legeme.


Fra kirken har vi også begrebet transfiguration, (~forklarelse/ herliggørelse) som henviser til den episode, vi møder i det nye testamente som 'forklarelsen på bjerget': Jesus tager sine tre nærmeste disciple med sig på toppen af et bjerg - Karmel ifølge traditionen. Der forvandles han, og de lamslås, da han for deres øjne fremstår strålende og blændende hvid og i samtale med lovgiveren Moses og profeten Elias. De to havde i øvrigt i deres respektive tider hver sin højdepunktsoplevelse på hhv. Sinai og Horeb bjerg. I østkirken kaldes transfigurationen for 'metamorphosis'. Ikonet tilskrives grækeren Theophanes fra 14. århundrede, og Kristus minder måske med sin glorie lidt om en sommerfugl!?


Forvandlinger er noget grundlÌggende i naturen, men man fyldes alligevel med undren over den proces som gør en bleg og sart duftende hunderose...


... til et vitaminmĂŚttet og dybt orange hyben.


Her ses silkesommerfuglens forskellige stadier fra larve (som jo egentlig udgår fra et tidligere stadium, nemlig æg) via puppe til sommerfugl. Silken fremstilles af det materiale, larven spinder som kokon rundt om sin puppe. Det er lidt karakteristisk, at vi kalder disse natsværmere for sommerfugle, for vi har et noget ambivalent forhold til disse tæt beslægtede insekter. Sommerfuglen betragtes ofte som smuk og dejlig, mens natsværmere er lidt uhyggelige og ulækre.


Dette er en imaginal-skive, det springende punkt i forvandlingen fra larve til sommerfugl! Hvis du synes, den er svær at få øje på, skal du fokusere midt i billedet den er på størrelse med et punktum! I sommerfuglens puppestadie er det imaginalskiven, der styrer processen, hvor alt larve-væv nedbrydes for at bygges op til en anden form - med vinger!


Her ses cyklussen fra æg til imago som den voksne sommerfugl kaldes - for arten monark. Her er trods alt visse træk i mønsteret der går igen fra det krybende til det flyvende dyr. Det mest utrolige ved forvandlingen er, at alle larvens celler i puppestadiet nedbrydes fuldstændigt. Det eneste, som bevares uforandret, er altså imaginal-skiven, og der efterlades kun et ganske lille restprodukt. Puppestadiet kan for forskellige arter variere fra uger til år


Nick Kosciuk er kunstner og bor i Californien. Han fulgte i 2001 sine rødder tilbage til Hviderusland, hvor han besøgte børnehjem og blev dybt rørt af børnenes store behov for kærlighed og opmærksomhed. Han vedblev at komme tilbage, fotograferede børnene og bearbejdede sine fotos til malerier ved hjemkomst. Kunstværkerne solgtes til fordel for børnehjemmet. Han fik på et tidspunkt ideen at udstyre sin børnebilleder med sommerfuglevinger, og det blev en stor succes.


Der er sikkert mange, der kunne drømme om at være ganske lille og flyve på ryggen af en Malakit-sommerfugl, Siproeta stelenes!


Men hvem har lyst til at kysse dennehersens? Sommerfuglen er sĂĽmĂŚnd den samme fra en anden vinkel.


Sommerfuglestøv, disse fantastiske glinsende og farverige skæl er da forunderlige, men det er nu engang overflade! I fantasiens land kan vi alle flyve med Peter Pan, når vi har fået et drys af feen Klokkeblomsts støv, men med modenhed forstår vi, at alle skikkelser har flere sider, og når man kommer tæt på i en relation, må man forholde sig til 'hele pakken'!


Hvis man fortsætter med nøgternt at forholde sig til det skræmmende, findes der en reel mulighed for, at en ny fascination og forundring kan blomstre op på et dybere og måske mindre forblændet plan!


Der er den flagrende, harmonisøgende og romantiske fantasi og der er den uhyggelige, skræksøgende. Det er naturligvis i vid udstrækning to sider af samme mønt. Her er monsteret fra Ridley Scotts rum-gyser Alien (den fremmede), som har egenskaber fra insekternes, reptilernes og robotternes verden... og måske først og fremmest minder os om sider af det menneskelige, som vi har svært ved at se i øjnene. Uhyret lægger sine æg i menneskekroppe, og dens unger gnaver sig ud gennem maveskindet på de stakkels ofre i noget der minder om en fødsel.


Her fødes rumvæsenet Sil med hovedet nedad fra sin puppe i en togvogn. Også i denne film, 'Species', drejer uhyggen sig om kvindelig seksualitet.


Det er vel ret indlysende, at dette billedsprog taler stærkt til teenagere, som selv er midt i en forvandling, der vel er dramatisk, men ikke så tydelig som blomsternes og insekternes, så der skal ydre forestillinger til fra både den mørke og den lyse side.


I min gymnasietid lyttede vi blandt andet til Sebastians Stjerne til Støv, som siden blev ophøjet til Kultur-kanonlisten. Her var bl.a. sangen om Sommerfuglens smukke vinger i den alt for korte sommer.


Er drømmen om at flyve nok til at bevæge evolutionen? Tilsyneladende hvis man har tålmodighed nok som de dinosaurer, der i løbet af millioner år har udviklet sig fra koldblodet kryb til fjerprydede fugle med smukke sangstemmer. Kontrasten kan vel næppe blive større, måske fordi udviklingen har præget sig i menneskets dybeste erindring!?


I hvert fald har man kunnet finde denne sammenstilling mellem reptil og fugl i mange urgamle kulturer, med betoning af enten konflikten mellem det krybende og det svævende eller ophævelsen af samme. Her er ægypternes visdomsgud Thoth, som var slange, fugl og menneske i ét.


Tut Ankh-Amons krone var udsmykket med Uræus-slange og grib. Og vel var insignierne symboler på Ægyptens dobbeltrige, øvre og nedre, men de spejlede måske også herskerens formodede magt over de kræfter hhv. fugl og slange repræsenterer - og det øvre og det nedre i en anden betydning!?


Quetzalcoatl er den fjerklĂŚdte slange, som har en fremtrĂŚdende rolle i Aztekernes mytologi.


Mexicos statsvüben er en ørn i kamp med en slange.


Vort eget verdenstræ, Ask Ygdrasill, udspænder en akse mellem ørnen Ræsvælg i trækronen og slangen Nidhug, som gnaver i træets rødder. Mellem dem agerer egernet Ratatosk budbringer.

Lorenz Frølich: Ask Yggdrasill


... og så er der alle de kinesiske drager. Netop i Kina har arkæologiske fund været med til at underbygge teorien om dinosaurernes udvikling til fugle, her er en Rahonavis ... måske er den ved at lægge et æg!?


Hvor lang tid giver det mening at vente på, at en depression skal vise sine forvandlende aspekter og eventuelt føde en fugl Føniks af asken? - Hvis det da overhovedet giver mening!? Vil det være optimalt, hvis flere fik mulighed for at forpuppe sig for en periode fremfor at fortrænge og omgå udfordringen med medikamenters hjælp?

Hvornår og hvordan er det rimeligt at inddrage forvandlingsbillederne i forbindelse med sjælelivet? Bliver vi med computere og underholdning alt for vant til, at forvandlinger kan ske i snuptag og har vi efterhånden mistet sansen for rytmen i naturens dybere forvandlinger? Hvis du tygger godt på disse spørgsmål, bliver de måske til forvandlingskugler!!

Metamorfose  

Forvandling - fra kryb til svæver, og ikke kun i det ydre!