Page 1

О Н - Л А Ј Н

Н Е Д Е Л Н И К

З А

Д Е Л О В Н И

Л У Ѓ Е !

ГОДИНА II БРОЈ 66

Петок, 16.07.2010

Тема на број: Кои се најскапите дестинации за одмор? Преземено: Премногу шефови CV на лидерите: Арнолд Шварценегер HR анализа: ТОП 10 сектори Огласи: Работа и огласи!

Јули 2010

[1]

Најдете нè на


Содржина

4 14 20

17

Јули 2010

[2]

Вработување советува

HR анализа

CV АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР

25 26

30

Актуелности

Работа и огласи!

27

Статистика

Литература

Гафови


8

Тема на бројот

КОИ СЕ НАЈСКАПИТЕ ДЕСТИНАЦИИ ЗА ОДМОР

13

Преземено Премногу шефови

[3] Јули 2010

Нова студија открива дека Франција е најскапа земја за одмор, и покрај јавното мислење дека е поевтина за посета од Дубаи, Јапонија или Нордиските земји. Испитувањето од вебсајтот Skyscanner тргнува од цените на различни работи, како кафе, пиво, оброк, сместување и изнајмување автомобили на 30 различни дестинации.Собраните податоци, кога ќе се споредат цените за одмор со исклучок на цените за авио превоз, покажуваат дека Франција е на прво место, пред Швајцарија, Данска, Бразил и Русија.


АКТУЕЛНОСТИ

НАКРАТКО ... НАК

УЦЕНУВАЧКИОТ ЗАКОН ЌЕ ГИ ИСЦЕДИ ФИРМИТЕ Стопанството е во паника како ќе ги исплати своите вработени и добавувачи ако Владата ги донесе измените во Законот за јавни набавки, со кој ќе може да го одложи плаќањето на приватниот сектор. Со овој Закон се придвидува Владата да може со анекс во договорите, во согласност со фирмите да ја одложи динамиката на плаќање на повеќе години. Според експертите, овие измени ќе го остават стопанството без пари, приватни инвестиции воопшто ќе нема, зашто наместо во машини фирмите ќе треба да инвестираат во проектите на државата. - Владата само ќе зема пари од стопанството од даноци, а нема да ги враќа што ќе влијае на слободните пари во македонската економија. Ова може да донесе до крах на банкарскиот систем зашто фирмите ќе немаат пари да ги отплатат своите долгови вели Сем Вакнен, економски аналитичар. Тој предупредува дека приватниот сектор ќе биде зависен од државата и иако со Законот се предвидува одложувањето на плаќањето да се одвива по договор, фирмите ќе немаат друг избор освен да прифатат. - Главен инвеститор во македонската економија е државата која сега со Закон ќе може да ги уценува фирмите да прифатат да им доцни со плаќањата, зашто, во спротивно, нема да имаат работа. Овој Закон функционира во земјите во Европската унија и во Америка, ама таму државата учествува со околу 20 проценти во економијата и во фирмите може да избираат за кого ќе работат - објаснува Вакнен. Според министерот за финансии Зоран Ставрески, нема да недостигаат пари во стопанството зашто државата и компаниите со договор ќе може да го одложат и извршувањето на работите што ќе ги ослободи од дополнителни трошоци. - Спогодбено ќе биде решавањето на динамиката на плаќање и за динамиката за изградба, односно реализација на проектот. Секако, ќе беше подобро да немаше економска криза, но кога веќе има, сметаме дека ќе биде подобро, и за државата и за стопанството, проектите да се реализираат отколку тие да се прекинат, што ќе значи губење на работата за фирмите и за губење на работните места за работниците. Со ова тие ќе имаат поголема предвидливост за тоа со која динамика ќе се реализира плаќањето и во тој контекст ќе им се подобра ликвидност - вели министерот Ставрески. Според Вања Михајлова, антикорупциски експерт, одложувањето на плаќањата ќе влијае на ефикасноста на јавните набавки. - Има многу нејасни работи. Дали овие анекси ќе може да се додаваат на веќе потпишани договори што ќе го наруши бизнис-планот на фирмите. Исто така, не се знае дали ќе се даде рок колку ќе се одложи плаќањето со анексите или ќе стои на неодредено време што е многу опасно - предупредува Михајлова. Стопанските комори во земјава вчера не сакаа да ги коментираат предложените измени во Законот и сакаат прво да ги видат и да одржат состаноци на таа тема. - Очекуваме како и во досегашната практика предлог-законот да ни биде доставен на разгледување и ќе доставиме мислења, предлози и сугестии - велат во Сојузот на стопански комори. Единствено се огласи Групацијата на градежниците при Стопанската комора на Македонија која предупреди дека фирмите од изведувачи треба да станат инвеститори, а за тоа се нема пари. 16 МИЛИОНИ ЕВРА ОД ИПА ФОНДОВИТЕ ЗА МАКЕДОНИЈА За поголем економски развој и намалување на невработеноста Европската комисија во четвртата по ред компонента ИПА фондови и стави на располагање на државата 16,3 милиони евра. 2,9 дополнително ќе бидат одвоени од државниот буџет. Според министерот за финансии Ставрески приоритет ќе имаат проектите кои се барани на пазарот, како на пример за модернизација на едукативните програми за образовние, поттикнување на вработувањето меѓу кои ќе бидат и ранливите групи. Од 2007-та досега се одобрени 249,05 милиони евра од кои на Македонија и биле достапни 153,35 милиони евра, остатокот 95,7 ќе бидат префрлени во наредните 4 години. Јули 2010

[4]


КРАТКО ...

ВО ЧЕШКА И НАТАМУ ОПАЃА НЕВРАБОТЕНОСТА Во текот на јуни, во Чешка и натаму продолжува тенденцијата на опаѓање на невработеноста и без работа се речиси пола милион луѓе, односно 8,5 проценти од вкупно 10 милиони жители колку што живеат во земјата.Според соопштението на чешкото Министерство за труд и социјална политика, во јуни е забележано намалување на бројот на лица кои немаат работа, за 0,2 проценти во споредба со претходниот месец кога незапосленоста изнесуваше 8,7 проценти. Аналитичарите предупредуваат дека трендот на намалување на невработеноста кој се забележува последниве неколку месеци ќе запре преку летото поради тоа што сезонските работи веќе се започнати. Според анализите на економистите, до крајот на годинава може да се очекува пораст на невработеноста и до 9,5 проценти поради тоа што оживувањето на чешката економија не е доволно за да обезбеди нови работни места за младите кои по завршувањето на образованието ќе бараат работа. Јули 2010

[5]

АКТУЕЛНОСТИ

ЕВРОПА СТАРЕЕ, ПЕНЗИСКИТЕ ФОНДОВИ ГИ ФАЌА ПАНИКА Пензиските сектори во земјите на ЕУ моментално се наоѓаат под голем демографски притисок. Со продолжувањето на животниот век и падот на наталитетот се проценува дека до 2060 година бројот на пензионери ќе се удвои во однос на бројот на работоспособни. Сега на секое лице со повеќе од 65 години има по четири кои се работоспособни. . Обидувајќи се да најде долгорочен одговор Брисел реши да поттикне консултации за реформи во пензискиот сектор, кои на државите-членки би им обезбедиле примерени, одржливи и сигурни пензиски системи во иднина. Ласло Андор, европски комесар за вработување и за социјални прашања, рече дека ЕУ нема намера да им наметнува решенија на националните политики на членките на Унијата, но треба да дава предлози. - Верувам дека ќе има добро промислени идеи за тоа како ЕУ може да им помогне на земјите-членки да се соочат со предизвиците во пензискиот сектор. Инаку, тоа е еден од најголемите предизвици со кои се соочува Европа, но и поголем дел од светот денес - рече тој. И додека членките на ЕУ се обидуваат да ги реформираат своите пензиски сектори за да ги подготват за предизвиците во иднина, самата финансиска и економска криза уште повеќе ја искомпликува ситуацијата. Некои земји веќе предложија подигнување на старосната граница за одење во пензија. Меѓутоа, во ситуација кога поради кризата расте бројот на невработените ваква одлука може дополнително да го намали бројот на неопходните нови работни места. Иако ЕУ вели дека во овој момент не сака да наметне подигнување на старосната граница за пензија, комесарот Андор додава дека постои таква идеја, а дека таа е заснована на трилема. - Дали ќе работиме подолго во ситуација кога е продолжен животниот век, дали значително ќе ги зголемиме придонесите или ќе се соочиме со осиромашување на постарата популација? Се обидуваме да најдеме начин да ја зголемиме вработеноста меѓу постарата популација, но истовремено и меѓу младите, кои би требало да почнат да работат и да ги акумулираат пензиските фондови порано од сега - изјави Андор. Според податоците од 2008 година, Европејците во пензија заминувале во просек со наполнети 61,4 години. Во САД оделе во пензија со 65, додека во Јапонија со 70 години старост. Според последните реформски потези, Грција, која се најде во епицентарот на должничката криза во Европа, има намера да ја подигне старосната граница за пензија на 65 години, додека владите на Германија и Шпанија предлагаат граница од 67 години. И Франција планираше до 2018 година да ја зголеми сегашната старосна граница од 60 на 62 години. Ваквите мерки засега главно наидуваа на протести на жителите на европските земји.


АКТУЕЛНОСТИ

НАКРАТКО ... НАК

ОД 2020 ГОДИНА ЖЕНИТЕ И МАЖИТЕ ЌЕ РАБОТАТ ЕДНАКВО ДОЛГО? Од 1 јануари 2011 година етапно ќе се зголемува старосната граница за пензионирање на жените, од сегашните 60 на 65 години, а предвидено е и зголемување на пеналите за предвремено пензионирање со воведувањето на таа „награда“ за сите кои ќе се одлучат да работат и подолго од 65 години предвидени со законот, ни потврдија од Министерството за стопанство, труд и претприемаштво, во чија надлежност е подготовката на нацрт измени на Законот за пензиско осигурување. Како што дознаваме од Одделението за односи со јавноста, нацрт измените на Законот се готови и испратени на мислење на надлежни ресори, а се очекува во текот на јули да влезе во процедура. Кога целосните услови на Законот ќе стапат на сила, жените ќе одат во пензија со 65 години старост и најмалку 15 години стаж, а во предвремена со 60 години старост и најмалку 35 години стаж, со што во целост ќе се изедначат со мажите и по години на старост и по стаж, потребни за предвремено пензионирање. Се предвидува дека тоа изедначување ќе биде спроведено така што старосната граница и границата на стажот се зголемуваат за по шест месеци годишно, од јули 2011 до крајот на 2019 година. Воедно, во текот на тие промени ќе се зголеми и старосната граница на жените, т.е. мајките, кои имаат право на семејна пензија и за починато дете, од сегашните 55 на 60 години.Со измените на Законот се предвидува и враќање на пеналите за предвремена пензија на „старо“, т.е. на одредбите кои важеа до 1 јануари 2008 година. До тогаш на сила беа одредби на Законот за пензиско осигурување од 1998 година со кои беше пропишано пензијата да се намалува за 0,34 отсто за секој месец предвремено пензионирање, па така за пет години намалувањето може да изнесува 20,4 отсто. Од 1 јануари 2008 година се применуваше формулата според која пензиите се намалуваа за 0,15 отсто за секој месец кој му недостасува на пензионерот до целосните услови, т.е. најмногу до девет отсто за пет години. Истовремено, државата планира да поттикне што подолга работа, па на ист начин ќе се наградуваат тие кои ќе работат подолго од 65 години: старосната пензија ќе се зголемува за 0,34 отсто за секој одработен месец над 65 години, со можност за пет години подолга работа пензијата да биде 20 отсто повисока. Со измените на Законот се предвидува и подобро дефинирање на обврските за плаќање на придонесите за лица кои вршат обрт како домашна дејност, членови на управи и извршни директори, родители, негувателки и морнари, како и стриктно определување на ден на престанок на право на пензија во случај на смрт на корисникот на пензијата. Тоа право во иднина ќе престане со последниот ден од месецот во кој починал корисникот на пензијата, а не од датата на смртта, што во пракса создаваше многу проблеми, бидејќи трошоците за враќање на натплатените пари беа поголеми од износот кој исто така се враќаше. Меѓутоа, со овој закон нема да бидат опфатени измените на формулата според која се пресметува основната пензија од составот на генерациската солидарност во случај кога пензионерот штедел и во друг пензиски столб. СРЕЌНИТЕ ЛУЃЕ СЕ ПОПРОДУКТИВНИ НА РАБОТНОТО МЕСТО Луѓето кои се во добро расположение и се среќни, се попродуктивни на своите работни места, соопштува весникот „Дејли телеграф“. До овој податок стигнал професорот по економија Ендрју Освалд од бизнис колеџот на британскиот универзитет Ворвик. Освалд направил експеримент со посетителите на колеџот, на кои прво им покажал комедија, што значително им го поправила расположението и кај нив создала чувството за среќа. Потоа им дал тест по математика, со кој тие требало да се справат за 10 минути.Професорот на овој начин утврдил дека луѓето кои се среќни и се со добро расположение, се за 12 проценти попродуктивни на своите работни места. Спротивниот експеримент покажал дека луѓето со лошо расположение се за 10 проценти помалку продуктивни во работата. Јули 2010

[6]


КРАТКО ...

ОХРИДСКА БАНКА ПРОГЛАСЕНА ЗА НАЈДОБРА ВО МАКЕДОНИЈА ЗА 2010 ОД ЈУРОМАНИ Охридска банка е прогласена за Најдобра банка во Македонија 2010 од списанието за финансиски пазари Јуромани.- Охридска банка прерасна од локална во национална банка преку експанзија на деловната мрежа и речиси го дуплираше пазарното учество во главниот град, Скопје, во период од две години. Во екот на финансиската криза, Охридска банка се фокусираше на сите пазарни сегменти како население, корпоративни клиенти и мали и средни претпријатија. Како резултат на тоа, Банката го зголеми корпоративното кредитно портфолио за 25,5 отсто од 2008 до 2009 година, поттикнувајќи пораст од 34 отсто на нето приходите од камати на 8.85 милиони евра, со ограничен пад на профитот од само 7.6 отсто, се вели во јулското издание на Јуромани посветено на годинешниот натпревар. Јитка Пантучкова, претседател на Управниот одбор на Охридска банка вели дека оваа награда немаше да биде возможна без поддршката на клиентите, акционерите и вработените. - Свесни сме, додава, дека мораме да продолжиме да се фокусираме и да бидеме подготвени за идните предзивици во нашата индустрија.Од 1992 Јуромани, водечко светско списание за финансиски пазари, ги издвојува најдобрите финансиски институции. Наградите за извонредност сега вклучуваат 25 глобални награди за банкарство и пазари на капитал во речиси 100 земји во светот. Сите награди имаат една централна тема – им оддаваат признание на институции и поедници кои демонстрираат лидерство, иновација и динамика на пазарот на кој делуваат. Банките се поканети да ги поднесат своите акредитации за наградите, за кои по анализа и интервју, одлучува одбор од сениор новинари на Јуромани, предводени од уредникот на списанието. Јули 2010

[7]

АКТУЕЛНОСТИ

БРОЈОТ НА ТУРИСТИТЕ ВО МАЈ ГОДИНАВА ЗГОЛЕМЕН ЗА 0,8 ОТСТО ВО ОДНОС НА ИСТИОТ МЕСЕЦ ЛАНИ Бројот на туристите во мај годинава е зголемен за 0,8 отсто во однос на мај 2009 година. Бројот на ноќевањата е зголемен за 13,8 отсто.Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во мај 2010 година изнесува 55.220, а бројот на ноќевањата е 131.361.Бројот на домашните туристи во мај годинава е намален за 1,4 отсто, во однос на мај 2009 година, а бројот на странските туристи е зголемен за 3 отсто.Бројот на ноќевањата на домашните туристи во мај годинава, во однос на мај 2009 година е зголемен за 23,9 отсто, а бројот на ноќевањата на странските туристи е зголемен за 4 отсто.Во периодот јануари-мај 2010 година, во однос на истиот период лани, бројот на туристите е намален за 5,4 отсто. Кај домашните туристи намалувањето изнесува 6,1 отсто, а кај странските е забележано намалување за 4,8 отсто. Во периодот јануари-мај 2010 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е зголемен за 5,7 отсто. Кај домашните туристи зголемувањето изнесува 17,1, а кај странските е забележано намалување за 5,6 отсто.


ТЕМА НА БРОЈОТ

КОИ СЕ НАЈСКАПИ ДЕСТИНАЦИИ ЗА О

Нова студија открива дека Франција е најскапа земја за одмор, и покрај јавното мислење дека е поевтина за посета од Дубаи, Јапонија или Нордиските земји.

Испитувањето од вебсајтот Skyscanner тргнува од цените на различни работи, како кафе, пиво, оброк, сместување и изнајмување автомобили на 30 различни дестинации.Собраните податоци, кога ќе се споредат цените за одмор со исклучок на цените за авио превоз, покажуваат дека Франција е на прво место, пред Швајцарија, Данска, Бразил и Русија. Дури и да се вклучат цените на летовите, Франција се уште е трета најскапа земја за посета, повисоко од Швајцарија, Австралија и Нов Зеланд.Овие откритија се спротивни на една друга анкета која беше спорведена меѓу 1.500 Британци, која покажа дека луѓето најчесто претпоставуваат дека најскапа дестинација за одмор е Шведска, а дека на второто и третото место се Норвешка и Швајцарија. Од учесниците во анкетата, Франција била рангирана само на 9-то место.Ако се вклучат и летовите, најскапа земја за посета е Јапонија. Спротивно на ова, Кипар е најмалку скапа дестинација, без разлика дали ќе се земат предвид цените на летовите.И покрај ова, кај луѓето најчесто се има став дека Кипар е доста скапа земја и според јавното мислење е на 14-то место од вкупно 30 најатрактивни дестинации. КОИ СЕ НАЈСКАПИТЕ ГРАДОВИ ВО СВЕТОТ? Монте Карло е прогласен за најскапа дестинација кога се во прашање цените на хотелите, а просечната цена на едно ноќевање чини 193 евра. Веднаш позади него се наоѓа Москва со просечна цена од 190 евра и Абу Даби со просечни 179 евра по ноќ. Годишното истражување на специјализиранта веб страница за хотелско сместување Hotels.com вклучи 94.000 хотелски соби на 16.000 локации, а споредувано е и движењето на цените во минатите години, па општо, последната година цените паднале за 14%, иако на некои дестинации и понатаму растеле.Иако Москва го држи второто место на листата на најскапи хотелски сместувања, цените во споредба со минатата година таму паднале за 27%. Најефтините хотели може да се најдат во Рига, летонија, каде просечната цена на една соба по ноќ чини се на се - 62 евра.

Јули 2010

[8]

ПЕТТЕ НАЈСКАПИ ГРАДОВИ:

Монте Карло - 193 евра Москва - 190 Абу Даби - 179 Њујорк - 167 Женева - 162 ПЕТТЕ НАЈЕФТИНИ ГРАДОВИ:

Рига - 62 евра Орландо - 64 Талин - 66 Лас Вегас - 67 Куала Лумпур - 73


ИТЕ ОДМОР? 1.Апартман во Park Hyatt Vendômeu во Париз (20.000 долари од ноќ).

5. Апартманот Villa Cupola во римскиот Westin (29.255 долари).

2.Претседателскиот апартман со седум бањи и Ролс Ројс во Плаза во Њујорк чини 20.000 долари од ноќ.

6. Претседателскиот апартман на хотелот Cala di Volpe на Сардинија чини 34.000 американски долари. Има три спални соби, три дневни и приватен базен, но за Интернет се наплаќа посебно.

3.Апартманот Bridge во хотелот Atlantis на островот Paradise на Бахамите (25.000 долари од ноќ).

7. Апартманот Ty Warner Penthouse во Њујорк со располагање на Ролс Ројс чини 35.000 долари.

4.Апартманот Ritz-Carlton на 53-от кат на хотелот Ritz-Carlton во Токио (25.000 долари).

8. Вилата Sky на Хју Хефнер во Palms Casino Resort во Лас Вегас чини 40.000 долари. Апартманот, помеѓу другото, има џакузи со поглед врз градот.

Јули 2010

[9]

ТЕМА НА БРОЈОТ

КОИ СЕ НАЈСКАПИТЕ ХОТЕЛИ ВО СВЕТОТ


ТЕМА НА БРОЈОТ

9. Royal Villa во атинскиот Grand Resort Lagonissi има сопствен базен кој се загрева, сауна, батлер, готвач и пијанист. Сето тоа за „само“ 50.000 од ноќ.

10. За да ја поминете ноќта во новиот претседателскиот апартман Shahi Mahal хотелот Raj Palace ќе ви наплати 40.000 долари. Во близина на седиштето на ОН во Женева, апартманот Royal Penthouse во хотелот President Wilson чини 65.000, но е вклучена и најголемата можна безбедност за посетителите.

Јули 2010

[10]

КАДЕ КЕ ОДМАРА ВЛАДАТА? Челниците на владата годишниот одмор овој пат ќе го поминат скромно.Премиерот го натрупаа обврските па се уште не планира каде и како ќе се одмора. За него работните задолженија се пред одморот.Од 1.000 до 2.000 евра ќе се трошат на новооткриените плажи во Албанија. Министрите за социјална политика Џелал Бајрами и за економија Фатмир Бесими својот годишен одмор ќе го искористат кај западниот сосед.Ако не е Грција, тогаш е Охрид. Министрите Османи и Маневски со семејството на еднонеделен одмор или продолжен викенд ќе уживаат на езерска вода.Можеби Турција ќе биде годинава опција за одмор за првиот човек на одбраната, а некоја плажа во регионот за Ставревски.Некаде блиску и скромно дали на домашен или на терен во околните земји ќе оди министерот за транспорт и врски Јанакиески.Нема монденски места ниту за министерот Тодоров.. Годишен одмор планира со семејството и со малку пари.Годинава одморот за министерите ќе биде една недела. Од владата велат толку им дозволуваат обврските.


! ВНИМАНИЕ ! ВРАБОТУВАЊЕ зголемете ги ВАШИТЕ шанси

ВРАБОУВАЊЕ ЕДУКАЦИЈА Васил Ѓоргов 24/1-5 1000 Скопје, Република Македонија тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 edukacija@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ВРАБОТУВАЊЕ.КОМ Лиценцирана Агенција за посредување при вработување тел/факс: + 389 (0)2 3 296 446; +389 (0)2 3 230 091 vrabotuvanje@vrabotuvanje.com.mk http://www.vrabotuvanje.com.mk

ТЕМА НА БРОЈОТ

• Професионално посредување при вработување • Подготовка на огласи за вработување • Советување во областа на човекови ресурси • Годишна перформанса и мотивација на вработени • Планирање на човекови ресурси • Професионална селекција на кадри • Анализа и опис на работни места • Тестирање и интервјуирање • Реинженеринг на човекови ресурси • Headhunting • Анализа на пазарот на труд • Регрутација

ВРАБОТУВАЊЕ ЛИЗИНГ Лиценцирана Агенција за привремено вработување тел +389 (0) 2 3 213 065 +389 (0)2 3 230 091 silvanal@vrabotuvanje.com.mk [11] http://www.vrabotuvanje.com.mk Јули 2010

WWW.VRABOTUVANJE.COM


ПРЕЗЕМЕНО

ПРЕМНОГУ ШЕФО

Инфлацијата на титулите на работното место

Кога станува збор за работни титули, живееме во време на честа инфлација. Се чини дека секој што ќе го сретнете е шеф или претседател од некаков вид. Инфлацијата на титулите создава сопствен речник: „китење на титули („uptitling”) и „надувување на титули“, (“title-fluffing”). КИМ ЈОНГ ИЛ, севернокорејскиот диктатор, вообичаено не се смета за трендсетер. Но, во една област тој секако води: инфлација на титули на работни места. Господин Ким има 1 200 официјални титули, вклучувајќи ги и, грубо преведени, следниве: заштитничко божество на планетата, секогаш победоносен генерал, ѕвезда-водилка на 21-от век, врховен командант на првиот фронт во борбата против империјализмот и САД, вечна прегратка на топла љубов и најголемиот човек кој некогаш живеел. Кога станува збор за работни титули, живееме во време на честа инфлација. Се чини дека секој што ќе го сретнете е шеф или претседател од некаков вид. Инфлацијата на титулите создава сопствен речник: „китење на титули („uptitling”) и „надувување на титули“, (“title-fluffing”). Исто така, тоа создава технолошки помагала. Една интернет страница ја дава оваа едноставна формула: само земете ја вашата работна титула, измешајте неколку „звучни“ зборови како „глобален“, „интерфејс“ и „клиент“ и готово е. Лудоријата започнува од врвот. До неодамна компаниите имаа само два или три „шефови“ и слично. Сега тие имаат десетици, заедно наречени “c-suite” („раководен тим“). Малку фирми имаат повеќе од еден генерален извршен директор, СБ Ричард Елис (CB Richard Ellis), фирма за имотни услуги, има 4. Расте бројот на фирмите кои имаат шефови и раководители речиси за сè, од знаење до диверзитет. Southwest Airlines главно лице задолжено за Twitter. Кока-кола и Мариот (Marriott) има шефови и раководители за блогови. И Кодак исто така има таков шеф, заедно со лице задолжено за слушање. Сепак, шефовите се релативно ретки во споредба со претседателите и нивните деклинации (пот, асистент-, итн.). Речиси секој во банкарскиот сектор, од рецепционерот, па нагоре, е претседател Јули 2010

[12]

од некаков вид. Бројот на членови на LinkedIn, професионална мрежа, со титулата потпретседател порасна 426% побрзо отколку целото членство на страницата во периодот од 2005-09г. Стапката на инфлација за претседатели изнесуваше 312%, а за шефови и раководители „само“ 275%. Китењето со титули е често и кај работниците, како и кај раководителите. Американското меѓународно здружение на административни професионалци – претходно познато како Националната асоцијација на секретари - известува дека има повеќе од 500 работни титули, кои се движат од координатор на рецепција до специјалист за електронски документи. Разнесувачите на весници се „референти за дистрибуирање медиуми“. Ѓубреџиите се „референти за рециклирање“. Чистачите на мијалници се „санитарни консултанти“. Продавачите на сендвичи пред метрото се украсени со фразата „уметници за сендвичи“ на нивните ревери. Дури и вообичаено


чувство за „хумористични“ титули. Стив Џобс се нарекува себеси „главен сезнајко“. Џери Јанг и Дејвид Фило, основачите на Yahoo! се нарекуваат себеси „главни Yahoos“. Илјадници ИТ видови се именуваат себеси како (главен) „скрум“ мастер, гуру, евангелист, или, особено омилен во моментов, нинџа. Но, лидерството во инфлацијата на титули, како и во сè друго, поминува во светот во развој, особено Индија и Кина. И двете земји имаат долга опсесија со хиерархијата (накитените титули може да бидат клучни при наоѓањето невеста, како и да се добие восхитувањето од пријателите). И пазарите на труд кај нив се навистина преполни. Резултатот е експлозија на титули. Компаниите започнаа да креираат збунувачки работни места како „специјалист за заминување“. Тие исто така започнаа да организираат јавни прослави за унапредување, да речеме, од асистент заменик-директор до главен асистент заменик-директор. НАДУЕНА КОРИСТ, ДИСКРЕТНИ НЕДОСТАТОЦИ Дали ова е важно? Јасно е дека инфлацијата на титули врши насилство врз јазикот. Но, зарем не е тоа стандард за правецот во корпоративниот свет? И зарем не е тоа ниска цена што треба да се плати за корпоративната хармонија? Незгодата е во тоа што познатите проблеми со монетарната инфлација важат и за инфлацијата на титули. Предностите од давањето нови модерни титули на луѓето најчесто се краткорочни. Штетата е долгорочна. Луѓето стануваат цинични за нивните прекари (особено кога нивното добивање е поврзано со зголемувањето на платата). Организациите станаа руритански. Пазарот на работни места станува понејасен. Како да се сфати тековната стапка за „контролор на видливост на мултиплатформа и портфолио“ (БиБи-Си)? Или „раководител за идни и иновативни стратегии“ (Американското здружение за рак)? И, далеку од тоа да им даваат поголема сигурност на луѓето, накитените титули често може да ги направат заменливи. Компаниите може да се двоумат пред да отпуштат ИТ советник. Но, што е со „главен скрум мастер“? Суштината на инфлацијата, пред сè, е дека обезвреднува сè што ќе допре. [13]

ПРЕЗЕМЕНО

лингвистички чистиот француски јазик стапил во „служба“: хигиеничарките станаа “techniciennes de surface” (техничари за површина). Што се случува тука? Најочигледното објаснување е економското опаѓање: шефовите раздаваат накитени титули како замена за покачување на платата и бонуси. Но, постојат и структурни причини за ваквиот тренд. Основната причина е растечката сложеност на бизнисот. Многу фирми не само што имаат претседатели и потпретседатели за оваа или онаа линија производи, туку имаат и претседатели и потпретседатели за различни региони. Соберете ги тие две и го имате рецептот за долги визит-картички: на пример, потпретседател за копир-машини за Азија и Пацификот. Култот на флексибилноста е исто така инфлациски. Модата за израмнување на хиерархиите има парадоксален ефект на зголемување на безначајните работни титули. Работниците посакуваат титули кои звучат значајно, бидејќи тоа им дава илузија дека им се зголемува положбата. Директорите кои повеќе немаат со кого да управуваат добиваат „надуени“ титули, слично како што застарените политичари стануваат Канцелар на војводството Ланкастер или Лорд Претседател на Советот. Сите, од раководниот тим па надолу, сакаат да го „накитат“ своето резиме одбрана од добивање отказ. И формите исто така, користат „накитени“ работни титули како сигнал дека се au fait со најновата мода. Еколошкото помодарство создава легии раководители и референти за оддржливост и „зелени“ амбасадори. Случајот со БП несомнено ќе го има истиот ефект: може да очекуваме мноштво раководители и референти за безбедност и раководители и референти за извинување. Американскиот технолошки сектор е шампион во инфлацијата со титули. Таму има многу новосоздадени работни места кои треба да добијат име, а има и лингвистички „бубалици“ кои имаат

Јули 2010

ОВИ


ВРАБОТУВАЊЕ СОВЕТУВА

КОНТАКТ „ЛИЦЕ ВО ЛИЦЕ“ - КЛУЧ ЗА УСПЕХ ВО ФИРМАТА

Лесно до тим од соништата

Истражувањата покажале дека сепак контактот лице во лице е најдобар за создавање на доверба меѓу луѓето, а кога тоа постои, нема потреба од постојано повторување – луѓето со повеќе задоволство ќе ја извршуваат својата работа заедно со оние на кој им веруваат. Брзината и ефикасноста со кои тимовите ги решаваат проблемите, во модерните организации се работи кои се клучни за успехот. За да утврдат на кој начин тимовите можат да работат подобро, фирмите почнале да ги проучуваат неформалните мрежи кои вработените ги создаваат надвор од формалната организациска структура. Проучувањето на таквите структури покажува дека повеќето луѓе се во некој круг од осум до десет истомисленици. Поединецот, главно комуницира со таа група и во неа се чуствува сигурно. Но, постојат и индивидуалци кои се движат некаде помеѓу. Тие веројатно учествуваат во повеќе активности и се дружат со луѓето од другите сектори. Индивидуалецот, не мора да е најхаризматичната личност во групата, но бидејќи делува како некој кој разнесува идеи од еден корпоративен дел до друг, таа личност е клучна. Се смета дека фирмите би требало да пронаоѓаат такви личности и едноставно - да ги платат. Што повеќе работниците комуницираат едно со други, поголема е веројатноста дека ке се решат тешките проблеми кои се составен дел од модерната организација. „Менаџмент на одење наоколу“ е стил кој го измислиле Бил Хјулит и Дејвид Пакард кога ја создавале својата фирма „ХјулитПакард“ и се сведува на шетање на шефот по канцелариите и негово информирање за тоа што „војниците“ работат. Модерната верзија на тој стил е „менџмент на разговарање наоколу“ Важно е, се разбира и како разговарате. Лице во лице или по телефон? Прерку говорна пошта или текстуално, преку интернет? Разликата е во тоа дали комуникацијата е синхрона ( на пример – телефон, односно моментален одговор) или асинхрона ( на пример – имејл, кога

одговорот го чекате извесно време. За сега и покрај новите облици на комуницирање, најдобар начин за донесување одлуки е да ги посетите луѓето кои работат и да расправате за работат која е на дневен ред. Кога сме веќе кај новите технологии и новите облици на комуницирање, тоа може дасе постигне и со помош на видеоконференција, која на учесниците им нуди впечаток дека седат на маса со другите луѓе.


www. m a c e d o n i a - c o n s u l t i n g .com

УПРАВУВАЊЕ СО ВРЕМЕТО

ИСКОРИСТУВАЊЕ МАКСИМУМ ОД НЕГО

М

ора да признаете, колку пати и да сте ја слушнале оваа реченица, сепак голем дел од времето го користите за непотребни работи (работи кои не придонесуваат во напредокот на Вашата работа, и на Вашата кариера), читање на junk email, разговори со колегите, кафе и цигара паузи слично. Од друга страна пак, колку често сте си рекле: “ех да имав повеќе време, ќе можев да го завршам ова и ова”. Затоа, управувањето со времето не е Вие да го менаџирате времето (толку е времето, 24 часа, ни секунда повеќе или помалку) туку планирање и егзектуриање на предвидените активности во одреден временски период. Дали ви се случило некој што живее на спротивната страна од градот, да Ви каже: „Еве искачам и за 5 минути сум кај тебе“. – едноставно тоа и теоретски е невозможно. Ова е пример за како луѓето мислат дека може да управуваат со времето, а не како тие да се организираат во него. Значи, најважна алатка во управување со времето е планирањето. Целиот текст можете да го прочитате на: http://macedonia-consulting.com/tip-of-the-week.php?newsId=22 Истиот можете да го прочитате и на порталите: www.seznam.mk и www.pretpriemac.mk

[15] Јули 2010

MACEDONIA-EXPORT Vasil Stefanovski 8/1 1000 Skopje, Macedonia tel/fax: +389 2 31 21 907 mob: +389 78 25 66 67

www.macedonia-consulting.com

Забелешка: Сите програми дополнително ќе бидат корегирани и адаптирани специјално според потребите на секоја компанија.


КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ® - ЖИВОТ АД за осигурување на Живот ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ПРАВНИ ЛИЦА Единствено КОЛЕКТИВНО ОСИГУРУВАЊЕ НА ЖИВОТ со поврат на СИТЕ вложени средства Според направената анализа во Република Македонија, Компаниите: • Со 50 Вработени, ТРОШАТ - 15.000.00 Евра • Со 100 Вработени, ТРОШАТ - 30,000.00 Евра • Со 200 Вработени, ТРОШАТ - 60,000.00 Евра • Со 500 Вработени, ТРОШАТ - 150,000.00 Евра ...во период од 10 години, НЕПОВРАТНИ средства за Колективно Осигурување! Колку ТРОШИ Вашата Компанија?!?! КОЛКУ би заштедила Вашата компанија и КАДЕ би ги вложила ЗАШТЕДЕНИТЕ средства доколку средствата за Колективно Осигурување се: ▪ 100 % Повратни ▪ Зголемени за Годишна Припишана добивка ▪ Заштитени со Девизна Клаузула Кроациа Осигурување - Живот АД Скопје е ЕДИНСТВЕНАТА осигурителна компанија во Република Македонија која нуди НОВО, УНИКАТНО Животно Колективно Осигурување. Дозволете ни да ја Осигураме Иднината на Вашата Компанија.

Наместо да се запрашате Колку троши, запрашајте се колку штеди Вашата компанија со Колективното Осигурување на живот на КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ!

ЕДИНСТВЕНО ВО КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ АД СКОПЈЕ!


HR АНАЛИЗА Топ 10 сектори според огласениот кадар во печатените медиуми во периодот 08.07.2010 - 14.07.2010 Електро 4% Финансии и Банкарство 4%

Продажба 2% Медицина ИТ 2% Комунална 2% 3%

Градежништво 3%

Администрација 48%

Образование и наука 12%

Услуги 20%

Топ 10 сектори според најбараниот кадар во печатените медиуми во периодот 08.07.2010 - 14.07.2010 79 80 70 60 50

30

33 19

20 10

7

6

5

4

4

4

3

0

SETTE Media Monitoring Agency Krusevo bb, 7000 Bitola, tel + 389 47 52 29 29, contact@sette.com.mk www.sette.com.mk

HR АНАЛИЗА

40


Подготвува Марија Јовановска, Психолог

CV НА

ГОЛЕМИТЕ


c u r r i c u lu m v i ta e

PERSONAL INFORMATION Name Date of birth

ARNOLD SCHWARZENEGGER July 30, 1947 (age 62)

Birthplace

Thal, Austria

Nationality

Austrian/American

Residence

Brentwood, Los Angeles, California

Occupation

Politician, 38th Governor of California (incumbent)

Profession Alma mater Political party Religion Spouse Children website

Bodybuilder, actor, politician University of Wisconsin–Superior Republican Roman Catholic Maria Shriver (1986–present) Katherine (born 1989), Christina (born 1991), Patrick (born 1993), Christopher (born 1997) http://gov.ca.gov, www.schwarzenegger.com

Dates Position held Name f the employer

November 17, 2003 - present 38th Governor of California State of California At the end of 2007, California's Gross State Product had grown by 29 percent since the governor took office in 2003. Global Warming Solutions Act of 2006 - a bipartisan agreement to combat global warming by reducing California's greenhouse gas emissions Overhauling the state's workers' compensation system - cutting costs by more than 35 percent. Strategic Growth Plan - investments in improving California's aging infrastructure. Hydrogen Highway and Million Solar Roofs Plan- continuing the leadership in creating a greener environment Safe, Clean and Reliable Drinking Water Supply Act of 2010. Promote healthy habits by taking harmful trans fats out of California restaurants and ensuring nutritional information is available to diners. 1993 -1999 Chairman for the California Governor's Council on Physical Fitness and Sports Governor Pete Wilson

Dates Position held Name of the employer

1993 - 1994 Ambassador Red Cross

Dates Position held Name of the employer

1990 - 1993 Chairman of the President's Council on Physical Fitness and Sports President George H. W. Bush

ACTING CAREER Years active Movie appearances

[21]

1970–2004, 2010–present 1970 Hercules in New York 1973 The Long Goodbye 1974 Happy Anniversary and Goodbye

Јули 2010

Dates Position held Name of the employer Accomplishments

CV АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР

POLITICAL CAREER


Name of the employer

Red Cross

Dates Position held Name of the employer

1990 - 1993 Chairman of the President's Council on Physical Fitness and Sports President George H. W. Bush

CV АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР

ACTING CAREER Years active Movie appearances

1970–2004, 2010–present 1970 Hercules in New York 1973 The Long Goodbye 1974 Happy Anniversary and Goodbye 1976 Stay Hungry 1977 Pumping Iron 1979 The Villain/Cactus Jack 1982 Conan the Barbarian 1984 Conan the Destroyer; The Terminator, 1985 Red Sonja; Commando 1986 Raw Deal 1987 Predator; The Running Man 1988 Red Heat; Twins; Total Rebuild 1990 Total Recall; Kindergarten Cop 1991 Terminator 2: Judgment Day; 1992 Christmas in Connecticut; Feed 1993 Dave; Last Action Hero 1994 True Lies; Junior; Beretta's Island 1996 Eraser; Chuck Russell; Jingle All the Way; T2 3-D: Battle Across Time 1997 Batman and Robin 1999 End of Days 2000 The 6th Day 2001 Dr. Dolittle 2 2003 Terminator 3: Rise of the Machines; The Rundown 2004 Around the World in 80 Days 2005 The Kid & I 2006 Cars 2009 Terminator Salvation 2010 The Expendables

BODY BUILDING CAREER Pro- debut Best win

NABBA Mr. Universe, 1968 IFBB Mr. Olympia, 1970–1975, 1980, Seven Times

EDUCATION Dates Name of the educational institution Degree in subject

1983 (graduated) University of Wisconsin College degree

PERSONAL SKILLS AND

COMPETENCIES

Languages

Јули 2010

[22]

German, English


Јули 2010

[23]

CV АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР

Светот го познава Арнолд Шварценегер како познат бодибилдер и Холивудски акционен херој, но тој исто така е и успешен бизнисмен, дарежлив филантроп и 38миот Гувернер на Калифорнија. Тој ја превзема оваа функција на 17 Ноември 2003 година. Неговиот врвен приоритет во текот на неовиот мандат како гуврнер на Калифорнија е да ги врати назад работните места и да го врати просперитетот во државата. Кога тој ја превзема оваа функција се соочи со невидена дотогаш фискална криза. Но, тој успеа да избегне банкрот со мерки кои бараа рефинансирање на стариот долг и функционирање на државата во рамките на своите можности, без да ги покачи даноците. Реформата за плаќање надоместоци за вработените корегираше еден систем кој подразбираше највисоки трошоци за вработените во САД, а Договорот за Индијански Игри на среќа донесе милионски приходи во државната каса. Во 2004 година тој потпиша закон со кој се спречуваат Тужби за мали прекршоци кои затвораа многу работни места и ги бркаа малите бизниси од Калифорнија. Гувернерот Шварценегер цврсто верува дека економскиот развој и чистата околина одат рака под рака, што беше очигледнo уште во неговата прва година како Гувернер. Неговиот Oceans Action Plan ќе постави нови стандарди во менаџментот со океаните и крајбрежните ресурси. Тој го создаде Hydrogen Highway за да го поддржи еколошкиот траспорт базиран на хидроген како погонски гориво. Гувернерот истo така потпиша историски закон со кој се креира Природниот резерват Сиера Невада , најголемиот природен резерват во Калифорнија кој е со површина од 25 милиони акри. Во текот на неговата кариера тој секогаш беше посветен на децата. Пред да стане Гувернер, Шварценегер ја осниваше Inner City Games Foundation и бараше повеќе средства за програми за воншколски активности. Тој го издигна на прво место законот за After School Education and Safety од 2002 година кој беше широко прифатен од гласачите. Како Гувернер, тој превзема активности со кои им овозможува на децата од Калифорнија квалитетно образование и можности какви што тие заслужуваат. Тој го зголеми финансирањето за образование по ученик и работеше напорно да им овозможи на локалните училишта моќ да ги задоволуваат специфичните потреби на своите локални заедници. Арнолд Шварценегер е во брак со Марија Шрајвер и имаат четири деца – Катерина, Кристина, Патрик и Кристофер.


"НИСКА ОСИГУРИТЕЛНА КУЛТУРА" - како изговор “Ниска осигурителна култура“ е често користен термин при пишување на статии, дипломски и магистарски трудови, учебници, а неретко се користи и во други стручни дискусии поврзани со осигурувањето, па и меѓусебни препукувања за ниско прибраната премија или незнаењето на осигурениците. Прифаќајќи го овој термин, на што можеби потсвесно не наведува и сопствената скриена потреба за оправдување, лесно подлегнуваме на мислењето дека “ниската осигурителна култура“ е несовладлива сила која го кочи секој обид за активност и развој на осигурителните друштва. Непостоењето на осигурителна култура многу често се наведува како причина за слаба продажба на осигурителните производи, за неприфаќање на современите и ефикасни продажни канали или пак за неинвентивност во пристапот кон осигурениците. Од друга страна пак, свесни дека со влегувањето во одредени работни односи и корелации ги прифаќаме и околностите во кои е нужно да се дејствува, ја прифаќаме и културата на осигурување онаква каква што е па во таа смисла го превземаме својот дел од одгворноста за нејзиниот развој и унапредување. И покрај вака изнесенита јасни ставови, често можеме да ги забележиме обидите за “замаглување” на ситуацијата, а што неретко се постигнува токму со мистификација на поимот “осигурителна култура“. Се поставува прашањето, дали проблемот е во поимот или во контекстот во кој се појавува? Бескомпромисните бројки и разликата во европските и светски просеци ни укажуваат на позиција на ниска развиеност, но тука се и многу други параметри кои тешко можат да се измерат како што се: запознаеност на осигуреникот со


услугата осигурување, свесноста за потребата и корисноста од осигурувањето, информираноста и т.н. Одговорноста за градење на “осигурителна култура“ припаѓа на самите осигурителни друштва и претставува долготраен процес кој се реализира преку постојана грижа за своите клиенти, константна информираност, едукација и отворен пристап. Осигурителните друштва имаат задача да ги “освестат“ потенцијалните осигуреници за реалната потреба од осигурување. Во таа насока, од почетокот на оваа година, Кроациа Осигурување – Живот АД започна со одржување на бесплатни едукативни семинари на ниво на целата земја. Беа поминати повеќе од 10 градови и одржани повеќе од 20 едукативни семинари во Скопје. Целта е една – Демистификација на поимот Осигурување на живот и унапредување на осигурителната култура во нашата држава.

Покрај проблемот со поимот “ниска осигурителна култура”, како клучен проблем се јавува и “менталната“ блокада која постои кај повеќето потенцијалните осигуреници пред и да помислат на проблемот кој може да го создаде немањето на полиса за осигурување. “Осигурителната култура“ можеме да ја опишеме како свесност за потребата од осигурување. Како активни учесници во пазарот на осигурување наша должност како компанија со долга традиција, искуство и знаење е да превземеме одговорност за развојот на осигурителната култура преку градење на нужно потребен долгорочен партнерски однос со секој потенцијален и постојан клиент.


HR РЕЧНИК

Подготвува МЕНАЏМЕНТ РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС НА ЧОВЕЧКИ Катерина Маџовска РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУ РС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУРС ЧОЧВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ ИЗВРШЕН ДИРЕКТОР (во англискиотHEADHUNTING јазик има неколку синоними како што се Corporate Officer, Executive Director, Corporate РЕСУРСИ HEADHUNTER MATCHMAKING Executive), претставува висока менаџерска позиција во профитна организација. Обично се однесува на две, пореткоРЕСУРС и на три повисокиМЕНАЏМЕНТ менаџерски нивоа. РЕСУРС ЧОВЕЧКИ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING Со оглед на подрачјата на оговорности се разликуваат: • Претставник на управен одбор; РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ • Извршен директор на финасии; • Извршен технички директор; РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING • Извршен директор за човечки ресурси; • Извршен директор за информации;РЕСУРС РЕСУРС ЧОВЕЧКИ МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ • Извршен директор за маркетинг РЕСУРСИ HEADHUNTING од постојани HEADHUNTER Посети на www.vrabotuvanje.com.mk и нови посетители MATCHMAKING Постојани ЧОВЕЧКИ посетители 20.740 РЕСУРС РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ Нови посетители 13.147 РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING Посети на www.vrabotuvanje.com.mk од постојани и РЕСУРС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ нови посетители РЕСУРСИ HEADHUNTING HEADHUNTER MATCHMAKING РЕСУ РС ЧОВЕЧКИ РЕСУРС МЕНАЏМЕНТ НА ЧОВЕЧКИ Постојани посетители

Нови посетители

39%

СТАТИСТИКА

61%

Јули 2010

[26]


ВАШАТА УСПЕШНА КАРИЕРА Е НАША ЗАДАЧА 





КАКО ДА СЕ ОДНЕСУВАТЕ НА ИНТЕРВЈУ? (dress code, најчесто поставувани прашања и најдобри одговори, видео презентација) КАКО ДА НАПИШЕТЕ ОДЛИЧНО МОТИВАЦИСКО ПИСМО? (10 совети за успешно мотивациско писмо, примери) КАКО ДА НАПИШЕТЕ ПРИВЛЕЧНА БИОГРАФИЈА? (што треба, а што не треба да содржи вашето CV, примери)

ЦЕЛИОТ ПАКЕТ ОБУКИ ЌЕ БИДЕ ВАШ ЗА САМО 1100,00 ДЕНАРИ ПРИЈАВУВАЊЕ НА edukacija@vrabotuvanje.com.mk Тел: 02/3230 091 или 072/222 654 [27] Контакт: Виктор Герасимовски Јули 2010

И G И G И G И G И G И G И G И И G И G И


ПРОЧИТАЈТЕ НЕШТО КОРИСНО ЛИТЕРАТУРА

BECK, JOHN C

GOT GAME: HOW THE GAMER GENERATION IS RESHAPING BUSINESS FOREVE Harvard Business School Publishing, United States, 2004. Hardback. Book Condition: New. 243 x 160 mm. Brand New Book with Free Worldwide Delivery. Got Game shows how growing up immersed in video games has profoundly shaped the attitudes and abilities of this new generation. Though little-noticed, these ninety million rising professionals, through sheer numbers, will inevitably dominate business - and are already changing the rules. While many of these changes are positive - such as more open communication and creative problemsolving - they have caused a generation gap that frustrates gamers and the boomers who manage them. Got Game identifies the distinct values and traits that define the gamer generation - from an increased appetite for risk to unexpected leadership skills - and reveals management techniques today's leaders can use to bridge the generation gap and unleash gamers' hidden potential.

GUIDE TO ECONOMIC INDICATORS: MAKING SENSE OF ECONOMICS It is essential in business and many professions to have a thorough understanding of economic information. This guide provides the keys to understand the major and many lesser economic indicators: what they are, the areas they cover, their reliability, and how and why to interpret them.

MICHAEL WATKINS

THE FIRST 90 DAYS Whether challenged with taking on a startup, turning a business around, or inheriting a high-performing unit, a new leader's success or failure is determined within the first 90 days on the job. In this hands-on guide, Michael Watkins, a noted expert on leadership transitions, offers proven strategies for moving successfully into a new role at any point in one's career. "The First 90 Days" provides a framework for transition acceleration that will help leaders diagnose their situations, craft winning transition strategies, and take charge quickly. Practical examples illustrate how to learn about new organizations, build teams, create coalitions, secure early wins, and lay the foundation for longer-term success. In addition, Watkins provides strategies for avoiding the most common pitfalls new leaders encounter, and shows how individuals can protect themselves-emotionally as well as professionally-during what is often an intense and vulnerable period.Concise and actionable, this is the survival guide no new leader should be without. 'Few companies develop a systematic 'on-boarding' process for their new leaders, even though this is a critical function with major organizational implications. Јули 2010

[28]

@


? ” #

ЛИЧНИ ОСОБИН И: Комуникатив ен со секаков тип на луѓе Тимски однос СО средината Лојален на до делените зад ачи Колегијален н а работните о бврски.

± ¼ Ω Œ

@ / $ ] { ! ! ? ( # Ǿ ¶ µ <” &?! : И И Ц Н Е Т Е П М О К И И Н И Т Ш Е , ЛИЧНИ В м м 9 л о т ш и п а н к и н е Cопств 9 3 * 2 ,6 7 н и б пушка кара

# ен

л а н о и с е ф о р п и н и 14 год л о т ш и п о с ц е л е стр

ГАФОВИ

здраствена состојба: многу здрава :)))

Јули 2010

[29]

* Граматичките и ситаксичките грешки намерно не се корегирани


www.vrabotuvanje.com.mk

ОТИДОВМЕ Јули 2010

[30]

НА ОДМ


[31] Јули 2010

МОР...


Фирма: Мотива Град: Скопје Објавен: 13.07.2010, Дневник

Фирма: Уни сервис Град: Штип Објавен: 13.07.2010, Дневник

Мотива вработува одговорен за контрола (1 позиција) Адреса за аплицирање: motiva@mt.net. mk Конкурсот се затвора 20.07.2010. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 13.07.2010

Уни сервис Штип објавува оглас за земјоделски инженер агроном. Адреса за аплицирање: ул. ДООЕЛ “Уни сервис” Штип, ул. Крсте Мисирков – бб Штип Конкурсот се затвора 5 работни дена од денот на објавувањето.

Фирма: Општина Струмица Град: Струмица Објавен: 13.07.2010, Дневник

Фирма: А1 Телевизија Град: Скопје Објавен: 13.07.2010, Време

Општина Струмица објавува оглас за избор на директор на Јавното претпријатие за изградба, одржување и користење на јавниот паркинг простор “Паркиралишта Струмица”. Адреса за аплицирање: Општина Струмица ул. “Сандо Масев” број 1 Струмица Конкурсот се затвора 5 работни дена од денот на објавувањето.

А1 Телевизија има потреба од: 1 книговодител на определено време Адреса за аплицирање: ул. Перо Наков бр. 60 Скопје Деталните информации се наведени во огласот објавен во Време на 13.07.2010

Фирма: Плус Продукција Град: Скопје Објавен: 13.07.2010, Време

Фирма: Адинг Град: Скопје Објавен: 12.07.2010, Дневник Адинг има потреба од ПЕТ ракувачи на градечжни машини за работа во странство - Казахстан Адреса за аплицирање: ading@mt.net. mk Конкурсот се затвора десет дена од денот на објавувањето Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 12.07.2010

Плус Продукција има потреба од 1 референт во книговодство. Адреса за аплицирање: ул. Перо Наков бр. 60 Скопје Деталните информации се наведени во огласот објавен во Време на 13.07.2010

Јули 2010

[32]


Фирма: Ивента Град: Скопје Објавен: 10.07.2010, Дневник

Хедис Маркети има потреб од 2 возачи на определено време од 6 месеци за реонот на Битола, Охрид, Прилеп, Неготино и Кичево. Адреса за аплицирање: ул. 1-ви Мај бб Битола Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 10.07.2010

Ивента за својот клиент објавува оглас за Раководител на правна служба. Адреса за аплицирање: application@ iventa.eu Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 10.07.2010

Фирма: Еуро-Фарм Град: Скопје Објавен: 25.06.2010, Време

Фирма: Архипо Македонија Град: Скопје Објавен: 10.07.2010, Дневник

Еуро-Фарм има потреба од: - Дипломиран фармацевт со положен државен испит и работно искуство за работа во аптека во Скопје и Струмица - Дипломиран фармацевт за работа во веледрогерија - Хигиеничарка за Скопје - Дистрибутер (шофер) Адреса за аплицирање: eurofarm@ eurofarm.com.mk Деталните информации се наведени во огласот објавен во Време на 25.06.2010

Архипо Македонија има потреба од: 5 електротехничари со работно искуство и 1 електроинженер Адреса за аплицирање: arhipo@t-home. mk Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 10.07.2010

Фирма:Alma-M Град: Скопје Објавен: 10.07.2010, Дневник

Фирма: VACANCY Град: Скопје Објавен: 10.07.2010, Дневник

Alma-M има потреба од комерцијалист на неопределено време на реон Прилеп и Кичево. Конкурсот се затвора пет дена од денот на објавувањето Адреса за аплицирање: ristomitrev@ alma-m.com.mk

VACANCY има потреба од PGM Controller. Конкурсот се затвора на 16.07.2010 Адреса за аплицирање: mkjobs@ matthey.com Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник 10.07.2010

ОГЛАСНАТАБЛА ТАБЛА ОГЛАСНА

Фирма: Хедис Маркети Град: Скопје Објавен: 10.07.2010, Дневник

Јули 2010

[33]


ОГЛАСНА ТАБЛА

Фирма: МЕГА Дооел Град: Скопје Објавен: 15.07.2010, Дневник tv

Фирма: МЕГА Дооел Град: Скопје Објавен: 15.07.2010, Дневник

МЕГА Дооел Скопје објавува оглас за вработување на Продавачи и Продавачки - 11 извршители, за работа во продавници во Скопје. Потребни квалификации: - Завршено средно образование - Возраст до 35год. - Предност: познавање на странски јазик Адреса за аплицирање: dejan@mega.com.mk МЕГА Дооел Скопје, с.Трубарево, Скопје. Со назнака: За оглас. Огласот трае 5 дена од објавувањето.

МЕГА Дооел Скопје објавува оглас за вработување на Работнички - 8 извршители, за работа во производство во Скопје. Потребни квалификации: - Завршено средно образование - Возраст до 35год. Адреса за аплицирање: dejan@mega.com.mk МЕГА Дооел Скопје, с.Трубарево, Скопје. Со назнака: За оглас. Огласот трае 5 дена од објавувањето.

Фирма: ПЕКАБЕСКО Град: Скопје Објавен: 15.07.2010, Дневник

Фирма: БАТО & ДИВАЈН Град: Скопје Објавен: 15.07.2010, Дневник

ПЕКАБЕСКО ад објавува оглас за слободно работно место КЕЛНЕР - 1 кандидат. Потребни квалификации: - ССС - угостителско; - најмалку 2 години активно работно искуство во струката - возачка дозвола Б категорија Адреса за аплицирање pravna@pekabesko. com.mk Напомена: молбите на кандидатите кои немаат работно искуство во струката нема да се разгледуваат. Огласот трае до 20.07.2010год.

БАТО & ДИВАЈН вработува ОБЕЗБЕДУВАЧ НА ОБЈЕКТ. Потребни квалификации: - претходно работно искуство на наведената позиција, 3-5 години лиценца за обезбедување - минимум ССС и др. Деталните информации се наведени во огласот објавен во Дневник на 15.07.2010год. и трае до 20.07.2010год. Адреса за аплицирање careers@batodivajn.com

Фирма: К.П ЧИСТ ДЕН Град: Ранковце Објавен: 14.07.2010, Дневник

Фирма: ХЕДИС МАРКЕТИ ДОО Град: Скопје Објавен: 14.07.2010, Време

К.П ЧИСТ ДЕН - Ранковце распишува оглас за вработување на 2 (двајца) работници - Чистачи на уличен и куќен смет. Заинтересираните кандидати треба да имаат завршено соодветно образование, според Систематизацијата на Ј.К.П. Oгласот трае 5 дена од објавувањето.

ХЕДИС МАРКЕТИ ДОО - подружница Битола има потреба од Возачи на определено време од 6 месеци за реонот на Битола, Охрид, Прилеп, Неготино и Кичево. Адреса за аплицирање: ул.1ви Мај бб Битола. Информации на тел. 075/ 456 - 032. Огласот е објавен во Време на 14.07.2010 и трае 5 дена од објавувањето.

Јули 2010

[34]


За потребите на свој клиент ПРИВАТНА ЗДРАВСТВЕНА УСТАНОВА ОД СКОПЈЕ објавува

ОГЛАС вработување на

ЛЕКАР ПО ОПШТА ПРАКСА СО ЛИЦЕНЦА ЗА РАБОТА (НА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ)

Потребни квалификации: ВСС Положен државен стручен испит Минимум 2 (две) години работно искуство во областа

Профил на работната позиција: Подготвеност за работа во рурална средина во околината на Скопје Одговорен и професионален пристап Самоиницијативност и независност Ординацијата нуди привлечно работно време и соодветен пакет за наградување.

Напомена: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

[35] Јули 2010

!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вашата Професионална Биографија доставете ja на е-маил: marijaj@vrabotuvanje.com.mk, со задолжителна назнака „за оглас за Лекар по општа пракса“.


ОГЛАСНА ТАБЛА

во соработка со ИНТЕРНАЦИОНАЛНА КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ СО МЕШОВИТ КАПИТАЛ, СО ДЕЈНОСТ ПРОИЗВОДСТВО НА ШАСИИ ЗА МОТОРНИ ВОЗИЛА објавува

ОГЛАС за

МЕНАЏЕР ЗА ФИНАНСИИ Потребни квалификации: ВСС ( Економски факултет) Минимум 5 години работно искуство на иста или слична позиција Одлично познавање на Сметководствени правила и прописи и законски регулативи Познавање и искуство во Право и Даночна проблематика Искуство и познавање од човечки ресурси Познавање на Македонскиот банкарски систем Одлично познавање на англиски јазик Работно знаење на компјутери (Ms Office, Internet) Возачка дозвола – Б категорија

Профил на личност: Лидерски способности Одлични комуникациски и презентациски вештини Организираност, одговорност и ориентираност кон цели Самоиницијативност при извршување на работните задачи Способност за тимска работа

Вашата Професионална Биографија и Насловно Писмо доставете ги на е-маил: slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со ЗАДОЛЖИТЕЛНА назнака „Менаџер за финансии“. Напомена: САМО селектираните кандидатите ќе бидат контактирани!

ЕУРО ГРАНДС - дооел застапник на брендовите БРАВО сокови и КЊАЗ МИЛОШ

во соработка со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ

објавува

ОГЛАС за вработување на

1. SALES MANAGER (1 ПОЗИЦИЈА) Примарни одговорности и задачи:

2. BRAND MANAGER FOR NEW PRODUCTS Примарни одговорности и задачи:

Развој на дистрибутивна мрежа Истражување на пазарот Истражување и мониторинг на конкуренција Пласирање на големопродажбата на пазарот Регионална стратегија за развој на големо и малопродажба Презентација на терен, склучување на договори за соработка Развивање, нудење и продажба на бренд продукти Развивање и одржување на односите со клиентите Познавање на регионот Предност е докажан успех во развој и продажба Ориентираност кон клиенти и купувачи

Истражување на пазарот, следење на трендовите на пазарат и идентификување на потенцијални области за ширење на пазарот согласно потребите на потрошувачите и нивните навики Следење и креирање на цените на производите и анализирање на потенцијалната профитабилност Генерирање на идеи за нови производи, како и идеи за подобрување на дизајнот на пакувањата на производите Развој на промотивни програми Следење и развој на маркетинг стратегија Следење на дистрибутивната мрежа Следење на реакциите на потрошувачите

Потребни способности и квалификации за двете позиции: Лидерски способности Самостојност и независност при одлучување Стратешки и организациски способности Амбиција за успех Флексибилност за работа на терен Способност за тимска работа Организациски и аналитички способности Универзитетска диплома - пожелно Работно познавање на англиски јазик и работа со компјутери

За да станете дел од компанија со препознатливи брендови на домашниот пазар, се што треба да направите е да ни доставите Ваша Професионална Биографија и Насловно Писмо на адреса katerinam@vrabotuvanje.com.mk со назнака „апликација за Sales manager“ или „апликација за Brand manager for new products” .

!

Напомена: САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

ОГЛАСОТ ТРАЕ 7 ДЕНА ОД ОБЈАВАТА!

Јули 2010

[36]


во соработка со

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ објавува

ОГЛАС за вработување на

РЕФЕРЕНТ ЗА ПРОДАЖБА НА АВИОБИЛЕТИ (М/Ж)

Бараме млади, амбициозни, претставителни, лојални, ведри но и одговорни личности кои би ја превземале улогата на Референт за продажба на авиобилети. Потребни квалификации: Поседување на IATA сертификат Познавање на Amadeus Најмалку средно образование Претходно работно искуство во продажба Одлично познавање на Англиски јазик и MS Office пакетот Одлични комуникациски, организациски, преговарачки и убедителни способности Ориентираност кон клиенти и деловни успеси

Вашата Професионална Биографија доставете ја на е-маил: remonr@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Референт за продажба на авиобилети”.

!

Напомена: Кандидатите кои имаат претходно работно искуство со продажба на авиобилети и аранжмани ќе бидат повисоко рангирани во селекцијата САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. Кандидатите кои не ги исполнуваат сите наведени услови, нема да бидат вклучени во селекцијата! Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!

ОГЛАСОТ Е ВАЛИДЕН ДО 20.07.2010 год.

ЛИЦЕНЦИРАНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ За потребите на свој клиент

КОМПАНИЈА ОД СКОПЈЕ СО ДЕЈНОСТ ПРОДАЖБА НА РЕПРОМАТЕРИЈАЛИ ЗА ДРВНА ИНДУСТРИЈА објавува

ОГЛАС за ангажирање на:

ТЕРЕНСКИ КОМЕРЦИЈАЛИСТ за Скопје и околината

Потребни квалификации:

ОГЛАСНА ТАБЛА

ССС Предност - претходно работно искуство на исто или слично работно место Добро познавање на Англиски јазик Познавање на MS Office пакетот Возачка дозвола Б- категорија

Личен профил: Одлични комуникациски, организациски, преговарачки и убедителни способности Способност за тимска работа Лојалност, иницијативност, темелност, енергичност Способност за работа под притисок и на кратки рокови Флексибилност за работа на терен

Вашата Професионална Биографија доставете ја на е-маил: marijaj@vrabotuvanje.com.mk, со назнака на апликацијата “за оглас за Теренски комерцијалист”.

[37] Јули 2010

!

Напомена: * САМО апликациите кои ќе влезат во потесен круг, ќе бидат контактирани. * Апликациите без назнака нема да бидат разгледани!


ОГЛАСНА ТАБЛА

ПРИВАТНА АГЕНЦИЈА ЗА ПОСРЕДУВАЊЕ ПРИ ВРАБОТУВАЊЕ за потребите на својот клиент

објавува

ОГЛАС за вработување на

KEY ACCOUNT MANAGER (М/Ж)

КИНГ ИЦТ, е мултинационална компанија и еден од водечките систем интегратори во регионот, која на своите корисници им нуди комплетни информатички и деловни решенија преку услуги на совeтување, формирање, развој, изработка, управување, подобрување и одржување на информатичко – комуникациски системи и едукација за нивно користење.

KEY ACCOUNT MANAGER (М/Ж)

Позицијата опфаќа продажни активности во областа на ИТ технологијата, услуги и решенија, а посебно: Серверски системи Storage и backup системи Мрежни и комуникациски решенија Кандидатите пред се треба да поседуваат комуникациски вештини, со познавање на ИТ технологијата. Да бидат подготвени континуирано да учат за деловната примена и предноста на ИТ решенијата. Битни вештини се лесно склопување на пријателства и создавање трајни односи со клиентите, дисциплинираност и упорност во континуирана работа со клиентитие. Личноста на оваа позиција мора да има широко (не мора детално) знаење околку технологиите, да соработува со техничките експерти на дефинирање на решенијата, а со продажниот тим на изработка на понудите. Исто така мора да биде амбициозна, професионална и посветена на купувачот и продажбата. Услови: Искуство во продажбата од областа на ИТ решенијата Одлично владеење на англискиот јазик Возачка дозвола Б категорија

Потребни квалификации: Завршен економски или технички факултет Сертификати од областа на продажбата на ИТ технологијата и решенија

Местото на извршување на работните задачи за сите позиции е во Скопје. КИНГ ИЦТ ви нуди можност за постојано стручно усовршување и професионален развој, работа со млад и амбициозен тим на врвни стручњаци, пријатна работна атмосфера, користење на на најмодерни информатички технологии, можност за стекнување искуство на разни домашни и интернационални проекти, како и стимулативни примања. Вашата биографија на англиски јазик испратете ја на адреса slavicat@vrabotuvanje.com.mk, со задолжителна назнака „за оглас за KEY ACCOUNT MANAGER објавен на www.vrabotuvanje.com.mk“

Јули 2010

[38]


Објавува оглас за:

Надворешен Застапник за Осигурување

ОПИС НА РАБОТНОТО МЕСТО: -

Идентификување на потенцијални осигуреници ; Средба со потенцијални осигуреници и користење на методи со кои се проценува потребата од долгорочни финансиски решенија ; Предложување на решение кое се вклопува во рамките на потребата и можностите на потенцијалниот осигуреник ; Градење и одржување на долгорочна врска со осигуреникот ;

ИДЕАЛНИОТ НАДВОРЕШЕН ЗАСТАПНИК ИМА: -

Лиценца за “Застапник во осигурувањето“ или лиценца за “Осигурителен брокер“ Исклучителни комуникациски и претприемачки способности ;

ОВОЗМОЖУВАМЕ: -

Бесплатен тренинг и постојана надоградба на знаењата ; Компензациски пакет кој овозможува провизија еднаква на остварениот резултат и можност за бонус ; 8(осум) фазен кариерен развој ; Годишни признанија и награди за најдобрите ;

Кроациа Осигурување – Живот АД дава шанса: -

На лицата кои штотуку завршиле со студиите и оние кои во моментот се без работа започнување на кариера во осигурителниот бизнис, како и ; Можност за дополнителен приход за оние кои се во редовен работен однос.

Доколку смететате дека се пронаоѓате во горенаведените карактеристики, Ве молиме, пратете ги вашите контакт информации на: katerinam@vrabotuvanje.com.mk со назнака „ЗА КРОАЦИА ОСИГУРУВАЊЕ – ЖИВОТ – Надворешен застапник“. Наш претставник ќе Ве контактира во најкус можен рок.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Благодариме за Вашиот интерес за застапување на нашиот бренд Кроациа Осигурување – Живот АД Скопје. Основана во далечната 1884 год., Croatia Osiguranje d.d. Zagreb е една од најстарите и најпочитувани осигурителни компании на Балканот. Искуството кумулирано низ нејзината 126 годишна историја се гаранција за квалитетот на услугите кои ги нуди на своите клиенти. www.croatiaosiguruvanje.com.mk www.crosig.hr

Јули 2010

[39]


www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk Јули 2010 [40] www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk www.vrabotuvanje.com.mk

v.News 66  

Vrabotuvanje NEWS Broj 66

v.News 66  

Vrabotuvanje NEWS Broj 66