Äly – Lukion suomen kieli ja kirjallisuus 2022

Page 1

Suomen kielen ja kirjallisuuden oppimateriaali ja oppimisympäristö Kirjoita. Lue. Jaa. Luo uutta. Tutki. Näe. Kuuntele. Kohtaa. Syvenny. Innostu. Ota kantaa. Vaikuta. Liikutu. Nauti. Hämmästy. Siinä on Älyä.


1200 461 11 8 5 4 2

interaktiivista kielenhuollon tehtävää autenttista pisteytettyä ylioppilaskoevastausta suomen kielen ja kirjallisuuden moduulia (LOPS 2021) S2-oppimäärän moduulia (LOPS 2021) äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskoetta Äidinkielen opettajain liiton preliminäärikoetta suomen kielen ja kirjallisuuden kurssia (LOPS 2016)


”Äly tukee suomalaisen opettajan pedagogista vapautta” Kuva: Péter Csonka.

Päivi Junttila-Csonka äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Sammon keskuslukio, Tampere

Maailma muuttuu koko ajan, ja lukion opettajana tehtäväni on pysyä muutoksessa mukana. Digitaalinen oppimisalusta, jota opettaja voi todella vahvasti ja vapaasti muokata haluamansa kaltaiseksi, tukee suomalaisen opettajan pedagogista vapautta. Äly on tällainen selkänoja. Digitalisoituvassa ja multimodaalisessa tekstiympäristössä voi joskus jäädä liikaakin videoiden ja pirstaleisten tekstien varaan. Älyssä arvostan näkemystä, että opiskelijan on kyettävä keskittymään myös pitkähkön ja abstraktiotasoltaan sopivan vaativan opetustekstin lukemiseen. Tämä valmistaa korkeakoulutason jatko-opintoihin: niissä edellytetään edelleen erinomaista pitkän tekstin lukemisen ja tuottamisen taitoa. Opiskelijan työtä voi Älyssä Äly taipuu ohjata erittäin konkreettisesti opettajan tarpeisiin, jo työskentelyvaiheessa. Pe- eikä opettajan rinteisen luokassa kulkemisen tarvitse taivuttaa sijaan Äly on silta, jota pitkin asiaansa opettaja pystyy nopeasti reaaliajassa katsastamaan jouk- oppimateriaalin kojensa etenemisen vaikkapa rakenteen mukaan. lähdeviittausten viidakossa ja voi samalla heijastaa screeniltä sujuvasti tekstejä muille malliksi. Äly taipuu opettajan ja pedagogiikan tarpeisiin, eikä opettajan tarvitse taivuttaa asiaansa oppimateriaalin rakenteen mukaan.


Opettaja, käytä Älyä! Kurota kärkeen.

Muokkaa moduulisi. Juuri niin – Älyssä voit muokata moduulien sisältöjä haluamaasi järjestykseen. Voit luoda opintojaksoja valmiista moduuleista tai omista materiaaleistasi ja lisätä moduuleihin esimerkiksi omia kokeita ja tehtäviä.

Opeta sopivasti. Älyssä sisällöt ovat konkreettisia ja havainnollistavia. Runsas tehtävävalikoima takaa, että voit valita opetustyyliisi ja ryhmällesi sopivia harjoituksia. ​​Tehtävät ovat ajankohtaisia, vahvistavat kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa ja harjoittavat vuorovaikutustaitoja.

Karkota klassikkonälkä. Älyn omaan kirjastoon on valikoitu mainio kokoelma kirjallisuutemme klassikoita ja kiinnostavia tietokirjoja.

Paketoi portfolioon. Kirjallisuusportfolio on kätevä ominaisuus. Portfolioon opiskelija voi koota tekstinsä kaikista lukion aikana lukemistaan kirjoista.

Kuvitus: Emmi Kyytsönen.

Tulokset puhuvat puolestaan: vuonna 2020 seitsemän kymmenestä äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeissa parhaiten menestyneestä lukiosta käytti Älyä.


Motivoi digillä. Digitaalisena oppimisympäristönä Äly soveltuu lähi- ja etäopetukseen. Opetusvastuun voit tarvittaessa jakaa toisen opettajan tai sijaisen kanssa. Ä ​ lyn avulla opetat S2-opiskelijoita omana ryhmänään tai integroituna äidinkielen ryhmään.

Tehosta tekoälyllä. Älyn tehtäväpankissa tarkistusta ohjaa tekoäly, jonka avulla opiskelijasi saavat ratkaistavaksi juuri sitä, mitä tarvitsevat: oman osaamistasonsa mukaisia tehtäviä. Sopii myös itsenäiseen harjoitteluun!

Hallinnoi ryhmiäsi. Opiskelijoiden etenemistä pääsee Älyssä seuraamaan reaaliaikaisesti, ja graafiset kuvaajat esittävät yhteenvetoja ryhmien työskentelystä. Viestiä voit ilmoitustaululla, tiedotteilla ja chatissa. ​

Korjaa ja anna palautetta. Muokattava korjaustyökalu säästää aikaa ja tekee tarkistamisesta helppoa. Palautteen voit antaa opiskelijalle vaikkapa äänitiedostona. ​

Valmenna kirjoituksiin. Älyssä on markkinoiden suurin määrä autenttisia ylioppilaskoevastauksia. Niiden avulla valmennat opiskelijasi tehokkaasti äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeisiin. Vuosittain julkaistaan Äidinkielen opettajain liiton tuottamat p ​ reliminäärikokeet ja kahdesti vuodessa äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeet – keväisin pisteytettyine esimerkkivastauksineen.


”SELKEÄ, TOIMIVA JA MONIPUOLINEN” Olette tehneet hienon alustan, enkä enää tarvitse oppikirjaa. Oikein toimiva kokonaisuus ja monipuoliset tehtävät. Kappaleet ovat selkeitä ja helppolukuisia. Toimiva ja hyvä palvelu. Kiva ja monipuolinen oppimisympäristö! Sivusto on visuaalisesti selkeä, ja informaatio on ymmärrettävää. On mahtavaa, että moduulien opetustekstejä ja sisältöjä voi muokata omaan opetukseensa sopivaksi. Materiaalien lisääminen ja muokkaaminen on helppoa. Älyyn on saatu kiteytettyä olennainen, ja tehtävät todella tukevat oppimista sekä harjoituttavat esimerkiksi lukutaidon vastauksia varten. Tehtävistä suurin osa on myös sopivia laajuudeltaan kiireisiin opintojaksoihin, ja on hyvä, että on valinnanvaraa. Samoin teoriaosuudet ovat nasakoita ja havainnollisia. (Älyn käyttäjäkysely, marraskuu 2021)


Hinnasto

1.1.2022–31.12.2022

Opiskelijan Äly-lisenssi Hinta alv 0 %

Hinta sis. alv 10 %

3 kk 12 kk

18,09 € 45,36 €

19,90 € 49,90 €

36 kk

122,64 €

134,90 €

48 kk

154,45 €

169,90 €

Opiskelijan Äly Laudatur -lisenssi Hinta alv 0 %

Hinta sis. alv 10 %

3 kk 12 kk 36 kk

11,73 € 22,64 € 54,45 €

12,90 € 24,90 € 59,90 €

48 kk

63,55 €

69,90 €

Hinnat ovat yhden käyttäjän hintoja. Opettajille Äly on maksuton.


VALITSE ÄLY kun haluat opettaa koko lukion oppimäärän motivoivassa digitaalisessa oppimisympäristössä. VALITSE ÄLY LAUDATUR kun etsit tehokasta oppimateriaalia abiturienttien tarpeisiin. Valitsitpa kumman tahansa, saat kaiken tarvittavan yhdellä kirjautumisella.

Kysyttävää? Äly-tiimi auttaa mielellään! Älyn sisällöt, tehtävät ja oppimateriaalit kaisa-maija.eeli@skskirjat.fi Tekninen tuki ja ongelmatilanteet aly-support@skskirjat.fi Lisenssien myynti ja kuntien oppimateriaalitilaukset myynti@skskirjat.fi

Lue lisää: aly.alyapp.fi