__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SKOPJE JAZZ FESTIVAL 2020 14-17 ОКТОМВРИ


SKOPJE JAZZ FESTIVAL 2020 14-17 ОКТОМВРИ 14 OКТОМВРИ Национална опера и балет 20:00 VLATKO STEFANOVSKI / THEODOSII SPASSOV (MK/BG) 21:30 CHICUELO / MARCO MEZQUIDA (ES)

15 OКТОМВРИ Национална опера и балет 20:00 MATIJA DEDIC (HR) 21:30 TONI KITANOVSKI LITTLE BIG BAND (MK) Exclusive NYC streaming 23:00 WILLIAM PARKER TRIO (US)

16 OКТОМВРИ Национална опера и балет 20:00 RADIAN (AT) 21:30 SVETLOST + ODRON RITUAL ORCHESTRA (MK) Exclusive Oslo streaming 23:00 TRYGVE SEIM LARGE ENSEMBLE (NO)

17 OКТОМВРИ

Национална опера и балет 20:00 SASO POPOVSKI TRIO (MK) 21:30 BELMONDO QUINTET (FR) Exclusive NYC streaming 23:00 KRIS DAVIS / INGRID LAUBROCK (US)

www.skopjejazzfest.com.mk


VLATKO STEFANOVSKI / THEODOSII SPASSOV


14 OКТОМВРИ, 20:00

Национална опера и балет

VLATKO STEFANOVSKI guitar THEODOSII SPASSOV kaval www.vlatkostefanovski.com.mk Влатко Стефановски е еден од најоригиналните балкански и европски гитаристи. Во изминативе пет децении, со Леб и сол сними 14 албуми и свиреше насекаде во светот, а групата имаше ореол на една од најзначајните на музичката сцена на поранешна Југославија. Од средината на деведесеттите изгради и успешна солистичка кариера. Соработката со Мирослав Тадиќ на проектите како „Крушево”, „Трета мајка“… фрли нова светлина врз неговата умешност со акустичната гитара и посебно врз натамошните потраги на полето на македонската традиционална музика. Во изминатава декада свиреше, снимаше и патуваше по светот со музичари како Томи Емануел, Стокело Росенберг, Јан Акерман, Ману Каче, Тони Левин, Бојан З. и други. Бугарскиот виртуоз Теодосиј Спасов е првиот кој свири џез на кавал и ја вкрстува традиционалната народна музика со елементи на џез и класична музика во своите композиции. Тој изгради сопствен уникатен стил на изведба, а неговите перформанси се несекојдневна синтеза на фолклор, џез и класична музика. Има снимено 38 албуми и реализирано бројни светски турнеи и соработки со имиња како Трилок Гурту, Раби Абу Калил, Глен Велез, Дејв Либман, Били Кобам и други. Соработката на Стефановски и Спасов започна на проектот Balkan Fever, по што снимија неколку заеднички плочи, а на Скопскиот џез фестивал се повторно заедно по настапот во 2013-та со Македонската филхармонија и диригентот Кристијан Јарви.

Vlatko Stefanovski is one of the most original Balkan and European guitar players. Over the last five decades, he has recorded 14 albums with Leb i sol, and has played all over the world, thus the band was acknowledged the halo of one of the most significant influences on the Former Yugoslavian music stage. Since the mid-90s he has built a successful soloist career. The collaboration with Miroslav Tadic on projects like “Krushevo”, “Treta majka”… has cast a new light on his dexterity with the acoustic guitar, and especially on his later search in the field of Macedonian traditional music. During the last decade he has played, recorded and travelled all over the world with musicians like Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Jan Akkerman, Bojan Z., Manu Katche, Toni Levin and many others. The Bulgarian virtuoso Teodosii Spasov is the first musician to play jazz on kaval, marrying traditional folk music to elements of jazz and classical in his compositions. He has built his own unique performance style, and his performances represent an uncommon synthesis of folklore, jazz and classical music. He has recorded 38 albums, counts numerous world tours and collaborations with names such as Trilok Gurtu, Rabih Abou-Khalil, Dave Liebman, Billy Cobham and many others. Stefanovski and Spasov began their collaboration on the project Balkan Fever which culminated at the Skopje Jazz Festival 2013 with the Macedonian Philharmonic Orchestra and conductor Kristjan Järvi. Photo by Eli Dikova


CHICUELO / MARCO MEZQUIDA


14 OКТОМВРИ, 21:30

Национална опера и балет

JUAN GÓMEZ “CHICUELO” guitar MARCO MEZQUIDA piano

www.chicuelo.com www.marcomezquida.com Хуан Гомез „Чикуело“ е еден од најистакнатите гитаристи на фламенко сцената и еден од најинтересните и најплодните автори од поновите генерации. Тој се смета за водечки иноватор на фламенко гитарата во моментов, следејќи ги стапките на легендарниот Пако де Лусија. Неговиот талент како композитор и текстописец беше награден со престижната награда „Гоја“. Денес „Чикуело“ е редовен гитарист на најдобрите живи фламенко пејачи, како што се Мигел Поведа и Дукенде, со кои настапува на нивните турнеи низ Европа, Јапонија и САД. „Вундеркинд, магионичар, комплетен музичар... и многу повеќе од тоа“ се вели за Марко Мезкида. Со само триесет години, повеќе од јасно е дека за него допрва ќе се зборува. Тој е подеднакво блескав како композитор, пијанист, импровизатор, придружен музичар и лидер на бенд. Како еклектичен и сестран музичар на врвот на својата креативна моќ, со леснотија докажува дека изворот на неговата инспирација како да е непресушен. Тој веќе има снимено повеќе од четириесет албуми, од кои десет како водач на бенд и композитор. Списокот на артисти со кои Мезкида делел сцена, проект или студио е бесконечен. “No hay dos sin tres” (2019), неговиот последен албум со гитаристот „Чикуело“, гради нови мостови меѓу нив и нивните минати искуства, но истовремено антиципира следна соработка, именувајќи ја воедно радоста на оваа соработка на тројцата, вклучувајќи го перкусионистот Пако де Моде.

PACO DE MODE percussion

Juan Gómez ‘Chicuelo’ is one of the most outstanding guitarists on the flamenco scene and one of the most interesting and prolific songwriters of recent generations. He is currently considered a major innovator of the flamenco guitar, following in the footsteps of the legendary Paco de Lucía. His talent as a composer and songwriter has been awarded with a prestigious Goya Award. He is currently the regular guitarist for the best flamenco singers alive, such as Miguel Poveda and Duquende, with whom he has been on various tours of Europe, Japan and the United States. Now he will join forces with another great musician from Spain, pianist Marco Mezquida. “Prodigy, magician, the total musician…”, and so much more has been said about Marco Mezquida. At the age of only thirty, it is clear that much more is yet to be said. Mezquida shines equally as composer, pianist, improviser, accompanist and bandleader. As an eclectic and versatile musician at the top of his creative power is apparent as his creative power seems endless. He has already recorded more than forty albums, of which ten as a band leader and composer. The list of artists with whom Mezquida has shared the stage, projects or studio is endless. His final album with guitarist Chicuelo “No hay dos sin tres” (2019), builds new bridges between them and their respective backgrounds, but also anticipates their next work and names the joy of these collaboration of three, with percussionist Paco de Mode. Photo by Carlos Pericás


MATIJA DEDIC plays Arsen


15 OКТОМВРИ, 20:00

Национална опера и балет

MATIJA DEDIC piano www.matijadedic.com Роден 1973 година во Загреб, Матија Дедиќ е еден од најпознатите хрватски џез музичари од поновата генерација. Со оглед на тоа што израснал во семејство на врвни музичари, пејачката Габи Новак и кантавторот Арсен Дедиќ, од мал бил изложен на различни музички влијанија. Пијано започнал да свири на петгодишна возраст, а по завршувањето на средното музичко училиште, школувањето го продолжил на Џез одделот на Музичката академија во Грац, Австрија. По враќањето во Загреб 1997 година, често настапувал афирмирајќи се како пијанист во земјата и во странство. Свирел со составите на Тамара Обровац и Ладислав Фидриј, како гостин во Zagreb Jazz Portrait, а од основањето бил член на познатиот Boilers Quartet, со кој имал заедничка турнеја со Benny Golson/Kenny Burrell All Stars Band. Паралелно водел свои состави, формирајќи го во 1988 година првото трио, со контрабасистот Жига Голоб и тапанарот Круно Левачиќ. Соработувал и со Бошко Петровиќ, триото Black Coffee, Џани Басо, Томи Емануел... Освен за своите состави, компонира музика и за филм и театар. Добитник е на Наградата на Хрватскиот сојуз на композитори за најдобар џез автор, повеќекратен освојувач на признанието „Статус“ за најдобар џез пијанист. Негов последен албум е „Influences“, објавен 2019 година, а на Скопскиот џез фестивал доаѓа со албумот „Матија го свири Арсен“, за кој во 2016 година доби дури шест награди „Порин“.

Born in 1973 in Zagreb, Matija Dedic is one of the most prominent Croatian jazz musicians, pertaining to the later generations. It is no wonder he is such an accomplished musician, considering the fact that he grew up in a family of highly esteemed musicians; his mother, singer Gabi Novak and his father singer-songwriter Arsen Dedic, have exposed their son to various musical influences from a very young age. He began playing the piano at the age of five finishing his education at the jazz department of the Music Academy in Graz, Austria. After having returned to Zagreb in 1997, he started to perform very often, and by that, affirmed his status as a pianist, in Croatia and abroad. He was part of the lineup of Tamara Obrovac and Ladislav Fidrij bands, a guest on Zagreb Jazz Portrait, and was also one of the founding members of Boilers Quartet, touring alongside Benny Golson/Kenny Burrell All Stars Band. Matija was a leader of his own bands as well, starting in 1988 with his trio, with Ziga Golob and Kruno Levacic. His career is also coloured by successful collaborations with acknowledged jazz musicians, like Bosko Petrovic, the trio Black Coffee, Gianni Basso, Tommy Emmanuel... Apart from composing for his personal projects, he also creates film and theatre scores. A proud winner of the award for Best Jazz Author, granted by the Croatian Association of Composers, several times awarded the Status acknowledgment for Best Jazz Pianist. “Matija plays Arsen”, for which he was granted the Porin award for Best Jazz Album in 2016, is the project we will have the privilege to have at Skopje Jazz Festival. Photo by Oliver Belopeta


TONI KITANOVSKI LITTLE BIG ORCHESTRA


15 OКТОМВРИ, 21:30

Национална опера и балет TRAJCE VELKOV trumpet, alto tuba TEHEMANA SKENDEROVSKA trumpet, vocals

TONI KITANOVSKI composer/conductor, guitars, percussion KIRIL KUZMANOV alto saxophone, flute PETAR HRISTOV tenor saxophone, kemane (lyra) NINOSLAV DIMOV baritone saxophone www.tonikitanovskitrio.com Музиката на композиторот и гитарист Тони Китановски е толку шаренолика, колку што е светот околу него. Неговиот интерес и истражувањата повеќе се насочени кон заедничкото за различните видови музика на човештвото, отколку кон она што ги раздвојува различните музички култури. Тој се материјализира во неговата способност беспрекорно да ги вкрстува звуците на антиката со современите тенденции, со музиката на Југот, Истокот и Западот, со балканскиот звук на дувачките оркестри и со Дјук Елингтон. Претходните инкарнаци на овој оркестар ги вклучуваа, како гости, меѓу другите, покојниот Чарли Маријано, трубачот Грег Хопкинс, саксофонистот Дејв Вилсон, ди-џеј Димитри од Чаир и една огромна листа на соработници, внимателно одбрани поради нивната способност да си го кажат своето на еден уникатен музички начин. Најуспешниот и најпрепознатлив оркестрален ентитет под негово водство е „Тони Китановски и Черкези Оркестар“. Долгогодишната соработка со овој ромски дувачки оркестар одекнува и во неговото творештво на филмска музика, во музиката компонирана за современ танц, соработките со гитаристот Ерик Малу Малу од Конго, босанскиот поет Ахмед Буриќ, а ќе биде неизбежен дел и од сложената звучна понуда на неговиот концерт на годинешниов Скопски џез фестивал.

ALEKSANDAR NINIC tuba KIRIL TUFEKCIEVSKI bass VIKTOR FILIPOVSKI drums, percussions Guest artist ASAN RASID trumpet NATALIA MANN harp (remote recording) The music by composer/guitarist Toni Kitanovski is as diverse as the world he lives in. His life-long interest and research of what is common in the music of the human kind rather than what sets different musical cultures apart is materialized in his ability to seamlessly mix sound of antiquity with contemporary fabrics, music of the south, east and west with Balkan brass and Duke Ellington. Previous incarnations of the orchestra featured among others the great late Charlie Mariano, trumpeter Greg Hopkins, saxophonist Dave Wilson, DJ Dimitri from Çair and a long line of collaborators handpicked for their ability to say what they have to say musically in a unique way. Most successful orchestral entity under Toni’s leadership is “Toni Kitanovski and Cherkezi Orchestra”. Long lasting affiliation with this Roma brass band echoes in his film scoring, music for contemporary dance, collaboration with Congolese guitarist Eric Malu Malu, Bosnian poet Ahmed Buric and will also be a part of the lineup of the SJF2020 concert by guest appearance of trumpeter Asan Rasid. SJF Records published “One 4 Charlie”, Toni’s first album in 1997. Number of concerts and CD productions later mark the inspiring collaborative nature of our joint endeаvours. Toni Kitanovski Little Big Band at SJF2020 might just be a crown of it all! Photo by Sasho Alushevski


WILLIAM PARKER TRIO


15 OКТОМВРИ, 23:00 Exclusive NYC streaming

WILLIAM PARKER bass AVA MENDOZA guitar www.williamparker.net www.avamendozamusic.com Басист, импровизатор, композитор, писател и едукатор. Овие зборови го опишуваат њујоршкиот музичар Вилијам Паркер, за кој Village Voice напиша дека е „најбрилијантниот фри-џез басист на сите времиња“. Покрај 150-те снимени албуми, тој има објавено шест книги и бил учител и ментор на стотици млади музичари и артисти. Неговото сегашно трио вклучува двајца извонредни музичари од различни генерации. Ава Мендоза е гитаристка, пејачка, текстописец и композитор од Бруклин. Родена во 1983, почнала да настапува со авторска музика, но и во многу различни соработки и проекти. Како гитаристка, Мендоза добива признанија за нејзината техника и спонтаноста во приодот кон инструментот. Во улога на водач на бенд, нејзиниот најдолготраен проект е експерименталниот состав Unnatural Ways, но често настапува и како соло изведувач. Во било кој контекст, таа воведува посветена експресивност, енергија и широк звучен опсег на музиката. Роден и израснат во Детроит, Мичиген, Џералд Кливер е изданок на една богата семејна музичка традиција. Инспириран и поддржуван од својот татко Џон, почнал да свири тапани на многу мала возраст. За време на тинејџерските години, се здобил со свиречко искуство покрај Али Мухамед Џексон и Ламонт Хамилтон, а потоа и со Маркус Белгрејв, Доналд Волден, Родни Витакер. Има настапувано и снимано со Џо Морис, Мат Маниери, Роско Мичел, Мирослав Витоуш, Мајкл Форманек, Томаж Станко, Крег Тејборн и многу други.

GERALD CLEAVER drums

William Parker is a bassist, improviser, composer, writer, and educator from New York City, heralded by The Village Voice as, “the most consistently brilliant free jazz bassist of all time.” In addition to recording over 150 albums, he has published six books and taught and mentored hundreds of young musicians and artists. His current trio includes another two great musicians from different generations. Ava Mendoza is a Brooklyn-based guitarist, singer, songwriter and composer. Born in 1983, she started performing her own music, and as a side woman and collaborator in many different projects. As a guitarist, Mendoza has received acclaim for her technique and viscerality. Her most ongoing work is as leader of experimental rock band Unnatural Ways, and as a solo performer. In any context she is committed to bringing expressivity, energy and a wide sonic range to the music. Gerald Cleaver was born and raised in Detroit, Michigan, and is a product of the rich music tradition found there.Inspired by his father, John Cleaver, also a drummer, he began playing the drums at an early age. He also played violin in elementary school and switched to trumpet during high school. While in his teens, he gained early working experience with Ali Muhammad Jackson, Lamont Hamilton and later with Marcus Belgrave, Donald Walden, Rodney Whitaker. He has performed or recorded with Joe Morris, Mat Maneri, Roscoe Mitchell, Miroslav Vitous, Michael Formanek, Tomasz Stańko, Craig Taborn and many others. Photo by Ziga Koritnik


RADIAN


16 OКТОМВРИ, 20:00

Национална опера и балет

MARTIN BRANDLMAYR drums, electronics JOHN NORMAN bass

www.radian.at www.thrilljockey.com/artists/radian Виена е денес ширум отворен креативен дом за голем број нови музички композитори и иноватори. Членовите на Radian се, без сомнение, столбови на оваа заедница. Во раните 2000-ти беа под влијание и ја обликуваа извонредно моќната и витална електронска сцена во градот. Нивната музика се опишува како поле на тензичност меѓу екстремните динамики, слободните импровизации и прецизните конструкции, како иманентен контраст меѓу меките и острите ноти. Мартин Сиверт кој е во Radian од 2011, е гитарист со широк опсег на интереси. Членувал во бендови како Trapist, триото Fake the Facts (со Матс Густафсон и dieb 13) и квартетот The Peeled Eye. Тој во последно време се вклучува и во нови музички контексти, свирејќи покрај музичари како Ули Фусенегер (Камерниот оркестар Klangforum од Виена), Ернесто Молинари и пијанистката Катарина Клемент, меѓу другите. Мартин Бранделмајер (тапани/електроника) твори во сферата помеѓу импровизираната музика и композицијата. Има настапувано и снимано со Отомо Јошихиде, Џон Тилбури, Кристијан Фенез, Дејвид Силвијан и многу други. Од неодамна се фокусира на компонирањето и пишувањето музика за разни ансамбли. Џон Норман (бас) израснал во Гетеборг, Шведска, а живеел во Северна Италија, Глазгов (Шкотска) и Инсбрук (Австрија), пред да се пресели во Виена кон средината на деведесеттите. Претходно свирел бас во метал, панк и инди-рок бендови.

MARTIN SIEWERT guitars, lapsteel, electronics

Vienna is currently a wide open creative home to many new music composers and innovators. Today, the members of Radian are pillars of that community. They have been influenced by and shaped the city’s vivid scene of electronica in the early 2000s. Their music is said to create a field of tension between extreme dynamics, freely improvised pieces and precise constructions, as an inherent contrast between soft and sharp notes. Martin Siewert, who joined Radian in 2011, is a guitarist with range of interests. He works in bands like Trapist, the trio Fake the Facts (with Mats Gustafsson, and dieb13), and with the quartet The Peeled Eye. He has recently kept busy with playing a lot in New Music contexts, performing with the likes of Uli Fussenegger (Klangforum Wien), Ernesto Molinari, and pianist Katharina Klement, amongst others. Martin Brandlmayr (drums, electronics) works in the field between improvised music and composition. He has performed and recorded with Otomo Yoshihide, John Tilbury, Christian Fennesz, David Sylvian and many more. He has recently focused on composition and writing for various ensembles. He currently focuses on composing and writing music for various ensembles. John Norman (bass) was born and raised in Gothenburg, Sweden, and has lived in Northern Italy, Glasgow (Scotland) and Innsbruck (Austria) before moving to Vienna in the mid-90s. He played bass in metal, punk and indie rock bands before joining Radian. Photo by Rania Moslam


SVETLOST + ODRON RITUAL ORCHESTRA


16 OКТОМВРИ, 21:30

Национална опера и балет

BLAGOJCE TOMEVSKI clarinet KONSTANTIN HADZI KOCEV piano

NINOSLAV SPIROVSKI clarinet, tenor & soprano saxophone PETAR HRISTOV soprano & alt saxophone IVAN TRAJANOSKI alt & baritone saxophone

MARTIN GEORGIEVSKI electronics, guitar KRISTIJAN NOVKOVSKI drums, percussion DRAGAN TEODOSIEV drums, percussion DENI OMERAGIC double bass, electronics

www.facebook.com/svetlost.mk Svetlost + Odron Ritual Orchestra е голем ансамбл оформен како продолжение на успешната авторска соработка на Кристијан Новковски, Дени Омерагиќ и Нинослав Спировски во триото Светлост. Замисленa како отворена платформа за соработка со музичари од различни профили, музиката на овој состав се менува во зависност од луѓето вклучени во конкретен проект најчесто е информирана од стилски правци како слободен џез, пост-рок, електро-акустична музика, минимализам и амбиентална музика. Композициските рамки на Новковски / Омерагиќ / Спировски се плодно тло за звучна интеракција на ансамблот - каде што се замаглени границите на формалното и слободното. Во септември минатата година го издаваат своето деби LP „Odron Ritual Orchestra“ кое се најде на неколку релевантни листи за најдобри џез албуми во 2019 - вклучително и онаа на независната музичка платформа Bandcamp, како и во поширокиот избор на јавната радио мрежа на САД - National Public Radio.

Svetlost + Odron Ritual Orchestra is a large ensemble established as a continuation of the successful previous collaboration of Kristijan Novkovski, Deni Omeragic and Ninoslav Spirovski in their own trio called Svetlost. Envisioned as an open platform for collaboration with musicians of different profiles, the music of this Macedonian lineup changes and depends of the participants involved in the specific project; mostly informed by stylistic directions such as free jazz, post-rock, electro-acoustic music, minimalism and ambient. The compositional frameworks of Novkovski / Оmeragic / Spirovski serve as a fertile ground for a successful music interaction of the ensemble members, where the boundaries of the formal and the free are blurred. In September last year they released their debut LP Odron Ritual Orchestra, which was selected in several relevant end-of-year lists for best jazz albums in 2019, including that of the independent music platform Bandcamp, as well as in the wider selection of the US public radio network - National Public Radio. Photo by Kiril Donev


TRYGVE SEIM LARGE ENSEMBLE


16 OКТОМВРИ, 23:00 Exclusive Oslo streaming

EMBRIK SNERTE bassoon and contra bassoon EIVIND LØNNING trumpet

TRYGVE SEIM tenor & soprano saxophone / compositions TORBEN SNEKKESTAD bass saxophone MARTIN BENGT ANDERSON clarinet & bass clarinet

ØYVIND BRÆKKE trombone LARS ANDREAS HAUG tuba SVANTE HENRYSON cello FRODE HALTLI accordion

www.trygveseim.com Еден концерт од норвешката програма минатата година беше музичкиот врв на Jazzahead во Бремен, најголемиот саем на џезот во Европа. Тоа е настапот на десетчлениот Large Ensemble на Тригве Сеим. Роден во Осло во 1971, Тригве Сеим е едуциран џез музичар (на престижниот Музички конзерваториум во Трондхајм), со саксофонот како главен инструмент. Од 1992 година работи како музичар, композитор и аранжер. Во досегашната своја кариера има објавено 22 ЦД-изданија под закрила на престижната германска издавачка куќа ECM Records, од кои на осум се појавува како композитор, лидер на бенд или, пак, ја дели улогата на водач на состав. Тригве зад себе има бројни светски турнеи не самo со сопствените проекти или со составот The Source, туку и како член на групите на: Ману Каче, Џејкоб Јанг, Синика Лангеланд и многу други. Покрај Large Ensemble, неговите сегашни проекти се Helsinki Songs Quartet, Rumi Songs и дуетите со Фроде Халтли и Андреас Утнем. Неговите композиции се неверојатни поради својата логика, бистрина и развој. И со вчудоневидувачко разбирање на идиомот на еден голем ансамбл, природен, органски тек на музиката и совршено вклопување и балансирање на индивидуалните изрази на музичарите и нивниот придонес во големата звучна слика.

One concert from the Norwegian programming strand stood out from everything else at Jazzahead 2019, as the musical high-point of the most important jazz fair in Europe. It was the ten-piece Trygve Seim Large Ensemble. Born in Oslo, in 1971, Trygve Seim is an educated jazz musician (Jazz Conservatory in Trondheim) with saxophone as main instrument. Since 1992 he has worked full time as a musician, composer and arranger. Trygve has released 22 CDs as part of the prestigious German record label ECM Records, whereas eight of them as a composer and band-leader or co-band-leader. This Norwegian musician has had concert tours all over the world with his own ensemble’s and with The Source, as well as a sideman in many other artist’s groups: Manu Katché, Jacob Young, Sinikka Langeland, among others. Beside the Large Ensemble, his own projects are Helsinki Songs Quartet, Rumi Songs and duets with Frode Haltli and Andreas Utnem. Seim’s compositions are remarkable for their logic, clarity and development. And for a large ensemble to play with this degree of understanding of an idiom, with such a natural organic flow of music, balance, a combination of making individual statements but also contributing to the greater picture.


SASO POPOVSKI TRIO


17 OКТОМВРИ, 20:00

Национална опера и балет

SASO POPOVSKI guitar IVAN BEJKOV bass VIKTOR FILIPOVSKI drums, percussion www.sasopopovski.wixsite.com/official

Сашо Поповски е македонски џез-гитарист и композитор кој во својата досегашна кариера има настапувано на повеќе џез-фестивали во Европа, како Рочела во Италија, Перто во Санкт Петербург во Русија, Нишвил во Србија, Петровац во Црна Гора, во реномираниот Budapest Jazz Club во Унгарија и други. Соработувал со повеќемина реномирани џез-уметници, меѓу кои: Тони Китановски, Оскар Салас, Милчо Левиев, Дејв Вилсон и Гоце Мицанов. Тој е актуелен раководител на Џез одделот на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип. Во досегашната своја кариера Поповски снимил пет албуми со различни македонски музичари, автор е на многу соло композиции и на музика за филм и театар. Неговиот актуелен трио проект ги вклучува искусниот Иван Бејков на контрабас и младиот Виктор Филиповски на тапани, со кои Поповски го сними материјалот за албумот „Fallen Land“ зад кој со својата репутација како издавач застана SJF Records. Музиката на Сашо Поповски има чисти линии, сложени структури и развиена фантазија. Ритмички и мелодиски, таа потсетува на ориентални обрасци, што ја прави малку мистична. Тој ги креира своите композиции околу јасни и привлечни мелодиски линии. „Fallen Land“ е албум во кој можеме да го најдеме најдоброто од современата џез музика на Балканот.

Saso Popovski is Macedonian jazz guitarist and composer who has performed on several jazz festivals in Europe like Roccella - Italy, Perto - Saint Petersburg, Nishville - Serbia, Petrovac - Montenegro and Budapest Jazz Club - Hungary. He has worked with many well-known jazz artists including Toni Kitanovski, Oscar Salas, Milcho Leviev, Dave Wilson and Goce Micanov. He is currently Head of Jazz department at the Goce Delchev University in Stip. In the last decade, Popovski has released five albums, many solo compositions, and also composed music for film and theatre. His current trio project is with Ivan Bejkov on double bass and Viktor Filipovski on drums, with whom he recorded the new album “Fallen Land” for SJF Records. The music of Saso Popovski is one of pure lines, concluded structures and lush imagination. Rhythmically and also melodically, his music alludes to oriental patterns, which makes it a bit mystical. He organizes his compositions around a beautifully derived, clear, appealing melodious lines. “Fallen Land” is an album in which we can find the best of the soul of the Balkans and Popovski finds a more central dimension that best highlights its compositional and executive skills. The rhythms and harmonic lines know no boundaries. Balkan jazz has a modern soul. Photo by Daniel Gjurcinovski


BELMONDO QUINTET


17 OКТОМВРИ, 21:30

Национална опера и балет

LIONEL BELMONDO tenor & soprano sax, flute STEPHANE BELMONDO trumpet, flugelhorn LAURENT FICHELSON piano SYLVAIN ROMANO bass TONY RABESON drums www.looproductions.com/en/artist/lionel-belmondo Има ли некој кој не ги познава браќата Белмондо? Стефан, со стилската возбудливост на Чет Бејкер и Фреди Хабард, еден од најлиричните трубачи во светот и најпочитуваните музичари од оваа страна на Атлантикот. Лајонел, саксофонистот кој ја обедини музиката на Лили Буланже и Јусеф Латиф, поврзувајќи ја спиритуалноста на Колтрејн со француските литургиски традиции. Повеќе од четврт век двајцата исклучителни музичари минуваа низ голем број музички авантури, бескомпромисно поддржувани од нивната група, од најблиските соработници. Денес, со сето искуство зад себе и верноста на своите принципи, тие храбро ја оживуваат легендата на квинтетот, вклучувајќи го овојпат во него и извонредниот пијанист Лорен Фикелсон. Браќата Белмондо имаат настапувано на сите најголеми светски џез фестивали и се здобија со сите најпрестижни награди. Нивниот дискогафски опус е огромен и ги вбројува и плочите снимени со великаните на џезот: Ди Ди Бриџвотер, Мишел Легранд, Гил Еванс, Стефан Грапели, Џеки Терасон, Јусеф Латиф, како и со големиот бразилски пејач и композитор Милтон Нашименто. Квинтетот Белмондо практично е ол-старс бенд со ретка спиритуална енергија која ќе ве потсети на Џон Колтрејн и ќе ве остави без здив.

Who does not know the Belmondo brothers? Stéphane, the trumpeter, flamboyant heir to Chet Baker and Freddie Hubbard, one of the great lyricists of his instrument, and one of the most esteemed on this side of the Atlantic. Lionel, the saxophonist who brought together the music of Lili Boulanger and Yusef Lateef, who united the Coltranian spirit with French liturgical traditions. For more than a quarter of a century, these two exceptional musicians have led an impressive number of musical adventures, with the unconditional support of their group, which has always followed them in all their artistic explorations. Today, on the strength of their experience and faithful to their principles, the brothers give pride of place to the intrepid Belmondo Quintet by finding, on the piano, the magnificent Laurent Fichelson whose elegance we no longer have to praise, nor the soulful spirit. Belmondo brothers performed at all biggest jazz festivals in the world and won numerous prestigious prizes. Their discography is impressive, recordings with a long list of jazz greats: Dee Dee Bridgwater, Michel Legrand, Jacky Terrasson, Yusef Lateef, Gil Evans, Stéphane Grappelli, as well with the great Brazilian singer, Milton Nascimento. Belmondo Quintet is a band in the form of all-stars, of flawless memory, of rare spiritual strength, jazz to the point of breath.

Photo by Marc Obin


KRIS DAVIS / INGRID LAUBROCK


17 OКТОМВРИ, 23:00 Exclusive NYC streaming

KRIS DAVIS piano

www.krisdavis.net www.ingridlaubrock.com Како и мнозина други музичари стационирани во Њујорк, саксофонистката Ингрид Лауброк и пијанистката Kрис Дејвис се емигранти во градот. Дејвис се преселила од Канада во 2001 година, а Лауброк е родена и израсната во Германија. Потоа скоро една деценија живеела во Велика Британија, за конечно да пристигне во САД во 2009 година. Обете во еден период свиреле во неколку бендови и проекти и биле вклучени во различните формации на значајни џез музичари како Ентони Брекстон, Мери Халворсон или Роб Мазурек и Ник Фрејзер. Паралелно Ингрид и Крис биле присутни на нивните поединечни проекти, за да во еден период Лауброк оствари несекојдневна соработка со Том Рејни, а Дејвис потпише проект со осум различни дуо изведби со Тим Берн, Крег Тejборн и Анџелика Санчез. „Blood Moon“, нивниот прв албум како дует, на површина ја вади прецизната усогласеност на нивните поединечни движења. Секоја од деветте нумери на тој албум е оригинален и волшебен свет за себе. „Во текот на годините едноставно развивме еден јазик што е наш, личен. Најголемиот дел од музиката ја напишавме специјално за оваа плоча. Но, верувајте, немавме преамбициозни планови“, знае да каже Ингрид Лауброк. „Не познавам многу луѓе, музичари, уметници со кои би можела да го правам ова, освен Крис. Музички, ние сме сродни души“.

INGRID LAUBROCK saxophone

Like many other musicians stationed in New York, saxophonist Ingrid Laubrok and pianist Kris Davis are immigrants to the town. Davis moved from Canada in 2001, and Laubrok was born and raised in Germany. After that, she lived in the UK for almost a decade, to finally arrive in the USA in 2009. They were both part of several bands and projects and also numerous lineups of eminent jazz musicians, like Anthony Braxton or Rob Mazurek and Nick Fraser. They were simultaneously present at each other’s individual projects. At one point, Laubrok liaised with Tom Rainey for an uncommon collaboration, and Davis signed a project with eight different duets alongside Tim Berne, Craig Taborn and Angelica Sanchez. ”Blood Moon”, their first recording as a duo, exploits their exacting attunement to each other’s idiosyncratic moves. Every one of the album’s nine pieces is a distinct absorbing world unto itself. “Over the years we’ve just developed a certain language that’s our language,” says Laubrock. “We wrote most of the music specifically for the record, but didn’t have an overarching concept. I don’t know many people I could do this with other than Kris,” she claims. “Musically, we are kindred spirits”.

Photo by Caroline Mardok


SJF RECORDS DIVISION OF SKOPJE JAZZ FESTIVAL

NEW!

Saso Popovski Trio Fallen Land

Next To Silence ...


39. SKOPJE JAZZ FESTIVAL Under patronage of

MINISTRY OF CULTURE Supported by

EMBASSY OF THE UNITED STATES OF AMERICA DELEGATION OF THE EUROPEAN UNION INSTITUT D'ESTUDIS BALEÀRICS UNHCR and

CITY OF SKOPJE Sponsors

NEOTEL TIKVEŠ WINERY APOLLONIA GROUP AND FOUNDATION NEOCOM DHL EXPRESS MACEDONIA GEMAK Media Sponsors

Jazz FM, Kanal 103, Sloboden Pecat, nezavisen.mk, idividi.com.mk, plusinfo.mk, time.mk, mkd.mk, okno.mk, libertas.mk, sdk.mk, novatv.mk, prizma.mk, kritika.mk, mia.mk Poster & Cataloque design Jana Misheva Video Branko Ristovski Print Arcuss Publisher Skopje Jazz Festival

SKOPJE JAZZ FESTIVAL Maksim Gorki 5, 1000 Skopje, North Macedonia phone: +389 2 3131 090 e-mail: sjf@skopjejazzfest.com.mk www.skopjejazzfest.com.mk


Profile for Skopje Jazz Festival

Skopje Jazz Festival 2020 catalogue  

39. Skopje Jazz Festival / 14-17 October, 2020 Poster and Catalogue design: Jana Misheva www.skopjejazzfest.com.mk

Skopje Jazz Festival 2020 catalogue  

39. Skopje Jazz Festival / 14-17 October, 2020 Poster and Catalogue design: Jana Misheva www.skopjejazzfest.com.mk

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded