Skeive kunstnere katalog 2007

Page 1

20 kr.FORORD Skeive kunstnere er stolte av å kunne invitere til utstilling i Homohuset i Kongens gate 12. Et nytt bidrag til floraen av gallerier i Kvadraturen i Oslo. Vi definerer oss med fellesnavnet “skeiv” fordi vi har noe felles som kunstnere, i en minoritet. Vi tar vare på etablerte kunstuttrykk og kunstnere, og de som stadig er amatører og nye talenter. Kombinasjonen profesjonelle og amatører særpreger oss som gruppe. Dette gjør oss også “skeive” i forhold til en profesjonalisert kunstverden. Vi synes også at det er flott at vår utstilling skal være ramme om flere fagseminar med følgende tema: Homoaktivisme i Latvia, om LHBT (lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle) i Øst-Afrika, Feminisme=homokamp?, og et seminar om hatkriminalitet med justisministeren til stede. Skeive kunstnere takker for samarbeidet med LLH (Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring) og Skeive Dager. Vi ser fram mot nye spenstige prosjekter, som undergruppe av LLH f.o.m. 2007. Utstillingen er vår syvende på rad under Skeive Dager, og vår tredje i Homohuset i løpet av ett år. Vi åpner lørdag 23. juni kl. 13.00 og holder åpent t.o.m. søndag 1. juli. Åpningstider fredag, lørdag og søndag kl. 12.00 –18.00. Mandag, tirsdag og torsdag kl. 12.00 –17.30 og onsdag kl.12.00–16.30. Se også www.skeivkunst.no I fjor var vi så mange skeive kunstnere at vi karakteriserte utstillingen som “et skeivt kunstslepp”. Antall kunstnere er ikke mindre i år, deriblant mange nye. Det er en glede for oss å bidra til å vise bredde og mangfold i vår skeive kultur. Velkommen! Skeive kunstnere 2007


Borgni Reksten Anne C. Eriksen Aud Åshild Ellefsen D.H Gunn Huseby Grete Ramberg Lone Bech Spangelid JR - Rene Johansen Kiné Kaborg Frederick L. Nathanael Per Eidspjeld Marc Kiska Niels Jøran Riedl Marianne Strøm Ole Richard Storberget Villund Jarle S. Langbakk Ragnar Brynjúlfsson Stein Grønning Shanti - Sylvi Landsverk Vanja Ohna Christos - Christer Byklum Vegard Øidvin Aurora Gran Ramberg Margarethe Standberg Eva Rosa Hollup Kjell Helge Guttorm Tove Otterlei Frank Aron Gardsø


Borgni Reksten

Eg går her med raudt hår og 162

på sokkelesten. Kikar på verda frå mitt perspektiv. Kanskje ser du meg ikkje med det same. Eg tar nok ikkje opp så mykje plass. Men viss du tar deg tid. Gjev meg rom. Tar i mot. Så kan vi godt symje om kapp og drikke varm kakao saman.

5


Anne C. Eriksen, Oslo, f.1952.

Autodidakt fotoamatør med sans for detaljer. Deltar for fjerde gang.

B&F

6


Aud Åshild Ellefsen

Møtested

7


8


Gunn Huseby Små detaljer og rariteter fanges ofte av mitt kamera. Et år med fotoskole har gjort meg bare mer sulten i jakten på det rette fotografiet. Å fange øyeblikket og lyset fascinerer alltid. I år stiller jeg også ut et bilde fra et skoleprosjekt hvor temaet var å illustrere et bibelsitat. Jeg valgte å komme med et innlegg i debatten rundt kirkens syn på homofili.

9


Grete Ramberg

...ikke alle år blir like produktive... Noen ganger tar tiden og tankene all plass. Men kanskje er viktige skritt gått allikevel.

Bildet “Vertigo” er inspirert av tanker som snur opp ned på mye....en reise i hudløs nordvest-natur med sandblåst fra en magisk Farstad-strand.

10


Lone Bech Spangelid Det er forskjell på å se og kikke

Det er forskjell på å høre og lytte

D

Alle er vi opptatt av å bli sett.

et er ikke bare måten vi blir sett på, men også følelsen av hvordan vi blir sett.

Hjertevenner

11


JR

der det enkle er best

12


JEG, INNE I ET BILDE

Himmelen: Fargene er der ute, fingrene samler dem inn og plasserer dem i hver sin rekkefølge. Horisonten: Jeg studerer til å bli tekstforfatter ved Westerdals School of Communication. Historiene er ikke bare ord. Jeg går inn og finner dem, og slipper dem ut en gang i blant. Havet: Jeg er ei jente på 21 år, ikke det at det er viktig, noen av delene, for den slags skyld. RELIEFFKUNST Jeg bruker sparkel og maler med oljemaling på lerettspapir. Over den fuktige malingen strør jeg et fargenøytralt pulver, kalt relieffpulver. Deretter utsetter jeg maleriet for sterk varme i noen sekunder. Pulveret smelter sammen med malingen, som svulmer litt ut fra papiret og blir glansfull. Motivene er for det meste abstrakte, men noen bilder kan minne om fugler eller solnedganger. Kjæresten min sier av og til at hun ikke ser noe annet enn en blekkflekk, en fin en. Da sier jeg: “Må alt alltid ligne på noe?” www.kaborg.no

13

Kin é

Ka b

org


Frederick Nathanael Vinter i Paris. Eksil. Under tykk hvit hud. Ingen andre

steder er bygget slik på hjertets logikk. Avenyene og bulevardene er stråler av mytologi og aldri forandrende strømmer av magisk substans fra en insisterende kilde av drømmerier. Seinen holder byen i bevegelse, nok til å holde de nyforelskede, irrasjonelle, barokke, lunefulle i bevegelse i maskineriet. I metroen hviner ensomhetens lunger, som alltid kjøpslår med eventyrets skatter som bugner i byen. Ingen andre steder er jeg lykkeligere, ingen andre steder så alene, rastløs. Jeg skiftet navn. Krysset et hav. Raknet historien og glemte den for alt det nye. Jeg brant bråte på alt jeg hadde lært; falsifiserte og luket: Se! Jeg brenner mitt mayaslør!. Løst fra navn, løst fra skam? Nei, det blir sittende, ikke som avleiringer, men i alle kjøttets øyeblikk. Helt til jeg ryddet rommet rent, som et dødsbo, vasket og bleket veggene - og satte alt sammen på nytt. Rev i filler avisene, magasinene, klippet i stykker kapitlene, frasene, knuste speilene og skjermene til småbiter mosaikk. En vinter jeg rømte fra tundrafrosten, for kun å lengte tilbake til de tjerngrønne øynene, da jeg brant broer og pløyde opp stier - og mitt eget spills virkelighet ble et mønster. Så limet jeg, stiftet og festet på nytt - slik jeg måtte se det.

14


Per Eidspjeld

9

“ liv før og etter hiv med Adam og Steve“ The first gay couple to roam the earth was know as Adam and Steve, not to be confused with first ever lesbian couple Amanda and Eve. Medium: Photografi Teknich: Sandwich dias / slides, projeksjon på nr 1 & 3 men helt 100 % foto i midten. Siden vitenskapen ikke har løst hiv gåten, må vi prøve andre teknikker som kunst og kultur visst det kan hjelpe, som det jo også gjør. Carpe diem.

15


Marc Kiskas bilder iscenesetter gutter druknet i denne famlende

ulvetiden som strekker seg mellom tenåringen og den unge mannen. Uskylden, den blinde kjærligheten, sorgen og det formørkede sinnet på den ene siden og det uberørte, intetanende sorgløse på den annen - det er det han ser som kilden til det vakre som bor i disse vesnene (forbannelse?). Det er gutter som lever hinsides normen, noen ganger ville, med selsomme øyne og ideer - avvik som ofte fører dem til lidelse. Det er dette temaet Marc tar opp i sitt bidrag til utstillingen - den ubesmittede ynglingen i sin marginale virkelighet og merkelige verden som korsfestes, ikke av skam for sin sorte ull, men av de jevne horders hat og frykt.

MARC KISKA 16


Nils Jø

ran Ri

se

edl

røre drømme finne Livet er mangfoldig

Mange inntrykk skaper nye blikk Det handler om å våge å se Det handler om å la det som skjer bli til inntrykk Inntrykkene blir til uttrykk slik skapes nye muligheter Prest og maler Nils Jøran Riedl (41) er en av skeive kunstnere for 4. gang

17


Marianne Strøm

n

atur,mangfold og livsvilkår Fra sin billedverden presenterer hun bl.a firbeinte venner, ...og menneskeaper som snart kun finnes i zoologiske hager, i biobanker og på museum.

18


Ole Richard Storberget Villund, 43 år, fra Oslo,

Ole Villund

jobber som rådgiver. Foruten diverse andre utstillinger har stilt ut på “Skeiv kunst” fra og med 2004. Driver med akvarell, olje, akryl, foto, digitialfoto og rene digitale bilder.

“Stengt for renovasjon” © Villund 2007, plakat 50x75cm, kr.500.- (uinnr.)

19


the erotic of the nature

thirsty

Jarle S Langbakk Digital fotokunst

20


ry

rB a n g

Ra

n

o s s f l u nj

21


Stein Grønning

see me... feel me... touch me... heal me...

texten er tatt fra “tommy - the musical”

22


Naken - Naiv Linjene som ikke er former rommet inne i imellom og utenfor, innenfor rammene.

- Shanti -

23


Vanja Ohna Det femte eg kan,

ser eg fiends pil skoti fram gjennom her haste: eg stoggar ho nok, kor sterkt ho enn flyg, så sant eg med syni når ho. Håvamål

24


70x90 cm Sleeping Sun (in memory of Edle Sagen) Oil on canvas

25


Vegard Øidvin

J

“ eg har malt og tegnet siden barndommen, tok siden utdannelse innen det samme. Har for det meste malt figurativt, men har i de siste par årene arbeidet mer med abstrakte motiver. Finner inspirasjon i farger og lys, lar meg gjerne inspirere av tragedier!”

26


Aurora Gran Ramberg s

... tiller ut for første gang i år. Min mor Grete og hennes kjæreste Gunn deltar begge på utstillingen. Det var da naturlig for meg å stille ut kullbildet “Lengsel”. Jeg vil vise min støtte, og ønsker at homofile skal få de samme rettigheter som heterofile i samfunnet.

27


Hvor forskjellig hvert enkelt menneske møter og be-

28

MARGARETHE STANDBERG

trakter verden, inspirerer meg til å la farger, komposisjon og utsnitt presentere en ny og annerledes virkelighet. En virkelighet hvor betrakteren må gå bak det tilsynelatende for å finne det egentlige. Slik kan bildemotivene minne om noe kjent, men ved å bruke metaforer i kombinasjon med fotokunst kan du selv avgjøre hvordan du forstår hvert enkelt bilde.


Eva Rosa Hollup 15 år Oslo Multikunstner

Jeg er en person som bruker mye av min tid på kunst, og ut-

vikling. For tiden skriver jeg mye, tegner, maler, driver med foto, lager små skulpturer og jobber med filmideer. Jeg kan ikke bestemme meg for en ting å gjøre, fordi alle kunstformer er utrykksmidler på forskjellige områder. Den eneste veien ut er kunst. Å se virkeligheten i øynene er vanskelig, men verdens virkelighet blir med en gang så mye bedre, samtidig ærlig, ved å se den gjennom kunst. Jeg er interessert i innspill og noen å samarbeide med om kunst, hvis en har et relevant prosjekt som er gjennomførbart og godt planlagt, så det er bare å ta kontakt på tel.: 91309865 eller epost: eva.rosa. hollup@gmail.com Er det deg selv som er gal, eller er det alle rundt? Så mye er så fjernt for mennesker, men med kunst blir det enklere å face det hele, tilværelsens faktorer.

29


Kjell Helge Guttorm

Kjell fikk tilgang til en computer og ble “hekta” på Paintshop pro og Photoshop for 3 år siden. Som han selv sier i katalogen for Skeiv kunst under utstillingen i juni ifjor Fra kommentarer fra de som har sett noen av bildene mine: «Et sammensurium av grafisk design og illustrasjonsarbeide, med bruk av forskjellige kjente ord og bilder. Interessant løsning når det gjelder komposisjon, utsnitt, og bildevalg. Det gir et helhetlig inntrykk av det konkrete og abstrakte som bildet utgir seg for! “Very nice pictures and the right cover for a book or magazine. Love it!» «Ein schönes surrealistischerotisches Motiv. Mir gefällt es.» Under utstillingen på Homohuset ifjor vakte bildene hans både oppsikt og interesse og han hadde salg. Han jobber med digitale bilder som er en blanding av foto og tegning/maleri, og “skulpturerer” via et Wacom tegnebrett frem sine unike bilder fra et landskap som er en blanding av egenerfaringer og et totalt unikt sinn. Printene er 300dpi på en Epson 2100, orginalt Epson blekk på archival matte papir (og noen få på Epson premium semi-gloss papir) som har en garantert levetid, uten innramming, på 75 år.

30


Tove Otterlei

31


JEANS

Det bor over 6,5 milliarder mennesker på jorda nå i 2007 og det finnes sikkert like mange jeans, eller Ola- bukser som man kaller det her hjemme. Følte derfor det var min oppgave å fange noen av disse olabuksene med mitt kamera. Olabukser kommer i mange forkskjellige former og fasonger, noe som kan sees i bildene.

32


����������������� ����������������� ���������������� ������������������ ��������������

��������������

33


��������������� ������������������������������������� ������������������������������������ ����������������������������������������� �������������������������������������� �������������������������������������� ���������������������������������������� ������������������������������������� ������������������������������������� ���������������������������������� ������������������������������������� ��������������������������������������� ������������������������������������� ���������������������������������������� ������������������������������������������ ������������������������

Cathrine (17) særoppgave om hiv og aids

www.hivnorge.no


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.