Skeive kunstneres katalog 2017

Page 1


HARALD AADNEVIK

4

ANONYM (POLAR PER)

6

SARA ANDERSSON

ELISE AUSTAD / GABRIELLA FORZELIUS / STILL I STAND BETTY OG ELLEN KNUT BLIX

JONAS BREDESEN SAMART BUNSA EMILIE CELIUS

LARA VALENTINA CUNEO

HELGA DORTHEA DAHLE / HEDODA JON DE KRIJGER

DIANA ELISABETH

TRINE MIDTLIE ELMHOLT MARIT EIDET

5 7 8 9

10 11 12 13 14 15 16 17 18

EO 19 JØRGEN FALLET MOSAND

20

ROLF FLATMO

22

HANSINE FINVIK

HILDE FRØYLAND

DANIEL GILLBERG

GISELA ART (MARIANNE SOLBERG)

BJØRN ANDRÉ LANGSET GJERMUNDNES ØYVIND GUNDERSEN

ARNHILD HAAGENSEN MEHDI HAON

ÅSE MARGRETHE HANSEN

HANNE HOLTANE BERGLAND

JENNY MARIE HVIDING SCHJERVEN JL @MAN_IN_VIEW KINÉ KABORG MARC KISKA

MALCOLM MCKERLIE-HOLLIST H.P. MEIRIK

FREDERICK LUCIUS NATHANAEL ERIK ANDRÉ NES IRENA N

STIOFAN O’CEALLAIGH IDA OPPEN

VIKTORIJA OSURKOVAITE PER EGIL RAMSØY ØYVIND RAUSET

NILS JØRAN RIEDL GJERT ROGNLI

ELSE SOFIE RUUD

ARNE SAMUELSEN

HELGA KAROLINE SCHEIDL DANIEL J. SKRÅMESTØ OLAV SOLLI

GUNHILD STEFFENSEN

ARM STRØM AKA. MARIANNE STRØM TINATIN SVENDSEN LINNEA SYVERSEN

TURID AGNETHE THEISEN EMMANUEL THIBAULT

21 23 24

25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38

39

40 41

42

43

44 45

46 47

48 49

50 51

52 53

54 55

56 57

58

TITI 59 ANNE MARIE TORGERSEN

60

AHMED UMAR

62

RAMI UBAID

PIOTR URBANIAK

TEPPO VALKAMA

NIELS SMITS VAN BURGST GABRIELLE VON DÜRING CHRIS VON STEINER

VEGARD ØIDVIN OG FREDERICK NATHANAEL HILSEN FRA PETROZAVODSK

61

63

64 65

66 67

68 69

REGNBUEFAMILIER 70


PRIDE ART-UTSTILLINGEN ”BLITT SÅNN, FØDT SÅNN” Pride Art, Oslo Prides kulturelle hjørnesten, presenteres av den idealistiske og selvorganiserte kulturinstitusjonene Skeive Kunstnere som siden 2001 har vært en sentral formidler av kulturuttrykk i den norske skeive bevegelsen. I 2007 ble gruppen organisert innunder foreningen FRI Oslo Akershus. Årets salgsutstilling ”Blitt sånn, født sånn” viser arbeider fra 70 skeive kunstnere med bakgrunn fra 20 ulike land i Rådhusgalleriet. Utstillingen markerer at det er 45 år siden straffelovens kriminalisering av homofili ble opphevet. Utstillingen gir et unikt innblikk i subkultur og skeiv identitet og rommer et bredt spekter av kunstuttrykk. Skeive Kunstneres utstillinger fokuserer på å skape et mest mulig åpent rom for kunstuttrykk. Vi unngår juryering og de rammer som vanligvis begrenser mangfold i kulturlivet når det gjelder kommersielle betingelser, sosiale krav og tradisjonell vekting av kvalitet og anseelse. Synliggjøring av underrepresenterte grupper, hvor både amatører og etablerte kunstnere stiller ut sammen definerer utstillingene. Arrangementet er finansiet i hovedsak gjennom dugnadsarbeid i tillegg til finansiell støtte fra Oslo Kommune Kulturetaten og foreningen FRI Oslo Akershus. Skeiv kunst har siden midten av 1900-tallet og videre gjennom Gay Liberation Movement vært en viktig leverandør av perspektiver og nyanser i debatten omkring likestillingsforståelse og ikke minst skape større plass innenfor det heteronormative samfunn. Skeive Kunstneres overordnede mål er å bidra til økt forståelse for skeive menneskers liv og virkelighet og holdningsendring gjennom åpenhet og det enestående verktøyet kunst utgjør i rettighetskampen og som spydspiss i arbeidet mot undertrykkelse og diskriminering på bakgrunn av seksualitet og kjønnsidentitet. www.skeivekunstnere.no www.facebook.com/skeivekunstnere


Mobile Observasjoner Olje på lerret, 50x50 cm

HARALD AADNEVIK Illustratør. Medlem av Tegnerforbundet og NBK. Deltatt på diverse utstillinger. Illustrert bøker, avistegninger m.m.

4


SARA ANDERSSON Musikk har alltid vært denne svenskas dama største lidenskap! Hun formidler fengende musikalske toner fra rytmisk el-gitar til svensk visermusikk. Hun produserer også egenkomponert musikk elekrtonisk. Lidenskapen for musikk har også ført til interesse for andre kreative retninger som video og 3D animasjon. Sara har produsert flere musikkvideoer blant annet har hun de siste årene vært fast musikkvideoprodusent for artisten og musikeren Tove Bøygard. I disse produksjonene har hun har lekt med ulike kunstutrykk og bilder som på en god måte formidler musikken. Denne våren avsluttet hun en bachelorgrad i Interactive Media Animation. Hun har spesielt fordypet seg i Title sequence for Serie/Film der hun bruker 2D animation sammen med videofilm og passende sound FX til sine verk.

5


Alene

Olje maleri, 100 x 70

ANONYM (POLAR PER) Kunstner som elsker følelser, spesielt i den siste tiden har jeg lekt med ensomhet, smerte og følelser.

6


ELISE AUSTAD / GABRIELLA FORZELIUS / STILL I STAND Arbeidet som vises er et samarbeid mellom dansekunstner Elise Austad, kunstner Gabriella Forzelius og gruppen Still I Stand. Still I Stand er en nyoppstartet performancegruppe for personer med skeiv tilhørighet og minoritetsbakgrunn. Gruppen har jobbet sammen med de to kunstnerne i utviklingen av sin første performance, som skal vises på Skeive Kunstneres vernissage.

7


Komme ut

Akryl på lerret

BETTY OG ELLEN Paret på 13, som definerer seg som panseksuelle, møttes på barselavdelingen og har siden de var 11 vært kjærester. De stiller ut felles arbeider under Oslo Pride. Betty og Ellen tenker at alt i hele verden er kunst, og at hele verden kan bli gjort til kunst. De er opptatt av hva som er bak kategoriene, at annerledeshet og hva vi definerer oss selv som og andre egentlig ikke er så viktig, det handler om kjærlighet og det å være menneske, det er utfordrende nok fra før. Se intervju med Betty og Ellen i prideutgaven av Blikk.


The way home

Tusj og akryl, 42x42 cm

KNUT BLIX Knut Blix er 39 책r og er fra Sandefjord og dette er tredde 책ret han stiller ut med Skjeve kunstnere. Han har hatt kunst som hobby i mange 책r, og som barn satt han p책 sin bestefars (Leonard H. Blix) atelier i times vis. Han har flere stiler, men den figurative taller ham nermest. Han tar inspirasjon fra mattematikk og gamle skrifter, plus han leker med metall og dybder i sine verk.

9


Headspace

Illustrasjon, 38 x 26,5 cm

JONAS BREDESEN Jeg er en ung kunstner med interesse for esoteriske temaer. For meg er kunsten både ren fantasi , utforskning av psykedeliske tanker, og andre ganger ment å ha en spesifikk mening. Riktignok er det øyet som ser som har mest makt når det gjelder hva meningen er, og det trives jeg i grunn godt med.

10


SAMART BUNSA Jeg kommer fra Udon Thani, Thailand. Har 5 års utdanning innen kunst og design fra Udonthani Vocational College. Jeg elsker å teine, male og prøve ut nye ting. Det nye i år er at jeg har malt på T-skjorter og lerret. Håper du liker bildene mine hvor flamingoer er tema. Se bilde av meg med t-skjorte.

11


Untitled (fremragende) Tegning, 21 x 29,7 cm

EMILIE CELIUS Emilie Celius er 19 ĂĽr, og elev ved Einar Granum Kunstfagskole. Hun er med sine bilder i denne utstillingen opptatt av ĂĽ utforske strekens kvaliteter i abstrakte tegninger.

12


Untitled (fremragende) Tegning, 21 x 29,7 cm

LARA VALENTINA CUNEO Født i Chile, egentlig oppvokst i Norge, for heg har jeg fått lov til å være meg selv i et samfunn som har mye mer å tilby innenfor aksept for den du er. I de siste prene har jeg blitt ikke det jeg ble født som. Tor at kunsten min er veldig symplistisk som den metamorfose jeg befinner meg i nå.

13


Kom inni meg da vel! Foto, 32x19

HELGA DORTHEA DAHLE/HEDODA 70 år. Amatørfotograf. Samarbeider kun med mitt kamera, bearbeider ikke bildene utover evt klipper bort noe. Bruker ikke paspartur. Har tidliger (2015 og 2016) stilt ut mine “parykkdamer”. Beveger meg nå på noe ukjent grunn.Tema for mine 6 bilder kaller jeg derfor BEVEGELSE.

14


Madame Zuzu

Collage, 29,5x21cm

JON DE KRIJGER

15


Internationalist

Skulptur av papir, B11xL30xH10 cm

DIANA ELISABETH Født 1988 i Cali Colombia oppvokst i Skellefteå Sverige, har alltid hatt et øyne for form og farge. Til tros den alltid tilstedeværende interessen og kunstner-skap innen familien har reisen til å tørre eksponere seg selv i kunstform vært lang. Grunnen til dette er relativt enkel, samfunnet, og hvordan det hindrer deg til å være annerledes og leve ‘utenfor rammene’. Det var først i 2015 kunsten tok fart, da hun kjøpte seg en studio leilighet på Tøyen, Oslo, og flyttet alene for første gang. Leiligheten blev en oas der det var muling å møte seg selv, tørre føle og tenke uten andre til stedet. PAPER.ROLL.ART er et kunstprosjekt som startet ‘innen rammene’, på lerret. I samme periode jobbet kunstneren med sine indre følelser og aksepten i å leve som queer. Etter at selvtilliten vokste seg sterkere tok kreativiteten større plass. Penselstrøkene flyttet seg i og med dette vekk fra lerret og over til et helt annet type papir som utskiller seg fra alle andre, toalett papir. Disse papirruller ble til unike små skulpturer alle med sitt eget uttrykk og budskap ofte i relasjon til sin egen opprinnelse, dagens samfunn og politikk. Paper.Roll.Art har siden dess fått stor global publisitet i sociala medier, og blitt delt av mange store kunst-kontoer på Instagram.

16


Something yellow Maleri, 80 x 80 cm

TRINE MIDTLIE ELMHOLT Dette er mitt 3.år som deltager fellesutstilling med skeive kunstnere. Jeg er lektor i pedagogikk og jobber til daglig som lærer på en av Oslos barneskoler. Tidligere har jeg tatt kunstrettet utdanning med hovedvekt på tegning og maling. Har også høyere utdanning innen barn, kunst og kultur. Ved siden av lærerjobb driver jeg en tegne og maleskole for barn i alderren 7-18 år. Jeg maler og tegner både abstrakt og halvabstrakte bilder. Jeg bruker ulike teknikker og materialer som kniv, pensel, akrylmaling, fettstift og blyant/kull.

17


Dans

Foto, 21 x 30 cm

MARIT EIDET Fotografering er terapi på tunge dager og lett kreativitet på gode dager, noen ganger litt av begge deler. Jeg ønsker at bildene skal speile noe av mitt liv og jeg håper at andre kan kjenne seg litt igjen i mine uttrykk. Collage er en god blanding av terapi og kreativitet, og et bilde på hvordan små ubetydelige deler kan bli en vakker helhet.

18


Uten titel Foto

EO Made in the USSR. Born in Norway, grew up in Paris, Copenhagen and The Hague and Moss. Have been doing artsy stuff since i could walk, and am trying to capture emotions in people, more than the perfect image. My next project will look at human rights and albinism in Africa, and I am currently trying to gather information and sponsors for this project which will hopefully take place next year, in either Malawi or Tanzania. Love life, Live Free. -Eo “I think what ever you do, Eo, you have the magic eye for the beauty that others often overlook. Beauty that makes you think . Makeup and expressions only you can capture in a picture. Somehow you are not just an artist anymore . You are a soul artist that captures the right moment at the right time with the right soul in the expression. Whether it’s your picture, or you are the model. You are simply a soul artist.”

19


Rock Formations Akvarell , 50x70 cm

JĂ˜RGEN FALLET MOSAND The fun thing with doing both traditional art and digital art is that each boost creatively in to eachother. They are so different, and I always discover new things. My personal style is that of the imaginary and dreamlike. Most of my inspiration comes from long road trips across the Norwegian countryside, waiting in hallways, walk through forests, and just normal life, waiting for something, thinking about something, somewhere, things that could be. And often there would be windows, or openings, and thus I like to think of some of the things I create as openings to somewhere, weather that be your personal fantasy or just a new opportunity. And actually, it’s often just simply something I thought would look nice. www.jfmvisuals.com

20


Hva er kropp?

HANSINE FINVIK Hansine Finvik fra Oslo, kjent fra tv-serien ”Tangerudbakken Borettslag”, har stilt ut i flere år med Skeive Kunstnere. Hun beskriver seg selv som autist og trenger hjelp i hverdagen. Hun er en fargerik dame og en kunstnersjel med mange sterke meninger om samfunnet og om det å være utviklingshemmet. Hansine er opptatt av at alle skal kunne være seg selv. Hun kjemper for mer omsorg i samfunnet og at det er plass til kjønns- og seksualitetsmangfold også blant utviklingshemmede. Hun er bl.a. engasjert i foreningen FRI sin gruppe for utviklingshemmede PUST UT, en sosial og inkluderende arena hvor lesbiske, homofile, bifile, panfile eller transpersoner med utviklingshemming kan møtes og snakke fritt om kjønn og seksualitet.

21


Back

Foto , 30x45cm

ROLF FLATMO Billedkunstner bosatt i Oslo. Arbeider med maleri, foto og hĂĽndlaget papir.

22


Sykle på date, Cuba Foto, 40x60 cm

HILDE FRØYLAND Stiller ut for andre gang via Skeive kunstnere. Foto gir blikket en annen retning. Jeg er opptatt av at fotoet skal være så autentisk som mulig, slik at det viser et lite utsnitt av virkeligheten. Som for all annen kunst, er det opp til betrakteren å tolke bildene. Men et foto er mer enn det du ser. Jeg liker når betrakteren blir stimulert til å la tankene og fantasien flyte fritt i møte med bildet. Hvilken hemmelig middagsdate hadde for eksempel fyren som syklet sykkelen på bildet? Eller hva har mennesker i Napoli tenkt når de har kommet inn i kirken og korset seg med “det hellige vann”? Hvilke bekymringer har de båret på, hvilke gleder? Jeg håper betrakteren vil finne ro og inspirasjon i bildene til å tenke inn egne fortellinger i dem...

23


DANIEL GILLBERG Daniel Gillberg is a Swedish studio potter and maker working from his own studio outside Oslo. He mostly focus on functional ware and has a great interest in the Scandinavian traditional slipware. All his pots are unique and most of his work is decorated using either custom laser decals that Daniel prints from his own photos, or paper resist silhouettes cut by hand. He often combines these decoration techniques with graffito, commercial decals and details in gold luster. The Circus series is a set of work decorated with image transfers of historic photography and a couple of modern illustrations. The work presents actual people from the past that was (is?) considered exotic due to one or several features or skills. Bearded ladies, the balancing brothers and the gymnasts, the knife thrower but also the made up unicorn man. Some of these characters where talented and skilful artists in a 1920’ circus crew, others where just born with norm breaking features. Many of them where (still is?) not only considered exotic, they where also considered to be attractions with the purpose to amuse and amaze others. Really, these are just ordinary, extraordinary or perhaps ordinary-extraordinary people. Are they still being looked upon as exotic? What? Wait! Says who?

24


Harmoni

Maleri, 30x90cm

Måneskinnsnatt Maleri, 30x90cm

GISELA ART (MARIANNE SOLBERG) Jeg har sittet i styret i Skeive Kunstnere i 3 år på rad. Jeg har vært aktiv kunstner i ca 10 år, men har det siste året vært mer aktiv mor enn produktiv kunstner. Ingebrigt Gaare og Chatrine Ockernahl har vært mine mentorer og hjulpet meg å utvikle min stil. Lidenskapen i min kunst er for fjell og fjord, men i denne utstillingen er det mennesket som er i fokus. Forskjellige faser i livet og forskjellige stemninger. Bildene har blitt mer personlig og gjenspeiler livet mitt og hvordan jeg ser på verden. Lidenskapen, lengselen, harmonien, flørten og sårbarheten kommer til uttrykk gjennom farger, tekstur og strøkene. Velkommen til min verden.

25


Uten tittel

Maleri, 74 x 104 cm

BJØRN ANDRÉ LANGSET GJERMUNDNES 39 år Kommer opprinnelig fra nordvestlandet. Startet med å male i 2008. Ble med i Skeive kunstnere i 2014 og har sittet i styret siden 2015. bjornandre@hotmail.com

26


Taske

skinn, 25*29*10

ØYVIND GUNDERSEN Født i Bergen 1951.Har 3 årig linje for mote og kostyme, Kunsthåndverkskolen i Oslo, og to år Haute Couture ved Koefia i Italia. Han startet sin karriere som vindusdekoratør ved Varehuset sundt i Bergen før han flyttet til Roma i Italia, hvor han oppholdt seg i 20 år. Han jobbet som designer for motehusene Xandrine og Emanuel Zoo, og deltok på motemessene i Paris og Milano. Deltok i flere konkuranser og mannekengoppvisninger med topp plasseringer og gode omtaler fra fagmiljøet i Italia. Han har jobbet som freelance designer, samarbeidsprosjekter, og eget studio. Videre har han jobbet med teater og kostymer, deriblant for Stella Polaris.Via Norge i 1994 til Fossnes kunst og håndverksenter, til Gran Canaria i 2001 hvor han har vært bosatt de siste 15 årene. Øyvind Gundersen har blitt kalt den geometriske designer for sin helt egen form og stil på sine arbeider. Formene er inspirert av både den keltiske design og vikingtiden. Han bemerker seg spesielt innefor design av belter, vesker, vester og caper. Han jobber med skinn, lær og lin, men også ull, italiensk vadmel. På denne utstillingen har han samarbeidet med Per Egil Ramsøy og hans keramiske design fra norrønsk tid. www.motherspace.biz Facebook: / motherspace.biz

27


Våroffer

Tusj på papir, 29.7 x 40 cm

ARNHILD HAAGENSEN Sett med en sjamans øyne. Den samiske noaidens intuitive blikk. Gjennom trommen reiser noaiden utenfor tid og rom. Som de 8 årstider i Sapmi omkranser 8 tegninger et maleri. 4 kraftdyr og 4 beskyttere,hver i sin himmelretning. I midten svever Himmelbåten som tar oss videre til neste liv.

28


MEHDI HAON Mehdi was born in the south of France, and as far as he remembers, he always wanted to be a girl. But at the age of 6, some one made him understand very clear that he had to stop acting like a girl. So from that day, he start to Hyde his true self from specific persons, and very quickly for everyone, even from himself. Finding the way back to his true self is still in process at the age of 39, and origami is helping him at his journey. He makes origami and origami make him. Mehdi exposes his collection of oregami jewelry SECOND LIFE made from recycled materials: plastic straw, paper and pearls How to give a SECOND LIFE to a plastic straw as a pentagone star: Cut a straw in two, fold a knot, fold the long part around the knot, here begins the second life of your straw.

29


Magda hadde et frynsete rykte Tusjtegning, 43 x 54 cm

ÅSE MARGRETHE HANSEN Billedkunstneren Åse Margrethe Hansen er født og oppvokst i Hammerfest, og bor og arbeider i dag i Nordre Aker bydel i Oslo. Åse har sin kunstneriske utdanning fra USA (Buffalo State University College, Vassar College og The New School), og hun har i løpet av det siste tiåret hatt en rekke utstillinger i inn- og utland. Åse arbeider innen flere teknikker og uttrykksformer, og hun har i de senere år spesielt fokusert på en egenutviklet kombinasjon av oljepastell, fotografi, broderi og ulike tegneteknikker. Temaer med utgangpunkt i frihet, energi og livsglede har en prominent plass i hennes motivkrets. Kontaktinformasjon: Åse Margrethe Hansen, Bergrådveien 29B, 0873 Oslo Telefon: 99 49 09 83 E-post: asemar@online.no Hjemmeside: hansenstudio.no

30


Day after #3

Print , ca 51 x 40 cm

HANNE HOLTANE BERGLAND Hanne Holtane Bergland er en Berlin basert kunstner. Hun har kunstutdanning fra Asker Kunstfagskole og kunstpedagogisk utdanning fra Høgskolen i Oslo. Maleriene er ofte store og uttrykksfulle. Gjennom maleriets frihet blir det nakne, sårbare og sensuelle fremstilt gjennom røffe penselstrøk i kombinasjon med fine linjer og et mer realistisk uttrykk. Nettside: hanne.holtane.no Instagram: hanneholtanebergland Mail: Hanne.bergland@holtane.no

31


Girl Magic

foto, 42 x 59 cm

JENNY MARIE HVIDING SCHJERVEN Min oppvekst i en kunstner familie har gjort at verden har bestått av musikk, bevegelse, maleri, mat, farger, design og teater. Det skjedde et skifte under en vanskelig tid i livet mitt, som gjorde at jeg kjøpte et kamera. Det åpenbarte et enormt behov til å ville observere og undersøke; en form for stille søken. Ved å gå rundt i by og naturområder, timesvis uten mål eller mening; bare kameraet og meg, ble det et svært viktig redskap for å forstå omgivelsene.Hadde jeg ikke kjøpt et kamera vet jeg ikke helt hvor jeg hadde vært i dag.Fotografiet ble min redning. Når man bor borte fra hjemlandet sitt i mer enn 7 år slik jeg gjorde til jeg fylte 26, blir antegnelse, observasjon og fokus på omgivelsene en naturlig del av hverdagen. Bildene jeg tok ble til et sosialantropologisk selvstudie. Konsekvensen av disse reisene i bla. Sør-Amerika økte egen bevissthet og jeg fikk spesielt kjenne på egen etnisitet og kjønn.Hvordan sosiale klasser er delt opp i klare hierarkier og hva det vil si å være norsk i utlandet. Disse erfaringene er innlemmet i mitt kunstneriske virke og har gjort meg til en mer reflektert og tålmodig person. I kunstnerskapet mitt ønsker jeg å stille spørsmål og utfordre verden rundt meg gjennom geografiske, politiske og sosiale undersøkelser i fotografi og video.Jeg ønsker å dytte grensene når det kommer til hva som er ventet av meg, både som kvinne og som kunstner. Hittil i virket mitt har jeg jobbet med en tverrmedial tilnærming der jeg har inkludert funnede objekter/materialer og readymades i fotografiene på ulike måter. Jeg har en visjon om at det skapes et mangfold i form av antikonformitet i samfunnet og at et generelt mangfold vil gjøre alle godt. Et rikt etnisk kulturliv og samfunn, vil generere en bredere forståelse for mennesket og bidra til mer kunnskap. Seriene jeg har valgt å vise baserer seg på en søken innen kjønn, identitet og etnisitet.

32


JL @MAN_IN_VIEW A man in view – fotografens konsept er å plassere en mann i et naturlig eller urbant miljø. Et øyeblikk er det du får se… JL er publisert fotograf i blant annet Der Spiegel og det amerikanske vitenskapsmagasinet Science. Her hjemme i Norge har JL publisert foto i tidsskrifter og bøker. Dette er første gang noen av JLs foto blir vist i et galleri.

33


Morelltreet

Relieffkunst, 50 x 40 cm

KINÉ KABORG I tillegg til kunstner, er Kiné Kaborg låtskriver, gitarist og sanger. Årets nye kunstverk er inspirert av hennes egne låter; hun stiller ut sangtekstene og maleriene ”Vårt fort”, ”Morelltreet” og ”Sæterhustaket”. Kiné Kaborg opptrer i Rådhusgalleriet under åpningsshowet søndag 25. juni kl 14.30 og kulturell aften torsdag 29. juni kl 19.00. www.facebook.com/kkaborg

34


Formatert II

C-Print montert i klar akry, 70 x 100 cm

MARC KISKA Marc Kiska er kunstfotograf og forfatter, bosatt i Norge siden 2002 og utdannet fotograf ved Kunst_Design fagskolen, Oslo, 2005/2006. Kiskas kunstnerskap er bygget opp omkring en møysommelig og omfattende prosess rundt produksjon av kulisser, klær og rekvisitter han bruker i sin fotografering. Kiska debuterer i år med romanutgivelse i Frankrike og har etter egenpublisering av kunstfotoboken Outlandish/ROOM i 2014 fått stadig mer oppmerksomhet for sitt egenartede fotografiske uttrykk. D-FORMATERING Serien D-formatering tematiserer debatten omkring voksensamfunnets dominans og devaluering av barnets egenverdi. Serien peker på en hierarkisk, patriarkalsk definisjon av det unike og avvikende som sosial deformering. Det overdimensjonerte og symboltunge i bildene henstiller mot konformitet som et slags dehumaniserende feilsøkingssystem for sosial kontroll. Formatering som et lagringmedium handler om å fylle det med et tomt filsystem. Alt som tidligere var lagret på lagringsmediet blir da borte. Gjennom tittelen protesterer Kiskas bilder mot allmennhetens uniformering i modellering av trygghet og orden. I naturelementer, pubertetens overskridende virkelighet og fargespekteret ligger et hint om en løsning på det økende meningstapet i dagens samfunn. Skjønnheten i det sårbare og vare i det oppvoksende individ fremhever en tilgang på det organiske, innenifrastyrte mestringsapparatet Kiska mener er uerstattelig som kilde til tilpasning og mestring av livets eksistensielle utfordringer.

35


Skål

Crystal, 45 x 45

MALCOLM MCKERLIE-HOLLIST Where frames become art! Malcolm, born in the 60s Rammer og kunst er min store lidenskap! I prosessen med å ramme inn tar jeg hensyn til selve objektet/verket. Rammen skal fremheve, beskytte, avgrense og presentere. Den skal passe der den skal henges og falle i smak for noen, innramming er i seg selv en kunst! Noen ganger vil jeg at rammene skal få være en lek, jeg vil leke. Ubundet av hensyn og konvensjoner til noe annet enn rammen. Som en viktoriansk minimalist så lar jeg motsetninger møtest og skape spenning. Jeg er ikke redd for camp eller kitch, det sublime eller hva det måtte være. Her er alt lov. Rammen skapes som en selvstendig enhet eller som en videreføring av det den skal omramme, som f.eks. min ramme «on the buses», eller a eksjonsverdien som vises i rammen «Arven». Gi meg det som ikke kan rammest inn, og jeg vil lage en ramme av det.

36


Coming your way Akvarell, 30x40 cm

H.P. MEIRIK Mine arbeider er resultater av pur skaperglede, lek og fornøyelse. Jeg er selvlært både når det gjelder farger, form og uttrykk, og føler meg derfor fri fra å bli satt i noen form for “kunstnerisk” bås. Min inspirasjon kommer både fra den ytre og indre verden som omgir meg til enhver tid. Jeg søker magien, undringen og komminikasjonen som oppstår via ideer til handling og det endelige sluttproduktet (som egentlig aldri blir ferdig). Mitt verktøy er tusj, akvarell og blyant.

37


Mine 16 år i skapet

FREDERICK LUCIUS NATHANAEL Kunstner, skribent og psykoterapeut bosatt på et isolert småbruk i Østfolds dype skoger med ektemann, høns og to katter. Har vært med i Skeive Kunstnere siden 2006 og fungert som styreleder de siste 4 årene. Utdannet helseog sosialpsykolog og psykosyntese psykoterapeut med egen praksis i Oslo Sentrum og Moss. Hans kunstnerskap er fokusert rundt collage og skulptur. Kunsten hans fokuserer på eksistensielle, åndelige og dybdepsykologiske tema. Arbeider tett med ektemannen og kunstfotografen Marc Kiska.

38


Noise

Fotografi printet pĂĽ kappa. 60 x 40 cm

ERIK ANDRÉ NES Born in Bergen, currently based in Oslo. Studied at Bilder Nordic School Of Photography (2011-2013) His photographic work questions gender stereotypes as well as provokes the truth within our preconceptions through fashion imagery and portraiture. His work has been featured in magazines like i-D, TheOnes2Watch, Indie Mag, U_MAG and Fucking Young.

39


Requiem for salmon Maleri, 50 x 40 cm

IRENA N Irena Nikolajeva has 9 years art aducation background, though unfinished, to pursude other interests, she never lost desire to express herself through art. Over the years she was experimenting with different mediums and trying to find her own style. Her works, mostly figurative, are rooted on childhood memories of Baltic sea and admaration of Norwegian nature, waved with modern world attributes. Using absurd and darker themes in her works, Irena interested to share her personal inner secrets of the women’s heart.

40


DECISIONS/DECISIONS (2016) Photography, 42x29.7cm

STIOFAN O’CEALLAIGH Irish born artist O’Ceallaigh can be found, interviewed and featured in publications such as DAZED & CONFUSED, FABRIK and ARTILLERY. Currently exhibiting works in Los Angeles, O’Ceallaigh’s work seeks to explore a queer aesthetic; a sort of (constant) coming out. Founder and Director of international queer art project BALACLAVA.Q, O’Ceallaigh also works as a curator and art consultant.

41


Uten Tittel 4 Foto, 50x70

IDA OPPEN Som betrakter av kunst syns jeg ofte det spennende skjer i det uperfekte. I det uperfekte ligger det historier, som du kan fullføre selv og bygge videre pü. I mine egne kunstneriske prosjekter ser jeg ofte etter mellomøyeblikk, det litt merkelige, spontane, det som plutselig skjedde, hvor neste bilde kanskje ble for posert, mens dette her, det ble helt perfekt uperfekt. Inspirasjonen til dette bildeutvalget kommer fra forhold. Parforhold, vennskap, tiltrekning, kontraster, naken hud og fysisk- eller psykisk nakenhet. idaoppen.com

42


Uten Tittel Filt

VIKTORIJA OSURKOVAITE I remember a wise man telling me once: “Don’t be an artist, unless you really really have to”. I must say, I really tried. But it didn’t take long to realize that being an artist for me is not a choice, and not even a necessity. Each single good and bad day confirms in numbers of different ways that being an artist is my one and only true life purpose. My main goal as an artist is to reach the highest possible levels of creativity, to master my craft like nobody else before me, to be extremely productive in terms of exploiting every ounce of potential that I have and extracting the best performance out of it all, directing this performance towards creative contribution and positive change in the world. That is what I am living for, studying, learning, mastering, practicing, experiencing, struggling through each and single day, and that is what I am going to do each and single day for the rest of my life, enjoying each step of my evolution and growth. Being a successful artist is not only about selling and getting famous. It’s about understanding your purpose, your calling, and about presenting yourself and your work with confidence and conviction about who you are and what your art stands for. Genuine willingness to grow and experiment with new styles, subject matters and techniques, to continually evolve and advance in your practice, and to reach out to others in more and more creative ways – that’s what it means to not only successfully survive, but also to successfully thrive and prosper as an artist creatively, intellectually, physically, consciously and financially. viktorija@operamail.com

43


Bondage

Keramikk, 45 cm

PER EGIL RAMSØY Per –Egil Ramsøy er født i Fredrikstad 1960. Bosatt i San Fernando på Gran Canaria. Startet med sine første malerier i 1982. 2003-2007 deltok han på maleklasser hos forskjellige kunstmalere på Gran Canaria. I 2008 begynte han å arbeide i keramikk med veiledning av keramiker Hilde Knutsen, for å lære om keramikk, lage gipsformer og forskjellige brenneteknikker. Brenneteknikker innebærer ovnsbrent, vedbrent, raku og luster. Han er spesielt interessert i den japanske rakubrenningen, som innebærer at arbeidene fyres raskt opp til ca 900 grader, for deretter å legge dem rødglødende i sagflis. Dette fører til at glasurene får helt egne farger, og at godset krakelerer. Motivet er som oftest mannskroppen og erotikk og det mellommenneskelige spillet. På reliefene og skulpturene forsøker han å vise nærhet, ømhet, seksualitet og spillet mellom godt og ondt. På denne utstillingen samarbeider han med Øyvind Gundersen på hans lærarbeider med forskjellige motiver fra norrønsk tid. Han har hatt en rekke utstillinger både i Norge og Spania. Du finner mer Per Egil Ramsøy på Facebook og Web: https://www.facebook.com/GAYART.BIZ/ www.gay-art.biz www.per-egil.com

44


Sjølbilde 1979

Airbrush maleri , 55 x 75 cm

ØYVIND RAUSET Har 9 års utdannelse fra Kunst- og Håndverksskolen og Kunstakademiet i Oslo, har deltatt på Høstutstillingen med 5 bilder og har hatt mange separatutstillinger, bl.a på BlackBox/ Aker Brygge og i Berlin. Han ledet den første nordiske kunstutstillingen for lesbiske og homofile og kunstnere, “Natt og Dag”, vist i Oslo, Stockholm og København i 1985, og flere av de påfølgende år fram til 1995. Han har også tegnet mange bokomslag, bl. a til Gudmund Vindlands “Villskudd” og Ingvar Ambjørnsens “Hvite Niggere”. Han laget i 10 år de kongelige monogrammer, først etter skisser av Thomas Thiis Evensen og Dronning Margrethe, senere etter egne skisser. Rauset jobber også som musiker og komponist, har deltatt i grupper som Folque, Ym-Stammen og Oslo Radio-Orkester, og gitt ut to soloalbum. Han har også oppnådd finaleplass i International Songwriting Competition to ganger og er for tiden redaktør for det nordiske musikkbladet VISOR. Jobber for tida med et nytt album, “Harpa som spilte av seg selv”.

45


Reflections - St Sebastian II Olje på lerret, 40x50

NILS JØRAN RIEDL Nils Jøran Riedl er sokneprest i Svolvær og har jobbet med kunst og maleri siden 1998. Han fikk sin utdannelse på kurs hos Oslo tegne og maleskole og Vika maleskole i Oslo. Siden 2004 har han deltatt i over 40 utstillinger, deribland 17 separatustillinger over hele Norge, i Spania og Italia. Riedl betegnes som kolorist og nærmere seg mer det figurative enn det non figurative i det meste av sine bilder, selv om grensene noen ganger er utflytende. Bildene til “Skapt Sånn - Blitt Sånn” reflekterer over 2 fenomener. Speilet og speilbildet er ikke alltid i samsvar med det en tenker en skal se. Komme ut-prosesser kan handle også om å erkjenne sannheter om seg selv. I tillegg er det parafraseringer over den fremste av “homohelgnene” St Sebastian. Utgangspunktet for maleriene er ofte i det som Riedl selv oppfatter som vakkert, men ofte blir det vakre destruert eller hvisket ut. På den måten berøres dobbeltheten som livet selv byr på. Også det lyse har mørke sider. Også det dystre kan gi positive assosiasjoner. Fra teologien har han flere ganger i titlene på bildene hentet motsetningspar som «motstand og hengivelse» eller «skapelse og tilintetgjørelse».

46


Chasing Paradise Foto 50x40

GJERT ROGNLI Gjert Rognli jobber som multimediakunstner, og har de siste årene jobbet med egne kortfilmer, fotografi, bøker og performance. Han anses i dag som en sentral kunstner fra den Nord-norske regionen og har sterke røtter til sitt fødested. I sine kunstprosjekter behandler han ofte spørsmål knyttet til identitet, religiøse røtter, seksualitet, stillhet og tid. Rognli har mottatt en rekke stipendier og internasjonale priser for sitt arbeid, og hatt mange separat- og kollektive utstillinger i inn- og utland, bl.a i Louvre Museum i Paris. Han har jobbet ved mange av Norges viktigste kulturinstitusjoner som NRK, Nasjonalteatret. Jobbet også som scenografi assistent på OL i 1994, og vant Gullruten som medvirkende i barne og ungdomsprogrammet Go`elg i NRK

47


Hanna

Olje på lerret, 41x31 cm

ELSE SOFIE RUUD Jeg har vært med på denne utstillingen i tre år. Jeg er portrettmaler og jobber stort sett med olje på lerret. Er amatørkunstner og har gått å lært på forskjellige skoler i inn og utland.

48


Åpenbaring for full musikk Maleri, 100 x 105 cm

ARNE SAMUELSEN Bor i Son -sammen med billedkunstner Teppo Valkama. INNKJØP (i utvalg) -Museet for Samtidskunst. -Nasjonalgalleriet. -Riksgalleriet. -Norsk Kulturråd. - Akershus og Østfold fylkeskommuner. -The Mazza Collection, Washington. -Galleri P. M. Bohuna, Slovakia. -Tistrup samlingen, Danmark. -Ribe Amts Kunstfond, Danmark. -Statoil, Norge. -Statoil, Tyskland. -TV 2. -Norges Bank. UTSMYKNINGSOPPDRAG (i utvalg) -Sleipner-plattformen, Nordsjøen. -Statoil, Lagos, Nigeria. -TV 2, OSLO. -TMI Norge A/S. Vestby Sykehjem. -Statens kontorbygg. -Rygge og Våler sparebank. -Hotell Refsnes Gods. -Hundested barneskole, Danmark. ANNEN VIRKSOMHET: -Scenografi til Cullbergballetten, -Illustrert en rekke bøker. JEG KALLER MEG NAIV SURREALIST

49


Flamingo

Foto på aluminiumprint, 40x40

HELGA KAROLINE SCHEIDL Kreativ utøver Dette er min tredje utstilling med Skeive kunstnere. Har hatt 1 separatutstilling februar 2017. 3 av bildene mine vises i butikken Foto.no på storskjerm. Jeg er utøvende innen husflidsteknikker. Fotografering er en av mine lidenskaper. Har mange kurs innen husflidsfaget og en del fotokurs. Har solgt og stilt ut mine produkter på en rekke husflidsmarkeder. Siden 2012 driver jeg butikk på nettstedet Epla.no. Mine butikker heter Kaffekjerringas blikk. Kaffekjerringas verk og Kaffekokeren.

50


Matthew 2

Digital print, 40x40 cm

DANIEL J. SKRÅMESTØ Daniel J. Skråmestø ble født i Portugal i 1973 og begynte med sin kunst i 2000. Han deltok i flere utstillinger i Portugal og Norge. Han har også utgitt romanen “Olhos de Cão” i 2003. www.facebook.com/danieljskramesto

51


Bears with balls

Tegning i farger, 56,5 x 46 cm (inkl. ramme)

OLAV SOLLI Jeg er 42 år bosatt på Sagene i Oslo. Har tidligere stilt ut tegninger på Romeriksutstillingen . Det er imidlertid første gang jeg stiller ut for Skeive kunstnere. Alle tegningene jeg stiller ut her har hentet tematikken sin fra Bamse-miljøet. Gjennom tegningene ønsker jeg å formidle bamsemiljøet som et hyggelig og sosialt sted med en trygg og uhøytidelig omgangsform.

52


Things will get better.. In time.. Maleri , 50x40 cm

GUNHILD STEFFENSEN Gunhild Steffensen ( GS Creative Art) fra Skjervøy, men bor i Hammerfest. Jeg har praktisk estetisk lærerutdanning og mellomfag i kunst og håndverk. Mine bilder består av sterke og kontrastfulle farger. Jeg eksperimenterer med ulike teknikker underveis og har etter hvert funnet mitt eget uttrykk. Jeg liker å strekke grenser og få tilskueren til å tenke. Jeg lar meg inspirere av det menneskelige og av øyeblikket. Jeg har i senere tid begynt å lage Gerilijabroderi og det er en spennende og saftig uttrykksmåte. I år har jeg latt meg inspirere av den mye omtalte Pussyhat og laget min egen Arctic Pussyhat med farger i fra Nord Norge. Jeg har en facebookside under navnet GS Creative Art. Der presenterer jeg mine malerier og andre prosjekter. Min mailadresse er GS.Creative.Art@hotmail.com

53


Mixed media. Ink, photo and digital drawing. Digital prints by the artist, on thick archival paper.

ARM STRØM AKA. MARIANNE STRØM Bak signaturen Arm Strøm jobber kunstneren Marianne Strøm. Med signaturen Arm Strøm (Arm Strom) har kunstneren utviklet et fabulerende og skarpt iakttagende uttrykk, en helt særegen strek i kombinasjoner som tematiserer og samtidig utvider det vi umiddelbart kan forstå. Arm Strøm har bakgrunn fra produksjon av video i virtuelle sammenhenger og kobler dette med et personlig formspråk som inviterer til historier, univers der dyr, fabelfigurer og mennesker sidestilles. Vakkert, farlig overskridende og noen ganger overraskende morsomt. Tekst av Hege Lunde

54


Uten navn maleri, 50x70

TINATIN SVENDSEN Kunstner fra Georgia

55


Untitled 1 Fotografi, A2

LINNEA SYVERSEN Linnea Syversen (1986) er utdannet fotograf ved Bilder Nordic school of photography (2010-2012) og jobber nå som freelance fotograf med base i Oslo. Hun tar oppdrag innen portrett, mote og musikk ved siden av å jobbe med egne personlige prosjekter. Som fotograf inspireres Linnea av naturen, mennesker, liv og død. Til årets utstilling stiller hun ut bilder fra serien “An Ending, A Beginning”. Bildene er fotografert i januar på Hvaler i Østfold hvor Linnea har mange barndomsminner fra. Hun viser også motefilmen “Før natten kommer” i videorommet.

56


Uten tittel

Akrylmaleri, 30x40

TURID AGNETHE THEISEN Debuterte 2015 Dette er min 3. utstilling med Skeive kunstnere. Begynte å male aktivt i 2011 Jeg har alltid vært opptatt av form og farge. Har fra slutten av 1970 årene gått på ulike husflidsskoler. Under åpningen opptrer jeg med kveding.

57


LADYMOTH

Print on dibond, 50 x 70 cm

EMMANUEL THIBAULT PHOTO IN DESIGN PROJECT by Emmanuel THIBAULT A SELECTION FOR INTERIOR After introducing his collaboration with the Parisian luxury rugs editor DIACASAN, French fashion photographer Emmanuel Thibault presents this year a selection of transversal photography works for interior. These picture pannels can be printed on various media, such as fabric, glass, metal, wood, concrete, ceramic, acoustic foam, etc. Building from the start, together with the architect, a well coordinated project with a theme is the way to achieve a special and strong feeling that enhances the ambiance of your location. Emmanuel Thibault collaborates in this spirit with the French interior architect and artist Jean-Paul Espinosa, bringing art in various types of public locations such as hotels, hospitals, administrations, industries, etc. For further information : Emmanuel Thibault, photographer, Paris, www.ethibault.com / contact@ethibault.com Jean-Paul Espinosa, interior architecture & art, Lyon, www.atelier-espinosa.com / jeanpaul@atelier-espinosa.com and about luxury rugs by Emmanuel Thibault : Diacasan Edition showroom, 16 rue Cardinet 75017 Paris - France + 33 1 55 65 00 45 / www.diacasan-edition.com

58


Portrait de Su

Kinesisk blekk på farget papir, 21 x 29 cm

TITI Titi is born in Nîmes in the south of France, living in Paris at the moment. He is an artist “without fixed art”. He has studied fashion and theatre costume design. Since 2000 he has been working regularly for theatres and operas in France as a costume designer. He focuses on voluminous and atypical costumes as the legs of deer presented in his photo for the exhibition. Titi also masters techniques related to performing arts. He enjoys playing with different techniques to support his visions and regularly goes into satire or the naive for a primary approach to the essence of life.

59


Født sånn?

Akryl, 50 x 60 cm.

ANNE MARIE TORGERSEN Jeg er utdannet jordmor med spesialutdannelse i ultralyddiagnostikk. Min yrkeshverdag i ca 25 år har derfor vært å tolke bilder. Hele livet har jeg vært interessert i tegning, form og farger, og jeg har i en årrekke jobbet med dette på hobbybasis. Det har blitt mange kunstkurs av forskjellig slag gjennom årene, bl.a. med lærere som Hans Norman Dahl, Peter Esdale, Bjørn Engkrog, Kari Gautneb, Egil Madsen, Jan Ove Tuv, Gro Finne, Svein Mamen, Rino Larsen, Ellen Hegg, Johan Svendsen med flere. Jeg har tidligere stilt ut både malerier, keramikk og foto ved en rekke anledninger.

60


Norlys

Maleri, 100x100 cm

RAMI UBAID Jeg er opprinlige fra jemen, og har bodd i Norge i 9 ĂĽr. kunst er min hobby fra barndom, og Jeg utviklet mine ferdigheter gjennom mange forsjellige kunstkurs . De siste tre Ă…rene jobbet jeg med barnakunst i noen barn skoler . Jeg har hadde tri kunst utstillinger i trondheim hoved biblioteket og i fjord var jeg med skieve kunstrene utstillingen . Jeg lager skulpturer og maling. Ull er det material som jeg bruker mest for ĂĽ lage mine figurer. nĂĽr jeg male bruker jeg oljefarger og akryl maling.

61


AHMED UMAR Ahmed Umar (1988) is a cross-disciplinary artist who came to Norway in 2008 as a political refugee, from Sudan. His practice is strongly influenced by the themes of his upbringing and his experiences of living in a society structured by rigid traditions and religion. By techniques such as sculptures, printmaking, painting and performance he recreate a personal narrative of his own life. In his attempt to resolve the contradictions of living in a distant and secular place, Umar mobilises these methods to explore the complex relationship between identity, authority, sexuality, depression and art. His works are charged with social critique, a sense of directness, Arabic calligraphy and a hint of his Nubian visual heritage. They reflect his memories and signal a long process of self-understanding and acceptance. In 2016, Umar was granted a Master’s degree in Fine Art from the department of Medium an Materialbased Arts at Kunsthøgskolen i Oslo.

62


PIOTR URBANIAK Urbaniak is an artist of Homosurrealism, a new direction in art. Born in Warsaw, the capital city of Poland, he left his country at an early age and moved to West Berlin, where he still lives today. The atmosphere in this extraordinary city and its inhabitants were the inspiration for his first sketches. There he met the Avant-garde artists of the time “The New Wild”. The Artist lived for a long time in the studio of Rainer Fetting in West Berlin, where he quickly developed his own art direction and in the end established his own painting style. Urbaniak is a gifted draftsman who pursues a minimalistic line language which is brought forth in the subtle expression of the pencil. His line drawings are complicated, fast and completed very quickly. They are a sketch of history. The artist observes his surroundings and captures their aesthetic beauty with his pen. Again and again his hand is called to the paper, almost always in a sketch pad small enough to keep with you. Diaries, which become a documentation of the time, emerge from these stories. Urbaniak fights with his art for freedom of expression, sexual obsession. His paintings manifest the human rights and pave the way for emancipation and equality in the multicultural society of today. The theme of work pervades the modern world, especially contemporary gay life. The pictures show not only the physicality, but also the urges in the souls of the models he illustrates. The emotions, survival and phases of sexual ecstasy are reflected in his painted subjects. The modality of his painted art landscapes is a powerful energy, but Urbaniak does not criticize or cross the line to pornography. His drawing are more like playing cards where you can locate emotionality, tracing the subtle arrangements of colour, shadows of figures, often jokingly, sometimes forcefully, and relentlessly frame the mirror of the zeitgeist. Maybe it’s a type of calligraphy that we have heard of, but not yet seen. The works shown in the exhibiti

63


Uten tittel

Foto på lerret, 65 x 100 cm

TEPPO VALKAMA Teppo Valkama er utdannet ved Universitet i Oulu i Finland med fagene kunst/forming, matematikk og pedagogikk - studerte dans og foto i Oslo. Han har hatt en rekke separat og kollektiv utstilling i Norge, Sverige og i India. Jobbet også med utsmyknings oppdrag. “Inspirasjon til kunst kan være så mangt, men India har en særegen plass i mitt arbeid. Der lever farger i fyrverkeri og indisk kultur i virvar: moderne teknologi og urgammel livsfilosofi er vevet sammen. I India blir intuisjonen veiviseren, sansene settes på prøve, kaos fremkaller oppmerksomhet og nye strukturer får form”

64


What do you want me to do Oil on wood, 30 x 24cm

NIELS SMITS VAN BURGST Niels Smits van Burgst was born in the Netherlands in 1970 and graduated at the Royal Academy in the Hague in 1993. Since then his paintings have been exhibited in New York, Berlin, Amterdam, Brussels, and many more cities across Europe. In 2013 Museum ‘de Buitenplaats’ honoured his work with a retrospective. He won the ‘van Ommeren de Voogd’-price-2007 and the Aku-2011. His paintings are in many collections all over the world. “The paintings by Niels Smits van Burgst articulate our attempt to connect to one another, the frustration and inadequacy of our efforts to engage others which results often in isolated, voluptuous tedium. The figures in his work, acquaintances perhaps, flaunt their sexuality and hedonistic irreverence; the act of painting mirrors their desire and slyly romanticises the tawdry, livedin reality of the image. Sometimes the image is benignly erotic, modestly painted in virginal pastel colours; at other times it is pornographic, executed with thick, stigmatising strokes that echo the image’s violence. Commonplace scenes, a kitchen or a bedroom emerge from a painterly atmosphere, entwined intimately with the flesh of the figures who inhabit these spaces. In their abiding openness the paintings beg the question of whether intimacy between the viewer and the subject is possible. Displaying themselves in a frozen, isolated moment, the subject projects an identity to be validated by the viewer. The painting is a conflict between this projected identity and the painters own sentiments; is connection possible then, or is every image we create inherently deceiving? Boredom, pranks and aggressive sexuality all become a show, a heightened reality that lies in contrast to the quiet, imperturbable surroundings that ground these displays firmly in the everyday, simply existing.” 2016 Sebastian Haquin

65


Synet og fjellet

Oljemaleri, 120x 120 cm

GABRIELLE VON DÜRING “Den eneste vei bort fra tidens elendighet og ulykke, er at menneskene gjør seg verdige til hverandres tillit.” sitat: a.schweitzer Kunstner Gabrielle von Düring Kunst utdannelse fra København Født Bærum 1963

66


REWIND#24

Mixed Media, Digital Print on Matt Bond Paper, 60 x 60 cm

CHRIS VON STEINER Digital artist Chris von Steiner (aka Christophe Austruy) currently lives in Brussels. After several years of working for advertising in Paris, he published two novels in France and one short story in USA. Since 2000, he has exhibited throughout Europe (Paris, London, Berlin, Rome, Brussels, Amsterdam, Oslo), the United States (New York, Los Angeles, San Francisco) and South America (Mexico, Rio de Janeiro). His work has been featured internationally in various publications, including Kee Magazine (HK), Du&Ich (DE), Attitude (GB) and Last Gasp Publishing (US). STATEMENT My work is a colorful manifestation of my imagination, where pop icons fuse with my fantasies, dreams and desires, creating a both dark and humorous, sexy and strange kaleidoscopic world. Where people see blood and pain, I see life and passion. Where they see naked men, I see multiple versions of myself. Where they see cute panda bears, I see extinction and loss. I like the idea of people being confused about my works, though, and I have to admit that some of them are still like dreams to me: they hide in themselves their very own secrets and logic. chrisvonsteiner.com • instagram.com/chrisvonsteiner • facebook.com/chrisvonsteiner

67


VEGARD ØIDVIN OG FREDERICK NATHANAEL GAYGING Definisjon: ”The unrealistic way in which gay men age” Psykoanalytikeren Carl Jung snakket om at den andre halvdelen av livet er viktigere enn den første i forhold til å forme identitet. For mange utvikler det seg til en mulighet for å bli mer autentisk. Dog blir ikke alle grupper gammel på den samme måten. Med ”Gayging” settes fokus på særegne utfordringene skeive mennesker på vei inn i alderdommen møter i et heteroseksistisk og konformativt samfunn. Levekårsundersøkelser viser at skeive fortsatt blir møtt i overveldende grad med fordommer og diskriminering i det norske samfunnet. Prosjektet trekker frem et underkommunisert perspektiv når det gjelder skeiv alderdom og hvor alderdom i kontrast til hva Jung beskriver kan preges av selvtap og fremmedgjøring. Gayging er en skulpturell utstilling av ikonografiske hjelpemidler som tolkes gjennom kjente skeive historiske personligheter som Divine, Oscar Wilde, Alf Prøysen osv. Prosjektet er opptatt av utfordringer skeive møter i alderdommen, både av mangel på relevante forbilder, holdninger til eldre i det skeive miljøet og ikke minst hvordan et heteronormativt hjelpeapparat mangler forståelse og rom for skeiv identitet og kultur. Dette gjør at mange føler de må gå inn i skapet igjen og avkles sin identitet når de blir avhengige av hjelp og pleie fra helsevesenet. Skeive er en utsatt gruppe for selvmord, noe som også følger inn i alderdommen. Dette kan ha sammenheng med at flere skeive enn heterofile lever alene, har ikke barn, mangler kontakt med familie og føler seg isolerte. Der imperativt at gayging settes på dagsordenen slik at skeive også i alderdommen kan få et større rom for autentisitet og leve i overenstemmelse med sin identitet og kultur. Vegard Øidvin, 43 år, utdannet innen kunst og reklame, arbeider med tegning, maleri og skulptur. Vegard stilte ut med forløperen til Skeive Kunstnere i 1995 og har deltatt på de aller fleste av gruppens utstillinger siden oppstart. Sitter for andre året i styret i Skeive kunstnere. Bor på Grünerløkka med hund. Øidvin er opptatt av homofil frigjøring på alle plan i sin kunst med et fokus på retten til å være annerledes. Han debatterer manglende hensyn til homofiles identitet og kultur i utdannelse og opplæring av unge mennesker. Med utstillingen ønsker han å rette oppmerksomhet mot de som har kjempet kampen før oss og hvilken virkelighet de levde i. Frederic Nathanael. Psykoterapeut i psykosyntese, MA i helsepsykologi, styreleder i Skeive Kunstnere siden 2014, skribent og jobber med collage og skulptur. I år trekker han collagen ut i en 3-dimensjonal form. Nathanael er opptatt av eksistensielle spørsmål og identitetsutvikling, betydningen av selvrealisering og det å uttrykke seg selv uhemmet og stå imot konformitet.

68


HILSEN FRA PETROZAVODSK All kunst er kommunikasjon, mener maleren Rolf Flatmo. Det var utgangspunktet da han deltok i et hivforebyggende prosjekt blant russiske kunstskole elever i Petrozavodsk. Poenget var å lage et bilde med hovedfokus på hiv og samtidig understreke at dette er noe som kan ramme alle på et eller annet vis. Prosjektet har vært en opplysningskampanje rettet mot utvalgte grupper for å øke kunnskapsnivået og redusere fordommene mot hivpositive og kanskje oppnå bedre integrering av denne gruppen i det russiske samfunnet. Tanken er at et økt kunnskapsnivå og økt bevissthet om smitteveier også vil ha en forebyggende effekt i et samfunn hvor hiv er et økende problem. Hans halvdags «master class» blant elever på kunstgymnaset i Petrozavodsk ble innledet med en påminnelse om hva hiv er fra helsemyndighetene i byen. Her snakket man om smitteveier og hvordan man kan beskytte seg mot smitte. --Det var fint med en såpass grundig intro, sier Flatmo etter klassen, -- det ga meg muligheten for å gå direkte på det som var hovedtanken bak min del av undervisningen, nemlig at hiv kan ramme alle og at stigma og diskriminering vanskeliggjør både det forebyggende og det helbredende arbeidet. Og like viktig var det å understreke at hver enkelt hivpositiv er enestående og unik og en del av et større fellesskap. – På den måten ville vi få vist frem et utrolig fargerikt bilde som jo kan tolkes i flere retninger. Alle bildene er et individuelt uttrykk med et felles utgangspunkt: Hiv kan ramme alle! --Fargene virker glade: Hiv er ikke nødvendigvis farlig om man bare får behandling. Ulike, sterke farger: Hivpositive er og inngår i et fargerikt felleskap, som egen gruppe og som en del av et større nasjonalt og internasjonalt menneskelig samfunn. --Dermed får hivpositive og andre en hilsen fra russiske kunststudenter som plasserer de blant oss som lever med hiv i et fargerikt, inkluderende og likeverdig fellesskap. Det er et bra budskap som vi ikke har vondt av å bli minnet om her i landet heller! Og det kan kanskje være verdt å huske på at også mange russere opplever det slik, i tider hvor storpolitiske forhold gjør kontakten mellom folk på grasrotplan svært vanskelig. Det fører til at avstanden øker og mistenksomheten blir større. Et slikt bilde er et bidrag til å redusere både avstand og mistenksomhet mellom folk flest. (utdrag fra Olav André Manums artikkel i tidsskriftet Positiv nr 2/2017) Et tredvetalls kunststudenter har laget bildet: Hilsen fra Petrozavodsk

69


REGNBUEFAMILIER Fellesvisning av bilder laget av barn i Regnbuefamilier. Hvert år arrangerer Regnbuefamilier et kreativt verksted der barna får male sine familier, regnbuer og annet de er inspirert av. Barna som deltar er i aldersspennet 1 til 13 år. I år hadde vi ikke definert et spesielt tema så fantasien fikk løpe fritt. Regnbuefamilier Oslo Akershus er et nettverk for og av LHBT-familier. Vi arrangerer sosiale treff der barn og foreldre møtes for å bli kjent, være sammen og utveksle felles erfaringer. Årets verksted var hos Twisted Corner på Grünerløkka.

70


BLITT SÅNN, FØDT SÅNN ÅPNINGSTIDER: 25. JUNI TIL 2. JULI Søndag 25. juni: 14:00-21:00 Se program under Mandag 26. juni: 11:00-18:00 Tirsdag: 27. juni: 11:00-18:00 Onsdag: 28. juni: 11:00-18:00 Torsdag: 29. juni: 11:00-21:00 Se program under Fredag: 30. juni: 11:00-18:00 Lørdag: 01. juli: 11:00-18:00 Søndag 2. juli: 11:00-15:00 (solgt kunst kan hentes i åpningstiden) Søndag 25. juni 14:00-21:00 VERNISSAGE/ÅPNINGSSHOW Gratis inngang. Bobler under åpningsseremonien, bar hele kvelden. 14:00: Dørene åpnes, DJ BLOND spiller utover dagen. 14:30: Konferansier GEIR BIE ønsker velkommen. Styreleder FREDERICK NATHANAEL holder tale og hemmelig gjest klipper snoren. Artist KINÉ KABORG fremfører egenkomponert visesang TURID AGNETHE THEISEN synger stev 16:00: Artist talk - Konferansier GEIR BIE intervjuer kunstnere på scenen INSTITUSJONEN kommer, Norges største, frekkeste og skeiveste jentepodcast Forfatter og redaktør for MELK, MARTINE NÆSS JOHANSEN fremfører slampoesi. VJ OMNI ARI lager bakgrunnsvideoer og effekter utover kvelden. Musiker INGRID FRIVOLD opptrer Performance av ELISE AUSTAD / STILL I STAND 17:30: JENNY AUGUSTA med band holder en minikonsert, kjent bl.a. fra MGP og Norske talenter Dragshow/performance ved gruppa PRINCESSILIOUS Rapper BIG DADDY KARSTEN holder minikonsert. 18:30: DJ SKORM VOLT spiller 20:00: Drag show med MISS CAMERON CLAIBORNE 21:00: Dørene stenger. Torsdag 29. juni fra 18-21 KULTURELL AFTEN I GALLERIET: BOKBAD, KONSERTER gratis inngang, 18:00: Bokbad/forfattermøte/tekstlesning (se program på facebook) 19:00: Konsertkveld med: KINÉ KABORG AMALIE STOKKE BLEEDINGBLACKWOOD KAJA LUND SARA ANDERSSON 21:00: Dørene stenger

TAKK

Vi vil rette en stor skeiv takk til alle de artistene som har bidratt med fantastiske konserter, performance og underholdning i galleriet til åpningsshowet og kulturell aften. DJ Blond, Geir Bie som konferansier, konserter med Kine Kaborg, Turid Agnethe Theisen, Ingemar Eirik Traavik Nesheim, Ingrid Frivold, Jenny Augusta med band, Big Daddy Karsten, Amalie Stokke, Jakob Finnseth, Kaja Lund, Sara Andersson, Bleedingblackwood; Institusjonen – Norges største og skeiveste jentepodcast, Martine Næss Johansen med Slampoesi, VJ Omni Ari, , Elise Austad og performancegruppen Still I Stand, DJ Skorm Volt, Dragensemble Princessilicious, dragartist Miss Cameron Claiborne og tekstlesning fra forfatterne Tarald Stein, Atle Håland og Vikram Kolmannskog, Vi vil også takke spesielt Nils Norman fra Kreativ Flora for blomsterpryd i galleriet, lydtekniker Aleksander Stensen for gjennomføring av underholdningen og Oslo Kommune kulturetaten og Foreningen FRI Oslo Akershus for økonomisk støtte til å gjennomføre utstillingen.


www.skeivekunstnere.no