Page 1

ZDRAVKO SKAVT Navodilo za igranje druĹžabne igre


1. PREDEN SE ODPRAVITE NA POT DO ZDRAVJA:

Če nimaš kocke moči, lahko uporabiš navadno figuro ali karkoli drugega (npr. zamašek od plastenke)

- Izstrizite in zgibajte Zdravkovo banko zdravja, izstizite ZdravKo žetone, ki so na zadnji strani knjižice navodil in vsakemu razdelite po enega. Med igro se - Če želite, si lahko preberete zanimivosti (Ali kocke moči veš …) o zdravi prehrani in gibanju, saj vam bodo lahko zamešajo! koristile pri igri. - Označite svoje na izzivih težko pridobljene kocke moči (npr. ime ali simbol ali barvne črte z alkoholnim flomastrom) in jih sestavite v poljubno strukturo. To je sedaj igralna figura. - Mečite kocko za vrstni red igranja.

2. OGREVANJE – 1. krog igre Vsak vrže kocko po vrstnem redu in se premakne na ustrezno polje. Tam počaka (brez branja opisa polj), dokler vsi igralci ne mečejo prvič kocke in se premaknejo s polja start.

3. POHOD SE ZAČNE

Vsi igralci ste ogreti za pohod in ste razvrščeni po poljih. Prvi igralec, ki je na vrsti, najprej prebere opis svojega polja (velja tudi za slaba polja) in se na tem mestu odloči:

Sem na slabem polju in ... … lahko uporabiš ustrezno kocko moči, ne upoštevaš kazni pri opisu in se premakneš dve polji naprej.

Kupil/-a bom kocko moči Ob tej odločitvi opis polja ne velja. Opraviš nakup in na vrsti je naslednji igralec. Za nakup lahko:

daš svoj ZdravKo žeton v banko.

2

Ne želim odgovarjati Svoj ZdravKo žeton daš v banko zdravja in greš 7 polj naprej.

greš 7 polj nazaj.


PRAVILA OBNAŠANJA NA POTI - Vedno igraš z vsaj eno kocko moči. - V primeru, ko prideta dva igralca na isto polje, lahko zadnji, ki pride, odloča, da drugega ali: • spotakne ali Tisti, ki pride zadnji, ostane na polju. Prvi, spotaknjeni igralec, pa gre nazaj na prvo polje iste barve. Če je na tem mestu že nekdo, sta se primorana združiti. •

ga/jo povabi na skupno pot.

Pri tem je pravilo, da : - Združita svoje kocke moči v eno strukturo ter se premikata in odgovarjata skupaj kot ena figura. V vsakem krogu prideta na vrsto dvakrat, za vsakega igralca enkrat. Skupaj hodita le do konca polj iste barve, kot je bilo polje, kjer sta se združila. - Razdružita se takoj, ko prideta na drugo barvo polj. Kocke moči dasta na pol. Če je skupno število kock liho, mečeta kocko in kdor ima višje število pik, obdrži dodatno kocko. Obe razdruženi igralni figuri ostaneta na istem polju in posamično odgovarjata na vprašanja ali naloge, ko prideta na vrsto. - Združi se lahko tudi CILJ IGRE: več igralcev. Najbolj zdrav (z največ kockami moči) zaključiti igro. Igra se zaključi, ko prvi igralec prispe na cilj. Takrat se prešteje vse kocke moči vseh igralcev. Zmaga tisti, ki ima največ kock moči, ne glede na to ali je prešel cilj ali ne. Bom odgovarjal/-a

odgovor je pravilen oz. naloga je ustrezno opravljena, mečeš kocko in se premakneš naprej za število pik na kocki.

odgovor napačen, se odločaš, ali:

mečeš kocko in se premakneš nazaj za število pik na kocki.

uporabiš ustrezno kocko moči, jo daš v banko zdravja in greš za dve polji naprej. Barva polja, na katerem si, in barva kocke se morata ujemati, znak na kocki pa mora ustrezati tematiki vprašanja – prehrana (jabolko) ali gibanje (športni copat). Če ustrezne kocke nimaš, te možnosti ne moreš uporabiti. 3


OPIS POLJ

Ko prideš na polje, najprej odgovarjaš in nato mečeš kocko. Če je odgovor pravilen ali nalogo opraviš, greš naprej, če je napačen ali naloge ne opraviš, pa nazaj za število pik na kocki.

ZDRAVE NAVADE 1. Ali si danes jedel zajtrk? Da = naprej, ne = nazaj. 2. Ali si v tem tednu že pojedel vsaj eno ribo? Da = naprej, ne = nazaj. 3. Ali si danes pojedel vsaj en kos sadja? Da = naprej, ne = nazaj. 4. Ali si se danes gibal vsaj 30 min? Da = naprej, ne = nazaj. 5. Ali si danes pojedel vsaj en kos zelenjave? Da = naprej, ne = nazaj. 6. Ali si danes pojedel kakšen rogljiček, čokoladico, bombonček … kakršnokoli sladkarijo? Da = nazaj, ne = naprej. 7. Ali si danes jedel ocvrto hitro hrano, slane prigrizke …? Da = nazaj, ne = naprej. 8. Spil si preveč alkohola, to ni zdravo. Oddaj eno (katerokoli) svojo kocko moči ZdravKu in se najprej strezni, tako da greš dve polji nazaj. 9. Ali si šel danes po stopnicah namesto z dvigalom? Da = naprej, ne = nazaj. 10. Ker nisi jedel zajtrka, nimaš energije za naslednji krog. Oddaj eno (katerokoli) svojo kocko moči ZdravKu. 11. Ali si šel danes peš ali s kolesom/rolko/rolerji ... namesto z avtom/avtobusom? Da = naprej, ne = nazaj. 12. Prepozno si šel spat in si preveč utrujen. Naspi se in pojdi eno polje nazaj.

NOVA ZNANJA 13. Koliko je priporočena dnevna količina popite vode? 14. Zakaj je pomembno, da se pred vadbo ogrejemo? 15. Koliko sladkorja je še zdravo dnevno zaužiti? 16. Ali z eno čokoladico (Snickers) in 0,5 l plastenko ledenega čaja prekoračimo dnevni vnos sladkorja? 17. Katere težave lahko povzroči prekomerno zaužitje energijskih pijač? 18. Zakaj so lokalna živila bolj kakovostna? 19. Katera zelenjava je to? Zakaj so zdravi? 20. Kateri oreščki vsebujejo največ omega-3, omega-6 in ostalih nenasičenih maščobnih kislin? 21. Naštej vsaj 3 živila, ki vsebujejo največ vitamina C, ki ugodno vpliva na odpornost. 4


22. Naštej vsaj 3 stročnice. 23. Kateri hormon se sprošča med fizično aktivnostjo? 24. Naštej 2 aerobni vadbi, 2 vadbi za gibljivost in 2 vadbi za moč.

NOVE IZKUŠNJE 25. Vstani in preteči 10 krogov okrog igralne mize. 26. Stoj en cel krog igre. Ko po enem krogu opraviš nalogo = naprej, neopravljeno = nazaj. 27. Naredi 10 počepov. 28. Kadil si in to ni zdravo! Oddaj eno (katerokoli) svojo kocko moči ZdravKu in se najprej nadihaj svežega zraka. 29. Naredi vsaj 3 razgibalne vaje za sedeče delo (pred računalnikom).

15 sekund

2 x 5 sekund

10 sekund vsako roko

10 sekund

10 sekund vsaka stran

10 sekund

10 x v vsako smer

10 sekund vsako roko

10 sekund vsako nogo

10 sekund v vsakem položaju

vir: www.opus-biro.si

2 x 5 sekund

30. Za nekaj sekund primite kožo na hrbtnem delu roke. Če je potrebna več kot ena sekunda, da se koža vrne v normalno stanje, to pomeni, da ste dehidrirani. Da = nazaj, ne = naprej. 31. Ali si v tem tednu že jedel zelje/brokoli/cvetačo/avokado/rdečo peso/ česen/grenivko, ki so dobra živila za jetra? Da = naprej, ne = nazaj. 32. Preveč sediš pred računalnikom. Oddaj eno (katerokoli) svojo kocko moči ZdravKu in se razmigaj. 33. Naštej vsaj 5 različnih športov. 34. Naštej 3 zanimivosti o grahu.

5


35. Nauči se in opravi vsaj eno od šestih Bi-Pijevih vaj za jutranjo vadbo. Opravljeno = naprej, neopravljeno = nazaj. Če prepričaš soigralce, da vadijo s teboj, se lahko vsak premakne za dve polji naprej. 1. Bi-Pijeva vaja: Za glavo in vrat - masiraš obraz, vrat in grlo.

2. Bi-Pijeva vaja: Za prsni koš - globok vdih (20 x)

3. Bi-Pijeva vaja: Za trebuh - sukanje (12 x)

4. Bi-Pijeva vaja: Za trup “stožčasta vaja” (6 x) 5. Bi-Pijeva vaja: Za spodnji del telesa in zadnji del nog - “upogibanje telesa” (12x)

6. Bi-Pijeva vaja: Za noge, stopala in prste na nogi - (12x)

36. Vaja za ravnotežje: naredi lastovko.

BOLJŠE IZBIRE 37. Cel dan si nezdravo jedel, začel si dan brez zajtrka, jedel ocvrto hitro hrano za kosilo, popoldne pa polno čokoladic in sladic. Takšen nezdrav dan res ni primeren za pot do zdravja. Oddaj eno (katerokoli) svojo kocko moči ZdravKu. 38. Če ob igri jeste nezdrave prigrizke in pijete sladek sok, gazirane pijače ali alkohol, vstanite in jih zamenjajte s sadjem, oreščki, vodo, nesladkanim čajem. 39. Cel dan se nisi nič gibal, v šolo/službo si šel z avtom, do delovnega mesta z dvigalom in prav tako nazaj domov, kjer si celo popoldne ležal na kavču s tablico v roki in igral igrice. Takšen nezdrav dan res ni primeren za pot do zdravja. Oddaj eno (katerokoli) svojo kocko moči ZdravKu. 6


40. Namesto v leže ali sede igro igraj vsaj en krog stoje. Ko po enem krogu opraviš nalogo = naprej, neopravljeno = nazaj. 41. Pojedel si kos pice za zajtrk, vrečko čipsa za malico, hamburger za kosilo in sendvič za večerjo. Joj, joj, tvoje telo je polno slabih maščob, soli in je brez nujno potrebnih vitaminov in mineralov. To res ni zdravo! Oddaj eno (katerokoli) svojo kocko moči ZdravKu. 42. Med igro pojej eno jabolko, če ga nimate, popij en kozarec vode. 43. Namesto stopnic si raje izbral dvigalo. To je res malenkost, ki jo lahko narediš za svoje zdravje! Oddaj eno (katerokoli) svojo kocko moči ZdravKu. 44. Vstani in naredi 3 (pravilne) globoke vdihe in izdihe. VDIH skozi nos: - prepona se napne in pritisne trebuh navzen, - nato se prsni koš in pljuča razširijo, - zadnji se rahlo privzdigneta tudi ključnici.

IZDIH: - poteka v obratni smeri od ključnic proti trebuhu, - prepona se sprosti in trebuh se skrči.

45. Namesto peš ali s kolesom si šel do cilja, ki je oddaljen 500 m, z avtom. To je res malenkost, ki jo lahko narediš za svoje zdravje! Oddaj eno (katerokoli) svojo kocko moči ZdravKu in se razgibaj. 46. Za zdrav bivalni prostor pravilno prezrači prostor, v katerem igrate igro. Pravilno zračenje – odpreš celo okno za nekaj minut, da se zamenja zrak v prostoru (priprto okno le ohlaja prostor!). 47. Vsak dan v tednu si bil v trgovini in niti enkrat nisi kupil niti sadja niti zelenjave, da bi doma svoje telo nahranil z vitamini in minerali. Oddaj eno (katerokoli) svojo kocko moči ZdravKu in pojej kaj svežega in zdravega. 48. Danes si preveč časa zapravil pred televizijo, telefonom in tabličnim računalnikom, videl si ogromno oglasov za nezdravo hrano in pijačo, nato pa si bil v trgovini in si te izdelke celo kupil. Zvečer si vse to pojedel in šel pozno spat. Reklamna sporočila imajo prevelik vpliv nate! Oddaj eno (katerokoli) svojo kocko moči ZdravKu in razmisli, kako se boš upiral vplivom oglasov. 7


ŠIRJENJE ZDRAVIH NAVAD

Ušesa, ramena,

medenica, kolena 49. Izberi enega izmed soigralcev in skupaj tecita na in gležnji naj bodo v mestu vsaj 1 minuto. Opravljeno = oba naprej, ravni liniji. neopravljeno = nazaj. 50. Izberi enega izmed soigralcev, uležita se na hrbet drug proti drugemu in s stopali skupaj vozita kolo vsaj 1 minuto. Opravljeno = oba naprej, neopravljeno = nazaj. 51. Izberi enega izmed soigralcev, postavita se s hrbtoma skupaj, stakneta komolca in naredita 10 počepov. Opravljeno = oba naprej, neopravljeno = nazaj. 52. Poglej, kakšna je pravilna drža, ki ne povzroča bolečin v hrbtu, in popravi svoje soigralce. Opravljeno = vsi naprej, neopravljeno = nazaj.

53. Veš, da tvoj sošolec spije preveč energetskih pijač. To res ni zdravo! Uživanje energijskih pijač ob večjih telesnih naporih lahko povzroči srčne aritmije ali celo hujše zaplete delovanja srčne mišice. Otroci in mladostniki so zaradi nižje telesne teže izpostavljeni bistveno večjim količinam sestavin (kofein, taurin in glukonolakton) v primerjavi z odraslimi. Količine so tako velike, da lahko učinkujejo kot strup, zato tovrstne pijače res niso primerne za uživanje mladim. Oddaj eno (kateroBo ljša i koli) svojo kocko moči ZdravKu. z b ir a 54. Soigralcem povej, kaj si se novega naučil o zdravju pri igri ali izzivih. 55. Tvoja mama pri kuhanju uporablja preveč soli, maščob, živila predolgo kuha in jih preveč zapeče. Priprava hrane je tudi zelo pomembna, da je obrok zdrav. Ti vse to veš, vendar ne ukrepaš! Mami bi lahko na prijazen in poučen način pokazal gradivo in jo seznanil z zdravimi načini priprave jedi. No, lahko bi se bolj potrudil, zato oddaj eno (katerokoli) svojo kocko moči ZdravKu. 56. Soigralcem pokaži svojo najljubšo vajo za raztezanje ali moč ali ravnotežje. 57. Soigralcem povej, zakaj pitje sladkih pijač ni zdravo in katere so to. Nato določi soigralca, ki mora tvoje besede čim bolj natančno ponoviti. Če to uspešno opravi, se lahko premakne naprej za enako število polj kot ti. 58. Pred nekaj leti si bil vrhunski športnik. Potem pa si treniranje opustil in se sedaj pravzaprav nič ne giblješ. Praviš, da si dovolj treniral v preteklosti in da telesne dejavnosti ne potrebuješ več. No, to pa res ni res! Telesne vzdržljivosti si res ne moreš nabrati na zalogo, potrebno je kondicijo vzdrževati! Eno svojo kocko moči daj ZdravKu. 8


59. Izmisli si eno besedo na temo zdravja in jo zapiši na listek. Nato jo s pomočjo pantomime pokaži soigralcem. Če opraviš nalogo, greš naprej skupaj s tistim, ki je uganil besedo. 60. Super, odpravil si se na tek, ampak pozabil si na najpomembnejše pravilo pred telesno dejavnostjo – ogrevanje. Že po nekaj korakih te je močno zabolelo v gležnju in doživel si zvin. Aaauuuč, to boli. Pojdi eno polje nazaj in en krog počivaj.

ALI VEŠ ... [1, 10]… da zajtrk pri otrocih poveča delovno storilnost v prvih šolskih urah za 20 % v primerjavi z otroki, ki ne zajtrkujejo? [1, 3, 5]… da tako redno zajtrkovanje kot tudi dnevno uživanje zadostnih količin zelenjave in sadja uspešno pomagata preprečevati nastanek debelosti? [2]… da je priporočljivo uživanje rib vsaj enkrat do dvakrat tedensko? So živilo bogato z beljakovinami in nenasičenimi maščobnimi kislinami (omega-3). [3, 5]… da sadje in zelenjava vsebujeta številne nujno potrebne snovi za normalno rast in razvoj? Hkrati varujejo pred infekcijskimi obolenji in različnimi kroničnimi boleznimi v odrasli dobi. [4, 9, 11]… da je za ohranjanje zdravja priporočljiva dnevno vsaj 1 ura zmerno intenzivne telesne dejavnosti za otroke in vsaj 30 minut za odrasle? Za izboljšanje zdravja pa več kot 1 ura dnevno.

To je pri lažji zad čem tele po ihaš er se sni n več , sr og apo lah a in s čni u reješ r ko e p trip , po go ri tem se var jaš še .

[6]… da prekomerno uživanje sladkorja povzroča tveganje za razvoj sladkorne bolezni, debelosti, srčno-žilnih bolezni, kariesa in zasvojenosti s sladkorjem? [7]… da prekomerno uživanje soli povzroča zvišanje krvnega tlaka in posledično bolezni srca in ožilja ter poslabšanja stanja nekaterih bolezni? i t pr duk bolj o r p ski ščob v ne tran a ra So s elavi m rogeni d d pre ojne hi obe. t č obs maš

[7]… da hitro pripravljena hrana, ocvrta hrana, sladice, margarina, pekovski izdelki in nekatera vnaprej pripravljena živila vsebujejo tako imenovane transmaščobe, ki poleg debelosti povzročajo tudi kronične srčno-žilne bolezni, kapi in nekatera rakava obolenja?

9


[12]… da pomanjkanje spanja pomembno vpliva na čustveno in telesno zdravje? Spanje namreč dobro vpliva na naše počutje, spomin, koncentracijo ter na imunski in živčni sistem. Otroci (6–10 let) potrebujejo 10 ur spanja, mladostniki in starejši otroci (9–12 let) približno 9 ur ter odrasli od 7–8ur. [13]… da je priporočljiva dnevna količina popite vode 6–8 kozarcev (približno 1,5 l) ter se poveča v vročem okolju in s fizično aktivnostjo? [15]… da je še varna dnevna količina zaužitega sladkorja največ 10 čajnih žličk ali 50 g (vključno z dodanimi in naravnimi sladkorji v gotovi hrani)? [14]… da se pravilno gibanje začne z ogrevanjem, ki poveča gibljivost mišic, pripravi sklepe na obremenitve, pospeši ritem dihanja in poveča prekrvavitev? … da 100 g čokoladnih žitnih kašic (Čokolešnik, Čokolino in podobno) vsebuje kar 45 g sladkorja, torej sladkor predstavlja skoraj polovico izdelka? Pri 5 velikih žlicah izdelka (kot ga proizvajalec priporoča za pripravo otroškega obroka) zamešanega z mlekom zaužijete več kot dve čajni žlički sladkorja ali vsaj 13,5 g. [16]… da ena čokoladica (Snickers 50 g) vsebuje 25,4 g ali 5 čajnih žličk sladkorja (50,8 g na 100 g izdelka)? [16]… da 100 ml ledenega čaja vsebuje kar 9,1 g sladkorja? To pomeni, da 500 ml ledenega čaja v plastenki vsebuje kar 45,4 g sladkorja, to je več kot 9 čajnih žličk sladkorja. [17]… da ena pločevinka energijske pijače poleg veliko sladkorja vsebuje večje količine kofeina (kot npr. v 3 kavah), ki lahko v velikih odmerkih povzroči psihične težave in neenakomerno bitje srca? Poleg tega vsebuje vrsto sestavin (taurin, efedrin), katerih učinki kombiniranja še niso znani. [18]… da so lokalna živila skladiščena krajši čas in imajo krajše dobavne poti, zato se sadju in zelenjavi med daljšimi dobavami ne zmanjša vsebnost antioksidantov, zlasti vitamina C in E, prav tako pa tudi vitaminov A in B? … da solata, ki je shranjena pri 20 °C, že po enem dnevu izgubi 34 odstotkov vitamina C, po dveh dneh pa 41 odstotkov, zato je pred zaužitjem pomemben čim krajši čas dobavne poti in skladiščenja?

10


[18]… da živila, pobrana v času zrelosti, razvijejo največ zaščitnih snovi in imajo višjo hranilno vrednost, zato sta lokalno sadje in zelenjava bolj kakovostna? [19]… da so šparglji zelo zdrava pomladna zelenjava, ki je bogata z vitamini in minerali? Vsebuje tudi nekatere antioksidante, ki lahko ugodno vplivajo na žile, krvni sladkor v telesu in zavirajo delovanje kancerogenih snovi. [20]… da navadni oreh vsebuje višje vsebnosti omega-3 (2 g na 100 g orehov), omega-6 (33 g na 100 g orehov) in ostalih nenasičenih maščobnih kislin kot katerikoli drugi oreški? [21]… da imajo največ vitamina C (na 100 g živila): paprika (180 mg), črni ribez (180 mg), ohrovt (120 mg), kivi (105 mg), brokoli (93 mg), koleraba (62 mg), pomaranča (59 mg), ananas (48 mg) in zelje (42 mg)? [22]… da stročnice (fižol, grah, leča, bob, stročji fižol in čičerika) pomagajo obvladovati debelost, diabetes in bolezni srca, saj znižujejo nivo holesterola v krvi in uravnavajo krvni sladkor? [23]… da se med vsaj 20 minutno fizično aktivnostjo začnejo sproščati endorfini, ki so odgovorni za dobro razpoloženje, zmanjšajo bolečino, tako fizično kot čustveno, in sproščajo napetost? [24]… da je najboljša kombinacija treh različnih vrst vadbe: aerobne vadbe (tek, hitra hoja, plavanje …), vadbe za gibljivost (gimnastika, joga, vaje za raztezanje) in vadbe za moč (dvigovanje uteži, nošenje bremen, vrtna opravila …)? [29]… da redno izvajanje (na eno uro) razteznih vaj za sedeče delo izboljša počutje in preprečujejo različne poškodbe? [30]... da 2/3 našega telesa predstavlja voda? Že blaga izsušitev ali dehidracija lahko bistveno zmanjša telesne in duševne sposobnosti. Znaki blage dehidracije pri odraslih so: žeja, suha usta, slabša napetost kože, utrujenost, glavobol, izločanje manjše količine urina kot sicer in temnejši urin.

11


[31]… da so jetra pomemben organ razstrupljanja telesa (strupi v telesu: alkohol, tobak, kofein, transmaščobe, gnojila, pesticidi, herbacidi, izpušni plini)? Živila, ki pomagajo pri razstrupljanju, so: zelje, brokoli, cvetača, avokado, rdeča pesa, česen, grenivka, limona, črno grozdje, korenje in paprika. [34]… da mlad grah lahko ješ tudi surov, ima sladek okus, veliko koristnih hranil (beljakovine, železo, cink, vitamin A in folno kislino) in izredno nizko energijsko vrednost? [35]… da je ustanovitelj skavtov Robert Baden-Powell s 5 jutranjimi vajami ohranjal zdravje?

[36]… da strokovnjaki priporočajo izvajanje vaj za ravnotežje? S tovrstnimi vajami preprečujemo padce, ki so lahko nevarni še posebej za starejše. [44]… da se pravilen vdih začne s trebuhom (prepono) in se širi na prsni koš in konča pri ključnicah, izdih pa poteka od ključnic proti trebuhu? Na ta način se dobro napolni spodnje pljučne režnje s kisikom, spodbuja pretok limfe, ‘masira’ organe v trebušni votlini, izboljša prekrvavitev, izboljša odtekanje krvi iz jeter ter umirja um. [25,49]… da tek koristi prav celemu telesu: lajša stres, odpravlja depresijo, ohranja priporočeno telesno težo in preprečuje bolezni? Tek strokovnjaki priporočajo tudi ljudem v zgodnji fazi sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka in osteoporoze. Tek dokazano pomaga zmanjšati tveganje srčnega napada, saj arterije obdržijo svojo elastičnost in krepijo srce. Poleg naštetega viša raven dobrega holesterola, povečuje kapaciteto pljuč in izboljšuje imunski sistem. 12


… da prehranska piramida prikazuje temelj zdravega prehranjevanja in je slikovni prikaz izbora in količine živil, ki naj jih jemo vsak dan? Nobeno živilo namreč ne vsebuje vseh hranilnih snovi, zato je potrebno uživati raznovrstna živila iz vseh petih glavnih skupin živil, ki zagotavljajo zadosten vnos hranilnih snovi za normalno delovanje telesa in za vzdrževanje zdravja. Glavne skupine živil so: zelenjava in sadje; žita in žitni izdelki; meso, ribe, zamenjave ter mleko in mlečni izdelki; živila z veliko maščob.

ŽIVILA, KI JIH UŽIVAMO REDKO

SLADKOR, SMETANE, MARMELADE, PRELIVI, ČOKOLADA, KEKSI, SLADOLED, PECIVA ...

ŽIVILA, KI JIH UŽIVAMO V MAJHNIH KOLIČINAH

OREŠČKI, KAKOVOSTNA RASTLINSKA OLJA, MASLO, SEMENA, OLIVE ...

MESO, RIBE, ZAMENJAVE

MLEKO IN MLEČNI IZDELKI

ŽITA IN ŽITNI IZDELKI

ZELENJAVA

SADJE

TEKOČINA

vir: www.nijz.si

13


IGRA - ZDRAVKO SKAVT Avtorica igre: Mateja Dobovšek Oblikovanje navodil igre: Mateja Dobovšek Grafično oblikovanje igralne podloge: Viktor Höchtl Avtor ilustracij: Viktor Höchtl Lektorica: Eva Trivunović Založnik: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ZSKSS, Ulica Janeza Pavla II. 13, 1000 Ljubljana Tisk: Salve d.o.o.; naklada: 1000 izvodov Ljubljana, 2018 @: izzivaj@skavt.net www: http://skavti.si/izzi

Pripravi stojnico ZdravKove banke zdravja in jo zatakni ob rob zgornjega zavihka mape. Črta Črta

pomeni reži. pomeni prepogni.

Robove kvadra spni ali zlepi, da dobiš stojnico kot na sliki. Ko imaš stojnico pripravljeno, izreži še ZdravKo žetone.

14


15

ZDRAVKOVA BANKA ZDRAVJA


Profile for Skavtinje in skavti

Navodilo za igro ZdravKo skavt  

Mapa z družabno igro ZdravKo skavt je del projekta Izzivaj - uživaj, kjer se mladi lotevajo različnih izzivov na temo zdrave prehrane in gib...

Navodilo za igro ZdravKo skavt  

Mapa z družabno igro ZdravKo skavt je del projekta Izzivaj - uživaj, kjer se mladi lotevajo različnih izzivov na temo zdrave prehrane in gib...