Page 1

HAMMARBY SJÖSTADS LOKALTIDNING

NUMMER ETT

VARSÅGOD! TA DITT EX AV HAMMARBY SJÖSTADS LOKALTIDNING

SVERIGES LOKALASTE LOKALMAGASIN - På Nätet Sedan 2003 sjostadsbladet.se

23 feb skrivs det historia

AUDI FIS SKI WORLD CUP

Mattias Hargin

Ska köra järnet på hemmaplan

Saluhall & restaurang

Öppnar under mars månad!

2016

GRATISMAGASIN

Intervju Rakel Wärmländer

Kom i form Hälsa & Skönhet HITTA DIN FAVORIT

KARTA ÖVER

SJÖSTAN Allt om HAMMARBY SJÖSTAD och lite till!

fd krönikör på Sjöstadsbladet får prestigeuppdrag av EU! äntligen mobilanpassad

Hemsida i sjöstan!

SENAST SÅLDA BOSTÄDER I BYGGHERRAR & ARKITEKTER

HAMMARBY SJÖSTAD

Boka bord: 08-556 03 800 www.jimmys.se Kölnagatan 26-28


Tidningsställ:

Konsum Lidl ICA Supermarket Jan-Inghe Hagströmstorg Fryshuset Upplandsmotor LUMA huset Adidashuset Färjan Motel L

Magasinet finner du:

Pressbyrån ParkInn Hotell Jimmys Dollysburgers Sjöpiren Oliodeli Libanessoir Kina Thai restaurangen PONG Restaurang Göteborg Picts Bar Allé Kök & bar Kebab & grillbaren Medelhavspärlan Hörnet Sickla ny restrurang mitt emot Medelhavspärlan. Mäklarbyråerna Solarierna Sjöstadensfriskvård Läkarmottagningen Sjöstadsdoktorn Husläkarna (adidashuset).

TEXT I DETTA NUMMER: anders tibbling leif svensson jonny bothin tage tallqvist louise mollander emelie von platen lovisa sandström anton karlsson FOTO: redbull nordia netphoto all press jonny bothin fotografernas bildbyrå kirsti ringhög jens bäfvert chatarine finer Redaktionen telefon: 0769 255 055 Niklas Leo Försäljningsansvarig 076 - 191 34 17 niklas.leo@sjostadsbladet.se ANNONSERA annons@sjostadsbladet.se

LOKALMAGASINET SJÖSTADSBLADET utkommer minst 12 gånger per år. Ansvarig utgivare: Jonny Bothin.

OMSLAGSFOTO: Allpress

KARTAN - Hitta till din favorit. Du finner den ALLTID i magasinet SIDORNA 36-37


Audi A6 allroad

Nya Audi A4 All Inclusive

» 19" aluminiumfälgar » Sports Edition » Teknikpaket » Trailerpaket » Privacy glas

» Prolinepaket

3.0 TDI quattro® 218 hk S tronic.

Nu pris från

479.000 kr

TFSI 150 hk Sedan. Köp till: » Automat 300 kr/mån » Avant 100 kr/mån » Diesel 0 kr/mån

Privatleasing. 0 kr kontantinsats

3.990 kr/mån

Miljöklass EU6. Bränsleförbrukning bl. körning 5.6 l/100 km. CO₂ 132 g/km. Gäller ett begränsat antal bilar. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Med Audi Serviceavtal betalar du 100kr/mån under 36 månader eller 6000 mil. Antalet bilar är begränsat. Audi A4: Bränsleförb.bl. körning 5.2 l/100 km. CO₂ 123 g/km. Audi Stockholm All Inclusive 36 mån eller 1.000 mil/år, 0% särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (jan 2016). Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Antalet bilar är begränsat.

Audi Hammarby Sjöstad

audistockholm.se · mån–fre 9–18, lör-sön 11–16 · Hammarby Fabrikssväg 45 · 08-503 336 01


FOTO: Kirst Ringhög

17

14

15

FOTO: RedBull

INNEHÅLL ......................................... URVALET

12

FOTO: Max Tegman

57

10 20 26 32 34 36 40 41

AUDI FIS SKI WORLD CUP Reportage, intervjuer, program och karta. INTERVJU RAKEL WÄRMLÄNDER. Vi fick en exklusiv pratstund med henne. BYGGHERRAR OCH ARKITEKTER Så byggdes Hammarby Sjöstad. THE VILLAGE STHLM Ett helt nytt grönt kvarter håller på att ta form. SKANSKA HYR UT Softronic flyttar in den nybyggda fastigheten Seaside och Lantmäteriet i fastigheten Sthlm 03. HITTA DINA FAVORITER Karta och företagsguide finner du alltid i vårt magasin. FORTUM STOPPAR HÖGHUSBYGGET

Fortum menade att bolagets verksamhet riskerar att drabbas av inskränkningar om planen genomförs.

NY TUNNELBANA En ny station planeras under Hammarby Kanal.

......................................... 48

34

2016 SJÖSTADSBLADET 9


AFTER SKI VÄRLDSCUPEN I PARALLELLSLALOM - HAMMARBYBACKEN

23 FEB 12.00-24.00 DJ SOFIA BROOMÉ FRÅN 17.00

MIDSKEPPSGATAN 31 – 120 66 STOCKHOLM TEL 031-13 99 33 WWW.RESTAURANGGOTEBORG.SE


REPORTAGE

AUDI FIS SKI WORLD CUP

FOTO: Kirsti Ringhög

När elljusbelysningen tänds och arenan öppnar i Hammarbybacken den 23 februari, kommer historia att skrivas. För första gången någonsin arrangeras en tävling i den alpina världscupen i Stockholm och i stadsdelen Hammarby Sjöstad.

2016 SJÖSTADSBLADET 11


REPORTAGE

Mattias Hargin TEXT: Redaktionen FOTO: Netphoto

DEN 23 FEBRUARI TÄNDS RAMPLJUSET OCH VÄRLDENS BLICKAR RIKTAS MOT HAMMARBYBACKEN. MAN MOT MAN, KVINNA MOT KVINNA, SIDA VID SIDA!

Första gången När elljusbelysningen tänds och arenan öppnar i Hammarbybacken den 23 februari, kommer historia att skrivas. För första gången någonsin arrangeras en tävling i den alpina världscupen i Stockholm och i Hammarby Sjöstad. Världens bästa De 16 bästa dam- och herråkarna på världsrankingen, kommer göra upp HEAD TO HEAD i en stentuff och fartfylld parallellslalomtävling med över 2 miljoner kronor i prispengar. Mat & dryck För dig som inte klarar spänningen i två timmar och behöver fylla på energidepåerna, så kommer dryck & kanske världens bästa street food serveras av Stockholm Food Trucks som står uppradade vid arenan.

Kvällens DRÖMFIGHTER Kvällens startfält baseras på den aktuella ställningen i världscupen i februari och de 16 bästa damerna och herrarna får chansen att tävla i World Cup Stockholm. Heaten lottas dagen innan tävlingen. Michaela Schiffrin VS. Frida Hansdotter “Underbarnet” och superstjärnan Shiffrin har redan vid 20 års ålder vunnit allt som finns att vinna. Nu kommer hon till Stockholm med siktet inställt på att ta hem sin första parallelslalomtävling. Problemet är att hennes ständiga slalomkonkurrent, svenska Frida Hansdotter kommer hit med exakt samma målsättning. Detta är en riktig prestigematch!

FOTO: Netphoto

André Myhrer VS. Jean-Baptiste Grange Den store och kaftfulle svensken kommer sätta den dubbla slalom världsmästaren och otroligt tekniske Grange under hård press. Andre med en maxfart som får alla i startfältet att blekna. Om Jean-Baptiste har en 6:e växel kommer han bli tvungen att lägga i den ikväll!

12 SJÖSTADSBLADET 2016


REPORTAGE

Ska köra järnet på hemmaplan.

Maria Pietilä-Holmner VS. Lindsey Vonn Här ställs de två olikheterna tilllika rivalerna mot varandra. Svenskan Maria PH med sin perfekta teknik och en nästan omänsklig smidighet ställs mot amerikanskan Lindsey Vonn och hennes brutala åkstil där det inte finns någon rädsla eller respekt. Dessa två kommer garanterat att bjuda varandra på en stenhård fight, där ingen viker ner sig frivilligt! Jens Byggmark VS. Henrik Kristoffersen Underbarnet från Norge måste ses som en mardrömsmotståndare i denna tävling. Han är teknisk, rapp och otroligt smidig. Den enda som inte bryr sig om detta måste vara vår svenska vilde från Tärnaby – Jens Byggmark. Jens har en tendes att sätta allt på ett kort och inte bry sig om konsekvenserna. Ikväll kommer åskan gå om dessa två får mötas man mot man! Viktoria Rebensburg VS. Julia Mancuso Den konstant snabba och nästan alltid felfria tyskan Viktoria Rebensburg, som är given nummer ett, i Deutsche Skimannschaft ställs mot den adrenalinstinna våghalsen Mancuso. Julia med ett intresse för big wave surfing och base jumping kommer blir en stenhård nöt att knäcka för den regerande mästarinnan i Världscupen. Marcel Hirscher VS. Mattias Hargin Alfahanen och den obestridda kungen i den alpina världscupen Marcel Hirscher, ställs mot den svenska krigaren och sluggern Mattias Hargin. Frågan är, hur långt kommer Hargin att tvinga Hirscher ta sin åkning, för att släppa honom förbi sig?

23 feb i Hammarbybacken

MAN MOT MAN, KVINNA MOT KVINNA, SIDA VID SIDA! 2016 SJÖSTADSBLADET 13


REPORTAGE HAMMARBYBACKEN - HÄRLIG SKIDÅKNING MITT I HAMMARBY SJÖSTAD! Hammarbybacken erbjuder skidåkning för alla åldrar och alla erfarenhetsnivåer. Det finns rullband för nybörjare, ett parkområde och tre lagom branta nedfarter. Det är lätt att ta sig hit, antingen kommunalt eller med bil. Hammarbybacken ligger ett stenkast från nöjesliv, shopping och citypulsen och erbjuder åkning för alla åldrar och erfarenhetsnivåer. Är du nybörjare eller vill uppdatera din åkning så finns det skidskolor som Friluftsfrämjandet håller i. För dig som inte har egen utrustning, eller som vill testa något nytt, så finns det även möjlighet att hyra skidutrustning. Vill du vila benen finns det god mat, varm choklad och annat gott i kafeterian. Vi kanske får se legendaren Ingemar Stenmark på plats vid backen?

Det är inte många huvudstäder som kan ståta med en slalombacke mitt i city, Hammarbybacken är unik i sitt sammanhang och vi på SkiStar ser verkligen fram emot att få arrangera en alpin världscup där. Vi har lovat FIS, det internationella Skidförbundet, en stor publikfest i Stockholm, så jag hoppas att stockholmarna går man ur huse för att se våra alpina världsstjärnor.” Mats Årjes, VD SkiStar AB

14 SJÖSTADSBLADET 2016


Vonn tog ny seger – jagar Stenmark

REPORTAGE

Vonn vann för 71:a gången i Åre och knappar fortfarande in på Ingemar Stenmark. Lindsey Vonn stod för ett hattrick förra helgen när hon vann dubbla störlopp och Super-G i Lake Louise. I Åres storslalom tog den amerikanska stjärnan sin 71:a världscupseger i karriären. – Jag älskar att åka här. Jag har tagit en av mina storslalomsegrar här och jag kollade på video från den segern igår och jag har mycket självförtroende från Lake Louise. Jag gav det allt jag hade och är glad att jag var snabb, säger Vonn. Jagar segerrekordet Vonn slog Annemarie Moser-Prölls segerrekord på damsidan förra säsongen när hon tog sin 63:e världscupseger. Nu är hon bara 16 ifrån att slå Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar, ett rekord som länge ansetts vara ouppnåeligt. – Jag försöker bara vinna. Varje gång försöker jag att åka så fort jag kan. Jag har inget att förlora och jag tror att det gör mig till en farlig konkurrent. Jag är inte rädd för att falla eller förlora, säger hon när Sportbladet frågar om rekordet. Den 23 februari ser vi henne i Hammarbybacken, vem vet kanske Ingemar Stenmark också är på plats?

”Ska köra järnet på hemmaplan”

FOTO: RedBull

Den alpina världscupen kommer till Hammarby Sjöstad. I februari då det blir världscuptävling i parallellslalom i Hammarbybacken. – För mig är det en dröm att tävla på hemmaplan, jag är jättepeppad, säger Mattias Hargin. Känns det extra bra att tävlingen går på hemmaplan? – Man är uppväxt i Stockholmsbackarna så det ska bli jättekul. Det gäller att slipa på parallellformen så man kan vinna. Det ska bli ”skithäftigt” säger Mattias Hargin. Världscupens parallelltävlingar ingår i den alpina kalendern med två tävlingar per säsong och har tidigare arrangerats i städer som Moskva och München. Sverige har tidigare haft stora framgångar genom André Myhrer som kom på tredjeplats 2012 och andraplats 2013.

2016 SJÖSTADSBLADET 15

FOTO: Nordia

FOTO: Jens Bäfver

Nu ser hemmaåkaren Mattias Hargin fram emot tävlingarna som är den 23 februari. – De här kvällstävlingarna med parallellslalom är riktigt roliga för oss åkare med högt tempo och en intensiv tävling. Sen blir det väldigt speciellt och en bra inramning att tävla mitt inne i stora städer. Stockholm är hemma för mig så det ska bli kul att få köra järnet för hemmapublik, kompisar och familj, säger Mattias.


REPORTAGE

ILLUSTRATION: Arrangรถren

Hรถgst upppรฅ hotell ParkInn kommer Vinterstudion ha sin studio. FOTO: Jonny Bothin


THERE IS NO SKI LIKE AFTER SKI

23 feb

MISSA INTE ÅRETS FETASTE AFTER SKI! PÅ SJÖSTANS R A B T R O SP

9.00

1 HAPPY OUR BÖRJAR

99:-

Stor öl + burgare Stor öl + ceasarsallad Stor öl + pizza slize

19.00

2016 SJÖSTADSBLADET 17 HITTA HIT: Ca 70 meter från station Sickla Kaj. Hammarby Allé 129


AFTERSKI

REPORTAGE

De 16 bästa dam- och herråkarna på världsrankingen, kommer göra upp HEAD TO HEAD i en stentuff och fartfylld parallellslalomtävling med över 2 miljoner kronor i prispengar.

ILLUSTRATION: Arrangören

RACE INFO PARALLELLSLALOM BANORNA GÅR BREDVID VARANDRA och är 190 meter långa och har cirka 20 portar samt två hopp. VARJE HEAT avgörs i 2 åk – ett i vardera banan. Tävlingen utgörs av TOTALT 32 ÅKARE – de 16 bästa damerna och 16 bästa herrarna i världen. Åkarna kommer en efter en att slås ut, ända tills vi har korat KVÄLLENS SEGRARE. PRISPENGAR: 2 miljoner kronor. PROGRAM AUDI FIS SKI WORLD CUP TIS 23 FEBRUARI 2016 15.00 ARENAN ÖPPNAR Matservering från Food Trucks – Öltältet öppet – Smalare än tord underhåller – Våra partner visar upp sig 16.00 BESIKTNING OCH PROVÅK I BANAN 16.45 PRESENTATION AV ÅKARNA 17.00 WORLD CUP STOCKHOLM STARTAR, Live-kommentering. Underhållning mellan åken 19.00 PRISCEREMONI 19.30 ARENAN STÄNGER AFTER SKI RESTAURANGERNA Götebor & Allé Kök & Bar

18 SJÖSTADSBLADET 2016


AFTERSKI

Världscups After Ski på Nya Carnegiebryggeriet!

I Lumas gamla glödlampafabrik Bara 900 meter från backen LIVE cover band, shuffleboard och härlig stämning! Kl. 17:00 – 23:00 SJÖSTADSBLADET Adress:2016 Ljusslingan 15

19


INTERVJU

Om publiken skrattar så är det roligt I vinter har vi sett Rakel Wärmländer som den höggravida Cissi i julfilmen En underbar jävla jul. För den ständigt aktuella Wärmländer är det en kär återförening med regissören Helena Bergström. Karaktären Rakel spelar är specialskriven just för henne, ett faktum som gjorde jobbet än mer spännande och utmanande. TEXT: Anton Karlsson / FOTO: Jonny Bothin

V

i har försökt att få till det sedan vi jobbade senast, för nästan tio år sedan, men det har aldrig funkat. Helena är som en mentor för mig, berättar Rakel när vi träffas en kall torsdagsmorgon på ett café nära hennes arbetsplats, Stadsteatern. Filmen de jobbade tillsammans med för snart tio år sedan var Helena Bergströms regidebut Se upp för dårarna, i den spelade Rakel en ung student på polishögskolan. Det var en av hennes första stora filmroller. – Jämfört med då har hon förändrat sig mycket, enbart till det positiva. Det gäller nog mig också, vi har ju båda fått mycket erfarenhet sedan dess. Vi var ju båda nybörjare på sätt och vis, och det var lite stressigt. Men sedan dess har vi båda blivit mycket mer bekväma, och det var tydligt under inspelningen av En underbar jävla jul. Tidig debut. Det finns skådespelare som under hela sina karriärer drömmer om att någon gång få stå på Dramatens stora scen. Rakel Wärmländer kunde bocka av det innan hon ens fyllt tio år. – En sak jag inte riktigt förstod var att det var ett jobb. Precis som att mina klasskamrater gick på gymnastik och dans så gick jag på teatern. Jag minns att jag frågade Katarina Ewerlöf vad hon jobbade med, och hon svarade att det var hennes jobb, teater. Det var först då jag förstod, berättar hon och minns tillbaka på tiden som barnskådespelare. – Jag var väldigt driven själv, jag tyckte att det var så roligt att jag skickade egna brev till SVT och radion, jag skrev några rader om mig själv och skickade med ett skolfoto. Min mamma hjälpte mig att hitta adresserna i telefonkatalogen, men jag fick skriva och göra allt annat själv. Så ringde det ibland, och man fick gå på audition och så. Men det var mest kul tyckte jag. Jag insåg nog inte heller då att det var ett jobb. – Jag var besatt av det och tyckte att det var väldigt spännande. Det var roligt att få känna sig jämlik med alla vuxna människor runt omkring, säger Rakel. UPPDATERAD KULTKLASSIKER En av Rakels tidigare kollegor Katarina Ewerlöf gör sin kanske mest minnesvärda roll som Sara i Kjell Sundvalls kultförklarade julfilm Tomten är far till alla barnen. Rakels rollfigur Cissi i En underbar jävla jul är inte helt olik Sara. Båda är gravida, med en något oklar relation

20 SJÖSTADSBLADET 2016

till barnets pappa. Jämförelsens är närmast oundvikliga, och det var något som det pratades om även under inspelningarna av En underbar jävla jul. – Jag har faktiskt inte sett den sen den kom, och det var ju 17 år sedan. Så det är kanske på tiden att det kommer en ny julfilm som förhoppningsvis också kan bli kultförklarad. Vi har en bra chans. Det känns som en uppdaterad version av den, med dagens frågor och utmaningar. Tomten är far till alla barnen lyckades med något som är väldigt ovanligt för svenska komedier, den lyckades vinna över både publik och kritiker. Just det har visat sig vara en svår balansgång för svensk film. Diskrepansen mellan det kritikerna tycker är bra och det som biobesökarna går och ser är ofta stor. Konflikten nådde ett sorts crescendo 2011 då Helena Bergström kände att hon upplevde en sorts mobbing från Svenska Filminstitutet efter att hennes Änglagård tre blivit nominerad till biopublikens pris, men inte fått några av de nomineringar som utses av juryn. Förhoppningen är att En underbar jävla jul ska lyckas ta sig bli en av de där filmerna som lyckas med konststycket att nå båda grupperna. Rakel Wärmländer menar att det är en komplicerad fråga. – Det finns ju inga priser för exempelvis humor på Guldbaggegalan. Det är väldigt hierarkiskt. Det kan ingen säga emot, att det som anses tungt och svårspelat vinner. Men det som verkar svårspelatbehöver inte alls vara det. I slutändan så är det ju ändå publiken som bestämmer. Det är som i komedi, det är inte intressant vad jag tycker är roligt, om publiken skrattar så är det roligt. Man får underordna sig det. Det är klart att man tycka att det är tråkigt att många missar kvalitetsfilmer, men då är det så. Man får inte glömma att är svårt att göra breda filmer också. Bortglömd Pippi Jag frågar henne hur hon ser på kritik och recensenter. – Det har varierat över åren. Nu har jag börjat läsa mindre och mindre, men samtidigt vill jag ändå veta vad som står om mig, och vad folk har läst om mig. Det känns mer intressant än vad den eller den recensenten tyckte. Men det är väldigt svårt att bortse från en dålig recension, säger Rakel, och berättar om en händelse som tog märkbart hårt.


Jag var väldigt driven, jag tyckte att det var så roligt att jag skickade brev till SVT och radion, jag skrev några rader om mig själv och skickade med ett skolfoto.

Nytt år, nya kök.

Vi bygger om vår utställning och säljer därför ut våra kök. Kom in och fynda!

Arredo3 I Hammarby allé 78 I Tfn: 08-777 10 13 I Hemsida: www.arredo3.se


INTERVJU

Rakel Wärmländer berättar om teatervärldens vedermödor och uppsidor. Hon berättar om hur det var att arbeta med Helena Bergström i nya filmen En underbar jävla jul.

– När jag gjorde Pippi Långstrump på Stadsteatern, det var en av mina första riktigt stora roller, då nämndes jag inte ens i recensionen. Och jag spelade Pippi. Det talade sitt tydliga språk, då började jag nästan gråta. Men sen har jag fått många bra recensioner också. Men den recensionen var ett undantag när det kommer till bedömningen av Rakel Wärmländers prestationer på Stadsteaterns scen. Just nu spelar hon i den unisont hyllade revyn Utsålt tillsammans med de rutinerade humoristerna Adde Malmberg och Mikael Tornving. – De är så sjukt fina båda två. Jag har lärt mig otroligt mycket av Adde. Jag ska erkänna att jag var lite tveksam innan. Det kändes lite konstigt att göra en revy, jag förstod inte riktigt varför om jag ska vara helt ärlig. Men nu sällar jag mig till dem som tycker att Adde är ett geni. Det är nästan som att jag blivit en stalker. Jag har hängt med honom till Norra Brunn efter repetitionerna för att försöka lära mig hur man leverera humor. Disciplin och perfektionism. Många skådespelare menar att humorn är som ett eget kapitel, och tvärtemot vad många tror är det det kanske den gren där disciplin och perfektionism belönas tydligast. För Rakel var det en upplevelse. – Det är verkligen svårt, men sjukt spännande. Jag har lärt mig så otroligt mycket, och det trodde jag inte. Jag har ju gjort humor förut, men inte på det här teater-sättet. Att jobba med humor mot en publik och så ingående är nytt för mig. Man måste liksom ha allting med sig när man kommer ut. Det går inte att börja skjuta ut hakan halvvägs in på scen. Att kunna kombinera både allvar och humor är något som

februari - mars

När jag gjorde Pippi Långstrump på Stadsteatern, det var en av mina första riktigt stora roller, då nämndes jag inte ens i recensionen. Och jag spelade Pippi. Det talade sitt tydliga språk, då började jag nästan gråta. Det är svårt att inte bli medryckt, och det tydligt att Rakel Wärmländer känner sann passion för skådespeleriet och vad som händer på scen och framför kameran. Vid 22 års ålder var hon en etablerad skådespelare med flera uppmärksammade pjäser, tv-serier och filmer bakom sig. Men ändå kände hon att det var något som saknades. När hon

8 mars

18 april

25 maj

Valborg

Rod Stewart - Globen

2016

19 februari

Rakel vill bli ännu bättre på, och är kännetecknet för många av de skådespelare som hon ser som sina förebilder. – Det var slående hur skickliga Maria Lundqvist och Robert Gustafsson var när vi jobbade ihop. De är verkligen oerhört begåvade. De har verkligen stor talang och behärskar både tungt drama och komedi. Susanne Reuter och Lena Nyman är två andra som jag verkligen beundrar, de behärskar både komedin och tragedin. Jag skulle vilja bli som dem när jag blir vuxen, säger Rakel och skrattar.

TOTO - Fryshuset

Sjöstadsbladet - Ny hemsida

Hammarbybacken 2H


INTERVJU

Rakel Wärmländer berättar att hon helt otippat kommer att dyka upp på Hamburger Börs inom kort – som sidekick till Niklas Strömstedt.

under en period spelade in tre serier på SVT samtidigt, kände hon att något behövde förändras, men visste inte riktigt vad. Kollegan Krister Henriksson satt inne på svaret. Hon behövde utbilda sig och bli en skådespelare på riktigt. – Han tjatade på mig att jag skulle söka. Vi gjorde en pjäs på radion tillsammans. Jag ville egentligen inte, men vikten av att inte bara kunna, utan också att veta om att man kan, är väldigt stor. Ska man stå på en scen och spela en föreställning så måste man ha en teknik att falla tillbaka på när det blir tråkigt. Det går inte att bara lita på ungdomlig kraft och energi. Tiden vid scenskolan i Malmö var lycklig och givande. Rakel och hennes klasskamrater ägnade dag och natt åt skådespeleriet. – Då var det frustrerande, men det var där jag blev vuxen. Det var viktiga år, mellan 22 och 26. Sen träffade jag ju min stora kärlek i Malmö också. Kul kaos. Något som har förändrats – om än långsamt – sedan Rakel Wärmländer tog examen från Scenskolan för snart tio år sedan är situationen för kvinnor i branschen. Det är tydligt att det är en viktig fråga för henne. – Redan för tio år sedan pratade vi mycket om hur eftersatta kvinnor är inom dramatiken, så debatten har funnits länge. Det finns ju mycket nyskriven dramatik som känns modern ur det avseendet, men ofta

6 juni

Nationaldagen

18 augusti

Ny skola klar till höstterminen

FOTO: Jonny Bothin

envisas de stora teatrarna med de här jävla gamla pjäserna. Att till exempel sätta upp Hamlet med en kvinna betyder inte att man hamnar i nutid. Varför tar de inte en nyskriven pjäs då istället? Varför måste man envisas med dessa gamla pjäser? Sen finns det ju väldigt få roller för kvinnor över 50. Men jag hoppas att det går i rätt riktning. Jag frågar om hon märkt någon skillnad mellan teatern och filmen i det avseendet. – Det kommer ju fler kvinnliga regissörer både inom film och teater, och det är vanligare med kvinnliga producenter. Det måste ju ändå leda till att det genomsyras med fler tankar om jämställdhet. Även om det kanske inte blivit så mycket bättre så är det många fler som kämpar för det i dag än vad det var tidigare. Unga i dag tar inte lika mycket skit känns det som. Vår intervju börjar närma sig slutet, Rakel har för ovanlighetens skull en spelledig dag, och det skulle kännas synd att ta för mycket av hennes dyrbara lediga tid. Under hösten fortsätter det hektiska schemat. –Det är mycket med allt möjligt. Jag ska fortsätta spela Utsålt ett tag till, sen är det dags för turné med Daniel Velascos radiodokumentär Den Fastspända Flickan. Så det blir tvära kast. Sen ska jag vara på Hamburger Börs i vår, där är jag Niklas Strömstedts sidekick i en ny krogshow. Så det är fortsatt kaos. Men kul kaos!

10 sept

Sjöstadsdagen

18 sept

Sickla Loppet

Ny Pasta restaurang


3

1

4

5

2


www.lidl.se

Välkommen!

t a k a b y n d i t l l A ! k i t u b n i d i d ö r b _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ___ Välkommen in till oss på Hammarby Allé 118 Öppettider: Mån-Sön kl. 8-21


REPORTAGE

Hammarby Sjöstad Just nu 20 400 inv.

TEXT: Anders Tibbling FOTO: Kirsti Ringhög och Per Skoglund

Funderar du på att köpa bostad här? Räkna ut andelen i föreningens låneskuld

Det heter att man köper en lägenhet. Men i bostadsrättsföreningar är det inte riktigt så – Man köper ju en andel i den ekonomiska föreningen, som ger rätt till bostad – bostadsrätt. För att få örnkoll på föreningens hela ekonomi se sidorna 52 och 53. Tipset är att först kolla hur skuldsatt föreningen är per kvadratmeter bostadsyta. Om bostadsrätten säljs för 50 000 kronor per kvadratmeter men andelen i föreningens låneskulder uppgår till 15 000 kronor per kvadratmeter, så betalar du egentligen 65 000 kronor per kvadratmeter. Summan av föreningslån och bostadsrättens pris, allt räknat per kvadratmeter, är ett bra nyckeltal när du vill jämföra med andra intressanta bostadsrätter. Ibland hittar man ”lån per kvadratmeter” som en särskild upplysning i årsredovisningen. Ta annars ”din” lägenhets procentuella andelstal i föreningen, eller dess andel av total boendeyta, och multiplicera med föreningens hela skuld, så får du ”din” del av föreningsskulden som du kan slå ut på lägenhetens kvadratmeteryta. Föreningens lån har inverkan på framtida avgifter. I föreningar med stora räntebärande skulder kan en räntehöjning få stort genomslag på avgiftsnivån. När du tittar på föreningens olika lån, passa gärna på att bedöma om eventuellt bundna räntor kommer att gå upp eller ner vid

FOTO: Kirsti Ringhög

nästa omläggning av lånen.

HAMMARBY HAMMARBY GÅRD 1 PROPPEN REDAREN SJÖFARTEN LUMA GODSFINKAN SICKLA KAJ SJÖSTAD SICKLA KANAL SJÖSTADSPORTEN SICKLA UDDE LUGNET FORSEN VÅGSKVALPET KÖLNAN PLANOMRÅDEN HENRIKSDALSHAMNEN FREDRIKSDAL PÅSEN GODSFINKAN LUGNET III HAMMARBY GÅRD 2


REPORTAGE

Om Hammarbysjöstad – Den som bodde i Stockholm under 1980-talet minns säkert Hammarby industriområde som ett ganska förfallet ställe där man mest tog sig igenom snabbt för att komma fram till sin slutdestination. Vad som egentligen ska kallas för Hammarby Sjöstad kan diskuteras och en del menar att Sjöstaden bara innefattar området som ligger mellan Mårtensdal och Sickla udde. Det här är även en definition som Stockholms gatukontor står bakom, men om man ser till Sjöstaden som ett byggnadsprojekt så kan man se att det faktiskt rör sig om två stadsdelar nämligen Södra Hammarbyhamnen och Södermalm. Hammarbys spännande sjöstad må vara ny vad gäller bostadbebyggelse men området har länge varit centrum för många olika slags aktiviteter. Stor fokus fick Hammarby Sjöstad då det blev tal om OS 2004 och arkitekten Jan Inghe-Hagström kom med ett förslag för bebyggelse med bostäder och kontor. Tanken var att detta skulle bidra till att Stockholm skulle få OS. Nu blev det istället Aten som fick OS 2004 men Sjöstaden var redan ett faktum och området utvecklas vidare med målet om att skapa en miljövänlig innerstad med bekväma bostäder för tusentals stockholmare. Så byggdes Hammarby Sjöstad Det som fortfarande definieras som Hammarby Sjöstad nämligen det område som ligger söder om Hammarby sjö, har alltid varit en viktig plats för olika slags verksamheter och industrier. Området finns omtalat från dokument från 1300-talet och under 1600-talet så huserade det många olika textilindustriföretag. Närheten till vattnet och hamnen där transporter lätt kunde komma till har alltid varit en viktig faktor för industriområdet. Här har fabriker som Barnängen, Blecktornet, Liljeholmens stearinfabrik och Stockholms Bomullsspinneri & Väfveri AB funnits. Under 1900-talet så kom tunga industrinamn som ASEA, General Motors och Bröderna Hedlund att etablera sig i det som då kallades för Hammarby industriområde. Tanken om att anlägga bostäder i Hammarby vid vattnet kom inte för första gången med planerna för OS 2004. Faktum är att Stockholms stadsplanerare Albert Lindhagen redan 1866 kom med förslaget om att inreda Norra Hammarbyhamnen med bostadshus i samma stil som i resten av staden. Hade man haft tillräckligt med pengar så hade kanske detta projekt blivit till verklighet. Tankarna om möjligheten till bostäder i Hammarbyområdet dog aldrig ut och när Hammarbyhamnen inte längre var så viktig som godshamn så tycktes det återigen finnas utrymme för att förverkliga dessa drömmar. Drömmarna om OS i Hammarby Sjöstad Det finns de som hävdar att visionen om ett ekologiskt bostadsområde i Stockholm ursprungligen kom till som en del av arkitekten Jan Inghe-Hagströms visioner och framtidsplaner under 1980-talet. Även

om man inte kan se tankarna om bostäder och verksamheter vid Hammarby Sjö som något nytt så är det alldeles uppenbart att Hagströms arbete och engagemang ledde till något som skulle bli till en helt ny stadsdel med potential för att växa och med fantastiska innovationer för en bättre miljö. Anledningen till att man till sist satte igång med bygget av Hammarby Sjöstad var att man ville vinna OS 2004. När Hagström först lade fram ritningarna för Sjöstaden så tyckte Stockholms Stadskontor att idén var bra men man såg ingen riktig anledning att dra igång. Ansökan om OS 2004 blev den anledning som man behövde för att bygget kunde starta och stockholmarna fick beskåda hur områden som legat förfallna så länge plötsligt blev till vackra bostadsområden med supermoderna hus och vackra utomhusmiljöer. För att ytterligare stärka projektet så lade man till miljövisionen och man körde med argumentet om att hålla OS i ren luft. Det skulle helt enkelt bli den bästa OSbyn med ren luft som skulle göra att atleterna presterade bättre. Detta fungerade dock inte på OS kommittén som valde Aten med luft som är bland den mest förorenade i Europa. Målet om miljövänlighet i Hammarby Sjöstad Något som är mycket spännande med Sjöstaden är målet om miljövänlighet. När man började planera för att verkligen bygga bostäderna så talade man om ett område där man skulle halvera miljöeffekterna. Målen vad gällde miljövänlighet var flera. Till att börja med så talade man mycket om att använda sig av marken på ett bättre sätt. Här fanns det ju så mycket plats och ytor där industrier lämnat kvar gifter och skräp som definitivt inte var bra för miljön. Så till detta kom målet om att rena marken och sanera ut gifter och restprodukter från industrier som fanns kvar. Man planerade även att bygga med miljövänliga material och se till att de nya bostäderna blev energisnåla. Området kom också att utvecklas med stor tanke på hur man skulle ta hand om avlopp, använda sig av naturliga resurser för energi, och även hur man skulle erbjuda kommunikationer som var miljövänliga och praktiska för den nya stadsdelens invånare. Vad har man lyckats med? När vi nu kan blicka tillbaka och se på det fantastiska byggnadsprojekt som Hammarby Sjöstad är så blir det uppenbart att området som byggdes under 1990-talet faktiskt lever upp till flera av de miljömål som man satte upp och detta särskilt om man jämför med liknande projekt som byggdes samtidigt runtom i världen. Man har till exempel lyckats med målen om att ta hand om vatten och avlopp på ett effektivt sätt. Det unika system som finns på plats ser till att man kan återanvända avloppsprodukter för att skapa biogas och även gödsel. >>

2016 SJÖSTADSBLADET 27


REPORTAGE Lugnet

Borätt / Erséus Arkitekter Riksbyggen / Kod Arkitekter Wallenstam / Frenning & Sjögren Arkitekter Stockholmshem / White Arkitekter

Sickla Udde

JM / Nyréns Arkitektkontor Svenska Bostäder / Erséus, Frenning & Sjögren Arkitekter SISAB (skola) / Arksam Arkitektkontor Familjebostäder / White Arkitekter Skanska / Hedborg Gyllenhammar Arkitektkontor JM / ÅWL Arkitekter Svenska Bostäder / Lindberg & Stenberg Arkitektkontor HSB / Modern Line Arkitekter Skanska / Brunnberg & Forshed Arkitektkontor

Forsen

Svenska Bostäder, NCC / Johanson Linnman Arkitekter Wallenstam / Arkitekthuset

Vågskvalpet

Botrygg / AIX Arkitekter Exploateringskontoret (idrottshall) / Brunnberg & Forshed Arkitektkontor

Sickla Kaj

Arkitekter SISAB (skola) / FFNS Arkitekter

Godsfinkan

ByggVesta / White Arkitekter, Arkitekturhuset

Proppen / Redaren / Sjöfarten

Familjebostäder / Rosenbergs Arkitekter Borätt / AW Arkitekter Primula / Thomas Eriksson Arkitekter HSB Bostad / Rits Arkitekter Einar Mattsson / Tengbom Arkitekter LjungbergGruppen / Ahrbom & Partner Arkitektkontor

Luma

Fabege / Murman Arkitekter

Hammarby Gård I

HSB / AIX Arkitekter Folkhem / Brunnberg & Forshed Arkitektkontor Stockholmshem / Tengbom Arkitekter Erik Wallin / Tengbom Arkitekter Riksbyggen / Tengbom Arkitekter PEAB / Equator Arkitektkontor Riksbyggen / Tengbom Arkitekter SKB / Wingårdh Arkitektkontor ByggVesta / White Arkitekter

NCC / Nyréns Arkitektkontor SBC / CAN Arkitektkontor Seniorgården / Arkitekturkompaniet HSB / Erséus, Frenning & Sjögren Arkitekter Stockholmshem / Nyréns Arkitektkontor HSB / Brunnberg & Forshed Arkitektkontor NCC / White Arkitekter 53. JM / Arkitekturkompaniet NCC / White Arkitekter 55. PEAB / Arksam Arkitektkontor PEAB / Equator Arkitektkontor

GlashusEtt

Miljöinfocenter - Stockholm Vatten, Fortum, Stockholm Stad / Tengbom Arkitekter

Sjöstadskapellet

Sofi a Församling - Veidekke / Refl ex Arkitekter

Sickla Kanal

FOTO: Kirsti Ringhög

Reinhold Gustafsson / AQ Arkitekter Einar Mattson / AQ Arkitekter Besqab / FFNS Arkitekter Lennart Ericsson / Johanson Linnman Arkitekter Riksbyggen / Folkhem / Jan Fidjeland Arkitektkontor Katarinastiftelsen / FFNS Arkitekter

Sjöstadsporten

JM / Nyréns Arkitektkontor Svenska Bostäder / Nyréns Arkitektkontor Botrygg / Omniplan 68. Skanska / Erséus Arkitekter Primula / Rosenbergs Arkitekter, Primula

Kölnan

Familjebostäder / FFNS Arkitekter HEFAB / Lindberg & Stenberg Arkitektkontor SKB / ÅWL Arkitekter 73. SSSB (studentbostäder) / Murman

Hammarby Gård II

Oscar Properties / Hultman Part Vogt, Jägnefelt Milton Fabege / (tillbyggnad) Vegesack Arkitekter Fabege / AIX Arkitekter Oscar Properties / Johannes Norlander Arkitektur, Arrhov Frick Arkitektkontor, Arkitektkontor Dinell Johansson, Andreas MartinLöf Arkitekter

Påsen/Godsvagnen

Skanska, Ikano Bostad / ÅWL Arkitekter, Brunnberg & Forshed Arkitektkontor

Fryshuset

Exploateringskontoret / arkitekt ej utsedd SISAB / Jack Pattison

Mårtensdal

Skanska / Scheiwiller Svensson

Fredriksdal

SL, Skanska / Brunnberg & Forshed Arkitektkontor Skanska / Brunnberg & Forshed Arkitektkontor, ÅWL Arkitek ter, Kjellander + Sjöberg Arkitektkontor


När man ser på den miljöpåverkan som det dagliga livet i Sjöstaden har på miljön så har man kunnat konstatera att det handlar om 3040% mindre utsläpp och energiförbruk än det som gäller för liknande stadsdelar. Man har alltså lyckats riktigt väl och därmed så kan man se detta projekt som en förebild för liknande byggen runtom i världen och även för nya stadsdelar som planeras i och omkring svenska städer.

REPORTAGE

Bostäder Bostäderna i Sjöstaden är moderna och attraktiva. När man ser på bostadsannonser för Hammarby Sjöstad så handlar det om bostäder som ligger söder om Hammarby Sjö och det finns både bostadsrätter och hyresrätter att tillgå. De som bor i Sjöstaden beskriver det lite som en småstad fast att man faktiskt är en del av storstaden. Många bostäder har fantastisk utsikt mot sjön och det finns gott om barnfamiljer i området vilket bidrar till den trygga stämning som råder. Även om själva Sjöstaden inte erbjuder så mycket natur mer än vattnet så har man mycket nära till friluftslivet. Hammarby skidbacke utnyttjas gärna under vintertid, och Sickla och Nacka bjuder på vackra naturoch friluftsområden.

FOTO: Kirsti Ringhög

Kommunikationer Bor man i Sjöstaden så är det enkelt att ta sig till och från Stockholms centrum och även till andra delar av Stockholm. Vill man åka några minuter med båt så kan man utnyttja Hammarbyfärjan helt gratis. Den här färjan går mellan Lumabryggan som ligger vid Sjöstadens Kölnagatan och Söders Hammarbyhamn. Färjorna går ofta under vardagar och ger en fin utsikt. Under sommaren så kan man åka ytterligare en färja från Nybroplan men den får man betala för. Man kan också åka Tvärbanan vilket innebär spårvagn. Spårvagnen rör sig i området Sickla kaj med flera hållplatser för smidig transport. Spårvagnsnätet förväntas byggas ut så att man även kan ta sig vidare till köpkvarteren som har byggts upp i Sickla. Om man vill åka buss så år det också bra. Man kan åka från Kungsträdgården, Mariatorget, Jarlaberg och så Sickla förstås. Det finns också fler busslinjer från Sofia. Om man befinner sig på Söder så är det ganska enkelt att promenera ner till Sjöstaden där det finns gott om restauranger och caféer som är särskilt mysiga att besöka under varmare månader då man kan sitta utomhus.

Henriksdalshamnen - Byggherrar och arkitekter

Bostäderna är dock ganska dyra och det oavsett om man köper eller hyr. Det här är något som gör att inte alla har möjligheten att bo i Sjöstaden och det har diskuterats huruvida det är etiskt att bygga lyxkomplex då vanliga människor behöver någonstans att bo. Samtidigt så får man se Hammarby Sjöstad som ett framtidsprojekt och inse att det i framtiden inte kommer att anses vara ett nytt och dyrt bostadsområde då nyare stadsdelar kommer till så därmed kan man se att den unika miljön med största sannolikhet blir tillgänglig för fler allteftersom åren går.

Många kommer till Sjöstaden för att njuta av utelivet och detta kan ibland störa de som bor här. Detta ska man tänka på om man eftersöker ett boende i någon av stadsdelens vackra byggnader. Man kan fortfarande välja områden där det är lugnare och där man som mest delar hus med kontorsverksamhet som inte påverkar livsmiljön nämnvärt. Hammarby Sjöstad är en spännande plats som fortsatt utvecklas med samma visioner och mål som man hade från start, nämligen att erbjuda ett bekvämt boende som är miljövänligt. Den som är nyfiken kan ta en promenad alldeles vid vattnet för att uppleva en stadsdel i Stockholm som känns som om man har åkt utomlands utan att byta språk och valuta.

Borätt / Erséus Arkitekter Familjebostäder / Erséus Arkitekter Skanska PDR Sweden / AIX Arkitekter Järntorget Bostad / White Arkitekter Svenska Bostäder / White Arkitekter Botrygg / AIX Arkitekter Seniorgården / Nyréns Arkitektkontor Abacus / Lindberg & Stenberg Arkitektkontor JM / ÅWL Arkitekter Wallenstam / Frenning & Sjögren Arkitekter Järntorget / White Arkitekter ByggVesta / White Arkitekter

FOTO: Kirsti Ringhög

Näringsliv och uteliv i Hammarby Sjöstad I Hammarbysjöstad så finns det gott om kontor och även restauranger och caféer. Området bjuder även på shopping och det stöd som invånare behöver i form av banker, vanliga mataffärer och annat som gör det dagliga livet enkelt att leva. Det finns flera olika gym för den som vill ha nära till träningen och dessutom så har det byggts skolor och förskolor för Hammarby Sjöstads alla barn.


THE PICTS BAR

Tanken med The VILLAGE STHLM är visionen om en modern, grön gemenskap. En plats där man naturligtvis har sitt privata hem, men ändå kan känna att man deltar i något mer. Något större. De kallar det en Urban Eco-Friendly Community. Trevliga restauranger och sköna caféer på samma gata. Cykelverkstad och butiker runt hörnet. Skolan inom gångavstånd. Livet ska inte behöva vara så komplicerat. Man ska kunna göra det man vill och hitta det man behöver utan att ge sig ut över halva stan. Området där man bor ska inte bara vara en plats där man sover ... utan där man lever! Bara 500 meter bort ligger Lumabryggan. Härifrån har du två färjelinjer, en till Nybroviken och en till Barnängsbryggan på söder (färjorna drivs av RESSEL Rederier). Och bara 200 meter från detta kvarter ligger Lumatorget. Här går Tvärbanan mellan Alvik och Sickla udde via Liljeholmen och Gullmarsplan. Här går även Buss 74 till Mariatorget/Södersjukhuset och Sickla köpkvarter, och Buss 71 till Slussen/ Kungsträdgården och Nacka. Och snart kommer tunnelbanan! Blå linje förlängs med en station under Hammarby Kanal med uppgång mot Lumaparken.

Backen och skidspåren ligger så nära att du kan gå hem med laggen på axeln. I Hammarby sjöstad har vi vår egen skidbacke. Så nära att man kan gå hem i pjäxorna med laggen på axeln! Här har Skistar tre lagom branta nedfarter och ett parkområde med kaffestuga. Är du nybörjare finns det skidskolor och rullband. Men Hammarbybacken är också perfekt för dig som vill ha en härligt utmanande löpträning. Eller bara vill beundra den fantastiska utsikten över stan. För att få möjlighet till en av lägenheterna i The Village Sthlm behöver du anmäla dig på deras hemsida. Det är kostnadsfritt och du kan när som helst lämna din plats i kön. Lägenheterna kommer sen att fördelas i tur ordning. På hemsidan finns all information du behöver. www.thevillagesthlm.se I The Village har all planering gjorts med familjernas behov i centrum. Tyngdpunkten ligger på större bostäder om fyra rum och kök, men det finns många lägenheter även för mindre behov. Lägenheterna har öppen planlösning, så att det blir lätt och naturligt att umgås i köket. Och du kommer lätt att kunna bygga om din lägenhet – till exempel med vikväggar – om familjen skulle växa. Varje trapphus har såklart sitt eget cykel- och barnvagnsförråd, för att skapa enkelhet i vardagen.

Redaktionen

32 SJÖSTADSBLADET 2016

Sjöstadens största utbud!

ALLTID VECKANS UNIKA ÖL PÅ KRAN!

Mitt i hjärtat av Hammarby sjöstad håller ett helt nytt grönt kvarter på att ta form. Här kommer det byggas nya moderna lägenheter i en trevlig kvartersmiljö, med närhet till både natur och kommunikationer. Stora, sköna takterrasser och möjligheten till en egen odlingslott, gör att unga par och barnfamiljer kommer att trivas extra bra här. Du som söker kombinationen av modernt stadsboende och det gröna småstadslivet kommer nog att älska The Village Sthlm som just nu tar form vid Heliosparken i Hammarby Sjöstad.

15 OLIKA ÖLSORTER PÅ KRAN Tfn: 076-568 35 89

fter alla gratulationer får man nog klappa sig på axeln och inse att vi gjort något bra tillsammans. Vi har levererat Sveriges lokalaste lokaltidning. Årets sista nummer av Sjöstadsbladet är här, och vi avslutar 2015 med ett fullspäckat nummer. Följ med till Stefan Bagges möbelbutik och få insperation.Vi har även träffat R2-D2 och hans nya vän BB-8 som i en öppenhjärtlig intervju berättar om deras senaste film samt har vi träffat Robban som vann med sin blogg ”Robban bästa”. Marie Verona berättar om ett unikt bokprojekt som har sett ljuset i dagarna. 30 affärskvinnor (varav två bor i sjöstan) har gått samman och skapat en handbok med över 100 marknadsföringstips för entreprenörer och småföretagare som ständigt brottas med att nå ut i informationsbruset. Det här, och mycket, mycket mer, hittar du i det senaste numret. Trevlig läsning!

I K S R E AFT 23 feb Öppettider Måndag-Torsdag 16-23 Fredag 15-24 Lördag 15-24 Söndag 15-22

www.thepictsbar.se


OFF ROAD? OFF PIST? OF COURSE! WRANGLER, ALLA VERSIONER

NU 20 000 KR RABATT

CHEROKEE LONGITUDE 2.0 DS AT9 170HK

NU 299 900 KR

RENEGADE LIMITED 2.0 MJT MT6 140HK

ORD. PRIS 397 400 KR

NU 279 900 KR ORD. PRIS 301 400 KR

GRAND CHEROKEE OVERLAND 3.0 CRD AT8 250HK

NU 539 900 KR ORD. PRIS 599 900 KR SUMMIT +30 000 KR

Med Jeeps legendariska fyrhjulsdrift tar du dig fram säkert överallt i vinter – inne i stan, ute i naturen och uppe i fjällen. Slå till på en ny jeep nu så får du inte bara en rejäl rabatt utan också ett par supercoola Jeep special edition skidor by Blossom Skis, värde 8 000 kr! Erbjudandet är begränsat, först till kvarn gäller. Välkommen in! Bränsleförbr. bl. körning 5,1- 11,7 l/100 km, CO2-utsläpp 134-273 g/km. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Går ej att kombinera med andra rabatter eller erbjudanden. Eventuella färgtillägg tillkommer. Jeep® is a registered trademark of Chrysler Group LLC.

VÄRMDÖ Minos väg 4, 134 44 Gustavsberg 08-707 56 00, www.torvallabil.se

Måndag–Torsdag 9-18, Fredag 9–17 Lördag-Söndag 11–15

JUST NU! Jeep special edition skidor by Blossom Skis på köpet.


Skanska hyr ut 7.000 kvm i Hammarby Sjöstad Skanska har tecknat två hyresavtal om sammanlagt 7.000 kvm i bolagets kontorssatsning Sthlm New Creative Business Spaces i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Avtalen har tecknats med Lantmäteriet och IT-konsulten Softronic som båda flyttar in i december 2016.

Vi bjuder på efterrätten! Vad ni än väljer så bjuder vi er på en smakupplevelse utöver det vanliga!

Erbjudandet gäller fram till april 2016 vid bokning av bord!

Softronic flyttar in den nybyggda fastigheten Seaside och Lantmäteriet kommer att sitta i fastigheten Sthlm 03.

Sthlm New Creative Business Spaces omfattar totalt 100.000 kvm kontor. Det ska uppföras i flera etapper och kommer rymma fler än 6.000 arbetsplatser när allt står klart. Först ut är de två kontorshusen Seaside, där Softronic ska hyra drygt 5.500 kvm, och Sthlm 03, i vilken Lantmäteriet har kontrakterats på knappt 1.500 kvm. – Vi är jätteglada över att så välkända och fina företag har valt våra lokaler. Vi har sett en ökad efterfrågan på lokaler i Hammarby Sjöstad vilket visar att vi har ett riktigt lyckat koncept i Sthlm New Creative Business Spaces, säger Billy Forsell, Skanska Fastigheter.

Ingen glömmer väl när semmelwrappen var på allas läppar förra vintern? Efter succén har många försökt med nyskapande semmelvarianter. Korvsemla och lussesemla är några exempel. Förra året skapade Magnus hamburgersemlan som blev succé i sjöstan. Och vad vore en vinter utan en ny semmeltrend? Här är den nya guldsemlan. – Det är världens dyraste och mest exklusiva semla, säger Magnus Johansson som äger Magnus Johansson bageri & konditori i Hammarby Sjöstad. Semlan är gjord på en vanlig vetedeg som de sedan slår in i 18 karats bladguld. Fyllningen består bland annat av champagnegrädde. Har ni haft råd att provsmaka? – O ja, vi har delat på en på jobbet. Det var gott, säger Magnus. Priset på guldsemlan är 955 kronor. De har hämtat inspiration från New York där en lyxig guldmunk har blivit en snackis. Tror du att det blir en storsäljare? – Med tanke på priset kanske den är lite svårsåld. Men för semmelnördar och guldnördar kan det vara lyxigt och härligt.

34 SJÖSTADSBLADET 2016

”Gabriella´s kök & bar är en restaurang som ligger endast ett stenkast från Hammarby Sjöstad. Vår restaurang ligger på nedre plan i Kinnarpshuset. Vi serverar utsökta svenska rätter och utprovade viner från världens vingårdar.” Öppettider

Måndag – Onsdag 10.00 – 14.30 Torsdag – Fredag 10.00 – 23.00 Lördag 17.00 – 23.00 Dagens LUNCH - Husmanskost serveraras mellan: 10.00 - 14.30 www.gabriellasbar.se Vår restaurang går att abonnera för den som vill fira en födelsedag, bjuda på bröllopsmiddag eller fixa kickoffen på företaget m.m. Kontakta oss för bokning. Matsalen tar 70 platser och vi har egen ljudanläggning


Den som vill ha något gott att äta bör besöka Hammarby Sjöstads restauranger som erbjuder en stor variation av rätter och teman. Man kan lätt finna en enklare lunch såväl som ett lyxigare middagsarrangemang. Olika restauranger i Sjöstaden har lite olika inriktning och numera är de så många att man får ta en titt på vår Sjöstadskarta för att verkligen hitta den restaurang som man hade tänkt sig. Detsamma gäller och hitta butiken, läkaren, tandläkaren eller den mäklare som ska hjälpa er med er livsaffär. DU FINNER ALLTID SJÖSTADENS FÖRETAG PÅ KARTAN I VÅRT MAGASIN. Vill du vara med? KONTAKTA: annons@sjostadsbladet.se

BIL & MOTOR 32. Audi Stockholm 33. Din Bil 34. Statoil

4

HÄLSA & SKÖNHET 32. EVA Salong 36. Puls & träning 37. Access Rehab 38. Sjöstads Salongen 39. Fitness24Seven

Färjan

Färjan

MÄKLARE 40. Fantastic Frank 41. Notar 42. Södermäklarna HOTELL 30. Motel L 31. Park Inn

Färjan

7 3

40

24

26 20 23 11

8

THE PICTS BAR

30

29

Luma Torg

5

41

38

www.fantasticfrank.se/sjostaden

27

27

40

36

10 22

8 21

Gl

2 14

32 15

1

Boka bord: 08-644 33 36 www.thepictsbar.se

33

Tfn: 08-55 60 10 10

32

V

ill du också finnas med på denna sida? Kontakta Niklas Leo på tfn: 076-191 34 17 eller mejl: niklas.leo@sjostadsbladet.se

Hammarby Allé 157 Kom gärna förbi på Drop-in eller ring och boka tid: 08-644 42 66 www.evahairstyle.se

ÖPPETTIDER Mån-Fre: 10:00 - 19:00 Lördag: 10:00 - 16:00

34


1

2

Hammarby Sjöstad Boka bord: 031-13 99 33 www.restauranggoteborg.se

Boka bord: 08-556 031 50 www.allekokbar.se RESTAURANG & SPORTBAR

RESTAURANGER 1. Göteborg 2. Allé Kök & Bar 3. Texas Longhorn 4. Pong (asian buffé) 5. Finefood Kärlek & Mat 6. Gabriella´s Kök & Bar 7. Nya Carnegiebryggeriet 8. The Picts Bar

28

4

36

9

CAFEER 9. Bakarna 10. Café Gården 11. Finefood Kärlek & Mat LIVSMEDEL 12. Coop Konsum 13. Lidl 18 6

tt

lashus E

19

38 17 42 12 16

1

LÄKARE 23. HS husläkare 24. Systrarna Söder

13 39 37

25

BUTIKER 14. Underverk1 15. Milanius 16. Systembolaget 17. Pressbyrån 18. Spezialized 19. Godis Hörnan 20. Adidas Outlet 21. Bagge Design 22. Aredo3 Köksbutik

TANDLÄKARE 25. Aqua Dental

31

BANKER 26. Handelsbanken LOKALER

6

22

27. Fabege 28. Botrygg APOTEK Hammarby allé 78

Boka bord: 08-644 00 44 www.gabriellasbar.se

29. Apotek Hjärtat


1

4

2

5

3


VÅRA HUSDJUR

Så tvättar du hundens päls – steg för steg

Ju mer sällan desto bättre. Åtminstone när det gäller tvätt av hundens päls. Det vanligaste m ­ isstaget vi hundägare gör är nämligen att bada hunden för ofta. Skulle din hund få välja själv skulle den förmodligen aldrig badas, duschas och schamponeras. Och tvärtom vad många tror är det ofta bäst så. En hund behöver badas mycket sällan. – Jag brukar säga att de enda t­ illfällena då man ska bada och s­ champonera sin hund är när den har rullat sig i något äckligt, säger Annika Kozok,

som är veterinär på Djurkliniken Roslagstulls i Stockholm. Annika Kozok FOTO: FB Tvätta inte så ofta RASTGÅRDAR Krångla till det så lite som möjligt, är Hundrastgård söveterinär Annika Kozoks främsta råd till der om Sickla kaalla hundägare när det kommer till pälsnalbro intill Södra vården. Länken. Närmaste – Hundens bakterieflora är nämligen väl adress Hammarby balanserad och pälsen fungerar som en Fabriksväg 111. skyddsbarriär som är relativt känslig. För Och vidKanalvämycket tvättande kan rubba b ­ alansen gen i Henriksdalsoch ge klåda och dålig lukt, förklarar hamnen. Annika Kozok. Använd ett så milt schampo som möjligt. Om hunden har mycket fet päls f­ ungerar Yes diskmedel bra, men för många hundar är det för starkt. För h ­ undar med torr päls finns det även bra återfuktande schampo att köpa.

FACEBOOK TIPS

Gruppen Sjöstadens katter & hundar. Är en grupp för de Sjöstadsbor som vill hjälpas åt att efterlysa sjöstadens djur och ägare. Och även annat som rör våra håriga vänner.


HAMMARBY SJÖSTAD

Fortum STOPPAR höghusbygget i Sjöstaden TEXT: Redaktionen FOTO: Chatarine Finer

Hammarbyverket i Hammarby Sjöstad som vi är vana att se skorstenen spruta ut rök över stadsdelen.

Mark- och miljööverdomstolen har upphävt Stockholms kommuns beslut att anta detaljplanen för den planerade 125 meter höga byggnaden i Hammarby Sjöstad. Enligt domen har kommunen inte kunnat visa att detaljplanen utformats med skälig hänsyn till den verksamhet som bedrivs vid Hammarbyverket. Detaljplanen har upphävts därför eftersom den bedöms strida mot 4 kap. 36 § plan- och bygglagen, som anger att en detaljplan ska vara utformad med skälig hänsyn till befintliga bebyggelse-, äganderätts- och fastighetsförhållanden som kan inverka på planens genomförande. Detaljplanen som antogs i april 2014 ger bland annat en byggrätt för en hög byggnad avsedd för kontors- och centrumändamål. Byggnaden är en del av Skanskas projekt Sthlm New i Hammarby Sjöstad. Projektet har en yta på totalt 100 000 kvm och består av flera byggnader, varav den högsta kallas Stockholm 01 och består av 30 våningar. Byggnaden har enligt planen en högsta byggnadshöjd om +121 meter och en högsta totalhöjd om +125 meter. Den är placerad cirkaa 250 meter från Hammarbyverket där AB Fortum Värme har en större fjärrvärme¬anläggning. Fortum överklagade kommunens beslut och menade att bolagets verksamhet riskerar att drabbas av inskränkningar om planen genomförs. Detta eftersom rök från Hammarbyverkets skorsten, med en höjd om cirka +108 meter, under vissa förutsättningar kan komma att träffa byggnaden och medföra olägenheter för dem som befinner sig där. Fortum yrkade i första hand på att detaljplanen ska upphävas, och i

40 SJÖSTADSBLADET 2016

FOTO: Chatarine Finer

andra hand på att häjden på¨den högsta av de planerade byggnaderna sänks. Kommunen menar att det höga kontorshuset inte kommer att påverkas av utsläpp från skorstenen i Hammarbyverket på sådant sätt att det är av någon betydelse. De anförde bland annat att den rökplym som genereras från skorstenen vid Hammarbyverket består i huvudsak av vattenånga med ett mindre inslag av förbränningsgaser från två biooljeeldade hetvattenpannor, som främst används under den kalla delen av året. Rökgaserna renas innan de släpps ut. Utsläppen till luft gäller främst kväveoxider, svaveldioxid, kolmonoxid och stoft. Utsläppen mäts kontinuerligt vid Hammarbyverket. Den hälsorisk som rökplymen kan ge upphov till är kopplad till om gränsvärdet för miljökvalitetsnormen för kvävedioxid riskerar att överskridas. Enligt SLB-analysen finns ingen sådan risk. Kommunen reglerade också höjden på byggnaden så att byggnadens översta våning ligger lägre än det luftskikt där utsläppen kan medföra någon hälsorisk, i det här fallet på högst +121 meter över nollplanet. Länsstyrelsen samt mark- och miljödomstolen avslog Fortums överklagande, men Mark- och miljööverdomstolen har bifallit och upphäver detaljplanen. Domstolen anser att kommunen vid utformandet av planen inte har tagit tillräcklig hänsyn till den verksamhet som bedrivs vid Hammarbyverket. Dom om detaljplan med höghus i Hammarby Sjöstad [2015-12-21] Svea hovrätt Mark- och miljööverdomstolen har idag upphävt Stockholms kommuns


NYHETER I KORTHET

NY TUNNELBANA En ny station planeras under Hammarby Kanal. Stationen får en nordlig och en sydlig uppgång. Norra uppgången, mot Katarina Bangata är placerad där Stora Blecktornsparken mynnar i Katarina Bangata. Södra uppgången kommer att ha sin entré i Lumaparkens södra del. Tunnelbanan som ska byggas ut till Nacka och söderort via Södermalm väcker stort engagemang. Många är oroliga för buller och störningar under bygget och det finns också de som inte tycker att det behövs någon tunnelbana alls på östra Södermalm. Den blå linjen ska förlängas från Kungsträdgården via Södermalm till Nacka centrum, den ska också förlängas från Sofia på östra Södermalm till Sockenplan där den kopplas ihop med gröna Hagsätragrenen. På det viset får blå linjen två grenar söder om city, till Nacka och till Hagsätra. Nu är samrådet kring byggskedet för utbyggnaden av tunnelbanan till Nacka och söderort just avslutat, och landstingets förvaltning för utbyggd tunnelbana fick in cirka 400 synpunkter på byggplanerna. Enligt landstinget är de flesta positiva till att tunnelbanan byggs ut, men många närboende oroar sig för buller och trafik i samband med bygget.

Det planerade höghuset i Hammarby Sjöstad.

ILLUSTRATION: Skanska

beslut att anta detaljplanen för fastigheten Mårtensdal 6 m.m. i Södra Hammarbyhamnen då kommunen inte har kunnat visa att detaljplanen utformats med skälig hänsyn till den verksamhet som bedrivs vid Hammarbyverket. Detaljplanen ger bl.a. en byggrätt för en hög byggnad avsedd för kontors- och centrumändamål m.m. Byggnaden har enligt planen en högsta byggnadshöjd om +121 meter och en högsta totalhöjd om +125 meter. Den är placerad ca 250 meter från Hammarbyverket där Fortum har en större fjärrvärme¬anläggning. Fortum överklagade kommunens beslut och menade att bolagets verksamhet riskerar att drabbas av inskränkningar om planen genomförs. Detta eftersom rök från Hammarbyverkets skorsten, med en höjd om ca +108 meter, under vissa förutsättningar kan komma att träffa byggnaden och medföra olägenheter för dem som befinner sig där. Länsstyrelsen samt mark- och miljödomstolen avslog överklagandet. Mark- och miljööverdomstolen har bifallit Fortums överklagande och anser att kommunen vid utformandet av planen inte har tagit tillräcklig hänsyn till den verksamhet som bedrivs vid Hammarbyverket. Detaljplanen har upphävts eftersom den bedöms strida mot 4 kap. 36 § plan- och bygglagen, som anger att en detaljplan ska vara utformad med skälig hänsyn till befintliga bebyggelse-, äganderätts - och fastighetsförhållanden som kan inverka på planens genomförande.

– Vi tar de närboendes oro på allvar, säger Martin Hellgren, projektchef för tunnelbana till Nacka och söderort. Men det finns stor erfarenhet av att bygga tunnlar i Stockholm. Det kommer att märkas när vi bygger ut tunnelbanan med sex nya stationer och 11 kilometer spår, men vi jobbar hårt för att vardagslivet ska kunna fortsätta fungera för alla som bor och jobbar i närheten av där vi bygger. Alla tycker inte tunnelbanan behövs Svaren visar däremot att flera som bor på östra Södermalm där nya tunnelbanan ska dras, tycker att den inte behövs just där utan att det räcker med dagens bussförbindelser. Något som går emot ett av målen för utbyggnaden som är just förbindelser till östra Söder. Den nya sträckningen från Kungsträdgården och söderut behövs också enligt landstinget för att avlasta spåren mellan Slussen och T-centralen som är helt fulla idag. – Vi bygger en helt ny passage i tunnel mellan Södermalm och Kungsträdgården. De blå linjerna kommer gå till Nacka och Hagsätra, de Gröna linjerna till Farsta och Skarpnäck precis som idag, men med tätare trafik, förklarar Martin Hellgren. I början av nästa år är det dags för nästa samråd, plansamråd, som kommer att handla om den färdiga anläggningen. År 2025 är det meningen att den nya tunnelbanan till Nacka och söderorta ska rulla igång. På landstingets hemsida kan man följa planerna för tunnelbanans utbyggnad.

2016 SJÖSTADSBLADET 41


Några trender inom sociala medier som kommer att dominera under 2016.

TEXT: Redaktionen ILLUSTRATION: Hildegard

Rörligt material I en värld där det blir allt svårare att tränga igenom mediebruset har video större potential att berätta historier, väcka känslor och sprida information. Vi på Sjöstadsbladet är välrustade och kommer börja med våra sändningar inom kort. CTA-knappar Fler kanaler kommer att ha interaktionsknappar av olika slag. För Instagram finns exakt samma CTA-knappar som för Facebook då dessa kan sättas upp i samma köpsystem. För Pinterest finns t.ex ”visit site” bredvid ”like” och ”pin it” som kan ta konsumenten till webshopen. Deras ”köp”-knappar har endast smyglanserats på amerikanska konton men än så länge har detta lett till en virtuell kundvagn hos Amazon snarare än hos specifika kunder. Twitter and Linkedin kommer förmodligen att ha. In-the-moment, on-the-go

42 SJÖSTADSBLADET 2016

Uppdateringar som sker i nuet är idag mer och mer framträdande och kommer att öka under 2016. Det skall kännas ”äkta” när man publicerar vart man befinner sig och inte 3 dagar efteråt. Interaktioner i audiovisuella medier Blab, Meerkat, Periscope = live streaming + konversation. Till skillnad från svenska Bambuser så fokuserar både Meerkat och Periscope på det mobila gränssnittet och på att göra video socialt. Det är minst lika enkelt att komma igång och livesända med bambuser från mobilen men skillnaden att använda Meerkat och Periscope är möjligheten till interaktion och dialog direkt i appen. Annonsering kommer att bli mer framträdande Nu tar användarna upp jakten med den organiska trafiken genom att betala för annonser och inlägg. För att få mycket räckvidd är detta ett bra sätt men om man vill öka engagemangsfrekvensen bör man se


TRENDER

Fler plattformar kommer att dyka upp men slukas av The Big Three.

upp. Var inte för snabb att sätta boost på inlägg på FB. Vissa inlägg gör sig bättre med att vänta lite och se vart de tar vägen. Säkerhet och integritetsfunktioner – ett måste! Endast plattformar som erbjuder en viss grad av integritet och säkerhet kommer att fortsätta att utvecklas. Vi går mer och mer mot att värna om våra föjare som är våra vänner och vill inte att allt skall synas för alla. Dialing down – en gryende trend Istället för att ta en paus eller ”skrika ut” på nätet att man ska sluta twittra, instagramma (eller vad som nu är tanken med den skrikhalsen), så avslutar man vissa konton helt enkelt. Det är mestadels för att man inte orkar med att vara aktiv i en hel drös av kanaler och vill tona ner. 30 procent blockerar annonser i sin webbläsare Var fjärde svensk använder idag en reklamblockerare , vilket är en

ökning från förra årets mätning då en femtedel hade lagt in tillägget i sin webbläsare. Ca 2 milj har idag Adblock plus installerad i sin webbläsare. Resultat i korthet från Snabbasvar.se: – 29,8 procent uppger att de använder reklamblockerare – 36,1 procent av männen använder reklamblockerare – Bland 25-35 åringar är det 42,7 procent som blockerar annonser. Hur når man dessa människor? Det finns inget enkelt svar på hur man kan nå ut till denna målgrupp som väljer att ha reklamblockerare än att respektera deras val och sätta annonsen i en kontext. Man är mer benägen att läsa sammanhängande innehåll än en irrelevant annons. Alltså, fokusera på mer kontextuell annonsering i form av Native och Content Marketing.

2016 SJÖSTADSBLADET 43


HÄLSA & SKÖNHET

Tips för starkare hud, hår och naglar

Håret, huden och naglarna speglar ganska så väl hur vi egentligen mår. Hur bygger vi upp och bibehåller styrka och spänst i ett livlöst hår, sköra naglar och trött hud? TEXT EMELIE VON PLATEN Vår hud, hår och naglar signalerar ofta hur vi mår. För mycket stress, obalanserad kost, för lite motion och psykisk ohälsa kan sätta sina spår. En allsidig kost, träning, kosttillskott, eller extra vitaminer är några av de rätta ingredienserna för att nå resultat, beroende på din livssituation. VI HAR MELLAN 100 000 och 150 000 hårsäckar på huvudet. Hårsäckarna ligger samlade i hårsäcksgrupper med en till fyra hårstrån. Och de har en livscykel med växtfas och vilosfas. Vi tappar ungefär 100 till 200 hårstrån varje dag, och ofta syns det mesta i hårborsten eller i duschen. BLANKT HÅR För att hålla håret blank och starkt är framför allt zink, B-vitamin och järn viktiga ämnen att få i sig. Se till att äta spenat, ägg och apelsiner för att få i dig vitamin B12 och folsyra som påverkar celldelningen. Har du torrt och tunt hår? Då kan det bero på brist på zink – ät produkter som är berikade med fullkorn och mer bönor, nötter och grönsaker. Om du upplever att du tappar mer hår än vanligt så kan det bero på järnbrist. För att öka järnintaget kan du antingen bättra på genom att äta järntabletter men du kan även få i dig naturliga järnrika ämnen såsom rött kött, cashewnötter, blåbär och andra torkade frukter. VARIERAD KOST Skönhet bygger du inifrån och ut. Låter det som en klyscha? Det är det inte. Att äta en allsidig kost är det absolut bästa knepet mot livlöst hår, sköra naglar och trött hud. Få i dig nyttiga fetter och omega 3 som bland annat finns i fet fisk som lax, sill och makrill.

Olivolja, grapefrukt, avokado och nötter stimulerar hud och hår. TYCKER DU ATT du äter en varierad kost men att det ändå inte händer något? Det kan bero på andra faktorer som har med din livssituation att göra såsom för mycket stress, för lite sömn, rökning och alkohol. Rökning är en stor bov, då det tillför extra oxidanter och stressar hela kroppen, vilket gör att huden blir sämre syresatt, något som påskyndar åldrandet. Även snabba kolhydrater och för mycket socker får huden att må sämre. KOSTTILLSKOTT, ANTIOXIDANTER OCH VITAMINER Huden – vår yttersta försvarsbarriär – utsätts dagligen för gifter och för att skydda cellerna i huden och minska åldrandet behövs antioxidanter. Antioxidanter reparerar cellerna och går att hitta i bland annat grönsaker, frukt och grönt te och ett hederligt gammalt knep som fortfa rande fungerar är att dricka mycket vatten för att vår hud ska återfuktas. Vattnet hjälper även till så att huden håller sig ren från toxiner. KANSKE HAR DU någon gång upplevt vita fläckar på naglarna? Då har det förmodligen berott på zinkbrist. Dina naglars hälsa och utseende skvallrar om hur din kost sett ut de senaste månaderna och att förbättra naglarna kan ta lite tid. Se till att få i dig zink, järn, kalcium och magnesium för att få starkare naglar. SMARTFAKTA Cirka 70 procent av din kropp består av vatten, vatten är viktigt för att återfukta huden, cellförnyas och må bra. Te och kaffe är vätskedrivande. Se upp med att dricka för mycket av detta.


HÄLSA & SKÖNHET

Skapa en hållbar träningsrutin TEXT: Lovisa Sandström FOTO: Fotografernas Bildbyrå Ibland är kvantitet viktigare än kvalitet. Satsa på långsiktiga mål med kortsiktiga belöningar om du vill etablera en grym träningsrutin. Att komma igång med träningen efter en lång slapp vinterledighet kan kännas motigt. Oavsett om du är i toppform eller bestämt dig för att ta tag i det där med träningen kan vintern vara en bra period att sätta igång. Det går mycket trender i träning och det kan vara svårt att hänga med i vad som sägs vara mest effektivt för tillfället. Resultaten kan komma snabbt För en nybörjare som på allvar tar tag i sin träning så går det snabbt att se resultat. – Det spelar egentligen inte så stor roll vad eller hur du tränar om du är nybörjare. Resultaten kommer snabbt om man vet vad man ska titta efter. Det kan vara till exempel bättre kondition eller starkare muskler. Vill man satsa särskilt på löpträning så brukar ett individanpassat program märkas på resultaten efter ungefär tre veckor. Tränar du för att gå ned i vikt så är det viktigt att komma ihåg att det oftast tar betydligt längre tid och också ställer högre krav på en anpassning av kosten. Det är viktigt att vårda sin motivation till träningen genom att till exempel träna varierat, fokusera på det man tycker är roligt och träna i grupp med andra människor som man tycker om. Om man känner sig orolig över att man inte ska lyckas hållas motivationen vid liv då ska man vara försiktig med prestationsinriktade mål som passar bättre för de personer som tycker om att träna och längtar till passen. Istället kan själva målet handla om att träna regelbundet. Kvaliteten på passen blir då mindre viktig än kvantiteten. Det gör att hjärnans belöningssystem kickar igång när vi tränat och vi slipper drabbas av negativa intryck när vi inte alltid blir snabbare eller starkare. Man kan också anlita en PT (personlig tränare). Fokusera på mitten

För de flesta som tränar är en viktig del av motivationen att hålla sig frisk och slippa förslitningsskador och sjukskrivningar. Alla har sin egen problematik och det kan vara bra att konsultera en sjukgymnast eller personlig tränare om det finns specifika problem. Om du är skadefri och bara vill förebygga problem så är ett tips om att se till att särskilt träna ryggen och de inre musklerna vid midjan. Det är de viktigaste musklerna att vara stark och uthållig i då rygg- och nacksmärtor är en vanlig sjukskrivningsorsak samtidigt som både stress och tunga lyft på jobbet eller hemma ofta framkallar smärta just där.

Känner man ett motstånd mot gymmet så kan det vara bra att ha ett färdigt pass att köra när man kommer dit Något annat som kan vara bra att ha i bakhuvudet är att många lagsporter som innebandy och fotboll kräver starka och stabila fotleder och knän och skaderisken bland motionärer är hög. Man ser en ökad trend bland föräldrar att ta sig an barnens idrotter som ridning, dans, simning och hockey. Det är många vuxna nybörjare som tar sig an de här idrotterna och det är roligt. Träningen varierar över året. För många Sjöstadsbor varierar träningsintensiteten, och kanske även upplägget, stort över året. Några tränar mer löpning och styrka utomhus med kroppsvikten under sommarmånaderna. På hösten och vintern blir det istället fler pass inomhus på gymmet med skivstång och löpningen får stå tillbaka. Känner man ett motstånd mot gymmet så kan det vara bra att ha ett färdigt pass att köra när man kommer dit. Att veta vad man ska göra och varför brukar hjälpa att komma över sitt gymmotstånd.

2016 SJÖSTADSBLADET 45


När godhet krockar med verklighet

KULTUR

Sjöstadsbon och regissören Michael Riise tar sig an den dagsaktuella frågan om hur man enar gott med rätt i pjäsen Den goda människan från Sezuan, av Bertolt Brecht. Lördag den 13 februari är det premiär i Gamla Folkets Hus i Kallhäll. Text: Louise Molander

Pjäsen inleds med att det kommer tre gudar till staden Sezuan och söker natthärbärge. Den unga prostituerade Shen Te (spelas av Lydia Ahlsén) är den enda människan i staden som erbjuder dem att sova i sitt rum. Gudarna prisar hennes godhet och Shen Te blir belönad med en stor summa pengar som hon investerar i en tobaksaffär. Men rikedomen får konsekvenser. Tiggare, släktingar i nöd och grannar dras till hennes butik för att få hjälp och, god som hon är, klarar hon inte av att säga nej. Förmögenheten äts upp av omättliga munnar och konkursen är snart ett faktum. Shen Te tvingas skapa ett alter ego; en hårdför manlig kusin, Shiu Ta, som kastar ut alla nödställda ur butiken, får rätsida på ekonomin och tar över tobaksindustrin i Sezuan. Regissören Michael Riise är trogen orginalmanuset, tiden är 30-tal och temat lika aktuellt i dag som när pjäsen hade premiär 1943. Vi har alla ett behov av att vara goda men vår önskan efter moral kolliderar ofta med verkligheten. - Uppsättningen syftar till att problematisera godhetsbegreppet och att publiken själva får ta ställning till vad den tycker, säger Michael Riise. Föreställningen kan ses till och med den 16 april 2016. Biljetter på www.kulturbiljetter.se

FAKTA Den goda människan från Sezuan Av Bertolt Brecht Musik: Paul Dessau Regissör: Michael Riise Instudering Musik/sång: Amanda Elvin Scenograf: Lars-Erik Hedendahl Kostymör: Katarina Winberg Isaksson Producent: Bo Thulin Föreställningens längd: ca 3 timmar inkl paus

.........................................


RESTAURANG

Det finns många restauranger i Sjöstan. Så det finns mycket att välja på. Denna kväll i februari valde jag och mitt middagssällskap den indiska restaurangen Namaskaar på Lugnets Allé. Namaskaar är ingen geografisk plats. Ordet står för ett värdigt och välkomnande sätt att med en lätt bugning hälsa på varandra. Det är också så man blir mottagen när vi kommer in i restaurangen. Vänligt och uppmärksamt. Lokalen har en rustik karaktär, vita väggar och mörkbruna möbler. Akustiken känns bra. Samtalen vid de andra borden blir bara till ett skönt sorl som på intet sätt är störande för den egna konversationen. Vi beställer in ett glas vin och en flaska indiskt öl. De smakar båda bra. Priserna ligger på genomsnittlig restaurangnivå. Menyn erbjuder ett fyrtiotal olika rätter, varav några för- och efterrätter och resten huvudrätter. Förrätterna ligger på 30-80 kronor och huvudrätterna i spannet 150-200 kronor. Sizlarrätterna - som alla är grillade i indisk tandoori-lerugn och serveras på en rykande het järnplatta - lockar med kyckling, lamm och kungsräkor i olika marinader och med olika kryddor. De mustiga indiska grytorna lockar med samma ingredienser men med ännu fler smaker och

BILDER

Sjöstadsbladet besökte Namaskaar i Sjö staden

utföranden. På listan finns även en specialare från Ceylon tillagad med kokosmjölk, yoghurt, grädde, limeblad och malda cashewnötter. Själv fastnar jag för en Mixed Sizlar bestående av grillad marinerad kycklingfilé, lammfilé och kungsräka serverad på het järnplatta med färska grönsaker, rödlök och tandoorisås. Den andre av oss väljer Lamb Jolpai, en gryta som består av lammkött med stekt lök, paprika, muskotnöt, Garam masala, färsk ingefära och koriander samt hemlagad olivchutney. Till detta får vi in en stor skål med ris och ett stycke härligt naanbröd. Stor enighet om att vi bjuds på verkligen god mat. Allt med rätt värme, välkryddat och med smaker som stödjer varandra till en bra helhet. Mycket beröm, men det var verkligen gott. Därtill rikligt tilltagna portioner, så vi blev ordentligt mätta. Ja, vi gick mycket mätta och nöjda från restaurang Namaskaar på Lugnets Allé 67! Sjöstadbon Leif Svensson tidigare restaurang provare för White restaurangguide!

– Jag kommer för Sjöstadsbladets räkning besöka och provsmaka restaurangerna i Sjöstaden. På vår hemsida kan du följa våra recensioner på Sjöstadens utbud. www.sjostadsbladet.se

FÖRR & NU


FĂ–RR & NU

FOTOGRAFER Per Skoglund Jonathan Dart Jonny Bothin Vimar Ericsson


8


2

Välkommen till GlashusEtt! Stockholm Vattens miljöinformtions-center i Hammarby Sjöstad Ny skolutställning i vår om kemikalier i avloppet och farligt avfall. (Även för vuxna.)

7

Du hittar oss på Lugnets Allé 39 08-522 137 00, glashusett@stockholmvatten.se Öppettider: Mån 13.00-17.00 Tis-Tors 9.00- 17.00 Fre 9.00-16.30 Lunch 12.00-13.00

8 8

13

Vi fortsätter visa våra läsares bilder från vår vackra stadsdel. Hammarby Sjöstad!

14

9

FOTOGRAFER 1. ELIN BERGMAN 2. JOHAN HAGBERG 4. CAFÈ KAJSAS 5. TOWE AHLIN 6 MATS 7. BAKARNA 8. KIRSTI RINGHÖG 9. GABRIELLAS KÖK & BAR


1

INSTAGRAM

Dela din vardag med Lokaltidningen och dina grannar. Tagga dina bilder pรฅ Instagram med:

4

#sjรถstadsbladet #sjostadsbladet #sjรถstadsmagasinet #sjostadsmagasinet

5

6

FOTOGRAFER 13. MICHAEL ANDERSSON 14. JONNY BOTHIN


STATISTIK

84 brf i sjöstan medelinkomst år 2015 Av dessa är hälften medlemmar i Sjöstadsföreningen och övriga är medlemmar i HSEF

11 000 lgh

när Sjöstaden är färdigbyggd. Ca 3800 tar 2016 fortfarande emot gratistidningar i brevlådorna

421 000 SEK/år

år 2017

12 000 lgh Ca 2 000 tar fortfarande emot reklam & gratistidningar i brevlådorna * Källa Posten

* Källa Posten

FOTO: Kirsti Ringhög

FOTO: Kirsti Ringhög *KÄLLA: Stockholm Stad och Posten och brf.se

52 SJÖSTADSBLADET 2016

Bilinnehav 62%

Normallägenhet

80 m2

Barnfamiljer

20%


STATISTIK

Rorgängargatan 7 +50 000 kr, +1,0% 4 850 000 kr 2 rum, 110 m² 44 091 kr/m² (2016-01-15) Fendergatan 11 +680 000 kr, +10,0% 7 475 000 kr 4 rum, 88 m², 7 tr 84 943 kr/m² (2016-01-14)

2016

,2%

rs

0-5 år 13,5%

Sj

40

ö 20 st

*Källa: Booli.se

,6%

år 10

Sickla Kanalgata 49 +50 000 kr, 0,9% 5 500 000 kr 3 rum, 95,5 m² 57 592 kr/m² (2015-12-21) Rorgängargatan 15B +300 000 kr, +5,6% 5 700 000 kr 3 rum, 81 m² 70 370 kr/m² (2015-12-18)

65- å r6

6-19

Fartygsgatan 8 ±0 kr, 0,0% 2 750 000 kr 2 rum, 42,5 m², 1 tr 64 706 kr/m² (2016-01-14)

Hammarby Sjöstad r

Hammarby Kaj 22 +630 000 kr, +8,8% 7 825 000 kr 3 rum, 90 m² 86 944 kr/m² (2016-01-15)

ad 0 sb pe o

Nyligen såld

* Källa Stockolm Stad

Vi är nu lika stora som kommunerna: Alvesta, Karlskoga och Östhammar. Fullt utbyggd kommer det bo cirka 27 500 personer

i Hammarby Sjöstad och cirka 12 000 personer kommer att arbeta i stadsdelen. Varje dag året runt bevakar vi Hammarby Sjöstad. Du följer väl oss på facebook.se/sjostadsbladet, twitter.se/sjostadsbladet, instagram.com/sjostadsbladet och vår hemsida.

2016 SJÖSTADSBLADET 53


Samtliga BRF i sjöstan Sjöstadsallén 769615-7267

Snittpris/m² 60 992 kr

Lån/m² 9 581 kr

Avgift/m² 848 kr

Sjöstaden 3 769612-0794

Snittpris/m² 65 095 kr

Lån/m² 12 969 kr

Avgift/m² 825 kr

Sjöstadsesplanaden 1 769616-2234 Snittpris/m² 57 941 kr

Lån/m² 11 207 kr

Avgift/m² 706 kr

Sjöstadsudden 769615-4199

Snittpris/m² 63 984 kr

Lån/m² 13 039 kr

Avgift/m² 813 kr

Havet 769604-7336

Snittpris/m² 55 874 kr

Lån/m² 7 507 kr

Avgift/m² 764 kr

Sjöstaden 2 769606-2533

Snittpris/m² 62 476 kr

Lån/m² 12 847 kr

Avgift/m² 630 kr

Grynnan, Sickla Kaj 769606-3002 Snittpris/m² 59 963 kr

Lån/m² 10 626 kr

Avgift/m² 737 kr

HSB Sickla Kanal i Stockholm 769606-5122 Snittpris/m² 56 914 kr

Lån/m² 9 981 kr

Avgift/m² 681 kr

Holmen, Sickla Kaj. 769606-2913 Snittpris/m² 65 287 kr

Lån/m² 13 459 kr

Avgift/m² 654 kr

HSB Hammarby Strand i Stockholm 769602-1703 Snittpris/m² 64 024 kr

Lån/m² 9 158 kr

Avgift/m² 756 kr

Glödlampsfabriken 769618-4592 Snittpris/m² 58 226 kr

Lån/m² 13 652 kr

Avgift/m² 691 kr

Dyningen 769604-7328

Snittpris/m² 82 630 kr

Lån/m² 8 639 kr

Avgift/m² 675 kr

Sjöpärlan 769608-3091

Snittpris/m² 62 027 kr

Lån/m² 9 413 kr

Avgift/m² 754 kr

Riksbyggen Båtbyggaren 716421-2172 Snittpris/m² 59 309 kr

Lån/m² 5 912 kr

Avgift/m² 854 kr

Lugnvattnet 1 769616-6193

Snittpris/m² 59 977 kr

Lån/m² 8 364 kr

Avgift/m² 747 kr

Riksbyggen Slusstornet 716419-6128 Snittpris/m² 63 807 kr

Lån/m² 8 006 kr

Avgift/m² 700 kr

HSB Redaren i Stockholm 769613-6014 Snittpris/m² 63 887 kr

Lån/m² 1 168 kr

Avgift/m² 816 kr

Hammarby Kanal 769606-9470 Snittpris/m² 56 756 kr

Lån/m² 9 773 kr

Avgift/m² 724 kr

Sundet 769607-0163

Snittpris/m² 51 369 kr

Lån/m² 7 956 kr

Innanhavet 1 769616-8421

Snittpris/m² 59 430 kr

Lån/m² 11 573 kr

54 SJÖSTADSBLADET 2016

Skärgårdsbåten 769629-8665 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Kajkanten 769626-9054 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Mältplåten 1 769614-8050 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Fredriksdalskajen 769627-5853 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Linjefarten 1 769623-7275

Snittpris/m² 73 622 kr

Lån/m² – kr

Avgift/m² – kr

HSB Ekudden nr 688 i Stockholm 769602-1497 Snittpris/m² 62 399 kr

Lån/m² 8 941 kr

Avgift/m² 765 kr

Sjöportalen 1 769607-6475

Snittpris/m² 62 485 kr

Lån/m² – kr

Avgift/m² – kr

HSB Olympia i Stockholm 769602-1505 Snittpris/m² 68 636 kr

Lån/m² 7 520 kr

Avgift/m² 683 kr

Hamnkranen 769613-9349

Lån/m² 10 064 kr

Avgift/m² 650 kr

Snittpris/m² 56 428 kr

Båtturen 1 769623-7242 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Sjöstaden 1 769606-2509

Snittpris/m² 62 706 kr

Lån/m² 11 kr

Avgift/m² 699 kr

Linjefarten 2 769626-6043

Snittpris/m² 80 722 kr

Lån/m² – kr

Avgift/m² 650 kr

Henriksdalshamnen 6 769620-0273 Snittpris/m² 82 907 kr

Lån/m² – kr

Avgift/m² – kr

Storseglet 769622-7250

Lån/m² 7 235 kr

Avgift/m² 732 kr

Snittpris/m² 68 813 kr

Kajkanten 769626-9054 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Sjöstadsparterren 769616-4685 Snittpris/m² 56 627 kr

Lån/m² 11 847 kr

Avgift/m² 741 kr

Sjöstadsviken 769614-0834

Snittpris/m² 51 964 kr

Lån/m² 7 563 kr

Avgift/m² 781 kr

HSB Sjöresan i Stockholm 769611-7485 Snittpris/m² 69 769 kr

Lån/m² 9 545 kr

Avgift/m² 675 kr

Avgift/m² 714 kr

Riksbyggen Konvojen 716420-4708 Snittpris/m² 64 895 kr

Lån/m² 14 355 kr

Avgift/m² 801 kr

Avgift/m² 819 kr

Hammarby Ekbacke 769607-6343 Snittpris/m² 55 536 kr

Lån/m² 11 287 kr

Avgift/m² 756 kr


STATISTIK Det heter att man köper en lägenhet. Men i bostadsrättsföreningar är det inte riktigt så – Man köper ju en andel i den ekonomiska föreningen, som ger rätt till bostad – bostadsrätt. För att få örnkoll på föreningens hela ekonomi har vi tagit hjälp från de olika Bostadsrättsföreningarna i Hammarby Sjöstad. En del föreningar är så pass nya att inga siffror ännu finns. La Dolce Vita 769614-5122

Snittpris/m² 60 332 kr

Lån/m² 20 606 kr

Avgift/m² 571 kr

Storseglet 769622-7250

Snittpris/m² 68 813 kr

Lån/m² 7 235 kr

Avgift/m² 732 kr

Älven 769607-0171

Snittpris/m² 55 519 kr

Lån/m² 9 453 kr

Avgift/m² 663 kr

Lumaparken 769629-1009

Snittpris/m² 65 366 kr

Lån/m² – kr

Avgift/m² 801 kr

Strandkanten 716439-0630

Snittpris/m² 60 999 kr

Lån/m² 10 177 kr

Avgift/m² 655 kr

Henriksdalshamnen 6 769620-0273 Snittpris/m² 82 907 kr

Lån/m² – kr

Avgift/m² – kr

Snittpris/m² 77 056 kr

Lån/m² 7 206 kr

Avgift/m² 632 kr

Linjefarten 2 769626-6043

Snittpris/m² 80 722 kr

Lån/m² – kr

Avgift/m² 650 kr

Snittpris/m² 55 948 kr

Lån/m² 8 069 kr

Avgift/m² 778 kr

Sjöstadskajen 769621-8382

Sjöstaden 1 769606-2509

Snittpris/m² 62 706 kr

Lån/m² 11 kr

Avgift/m² 699 kr

Snittpris/m² 63 695 kr

Lån/m² 6 054 kr

Avgift/m² 661 kr

Fendern 769618-4956

Snittpris/m² 63 462 kr

Lån/m² 6 118 kr

Avgift/m² 686 kr

Båtturen 1 769623-7242 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Hammarby Park 769609-0658 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 62 872 kr 10 390 kr 777 kr

Riksbyggen Seglatsen 716420-4690 Snittpris/m² 63 149 kr

Lån/m² 6 567 kr

Avgift/m² 713 kr

HSB Olympia i Stockholm 769602-1505 Snittpris/m² 68 636 kr

Lån/m² 7 520 kr

Avgift/m² 683 kr

Revet, Sickla Kaj. 769606-2855 Snittpris/m² 58 836 kr

Lån/m² 10 913 kr

Avgift/m² 576 kr

Hamnkranen 769613-9349

Lån/m² 10 064 kr

Avgift/m² 650 kr

Farvattnet 769614-1725

Snittpris/m² 59 384 kr

Lån/m² 8 137 kr

Avgift/m² 737 kr

Hammarby Kaj 769607-6459 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr

Bukten 1 769615-8950

Snittpris/m² 66 722 kr

Lån/m² 4 158 kr

Avgift/m² 515 kr

Hammarby Sjö 1 769606-2665

Träslöjden 769610-7643

Snittpris/m² 64 520 kr

Lån/m² 9 kr

Avgift/m² 662 kr

Mältaren 1 769629-3187 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr

Henriksdalskajen 769615-3944 Snittpris/m² 63 036 kr

Lån/m² 5 785 kr

Avgift/m² 752 kr

Fredriksdalskajen 769627-5853 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr

Knallen 1 769617-2787

Snittpris/m² 65 259 kr

Lån/m² 11 918 kr

Avgift/m² 692 kr

Linjefarten 1 769623-7275

Snittpris/m² 73 622 kr

Lån/m² – kr

Avgift/m² – kr

Sjöstadspiren 769619-3809

Snittpris/m² 61 818 kr

Lån/m² – kr

Avgift/m² 631 kr

HSB Ekudden nr 688 i Stockholm 769602-1497 Snittpris/m² 62 399 kr

Lån/m² 8 941 kr

Avgift/m² 765 kr

Sjöportalen 1 769607-6475

Lån/m²

Avgift/m²

Farleden 769604-7344 Felicia Strand 769608-5518

Skärgårdsbåten 769629-8665 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Soldäcket 769621-3524

Snittpris/m² 81 349 kr

Lån/m² 2 077 kr

Avgift/m² 632 kr

Snittpris/m² 56 428 kr

Snittpris/m² 62 953 kr

Snittpris/m²

Lån/m² 9 663 kr

Avgift/m² 785 kr

62 485 kr – kr – kr Forsen 1 769628-9805 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr * Bostadsrättsföreningarnas årsredovisningar, BRF.se och Booli.se

Båtklubben 769618-5151 Snittpris/m² 60 859 kr Henriksdalsporten 769617-7869 Snittpris/m² 60 556 kr Sjöstadskanalen 769623-2888 Snittpris/m² 63 529 kr

Lån/m² 7 728 kr

Avgift/m² 782 kr

Lån/m² 3 025 kr

Avgift/m² 696 kr

Lån/m² 8 482 kr

Avgift/m² 524 kr

2016 SJÖSTADSBLADET 55


Följ Sjöstadsbladet på FACEBOOK så missar du inget! Uppdateras; Dygnet Runt - Året Runt. Av Sjöstadsbor för Sjöstadsbor: facebook.se/sjostadsbladet

PÅ NYA UPPDRAG FJean-Claude Juncker och Allan Larsson. Foto: EU/Etienne Ansotte

DETTA HAR HÄNT!

fd krönikör på Sjöstadsbladet och

Sjöstadsbon Allan tillbaka till EU UPPRAG Jean-Claude Juncker utser Allan Larsson till särskild rådgivare för den europeiska pelaren för sociala rättigheter. Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har utsett Allan Larsson till särskild rådgivare för den europeiska pelaren för sociala rättigheter. I samband med detta gjorde kommissionens ordförande Jean-Claude

Juncker följande uttalande: –Som jag aviserade i mitt tal om tillstånder i unionen vill jag utveckla en europeisk pelare för sociala rättigheter där man tar hänsyn till de föränderliga förutsättningarna inom arbetslivet. Denna pelare bör komplettera vad vi redan gemensamt har uppnått vad gäller skydd för arbetstagare i EU. Och jag tror att det är klokast att börja i euroområdet, och låta öv-

riga EU-länder delta om de vill. Allan Larsson har unika erfarenheter och kunskaper på detta område, både på europeisk och internationell nivå. Jag är mycket glad över att kunna stödja mig på hans sakkunskap och låta honom agera ambassadör för detta viktiga initiativ.

ALLAN LARSSON Chefredaktör för tidskriften Vi 1979-1982, generaldirektör och chef för Arbetsmarknadsstyrelsen 1983-1990 och finansminister 1990-1991. Åren 1995-2000 var han generaldirektör i EU-kommissionen. Åren 2000-2005 var han ordförande i styrelsen för Sveriges Television och 2003 utsågs han till ordförande för Lunds universitets styrelse.Regeringen Persson tilldelade honom professors namn år 2001. 2010-2012 Krönikör på lokaltidningen Sjöstadsbladet. KURIOSA: Allan Larsson har i Lund rönt även den studentikosa världens gillande: Hans näsa finns avgjuten och upphängd på plats 149 i Nasoteket på Akademiska Föreningen.

Liberalerna vill att det nu ska bli tillåtet att bada i Hammarby sjö MOTION Hammarby Sjöstad vill inte vara sämre än Södermalm. Nu motionerar två liberaler om att häva badförbudet i Hammarby sjö och anlägga en badplats i stadsdelen. På bild ser vi ett gäng Sjöstadsbor som redan börjat vinterbada.

56 SJÖSTADSBLADET 2016

100-TAL PERSONER I STORT HULIGANBRÅK

Stort huliganbråk utbröt under lördagen den 9 januari vid Mårtendalsgatan, Hammarby Sjöstad. Enligt polis på plats var det ett 100-tal personer som bråkar med varann. Polis beordrades till platsen efter uppgifter att två större grupperingar bråkade och slogs. När polis kom till platsen sprang en stor del mot Gullmarsplan. Tre ambulanser har skickats till platsen då några skadats. I samband med händelsen körde en bilförare på en polis som kastades upp på huven och sedan ner på marken. Föraren greps grovt våld mot tjänsteman. Även misstänkt för drograttfylleri och brott mot knivlagen. Vidare upprättades anmälan om grov misshandel och våldsamt upplopp. En person blev sparkad i huvudet. En person omhändertogs enligt Polislagen.

Helios13 förslag på huset.

Visionsbild: White Arkitekter

HYRESGÄSTERNA UPPSAGDA Ikano Bostad och Skanska som bildat ett gemensamt bolag för att utveckla nya lägenheter i kvarteret påsen i Hammarby Sjöstad. Har i dagarna sagt upp samtliga hyresgäster för att bygga attraktiva lägenheter i huset. En grupp som kallar sig HELIOS 13 har försökt rädda påsen 10, för att huset istället skulle bli ett kulturhus. Men än är inte sista ordet sagt. Uppsägningarna är överklagade till hyresnämnden. (Hyresgästerna har haft rivningskontrakt. Reds notering). Du läser mer om detta på vår facebook.se/sjostadsbladet.

MADRASSÅK I BACKEN Flera unga personer uppges ha skadats vid 23.00 tiden den 9 januari efter att ha åkt ner på en madrass i Hammarbybacken. Fyra unga personer sågs åka ner för Hammarbybacken på en madrass som de tagit från en av belysningsmasterna i toppen av backen. Polisen var på plats med tre polisbilar och tre ambulanser. En ung tjej skadade sig och slog i huvudet i marken. Hon har fått åka ambulans från platsen. En annan ska ha fått ryggskador.


REPORTAGE

Graffiti och glaciärer

FOTO: Dalliance

Reykjavik är en stad av kontraster och paradoxer. En kosmopolitisk storstad och en liten fiskeby. Graffiti och glaciärer. Det är en plats där verkligheten aldrig riktigt verkar få fäste. Men med norrsken, valar, vulkaner och Nordens bästa nattliv runt hörnet, vem bryr sig om det. TEXT: David Liljefors FOTO: Dalliance

2016 SJÖSTADSBLADET 57


REPORTAGE

Ett stort runt fönster fångar min blick i ankomsthallen på Reykjaviks flygplats. Som en tavla ramar det in det karga landskapet utanför – frusen tundra, punkterad här och var av geotermisk aktivitet. Bortom den de snötäckta bergen och glaciärerna. Ett citat står att läsa på glaset, några rader från nationalklenoden Björks sång Jóga. I feel / emotional landscapes / they puzzle me Nog känner man det alltid. Få platser på jorden har en så karaktäristisk och gripande atmosfär som Island. Det är en plats där allting tycks hämtat ur sagorna. Där allting äger ett drag av overklighet. Norrskenet och midnattssolen. Valarna. Vulkanerna, vattenfallen och de varma källorna – ett landskap så säreget att Nasa lät träna sina astronauter här före månfärderna. Flygbussen in till huvudstaden Reykjavik tar fyrtiofem minuter en bra dag och gräver inga större hål i din reskassa. Den isländska kronan är fortfarande relativt svag, även om priserna långsamt är på väg upp i takt med att landet återhämtar sig efter den ekonomiska kollapsen 2008. Det är ingen stor stad, Reykjavik. Runt 120 000 människor bor här, en siffra jämförbar med Västerås. Reykjavik är något av en paradox. En kosmopolitisk storstad iklädd den lilla fiskebyns stickade kofta. En plats där utbudet av konst, kultur, musik, shopping och nattliv är värdigt Amsterdam eller Paris, fast allting ligger på gångavstånd. Jag har valt bort hotellkedjor och hostels för en lägenhet mitt på Laugavegur, en av stadens äldsta shoppinggator och hem för många av stadens nästan tvåhundra licencierade pubar och barer. Att hyra en lägenhet kostar inte mycket mer än ett bättre hotellrum, så är man ett par stycken i resesällskapet kan det ofta vara en bra affär. Själv betalar jag drygt 500 SEK per natt för en modernt utrustad tvåa med balkong och panoramautsikt över hamnen hos Room With a View (Laugavegur 18). Ett alternativt boende, särskilt om du reser med en liten budget, är Kex Hostel (Skúlagata 28). Den varsamt restaurerade kexfabriken är omåttligt populär bland stadens backpackers, och har även en bra restaurang som övergår till bar/klubb på kvällen. Den blå lagunen Efter en sen lunch på de lokala vegetarianernas favorithak A naestu grosum (Laugavegur 20b) något kvarter nedför gatan från lägenheten, packar jag badbyxorna för en efterlängtad geotermisk badutflykt. Blå lagunen, nära den lilla fiskebyn Grindavik sydöst om Reykjavik, är Islands mest kända varma källa. Det turkosblå vattnet håller en vattentemperatur på 37–39 grader året runt, och innehåller dessutom mineraler och alger som motverkar hudens åldrande och lindrar åkommor som psoriasis. Billigast är att ta bussen från Reykjaviks buss- tation. Den går varje timme fram till sen kväll. Tidningen Icelandic Times devis: att lyfta fram det typiskt isländska. Här kan du läsa det mesta om vad som är på gång på ön.

58 SJÖSTADSBLADET

Blå lagunen det turkåsblå vattnet håller 37-39 grader året runt.

Alternativt lägger du till en slant och bokar en minibuss som hämtar och lämnar dig vid hotellet. Den blå lagunen av idag är ett modernt badhus med såväl spabehandlingar som fine dining. Bli inte besviken över det. När du träder ut i den ångande lagunen är magin tillbaka. Beställ ett glas vin, eller en ansiktsmask baserad på den världsberömda mineralrika leran, från ”swim trough”-baren. Sedan är det bara att låta timmarna passera förbi. Ett bra tips, särskilt om du har begränsat med tid att spendera på Island, är att förlägga sitt besök först eller sist i sin vistelse, eftersom lagunen ligger på vägen mellan Reykjavik och flygplatsen Keflavik. Golden circle För den som vill ta sig utanför Reykjavik i egen regi så är det Ringvägen som gäller. Den 134 mil långa, och stundtals bedövande vackra, transportleden ringlar sig runt hela ön längs kusten, tunnlar sig genom berg och under fjordar. I teorin går det att åka runt Island på två dagar, men i praktiken är allt under en vecka tämligen meningslöst om du ska hinna se någonting. Bättre är då att hänga på någon av de många guidade turerna. På senare år har utbudet ökat explosionsartat, och i dag kan du i första bästa turistbyrå eller större hotellobby boka in dig på valskådning, norrskenssafari, stadsvandringar, trekking ... och såklart sightseeing i alla dess former. Själv har jag bokat en av de mest populära (och prisvärda) turerna. The Golden Circle. För runt 400 svenska kronor får du under en heldag uppleva flera av Islands mest sevärda platser. Perfekt! Jag hinner med en stabil frukost på Prikið Bar (Bankastræti 12) innan det bär av. Har du varit på någon av de legendariska isländska efterfesterna, eller bara tycker att en frukost bör inne-

2016

”Det är så mycket som pågår hela tiden. Kolla bara på alla affischer där borta! Hardcore, reggae, salsa ... Reykjavik är mer än Björk, you know.” Kristján Freyr Halldórsson om kulturutbudet i Reykjavik.

Rejkavik

FAKTA

Befolkning: Cirka 120 000. Valuta: Isländsk krona (ISK). Ta sig dit: Reguljärflyg går dagligen från Köpenhamn, Stockholm och Oslo. Icelandair och Norweigian är två av bolagen. Det går inrikesflyg till de fem största tätorterna. Kända islänningar: Björk (sångerska), Snorre Sturlasson (diktare), Halldór Helgason (snowboardproffs). Kuriosa: Det finns i runda slängar fyra gånger mer får än människor på Island. Mer information: visiticeland.com


hålla ett fyrsiffrigt antal kalorier, då är det här stället för dig. Testa till exempel ”The Hangover Killer” en gigantisk sandwich ackopanjerad av en ”Bruce Willis Shake” med Jack Daniels och Treo. Vårt första stopp på The Golden Circle är det geotermiska området intill floden Hvítá. Island är, efter Kina, världens största användare av geotermisk energi, och landets otaliga lergrytor, svavelkällor och kokande vattensamlingar är än i dag vitala för det isländska samhället. Vi har kommit för att bevittna ett av de mest spektakulära skådespelen i den isländska naturen, gejs rarna. Den mest kända av dem, Geysir, som har fått låna sitt namn till liknande källor världen över, kan spruta vatten upp till 70 meters höjd. Den har dock varit inaktiv de senaste åren. Här vid Hvítá finns dock ”lillesyster” Strokkur. Mindre förvisso, men utbrotten kommer så tätt som var 4:e till var 8:e minut. – Det är hypnotiserande, säger en av besökarna vid källan. Att se det explodera, dö ut och sedan byggas upp igen. Jag har stått här i två timmar nu! Innan dagen är slut hinner vi med det väldiga vattenfallet Guldfoss och Islands gamla parlament Tingvalla, där du också kan beskåda den euroasiska och den nordamerikanska kontinentalplattan glida ifrån varandra med en takt av 5 mm per år. Mál og Menning Tillbaka i Reykjavik har jag bestämt träff på stadens största oberoende bokhandel Mál og Menning (Laugavegur 18) med en av stadens verkliga kulturpersonligheter. Kristján Freyr Halldórsson kommer ursprungligen från det lilla samhället Ísafjörður på nordöstra Island, men har bott i huvudstaden sedan 1988. Sedan några år tillbaka är han manager för bokhandeln, spelar trummor i bandet Reykjavik! och

FOTO: Moyan Brenn

FOTO: Moyan Brenn

REPORTAGE

är dessutom programledare för ett av landets mest populära musikradioprogram. – Det bästa med Reykjavik är kulturen, musiken och konstscenen, säger Kristján. Det är så mycket som pågår hela tiden. Kolla bara på alla affischer där borta! Hardcore, Reaggae, Salsa ... Reykjavik är mer än Björk, you know. En sak jag är nyfiken på är hur kulturlivet förändrades efter den ekonomiska kollapsen? – Min uppfattning var att kulturlivet blev rikare efter kollapsen. Folk ville gå ut mer. Kollapsen födde också en ny slags fosterlandskärlek, där folk värnade om allt som var isländskt. Har du några tips på isländsk musik och litteratur att dela med dig av? – Två band som jag lyssnar mycket på nu är Hjaltalin och Sin Fang. De sjunger båda på engelska. Två författare som jag skulle vilja rekommendera är Einar Kárason och Hallgrimur Helgason, där den senare skriver lite mer kontemporärt. Kaffibarrin Nattlivet i Reykjavik är vida omtalat, och det börjar relativt sent. Alkoholpriserna är relativt höga, så de flesta föredrar att ta några glas hemma, och inte bege sig ut på krogarna förrän framåt midnatt. Det är en ganska luddig gräns mellan caféer, pubar, restauranger och nattklubbar, och det är vanligt att ett café övergår till en bar på kvällen, eller att en restaurang blir nattklubb. Det mesta av stadens nattliv rör sig kring de stora gatorna Laugavegur och Austurstraeti med tillhörande bakgator. Här hittar du populära barer som Hemmi & Valdi (Laugavegur 21), Boston (Laugavegi 28b) och Faktory (Smiðjustígur 6). Och de lite större klubbarna Vegamot (Vegamotastig 4), Café Solon (Bankastraeti 7A) och Nasa (Thorvaldsenstraeti 2). Reykjaviks mest beryktade bar hittar du emellertid på Bergstaðastræti 1. Kaffibarinn är dels känd från Baltasar Kormákurs film 101 Reykjavik, och dels för att 80-talsikonen Damon Albarn från bandet Blur en gång var delägare i baren. Hype eller inte? En riktigt bra bar är det i alla fall. Som avrundning på kvällen gör jag som bland andra Bill Clinton, James Hetfield från Metallica och mästerkocken Mathias Dalhgren har gjort före mig – jag köper en varmkorv på världsberömda Bæjarins Beztu Pylsur nere vid hamnen. Be om ”eina með öllu” (en med allting) och få någonting att längta efter ändå till nästa gång du besöker staden.

2016 SJÖSTADSBLADET 59


Vår mediamix ger Er en bra ROI Webb & Magazine SINCE 2003

Nya Sjöstadsbladet är en mötesplats för alla boende i Sjöstaden med omnejd. I Sjöstaden där möter vi boende som vill läsa om sin stadsdel och ta del av de lokala företagens erbjudande. Vi möter också företag och verksamheter som vill nå ut till människor i Sjöstaden. Vi har bevakat, stöttat affärslivet och människorna och allt som händer i Sjöstaden sedan starten 2003 då människorna i Sjöstaden tog oss till sitt hjärta. 2010 kom vi ut med en papperstidning och blev Sjöstadsbornas ”egna” lokaltidning mycket har hänt sedan dess vi har ofta fått förfrågningar om ett magasin med snyggare bilder, layout en tidning som passar bättre in i vår stadsdel. 2015 kom vi ut med ett just sådant ett snyggt magasin exklusivare ett typiskt coffee table magasin. Många fördelar mot vår tidigare ”tabloidtidning” . Nya Sjöstadbladets tidningsmagasin är oumbärligt för den som vill hålla sig orienterad om utvecklingen i Sjöstadens näringsliv och samtidigt få nya idéer och uppdateringar. Vi fortätter att vara ett starkt media på lokal nivå som kan utveckla den egna verksamheten. Innehållet är ofta högintressanta, personporträtt av lokala profiler, politiker och annat läsvärt. Vi lyfter fram framgångsrika entreprenörer och tittar närmare på de ambitiösa framtidsplanerna för utvecklingen av Sjöstaden. Detta och mycket annat kan du läsa hos oss trevlig läsning. I nästa nummer visar vi upp vår nya saluhall som öppnar under mars månad. Vi får också stifta bekantskap med fd Sjöstadseleven Zara Larsson och mycket, mycket mer!

VILL DU SYNAS I SJÖSTAN? Kontakta oss då direkt så berättar vi mer vad vi kan erbjuda.


HAMMARBY SJÖSTADS LOKALMAGASIN

NUMMER TVÅ

2016

VARSÅGOD! TA DITT EX AV HAMMARBY SJÖSTADS LOKALMAGASIN

SVERIGES LOKALASTE MAGASIN - STÖRST PÅ NYHETER OCH INFORMATION

Michelin kockar öppnar Saluhall

REPORTAGE NEW YORK

Behövs mäklaren år 2016?

Allt om HAMMARBY SJÖSTAD och lite till! HITTA DIN FAVORIT

KARTA ÖVER

SJÖSTAN

Zara Larsson + Justin Bibier

”Probably the best pizza in town”

Sjöstadens restaurang & sportbar

Boka bord: 08-556 03 150 www.allekokbar.se SENAST SÅLDA BOSTÄDER I STATISTIK SJÖSTAN

Hammarby Allé 129


KÖKSEXPERTERNA

Köket V

i har tagit hjälp av far och son Peter och Kevin Dyckman. De har branschvana sen 1980- talet med kök och inredning både i stora som små projekt. Intresse för design har gett dem möjligheten att utveckla kök, bad och vardagsrum i hela VÄRLDEN. De representerar Arredo3 på den svenska marknaden.och har butik med showroom på Hammarby Allé 78 i Hammarby Sjöstad. Framöver kommer de svara på våra läsares frågor, gällande vad man ska tänka på när man ska investera i ett nytt kök, eller planera för småförändringar i befintligt kök. Med hjälp av CAD kan de ta fram förslag på unika lösningar. Kevin Dyckman berättar för oss – Det är både inspirerande, utmande och roligt att kunna bistå med vår expertis till Sjöstadsborna. Kevin berättar att de både tillverkar moderna och klassiska kök. Vi har även en rad tillbehör som kan byggas in i befintliga kök. Gå gärna in i deras butik och få insperation på plats. Vet du redan hur ditt drömkök ser ut? Om inte, är det en bra idé att få inspiration och ideér direkt i butiken. Både Peter och Kevin är inspirationskällor med mängder av kunskap och ideér. Vi frågar Kevin om han inte kan dela med sig av ett tips redan nu? – När man ska planera att renovera eller köpa nytt kök börja skissa hur köket ska användas. Gör en behovsanalys där du tänker igenom vad du och din familj egentligen behöver för att kunna nyttja köket på bästa sätt. Ska köket användas till andra aktiviteter än matlagning? Hur många personer ska kunna sitta och äta i köket? – Har du ett litet kök kan du till exempel flytta en vägg för att få mer utrymme. Något som man kanske glömmer? – Tänk på att barnen växer. Försök göra flexibla lösningar så att köket fungerar både nu och om ett par år. Om några år behöver barnen till exempel kunna använda mikron själva. Du ställer frågan till: koksexperterna@sjostadsbladet.se

62 SJÖSTADSBLADET 2016


KÖKSEXPERTERNA I dagens öppna planlösningar är köket ofta en del av vardagsrummet. Köket skall vara ett rum att trivas i och att känna sig bekväm i detta har vi på Sjöstadsbladet tagit fasta på.

Kevin Dyckman

2016 SJÖSTADSBLADET 63


Audi RS6 Avant Performance » V8 biturbo » 605 hk » 750 Nm » 0-100 3,7 sekunder Välkommen in till Audi Hammarby Sjöstad.

Audi Hammarby Sjöstad audistockholm.se · mån–fre 9–18, lör-sön 11–16 · Hammarby Fabrikssväg 45 · 08-503 336 01

SJÖSTADSBLADET  
SJÖSTADSBLADET  

Sveriges lokalaste lokaltidning. Av Sjöstadsbor för Sjöstadsbor.

Advertisement