Page 1

UTGÅVA AV SJÖSTADSBLADET - ALLT OM FESTEN!

Intervju

Det var ett skämt

Henrik Kristoffersen Närbild

Afterski i Sjöstan Intervju

Hargin tog pallplats på hemmaplan Världscuptävling i Hammarby Sjöstad blev en folkfest...!

Fjällets konung Mats Årjes SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


Folkfesten

FOTO: Erik Forsberg SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


I B L I C K FÅ N G E T

VINNARE MIKAELA SHIFFRIN (USA) TVÅA

(SLOVAKIEN) OCH TREA NINA

LOESETH (NORGE)

F OTO: C A R O L I N E R O O S M A R K

VERONIKA VELEZ ZUZULOVA

Det blev ingen pallplats för Frida Hansdotter i år. Men hon hyllades som en rockstjärna av publiken.

Det våras för Dual Maskoten Dual höll hov bland foodtrucks och gjorde att stämningen hölls hög i marknadsområdet. Sjöstaden hade två foodtrucks på plats det var HK’s Lila Food Truck och Freds Foodtrucks, som köpt Dollys Hamburgers. I denna lokal vid Henriksdalshamnen kommer de saluföra deras meny från deras foodtrucks. Längst kö var framför HK’s Lila Food Truck, de sålde en succé burgare för 100 kronor.

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


F OTO: J O N N Y B OT H I N

F OTO: J O N N Y B OT H I N

Tutankhamuns öde fortsätter fascinera en hel värld.

Tävling I HEMMA BACKEN Tävling hemma i Hammarby Sjöstad. Då slog hemmaåkaren Mattias Hargin till med säsongens första pallplats - en tredjeplats i parallellslalom. – Stödet som var i backen var bara wow helt otroligt, säger en känslosam Hargin till Hammarby Sjöstads lokaltidning Sjöstadsbladet. – Förra året var jag även på ert omslaget, det är stort, säger Mattias. – Det var fantastiskt. Magisk känsla. Stödet som var i dag var bara wow. Det var extremt skönt att avsluta med en vinst och få vara med på prisutdelningen, säger Hargin som var känslosam på pallen. – Det var mycket känslor. Hela kvällen har jag verkligen gett allt så det var skönt att köra så pass snabbt. ”Hade en plan” Hargin var nära att åka ut direkt efter att ha varit 37 hundradelar efter Daniel Yule i det första åket. I det andra gasade han på rejält och slog ut schweizaren. Just avslutningen var Hargins starka sida hela kvällen. – Vi hade en plan. Jag satte kanske inte hoppet hela tiden, men vi hade pratat om att just här nere köra som Myhrer körde i fjol. Han avgjorde många åk här nere och jag tyckte att jag gjorde det på ett liknande sätt, säger han. Tävlingens andra svensk, Frida Hansdotter, blev fyra efter att ha förlorat matchen om tredjeplatsen mot norskan Nina Löseth efter en miss i ett hopp i backen.

NORSKA STJÄRNAN OM PARALLELLSLALOM: ETT SKÄMT Det var folkligt och festligt – tyckte de flesta. Norrmannen Henrik Kristoffersen var av en annan åsikt efter parallellslalomtävlingen i Hammarbybacken. – Det är ett skämt att det här räknas in i slalomcupen, säger han efter att ha åkt ut i första omgången i HAMMARBYBACKEN. Henrik Kristoffersen hade vunnit fem av säsongens åtta slalomtävlingar i världscupen när han kom till Stockholm. I parallellslalomen i Hammarbybacken var han inte ens nära. Norrmannen gjorde ett par missar i sitt första åk och var chanslös mot blivande slutsegraren Linus Strasser, Tyskland. I målfållan var det inte hostan som irriterade Kristoffersen mest. – När de två bästa slalomåkarna åker ut i första omgången (österrikaren Marcel Hirscher föll mot norske fartspecialisten Aleksander Aamodt Kilde)... Varför ska det räknas in i slalomcupen? säger han. Kristoffersen är starkt kritisk mot topparna på Internationella skidförbundet. – De måste börja använda huvudet. De måste tänka lite. Det är inte rätt att det är så här, säger han. Den svenska storstjärnan Frida Hansdotter är överens med Kristoffersen i sak men hyllar tävlingsformen. – Jag håller fast vid att jag tycker att det inte ska räknas med i slalomcupen men det är en minst lika viktig gren. Kolla vilken folkfest det är. Det här behöver vår sport. Det borde vara fyra, fem tävlingar varje vinter. Man kan inte säga att det är ett skämt. Han får åka hem och träna, säger hon. Hansdotter, som var tvåa förra året, föll i semifinalen mot Mikaela Shiffrin och förlorade sedan även matchen om tredje pris mot norskan Nina Løseth. SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


I B L I C K FÅ N G E T

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


UPPLEV ISEN PÅ SOMMAREN Bo i en vacker handskulpterad konstsvit och prova på att skapa din egen isskulptur. Toppa det med den exklusiva ismenyn där din middag serveras på tallrikar gjorda av samma is från Torne älv som ICEHOTEL byggs av. Ta del av erbjudandet på: ICEHOTEL.COM/SV/SOMMARPAKET

SOMMARERBJUDANDE

ICEHOTEL CLASSIC PAKETET INKLUDERAR: En natt i konstsvit, frukost, isskulptering, ismeny, fritt inträde till ICEHOTEL och vår prisbelönta Art & Designkatalog. PRIS: 3 047 kr per person Gäller 1 juni – 30 september.

ART SUITE: Sleeping Inside A Thought DESIGN BY: Lisa Lindqvist & Katarina Rose FOTO: Asaf Kliger

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


I B L I C K FÅ N G E T

Självklart var Ville på plats

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


Wendy Holdener 2016 års vinnare

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


Mattias Hargin

F OTO: J O N N Y B OT H I N

3:e plats wow! SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


Det blev ingen seger, men sällan har väl en tredjeplats firats så mycket som Mattias Hargins i parallellslalomtävlingen i Stockholm. – Det var en magisk känsla, stödet jag fick var – wow, säger han. Det var två år sedan Hargin stod på pallen senast i en världscuptävling, då tog han sin hittills enda seger, i slalom i Kitzbühel. Men tredjeplatsen i Stockholm betyder kanske mer för Hargin med tanke på att han lever i sorgen efter sin fru Matilda Rapaport som omkom i en lavinolycka i somras. Huddingesonen bars fram av de drygt 9 000 på plats i Hammarbybacken. – Publiken gav mig extremt stort stöd hela kvällen, så det var kul att jag kunde leverera tillbaka och bjuda på lite show. I fjol gick det inte som han hoppats i hemmatävlingen, han åkte ut direkt i åttondelsfinalen. Till i år kopierade han André Myhrers

framgångsrecept från i fjol, då Myhrer blev tvåa genom att köra rakt på portarna i den nedre delen av banan. Planen lyckades nästan hela vägen. Hargin förlorade semifinalen mot kvällens segrare, tysken Linus Strasser. I tredjeprismatchen vann Hargin över britten Dave Ryding med blott sex hundradelars marginal. – Det var kul att köra när det var så pass tajt, man kunde aldrig slappna av, säger Hargin. Efteråt hyllades Hargin av Frida Hansdotter, den enda svenskan i tävlingen. – Det var helt fantastiskt för honom, det här är ju hans hemmaplan. Tänk om en världscuptävling hade gått i Norberg, då hade jag sett till att vara på pallen, säger Hansdotter med ett skratt. I fjol blev Frida Hansdotter tvåa, i år fick hon nöja sig med en fjärdeplats efter att ha förlorat semifinalen mot kvällens segrare, amerikanskan Mikaela Shiffrin. I tredjeprismatchen vann norskan Nina Løseth. – Det var magiskt att tävla på hemmaplan och fantastiskt på alla vis, ända till slutet då jag strulade till det, säger Hansdotter och verkade inte det minsta besviken. I både semifinalen och i tredjeprismatchen fick hon problem efter hoppet, fick ett slag och körde ur banan respektive en stoppsladd. Världscupledaren Mikaela Shiffrin har inte tävlat i parallellslalom på fyra år. Men av ringrosten märktes ingenting. – Men för att vara ärlig så hade jag tur som startade i den röda banan. I den blå var det lite slag som överraskade dem som körde där först, säger amerikanskan. – Jag är väldigt glad. Jag åkte smart i de delarna där jag behövde och släppte på där jag kunde.

Fakta: Mattias Hargin Född: 7 oktober 1985. Bor: Stockholm/Monaco. Klubb: Huddinge SK. Meriter: Världscupen: En seger, en andraplats, fyra tredjeplatser. Två femteplatser i VM, en sjundeplats i OS.

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


1:a

Linus Strasser

F OTO: J O N N Y B OT H I N

Detta var hans första seger i världs cupen

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


RESULTAT Herrar, parallellslalom, final Linus Strasser, Tyskland–Alexis Pinturault, Frankrike, +0.17. Match om tredje plats Mattias Hargin, Sverige–Dave Ryding, Storbritannien, +0,24. Semifinal Strasser–Hargin +0,07, Pinturault–Ryding +0,49. Kvartsfinal Hargin–Giuliano Razzoli, Italien, +0,15, Strasser–Stefano Gross, Italien, +0,43, Pinturault–Aleksander Aamodt Kilde, Norge, +0,60, Ryding–Alexander Chorosjilov, Ryssland, +0,53. Första omg Hargin–Daniel Yule, Schweiz, +0,21, Kilde–Marcel Hirscher, Österrike, +0,05, Pinturault–Michael Matt, Österrike, +0,05, Ryding–Jonathan Nordbotten, Norge, +0,75, Chorosjilov– Sebastian Foss Solevåg, Norge, +0,51, Razzoli–Manfred Mölgg, Italien, +0,86, Gross–Julien Lizeroux, Frankrike, +0,09, Strasser–Henrik Kristoffersen, Norge, +0,90. Slalomcupen e nio deltävl 1) Hirscher 635 p, 2) Kristoffersen 575, 3) Mölgg 395, 4) Chorosjilov 310, 5) Ryding 306. Sv plac 11) Hargin 210, 14) André Myhrer 139, 39) Kristoffer Jakobsen 30, 40) Anton Lahdenperä 28, 54) Jens Byggmark 14. Världscupen e 27 deltävl 1) Hirscher 1 275, 2) Kristoffersen 843, 3) Pinturault 843, 4) Kjetil Jansrud, Norge, 675, 5) Felix Neureuther Felix, Tyskland, 525. Sv plac 18) Myhrer 277, 30) Hargin 210, 43) Matts Olsson 159, 103) Jakobsen 30, 108) Lahdenperä 28, 123) Byggmark 14.

Baud Mugnier, Frankrike, +1,00, Gagnon–Bernadette Schild, Österrike, +0,94, Costazza–Sarka Strachova, Tjeckien, +0,43, Meillard–Wendy Holdener, Schweiz, +0,16, Løseth–Katharina Truppe, Österrike, diskv., Vlhova–Resi Stiegler, USA, +0,96, Velez–Zuzulova–Denise Feierabend, Schweiz, +1,43. Slalomcupen e åtta deltävl 1) Shiffrin 660, 2) Velez–Zuzulova 515, 3) Holdener 415, 4) Hansdotter 372, 5) Løseth 362. Övr sv plac 18) Emelie Wikström 102, 21) Maria Pietilä Holmner 80, 52) Sara Hector 5. Världscupen e 26 deltävl 1) Shiffrin 1 203, 2) Lara Gut, Schweiz, 1  023, 3) Sofia Goggia, Italien, 789, 4) Iika Stuhec, Slovenien, 785, 5) Tessa Worley, Frankrike, 712. Sv plac 12) Hansdotter 408, 14) Kajsa Kling 320, 55) Pietilä Holmner 109, 56) Wikström 104, 68) Hector 69.

Damer, parallellslalom, final Mikaela Shiffrin, USA–Veronika Velez–Zuzulova, Slovakien, +0,60. Match om tredje plats Nina Løseth, Norge–Frida Hansdotter, Sverige, +0,30. Semifinal Shiffrin–Hansdotter +0,92, Velez–Zuzulova–Løseth +0,91. Kvartsfinal Hansdotter–Chiara Costazza, Italien, +0,76, Shiffrin–Marie– Michele Gagnon, Kanada, +0,69, Løseth–Melanie Meillard, Schweiz, +1,28, Velez–Zuzulova–Petra Vlhova, Slovakien, +1,09. Första omg Hansdotter–Ana Bucik, Slovenien, +0,42, Shiffrin–Adeline SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


Marcel Hirscher

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


F OTO: J O N N Y B OT H I N

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


1:a I B L I C K FÅ N G E T

F OTO: J O N N Y B OT H I N

Mikaela Shiffrin

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


F OTO: P E R - O L A H A N S S O N

I B L I C K FÅ N G E T

Hyllad som en rockstjärna Frida Hansdotter

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


FINISH

Spänning

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET

HK’s Lila Food Truck var på plats med god mat.


SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


I B L I C K FÅ N G E T

NYA CARNEGIEBRYGGERIET - ett spännande utflyktsmål

TEXT: Susanna Persson FOTO: Lars Olsson & PapillaBIld

På restaurang Göteborgs terass var det proppfullt. Man kunde se sändningarna live på en storbildsskärm som passande nog satt ovanför baren.

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET

RESTAURANG GÖTEBORG

Nya Carnegiebryggeriet var ett säkert kort och besöka efter tävlingarna i backen. Redan vid 19.00 tiden var det fullt ös i lokalerna, med live-band och massor av öl serverades till glada gäster. Vi sprang på Hammarby Sjöstads Borgmästare Inger Johansson som gav tummen upp.


MER INFORMATION PÅ: Restaurangguiden på

TIPS!

Sjostadsbladet.se

VILL DU VARA MED I NÄSTA ÅRS SPECIAL UTGÅVA? KONTAKTA ANNONS REDAN IDAG! ANNONS ANNONS@SJOSTADSBLADET.SE

V

ilken dag det blev och vilken kväll det blev. Det här behövs i Hammarby Sjöstad. Restaurangerna var proppfulla och det var de väl förunnade. Visst dyra annonspengar gick åt, men det var nog värt varenda annonskrona! Sjöstadsbladet var på samtliga restauranger som hade afterski. Tyvärr hade vi inte personal inne för att även kunna täcka Sickla Köpkvarter.

SÅ HÄR TYCKTE MAMMAN

BOCA GRANDE

Även hålet i väggen var fullbokat, men vi lyckades tränga oss fram till baren. Skål för en underbar kväll!

RESTAURANG JIMMYS

- Helheten av upplevelsen får verkligen toppbetyg. Vi hade sådan himla tur med vår bordsbeställning! Allt var så bra planerat för barnen. Glada barn = glada föräldrar! Servisen var trevlig och med humana priser och en sprakande eld, kan det bli bättre?

SPOON NAUTICA

Klart den snyggaste inredda afterski restaurangen i sjöstan denna magiska kväll. Christos Keisoglou, hällde upp glas nummer ...... ?

RESTAURANG GÖTEBORG

SÅ HÄR TYCKTE OSKAR

Superkväll!

För den som älskar tapas: Boca Grande SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


I B L I C K FÅ N G E T

För den som älskar Sportt: Allé Kök & Bar

För den som älskar Öl: Picts Bar

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET

För den som älskar Medelhavet: Medelhavspärlan


1:a pris

Hans Bogner General Manager

För andra året i rad har Hans Bogner och Park Inn by Radisson visat de håller internationell klass!

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


Robert Vacchi - en av Sveriges mest folkkära kommentatorer värmde upp publiken i Hammarbybacken

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


Statsminister Stefan Löfven

Statsminister Stefan Löfven överlämnade Svenska Skidförbundets diplom till Årets Unga Ledare på snö. - Jag har haft det mycket bra sa Stefan Löfven till Sjöstadsbladets reporter Jonny Bothin.

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


Fjällets Konung Mats Årjes Förra årets succé gjorde att intresset ökat och över 9 000 personer upplevde en fantastisk kväll i Hammarbybacken. Tävlingarna inramades av ett spektakulärt evenemang och glädjefylld stämning – en världscuptävling utöver det vanliga. – Förra året var en succé och ingen kunde väl drömma om att evenemanget med tävlingen kunde sprida ännu mer skidglädje. Stockholmsområdet är ett stort och viktigt kundupptagningsområde och intresset visar att alpin skidåkning är oerhört populärt. Att få visa upp skidområdet genom en världscuptävling som verkligen är uppskattad känns väldigt kul, säger Mats Årjes, VD SkiStar AB. Från och med fredagen den 3 februari kl. 15:00 kommer Hammarbybacken att ha öppet för allmänheten, då öppnas även världscupbacken Åre. Från 6 februari hålls backen öppen alla vardagar 10-22 för att ge så många som möjligt chans till skidåkning och för att kunna genomföra de många inbokade friluftsdagarna. För grundskolor i Stockholm och Nacka kommun är friluftsdagar i Hammarbybacken helt kostnadsfria då SkiStar erbjuder gratis skidhyra och SkiPass. – Snart stundar sportloven i Sälen, Vemdalen, Åre, Trysil, Hemsedal och St. Johann, och just nu är läget i skidbackarna helt fantastiska. För den som ännu inte bokat sin skidresa så är det hög tid nu då det är en stark tradition för många att sportloven ska spenderas i fjällen. Den skidglädje världscuptävlingen i Hammarbybacken gav är den bästa inspirationen vi kan ge alla kommande sportlovsfirare, säger Mats Årjes.

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


Vi ses igen 2018

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET


2018

SPECIAL UTGÅVA SJÖSTADSBLADET

SJÖSTADSBLADET-TEMANUMMER  

Sveriges lokalaste lokaltidning. Av Sjöstadsbor för Sjöstadsbor.