__MAIN_TEXT__

Page 1

Nytt Nummer

HAMMARBY SJÖSTAD

Tema

PAOLO ROBERTO OCH PANE FRESCO

n å r f r e d l Bi

r e d i t a Forn

+ träning + hälsa + mat

+

Martin Lidberg Kjelle Bergqvist Henrik Fexeus Kenny Solomons Harry Styles Plura

VI GUIDAR DIG GENOM SJÖSTAN NYA RESTAURANGER KARTA ÖVER FÖRETAGEN I SJÖSTAN Vilka mäklare säljer BÄST i Hammarby Sjöstad?

Fredriksdal HENRIKSDALSHAMNEN MUSIK LITTERATUR   SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

3


Nu finns vi även i sjöstan! HAMMARBY ALLÉ 27

Öppettider: måndag - fredag: 07–18 lördag : 08–17 4  SJÖSTADSBLADET söndag: 08–17 - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


Henriksdal

PONG Henriksdal, som ligger invid Hammarbyhamnen, erbjuder utan tvekan stadens bästa kajhäng, i en modern och härlig atmosfär. Här kan du äta vår välsmakande asiatiska buffé, som innehåller allt från dim sum, varmrätter, sushi och dessert.

Pong Henriksdal Jan Inghes Torg 42, 120 71 Stockholm www.ponghenriksdal.se info@ponghenriskdal.se 08 - 400 29 888 facebook / instagram: ponghenriksdal

TAKE AWAY foodora.se

hungrig.se

Erbjudande till alla sjöstadsbladets läsare:

*HÖSTERBJUDANDET 20% PÅ HELA NOTAN! *detta erbjudande gäller månd-torsd kl.17-21, under HELA oktober månad. Går ej kombinera med andra erbjudanden.   SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING 5 Alkoholhaltiga drycker ingår ej. Uppge “Sjöbladet”


www.lidl.se

Välkommen!

t a k a b y n d i t l Al ! k i t u b n i d i d ö r b _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ Välkommen in till oss på Hammarby Allé 118 Öppettider: Mån-Sön kl. 8-21

6  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

7


U R VA L E T 36

8

56

42

22 33

9 13 12

90

ANNONSÖRER I DETTA NUMRET

8  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

NUMMER

FYRA

2016

IN LMAGAS

TADS LOKA

BY SJÖS

HAMMAR

D

RBY SJÖSTA

IN - STÖRST

SVERIGES

MAGAS LOKALASTE

ATION I HAMMA R OCH INFORM

PÅ NYHETE

AGE REPORT fick

”prestige

Kulturama av SVT

- uppdrag”

VI AVSLÖJAR

SJÖSTADS

GASIN LOKALMA

torium Observa na ut ner Hur ser pla

ern

EX AV HAM

MARBY

Sjöstadsbäv

Allt om BY HAMMAR D SJÖSTA till! och lite

IT

HITTA

DIN FAVOR

KARTA

D! TA DITT

ALLÉ KÖK & BAR LILY´S INDISK RESTAURANG SCALATEATERN ALPORTO - PIZZA KNIFEO PAULO ROBERTO HEAD SPOT FANDADO ALPORTO - KEBAB WALLMANS SALONGER

ÖVER

N

SJÖSTA

VARSÅGO

WAYNÉS COFFEE RESTAURANG PONG LIDL FRANKS UR PRESSBYRÅN HAMBURGER BÖRS VIKINGALIV JKR-TRAINING AMERICAN EXPRESS ANOMAR - FÖRLAG ALLÉ KÖK & BAR ROLEX

”Probably the best pizza in town”

on +t´s Jeppss Sara Lad ies and Gen

r

ng & sportba

ens restaura

Sjöstad

Sthlm

150 08-556 03 Boka bord:llekokbar.se www.a N

SENAST

SÅLDA

BOSTÄDER

TIK SJÖSTA

I STATIS

y Allé 129 Hammarb


U R VA L E T

FREDRIKSDAL

BOSTAD

10

48

FREDRIKSDAL OCH DESS NYA FÖRETAG

Fredriksdalskajen, Hammarby Sjöstad. Tjugo år har gått sedan det första spadtaget togs för starten på Stockholms jättelika stadsbyggnadsprojekt Hammarby Sjöstad. Vi har besökt en del av företagen i området.

MATRECENSION 14 MATPATRULLEN BESÖKTE TACO BAR

Vi möts av uteserveringens pampiga intryck, med utsikten mot vattnet där fortfarande flertalet båtar passerar förbi. Sjöstadsborna har fått ett nytt ställe att hänga på.

INTERVJU 24 MINYA ANDERSSON-MERKEL

Flyg med Peter Pan, Wendy, John och Michael till landet Ingenstans. Där bor pirater, indianer och de borttappade pojkarna. Och den fruktade piratkaptenen Krok, som håller indianernas sköna prinsessa Tigerlilja fången. Alla längtar efter äventyr och Kapten Krok förbereder sig för den sista striden.

I BLICKFÅNGET 26

KRÖNIKA

Det är 15 år sedan vi senast hade en stor bomässa i Sverige, då i Hammarby Sjöstad. 2002 var livet en solskenssemester. Anslaget var ljust och framtidsoptimistiskt, med smakfull arkitektur, stora fönster och härliga balkonger mot vattnet. Ambitionen var att skapa ”stadsmässighet”.

SJÖSTADSKARTAN 28

HITTA FÖRETAGEN I SJÖSTAN

Våra tre hotell i Hammarby Sjöstad får tusentals gäster varje månad. Vi får hheller inte glömma alla som flyttar in och arbetar här. Tur att Sjöstadskartan finns så man kan hitta rätt.

INTERVJU 34

SJÖSTADSBO GÅR ”ALL IN”

Vi träffar Jordan Ringhög som är 22 år gammal. Han berättar att han spelat basket i princip hela sitt liv. Började spela vid 5 års åldern och hade alltid stora drömmar om att komma till NBA och bli lika bra som Michael Jordan, om inte bättre.

TROR PÅ HÖGRE BOSTADSPRISER

Trots amorteringskrav och risk för höjd ränta tror åtta av tio Sjöstadsbor att bostadspriserna kommer att öka de närmaste åren. – Det finns en stor optimism, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

I BLICKFÅNGET 54

SJÖSTADSBO BLIR VARUHUSCHEF PÅ IKEA

1 juni i år började Sjöstadsbon Fabian Haeberlein jobbet som varuhuschef på IKEA i Uppsala. Drömmen om att bli fotbollsproffs förverkligades inte för Ikeachefen Fabian Haeberlein. Men det gjorde drömmen om ett eget varuhus.

LÄSNING 60

HAN STALKADE SJÖSTAN

David Hulth Wallgrens kommande feelgoodroman ”Grattis älskling”. I ”Grattis älskling” lever Tove och hennes familj till det yttre det perfekta livet. Drömlägenheten i Hammarby Söstad med stor terrass, sjöutsikt och nära till caféer och stan, väcker avund. Vilka vill vi egentligen vara? Vad säger vårt boende om oss? Författaren David Hulth Wallgren stalkade Hammarby sjöstad och gick t o m på visningar i området för att fånga den rätta känslan i boken. Själv bor David i villa i Huddinge med sin familj.

LÄSNING 62 GULD I BLODET

Året är 1854 och postroddaren Olof från Eckerö på Åland anlitas för en transport till Bomarsunds fästning, omedveten om att transporten innehåller en stor mängd guld. Mer än 150 år efter hans död hittas ett som leder till att en åländsk familj riskerar att utplånas. Kriminalkommissarie Ulla Johansson från Mariehamn dras in i en jakt på liv och död.

LÄSNING 62 GULD I BLODET

Året är 1854 och postroddaren Olof från Eckerö på Åland anlitas för en transport till Bomarsunds fästning, omedveten om att transporten innehåller en stor mängd guld. Mer än 150 år efter hans död hittas ett som leder till att en åländsk familj riskerar att utplånas. Kriminalkommissarie Ulla Johansson från Mariehamn dras in i en jakt på liv och död

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

9


Så här ska ditt skägg se ut enligt Kenny Han driver Rusty Rascals i Hammarby Sjöstad TEXT: Redaktionen FOTO: Fotografernas Bildbyrå

Grattis alla skäggbärare! Första lördagen i september firade man World Beard Day 2017 eller Internationella skäggdagen som man så fiffigt kallar det på svenska. Sjöstadsbladet kontaktade Kenny Solomons, som driver herrsalongen Rusty Rascals i sjöstan, för att snacka skäggtrender och utnämna tidernas bästa skägg.

Skägget är mannens svar på kvinnans smink – en möjlighet att uttrycka sin fåfänga och experimentera med sitt utseende. Och aldrig har skägget varit mer folkligt än nu. Sjöstadsbladet tog hjälp av Rusty Rascals - och deras grundaren. Intervjun genomförs i deras salong på Hammarby allé 59 i Hammarby Sjöstad. Utanför strosar Sjöstadsborna förbi i det vackra vädret. Här inne i den närmast fullsatta salongen är stämningen hög. En blandning av stammisar och drop in kunder. Kenny berättar att deras professionella personal erbjuder allt du kan tänka dig inom hårvård. Vilket är det hetaste skägget just nu? – Buskiga skägg är den stora vinnaren just nu. Välvårdat samtidigt som det ska ha galen volym. Lägg till en fristående mustasch om du vill stå ut i höst. Vilka trender är ute? – Generellt försvinner inga skäggtrender. Så länge du rockar ditt skägg med självförtroende och stil och gör det till ditt eget. Individualitet är nyckeln.

10  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

Kenny Solomons

Vad är hemligheten bakom ett grymt skägg? – Älska ditt skägg som om det är din livspartner. Applicera skäggolja eller balsam och massera in det som en krigare! Vad skulle du vilja se mer av här i Hammarby Sjöstad? –Kreativa mustascher är inte särskilt vanliga här. Vilka är dina bästa tips för män som vill bära upp sitt skägg? – Tålamod, det tar tid att odla ett grymt skägg. Gå till en barberare och sköt om det. Var inte rädd för att låta det växa, men se till att hålla det i trim. Vilken kändis har det bästa skägget just nu? – Kjell Bergqvist. Vem har det bästa skägget genom tiderna? – Herrarna i ZZ Top vet verkligen hur man rockar sina skägg. Läs mer på: www.rustyrascals.com


SÅ RAKAR DU RÄTT 1. Förbered Mjuka upp skägget med ljummet vatten och använd en ansiktstvätt före rakningen för att förbereda huden. Om skäggstubben blir tillräckligt blöt att svälla lite blir det lättare att raka av skäggstråna och rakbladet håller längre. 2. Löddra Rakcreme eller rakgel är bättre än skum för en känslig hud. Stryk på rakolja före rakcremen så glider hyveln lättare. Använd inte för mycket rakcreme eller skum, då fastnar för mycket på hyveln. En rakborste är det bästa sättet att fördela rakcremen på huden, den kommer in under skäggstråna och hjälper dem att resa på sig. 3. Raka Se till att rakbladet är riktigt vasst. Byt blad när du använt det sju till tio gånger och skäggstubben börjar göra motstånd. Skölj av rakhyveln under rakningen så att inte skäggstrån och rakskum klibbar fast vid bladet. 4. Efterbehandla Skölj med kallt vatten så att porerna stängs. Klappa huden torr med en handduk och stryk på aftershave balsam som lugnar huden.

" Matcha skäggstilen med din ansiktsform. En goatee förlänger ansiktet à la Kjell Bergqvist

Bästa grooming tipsen Byt rakblad ofta! Slöa blad ökar irritationen i huden och ökar risken för skäggfinnar. Använd en peelingcreme för att undvika ”skäggfi nnar”och inåtväxande hårstrån. Ha ett alunstift eller styptic gel till hands för att stoppa blödningen om du skär dig. En antiseptisk gel gör att huden sluter sig efter små skärsår.

ÖPPETTIDER: Måndag - Onsdag: 07.00 - 19.00 Torsdag: 07.00 - 22.00 Fredag: 07.00 - 19.00 Lördag: 10.00 - 17.00 Söndag: 10.00 - 17.00 Tfn: 08-660 56 00

KENNY SOLOMONS Ålder: 31 år. Gör: Skådespelare som bland annat synts i reklamfilmer för Bredbandsbolaget. Driver herrsalongen Rusty Rascals i Hammarby Sjöstad. Familj: Hustrun Tess Merkel, känd från musikgruppen Alcazar. Och bonusbarnen Leo, Minya och hunden Frank.

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

11


Fredriksdal

Fredriksdalskajen, Hammarby Sjöstad. Tjugo år har gått sedan det första spadtaget togs för starten på Stockholms jättelika stadsbyggnadsprojekt Hammarby Sjöstad. Under lika lång tid har det tidigare gamla industriområdet intill Hammarby sjö förvandlats till ett av Stockholms mest moderna och trendiga bostadsområden. Fredriksdal är ett nytt kvarter vid kajen mot Hammarby Sjö intill Skanstullsbron i Hammarby Sjöstad. Kvarteret har ett blandat program med bostäder, servicedepå för SL, arbetsplatser och kommersiella ytor. Vi har besökt en del av företagen i området. TEXT: Jonny Bothin FOTO: Fotografernas Bildbyrå

12  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


FREDRIKSDAL Fredriksdal i Hammarby Sjöstad får ny T-station vid Stockholm New. Skanska håller för närvarande på att bygga två kontorshus i Hammarby Sjöstad om 7.000 kvm respektive 14.000 kvm. Därefter laddar bolaget för fler projekt, bland annat höghuset Stockholm One. Totalt planerar Skanska för 80.000 kvm kontorslokaler i området som bolaget kallar Stockholm New. Illustration: Sauerbruch Hutton

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

13


Vi servar dig i Fredriksdal i Sjöstaden. Varmt välkomna!

1. Wayne´s Coffee på Hammarby allè 27. De många boende runtomkring och alla kontorshyresgäster har fått ytterligare ett bra kafé. Deras stolthet förutom det kravmärkta kaffet och maten är deras sockerfria rawbollar. Som är tillverkade på 100% naturliga ingredienser och är dessutom veganska. www.waynescoffee.com 2. Haga Tårtcompani & Bageri på Hammarby Allé 1. Hittar man nybakat bröd, nygräddade bullar, vackra tårtor och härliga smörrebröd. deras bageri är ett klassiskt bageri med en modern touch. www.hagabageri.se 2.1. Haga Matcompani & Delikatesser är ett nystartat koncept med målsättningen att saluföra svenska, närproducerade delikatesser från småskaliga tillverkare. www.hagamatcompani.se 3. STHLM Ladies & Gent på hammarby allé 5. Få det långa hår du alltid drömt om, den snygga hårfärgen du längtat efter, ett vältrimmat snyggt skägg eller snygga färgsprakande naglar. De har något för alla. www.sthlmladiesandgents.se 14  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

F

redriksdalskajen i Hammarby Sjöstad har ett unikt läge mellan Sjöstaden och Södermalm. Därifrån ser du ut över vattnet åt två håll. På ena sidan Årstaviken och koloniområdet i Tanto och på andra sidan Hammarby sjö och Södermalm. Närheten till vattnet och Södermalm liksom trafikmiljön gjorde projektet till en utmaning. Slutresultatet blev ett hus som följer Hammarby Allés böjda sträckning och höjd. Närmast vattnet är huset upplyft på pelare motsvarande sex våningars höjd. Rymden ger fri sikt genom kvar teret och för tydligar byggnadens roll som entré till Sjöstaden. När Fredriksdalskajen står klar ordnar staden


SILENTIUM Silentium som flyttar från Skanstull hyr ett halvt plan i Sthlm Seaside av Skanska. De arbetar med marknadsföring, kundservice och försäljning. (Silentium hyr 649 kvm i Seaside). www.silentium.se SOFTTRONIC Erbjuder managementutveckling samt teknik- och ITkonsulting. (Softronic hyr 5 512 kvm i Sthlm Seaside). www.softronic.se LANTMÄTERIET Är den myndighet som kartlägger Sverige. Till deras uppgifter hör också att registrera och säkra ägandet av alla fastigheter samt hantera deras gränser. (flyttar in på 1 471 kvadratmeter i Sthlm 03). www.lantmateriet.se

4. Den 4:e maj i år öppnade Internetstiftelsen, IIS, Stockholmsregionens första kostnadsfria mötesplats. Här kan man sitta och jobba, gå på workshops och seminarier, träffa andra med idéer och fika på Svaj. Adressen är Hammarby Kaj 10. www.goto10.se 5. Pane Fresco. Här kommer det finns något för alla. Restaurangen erbjuder lunch och middag, samt försäljning av färdig italiensk mat. www.panefresco.se 6. Taco Bar har etablerat sig i Hammarby Sjöstad på Hammarby Kaj 8A. Paris hit och Rom dit. Deras idé är att erbjuda snabbt serverad TexMex mat under varumärket Taco Bar. www.tacobar.se

med br yggor, soldäck och en hamnbassäng. Kajanläggningen blir ett fint komplement till bostadshusets grönskande gård. På husets insida sticker de två nedersta våningsplanen ut som en träklädd sockel. FLERTALET FÖRETAG SOM ETABLERAT SIG Fredriksdal börjar ta form, byggherre är Skanska. Projektet innehåller bostäder, lokaler, kontor samt en ny bussdepå för SL. Nedan kan du se en lista på fler inflyttade företag och de som är på väg att flytta in. Känner du till fler? Tipsa oss på: tips@ sjostadsbladet.se

BOOST Ett nytt gym etablerar sig här. Det är ett nytt premiumpaketerat gymkoncept som inom kort öppnar i Fredriksdal i Hammarby Sjöstad. boost™ är ett nyckelfärdigt tränings- och affärskoncept från CL Fitness. www.clfitness.se ERIK OLSSON FASTIGHETSFÖRMEDLING Mäklarfirman Erik Olsson Fastighetsförmedling kommer hålla till i kontorsfastigheten Sthlm 03 i Sthlm New Creative Business Spaces i Fredriksdal, Hammarby Sjöstad. Uthyrningen till Erik Olsson Fastighetsförmedling omfattar totalt 660 kvadratmeter och inflyttningen är planerad till fjärde kvartalet 2017. www.erikolsson.se

RESTAURANG PANE FRESCO Paolo Roberto kommer öppna sin restaurang pane Fresco under början av 2018. www.panefresco.se

OmnOmnOmn har öppnat i Fredriksdal i Hammarby Sjöstad, Hammarby allé 9A. De tillverkar handgjorda och exklusiva praliner och annan konfektyr samt munsbitar perfekta att mötas kring och njuta av. De delar dessutom med sig av deras kunskap i kurser och provningar. Allt med omsorg, kvalitet och smakglädje i fokus. www.omnomnomn.se

POLYSTAR Skanska hyr ut 2 300 kvadratmeter till företaget Polystar ett high-tech företag. www.polystar.se

ARROWHEAD GAME STUDIOS Spelföretaget Arrowhead Game Studios AB. Inflyttning skedde i juni 2017. www. arrowheadgamestudios.com

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

15


MATPATRULLEN

Nyöppnat! Vi möts av uteserveringens pampiga intryck, med utsikten mot vattnet där fortfarande flertalet båtar passerar förbi. Sjöstadsborna har fått ett nytt ställe att hänga på. TEXT: Marie Tillman FOTO: Jona Näs

Taco Bar Att starta en restaurang i dagens Hammarby Sjöstad kan inte var det enklaste. Det krävs något extra för att sticka ut i mängden, i synnerhet om man öppnar där det fortfarande byggs för fullt. Men när vi på Matpatrullen kommer till restaurangen Taco Bar på Hammarby kaj 8A i Fredriksdal i Hammarby Sjöstad, så är den nästan fullsatt! Vi har tur att vi får ett bord för fyra. Nyöppnade Taco Bar bygger sitt varumärke helt och hållet på den lilla gränsstaden El Paso den moderna matlagningens epicentrum. Deras idé är att erbjuda snabbt serverad Tex-Mex mat under varumärket Taco Bar. Matpatrullen blir glatt överraskade av inredningen som påminner lite om Hammarby Sjöstad som det engång i tiden såg ut och dess korrigerade plåt. Men vi var här för att testa maten och servicen. Vänligt med superkoll Redan vid bordsbeställningen blir vi mycket vänligt bemötta. Servitrisen skriver ned vår beställning på en padda. Kycklingvingar, diptallrik och tacotallrik Menyn består av cirka tio huvudalternativ. Där samlas klassiker såsom tacos, nachos, burritos och enchiladas men även Texas Chili, syns på meny. Jona inleder kvällen med kycklingvingar sex stycken (89 kr). De serveras med nacho krispiga

chips och det finns olika dipsåser som man kan välja mellan, servitrisen rekommenderar Chipotle mayo, vi väljer den. Kycklingvingarna är heta och krispiga. Det är vingarna som gör rätten och här är den aromatisk och precis lagom stark, kycklingvingarna är perfekt tillagade. Ett litet minus är att man inte får någon våtservett, så man kan torka av sig. Den hemlagade dippen som rekommenderades är både het och fin. Marie och Lotta beställer varsin diptallrik som serveras med hot cheese, tomatsalsa och böndipp (64 kr). Både jag och Lotta är samstämmiga, gott och nyttigt på en och samma gång. Jag själv beställer in tacotallriken den är något större och kraftigare än diptallriken. Man får två tacos fyllda med kryddig köttfärs och sallad. Mera smak helt enkelt. Serveras med böndipp och nacho chips. (74 kr). Passande drycker till maten. Det finns en mängd olika sorters drycker som passar bra till maten på Taco Bar ”fullständiga rättigheter”. Vi fastnade dock för frozen Margaritas till våra ”starters” det är en klassisk, syrlig drink som blandas ihop av tequila, Triple Sec och färskpressad lime. Här på taco Bar finns den i fyra olika smaker (115 kr). Till huvudrätten drack vi öl, Corona ( 55 kr). Till huvudrätt beställer både jag och Jona in Texas Chili. Det är en chiligryta som innehåller nötkött och

16  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

bönor. Grytan serveras med tillbehören nachochips, sallad, gräddfil, salsa och mjuk vetetortilla, vi valde regular (89 kr). Rätten var magisk och köttet formligen smälte i munnen.

”Pulled beef röks över 20 timmar till perfektion Här får övriga restauranger i sjöstan som serverar Texas Chili se upp! Hör har de en stark konkurrent! Lotta undrar om de har något vegetarikskt. Servitrisen rekommenderar en het kryddad ratatouille på sojabönor, som heter Chilli Veggie. Lotta litar blint och beställer in en Chilli Veggia (85 kr). Den smakade över förväntan. Det Lotta och vi inte visste var att på Taco Bar kan man få nästan alla deras rätter som vegetariska, det är bara att fråga. Ett klart plus! Louise beställde in en hamburgare, (99 kr). Här blev vi samtliga glatt överraskade över att de serverade burgare på Taco Bar. Det blev en Pink Burger för Louise. Burgaren innehöll romansallad, pulled beef ”strimlat kött”, rosa inlagd lök med smulad fetaost strödd ovanpå. Bland de godaste burgare hon ätit. Vi fick lyssna i flera minuter på hur frasigt brödet var och hur köttet gifte sig med den goda smulade fetaosten. Om vi kommer besöka Taco Bar i Hammarby Sjöstad igen? Ja det


MATPATRULLEN Öppettider: Mån 10.30-22.00 Tis 10.30-22.00 Ons 10.30-22.00 Tors 10.30-22.00 Fre 10.30-23.00 Lör 11.00-23.00 Sön 12.00-20.00

kommer bli flera besök framöver! Så jodå, man bjuds både på god mat och trevnad på Taco Bar i Fredriksdal i Hammarby Sjöstad. ”Ett måste är att gå fram och nudda tapeten som ser ut som korrigerad plåt”. Vi ger Taco Bar betyget 5 av 5

EN STOR ÖVERRASKNING

99 kr   SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

17


I BLICKFÅNGET

Taco Bar Hammarby kaj 8A

Text: Redaktionen Foto: Jonny Bothin

På Wayne´s Coffee, Hammarby Allé 27 i sjöstan erbjuder man kaffe av eget märke, bakverk från eget bageri och mat med naturliga råvaror av högsta kvalitet. Man vill ge oss besökare den bästa cafémiljön för en stunds avkoppling, umgänge och självbelöning i vardagen. Vi tror de har lyckats! På Wayne’s Coffee i Hammarby Sjöstad kan man njuta av kvalitetskaffe. Här är man välkommen att koppla av en stund, träffa vänner eller äta en god lunch i en skön cafémiljö, självklart finns fri wi-fi. Förutom varma och kalla drycker och goda bakverk serverar man också lättare smörgåsar, sallader och smoothies. All deras mat tillagas av naturliga råvaror och bakverken kommer från eget bageri. Man erbjuder även take away och catering.

”Taco Bar skall vara ett enkelt och prisvärt sätt umgås över en bit mat eller något att dricka, dag såväl som kväll.

ÖPPETTIDER Mån-fred 07:00-18:00 Lör-Sönd 08:00-17:00

Text: Redaktionen Foto: Andreas Lundberg

Paris hit och Rom dit. För Taco Bar är den lilla gränsstaden El Paso den moderna matlagningens epicentrum. Deras idé är att erbjuda snabbt serverad Tex-Mex mat under varumärket Taco Bar i restauranger som i huvudsak drivs i franchiseform. Varumärket omfattar tre hörnstenar: meny, bemötande och atmosfär. På så sätt känner deras gäster alltid igen sig när de besöker en Taco Bar. Belugakaviar, gåslever och kalvbräss i all ära. Ibland är Nachos, Tacos och Enchiladas världens godaste maträtter. Smaken och råvarorna har alltid varit det centrala för Taco Bar. De jobbar med noga utvalda leverantörer där de följer råvarornas väg fram till tallriken. De har bl. a egen import av deras speciella Nachochips och deras egna vete- och majstortilla från USA. Deras egen speciella Guacamole kommer direkt från ett område i Mexico som heter Uruapan Michoacan. Taco Bar har även ett stort utbud av vegetariska alternativ samt även glutenfria rätter. Här kan du även få en iskall Corona, ett glas vin eller varför inte en Frozen Margarita. Läs mer: www.tacobar.se 18  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


I BLICKFÅNGET

EATERY

Nyöppnad restaurang i Hammarby Sjöstad Text: redaktionen Foto: Albin Holmqvist

Nyöppnade Restaurang Eatery är inte bara mat här kan man ha trevliga konferenser. De har nu ”smygöppnat” i deras nyrenoverade lokalerna (Luma restaurang – Lumahuset). Det är fantastiska lokaler för alla typer av möten, från små rum för 4-8 personer till deras stora matsal som tar upp till 200 personer för middag eller 300 personer vid mingel.

FANDADO Varje dag dukar de upp med en frukostbuffé mellan kl.06.30-9.30 på vardagar samt kl.07.30-10.30 på helger. Text: Redaktionen Foto: Håkan Röjder

Mellan 07:30-16:00 kan man sätta sig i deras café, beställa något från deras barista. Luncherna serverar man mellan kl.10.30-14.00 men skulle ni bli senare än så kan ni efter klockan 14.00 köpa med er en matlåda till ett attraktivt pris! Lunchen kostar 95:-. (med Eatery kortet 85kr) Bröd , sallad och kaffe ingår. Alltid på Eatery – Högrevsburgare med pommes frites & jalapeñodressing 125 kronor. Läs mer: www.eatery.se

Mitt i det växande området Hammarby Sjöstad ligger Restaurang Fandado, ett stenkast från Lumaparken och Hammarby Allé. Med Kulturama som granne har det nu byggts ett nytt hotell som heter Biz Apartment Hammarby Sjöstad och där ligger Restaurang Fandado i entréplan. Fandado som betyder fusion på Esperanto, har vi valt för att restaurangen inte ska vara bunden till någon speciell etnicitet eller matkultur och då Esperanto ansågs skulle bli ett världsspråk som alla kunde relatera till och förstå så tyckte vi att det passade bra in på oss och vad restaurangen kommer återspegla. Fokuset ligger på så kallad ”Social Dining” med mindre rätter serverad i Family Style. Konceptet bygger på själva upplevelsen att umgås, dela och äta maten tillsammans i en modern och avslappnad miljö. Maten är inspirerad av olika kulturer från hela världen och influenser kommer tas från jordens alla hörn. Med smaker från nord till syd, från väst till öst. Restaurangen har öppet 7 dagar i veckan med frukost, lunch samt middag. Läs mer: www.fandado.se

Missa inga nyheter från sjöstan! Uppdateras dygnet runt - året runt! Av Sjöstadsbor för Sjöstadsbor

Följ oss!

Facebook.se/sjostadsbladet

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

19


20  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

21


REDAKTIONEN

redaktionen@sjostadsbladet.se

tips@sjostadsbladet.se

annons@sjostadsbladet.se

Sjöstadsbladet Lugnets allé 14, 120 66 Stockholm redaktionen@sjostadsbladet.se | www.sjostadsbladet.se REDAKTION | TELEFON 0769 - 255 055

OMSLAGSFOTO: Anders Tedeholm Utgivningsbevis: : 28 878 Ansvarig Utgivare: Jonny Bothin Magasinet ges ut och produceras i samarbete med Magasingruppen som också ger ut Sverige Magasinet och Nöjesmagasinet FLINK

n 25 oktober Nästa nummer kommer de

HAMMARBY SJÖSTADS LOKALTIDNING

VARSÅGOD! TA DITT EX AV HAMMARBY SJÖSTADS LOKALTIDNING

SVERIGES LOKALASTE TIDNING - På Nätet Sedan 2003

Restaurang Vi har testat senaste tillskottet!

.......................................

NR 1

OKTOBER 2015

Av Sjöstadsbor för Sjöstadsbor

SUPERSTJÄRNAN till sjöstan!

Allt om HAMMARBY SJÖSTAD och lite till!

Henrik Fexeus tillbaka på scen

Ministern valde Sjöstaden

Martin Lidberg ger styrka till sjöstan Tvärbanan under 2016 och 2017

.......................................

KARTA ÖVER

SJÖSTAN

8

BRA TIPS OM DU ÄR EN KONTORSRÅTTA

HAMMARBY HAMMARBY GÅRD 1 PROPPEN REDAREN SJÖFARTEN LUMA GODSFINKAN SICKLA KAJ KÖLNAN SJÖSTAD SICKLA KANAL SJÖSTADSPORTEN SICKLA UDDE LUGNET FORSEN VÅGSKVALPET HAMMARBY GÅRD 2 PLANOMRÅDEN HENRIKSDALSHAMNEN FREDRIKSDAL PÅSEN GODSFINKAN LUGNET III

Namnlöst-4 1

22  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

2015-10-16 11:02:35


Sjöstaden är underbart!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

A

tt skapa ett magasin om Hammarby Sjöstad är bland det roligaste vi vet! Och varje gång det är dags för nästa nummer är det extra spännande tider för oss på redaktionen. Trots att vår del av världen egentligen inte är särskilt stor, innehåller den, i alla fall som det verkar, oändligt med oupptäckta platser, intressanta personer och nystartade projekt värda att berätta om. År efter år. Man kan inte låta bli att förundras över den växtkraft som just nu syns överallt i sjöstan. I detta nummer får du träffa några av de restauranger som vi besökt. Vi har träffat bröderna Lidberg som berättar om träning och om ett nytt kostillskott. Vi träffar också en kille som fått Sjöstadsbornas hjärta. Jag pratar om Kenny Solomons som driver Rusty Rascals. Vi har även besökt Bernhard som har “världens” största samling av Lisa Larsson hemma. Vi har också intervjuat Mikael Paasikivi boende i Henriksdalshamen. Ni kanske känner igen namnet? Hans farfars far var president i Finland, J.K. Paasikivi. Trots att Sjöstadsbladet är Sveriges lokalaste lokaltidining. Så har fler och fler företag utanför Hammarby Sjöstad insett fördelarna med att annonsera i Sjöstadsbladet. Ta del av deras erbjudanden. Det har hänt och händer mycket just nu. En del av dessa berättar vi om här i magasinet. En del andra sparar vi åt vår hemsida och i kommande nummer. Glad höst och trevlig läsning! Bästa hälsningar, Jonny Bothin Chefredaktör / AD Mejl: jonny@magasingruppen.se

FÖLJ MED PÅ EN FÄNGSLANDE RESA IN I VIKINGATIDEN.

vikingaliv.se

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

23


PER ” PLURA ” JON ”EN M S S ON AN AV HJÄR TAT”

Fakta S calatea tern:

Conrad N berättar. yqvist en av fy med fyra Ny regi sen 3 ra ägare å Henrik ägare varav k r tillbaka Dorsin ä omikern Scala s r en av ta d namnet rtade 1918 m em. en då u Pallas v nder ar delvis Har heta Perne/P t Scalateatern då biograf sedan 1 adock p domine 941 roduktio ra decenie de under ett a nerna r. Nya n ägarna tal om stora h framföra delar av teate ar byggt rn bardele llt foajen och re och n s 20-30-t eftersträvar att taurang/ a satsa på ls stil i inrednin hitta en g till resta att hitta fler be en. Vill u s Reperto rang och bard ökare e a utbud a ren består av len. ett brett v allt frå försöke n teater r ti sticker u hålla en reperto ll konserter t lite oft a humo ar som högt i ta ristisk m k. ed

D

et är en re har bes gnig fredag i septemb tämt mö te er på anri ka Scala med Per ”Plura och jag teatern ” Jonsso föreställ i Stockh n nin olm inplane g som heter E rad me n man a . En ny d prem v hjärta Det som iär 7 O att vi sk t är är ny a få en k föreställ tt för oss och fö tober. i Pluras n ing rP ge regissöre digna låtkatalo med förskrive lura är just det t manus g. Plura n Hugo inflätat av Plura har sam Hansén sm a som va rit en ste rbetat med och spre anus som en ligt Plura nhård g tigt till e ra n v mycket detaljer början.-Du må ar väldigt omfa nskare ste skala ska viss ttande att säga t Hu ne n nytt är a är manuset sku go återkommit r inte för lle tt med denna g det inte är Eldk ta form. Vad som oc varn so ång uta kså är m back n ett ny Jonsson ar u tt un so är Eldkv m kapellmästa gt band med pp Plura Pluras s arn som re. På fr on åg b att det b ehövde ackar upp den an om varför Axel s nytt blo det ej na gån som ett g d och a ga tt Eldkva så svarar Plura tycker d mmalt äktensk rn a et känn s mycke p som behövd känns mycke sin son t t inspire e ta pa Axel so us. Plura ran m bandet som be kapellmästare, de att få spela står av åldern. unga sk Axel har även med olade m s – Ni ko usiker i att ihop mmer få 25-års en resa befunnit ge mig på berättar nom mitt liv oc h de pla Plura. tser jag För oss som läs t Pluras s ensamh jälv ete igenkän n kommer det biografiska bo ning. D troligtvis k Resa et ge viktigt fi fi nger me visar sig också nnas en hel d nom el d a finnas s tt i s M p e a let uro Sco om cice cco har ron via i föreställninge frågor ti ett en insp n. Mau ll Plura e ro komm lad röst som en Plura be er och stä röd tråd rättar a lla klurig genom tt det ko manuse a före mm tm musiken en självklart o er finnas en he ställningen. c l del all så kom kså myc va m från de n långa er vi få höra P ket humor. Vad r i lu g gäller ras egn lovar äv edigna a favori Eldkvarn en att v ter ik Förestä llningen ommer få höra katalogen, me n är plan li Plura te n ytt erad att spelas fr material. am till Ju l. TEXT: S ebastia n Mante l FOTO : Jonny Bothin

24  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


t ea

n

Plu r

ter

tssoffan i Foa samme jén på Sc ala

ter

a

sit

i ämt v k be

PLURA   SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

25


NÖJE

Makalöst sagolikt på TEXT: Jonny Bothin FOTO: Jens Kristensson

Flyg med Peter Pan, Wendy, John och Michael till landet Ingenstans. Där bor pirater, indianer och de borttappade pojkarna. Och den fruktade piratkaptenen Krok, som håller indianernas sköna prinsessa Tigerlilja fången. Alla längtar efter äventyr och Kapten Krok förbereder sig för den sista striden.

F

lera ville ha den – men 10-årige Sjöstadsbon Minya Andersson-Merkel, knep rollen som Marléne i en ny musikaluppsättning av Peter Pan. Vi ringde upp en sprudlande glad sjöstadstjej som berättar – jag är jättenöjd med att spela henne.

På Broadway i New York har musikalen Peter Pan gjort succé under flera år. Nu förbereds en svensk version, på Intiman i Stockholm. En eftertraktad roll, unga flickan Marléne i landet Neverland - går efter auditions till Minya Andersson-Merkel, 10, bosatt i Sjöstan med mamma Tess Merkel (Alcazar) och bonuspappan Kenny Solomons, skådespelare och ägare av Rusty Rascals (reds not. café och barber shop Hammarby Sjöstad). På teaterlokalen Intiman vid Odenplan tränas det för fullt just nu inför den nya musikaluppsättning av Peter Pan som har premiär den 16 september. Det är regissören Kålle Gunnarsson som tagit sig an berättelsen om Peter Pan och äventyren i Landet Ingenstans.

Känner du som Peter Pan, att du också hade velat vara ett barn livet ut? – Ja, det verkar vara roligare att alltid vara ett barn. Vad handlar Peter Pan om? – Det handlar om en pojke som heter Peter Pan (Mathias Jonsson från Stora Essingen). och som inte vill bli vuxen. Peter Pan tar med sig flickan Wendy och pojkarna John och Mikael till Landet ingenstans på en äventyr.Och där möter de bland annat mig, säger Minya Andersson-Merkel. Hur fick du rollen? - En kompis till mamma, Victoria (boende i sjöstan) ringde och frågade om jag ville gå på en audition vilket jag gjorde och sen fick jag besked om att jag fått rollen som Marléne. Jag har drömt om att spela musikal sedan jag var liten, så när jag fick rollen trodde jag först inte på det. Jag är otroligt tacksam för att just jag får vara med om det här äventyret. Vem är Minya? – Jag är 10 år gammal, bor med min mamma Tess och bonuspappa Kenny samt min storebror Neo. Min riktiga pappa heter Geger. Oj, obs och attan! Jag glömde “skrattar” Minya och nämner Frank mellan skrattsalvorna! Fotnot. Frank är en fransk bulldog som ingår i familjen. Minya Andersson-Merkel gör som Zara Larsson. Till hösten börjar hon på kulturama i Hammarby Sjöstad. Med sång och dans på schemat. Vi får nog läsa mer om denna unga tjej, som verkar gå i mammas fotspår.

Och en sjöstadsflicka med talang har en av rollerna. – Det känns jättekul, just nu tränar vi väldigt mycket, berättar 10-årige Minya Andersson-Merkel. Och det tycks inte vara någon underdrift. Gruppen har tränat alla vardagar sedan några veckor tillbaka, ibland upp emot 8 timmar om dagen. Jag frågar om familjen hunnit se repetionerna? – Nej, det ska bli en överraskning. Jag hoppas de kommer gilla vad de kommer få se “skrattar”, säger Minya Andersson-Merkel. Hon tillägger att det är mycket manus att läsa in.

26  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

Minya Andersson-Merkel, 10 år från Hammarby Sjöstad, blir här sminkad till flickan Marléne som bor i Neverland i höstens uppsättning av Peter Pan på Intiman i Stockholm. Läs mer på: www.intiman.nu


Pa n

Mi ny a

Pe t er

vM

An el, erk -M on rss de

Intiman

sp

sa ela

och flickan M onsson arlén ias J ea h t a v

Peter Pan spelas av Mathias Jonsson

FOTO: Jens Kristensson

Föreställningen är så genomtänkt i såväl detaljer som större skeenden. Sinnena stimuleras ett efter ett. De unga skådespelarna interagerar på ett imponerande sätt. Krutröken sticker i näsan när barnen blir beskjutna. Ja – detta är helt enkelt en makalös upplevelse!

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

27


KRÖNIKA

Det brokiga bylivet är det nya svarta i städerna Vad ska man med bomässor till? Om inte annat kan man ha dem till att snabbt summera trender och samhällsfrågor. I Linköping pågår den kommunala bomässan Vallastaden, med nybyggda hus och hemutställningar på Östgötaslätten. TEXT: Elisabet Andersson FOTO: Jonny Bothin

Det är 15 år sedan vi senast hade en stor bomässa i Sverige, då i Hammarby Sjöstad. 2002 var livet en solskenssemester. Anslaget var ljust och framtidsoptimistiskt, med smakfull arkitektur, stora fönster och härliga balkonger mot vattnet. Ambitionen var att skapa ”stadsmässighet”. Nu är livet odling och längtan efter mångfald och småskalighet. Det finns många svåra frågor, från polarisering till de stora aktörernas makt och dominans, att ta sig an. För att inte tala om klimathotet – ett begrepp som knappt hördes 2002. Hammarby Sjöstad behövde bara bli en ”miljövänlig stadsdel”. Sedan dess har insikten om hållbarhetsproblematiken i stadsbyggandet – både den ekologiska och den sociala hållbarheten – vuxit dramatiskt.

kvalitetskrav (givetvis framtagna i medborgardialog) och aktivt arbeta för att få in små aktörer. Bakåtblickande stadsbyggnadsdebatt – Vallastaden svarar med bykänsla och spetsiga tak. Polariserat samhälle – Vallastaden svarar med att bygga för möten i studentkorridorer och på kolonilotter (dessutom finns ett ”felleshus” – ett kollektivt hus med plats för verkstad och fest – i varje kvarter). Estetiskt är det brokigt, på gränsen till kaotiskt. Här finns något för alla: från pastellfärgade hus med art deco-känsla till nybrutalism. Och mycket trä, såklart.

Och Vallastaden tar sig friskt an tidens utmaningar:

Risken är att den estetiska brokigheten får skyla en bristande mångfald. Även om här finns en blandning av villor, hyreslägenheter och borätter så finns här ju inga billiga hyresrätter.

Exkluderande design – Vallastaden svarar med demokratisk design, där man kan ligga utsträckt på en parkbänk. Krasst och girigt stadsbyggande – Vallastaden svarar med att välja byggherrar utifrån

Vallastaden kan naturligtvis inte kompensera för avsaknaden av statlig bostadspolitik och illa fungerande marknad – i Sverige ägnar vi oss som bekant inte åt ”social housing”, samtidigt som vi

28  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


KRÖNIKA slår EU-rekord i dyrt byggande. Vallastaden kan inte heller fixa segregrationsproblematiken. Men traditionellt borgerliga och akademiska Linköping visar likväl på alternativ och visioner. I Vallastaden har kommunen aktivt jobbat för att bryta de stora bolagens dominans och anvisat mark till en mängd olika byggherrar. Kommunen har först detaljplanerat marken och sedan sålt den – tvärtemot den gängse modellen i Stockholm. Arkitektkontoret Okidoki har ritat en stadsplan indelad i små fastigheter vilket ger förutsättningar även för

mindre aktörer och byggemenskaper, det vill säga privatpersoner som bygger sina egna flerbostadshus. På paradplats, vid bäcken, ligger ett hus med fasader av gran som byggts av en byggemenskap. Vallastadens läge är såklart inte lika tjusigt som Hammarby Sjöstads. Men när man går längs bäcken, som kantas av kvarter med tidstypiska namn som ”Initiativet” och ”Integrationen”, kan man ändå bli lite imponerad.

Vallastaden i Linköping.

Tfn: 0769-255 055 tips@sjostadsbladet.se MMS: 0769 255055 SMS: 0769-255 055 SJÖSTADSBLADET

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

29


HITTA DIN FAVORIT BIL & MOTOR 32. Audi Stockholm 33. Din Bil 34. Circle K HÄLSA & SKÖNHET 36. Puls & träning 37. Access Rehab 38. Sjöstads Salongen MÄKLARE 40. Fantastic Frank 41. Notar 42. Södermäklarna HOTELL 30. Motel L 31. Park Inn Färjan

13

3

23

59 38 8

27

27

THE PICTS BAR

30

29

40

20 11

10 8

41 21

36

2 19 14 26

9 5

Boka bord: 08-644 33 36

V

ill du också finnas med på Sjöstadskartan? Kontakta oss på 30  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING tfn: 0769-255 055 eller mejl: annons@sjostadsbladet.se

15

32

33

34


1

2

Hammarby Sjöstad Boka bord: 031-13 99 33 www.restauranggoteborg.se

4

Boka bord: 08-556 031 50 www.allekokbar.se RESTAURANG & SPORTBAR

RESTAURANGER 1. Göteborg 2. Allé Kök & Bar 3. Hemma hos Kaj 4. Pong (asian buffé) 5. Fandado 8. The Picts Bar 19. Sibylla 59. Taco Bar CAFEER

28 36

9. Wayne’s Coffee 10. Café Gården 11. Finefood LIVSMEDEL 12. Coop Konsum 13. Lidl BUTIKER 14. Underverk1 15. Vitvaruspecialisten Nordin & Ölwing 16. Systembolaget 17. Pressbyrån 20. Adidas Outlet 21. Bagge Design LÄKARE 38 17 42 12 16 13 37

25

23. HS husläkare

1

TANDLÄKARE 25. Aqua Dental BANKER 26. Swedbank LOKALER

31

27. Fabege 28. Botrygg APOTEK

5

29. Apotek Hjärtat Boka Bord: 08 511 055 25 I Heliosgången 18, info@fandado.se

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

31


HAMMARBY SJÖSTAD

VÄRT ETT BESÖK Hammarby Sjöstad med omgivning består av så mycket, från gourmet restauranger till försvinnande läckra äppelmarängtårtbitar. Vad ska man tipsa om? Vad ska man hitta på? Och hur mycket Sjöstadstrivia finns det egentligen? Tja, vi stannar inte vid fem. Vi vill gärna ge sex tips om varjehanda. Håll till godo!

N

är Hammarby Sjöstad är fullt utbyggd kommer den att inrymma cirka 11 500 lägenheter för drygt 26 000 invånare och totalt kommer cirka 36 000 personer att bo och arbeta inom området. Hammarby Sjöstad beräknas vara fullt utbyggd omkring år 2018. Arkitektur och stadsbyggnad Hammarby Sjöstad är Stockholms största stadsbyggnadsprojekt på många år. Stadsdelen blir en naturlig utvidgning av Stockholms innerstad, vilket präglar utformning, infrastruktur, stadsplan och bebyggelse. Förutsättningarna för utvidgningen har varit en omfattande utveckling av infrastrukturen där trafikbarriärer byggts bort och gamla industri- och terminalområden avvecklats, koncentrerats eller fått ny användning. Stockholm och Nacka kommun har enats om hur områdena på var sida om kommungränsen ska samverka och utvecklas. Hammarby Sjöstad skapar en ny årsring av Stockholms bebyggelse, en modern halvöppen kvartersstad, en kombination av en sluten traditionell innerstad och öppnare modernistiska planformer. Innerstadens gatumått, kvartersstorlekar, hushöjder, täthet och funktionsblandning paras med en ny öppenhet, utblickar mot vatten, parker och solljus. Begränsade husdjup, indragna kungsvåningar, etagelägenheter, stora balkonger och terrasser, stora fönsterytor, flacka tak och ljust putsade fasader mot vattnet är tillämpningar av ett modernistiskt arkitekturprogram, likaså

32  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

TEXT: Jonny Bothin

satsningen på hållbara material som glas, trä, stål och sten. Hammarby Sjöstad binds samman av en tre kilometer lång esplanad, från Mårtensdal till Danvikstull, längs vilken trafik och service koncentreras. Kring Hammarby

Sjö finns parker, kajer och gångstråk med olika karaktärer. De centrala vattenytorna utgör en koncentrerande visuell park, stadsdelens blå öga.

ALLÉ KÖK & BAR SJÖSTADENS sportbar. Här finns bland annat flertalet LED-skärmar. Självklart kan du äta och dricka från Allé Kök och bars populära meny. Allé Kök & Bar är en deliciös sportbar belägen mitt i Hammarby Sjöstadens hjärta, där en fantastisk matupplevelse väntar. De har passion för hantverket och tillagar deras mat på noga utvalda råvaror. Hos dem hittar du massor av hemlagade finesser från deras egna kök. På Allé Kök & Bar visar man de hetaste sportshändelserna på flera tv-skärmar samtidigt. Hos dem kan ni titta på livesändningar, följa de hetaste matcherna och njuta av allt från Champions League-finalen till elitseriematchen.

EATERY

Nyöppnade Restaurang Eatery är inte bara mat här kan man ha trevliga konferenser. De har nu ”smygöppnat” i deras nyrenoverade lokalerna (Luma restaurang – Lumahuset). Det är fantastiska lokaler för alla typer av möten, från små rum för 4-8 personer till deras stora matsal som tar upp till 200 personer för middag eller 300 personer vid mingel.

Staden Hammarby Sjöstad grundades 2002 I Antal invånare: ca 21


WAYNE’S COFFEE

JIMMYS

Här finns det bästa för en fikastund. Ta en paus i din shopping och besök Wayne’s Coffee på Hammarby allé 27. Här kan du njuta av en fikastund och välja mellan utsökt kravmärkt kaffe, fruktiga kalla drycker, bakverk som är en blandning av svensk tradition och europeiska influenser självklart är det mesta ekologiskt. Hos Wayne’s Coffee kan du även mätta din hunger med goda bagels, wraps, sallader och pajer, helt gjorda av naturliga råvaror av hög kvalite. Och du missa inte Paolo Robertos lasagne.

Det klassiska steakhouset Jimmys blev snabbt en av Sjöstadsbornas favoriter bland stans renodlade köttrestauranger och har så varit i över 10 år. Grundaren Jimmy Vrahnos ryggsäck är packad med flera års erfarenhet från restauranger som Grand Hotel och Operakällaren. Upplevelser som banade väg för Jimmy att kunna uppfylla sin dröm - ett eget steakhouse. Att stor vikt även lades på fisk i Hammarby Sjöstad var en självklarhet med tanke på det sjönära läget. Men utbudet på köttmenyn är fortfarande stort och bjuder på allt från klassisk cheeseburgare till stekar i varierande storlekar. Från havet återfinns rätter som toast skagen, moule mariniére och grillad lax. Att servicen är på topp är också ett plus i kanten. Brunch serveras på helgerna mellan 13 och 17.

GLASHUS ETT

FANDADO

Mitt i det växande området Hammarby Sjöstad ligger Restaurang Fandado, ett stenkast från Lumaparken och Hammarby Allé. Med Kulturama som granne har det nu byggts ett nytt hotell som heter Biz Apartment Hammarby Sjöstad och där ligger Restaurang Fandado i entréplan. Fokuset ligger på så kallad ”Social Dining” med mindre rätter serverad i Family Style. Konceptet bygger på själva upplevelsen att umgås, dela och äta maten tillsammans i en modern och avslappnad miljö.Maten är inspirerad av olika kulturer från hela världen och influenser kommer tas från jordens alla hörn. Med smaker från nord till syd, från väst till öst. Restaurangen har öppet 7 dagar i veckan med frukost, lunch samt middag.

000

GlashusEtt, vårt miljöinformationscenter i Hammarby Sjöstad. Glashus Ett startades sommaren 2002 och ligger i Hammarby Sjöstad. Hela Hammarby Sjöstad är byggt med ett omfattande miljöprogram och Glashus Ett:s uppgift var från början att ge information till de boende om miljöprogrammet och hur de boende var tänkta att delta. Idag är dock informationen till de boende en relativt liten del av verksamheten. Erik Freudenthal arbetar på Glashus Ett i Hammarby Sjöstad och berättar att den största delen av verksamheten idag är att ge information om hur stadsdelen är byggd och hur miljötänket kring bygget har gått. Det finns cirka 21 000 invånare i Hammarby Sjöstad som har blivit som en egen liten stad i staden med butiker och restauranger. – Ingen förstod att det skulle bli så här stort, säger Erik.

Sjöstaden har 10 pizzerior och 6 Thailändska massageföretag I SJOSTADSBLADET.SE   SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

33


MUSIK

DAVE MENIKETTI OCH HANS MANNAR I Y&T UPPTRÄDER PÅ KLUBBEN

Det är energi, det är svett och det är alltid leverans när Kaliforniens stoltaste hårdrockare står på scen! Med en imponerande diskografi har de genom åren sålt mer än fyra miljoner skivor och gjort sig kända för odödliga rocklåtar som Forever, Rescue Me, Mean Streak och Summertime Girls. Den 14 oktober uppträder de på Fryshuset/ Klubben i Hammarby Sjöstad. Åldersgräns 18 år. Fryshuset/ Klubben i Hammarby Sjöstad. Tid: INSLÄPP:18:30

ALL TIME LOW 7 OKTOBER När dom var i Sverige 2014 var intresset så stort så spelningen fick flyttas upp från Klubben till Arenan. Den 7 oktober kommer All Time Low äntligen tillbaka till Sverige för en klubbspelning på Fryshuset i Hammarby Sjöstad.

Fryshuset Klubben. Dying Fetus bildades 1991 i Maryland, USA. De spelade senast i Sverige 2014. men nu är det dags igen. Klubben - Hammarby Sjöstad Tid: INSLÄPP:18:30

Fryshuset - Hammarby Sjöstad Tid: INSLÄPP:18:30

DYING FETUS 18 OKTOBER

I oktober kommer det amerikanska death metal-bandet till Hammarby Sjöstad tillsammans med Psycroptic, Beyond Creation och Disentomb. 18.10: Sjöstan, 34  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

AIRBOURNE Airbournes musik har figurerat i allt från TV-spel (Guitar Hero, Rock Band, NHL m.m.) till filmer och som signaturmelodi till WWE wrestling i USA. I Sverige har bandet redan blivit näst intill kultförklarade – och är en av de mest önskade liveakterna i landet. Bandets sound och attityd är unikt men visar också tydliga influenser från band som AC/DC, Def Leppard, Thin Lizzy och Motörhead. Ledda av sångaren/gitarristen Joel O’Keeffe (med brorsan Ryan O’Keeffe på trummor) har bandet stormat fram som en orkan i rockvärlden. Aktuella med senaste albumet ”Breakin’ Outta Hell” återvänder nu aussie-bandet till Stockholm. 17 oktober på Fryshuset i Hammarby Sjöstad.

Fryshuset - Hammarby Sjöstad Tid: INSLÄPP:18:30


MUSIK

HARRY STYLES 5 NOVEMBER Harry Styles självbetitlade debutalbum släpptes fredagen den 12 maj. Det 10 låtar starka albumet innehåller bland annat singeln ”Sign of the Times” som toppade singellistorna i hela 84 länder (!) när den släpptes. Styles började ge oss ett smakprov på sin nya live show när han spelade på på NBC:s Saturday Night Live där han förutom att spela superhitten ”Sign of the Times” också gav oss en exklusiv försmak på albumspåret ”Ever Since New York”. ”Sign of the Times” spelade han också live på BBC-talkshowen The Graham Norton Show.

SÖNDAGEN DEN 5 NOVEMBER HÄNDER DET - HARRY STYLES SPELAR I SJÖSTAN! Fryshuset - Hammarby Sjöstad Tid: INSLÄPP:17:30

RON POPE

28 OKTOBER

SATYRICON ÅLDER 18 ÅR

Norska black metal-ikonerna Satyricon är vida kända för sina liveuppträdanden. Till hösten släpps bandets nionde(!) album sedan debuten och i oktober kommer bandet till Sjöstaden! Lördag 21 oktober uppträder man på Fryshuset. Fryshuset - Hammarby Sjöstad Tid: INSLÄPP:18:30

Med hundratals miljoner streams, miljontals skivor sålda och slutsålda konserter världen över – är Ron Pope en av dagens mest intressanta singer-songwriters. Superhiten ”A Drop In The Ocean” från 2005 startade allt och resan sedan dess har följt framgångens stigar. Snart kommer nya albumet ”Work” och lördag 28 oktober kommer han till Fryshuset i Hammarby Sjöstad!

Fryshuset - Hammarby Sjöstad Tid: INSLÄPP:18:30

PVRIS 12 OKTOBER

Hyllningarna för PVRIS (uttalas som den franska huvudstaden) är starka och många. Låtar som ”You and I”, ”My House”, ”St. Patrick” och senaste singeln ”Heaven” har samlat in miljontals streams från rockfans världen över. Det är utan överdrift vi kan konstatera att PVRIS är ett av de hetaste rockbanden just nu. Efter bandets senaste succé kan vi inte göra annat än att längta efter en kväll med PVRIS – i sjöstan. Fryshuset - Hammarby Sjöstad Tid: INSLÄPP:18:30

LOGIC PÅ FRYSHUSET Logic är rapparen som med sina fem mixtapes mellan 2009 och 2013 plötsligt blev en av de mest intressanta artisterna i rapvärlden. Debutalbumet Under Pressure hyllades unisont av kritiker och har, liksom uppföljaren The Incredible True Story, redan sålt guld! Nyligen släpptes tredje albumet, Everybody, som direkt gick in på förstaplats på Billboard 200. Nu kan vi se fram emot den 19 oktober – då Logic kommer till sjöstan. Klubben - Hammarby Sjöstad Tid: INSLÄPP:18:30

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

35


INTERVJU

Sjöstadsbo satsar ”all in” på en ny karriär Han lägger basketskorna på hyllan och satsar allt på en tränarkarriär. TEXT: Marie Tillman FOTO: Fotografernas Bildbyrå

Vi träffar Jordan Ringhög som är 22 år gammal. Han berättar att han spelat basket i princip hela sitt liv. Började spela vid 5 års åldern och hade alltid stora drömmar om att komma till NBA och bli lika bra som Michael Jordan, om inte bättre. Jordan tog basketen väldigt seriöst och hade med sig bollen vart han än gick. – Jag var duktig vid tidig ålder men när åren passerade så märkte jag att mina lagkamrater och motståndare blev bättre och bättre, och min utveckling gick långsammare. Det jag inte förstod var att det inte räcker med att bara gå och skjuta

och ha kul på planen. Det handlade inte om hur många timmar jag la ner på basketen, utan istället vad jag la ner i timmarna. – Tappade intresset på elitsatsningen och mitt självförtroende sjönk. Jag kunde inte dominera längre, utan jag blev mer utav en bänkspelare. Åren gick och Jordan märkte att det med högsta sannolikhet inte skulle bli en basketspelare av honom men trots det så packade han sin väska och flyttade till Santa Barbara (USA) där planen var att spela college basket. Väl där så märkte han att spelarna var på en helt annan

36  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

nivå fysiskt så Jordan bestämde sig för att avbryta basketen helt och studera grafisk design vilket han gjorde under ett år. Men så kom vändpunkten. – Min rumskamrat Johannes Klum var alltid och hängde på gymmet. Jag var helt chockad att han orkade ta sig till gymmet varje dag medan jag själv satt på soffan och åt godis. – Han lyckades hjälpa mig att göra den största livsförändringen i mitt liv, jag bestämde mig för att lyfta på fläsket och börja gymma med honom riktigt seriöst. Jag tränade och bodde med honom i ännu ett år och sedan bestämde vi oss tillsammans för att flytta till Sverige.


INTERVJU ” Jordan svävar i luften och slutför en akrobatisk layup

Nu ett år senare så har de precis startat upp företaget JKR-training. Vad är ert mål med satsningen? – Vårt mål är att kunna hjälpa atleter att ta sig till en HELT ny nivå. Jag vill inte att någon ska behöva gå samma väg som mig, jag slösade bort min chans att lyckas inom basketen för att jag var för bekväm. Jag insåg inte hur viktig den mentala biten var, inte bara inom träning utan i livet också. Jag ger verkligen hela mitt hjärta för JKR-training och kommer att göra allt jag kan för att lyckas. Den 23:e oktober har man bokat flygbiljett som kommer ta företaget till en helt ny nivå. – Jag har bestämt att säga upp lägenheten i Hammarby Sjöstad för att ta min chans i livet och flyga till Chicago och lära mig utav världseliten inom träning där borta. Jag känner inte någon där, jag har ännu inte hittat boende men det jag har är pengar som räcker till mat och den största glöden någonsin. – Via JKR-training kommer jag kunna dela videos på hur min vardag kommer se ut borta i USA. Jag är beredd på att det kommer uppstå många hinder på vägen till toppen, men det gäller bara att vara strategisk och inte ge upp oavsett hur tufft det kommer att vara. Jordan berättar att det är med blandade känslor att lämna sitt kära Sjöstaden efter dessa 10 år. Men vem vet vad framtiden har att erbjuda honom, kanske kommer det dyka upp en möjlighet att flytta tillbaka hit. Men tills dess så har JKR-training ett specialerbjudande för Sjöstadsborna. – Vi har ett samarbete med Smartklimat där vi bjuder på 2 timmars personlig träning + intevju samt funktionsanalyser vid plantering utav 50 träd i ett utav länderna: Brasilien, Tanzania eller Indien.

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

37


HEMMA REPORTAGE

Personlig

museumanläggning med skön

”Hemma hos” känsla

Traffic (Lisa Larson) Värde: 100 000 kronor! *Källa: Bytt är Bytt på TV4

38  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


”Gunnar Sträng en av de största försäljningssuccérna på Gustavsberg. Självklart finns den i Bernhards samling.

HEMMA REPORTAGE

Världens STÖRSTA samling Sjöstadsbon Bernhard Svensson berättar att när Lisa fyllde sextio år som formgivare firades detta med en retrospektiv vandringsutställning på varuhuset Matzuya i Tokyo; därefter gick den på en årslång turné runt om i landet. Merparten av föremålen kom från Berhards samling. TEXT: Jonny Bothin FOTO: Sjöstadsbladet

Sjöstadsbladet fick äran och följa med hem till Bernhard Svensson i Hammarby Sjöstad. Bernhard Svensson har världens största samling av Lisa Larsons arbeten som omfattar i stort sett alla serieproducerade modeller och en mängd ovanliga varianter och unikat Flera av föremålen har visats på olika muser. Bernhard berättar om sitt samlande som började 2010. Sina kontakter med Lisa Larson och om hur hans samling togs emot i Japan Han har världens största “officiella” samling av Lisa Larsson, med över 1000 figurer!

är det bättre att jag själv, försöker sälja av samlingen -och då i sin helhet. Då får frun, barnen och barnbarnen pengarna istället. – Självklart har tankarna om ett museum funnits, men det skulle bli för dyrt med personal, lokal och larm etcetera.

Hela lägenheten fylld från golv till tak

– Då kan man tillägga att Nationalmuseum endast har cirka 370 figurer och Lisa själv cirka 300, säger Bernhard.

Vem av er dammar hemma? Och hur går det när barnbarnen kommer på besök? – Det är jag som dammar av skulpturerna och med barnbarnen fungerar det utmärkt, “skrattar” Bernhard.

Lisa Larson, som fortfarande är verksam, är en av Sveriges mest kända keramiker internationellt sett. Enligt Bernhard har hon varit ”extremt produktiv” och det kan göra en del verk lite svårbedömda. – Katterna till exempel, de började hon göra i Gustafsberg, men fortsatte sedan göra dem i K-studion. Min fru Gunilla är extra förtjust i just dessa. Vad Bernhard ska göra med sin enorma samling har han ännu inte bestämt. Att låta det gå i arv är inte aktuellt eller ens möjligt. Då

Bernhard säger att det är bäst att han själv städar, om något går sönder har han ingen att skylla på. – Intresset för samlingen började februari 2010. Från vårt lantställe i närheten av Norrköping, när vi haft gått om tid tog vi gamla vägen E4 hem till sjöstan och i Jönåker fanns det en antik handel Kalle i backen. Vi hade åkt förbi flera gånger. Vid det här tillfället gick vi in och tittade runt. När vi precis skulle gå, såg jag en figur

på hyllan. Då frågade jag Kalle vad han skulle ha, 1250 kronor ville han ha “mors o goodbye ”, du får 850 kronor sa jag. Nej jag vill ha 900 kronor, nej du får 850 kronor, sa jag. Precis när vi är på väg ut, Gunilla och jag, säger Kalle du får den för 875 kronor, taget sa jag. – När jag betalt, frågade jag vem som gjort den. Det är Lisa Larsson. Ja, henne hade vi hört talats om. – Några veckor senare registrerade jag mig på en auktionssajt. De hade en katt som Lisa Larsson gjort. Eftersom min fru Gunilla älskar katter och jag är en snäll kille, så tänkte jag köpa den åt henne. Utropspris låg på 3000 kronor för katten, på 11 000 kronor var vi bara två kvar, så jag höjde till 12 500 kronor och fick den. Resten har gått av bara farten. Avslutningsvis berättar Bernhard om upplevelsen i Japan. Detta berättar vi mer om på vår hemsida: Sjostadsbladet.se. Samlingen sågs av 210 000 besökare! De slog det gamla rekordet som Tove Janson haft (Mumintrollen).

UTSTÄLLNINGEN I JAPAN Bernhard berättar att när Lisa fyllde sextio år som formgivare firades detta med en retrospektiv vandringsutställning på varuhuset Matzuya i Tokyo; därefter gick den på en årslång turné runt om i landet. Merparten av föremålen kom från Berhards samling. När föremålen var tillbaka i Sverige började planeringen för en liknande utställning på Röhsska Museet i Göteborg utställningen visades under 3 månader.

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

39


EVA Salong

TEMPEN

Tfn: 08 - 644 42 66

Kenny Solomons med sin ”svenskengelska” har han tagit Sjöstadsborna med storm. han driver Rusty Rascals

Eva Salong är specialiserade på dam, barn och herrklippning. Till mycket bra priser erbjuder vi bland annat klippning, färgning med eller utan slingor samt vackra håruppsättningar till speciella tillfällen såsom bröllop och fest. Salongen är även mycket populär bland minstingarna som får sitta och bli underhållna i en liten bil under klippningen som utförs proffsigt och enkelt. Salongens motto är att alla skall känna sig nöjda och belåtna! Kom gärna förbi på Drop-in eller ring och boka tid -20% På all behandling

*Gäller okt 2017

Sjöstan 2017

Vi ligger i hjärtat av Hammarby Sjöstad med adress Hammarby Allé 157. Här blir du väl omhändertagen av yrkeskunnig frisör med många års erfarenhet.

Dimitris Polianidis har lyckats sätta Wayne´s Coffee på Sjöstadskartan!

Ankin Chabo mannen bakom Taco Bar i Hammarby Sjöstad!

Vice statsministern har Isabella Lövin har lämnat Sjösatden för att bo på annan ort.

Hjärtligt Välkomna till Eva Salong

40  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY Allé SJÖSTADS LOKAL TIDNING Hammarby 157

Parkförvaltningen. Nu får man även se upp för fallande träd i Hammarby Sjöstad!


UNIK

FISKBEN, FLÄTA & VÄV Tvärbanan

KOPPLA AV

N O I T A T S A L SICK

Yasuragi Hasseludden

Vi hälsar alla resenärer välkomna tillbaka till Tvärbanan! Söndagen den 1 oktober klockan 12.00 till 14.30 firar vi på nya hållplatsen i Sickla där Tvärbanan ansluter till Saltsjöbanan. Tvärbanan har fått en ny hållplats och nya sköna gröna spår mellan Sickla och Sickla udde. Spårvägens första gröna spårområde, där ingen annan trafik körs.

Spahotellet Yasuragi Hasseludden är vackert beläget vid inloppet till Stockholm. Här strosar man runt i morgonrock, så kallad yukatan, och ägnar ena timmen åt att lyssna till ljudet av tibetanska klangskålar och nästa till att sitta på en träpall och hälla hink efter hink med varmt vatten över sig. Varva bad och sushimåltider med zenmeditation, yoga och varför inte en ansiktsbehandling? Härifrån åker du ren – i både sinne och kropp. Anläggningens mål är att gästerna ska återvända hem fyllda av ny energi. Missa inte den japanska trädgården, som är den perfekta kombinationen av svenskt skärgårdslandskap och japansk trädgårdstänk. Svenska körsbärsträd och magnolia och bambu i en skön förening. Njut av utsikten över Höggarnsfjärden. Var? Yasuragi, Hasseludden Läs mer: www.yasuragi.se

Varför har du valt textila mönster? Tvärbanans nya station vid Sickla köpUnder söndagens festligheter finns möjligheten att premiäråka den kvarter. Elsa Chartin är konstnären bakom - Jag har alltid varit intresserad av hantverk nya bansträckan, spårvagnarna rullar klockan 12.0014.30, de textila mönstren som täcker betongen och oväntade möten av mönster och mellan till Sickla. Vi bjuder kaffe vadpå detmusik, gör med en med plats.bulle, Regelbundna på stationen. ElsaGullmarsplan Chartin förklarar att tipspromenad ochi ballonger. förenklade grafiska mönster en mild grå upprepningar skapar igenkänning och ger skala blir jättefint. Hon tycker det är otroligt platser en tydlig identitet. Varmt med välkomna tillbaka! roligt att arbeta en så stor offentlig utsmyckning och täcka betongytorna med – Man ska kunna kasta en snabb blick 1 oktober Nockebybanan som fyllernu är jag i på stationen och tänka - bra, mönster iUnder fiskben,söndagen fläta, galler och väv.firar vi också 105 år. En museivagn från 1944 kommer att visas i Sickla klockan Den tuffa betongen påminner om platsens Sickla, säger Elsa Chartin. 12.00. Klockan 13.30 till 15.30 går den här trotjänaren i trafik på industrihistoria.

Nockebybanan och resenärerna är välkomna att åka med och känna historiens vingslag. Tvärbanan mellan Sickla och Stora Essingen öppnar för trafik igen den 2 oktober, då går det att åka hela Tvärbanan utan byte i Alvik.

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

41


42  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

43


TVIST

Hovrätten ger prövningsrätt

Styrelsen i Bostadsrättsföreningen Bukten1 har sagt upp avtalet för restaurang Medelhavspärlan i Hammarby Sjöstad. Ärendet avgjordes i Stockholms Tingsrätt. Nu har Hovrätten meddelat att överklagan som inlämnats har getts prövningsrätt TEXT: Pernilla Uhlin, Jonny Bothin FOTO: Jonny Bothin - Sjöstadsbladet

Det som hänt är att Restaurangen Medelhavspärlan i Hammarby Sjöstad fått sitt kontrakt uppsagt. Beslutet togs av bostadsföreningen Bukten 1styrelse strax före jul. Mehmet Budak ”Memo” har drivit restaurangen Medelhavspärlan i femton år. Han berättar exkusivt för Sjöstadsbon Pernilla Ulthin med sina egna ord. – Jag har jobbat 15-16 timmar om dygnet måndag till söndag året om. – Man har investerat pengar, tid och energi i pärlan. Vad händer med de

pengarna? Vad händer med personalen, berättaren en mycket nedstämd, Mehmet. ”MYCKET AV TIDEN GÅR ÅT OCH LÄSA PAPPER OCH PRATA MED ADVOKATEN. Mehmet Budak berättar att han var hyresgäst hos Svenska Bostäder från tidigt 90-tal. 2001 tecknade han förhandskontrakt med Svenska Bostäder om lokalen på Lugnets allé 75 i Hammarby Sjöstad. 2002 flyttade han in och startade restau-

44  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

rangverksamheten. I detta skede var inga bostäder klara och inga hyresrättsinnehavare hade flyttat in. – Vid denna tidpunkt hade restaurangen tillgång till tvättstuga, grovsoprum samt att värmen fungerade bra i lokalen. Uteplatsen sköttes väl och fläderbusken klipptes och hölls efter i höjd med staketet så att utsikten inte skymdes.


TVIST Ombildning till bostadsrätter 2007 bildades bostadsrättsföreningen Bukten 1. Mehmet fortsatta vara hyresgäst för bostadsrättsföreningen istället. – Samarbetet fungerade bra med den dåvarande styrelsen men samtidigt förlorade restaurangen tillgången till grovsoprum och tvättstuga, berättar Mehmet. Värme Sen började restaurangen få problem med värmen. Mehmet berättar att lokalen värmde inte upp som den skulle och gästerna kom med klagomål över att det var kallt inne. – Jag mätte då värmen inne i restaurangen och termometern visade mellan 15-16 grader vilket är helt oacceptabelt. Mehmet påpekade det till sin hyresvärd, bostadsrättsföreningen Bukten 1. – Men de gjorde inte något åt detta, styrelsen ansåg att det inte gick att göra något åt värmen för att fönstrena var så stora så de släppte in kylan. Mehmet fick sätta in värmefläktar vid ingångarna för att hålla någorlunda värme i lokalen. Först våren 2016 gjordes en mätning i lokalen av föreningens fastighetsförvaltning som påvisade att termostaterna var fel på; ventiler var igentäppta, släppte ingen cirkulation/värme till radiatorerna ifrån sig. Deras fastighetsförvaltare kontaktade VVS företaget Falk & Björn VVS som bekräftade detta. Ventilation Restaurang Medelehavspärlan har haft problem med ventilationen egentligen sen 2007 början. Gäster har klagat på att det luktar matos i lokalen och styrelsen har varit nere vid flertalet tillfällen och tittat utan att göra åtgärder. Först 2015 gjordes en undersökning av en sakkunnig funktionskontrollant som konstaterade att ett byggfel på taket gör att ventilationen inte fungerar som det ska. Offerter har inkommit 2015 och de landade på runt 25000 kronor, men hyresvärden ville inte åtgärda problemen. Mehmet ville säkerställa det hela och anlitade en annan ventilationsfirma JK Vent som kunde konstatera samma sak. Felet gör att matoset från köket sugs tillbaka och kommer ut i matsalen.

vätska. Detta gör att röken och lukten kommer rakt in på Medelhavspärlans gäster. Mehmet berättar att han har påpekat detta för styrelsen men då brf-innehavaren sitter i styrelsen så händer inget...säger en ”uppgiven”, Mehmet. Klagomål på ljudnivå – Jag blev tvungen att ändra på konceptet för att locka nya gäster. Gästerna i sjöstan hade tröttnat på matoset... Jag började med live musik på helgerna. Gästerna har kommit från hela Stockholm och trivts bra. Det var fullsatt varje helg. Men ju fler gäster desto mer mat som grillades desto mer os i matsalen. Så mer gäster som klagade... Samtidigt lämnade föreningen klagomål på för hög musik och vi har nu slutat med live musik pga detta, säger Mehmet. Konflikt med styrelsen? Mehmet berättar att styrelsen har alltid haft sina möten på restaurangen, luciafikan och andra sammankomster. Helt plötsligt slutade de komma 2015. Mehmet tror detta beror på att hans svärfar inledde ett förhållande med en kvinna i föreningen under 2015 som var mitt inne i en separation. Hennes man hon skiljdes ifrån sitter i styrelsen och detta skedde alltså samtidigt som styrelsen slutade använda pärlan som sin möteslokal. – Samtidigt utstår jag och min fru rejäla trakasserier i form av klotter på restaurangväggen, på toaletten och sönderslagen framruta på bilen. Även vår ”gillasida” på facebook blev nerskriven med en massa negativa kommentarer. Alla positiva recensioner fick en negativ kommentar. Tvisten I början på årskiftet 2016/2017 sades avtalet upp av föreningen pga villkorsändring. Villkorsändringen gällde en

hyreshöjning. Mehmet ville inte acceptera villkorsförändringen utan att ventilationen åtgärdades. Det ville inte föreningen acceptera säger Mehmet –och tvist uppstår. Mehmet skriver trots allt på avtalet den 23 september. – Jag ville vara kvar den 23 september lämnar jag det påskrivna avtalet i föremningens brevlåda. Två vittnen kan intyga att jag skrev på avtalet, säger Mehmet. Föreningen tittar inte brevlådan förrän den 29-30 september. En i styrelsen tror att han har tittat den 26:e eller 28:e men minns inte säkert. Detta går att utläsa från Tingsrättensdom. Samtidigt skriver Mehmets dåvarande jurist den 26 september till föreningen att de ville diskutera ett par punkter innan Mehmet skrev på (i princip ger Mehmet med sig på alla punkter och tar på sig alla kostnader men han vill ha tillgång till grovsoprummet samt att en överenskommelse ska ske gällande lösning för ventilationen). Vi tänker inte återge domen i sin helhet här, men den återfinns att läsa hos tingsrätten. Men domen går ut på att Mehmet inte kan bevisa att han har skrivit på avtalet i tid så avtalet innebär en ”oren accept” och är därmed inte giltigt Därav förlorade han rätten till lokalen. Men idags dato är inte allt klart. Hovrätten har den 19 september i år meddelat prövningstillstånd för Medelhavspärlan. Överklagan har skett och Hovrätten har meddelat Prövningstillstånd. Mehmet och hans Yasemin hoppas nu på mirakel! – Man ska inte behöva slängas ut från en lokal efter 15 år som god hyresgäst. Utan att det svider i plånboken, säger Mehmet. Styrelsen Berättar för Sjöstadsbladet att föreningen inte har sagt upp avtalet. Det är i stället restaurangen som har förkastat deras avtalsförslag som lämnades inför utgången av föregående avtalsperiod.

Grillning Enligt Mehmet använder en del av bostadsrättsinnehavare grillar på sin uteplats regelbundet med kol och tänd-

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

45


TVIST ”Varför säga upp en hyresgäst som skött betalningarna? Det borde ligga i styrelsens och deras medlemmars intresse att ha en skötsam hyresgäst. Nu vet man vad man har, och riskerar inga skadeståndskrav på sig. En ny hyresgäst kan ju bli raka motsatsen eller så kanske man inte lyckas driva någon verksamhet där pga av att Medelhavspärlan är så förknippad med lokalen. Jag är mycket ångerfull och kanske inte haft allt det juridsika klart för mig, innan.

Vi på Lokaltidningen Sjöstadsbladet har genom mail till styrelsen meddelat att vi har intervjuat ägaren Mehmet Budak som driver restaurang Medelhavspärlan. Vi har ställt några frågor till styrelsen som vi ville ha svar på. Styrelsen avser inte att föra någon argumentation i media kring de frågor Sjöstadsbladet ställer eller de uppgifter som Medelhavspärlan har givit, vare sig nu eller i framtiden svarar styrelsen. – Vi är övertygade om att de allra flesta respekterar vår syn på att föreningens relationer med lokalhyresgästerna är en fråga enbart för föreningens medlemmar, berättar Ronald Ljung, Ordförande Bukten 1. Svar från styrelsen för Brf Bukten 1 i sin helhet: ”Vi avser inte att kommentera omständigheterna kring en pågående rättsprocess där domen ännu inte vunnit laga kraft. Vi har även en policy att inte offentliggöra styrelsens kommunikation med enskilda hyresgäster eller medlemmar, oavsett ärendets karaktär. Om Sjöstadsbladet i stället önskar ta del av den senaste informationen från styrelsen till föreningens medlemmar finns den tillgänglig i nyhetsarkivet på vår hemsida. Vi avser inte heller att föra någon argumentation i media kring de frågor Sjöstadsbladet ställer, vare sig nu eller i framtiden. Vi är övertygade om att de allra flesta av Sjöstadsbladets läsare respekterar vår syn att föreningens relationer med lokalhyresgästerna är en fråga enbart för föreningens medlemmar. Med detta sagt tar vi gärna del av den text som Sjöstadsbladet avser att publicera. Jag förutsätter att avsikten med erbjudandet är att ge oss tillfälle till ett genmäle – är det rätt uppfattat? Vilken policy tillämpar Sjöstadsbladet isf betr. efterfrågade inlägg/kommentarer – kan vi utgå från att ett eventuellt svar från vår sida kommer att återges in extenso och i ett sammanhang, utan att interfolieras av Sjöstadsbladets kommentarer?” Hälsn. Ronald Ljung, Ordf. Brf Bukten 1. 46  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

Våra frågor till styrelsen 1. Varför har en tvist uppstått 2. Är detta enbart ett styrelsebeslut? 3. Eller vill majoriteten av era medlemmar att restaurangen/ hyresgästen ska lämna lokalen? 4. Finns det någon chans att nuvarande hyresgäst kan få förnyat kontrakt? 5. Och om, vilka förändringar måste i såfall till?

Information från Bostadsrättsföreningen till medlemmarna. ” Information angående Medelhavspärlan I anslutning till föreningsstämman den 18 maj informerade styrelsen muntligen om status för tvisten med restaurang Medelhavspärlan. Samma dag lämnades motsvarande information till samtliga medlemmar genom utdelning i postfacken. Den process i tingsrätten som nämndes i utskicket avslutades den 13 juli. Tingsrätten dömde till vår fördel vilket innebär att avtalet anses ha upphört den 1 oktober 2016. Restaurangen är därför tvungen att flytta såvida inte domslutet överklagas till nästa instans. Efter ett eventuellt överklagande kommer tvisten att behandlas i hovrätten, förutsatt att prövningstillstånd beviljas. I annat fall kommer tingsrättens dom att vinna laga kraft. Om målet tas upp i hovrätten är bedömningen att dom troligen faller under första halvåret 2018. I Medelhavspärlans fönster finns nu ett anslag om upprop till namninsamling. Styrelsen har inte för avsikt att kommentera detta anslag eller ge sig in i diskussioner i sociala medier. Brf Bukten 1 Styrelsen vill upprepa tidigare information att föreningen inte har sagt upp avtalet. Det är i stället restaurangen som har förkastat vårt avtalsförslag som lämnades inför utgången av föregående avtalsperiod. Avtalet har därmed upphört.”


TVIST Vad säger lagen? De formella kraven på hur en uppsägning av ett lokalavtal skall vara utformad är mycket strikta, både vid uppsägning för villkorsändring och vid uppsägning för avflyttning. När det gäller uppsägning för villkorsändring måste uppsägningen innehålla de preciserade villkor som hyresvärden begär för att erbjuda en förlängning av lokalavtalet. Uppsägningen måste också innehålla information till hyresgästen om att denne, om han inte går med på att flytta* utan att få ersättning enligt 58 §, inom två månader från uppsägningen ska ha lämnat en ansökan till Hyresnämnden för medling. Finns inte detta angivet, är uppsägningen ogiltig och det är som om ingen uppsägning hade gjorts. * En uppsägning för villkorsändring leder till att hyresgästen måste flytta om parterna inte kan enas om nya villkor. Om de villkor som hyresvärden begärt är oskäliga, har hyresgästen rätt till ersättning för att han tvingas flytta. Vad menas med att en lokalhyresgäst har ett indirekt besittningsskydd och när får hyresgästen sitt besittningsskydd? En lokalhyresgäst som blir uppsagd av sin hyresvärd på ett formellt korrekt sätt, oavsett om uppsägningen avser avflyttning eller villkorsändring, måste alltid lämna lokalen om inte parterna kommer överens om att förlänga avtalet. Hyresnämnden kan medla mellan parterna men kommer parterna inte överens så avskrivs ärendet och hyresgästen måste flytta. Hyresnämnden kan dock på begäran av någon av parterna i vissa situationer lämna uppskov med avflyttningen i max två år. I det fall uppsägningen är obefogad eller de begärda ändrade hyresvillkoren är oskäliga innebär det indirekta besittningskyddet att hyresgästen visserligen måste flytta från lokalen men har istället rätt till skadestånd.En lokalhyresgästs indirekta besittningsskydd inträder när hyresförhållandet (den sammanlagda tid hyresgästen suttit i lokalen) varat längre tid än nio månader i följd. Detta innebär att hyresgäster med korttidsavtal på exempelvis tre månader som förlängs efter hand erhåller besittningsskydd när niomånadersfristen passerats.I det fall lokalhyresgästens avtal sägs upp på grund av att hyresrätten är förverkad enligt någon av punkterna i hyreslagens 42 § exempelvis att hyran inte betalas så bryts besittningsskyddet och hyresgästen går miste om eventuell rätt till skadestånd pga uppsägningen. Detsamma gäller om avtalet sägs upp på grund av att ställd säkerhet försämras.Hyresvärd och hyregäst kan i särskilt upprättad handling komma överens om att avtalet inte skall vara förenat med rätt till skadestånd om avtalet sägs upp på grund av någon i överenskommelsen angiven orsak exempelvis rivning eller ombyggnad. En sådan överenskommelse skall för att vara gällande godkännas av hyresnämnden om den träffas innan hyresförhållandet varat längre än nio månader i följd.

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

47


STATISTIK

84 brf år 2017 Av dessa är

medelinkomst

11 000 lgh

12 000 lgh

hälften medlemmar i Sjöstadsföreningen och övriga är medlemmar i HSEF

år 2017 . Ca 4000 tar fortfarande emot reklam,kalender & gratistidningar i brevlådorna * Källa Posten

421 000 SEK/år

år 2018 Ca 2 000 tar fortfarande emot reklam, kalender & gratistidningar i brevlådorna * Källa Posten

Hammarby Sjöstad

Vi är nu lika stora som kommunerna: Alvesta, Karlskoga och Östhammar. Fullt utbyggd kommer det bo 27 500 personer i Hammarby Sjöstad och cirka 12 000 personer kommer att arbeta i stadsdelen.

FOTO: Kirsti Ringhög *KÄLLA: Stockholm Stad och Posten och brf.se

Bilinnehav 62%

48  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

Normallägenhet

80 m2

Barnfamiljer

20%


STATISTIK

SJÖSTAN

r bo

rs

00

0

pe

ds ta 1

Båtbyggargatan 14, 3 tr 4 920 000 kr 3 rum, 80 m², 3 tr 61 500 kr/m²

ö 2 s

Sickla Kanalgata 4, 4 tr 4 500 000 kr 3 rum, 76 m², 4 tr 59 211 kr/m²

0-5 år 13,5%

Sj

Korphoppsgatan 29, 3 tr 4 500 000 kr 2 rum, 66 m², 3 tr 68 702 kr/m²

2017

,2%

Lugnets Allé 40, 3 tr 6 750 000 kr 4 rum, 112 m², 3 tr 60 538 kr/m²

,6%

år 10

Lugnets Allé 67, 4 tr 3 620 000 kr 2 rum, 49 m², 4 tr 73 878 kr/m²

65- å r6

6-19

Sjöfartsgatan 1, 1 tr 3 915 000 kr 2 rum, 50 m², 1 tr 78 300 kr/m²

Hammarby Allé 52, 5 tr 4 110 000 kr 2½ rum, 73 m², 5 tr 56 690 kr/m² Sickla Kanalgata 46, 3 tr 4 700 000 kr 3 rum, 73 m², 3 tr 64 384 kr/m² Lugnets Allé 31, v7, 7 tr 6 000 000 kr 3 rum, 80 m², 7 tr 75 472 kr/m² *Källa: Booli.se

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

49


BOSTAD

Sjöstadsborna tror på högre bostadspriser

Trots amorteringskrav och risk för höjd ränta tror åtta av tio Sjöstadsbor att bostadspriserna kommer att öka de närmaste åren. – Det finns en stor optimism, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB. TEXT: Marie Tillman FOTO: Jens Kristensson

FOTO: Monica Kindbladh

Enligt en ny Kantar Sifo-undersökning som Svensk Fastighetsförmedling beställt tror 83 procent av Svenskarna att bostadspriserna kommer att fortsätta uppåt. Fortsatt stor bostadsbrist, för lite nybyggnation och låg ränta anges som de huvudsakliga skälen. Drygt en tredjedel tror på en prisökning mellan 1 och 5 procent över de närmaste tre åren. Endast elva procent tror på ett prisfall. – Det finns en stor optimism kring bostadsmarknaden och hur den utvecklas framöver. Man skulle kunna tänka sig att det borde finnas mer farhågor eftersom priserna har stigit så länge. Jag är lite fundersam kring vad folk räknar med för räntenivåer framöver. De låga räntorna kommer inte vara för evigt. Men människor är ganska tillbakablickande. Man räknar med att priser ökar i ungefär samma takt som tidigare, säger Tor Borg, chefsekonom på den statliga banken SBAB. Tor Borg anser att resultatet är något förvånande med tanke på de nya reglerna om amorteringskrav, fler skuldkvotstak hos bankerna, och den eventuella ökning av reporäntan som Riksbanken aviserat kan komma efter årsskiftet. Den senaste Mäklarbarometern från SBAB visade också på ett spretigt läge på bostads-

marknaden. Småhusmarknaden i Malmö och Göteborg rusar, medan Stockholms bostadsmarknad bromsat in. – Generellt så tickar ju priserna på i hyfsad takt i landet som helhet. Sen går det långsammare i Stockholm. Jag tror att det hänger mycket ihop med regleringarna som kommit på bolånemarknaden. De slår så klart hårdast där priserna är som högst, säger Tor Borg.

” Åtta av tio svenskar tror att bostadspriserna kommer fortsätta öka.

Är det realistiskt att tro på långsiktiga prisökningar? – Det vi ser nu handlar mycket om naturliga säsongssvängningar. Och man ska akta sig för att dra för mycket slutsatser av enstaka månadsnoteringar. Det finns en underliggande styrka i bostadsmarknaden och får vi en lugn ränteuppgång så kommer marknaden att svälja det. Bostadspriserna kanske bromsas men kommer troligtvis ändå stiga på sikt.

50  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

FAKTA Förväntade boprisförändringar Ökning/Minskning i procent Svarande i procent Stiger med mer än 20 3 Stiger med 16 till 20 4 Stiger med 11 till 15 12 Stiger med 6 till 10 29 Stiger med 1 till 5 35 Oförändrad, 0 7 Minskar med 1 till 5 5 Minskar med 6 till 10 4 Minskar med 11 till 15 1 Minskar med 16 till 20 0 Minskar med mer än 20 1 Kantar Sifos Bobarometer genomfördes i mars 2017. 1 001 personer i riket svarade på frågan: ”Hur mycket tror du att bostadspriserna kommer att förändras under de närmaste 3 åren?” Källa: Kantor Sifo Tor Borg, chefsekonom på den statliga banken SBAB. FOTO:

Jens Kristensson


Mäklare i sjöstan

Notar är en fastighetsmäklare i Hammarby Sjöstad / Johanneshov som hjälper dig att sälja bostad & köpa bostad. Kontakta dem för en kostnadsfri värdering redan idag! Hammarby Allé 54 Tel: 08-400 213 40

FANTASTIC FRANK Fantastic Frank är en mäklarfirma som brinner för fantastiskt fotografi, fantastisk service och fantastiska affärer. Deras vision har gjort dem till en av världens mest omskrivna mäklarfirmor. Fantastic Frank grundades 2010, idag har de kontor i Berlin, Stockholm och HAMMARBY SJÖSTAD. Högtryck på bostadspriserna Priserna i sjöstan på de små lägenheterna nådde under sommaren rekordnivåer. Och budgivningarna har åter gjort comeback. KORPHOPPSGATAN 33 SJÖFARTSGATAN 15B STYRBORDSGATAN 7 MIDSKEPPSGATAN 16 BÅTBYGGARGATAN 1 RORGÄNGARGATAN 3

1 rum 2 rum 2 rum 1 rum 1 rum 2 rum

(37.7 m²) (47 m²) (49 m²) (27 m²) (36 m²) (54 m²)

+ 300 000 kr + 425 000 kr + 345 000 kr + 300 000 kr + 455 000 kr + 525 000 kr

Hammarby Allé 34 Tel: 08-55 60 10 10

Känner du likadant? Eller känns Sjöstaden som din plats på Jorden? Då har du kommit rätt. Låt dem hjälpa dig till din bästa bostadsaffär! Lugnets Allé 25 Tel: 08-641 50 50   SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

51


SKA DU KÖPA BOSTAD? Det heter att man köper en lägenhet. Men i bostadsrättsföreningar är det inte riktigt så – Man köper ju en andel i den ekonomiska föreningen, som ger rätt till bostad – bostadsrätt. För att få örnkoll på föreningens hela ekonomi har vi tagit hjälp från de olika Bostadsrättsföreningarna i Hammarby Sjöstad. En del föreningar är så pass nya att inga siffror ännu finns. Sjöstadsallén 769615-7267 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 60 992 kr 9 581 kr 848 kr Sjöstaden 3 769612-0794 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 65 095 kr 12 969 kr 825 kr Sjöstadsesplanaden 1 769616-2234 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 57 941 kr 11 207 kr 706 kr Sjöstadsudden 769615-4199 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 63 984 kr 13 039 kr 813 kr Havet 769604-7336 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 55 874 kr 7 507 kr 764 kr Sjöstaden 2 769606-2533 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 62 476 kr 12 847 kr 630 kr Grynnan, Sickla Kaj 769606-3002 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 59 963 kr 10 626 kr 737 kr HSB Sickla Kanal i Stockholm 769606-5122 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 56 914 kr 9 981 kr 681 kr Holmen, Sickla Kaj. 769606-2913 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 65 287 kr 13 459 kr 654 kr HSB Hammarby Strand i Stockholm 769602-1703 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 64 024 kr 9 158 kr 756 kr Glödlampsfabriken 769618-4592 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 58 226 kr 13 652 kr 691 kr Dyningen 769604-7328 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 82 630 kr 8 639 kr 675 kr Sjöpärlan 769608-3091 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 62 027 kr 9 413 kr 754 kr Riksbyggen Båtbyggaren 716421-2172 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 59 309 kr 5 912 kr 854 kr Lugnvattnet 1 769616-6193 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 59 977 kr 8 364 kr 747 kr Riksbyggen Slusstornet 716419-6128 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 63 807 kr 8 006 kr 700 kr HSB Redaren i Stockholm 769613-6014 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 63 887 kr 1 168 kr 816 kr Hammarby Kanal 769606-9470 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 56 756 kr 9 773 kr 724 kr Sundet 769607-0163 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 51 369 kr 7 956 kr 714 kr Innanhavet 1 769616-8421 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 59 430 kr 11 573 kr 819 kr Skärgårdsbåten 769629-8665 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Kajkanten 769626-9054 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Mältplåten 1 769614-8050 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr 52  SJÖSTADSBLADET kr – - HAMMARBY SJÖSTADSkr – LOKAL TIDNING

Fredriksdalskajen 769627-5853 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Linjefarten 1 769623-7275 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 73 622 kr – kr – kr HSB Ekudden nr 688 i Stockholm 769602-1497 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 62 399 kr 8 941 kr 765 kr Sjöportalen 1 769607-6475 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 62 485 kr – kr – kr HSB Olympia i Stockholm 769602-1505 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 68 636 kr 7 520 kr 683 kr Hamnkranen 769613-9349 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 56 428 kr 10 064 kr 650 kr Båtturen 1 769623-7242 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Sjöstaden 1 769606-2509 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 62 706 kr 11 kr 699 kr Linjefarten 2 769626-6043 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 80 722 kr – kr 650 kr Henriksdalshamnen 6 769620-0273 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 82 907 kr – kr – kr Storseglet 769622-7250 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 68 813 kr 7 235 kr 732 kr Kajkanten 769626-9054 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Sjöstadsparterren 769616-4685 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 56 627 kr 11 847 kr 741 kr Sjöstadsviken 769614-0834 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 51 964 kr 7 563 kr 781 kr HSB Sjöresan i Stockholm 769611-7485 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 69 769 kr 9 545 kr 675 kr Riksbyggen Konvojen 716420-4708 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 64 895 kr 14 355 kr 801 kr Hammarby Ekbacke 769607-6343 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 55 536 kr 11 287 kr 756 kr La Dolce Vita 769614-5122 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 60 332 kr 20 606 kr 571 kr Älven 769607-0171 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 55 519 kr 9 453 kr 663 kr Strandkanten 716439-0630 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 60 999 kr 10 177 kr 655 kr Farleden 769604-7344 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 77 056 kr 7 206 kr 632 kr Felicia Strand 769608-5518 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 55 948 kr 8 069 kr 778 kr Sjöstadskajen 769621-8382 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 63 695 kr 6 054 kr 661 kr


* Telefonkontakt och enkät på vår hemsida. Sjostadsbladet.se * Bostadsrättsföreningarnas årsredovisningar, BRF.se och Booli.se

Fendern 769618-4956 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 63 462 kr 6 118 kr 686 kr Riksbyggen Seglatsen 716420-4690 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 63 149 kr 6 567 kr 713 kr Revet, Sickla Kaj. 769606-2855 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 58 836 kr 10 913 kr 576 Krarvattnet 769614-1725 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 59 384 kr 8 137 kr 737 kr Bukten 1 769615-8950 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 66 722 kr 4 158 kr 515 kr Träslöjden 769610-7643 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 64 520 kr 7.883 kr 583 kr Henriksdalskajen 769615-3944 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 63 036 kr 5 785 kr 752 kr Knallen 1 769617-2787 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 65 259 kr 11 918 kr 692 kr Sjöstadspiren 769619-3809 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 61 818 kr – kr 631 kr Skärgårdsbåten 769629-8665 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Soldäcket 769621-3524 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 81 349 kr 2 077 kr 632 kr Båtklubben 769618-5151 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 60 859 kr 728 kr 782 kr Henriksdalsporten 769617-7869 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 60 556 kr 3 025 kr 696 kr Sjöstadskanalen 769623-2888 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 63 529 kr 8 482 kr 524 kr Storseglet 769622-7250 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 68 813 kr 7 235 kr 732 kr Lumaparken 769629-1009 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 65 366 kr – kr 801 kr Henriksdalshamnen 6 769620-0273 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 82 907 kr – kr – kr Linjefarten 2 769626-6043 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 80 722 kr – kr 650 kr Sjöstaden 1 769606-2509 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 62 706 kr 11 kr 699 kr Båtturen 1 769623-7242 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Hammarby Park 769609-0658 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 62 872 kr 10 390 kr 777 kr HSB Olympia i Stockholm 769602-1505 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 68 636 kr 7 520 kr 683 kr Hamnkranen 769613-9349 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 56 428 kr 10 064 kr 650 kr

Du finner alltid bostäderna som är till salu i

Hammarby Sjöstad på vår hemsida. Samt vilken mäklare som säljer bäst i sjöstan. Hammarby Kaj 769607-6459 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Hammarby Sjö 1 769606-2665 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 62 953 kr 9 663 kr 785 kr Mältaren 1 769629-3187 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Fredriksdalskajen 769627-5853 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr Linjefarten 1 769623-7275 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 73 622 kr – kr – kr HSB Ekudden nr 688 i Stockholm 769602-1497 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 62 399 kr 8 941 kr 765 kr Sjöportalen 1 769607-6475 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² 62 485 kr – kr – kr Forsen 1 769628-9805 Snittpris/m² Lån/m² Avgift/m² – kr – kr – kr

Hemsida HSEF = hammarbysjostad.se Hemsida Sjöstadsföreningen = sjostadsforeningen.se

LOKALTIDNINGEN SJÖSTADSBLADET

Har under senaste tiden inlett samarbete med de flesta föreningarna i Hammarby Sjöstad. Medlemmar får rabatt från våra annonsörer och samarbetspartners. Vill även era medlemmar ha del av erbjudanden och ha ett samarbeta med lokaltidningen. Kontakta oss redan idag. - redaktionen@sjostadsbladet.se   SJÖSTADSBLADET HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING 53


BOSTAD

Bostäder till salu i Hammarby Sjöstad Här finns för närvarande 264 bostäder till salu och snittutropspriset är 5 340 254 kr. Det tar cirka 22 dagar i genomsnitt att sälja en bostad i hammarby Sjöstad och 9 säljare har valt att sänka sitt utropspris.

Säljdatum senast...

*Källa Booli.se

Henriksdalsallén HAMMARBY 31 SJÖSTAD4 725 000 kr 3 rum, 74 kvm, 1tr 63 851 kr/kvm Hammarby Allé 53B 3 rum, 111 kvm, 6 tr

9 300 000 kr 83 784 kr/kvm

Båtklubbsgatan 17 3 rum, 79 kvm, 4 tr

5 450 000 kr 68 987 kr/kvm

Sickla Kanalgata 5 4 rum, 101 kvm, 4tr

7 000 000 kr 69 307 kr/kvm

Hammarby Sjöstad Adress Korphoppsgatan 33 Stapelgatan 9 Fredriksdalsgatan 18 Midskeppsgatan 16 Regattakajen 10 Jan Inghes Torg 32 Midskeppsgatan 16 Midskeppsgatan 16 Henriksdalsallén 31 Sickla Kanalgata 93 Heliosgatan 60 Lugnets Allé 52 Hammarbyterrassen 15 Redargatan 5 Heliosgatan 58 Henriksdalsallén 33 Jan Inghes Torg 30

Utropspris 2 850 000 kr 6 395 000 kr 3 395 000 kr 2 350 000 kr 10 495 000 kr 7 995 000 kr 2 450 000 kr 2 295 000 kr 4 495 000 kr 4 395 000 kr 3 795 000 kr 3 745 000 kr 2 200 000 kr 2 350 000 kr 5 295 000 kr 4 995 000 kr 6 500 000 kr

54  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

Sista bud 3 225 000 kr 7 450 000 kr 3 840 000 kr 3 030 000 kr 11 510 000 kr 8 025 000 kr 2 900 000 kr 2 900 000 kr 4 725 000 kr 4 650 000 kr 3 850 000 kr 4 300 000 kr 2 500 000 kr 2 450 000 kr 5 400 000 kr 5 100 000 kr 6 800 000 kr

Prisutveckling +375 000 kr (+13,2%) +1 055 000 kr (+16,5 %) +445 000 kr (+13,1 %) +680 000 kr (+28,9 %) +1 015 000 kr (+9,7 %) +30 000 kr (+0,4 %) +450 000 kr (+18,4 %) +605 000 kr (+26,4 %) +230 000 kr (+5,1 %) +255 000 kr (+6%) +55 000 kr (+1%) +555 000 kr (+15%) +300 000 kr (+14%) +100 000 kr (+4%) +105 000 kr (+2%) +105 000 kr (+2%) +300 000 kr (+5%)

Kvm/pris 116 007 kr/m² 113 740 kr/m² 112 941 kr/m² 112 222 kr/m² 109 619 kr/m² 107 718 kr/m² 107 407 kr/m² 107 407 kr/m² 63 851 kr/m² 52 542 kr/m² 56 618 kr/m² 52 761 kr/m² 59 524 kr/m² 56 977 kr/m² 57 754 kr/m² 60 714 kr/m² 91 275 kr/m²


”Erik Olssons nya kontorsytor på Hammarby allé i Hammarby Sjöstad kommer att bli söderorts största mäklarkontor med plats för 50 fastighetsmäklare.

TOPP FEM

Senaste halvåret har 25 säljare i Hammarby Sjöstad valt att anlita Filip med bostäder till ett värde av 119 770 000 kr.

Filip Bodnar finner du hos Mäklarhuset Senaste halvåret har 14 säljare i Hammarby Sjöstad valt att anlita Ehsanmed bostäder till ett värde av 77 730 kr. Ehsan Sedagati finner du hos Notar

Ny t-bana kommer höja bostadsrättspriser

Statistiken avser de senaste tolv månaderna. Siffrorna är framtagna av Booli

Antal rum/Boarea 1 rum /28 m² 2 rum, 66 m² 1½ rum, 34 m² 1 rum, 27 m² 5 rum, 105 m² 3 rum, 75 m² 1 rum, 27 m² 1 rum, 27 m² 2 rum / 57 m² 3 rum / 88.5 m² 3 rum / 68 m² 3 rum / 81.5 m² 1 rum / 42 m² 1½ rum / 43 m² 4 rum / 93.5 m² 4 rum / 84 m² 3 rum / 74.5 m²

– Det blir tio procent högre bostadspriser på många håll, säger mäklaren Erik Olsson. Han påpekar att närhet till bra kommunikationer är avgörande för prissättningen på villor och bostadsrätter. Principen är att restiden till city styr prisbilden, och alltså inte det fysiska avståndet. De som redan bor på platser som får nya linjer kan alltså se fram emot prisuppgångar. Sjöstaden kommer få tre uppgångar.

Pulsen på...

Senaste halvåret har 14 säljare i Hammarby Sjöstad valt att anlita Alexander med bostäder till ett värde av 74 085 000 kr. Alexander Lövgren finner du hos Fantastic Frank Senaste halvåret har 10 säljare i Hammarby Sjöstad valt att anlita Philip med bostäder till ett värde av 60 205 000 kr. Philip Källkvist finner du hos Fantastic Frank Senaste halvåret har 8 säljare i Hammarby Sjöstad valt att anlita Eva med bostäder till ett värde av 32 580 000 kr. Eva Niklasson finner du hos Notar

EVA NIKLASSON

Började arbeta som fastighetsmäklare redan 2006 och har under åren förmedlat många bostadsrätter. Hon berättar att ingen dag är den andra lik. – Iingen försäljning liknar någon annan och då gäller det att kunna anpassa sig och se varje spekulants individuella behov. Hur engagerad måste man vara? – Jag är mycket engagerad i mina försäljningar, väl påläst och jag ser varenda försäljning som unik. En bostadsförsäljning eller ett köp är vanligtvis en stor del av varje individs privatekonomi och det förtroendet jag får förvaltar jag väl.

Får du någon respons från dina kunder? – Ett bevis på väl utfört arbete och nöjda kunder ser jag när säljare återkommer vid varje flytt och försäljning samt när en köpare som efter flera år ska flytta och sälja ger just mig förtroendet att förmedla deras bostad. Har du något motto? – Mitt motto är att jag ska göra skillnad. Det ska löna sig att välja mig som din fastighetsmäklare istället för någon annan. Eva Niklasson Notar - Hammarby Sjöstad Hammarby allé 54, Reg. Fastighetsmäklare 08-400 213 42 · 0708-67 70 15 eva.niklasson@notar.se

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

55


LITTERATUR

Bokrecensionen

56  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


De förlorade – Henrik Fexeus TEXT: Jonny Bothin FOTO: Fotografernas Bildbyrå

Henrik Fexeus är en känd psykologisk manipulatör och mental illusionist, och har skrivit sju böcker inom det populärpsykologiska området. I våras debuterade han med sin första skönlitterära roman för unga vuxna, De förlorade, som är den första delen i serien Den sista illusionen. Med tanke på Fexeus bakgrund är det kanske inte så konstigt att hans romanserie har fått just den titeln, och att händelserna utspelar sig i gränslandet mellan verklighet och illusion. Lyckas Fexeus då att skapa en trovärdig skildring av en sådan tillvaro, sedd ur ett par ungdomars perspektiv? Svaret är ja, till viss del.

Tite l: De för lorad e nen (de l 1) Se rie: De n sist a illu sio eus Fex nrik He e: tar För fat n Ge nre: Un gd om sro ma n För lag: Rab én & Sjö gre 17-04 -21 Pu bli cer ing sda tum: 20 An tal sid or: 33 4 Läs åld er: Un ga vux na

vi kän ner de n Tän k om vär lde n som de t som vi om k Tän är en illu sio n? ent lige n eg n, ete gh rkli ve ser som ha r nå go n inte vi som sty rs av nå go t ha r och r kän ned om om? So m sty go r frå är r hä t De ? all ma kt öve r oss i r infö lls som ma n som läs are stä an för ung a He nrik Fex eus nya rom vux na!

Berättelsen håller stundtals hög kvalitet; karaktärsskildringarna av Ky och Adam känns övertygande, miljön nere i tunnlarna är riktigt bra beskrivet, och det som utspelar sig där nere med kartor och hemliga gångar är de delar i berättelsen som känns mest genomtänkta och det som är historiens kärna – hemligheten, de utvalda, hotet från något okänt som de måste gömma sig från. Gruppen som helhet får jag dock inte riktigt grepp om, och det är en aning långsökt med totalvändningen med Bossi och Jaquin, men eventuellt är det här ett sätt att i kommande böcker skapa en mer dynamisk grupp med starkare relationer mellan karaktärerna som är kvar; vilket behövs för att klara av det hot de står inför. Genom att återge Ky och Adams version av de klaustrofobiska och hallucinatoriska upplevelserna skapas kombinationen ångest och surrealism, som är riktigt lyckad för att få till den stämning som behövs. Den spänning som författaren skapar genom att sätta karaktärerna i flera olika farliga situationer planas dock ut en del, då händelserna inte leder till något avgörande svar på alla de frågor som läsare samlar på sig under läsningens gång, och de lämnas därför obesvarade. En viktig fråga är de grå varelserna och deras intention, vilket är något som inte borde kännas riktigt så här oklart när boken är utläst. Författarens avsikt att få läsaren att stå undrande över verklighetens varande fungerar för det mesta väl, men de många lösa trådar som finns i berättelsen gör att man emellanåt känner sig frågande och förvirrad på ett sätt som är förknippat med berättelsens delvis bristande struktur. Men det finns i Fexeus historia något som känns originellt och nyskapande, och som inger nyfikenhet. Därför ska det bli intressant att se hur den utvecklar sig i nästa del, och åt vilket håll trådarna leder. Boken hittar du hos Adlibris och Bokus.

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

57


LITTERATUR Romanen utspelar sig på en plats inspirerad av Hammarby Sjöstad

anteckningsblock. Karaktärerna sitter där på caféet, står vid kaffeautomaten på jobbet, pratar om sina barn och planerar sina grillfester, lyckligt ovetande om att något okänt och hotfullt närmar sig. Plötsligt en dag dyker ett märkligt surrande ljud upp i invånarnas öron. Nedräkningen har börjat. Lugnet före stormen före lugnet är Aron Schoug debutroman; ett dystopiskt vardagsdrama om en framtid där det upplysta samhällets framstegs- och vetenskapstro har fått fritt spelrum. Tragikomisk medelklassångest och livspusslets likformighet skildras med undertryckt frustration och glimten i ögat i en berättelse om en sårbar värld, inte helt olik vår egen.

FOTO: Hildegardmedia

”I den perfekta staden finns ingen smuts, inga starka ljud och bara ljumma vindar, Inne på caféet sitter Carina och njuter av en alldeles lagom varm latte. Plötsligt stormar Marianne in med en barnvagn och det fridfulla lugnet störs.”, skriver författaren Aron Schoug i boken Lugnet före stormen före lugnet … Aron Schoug är doktorand vid institutionen för pedagogik och didaktik på Stockholms universitet och forskar om kommunikation i civilsamhället.

LUGNET före stormen före lugnet TEXT: Jonny Bothin FOTO: Hildegardmedia

Sjöstadsbladets Jonny Bothin träffade författaren Aron Schoug. Intervjun genomförs på ett hotell i sjöstan. Utanför kastar träden sina skuggor mot hotellets spegelblanka fönster. Här inne i den närmast fullsatta foajén är stämningen hög. En blandning av både nytillkomna och boende gäster samt besökare. Det märks att Aron trivs i denna miljö. Han berättar om hur debutromanen kom till. Allt började för flera år sen. Han funderade över olika filosofiska frågor om människans plats i världen och vår relation till naturen. – Jag skrev en hel del, bland annat en teaterpjäs och för att ha nånstans att skriva satt jag på olika caféer.

Efter ett tag sökte sig Aron till Sjöstan. Det var miljön som inspirerande honom. Han berättar att staden hade ett lugn över sig. Ganska kul i och med det hette lugnet tidigare, skrattar han. – Det var något som tilltalade mig med att det var så tillrättalagt. Inte så att det blev tråkigt, utan på ett harmoniskt och hemtrevligt sätt. Som en perfekt stad vid ett stilla vatten. Aron trivdes här. Han satt på Lugnets café och filosoferade med en latte, men det var något i allt det lugna och harmoniska som skrämde honom, något som fattades. Han tänkte att så här lugnt och stilla kan det bara vara före en storm. Så började berättelsen växa fram i hans

58  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

Titel: Lugnet före stormen före lugnet Författare: Aron Schoug Omslag och grafisk form: Petra Skarmyr ISBN: 9789163924811


LITTERATUR Temakväll 14 november:

Bokcirkel - Kultur i Sjöstan

Katarina Engberg – USA ett år efter presidentvalet

TEXT: Jonny Bothin FOTO: Privat

I ”Två systrar” skildrar journalisten Åsne Seierstad hur helt vanliga unga tjejer radikaliseras och plötsligt ansluter sig till IS i Syrien. FOTO: Privat

Åsne Seierstad:

Två systrar. Ett reportage TEXT: Jonny Bothin FOTO: Privat

En oktoberdag 2013 försvinner plötsligt två välartade tonårsflickor från sitt hem i Norge. Deras föräldrar pendlar mellan panik och förtvivlan. Vad kan ha hänt dem? Så kommer chockbeskedet: de har gått över gränsen till Syrien. Men deras far är inte typen som ger upp. Orädd ger han sig in i det krigshärjade landet på jakt efter sina döttrar. Vilka är systrarna Ayan och Leila? Vad förde dem från en trygg tillvaro i ett litet norskt samhälle till kalifatet i Raqqa? I Två systrar ger sig Åsne Seierstad, den bästsäljande och kritikerrosade författaren till Bokhandlaren i Kabul och En av oss, i kast med en av vår tids viktigaste och mest komplicerade frågor. Varför radikaliseras muslimska ungdomar som växer upp i väst? Vilka är de människor som söker värvning i IS? Som få andra lyckas Åsne Seierstad komma nära inpå de människor hon skriver om. Två systrar är berättelsen om flickorna som reste, om en islamsk väckelse, om ett land i krig och om en familj som faller isär.

”För att vara en riktigt bra journalist ska man besitta såna egenskaper som att vara envis, noggrann, hederlig, saklig, klok på ett snabbt sätt, ha blick för rimlig helhet och skarpa detaljer. För att vara en enastående författare måste man behärska något som är så musikaliskt och obegripligt att det närmar sig magi. Åsne Seierstad är både en bra journalist och en enastående författare. ” Kulturnyheterna, SVT. Tid: Kl. 17.00 den 30 oktober Plats: Luma bibliotek

Katarina Engberg, kommer att beskriva den inrikespolitiska situationen i USA, men också teckna en vidare bild av de omvärldsförändringar som påverkar denna. Vilka politiska krafter har producerat fenomenet Trump? Katarina Engberg är doktor i freds- och konfliktforskning och har varit departementsråd i Regeringskansliets Statsrådsberedning och Försvarsdepartement. När: Tisdagen 14 november, 2017 kl. 18.30-19.30 Plats: Jimmys Festvåning, vid Luma bryggan, Hammarby Sjöstad Entré: 120 kronor, medlemmar 100 kronor. Du som är under 25 år går in gratis. Biljetter säljs på plats och betalas kontant eller via Swish. Läs mer: www.kulturisjostan.se

Författarkväll 17 oktober: Elisabeth Åsbrink – Året 1947 – då vår tid började Träffa Elisabeth Åsbrink som samtalar om 1947, året då vår tids stora tankar och konflikter föds! När: Tisdagen 17 oktober, 2017 kl. 18.30-19.30 Plats: Jimmys Festvåning, vid Luma bryggan, Hammarby Sjöstad Entré: 120 kronor, medlemmar 100 kronor. Du som är under 25 år går in gratis Biljetter säljs på plats och betalas kontant eller via Swish.

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

59


LITTERATUR

k o B

e c re

io s n

n e n

Han stalkade sjöstan!

David Hulth Wallgrens kommande feelgoodroman ”Grattis älskling”. I ”Grattis älskling” lever Tove och hennes familj till det yttre det perfekta livet. Drömlägenheten i Hammarby Söstad med stor terrass, sjöutsikt och nära till caféer och stan, väcker avund. Vilka vill vi egentligen vara? Vad säger vårt boende om oss? Författaren David Hulth Wallgren stalkade Hammarby sjöstad och gick t o m på visningar i området för att fånga den rätta känslan i boken. Själv bor David i villa i Huddinge med sin familj. TEXT: Jonny Bothin FOTO: Sjöstadsbladet

Vi träffar David Hulth Wallgren, aktuell med ”Grattis älskling” En vass och rolig feelgood-roman om äktenskapets svårigheter, om längtan efter kärlek och om att tappa bort sig själv och som utspelar sig i Hammarby Sjöstad. Berätta om boken! – Tove Berner bor längst ut på Sickla udde med man och två små barn. På dagarna sitter hon hemma och försöker skriva ett filmmanus. Det går inte så bra. Hon tänker mest på sin man. Varför suckar han bara när hon pratar med honom? Varför skrattar han så mycket när han pratar med sin kvinnliga kollega? Tove är, precis som jag, lite konflikträdd. Hon drar sig för att tala allvar med sin man. Istället söker hon sig bort, och börjar träffa en ung kille som bor i grannhuset. Jag ville skriva om den där galna perioden i livet när allt ska hända – barn, jobb, träning, hemmet. En fantastisk tid, men en omöjlig ekvation. Det vet vi egentligen, ändå kör vi på i 180. Vi börjar kommunicera med den vi älskar genom att skicka mötesinbjudningar. ”Grattis älskling” utspelar sig i Hammarby Sjöstad. Hur viktig var platsen för dig? – Jag älskar Sjöstan och visste tidigt att boken skulle utspela sig här. Ett tag drog jag runt i området väldigt mycket. Jag gick bland annat på en lägenhetsvisning och hittade hemmet där Tove ”bor” (förlåt Södermäklarna om jag ljög om att jag var spekulant). Jag hängde även ganska många timmar på Finefood och får väl erkänna att jag tjuvlyssnat på en hel del samtal där. Jag känner mig väldigt hemma i Sjöstan, även om jag inte bor där. Området är också som ett stort, härligt tidsdo60  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

kument. När framtida forskare ska försöka förstå vår konstiga samtid så kommer de titta på Hammarby Sjöstad och tänka: så det här var millenniemänniskornas idé av ett lite bättre liv. Hur skulle du beskriva dig själv som författare? – Det finns få saker som gör mig så glad som när någon skrattar åt något jag skrivit. När jag skrev ”Grattis älskling” försökte jag hela tiden hitta det komiska i det jobbiga, och det jobbiga i det komiska. Som när huvudpersonen Tove håller på att bryta samman, men ändå uppmuntrar sin dotter att snäppa upp volymen på högtalaren och skrik-sjunga Diggilo diggiley – eftersom Tove vill att dottern ska bli bättre på att ta plats.

11okt Printz Publishing ISBN 978-91-7771-022-6 Pris: cirka 180 kr


Lyssna och njut av Ramona Franssons verklighetsbaserade trilogi uppläst av Gunilla Leining, vinnare av Storytels Stora Ljudbokspris. Finns att laddas ner som Mp3 ljudbok eller E-bok hos samtliga näthandlare eller bibliotek samt

välsorterade bokhandlare.

Uppdrag Bildt EN SVENSK HISTORIA

TEXT: Jonny Bothin FOTO: Hildegardmedia

Få politiker - eller personer för den delen - väcker så många känslor som Carl Bildt. Efter Dag Hammarskjöld och Olof Palme vår i särklass internationellt mest kände statsman. Han har beskrivits som politikens rockstjärna men också som en teflonman som skickligt skakar av sig skandaler och misstag.

”Svårslagen och stundom lysande skildring av Carl Bildt” Journalisten Björn Häger tecknar ett sammansatt och närgånget porträtt av en av vår tids mest intressanta personligheter, som funnits i den politiska maktens centrum under snart fem decennier. Historien om Carl Bildt är också en berättelse om Sverige, från sextiotalet och fram till idag.

EN TRILOGI

DEL I

BEGYNNELSEN utkommer hösten 2017

EN TRILOGI DEL III GÄRNINGEN BEGYNNELSEN utkommer hösten 2017 utkommer våren 2018 UPPGÖRELSEN utkommer hösten 20182018 DEL III II GÄRNINGEN utkommer våren DEL III UPPGÖRELSEN utkommer hösten 2018

Gå in på vår hemsida och se filmen http://anomar-forlag.se/nyheter.html

Gå in på vår hemsida/nyheter och se trailern

www.anomar-forlag.se

Titel: Uppdrag Bildt Författare: Björn Häger Utgivningsdatum: 2017-08-07 ISBN: 978-91-1-305236-6

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

61


LITTERATUR

GULD I BLODET

– intervju med författaren Mikael Paasikivi

Året är 1854 och postroddaren Olof från Eckerö på Åland anlitas för en transport till Bomarsunds fästning, omedveten om att transporten innehåller en stor mängd guld. Mer än 150 år efter hans död hittas ett som leder till att en åländsk familj riskerar att utplånas. Kriminalkommissarie Ulla Johansson från Mariehamn dras in i en jakt på liv och död. TEXT: Jonny Bothin FOTO: Sjöstadsbladet

M

ikael Paasikivi är född i Helsingfors men uppväxt i Stockholm och nu bosatt i Hammarby Sjöstad. Vi träffas för en lunch på en av Henriksdalshamnens populära lunchställen. Det märks att Mikael varit här tidigare. Personalen hejar glatt. Han ursäktar sig att han är lite sen. Vem är då Mikael Paasikivi? Han har skrivit flera historiska kriminalromaner med handlingen förlagd till Åland. Låter författarens namn bekant? Inte utan orsak, Hans farfars far var president i Finland, J.K. Paasikivi. Mikaels anknytning till Åland då? Ja, föräldrarna fick, tack vare sina finska medborgarskap, lov att bygga sommarstuga på Åland, alldeles vid Bomarsund som spelar en huvudroll i boken Guld i blodet. Så nästan varje sommar har tillbringats på ön sedan 1963. Boken Guld i Blodet som jag får med mig, berättar Mikael Paasikivi är hans debutdeckare. Boken är en historisk deckare som dels utspelar sig vid tiden för Krimkriget och anfallet på Bomarsunds fästning, dels i nutid. På Åland där kriminalkommissarie Ulla Johansson vid Mariehamnspolisen gör sitt bästa för att reda ut några våldsamma mord som visar sig ha koppling både till varandra och till händelser som utspelades i Bomarsundskrigets skugga. Bokens titel syftar på en last guld som konspirerande officerare i Sverige skulle smuggla till Bomarsund för att de ville alliera Sverige med stormakten

Ryssland, men titeln syftar också på vad guldfeber kan åstadkomma när girigheten griper tag i någon. Boken är utgiven på Mikaels egna Högspänningsförlaget. Farfars far var president Mikael Paasikivi är född i Helsingfors men redan då bodde familjen i Stockholm där pappan Juhani var läkare. Mikaels farfars far var J.K. Paasikivi statsminister när Finland precis blivit självständigt 1918 och även president efter andra världskriget. Innan skrivandet på fullaste allvar tog vid. Vad ägnade du dig då åt? – Jag drev ett företag och tyckte själv att det mest kreativa skrivande jag ägnade mig åt var post-it lappar av typen Din mamma jobbar inte här på fikarummets kylskåp. Nu är det avvecklat sedan 2006 och skrivandet sker nu på heltid. Böckerna är ännu inte lanserade i Sverige men finns på många bibliotek. Men i Finland har böckerna däremot hamnat högt upp på topplistorna. – Ja det är otroligt, här är jag ganska anonym. Men bara några timmars färd med färja. Blir jag stoppad för att både skriva autografer och bli fotograferad “skrattar” Mikael. Med blodet som band – den sista

62  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

boken i trilogin Kommissarie Ulla Jansson förbryllas av morden på två unga kvinnor i Mariehamn. Utan ledtrådar tvingas hon in i en katt och råtta lek med en osynlig mördare. Men vem är vem? 1838 flyttar en familj från Helsingfors till ön Föglö. De börjar bygga upp en tillvaro bland släkter som befolkat ön i århundraden. Under svåra omständigheter splittras familjen och en av sönerna ser sig tvingad till att utvandra. En sannolik mördare fångas rattonykter i en vägspärr. . Efter att ha agerat våldsamt och aggressivt mot poliserna förs mannen avsvimmad till akuten.

Mikael Paasikivi Ålder: 59 år. Tidigare yrke: Egen företagare i 25 år Bor: Hammarby Sjöstad Familj: Gift, och bonusbarn Oanad talang: Dykare

Högspänningsförlaget


LITTERATUR

Kommer han att erkänna mordet på sin exfru och hennes väninna? Boken är den fristående och sista delen i trilogin om kommissarie Ulla Johansson. Med blodet som band är den tredje boken i Mikael Paasikivis serie av kriminalromaner med historiska inslag som utspelar sig på Åland. Berättelsen följer samma upplägg som tidigare böcker med parallella historier som utspelar sig i dåtid och nutid. Den här gången tar de historiska delarna oss med till 1800-talets Helsingfors, vidare till Föglö, sedan ut till havs och dessutom via ett koncentrationsläger under andra världskriget. I nutidshistoriens huvudroll finns även denna gång den åländska kommissarien Ulla Johansson. Historien rivstartar en varma augusti dag 2011 då en död kvinna hittas i Västerhamn, bara ett stenkast från Pommern. Scenerna nere i hamnen riskerar att väcka en viss irritation hos åländskaläsare. Poliserna är ute och draggar efter liket och har precis fått det ”på kroken” då de överraskas av två färjor som anländer. Med sekunders marginal hinner de undan. Mikael har valt att använda både namn som existerar i verkligheten och namn som han till någon del förvanskat. Det är till exempel inte svårt att lista ut vilket fartyg som fungerat som förebild för ”Nosella”. Slutet är ett riktigt aktion laddat klimax.

Samtliga böcker från Mikael Paasikivi ges ut på Högspänningsförlaget

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

63


MATPATRULLEN

Indisk hetta Doftande kryddig och mustig mat är vad som erbjuds. Iqbal Hossain på restaurang Lily´s i Hammarby Sjöstad bjuder på indiska recept som värmer inombords. TEXT: Marie Tillman FOTO: Fotografernas Bildbyrå

Sjöstadsbladet besökte restaurang Lily´s på Skeppsmäklargatan 9 i Hammarby Sjöstad, Stockholm. Här finner man en trevlig indier med avslappnad sjöstadsstämning som nu i dagarna fyllt ett år. Om själva platsen på restaurangen kan te sig något anonym är det verkligen ingenting som avspeglar sig i maten och servicen. Vi blir visade till bordet av hovmästaren. Vi blev tillfrågade om vi ville ha något att dricka, det blev en cobra för oss alla. Innan vi fick in maten hörde vi servitören berätta till grannbordet som bestod av en barnfamilj. – Inget fryst här inte, berättade hon. Menyn och dess smårätter är av det väl tilltagna slaget och innehåller det mesta man kan önska sig – från Indien och bengalis alla hörn. På Lily´s i Hammarby Sjöstad erbjuds man ett fullständigt fyrverkeri av smaker som får en att glömma både tid och rum. All mat tillagas av köksmästaren och hans Indiska kockar ”a la minute” med de yppersta av råvaror, berättar Iqbal Hossain som äger restaurangen. Vi fick följa med in i köket och se köksmästaren tillaga maten med äkta indiska redskap, som tandoori rätterna och naan bröden som bakas i en äkta tandoori-ugn, stenugn. Väljer du någon av kycklingrätterna från

64  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

menyn så får du smaka kockens egen favorit. – Rätter med kyckling åt vi ofta hemma, den ska vara mellanstark och detta var även min mammas favorit, säger Iqbal, som döpt sin restaurang efter sin mamma Lily. När det kommer till själva maten så provar vi köksmästarens val “Mango Chicken Balt” en grillad kyckling serverades med sötsurstarka balti kryddor, paprika och rödlök samt mango. Kycklingen var perfekt grillad, smälte i munnen och dess sälta fungerarde utmärkt ihop med de sötsurstarka balti kryddorna, pris 160 kronor. Vi blev mycket glatt överraskade av deras “King Prawn Butter Masala” Jätteräkor, med chaswenötter , tomat, grädde och smörstekta kryddor, pris 190 kronor. Räkorna var perfekta! Servitören som kom in med maten förklarade och berättade vad som låg på tallrikarna, ett stort plus! På Lily´s får man en trevlig upplevelse utöver det vanliga, detta står Iqbal och hans fru och övrig personal för. Spännande maträtter fråm Indien och det bengaliska köket med smakkombinationer, som lyfter maten, i klass med ”de populäraste Indiska köken i Stockholm”. Kombinationen av wok och tandoorirätter från det indiska och bengaliska köket känns klockren. Här finns flertalet vegetariska rätter och ett stort utbud maträtter till barnen. – Iqbal berättar också att flera nyheter kommer inom kort.


MATPATRULLEN

När Sjöstadsbladet matpatrull kommer och provar restauranger så bedöms den efter 5 distinkta punkter. Beroende på vad vi tycker så får de sina betyg. Restaurangerna bedöms på följande punkter av Sverigemagasinets Matpatrull: Råvarornas kvalité. Kockens hantverk, alltså hans skicklighet och noggrannhet. Restaurangens personlighet, atmosfären som omger restaurangen. Prisvärdhet. Kontinuitet, varje besök på restaurangen skall vara lika fantastiskt, oavsett tisdag eller lördag. Lily´s får betyget fem av fem möjliga!

ÖPPETTIDER Mån - tor: 11.00 - 21.00 Lör: 13.00 - 22.00 Sön: 13.00 - 21.00 Bordsbokning/ Take away: 08-517 814 00

www. lilysindisk.se

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

65


Kåkstaden ett storstadsminne

LUMA Fabriken stod färdig 1930 och ritades av KFAI:s arkitekter Artur von Schmalensee och Eskil Sundahl i en stram funktionalistisk arkitektur. Byggnaden räknas till en av Sveriges första funktionalistiska industrianläggningar.Byggnaderna är k-märkta.

66  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


HISTORIA Lugnet. Under 60 år växte en kåkstad upp på den plats som idag är en del av Hammarby Sjöstad. I Lugnet frodades skuttar och skrotnissar, bilmekar och verkstäder i en udda mix av högklassigt hantverk, flitighet och skumrask. Lugnet blev en fristad och ett provisorium, byggt på gammal sjöbotten där ingen permanent bebyggelse var tillåten. Där hamnade verkstadsfirmor

som tvingades flytta från innerstaden, där startades företag i liten skala. Hyrorna var låga och påhittigheten stor. Korrugerad plåt, Lecablock och trä härskade i de Vilda västern-liknande kvarteren. Lugnets vildvuxna skönhet var en stilstudie i återbruk och fantasi som inspirerar även idag.

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

67


HISTORIA Lugnet. Under 60 år växte en kåkstad upp på den plats som idag är en del av Hammarby Sjöstad. I Lugnet frodades skuttar och skrotnissar, bilmekar och verkstäder i en udda mix av högklassigt hantverk, flitighet och skumrask. Lugnet blev en fristad och ett provisorium, byggt på gammal sjöbotten där ingen permanent bebyggelse var tillåten. Där hamnade verkstadsfirmor som tvingades flytta från innerstaden, där startades företag i liten skala. Hyrorna var låga och påhittigheten stor. Korrugerad plåt, Lecablock och trä härskade i de Vilda västern-liknande kvarteren. Lugnets vildvuxna skönhet var en stilstudie i återbruk och fantasi som inspirerar även idag. ►

Backhoppning i Hammarbybacken (hulk) år 1948 ▼

68  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


HISTORIA

Hjalmar Branting höll tal i parken år ◄ 1905.

Trots de stora fabrikernas intåg i Sickla var området länge känt för en naturskönhet som jämfördes med Djurgården. Det var framförallt Sickla gårds vackra park på Sickla udde som var ett omtyckt utflyktsmål i Hammarbysjön för familjer så väl som för sportande stockholmare. Hammarby rodd- och idrottsförening började kring sekelskiftet 1900 ordna dans- och nöjestillställningar i parken. Men också nykterhetsfolket i Stockholm drogs till udden för organiserade fester och möten. Man åstadkom med Saltsjöbanans goda minne en verklig folkpark med talarstolar och med en stor dansbana med musikestrad mot Hammarbysjön och dessutom en musikpaviljong för promenadkonserter. Bolaget som bildades för att driva denna folkpark kallade sig AB Sickla Djurgård. I parken fanns också en koloni enkla stugor uppförda för sommaruthyrning till arbetare.

Hammarby kanal i Hammarby Sjöstad 1971. Fotograf: Palmqvist, Bo ▼

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

69


INFORMATION

Sjöstaden kommer få tre nya anslagstavlor

VEGETARISKT i SJÖSTAN

TEXT: Redaktionen FOTO: Jonny Bothin

INTE EN DAG FÖR TIDIGT Södermalm har ett bra utbud av anslagstavlor för föreningar och dessa tavlor är oftast väl fyllda med information från olika föreningar och privatpersoner. Tavlorna fyller en funktion genom att vem som helst kan sätta upp meddelanden utan att behöva bekosta en annons- eller reklamplats. Dessa tavlor saknas i Hammarby Sjöstad. Där finns de en tavla och den är belägen vid Lumabryggan.

Mot bakgrund av vad som ovan anförs föreslår vi stadsdelsnämnden - Att utreda och finna lämpliga platser i Hammarby Sjöstad för att sätta upp anslagstavlor för föreningar. Nu får Sjöstaden tre nya tavlor! Tavlorna kommer sättas upp vid Lumatorg, Lugnets terass och vid Henriksdalsallén Båtklubbsgatan.

När trenden fortsätter gå mot att äta mer grönt har det nu blivit dags för Hammarby Sjöstad att haka på. I september öppnar en ny restaurang i sjöstan som enbart kommer att servera vegetarisk mat. Restaurang Fröjdas målsättning är att öppna under slutet av september. Då kommer du kunna luncha, fika och till middag äta vego tapas, utlovar ägarna. Restaurangen ligger på Skeppsmäklargatan 5, granne med den populära Indiska restaurangen Lily´s. Tidigare låg här en festvåning -och innan dess en sportbar. Kommer nog bli ett spännande inslag i Hammarby Sjöstad. Här kommer man få möjlighet att utforska det vegetariska köket i en kreativ och inspirerande miljö (bl a har flertalet träd börjat ta form inne i restaurangen). Just nu pågår renovering för fullt av lokalen du följer deras framfart på @frojdas. Fortsätt tipsa oss på lokaltidningen: tips@sjostadsbladet.se

Missa inga nyheter från sjöstan! Uppdateras dygnet runt - året runt! Av Sjöstadsbor för Sjöstadsbor NUMMER

FYRA

2016

IN LMAGAS

TADS LOKA

BY SJÖS

HAMMAR

D

RBY SJÖSTA

SVERIGES

LOKALASTE

- STÖRST MAGASIN

ATION I HAMMA R OCH INFORM

PÅ NYHETE

Kulturama av SVT

- uppdrag”

VI AVSLÖJAR ern

IT

HITTA

DIN FAVOR

KARTA

D! TA DITT

Facebook.se/sjostadsbladet

EX AV HAM

MARBY

Sjöstadsbäv

Allt om BY HAMMAR D SJÖSTA till! och lite

ÖVER

N

SJÖSTA

VARSÅGO

Följ oss!

AGE REPORT fick

”prestige

SJÖSTADS

GASIN LOKALMA

torium Observa na ut ner Hur ser pla

”Probably the best pizza in town”

on +t´s Jeppss Sara Lad ies and Gen

150 08-556 03 Boka bord:llekokbar.se www.a y Allé 129

Sthlm

N

SENAST

70  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

r

ng & sportba

ens restaura

Sjöstad

SÅLDA

BOSTÄDER

TIK SJÖSTA

I STATIS

Hammarb


BLÅL JUS

Misshandel i Sjöstan – gärningsmän lämnade i bil

Målade hakkors på sin hund – åtalas

FOTO: Polisen

2017-09-12 FOTO: Caroline Backman En person har blivit misshandlad av flera personer i Hammarby Sjöstad. Polisen är på plats med flera enheter i Hammarby Sjöstad och utreder en misstänkt misshandel. Larmet om attacken kom in till polisen klockan 06:40 på morgonen. – Man har beodrats till den här platsen i Henriksdalshamnen i Hammarby Sjöstad efter att en person blivit misshandlad, säger Eva Nilsson vid polisens ledningscentral. – Vi har inte fått det bekräftat, men jag uppfattar det som att misshandeln skett utomhus, säger Eva Nilsson vid polisens ledningscentral. Enligt de första uppgifterna lämnade flera gärningspersoner platsen i bil. Polisen är på plats med flera patruller för att söka vittnen, knacka dörr och säkra brottsplatsen. Den misshandlade personen är förd till sjukhus i ambulans. Hen uppgavs vara vaken och talbar, med skador i ansikte och huvud.

En hundägare i Stockholm åtalas för att ha målat flera nazisymboler på sin hund – och därefter visat upp den inför allmänheten. Flera personer reagerade starkt på symbolerna och ringde polisen. Mannen nekar till brottsmisstankarna. – Måste vara någon med sjuk humor som gjort det, har han sagt. Flera personer blev vittne till händelsen i Hammarby Sjöstad på Valborgsmässoaftonen och upprördes av den. En fältassistent såg hur mannen ställde sig vid en fotbollsplan med hunden och iakttog några yngre män med utländsk bakgrund som spelade fotboll. – Jag såg tydligt symboler på hundens ena sida, ett stort hakkors baktill, har fältassistenten sagt. Det såg ut som om han ville visa upp sin hund för fotbollsspelarna och han såg sammanbiten ut. Fältassistenten och en kollega blev oroliga och kontaktade polisen. Då polisen kom till platsen upptäckte de att allmänheten, ett 30-tal personer, reagerade och tittade på hur hunden var målad. En grupp på sex personer ska ha reagerat särskilt kraftfullt då de passerade

hunden. Mannen gick förbi flera öppna restauranger med gäster i området. Utöver de nazistiska symbolerna var hunden målad med diverse streck, färgen misstänktes vara farlig för djuret och att det varit utsatt för lidande. Polisen fann efter en stund att hunden verkade må bra, var lugn, välskött och i allmänt god form. – Jag har använt svart hårfärg att måla med, sa hundägaren inledningsvis till polisen. Då polisen frågade om mannen hade sympatier för det han målat på hunden svarade han: – Nej, jag vet inte varför jag målade det. I ett senare förhör förnekade han brott och att han målat hunden. – Det måste vara någon med sjuk humor som gjort det. Den 35-årige hundägaren åtalas för hets mot folkgrupp i Stockholms tingsrätt. Enligt åtalet ska mannen den 30 april i år ha målat iögonfallande symboler som solhjul, hakkors och järnkors på sin hund och därefter gått omkring med hunden i koppel i Hammarby Sjöstad.

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

71


I BLICKFÅNGET

Sjöstadsbon Linus Ackers och hans band har i dagarna släppt fem nya låtar TEXT: Marie Tillman FOTO: Michaela Hasanovic

I dagarna har Sjöstadsbon Linus Ackers och hans band släppt fem nya låtar på Spotify, Itunes, Google Play, Tidal och Deezer. Fem låtar fyllda med energi, kärlek och glädje, enligt Sjöstadsbon Linus Ackers själv. Bandet spelar melodisk rock-och popmusik. Alla texter är på svenska och är skrivna av Linus som även har gjort musiken. Tillsammans har bandmedlemmarna utvecklat arrange-

NAMNINSAMLING

mangen. Bandet har hunnit med cirka 20 inspelningar sedan den första spelningen 2011. Alla låtar kan man höra på Spotify. Ibland spelar de live ute, oftast på klubbar på Söder. Nästa gång blir på Twang på Katarina Bangata den 21 oktober klockan 20:00. Då blir det ”release” för de nya låtarna.

Denna gång var Bävern oskyldig!

Sjöstadsföreningen tar nya tag i kampen för båttrafiken till/från Sjöstaden. Sist uppvaktade man Landstingsrådet Christoffer Tamsons med cirka 1200 underskrifter för pendelbåt mellan Sjöstaden och Nybroplan. Det ledde till att SL-periodkortet gällde på Emelie båten under en begränsad period. Varför ska vi ha permanent båttrafik till Nybroplan? • Båttrafiken med SL-kort mars-september 2017 blev succé, bör därför permanentas och gälla även med reskassa. • 2.000 nya lgh och 100.000 kvm arbetsplatser byggs nu. 35 000 personer kommer att bo och arbeta här när området är fullt utbyggt om ett par år. • Utnyttja vattnet mer. • Miljövänliga resor, gärna med biogasbåtar och eldrift . • Slussen är under ombyggnation de kommande 5 – 8 år med störningar i kollektivtrafiken. • Avlasta Tvärbanan och Gullmarsplan vid rusningstid. Läs mer: www.sjostadsforeningen.se 72  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

FOTO: Insändarbild

Pilträden i Hammarby Sjöstad saknar omvårdnad. Nu börjar de äldre träden dessutom spricka. Som tur var satt ingen på bänken. Såhär borde dta vara enligt expert Sjöstadsbladet pratat med. Lämplig tid för beskärning av pil är juli-september och senvintern. För större träd brukar man tala om uppbyggnadsbeskärning, underhållsbeskärning, avlastningsbeskärning och för pilar även hamling. Uppbyggnadsbeskärning görs under de första åren, då man säkrar trädets framtid genom val av krongrenar. Underhållsbeskärningen fortgår under längre tid, berättar Anders Svensson, Trädgårdsmästare.


På Allé Kök & Bar visar vi de hetaste sportshändelserna på flera tv-skärmar samtidigt. Hos oss kan ni titta på livesändningar, följa de hetaste matcherna och njuta av allt från Champions League-finalen till elitseriematchen. Vi garanterar att ditt besök på Allé Kök & Bar blir en minnesvärd upplevelse. Både för ögat och smaklökarna.

Hammarby Allé 129 - Telefon: 08-556 03 150   SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

73


74  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

75


TRÄNING

Det ska vara roligt och enkelt att träna ”Adapt Sport är ett kosttillskott för elitidrottare och motionärer som vill prestera maximalt, få en snabbare återhämtning och ökad uthållighet. Det togs fram i första hand för astronauter. TEXT: Jonny Bothin FOTO: Jonny Bothin - Sjöstadsbladet

Sjöstadsbladets Jonny Bothin träffar bröderna Martin och Jimmy Lidberg. Vi möts upp en solig söndag vid Hammarbybacken. Bröderna Martin och Jimmy tipsar om ett nytt kosttillskott som kommit ut på marknaden som heter Adapt Sport. Varför använder ni Adapt Sport? – Efter jag läst om nutritionsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander och hur han hjälpt många kända idrottare som exempel kan nämnas Foppa och Susanne Gunnarsson med flera tog jag kontakt med honom. Han har genom åren tipsat mig när bra tillskott kommit ut på marknaden., säger Martin. Det var via Magnus som Martin kom i kontakt med Adapt Sport, ett helt naturligt kosttillskott med över 20 års forskning i ryggen. – Magnus beskrev produkten, sedan provade jag den. Man märkte att det gav effekt direkt. Det som känns tryggt med produkten är att den innehåller naturliga ämnen från växtriket och att den tillverkas i Sverige, säger Martin. Martin berättar att det är adaptogener som ger effekt i Adapt Sport. Tillskottet hjälper kroppen att hantera stress som drabbar vid fysisk och psykisk ansträngning. Martin Lidberg Världsmästaren i brottning, Lets´Dance vinnare och Mästarnas Mästare, listan kan göras längre. Jobbar en hel del med personlig träning och han ser skillnad på sig själv och klienterna när de tar adaptogener.

76  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


TRÄNING

”Regelbunden motion en varierad kosthållning och återhämtning i kombination med adaptogener ger goda förutsättningar för prestation och välmående – Mina klienter som intar Adapt Sport orkar mer, presterar bättre samt förbättrar den mentala skärpan under träningspassen. Man upplever också att man återhämtat sig snabbare efter träning. – Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk därför är alltid en balans mellan kosten, motion och en god sömn det viktigaste för att vi ska må bra och kunna prestera på topp. Men ibland behöver kroppen extra tillskott om man tränar mycket som motionär eller som elitidrottare, säger Martin. Brodern Jimmy är inte sen att hålla med. Jimmy har både tre raka EM-medaljer och tre raka VM-medaljer vilket är unikt inom svensk brottning. Var kan man köpa Adapt Sport? – På webbutik holli.se och i välsorterade butiker inom hälsofackhandeln, säger Jimmy. Han tillägger att de även har andra tillskott på webbutiken.

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

77


TRÄNING

Högintensiv träning med bröderna Lidberg Bröderna Lidberg tränade idag dessa tre övningar uta

MARTIN LIDBEG Född: 1 februari 1973 i Farsta söder om Stockholm. Bakgrund: Tidigare Europamästare och Världsmästare i brottningVinnare av Let´s Dance , Superstar och Mästarnas Mästare. Yrke: Fystränare, föreläsare och coach. Aktuell: Föreläsning «Våga bli en vinnare». Familj: Tre barn, fru och en bonus grabb. Bor: Hammarby Sjöstad. Oanad talang: Fiske och skriva Önskad talang: Skulle vilja kunna sjunga. Sociala medier: Instagram: @martinlidberg.

*Bröderna Lidberg startar inom kort en Youtube kanal.

78  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

Spänsthopp med höga knän (15 repetitioner) Utförande: Gå ner i en djup knäböj och spänsta dig uppåt så högt du kan och lyft

Vi följde såklart Jimmy och Martins träningspass vid Hammarbybacken. Just denna dag hade bröderna valt att träna ett högintensivt träningspass där dom arbetar med en hög puls och med mycket mjölksyra i kroppen. Denna typ av träning är extremt tidseffektiv och har dessutom visat sig ha en mycket god effekt på kondition, styrka och för att på sikt förebygga ohälsa. Självklart skall övningar, intensitet och antal repetitioner alltid anpassas efter sin egen fysiska förmåga säger Jimmy. Här gäller det att arbeta i ett så högt tempo som möjligt utan eller minimalt med vila i flera varv. Denna dag valde Jimmy och Martin ut tre olika övningar som involverar flera av kroppens alla muskler. Dessa tre övningar utförda dom i totalt tio varv på kortast möjliga tid. Det som är så bra med denna träning är att man enkelt ser sin utveckling och hela tiden försöker att förbättra sina tider säger Martin.


TRÄNING

n vila i totalt tio varv:

Kolmasken (10 repetitioner) Utförande: Stå i en armhävningsposition med sätet i högläge. Sänk först överkroppen och sen höften ner mot marken och sträck armarna. Sänk sen överkroppen ner mot marken igen och pressa dig bakåt till utgångsläget igen.

benen mot bröstkorgen.

Fällkniven (15 repetitioner) Utförande: Ligg på rygg och lyft ben och armar mot varandra. Målet är att fingrarna skall nudda sina egna tår vid varje repetition. Sträva efter att hela tiden arbeta med sträckta ben och armar.

Vi ringer upp Magnus Nylander, medicine doktor och en av Sveriges fämsta experter inom näringslära för idrottare. Magnus säger: – Personer som fick Adapt Sport fick en snabbare återhämtning och presterade bättre än de som gavs placebo. Framförallt kunde vi se att mjölksyranivåerna efter ett hårt fyspass var lägre hos de som fick Adapt Sport än de i placebogruppen. Personerna som tog Adapt Sport presterade också bättre under träning.

JIMMY LIDBEG Född: 13 april 1982 i Farsta söder om Stockholm. Bakgrund: Tre raka EM-medaljer och tre raka VM-medaljer vilket är unikt inom svensk brottning. Totalt har han tagit åtta medaljer från internationella seniormästerskap. Han rankades som topp 3 i världen i sin viktklass under 2007, 2009 och 2012. Yrke: Fystränare. Aktuell: Fystränare i Hammarby IF och driver Holli.se Familj: Flickvän och två barn. Bor: På väg till Gröndal i Stockholm. Oanad talang: Teckning Önskad talang: Superkrafter Sociala medier: Instagram: @jimmybrottarelidberg.

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

79


RESTAURANGER

Taco Bar är Sveriges första Tex-Mex kedja. Nu finns de även i Hammarby Sjöstad. Som Taco Bar-gäst får du en speciell smakupplevelse och ett trevligt bemötande i en välkänd karakteristisk miljö.

På RBG Bar & Grill. Här erbjuds du både lokala och internationella rätter från en mångsidig meny i en avspänd atmosfär. Deras restaurang fokuserar mycket på grillade rätter, svenska klassiker och lokala favoriter och erbjuder även en omfattande dryckes- och vinlista som kompletterar din måltid.

På Wayne’s Coffee lägger man stor vikt vid bra råvaror. Som Sveriges första KRAV-märkta kafékedja tycker de att en fika både ska smaka och kännas gott! Ta en paus i din shopping och besök Wayne’s Coffee. Här kan du njuta av en fikastund och välja mellan utsökt kaffe, fruktiga kalla drycker, bakverk och även av en god matstund!

Hammarby kaj 8A

Midskeppsgatan 6

Hammarby allé 27

Tfn: 070-483 64 85

Tfn: 08-505 070 00

Tfn: 08-402 17 00

Hemma hos Kaj i sjöstan hämtas influenserna från hela världen. Hit kommer du för att äta, hänga i baren och lyssna på musik. P.S Precis som maten är deras drinkar också outstanding! Det går även att hyra lokalen som festlokal för upp till 160 sittande gäster. Hammarby kaj 18

Tfn: 08-446 65 66

Precis som i Göteborg kan du ta dig hit med båt eller spårvagn. Och visst är stämningen go. Minst sagt. På Göteborg går det lika bra att svalka sig med en kall öl i sommarsolen vid bryggan, som att avnjuta en mustig fiskgryta i höstmörkret på den inglasade verandan. På Göteborg tar de tillvara på vad varje årstid har att erbjuda. Något du säkert redan lagt märke till när du läser deras meny. MIDSKEPPSGATAN 31

Tfn: 031-13 99 33 EN KONTANTFRI RESTAURANG

80  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

ÖPPETTIDER: Mån - tors: 17.00 - 23.00 Fre: 11.00 - 00.00 Lör: 12.00 - 00.00 Sön: 12.00 - 22.00


Den som vill ha något gott att äta bör besöka någon av Hammarby Sjöstads 51 restauranger som erbjuder en stor variation av rätter och teman. Man kan lätt finna en enklare lunch såväl som ett lyxigare middagsarrangemang. Olika restauranger i Sjöstaden har lite olika inriktning och numera är de så många att man får ta en titt på RESTAURANGGUIDEN eller Hammarby Sjöstads egen Sjöstadskarta på vår hemsida Sjostadsbladet.se för att verkligen hitta den restaurang som man har tänkt sig i Hammarby Sjöstad. Vill du också att din restaurang ska synas i RESTAURANGGUIDEN och på Sjöstadskartan? För prisuppgift ring: 0769-255 055 eller mejla intresseanmälan till: annons@sjostadsbladet.se

Fokuset ligger på så kallad ”Social Dining” med mindre rätter serverad i Family Style. Konceptet bygger på själva upplevelsen att umgås, dela och äta maten tillsammans i en modern och avslappnad miljö.

Finefood är en populär bistrodeli i Sjöstaden som kombinerar mat och fika med delikatesser. Miljön är modern och utbudet varierar från mackor, smoothies och bakelser till rediga rätter på fina råvaror.

Maten är inspirerad av olika kulturer från hela världen och influenser kommer tas från jordens alla hörn. Med smaker från nord till syd, från väst till öst. Restaurangen har öppet 7 dagar i veckan med frukost, lunch samt middag.

HAMMARBY ALLÈ 62

Tfn: 08-643 34 20

HELIOSGÅNGEN 18

Tfn: 08-511 055 25

Nya Carnegiebryggeriet Deras ölprovningar är er chans att se in i ett av Sveriges modernaste bryggerier med rötter i den amerikanska craft beer kulturen. De är en modern bistro som lagar ärlig mat med de bästa råvarorna som säsongen erbjuder. De inspieras av ölen som bryggs i bryggeriet bredvid käket.

Allé Kök & Bar är en deliciös sportbar belägen mitt i Hammarby Sjöstadens hjärta, där en fantastisk matupplevelse väntar. Vi har passion för hantverket och tillagar vår mat på noga utvalda råvaror. Hos oss hittar du massor av hemlagade finesser från vårt egna kök.

LJUSSLINGAN 15-17 Tfn: 08-510 650 82

Hammarby Allé 129 Tfn: 08-556 03 150

Njuta är deras signum och det har det varit ända sedan starten. Medelhavspärlan är Sjöstadens äldsta restaurang och många gäster som var med från starten är fortfarande stamgäster vilket de tycker är så roligt.

Lugnets allé 75 Tfn: 08-641 00 60

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

81


Tfn: 08-556 031 50 www.allekokbar.se

SPORTBAREN - Med restaurangkänslan Mitt i Sjöstan - Hammarby allé 129 RESTAURANG & SPORTBAR

82  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


Välkommen till oss! Lily´s i Sjöstan Indisk & bengalisk mat när den är som bäst..! Hyr Lily´s! Restaurang Lily´s hjälper dig gärna med födelsedagsfesten, bröllopet eller företagseventet! Ring oss på: 08 517 814 00 eller mejla oss.

www.lilysindisk.se I Tfn: 08-517 814 00 I Skeppsmäklargatan 9, i Hammarby Sjöstad SOMMARENS HETASTE TIPS!

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

83


LOKALA LIVET

Sjöstadens pizzerior får snart konkurrens Nu är det klart att Hammarby Sjöstad får sin elfte restaurang som serverar pizza på menyn. Pizza och pasta tillagade med kärlek på de bästa råvarorna! Utlovas när Pane Fresco etablerar sig under början av 2018 på Hammarby Kaj i Hammarby Sjöstad.

Pizza och pasta är mat som alla älskar. Men det ska inte vara vilka recept som helst – de ska vara italienska. Fråga Paolo. Han vet nämligen att om du använder italienska, genuina recept och bra råvaror så kan du också ställa fram den bästa maten på bordet. Paolo har ätit sig igenom Italien i sin jakt på de bästa italienska recepten. Samtidigt har han sugit i sig kunskap och erfarenheter från kunniga, matlagande italienare, som till exempel sina kära fastrar, pizzabagare och små lokala råvaruproducenter.

Efter en stenhård gallring har Paolo samlat sina 45 absolut bästa pizza- och pastarecept. Okomplicerade och snabblagade. Okej, pizzadegen tar sina timmar att jäsa, men så får du också perfekta pizzabottnar garanterat värda sin väntan. Och från mannen som nästan har tomatsås rinnande i sina ådror får du självklart de bästa recepten på äkta napolitanska fyllningar, så att du kan grädda dina egna pizzor med pancetta, mozzarella och basilika, eller kanske ostälskarens dröm med mozzarella, ricotta, taleggio och gorgonzola. Pastarecepten står sig förstås bra i konkurrensen, för vem kan

84  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

stå emot fusilli med pistagenötter, parmesan, rökt skinka och körsbärstomater eller en lyxig hummerpasta på fredagskvällen? Och dofterna sedan … Fylliga, runda och aptitretande dofter av smältande ost, lök, vitlök, tomat och basilika. Det märks i Paolos recept att maten är viktig för honom. Eller rättare sagt att den är helt central för honom och hans familj. Mat ska lagas på de bästa recepten, med schysta råvaror, kärlek och respekt. Basta!


LOKALA LIVET

HAMMARBY SJÖSTAD Oliodeli Pizzeria och Grill Klart förbättrat sig. Krispig och god. Bodino Pizzeria Relativt mjuk och aningen för mycket oregano, dock mycket bra smak. Mozzarella En ”american” pizza med lagom mycket ost. Al Porto Utsökt och smakrik, STOR och krispig. Hemma hos Kaj Utsökt pizza med bra smaker och mycket bra konsistens. Allé Kök & Bar Välsmakande med stora och läckra skinkbitar. Premium Pizza Något smaklös men krispig. Oh Mamma Mia Utsökt pizza med bra smaker och mycket bra konsistens. TILL ALLA DERAS PIZZOR ANVÄNDER DE: Extra Virgin olivolja, Parmigiano, Caputomjöl av typen ”00”, naturlig jäst & havssalt. Alla ingredienser är av 100 procent italienskt ursprung. Den napolitanska matlagningen bygger på ett enkelt bondkök där fokus ofta ligger på att lyfta fram en råvara och låta smakerna tala för sig själva. Huvudrätten i Neapel – och på Pane Fresco – är pizzan. En äkta napolitansk pizza måste uppfylla vissa krav på tillagningssätt och ingredienser, därför kommer många av råvarorna och produkterna på Pane Fresco från södra Italien.

Allé Pizzeria Smaklös och lite skinka den var dock krispig. Il Conte Utsökt pizza, ganska små till priset. Men med bra smaker och mycket bra konsistens. Pane Fresco Kommer inom kort till sjöstan!

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

85


MATPATRULLEN

R ESTAU R A N G - FAN DAD O TEXT: jonny bothin FOTO: sjöstadsbladet

I Hammarby Sjöstads tredje hotell Biz Apartments huserar numera restaurangen Fandado. De serverae frukost, lunch och middag sju dagar i veckan. Om själva platsen på både hotell och restaurang kan te sig något anonym är det verkligen ingenting som avspeglar sig i maten och servicen. Vi blir visade till bordet av hovmästaren. Vi blev tillfrågade om vi ville ha något att dricka, det blev Chateau de Compute.

Menyn och dess smårätter är av det väl tilltagna slaget och innehåller det mesta man kan önska sig – från all världens hörn. Vi beställde in ett glas rödvin Chateau de Compute från Frankrike till maten, pris 90 kronor.

När Sjöstadsbladet matpatrull kommer och provar restauranger så bedöms den efter 5 distinkta punkter. Beroende på vad vi tycker så får de sina betyg. Restaurangerna bedöms på följande punkter av Sverigemagasinets Matpatrull: Råvarornas kvalité. Kockens hantverk, alltså hans skicklighet och noggrannhet. Restaurangens personlighet, atmosfären som omger restaurangen. Prisvärdhet. Kontinuitet, varje besök på restaurangen skall vara lika fantastiskt, oavsett tisdag eller lördag. Fandado får betyget fem av fem möjliga!

86  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


MATPATRULLEN När det kommer till själva maten så provar vi “suda fritita kokido” en friterad kyckling serverades med het sås, citron och saltgurka. Kycklingen var perfekt friterad, smälte i munnen och dess sälta fungerar utmärkt ihop med den heta såsen, pris 85 kronor. Vi blev mycket glatt överraskade av deras “Porkajo wontons” Dumplings fyllda med fläsk, pak Choi, ingefära och sichuanpeppar, pris 85 kronor. Dumplingens var perfekta! Servitören som kom in med maten förklarade och berättade vad som låg på tallrikarna, ett stort plus! Vi får in “Tinus tataki” -och det visar sig vara ett väldigt gott val. Lätt sotad tonfisktataki serveras med pomelo “citrusfrukt”, kokos, cashewnötter och nouc charm “En eldig dipp-sås från Vietnam”. Denna rätt bör ätas med pinnar eftersom det är en riktig smakbomb som exploderar i gommen. Med kniv och gaffel är det lätt hänt att få för det mycket av det goda, pris 125 kronor. Tonfisken är perfekt tillagad och föredömligt saftig. Nouc charm är eldig och fungerar perfekt ihop med limesmaken. De stora cashewnötterna ska inte heller förglömmas. Vi beställde även in deras hamburgare som var perfekt stekt “medium”, pris 95 kronor. Vår tacos “taco confit de anaso kruro” alternativet: Tacos på confiterad anka i grillat tortillabröd med grillad salsa och silverlök. Denna anrättning är inte riktigt samma fullträff. Visst har ankan helt rätt konsistens men smakmässigt är det inget som direkt sticker ut. Stabilt men inte mer. Vi doppade tacosen i dumplingens sås, och det gjorde susen, pris 95 kronor.

Läs mer: www.fandado.se

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

87


HAMMARBY SJÖSTAD

Hammarby Sjöstad Bättre blir det inte

TEXT: jonny bothin FOTO: Sjöstadsbladet

DJUREN 88  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


M

SJÖSTA D ENS DJ SOM V URLIV I HAR F ÅNGAT PÅ BILD

ånga h ar reda n fågela rter i H upptäckt må n amma minute rby Sjö gfalden av b r från S åde dju stad. D tockho naturty r och ess skö lms city per som n a b läge nå jud gör att Om du gra många er på en må är upp ngfald olika v märksa mer sä av äxter o m kan llsynta Sickla ch djur du hitta djur, få park i trivs hä Hamm glar, vä b med g r. arby S xter. Vis åde vanliga ammele jö och lite stad bil ste du kar i S varav m a d tt to a r e c ka ett av d kholms ånga ä e största rna i lä r bagga r, har s ihåliga. Insek n. Här finns bestån c to ts den ir livet, m ra likhe ka 150 på arte ed må ter med rä äldre e nga rö k det i D ar, trädmy r bredbanda dlistad jurgård d ekba ra. Tid e skalens ek igare fa rkbock delar a mil , skepp nns de vs svarvsfl jöer. Exempe n bred begrän ödra Sverige uga oc l sat om men åte bandade ek h brun råde i barkbo rfinns i starkt k S c to da ke nuten ti ckholm ll nylig bl a i H gsläget enda n i stora solbely en död st inom amma sta. Ek a r b o by Sjö ett arkboc ch stor i Hamm sta a ekar ken ha arby S r också som gä d. Arten är jöstad. år i slu r få n I Sickla a ska v tt bli m tet av s otiv på a eptemb k Sicklas ett av h ra er för a anal kommer jön och usen tt H vandra avsörin vidare för att gen in via lax ut i s sed varje trappa oriente an återvända altsjön för att n vidar rar sig v n ä ä e in i x r a till sig det är med sm väl und dags a aken p gå tt fortpla i tre, fyra år å va de att P tt att två bävr nta sig ar huse ttnet för att hit ilarna . Öring längst r ta a en bävrar r ti i ll baka. s jö ner mo s ta varit dä n Ingen h . Detta g t vattne r och g början ar n t a p g å n arb Ak av ag men de september. H t. En gråsäl b tergatan togs esök gjorr b ä u bildern a du se gern har varit kar också dy ort efter att förut. R ka upp r här p äv har Sjöstad å under o sborna v c älg för år Häg kså bö s motiv irrade r e ja r ts h a synas u r du no i årata sig ner Ta del l, nder fl g aldrig i det ka Av Sjö ertalet lla vatt sett stadsb tillfällen net i H ladets . a En stac fotogra mmarb kars fers bil y sjö, e der. tcetera TEXT: Jo .... nny Bo

thin FO TO: Jo

nny Bo thin

PÅ BILD   SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

89


HAMMARBY SJÖSTAD

FISKMÅSAR

SVAN

SÄL

ÄLG

HAVSÖRING

RÄV

HAVSÖRN

BÄVER

90  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


HÄGERN VID LAXTRAPPAN

Gråhägern är en stor och grov häger med lång s-formad hals, långa vingar och ben och lång dolkformad näbb. Dess längd är, med utsträckt hals, mellan 85 och 102 cm, vingspannet 155–175 cm och den väger upp till 1,4 kg. På ovansidan är den askgrå. Skuldrorna har förlängda ljusgrå fjädrar. Vingpennorna är gråsvarta, vingens framkant, huvudet och strupen vita. Hjässan och en lång nacktofs är svarta. Halsen är gråaktig, med svarta fläckar i rader längs framsidan. Bröstet har förlängda vita fjädrar och buken är vit. Näbben, benen och även ögats iris är gula. I flykten drar den in huvudet intill kroppen vilket gör att den får en högbröstad profil.

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

91


92  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


FISKET När laxtrappan i Hammarby Sjöstad har vattenflöde ser man ofta öringen på väg mot sin lekplats.

Nu när kylan sätter in så kommer öringen till Hammarby Sjöstad. Det tillåtet att fiska i Sickla kanal och i Hammarby sjö utan fiskekort. Dock finns en del regler. Du får inte ryck-fiska, använda nät eller håv eller på annat otillbörligt sätt fånga öringen. Cirka 25 meter från slussen och laxtrappan vid Restaurang Göteborg råder det fiske förbjuden. TEXT: Jonny Bothin FOTO: Bengt Carlsson

Varje år fångas många hundra laxar och havsöringar i Stockholms ström och även i Sickla kanal och Hammarby sjö. Via laxtrappan i Hammarby Sjöstad tar sig laxarna vidare in i Sicklasjön och vidare ut i saltsjön för att växa till sig i tre, fyra år för att sedan återvända när det är dags att fortplanta sig. Öringen orienterar sig med smaken på vattnet för att hitta tillbaka. Förr om vårarna stod öringen och stötte mot den stängda slussporten, men längre kom de inte, utom de korta stunder när porten öppnades för båtar. Men idag kan öringarna alltså ta sig förbi slussarna och upp i sötvattnen i Nackareservatet via den här laxtrappan som löper parallellt med slussen.

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

93


SCALATEATERN PREMIÄR 7 OKTOBER

I REGI AV HUGO HANSÉN SPELAS HELA HÖSTEN PÅ SCALATEATERN BILJETTER: BLIXTEN.SE/PLURA & SCALATEATERN, TEL 08-14 35 75 94  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


Den lilla pizzerian med de STORA goda pizzorna! Tfn: 08-644 99 00 www.alporto.se

Lugnets allé 78 i Hammarby Sjöstad   SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

95


Vill du passa på och synas inför cirka 21 000 köpstarka Sjöstadsbor? Hör då av dig så bjuder vi på en trevlig överraskning! Mejla:

annons@sjostadsbladet.se

NÄSTA NUMMER REDAN 25 OKTOBER 96  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


HAMMARBY SJÖSTADS LOKALTIDNING

VARSÅGOD! TA DITT EX AV HAMMARBY SJÖSTADS LOKALTIDNING

SVERIGES LOKALASTE TIDNING - På Nätet Sedan 2003

Restaurang Vi har testat senaste tillskottet!

.......................................

NR 1

OKTOBER 2015

Av Sjöstadsbor för Sjöstadsbor

SUPERSTJÄRNAN till sjöstan!

Allt om HAMMARBY SJÖSTAD och lite till!

Henrik Fexeus tillbaka på scen

.......................................

KARTA ÖVER

SJÖSTAN

8

Ministern valde Sjöstaden

BRA TIPS OM DU ÄR EN KONTORSRÅTTA

Martin Lidberg ger styrka till sjöstan Tvärbanan under 2016 och 2017

HAMMARBY HAMMARBY GÅRD 1 PROPPEN REDAREN SJÖFARTEN LUMA GODSFINKAN SICKLA KAJ KÖLNAN SJÖSTAD SICKLA KANAL SJÖSTADSPORTEN SICKLA UDDE LUGNET FORSEN VÅGSKVALPET HAMMARBY GÅRD 2 PLANOMRÅDEN HENRIKSDALSHAMNEN FREDRIKSDAL PÅSEN GODSFINKAN LUGNET III

Namnlöst-4 1

NUMMER

DS LOK

Y SJÖSTA HAMMARB

SVERIGES

LOKALASTE

MAGASIN

SIN ALMAGA

2016

ASIN ALMAG

- STÖRST

PÅ NYHE

TER OCH

AD ARBY SJÖST N I HAMM

INFORMATIO

orium Observat erna ut Hur ser plan

AGE REPORT ama fick

Kulturg” av SVT

e - uppdra

”prestig

R

VI AVSLÖJA

bävern

Sjöstads

Allt om BY HAMMAR D SJÖSTA till! och lite DIN HITTA

KARTA

OD! TA DIT

T EX AV

HAMMA

RBY SJÖ

STADS LOK

FYRA

2015-10-16 11:02:35

FAVORIT

ÖVER

N

VARSÅG

SJÖSTA

ly ”Probab the best pizza in” town

ppsson +

Je and Gent´s Sara La dies Sthlm

SENAST

BOSTÄDER SÅLDA

Sjöstadens

& restaurang

sportbar

03 150 : 08-556 r.se Boka bord okba www.allek 129 rby Allé

Hamma

TAN ISTIK SJÖS

I STAT

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

97


98  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


415 kr 99 Sickla  Köpkvarter, Järnvägsgatan 11 SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


u k o ud

Sudoku

MINDSTYLE

S

gör din hjärna smartare SUDOKU: Arne Ljung FOTO: Todd Diemer SIDAN SPONSRAD AV: Restaurang FANDADO

Gör så här: Fyll i de tomma rutorna. Alla siffror från 1 till 9 ska finnas med i varje vågrätt respektive lodrätt rad. Varje markerad låda (3x3 rutor) måste innehålla siffrorna 1 till 9.

Boka Bord: 08 511 055 25 I Heliosgången 18, info@fandado.se

MEDEL 2

LÖSNINGAR

9

7

3

1

5

2

7

4

1 6 8 9

6 2 7 1

8 5 4 3

5 8 9 6

8 4 9 6 5

7 9 3 4 1 2

5 6 2 7 3 8

6

7

8

5

3

2

9

8

1

6

5

4

4

1

2

3

7

9

1 4 9 7 3 2 5 6 8

2 7 4 3 8 9 6 5 1

9 6 8 2 5 1 7 4 3

5 3 1 4 7 6 8 9 2

3 1 6 5 9 8 2 7 4

4 9 5 1 2 7 3 8 6

8 2 7 6 4 3 9 1 5

3

1

8

3

5

7

6

9

7

2

1

8

4

6

7 4 1 2 5 3 9

2 1 4 5 6 7 8

6 2 3 7 9 4 1

1 4 9 6 8 3 2 5

2 3 8 6 9 1 4 5 7

1 7 9 5 2 4 8 6 3

6 4 5 7 8 3 1 9 2

MEDEL 4 3

6

7

8

2

1

6

5

4

7

9

2

1

3

5

4

8

9

9 5 4 1 3 8 6 7 2

4 2 5 8 1 6 9 3 7

7 9 6 4 2 3 8 1 5

8 1 3 7 9 5 2 6 4

1 4 9 3 8 7 5 2 6

2 6 7 9 5 1 4 8 3

5 3 8 2 6 4 7 9 1

2

7

3

8

4

5

5

6

3

5

9

1

8

7

6

6

9

9

2

3

4

9

5

100  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

1

7

1

1

2

3

7

7 5

7

8

9

6

4

5

3

8

3

4

9

2

6

8

3 2

6

2

9 8

5

1

6

1

1

4

2

4

6

4

8

3

5

MEDEL 3

4

6

1

7

9

7

6

8

7

MEDEL 4

3

9

9

2

MEDEL 3

4

8

2

1

8

9

MEDEL 2

5

5

5

7

8

1

6

5

3

8

3

4

4

4

5

4

7 5

7

8

5

3

6

2

1

8

7

7

2

9

3

2

8

1

6

5

7

7

1

8

9

5

7

4

9

4

6

7

1

7

9

2

3

4

3

1

6

9

MEDEL 1 2

5

6

9

5

8

MEDEL 1


Lugnets allé 78 i Hammarby Sjöstad

Hammarby Sjöstads STÖRSTA & GODASTE PIZZOR! Lugnets allé 78 Tfn: 08-644 99 00 Hemsida: www.alporto.se

Välkomna!

  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

101


102  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING


SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

103


104  SJÖSTADSBLADET - HAMMARBY SJÖSTADS LOKAL TIDNING

Profile for SJÖSTADSBLADET

SJÖSTADSBLADET  

Sveriges lokalaste lokaltidning. Av Sjöstadsbor för Sjöstadsbor.

SJÖSTADSBLADET  

Sveriges lokalaste lokaltidning. Av Sjöstadsbor för Sjöstadsbor.

Advertisement