Page 1

bästa västerläge

Vårholma Säteri, Värmdö


välkomna till vårholma säteri och detta fantastiska hus. En vacker tvåplansbyggnad om ca 300 m² med dubbla verandor i både öst och väst för att kunna njuta av solen från tidig morgon till långt in på kvällen. Platsen för byggnaden är utmärkt vald, högt, men ändå skyddad av berg. I väster ser man ut över sundet mellan Betsön och Vårholma och i Norrviken, några minuters promenad bort, kan båtplats hyras.


Renoveringen av detta hus, med ursprung från 1700-talet, har pågått under de senaste fem åren.

Fantastisk fastighet i bästa västerläge med byggnad uppförd omkring år 1750.


Skåp

G

G

Skåp

Vedspis Bakugn

G

G

Öppen spis

Öppen spis Glasveranda

Vedspis Bakugn

Glasveranda

Veranda

Veranda

Kamin

Kamin

G

G

Våning 1 0

1

G 2

3

4

G

5

Ritningen och måtten baseras på ett original. Viss avvikelse kan förekomma.

Våning 1


Fastighetsbeteckning: Vårholma 1:382 Pris/bud: 2 750 000 kr Sjönära avstånd: 2 min Byggnadstyp: 2 plan Byggår: omkring 1750 Boyta: 284 m² + 22 m² Biyta: 30 m² Antal rum: 9 rum, varav 6-7 sovrum Tomtareal: 2 837 m² Grund: torpargrund Stomme: timmer Bjälklag: trä Fasad: trä Takbeklädnad: taktegel Fönster: 1-glasfönster Ventilation: självdrag Vatten: Samfällt sommarvatten/egen borrad brunn (ej indraget) Avlopp: saknas Uppvärmning: saknas Entré sker från västsidan, via den härliga uteverandan, till hallen med pardörrar in till den stora härliga salen med två anslutande rum i fil. Kronan på

Typkod: 221, Småhusenhet, fritidsbostad för 1-2 familjer Taxeringsvärde: 1 136 000 kr (fastställt avs år 2009)

randan i öster med utgång via

planbest: Byggnadsplan (1965-06-14)

pardörrar till baksidan och

Pantbrev: 54 600 kr

verket är den vackra glasve-

trädgården. Takhöjden är generös, 2,65 m på bottenplanet och 2,50 m på övre plan.

servitut: Nyttjanderätt Plats För Ledfyr Mm, Nyttjanderätt Område gemensamhetsanläggningar: Värmdö Vårholma GA:4

Säljare: simone Johannisson

Faktauppgifterna i denna objektsbeskrivning kommer från säljarna och fastighetsregistret.


Köket har bevarad platsbyggd inredning i pärlspont och den gamla spiskåpan och bakugnen är kvar. Ett rymligt sovrum med fönster mot entrésidan finns också.


Övre planet har trapphall samt sällskapsrum med utgång till balkong i väster med vacker sjöutsikt. Pardörrar in till en sal även på detta plan – flankerad av ett sovrum på varje sida samt en vacker glasveranda i öster. Från det ena sovrummet når man ytterligare ett rum.

I väster ser man ut över sundet mellan Betsön och Vårholma.


Vindförråd

Vedspis

Vindförråd

Vindförråd

Skafferi

Vindförråd

Skafferi

Veranda

Glasveranda

Glasveranda

Vedspis

Veranda

Vindförråd

Vindförråd

Kamin

Våning 2 0

1

2

3

4

5

Ritningen och måtten baseras på ett original. Viss avvikelse kan förekomma.

Våning 2

Vindförråd

Vindförråd

Kamin


Trädgården är plan och bördig. Här finns en härlig gräsmatta för barnen att leka på och ett stort odlingsland för den med gröna fingrar. Gästhuset som är 22 m², är renoverat och inrymmer ett enkelt pentry med kyl och frys. Plats för säng och matbord finns också. En värmande kamin är centralt placerad i huset. TC finns intill.


Under 1800-talet och början av 1900-talet uppfördes påkostade sommarvillor längs stränderna i Stockholms skärgård. Området kring Lindalssundet är i dag ett av de bäst bevarade områdena från denna tid. Ett skattehemman på ön Vårholma finns omnämnt i 1500-talets jordeböcker. Exempelvis var skatten år 1538, då bonden Jöns var ägare, 2,5 mark i penningar, en famn ved, sex dagsverken och 12 mark smör. År 1647 övergick gårdens karaktär från att ha varit ett kronoskattehemman till ett skattefrälsehemman. Bonden skulle nu erlägga skatten till en adelsman i stället för till kronan. Statens brist på pengar tvingade regenterna under 1600-talet att avlöna betydande personer på detta sätt. Drottning Kristina donerade därför den 15 februari 1647 skatten från Vårholma gård till sekreteraren Lars Cantersten. År 1685 fick Vårholma gård säterifriheter efter att den dåvarande ägaren, greve Gustaf Douglas, hade uppfört en herrgårdsbyggnad med två flyglar. Villkoret för att få säterifrihet, d v s privilegiet att slippa betala skatt, var att säterigården skulle vara ståndsmässigt bebyggd. Huset bestod troligen av endast en våning. Stora delar av marken på ön samt 19 kringliggande öar tillhörde gården på denna tid. Den idag befintliga byggnaden ligger sannolikt på den ursprungliga plats där greve Gustaf Douglas lät uppföra säteribyggnaden på 1600-talet. Källaren och stommen i den nedre våningen, som utgörs av liggande timmer, tillhör byggnadens äldsta delar. Husets ålder daterar sig troligen till mitten av 1700-talet enligt Stockholms läns museum. Under senare delen av 1800-talet har övervåning, trapphus, nya fönster och verandor, på både fram- och baksidan, av huset tillkommit.

Vårholma är en ö med stor tillgänglighet från fastlandet året om. Ångbåtsbryggan ligger på några minuters promenad från fastigheten. Närmaste handel finns i Vaxholm och det är mycket lätt att, sommartid, ta båten till Vaxholm, handla och sedan ta nästa båt tillbaka. Med egen båt når man Vaxholm på ca 15 minuter. Färden går genom en vacker skärgård via Stegesund och omkringliggande pittoreska öar. Vårholma är den största ön på Lindalssundets norra sidan. Det finns utmärkta stigar att promenera eller jogga på. Här kan man också solbada på klippor eller njuta av sol och bad på badplasen med badbrygga. På sensommaren finns blåbär att plocka bara någon minuts promenad från fastigheten.


camilla asplund 08-522 348 05, 0708-879 870 camilla@sjonara.se

Hamngatan 20, vaxholm & stavsnäsvägen 131, strömma 08-522 348 00 sjonara.se

Vårholma  

Fantastisk fastighet i bästa västerläge, byggnad med ursprung från 1700-talet där renovering påbörjats. Sjöutsikt, möjlighet till båtplats.