Page 1

Södermöja Värmdö


Vackert, långt ut i havsbandet ligger Möjaskärgården. Här går det att njuta av Möja och Södermöja. Området har sin alldeles egen historia, med anrika fiskesamhällen och minnesvärda händelser. På Södermöja, med förstklassigt läge, känsla och utsikt och i miljöer där Ewert Taube sägs ha bott och blivit inspirerad, är detta vackra hemman beläget. Det är lätt att förstå att Sunnanö, som Ewert Taube kallade Södermöja, fastnade i tankarna och den vackra sången, ”Dans på Sunnanö”, förtäljer varför Rönnerdahl så gärna dansade och släppte loss här.

”Standards hörna”. Här sägs det att Ewert Taube bodde.

Varmt välkommen till Villa Sunnansund och ett unikt tillfälle att förverkliga ditt skärgårdsparadis!


På den härliga skärgårdstomten med stora gräsytor och mjuka klipphällar finns hus, gästhus och lada uppförda. Mot sjösidan finns ytterligare gästhus, sjöbod med bastu och egen brygga som bildar ett sagolikt hemman i sann Sunnanö anda. Södermöja är ett skärgårdsparadis med stor tillgänglighet från fastlandet och under sommaren mångfaldigas befolkningen för att njuta av skärgårdslivet när det är som bäst.


Vid ankost till fastigheten med egen båt, passbåt eller efter en kort promenad från Södermöja brygga möter denna unika, charmiga skärgårdsfastighet. Utsikten från tomten är ljuvlig och på vägen upp till huvudbyggnaden om crika 100 m² boarea och cirka 30 m² biarea passeras det gamla gästhus där Evert Taube sägs ha bott när han av olika anledningar inte kunde ta sig över till Byholmen. Gästhuset tillhör fastigheten. Här finns kokvrå med plats för bord och stolar och längre in plats för bäddsoffa och bord. Kall- och varmvatten finns att tillgå.


FAKTA Pris/bud: 5 550 000 kr Byggnadstyp: 2 plan Byggår: 1909 Boyta: Ca 100 m² + ca 30 m² biyta Antal rum: 7 rum, varav 4-5 sovrum Tomtareal: 3 579 m² Säljare: Tommi Bengtsson Fastighetsbeteckning: Södermöja 1:97 Typkod: 221, Småhusenhet, fritidsbostad för 1-2 familjer Taxeringsvärde: 1 955 000 kr (fastställt avs år 2009) Driftskostnad: 14 000 kr/år Pantbrev: 0 kr Gemensamhetsanläggning: Värmdö Södermöja GA:3 Sjönära avstånd: 0 min


Huvudbyggnaden är gediget byggt och i mycket bra skick. Fullt beboligt för den som önskar bo året runt. Skicket gör det möjligt att bara flytta in direkt för att njuta och uppleva skärgårdslivet. En tidstypisk farstubro möter och innanför finns en hall med gott om förvaringsutrymme. Köket med vedspis och maskinell utrustning är välplanerat med rikligt med skåp och plats för den stora familjen. Innanför sträcker sig ett avlångt rum, som kan användas som sovrum. Här finns en härlig, murad öppen spis med insats. En liten toalett med handfat och vattentoalett finns i anslutning. Från rummet öppnar sällskapsrummet upp sig och stora fönster ger maximalt ljusinsläpp och i hörnet står den murade kakelugnen. Rummet kan praktiskt nås från hallen med egen ingång. Verandan mot sjösidan bjuder på en härlig vattenkontakt och erbjuder allt man kan önska av sjöutsikt mot Möjaström.


Från hallen leder trappan till övre plan. Här finns totalt fyra sovrum, kattvindar med förvaringsutrymme och toalett med dusch och wc. Stora ljusa fönster vetter mot nordost i sovrummet/sällskapsrummet och bjuder på förstklassig utsikt. Här kan morgonsolen och det vackert blänkande vattnet skådas och ger inget mer att önska.


FAKTA Grund: Torpargrund Stomme: Trä Bjälklag: Trä Fasad: Lackad plåt Takbeklädnad: Plåt Fönster: 2-glasfönster Ventilation: Självdrag Vatten: Grävd brunn med ringar Avlopp: 3-kammarbrunn Uppvärmning: Direktverkande el, vedspis och braskamin


På tomten, norr om huvudbyggnaden, finns ett gästhus med murad källare och plats för förvaring. I huset finns kök med plats för bord och stolar. Här finns både varm- och kallvatten. På tomtens övre del finns en lada. Här finns plats för garage och rikligt med förvaringsutrymme. Nedanför tomten finns byggnader som tillhör fastigheten. Sjöbod med bastun inbjuder till bastubad året runt. Från altan nås Saltsjön med några kliv och bryggan ligger lägligt för att förtöja motorbåt. I sjöboden intill bryggan finns plats att hänga in fiskenät och flytvästar. På bryggan kan solstolarna placeras och barnen kan pröva fiskelyckan med metreven.


Vattnet utanför är lugnt och här kan barnen lära sig simma eller ta några årtag med roddbåten. Läget erbjuder det som önskas i en mycket populär del av skärgården. Fastigheten nås snabbt från Sollenkroka med egen båt till bryggan eller med passbåt till Södermöja brygga som trafikeras med flera turer dagligen. I Berg, på Stora Möja, finns fiskaffär, bageri och caféer. Skola och en ny idrottshall finns. På kvällarna kan nybyggda Möja krog, i Berg, besökas. Kanske ta några danssteg på välkända Möja dansbana.


För den som vill ta en båttur finns krogar och utflyktsmål på Sandhamn och Harö. Kanske ta båten hela vägen till Stora Nassa en lugn dag för att uppleva den riktiga ytterskärgården.


ELISABETH ELDH 08-522 348 06

TOM KALLSTENIUS 08-522 348 02

TOMMY CARLBERG 08-522 348 03

CAMILLA ASPLUND 08-522 348 05

PETER SVENSSON 08-522 348 07

JOHAN VOGEL 08-522 348 01

CARINA HEDIN 08-522 334 60

CECILIA ARVIDSON 08-522 348 04

LOUISE HELLSTRÖM 08-522 334 61

ROBERT NORDSTRAND Telefon: 08-522 348 08 Mobil: 070-523 58 77 E-post: robert@sjonara.se

Hamngatan 20, vaxholm stavsnäsvägen 131, strömma 08-522 348 00 sjonara.se

Sodermoja2  
Sodermoja2  

Med anor, charm och bästa sjöutsikt möter detta hemman med sol hela dagen. Hus, två gästhus, sjöbod med bastu och brygga ger atmosfär.