Page 1

storslaget

Viberรถn, Arholma


fastigheten på viberön, belägen alldeles söder om Arholma och nordost om Rådmansö, har en spännande historia och blev en egen fastighet genom en hemmansklyvning 1928. Fastigheten innefattar två bostadshus, två gästhus och flera bodar och har egen strandlinje och bryggor i både öster och väster. Under långa tider levde och verkade man här, mest av fiske och bruk av jord och skog. Under 1900-talets första hälft fungerade även fastigheten under lång tid som pensionat och vilohem för skådespelare från Dramaten i Stockholm. De senaste fjorton åren har det senaste kapitlet i historien skrivits av de nuvarande ägarna då en genomgripande förädling av fastigheten har skett. Nya hus har uppförts och andra hus har byggts till och om. Flera har renoverats med varsam hand och känsla för historien och skärgårdens särdrag. Nu finns här ett unikt skärgårdsboende av sällan skådat slag. Här kan man njuta av skärgården året om och plats finns för många.


Fastigheten har sitt ursprung som en av de större gårdarna tillhörande Arholma och omfattar knappt sju hektar mark och har strandlinje på bägge sidor på ön. Den samlade bebyggelsen ligger på öns sydöstra sida varifrån Ålands hav hägrar. Vid bryggan ligger båtarna skyddat och tomten höjer sig sedan upp mot husen över en björkbevuxen sluttning med ängs- och gräsytor.

Nära men ändå långt ut.


Stigen från sjön passerar ett nybyggt gästhus och man välkomnas sedan av en stor altan mot sjön till fastighetens huvudbyggnad. På altanen njuter man under dygnets alla delar, allt efter vinden och solen och vattnet ligger i blickfånget. Huset uppgår till ca 270 m2 och har två olika karaktärer och ursprung som möts på ett genomtänkt och naturligt sätt, både exteriört och interiört.


Fastighetsbeteckning: arholma 1:69 Pris/bud: 20 500 000 kr Sjönära avstånd: 0 min Tomtareal: 65 195 m² huvudbyggnad Byggnadstyp: 1 plan Byggår: 1965/2000-2010 Boyta: 270 m² Antal rum: 6 rum, varav 3 sovrum Grund: Platta på mark/Plintar Stomme: Timmer/Trä Bjälklag: trä Fasad: träpanel/timmer Takbeklädnad: Taktegel/plåt Fönster: 2-glasfönster/ 3-glas Isolerglas Vatten: Enskilt vatten året runt, borrad brunn Avlopp: Enskilt avlopp, trekammarbrunn med infiltration Uppvärmning: Värmepump luft/vatten, solfångare, eldstäder samt direktverkande el gammelhuset Byggnadstyp: 1 plan Byggår: ca 1850 Boyta: ca 80 m² övriga byggnader Gästhus, sjöbod, vedbod, maskinbod, jorkällare och förråd Typkod: 120, Bebyggd lantbruksenhet Taxeringsvärde: 6 591 000 kr (fastställt avs år 2010) planbest: Landskapsbildskydd (1967-02-20) driftskostnad: ca 40 000 kr/år Pantbrev: 9 050 000 kr servitut: Avtalsservitut Kraftledning Rättigheter last: Avtalsservitut Kraftledning gemensamhetsanläggningar: Norrtälje Arholma FS:15, GA:10, S:10, S:11, S:12, S:13, S:14, S:24, S:6, S:7, S:8, S:9 internetanslutning: trådlöst nätverk över hela fastigheten och internet tillgänglighet via egen försörjning (RB Communication i Norrtälje) och riktad sändning till egen mast Säljare: åsa och torkel waak Faktauppgifterna i denna objektsbeskrivning kommer från säljarna och fastighetsregistret.


Husets senaste del stod klar 2010 och i denna ligger ett fantastiskt kök med stor matplats vid den helglasade gaveln mot vattnet. Taket är öppet till nock vilket ger ljus och rymd. Här samlas man för matlagning och måltider och den öppna spisen i hörnet förhöjer trivseln. Bakom köket ligger det stora sovrummet, även det med sjöutsikt, och en walk-in closet.


Intill ligger husets största badrum, mer som ett spa, med badkar, dusch och braskamin. Genom fullhöjdsfönstret ser man ut och via egen utgång till trädgården kan man nå en avskärmad altan. Denna del har genomgående ljusa och moderna material och färgsättningar och allt är mycket genuint och genomtänkt.


Välkommen till ett unikt skärgårdsboende av sällan skådat slag.


Husets äldre del ligger med långsidan mot vattnet och här har man med varsam hand renoverat och moderniserat för att få ett bekvämt boende men bevarat den gamla karaktären. Öppet mot köket i den nybyggda delen ligger ett vardagsrum och intill detta ett läsrum/bibliotek. Som en rumsavdelare finns en vacker murstock med två eldstäder i mitten. En trappa leder upp till ett loftrum från dessa rum. Följer man gången förbi denna del passerar man en gästtoalett och ytterligare ett badrum med bastu och vidare kommer två sovrum, det ena med loft i en tillbyggd del. Bakom huset finns altaner med kvällssol som även erbjuder lä de dagar vinden kommer från havet och här ligger en inbjudande trädgård.


Här finns gott om plats för gäster.

Bortom denna skyddade del av tomten ligger Gammelhuset. Detta hus har genomgående renoverats och omfattar på nedre planet en stor hall, ett kök och två sovrum , det större med en vacker kakelugn, samt badrum med dusch och handfat. En trappa upp har man höjt husets tak och här finns idag ett ostört kontor med sjöutsikt. För boende finns även ett sovrum på detta plan. Bakom huset finns en egen mulltoa för de som bor här, även den nybyggd.


Stigen från Gammelhuset leder ner till sjöboden, men låt inte namnet bedra. Även detta hus har renoverats med känsla och är nog en favorit för gäster under sommaren. Troligtvis sover man som bäst här närmast vattnet. På tomten finns även vedbod, maskinbod, och jordkällare. Ett nybyggt trädgårdsförråd ligger bakom huset och detta kan ha flera funktioner, som ateljé, gym eller gästhus, allt efter behov.


En kort promenadstig från husen leder över fastigheten till stranden i väster där mjuka klippor och brygga med inbjudande trädäck finns. Hit går man med sin picknick korg och njuter av solnedgången och på denna brygga ligger gästers båtar skyddade och här är det djupt nog för de flesta båtar. Trots allt som är gjort på fastigheten finns stora möjligheter att utveckla den vidare bl.a. genom avstyckning.


Viberön

1:69 Maskinhall Vedbod

Huvudbyggnad

Gästhus

Ateljé

Gammelhuset

Jordkällare Sjöboden

Situationsplan N Viss avvikelse förekomma, ritningen är ej skalenlig Viberön ligger påkan randen av Ålands hav och från fastigheten och flera av husen ser man horisonten i öster. Fastigheten har del i Arholmas

samfällighet som bl a ger bryggplats i Österhamn på Arholma där också postlådan finns. Hit åker man gärna för en promenad. Fiskevatten finns att tillgå för den som helst äter hemfångad fisk. Söderut ligger Gräddö som man med fördel har som sin utgångspunkt med den egna båten. I Gräddö finns marina, båtmack och affär och med bil tar det endast en timme till Roslagstull och Arlanda härifrån. Båtresan till ön tar ca tio minuter. Taxibåt finns att tillgå för senkomna gäster. Intill Viberön finns flera bra restauranger att besöka för en lunch eller middag, Fejans krog och Lidö Wärdshus är båda värda ett besök. Lockar ett större utbud av affärer och annat går det bra att ta båten in till Norrtälje, bara ca 30 minuters resa.


johan vogel 08-522 348 01, 070-753 48 11 johan@sjonara.se

peter svensson 08-522 348 07, 070-753 08 99 peter@sjonara.se

Hamngatan 20, vaxholm & stavsnäsvägen 131, strömma 08-522 348 00 sjonara.se

Viberön_JV_PS_20sid  
Viberön_JV_PS_20sid  

storslaget Viberön, arholma De senaste fjorton åren har det senaste kapitlet i historien skrivits av de nuvarande ägarna då en genomgripande...