Page 1

Bästa västerläge

Linanäs, Ljusterö


sjötomt på vacker trädgård ner mot Saxarfjärdens glittrande vatten. En osedvanligt trivsam vy i rätt väderstreck. Skådespelet av båtar på sin väg in och ut från Linanäs gästhamn och skärgårdskrog blir aldrig tråkig. Waxholmsbåtarna som angör Linanäs brygga är ett dagligen återkommande inslag. Allt så nära men ändå på behörigt avstånd. Linanäs är huvudbyn på Södra Ljusterö med en anrik historia. Här har det länge funnits liv och rörelse och idag erbjuder byn två skärgårdskrogar, en mindre affär samt en sjömack. Buss och Waxholmsbåt går härifrån varför Stockholm känns tillgängligt.


Bebyggelsen i Linanäs varieras av äldre grosshandlarvillor i kombination med modernare skärgårdshus. Linanäs lever vinter som sommar även om den blomstrar som bäst i och med alla sommargästerna som flyttar ut och turisterna på besök. Stora fina promenadområden längs med vattnet och i skogen finns. På Ljusterö finns golfbana, affärscentrum vid Ljusterö Torg och fritidsaktiviteter för både barn och stora. Ljusterö är en levande ö med ca 1 700 fastboende. Tillgängligheten med bilfärjorna är mycket bra.


Tomten är mycket varierad med planteringar, gångar och strandplatsen med de två bryggorna, den äldre betongkajen vid gräns i norr och den nyare stenkistebryggan på mitten. Här är det djup för motorbåtar och segelbåtar får ligga lite längre ut på boj. Tomten är mjuk och barnvänlig med gröna ytor. Tomtens södra del är en prunkande oas av perenna växter. Fina uteplatser efter solens alla timmar. Vill man inte sitta på altanerna och njuta av havet så smyger man ner i den gröna sköna bersån. Efter en dag på sjön tar man gärna en bastu i sjöstugan eller dricker en kopp kaffe i växthuset. På detta läge finns något för alla; båtliv, badliv och trädgårdsliv.

Här finns något för alla.


Växthuset ligger mot den norra gränsen och är väl fungerande för sitt ändamål. Väl tilltaget så att man även kan möblera i det. Här sitter man gärna och tittar på både blommorna och utsikten. Växthuset är uppvärmt vintertid. Strax bakom ligger jordkällaren och ovanför denna barnens lekstuga med bästa utsikten.

Sjöstugan ligger dikt grannens sjöstuga längs med den södra gränsen. Här finns allrum/sovrum innanför altanen. En hall sammanbinder bastun och hygienutrymmena med wc, massagedusch, tvättställ, tvättmaskin och varmvattenberedare. Nytt och fint kaklat med klinkergolv. Här bor man utmärkt nere vid vattnet och huset är uppskattat av barn och gäster. Intill sjöstugan ligger sjöboden, modell mindre friggebod.


Fastighetsbeteckning: Bolby 1:360 Pris/bud: 8 750 000 kr Sjönära avstånd: 0 min Byggnadstyp: 1 ½ plan Byggår: 1850 Boyta: 199 m² Biyta: 83 m² Antal rum: 7 rum, varav 4 sovrum Tomtareal: 2 760 m² Grund: torpargrund Stomme: timmer/trä Bjälklag: trä Fasad: trä Takbeklädnad: falsat plåttak Fönster: 2-glasfönster Vatten: kommunalt vatten Avlopp: kommunalt avlopp Uppvärmning: Direktverkande el, luftvärmepump samt eldstad Typkod: 220, Småhusenhet, helårsbostad för 1-2 familjer Taxeringsvärde: 5 320 000 kr (fastställt avs år 2009) driftskostnad: 57 041 kr/år Pantbrev: 1 375 000 kr gemensamhetsanläggningar: Österåker Bolby GA:4 Säljare: marita eriksson

Faktauppgifterna i denna objektsbeskrivning kommer från säljarna och fastighetsregistret.


Hela fjärden i blickfånget. Västläge med bryggor, sjöstuga, växthus och en grön skön trädgård.


Huvudbyggnaden är ursprungligen mangårdsbyggnad till bondgården i Linanäs. Huset är flyttat hit och uppfört ca 1850. Man visste förr i tiden vart man skulle placera sina boningshus, självklart på den bästa platsen med den vackraste utsikten. På andra sidan Linanäsvägen låg en gång i tiden ladugården och ekonomibyggnaderna. Huvudbyggnaden nyttjas idag som permanentbostad och är ett väl fungerande hushåll med många gamla detaljer bevarade. Huset har fina golvtiljor, spröjsade fönster och en härlig atmosfär. Undervåningen inrymmer entréhall med trappa till övervåning. En inre hall förbinder rummen, toalettrum med möjlig dusch, sovrum mot norr samt kök med vedspis och full maskinell utrustning. Matsalen ligger i fil med vardagrummet, som är öppet mot glasverandan. I vardagsrummet, som är luftigt, finns eldstad. Från verandan har man utgång till båda altanerna, en i sydväst och en i nordväst för sista kvällssolen.

Fina golvtiljor, spröjs och en härlig atmosfär.


Övervåningen inrymmer stor hall med arbetsmöjligheter. Två rejäla sovrum; det ena med egen ”walk-in closet” och ett mindre med snedtak. Sällskapsrummet är öppet mot glasverandan med en enastående vy. Här har familjen sitt bibliotek. Duschrum med toalett och tvättställ och innanför det finns förvaringsmöjligheter. Byggnaden har charm och atmosfär. Med lite byggnadsvård, renovering och modernisering har fastigheten alla möjligheter att bli den praktfulla pärla som läget redan lever upp till.


Vid fastighetens entré ligger dubbelgaraget med oinredd övervåning. Fungerar utmärkt som förråd. I garaget finns plats för två billar och flera på uppfarten. Garagets övervåning kan även det inredas till gästboende om så skulle behövas.


tom kallstenius 08-522 348 02, 070-753 48 12 tom@sjonara.se

Hamngatan 20, vaxholm | banĂŠrgatan 9, stockholm 08-522 348 00 | sjonara.se

Linanäs_TK_16sid  

Bästa västerläge linanäs, ljusterö Här finns något för alla. Sjöstugan ligger dikt grannens sjöstuga längs med den södra gränsen. Här finns...